Робочий аркуш «Шкали клінічного оцінювання» з відповідями

Безкоштовний робочий аркуш для друку «Шкали клінічного оцінювання»: 6 задач від легких до рівня іспиту, з ключем відповідей. Роздрукуйте його або збережіть як PDF.

Для викладачів: можна безкоштовно друкувати, копіювати й використовувати на заняттях. Кожен новий аркуш має нові значення і власні відповіді. Будемо вдячні за посилання на ExamProblems на сторінці вашого курсу.

Ім’я: ____________________   Дата: ____________

1.Легка
9746SBPDBPmmHgPP = ?

Тренувальна вправа (вигадані значення, не клінічна рекомендація). Артеріальний тиск пацієнта — 97/46 mmHg. Знайдіть пульсовий тиск PP.

SBP 97 mmHgDBP 46 mmHg
PP = mmHg
2.Легка
9360SBPDBPmmHgMAP = ?

Тренувальна вправа (вигадані значення, не клінічна рекомендація). Артеріальний тиск пацієнта — 93/60 mmHg. Знайдіть середній артеріальний тиск MAP = (SBP + 2·DBP)/3 з точністю до цілого mmHg.

SBP 93 mmHgDBP 60 mmHg
MAP = mmHg
3.Середня
легкапомірнатяжка

Тренувальна вправа (вигадані значення, не клінічна рекомендація). Умовний пацієнт після черепно-мозкової травми відкриває очі лише на тиск (болючий подразник), не видає звуків і має найкращу рухову відповідь: жодного руху. Обчисліть GCS і класифікуйте за ним черепно-мозкову травму. Натисніть свою відповідь.

  1. 1легка
  2. 2помірна
  3. 3тяжка
4.Середня
H? / 25+D? / 15+Aid? / 30+IV? / 20+G? / 20+MS? / 15Σ?

Тренувальна вправа (вигадані значення, не клінічна рекомендація). Умовного пацієнта оцінено за шкалою ризику падінь Морс: падіння в анамнезі за останні 3 місяці: так; супутній діагноз: так; допоміжний засіб для ходьби: тримається за меблі; внутрішньовенна терапія або гепариновий замок: так; хода: нормальна, постільний режим або інвалідний візок; психічний стан: знає свої межі. Знайдіть суму за Морс MFS.

0–125
MFS =
5.Складна
недостатня маса тілаздорова масанадмірна масаожиріння I ступеняожиріння II ступеняожиріння III ступеня

Тренувальна вправа (вигадані значення, не клінічна рекомендація). Доросла людина важить 90 kg і має зріст 166 cm. Обчисліть ІМТ і натисніть на категорію маси за ВООЗ.

90 kg166 cm
  1. 1недостатня маса тіла
  2. 2здорова маса
  3. 3надмірна маса
  4. 4ожиріння I ступеня
  5. 5ожиріння II ступеня
  6. 6ожиріння III ступеня
6.Складна
3210123RR≤89–1112–2021–24≥25SpO₂≤9192–9394–95≥96повітря / O₂O₂повітряSBP≤9091–100101–110111–219≥220HR≤4041–5051–9091–110111–130≥131ACVPUAC, V, P, UT °C≤35,035,1–36,036,1–38,038,1–39,0≥39,1низькийнизький–середнійсереднійвисокий

Тренувальна вправа (вигадані значення, не клінічна рекомендація). Скористайтеся таблицею NEWS2 (SpO₂, шкала 1) для цих спостережень: частота дихання 16/min, SpO₂ 89% на кімнатному повітрі, артеріальний тиск 124/74 mmHg, пульс 70/min, притомний, температура 37,3 °C. До якої групи клінічного ризику належить пацієнт? Натисніть на неї.

RR 16SpO₂ 89%повітряSBP 124HR 70AT 37,3 °C
  1. 1низький
  2. 2низький–середній
  3. 3середній
  4. 4високий

Ключ відповідей

  1. 1. PP = 51 mmHg
  2. 2. MAP = 71 mmHg
  3. 3. тяжка
  4. 4. MFS = 90
  5. 5. ожиріння I ступеня
  6. 6. низький–середній

Повні покрокові розв’язки: тренуйте цю тему на examproblems.com.