Основи медсестринства та клінічна практика: шпаргалка-підсумок

Аркуші з формулами, ключові кроки методів для кожної теми та 18 задач для практики, з повними розв’язками наприкінці.

Нові задачіНазад до курсу

У вікні друку виберіть «Зберегти як PDF», щоб зберегти копію на пристрої.

1Формули та методи

Інтерпретація газового складу артеріальної крові

Нормальні межі
pH 7,35–7,45, PaCO₂ 35–45 mmHg (4,7–6,0 kPa), HCO₃⁻ 22–26 mmol/L
ROME
Респіраторні: PaCO₂ протилежно до pH; метаболічні: HCO₃⁻ так само, як pH
Формула Вінтерса
PaCO₂ = 1,5·HCO₃⁻ + 8 ± 2
Метаболічний алкалоз
PaCO₂ ≈ 0,7·HCO₃⁻ + 21
Аніонна різниця
AG = Na⁺ − (Cl⁻ + HCO₃⁻) ≈ 8–12
Аніонна різниця, скоригована на альбумін
AG + 2,5·(4,0 − alb g/dL) = AG + 0,25·(40 − alb g/L)
Дельта-співвідношення
(AG − 12)/(24 − HCO₃⁻)
Співвідношення P/F
PaO₂/FiO₂
Рівняння альвеолярного газу
PAO₂ = FiO₂·(760 − 47) − PaCO₂/0,8
Осмолярність сироватки
2·Na⁺ + glucose + urea (2·Na⁺ + glucose/18 + BUN/2,8)

Метод

  1. Подивіться на pH: нижче за 7,35 — ацидоз, вище за 7,45 — алкалоз.
  2. Знайдіть показник, що це пояснює: PaCO₂, який змінюється протилежно до pH, — респіраторний розлад, HCO₃⁻, який змінюється разом з pH, — метаболічний.
  3. Подивіться на інший показник: норма означає відсутність компенсації, відхилення в напрямку компенсації — часткову компенсацію, а нормальний pH за двох відхилених показників — повну компенсацію.
  4. У разі метаболічного ацидозу порівняйте PaCO₂ із формулою Вінтерса, 1,5·HCO₃⁻ + 8 ± 2, і обчисліть аніонну різницю Na⁺ − (Cl⁻ + HCO₃⁻).
  5. Високу аніонну різницю перевірте за дельта-співвідношенням, а за низького альбуміну — за скоригованою різницею.

Шкали клінічного оцінювання

Шкала коми Глазго
GCS = E (1–4) + V (1–5) + M (1–6) = 3–15
Шкала Апгар
5 ознак × 0–2 = 0–10; 7–10 заспокійливо, 4–6 помірно порушено, 0–3 низько
Шкала Брейден
5 × (1–4) + 1 × (1–3) = 6–23; ≤ 18 у групі ризику
Шкала ризику падінь Морс
падіння 25, діагноз 15, засіб 15/30, в/в 20, хода 10/20, психічний стан 15
Ризик за NEWS2
0–4 низький; одиничний 3 низький–середній; 5–6 середній; ≥ 7 високий
Середній артеріальний тиск
MAP = (SBP + 2·DBP)/3 = DBP + PP/3
Пульсовий тиск і шоковий індекс
PP = SBP − DBP, SI = HR/SBP
Індекс маси тіла
BMI = kg/m² = 703·lb/in²

Метод

  1. Знайдіть оціночну шкалу, яку використовує питання, та її діапазон (GCS 3–15, шкала Апгар 0–10, Брейден 6–23, Морс 0–125).
  2. Оцініть кожен пункт окремо, зіставляючи опис із його рівнем.
  3. Додайте бали пунктів і перевірте, чи сума лежить у межах діапазону.
  4. Застосуйте порогові значення: для NEWS2 також шукайте будь-який окремий параметр з балом 3.
  5. Для похідних величин використовуйте MAP = (SBP + 2·DBP)/3, PP = SBP − DBP, SI = HR/SBP та ІМТ = kg/m².

