Werkblad Klinische beoordelingsscores met antwoorden

Gratis printbaar werkblad Klinische beoordelingsscores: 6 opgaven van makkelijk tot tentamenniveau, met antwoordenblad. Print het of sla het op als pdf.

Nieuw werkbladOnline oefenen met hints

Voor docenten: gratis te printen, kopiëren en in de les te gebruiken. Elk nieuw werkblad heeft nieuwe waarden en een eigen antwoordblad. Een link naar ExamProblems op je cursuspagina wordt gewaardeerd.

Naam: ____________________   Datum: ____________

1.Makkelijk
E? / 4+V? / 5+M? / 6GCS?

Oefenopgave (verzonnen waarden, geen klinisch advies). Een oefenpatiënt na hoofdletsel opent de ogen spontaan, is georiënteerd in persoon, plaats en tijd en vertoont als beste motorische reactie: brengt een hand naar de plaats van de druk (lokaliseert). Bepaal het totaal van de Glasgow Coma Scale GCS = E + V + M.

E 1–4V 1–5M 1–6
GCS =
2.Makkelijk
12967SBPDBPmmHgMAP = ?

Oefenopgave (verzonnen waarden, geen klinisch advies). De bloeddruk van een patiënt is 129/67 mmHg. Bepaal de gemiddelde arteriële druk MAP = (SBP + 2·DBP)/3, op de dichtstbijzijnde hele mmHg.

SBP 129 mmHgDBP 67 mmHg
MAP = mmHg
3.Gemiddeld
lichtmatigernstig

Oefenopgave (verzonnen waarden, geen klinisch advies). Een oefenpatiënt na hoofdletsel opent de ogen als er tegen wordt gesproken, praat in zinnen maar is verward en vertoont als beste motorische reactie: brengt een hand naar de plaats van de druk (lokaliseert). Bepaal de GCS en classificeer het hoofdletsel daarmee. Klik op je antwoord.

  1. 1licht
  2. 2matig
  3. 3ernstig
4.Gemiddeld
H? / 25+D? / 15+Aid? / 30+IV? / 20+G? / 20+MS? / 15Σ?

Oefenopgave (verzonnen waarden, geen klinisch advies). Een oefenpatiënt wordt beoordeeld met de Morse Fall Scale: eerdere val in de afgelopen 3 maanden: nee; secundaire diagnose: nee; loophulpmiddel: geen, bedrust of verpleegkundige helpt; IV-therapie of zoutslot: nee; looppatroon: normaal, bedrust of rolstoel; mentale toestand: overschat of vergeet grenzen. Bepaal het Morse-totaal MFS.

0–125
MFS =
5.Moeilijk
laag risicomatig risicohoog risico

Oefenopgave (verzonnen waarden, geen klinisch advies). Een oefenpatiënt wordt beoordeeld met de Morse Fall Scale: eerdere val in de afgelopen 3 maanden: nee; secundaire diagnose: ja; loophulpmiddel: geen, bedrust of verpleegkundige helpt; IV-therapie of zoutslot: nee; looppatroon: zwak; mentale toestand: overschat of vergeet grenzen. Gebruik de afkappunten 0–24 laag, 25–44 matig en 45 of meer hoog en klik op het niveau van het valrisico.

  1. 1laag risico
  2. 2matig risico
  3. 3hoog risico
6.Moeilijk
83?SBPDBPmmHgMAP = 65

Oefenopgave (verzonnen waarden, geen klinisch advies). Het team streeft naar een gemiddelde arteriële druk van minstens 65 mmHg. De systolische druk van een patiënt is 83 mmHg. Wat is met MAP = (SBP + 2·DBP)/3 de laagste diastolische druk DBP die nog een MAP van 65 mmHg geeft?

MAP 65 mmHgSBP 83 mmHg
DBP = mmHg

Antwoordenblad

  1. 1. GCS = 14
  2. 2. MAP = 88 mmHg
  3. 3. matig
  4. 4. MFS = 15
  5. 5. matig risico
  6. 6. DBP = 56 mmHg

Volledige stapsgewijze oplossingen: oefen dit onderwerp op examproblems.com.