Penilaian Kesihatan: pek ulang kaji kilat

Lembaran formula, langkah kaedah utama untuk setiap topik dan 8 soalan latihan, dengan penyelesaian penuh di bahagian belakang.

Soalan baharuKembali ke kursus

Dalam tetingkap cetak, pilih “Simpan sebagai PDF” untuk menyimpan salinan pada peranti anda.

1Formula dan kaedah

Skor penilaian klinikal

Skala Koma Glasgow
GCS = E (1–4) + V (1–5) + M (1–6) = 3–15
APGAR
5 tanda × 0–2 = 0–10; 7–10 menenangkan, 4–6 tidak normal secara sederhana, 0–3 rendah
Skala Braden
5 × (1–4) + 1 × (1–3) = 6–23; ≤ 18 berisiko
Skala jatuh Morse
jatuh 25, diagnosis 15, alat bantu 15/30, IV 20, cara berjalan 10/20, status mental 15
Risiko NEWS2
0–4 rendah; 3 tunggal rendah–sederhana; 5–6 sederhana; ≥ 7 tinggi
Tekanan arteri purata
MAP = (SBP + 2·DBP)/3 = DBP + PP/3
Tekanan nadi dan indeks kejutan
PP = SBP − DBP, SI = HR/SBP
Indeks jisim badan
BMI = kg/m² = 703·lb/in²

Kaedah

  1. Cari helaian skor yang digunakan oleh soalan dan julatnya (GCS 3–15, APGAR 0–10, Braden 6–23, Morse 0–125).
  2. Skorkan setiap item secara berasingan, dengan memadankan huraian dengan tahapnya.
  3. Tambahkan skor item dan semak bahawa jumlahnya berada dalam julat.
  4. Gunakan nilai potongan: untuk NEWS2 cari juga sebarang parameter tunggal yang diskor 3.
  5. Untuk nilai terterbitan gunakan MAP = (SBP + 2·DBP)/3, PP = SBP − DBP, SI = HR/SBP dan BMI = kg/m².

Tafsiran gas darah arteri

Julat normal
pH 7.35–7.45, PaCO₂ 35–45 mmHg (4.7–6.0 kPa), HCO₃⁻ 22–26 mmol/L
ROME
Respiratori: PaCO₂ berlawanan dengan pH; Metabolik: HCO₃⁻ sama dengan pH
Rumus Winter
PaCO₂ = 1.5·HCO₃⁻ + 8 ± 2
Alkalosis metabolik
PaCO₂ ≈ 0.7·HCO₃⁻ + 21
Sela anion
AG = Na⁺ − (Cl⁻ + HCO₃⁻) ≈ 8–12
Sela terbetul albumin
AG + 2.5·(4.0 − alb g/dL) = AG + 0.25·(40 − alb g/L)
Nisbah delta
(AG − 12)/(24 − HCO₃⁻)
Nisbah P/F
PaO₂/FiO₂
Persamaan gas alveolus
PAO₂ = FiO₂·(760 − 47) − PaCO₂/0.8
Osmolaliti serum
2·Na⁺ + glucose + urea (2·Na⁺ + glucose/18 + BUN/2.8)

Kaedah

  1. Baca pH: di bawah 7.35 ialah asidosis, di atas 7.45 ialah alkalosis.
  2. Cari nilai yang menerangkannya: PaCO₂ yang bergerak berlawanan dengan pH ialah respiratori, HCO₃⁻ yang bergerak sama dengan pH ialah metabolik.
  3. Lihat nilai yang satu lagi: normal bermaksud tanpa pampasan, tidak normal dalam arah pampasan bermaksud pampasan separa, dan pH normal dengan kedua-dua nilai tidak normal bermaksud pampasan penuh.
  4. Dalam asidosis metabolik, bandingkan PaCO₂ dengan rumus Winter, 1.5·HCO₃⁻ + 8 ± 2, dan hitung sela anion Na⁺ − (Cl⁻ + HCO₃⁻).
  5. Semak sela anion yang tinggi dengan nisbah delta dan, apabila albumin rendah, dengan sela terbetul.

