Шкали клінічного оцінювання: задачі з покроковими розв’язками

Безкоштовні задачі з теми Шкали клінічного оцінювання з рисунками, підказками й повними розв’язками. Щоразу нові значення, трьох рівнів: GCS, шкала Апгар, MAP та ІМТ, Брейден, Морс, NEWS2 та шоковий індекс, категорії ризику та інтерпретація.

Безкоштовна задачаЛегка
A? / 2+P? / 2+G? / 2+A? / 2+R? / 2Σ?

Тренувальна вправа (вигадані значення, не клінічна рекомендація). Через 5 min після народження умовний новонароджений має синю або бліду шкіру по всьому тілу, частоту серцевих скорочень 65/min, відсутню реакцію на подразнення, в’ялі кінцівки без м’язового тонусу і відсутність дихання. Що таке шкала Апгар?

5 minHR 65/min

Точна відповідь: ціле число, без округлення.

Наступна задача →

Що ви тренуєте

  1. ЛегкаGCS, шкала Апгар, MAP та ІМТ
  2. СередняБрейден, Морс, NEWS2 та шоковий індекс
  3. Складнакатегорії ризику та інтерпретація

Як розв’язувати задачі на тему «Шкали клінічного оцінювання»

  1. Знайдіть оціночну шкалу, яку використовує питання, та її діапазон (GCS 3–15, шкала Апгар 0–10, Брейден 6–23, Морс 0–125).
  2. Оцініть кожен пункт окремо, зіставляючи опис із його рівнем.
  3. Додайте бали пунктів і перевірте, чи сума лежить у межах діапазону.
  4. Застосуйте порогові значення: для NEWS2 також шукайте будь-який окремий параметр з балом 3.
  5. Для похідних величин використовуйте MAP = (SBP + 2·DBP)/3, PP = SBP − DBP, SI = HR/SBP та ІМТ = kg/m².

Типові помилки

  • Починати GCS з 0 замість 1 в кожній сфері.
  • Плутати локалізацію (M5) із відсмикуванням (M4).
  • Оцінювати тертя та зсув за Брейден до 4.
  • Пропускати групу NEWS2 «низький–середній» при окремому балі 3.
  • Використовувати просте середнє SBP і DBP як MAP.
  • Забувати переводити зріст у метри для ІМТ.

Основні формули

Шкала коми Глазго
GCS = E (1–4) + V (1–5) + M (1–6) = 3–15
Шкала Апгар
5 ознак × 0–2 = 0–10; 7–10 заспокійливо, 4–6 помірно порушено, 0–3 низько
Шкала Брейден
5 × (1–4) + 1 × (1–3) = 6–23; ≤ 18 у групі ризику
Шкала ризику падінь Морс
падіння 25, діагноз 15, засіб 15/30, в/в 20, хода 10/20, психічний стан 15
Ризик за NEWS2
0–4 низький; одиничний 3 низький–середній; 5–6 середній; ≥ 7 високий
Середній артеріальний тиск
MAP = (SBP + 2·DBP)/3 = DBP + PP/3
Пульсовий тиск і шоковий індекс
PP = SBP − DBP, SI = HR/SBP
Індекс маси тіла
BMI = kg/m² = 703·lb/in²

Вивчайте тему «Шкали клінічного оцінювання» з нуля

Перед цим: Основи сестринської справи

1Навіщо використовують шкали

Оціночні шкали перетворюють спостереження на число, щоб кожна медсестра записувала одного й того ж пацієнта однаково, а зміну з часом було легко побачити. Кожна шкала має фіксовані частини, фіксовані бали за кожну частину та опубліковані порогові значення.

Ця тема тренує арифметику та читання таблиць шкал:

  • Неврологічні та для новонароджених: шкала коми Глазго (GCS) і шкала Апгар.
  • Шкали ризику: Брейден (пролежні), Морс (падіння) і NEWS2 (раннє попередження).
  • Похідні величини: середній артеріальний тиск, пульсовий тиск, шоковий індекс та індекс маси тіла.

Шкали підтримують клінічне судження; вони ніколи його не замінюють. Таблиці та порогові значення різняться між лікарнями, тому завжди використовуйте версію, яку дає ваш курс або місце роботи.

2Шкала коми Глазго та шкала Апгар

GCS додає найкращу відповідь у трьох сферах:

  • Очі (E, 1–4): спонтанне 4, на звук 3, на тиск 2, немає 1.
  • Мовлення (V, 1–5): орієнтований 5, сплутаний 4, недоречні слова 3, незрозумілі звуки 2, немає 1.
  • Рух (M, 1–6): виконує команди 6, локалізує 5, нормальне згинання (відсмикує) 4, патологічне згинання 3, розгинання 2, немає 1.
E3 / 4+V4 / 5+M5 / 6=GCS12

Сума становить від 3 до 15. Після черепно-мозкової травми 13–15 зазвичай називають легкою, 9–12 помірною, а 3–8 тяжкою.

