Основи медсестринства та клінічна практика: шпаргалка-підсумок

Аркуші з формулами, ключові кроки методів для кожної теми та 18 задач для практики, з повними розв’язками наприкінці.

Нові задачіНазад до курсу

У вікні друку виберіть «Зберегти як PDF», щоб зберегти копію на пристрої.

1Формули та методи

Інтерпретація газового складу артеріальної крові

Нормальні межі
pH 7,35–7,45, PaCO₂ 35–45 mmHg (4,7–6,0 kPa), HCO₃⁻ 22–26 mmol/L
ROME
Респіраторні: PaCO₂ протилежно до pH; метаболічні: HCO₃⁻ так само, як pH
Формула Вінтерса
PaCO₂ = 1,5·HCO₃⁻ + 8 ± 2
Метаболічний алкалоз
PaCO₂ ≈ 0,7·HCO₃⁻ + 21
Аніонна різниця
AG = Na⁺ − (Cl⁻ + HCO₃⁻) ≈ 8–12
Аніонна різниця, скоригована на альбумін
AG + 2,5·(4,0 − alb g/dL) = AG + 0,25·(40 − alb g/L)
Дельта-співвідношення
(AG − 12)/(24 − HCO₃⁻)
Співвідношення P/F
PaO₂/FiO₂
Рівняння альвеолярного газу
PAO₂ = FiO₂·(760 − 47) − PaCO₂/0,8
Осмолярність сироватки
2·Na⁺ + glucose + urea (2·Na⁺ + glucose/18 + BUN/2,8)

Метод

  1. Подивіться на pH: нижче за 7,35 — ацидоз, вище за 7,45 — алкалоз.
  2. Знайдіть показник, що це пояснює: PaCO₂, який змінюється протилежно до pH, — респіраторний розлад, HCO₃⁻, який змінюється разом з pH, — метаболічний.
  3. Подивіться на інший показник: норма означає відсутність компенсації, відхилення в напрямку компенсації — часткову компенсацію, а нормальний pH за двох відхилених показників — повну компенсацію.
  4. У разі метаболічного ацидозу порівняйте PaCO₂ із формулою Вінтерса, 1,5·HCO₃⁻ + 8 ± 2, і обчисліть аніонну різницю Na⁺ − (Cl⁻ + HCO₃⁻).
  5. Високу аніонну різницю перевірте за дельта-співвідношенням, а за низького альбуміну — за скоригованою різницею.

Шкали клінічного оцінювання

Шкала коми Глазго
GCS = E (1–4) + V (1–5) + M (1–6) = 3–15
Шкала Апгар
5 ознак × 0–2 = 0–10; 7–10 заспокійливо, 4–6 помірно порушено, 0–3 низько
Шкала Брейден
5 × (1–4) + 1 × (1–3) = 6–23; ≤ 18 у групі ризику
Шкала ризику падінь Морс
падіння 25, діагноз 15, засіб 15/30, в/в 20, хода 10/20, психічний стан 15
Ризик за NEWS2
0–4 низький; одиничний 3 низький–середній; 5–6 середній; ≥ 7 високий
Середній артеріальний тиск
MAP = (SBP + 2·DBP)/3 = DBP + PP/3
Пульсовий тиск і шоковий індекс
PP = SBP − DBP, SI = HR/SBP
Індекс маси тіла
BMI = kg/m² = 703·lb/in²

Метод

  1. Знайдіть оціночну шкалу, яку використовує питання, та її діапазон (GCS 3–15, шкала Апгар 0–10, Брейден 6–23, Морс 0–125).
  2. Оцініть кожен пункт окремо, зіставляючи опис із його рівнем.
  3. Додайте бали пунктів і перевірте, чи сума лежить у межах діапазону.
  4. Застосуйте порогові значення: для NEWS2 також шукайте будь-який окремий параметр з балом 3.
  5. Для похідних величин використовуйте MAP = (SBP + 2·DBP)/3, PP = SBP − DBP, SI = HR/SBP та ІМТ = kg/m².

