Респіраторна допомога та киснева терапія: шпаргалка-підсумок

Аркуші з формулами, ключові кроки методів для кожної теми та 8 задач для практики, з повними розв’язками наприкінці.

Нові задачіНазад до курсу

У вікні друку виберіть «Зберегти як PDF», щоб зберегти копію на пристрої.

1Формули та методи

Киснева терапія та респіраторні розрахунки

Носова канюля
FiO₂ ≈ 21% + 4% × L/min (1–6 L/min)
Тривалість балона
min = (psi − 200) × фактор / (L/min); D 0,16, E 0,28, H 3,14 L/psi
Хвилинна й альвеолярна вентиляція
V̇E = VT·f, V̇A = (VT − VD)·f
Розрахункова ідеальна маса тіла
чоловіки 50 + 0,91 × (cm − 152,4); жінки 45,5 + 0,91 × (cm − 152,4)
Співвідношення P/F (Берлін, PEEP ≥ 5)
легкий > 200–300, помірний > 100–200, тяжкий ≤ 100 mmHg
Вміст кисню
CaO₂ = 1,34·Hb·SaO₂ + 0,003·PaO₂
Доставка кисню
DO₂ = CaO₂ × CO × 10
Індекс ROX
(SpO₂/FiO₂)/RR

Метод

  1. Підставляйте кожне значення в одиницях формули: FiO₂ і SaO₂ як частки, PaO₂ в mmHg, Hb в g/dL.
  2. Для балона відніміть безпечний залишковий тиск, помножте на фактор балона й поділіть на потік.
  3. Час роботи балона й потоки округлюйте вниз, ніколи вгору.
  4. Для співвідношення P/F спершу перевірте PEEP, потім поділіть PaO₂ на FiO₂ і порівняйте з 300, 200 і 100 mmHg.
  5. Для вентиляції віднімайте мертвий простір для альвеолярної вентиляції й використовуйте розрахункову ідеальну масу тіла для дихальних об’ємів.

Інтерпретація газового складу артеріальної крові

Нормальні межі
pH 7,35–7,45, PaCO₂ 35–45 mmHg (4,7–6,0 kPa), HCO₃⁻ 22–26 mmol/L
ROME
Респіраторні: PaCO₂ протилежно до pH; метаболічні: HCO₃⁻ так само, як pH
Формула Вінтерса
PaCO₂ = 1,5·HCO₃⁻ + 8 ± 2
Метаболічний алкалоз
PaCO₂ ≈ 0,7·HCO₃⁻ + 21
Аніонна різниця
AG = Na⁺ − (Cl⁻ + HCO₃⁻) ≈ 8–12
Аніонна різниця, скоригована на альбумін
AG + 2,5·(4,0 − alb g/dL) = AG + 0,25·(40 − alb g/L)
Дельта-співвідношення
(AG − 12)/(24 − HCO₃⁻)
Співвідношення P/F
PaO₂/FiO₂
Рівняння альвеолярного газу
PAO₂ = FiO₂·(760 − 47) − PaCO₂/0,8
Осмолярність сироватки
2·Na⁺ + glucose + urea (2·Na⁺ + glucose/18 + BUN/2,8)

Метод

  1. Подивіться на pH: нижче за 7,35 — ацидоз, вище за 7,45 — алкалоз.
  2. Знайдіть показник, що це пояснює: PaCO₂, який змінюється протилежно до pH, — респіраторний розлад, HCO₃⁻, який змінюється разом з pH, — метаболічний.
  3. Подивіться на інший показник: норма означає відсутність компенсації, відхилення в напрямку компенсації — часткову компенсацію, а нормальний pH за двох відхилених показників — повну компенсацію.
  4. У разі метаболічного ацидозу порівняйте PaCO₂ із формулою Вінтерса, 1,5·HCO₃⁻ + 8 ± 2, і обчисліть аніонну різницю Na⁺ − (Cl⁻ + HCO₃⁻).
  5. Високу аніонну різницю перевірте за дельта-співвідношенням, а за низького альбуміну — за скоригованою різницею.

