Pytania ćwiczeniowe w stylu NCLEX (RN): zestaw na powtórkę

Wzory, najważniejsze kroki metod dla każdego tematu i 40 zadań do ćwiczenia, z pełnymi rozwiązaniami na końcu.

Nowe zadaniaWróć do przedmiotu

W oknie drukowania wybierz „Zapisz jako PDF”, aby zachować kopię na swoim urządzeniu.

1Wzory i metody

Kontrola zakażeń i bezpieczeństwo pacjenta

Metoda

  1. Zacznij od standardowych środków ostrożności u każdego pacjenta: higiena rąk, środki ochrony indywidualnej odpowiednie do spodziewanej ekspozycji, bezpieczne postępowanie z ostrymi narzędziami.
  2. Dodaj środki ostrożności zależnie od drogi szerzenia: kontaktowe (fartuch, rękawiczki), kropelkowe (maseczka chirurgiczna), powietrzne (N95, pokój z ujemnym ciśnieniem).
  3. Utrzymuj sterylne przedmioty sterylnymi: jeśli masz wątpliwości, nie są sterylne; wymień, nigdy nie wycieraj.
  4. Zapobiegaj szkodom w otoczeniu: środki zapobiegania upadkom, przymus bezpośredni tylko w ostateczności, RACE i PASS w pożarze.
  5. Sprawdź zasady podawania leków, dwa identyfikatory i dodatkowe zabezpieczenia dla leków wysokiego ryzyka; zgłaszaj błędy i zdarzenia niemal błędne (near miss).

Ustalanie priorytetów i delegowanie

Metoda

  1. Zapytaj, co najszybciej zaszkodzi pacjentowi, jeśli nic się nie zrobi.
  2. Zastosuj ABC (C-A-B w zatrzymaniu krążenia), a następnie hierarchię Maslowa: potrzeby fizjologiczne przed bezpieczeństwem, bezpieczeństwo przed potrzebami psychologicznymi.
  3. Porównaj opcje: ostre przed przewlekłym, niestabilne przed stabilnym, nieoczekiwane przed oczekiwanym, ogólnoustrojowe przed miejscowym, i porównaj każdy objaw ze stanem wyjściowym pacjenta.
  4. Oceń, zanim zadziałasz, chyba że to stan nagły; wtedy wybierz krok, od którego zależą pozostałe.
  5. Przy delegowaniu sprawdź pięć zasad: zadanie, okoliczności, osoba, polecenia i nadzór. Ocena, edukacja i ewaluacja pozostają przy pielęgniarce (RN).

Wartości laboratoryjne i elektrolity

Metoda

  1. Porównaj wartość z zakresem referencyjnym laboratorium, a następnie ze stanem wyjściowym i trendem pacjenta.
  2. Sprawdź próbkę: hemoliza, opóźnienie lub krew pobrana w pobliżu wlewu dożylnego mogą dać fałszywe wyniki.
  3. Powiąż wartość z typowymi objawami oraz z lekami i stanami, które ją powodują.
  4. Szukaj interakcji: niski potas lub magnez zwiększa toksyczność digoksyny; odwodnienie zwiększa stężenie litu.
  5. Działaj dla pacjenta: oceń, wstrzymaj lek, jeśli stężenie jest niebezpieczne, powtórz na głos wartości krytyczne i poinformuj osobę zlecającą.

Choroby wewnętrzne i chirurgiczne: układ krążenia i oddechowy

Metoda

  1. Nazwij problem: niewydolność pompy, zamknięta tętnica, rytm serca, zakrzep, zwężenie dróg oddechowych, zakażenie albo problem z urządzeniem.
  2. Najpierw sprawdź objawy zagrożenia: hipoksję, hipotensję, ból w klatce piersiowej, nowe splątanie, zimną kończynę bez tętna.
  3. Dopasuj tlen do pacjenta: 94–98% u większości, 88–92% u osób zagrożonych retencją CO₂.
  4. Połącz każdy lek z jego badaniem i ryzykiem: warfaryna i INR, heparyna i aPTT oraz płytki krwi, diuretyki i potas.
  5. Wybierz bezpieczne pierwsze działanie, następnie eskaluj i oceń ponownie.

Choroby wewnętrzne i chirurgiczne: neurologia, endokrynologia i nerki

Metoda

  1. Sprawdź glikemię u każdego pacjenta z nowym splątaniem, osłabieniem lub napadem drgawek.
  2. Traktuj poziom świadomości jako najwcześniejszy sygnał ostrzegawczy problemów z mózgiem; źrenice i triada Cushinga pojawiają się późno.
  3. W stanach nagłych w cukrzycy odróżnij DKA (ketony, kwasica) od HHS (bardzo wysoka osmolalność, odwodnienie); najpierw podaj płyny.
  4. Przy zaburzeniach sodu i wody ustal, czy ADH jest w nadmiarze (SIADH), czy go brakuje (moczówka prosta), a przewlekłe zmiany koryguj powoli.
  5. Przy problemach z nerkami przypisz przyczynę do przednerkowej, wewnątrznerkowej lub pozanerkowej i obserwuj potas oraz płyny.

Choroby wewnętrzne i chirurgiczne: przewód pokarmowy, okres okołooperacyjny i onkologia

Metoda

  1. Zapytaj, co może być ukryte: krwawienie wewnętrzne, zakażenie bez gorączki, hipowentylacja przy prawidłowym SpO₂.
  2. Wykorzystaj czas, jaki upłynął po operacji, aby zawęzić powikłania: krwawienie w ciągu godzin, problemy z klatką piersiową w ciągu dni, problemy z raną i przeciek później.
  3. Przy bólu oceń go, zastosuj analgezję multimodalną, oceń ponownie i monitoruj sedację przy każdym opioidzie.
  4. U chorych na raka każdą chorobę w okresie nadiru traktuj jak sepsę neutropeniczną i poznaj stany nagłe w onkologii.
  5. Przy oparzeniach licz tylko obszary częściowej i pełnej grubości skóry, zacznij odliczanie wg Parklanda od chwili oparzenia i dostosowuj płyny do diurezy.

Pielęgniarstwo położnicze

Metoda

  1. Umieść kobietę w czasie: tydzień ciąży, okres porodu lub doba po porodzie, i zdecyduj, co jest w tym momencie prawidłowe.
  2. Szukaj pacjenta w niebezpieczeństwie: matki, płodu lub noworodka, albo kilku z nich naraz.
  3. Połącz objaw z przyczyną: VEAL CHOP dla deceleracji, cztery T dla krwawienia, BUBBLE-HE po porodzie.
  4. Najpierw wybierz działanie, które poprawia przepływ krwi i dotlenienie (ułożenie na boku, wstrzymanie oksytocyny, masaż dna macicy), potem eskaluj.

