Калькулятор шкали NEWS2 (National Early Warning Score 2)
Введіть свої значення. Відповідь і повний розв’язок оновлюються під час введення.
Результат
| Параметр | Значення | Бали |
|---|---|---|
| Частота дихання | 18/min | 0 |
| SpO₂ (шкала 1) | 95% | 1 |
| Повітря чи кисень? | повітря | 0 |
| Систолічний артеріальний тиск | 125 mmHg | 0 |
| Пульс | 92/min | 1 |
| Свідомість (ACVPU) | A: притомний | 0 |
| Температура | 37,8 °C | 0 |
Температуру округлено до 0,1 °C. Лише для підготовки до іспиту. Бал — це навчальна допомога, а не клінічне рішення: реальне оцінювання проводять згідно з місцевим протоколом і клінічним судженням.
Обчисліть National Early Warning Score 2 (NEWS2) за сімома вимірюваннями: частота дихання, сатурація киснем, повітря чи кисень, систолічний артеріальний тиск, пульс, свідомість (ACVPU) і температура. Оберіть шкалу 1 для SpO₂ для більшості пацієнтів або шкалу 2 для пацієнтів із призначеною ціллю 88–92%. Калькулятор показує бали за кожним параметром, суму та категорію клінічного ризику з реакцією, яку таблиця Королівського коледжу лікарів з нею пов’язує.
Покроковий розв’язок
Оцініть кожен параметр
Додайте бали
Клінічний ризик (пороги RCP)
Основні формули
- Ризик за NEWS2
- 0–4 низький; одиничний 3 низький–середній; 5–6 середній; ≥ 7 високий
Як обчислити бал NEWS2
- Частота дихання: 12–20 дає 0, 9–11 дає 1, 21–24 дає 2, а 8 або менше чи 25 або більше дають 3.
- SpO₂, шкала 1: 96% або більше 0, 94–95% 1, 92–93% 2, 91% або менше 3. За шкалою 2 88–92% (або 93% і більше на повітрі) дає 0, а вищі сатурації на кисні дають бали. Додатковий кисень додає 2.
- Систолічний артеріальний тиск: 111–219 дає 0, 101–110 дає 1, 91–100 дає 2, а 90 або менше чи 220 або більше дають 3. Пульс: 51–90 дає 0, 41–50 і 91–110 дають 1, 111–130 дає 2, а 40 або менше чи 131 або більше дають 3.
- Свідомість: притомний дає 0; нова сплутаність свідомості, реакція лише на голос чи біль або відсутність реакції дають 3. Температура: 36,1–38,0 °C 0, 35,1–36,0 і 38,1–39,0 1, 39,1 або більше 2, 35,0 або менше 3.
- Додайте сім балів: 0–4 — низький ризик, 3 за будь-яким одним параметром — низький–середній, 5–6 — середній і 7 або більше — високий ризик.
Запитання й відповіді
Яке джерело NEWS2?
Королівський коледж лікарів, Лондон: National Early Warning Score (NEWS) 2, «Standardising the assessment of acute-illness severity in the NHS», оновлений звіт робочої групи, грудень 2017. Категорії в цьому калькуляторі взято з його таблиці.
Коли використовують шкалу 2 для SpO₂?
Лише для пацієнтів з гіперкапнічною дихальною недостатністю, які мають призначену ціль кисню 88–92%, за рішенням клініциста. Для всіх інших використовують шкалу 1.
Чому важливий окремий бал 3?
Екстремальне значення за одним параметром може бути небезпечним, навіть коли сума низька, тому таблиця RCP розглядає бал 3 за будь-яким одним параметром як тригер термінового огляду у відділенні.
Що означає C в ACVPU?
Нова сплутаність свідомості. NEWS2 додала її до старішої шкали AVPU; нова сплутаність свідомості, реакція лише на голос чи біль або відсутність реакції дають по 3.
Чи використовують NEWS2 для дітей або під час вагітності?
Ні. NEWS2 призначена для дорослих віком від 16 років; вона не валідована для дітей чи під час вагітності, де використовують інші шкали раннього попередження.
Потренуйтеся самі
Тренувати тему «Шкали клінічного оцінювання»
Калькулятор дає відповідь. На іспиті потрібен метод: тренуйте його на нових задачах із підказками й розв’язками.