Основи медсестринства та клінічна практика: шпаргалка-підсумок

Аркуші з формулами, ключові кроки методів для кожної теми та 18 задач для практики, з повними розв’язками наприкінці.

Нові задачіНазад до курсу

У вікні друку виберіть «Зберегти як PDF», щоб зберегти копію на пристрої.

1Формули та методи

Інтерпретація газового складу артеріальної крові

Нормальні межі
pH 7,35–7,45, PaCO₂ 35–45 mmHg (4,7–6,0 kPa), HCO₃⁻ 22–26 mmol/L
ROME
Респіраторні: PaCO₂ протилежно до pH; метаболічні: HCO₃⁻ так само, як pH
Формула Вінтерса
PaCO₂ = 1,5·HCO₃⁻ + 8 ± 2
Метаболічний алкалоз
PaCO₂ ≈ 0,7·HCO₃⁻ + 21
Аніонна різниця
AG = Na⁺ − (Cl⁻ + HCO₃⁻) ≈ 8–12
Аніонна різниця, скоригована на альбумін
AG + 2,5·(4,0 − alb g/dL) = AG + 0,25·(40 − alb g/L)
Дельта-співвідношення
(AG − 12)/(24 − HCO₃⁻)
Співвідношення P/F
PaO₂/FiO₂
Рівняння альвеолярного газу
PAO₂ = FiO₂·(760 − 47) − PaCO₂/0,8
Осмолярність сироватки
2·Na⁺ + glucose + urea (2·Na⁺ + glucose/18 + BUN/2,8)

Метод

  1. Подивіться на pH: нижче за 7,35 — ацидоз, вище за 7,45 — алкалоз.
  2. Знайдіть показник, що це пояснює: PaCO₂, який змінюється протилежно до pH, — респіраторний розлад, HCO₃⁻, який змінюється разом з pH, — метаболічний.
  3. Подивіться на інший показник: норма означає відсутність компенсації, відхилення в напрямку компенсації — часткову компенсацію, а нормальний pH за двох відхилених показників — повну компенсацію.
  4. У разі метаболічного ацидозу порівняйте PaCO₂ із формулою Вінтерса, 1,5·HCO₃⁻ + 8 ± 2, і обчисліть аніонну різницю Na⁺ − (Cl⁻ + HCO₃⁻).
  5. Високу аніонну різницю перевірте за дельта-співвідношенням, а за низького альбуміну — за скоригованою різницею.

Шкали клінічного оцінювання

Шкала коми Глазго
GCS = E (1–4) + V (1–5) + M (1–6) = 3–15
Шкала Апгар
5 ознак × 0–2 = 0–10; 7–10 заспокійливо, 4–6 помірно порушено, 0–3 низько
Шкала Брейден
5 × (1–4) + 1 × (1–3) = 6–23; ≤ 18 у групі ризику
Шкала ризику падінь Морс
падіння 25, діагноз 15, засіб 15/30, в/в 20, хода 10/20, психічний стан 15
Ризик за NEWS2
0–4 низький; одиничний 3 низький–середній; 5–6 середній; ≥ 7 високий
Середній артеріальний тиск
MAP = (SBP + 2·DBP)/3 = DBP + PP/3
Пульсовий тиск і шоковий індекс
PP = SBP − DBP, SI = HR/SBP
Індекс маси тіла
BMI = kg/m² = 703·lb/in²

Метод

  1. Знайдіть оціночну шкалу, яку використовує питання, та її діапазон (GCS 3–15, шкала Апгар 0–10, Брейден 6–23, Морс 0–125).
  2. Оцініть кожен пункт окремо, зіставляючи опис із його рівнем.
  3. Додайте бали пунктів і перевірте, чи сума лежить у межах діапазону.
  4. Застосуйте порогові значення: для NEWS2 також шукайте будь-який окремий параметр з балом 3.
  5. Для похідних величин використовуйте MAP = (SBP + 2·DBP)/3, PP = SBP − DBP, SI = HR/SBP та ІМТ = kg/m².