Шкала Апгар оцінює новонародженого на 1-й і 5-й хвилині: Appearance (зовнішній вигляд), Pulse (пульс), Grimace (гримаса), Activity (активність) і Respiration (дихання), кожна 0, 1 або 2. Пульс нижче 100/min дає 1; 100/min або більше дає 2. Сума 7–10 заспокійлива, 4–6 помірно знижена, а 0–3 низька.

Самоперевірка Пацієнт відкриває очі на тиск, видає незрозумілі звуки й відсмикує кінцівку від тиску. Яка оцінка за GCS?
  1. 10
  2. 7
  3. 8
  4. 9

Відповідь: 8. E2 (на тиск) + V2 (незрозумілі звуки) + M4 (відсмикує, нормальне згинання) = 8. Якби відсмикування оцінили як локалізацію (5), вийшло б 9.

3Брейден і Морс

Шкала Брейден оцінює ризик пролежнів за шістьма підшкалами. Сенсорне сприйняття, вологість, активність, рухливість і харчування оцінюються від 1 (найгірше) до 4 (без проблем); тертя та зсув — від 1 до 3. Сума становить від 6 до 23, а нижча сума означає вищий ризик.

Поширені категорії за Брейден: 19–23 немає ризику, 15–18 легкий, 13–14 помірний, 10–12 високий і 9 або менше дуже високий ризик.

Шкала ризику падінь Морс додає шість пунктів: падіння за останні 3 місяці 25, супутній діагноз 15, допоміжний засіб для ходьби 15 (ходьба з опорою на меблі 30), внутрішньовенна терапія чи гепариновий замок 20, слабка хода 10 (порушена 20) і забування про свої межі 15. Сума становить від 0 до 125.

Порогові значення за Морс різняться між лікарнями; поширений набір: 0–24 низький, 25–44 помірний і 45 або більше високий.

Самоперевірка Пацієнт упав минулого місяця, має один діагноз, ходить із ходунками, не має внутрішньовенної терапії, має слабку ходу й знає свої межі. Яка оцінка за Морс?
  1. 35
  2. 40
  3. 50
  4. 65

Відповідь: 50. Падіння 25 + супутній діагноз 0 + ходунки 15 + немає в/в 0 + слабка хода 10 + психічний стан 0 = 50.

4NEWS2

National Early Warning Score 2 (Королівський коледж лікарів, 2017) оцінює сім спостережень за таблицею: частота дихання, SpO₂ (шкала 1 для більшості пацієнтів), повітря чи додатковий кисень, систолічний артеріальний тиск, пульс, свідомість за шкалою ACVPU і температура.

  • Кожне значення потрапляє в категорію вартістю 0, 1, 2 або 3. Додатковий кисень дає 2, а нова сплутаність свідомості, реакція лише на голос чи біль або відсутність реакції дає 3.
  • Клінічний ризик: сума 0–4 — низький; бал 3 за будь-яким одним параметром — низький–середній; 5–6 — середній; 7 або більше — високий.

Сума 5 або більше, або будь-який окремий бал 3, потребує швидкого огляду клініцистом. Шкалу 2 для SpO₂ використовують лише для пацієнтів із призначеною ціллю 88–92%.

Самоперевірка Спостереження пацієнта дають за NEWS2 бали 0, 0, 0, 3, 0, 0 і 0. До якої групи ризику це належить?
  1. Високий
  2. Низький
  3. Низький–середній
  4. Середня

Відповідь: Низький–середній. Сума дорівнює лише 3, що саме по собі було б низьким, але бал 3 за будь-яким одним параметром переводить пацієнта до групи низький–середній.

5Значення артеріального тиску та ІМТ

PP = SBP − DBP MAP = (SBP + 2·DBP)/3 SI = HR/SBP

Діастолічний тиск враховується двічі в середньому артеріальному тиску, оскільки близько двох третин кожного серцевого скорочення припадає на діастолу. MAP щонайменше близько 65 mmHg — поширена ціль. Шоковий індекс зазвичай становить близько 0,5–0,7; понад близько 1 — тривожна ознака.

ІМТ = kg/m² ІМТ = 703 × lb/in²

Категорії ВООЗ для дорослих: нижче 18,5 недостатня маса, 18,5–24,9 здорова, 25–29,9 надмірна маса, 30–34,9 ожиріння I ступеня, 35–39,9 II ступеня, 40 або більше III ступеня.

Розв’язаний приклад

Артеріальний тиск пацієнта 96/54 mmHg, пульс 118/min. Знайдіть MAP і шоковий індекс.