Pielęgniarstwo pediatryczne

Metoda

  1. Najpierw zanotuj wiek dziecka: od niego zależą prawidłowe parametry życiowe, kamienie milowe rozwoju i właściwa skala bólu.
  2. Oceń drożność dróg oddechowych, oddychanie i krążenie, pamiętając, że dzieci się kompensują, a potem szybko się pogarszają.
  3. Dopasuj działanie do etapu rozwoju i włącz rodzinę.
  4. Sprawdź, czy odpowiedź jest bezpieczna dla dziecka: dawka zależna od masy ciała, bez aspiryny w chorobie wirusowej, bez kodeiny poniżej 12. roku życia.

Pielęgniarstwo psychiatryczne

Metoda

  1. Ustal, czy istnieje bezpośrednie zagrożenie: samobójstwo, przemoc, stan nagły związany z lekami lub choroba somatyczna.
  2. Najpierw działaj na rzecz bezpieczeństwa: obserwuj, usuń środki, deeskaluj, odstaw szkodliwy lek, wezwij pomoc.
  3. Wybierz odpowiedź terapeutyczną: uznaj uczucia, przedstaw rzeczywistość, unikaj fałszywego uspokajania i pytań „dlaczego”.
  4. Szanuj prawa pacjenta: najmniej restrykcyjna opcja, zgoda i poufność wraz z jej granicami.

Obliczenia pielęgniarskie i przeliczanie jednostek

Kroki metryczne
1 kg = 1000 g, 1 g = 1000 mg, 1 mg = 1000 mcg, 1 L = 1000 mL
Masa i długość
1 kg = 2,2 lb, 1 lb = 16 oz, 1 in = 2,54 cm, 1 ft = 12 in
Miary domowe
1 tsp = 5 mL, 1 tbsp = 15 mL, 1 fl oz = 30 mL, 1 cup = 8 fl oz = 240 mL
Temperatura
°C = (°F − 32)·5/9, °F = °C·9/5 + 32
Zegar 24-godzinny
godziny PM 1–11: dodaj 12; 12 AM = 00:xx; 12 PM = 12:xx
Szybkość dawkowania
mcg/min × 60/1000 = mg/h
Współczynniki laboratoryjne
glukoza 1 mmol/L = 18 mg/dL; kreatynina 1 mg/dL = 88,4 µmol/L; Hb 1 g/dL = 10 g/L

Metoda

  1. Zapisz daną wielkość z jednostką i jednostkę, którą chcesz otrzymać.
  2. Wybierz odpowiednik: 1000 między kg, g, mg i mcg lub L i mL; 1 kg = 2,2 lb; 1 łyżeczka = 5 mL, 1 łyżka stołowa = 15 mL, 1 fl oz = 30 mL, 1 szklanka = 240 mL.
  3. Zapisz to jako ułamek tak, aby niechciana jednostka się skróciła; dla szybkości użyj jednego ułamka na każdą zmieniającą się jednostkę.
  4. Sprawdź kierunek: mniejsza jednostka daje większą liczbę.
  5. Zaokrąglaj tylko ostateczną odpowiedź, z dokładnością podaną w pytaniu.

Obliczanie dawek

Dawka ze stężenia
objętość = dawka / stężenie
Dawka zależna od masy ciała
dawka = mg/kg × masa ciała
Tabletki
liczba = dawka / dawka w tabletce
Jednostki
1 g = 1000 mg, 1 mg = 1000 mcg

Metoda

  1. Przelicz zleconą dawkę i moc preparatu na tę samą jednostkę.
  2. Użyj wzoru „potrzebne przez dostępne razy ilość”: (D/H) × Q.
  3. Przy dawkach zależnych od masy ciała najpierw pomnóż przez masę w kg, a potem podziel dawkę dobową przez liczbę dawek.
  4. Najpierw oszacuj wynik i sprawdź, czy odpowiedź jest rozsądna.

Szybkość wlewów dożylnych

Szybkość pompy
mL/h = volume (mL)/time (h)
Szybkość kapania
drops/min = volume (mL) × drop factor / time (min)
Czas wlewu
time (h) = volume (mL)/rate (mL/h)

Metoda

  1. Prędkość pompy w mL/h: objętość podzielona przez czas w godzinach.
  2. Prędkość kroplówki w kroplach/min: objętość × współczynnik kroplenia podzielone przez czas w minutach.
  3. Pozostały czas: pozostała objętość podzielona przez prędkość.
  4. Zaokrąglaj tak, jak wymaga zadanie lub sprzęt.

Dawkowanie w pediatrii i intensywnej terapii

Dawka dobowa
mg/dobę = mg/kg/dobę × masa ciała (kg)
Liczba dawek na dobę
liczba = 24 h / odstęp między dawkami (h)
Funty na kilogramy
kg = lb / 2,2
Stężenie wlewu
jednostki/mL = jednostki w worku / objętość worka
Szybkość pompy
mL/h = dawka na godzinę / stężenie
Wlew miareczkowany
mL/h = mcg/kg/min × kg × 60 / (mcg/mL)
Dawka z prędkości pompy
mcg/kg/min = mL/h × (mcg/mL) / (60 × kg)
Jednostki
1 mg = 1000 mcg

Płyny dożylne i bilans płynów

Holliday–Segar na godzinę
4 mL/kg (pierwsze 10 kg) + 2 mL/kg (kolejne 10 kg) + 1 mL/kg (każdy kg powyżej 20)
Holliday–Segar na dobę
100 / 50 / 20 mL/kg dla tych samych przedziałów
Bilans płynów
przyjęte − wydalone
Kostki lodu
liczą się jako połowa swojej objętości
Diureza
mL/kg/h = mL / (kg × h)
Czas wlewu
czas (h) = pozostała objętość (mL) / prędkość (mL/h)
Przetoczona objętość
mL = prędkość × czas

Skale oceny klinicznej

Skala śpiączki Glasgow (GCS)
GCS = E (1–4) + V (1–5) + M (1–6) = 3–15
Apgar
5 objawów × 0–2 = 0–10; 7–10 uspokajający, 4–6 umiarkowanie nieprawidłowy, 0–3 niski
Skala Braden
5 × (1–4) + 1 × (1–3) = 6–23; ≤ 18 ryzyko
Skala ryzyka upadku Morse’a
upadki 25, diagnoza 15, pomoc 15/30, wkłucie dożylne 20, chód 10/20, stan psychiczny 15
Ryzyko według NEWS2
0–4 niskie; pojedyncze 3 niskie–średnie; 5–6 średnie; ≥ 7 wysokie
Średnie ciśnienie tętnicze (MAP)
MAP = (SBP + 2·DBP)/3 = DBP + PP/3
Ciśnienie tętna i wskaźnik wstrząsu
PP = SBP − DBP, SI = HR/SBP
Wskaźnik masy ciała
BMI = kg/m² = 703·lb/in²

Metoda

  1. Znajdź arkusz punktacji używany w pytaniu i jego zakres (GCS 3–15, Apgar 0–10, Braden 6–23, Morse 0–125).
  2. Oceń każdą pozycję osobno, dopasowując opis do jej poziomu.
  3. Dodaj punkty z pozycji i sprawdź, czy suma mieści się w zakresie.
  4. Zastosuj punkty odcięcia: w NEWS2 szukaj także każdego pojedynczego parametru dającego 3 punkty.
  5. Dla wartości pochodnych użyj MAP = (SBP + 2·DBP)/3, PP = SBP − DBP, SI = HR/SBP i BMI = kg/m².

