Подивіться на pH: нижче за 7,35 — ацидоз, вище за 7,45 — алкалоз.
Знайдіть показник, що це пояснює: PaCO₂, який змінюється протилежно до pH, — респіраторний розлад, HCO₃⁻, який змінюється разом з pH, — метаболічний.
Подивіться на інший показник: норма означає відсутність компенсації, відхилення в напрямку компенсації — часткову компенсацію, а нормальний pH за двох відхилених показників — повну компенсацію.
У разі метаболічного ацидозу порівняйте PaCO₂ із формулою Вінтерса, 1,5·HCO₃⁻ + 8 ± 2, і обчисліть аніонну різницю Na⁺ − (Cl⁻ + HCO₃⁻).
Високу аніонну різницю перевірте за дельта-співвідношенням, а за низького альбуміну — за скоригованою різницею.
падіння 25, діагноз 15, засіб 15/30, в/в 20, хода 10/20, психічний стан 15
Ризик за NEWS2
0–4 низький; одиничний 3 низький–середній; 5–6 середній; ≥ 7 високий
Середній артеріальний тиск
MAP = (SBP + 2·DBP)/3 = DBP + PP/3
Пульсовий тиск і шоковий індекс
PP = SBP − DBP, SI = HR/SBP
Індекс маси тіла
BMI = kg/m² = 703·lb/in²
Метод
Знайдіть оціночну шкалу, яку використовує питання, та її діапазон (GCS 3–15, шкала Апгар 0–10, Брейден 6–23, Морс 0–125).
Оцініть кожен пункт окремо, зіставляючи опис із його рівнем.
Додайте бали пунктів і перевірте, чи сума лежить у межах діапазону.
Застосуйте порогові значення: для NEWS2 також шукайте будь-який окремий параметр з балом 3.
Для похідних величин використовуйте MAP = (SBP + 2·DBP)/3, PP = SBP − DBP, SI = HR/SBP та ІМТ = kg/m².
Медсестринство в терапії та хірургії: серцево-судинна та дихальна системи
Метод
Назвіть проблему: відмова насоса, закупорена артерія, ритм, тромб, звуження дихальних шляхів, інфекція чи проблема з пристроєм.
Спершу перевірте небезпечні ознаки: гіпоксію, гіпотензію, біль у грудях, нову сплутаність свідомості, холодну кінцівку без пульсу.
Підберіть кисень до пацієнта: 94–98% для більшості, 88–92% для тих, кому загрожує затримка CO₂.
Пов’яжіть кожен препарат з його тестом і ризиком: варфарин і INR, гепарин і aPTT та тромбоцити, діуретики та калій.
Оберіть безпечну першу дію, потім ескалуйте й повторно оцініть.
2Задачі для практики
1.Киснева терапія та респіраторні розрахункиСередня
Тренувальна вправа (вигадані значення, не клінічна рекомендація). Кисневий балон розміру H (фактор 3,14 L/psi) показує 700 psi і працює зі швидкістю 15 L/min. Зберігаючи безпечний залишковий тиск 200 psi, скільки хвилин t його вистачить? Округліть донизу до цілої хвилини.
700 psif = 3,14 L/psi15 L/min200 psi
t = min
2.Киснева терапія та респіраторні розрахункиСкладна
Тренувальна вправа (вигадані значення, не клінічна рекомендація). Чоловік на ШВЛ має зріст 176 cm і важить 82 kg. Легеневозахисну вентиляцію встановлено на 6 mL на кг розрахункової ідеальної маси тіла. За PBW = 50 + 0,91 × (height cm − 152,4) kg знайдіть дихальний об’єм VT з точністю до mL.
176 cm82 kg6 mL/kg
VT = mL
3.Інтерпретація газового складу артеріальної кровіСередня
Навчальний газовий склад артеріальної крові показує pH 7,33, PaCO₂ 59 mmHg (7,9 kPa) і HCO₃⁻ 30 mmol/L. Первинний розлад: респіраторний ацидоз. Наскільки він компенсований? Клікніть свою відповідь.
pH 7,33PaCO₂ 59 mmHg (7,9 kPa)HCO₃⁻ 30 mmol/L
1некомпенсований
2частково компенсований
3повністю компенсований
4.Інтерпретація газового складу артеріальної кровіСкладна
Навчальний газовий склад показує метаболічний алкалоз з HCO₃⁻ 39 mmol/L. Скористайтеся очікуваним PaCO₂ = 0,7·HCO₃⁻ + 21, щоб знайти очікуваний PaCO₂.
