Lembaran kerja Skor penilaian klinikal dengan jawapan

Lembaran kerja Skor penilaian klinikal percuma untuk dicetak: 6 soalan dari mudah hingga tahap peperiksaan, dengan skema jawapan. Cetak atau simpan sebagai PDF.

Untuk pensyarah dan guru: percuma untuk dicetak, disalin dan digunakan di dalam kelas. Setiap lembaran kerja baharu mempunyai nilai baharu dan skema jawapannya sendiri. Pautan ke ExamProblems di halaman kursus anda amat dihargai.

Nama: ____________________   Tarikh: ____________

1.Mudah
A? / 2+P? / 2+G? / 2+A? / 2+R? / 2Σ?

Latihan (nilai rekaan, bukan panduan klinikal). Pada 1 minit selepas lahir, seorang bayi baru lahir latihan mempunyai kulit biru atau pucat di seluruh badan, kadar denyutan jantung 80/min, berkerut muka apabila dirangsang, anggota lembik tanpa tonus otot dan pernafasan baik dengan tangisan kuat. Apakah skor APGAR?

1 minHR 80/min
APGAR =
2.Mudah
110 kg162 cmBMI = kg/m²BMI = ?

Latihan (nilai rekaan, bukan panduan klinikal). Seorang dewasa seberat 110 kg dan setinggi 162 cm. Cari indeks jisim badan BMI = berat (kg)/ketinggian (m)². Bundarkan kepada satu tempat perpuluhan.

110 kg162 cm
BMI = kg/m²
3.Sederhana
S? / 4+M? / 4+A? / 4+Mob? / 4+N? / 4+F? / 3Σ?

Latihan (nilai rekaan, bukan panduan klinikal). Seorang pesakit latihan dinilai dengan skala Braden: persepsi deria: terhad sepenuhnya; kelembapan: sentiasa lembap; aktiviti: kerap berjalan; mobiliti: sangat terhad; pemakanan: cemerlang; geseran dan ricih: masalah. Cari jumlah Braden B.

6–23
B =
4.Sederhana
3210123RR≤89–1112–2021–24≥25SpO₂≤9192–9394–95≥96udara / O₂O₂udaraSBP≤9091–100101–110111–219≥220HR≤4041–5051–9091–110111–130≥131ACVPUAC, V, P, UT °C≤35.035.1–36.036.1–38.038.1–39.0≥39.1

Latihan (nilai rekaan, bukan panduan klinikal). Gunakan carta NEWS2 (SpO₂ skala 1) untuk pemerhatian ini: kadar pernafasan 14/min, SpO₂ 99% dengan oksigen tambahan, tekanan darah 110/66 mmHg, nadi 64/min, sedar, suhu 38.8 °C. Apakah jumlah skor NEWS2?

RR 14SpO₂ 99%O₂SBP 110HR 64AT 38.8 °C
NEWS2 =
5.Sukar
3210123RR≤89–1112–2021–24≥25SpO₂≤9192–9394–95≥96udara / O₂O₂udaraSBP≤9091–100101–110111–219≥220HR≤4041–5051–9091–110111–130≥131ACVPUAC, V, P, UT °C≤35.035.1–36.036.1–38.038.1–39.0≥39.1rendahrendah–sederhanasederhanatinggi

Latihan (nilai rekaan, bukan panduan klinikal). Gunakan carta NEWS2 (SpO₂ skala 1) untuk pemerhatian ini: kadar pernafasan 18/min, SpO₂ 96% bernafas udara bilik, tekanan darah 130/78 mmHg, nadi 140/min, sedar, suhu 36.4 °C. Kumpulan risiko klinikal yang manakah pesakit itu termasuk? Klik padanya.

RR 18SpO₂ 96%udaraSBP 130HR 140AT 36.4 °C
  1. 1rendah
  2. 2rendah–sederhana
  3. 3sederhana
  4. 4tinggi
6.Sukar
110?SBPDBPmmHgMAP = 60

Latihan (nilai rekaan, bukan panduan klinikal). Pasukan menyasarkan tekanan arteri purata sekurang-kurangnya 60 mmHg. Tekanan sistolik pesakit ialah 110 mmHg. Dengan menggunakan MAP = (SBP + 2·DBP)/3, apakah tekanan diastolik terendah DBP yang masih memberikan MAP 60 mmHg?

MAP 60 mmHgSBP 110 mmHg
DBP = mmHg

Kunci jawapan

  1. 1. APGAR = 4
  2. 2. BMI = 41.9 kg/m²
  3. 3. B = 13
  4. 4. NEWS2 = 4
  5. 5. rendah–sederhana
  6. 6. DBP = 35 mmHg

Penyelesaian langkah demi langkah yang lengkap: berlatih topik ini di examproblems.com.