Основи медсестринства та клінічна практика: шпаргалка-підсумок

Аркуші з формулами, ключові кроки методів для кожної теми та 18 задач для практики, з повними розв’язками наприкінці.

Нові задачіНазад до курсу

У вікні друку виберіть «Зберегти як PDF», щоб зберегти копію на пристрої.

1Формули та методи

Інтерпретація газового складу артеріальної крові

Нормальні межі
pH 7,35–7,45, PaCO₂ 35–45 mmHg (4,7–6,0 kPa), HCO₃⁻ 22–26 mmol/L
ROME
Респіраторні: PaCO₂ протилежно до pH; метаболічні: HCO₃⁻ так само, як pH
Формула Вінтерса
PaCO₂ = 1,5·HCO₃⁻ + 8 ± 2
Метаболічний алкалоз
PaCO₂ ≈ 0,7·HCO₃⁻ + 21
Аніонна різниця
AG = Na⁺ − (Cl⁻ + HCO₃⁻) ≈ 8–12
Аніонна різниця, скоригована на альбумін
AG + 2,5·(4,0 − alb g/dL) = AG + 0,25·(40 − alb g/L)
Дельта-співвідношення
(AG − 12)/(24 − HCO₃⁻)
Співвідношення P/F
PaO₂/FiO₂
Рівняння альвеолярного газу
PAO₂ = FiO₂·(760 − 47) − PaCO₂/0,8
Осмолярність сироватки
2·Na⁺ + glucose + urea (2·Na⁺ + glucose/18 + BUN/2,8)

Метод

  1. Подивіться на pH: нижче за 7,35 — ацидоз, вище за 7,45 — алкалоз.
  2. Знайдіть показник, що це пояснює: PaCO₂, який змінюється протилежно до pH, — респіраторний розлад, HCO₃⁻, який змінюється разом з pH, — метаболічний.
  3. Подивіться на інший показник: норма означає відсутність компенсації, відхилення в напрямку компенсації — часткову компенсацію, а нормальний pH за двох відхилених показників — повну компенсацію.
  4. У разі метаболічного ацидозу порівняйте PaCO₂ із формулою Вінтерса, 1,5·HCO₃⁻ + 8 ± 2, і обчисліть аніонну різницю Na⁺ − (Cl⁻ + HCO₃⁻).
  5. Високу аніонну різницю перевірте за дельта-співвідношенням, а за низького альбуміну — за скоригованою різницею.

Шкали клінічного оцінювання

Шкала коми Глазго
GCS = E (1–4) + V (1–5) + M (1–6) = 3–15
Шкала Апгар
5 ознак × 0–2 = 0–10; 7–10 заспокійливо, 4–6 помірно порушено, 0–3 низько
Шкала Брейден
5 × (1–4) + 1 × (1–3) = 6–23; ≤ 18 у групі ризику
Шкала ризику падінь Морс
падіння 25, діагноз 15, засіб 15/30, в/в 20, хода 10/20, психічний стан 15
Ризик за NEWS2
0–4 низький; одиничний 3 низький–середній; 5–6 середній; ≥ 7 високий
Середній артеріальний тиск
MAP = (SBP + 2·DBP)/3 = DBP + PP/3
Пульсовий тиск і шоковий індекс
PP = SBP − DBP, SI = HR/SBP
Індекс маси тіла
BMI = kg/m² = 703·lb/in²

Метод

  1. Знайдіть оціночну шкалу, яку використовує питання, та її діапазон (GCS 3–15, шкала Апгар 0–10, Брейден 6–23, Морс 0–125).
  2. Оцініть кожен пункт окремо, зіставляючи опис із його рівнем.
  3. Додайте бали пунктів і перевірте, чи сума лежить у межах діапазону.
  4. Застосуйте порогові значення: для NEWS2 також шукайте будь-який окремий параметр з балом 3.
  5. Для похідних величин використовуйте MAP = (SBP + 2·DBP)/3, PP = SBP − DBP, SI = HR/SBP та ІМТ = kg/m².