Шкали клінічного оцінювання

Шкала коми Глазго
GCS = E (1–4) + V (1–5) + M (1–6) = 3–15
Шкала Апгар
5 ознак × 0–2 = 0–10; 7–10 заспокійливо, 4–6 помірно порушено, 0–3 низько
Шкала Брейден
5 × (1–4) + 1 × (1–3) = 6–23; ≤ 18 у групі ризику
Шкала ризику падінь Морс
падіння 25, діагноз 15, засіб 15/30, в/в 20, хода 10/20, психічний стан 15
Ризик за NEWS2
0–4 низький; одиничний 3 низький–середній; 5–6 середній; ≥ 7 високий
Середній артеріальний тиск
MAP = (SBP + 2·DBP)/3 = DBP + PP/3
Пульсовий тиск і шоковий індекс
PP = SBP − DBP, SI = HR/SBP
Індекс маси тіла
BMI = kg/m² = 703·lb/in²

Метод

  1. Знайдіть оціночну шкалу, яку використовує питання, та її діапазон (GCS 3–15, шкала Апгар 0–10, Брейден 6–23, Морс 0–125).
  2. Оцініть кожен пункт окремо, зіставляючи опис із його рівнем.
  3. Додайте бали пунктів і перевірте, чи сума лежить у межах діапазону.
  4. Застосуйте порогові значення: для NEWS2 також шукайте будь-який окремий параметр з балом 3.
  5. Для похідних величин використовуйте MAP = (SBP + 2·DBP)/3, PP = SBP − DBP, SI = HR/SBP та ІМТ = kg/m².

Медсестринство в терапії та хірургії: серцево-судинна та дихальна системи

Метод

  1. Назвіть проблему: відмова насоса, закупорена артерія, ритм, тромб, звуження дихальних шляхів, інфекція чи проблема з пристроєм.
  2. Спершу перевірте небезпечні ознаки: гіпоксію, гіпотензію, біль у грудях, нову сплутаність свідомості, холодну кінцівку без пульсу.
  3. Підберіть кисень до пацієнта: 94–98% для більшості, 88–92% для тих, кому загрожує затримка CO₂.
  4. Пов’яжіть кожен препарат з його тестом і ризиком: варфарин і INR, гепарин і aPTT та тромбоцити, діуретики та калій.
  5. Оберіть безпечну першу дію, потім ескалуйте й повторно оцініть.

2Задачі для практики

1.Киснева терапія та респіраторні розрахункиСередня
1000psiEf = 0,28 L/psi5 L/minзалишок 200 psit = ? min

Тренувальна вправа (вигадані значення, не клінічна рекомендація). Кисневий балон розміру E (фактор 0,28 L/psi) показує 1000 psi і працює зі швидкістю 5 L/min. Зберігаючи безпечний залишковий тиск 200 psi, скільки хвилин t його вистачить? Округліть донизу до цілої хвилини.

1000 psif = 0,28 L/psi5 L/min200 psi
t = min
2.Киснева терапія та респіраторні розрахункиСкладна
1100psiEf = 0,28 L/psi45 minзалишок 200 psiQ = ? L/min

Тренувальна вправа (вигадані значення, не клінічна рекомендація). Транспортування триватиме 45 хвилин. Балон розміру E (фактор 0,28 L/psi) показує 1100 psi. Зберігаючи безпечний залишковий тиск 200 psi, який найбільший цілий потік Q у L/min вистачить на все транспортування?

45 min1100 psif = 0,28 L/psi200 psi
Q = L/min
3.Інтерпретація газового складу артеріальної кровіСередня
pH7,357,457,52PaCO₂mmHg354524HCO₃⁻mmol/L222619некомпенсованийчастково компенсованийповністю компенсований

Навчальний газовий склад артеріальної крові показує pH 7,52, PaCO₂ 24 mmHg (3,2 kPa) і HCO₃⁻ 19 mmol/L. Первинний розлад: респіраторний алкалоз. Наскільки він компенсований? Клікніть свою відповідь.

pH 7,52PaCO₂ 24 mmHg (3,2 kPa)HCO₃⁻ 19 mmol/L
  1. 1некомпенсований
  2. 2частково компенсований
  3. 3повністю компенсований
4.Інтерпретація газового складу артеріальної кровіСкладна

На рівні моря навчальний газовий склад за 24 % кисню показує PaO₂ 72 mmHg (9,6 kPa) і PaCO₂ 30 mmHg (4,0 kPa). Скористайтеся PAO₂ = FiO₂·(760 − 47) − PaCO₂/0,8, щоб знайти A–a-градієнт.

FiO₂ 24%PaO₂ 72 mmHg (9,6 kPa)PaCO₂ 30 mmHg (4,0 kPa)
A–a-градієнт = mmHg
5.Шкали клінічного оцінюванняСередня
S? / 4+M? / 4+A? / 4+Mob? / 4+N? / 4+F? / 3Σ?

