Калькулятор шкали Брейден (ризик пролежнів)

Введіть свої значення. Відповідь і повний розв’язок оновлюються під час введення.

Результат

Ці значення надто екстремальні для обчислення.

Оцініть за шкалою Брейден для прогнозування ризику пролежнів. Оберіть оцінку для кожної з шести підшкал: сенсорне сприйняття, вологість, активність, рухливість, харчування (кожна від 1 до 4) і тертя та зсув (від 1 до 3). Калькулятор додає їх до суми від 6 до 23 і дає рівень ризику. За шкалою Брейден нижчий бал означає вищий ризик.

Покроковий розв’язок

Основні формули

Шкала Брейден
5 × (1–4) + 1 × (1–3) = 6–23; ≤ 18 у групі ризику

Як оцінювати за шкалою Брейден

  1. Оцініть сенсорне сприйняття, вологість, активність, рухливість і харчування від 1 (найгірше) до 4 (найкраще).
  2. Оцініть тертя та зсув від 1 (проблема) до 3 (очевидної проблеми немає).
  3. Додайте шість оцінок: сума лежить між 6 і 23.
  4. Прочитайте рівень ризику: 19–23 немає ризику, 15–18 легкий, 13–14 помірний, 10–12 високий і 9 або менше дуже високий ризик.

Запитання й відповіді

Хто розробив шкалу Брейден?

Барбара Брейден і Ненсі Бергстром, опубліковано у 1987 році (Bergstrom, Braden, Laguzza and Holman, Nursing Research). Використані тут рівні ризику — це загальноопубліковані категорії, від 9 або менше (дуже високий ризик) до 19–23 (немає ризику).

Чи означає високий бал за Брейден високий ризик?

Ні, навпаки. Кожна підшкала дає більше балів за кращу функцію, тому низька сума означає високий ризик пролежнів.

Який поріг для віднесення до групи ризику?

Сума 18 або менше зазвичай вважається групою ризику в дорослих. Деякі установи використовують інші пороги, тому дотримуйтеся місцевого протоколу та питання.

Як часто оцінюють за шкалою Брейден?

При госпіталізації, а потім через інтервали, встановлені закладом, наприклад кожну зміну чи щодня в гострій допомозі, та щоразу, коли стан змінюється.

Потренуйтеся самі

Тренувати тему «Шкали клінічного оцінювання»

Калькулятор дає відповідь. На іспиті потрібен метод: тренуйте його на нових задачах із підказками й розв’язками.

</> Вбудувати

Безкоштовно для викладачів і шкіл: вставте цей код на сторінку курсу, у LMS або на свій сайт. Студенти можуть користуватися калькулятором і покроковим розв’язком без акаунта.

Інші калькулятори