Розрахунки ентерального та парентерального харчування

Добовий об’єм
mL = kcal / (kcal/mL)
Безперервне годування
mL/h = добовий об’єм / години годування
Болюсне годування
mL на годування = добовий об’єм / кількість годувань
Доставлені енергія та білок
kcal = mL × kcal/mL; g = L × g/L
Вільна вода
mL = об’єм суміші × частка води
Ідеальна маса тіла (Девайн)
чоловіки 50 + 2,3 × (in − 60); жінки 45,5 + 2,3 × (in − 60); 1 in = 2,54 cm
Індекс маси тіла
BMI = kg/m²
Парентеральне харчування
декстроза 3,4 kcal/g, амінокислоти 4 kcal/g, ліпіди 20% 2,0 kcal/mL, 10% 1,1 kcal/mL
Азот
g N = g білка / 6,25
Швидкість інфузії глюкози
GIR = mg/(kg·min) = % × mL/h / (6 × kg)

Метод

  1. Запишіть, що питають: швидкість помпи, об’єм, кілокалорії, грами білка чи воду.
  2. Перетворюйте енергію на об’єм за формулою mL = kcal/(kcal/mL), а об’єм на білок за формулою літри × g/L.
  3. Для швидкості діліть на години, протягом яких харчування справді йде, а для болюсу — на кількість годувань.
  4. Для потреб помножте kcal/kg або g/kg на масу, яку називає правило; знайдіть ідеальну масу тіла за Дівайном: 50 або 45,5 + 2,3 × (дюйми − 60).
  5. Для PN знайдіть грами як % × mL/100, потім використайте 3,4 kcal/g для декстрози, 4 kcal/g для амінокислот і зазначені kcal/mL для ліпідів.

Інтерпретація ритмограми ЕКГ

Папір (25 mm/s, 10 mm/mV)
1 мала клітинка = 0,04 s, 1 велика клітинка = 0,20 s, 10 mm = 1 mV
Частота серцевих скорочень, регулярний ритм
300 ÷ великі клітинки = 1500 ÷ малі клітинки = 60 ÷ RR (s)
Частота серцевих скорочень, нерегулярний ритм
Комплекси QRS за 6 s × 10
Нормальний інтервал PR
0,12–0,20 s
Нормальна тривалість QRS
< 0.12 s
QTc (Базетт)
QT/√RR
QTc (Фрідеріція)
QT/∛RR
QTc (Framingham)
QT + 154·(1 − RR)
Синусові частоти
брадикардія < 60, норма 60–100, тахікардія > 100 /min
Частоти замісних ритмів
вузловий 40–60, шлуночковий 20–40 /min
Швидкі ритми
SVT 150–250 /min (вузький), VT > 100 /min (широкий)

Метод

  1. Частота: для регулярного ритму поділіть 300 на великі клітинки або 1500 на малі клітинки між двома зубцями R; для нерегулярного ритму порахуйте комплекси QRS за 6 секунд і помножте на 10.
  2. Ритм: порівняйте інтервали R–R. Однакові — регулярний; повторювана закономірність — правильно неправильний; жодної закономірності — абсолютно неправильний.
  3. Зубці P: чи є позитивний зубець P у відведенні II перед кожним QRS, усі однакові? Шукайте хвилі фібриляції чи пилкоподібні хвилі, інвертовані зубці P і зубці P без QRS.
  4. Інтервал PR: від початку P до початку QRS, зазвичай 0,12–0,20 s і постійний. Стежте, чи він подовжується, лишається сталим перед випавшим скороченням чи змінюється довільно.
  5. Тривалість QRS: менше 0,12 s — вузький; 0,12 s або більше — широкий. Потім назвіть ритм, а для QT використовуйте QTc = QT/√RR (Базетт) з часом у секундах.

Пріоритезація та делегування

Метод

  1. Запитайте, що найшвидше зашкодить пацієнтові, якщо нічого не робити.
  2. Застосуйте ABC (C-A-B при зупинці серця), потім Маслоу: фізіологічні потреби перед безпекою, безпека перед психологічними потребами.
  3. Порівняйте варіанти: гострий перед хронічним, нестабільний перед стабільним, несподіваний перед очікуваним, системний перед місцевим, і звіряйте кожну знахідку з вихідним станом пацієнта.
  4. Оцінюйте перед діями, якщо це не невідкладний стан; тоді оберіть крок, від якого залежать інші.
  5. Для делегування перевірте п’ять правил: завдання, обставини, особа, вказівки й нагляд. Оцінювання, навчання й оцінка результатів залишаються за зареєстрованою медсестрою.

