Калькулятор шкали ризику падінь Морс (ризик падіння)

Введіть свої значення. Відповідь і повний розв’язок оновлюються під час введення.

Результат

Шкала ризику падінь Морс50 / 125
Рівень ризикувисокий ризик (45 або більше)

Лише для підготовки до іспиту. Бал — це навчальна допомога, а не клінічне рішення: реальне оцінювання проводять згідно з місцевим протоколом і клінічним судженням.

Оцініть за шкалою ризику падінь Морс: падіння в анамнезі, супутній діагноз, допоміжний засіб для ходьби, внутрішньовенна терапія, хода та психічний стан. Калькулятор додає бали до суми від 0 до 125 і дає рівень ризику падіння. Оскільки пороги різняться між закладами, ви можете обрати між широко вживаними 25 і 45 та власними рівнями ризику Морс — 25 і 51.

Покроковий розв’язок

Оцініть кожен пункт

Падіння в анамнезі (негайно або протягом 3 місяців): ні (0)
Супутній діагноз (понад один медичний діагноз): так (15)
Допоміжний засіб для ходьби: милиці, тростина або ходунки (15)
Внутрішньовенна терапія або гепариновий замок: так (20)
Хода та переміщення: нормальна, постільний режим або нерухомий (0)
Психічний стан: оцінює свої можливості адекватно (0)

Додайте шість пунктів

Шкала ризику падінь Морс = 0 + 15 + 15 + 20 + 0 + 0 = 50

Рівень ризику

Поширені порогові значення: 0–24 низький, 25–44 помірний, 45 або більше високий ризик.
50 → високий ризик (45 або більше)
Морс рекомендує, щоб кожне відділення встановлювало власний поріг; використовуйте той, що названо у вашому курсі чи протоколі.

Основні формули

Шкала ризику падінь Морс
падіння 25, діагноз 15, засіб 15/30, в/в 20, хода 10/20, психічний стан 15

Як оцінювати за шкалою ризику падінь Морс

  1. Падіння в анамнезі за останні 3 місяці: ні 0, так 25. Супутній діагноз (понад один медичний діагноз): ні 0, так 15.
  2. Допоміжний засіб для ходьби: немає, постільний режим, інвалідний візок або допомога медсестри 0; милиці, тростина або ходунки 15; тримається за меблі 30.
  3. Внутрішньовенна терапія або гепариновий замок: ні 0, так 20.
  4. Хода: нормальна, постільний режим або нерухомий 0; слабка 10; порушена 20. Психічний стан: оцінює свої можливості адекватно 0; переоцінює себе або забуває про обмеження 15.
  5. Додайте шість пунктів і порівняйте з порогами, які використовує ваш заклад.

Запитання й відповіді

Хто розробив шкалу ризику падінь Морс?

Джаніс Морс, разом із Морс і Тілко, опублікувала її у 1989 році (Canadian Journal on Aging). У своїх рекомендаціях Морс наводить 0–24 немає ризику, 25–50 низький ризик і 51 або більше високий ризик; багато лікарень і питань на іспитах використовують 0–24 низький, 25–44 помірний і 45 або більше високий ризик.

Який поріг мені використовувати?

Той, що вказано у вашому курсі, на іспиті чи в протоколі. Морс рекомендує, щоб кожне відділення встановлювало власний поріг для своїх пацієнтів, тому обидві версії використовуються.

Як оцінюють пацієнта в інвалідному візку?

Інвалідний візок зараховується як відсутність допоміжного засобу для ходьби (0). Ходу оцінюють за тим, як пацієнт переміщується, наприклад з інвалідного візка на ліжко.

Що вважається супутнім діагнозом?

Понад один активний медичний діагноз у картці пацієнта дає 15.

Потренуйтеся самі

Тренувати тему «Шкали клінічного оцінювання»

Калькулятор дає відповідь. На іспиті потрібен метод: тренуйте його на нових задачах із підказками й розв’язками.

</> Вбудувати

Безкоштовно для викладачів і шкіл: вставте цей код на сторінку курсу, у LMS або на свій сайт. Студенти можуть користуватися калькулятором і покроковим розв’язком без акаунта.

Інші калькулятори