1

Середній артеріальний тиск

MAP = (96 + 2·54)/3 = 204/3 = 68 mmHg
2

Шоковий індекс

SI = 118/96 = 1,23

Систолічний тиск, перше число, стоїть у знаменнику.

Відповідь

MAP 68 mmHg і шоковий індекс 1,23, вище 1: тривожна ознака в цьому навчальному випадку.

6Типові помилки

  • Починати GCS з 0: найнижчий можливий бал — 3.
  • Плутати локалізацію (5) із відсмикуванням (4) або сплутане мовлення (4) з недоречними словами (3).
  • Оцінювати тертя та зсув за шкалою Брейден до 4; вона закінчується на 3.
  • Забувати, що окремий бал 3 за NEWS2 підвищує групу ризику.
  • Брати просте середнє SBP і DBP як MAP.
  • Використовувати зріст у сантиметрах у формулі ІМТ.

7Як виглядають екзаменаційні запитання

  • Легкий: GCS, шкала Апгар, MAP та ІМТ. Додавайте GCS або Апгар за описаними відповідями та обчислюйте MAP, пульсовий тиск і ІМТ.
  • Середній: Брейден, Морс, NEWS2 та шоковий індекс. Додавайте бали ризику, користуйтеся таблицею NEWS2, обчислюйте шоковий індекс і градуйте черепно-мозкову травму за GCS.
  • Складний: категорії ризику та інтерпретація. Натискайте групу ризику NEWS2, рівень ризику за Брейден чи Морс, значення шкали Апгар або категорію ІМТ та рухайтеся від цілі MAP до діастолічного тиску.

Вивчайте крок за кроком у застосункуВивчайте крок за кроком у застосунку

Розв’язані приклади

Приклад 1Легка
A? / 2+P? / 2+G? / 2+A? / 2+R? / 2Σ?

Тренувальна вправа (вигадані значення, не клінічна рекомендація). Через 5 min після народження умовний новонароджений має рожеву шкіру по всьому тілу, частоту серцевих скорочень 125/min, гримасу на подразнення, активні рухи і повільне нерегулярне дихання зі слабким криком. Що таке шкала Апгар?

5 minHR 125/min

Знайти: APGAR

Показати підказки
  1. П’ять ознак: Appearance (зовнішній вигляд), Pulse (пульс), Grimace (гримаса), Activity (активність), Respiration (дихання); кожна оцінюється 0, 1 або 2.
  2. Пульс: немає 0, нижче 100/min 1, 100/min або більше 2.
  3. Зовнішній вигляд дає 2, а пульс дає 2.
Показати відповідь і покроковий розв’язок

Шкала Апгар: п’ять ознак, кожна оцінюється 0, 1 або 2 балами, перевіряється на 1-й і 5-й хвилині після народження. Зовнішній вигляд (колір): синя або бліда 0, рожеве тіло із синіми кінцівками 1, рожева повністю 2. Пульс: відсутній 0, нижче 100/min 1, 100/min або більше 2. Гримаса (рефлекторна збудливість): немає 0, гримаса 1, крик, кашель або чхання 2. Активність (тонус): в’ялий 0, невелике згинання 1, активні рухи 2. Дихання: відсутнє 0, повільне чи нерегулярне зі слабким криком 1, добре із сильним криком 2. Сума 7–10 заспокійлива, 4–6 помірно знижена, а 0–3 низька.

Оцініть кожну ознаку

Зовнішній вигляд: рожеву шкіру по всьому тілу → 2
Пульс: 125/min → 2
Гримаса: гримасу на подразнення → 1
Активність: активні рухи → 2
Дихання: повільне нерегулярне дихання зі слабким криком → 1

Додайте

APGAR = 2 + 2 + 1 + 2 + 1 = 8

Відповідь

APGAR = 8
Приклад 2Середня
легкапомірнатяжка

Тренувальна вправа (вигадані значення, не клінічна рекомендація). Умовний пацієнт після черепно-мозкової травми відкриває очі лише на тиск (болючий подразник), вимовляє недоречні, випадкові слова і має найкращу рухову відповідь: розгинання рук і ніг (патологічне розгинання). Обчисліть GCS і класифікуйте за ним черепно-мозкову травму. Натисніть свою відповідь.

  1. 1легка
  2. 2помірна
  3. 3тяжка
Показати підказки
  1. Спершу додайте E + V + M.
  2. Сума тут дорівнює 7.
  3. 13–15 легка, 9–12 помірна, 3–8 тяжка.
Показати відповідь і пояснення

Шкала коми Глазго: додайте найкращу відповідь у трьох сферах. Відкривання очей E: 4 спонтанне, 3 на звук чи мовлення, 2 на тиск, 1 немає. Мовленнєва відповідь V: 5 орієнтований, 4 сплутаний, 3 недоречні слова, 2 незрозумілі звуки, 1 немає. Рухова відповідь M: 6 виконує команди, 5 локалізує, 4 нормальне згинання (відсмикує), 3 патологічне згинання, 2 розгинання, 1 немає. Сума становить від 3 до 15. Після черепно-мозкової травми 13–15 зазвичай називають легкою, 9–12 помірною, а 3–8 тяжкою.

