Oefenopgave (verzonnen waarden, geen klinisch advies). De bloeddruk van een patiënt is 145/112 mmHg. Bepaal de gemiddelde arteriële druk MAP = (SBP + 2·DBP)/3, op de dichtstbijzijnde hele mmHg.
Werkblad Klinische beoordelingsscores met antwoorden
Oefenopgave (verzonnen waarden, geen klinisch advies). 1 minuut na de geboorte heeft een oefenpasgeborene blauwe of bleke huid over het hele lichaam, een hartfrequentie van 70/min, een grimas bij prikkeling, enige flexie van de armen en benen en geen ademhaling. Wat is de Apgarscore?
Oefenopgave (verzonnen waarden, geen klinisch advies). Een oefenpatiënt wordt beoordeeld met de Bradenschaal: sensorische waarneming: licht beperkt; vochtigheid: af en toe vochtig; activiteit: stoelgebonden; mobiliteit: licht beperkt; voeding: waarschijnlijk onvoldoende; wrijving en schuifkrachten: geen zichtbaar probleem. Bepaal het totaal van de Bradenschaal B.
Oefenopgave (verzonnen waarden, geen klinisch advies). Een oefenpatiënt wordt beoordeeld met de Bradenschaal: sensorische waarneming: geen beperking; vochtigheid: af en toe vochtig; activiteit: bedlegerig; mobiliteit: geen beperking; voeding: zeer slecht; wrijving en schuifkrachten: mogelijk probleem. Bepaal het totaal van de Bradenschaal B.
Oefenopgave (verzonnen waarden, geen klinisch advies). Gebruik de NEWS2-kaart (SpO₂-schaal 1) voor deze waarnemingen: ademfrequentie 32/min, SpO₂ 90% op kamerlucht, bloeddruk 100/60 mmHg, hartslag 58/min, alert, temperatuur 39,2 °C. In welke klinische risicogroep valt de patiënt? Klik erop.
- 1laag
- 2laag-matig
- 3middel
- 4hoog
Oefenopgave (verzonnen waarden, geen klinisch advies). Gebruik de NEWS2-kaart (SpO₂-schaal 1) voor deze waarnemingen: ademfrequentie 25/min, SpO₂ 95% met extra zuurstof, bloeddruk 130/78 mmHg, hartslag 88/min, reageert alleen op aanspreken, temperatuur 36,9 °C. In welke klinische risicogroep valt de patiënt? Klik erop.
- 1laag
- 2laag-matig
- 3middel
- 4hoog
Antwoordenblad
- 1. MAP = 123 mmHg
- 2. APGAR = 3
- 3. B = 16
- 4. B = 15
- 5. hoog
- 6. hoog
Volledige stapsgewijze oplossingen: oefen dit onderwerp op examproblems.com.