Розрахунки ентерального та парентерального харчування

Добовий об’єм
mL = kcal / (kcal/mL)
Безперервне годування
mL/h = добовий об’єм / години годування
Болюсне годування
mL на годування = добовий об’єм / кількість годувань
Доставлені енергія та білок
kcal = mL × kcal/mL; g = L × g/L
Вільна вода
mL = об’єм суміші × частка води
Ідеальна маса тіла (Девайн)
чоловіки 50 + 2,3 × (in − 60); жінки 45,5 + 2,3 × (in − 60); 1 in = 2,54 cm
Індекс маси тіла
BMI = kg/m²
Парентеральне харчування
декстроза 3,4 kcal/g, амінокислоти 4 kcal/g, ліпіди 20% 2,0 kcal/mL, 10% 1,1 kcal/mL
Азот
g N = g білка / 6,25
Швидкість інфузії глюкози
GIR = mg/(kg·min) = % × mL/h / (6 × kg)

Метод

  1. Запишіть, що питають: швидкість помпи, об’єм, кілокалорії, грами білка чи воду.
  2. Перетворюйте енергію на об’єм за формулою mL = kcal/(kcal/mL), а об’єм на білок за формулою літри × g/L.
  3. Для швидкості діліть на години, протягом яких харчування справді йде, а для болюсу — на кількість годувань.
  4. Для потреб помножте kcal/kg або g/kg на масу, яку називає правило; знайдіть ідеальну масу тіла за Дівайном: 50 або 45,5 + 2,3 × (дюйми − 60).
  5. Для PN знайдіть грами як % × mL/100, потім використайте 3,4 kcal/g для декстрози, 4 kcal/g для амінокислот і зазначені kcal/mL для ліпідів.

Інтерпретація ритмограми ЕКГ

Папір (25 mm/s, 10 mm/mV)
1 мала клітинка = 0,04 s, 1 велика клітинка = 0,20 s, 10 mm = 1 mV
Частота серцевих скорочень, регулярний ритм
300 ÷ великі клітинки = 1500 ÷ малі клітинки = 60 ÷ RR (s)
Частота серцевих скорочень, нерегулярний ритм
Комплекси QRS за 6 s × 10
Нормальний інтервал PR
0,12–0,20 s
Нормальна тривалість QRS
< 0.12 s
QTc (Базетт)
QT/√RR
QTc (Фрідеріція)
QT/∛RR
QTc (Framingham)
QT + 154·(1 − RR)
Синусові частоти
брадикардія < 60, норма 60–100, тахікардія > 100 /min
Частоти замісних ритмів
вузловий 40–60, шлуночковий 20–40 /min
Швидкі ритми
SVT 150–250 /min (вузький), VT > 100 /min (широкий)

Метод

  1. Частота: для регулярного ритму поділіть 300 на великі клітинки або 1500 на малі клітинки між двома зубцями R; для нерегулярного ритму порахуйте комплекси QRS за 6 секунд і помножте на 10.
  2. Ритм: порівняйте інтервали R–R. Однакові — регулярний; повторювана закономірність — правильно неправильний; жодної закономірності — абсолютно неправильний.
  3. Зубці P: чи є позитивний зубець P у відведенні II перед кожним QRS, усі однакові? Шукайте хвилі фібриляції чи пилкоподібні хвилі, інвертовані зубці P і зубці P без QRS.
  4. Інтервал PR: від початку P до початку QRS, зазвичай 0,12–0,20 s і постійний. Стежте, чи він подовжується, лишається сталим перед випавшим скороченням чи змінюється довільно.
  5. Тривалість QRS: менше 0,12 s — вузький; 0,12 s або більше — широкий. Потім назвіть ритм, а для QT використовуйте QTc = QT/√RR (Базетт) з часом у секундах.

Пріоритезація та делегування

Метод

  1. Запитайте, що найшвидше зашкодить пацієнтові, якщо нічого не робити.
  2. Застосуйте ABC (C-A-B при зупинці серця), потім Маслоу: фізіологічні потреби перед безпекою, безпека перед психологічними потребами.
  3. Порівняйте варіанти: гострий перед хронічним, нестабільний перед стабільним, несподіваний перед очікуваним, системний перед місцевим, і звіряйте кожну знахідку з вихідним станом пацієнта.
  4. Оцінюйте перед діями, якщо це не невідкладний стан; тоді оберіть крок, від якого залежать інші.
  5. Для делегування перевірте п’ять правил: завдання, обставини, особа, вказівки й нагляд. Оцінювання, навчання й оцінка результатів залишаються за зареєстрованою медсестрою.