HCO₃⁻ 39 mmol/L
PaCO₂ = mmHg
5.Шкали клінічного оцінюванняСередня
Тренувальна вправа (вигадані значення, не клінічна рекомендація). Умовного пацієнта оцінено за шкалою Брейден: сенсорне сприйняття: незначно обмежене; вологість: дуже волога; активність: іноді ходить; рухливість: дуже обмежене; харчування: імовірно недостатнє; тертя та зсув: потенційна проблема. Знайдіть суму за Брейден B.
6–23
B =
6.Шкали клінічного оцінюванняСкладна
Тренувальна вправа (вигадані значення, не клінічна рекомендація). Скористайтеся таблицею NEWS2 (SpO₂, шкала 1) для цих спостережень: частота дихання 18/min, SpO₂ 97% на додатковому кисні, артеріальний тиск 150/90 mmHg, пульс 76/min, притомний, температура 38,4 °C. До якої групи клінічного ризику належить пацієнт? Натисніть на неї.
RR 18SpO₂ 97%O₂SBP 150HR 76AT 38,4 °C
1низький
2низький–середній
3середній
4високий
7.Медсестринство в терапії та хірургії: серцево-судинна та дихальна системиСередня
What is the purpose of cardiac resynchronisation therapy (a biventricular pacemaker)?
ATo slow the atrial rate in patients with atrial fibrillation
BTo replace a damaged heart valve
CTo make both ventricles contract together and more efficiently
DTo deliver a shock whenever the heart rate exceeds 100/min
8.Медсестринство в терапії та хірургії: серцево-судинна та дихальна системиСкладна
Thirty minutes after extubation, a patient develops a high-pitched noise on breathing in and is anxious. SpO₂ is falling. What should the nurse do?
ASit the patient up, give oxygen and call for urgent airway help
BEncourage the patient to sleep it off and recheck them in an hour
CLay the patient flat and reassure them
DGive a large drink of cold water to soothe the throat and settle it
3Розчини
1.Киснева терапія та респіраторні розрахунки
Відповідь: t = 104 min
Тривалість балона: корисні літри = (манометричний тиск − безпечний залишковий тиск) × фактор балона, де безпечний залишковий тиск зазвичай 200 psi. Фактори балонів у L/psi: D 0,16, E 0,28, H (і K) 3,14. Тривалість (хв) = корисні літри/потік (L/min). Тривалість округлюйте вниз, а не вгору, щоб балон замінили вчасно. У системах із баром об’єм газу дорівнює водній місткості (L) × тиск (bar).
Корисні літри
(700 − 200)·3,14 = 1570 L
Дюрація
1570/15 = 104,7 min → t = 104 min
Відповідь
t = 104 min
Це близько 1 h 44 min.
2.Киснева терапія та респіраторні розрахунки
Відповідь: VT = 429 mL
Вентиляція: хвилинна вентиляція V̇E = дихальний об’єм × частота дихання (норма для дорослого близько 5–8 L/min). Альвеолярна вентиляція V̇A = (дихальний об’єм − мертвий простір) × частота, оскільки повітря в дихальних шляхах (близько 150 mL у дорослого) не бере участі в газообміні. Легеневозахисна вентиляція використовує близько 6 mL на кг розрахункової ідеальної маси тіла (PBW): чоловіки 50 + 0,91 × (зріст у cm − 152,4) kg, жінки 45,5 + 0,91 × (зріст у cm − 152,4) kg (у дюймах: 2,3 на кожен дюйм понад 60 in).
Розрахункова ідеальна маса тіла
PBW = 50 + 0,91·(176 − 152,4) = 71,48 kg
Дихальний об’єм
VT = 6·71,48 = 428,9 ≈ 429 mL
Відповідь
VT = 429 mL
3.Інтерпретація газового складу артеріальної крові
Відповідь: частково компенсований
Читання газового складу крові (ROME): спершу pH: нижче за 7,35 — ацидемія, вище за 7,45 — алкалемія. Потім знайдіть показник, що це пояснює. PaCO₂ (норма 35–45 мм рт. ст., 4,7–6,0 кПа) — респіраторна частина й змінюється протилежно (Opposite) до pH у респіраторному розладі; HCO₃⁻ (норма 22–26 ммоль/л) — метаболічна частина й змінюється в тому самому напрямку, що й pH (Respiratory Opposite, Metabolic Equal). Інший показник вказує на компенсацію: норма означає відсутність компенсації; відхилення в напрямку, що повертає pH, поки pH усе ще відхилений, означає часткову компенсацію; нормальний pH за двох відхилених показників означає повну компенсацію. Межі трохи відрізняються між лабораторіями; це навчальні значення.