Interpretacja gazometrii krwi tętniczej

Zakresy prawidłowe
pH 7,35–7,45, PaCO₂ 35–45 mmHg (4,7–6,0 kPa), HCO₃⁻ 22–26 mmol/L
ROME
Zaburzenie oddechowe: PaCO₂ odwrotnie do pH; metaboliczne: HCO₃⁻ zgodnie z pH
Wzór Wintersa
PaCO₂ = 1,5·HCO₃⁻ + 8 ± 2
Zasadowica metaboliczna
PaCO₂ ≈ 0,7·HCO₃⁻ + 21
Luka anionowa
AG = Na⁺ − (Cl⁻ + HCO₃⁻) ≈ 8–12
Luka anionowa skorygowana o albuminy
AG + 2,5·(4,0 − alb g/dL) = AG + 0,25·(40 − alb g/L)
Wskaźnik delta
(AG − 12)/(24 − HCO₃⁻)
Wskaźnik P/F
PaO₂/FiO₂
Równanie gazu pęcherzykowego
PAO₂ = FiO₂·(760 − 47) − PaCO₂/0,8
Osmolalność surowicy
2·Na⁺ + glucose + urea (2·Na⁺ + glucose/18 + BUN/2,8)

Metoda

  1. Odczytaj pH: poniżej 7,35 to kwasica, powyżej 7,45 zasadowica.
  2. Znajdź wartość, która to tłumaczy: PaCO₂ zmieniające się odwrotnie do pH oznacza zaburzenie oddechowe, HCO₃⁻ zmieniające się zgodnie z pH – metaboliczne.
  3. Spójrz na drugą wartość: prawidłowa oznacza brak wyrównania, nieprawidłowa w kierunku wyrównującym oznacza wyrównanie częściowe, a prawidłowe pH przy obu wartościach nieprawidłowych oznacza wyrównanie całkowite.
  4. Przy kwasicy metabolicznej porównaj PaCO₂ ze wzorem Wintersa, 1,5·HCO₃⁻ + 8 ± 2, i oblicz lukę anionową Na⁺ − (Cl⁻ + HCO₃⁻).
  5. Wysoką lukę anionową sprawdź wskaźnikiem delta, a przy niskiej albuminie – luką skorygowaną.

Interpretacja zapisu rytmu EKG

Papier (25 mm/s, 10 mm/mV)
1 mała kratka = 0,04 s, 1 duża kratka = 0,20 s, 10 mm = 1 mV
Częstość akcji serca, rytm regularny
300 ÷ duże kratki = 1500 ÷ małe kratki = 60 ÷ RR (s)
Częstość akcji serca, rytm nieregularny
Zespoły QRS w 6 s × 10
Prawidłowy odstęp PR
0,12–0,20 s
Prawidłowy czas trwania QRS
< 0.12 s
QTc (Bazett)
QT/√RR
QTc (Fridericia)
QT/∛RR
QTc (Framingham)
QT + 154·(1 − RR)
Częstości zatokowe
bradykardia < 60, prawidłowa 60–100, tachykardia > 100 /min
Częstości rytmów zastępczych
węzłowy 40–60, komorowy 20–40 /min
Szybkie rytmy
SVT 150–250 /min (wąskie), VT > 100 /min (szerokie)

Metoda

  1. Częstość: przy rytmie regularnym podziel 300 przez liczbę dużych kratek lub 1500 przez liczbę małych kratek między dwoma załamkami R; przy rytmie nieregularnym policz zespoły QRS w 6 sekundach i pomnóż przez 10.
  2. Rytm: porównaj odstępy R–R. Równe oznaczają rytm regularny; powtarzający się wzorzec to rytm regularnie nieregularny; brak jakiegokolwiek wzorca to rytm całkowicie nieregularny.
  3. Załamki P: czy w odprowadzeniu II przed każdym zespołem QRS jest dodatni załamek P, wszystkie takie same? Szukaj fal migotania lub fal o kształcie zębów piły, odwróconych załamków P i załamków P bez zespołu QRS.
  4. Odstęp PR: od początku P do początku QRS, prawidłowo 0,12–0,20 s i stały. Sprawdź, czy się wydłuża, czy pozostaje stały przed wypadnięciem pobudzenia, czy zmienia się przypadkowo.
  5. Czas trwania QRS: poniżej 0,12 s to wąski; 0,12 s lub więcej to szeroki. Następnie nazwij rytm, a dla QT użyj QTc = QT/√RR (Bazett) z czasami w sekundach.

2Zadania do ćwiczenia

1.Podstawy pielęgniarstwaŚredni

Which of these is part of the UK "Sepsis Six"?

  1. AGiving a sedative
  2. BWaiting for a chest X-ray before antibiotics
  3. CRestricting IV fluids
  4. DMeasuring urine output
2.Podstawy pielęgniarstwaTrudny

In English law, giving a treatment to a competent adult who has clearly refused it may amount to:

  1. ATheft
  2. BBreach of an employment contract
  3. CDefamation of character
  4. DBattery (trespass to the person)
3.Kontrola zakażeń i bezpieczeństwo pacjentaŚredni

Which IV fluid can be given with packed red blood cells in the same line?

  1. ALactated Ringer’s (Hartmann’s) solution
  2. B5% dextrose in 0,45% sodium chloride
  3. C5% dextrose in water
  4. D0,9% sodium chloride
4.Kontrola zakażeń i bezpieczeństwo pacjentaTrudny

In a mass-casualty incident with limited resources, why may a critically injured patient with little chance of survival receive care after others?

  1. APatients are treated in the order they arrive
  2. BCritical patients are always treated last in every situation, even outside disasters
  3. CThe most severely injured are never given comfort care
  4. DResources go first to those most likely to survive with treatment
5.Ustalanie priorytetów i delegowanieŚredni

A nurse teaches a patient who has started warfarin. Which statement shows a need for further teaching?

  1. A“I will keep my INR blood test appointments.”
  2. B“I will use a soft toothbrush.”
  3. C“I will tell my dentist and pharmacist that I take warfarin.”
  4. D“If I miss a dose, I will take two the next day.”
6.Ustalanie priorytetów i delegowanieTrudny

After a vaginal birth, the uterus is firm and central, but bright red blood keeps trickling steadily. What should the nurse suspect?