Тренувальна вправа (вигадані значення, не клінічна рекомендація). Умовного пацієнта оцінено за шкалою Брейден: сенсорне сприйняття: дуже обмежене; вологість: дуже волога; активність: ходить часто; рухливість: без обмежень; харчування: відмінне; тертя та зсув: проблема. Знайдіть суму за Брейден B.

6–23
B =
6.Шкали клінічного оцінюванняСкладна
3210123RR≤89–1112–2021–24≥25SpO₂≤9192–9394–95≥96повітря / O₂O₂повітряSBP≤9091–100101–110111–219≥220HR≤4041–5051–9091–110111–130≥131ACVPUAC, V, P, UT °C≤35,035,1–36,036,1–38,038,1–39,0≥39,1низькийнизький–середнійсереднійвисокий

Тренувальна вправа (вигадані значення, не клінічна рекомендація). Скористайтеся таблицею NEWS2 (SpO₂, шкала 1) для цих спостережень: частота дихання 12/min, SpO₂ 92% на кімнатному повітрі, артеріальний тиск 118/70 mmHg, пульс 130/min, притомний, температура 37,1 °C. До якої групи клінічного ризику належить пацієнт? Натисніть на неї.

RR 12SpO₂ 92%повітряSBP 118HR 130AT 37,1 °C
  1. 1низький
  2. 2низький–середній
  3. 3середній
  4. 4високий
7.Медсестринство в терапії та хірургії: серцево-судинна та дихальна системиСередня

Why should a long-acting beta-2 agonist (LABA) never be used alone in asthma?

  1. AIt always causes immediate severe bronchospasm when used on its own
  2. BIt cannot be inhaled without a nebuliser
  3. CWithout an inhaled steroid, it is linked with severe and fatal attacks
  4. DIt works only when it is taken together with a course of antibiotics
8.Медсестринство в терапії та хірургії: серцево-судинна та дихальна системиСкладна

A patient on three blood pressure drugs still has high readings at every visit. What should the nurse check first?

  1. AWhether the patient is taking the medicines as prescribed
  2. BWhether the readings should be ignored
  3. CWhether the patient needs surgery on the renal arteries
  4. DWhether a fourth drug can be added at today's appointment

3Розчини

1.Киснева терапія та респіраторні розрахунки

Відповідь: t = 44 min

Тривалість балона: корисні літри = (манометричний тиск − безпечний залишковий тиск) × фактор балона, де безпечний залишковий тиск зазвичай 200 psi. Фактори балонів у L/psi: D 0,16, E 0,28, H (і K) 3,14. Тривалість (хв) = корисні літри/потік (L/min). Тривалість округлюйте вниз, а не вгору, щоб балон замінили вчасно. У системах із баром об’єм газу дорівнює водній місткості (L) × тиск (bar).

Корисні літри

(1000 − 200)·0,28 = 224 L

Дюрація

224/5 = 44,8 min → t = 44 min

Відповідь

t = 44 min
2.Киснева терапія та респіраторні розрахунки

Відповідь: Q = 5 L/min

Тривалість балона: корисні літри = (манометричний тиск − безпечний залишковий тиск) × фактор балона, де безпечний залишковий тиск зазвичай 200 psi. Фактори балонів у L/psi: D 0,16, E 0,28, H (і K) 3,14. Тривалість (хв) = корисні літри/потік (L/min). Тривалість округлюйте вниз, а не вгору, щоб балон замінили вчасно. У системах із баром об’єм газу дорівнює водній місткості (L) × тиск (bar).

Корисні літри

(1100 − 200)·0,28 = 252 L

Найбільший потік

252/45 = 5,6 L/min → Q = 5 L/min

Відповідь

Q = 5 L/min
3.Інтерпретація газового складу артеріальної крові

Відповідь: частково компенсований

Читання газового складу крові (ROME): спершу pH: нижче за 7,35 — ацидемія, вище за 7,45 — алкалемія. Потім знайдіть показник, що це пояснює. PaCO₂ (норма 35–45 мм рт. ст., 4,7–6,0 кПа) — респіраторна частина й змінюється протилежно (Opposite) до pH у респіраторному розладі; HCO₃⁻ (норма 22–26 ммоль/л) — метаболічна частина й змінюється в тому самому напрямку, що й pH (Respiratory Opposite, Metabolic Equal). Інший показник вказує на компенсацію: норма означає відсутність компенсації; відхилення в напрямку, що повертає pH, поки pH усе ще відхилений, означає часткову компенсацію; нормальний pH за двох відхилених показників означає повну компенсацію. Межі трохи відрізняються між лабораторіями; це навчальні значення.