Розрахунки ентерального та парентерального харчування

Добовий об’єм
mL = kcal / (kcal/mL)
Безперервне годування
mL/h = добовий об’єм / години годування
Болюсне годування
mL на годування = добовий об’єм / кількість годувань
Доставлені енергія та білок
kcal = mL × kcal/mL; g = L × g/L
Вільна вода
mL = об’єм суміші × частка води
Ідеальна маса тіла (Девайн)
чоловіки 50 + 2,3 × (in − 60); жінки 45,5 + 2,3 × (in − 60); 1 in = 2,54 cm
Індекс маси тіла
BMI = kg/m²
Парентеральне харчування
декстроза 3,4 kcal/g, амінокислоти 4 kcal/g, ліпіди 20% 2,0 kcal/mL, 10% 1,1 kcal/mL
Азот
g N = g білка / 6,25
Швидкість інфузії глюкози
GIR = mg/(kg·min) = % × mL/h / (6 × kg)

Метод

  1. Запишіть, що питають: швидкість помпи, об’єм, кілокалорії, грами білка чи воду.
  2. Перетворюйте енергію на об’єм за формулою mL = kcal/(kcal/mL), а об’єм на білок за формулою літри × g/L.
  3. Для швидкості діліть на години, протягом яких харчування справді йде, а для болюсу — на кількість годувань.
  4. Для потреб помножте kcal/kg або g/kg на масу, яку називає правило; знайдіть ідеальну масу тіла за Дівайном: 50 або 45,5 + 2,3 × (дюйми − 60).
  5. Для PN знайдіть грами як % × mL/100, потім використайте 3,4 kcal/g для декстрози, 4 kcal/g для амінокислот і зазначені kcal/mL для ліпідів.

Інтерпретація ритмограми ЕКГ

Папір (25 mm/s, 10 mm/mV)
1 мала клітинка = 0,04 s, 1 велика клітинка = 0,20 s, 10 mm = 1 mV
Частота серцевих скорочень, регулярний ритм
300 ÷ великі клітинки = 1500 ÷ малі клітинки = 60 ÷ RR (s)
Частота серцевих скорочень, нерегулярний ритм
Комплекси QRS за 6 s × 10
Нормальний інтервал PR
0,12–0,20 s
Нормальна тривалість QRS
< 0.12 s
QTc (Базетт)
QT/√RR
QTc (Фрідеріція)
QT/∛RR
QTc (Framingham)
QT + 154·(1 − RR)
Синусові частоти
брадикардія < 60, норма 60–100, тахікардія > 100 /min
Частоти замісних ритмів
вузловий 40–60, шлуночковий 20–40 /min
Швидкі ритми
SVT 150–250 /min (вузький), VT > 100 /min (широкий)

Метод

  1. Частота: для регулярного ритму поділіть 300 на великі клітинки або 1500 на малі клітинки між двома зубцями R; для нерегулярного ритму порахуйте комплекси QRS за 6 секунд і помножте на 10.
  2. Ритм: порівняйте інтервали R–R. Однакові — регулярний; повторювана закономірність — правильно неправильний; жодної закономірності — абсолютно неправильний.
  3. Зубці P: чи є позитивний зубець P у відведенні II перед кожним QRS, усі однакові? Шукайте хвилі фібриляції чи пилкоподібні хвилі, інвертовані зубці P і зубці P без QRS.
  4. Інтервал PR: від початку P до початку QRS, зазвичай 0,12–0,20 s і постійний. Стежте, чи він подовжується, лишається сталим перед випавшим скороченням чи змінюється довільно.
  5. Тривалість QRS: менше 0,12 s — вузький; 0,12 s або більше — широкий. Потім назвіть ритм, а для QT використовуйте QTc = QT/√RR (Базетт) з часом у секундах.

Пріоритезація та делегування

Метод

  1. Запитайте, що найшвидше зашкодить пацієнтові, якщо нічого не робити.
  2. Застосуйте ABC (C-A-B при зупинці серця), потім Маслоу: фізіологічні потреби перед безпекою, безпека перед психологічними потребами.
  3. Порівняйте варіанти: гострий перед хронічним, нестабільний перед стабільним, несподіваний перед очікуваним, системний перед місцевим, і звіряйте кожну знахідку з вихідним станом пацієнта.
  4. Оцінюйте перед діями, якщо це не невідкладний стан; тоді оберіть крок, від якого залежать інші.
  5. Для делегування перевірте п’ять правил: завдання, обставини, особа, вказівки й нагляд. Оцінювання, навчання й оцінка результатів залишаються за зареєстрованою медсестрою.