Інфекційний контроль і безпека пацієнтів

Метод

  1. Починайте зі стандартних запобіжних заходів для кожного пацієнта: гігієна рук, засоби індивідуального захисту відповідно до очікуваного контакту, безпечне поводження з гострими предметами.
  2. Додайте запобіжні заходи залежно від шляху передачі: контактний (халат, рукавички), краплинний (хірургічна маска), повітряний (N95, кімната з негативним тиском).
  3. Стерильні предмети лишайте стерильними: якщо є сумнів, вони не стерильні; замініть, ніколи не витирайте.
  4. Запобігайте шкоді в середовищі: заходи від падінь, фіксація лише як крайній захід, RACE і PASS при пожежі.
  5. Перевіряйте правила введення ліків, два ідентифікатори й додаткові запобіжні заходи для препаратів високого ризику; повідомляйте про помилки та ситуації, що ледь не призвели до помилки.

Лабораторні показники та електроліти

Метод

  1. Порівняйте значення з референтним діапазоном самої лабораторії, потім з вихідним станом і динамікою пацієнта.
  2. Перевірте пробу: гемоліз, затримка чи кров, узята поруч із внутрішньовенною інфузією, можуть дати хибні результати.
  3. Пов’яжіть значення з типовими ознаками та з препаратами й станами, що його спричиняють.
  4. Шукайте взаємодії: низький калій чи магній посилює токсичність дигоксину; зневоднення підвищує рівень літію.
  5. Дійте щодо пацієнта: оцініть стан, затримайте препарат, якщо рівень небезпечний, повторіть критичні значення вголос і повідомте лікаря.

2Задачі для практики

1.Основи сестринської справиСередня

Which nursing record entry is the best example of objective documentation?

  1. A"Had a good appetite today and enjoyed lunch."
  2. B"Seemed to enjoy the meal."
  3. C"Ate well, as usual."
  4. D"Ate half of lunch; drank 200 mL of water."
2.Основи сестринської справиСкладна

A patient asks for a same-sex nurse for intimate care because of their religious beliefs. What should the nurse do?

  1. AAgree, but only if the patient has a written note from a religious leader
  2. BRefuse, as all nurses are equally qualified
  3. CTell the patient they must accept whoever is on duty
  4. DArrange it where possible and record the preference in the care plan
3.Клінічна сестринська справаСередня

A spontaneously breathing patient is critically ill and hypoxic. Which oxygen delivery gives the highest concentration?

  1. ANon-rebreathe mask with reservoir bag at 15 L/min
  2. BSimple face mask at 5 L/min with the patient sitting up
  3. CVenturi mask set to 24%
  4. DNasal cannula at 2 L/min
4.Клінічна сестринська справаСкладна

Який набір ознак найкраще відрізняє кардіогенний шок від гіповолемічного?

  1. AЗменшений діурез
  2. BПідвищений яремний венозний тиск і хрипи в легенях
  3. CТахікардія, гіпотензія та слабкий ниткоподібний периферичний пульс
  4. DХолодна бліда шкіра
5.Інтерпретація газового складу артеріальної кровіСередня

Навчальний газовий склад показує PaCO₂ 78 mmHg (10,4 kPa). Скористайтеся правилом: у разі хронічного респіраторного ацидозу HCO₃⁻ зростає на 3,5 mmol/L на кожні 10 мм рт. ст., на які PaCO₂ перевищує 40, починаючи від HCO₃⁻ 24 mmol/L, щоб знайти очікуваний HCO₃⁻.

PaCO₂ 78 mmHg (10,4 kPa)базовий рівень: 40 mmHg, 24 mmol/L
HCO₃⁻ = mmol/L
6.Інтерпретація газового складу артеріальної кровіСкладна

Навчальні значення: Na⁺ 142, Cl⁻ 102, HCO₃⁻ 21 mmol/L і альбумін 21 г/л. Знайдіть скориговану на альбумін аніонну різницю AGc = AG + 0,25·(40 − альбумін).

Na⁺ 142 mmol/LCl⁻ 102 mmol/LHCO₃⁻ 21 mmol/Lальбумін 21 g/L
AGc = mmol/L
7.Шкали клінічного оцінюванняСередня
H? / 25+D? / 15+Aid? / 30+IV? / 20+G? / 20+MS? / 15Σ?

Тренувальна вправа (вигадані значення, не клінічна рекомендація). Умовного пацієнта оцінено за шкалою ризику падінь Морс: падіння в анамнезі за останні 3 місяці: ні; супутній діагноз: так; допоміжний засіб для ходьби: тримається за меблі; внутрішньовенна терапія або гепариновий замок: ні; хода: слабка; психічний стан: знає свої межі. Знайдіть суму за Морс MFS.

