Lembaran kerja Skor penilaian klinikal dengan jawapan

Lembaran kerja Skor penilaian klinikal percuma untuk dicetak: 6 soalan dari mudah hingga tahap peperiksaan, dengan skema jawapan. Cetak atau simpan sebagai PDF.

Untuk pensyarah dan guru: percuma untuk dicetak, disalin dan digunakan di dalam kelas. Setiap lembaran kerja baharu mempunyai nilai baharu dan skema jawapannya sendiri. Pautan ke ExamProblems di halaman kursus anda amat dihargai.

Nama: ____________________   Tarikh: ____________

1.Mudah
10067SBPDBPmmHgMAP = ?

Latihan (nilai rekaan, bukan panduan klinikal). Tekanan darah seorang pesakit ialah 100/67 mmHg. Cari tekanan arteri purata MAP = (SBP + 2·DBP)/3, kepada mmHg bulat yang terdekat.

SBP 100 mmHgDBP 67 mmHg
MAP = mmHg
2.Mudah
69 kg170 cmBMI = kg/m²BMI = ?

Latihan (nilai rekaan, bukan panduan klinikal). Seorang dewasa seberat 69 kg dan setinggi 170 cm. Cari indeks jisim badan BMI = berat (kg)/ketinggian (m)². Bundarkan kepada satu tempat perpuluhan.

69 kg170 cm
BMI = kg/m²
3.Sederhana
H? / 25+D? / 15+Aid? / 30+IV? / 20+G? / 20+MS? / 15Σ?

Latihan (nilai rekaan, bukan panduan klinikal). Seorang pesakit latihan dinilai dengan skala jatuh Morse: sejarah jatuh dalam 3 bulan yang lalu: tidak; diagnosis sekunder: tidak; alat bantu berjalan: tiada, rehat di katil atau dibantu jururawat; terapi IV atau kunci salina: ya; cara berjalan: terjejas; status mental: melebih-lebihkan atau melupakan had. Cari jumlah Morse MFS.

0–125
MFS =
4.Sederhana
H? / 25+D? / 15+Aid? / 30+IV? / 20+G? / 20+MS? / 15Σ?

Latihan (nilai rekaan, bukan panduan klinikal). Seorang pesakit latihan dinilai dengan skala jatuh Morse: sejarah jatuh dalam 3 bulan yang lalu: ya; diagnosis sekunder: tidak; alat bantu berjalan: tiada, rehat di katil atau dibantu jururawat; terapi IV atau kunci salina: ya; cara berjalan: terjejas; status mental: tahu had sendiri. Cari jumlah Morse MFS.

0–125
MFS =
5.Sukar
110?SBPDBPmmHgMAP = 60

Latihan (nilai rekaan, bukan panduan klinikal). Pasukan menyasarkan tekanan arteri purata sekurang-kurangnya 60 mmHg. Tekanan sistolik pesakit ialah 110 mmHg. Dengan menggunakan MAP = (SBP + 2·DBP)/3, apakah tekanan diastolik terendah DBP yang masih memberikan MAP 60 mmHg?

MAP 60 mmHgSBP 110 mmHg
DBP = mmHg
6.Sukar
3210123RR≤89–1112–2021–24≥25SpO₂≤9192–9394–95≥96udara / O₂O₂udaraSBP≤9091–100101–110111–219≥220HR≤4041–5051–9091–110111–130≥131ACVPUAC, V, P, UT °C≤35.035.1–36.036.1–38.038.1–39.0≥39.1rendahrendah–sederhanasederhanatinggi

Latihan (nilai rekaan, bukan panduan klinikal). Gunakan carta NEWS2 (SpO₂ skala 1) untuk pemerhatian ini: kadar pernafasan 18/min, SpO₂ 96% bernafas udara bilik, tekanan darah 110/66 mmHg, nadi 50/min, sedar, suhu 39.2 °C. Kumpulan risiko klinikal yang manakah pesakit itu termasuk? Klik padanya.

RR 18SpO₂ 96%udaraSBP 110HR 50AT 39.2 °C
  1. 1rendah
  2. 2rendah–sederhana
  3. 3sederhana
  4. 4tinggi

Kunci jawapan

  1. 1. MAP = 78 mmHg
  2. 2. BMI = 23.9 kg/m²
  3. 3. MFS = 55
  4. 4. MFS = 65
  5. 5. DBP = 35 mmHg
  6. 6. rendah

Penyelesaian langkah demi langkah yang lengkap: berlatih topik ini di examproblems.com.