Інфекційний контроль і безпека пацієнтів

Метод

  1. Починайте зі стандартних запобіжних заходів для кожного пацієнта: гігієна рук, засоби індивідуального захисту відповідно до очікуваного контакту, безпечне поводження з гострими предметами.
  2. Додайте запобіжні заходи залежно від шляху передачі: контактний (халат, рукавички), краплинний (хірургічна маска), повітряний (N95, кімната з негативним тиском).
  3. Стерильні предмети лишайте стерильними: якщо є сумнів, вони не стерильні; замініть, ніколи не витирайте.
  4. Запобігайте шкоді в середовищі: заходи від падінь, фіксація лише як крайній захід, RACE і PASS при пожежі.
  5. Перевіряйте правила введення ліків, два ідентифікатори й додаткові запобіжні заходи для препаратів високого ризику; повідомляйте про помилки та ситуації, що ледь не призвели до помилки.

Лабораторні показники та електроліти

Метод

  1. Порівняйте значення з референтним діапазоном самої лабораторії, потім з вихідним станом і динамікою пацієнта.
  2. Перевірте пробу: гемоліз, затримка чи кров, узята поруч із внутрішньовенною інфузією, можуть дати хибні результати.
  3. Пов’яжіть значення з типовими ознаками та з препаратами й станами, що його спричиняють.
  4. Шукайте взаємодії: низький калій чи магній посилює токсичність дигоксину; зневоднення підвищує рівень літію.
  5. Дійте щодо пацієнта: оцініть стан, затримайте препарат, якщо рівень небезпечний, повторіть критичні значення вголос і повідомте лікаря.

2Задачі для практики

1.Основи сестринської справиСередня

Під час переливання крові в пацієнта з'являються гарячка, озноб і біль у спині. Що медсестра має зробити насамперед?

  1. AШвидко завершити пакет, щоб зменшити контакт
  2. BСповільнити трансфузію й перевірити показники через годину
  3. CЗупинити трансфузію й терміново викликати лікаря
  4. DДати парацетамол і продовжити трансфузію
2.Основи сестринської справиСкладна

A severely malnourished patient is about to start feeding. Which complication is a particular risk?

  1. ARefeeding syndrome with low phosphate, potassium and magnesium
  2. BSudden weight gain of several kilograms of fat in the first week
  3. CImmediate allergic reaction to the feed
  4. DVery high blood sodium in the first hour
3.Клінічна сестринська справаСередня

Пацієнт із серцевою недостатністю має рожеве пінисте мокротиння та хрипи над обома легенями. Що відбувається?

  1. AНапад астми
  2. BПневмоторакс
  3. CКровотеча з верхніх відділів шлунково-кишкового тракту
  4. DГострий набряк легень
4.Клінічна сестринська справаСкладна

Which patient should the nurse assess first?

  1. AA patient with diabetes whose glucose is 11 mmol/L (198 mg/dL) before lunch
  2. BA patient with asthma who can only speak in single words
  3. CA postoperative patient who rates their pain as 6/10
  4. DA patient with COPD whose SpO2 is 89% and within their target range
5.Інтерпретація газового складу артеріальної кровіСередня

Навчальні значення: Na⁺ 148 ммоль/л, глюкоза 22,1 ммоль/л і сечовина 13,2 ммоль/л. Обчисліть осмолярність сироватки Osm = 2·Na⁺ + глюкоза + сечовина до найближчого цілого.

Na⁺ 148 mmol/Lглюкоза 22,1 mmol/Lсечовина 13,2 mmol/L
Osm = mOsm/kg
6.Інтерпретація газового складу артеріальної кровіСкладна
pH7,357,457,17PaCO₂mmHg354579HCO₃⁻mmol/L222628гострийхронічнийгострий на тлі хронічного

Навчальний газовий склад показує респіраторний ацидоз: pH 7,17, PaCO₂ 79 mmHg (10,5 kPa), HCO₃⁻ 28 mmol/L. Скористайтеся правилами «HCO₃⁻ зростає на 1 mmol/L на 10 мм рт. ст. (гострий) або на 3,5 mmol/L на 10 мм рт. ст. (хронічний)», щоб класифікувати його. Клікніть свою відповідь.

pH 7,17PaCO₂ 79 mmHg (10,5 kPa)HCO₃⁻ 28 mmol/L
  1. 1гострий
  2. 2хронічний
  3. 3гострий на тлі хронічного
7.Шкали клінічного оцінюванняСередня
H? / 25+D? / 15+Aid? / 30+IV? / 20+G? / 20+MS? / 15Σ?