Оцініть кожну сферу

E: відкриває очі лише на тиск (болючий подразник) → 2
V: вимовляє недоречні, випадкові слова → 3
M: розгинання рук і ніг (патологічне розгинання) → 2

Додайте

GCS = 2 + 3 + 2 = 7

Тяжкість

GCS 7 → тяжка

Відповідь

тяжка
Приклад 3Складна
недостатня маса тілаздорова масанадмірна масаожиріння I ступеняожиріння II ступеняожиріння III ступеня

Тренувальна вправа (вигадані значення, не клінічна рекомендація). Доросла людина важить 149 kg і має зріст 197 cm. Обчисліть ІМТ і натисніть на категорію маси за ВООЗ.

149 kg197 cm
  1. 1недостатня маса тіла
  2. 2здорова маса
  3. 3надмірна маса
  4. 4ожиріння I ступеня
  5. 5ожиріння II ступеня
  6. 6ожиріння III ступеня
Показати підказки
  1. ІМТ = kg/m²: переведіть зріст у метри й піднесіть до квадрата.
  2. ІМТ тут становить близько 38,4 kg/m².
  3. Межі: 18,5, 25, 30, 35 і 40.
Показати відповідь і пояснення

Індекс маси тіла: ІМТ = маса (kg)/зріст (m)², спершу зріст переводять у метри. З фунтами та дюймами ІМТ = 703 × маса (lb)/зріст (in)². Категорії ВООЗ для дорослих: нижче 18,5 недостатня маса, 18,5–24,9 здорова маса, 25,0–29,9 надмірна маса, 30,0–34,9 ожиріння I ступеня, 35,0–39,9 ожиріння II ступеня і 40 або більше ожиріння III ступеня.

BMI

BMI = 149/1,97² = 38,39

Категорія

ожиріння II ступеня

Відповідь

ожиріння II ступеня

Запитання й відповіді

Шкали клінічного оцінювання: що це?

Оціночні шкали перетворюють спостереження на число, щоб кожна медсестра записувала одного й того ж пацієнта однаково, а зміну з часом було легко побачити. Кожна шкала має фіксовані частини, фіксовані бали за кожну частину та опубліковані порогові значення.

Ця тема тренує арифметику та читання таблиць шкал:

Шкали клінічного оцінювання: як розв’язувати задачі крок за кроком?
  1. Знайдіть оціночну шкалу, яку використовує питання, та її діапазон (GCS 3–15, шкала Апгар 0–10, Брейден 6–23, Морс 0–125).
  2. Оцініть кожен пункт окремо, зіставляючи опис із його рівнем.
  3. Додайте бали пунктів і перевірте, чи сума лежить у межах діапазону.
  4. Застосуйте порогові значення: для NEWS2 також шукайте будь-який окремий параметр з балом 3.
  5. Для похідних величин використовуйте MAP = (SBP + 2·DBP)/3, PP = SBP − DBP, SI = HR/SBP та ІМТ = kg/m².
Шкали клінічного оцінювання: які помилки найпоширеніші?
  • Починати GCS з 0 замість 1 в кожній сфері.
  • Плутати локалізацію (M5) із відсмикуванням (M4).
  • Оцінювати тертя та зсув за Брейден до 4.
  • Пропускати групу NEWS2 «низький–середній» при окремому балі 3.
  • Використовувати просте середнє SBP і DBP як MAP.
  • Забувати переводити зріст у метри для ІМТ.
Шкали клінічного оцінювання: що ви тренуєте?
  • Легка: GCS, шкала Апгар, MAP та ІМТ
  • Середня: Брейден, Морс, NEWS2 та шоковий індекс
  • Складна: категорії ризику та інтерпретація

Кожна задача має нові значення, тож ви вивчаєте метод, а не відповідь. Застрягли? Спершу відкрийте невелику підказку, а повне пояснення — лише коли воно знадобиться.

Як проходить тренування

  • Кожна задача має нові значення, тож ви вивчаєте метод, а не відповідь.
  • Застрягли? Спершу відкрийте невелику підказку, а повне пояснення — лише коли воно знадобиться.
  • Ваш прогрес, помилки та збережені задачі зберігаються, тож перед іспитом ви зможете все повторити.

Теми до і після цієї

Спочатку вивчіть

Калькулятори

Курси з цією темою

Інші теми: Сестринська справа

Робочий аркуш для друку