Matematik kejururawatan & penukaran unit

Langkah metrik
1 kg = 1000 g, 1 g = 1000 mg, 1 mg = 1000 mcg, 1 L = 1000 mL
Berat dan panjang
1 kg = 2.2 lb, 1 lb = 16 oz, 1 in = 2.54 cm, 1 ft = 12 in
Sukatan isi rumah
1 tsp = 5 mL, 1 tbsp = 15 mL, 1 fl oz = 30 mL, 1 cup = 8 fl oz = 240 mL
Suhu
°C = (°F − 32)·5/9, °F = °C·9/5 + 32
Jam 24 jam
Jam PM 1–11: tambah 12; 12 AM = 00:xx; 12 PM = 12:xx
Kadar dos
mcg/min × 60/1000 = mg/h
Faktor makmal
glukosa 1 mmol/L = 18 mg/dL; kreatinina 1 mg/dL = 88.4 µmol/L; Hb 1 g/dL = 10 g/L

Kaedah

  1. Tulis kuantiti yang diberikan dengan unitnya dan unit yang anda mahu.
  2. Pilih setara: 1000 antara kg, g, mg dan mcg atau L dan mL; 1 kg = 2.2 lb; 1 tsp = 5 mL, 1 tbsp = 15 mL, 1 fl oz = 30 mL, 1 cup = 240 mL.
  3. Tulis sebagai pecahan supaya unit yang tidak dikehendaki dibatalkan; untuk kadar, gunakan satu pecahan bagi setiap unit yang berubah.
  4. Semak arahnya: unit yang lebih kecil memberikan nombor yang lebih besar.
  5. Bundarkan hanya jawapan akhir, kepada ketepatan yang dinamakan oleh soalan.

2Soalan latihan

1.Skor penilaian klinikalSederhana
H? / 25+D? / 15+Aid? / 30+IV? / 20+G? / 20+MS? / 15Σ?

Latihan (nilai rekaan, bukan panduan klinikal). Seorang pesakit latihan dinilai dengan skala jatuh Morse: sejarah jatuh dalam 3 bulan yang lalu: ya; diagnosis sekunder: ya; alat bantu berjalan: tiada, rehat di katil atau dibantu jururawat; terapi IV atau kunci salina: tidak; cara berjalan: terjejas; status mental: tahu had sendiri. Cari jumlah Morse MFS.

0–125
MFS =
2.Skor penilaian klinikalSukar
90?SBPDBPmmHgMAP = 60

Latihan (nilai rekaan, bukan panduan klinikal). Pasukan menyasarkan tekanan arteri purata sekurang-kurangnya 60 mmHg. Tekanan sistolik pesakit ialah 90 mmHg. Dengan menggunakan MAP = (SBP + 2·DBP)/3, apakah tekanan diastolik terendah DBP yang masih memberikan MAP 60 mmHg?

MAP 60 mmHgSBP 90 mmHg
DBP = mmHg
3.Tafsiran gas darah arteriSederhana
pH7.357.457.43PaCO₂mmHg354531HCO₃⁻mmol/L222620tanpa pampasanpampasan separapampasan penuh

Gas darah arteri latihan menunjukkan pH 7.43, PaCO₂ 31 mmHg (4.1 kPa) dan HCO₃⁻ 20 mmol/L. Gangguan utamanya ialah alkalosis respiratori. Setakat mana ia diberi pampasan? Klik jawapan anda.

pH 7.43PaCO₂ 31 mmHg (4.1 kPa)HCO₃⁻ 20 mmol/L
  1. 1tanpa pampasan
  2. 2pampasan separa
  3. 3pampasan penuh
4.Tafsiran gas darah arteriSukar

Pada aras laut, gas latihan yang diambil pada oksigen 40% menunjukkan PaO₂ 87 mmHg (11.6 kPa) dan PaCO₂ 41 mmHg (5.5 kPa). Gunakan PAO₂ = FiO₂·(760 − 47) − PaCO₂/0.8 untuk mencari Kecerunan A–a.

FiO₂ 40%PaO₂ 87 mmHg (11.6 kPa)PaCO₂ 41 mmHg (5.5 kPa)
Kecerunan A–a = mmHg
5.Asas kejururawatanSederhana

Why should a tourniquet not be left on for a long time before taking blood?