  1. ANormal lochia for the first hour
  2. BA full bladder pushing the uterus aside
  3. CA tear in the birth canal or cervix
  4. DUterine atony that needs more massage
7.Pielęgniarstwo kliniczneŚredni

Which rule is essential for safe use of patient-controlled analgesia (PCA)?

  1. AThe nurse should press it every hour
  2. BThe button should be pressed before each meal
  3. CRelatives should press it while the patient sleeps
  4. DOnly the patient should press the button
8.Pielęgniarstwo kliniczneTrudny

A patient with a possible neck injury after a fall needs their airway opened. Which manoeuvre is preferred?

  1. ATurning the head to one side
  2. BJaw thrust
  3. CHyperextending the neck
  4. DHead tilt with chin lift
9.Wartości laboratoryjne i elektrolityŚredni

A stool test for Clostridioides difficile is ordered. Which sample is appropriate?

  1. AA rectal swab from a patient with constipation
  2. BAny stool after a laxative dose
  3. CAn unformed (liquid or soft) stool
  4. DA formed, hard stool sample
10.Wartości laboratoryjne i elektrolityTrudny

A young man has a swollen knee after minor trauma. His aPTT is prolonged, but his PT/INR and platelet count are normal. Which condition fits best?

  1. AVitamin K deficiency from poor diet
  2. BImmune thrombocytopenia (ITP)
  3. CDisseminated intravascular coagulation
  4. DHemophilia A (factor VIII deficiency)
11.FarmakologiaŚredni

A child weighing 20 kg is prescribed a drug at 15 mg/kg per dose. What is the dose?

  1. A150 mg
  2. B300 mg
  3. C35 mg
  4. D3000 mg
12.FarmakologiaTrudny

A patient has received a sodium nitroprusside infusion for several days. He becomes confused and develops a metabolic acidosis. What should be suspected?

  1. AHypoglycaemia from nitroprusside
  2. BAn allergic reaction to the plastic of the infusion bag
  3. CCyanide toxicity from nitroprusside breakdown
  4. DHyperkalaemia from the infusion
13.Choroby wewnętrzne i chirurgiczne: układ krążenia i oddechowyŚredni

Co oznacza podwyższony wynik D-dimerów?

  1. AObecny jest rozpad fibryny, ale nie dowodzi to zakrzepu
  2. BPotwierdzono zatorowość płucną lub zakrzepicę żył głębokich
  3. CDawka leku przeciwzakrzepowego jest zbyt mała i trzeba ją zwiększyć
  4. DBezpiecznie wykluczono zakrzepicę żył głębokich
14.Choroby wewnętrzne i chirurgiczne: układ krążenia i oddechowyTrudny

Pacjent ze znanym nadciśnieniem ma ciśnienie 186/112 mmHg bez objawów i bez cech uszkodzenia narządów. Która reakcja jest najodpowiedniejsza?

  1. AWezwać zespół resuscytacyjny i przygotować się do intubacji
  2. BPonownie zmierzyć, zgłosić i spodziewać się leczenia doustnego w ciągu godzin lub dni
  3. CNie podejmować działań, ponieważ pacjent czuje się dobrze i nie ma objawów
  4. DPodać dożylny bolus leku hipotensyjnego, aby osiągnąć 120/80 mmHg w ciągu 15 minut
15.Choroby wewnętrzne i chirurgiczne: neurologia, endokrynologia i nerkiŚredni

Podczas leczenia DKA glikemia spada poniżej około 14 mmol/L (około 250 mg/dL), ale ketony nadal są podwyższone. Co zwykle się dzieje?

  1. AWszystkie płyny dożylne zostają zatrzymane, aby uniknąć przeciążenia płynami
  2. BDo płynów dodaje się glukozę; insulina jest kontynuowana
  3. CWlew insuliny zostaje natychmiast zatrzymany
  4. DPacjent zjada posiłek, a leczenie dożylne się kończy
16.Choroby wewnętrzne i chirurgiczne: neurologia, endokrynologia i nerkiTrudny

A nurse teaches a patient with CKD and a high potassium about diet. Which statement shows a need for further teaching?

  1. A"I will use a salt substitute instead of ordinary salt."
  2. B"I will boil my potatoes and throw away the water."
  3. C"I will check food labels for added salt when I go shopping."
  4. D"I will keep bananas and dried fruit to a minimum."
17.Choroby wewnętrzne i chirurgiczne: przewód pokarmowy, okres okołooperacyjny i onkologiaŚredni

What is achalasia?

  1. AA tear at the junction of the oesophagus and the stomach
  2. BWeakness of the lower oesophageal sphincter that allows reflux
  3. CInflammation of the oesophagus caused by a fungal infection
  4. DFailure of the lower oesophageal sphincter to relax on swallowing
18.Choroby wewnętrzne i chirurgiczne: przewód pokarmowy, okres okołooperacyjny i onkologiaTrudny

Using the adult rule of nines, what is the total burn area of the whole right arm plus the whole front of the trunk (both with partial-thickness burns)?

  1. A36%
  2. B18%
  3. C45%
  4. D27%
19.Pielęgniarstwo położniczeŚredni

Why is mild anaemia common in the second trimester even in healthy women?

  1. AThe bone marrow stops producing red cells during pregnancy
  2. BThe fetus breaks down maternal red blood cells
  3. CPlasma volume rises more than red cell mass
  4. DIron is lost in the urine because kidney filtration rises
20.Pielęgniarstwo położniczeTrudny

A woman with a fourth-degree tear is being discharged. Which instruction is appropriate?

  1. AUse rectal suppositories each day to prevent constipation
  2. BDo strong straining exercises to strengthen the muscles
  3. CUse stool softeners and avoid suppositories and enemas
  4. DTake rectal temperatures twice daily
21.Pielęgniarstwo pediatryczneŚredni

The nurse uses a blood pressure cuff that is too small for a child's arm. What effect will this have?

  1. AThe reading will be accurate but slower to obtain
  2. BThe reading will be falsely high
  3. CThe reading will be falsely low
  4. DThe cuff will not inflate at all
22.Pielęgniarstwo pediatryczneTrudny

Which newborn should the nurse assess first?

  1. AA 1-day-old with tiny white spots (milia) on the nose
  2. BA 3-day-old with mild facial jaundice who is feeding well
  3. CA 1-day-old with bluish hands and feet but pink lips and trunk
  4. DA 2-hour-old with grunting, nasal flaring and a respiratory rate of 74/min
23.Pielęgniarstwo psychiatryczneŚredni

How should a patient with anorexia nervosa be weighed in hospital?

  1. AIn her own clothes and shoes after breakfast, so that she feels more comfortable
  2. BAt the same time, on the same scale, in a gown, after emptying the bladder
  3. CAt a different time each day so that she cannot prepare for it
  4. DOnly when she asks to be weighed, to respect her wishes
24.Pielęgniarstwo psychiatryczneTrudny

A patient with anorexia nervosa is found doing sit-ups in her room after every meal. What is the best nursing response?