Інфекційний контроль і безпека пацієнтів

Метод

  1. Починайте зі стандартних запобіжних заходів для кожного пацієнта: гігієна рук, засоби індивідуального захисту відповідно до очікуваного контакту, безпечне поводження з гострими предметами.
  2. Додайте запобіжні заходи залежно від шляху передачі: контактний (халат, рукавички), краплинний (хірургічна маска), повітряний (N95, кімната з негативним тиском).
  3. Стерильні предмети лишайте стерильними: якщо є сумнів, вони не стерильні; замініть, ніколи не витирайте.
  4. Запобігайте шкоді в середовищі: заходи від падінь, фіксація лише як крайній захід, RACE і PASS при пожежі.
  5. Перевіряйте правила введення ліків, два ідентифікатори й додаткові запобіжні заходи для препаратів високого ризику; повідомляйте про помилки та ситуації, що ледь не призвели до помилки.

Лабораторні показники та електроліти

Метод

  1. Порівняйте значення з референтним діапазоном самої лабораторії, потім з вихідним станом і динамікою пацієнта.
  2. Перевірте пробу: гемоліз, затримка чи кров, узята поруч із внутрішньовенною інфузією, можуть дати хибні результати.
  3. Пов’яжіть значення з типовими ознаками та з препаратами й станами, що його спричиняють.
  4. Шукайте взаємодії: низький калій чи магній посилює токсичність дигоксину; зневоднення підвищує рівень літію.
  5. Дійте щодо пацієнта: оцініть стан, затримайте препарат, якщо рівень небезпечний, повторіть критичні значення вголос і повідомте лікаря.

2Задачі для практики

1.Основи сестринської справиСередня

A patient has just finished a glass of iced water. How should this affect taking an oral temperature?

  1. AUse the reading but only if the patient says they feel warm
  2. BAdd half a degree to the reading to correct for the drink
  3. CTake it straight away, as cold drinks do not affect the mouth
  4. DWait about 15–30 minutes, as the reading may be falsely low
2.Основи сестринської справиСкладна

A stable patient is woken every hour for observations and is becoming tired and confused. What is the best nursing action?

  1. AAsk the team whether the observations can safely be done less often
  2. BStop all observations so the patient can sleep
  3. CKeep the same plan, as observations matter more than sleep for patients
  4. DAsk the doctor for a sedative to help the patient sleep
3.Клінічна сестринська справаСередня

A patient with sickle cell disease is admitted with a painful crisis. What is a key early nursing priority?

  1. ARestricting oral fluids
  2. BGiving prompt, effective analgesia
  3. CDelaying pain relief until a diagnosis is confirmed
  4. DApplying cold packs to the painful areas
4.Клінічна сестринська справаСкладна

A patient has a high fever with rigors, jaundice and right upper quadrant pain. Which condition is most likely?

  1. AGastro-oesophageal reflux disease
  2. BAcute appendicitis
  3. CSimple biliary colic
  4. DAscending cholangitis
5.Інтерпретація газового складу артеріальної кровіСередня

Навчальні значення: Na⁺ 139 ммоль/л, глюкоза 12,2 ммоль/л і сечовина 21,6 ммоль/л. Обчисліть осмолярність сироватки Osm = 2·Na⁺ + глюкоза + сечовина до найближчого цілого.

Na⁺ 139 mmol/Lглюкоза 12,2 mmol/Lсечовина 21,6 mmol/L
Osm = mOsm/kg
6.Інтерпретація газового складу артеріальної кровіСкладна
pH7,357,457,33PaCO₂mmHg354565HCO₃⁻mmol/L222633гострийхронічнийгострий на тлі хронічного

Навчальний газовий склад показує респіраторний ацидоз: pH 7,33, PaCO₂ 65 mmHg (8,7 kPa), HCO₃⁻ 33 mmol/L. Скористайтеся правилами «HCO₃⁻ зростає на 1 mmol/L на 10 мм рт. ст. (гострий) або на 3,5 mmol/L на 10 мм рт. ст. (хронічний)», щоб класифікувати його. Клікніть свою відповідь.