Тренувальна вправа (вигадані значення, не клінічна рекомендація). Умовного пацієнта оцінено за шкалою ризику падінь Морс: падіння в анамнезі за останні 3 місяці: ні; супутній діагноз: ні; допоміжний засіб для ходьби: тримається за меблі; внутрішньовенна терапія або гепариновий замок: ні; хода: порушена; психічний стан: знає свої межі. Знайдіть суму за Морс MFS.

0–125
MFS =
8.Шкали клінічного оцінюванняСкладна
немає ризикулегкий ризикпомірний ризиквисокий ризикдуже високий ризик

Тренувальна вправа (вигадані значення, не клінічна рекомендація). Умовного пацієнта оцінено за шкалою Брейден: сенсорне сприйняття: повністю обмежене; вологість: дуже волога; активність: прикутий до ліжка; рухливість: повністю нерухомий; харчування: дуже погане; тертя та зсув: потенційна проблема. Використайте категорії 19–23 немає ризику, 15–18 легкий, 13–14 помірний, 10–12 високий і 9 або менше дуже високий. Натисніть на рівень ризику.

  1. 1немає ризику
  2. 2легкий ризик
  3. 3помірний ризик
  4. 4високий ризик
  5. 5дуже високий ризик
9.Розрахунки ентерального та парентерального харчуванняСередня
161 cmчоловікIBW = ? kg

Тренувальна вправа (вигадані значення, не клінічна рекомендація). Скористайтеся формулою Дівайн, щоб знайти ідеальну масу тіла IBW для чоловік зростом 161 cm (1 in = 2,54 cm). Округліть до одного знака після коми.

161 cmчоловік1 in = 2,54 cm
IBW = kg
10.Розрахунки ентерального та парентерального харчуванняСкладна
119 kg168 cmчоловікBMI = kg/m²E = ? kcal/добу

Тренувальна вправа (вигадані значення, не клінічна рекомендація). чоловік у критичному стані має зріст 168 cm і важить 119 kg. Навчальний протокол передбачає 13 kcal/kg фактичної маси тіла на добу, якщо ІМТ становить 30–50 kg/m², і 23 kcal/kg ідеальної маси тіла (Дівайн) на добу, якщо ІМТ перевищує 50 kg/m². Знайдіть енергетичну ціль E у kcal/day. Округліть до найближчого цілого числа.

168 cm119 kgчоловікBMI 30–50: 13 kcal/kg фактичнийBMI > 50: 23 kcal/kg IBW
E = kcal/добу
11.Інтерпретація ритмограми ЕКГСередня
II25 mm/s · 10 mm/mVфібриляція передсердьтріпотіння передсердь, провідність 2:1синусова тахікардіянадшлуночкова тахікардія (SVT)

Інтерпретуйте цю ритмограму у відведенні II. Який це ритм? Натисніть свою відповідь.

відведення II, 25 mm/s, 10 mm/mV1 мала клітинка = 0,04 s, 1 велика клітинка = 0,20 sдовжина стрічки 6 s
  1. 1фібриляція передсердь
  2. 2тріпотіння передсердь, провідність 2:1
  3. 3синусова тахікардія
  4. 4надшлуночкова тахікардія (SVT)
12.Інтерпретація ритмограми ЕКГСкладна
II25 mm/s · 10 mm/mVатріовентрикулярна блокада I ступеняатріовентрикулярна блокада III ступеня (повна)синусова брадикардіяатріовентрикулярна блокада II ступеня II типу

Ця стрічка у відведенні II показує порушення проведення між передсердями та шлуночками. Який це ритм? Натисніть свою відповідь.

відведення II, 25 mm/s, 10 mm/mV1 мала клітинка = 0,04 s, 1 велика клітинка = 0,20 sдовжина стрічки 6 s
  1. 1атріовентрикулярна блокада I ступеня
  2. 2атріовентрикулярна блокада III ступеня (повна)
  3. 3синусова брадикардія
  4. 4атріовентрикулярна блокада II ступеня II типу
13.Пріоритезація та делегуванняСередня

A patient taking warfarin has an INR of 5,2 and no signs of bleeding. What should the nurse do?