  1. ACalmly follow the agreed care plan on activity and observation, without arguing or punishing
  2. BPraise her for being so active and motivated, because it shows she is taking care of her health
  3. CIgnore it, because exercise is always healthy
  4. DTell her she will be tube-fed if she does it again
25.Obliczenia pielęgniarskie i przeliczanie jednostekŚredni
12345678910111223:50?10:50 PM11:50 PM1:50 PM11:50 AM

Ćwiczenie (wymyślone wartości, nie stanowią wskazówek klinicznych). Dawkę odnotowano o godzinie 23:50 (zegar 24-godzinny). Który zapis oznacza ten sam czas w zegarze 12-godzinnym? Kliknij go.

23:50
  1. 110:50 PM
  2. 211:50 PM
  3. 31:50 PM
  4. 411:50 AM
26.Obliczenia pielęgniarskie i przeliczanie jednostekTrudny
00:0021:5001:00t = ?

Ćwiczenie (wymyślone wartości, nie stanowią wskazówek klinicznych). Wlew rozpoczyna się o 21:50 i kończy o 01:00 następnego ranka (zegar 24-godzinny). Ile godzin t trwał? Podaj odpowiedź w godzinach jako ułamek dziesiętny, zaokrągloną do dwóch miejsc po przecinku.

21:5001:00
t = h
27.Obliczanie dawekŚredni
1%5 mLm = ? mg

Ile miligramów leku m zawiera 5 mL roztworu 1% (w/v)?

1% w/v5 mL
m = mg
28.Obliczanie dawekTrudny
125 mg/5 mLV = ? mL

Dziecku o masie ciała 16 kg zlecono 15 mg/kg na dawkę zawiesiny doustnej, która zawiera 125 mg w 5 mL. Jaką objętość V podasz?

16 kg15 mg/kg125 mg/5 mL
V = mL
29.Szybkość wlewów dożylnychŚredni
500 mL20 gtt/mL3 h? gtt/min

Podaj 500 mL w ciągu 3 godzin zestawem o współczynniku 20 gtt/mL. Wyznacz szybkość kapania R w kroplach na minutę. Zaokrąglij do najbliższej liczby całkowitej.

500 mL3 h20 gtt/mL
R = gtt/min
30.Szybkość wlewów dożylnychTrudny
400 mL60 gtt/mL32 gtt/mint = ? h

Wlew kapie z szybkością 32 gtt/min przez zestaw 60 gtt/mL. W worku zostało 400 mL. Za ile godzin t worek będzie pusty?

32 gtt/min60 gtt/mL400 mL
t = h
31.Dawkowanie w pediatrii i intensywnej terapiiŚredni
100 szt.250 mLinsulina krótkodziałająca? mL/h4 szt./h

Ćwiczenie (wymyślone wartości, nie stanowią wskazówek klinicznych). Wlew zawiera 100 jednostek insuliny krótkodziałającej w 250 mL. Zlecenie to 4 jednostek/h. Wyznacz prędkość pompy R w mL/h. Zaokrąglij do jednego miejsca po przecinku.

100 szt./250 mL4 szt./h
R = mL/h
32.Dawkowanie w pediatrii i intensywnej terapiiTrudny
4 mg250 mLnorepinephrine? mL/h59 kg5 mcg/min

Ćwiczenie (wymyślone wartości, nie stanowią wskazówek klinicznych). Pacjent o masie ciała 59 kg ma zlecony norepinephrine w dawce 5 mcg/min. Worek zawiera 4 mg w 250 mL. Wyznacz prędkość pompy R w mL/h. Zaokrąglij do jednego miejsca po przecinku.

4 mg/250 mL5 mcg/min59 kg
R = mL/h
33.Płyny dożylne i bilans płynówŚredni
PrzyjęteWydalonezmiana 8-godzinnasok100 mLzupa150 mLwoda250 mLWlew dożylny100 mL/h × 8 hantybiotyk dożylnie1 × 50 mLmocz425 mLmocz500 mLmocz425 mLmocz150 mLdren z rany120 mL

Ćwiczenie (wymyślone wartości, nie stanowią wskazówek klinicznych). Karta pokazuje płyny przyjęte i wydalone przez pacjenta podczas jednej 8-godzinnej zmiany. Wlew dożylny płynął z podaną prędkością przez całą zmianę. Wyznacz sumę płynów przyjętych I w mL.

sok: 100 mLzupa: 150 mLwoda: 250 mLWlew dożylny: 100 mL/h × 8 hantybiotyk dożylnie: 1 × 50 mL
I = mL
34.Płyny dożylne i bilans płynówTrudny
1000 mL→ 50 mL/hstart 08:00trazem​ = ? h80 mL/h × 2 h

Ćwiczenie (wymyślone wartości, nie stanowią wskazówek klinicznych). Wlew 1000 mL rozpoczyna się o 08:00 z prędkością 80 mL/h. Po 2 godzinach prędkość zmienia się na 50 mL/h i nie jest już zmieniana. Po ilu godzinach t od rozpoczęcia worek będzie pusty? Zaokrąglij do jednego miejsca po przecinku.

1000 mL80 mL/h · 2 h50 mL/h
t = h
35.Skale oceny klinicznejŚredni
H? / 25+D? / 15+Aid? / 30+IV? / 20+G? / 20+MS? / 15Σ?

Ćwiczenie (wymyślone wartości, nie stanowią wskazówek klinicznych). Pacjent z zadania jest oceniany w skali Morse’a: upadki w wywiadzie w ciągu ostatnich 3 miesięcy: nie; diagnoza dodatkowa: nie; pomoc w poruszaniu się: kule, laska lub chodzik; terapia dożylna lub wkłucie zamknięte: tak; chód: zaburzony; stan psychiczny: zna swoje ograniczenia. Oblicz sumę w skali Morse’a MFS.

0–125
MFS =
36.Skale oceny klinicznejTrudny
3210123RR≤89–1112–2021–24≥25SpO₂≤9192–9394–95≥96powietrze / O₂O₂powietrzeSBP≤9091–100101–110111–219≥220HR≤4041–5051–9091–110111–130≥131ACVPUAC, V, P, UT °C≤35,035,1–36,036,1–38,038,1–39,0≥39,1niskiniskie–średnieśredniwysoki

Ćwiczenie (wymyślone wartości, nie stanowią wskazówek klinicznych). Użyj tabeli NEWS2 (SpO₂ w skali 1) dla tych obserwacji: częstość oddechów 12/min, SpO₂ 96% na powietrzu atmosferycznym, ciśnienie tętnicze 118/70 mmHg, tętno 70/min, przytomny, temperatura 38,0 °C. Do której grupy ryzyka klinicznego należy pacjent? Kliknij ją.

