Werkblad Klinische beoordelingsscores met antwoorden

Gratis printbaar werkblad Klinische beoordelingsscores: 6 opgaven van makkelijk tot tentamenniveau, met antwoordenblad. Print het of sla het op als pdf.

Nieuw werkbladOnline oefenen met hints

Voor docenten: gratis te printen, kopiëren en in de les te gebruiken. Elk nieuw werkblad heeft nieuwe waarden en een eigen antwoordblad. Een link naar ExamProblems op je cursuspagina wordt gewaardeerd.

Naam: ____________________   Datum: ____________

1.Makkelijk
A? / 2+P? / 2+G? / 2+A? / 2+R? / 2Σ?

Oefenopgave (verzonnen waarden, geen klinisch advies). 1 minuut na de geboorte heeft een oefenpasgeborene overal roze huid, een hartfrequentie van 95/min, huilen, hoesten of niezen bij prikkeling, actieve bewegingen en langzame, onregelmatige ademhaling met zwak huilen. Wat is de Apgarscore?

1 minHR 95/min
APGAR =
2.Makkelijk
18490SBPDBPmmHgPP = ?

Oefenopgave (verzonnen waarden, geen klinisch advies). De bloeddruk van een patiënt is 184/90 mmHg. Bepaal de polsdruk PP.

SBP 184 mmHgDBP 90 mmHg
PP = mmHg
3.Gemiddeld
3210123RR≤89–1112–2021–24≥25SpO₂≤9192–9394–95≥96lucht / O₂O₂luchtSBP≤9091–100101–110111–219≥220HR≤4041–5051–9091–110111–130≥131ACVPUAC, V, P, UT °C≤35,035,1–36,036,1–38,038,1–39,0≥39,1

Oefenopgave (verzonnen waarden, geen klinisch advies). Gebruik de NEWS2-kaart (SpO₂-schaal 1) voor deze waarnemingen: ademfrequentie 20/min, SpO₂ 91% met extra zuurstof, bloeddruk 142/86 mmHg, hartslag 120/min, reageert alleen op aanspreken, temperatuur 38,4 °C. Wat is de totale NEWS2-score?

RR 20SpO₂ 91%O₂SBP 142HR 120VT 38,4 °C
NEWS2 =
4.Gemiddeld
7448SBPDBPmmHgHR 94/min · SI = ?

Oefenopgave (verzonnen waarden, geen klinisch advies). Een patiënt heeft een hartslag van 94/min en een bloeddruk van 74/48 mmHg. Bepaal de shockindex SI = HR/SBP. Rond af op twee decimalen.

HR 94/minBP 74/48 mmHg
SI =
5.Moeilijk
3210123RR≤89–1112–2021–24≥25SpO₂≤9192–9394–95≥96lucht / O₂O₂luchtSBP≤9091–100101–110111–219≥220HR≤4041–5051–9091–110111–130≥131ACVPUAC, V, P, UT °C≤35,035,1–36,036,1–38,038,1–39,0≥39,1laaglaag-matigmiddelhoog

Oefenopgave (verzonnen waarden, geen klinisch advies). Gebruik de NEWS2-kaart (SpO₂-schaal 1) voor deze waarnemingen: ademfrequentie 18/min, SpO₂ 93% met extra zuurstof, bloeddruk 110/66 mmHg, hartslag 64/min, alert, temperatuur 38,4 °C. In welke klinische risicogroep valt de patiënt? Klik erop.

RR 18SpO₂ 93%O₂SBP 110HR 64AT 38,4 °C
  1. 1laag
  2. 2laag-matig
  3. 3middel
  4. 4hoog
6.Moeilijk
laag risicomatig risicohoog risico

Oefenopgave (verzonnen waarden, geen klinisch advies). Een oefenpatiënt wordt beoordeeld met de Morse Fall Scale: eerdere val in de afgelopen 3 maanden: nee; secundaire diagnose: nee; loophulpmiddel: geen, bedrust of verpleegkundige helpt; IV-therapie of zoutslot: nee; looppatroon: zwak; mentale toestand: kent eigen grenzen. Gebruik de afkappunten 0–24 laag, 25–44 matig en 45 of meer hoog en klik op het niveau van het valrisico.

  1. 1laag risico
  2. 2matig risico
  3. 3hoog risico

Antwoordenblad

  1. 1. APGAR = 8
  2. 2. PP = 94 mmHg
  3. 3. NEWS2 = 11
  4. 4. SI = 1,27
  5. 5. middel
  6. 6. laag risico

Volledige stapsgewijze oplossingen: oefen dit onderwerp op examproblems.com.