ROME, показник за показником
pH 7,33: ацидемія (нижче за 7,35)
PaCO₂ 59 mmHg: високий (35–45)
HCO₃⁻ 30 mmol/L: високий (22–26)
Компенсація
частково компенсований
Відповідь
частково компенсований
4.Інтерпретація газового складу артеріальної крові
Відповідь: PaCO₂ = 48,3 mmHg
Очікувана компенсація: при метаболічному ацидозі формула Вінтера передбачає PaCO₂ = 1,5·HCO₃⁻ + 8 ± 2 mmHg; виміряне значення вище цього діапазону вказує на додатковий респіраторний ацидоз, нижче — на додатковий респіраторний алкалоз. Аніонний інтервал AG = Na⁺ − (Cl⁻ + HCO₃⁻), у нормі приблизно 8–12 mmol/L, відрізняє метаболічний ацидоз із підвищеним аніонним інтервалом від ацидозу з нормальним; низький альбумін маскує підвищений інтервал (додайте 2,5 на кожен g/dL, на який альбумін нижчий за 4,0). Дельта-співвідношення (AG − 12)/(24 − HCO₃⁻) приблизно від 0,8 до 2 відповідає чистому ацидозу з підвищеним аніонним інтервалом (у деяких підручниках замість 0,8 використовують 1), нижче — додатковому ацидозу з нормальним аніонним інтервалом, а вище 2 — додатковому метаболічному алкалозу.
Очікуваний PaCO₂
0,7·39 + 21 = 48,3 mmHg
Відповідь
PaCO₂ = 48,3 mmHg
Зростання має межу: лише завдяки компенсації PaCO₂ рідко перевищує приблизно 55 мм рт. ст.
5.Шкали клінічного оцінювання
Відповідь: B = 14
Шкала Брейден: шість підшкал ризику пролежнів. Сенсорне сприйняття, вологість, активність, рухливість і харчування оцінюються від 1 до 4, від найгіршого рівня (1) до відсутності проблеми (4); тертя та зсув оцінюються від 1 до 3. Сума становить від 6 до 23, а нижча сума означає вищий ризик. Поширені категорії: 19–23 немає ризику, 15–18 легкий ризик, 13–14 помірний ризик, 10–12 високий ризик і 9 або менше дуже високий ризик.
Оцініть кожну підшкалу
сенсорне сприйняття: незначно обмежене → 3
вологість: дуже волога → 2
активність: іноді ходить → 3
рухливість: дуже обмежене → 2
харчування: імовірно недостатнє → 2
тертя та зсув: потенційна проблема → 2
Додайте
Сума за Брейден = 3 + 2 + 3 + 2 + 2 + 2 = 14
Відповідь
B = 14
6.Шкали клінічного оцінювання
Відповідь: низький
NEWS2 (National Early Warning Score 2, Королівський коледж лікарів 2017): оцініть кожен із семи параметрів за таблицею (частота дихання, SpO₂ за шкалою 1, повітря чи додатковий кисень, систолічний артеріальний тиск, пульс, свідомість за шкалою ACVPU і температура) та додайте бали. Клінічний ризик: 0–4 низький; бал 3 за будь-яким одним параметром — низький–середній; 5–6 середній; 7 або більше високий. Сума 5 або більше потребує термінової реакції.
Оцініть кожен параметр
RR 18/min → 0
SpO₂ 97% → 0
на кисні → 2
SBP 150 mmHg → 0
HR 76/min → 0
притомний (A) → 0
T 38,4 °C → 1
Сума та «червоні» бали
NEWS2 = 0 + 0 + 2 + 0 + 0 + 0 + 1 = 3
Жоден параметр не дає 3.
Група ризику
низький
Відповідь
низький
7.Медсестринство в терапії та хірургії: серцево-судинна та дихальна системи
Відповідь: C · To make both ventricles contract together and more efficiently
Чому це відповідь
In heart failure with a wide QRS (often left bundle branch block), the ventricles contract out of step. Pacing both ventricles restores coordinated contraction, improving symptoms and survival. Many devices also include a defibrillator.
Відповідь
C · To make both ventricles contract together and more efficiently
8.Медсестринство в терапії та хірургії: серцево-судинна та дихальна системи
Відповідь: A · Sit the patient up, give oxygen and call for urgent airway help
Чому це відповідь
Post-extubation stridor suggests laryngeal oedema and may progress to complete obstruction. The patient is sat up, given humidified oxygen and assessed by an airway expert urgently. Nebulised adrenaline and steroids may be used, and reintubation may be needed.
Відповідь
A · Sit the patient up, give oxygen and call for urgent airway help