Розрахунки ентерального та парентерального харчування

Добовий об’єм
mL = kcal / (kcal/mL)
Безперервне годування
mL/h = добовий об’єм / години годування
Болюсне годування
mL на годування = добовий об’єм / кількість годувань
Доставлені енергія та білок
kcal = mL × kcal/mL; g = L × g/L
Вільна вода
mL = об’єм суміші × частка води
Ідеальна маса тіла (Девайн)
чоловіки 50 + 2,3 × (in − 60); жінки 45,5 + 2,3 × (in − 60); 1 in = 2,54 cm
Індекс маси тіла
BMI = kg/m²
Парентеральне харчування
декстроза 3,4 kcal/g, амінокислоти 4 kcal/g, ліпіди 20% 2,0 kcal/mL, 10% 1,1 kcal/mL
Азот
g N = g білка / 6,25
Швидкість інфузії глюкози
GIR = mg/(kg·min) = % × mL/h / (6 × kg)

Метод

  1. Запишіть, що питають: швидкість помпи, об’єм, кілокалорії, грами білка чи воду.
  2. Перетворюйте енергію на об’єм за формулою mL = kcal/(kcal/mL), а об’єм на білок за формулою літри × g/L.
  3. Для швидкості діліть на години, протягом яких харчування справді йде, а для болюсу — на кількість годувань.
  4. Для потреб помножте kcal/kg або g/kg на масу, яку називає правило; знайдіть ідеальну масу тіла за Дівайном: 50 або 45,5 + 2,3 × (дюйми − 60).
  5. Для PN знайдіть грами як % × mL/100, потім використайте 3,4 kcal/g для декстрози, 4 kcal/g для амінокислот і зазначені kcal/mL для ліпідів.

Інтерпретація ритмограми ЕКГ

Папір (25 mm/s, 10 mm/mV)
1 мала клітинка = 0,04 s, 1 велика клітинка = 0,20 s, 10 mm = 1 mV
Частота серцевих скорочень, регулярний ритм
300 ÷ великі клітинки = 1500 ÷ малі клітинки = 60 ÷ RR (s)
Частота серцевих скорочень, нерегулярний ритм
Комплекси QRS за 6 s × 10
Нормальний інтервал PR
0,12–0,20 s
Нормальна тривалість QRS
< 0.12 s
QTc (Базетт)
QT/√RR
QTc (Фрідеріція)
QT/∛RR
QTc (Framingham)
QT + 154·(1 − RR)
Синусові частоти
брадикардія < 60, норма 60–100, тахікардія > 100 /min
Частоти замісних ритмів
вузловий 40–60, шлуночковий 20–40 /min
Швидкі ритми
SVT 150–250 /min (вузький), VT > 100 /min (широкий)

Метод

  1. Частота: для регулярного ритму поділіть 300 на великі клітинки або 1500 на малі клітинки між двома зубцями R; для нерегулярного ритму порахуйте комплекси QRS за 6 секунд і помножте на 10.
  2. Ритм: порівняйте інтервали R–R. Однакові — регулярний; повторювана закономірність — правильно неправильний; жодної закономірності — абсолютно неправильний.
  3. Зубці P: чи є позитивний зубець P у відведенні II перед кожним QRS, усі однакові? Шукайте хвилі фібриляції чи пилкоподібні хвилі, інвертовані зубці P і зубці P без QRS.
  4. Інтервал PR: від початку P до початку QRS, зазвичай 0,12–0,20 s і постійний. Стежте, чи він подовжується, лишається сталим перед випавшим скороченням чи змінюється довільно.
  5. Тривалість QRS: менше 0,12 s — вузький; 0,12 s або більше — широкий. Потім назвіть ритм, а для QT використовуйте QTc = QT/√RR (Базетт) з часом у секундах.

