Калькулятор шкали Апгар
Введіть свої значення. Відповідь і повний розв’язок оновлюються під час введення.
Результат
Бал виставляють на 1-й і 5-й хвилині після народження та кожні 5 хвилин до 20 хвилин, поки він залишається нижче 7. Реанімацію ніколи не відкладають, щоб дочекатися оцінки на 1-й хвилині. Лише для підготовки до іспиту. Бал — це навчальна допомога, а не клінічне рішення: реальне оцінювання проводять згідно з місцевим протоколом і клінічним судженням.
Оцініть новонародженого за шкалою Апгар: зовнішній вигляд (колір), пульс, гримаса (рефлекторна збудливість), активність (м’язовий тонус) і дихання, кожне 0, 1 або 2. Калькулятор додає п’ять ознак до суми від 0 до 10 і дає звичайну інтерпретацію: 7–10 заспокійливо, 4–6 помірно порушено, 0–3 низько.
Покроковий розв’язок
Оцініть кожну ознаку 0, 1 або 2 балами
Додайте п’ять ознак
Основні формули
- Шкала Апгар
- 5 ознак × 0–2 = 0–10; 7–10 заспокійливо, 4–6 помірно порушено, 0–3 низько
Як оцінювати за шкалою Апгар
- Зовнішній вигляд: рожева повністю 2, тулуб рожевий із синіми кистями й стопами 1, синя або бліда повністю 0.
- Пульс: 100 уд/хв або більше 2, нижче 100 уд/хв 1, відсутній 0.
- Гримаса: кричить, кашляє або відсмикується на подразнення 2, лише гримаса 1, немає реакції 0.
- Активність: активні рухи 2, невелике згинання 1, в’ялий 0. Дихання: гучний крик 2, повільне чи нерегулярне 1, відсутнє 0.
- Додайте п’ять балів. Оцінюйте на 1-й і 5-й хвилині та кожні 5 хвилин до 20 хвилин, поки бал нижче 7.
Запитання й відповіді
Хто розробив шкалу Апгар?
Д-р Вірджинія Апгар, анестезіолог, опублікувала її у 1953 році. Категорії інтерпретації відповідають Американській академії педіатрії та Американському коледжу акушерів і гінекологів (Committee Opinion 644, «The Apgar Score», 2015).
Що означає низький бал на 1-й хвилині?
Що дитині потрібна допомога зараз, але сам по собі він не прогнозує віддалений наслідок. Бал на 5-й хвилині та зміна між двома оцінками говорять більше.
Чи відкладають реанімацію до оцінки на 1-й хвилині?
Ні. Реанімацію починають, щойно вона потрібна; шкала Апгар лише фіксує стан у визначені моменти.
Чому дитину рідко оцінюють на 10 на 1-й хвилині?
У більшості здорових новонароджених на 1-й хвилині кисті й стопи ще сині (акроціаноз), тому зовнішній вигляд часто отримує 1, а сума — 9.
Потренуйтеся самі
Тренувати тему «Шкали клінічного оцінювання»
Калькулятор дає відповідь. На іспиті потрібен метод: тренуйте його на нових задачах із підказками й розв’язками.