  1. AIt makes the patient's arm grow stronger
  2. BIt can change the results, for example by concentrating the blood
  3. CIt stops the needle from entering the vein because the vein is too hard
  4. DIt makes the blood turn blue in the tube
6.Asas kejururawatanSukar

Apakah tindakan yang betul jika anda mendapati kesilapan ubat yang telah sampai kepada pesakit?

  1. ATidak berkata apa-apa jika pesakit kelihatan sihat
  2. BTunggu untuk melihat sama ada kemudaratan berkembang sepanjang syif seterusnya, dan laporkan hanya jika keadaan pesakit berubah
  3. CSemak keadaan pesakit, maklumkan pemreskripsi dan laporkan melalui sistem insiden
  4. DBetulkan carta supaya kesilapan tidak lagi kelihatan
7.Matematik kejururawatan & penukaran unitSederhana
94969810010210410635363738394041°F°C100.9 °F? °C

Latihan (nilai rekaan, bukan panduan klinikal). Suhu seorang pesakit ialah 100.9 °F. Tukarkan kepada darjah Celsius T dengan °C = (°F − 32) × 5/9. Bundarkan kepada satu tempat perpuluhan.

100.9 °F
T = °C
8.Matematik kejururawatan & penukaran unitSukar
75 mL/h? L/hari1 hari = 24 h1 L = 1000 mL

Latihan (nilai rekaan, bukan panduan klinikal). Satu infusi penyelenggaraan berjalan pada 75 mL/h tanpa henti. Berapa liter V yang diberikannya dalam 24 jam?

75 mL/h24 h
V = L

3Larutan

1.Skor penilaian klinikal

Jawapan: MFS = 60

Skala jatuh Morse: enam item. Sejarah jatuh: tidak 0, ya 25. Diagnosis sekunder: tidak 0, ya 15. Alat bantu berjalan: tiada, rehat di katil atau bantuan jururawat 0; tongkat ketiak, tongkat atau alat bantu berjalan 15; berpegang pada perabot 30. Terapi IV atau kunci salina: tidak 0, ya 20. Cara berjalan: normal, rehat di katil atau kerusi roda 0; lemah 10; terjejas 20. Status mental: tahu had sendiri 0; melebih-lebihkan atau melupakan had 15. Jumlahnya dari 0 hingga 125. Nilai potongan risiko berbeza antara hospital; set yang lazim ialah 0–24 rendah, 25–44 sederhana dan 45 atau lebih tinggi.

Skorkan setiap item

sejarah jatuh dalam 3 bulan yang lalu: ya → 25
diagnosis sekunder: ya → 15
alat bantu berjalan: tiada, rehat di katil atau dibantu jururawat → 0
terapi IV atau kunci salina: tidak → 0
cara berjalan: terjejas → 20
status mental: tahu had sendiri → 0

Tambah

Jumlah Morse = 25 + 15 + 0 + 0 + 20 + 0 = 60

Jawapan

MFS = 60
2.Skor penilaian klinikal

Jawapan: DBP = 45 mmHg

Nilai tekanan darah: tekanan nadi PP = SBP − DBP. Tekanan arteri min MAP ≈ (SBP + 2·DBP)/3 = DBP + PP/3, anggaran berdasarkan jantung yang menghabiskan kira-kira dua pertiga setiap denyutan dalam diastol pada kadar denyutan jantung normal (kurang tepat apabila kadar denyutan jantung laju); MAP sekurang-kurangnya kira-kira 65 mmHg ialah sasaran biasa untuk perfusi organ. Indeks kejutan SI = kadar denyutan jantung/SBP biasanya kira-kira 0.5–0.7; nilai melebihi kira-kira 1 ialah tanda amaran kejutan.

Susun semula

DBP = (3·MAP − SBP)/2

Gantikan

DBP = (3·60 − 90)/2 = 90/2 = 45 mmHg

Jawapan

DBP = 45 mmHg
3.Tafsiran gas darah arteri

Jawapan: pampasan penuh

Membaca gas darah (ROME): pertama pH: di bawah 7.35 ialah asidemia, di atas 7.45 alkalemia. Kemudian cari nilai yang menerangkannya. PaCO₂ (normal 35–45 mmHg, 4.7–6.0 kPa) ialah bahagian respiratori dan bergerak berlawanan (Opposite) dengan pH dalam gangguan respiratori; HCO₃⁻ (normal 22–26 mmol/L) ialah bahagian metabolik dan bergerak dalam arah yang sama dengan pH (Respiratory Opposite, Metabolic Equal). Nilai yang satu lagi menunjukkan pampasan: normal bermaksud tanpa pampasan; tidak normal dalam arah yang menarik pH kembali sementara pH masih tidak normal bermaksud pampasan separa; pH normal dengan kedua-dua nilai tidak normal bermaksud pampasan penuh. Julat berbeza sedikit antara makmal; ini ialah nilai latihan.