Пріоритезація та делегування

Метод

  1. Запитайте, що найшвидше зашкодить пацієнтові, якщо нічого не робити.
  2. Застосуйте ABC (C-A-B при зупинці серця), потім Маслоу: фізіологічні потреби перед безпекою, безпека перед психологічними потребами.
  3. Порівняйте варіанти: гострий перед хронічним, нестабільний перед стабільним, несподіваний перед очікуваним, системний перед місцевим, і звіряйте кожну знахідку з вихідним станом пацієнта.
  4. Оцінюйте перед діями, якщо це не невідкладний стан; тоді оберіть крок, від якого залежать інші.
  5. Для делегування перевірте п’ять правил: завдання, обставини, особа, вказівки й нагляд. Оцінювання, навчання й оцінка результатів залишаються за зареєстрованою медсестрою.

Інфекційний контроль і безпека пацієнтів

Метод

  1. Починайте зі стандартних запобіжних заходів для кожного пацієнта: гігієна рук, засоби індивідуального захисту відповідно до очікуваного контакту, безпечне поводження з гострими предметами.
  2. Додайте запобіжні заходи залежно від шляху передачі: контактний (халат, рукавички), краплинний (хірургічна маска), повітряний (N95, кімната з негативним тиском).
  3. Стерильні предмети лишайте стерильними: якщо є сумнів, вони не стерильні; замініть, ніколи не витирайте.
  4. Запобігайте шкоді в середовищі: заходи від падінь, фіксація лише як крайній захід, RACE і PASS при пожежі.
  5. Перевіряйте правила введення ліків, два ідентифікатори й додаткові запобіжні заходи для препаратів високого ризику; повідомляйте про помилки та ситуації, що ледь не призвели до помилки.

Лабораторні показники та електроліти

Метод

  1. Порівняйте значення з референтним діапазоном самої лабораторії, потім з вихідним станом і динамікою пацієнта.
  2. Перевірте пробу: гемоліз, затримка чи кров, узята поруч із внутрішньовенною інфузією, можуть дати хибні результати.
  3. Пов’яжіть значення з типовими ознаками та з препаратами й станами, що його спричиняють.
  4. Шукайте взаємодії: низький калій чи магній посилює токсичність дигоксину; зневоднення підвищує рівень літію.
  5. Дійте щодо пацієнта: оцініть стан, затримайте препарат, якщо рівень небезпечний, повторіть критичні значення вголос і повідомте лікаря.

2Задачі для практики

1.Основи сестринської справиСередня

When is a sputum sample for culture best collected?

  1. AIn the morning, from a deep cough, before antibiotics start
  2. BAfter the first few doses of antibiotics
  3. CAt any time, using saliva from the mouth
  4. DIn the evening, after the patient has eaten and drunk
2.Основи сестринської справиСкладна

A patient with delirium tries to leave the ward at night, saying they are going home, and would be at serious risk outside. What is correct (England and Wales)?

  1. ALock them in a side room until the morning for their own safety
  2. BAssess capacity and, if it is lacking, act in their best interests
  3. CLet them leave, as all adults are free to go wherever they like
  4. DGive a sedative without asking anyone
3.Клінічна сестринська справаСередня

У пацієнта вперше з'явилася сплутаність, частота дихання 24/min і систолічний тиск 95 mmHg. Що слід запідозрити насамперед?

  1. AСепсис
  2. BАлкогольне сп'яніння
  3. CНормальне післяопераційне відновлення
  4. DТривогу
4.Клінічна сестринська справаСкладна

An older patient's blood pressure is 142/80 mmHg lying and 116/72 mmHg after standing for three minutes, and they feel dizzy. What does this show?

  1. ANormal blood pressure variation
  2. BHypertensive emergency
  3. CPostural hypotension
  4. DWhite coat hypertension
5.Інтерпретація газового складу артеріальної кровіСередня
pH7,357,457,27PaCO₂mmHg354525HCO₃⁻mmol/L222611некомпенсованийчастково компенсованийповністю компенсований

Навчальний газовий склад артеріальної крові показує pH 7,27, PaCO₂ 25 mmHg (3,3 kPa) і HCO₃⁻ 11 mmol/L. Первинний розлад: метаболічний ацидоз. Наскільки він компенсований? Клікніть свою відповідь.

pH 7,27PaCO₂ 25 mmHg (3,3 kPa)HCO₃⁻ 11 mmol/L
  1. 1некомпенсований
  2. 2частково компенсований
  3. 3повністю компенсований
6.Інтерпретація газового складу артеріальної кровіСкладна
pH7,357,457,15PaCO₂mmHg354584HCO₃⁻mmol/L222628гострийхронічнийгострий на тлі хронічного

