Робочий аркуш «Шкали клінічного оцінювання» з відповідями

Безкоштовний робочий аркуш для друку «Шкали клінічного оцінювання»: 6 задач від легких до рівня іспиту, з ключем відповідей. Роздрукуйте його або збережіть як PDF.

Для викладачів: можна безкоштовно друкувати, копіювати й використовувати на заняттях. Кожен новий аркуш має нові значення і власні відповіді. Будемо вдячні за посилання на ExamProblems на сторінці вашого курсу.

Ім’я: ____________________   Дата: ____________

1.Легка
E? / 4+V? / 5+M? / 6GCS?

Тренувальна вправа (вигадані значення, не клінічна рекомендація). Умовний пацієнт після черепно-мозкової травми взагалі не відкриває очей, видає лише незрозумілі звуки, як-от стогін і має найкращу рухову відповідь: розгинання рук і ніг (патологічне розгинання). Знайдіть суму за шкалою коми Глазго GCS = E + V + M.

E 1–4V 1–5M 1–6
GCS =
2.Легка
E? / 4+V? / 5+M? / 6GCS?

Тренувальна вправа (вигадані значення, не клінічна рекомендація). Умовний пацієнт після черепно-мозкової травми відкриває очі на звернення, орієнтований у особі, місці та часі і має найкращу рухову відповідь: переміщує руку до місця тиску (локалізує). Знайдіть суму за шкалою коми Глазго GCS = E + V + M.

E 1–4V 1–5M 1–6
GCS =
3.Середня
9562SBPDBPmmHgHR 65/min · SI = ?

Тренувальна вправа (вигадані значення, не клінічна рекомендація). Пацієнт має пульс 65/min і артеріальний тиск 95/62 mmHg. Знайдіть шоковий індекс SI = HR/SBP. Округліть до двох знаків після коми.

HR 65/minBP 95/62 mmHg
SI =
4.Середня
3210123RR≤89–1112–2021–24≥25SpO₂≤9192–9394–95≥96повітря / O₂O₂повітряSBP≤9091–100101–110111–219≥220HR≤4041–5051–9091–110111–130≥131ACVPUAC, V, P, UT °C≤35,035,1–36,036,1–38,038,1–39,0≥39,1

Тренувальна вправа (вигадані значення, не клінічна рекомендація). Скористайтеся таблицею NEWS2 (SpO₂, шкала 1) для цих спостережень: частота дихання 20/min, SpO₂ 95% на кімнатному повітрі, артеріальний тиск 150/90 mmHg, пульс 64/min, притомний, температура 39,0 °C. Яка загальна сума балів NEWS2?

RR 20SpO₂ 95%повітряSBP 150HR 64AT 39,0 °C
NEWS2 =
5.Складна
немає ризикулегкий ризикпомірний ризиквисокий ризикдуже високий ризик

Тренувальна вправа (вигадані значення, не клінічна рекомендація). Умовного пацієнта оцінено за шкалою Брейден: сенсорне сприйняття: дуже обмежене; вологість: дуже волога; активність: іноді ходить; рухливість: дуже обмежене; харчування: достатнє; тертя та зсув: потенційна проблема. Використайте категорії 19–23 немає ризику, 15–18 легкий, 13–14 помірний, 10–12 високий і 9 або менше дуже високий. Натисніть на рівень ризику.

  1. 1немає ризику
  2. 2легкий ризик
  3. 3помірний ризик
  4. 4високий ризик
  5. 5дуже високий ризик
6.Складна
недостатня маса тілаздорова масанадмірна масаожиріння I ступеняожиріння II ступеняожиріння III ступеня

Тренувальна вправа (вигадані значення, не клінічна рекомендація). Доросла людина важить 109 kg і має зріст 189 cm. Обчисліть ІМТ і натисніть на категорію маси за ВООЗ.

109 kg189 cm
  1. 1недостатня маса тіла
  2. 2здорова маса
  3. 3надмірна маса
  4. 4ожиріння I ступеня
  5. 5ожиріння II ступеня
  6. 6ожиріння III ступеня

Ключ відповідей

  1. 1. GCS = 5
  2. 2. GCS = 13
  3. 3. SI = 0,68
  4. 4. NEWS2 = 2
  5. 5. помірний ризик
  6. 6. ожиріння I ступеня

Повні покрокові розв’язки: тренуйте цю тему на examproblems.com.