  1. AHold the warfarin dose and inform the provider
  2. BEncourage the patient to take aspirin for pain
  3. CGive a double dose to correct the result
  4. DGive the usual dose and recheck the INR next month
14.Пріоритезація та делегуванняСкладна

A patient with diabetic ketoacidosis is about to start an IV insulin infusion. The serum potassium is 3,0 mEq/L. What should the nurse do?

  1. AReport the result before starting, because insulin will push potassium even lower
  2. BStart the insulin at once, because the glucose is the bigger problem
  3. CGive the insulin as a fast bolus to bring the potassium up
  4. DIgnore the result, since potassium is always high in this condition and will correct itself
15.Інфекційний контроль і безпека пацієнтівСередня

Коли медсестра може скористатися вогнегасником для гасіння пожежі?

  1. AЩоразу, коли є дим, навіть якщо вихід заблоковано
  2. BЗавжди, навіть до піднесення тривоги, щоб заощадити час
  3. CЛише якщо пожежа невелика, тривогу піднято, а вихід вільний
  4. DНіколи; вогнегасниками можуть користуватися лише пожежники
16.Інфекційний контроль і безпека пацієнтівСкладна

A nurse discovers that an insulin infusion was programmed using the wrong drug concentration in the pump library. What should the nurse do first?

  1. AStop the infusion and check the patient’s blood glucose
  2. BDouble the rate to correct for the error
  3. CReprogram the pump and finish the shift before reporting
  4. DLeave it running and check the glucose at the next routine time
17.Лабораторні показники та електролітиСередня

When several samples are drawn at the same venipuncture, which tubes or bottles are filled first?

  1. AEDTA (complete blood count) tubes
  2. BBlood culture bottles
  3. CFluoride (glucose) tubes
  4. DCoagulation (citrate) tubes
18.Лабораторні показники та електролітиСкладна

A patient receiving chemotherapy has a white cell count of 1,8 × 10³/µL with 20% neutrophils and 5% bands. What is the absolute neutrophil count (ANC)?

  1. A360/µL
  2. B1,800/µL
  3. C4,500/µL
  4. D450/µL

3Розчини

1.Основи сестринської справи

Відповідь: C · Зупинити трансфузію й терміново викликати лікаря

Чому це відповідь

Підозра на трансфузійну реакцію вимагає негайно зупинити трансфузію, зберегти внутрішньовенну лінію відкритою з новою системою, перевірити життєві показники й викликати лікаря. Пакет і документи зберігають для розслідування.

Відповідь

C · Зупинити трансфузію й терміново викликати лікаря
2.Основи сестринської справи

Відповідь: A · Refeeding syndrome with low phosphate, potassium and magnesium

Чому це відповідь

When feeding restarts after starvation, insulin release drives phosphate, potassium and magnesium into the cells. Low levels can cause heart failure and arrhythmias, so feeding starts slowly and bloods are monitored.

Відповідь

A · Refeeding syndrome with low phosphate, potassium and magnesium
3.Клінічна сестринська справа

Відповідь: D · Гострий набряк легень

Чому це відповідь

Гострий набряк легень спричиняє тяжку задишку, хрипи та пінисте мокротиння. Посадіть пацієнта, дайте кисень і терміново викличте лікаря; зазвичай призначають діуретики.

Відповідь

D · Гострий набряк легень
4.Клінічна сестринська справа

Відповідь: B · A patient with asthma who can only speak in single words

Чому це відповідь

Being unable to complete sentences is a sign of acute severe or life-threatening asthma, an airway and breathing emergency. The other patients need attention but are not immediately life-threatened.

Відповідь

B · A patient with asthma who can only speak in single words
5.Інтерпретація газового складу артеріальної крові

Відповідь: Osm = 331 mOsm/kg

Похідні показники: розрахункова осмолярність сироватки дорівнює 2·Na⁺ + глюкоза + сечовина, де всі значення в ммоль/л (2·Na⁺ + глюкоза/18 + BUN/2,8, де глюкоза й BUN у мг/дл); норма — близько 275–295 мОсм/кг. Співвідношення P/F — це PaO₂, поділений на FiO₂ як частку. Альвеолярний тиск кисню на рівні моря дорівнює PAO₂ = FiO₂·(760 − 47) − PaCO₂/0,8 мм рт. ст., а A–a-градієнт — це PAO₂ − PaO₂.