Навчальний газовий склад показує респіраторний ацидоз: pH 7,15, PaCO₂ 84 mmHg (11,2 kPa), HCO₃⁻ 28 mmol/L. Скористайтеся правилами «HCO₃⁻ зростає на 1 mmol/L на 10 мм рт. ст. (гострий) або на 3,5 mmol/L на 10 мм рт. ст. (хронічний)», щоб класифікувати його. Клікніть свою відповідь.

pH 7,15PaCO₂ 84 mmHg (11,2 kPa)HCO₃⁻ 28 mmol/L
  1. 1гострий
  2. 2хронічний
  3. 3гострий на тлі хронічного
7.Шкали клінічного оцінюванняСередня
S? / 4+M? / 4+A? / 4+Mob? / 4+N? / 4+F? / 3Σ?

Тренувальна вправа (вигадані значення, не клінічна рекомендація). Умовного пацієнта оцінено за шкалою Брейден: сенсорне сприйняття: без порушень; вологість: дуже волога; активність: прикутий до ліжка; рухливість: повністю нерухомий; харчування: достатнє; тертя та зсув: потенційна проблема. Знайдіть суму за Брейден B.

6–23
B =
8.Шкали клінічного оцінюванняСкладна
недостатня маса тілаздорова масанадмірна масаожиріння I ступеняожиріння II ступеняожиріння III ступеня

Тренувальна вправа (вигадані значення, не клінічна рекомендація). Доросла людина важить 120 kg і має зріст 165 cm. Обчисліть ІМТ і натисніть на категорію маси за ВООЗ.

120 kg165 cm
  1. 1недостатня маса тіла
  2. 2здорова маса
  3. 3надмірна маса
  4. 4ожиріння I ступеня
  5. 5ожиріння II ступеня
  6. 6ожиріння III ступеня
9.Розрахунки ентерального та парентерального харчуванняСередня
1,2 kcal/mL81% вільна вода80 mL/hкожні 4 h58 kg · 35 mL/kg/добу24 h/добуV = ? mL

Тренувальна вправа (вигадані значення, не клінічна рекомендація). Пацієнт масою 58 kg має ціль за рідиною 35 mL/kg/day й отримує всю рідину через зонд. Суміш містить 81% вільної води й іде зі швидкістю 80 mL/h протягом 24 годин на добу. Решту рідини вводять як промивання водою кожні 4 годин. Який об’єм V має кожне промивання? Округліть до найближчого цілого числа.

58 kg35 mL/kg/добу81%80 mL/h · 24 hкожні 4 h
V = mL
10.Розрахунки ентерального та парентерального харчуванняСкладна
24 hдекстроза 10%1800 mLамінокислоти 6%1800 mLліпіди 20%250 mL · 2 kcal/mLN = білок/6,25NPC : N = ? : 1

Тренувальна вправа (вигадані значення, не клінічна рекомендація). Протягом 24 годин пацієнт отримує 1800 mL парентерального харчування з кінцевими концентраціями 10% декстрози та 6% амінокислот, а також 250 mL 20% ліпідної емульсії (2 kcal/mL). Знайдіть співвідношення небілкових кілокалорій до азоту NPC : N (число x у x : 1). Округліть до найближчого цілого числа.

1800 mLдекстроза 10%амінокислоти 6%ліпіди 250 mL · 2 kcal/mL
NPC : N =
11.Інтерпретація ритмограми ЕКГСередня
II25 mm/s · 10 mm/mV

Виміряйте інтервал QT та інтервал R–R на цій регулярній стрічці у відведенні II, потім обчисліть скоригований за частотою показник QTc за формулою Базетта QTc = QT/√RR (обидва в секундах). Відповідь дайте в секундах із трьома знаками після коми.

