Калькулятор шкали коми Глазго (GCS і GCS-P)

Введіть свої значення. Відповідь і повний розв’язок оновлюються під час введення.

Результат

Шкала коми Глазго12 / 15
СкладовіE3 V4 M5
Тяжкість (категорії черепно-мозкової травми)помірна (9–12)

Лише для підготовки до іспиту. Бал — це навчальна допомога, а не клінічне рішення: реальне оцінювання проводять згідно з місцевим протоколом і клінічним судженням.

Оцініть шкалу коми Глазго, обравши найкраще відкривання очей (E), мовленнєву відповідь (V) і рухову відповідь (M) за опублікованими описами. Калькулятор додає компоненти до суми від 3 до 15, показує їх як E, V і M, дає категорію тяжкості черепно-мозкової травми та, якщо додати реактивність зіниць, GCS-P. Компонент, який неможливо перевірити, записується як NT замість того, щоб вгадувати.

Покроковий розв’язок

Оцініть кожен компонент

Відкривання очей (E): E3 на звук: очі відкриваються після мовного чи гучного звернення
Мовленнєва відповідь (V): V4 сплутаний: не орієнтований, але спілкується зв’язно
Найкраща рухова відповідь (M): M5 локалізує: піднімає руку вище ключиці до подразника на голові чи шиї

Додайте три компоненти

GCS = E + V + M = 3 + 4 + 5 = 12
Тяжкість (категорії черепно-мозкової травми): помірна (9–12)

Основні формули

Шкала коми Глазго
GCS = E (1–4) + V (1–5) + M (1–6) = 3–15

Як оцінювати за шкалою коми Глазго

  1. Відкривання очей (1–4): спонтанне 4, на звук 3, на тиск 2, немає 1.
  2. Мовленнєва відповідь (1–5): орієнтований 5, сплутаний 4, слова 3, звуки 2, немає 1.
  3. Найкраща рухова відповідь (1–6): виконує команди 6, локалізує 5, нормальне згинання 4, патологічне згинання 3, розгинання 2, немає 1. Оцінюйте найкращу відповідь будь-якої руки.
  4. Додайте три: GCS = E + V + M, від 3 до 15, і повідомляйте також компоненти, наприклад E3 V4 M5 = 12.
  5. Категорії тяжкості, що використовуються при черепно-мозковій травмі: 13–15 легка, 9–12 помірна, 3–8 тяжка.

Запитання й відповіді

Звідки походить шкала?

Від Тізделя та Дженнета (Lancet, 1974). Описи тут відповідають структурованому оцінюванню, опублікованому Тізделем із колегами у 2014 році (glasgowcomascale.org); GCS-P додали Бреннан, Мюррей і Тіздель у 2018 році.

Що, якщо пацієнт інтубований?

Мовленнєву відповідь неможливо перевірити. Запишіть її як NT (для інтубованого пацієнта часто пишуть VT) і повідомте інші компоненти замість суми, яка занизила б рівень свідомості.

Що таке GCS-P?

GCS мінус бал реактивності зіниць: 0, коли обидві зіниці реагують на світло, 1, коли одна не реагує, і 2, коли жодна не реагує. Вона коливається від 1 до 15.

Чому GCS 8 або менше важливий на іспитах?

GCS 8 або менше відносять до тяжкої черепно-мозкової травми (кома), і питання на іспитах часто пов’язують це з загрозою дихальним шляхам. Сприймайте це лише як навчальну підказку: реальні рішення ґрунтуються на повному клінічному оцінюванні.

Чи найнижчий бал 0?

Ні. Кожен компонент починається з 1, тому найнижча сума — 3, а найвища — 15.

Потренуйтеся самі

Тренувати тему «Шкали клінічного оцінювання»

Калькулятор дає відповідь. На іспиті потрібен метод: тренуйте його на нових задачах із підказками й розв’язками.

</> Вбудувати

Безкоштовно для викладачів і шкіл: вставте цей код на сторінку курсу, у LMS або на свій сайт. Студенти можуть користуватися калькулятором і покроковим розв’язком без акаунта.

Інші калькулятори