Робочий аркуш «Шкали клінічного оцінювання» з відповідями

Безкоштовний робочий аркуш для друку «Шкали клінічного оцінювання»: 6 задач від легких до рівня іспиту, з ключем відповідей. Роздрукуйте його або збережіть як PDF.

Для викладачів: можна безкоштовно друкувати, копіювати й використовувати на заняттях. Кожен новий аркуш має нові значення і власні відповіді. Будемо вдячні за посилання на ExamProblems на сторінці вашого курсу.

Ім’я: ____________________   Дата: ____________

1.Легка
137 kg196 cmBMI = kg/m²BMI = ?

Тренувальна вправа (вигадані значення, не клінічна рекомендація). Доросла людина важить 137 kg і має зріст 196 cm. Знайдіть індекс маси тіла BMI = маса (kg)/зріст (m)². Округліть до одного знака після коми.

137 kg196 cm
BMI = kg/m²
2.Легка
10864SBPDBPmmHgPP = ?

Тренувальна вправа (вигадані значення, не клінічна рекомендація). Артеріальний тиск пацієнта — 108/64 mmHg. Знайдіть пульсовий тиск PP.

SBP 108 mmHgDBP 64 mmHg
PP = mmHg
3.Середня
3210123RR≤89–1112–2021–24≥25SpO₂≤9192–9394–95≥96повітря / O₂O₂повітряSBP≤9091–100101–110111–219≥220HR≤4041–5051–9091–110111–130≥131ACVPUAC, V, P, UT °C≤35,035,1–36,036,1–38,038,1–39,0≥39,1

Тренувальна вправа (вигадані значення, не клінічна рекомендація). Скористайтеся таблицею NEWS2 (SpO₂, шкала 1) для цих спостережень: частота дихання 16/min, SpO₂ 92% на додатковому кисні, артеріальний тиск 90/54 mmHg, пульс 58/min, з новою сплутаністю свідомості, температура 37,3 °C. Яка загальна сума балів NEWS2?

RR 16SpO₂ 92%O₂SBP 90HR 58CT 37,3 °C
NEWS2 =
4.Середня
10770SBPDBPmmHgHR 80/min · SI = ?

Тренувальна вправа (вигадані значення, не клінічна рекомендація). Пацієнт має пульс 80/min і артеріальний тиск 107/70 mmHg. Знайдіть шоковий індекс SI = HR/SBP. Округліть до двох знаків після коми.

HR 80/minBP 107/70 mmHg
SI =
5.Складна
заспокійливийпомірно порушенийнизький

Тренувальна вправа (вигадані значення, не клінічна рекомендація). Через 1 хвилину після народження в навчального новонародженого: рожеве тіло із синіми кистями й стопами, частоту серцевих скорочень 75/min, відсутню реакцію на подразнення, невелике згинання рук і ніг і повільне нерегулярне дихання зі слабким криком. Оцініть за шкалою Апгар і натисніть, як інтерпретується бал.

  1. 1заспокійливий
  2. 2помірно порушений
  3. 3низький
6.Складна
3210123RR≤89–1112–2021–24≥25SpO₂≤9192–9394–95≥96повітря / O₂O₂повітряSBP≤9091–100101–110111–219≥220HR≤4041–5051–9091–110111–130≥131ACVPUAC, V, P, UT °C≤35,035,1–36,036,1–38,038,1–39,0≥39,1низькийнизький–середнійсереднійвисокий

Тренувальна вправа (вигадані значення, не клінічна рекомендація). Скористайтеся таблицею NEWS2 (SpO₂, шкала 1) для цих спостережень: частота дихання 23/min, SpO₂ 86% на кімнатному повітрі, артеріальний тиск 142/86 mmHg, пульс 48/min, притомний, температура 37,6 °C. До якої групи клінічного ризику належить пацієнт? Натисніть на неї.

RR 23SpO₂ 86%повітряSBP 142HR 48AT 37,6 °C
  1. 1низький
  2. 2низький–середній
  3. 3середній
  4. 4високий

Ключ відповідей

  1. 1. BMI = 35,7 kg/m²
  2. 2. PP = 44 mmHg
  3. 3. NEWS2 = 10
  4. 4. SI = 0,75
  5. 5. помірно порушений
  6. 6. середній

Повні покрокові розв’язки: тренуйте цю тему на examproblems.com.