pH 7,33PaCO₂ 65 mmHg (8,7 kPa)HCO₃⁻ 33 mmol/L
  1. 1гострий
  2. 2хронічний
  3. 3гострий на тлі хронічного
7.Шкали клінічного оцінюванняСередня
легкапомірнатяжка

Тренувальна вправа (вигадані значення, не клінічна рекомендація). Умовний пацієнт після черепно-мозкової травми відкриває очі лише на тиск (болючий подразник), вимовляє недоречні, випадкові слова і має найкращу рухову відповідь: розгинання рук і ніг (патологічне розгинання). Обчисліть GCS і класифікуйте за ним черепно-мозкову травму. Натисніть свою відповідь.

  1. 1легка
  2. 2помірна
  3. 3тяжка
8.Шкали клінічного оцінюванняСкладна
немає ризикулегкий ризикпомірний ризиквисокий ризикдуже високий ризик

Тренувальна вправа (вигадані значення, не клінічна рекомендація). Умовного пацієнта оцінено за шкалою Брейден: сенсорне сприйняття: дуже обмежене; вологість: іноді волога; активність: ходить часто; рухливість: без обмежень; харчування: імовірно недостатнє; тертя та зсув: потенційна проблема. Використайте категорії 19–23 немає ризику, 15–18 легкий, 13–14 помірний, 10–12 високий і 9 або менше дуже високий. Натисніть на рівень ризику.

  1. 1немає ризику
  2. 2легкий ризик
  3. 3помірний ризик
  4. 4високий ризик
  5. 5дуже високий ризик
9.Розрахунки ентерального та парентерального харчуванняСередня
2 kcal/mL70% вільна вода90 mL/hкожні 6 h61 kg · 30 mL/kg/добу24 h/добуV = ? mL

Тренувальна вправа (вигадані значення, не клінічна рекомендація). Пацієнт масою 61 kg має ціль за рідиною 30 mL/kg/day й отримує всю рідину через зонд. Суміш містить 70% вільної води й іде зі швидкістю 90 mL/h протягом 24 годин на добу. Решту рідини вводять як промивання водою кожні 6 годин. Який об’єм V має кожне промивання? Округліть до найближчого цілого числа.

61 kg30 mL/kg/добу70%90 mL/h · 24 hкожні 6 h
V = mL
10.Розрахунки ентерального та парентерального харчуванняСкладна
24 hдекстроза 12,5%1200 mLамінокислоти 5%1200 mLліпіди 20%250 mL · 2 kcal/mLN = білок/6,25NPC : N = ? : 1

Тренувальна вправа (вигадані значення, не клінічна рекомендація). Протягом 24 годин пацієнт отримує 1200 mL парентерального харчування з кінцевими концентраціями 12,5% декстрози та 5% амінокислот, а також 250 mL 20% ліпідної емульсії (2 kcal/mL). Знайдіть співвідношення небілкових кілокалорій до азоту NPC : N (число x у x : 1). Округліть до найближчого цілого числа.

1200 mLдекстроза 12,5%амінокислоти 5%ліпіди 250 mL · 2 kcal/mL
NPC : N =
11.Інтерпретація ритмограми ЕКГСередня
II25 mm/s · 10 mm/mV

Виміряйте інтервал QT та інтервал R–R на цій регулярній стрічці у відведенні II, потім обчисліть скоригований за частотою показник QTc за формулою Базетта QTc = QT/√RR (обидва в секундах). Відповідь дайте в секундах із трьома знаками після коми.

відведення II, 25 mm/s, 10 mm/mV1 мала клітинка = 0,04 s, 1 велика клітинка = 0,20 sдовжина стрічки 6 s
QTc = s
12.Інтерпретація ритмограми ЕКГСкладна
II25 mm/s · 10 mm/mVсинусова брадикардіяідіовентрикулярний ритмасистоліяшлуночкова тахікардія

Визначте ритм на цій стрічці у відведенні II. Натисніть свою відповідь.