Розрахункова осмолярність

Osm = 2·148 + 22,1 + 13,2 = 331,3 ≈ 331 mOsm/kg

Відповідь

Osm = 331 mOsm/kg
6.Інтерпретація газового складу артеріальної крові

Відповідь: гострий

Очікувана компенсація: при метаболічному ацидозі формула Вінтера передбачає PaCO₂ = 1,5·HCO₃⁻ + 8 ± 2 mmHg; виміряне значення вище цього діапазону вказує на додатковий респіраторний ацидоз, нижче — на додатковий респіраторний алкалоз. Аніонний інтервал AG = Na⁺ − (Cl⁻ + HCO₃⁻), у нормі приблизно 8–12 mmol/L, відрізняє метаболічний ацидоз із підвищеним аніонним інтервалом від ацидозу з нормальним; низький альбумін маскує підвищений інтервал (додайте 2,5 на кожен g/dL, на який альбумін нижчий за 4,0). Дельта-співвідношення (AG − 12)/(24 − HCO₃⁻) приблизно від 0,8 до 2 відповідає чистому ацидозу з підвищеним аніонним інтервалом (у деяких підручниках замість 0,8 використовують 1), нижче — додатковому ацидозу з нормальним аніонним інтервалом, а вище 2 — додатковому метаболічному алкалозу.

Очікуваний HCO₃⁻

гострий: 24 + 1·3,9 = 27,9 mmol/L
хронічний: 24 + 3,5·3,9 = 37,65 mmol/L

Порівняйте

виміряний: 28 mmol/L → гострий

Відповідь

гострий
7.Шкали клінічного оцінювання

Відповідь: MFS = 50

Шкала ризику падінь Морс: шість пунктів. Падіння в анамнезі: ні 0, так 25. Супутній діагноз: ні 0, так 15. Допоміжний засіб для ходьби: немає, постільний режим або допомога медсестри 0; милиці, тростина або ходунки 15; тримається за меблі 30. Внутрішньовенна терапія або гепариновий замок: ні 0, так 20. Хода: нормальна, постільний режим або інвалідний візок 0; слабка 10; порушена 20. Психічний стан: знає свої межі 0; переоцінює себе або забуває про межі 15. Сума становить від 0 до 125. Порогові значення ризику різняться між лікарнями; поширений набір: 0–24 низький, 25–44 помірний і 45 або більше високий.

Оцініть кожен пункт

падіння в анамнезі за останні 3 місяці: ні → 0
супутній діагноз: ні → 0
допоміжний засіб для ходьби: тримається за меблі → 30
внутрішньовенна терапія або гепариновий замок: ні → 0
хода: порушена → 20
психічний стан: знає свої межі → 0

Додайте

Сума за Морс = 0 + 0 + 30 + 0 + 20 + 0 = 50

Відповідь

MFS = 50
8.Шкали клінічного оцінювання

Відповідь: дуже високий ризик

Шкала Брейден: шість підшкал ризику пролежнів. Сенсорне сприйняття, вологість, активність, рухливість і харчування оцінюються від 1 до 4, від найгіршого рівня (1) до відсутності проблеми (4); тертя та зсув оцінюються від 1 до 3. Сума становить від 6 до 23, а нижча сума означає вищий ризик. Поширені категорії: 19–23 немає ризику, 15–18 легкий ризик, 13–14 помірний ризик, 10–12 високий ризик і 9 або менше дуже високий ризик.

Оцініть кожну підшкалу

сенсорне сприйняття: повністю обмежене → 1
вологість: дуже волога → 2
активність: прикутий до ліжка → 1
рухливість: повністю нерухомий → 1
харчування: дуже погане → 1
тертя та зсув: потенційна проблема → 2

Додайте

Сума за Брейден = 1 + 2 + 1 + 1 + 1 + 2 = 8

Рівень ризику

8 → дуже високий ризик

Відповідь

дуже високий ризик
9.Розрахунки ентерального та парентерального харчування

Відповідь: IBW = 57,8 kg

Потреби та вільна вода: енергетичні потреби часто оцінюють як kcal/kg/day × маса, а потреби в білку як g/kg/day × маса. Суміш лише частково складається з води, тому її вільна вода = об’єм × частка води; промивання водою покривають решту добової цілі за рідиною. Ідеальна маса тіла (Дівайн): IBW = 50 kg + 2,3 kg на кожен дюйм понад 5 футів (60 in) для чоловіків і 45,5 kg + 2,3 kg на кожен дюйм понад 60 in для жінок; 1 in = 2,54 cm. Формула призначена для дорослих зростом щонайменше 152,4 cm (5 ft). Числа наведено лише для тренування; біля ліжка пацієнта завжди дотримуйтеся місцевих протоколів і просіть подвійної перевірки доз препаратів високого ризику.