відведення II, 25 mm/s, 10 mm/mV1 мала клітинка = 0,04 s, 1 велика клітинка = 0,20 sдовжина стрічки 6 s
QTc = s
12.Інтерпретація ритмограми ЕКГСкладна
II25 mm/s · 10 mm/mV

Ця стрічка у відведенні II показує атріовентрикулярну блокаду II ступеня I типу (Венкебаха). На скільки збільшується інтервал PR від першого до другого скорочення групи (ΔPR), у секундах?

відведення II, 25 mm/s, 10 mm/mV1 мала клітинка = 0,04 s, 1 велика клітинка = 0,20 sдовжина стрічки 6 s
ΔPR = s
13.Пріоритезація та делегуванняСередня

Яке завдання помічника з догляду доречне для пацієнта через два дні після ендопротезування кульшового суглоба?

  1. AПеревірити розріз на почервоніння, тепло та виділення
  2. BДопомогти пацієнтові сісти в крісло, дотримуючись запобіжних заходів для суглоба
  3. CОцінити, чи остання доза знеболювального контролювала біль
  4. DНавчити пацієнта запобіжних заходів для суглоба перед випискою
14.Пріоритезація та делегуванняСкладна

Two hours after a femoral cardiac catheterization, the nurse sees blood spreading from the puncture site. What is the first action?

  1. ARaise the head of the bed so the patient can sit up
  2. BAsk the patient to bend the leg at the hip to stop the bleeding
  3. CApply firm, direct pressure just above the puncture site
  4. DRemove the dressing and leave the site open to the air
15.Інфекційний контроль і безпека пацієнтівСередня

A confused patient keeps pulling at an IV line. Which is a less restrictive option to consider before wrist restraints?

  1. AGiving a sedative every few hours
  2. BTying both arms to the bed frame
  3. CCovering the site with a sleeve or using hand mitts with supervision
  4. DUsing a vest restraint in the chair so that the patient’s hands stay down
16.Інфекційний контроль і безпека пацієнтівСкладна

A nurse teaches new parents about safe infant sleep. Which statement shows a need for further teaching?

  1. A“We will lay the baby on the back for every sleep, including naps.”
  2. B“We will not smoke near the baby.”
  3. C“We will keep the crib in our room, next to our bed, for the first months.”
  4. D“We will put a soft bumper pad and a blanket in the crib so the baby is cozy.”
17.Лабораторні показники та електролітиСередня

Яка оцінка найважливіша перед введенням призначеного внутрішньовенного калію хлориду?

  1. AТургор шкіри на передпліччі
  2. BСлух у обох вухах
  3. CРозмір зіниць і реакція на світло
  4. DДіурез і функція нирок
18.Лабораторні показники та електролітиСкладна

A patient without symptoms has a TSH of 7,5 mIU/L on two occasions with a normal free T4. Which term fits best?

  1. ASecondary hypothyroidism
  2. BSubclinical hypothyroidism
  3. COvert primary hypothyroidism
  4. DSubclinical hyperthyroidism

3Розчини

1.Основи сестринської справи

Відповідь: A · In the morning, from a deep cough, before antibiotics start

Чому це відповідь

An early-morning sample from deep in the chest gives the best yield. Saliva is not sputum, and antibiotics can stop organisms growing in the lab.

Відповідь

A · In the morning, from a deep cough, before antibiotics start
2.Основи сестринської справи

Відповідь: B · Assess capacity and, if it is lacking, act in their best interests

Чому це відповідь

A delirious patient may lack capacity for this decision. Staff can take reasonable, proportionate steps in their best interests, such as calm persuasion and close supervision, while seeking medical review.

Відповідь

B · Assess capacity and, if it is lacking, act in their best interests
3.Клінічна сестринська справа

Відповідь: A · Сепсис

Чому це відповідь

Ці три ознаки становлять критерії qSOFA і вказують на високий ризик несприятливого перебігу сепсису. Терміново ескалуйте й розпочніть протокол сепсису.

Відповідь

A · Сепсис
4.Клінічна сестринська справа

Відповідь: C · Postural hypotension

Чому це відповідь

A fall in systolic pressure of 20 mmHg or more (here 26 mmHg) on standing, especially with symptoms, indicates postural hypotension. Causes include medicines, dehydration and autonomic problems.