0–125
MFS =
8.Шкали клінічного оцінюванняСкладна
немає ризикулегкий ризикпомірний ризиквисокий ризикдуже високий ризик

Тренувальна вправа (вигадані значення, не клінічна рекомендація). Умовного пацієнта оцінено за шкалою Брейден: сенсорне сприйняття: повністю обмежене; вологість: дуже волога; активність: прикутий до ліжка; рухливість: дуже обмежене; харчування: відмінне; тертя та зсув: проблема. Використайте категорії 19–23 немає ризику, 15–18 легкий, 13–14 помірний, 10–12 високий і 9 або менше дуже високий. Натисніть на рівень ризику.

  1. 1немає ризику
  2. 2легкий ризик
  3. 3помірний ризик
  4. 4високий ризик
  5. 5дуже високий ризик
9.Розрахунки ентерального та парентерального харчуванняСередня
68 g/L1,8 g/kg/добу90 mL/h83 kg18 h/добуΔP = ? g

Тренувальна вправа (вигадані значення, не клінічна рекомендація). Пацієнт масою 83 kg потребує 1,8 g білка на кг на добу. Зондове харчування містить 68 g білка на літр і йде зі швидкістю 90 mL/h протягом 18 годин на добу. Скільки грамів додаткового білка ΔP на добу ще потрібно? Округліть до одного знака після коми.

83 kg1,8 g/kg/добу68 g/L90 mL/h · 18 h
ΔP = g/добу
10.Розрахунки ентерального та парентерального харчуванняСкладна
16,5 kgдекстроза 12,5%36 mL/hGIR = ? mg/kg/min

Тренувальна вправа (вигадані значення, не клінічна рекомендація). Дитина масою 16,5 kg отримує 12,5% декстрозу зі швидкістю 36 mL/h. Знайдіть швидкість інфузії глюкози GIR у mg/kg/min. Округліть до двох знаків після коми.

16,5 kg12,5%36 mL/h
GIR = mg/kg/min
11.Інтерпретація ритмограми ЕКГСередня
II25 mm/s · 10 mm/mVтріпотіння передсердь, провідність 2:1фібриляція передсердьшлуночкова тахікардіянадшлуночкова тахікардія (SVT)

Інтерпретуйте цю ритмограму у відведенні II. Який це ритм? Натисніть свою відповідь.

відведення II, 25 mm/s, 10 mm/mV1 мала клітинка = 0,04 s, 1 велика клітинка = 0,20 sдовжина стрічки 6 s
  1. 1тріпотіння передсердь, провідність 2:1
  2. 2фібриляція передсердь
  3. 3шлуночкова тахікардія
  4. 4надшлуночкова тахікардія (SVT)
12.Інтерпретація ритмограми ЕКГСкладна
II25 mm/s · 10 mm/mVідіовентрикулярний ритмкардіостимульований ритм, відсутність захопленняатріовентрикулярна блокада III ступеня (повна)ритм двокамерного (AV) кардіостимулятора

У цього пацієнта є кардіостимулятор. Інтерпретуйте стрічку у відведенні II. Клацніть свою відповідь.

відведення II, 25 mm/s, 10 mm/mV1 мала клітинка = 0,04 s, 1 велика клітинка = 0,20 sдовжина стрічки 6 s
  1. 1ідіовентрикулярний ритм
  2. 2кардіостимульований ритм, відсутність захоплення
  3. 3атріовентрикулярна блокада III ступеня (повна)
  4. 4ритм двокамерного (AV) кардіостимулятора
13.Пріоритезація та делегуванняСередня

Медсестра одночасно отримує чотири виклики. До якого пацієнта вона йде першою?

  1. AДо пацієнта, у якого сигналізує внутрішньовенний насос, бо закінчився мішок підтримувальної рідини
  2. BДо пацієнта, який каже: «Я не можу вдихнути».
  3. CДо пацієнта, який просить знеболювальне при болі 4 з 10
  4. DДо пацієнта, який питає, о котрій прийде лікар
14.Пріоритезація та делегуванняСкладна

A patient has a wrist restraint. The nurse finds the fingers on that hand pale, cool and tingling. What should the nurse do first?

  1. ARaise the arm on a pillow and check again in two hours
  2. BTighten the restraint so the patient moves less
  3. CLoosen the restraint and assess the circulation
  4. DDocument the finding and continue with the medication round
15.Інфекційний контроль і безпека пацієнтівСередня

An order reads “Give potassium chloride by IV push.” What should the nurse do?