Зріст у дюймах

161 cm/2,54 = 63,39 in

Ідеальна маса тіла (Девайн)

IBW = 50 + 2,3·(63,39 − 60) = 57,79 ≈ 57,8 kg

Відповідь

IBW = 57,8 kg
10.Розрахунки ентерального та парентерального харчування

Відповідь: E = 1547 kcal/добу

Ідеальна маса тіла (Дівайн): IBW = 50 kg + 2,3 kg на кожен дюйм понад 5 футів (60 in) для чоловіків і 45,5 kg + 2,3 kg на кожен дюйм понад 60 in для жінок; 1 in = 2,54 cm. Формула призначена для дорослих зростом щонайменше 152,4 cm (5 ft). Ожиріння при критичному стані (ASPEN/SCCM 2016): ІМТ = маса/зріст² (kg/m²). Для ІМТ 30–50 енергетична ціль становить 11–14 kcal/kg фактичної маси тіла на добу; понад 50 — 22–25 kcal/kg ідеальної маси тіла на добу. Числа наведено лише для тренування; біля ліжка пацієнта завжди дотримуйтеся місцевих протоколів і просіть подвійної перевірки доз препаратів високого ризику.

Індекс маси тіла

BMI = 119/1,68² = 42,16 kg/m²

Енергетична ціль

ІМТ 30–50: kcal на кг фактичної маси тіла.

E = 13·119 = 1547 kcal/добу

Відповідь

E = 1547 kcal/добу
11.Інтерпретація ритмограми ЕКГ

Відповідь: надшлуночкова тахікардія (SVT)

Критерії ритмів (відведення II): синусовий ритм має позитивний зубець P перед кожним QRS, постійний PR 0,12–0,20 s і вузький QRS: нормальний синусовий ритм 60–100/min, синусова брадикардія нижче 60, синусова тахікардія понад 100. Фібриляція передсердь: немає зубців P, ізолінія з хвилями фібриляції та абсолютно неправильний R–R. Тріпотіння передсердь: пилкоподібні хвилі тріпотіння близько 250–350/min зі сталим коефіцієнтом провідності, наприклад 2:1 або 4:1. Атріовентрикулярна блокада I ступеня: синусовий ритм із постійним PR понад 0,20 s. Вузловий ритм: вузький QRS з частотою 40–60/min із відсутніми чи інвертованими зубцями P (PR менше 0,12 s або P після QRS). Шлуночкова екстрасистола (PVC) — це ранній, широкий (0,12 s або більше), химерний QRS без зубця P, із зубцем T в протилежному напрямку й зазвичай повною компенсаторною паузою; при бігемінії кожне друге скорочення є PVC. Тахікардія з вузькими комплексами та паузи: надшлуночкова тахікардія (SVT) — це регулярна тахікардія близько 150–250/min із вузькими комплексами QRS; зубці P зазвичай не видно, бо вони сховані в комплексі QRS або зубці T. Синусова тахікардія в дорослого в спокої зазвичай нижча за приблизно 150/min, і перед кожним QRS є видимий зубець P; тріпотіння передсердь із провідністю 2:1 часто має частоту близько 150/min і показує пилкоподібні хвилі. У разі синусової зупинки синусовий вузол на мить перестає генерувати імпульси: пауза без зубця P і без QRS, довжина якої не дорівнює цілому числу циклів P–P (пауза точно в два-три цикли натомість вказує на синоатріальну блокаду виходу).

П’ять кроків

1. Частота: R–R = 10 малих клітинок, 1500 ÷ 10 ≈ 150 за хвилину.
2. Ритм: регулярний, кожен R–R дорівнює 0,40 s.
3. Зубці P: не видно; за такої частоти вони сховані в комплексах QRS або зубцях T.
4. Інтервал PR: не вимірюється.
5. QRS: 0,08 s, вузький (менше за 0,12 s), тож ритм бере початок вище від шлуночків.

