Робочий аркуш «Шкали клінічного оцінювання» з відповідями

Безкоштовний робочий аркуш для друку «Шкали клінічного оцінювання»: 6 задач від легких до рівня іспиту, з ключем відповідей. Роздрукуйте його або збережіть як PDF.

Для викладачів: можна безкоштовно друкувати, копіювати й використовувати на заняттях. Кожен новий аркуш має нові значення і власні відповіді. Будемо вдячні за посилання на ExamProblems на сторінці вашого курсу.

Ім’я: ____________________   Дата: ____________

1.Легка
E? / 4+V? / 5+M? / 6GCS?

Тренувальна вправа (вигадані значення, не клінічна рекомендація). Умовний пацієнт після черепно-мозкової травми взагалі не відкриває очей, вимовляє недоречні, випадкові слова і має найкращу рухову відповідь: розгинання рук і ніг (патологічне розгинання). Знайдіть суму за шкалою коми Глазго GCS = E + V + M.

E 1–4V 1–5M 1–6
GCS =
2.Легка
E? / 4+V? / 5+M? / 6GCS?

Тренувальна вправа (вигадані значення, не клінічна рекомендація). Умовний пацієнт після черепно-мозкової травми відкриває очі спонтанно, говорить реченнями, але сплутаний і має найкращу рухову відповідь: переміщує руку до місця тиску (локалізує). Знайдіть суму за шкалою коми Глазго GCS = E + V + M.

E 1–4V 1–5M 1–6
GCS =
3.Середня
E3 / 4+V5 / 5+M? / 6GCS 13?

Тренувальна вправа (вигадані значення, не клінічна рекомендація). Умовна карта фіксує GCS 13, з E3 і V5. Який руховий бал M зафіксовано і яку відповідь він описує? Дайте число.

GCS 13E3V5
M =
4.Середня
E3 / 4+V3 / 5+M? / 6GCS 10?

Тренувальна вправа (вигадані значення, не клінічна рекомендація). Умовна карта фіксує GCS 10, з E3 і V3. Який руховий бал M зафіксовано і яку відповідь він описує? Дайте число.

GCS 10E3V3
M =
5.Складна
заспокійливийпомірно порушенийнизький

Тренувальна вправа (вигадані значення, не клінічна рекомендація). Через 5 min після народження умовний новонароджений має рожеве тіло із синіми кистями й стопами, частоту серцевих скорочень 165/min, гримасу на подразнення, активні рухи і добре дихання з сильним криком. Оцініть за шкалою Апгар і натисніть, як інтерпретується бал.

  1. 1заспокійливий
  2. 2помірно порушений
  3. 3низький
6.Складна
3210123RR≤89–1112–2021–24≥25SpO₂≤9192–9394–95≥96повітря / O₂O₂повітряSBP≤9091–100101–110111–219≥220HR≤4041–5051–9091–110111–130≥131ACVPUAC, V, P, UT °C≤35,035,1–36,036,1–38,038,1–39,0≥39,1низькийнизький–середнійсереднійвисокий

Тренувальна вправа (вигадані значення, не клінічна рекомендація). Скористайтеся таблицею NEWS2 (SpO₂, шкала 1) для цих спостережень: частота дихання 30/min, SpO₂ 94% на кімнатному повітрі, артеріальний тиск 124/74 mmHg, пульс 82/min, притомний, температура 37,0 °C. До якої групи клінічного ризику належить пацієнт? Натисніть на неї.

RR 30SpO₂ 94%повітряSBP 124HR 82AT 37,0 °C
  1. 1низький
  2. 2низький–середній
  3. 3середній
  4. 4високий

Ключ відповідей

  1. 1. GCS = 6
  2. 2. GCS = 13
  3. 3. M = 5
  4. 4. M = 4
  5. 5. заспокійливий
  6. 6. низький–середній

Повні покрокові розв’язки: тренуйте цю тему на examproblems.com.