RR 12SpO₂ 96%powietrzeSBP 118HR 70AT 38,0 °C
  1. 1niski
  2. 2niskie–średnie
  3. 3średni
  4. 4wysoki
37.Interpretacja gazometrii krwi tętniczejŚredni

Gazometria do ćwiczeń pokazuje PaCO₂ 52 mmHg (6,9 kPa). Użyj reguły, że w przewlekłej kwasicy oddechowej HCO₃⁻ rośnie o 3,5 mmol/L na każde 10 mmHg, o które PaCO₂ przekracza 40. Zacznij od: HCO₃⁻ 24 mmol/L. Znajdź oczekiwane HCO₃⁻.

PaCO₂ 52 mmHg (6,9 kPa)wartość wyjściowa: 40 mmHg, 24 mmol/L
HCO₃⁻ = mmol/L
38.Interpretacja gazometrii krwi tętniczejTrudny

Wartości do ćwiczeń: Na⁺ 143, Cl⁻ 110, HCO₃⁻ 13 mmol/L i albumina 32 g/L. Znajdź lukę anionową skorygowaną o albuminy AGc = AG + 0,25·(40 − albumina).

Na⁺ 143 mmol/LCl⁻ 110 mmol/LHCO₃⁻ 13 mmol/Lalbumina 32 g/L
AGc = mmol/L
39.Interpretacja zapisu rytmu EKGŚredni
II25 mm/s · 10 mm/mV

Zmierz odstęp QT i odstęp R–R na tym regularnym zapisie w odprowadzeniu II, a następnie oblicz QTc (skorygowany o częstość) według wzoru Bazetta QTc = QT/√RR (oba w sekundach). Podaj odpowiedź w sekundach z trzema miejscami po przecinku.

odprowadzenie II, 25 mm/s, 10 mm/mV1 mała kratka = 0,04 s, 1 duża kratka = 0,20 sdługość zapisu 6 s
QTc = s
40.Interpretacja zapisu rytmu EKGTrudny
II25 mm/s · 10 mm/mVblok AV III stopnia (całkowity)migotanie przedsionkówblok AV II stopnia typu I (Wenckebacha)blok AV II stopnia typu II

Ten zapis w odprowadzeniu II pokazuje zaburzenie przewodzenia między przedsionkami a komorami. Jaki to rytm? Kliknij odpowiedź.

odprowadzenie II, 25 mm/s, 10 mm/mV1 mała kratka = 0,04 s, 1 duża kratka = 0,20 sdługość zapisu 6 s
  1. 1blok AV III stopnia (całkowity)
  2. 2migotanie przedsionków
  3. 3blok AV II stopnia typu I (Wenckebacha)
  4. 4blok AV II stopnia typu II

3Roztwory

1.Podstawy pielęgniarstwa

Odpowiedź: D · Measuring urine output

Dlaczego to jest odpowiedź

The Sepsis Six are: give oxygen if needed, take blood cultures, give IV antibiotics, give IV fluids, check lactate and monitor urine output, ideally within the first hour.

Odpowiedź

D · Measuring urine output
2.Podstawy pielęgniarstwa

Odpowiedź: D · Battery (trespass to the person)

Dlaczego to jest odpowiedź

Touching or treating a person without valid consent can be battery, even if the treatment was meant to help. This is why consent is needed before care.

Odpowiedź

D · Battery (trespass to the person)
3.Kontrola zakażeń i bezpieczeństwo pacjenta

Odpowiedź: D · 0,9% sodium chloride

Dlaczego to jest odpowiedź

Only 0,9% sodium chloride is compatible with blood. Dextrose (glucose) solutions can cause red cells to clump and break down, and the calcium in lactated Ringer’s (Hartmann’s) can cause clotting.

Odpowiedź

D · 0,9% sodium chloride
4.Kontrola zakażeń i bezpieczeństwo pacjenta

Odpowiedź: D · Resources go first to those most likely to survive with treatment

Dlaczego to jest odpowiedź

In disasters, triage shifts from treating the sickest first to saving the most lives with available resources. Expectant patients still receive comfort care and are reassessed as resources change.

Odpowiedź

D · Resources go first to those most likely to survive with treatment
5.Ustalanie priorytetów i delegowanie

Odpowiedź: D · “If I miss a dose, I will take two the next day.”

Dlaczego to jest odpowiedź

Doubling a missed warfarin dose raises the risk of bleeding. Patients are taught to follow the prescriber’s instructions for missed doses, and the other statements are correct.

Odpowiedź

D · “If I miss a dose, I will take two the next day.”
6.Ustalanie priorytetów i delegowanie

Odpowiedź: C · A tear in the birth canal or cervix

Dlaczego to jest odpowiedź

Continuous bright red bleeding with a firm uterus suggests a laceration of the cervix, vagina or perineum. The nurse reports it so it can be found and repaired.

Odpowiedź

C · A tear in the birth canal or cervix
7.Pielęgniarstwo kliniczne

Odpowiedź: D · Only the patient should press the button

Dlaczego to jest odpowiedź

If the patient becomes too sedated, they stop pressing the button, which protects them. When others press it, this safety mechanism is lost and overdose can occur.

Odpowiedź

D · Only the patient should press the button
8.Pielęgniarstwo kliniczne

Odpowiedź: B · Jaw thrust

Dlaczego to jest odpowiedź

A jaw thrust opens the airway with minimal neck movement. The cervical spine is protected with manual in-line stabilisation, although opening the airway still takes priority if it remains obstructed.

Odpowiedź

B · Jaw thrust
9.Wartości laboratoryjne i elektrolity

Odpowiedź: C · An unformed (liquid or soft) stool

Dlaczego to jest odpowiedź

C. difficile testing is done on unformed stool from patients with diarrhea, because many people carry the organism without disease. Testing formed stool, or stool after laxatives, can lead to misdiagnosis.Sprawdzono w: C. diff Testing · MedlinePlus (NIH) (2026)

Odpowiedź

C · An unformed (liquid or soft) stool
10.Wartości laboratoryjne i elektrolity

Odpowiedź: D · Hemophilia A (factor VIII deficiency)

Dlaczego to jest odpowiedź

Hemophilia A is an X-linked lack of factor VIII, which belongs to the intrinsic pathway, so only the aPTT is prolonged. Bleeding into joints and muscles is typical. Vitamin K deficiency and DIC prolong the PT as well, and ITP lowers the platelets.Sprawdzono w: Hemophilia A · MedlinePlus (NIH) (2026); Partial Thromboplastin Time (PTT) Test · MedlinePlus (NIH)

Odpowiedź

D · Hemophilia A (factor VIII deficiency)
11.Farmakologia

Odpowiedź: B · 300 mg

Dlaczego to jest odpowiedź

20 kg × 15 mg/kg = 300 mg. The result is also checked against the safe dose range and the adult maximum.