ROME, nilai demi nilai

pH 7.43: dalam lingkungan 7.35–7.45
PaCO₂ 31 mmHg: rendah (35–45)
HCO₃⁻ 20 mmol/L: rendah (22–26)

Pampasan

pampasan penuh

Jawapan

pampasan penuh
4.Tafsiran gas darah arteri

Jawapan: Kecerunan A–a = 146.9 mmHg

Nilai terterbitan: osmolaliti serum terhitung ialah 2·Na⁺ + glukosa + urea dengan semua nilai dalam mmol/L (2·Na⁺ + glukosa/18 + BUN/2.8 dengan glukosa dan BUN dalam mg/dL); nilai normal kira-kira 275–295 mOsm/kg. Nisbah P/F ialah PaO₂ dibahagi dengan FiO₂ sebagai pecahan. Tekanan oksigen alveolus ialah PAO₂ = FiO₂·(760 − 47) − PaCO₂/0.8 mmHg pada aras laut, dan kecerunan A–a ialah PAO₂ − PaO₂.

Oksigen alveolus

PAO₂ = 0.4·713 − 41/0.8 = 285.2 − 51.25 = 233.9 mmHg

Kecerunan

A–a = 233.9 − 87 = 146.9 mmHg

Jawapan

Kecerunan A–a = 146.9 mmHg
5.Asas kejururawatan

Jawapan: B · It can change the results, for example by concentrating the blood

Mengapa ini jawapannya

Prolonged tourniquet time causes fluid to leave the vessel and can alter results such as potassium and protein. It is applied only as long as needed.

Jawapan

B · It can change the results, for example by concentrating the blood
6.Asas kejururawatan

Jawapan: C · Semak keadaan pesakit, maklumkan pemreskripsi dan laporkan melalui sistem insiden

Mengapa ini jawapannya

Nilai dan pantau pesakit, maklumkan doktor yang bertanggungjawab, laporkan insiden dan bersikap terbuka dengan pesakit (kewajipan berterus terang). Rekod tidak boleh sekali-kali diubah untuk menyembunyikan kesilapan.

Jawapan

C · Semak keadaan pesakit, maklumkan pemreskripsi dan laporkan melalui sistem insiden
7.Matematik kejururawatan & penukaran unit

Jawapan: T = 38.3 °C

Suhu: °C = (°F − 32) × 5/9 dan °F = °C × 9/5 + 32. Tolak 32 sebelum anda mendarab apabila bermula daripada °F, dan tambah 32 selepas anda mendarab apabila bermula daripada °C. Semakan pantas: 37 °C ialah 98.6 °F, dan setiap 1 °C ialah 1.8 °F.

Tolak 32

100.9 − 32 = 68.9

Darabkan dengan 5/9

T = 68.9·5/9 = 38.28 ≈ 38.3 °C

Jawapan

T = 38.3 °C
8.Matematik kejururawatan & penukaran unit

Jawapan: V = 1.8 L

Analisis dimensi: tulis kuantiti yang diberikan, kemudian darabkan dengan faktor penukaran yang ditulis sebagai pecahan (contohnya 60 min/1 h atau 1 mg/1000 mcg) supaya setiap unit yang tidak dikehendaki muncul sekali di atas dan sekali di bawah lalu dibatalkan. Apabila hanya unit yang dikehendaki tinggal, kira. Gunakan setara yang diberikan oleh soalan dan bundarkan hanya jawapan akhir.

Isi padu dalam sehari

75 mL/h × 24 h = 1800 mL

Dalam liter

V = 1800/1000 = 1.8 L

Jawapan

V = 1.8 L

ExamProblems · examproblems.com/courses/health-assessment