Відповідь

C · Postural hypotension
5.Інтерпретація газового складу артеріальної крові

Відповідь: частково компенсований

Читання газового складу крові (ROME): спершу pH: нижче за 7,35 — ацидемія, вище за 7,45 — алкалемія. Потім знайдіть показник, що це пояснює. PaCO₂ (норма 35–45 мм рт. ст., 4,7–6,0 кПа) — респіраторна частина й змінюється протилежно (Opposite) до pH у респіраторному розладі; HCO₃⁻ (норма 22–26 ммоль/л) — метаболічна частина й змінюється в тому самому напрямку, що й pH (Respiratory Opposite, Metabolic Equal). Інший показник вказує на компенсацію: норма означає відсутність компенсації; відхилення в напрямку, що повертає pH, поки pH усе ще відхилений, означає часткову компенсацію; нормальний pH за двох відхилених показників означає повну компенсацію. Межі трохи відрізняються між лабораторіями; це навчальні значення.

ROME, показник за показником

pH 7,27: ацидемія (нижче за 7,35)
PaCO₂ 25 mmHg: низький (35–45)
HCO₃⁻ 11 mmol/L: низький (22–26)

Компенсація

частково компенсований

Відповідь

частково компенсований
6.Інтерпретація газового складу артеріальної крові

Відповідь: гострий

Очікувана компенсація: при метаболічному ацидозі формула Вінтера передбачає PaCO₂ = 1,5·HCO₃⁻ + 8 ± 2 mmHg; виміряне значення вище цього діапазону вказує на додатковий респіраторний ацидоз, нижче — на додатковий респіраторний алкалоз. Аніонний інтервал AG = Na⁺ − (Cl⁻ + HCO₃⁻), у нормі приблизно 8–12 mmol/L, відрізняє метаболічний ацидоз із підвищеним аніонним інтервалом від ацидозу з нормальним; низький альбумін маскує підвищений інтервал (додайте 2,5 на кожен g/dL, на який альбумін нижчий за 4,0). Дельта-співвідношення (AG − 12)/(24 − HCO₃⁻) приблизно від 0,8 до 2 відповідає чистому ацидозу з підвищеним аніонним інтервалом (у деяких підручниках замість 0,8 використовують 1), нижче — додатковому ацидозу з нормальним аніонним інтервалом, а вище 2 — додатковому метаболічному алкалозу.

Очікуваний HCO₃⁻

гострий: 24 + 1·4,4 = 28,4 mmol/L
хронічний: 24 + 3,5·4,4 = 39,4 mmol/L

Порівняйте

виміряний: 28 mmol/L → гострий

Відповідь

гострий
7.Шкали клінічного оцінювання

Відповідь: B = 13

Шкала Брейден: шість підшкал ризику пролежнів. Сенсорне сприйняття, вологість, активність, рухливість і харчування оцінюються від 1 до 4, від найгіршого рівня (1) до відсутності проблеми (4); тертя та зсув оцінюються від 1 до 3. Сума становить від 6 до 23, а нижча сума означає вищий ризик. Поширені категорії: 19–23 немає ризику, 15–18 легкий ризик, 13–14 помірний ризик, 10–12 високий ризик і 9 або менше дуже високий ризик.

Оцініть кожну підшкалу

сенсорне сприйняття: без порушень → 4
вологість: дуже волога → 2
активність: прикутий до ліжка → 1
рухливість: повністю нерухомий → 1
харчування: достатнє → 3
тертя та зсув: потенційна проблема → 2

Додайте

Сума за Брейден = 4 + 2 + 1 + 1 + 3 + 2 = 13

Відповідь

B = 13
8.Шкали клінічного оцінювання

Відповідь: ожиріння III ступеня

Індекс маси тіла: ІМТ = маса (kg)/зріст (m)², спершу зріст переводять у метри. З фунтами та дюймами ІМТ = 703 × маса (lb)/зріст (in)². Категорії ВООЗ для дорослих: нижче 18,5 недостатня маса, 18,5–24,9 здорова маса, 25,0–29,9 надмірна маса, 30,0–34,9 ожиріння I ступеня, 35,0–39,9 ожиріння II ступеня і 40 або більше ожиріння III ступеня.