  1. ANot give it, and contact the prescriber, because it is never given by IV push
  2. BDilute it in a small syringe and push it
  3. CGive it slowly by IV push over two minutes while watching the cardiac monitor
  4. DGive half by IV push and the rest later
16.Інфекційний контроль і безпека пацієнтівСкладна

A nurse teaches a patient who has had a splenectomy. Which statement shows a need for further teaching?

  1. A“I will tell all of my health care providers that I have no spleen.”
  2. B“I will get medical help quickly if I get a high temperature.”
  3. C“I will keep my vaccinations up to date.”
  4. D“Now that my spleen is out, a fever is nothing to worry about.”
17.Лабораторні показники та електролітиСередня

When should a blood specimen tube be labeled?

  1. AAt the nurses' station, after all samples for the shift are drawn
  2. BIn the laboratory, by the staff who receive the unlabeled sample
  3. CAt the bedside, in the patient's presence, using two identifiers
  4. DBefore entering the room, so tubes are ready for the next patients
18.Лабораторні показники та електролітиСкладна

A patient using an insulin pump has a glucose of 300 mg/dL (16,7 mmol/L) that has not fallen 2 hours after a correction bolus through the pump. Blood ketones are 1,8 mmol/L. What is the most likely problem and action?

  1. ARebound after a hypo; give fast-acting carbohydrate and recheck in 15 minutes
  2. BInsulin overdose from the pump; suspend the pump and stop all insulin for a day
  3. CInsulin delivery failure; inject a correction dose by pen and change the set
  4. DNormal pump function; wait for the next mealtime bolus to lower the glucose

3Розчини

1.Основи сестринської справи

Відповідь: D · "Ate half of lunch; drank 200 mL of water."

Чому це відповідь

Objective entries describe what was observed or measured. Vague or judgemental phrases such as "good" or "as usual" cannot be checked or compared.

Відповідь

D · "Ate half of lunch; drank 200 mL of water."
2.Основи сестринської справи

Відповідь: D · Arrange it where possible and record the preference in the care plan

Чому це відповідь

Respecting such preferences supports dignity and trust. The nurse arranges it whenever possible, records it and explains if it cannot be met in an emergency.

Відповідь

D · Arrange it where possible and record the preference in the care plan
3.Клінічна сестринська справа

Відповідь: A · Non-rebreathe mask with reservoir bag at 15 L/min

Чому це відповідь

A non-rebreathe mask with a filled reservoir at 15 L/min delivers a high oxygen concentration and is used first in critical illness. The dose is then titrated down to the target saturation.

Відповідь

A · Non-rebreathe mask with reservoir bag at 15 L/min
4.Клінічна сестринська справа

Відповідь: B · Підвищений яремний венозний тиск і хрипи в легенях

Чому це відповідь

Обидва типи спричиняють тахікардію, гіпотензію, холодну шкіру та низький діурез. При кардіогенному шоці серце, що не справляється, спричиняє венозний застій і набряк легень, тож великі болюси рідини можуть погіршити стан.

Відповідь

B · Підвищений яремний венозний тиск і хрипи в легенях
5.Інтерпретація газового складу артеріальної крові

Відповідь: HCO₃⁻ = 37,3 mmol/L

Очікувана компенсація: при метаболічному ацидозі формула Вінтера передбачає PaCO₂ = 1,5·HCO₃⁻ + 8 ± 2 mmHg; виміряне значення вище цього діапазону вказує на додатковий респіраторний ацидоз, нижче — на додатковий респіраторний алкалоз. Аніонний інтервал AG = Na⁺ − (Cl⁻ + HCO₃⁻), у нормі приблизно 8–12 mmol/L, відрізняє метаболічний ацидоз із підвищеним аніонним інтервалом від ацидозу з нормальним; низький альбумін маскує підвищений інтервал (додайте 2,5 на кожен g/dL, на який альбумін нижчий за 4,0). Дельта-співвідношення (AG − 12)/(24 − HCO₃⁻) приблизно від 0,8 до 2 відповідає чистому ацидозу з підвищеним аніонним інтервалом (у деяких підручниках замість 0,8 використовують 1), нижче — додатковому ацидозу з нормальним аніонним інтервалом, а вище 2 — додатковому метаболічному алкалозу.

