Робочий аркуш «Шкали клінічного оцінювання» з відповідями

Безкоштовний робочий аркуш для друку «Шкали клінічного оцінювання»: 6 задач від легких до рівня іспиту, з ключем відповідей. Роздрукуйте його або збережіть як PDF.

Для викладачів: можна безкоштовно друкувати, копіювати й використовувати на заняттях. Кожен новий аркуш має нові значення і власні відповіді. Будемо вдячні за посилання на ExamProblems на сторінці вашого курсу.

Ім’я: ____________________   Дата: ____________

1.Легка
12489SBPDBPmmHgMAP = ?

Тренувальна вправа (вигадані значення, не клінічна рекомендація). Артеріальний тиск пацієнта — 124/89 mmHg. Знайдіть середній артеріальний тиск MAP = (SBP + 2·DBP)/3 з точністю до цілого mmHg.

SBP 124 mmHgDBP 89 mmHg
MAP = mmHg
2.Легка
67 kg183 cmBMI = kg/m²BMI = ?

Тренувальна вправа (вигадані значення, не клінічна рекомендація). Доросла людина важить 67 kg і має зріст 183 cm. Знайдіть індекс маси тіла BMI = маса (kg)/зріст (m)². Округліть до одного знака після коми.

67 kg183 cm
BMI = kg/m²
3.Середня
легкапомірнатяжка

Тренувальна вправа (вигадані значення, не клінічна рекомендація). Умовний пацієнт після черепно-мозкової травми відкриває очі спонтанно, орієнтований у особі, місці та часі і має найкращу рухову відповідь: переміщує руку до місця тиску (локалізує). Обчисліть GCS і класифікуйте за ним черепно-мозкову травму. Натисніть свою відповідь.

  1. 1легка
  2. 2помірна
  3. 3тяжка
4.Середня
3210123RR≤89–1112–2021–24≥25SpO₂≤9192–9394–95≥96повітря / O₂O₂повітряSBP≤9091–100101–110111–219≥220HR≤4041–5051–9091–110111–130≥131ACVPUAC, V, P, UT °C≤35,035,1–36,036,1–38,038,1–39,0≥39,1

Тренувальна вправа (вигадані значення, не клінічна рекомендація). Скористайтеся таблицею NEWS2 (SpO₂, шкала 1) для цих спостережень: частота дихання 14/min, SpO₂ 96% на кімнатному повітрі, артеріальний тиск 92/56 mmHg, пульс 110/min, притомний, температура 36,3 °C. Яка загальна сума балів NEWS2?

RR 14SpO₂ 96%повітряSBP 92HR 110AT 36,3 °C
NEWS2 =
5.Складна
3210123RR≤89–1112–2021–24≥25SpO₂≤9192–9394–95≥96повітря / O₂O₂повітряSBP≤9091–100101–110111–219≥220HR≤4041–5051–9091–110111–130≥131ACVPUAC, V, P, UT °C≤35,035,1–36,036,1–38,038,1–39,0≥39,1низькийнизький–середнійсереднійвисокий

Тренувальна вправа (вигадані значення, не клінічна рекомендація). Скористайтеся таблицею NEWS2 (SpO₂, шкала 1) для цих спостережень: частота дихання 14/min, SpO₂ 98% на додатковому кисні, артеріальний тиск 136/82 mmHg, пульс 58/min, притомний, температура 37,7 °C. До якої групи клінічного ризику належить пацієнт? Натисніть на неї.

RR 14SpO₂ 98%O₂SBP 136HR 58AT 37,7 °C
  1. 1низький
  2. 2низький–середній
  3. 3середній
  4. 4високий
6.Складна
низький ризикпомірний ризиквисокий ризик

Тренувальна вправа (вигадані значення, не клінічна рекомендація). Умовного пацієнта оцінено за шкалою ризику падінь Морс: падіння в анамнезі за останні 3 місяці: так; супутній діагноз: так; допоміжний засіб для ходьби: немає, постільний режим або допомога медсестри; внутрішньовенна терапія або гепариновий замок: так; хода: слабка; психічний стан: переоцінює себе або забуває про межі. За пороговими значеннями 0–24 низький, 25–44 помірний і 45 або більше високий натисніть на рівень ризику падіння.

  1. 1низький ризик
  2. 2помірний ризик
  3. 3високий ризик

Ключ відповідей

  1. 1. MAP = 101 mmHg
  2. 2. BMI = 20 kg/m²
  3. 3. легка
  4. 4. NEWS2 = 3
  5. 5. низький
  6. 6. високий ризик

Повні покрокові розв’язки: тренуйте цю тему на examproblems.com.