Odpowiedź

B · 300 mg
12.Farmakologia

Odpowiedź: C · Cyanide toxicity from nitroprusside breakdown

Dlaczego to jest odpowiedź

Nitroprusside releases cyanide, which is normally converted to thiocyanate. With high doses, long infusions or poor organ function, cyanide and thiocyanate can accumulate; the infusion is also protected from light.

Odpowiedź

C · Cyanide toxicity from nitroprusside breakdown
13.Choroby wewnętrzne i chirurgiczne: układ krążenia i oddechowy

Odpowiedź: A · Obecny jest rozpad fibryny, ale nie dowodzi to zakrzepu

Dlaczego to jest odpowiedź

D-dimer jest produktem rozpadu fibryny. Prawidłowy wynik u pacjenta z małym prawdopodobieństwem klinicznym (np. niski wynik w skali Wellsa) pomaga wykluczyć zakrzepicę żył głębokich lub zatorowość płucną. Podwyższony wynik jest częsty w wielu stanach, dlatego do potwierdzenia skrzepliny potrzebne jest badanie obrazowe (USG dupleksowe lub angio-TK tętnic płucnych).

Odpowiedź

A · Obecny jest rozpad fibryny, ale nie dowodzi to zakrzepu
14.Choroby wewnętrzne i chirurgiczne: układ krążenia i oddechowy

Odpowiedź: B · Ponownie zmierzyć, zgłosić i spodziewać się leczenia doustnego w ciągu godzin lub dni

Dlaczego to jest odpowiedź

Ciężkie nadciśnienie bez ostrego uszkodzenia narządów (czasem nazywane pilnym stanem nadciśnieniowym) leczy się, potwierdzając odczyt, szukając przyczyn, takich jak ból lub pominięte dawki, i dostosowując leczenie doustne tak, aby obniżyć ciśnienie w ciągu godzin lub dni. Szybkie obniżenie grozi niedokrwieniem mózgu, serca i nerek, ale ignorowanie go również nie jest bezpieczne.

Odpowiedź

B · Ponownie zmierzyć, zgłosić i spodziewać się leczenia doustnego w ciągu godzin lub dni
15.Choroby wewnętrzne i chirurgiczne: neurologia, endokrynologia i nerki

Odpowiedź: B · Do płynów dodaje się glukozę; insulina jest kontynuowana

Dlaczego to jest odpowiedź

Insulinę kontynuuje się do ustąpienia kwasicy ketonowej. Aby zapobiec hipoglikemii przy spadku glikemii, obok soli fizjologicznej dodaje się wlew glukozy (np. 10% glukoza w protokołach brytyjskich, 5% dekstroza w innych). Wczesne zatrzymanie insuliny pozwoliłoby ketonom znów wzrosnąć.

Odpowiedź

B · Do płynów dodaje się glukozę; insulina jest kontynuowana
16.Choroby wewnętrzne i chirurgiczne: neurologia, endokrynologia i nerki

Odpowiedź: A · "I will use a salt substitute instead of ordinary salt."

Dlaczego to jest odpowiedź

Salt substitutes often contain potassium chloride, which can cause dangerous hyperkalaemia in CKD. Patients should reduce salt without using these products. Boiling vegetables and limiting high-potassium foods are correct.

Odpowiedź

A · "I will use a salt substitute instead of ordinary salt."
17.Choroby wewnętrzne i chirurgiczne: przewód pokarmowy, okres okołooperacyjny i onkologia

Odpowiedź: D · Failure of the lower oesophageal sphincter to relax on swallowing

Dlaczego to jest odpowiedź

In achalasia, peristalsis is lost and the lower oesophageal sphincter does not relax, causing dysphagia to both solids and liquids, regurgitation and weight loss. Treatments include dilatation and surgical myotomy.

Odpowiedź

D · Failure of the lower oesophageal sphincter to relax on swallowing
18.Choroby wewnętrzne i chirurgiczne: przewód pokarmowy, okres okołooperacyjny i onkologia

Odpowiedź: D · 27%

Dlaczego to jest odpowiedź

The whole arm is 9% and the front of the trunk 18%, giving 27% total body surface area. Superficial (redness only) areas would not be counted.

Odpowiedź

D · 27%
19.Pielęgniarstwo położnicze

Odpowiedź: C · Plasma volume rises more than red cell mass

Dlaczego to jest odpowiedź

Plasma volume increases more than red cell mass, so haemoglobin concentration falls (physiological or dilutional anaemia). Iron deficiency can add to this and should still be checked.

Odpowiedź

C · Plasma volume rises more than red cell mass
20.Pielęgniarstwo położnicze

Odpowiedź: C · Use stool softeners and avoid suppositories and enemas

Dlaczego to jest odpowiedź

Fourth-degree tears involve the rectal mucosa, so anything inserted into the rectum is avoided. Stool softeners, fluids and fibre prevent straining, and pelvic floor follow-up is arranged.

Odpowiedź

C · Use stool softeners and avoid suppositories and enemas
21.Pielęgniarstwo pediatryczne

Odpowiedź: B · The reading will be falsely high

Dlaczego to jest odpowiedź

A cuff that is too small gives falsely high readings, and one that is too large gives falsely low readings. The bladder width should be about 40% of the arm circumference.

Odpowiedź

B · The reading will be falsely high
22.Pielęgniarstwo pediatryczne

Odpowiedź: D · A 2-hour-old with grunting, nasal flaring and a respiratory rate of 74/min

Dlaczego to jest odpowiedź

Grunting, nasal flaring and tachypnoea (above about 60/min) are signs of respiratory distress and need immediate assessment. Milia, acrocyanosis in the first days and mild jaundice after 24 hours in a well-feeding baby are common and expected.

Odpowiedź

D · A 2-hour-old with grunting, nasal flaring and a respiratory rate of 74/min
23.Pielęgniarstwo psychiatryczne

Odpowiedź: B · At the same time, on the same scale, in a gown, after emptying the bladder

Dlaczego to jest odpowiedź

Standardised weighing gives reliable trends. Patients may drink large amounts of water or hide objects to increase their weight, so consistent conditions and a gown are used.

Odpowiedź

B · At the same time, on the same scale, in a gown, after emptying the bladder
24.Pielęgniarstwo psychiatryczne

Odpowiedź: A · Calmly follow the agreed care plan on activity and observation, without arguing or punishing

Dlaczego to jest odpowiedź

Compensatory exercise undermines weight restoration. The team agrees clear limits and observation in the care plan and applies them consistently and without judgement, while exploring the feelings behind the behaviour.

Odpowiedź

A · Calmly follow the agreed care plan on activity and observation, without arguing or punishing
25.Obliczenia pielęgniarskie i przeliczanie jednostek

Odpowiedź: 11:50 PM

Zegar 24-godzinny: od godziny 13:00 dodaj 12 do godziny (3:45 po południu = 15:45). Od północy do 0:59 to 00:00–00:59, a 12:00–12:59 pozostaje 12:00–12:59. Przy powrocie odejmij 12 od godzin 13–23; godziny 00 stają się 12 (po północy). Czas przechodzący przez północ licz w dwóch częściach: do 24:00 (00:00), a potem od 00:00.