BMI

BMI = 120/1,65² = 44,08

Категорія

ожиріння III ступеня

Відповідь

ожиріння III ступеня
9.Розрахунки ентерального та парентерального харчування

Відповідь: V = 79 mL

Потреби та вільна вода: енергетичні потреби часто оцінюють як kcal/kg/day × маса, а потреби в білку як g/kg/day × маса. Суміш лише частково складається з води, тому її вільна вода = об’єм × частка води; промивання водою покривають решту добової цілі за рідиною. Ідеальна маса тіла (Дівайн): IBW = 50 kg + 2,3 kg на кожен дюйм понад 5 футів (60 in) для чоловіків і 45,5 kg + 2,3 kg на кожен дюйм понад 60 in для жінок; 1 in = 2,54 cm. Формула призначена для дорослих зростом щонайменше 152,4 cm (5 ft). Числа наведено лише для тренування; біля ліжка пацієнта завжди дотримуйтеся місцевих протоколів і просіть подвійної перевірки доз препаратів високого ризику.

Ціль за рідиною

35·58 = 2030 mL/добу

Вільна вода із суміші

80·24 = 1920 mL
1920·0,81 = 1555 mL

Ще потрібна вода

2030 − 1555 = 474,8 mL/добу

Об’єм одного промивання

24/4 = 6 промивання
V = 474,8/6 = 79,13 ≈ 79 mL

Відповідь

V = 79 mL
10.Розрахунки ентерального та парентерального харчування

Відповідь: NPC : N = 64

Парентеральне харчування: декстроза дає 3,4 kcal/g, амінокислоти — 4 kcal/g, а ліпідна емульсія — вказану кількість kcal/mL (2 kcal/mL для 20%, 1,1 kcal/mL для 10%). Грами = % × mL/100. Небілкові kcal (NPC) = kcal декстрози + ліпідів; азот = білок/6,25. Швидкість інфузії глюкози (GIR) у mg/kg/min = mg декстрози/(kg × хвилини). Числа наведено лише для тренування; біля ліжка пацієнта завжди дотримуйтеся місцевих протоколів і просіть подвійної перевірки доз препаратів високого ризику.

Грами декстрози та амінокислот

декстроза: 10·1800/100 = 180 g
амінокислоти: 6·1800/100 = 108 g

Кілокалорії за компонентами

декстроза: 180·3,4 = 612 kcal
амінокислоти: 108·4 = 432 kcal
ліпіди: 250·2 = 500 kcal

Небілкові kcal і азот

NPC = 612 + 500 = 1112 kcal
N = 108/6,25 = 17,28 g

Відношення

NPC : N = 1112/17,28 = 64,35 ≈ 64 : 1

Відповідь

NPC : N = 64

Для стабільних пацієнтів типові співвідношення близько 150 : 1; нижчі співвідношення дають відносно більше білка.

11.Інтерпретація ритмограми ЕКГ

Відповідь: QTc = 0,469 s

QT і QTc: інтервал QT вимірюють від початку комплексу QRS до кінця зубця T. Він скорочується зі зростанням частоти серцевих скорочень, тому його коригують за частотою за допомогою інтервалу R–R у секундах: QTc за Базеттом = QT/√RR, а QTc за Фрідеріцією = QT/∛RR. Формулу Базетта використовує більшість підручників; вона надмірно коригує при швидкому ритмі, де віддають перевагу Фрідеріції. Межі різняться між джерелами: QTc понад приблизно 0,45 s у чоловіків або 0,46 s у жінок зазвичай називають подовженим, а понад 0,50 s — різко подовженим.