Зміна PaCO₂

|78 − 40| = 38 mmHg → 3,8 × 10 mmHg

Очікуваний HCO₃⁻

HCO₃⁻ = 24 + 3,5·3,8 = 37,3 mmol/L

Відповідь

HCO₃⁻ = 37,3 mmol/L
6.Інтерпретація газового складу артеріальної крові

Відповідь: AGc = 23,75 mmol/L

Очікувана компенсація: при метаболічному ацидозі формула Вінтера передбачає PaCO₂ = 1,5·HCO₃⁻ + 8 ± 2 mmHg; виміряне значення вище цього діапазону вказує на додатковий респіраторний ацидоз, нижче — на додатковий респіраторний алкалоз. Аніонний інтервал AG = Na⁺ − (Cl⁻ + HCO₃⁻), у нормі приблизно 8–12 mmol/L, відрізняє метаболічний ацидоз із підвищеним аніонним інтервалом від ацидозу з нормальним; низький альбумін маскує підвищений інтервал (додайте 2,5 на кожен g/dL, на який альбумін нижчий за 4,0). Дельта-співвідношення (AG − 12)/(24 − HCO₃⁻) приблизно від 0,8 до 2 відповідає чистому ацидозу з підвищеним аніонним інтервалом (у деяких підручниках замість 0,8 використовують 1), нижче — додатковому ацидозу з нормальним аніонним інтервалом, а вище 2 — додатковому метаболічному алкалозу.

Аніонна різниця

AG = 142 − (102 + 21) = 19

Поправка на альбумін

19 + 0,25·(40 − 21) = 23,75 mmol/L

Відповідь

AGc = 23,75 mmol/L

Вище приблизно за 12 після корекції: висока аніонна різниця.

7.Шкали клінічного оцінювання

Відповідь: MFS = 55

Шкала ризику падінь Морс: шість пунктів. Падіння в анамнезі: ні 0, так 25. Супутній діагноз: ні 0, так 15. Допоміжний засіб для ходьби: немає, постільний режим або допомога медсестри 0; милиці, тростина або ходунки 15; тримається за меблі 30. Внутрішньовенна терапія або гепариновий замок: ні 0, так 20. Хода: нормальна, постільний режим або інвалідний візок 0; слабка 10; порушена 20. Психічний стан: знає свої межі 0; переоцінює себе або забуває про межі 15. Сума становить від 0 до 125. Порогові значення ризику різняться між лікарнями; поширений набір: 0–24 низький, 25–44 помірний і 45 або більше високий.

Оцініть кожен пункт

падіння в анамнезі за останні 3 місяці: ні → 0
супутній діагноз: так → 15
допоміжний засіб для ходьби: тримається за меблі → 30
внутрішньовенна терапія або гепариновий замок: ні → 0
хода: слабка → 10
психічний стан: знає свої межі → 0

Додайте

Сума за Морс = 0 + 15 + 30 + 0 + 10 + 0 = 55

Відповідь

MFS = 55
8.Шкали клінічного оцінювання

Відповідь: високий ризик

Шкала Брейден: шість підшкал ризику пролежнів. Сенсорне сприйняття, вологість, активність, рухливість і харчування оцінюються від 1 до 4, від найгіршого рівня (1) до відсутності проблеми (4); тертя та зсув оцінюються від 1 до 3. Сума становить від 6 до 23, а нижча сума означає вищий ризик. Поширені категорії: 19–23 немає ризику, 15–18 легкий ризик, 13–14 помірний ризик, 10–12 високий ризик і 9 або менше дуже високий ризик.

Оцініть кожну підшкалу

сенсорне сприйняття: повністю обмежене → 1
вологість: дуже волога → 2
активність: прикутий до ліжка → 1
рухливість: дуже обмежене → 2
харчування: відмінне → 4
тертя та зсув: проблема → 1

Додайте

Сума за Брейден = 1 + 2 + 1 + 2 + 4 + 1 = 11

Рівень ризику

11 → високий ризик

Відповідь

високий ризик
9.Розрахунки ентерального та парентерального харчування

Відповідь: ΔP = 39,2 g/добу

Потреби та вільна вода: енергетичні потреби часто оцінюють як kcal/kg/day × маса, а потреби в білку як g/kg/day × маса. Суміш лише частково складається з води, тому її вільна вода = об’єм × частка води; промивання водою покривають решту добової цілі за рідиною. Ідеальна маса тіла (Дівайн): IBW = 50 kg + 2,3 kg на кожен дюйм понад 5 футів (60 in) для чоловіків і 45,5 kg + 2,3 kg на кожен дюйм понад 60 in для жінок; 1 in = 2,54 cm. Формула призначена для дорослих зростом щонайменше 152,4 cm (5 ft). Числа наведено лише для тренування; біля ліжка пацієнта завжди дотримуйтеся місцевих протоколів і просіть подвійної перевірки доз препаратів високого ризику.