відведення II, 25 mm/s, 10 mm/mV1 мала клітинка = 0,04 s, 1 велика клітинка = 0,20 sдовжина стрічки 6 s
  1. 1синусова брадикардія
  2. 2ідіовентрикулярний ритм
  3. 3асистолія
  4. 4шлуночкова тахікардія
13.Пріоритезація та делегуванняСередня

Якого пацієнта медсестра має оглянути першим після передачі зміни?

  1. AПацієнта з новою гіпсовою пов'язкою, який каже, що стопа німіє, а пальці холодні
  2. BПацієнта на діуретику, який виділив 400 mL сечі з 08:00
  3. CПацієнта, який хоче допомоги з душем перед приходом відвідувачів
  4. DПацієнта з остеоартритом, який повідомляє про ранкову скутість щодня
14.Пріоритезація та делегуванняСкладна

During JumpSTART triage, a child is not breathing after the airway is opened but has a palpable pulse. What is the next step?

  1. AStart full CPR on the child and stay with them until more help arrives
  2. BGive five rescue breaths; if breathing starts, tag the child red
  3. CTag the child black at once and move on to the next victim
  4. DTag the child green and return to them after the others
15.Інфекційний контроль і безпека пацієнтівСередня

Який метод гігієни рук має застосовувати персонал після догляду за пацієнтом під час спалаху норовірусу у відділенні?

  1. AЛише спиртовий антисептик для рук
  2. BЛише витирання рук паперовим рушником
  3. CГігієна рук не потрібна, якщо були рукавички
  4. DМиття з милом і водою
16.Інфекційний контроль і безпека пацієнтівСкладна

Під час роздачі пероральних ліків пацієнт просить прийняти таблетку пізніше. Медсестра залишає її на приліжковій тумбі. У чому головна проблема безпеки?

  1. AПроблеми безпеки немає, якщо пацієнт притомний
  2. BМедсестра не може підтвердити, що таблетку прийнято, і її може прийняти інша особа
  3. CТаблетка може втратити колір і згодом її буде важко ідентифікувати
  4. DТаблетки швидко розчиняються на відкритому повітрі
17.Лабораторні показники та електролітиСередня

У пацієнта гематокрит 54%, високий BUN і питома вага сечі 1,034. Що вказує цей патерн?

  1. AГостру втрату крові з розведенням
  2. BНиркову недостатність з розбавленою сечею
  3. CПеревантаження рідиною
  4. DЗневоднення з гемоконцентрацією
18.Лабораторні показники та електролітиСкладна

A patient with jaundice and nausea has a positive IgM antibody to hepatitis A virus (IgM anti-HAV). What does this show?

  1. AA current or recent hepatitis A infection
  2. BImmunity from hepatitis A vaccine long ago
  3. CPast hepatitis B infection that has cleared
  4. DChronic hepatitis A lasting many years

3Розчини

1.Основи сестринської справи

Відповідь: D · Wait about 15–30 minutes, as the reading may be falsely low

Чому це відповідь

Hot or cold drinks, eating and smoking change the temperature in the mouth for a while. The nurse waits 15–30 minutes or uses another site.

Відповідь

D · Wait about 15–30 minutes, as the reading may be falsely low
2.Основи сестринської справи

Відповідь: A · Ask the team whether the observations can safely be done less often

Чому це відповідь

Lack of sleep can contribute to delirium. If the patient's scores are stable, the frequency of observations can be reviewed by the team so care is safe but less disruptive.

Відповідь

A · Ask the team whether the observations can safely be done less often
3.Клінічна сестринська справа

Відповідь: B · Giving prompt, effective analgesia

Чому це відповідь

A sickle cell crisis needs rapid analgesia, often opioids, within a short target time, plus hydration, oxygen if hypoxic, warmth and monitoring for complications. Cold can trigger more sickling.

Відповідь

B · Giving prompt, effective analgesia
4.Клінічна сестринська справа

Відповідь: D · Ascending cholangitis

Чому це відповідь

Fever, jaundice and right upper quadrant pain (Charcot's triad) suggest infection of an obstructed bile duct. It can rapidly cause sepsis and needs antibiotics and biliary drainage.

