Lembaran kerja Skor penilaian klinikal dengan jawapan

Lembaran kerja Skor penilaian klinikal percuma untuk dicetak: 6 soalan dari mudah hingga tahap peperiksaan, dengan skema jawapan. Cetak atau simpan sebagai PDF.

Untuk pensyarah dan guru: percuma untuk dicetak, disalin dan digunakan di dalam kelas. Setiap lembaran kerja baharu mempunyai nilai baharu dan skema jawapannya sendiri. Pautan ke ExamProblems di halaman kursus anda amat dihargai.

Nama: ____________________   Tarikh: ____________

1.Mudah
72 kg174 cmBMI = kg/m²BMI = ?

Latihan (nilai rekaan, bukan panduan klinikal). Seorang dewasa seberat 72 kg dan setinggi 174 cm. Cari indeks jisim badan BMI = berat (kg)/ketinggian (m)². Bundarkan kepada satu tempat perpuluhan.

72 kg174 cm
BMI = kg/m²
2.Mudah
E? / 4+V? / 5+M? / 6GCS?

Latihan (nilai rekaan, bukan panduan klinikal). Seorang pesakit latihan selepas kecederaan kepala membuka mata hanya kepada tekanan (rangsangan menyakitkan), hanya mengeluarkan bunyi yang tidak difahami seperti mengerang dan menunjukkan respons motor terbaik: fleksi lengan yang tidak normal (postur dekortikat). Cari jumlah Skala Koma Glasgow GCS = E + V + M.

E 1–4V 1–5M 1–6
GCS =
3.Sederhana
H? / 25+D? / 15+Aid? / 30+IV? / 20+G? / 20+MS? / 15Σ?

Latihan (nilai rekaan, bukan panduan klinikal). Seorang pesakit latihan dinilai dengan skala jatuh Morse: sejarah jatuh dalam 3 bulan yang lalu: ya; diagnosis sekunder: tidak; alat bantu berjalan: berpegang pada perabot; terapi IV atau kunci salina: tidak; cara berjalan: lemah; status mental: melebih-lebihkan atau melupakan had. Cari jumlah Morse MFS.

0–125
MFS =
4.Sederhana
3210123RR≤89–1112–2021–24≥25SpO₂≤9192–9394–95≥96udara / O₂O₂udaraSBP≤9091–100101–110111–219≥220HR≤4041–5051–9091–110111–130≥131ACVPUAC, V, P, UT °C≤35.035.1–36.036.1–38.038.1–39.0≥39.1

Latihan (nilai rekaan, bukan panduan klinikal). Gunakan carta NEWS2 (SpO₂ skala 1) untuk pemerhatian ini: kadar pernafasan 20/min, SpO₂ 96% dengan oksigen tambahan, tekanan darah 118/70 mmHg, nadi 88/min, sedar, suhu 38.0 °C. Apakah jumlah skor NEWS2?

RR 20SpO₂ 96%O₂SBP 118HR 88AT 38.0 °C
NEWS2 =
5.Sukar
3210123RR≤89–1112–2021–24≥25SpO₂≤9192–9394–95≥96udara / O₂O₂udaraSBP≤9091–100101–110111–219≥220HR≤4041–5051–9091–110111–130≥131ACVPUAC, V, P, UT °C≤35.035.1–36.036.1–38.038.1–39.0≥39.1rendahrendah–sederhanasederhanatinggi

Latihan (nilai rekaan, bukan panduan klinikal). Gunakan carta NEWS2 (SpO₂ skala 1) untuk pemerhatian ini: kadar pernafasan 32/min, SpO₂ 96% bernafas udara bilik, tekanan darah 124/74 mmHg, nadi 70/min, sedar, suhu 37.5 °C. Kumpulan risiko klinikal yang manakah pesakit itu termasuk? Klik padanya.

RR 32SpO₂ 96%udaraSBP 124HR 70AT 37.5 °C
  1. 1rendah
  2. 2rendah–sederhana
  3. 3sederhana
  4. 4tinggi
6.Sukar
3210123RR≤89–1112–2021–24≥25SpO₂≤9192–9394–95≥96udara / O₂O₂udaraSBP≤9091–100101–110111–219≥220HR≤4041–5051–9091–110111–130≥131ACVPUAC, V, P, UT °C≤35.035.1–36.036.1–38.038.1–39.0≥39.1rendahrendah–sederhanasederhanatinggi

Latihan (nilai rekaan, bukan panduan klinikal). Gunakan carta NEWS2 (SpO₂ skala 1) untuk pemerhatian ini: kadar pernafasan 16/min, SpO₂ 91% bernafas udara bilik, tekanan darah 142/86 mmHg, nadi 70/min, sedar, suhu 36.1 °C. Kumpulan risiko klinikal yang manakah pesakit itu termasuk? Klik padanya.

RR 16SpO₂ 91%udaraSBP 142HR 70AT 36.1 °C
  1. 1rendah
  2. 2rendah–sederhana
  3. 3sederhana
  4. 4tinggi

Kunci jawapan

  1. 1. BMI = 23.8 kg/m²
  2. 2. GCS = 7
  3. 3. MFS = 80
  4. 4. NEWS2 = 2
  5. 5. rendah–sederhana
  6. 6. rendah–sederhana

Penyelesaian langkah demi langkah yang lengkap: berlatih topik ini di examproblems.com.