Інтерпретація

надшлуночкова тахікардія (SVT)

Відповідь

надшлуночкова тахікардія (SVT)
12.Інтерпретація ритмограми ЕКГ

Відповідь: атріовентрикулярна блокада II ступеня II типу

Атріовентрикулярні блокади: позначте зубці P по порядку й перевірте, за якими з них слідує QRS. I ступінь: проводиться кожен P, PR постійний і понад 0,20 s. II ступінь, I тип (Мобітц I, Венкебах): PR подовжується від скорочення до скорочення, доки один зубець P не проводиться, потім цикл починається знову (групове скорочення). II ступінь, II тип (Мобітц II): PR проведених скорочень лишається сталим, а зубці P раптово не проводяться; QRS часто широкий. III ступінь (повна) блокада: зубці P і комплекси QRS регулярні, але незалежні, PR змінюється довільно, а частота передсердь вища за частоту замісного ритму (вузловий 40–60/min із вузьким QRS, шлуночковий 20–40/min із широким QRS). Блокаду 2:1 за однією стрічкою не можна віднести ні до I, ні до II типу.

П’ять кроків

1. Частота: 5 комплексів QRS за 6 s, × 10 = 50 за хвилину.
2. Ритм: зубці P регулярні; R–R регулярний, окрім довгої паузи там, де немає QRS.
3. Зубці P: позитивні й регулярні (P–P 0,84 s, 71 за хвилину); за одним із кожних 3 зубців P не слідує QRS.
4. Інтервал PR: постійний, 0,20 s, у проведених скороченнях.
5. QRS: 0,08 s, вузький (менше 0,12 s).

Інтерпретація

атріовентрикулярна блокада II ступеня II типу

Відповідь

атріовентрикулярна блокада II ступеня II типу

Блокади II типу та III ступеня можуть раптово прогресувати, тому підручники вважають їх серйознішими за I тип.

13.Пріоритезація та делегування

Відповідь: A · Hold the warfarin dose and inform the provider

Чому це відповідь

An INR well above target raises the risk of serious bleeding. The nurse holds the dose, informs the provider and watches for bleeding. Without bleeding, holding warfarin is usually enough at this level; vitamin K is mainly used for very high INRs or bleeding.

Відповідь

A · Hold the warfarin dose and inform the provider
14.Пріоритезація та делегування

Відповідь: A · Report the result before starting, because insulin will push potassium even lower

Чому це відповідь

Insulin drives potassium into cells and can cause dangerous hypokalemia, so a low starting potassium must be reported. US (ADA) guidance delays insulin until potassium is at least 3,3 mEq/L; UK (JBDS) guidance asks for urgent senior review and potassium replacement. Either way, the prescriber decides.

Відповідь

A · Report the result before starting, because insulin will push potassium even lower
15.Інфекційний контроль і безпека пацієнтів

Відповідь: C · Лише якщо пожежа невелика, тривогу піднято, а вихід вільний

Чому це відповідь

Персонал може спробувати загасити невелику локалізовану пожежу, коли люди в безпеці й тривогу піднято, залишаючи вихід за спиною. В іншому разі зачиняють двері й евакуюють.

Відповідь

C · Лише якщо пожежа невелика, тривогу піднято, а вихід вільний
16.Інфекційний контроль і безпека пацієнтів

Відповідь: A · Stop the infusion and check the patient’s blood glucose

Чому це відповідь

A concentration error means the dose delivered was wrong. The nurse stops the infusion, assesses the patient including blood glucose, treats as needed, notifies the prescriber and reports the event.

Відповідь

A · Stop the infusion and check the patient’s blood glucose
17.Лабораторні показники та електроліти

Відповідь: B · Blood culture bottles

Чому це відповідь

Blood cultures are drawn first to reduce contamination. A standard order of draw then follows (citrate, serum, heparin, EDTA, fluoride), which prevents additives being carried from one tube into the next and distorting results.

Відповідь

B · Blood culture bottles
18.Лабораторні показники та електроліти

Відповідь: D · 450/µL

Чому це відповідь

ANC = 1,800 × (0,20 + 0,05) = 450/µL. A value below 500/µL is severe neutropenia with a high risk of serious infection, so neutropenic precautions and early reporting of fever are essential.Перевірено за: Blood Differential · MedlinePlus (NIH) (2024)

Відповідь

D · 450/µL

ExamProblems · examproblems.com/courses/nursing-fundamentals