Відповідь

D · Ascending cholangitis
5.Інтерпретація газового складу артеріальної крові

Відповідь: Osm = 312 mOsm/kg

Похідні показники: розрахункова осмолярність сироватки дорівнює 2·Na⁺ + глюкоза + сечовина, де всі значення в ммоль/л (2·Na⁺ + глюкоза/18 + BUN/2,8, де глюкоза й BUN у мг/дл); норма — близько 275–295 мОсм/кг. Співвідношення P/F — це PaO₂, поділений на FiO₂ як частку. Альвеолярний тиск кисню на рівні моря дорівнює PAO₂ = FiO₂·(760 − 47) − PaCO₂/0,8 мм рт. ст., а A–a-градієнт — це PAO₂ − PaO₂.

Розрахункова осмолярність

Osm = 2·139 + 12,2 + 21,6 = 311,8 ≈ 312 mOsm/kg

Відповідь

Osm = 312 mOsm/kg
6.Інтерпретація газового складу артеріальної крові

Відповідь: хронічний

Очікувана компенсація: при метаболічному ацидозі формула Вінтера передбачає PaCO₂ = 1,5·HCO₃⁻ + 8 ± 2 mmHg; виміряне значення вище цього діапазону вказує на додатковий респіраторний ацидоз, нижче — на додатковий респіраторний алкалоз. Аніонний інтервал AG = Na⁺ − (Cl⁻ + HCO₃⁻), у нормі приблизно 8–12 mmol/L, відрізняє метаболічний ацидоз із підвищеним аніонним інтервалом від ацидозу з нормальним; низький альбумін маскує підвищений інтервал (додайте 2,5 на кожен g/dL, на який альбумін нижчий за 4,0). Дельта-співвідношення (AG − 12)/(24 − HCO₃⁻) приблизно від 0,8 до 2 відповідає чистому ацидозу з підвищеним аніонним інтервалом (у деяких підручниках замість 0,8 використовують 1), нижче — додатковому ацидозу з нормальним аніонним інтервалом, а вище 2 — додатковому метаболічному алкалозу.

Очікуваний HCO₃⁻

гострий: 24 + 1·2,5 = 26,5 mmol/L
хронічний: 24 + 3,5·2,5 = 32,75 mmol/L

Порівняйте

виміряний: 33 mmol/L → хронічний

Відповідь

хронічний
7.Шкали клінічного оцінювання

Відповідь: тяжка

Шкала коми Глазго: додайте найкращу відповідь у трьох сферах. Відкривання очей E: 4 спонтанне, 3 на звук чи мовлення, 2 на тиск, 1 немає. Мовленнєва відповідь V: 5 орієнтований, 4 сплутаний, 3 недоречні слова, 2 незрозумілі звуки, 1 немає. Рухова відповідь M: 6 виконує команди, 5 локалізує, 4 нормальне згинання (відсмикує), 3 патологічне згинання, 2 розгинання, 1 немає. Сума становить від 3 до 15. Після черепно-мозкової травми 13–15 зазвичай називають легкою, 9–12 помірною, а 3–8 тяжкою.

Оцініть кожну сферу

E: відкриває очі лише на тиск (болючий подразник) → 2
V: вимовляє недоречні, випадкові слова → 3
M: розгинання рук і ніг (патологічне розгинання) → 2

Додайте

GCS = 2 + 3 + 2 = 7

Тяжкість

GCS 7 → тяжка

Відповідь

тяжка
8.Шкали клінічного оцінювання

Відповідь: легкий ризик

Шкала Брейден: шість підшкал ризику пролежнів. Сенсорне сприйняття, вологість, активність, рухливість і харчування оцінюються від 1 до 4, від найгіршого рівня (1) до відсутності проблеми (4); тертя та зсув оцінюються від 1 до 3. Сума становить від 6 до 23, а нижча сума означає вищий ризик. Поширені категорії: 19–23 немає ризику, 15–18 легкий ризик, 13–14 помірний ризик, 10–12 високий ризик і 9 або менше дуже високий ризик.