Потрібний білок

1,8·83 = 149,4 g/добу

Білок із харчування

90·18 = 1620 mL = 1,62 L
1,62·68 = 110,2 g/добу

Нестача

ΔP = 149,4 − 110,2 = 39,24 ≈ 39,2 g/добу

Відповідь

ΔP = 39,2 g/добу
10.Розрахунки ентерального та парентерального харчування

Відповідь: GIR = 4,55 mg/kg/min

Парентеральне харчування: декстроза дає 3,4 kcal/g, амінокислоти — 4 kcal/g, а ліпідна емульсія — вказану кількість kcal/mL (2 kcal/mL для 20%, 1,1 kcal/mL для 10%). Грами = % × mL/100. Небілкові kcal (NPC) = kcal декстрози + ліпідів; азот = білок/6,25. Швидкість інфузії глюкози (GIR) у mg/kg/min = mg декстрози/(kg × хвилини). Числа наведено лише для тренування; біля ліжка пацієнта завжди дотримуйтеся місцевих протоколів і просіть подвійної перевірки доз препаратів високого ризику.

Концентрація декстрози

12,5% = 125 mg/mL

Декстроза за хвилину

125·36/60 = 75 mg/min

На кілограм

GIR = 75/16,5 = 4,545 ≈ 4,55 mg/kg/min

Відповідь

GIR = 4,55 mg/kg/min

Скорочений спосіб: GIR = % декстрози × mL/h/(6 × kg).

11.Інтерпретація ритмограми ЕКГ

Відповідь: надшлуночкова тахікардія (SVT)

Критерії ритмів (відведення II): синусовий ритм має позитивний зубець P перед кожним QRS, постійний PR 0,12–0,20 s і вузький QRS: нормальний синусовий ритм 60–100/min, синусова брадикардія нижче 60, синусова тахікардія понад 100. Фібриляція передсердь: немає зубців P, ізолінія з хвилями фібриляції та абсолютно неправильний R–R. Тріпотіння передсердь: пилкоподібні хвилі тріпотіння близько 250–350/min зі сталим коефіцієнтом провідності, наприклад 2:1 або 4:1. Атріовентрикулярна блокада I ступеня: синусовий ритм із постійним PR понад 0,20 s. Вузловий ритм: вузький QRS з частотою 40–60/min із відсутніми чи інвертованими зубцями P (PR менше 0,12 s або P після QRS). Шлуночкова екстрасистола (PVC) — це ранній, широкий (0,12 s або більше), химерний QRS без зубця P, із зубцем T в протилежному напрямку й зазвичай повною компенсаторною паузою; при бігемінії кожне друге скорочення є PVC. Тахікардія з вузькими комплексами та паузи: надшлуночкова тахікардія (SVT) — це регулярна тахікардія близько 150–250/min із вузькими комплексами QRS; зубці P зазвичай не видно, бо вони сховані в комплексі QRS або зубці T. Синусова тахікардія в дорослого в спокої зазвичай нижча за приблизно 150/min, і перед кожним QRS є видимий зубець P; тріпотіння передсердь із провідністю 2:1 часто має частоту близько 150/min і показує пилкоподібні хвилі. У разі синусової зупинки синусовий вузол на мить перестає генерувати імпульси: пауза без зубця P і без QRS, довжина якої не дорівнює цілому числу циклів P–P (пауза точно в два-три цикли натомість вказує на синоатріальну блокаду виходу).

П’ять кроків

1. Частота: R–R = 8 малих клітинок, 1500 ÷ 8 ≈ 188 за хвилину.
2. Ритм: регулярний, кожен R–R дорівнює 0,32 s.
3. Зубці P: не видно; за такої частоти вони сховані в комплексах QRS або зубцях T.
4. Інтервал PR: не вимірюється.
5. QRS: 0,06 s, вузький (менше за 0,12 s), тож ритм бере початок вище від шлуночків.

