Робочий аркуш «Шкали клінічного оцінювання» з відповідями

Безкоштовний робочий аркуш для друку «Шкали клінічного оцінювання»: 6 задач від легких до рівня іспиту, з ключем відповідей. Роздрукуйте його або збережіть як PDF.

Для викладачів: можна безкоштовно друкувати, копіювати й використовувати на заняттях. Кожен новий аркуш має нові значення і власні відповіді. Будемо вдячні за посилання на ExamProblems на сторінці вашого курсу.

Ім’я: ____________________   Дата: ____________

1.Легка
A? / 2+P? / 2+G? / 2+A? / 2+R? / 2Σ?

Тренувальна вправа (вигадані значення, не клінічна рекомендація). Через 5 min після народження умовний новонароджений має рожеву шкіру по всьому тілу, частоту серцевих скорочень 65/min, крик, кашель або чхання на подразнення, активні рухи і добре дихання з сильним криком. Що таке шкала Апгар?

5 minHR 65/min
APGAR =
2.Легка
8747SBPDBPmmHgMAP = ?

Тренувальна вправа (вигадані значення, не клінічна рекомендація). Артеріальний тиск пацієнта — 87/47 mmHg. Знайдіть середній артеріальний тиск MAP = (SBP + 2·DBP)/3 з точністю до цілого mmHg.

SBP 87 mmHgDBP 47 mmHg
MAP = mmHg
3.Середня
легкапомірнатяжка

Тренувальна вправа (вигадані значення, не клінічна рекомендація). Умовний пацієнт після черепно-мозкової травми відкриває очі лише на тиск (болючий подразник), видає лише незрозумілі звуки, як-от стогін і має найкращу рухову відповідь: патологічне згинання рук (декортикаційна поза). Обчисліть GCS і класифікуйте за ним черепно-мозкову травму. Натисніть свою відповідь.

  1. 1легка
  2. 2помірна
  3. 3тяжка
4.Середня
S? / 4+M? / 4+A? / 4+Mob? / 4+N? / 4+F? / 3Σ?

Тренувальна вправа (вигадані значення, не клінічна рекомендація). Умовного пацієнта оцінено за шкалою Брейден: сенсорне сприйняття: дуже обмежене; вологість: іноді волога; активність: іноді ходить; рухливість: незначно обмежене; харчування: імовірно недостатнє; тертя та зсув: проблема. Знайдіть суму за Брейден B.

6–23
B =
5.Складна
недостатня маса тілаздорова масанадмірна масаожиріння I ступеняожиріння II ступеняожиріння III ступеня

Тренувальна вправа (вигадані значення, не клінічна рекомендація). Доросла людина важить 98 kg і має зріст 179 cm. Обчисліть ІМТ і натисніть на категорію маси за ВООЗ.

98 kg179 cm
  1. 1недостатня маса тіла
  2. 2здорова маса
  3. 3надмірна маса
  4. 4ожиріння I ступеня
  5. 5ожиріння II ступеня
  6. 6ожиріння III ступеня
6.Складна
низький ризикпомірний ризиквисокий ризик

Тренувальна вправа (вигадані значення, не клінічна рекомендація). Умовного пацієнта оцінено за шкалою ризику падінь Морс: падіння в анамнезі за останні 3 місяці: ні; супутній діагноз: ні; допоміжний засіб для ходьби: немає, постільний режим або допомога медсестри; внутрішньовенна терапія або гепариновий замок: ні; хода: порушена; психічний стан: знає свої межі. За пороговими значеннями 0–24 низький, 25–44 помірний і 45 або більше високий натисніть на рівень ризику падіння.

  1. 1низький ризик
  2. 2помірний ризик
  3. 3високий ризик

Ключ відповідей

  1. 1. APGAR = 9
  2. 2. MAP = 60 mmHg
  3. 3. тяжка
  4. 4. B = 14
  5. 5. ожиріння I ступеня
  6. 6. низький ризик

Повні покрокові розв’язки: тренуйте цю тему на examproblems.com.