Оцініть кожну підшкалу

сенсорне сприйняття: дуже обмежене → 2
вологість: іноді волога → 3
активність: ходить часто → 4
рухливість: без обмежень → 4
харчування: імовірно недостатнє → 2
тертя та зсув: потенційна проблема → 2

Додайте

Сума за Брейден = 2 + 3 + 4 + 4 + 2 + 2 = 17

Рівень ризику

17 → легкий ризик

Відповідь

легкий ризик
9.Розрахунки ентерального та парентерального харчування

Відповідь: V = 80 mL

Потреби та вільна вода: енергетичні потреби часто оцінюють як kcal/kg/day × маса, а потреби в білку як g/kg/day × маса. Суміш лише частково складається з води, тому її вільна вода = об’єм × частка води; промивання водою покривають решту добової цілі за рідиною. Ідеальна маса тіла (Дівайн): IBW = 50 kg + 2,3 kg на кожен дюйм понад 5 футів (60 in) для чоловіків і 45,5 kg + 2,3 kg на кожен дюйм понад 60 in для жінок; 1 in = 2,54 cm. Формула призначена для дорослих зростом щонайменше 152,4 cm (5 ft). Числа наведено лише для тренування; біля ліжка пацієнта завжди дотримуйтеся місцевих протоколів і просіть подвійної перевірки доз препаратів високого ризику.

Ціль за рідиною

30·61 = 1830 mL/добу

Вільна вода із суміші

90·24 = 2160 mL
2160·0,7 = 1512 mL

Ще потрібна вода

1830 − 1512 = 318 mL/добу

Об’єм одного промивання

24/6 = 4 промивання
V = 318/4 = 79,5 ≈ 80 mL

Відповідь

V = 80 mL
10.Розрахунки ентерального та парентерального харчування

Відповідь: NPC : N = 105

Парентеральне харчування: декстроза дає 3,4 kcal/g, амінокислоти — 4 kcal/g, а ліпідна емульсія — вказану кількість kcal/mL (2 kcal/mL для 20%, 1,1 kcal/mL для 10%). Грами = % × mL/100. Небілкові kcal (NPC) = kcal декстрози + ліпідів; азот = білок/6,25. Швидкість інфузії глюкози (GIR) у mg/kg/min = mg декстрози/(kg × хвилини). Числа наведено лише для тренування; біля ліжка пацієнта завжди дотримуйтеся місцевих протоколів і просіть подвійної перевірки доз препаратів високого ризику.

Грами декстрози та амінокислот

декстроза: 12,5·1200/100 = 150 g
амінокислоти: 5·1200/100 = 60 g

Кілокалорії за компонентами

декстроза: 150·3,4 = 510 kcal
амінокислоти: 60·4 = 240 kcal
ліпіди: 250·2 = 500 kcal

Небілкові kcal і азот

NPC = 510 + 500 = 1010 kcal
N = 60/6,25 = 9,6 g

Відношення

NPC : N = 1010/9,6 = 105,2 ≈ 105 : 1

Відповідь

NPC : N = 105

Для стабільних пацієнтів типові співвідношення близько 150 : 1; нижчі співвідношення дають відносно більше білка.

11.Інтерпретація ритмограми ЕКГ

Відповідь: QTc = 0,39 s

QT і QTc: інтервал QT вимірюють від початку комплексу QRS до кінця зубця T. Він скорочується зі зростанням частоти серцевих скорочень, тому його коригують за частотою за допомогою інтервалу R–R у секундах: QTc за Базеттом = QT/√RR, а QTc за Фрідеріцією = QT/∛RR. Формулу Базетта використовує більшість підручників; вона надмірно коригує при швидкому ритмі, де віддають перевагу Фрідеріції. Межі різняться між джерелами: QTc понад приблизно 0,45 s у чоловіків або 0,46 s у жінок зазвичай називають подовженим, а понад 0,50 s — різко подовженим.