ROME, показник за показником

pH 7,52: алкалемія (вище за 7,45)
PaCO₂ 24 mmHg: низький (35–45)
HCO₃⁻ 19 mmol/L: низький (22–26)

Компенсація

частково компенсований

Відповідь

частково компенсований
4.Інтерпретація газового складу артеріальної крові

Відповідь: A–a-градієнт = 61,62 mmHg

Похідні показники: розрахункова осмолярність сироватки дорівнює 2·Na⁺ + глюкоза + сечовина, де всі значення в ммоль/л (2·Na⁺ + глюкоза/18 + BUN/2,8, де глюкоза й BUN у мг/дл); норма — близько 275–295 мОсм/кг. Співвідношення P/F — це PaO₂, поділений на FiO₂ як частку. Альвеолярний тиск кисню на рівні моря дорівнює PAO₂ = FiO₂·(760 − 47) − PaCO₂/0,8 мм рт. ст., а A–a-градієнт — це PAO₂ − PaO₂.

Альвеолярний кисень

PAO₂ = 0,24·713 − 30/0,8 = 171,1 − 37,5 = 133,6 mmHg

Градієнт

A–a = 133,6 − 72 = 61,62 mmHg

Відповідь

A–a-градієнт = 61,62 mmHg
5.Шкали клінічного оцінювання

Відповідь: B = 17

Шкала Брейден: шість підшкал ризику пролежнів. Сенсорне сприйняття, вологість, активність, рухливість і харчування оцінюються від 1 до 4, від найгіршого рівня (1) до відсутності проблеми (4); тертя та зсув оцінюються від 1 до 3. Сума становить від 6 до 23, а нижча сума означає вищий ризик. Поширені категорії: 19–23 немає ризику, 15–18 легкий ризик, 13–14 помірний ризик, 10–12 високий ризик і 9 або менше дуже високий ризик.

Оцініть кожну підшкалу

сенсорне сприйняття: дуже обмежене → 2
вологість: дуже волога → 2
активність: ходить часто → 4
рухливість: без обмежень → 4
харчування: відмінне → 4
тертя та зсув: проблема → 1

Додайте

Сума за Брейден = 2 + 2 + 4 + 4 + 4 + 1 = 17

Відповідь

B = 17
6.Шкали клінічного оцінювання

Відповідь: низький

NEWS2 (National Early Warning Score 2, Королівський коледж лікарів 2017): оцініть кожен із семи параметрів за таблицею (частота дихання, SpO₂ за шкалою 1, повітря чи додатковий кисень, систолічний артеріальний тиск, пульс, свідомість за шкалою ACVPU і температура) та додайте бали. Клінічний ризик: 0–4 низький; бал 3 за будь-яким одним параметром — низький–середній; 5–6 середній; 7 або більше високий. Сума 5 або більше потребує термінової реакції.

Оцініть кожен параметр

RR 12/min → 0
SpO₂ 92% → 2
на повітрі → 0
SBP 118 mmHg → 0
HR 130/min → 2
притомний (A) → 0
T 37,1 °C → 0

Сума та «червоні» бали

NEWS2 = 0 + 2 + 0 + 0 + 2 + 0 + 0 = 4
Жоден параметр не дає 3.

Група ризику

низький

Відповідь

низький
7.Медсестринство в терапії та хірургії: серцево-судинна та дихальна системи

Відповідь: C · Without an inhaled steroid, it is linked with severe and fatal attacks

Чому це відповідь

LABA monotherapy in asthma is linked with severe attacks and asthma deaths because it relieves symptoms while airway inflammation continues. In asthma, LABAs are always given with an inhaled corticosteroid, often in one combination inhaler.

Відповідь

C · Without an inhaled steroid, it is linked with severe and fatal attacks
8.Медсестринство в терапії та хірургії: серцево-судинна та дихальна системи

Відповідь: A · Whether the patient is taking the medicines as prescribed

Чому це відповідь

Before labelling hypertension as resistant, adherence, measurement technique, white-coat effect and interacting substances (NSAIDs, decongestants, alcohol, liquorice) should be checked. Side effects, cost and complex regimens are common reasons for missed doses.

Відповідь

A · Whether the patient is taking the medicines as prescribed

ExamProblems · examproblems.com/courses/respiratory-care-and-oxygen-therapy