Інтерпретація

надшлуночкова тахікардія (SVT)

Відповідь

надшлуночкова тахікардія (SVT)
12.Інтерпретація ритмограми ЕКГ

Відповідь: ритм двокамерного (AV) кардіостимулятора

Кардіостимульовані ритми: імпульс кардіостимулятора видно як вузький вертикальний пік стимуляції. Після шлуночкового піку QRS широкий (0,12 s або більше), бо імпульс поширюється від електрода через м’яз, а не провідною системою; при стимуляції правого шлуночка він у відведенні II часто здебільшого від’ємний. Пік перед кожним зубцем P означає передсердну стимуляцію, а двокамерний (AV) кардіостимулятор показує передсердний пік і зубець P, а потім, після запрограмованої AV-затримки, шлуночковий пік і широкий QRS. Захоплення означає, що за кожним піком іде деполяризація. Відсутність захоплення — це пік без зубця P чи QRS після нього; відсутність сприйняття (піки, що не зважають на власні скорочення пацієнта) та відсутність стимуляції (немає піку, коли він має бути) — інші класичні порушення роботи.

П’ять кроків

1. Частота: R–R = 24 малих клітинок, 1500 ÷ 24 ≈ 63 за хвилину.
2. Ритм: регулярний, кожен R–R дорівнює 0,96 s.
3. Зубці P: кожен зубець P іде після власного піку стимуляції (передсердна стимуляція).
4. AV-інтервал: другий пік стоїть через 0,20 s після першого (запрограмована AV-затримка).
5. QRS: 0,16 s, широкий, одразу після другого піку (шлуночкова стимуляція).

Інтерпретація

ритм двокамерного (AV) кардіостимулятора

Відповідь

ритм двокамерного (AV) кардіостимулятора

Стимульований QRS за своєю природою широкий; не називайте це блокадою ніжки пучка Гіса чи шлуночковим ритмом.

13.Пріоритезація та делегування

Відповідь: B · До пацієнта, який каже: «Я не можу вдихнути».

Чому це відповідь

Нове утруднення дихання — можлива загроза життю й потребує оцінювання першим. Закінчений мішок підтримувальної рідини, помірний біль і запитання можна опрацювати далі.

Відповідь

B · До пацієнта, який каже: «Я не можу вдихнути».
14.Пріоритезація та делегування

Відповідь: C · Loosen the restraint and assess the circulation

Чому це відповідь

Pale, cool fingers with tingling suggest that the restraint is too tight and blood flow is reduced. The nurse releases it at once, assesses the hand and reviews whether the restraint is still needed.

Відповідь

C · Loosen the restraint and assess the circulation
15.Інфекційний контроль і безпека пацієнтів

Відповідь: A · Not give it, and contact the prescriber, because it is never given by IV push

Чому це відповідь

Potassium chloride given by IV push can cause fatal cardiac arrhythmias and arrest. It is only given diluted by controlled infusion, so the nurse does not give it and contacts the prescriber.

Відповідь

A · Not give it, and contact the prescriber, because it is never given by IV push
16.Інфекційний контроль і безпека пацієнтів

Відповідь: D · “Now that my spleen is out, a fever is nothing to worry about.”

Чому це відповідь

People without a spleen are at risk of overwhelming infection, especially from encapsulated bacteria. Fever needs prompt medical assessment, and vaccines are kept up to date.

Відповідь

D · “Now that my spleen is out, a fever is nothing to worry about.”
17.Лабораторні показники та електроліти

Відповідь: C · At the bedside, in the patient's presence, using two identifiers

Чому це відповідь

Specimens are labeled immediately after collection, at the bedside, after checking two patient identifiers such as name and date of birth. Pre-labeling or labeling away from the patient can put the wrong patient's name on the sample, which can lead to harmful decisions.

Відповідь

C · At the bedside, in the patient's presence, using two identifiers
18.Лабораторні показники та електроліти

Відповідь: C · Insulin delivery failure; inject a correction dose by pen and change the set

Чому це відповідь

A high glucose that does not respond to a pump bolus, with rising ketones, suggests a kinked, blocked or dislodged cannula. Because pumps use only rapid-acting insulin, DKA can develop within hours. The usual advice is to give a correction dose by pen or syringe, change the infusion set, check glucose and ketones often, and seek help if ketones keep rising or vomiting starts.

Відповідь

C · Insulin delivery failure; inject a correction dose by pen and change the set

ExamProblems · examproblems.com/courses/nursing-fundamentals