Виміряйте

QT = 8,5 × 0,04 = 0,34 s
RR = 19 × 0,04 = 0,76 s

Формула Базетта

QTc = 0,34/√0,76 = 0,34/0,8718 = 0,39 s

Відповідь

QTc = 0,39 s

У межах звичайних значень (близько 0,45 s для чоловіків, 0,46 s для жінок). (390 ms)

12.Інтерпретація ритмограми ЕКГ

Відповідь: ідіовентрикулярний ритм

Інші шлуночкові ритми: torsades de pointes — це поліморфна шлуночкова тахікардія, зазвичай 150–250/min, при якій широкі комплекси змінюють висоту й скручуються навколо ізолінії, кілька поштовхів спрямовані вгору, потім вниз. Підручники пов’язують її з подовженим інтервалом QT, а препарат, який для неї називають настанови з реанімації, — магнію сульфат. Ідіовентрикулярний ритм — це шлуночковий замісний ритм: регулярний, широкий QRS (0,12 s або більше), без зубців P, 20–40/min (прискорений ідіовентрикулярний ритм має 40–100/min). Мономорфна VT має однакові широкі комплекси з частотою понад 100/min. VF хаотична, без жодного комплексу, що повторюється.

П’ять кроків

1. Частота: R–R = 60 малих клітинок, 1500 ÷ 60 ≈ 25 за хвилину.
2. Ритм: регулярний, кожен R–R дорівнює 2,40 s.
3. Зубці P: не виявляються.
4. Інтервал PR: не вимірюється.
5. QRS: 0,18 s, широкий (0,12 s або більше) і химерний, із зубцем T у протилежному напрямку.

Інтерпретація

ідіовентрикулярний ритм

Відповідь

ідіовентрикулярний ритм

Ідіовентрикулярний ритм — це замісний ритм: шлуночки беруть керування на себе, бо водії ритму вище від них вийшли з ладу.

13.Пріоритезація та делегування

Відповідь: A · Пацієнта з новою гіпсовою пов'язкою, який каже, що стопа німіє, а пальці холодні

Чому це відповідь

Оніміння та холодні пальці під гіпсом вказують на порушення кровообігу, можливо, компартмент-синдром, що може спричинити незворотні ушкодження за кілька годин. Інші знахідки очікувані або рутинні.

Відповідь

A · Пацієнта з новою гіпсовою пов'язкою, який каже, що стопа німіє, а пальці холодні
14.Пріоритезація та делегування

Відповідь: B · Give five rescue breaths; if breathing starts, tag the child red

Чому це відповідь

In JumpSTART, an apneic child with a pulse gets five rescue breaths, because the cause is often respiratory. If breathing starts the child is immediate (red); if not, the child is expectant.

Відповідь

B · Give five rescue breaths; if breathing starts, tag the child red
15.Інфекційний контроль і безпека пацієнтів

Відповідь: D · Миття з милом і водою

Чому це відповідь

Норовірус не завжди гине від спиртового антисептика, тому руки миють з милом і водою, що видаляє його механічно. Також застосовують контактні запобіжні заходи та ретельне прибирання середовища.

Відповідь

D · Миття з милом і водою
16.Інфекційний контроль і безпека пацієнтів

Відповідь: B · Медсестра не може підтвердити, що таблетку прийнято, і її може прийняти інша особа

Чому це відповідь

Ліки не залишають біля ліжка, якщо немає узгодженого плану самостійного прийому. Медсестра має побачити прийом ліків, щоб правильно задокументувати, а таблетки без нагляду може прийняти інший пацієнт або вони можуть загубитися.

Відповідь

B · Медсестра не може підтвердити, що таблетку прийнято, і її може прийняти інша особа
17.Лабораторні показники та електроліти

Відповідь: D · Зневоднення з гемоконцентрацією

Чому це відповідь

Втрата плазмової води концентрує еритроцити (підвищений гематокрит) і сечу (висока питома вага), а BUN зростає. Перевантаження рідиною дало б протилежну картину.Перевірено за: Hematocrit Test · MedlinePlus (NIH) (2024); BUN (Blood Urea Nitrogen) · MedlinePlus (NIH) (2024)

Відповідь

D · Зневоднення з гемоконцентрацією
18.Лабораторні показники та електроліти

Відповідь: A · A current or recent hepatitis A infection

Чому це відповідь

IgM antibodies appear early, so IgM anti-HAV indicates acute hepatitis A. IgG anti-HAV alone shows past infection or vaccination and lifelong immunity. Hepatitis A does not become chronic and spreads by the fecal-oral route, so hand hygiene is essential.Перевірено за: Hepatitis A · MedlinePlus (NIH) (2025)

Відповідь

A · A current or recent hepatitis A infection

ExamProblems · examproblems.com/courses/nursing-fundamentals