Виміряйте

QT = 11,5 × 0,04 = 0,46 s
RR = 24 × 0,04 = 0,96 s

Формула Базетта

QTc = 0,46/√0,96 = 0,46/0,9798 = 0,469 s

Відповідь

QTc = 0,469 s

Вище звичайних меж як для чоловіків (близько 0,45 s), так і для жінок (близько 0,46 s): подовжений. (469 ms)

12.Інтерпретація ритмограми ЕКГ

Відповідь: ΔPR = 0,12 s

Атріовентрикулярні блокади: позначте зубці P по порядку й перевірте, за якими з них слідує QRS. I ступінь: проводиться кожен P, PR постійний і понад 0,20 s. II ступінь, I тип (Мобітц I, Венкебах): PR подовжується від скорочення до скорочення, доки один зубець P не проводиться, потім цикл починається знову (групове скорочення). II ступінь, II тип (Мобітц II): PR проведених скорочень лишається сталим, а зубці P раптово не проводяться; QRS часто широкий. III ступінь (повна) блокада: зубці P і комплекси QRS регулярні, але незалежні, PR змінюється довільно, а частота передсердь вища за частоту замісного ритму (вузловий 40–60/min із вузьким QRS, шлуночковий 20–40/min із широким QRS). Блокаду 2:1 за однією стрічкою не можна віднести ні до I, ні до II типу.

Позначте зубці P по порядку

P–P = 0,96 s, регулярний; один зубець P із кожних 3 не проводиться

PR у кожній групі

PR₁ = 0,16 s, PR₂ = 0,28 s

Відповідь

ΔPR = 0,12 s

Найбільший крок у PR припадає між першим і другим скороченнями групи; наступні кроки менші, тому інтервали R–R скорочуються перед паузою.

13.Пріоритезація та делегування

Відповідь: B · Допомогти пацієнтові сісти в крісло, дотримуючись запобіжних заходів для суглоба

Чому це відповідь

Допомога стабільному пацієнтові в пересуванні із запобіжними заходами, уже визначеними в плані догляду, — рутинне завдання. Огляд рани, навчання й оцінювання знеболення потребують сестринського оцінювання.

Відповідь

B · Допомогти пацієнтові сісти в крісло, дотримуючись запобіжних заходів для суглоба
14.Пріоритезація та делегування

Відповідь: C · Apply firm, direct pressure just above the puncture site

Чому це відповідь

Direct manual pressure just above the puncture site compresses the femoral artery and stops bleeding. The patient keeps the leg straight, and the nurse checks vital signs and distal pulses and informs the provider.

Відповідь

C · Apply firm, direct pressure just above the puncture site
15.Інфекційний контроль і безпека пацієнтів

Відповідь: C · Covering the site with a sleeve or using hand mitts with supervision

Чому це відповідь

Covering the line, keeping it out of view and using mitts while observing the patient can stop pulling without fully restricting movement. Restraints and sedation are used only if these fail.

Відповідь

C · Covering the site with a sleeve or using hand mitts with supervision
16.Інфекційний контроль і безпека пацієнтів

Відповідь: D · “We will put a soft bumper pad and a blanket in the crib so the baby is cozy.”

Чому це відповідь

Soft bedding, bumpers and loose blankets increase the risk of suffocation and sudden infant death. The crib should hold only a firm mattress with a fitted sheet.

Відповідь

D · “We will put a soft bumper pad and a blanket in the crib so the baby is cozy.”
17.Лабораторні показники та електроліти

Відповідь: D · Діурез і функція нирок

Чому це відповідь

Нирки виводять калій, тому поганий діурез або ниркова недостатність можуть призвести до небезпечної гіперкаліємії під час заміщення. Внутрішньовенний калій завжди розводять і вводять інфузійним насосом, ніколи не болюсом.Перевірено за: High potassium level · MedlinePlus (NIH) (2025)

Відповідь

D · Діурез і функція нирок
18.Лабораторні показники та електроліти

Відповідь: B · Subclinical hypothyroidism

Чому це відповідь

A raised TSH with a normal free T4 is subclinical hypothyroidism; the pituitary is working harder to keep T4 normal. Overt hypothyroidism has a low free T4, and subclinical hyperthyroidism has a low TSH.Перевірено за: TSH (Thyroid-stimulating hormone) Test · MedlinePlus (NIH) (2024)

Відповідь

B · Subclinical hypothyroidism

ExamProblems · examproblems.com/courses/nursing-fundamentals