Przelicz godzinę

23 − 12 = 11 → PM

Odpowiedź

11:50 PM

Odpowiedź

11:50 PM
26.Obliczenia pielęgniarskie i przeliczanie jednostek

Odpowiedź: t = 3,17 h

Zegar 24-godzinny: od godziny 13:00 dodaj 12 do godziny (3:45 po południu = 15:45). Od północy do 0:59 to 00:00–00:59, a 12:00–12:59 pozostaje 12:00–12:59. Przy powrocie odejmij 12 od godzin 13–23; godziny 00 stają się 12 (po północy). Czas przechodzący przez północ licz w dwóch częściach: do 24:00 (00:00), a potem od 00:00.

Przed północą

21:50 → 24:00 = 130 min

Po północy

00:00 → 01:00 = 60 min

Suma

130 + 60 = 190 min
t = 190/60 = 3,167 ≈ 3,17 h

Odpowiedź

t = 3,17 h
27.Obliczanie dawek

Odpowiedź: m = 50 mg

Solution strengths: a percentage strength is grams per 100 mL, so 1% = 1 g/100 mL = 10 mg/mL. A ratio strength 1:1000 means 1 g in 1000 mL = 1 mg/mL; 1:10 000 is 0,1 mg/mL. For a dilution the amount of drug stays the same: C₁·V₁ = C₂·V₂.

Stężenie

1% = 1 g/100 mL = 10 mg/mL

Masa leku

m = 10·5 = 50 mg

Odpowiedź

m = 50 mg
28.Obliczanie dawek

Odpowiedź: V = 9,6 mL

Obliczanie dawki: ilość do podania to dawka zlecona podzielona przez moc preparatu, razy ilość, w jakiej ta moc występuje: ilość = (dawka zlecona/moc) × objętość. Zawsze ujednolicaj jednostki (najpierw zamień g na mg, mg na µg) i sprawdzaj, czy wynik ma sens.

Dawka z masy ciała

15·16 = 240 mg

Objętość

V = (240/125)·5 = 9,6 mL

Odpowiedź

V = 9,6 mL
29.Szybkość wlewów dożylnych

Odpowiedź: R = 56 gtt/min

Szybkość wlewu: pompę ustawia się w mL/h = objętość/czas w godzinach. Wlew grawitacyjny liczy się w kroplach na minutę: gtt/min = objętość (mL) × współczynnik kroplowy (gtt/mL)/czas (min). Współczynnik kroplowy jest podany na opakowaniu zestawu: zestawy makrokroplowe dają 10, 15 lub 20 gtt/mL (zestawy do krwi w USA często 10 gtt/mL, w Wielkiej Brytanii 15), a mikrokroplowe 60 gtt/mL. Zawsze używaj współczynnika kroplowego podanego w zadaniu lub na opakowaniu.

Czas w minutach

3·60 = 180 min

Szybkość kapania

R = 500·20/180 = 55,56 ≈ 56 gtt/min

Odpowiedź

R = 56 gtt/min

Przy łóżku zaokrąglasz do najbliższej pełnej kropli: 56 gtt/min.

30.Szybkość wlewów dożylnych

Odpowiedź: t = 12,5 h

Szybkość wlewu: pompę ustawia się w mL/h = objętość/czas w godzinach. Wlew grawitacyjny liczy się w kroplach na minutę: gtt/min = objętość (mL) × współczynnik kroplowy (gtt/mL)/czas (min). Współczynnik kroplowy jest podany na opakowaniu zestawu: zestawy makrokroplowe dają 10, 15 lub 20 gtt/mL (zestawy do krwi w USA często 10 gtt/mL, w Wielkiej Brytanii 15), a mikrokroplowe 60 gtt/mL. Zawsze używaj współczynnika kroplowego podanego w zadaniu lub na opakowaniu.

Szybkość w mL/h

32·60/60 = 32 mL/h

Pozostały czas

t = 400/32 = 12,5 h

Odpowiedź

t = 12,5 h
31.Dawkowanie w pediatrii i intensywnej terapii

Odpowiedź: R = 10 mL/h

Wlewy heparyny i insuliny: stężenie = jednostki w worku/objętość worka (jednostki/mL). Prędkość pompy (mL/h) = jednostki na godzinę/stężenie, a jednostki na godzinę = mL/h × stężenie. Przy zleceniu zależnym od masy ciała najpierw jednostki/h = jednostki/kg/h × masa ciała. Objętość bolusa = potrzebne jednostki/moc fiolki. Liczby służą wyłącznie do ćwiczeń; przy pacjencie zawsze postępuj zgodnie z lokalnymi procedurami i zlecaj podwójną kontrolę dawek wysokiego ryzyka.

Stężenie

100/250 = 0,4 szt./mL

Szybkość pompy

R = 4/0,4 = 10 mL/h

Odpowiedź

R = 10 mL/h
32.Dawkowanie w pediatrii i intensywnej terapii

Odpowiedź: R = 18,8 mL/h

Wlewy miareczkowane: najpierw wyznacz stężenie w mcg/mL (mg × 1000/mL). Przy zleceniu zależnym od masy ciała mcg/min = mcg/kg/min × masa ciała. Następnie mL/h = mcg/min × 60/stężenie. Licząc wstecz, mcg/kg/min = mL/h × stężenie/(60 × masa ciała). Liczby służą wyłącznie do ćwiczeń; przy pacjencie zawsze postępuj zgodnie z lokalnymi procedurami i zlecaj podwójną kontrolę dawek wysokiego ryzyka.

Stężenie

4 000/250 = 16 mcg/mL

Dawka na godzinę

Zlecenie jest na minutę dla całego pacjenta, więc masa ciała nie jest potrzebna.

5·60 = 300 mcg/h

Szybkość pompy

R = 300/16 = 18,75 ≈ 18,8 mL/h

Odpowiedź

R = 18,8 mL/h
33.Płyny dożylne i bilans płynów

Odpowiedź: I = 1350 mL

Płyny przyjęte i wydalone: do przyjętych wlicza się wszystko, co wchodzi (płyny doustne, wlewy dożylne, leki dożylne i przepłukania, żywienie przez zgłębnik); kostki lodu liczą się jako połowa swojej objętości. Do wydalonych wlicza się mocz, drenaże, wymiociny i inne straty. Bilans = suma przyjętych − suma wydalonych; bilans ujemny oznacza stratę netto. Liczby służą wyłącznie do ćwiczeń; przy pacjencie zawsze postępuj zgodnie z lokalnymi procedurami i zlecaj podwójną kontrolę dawek wysokiego ryzyka.

Zsumuj płyny przyjęte

doustnie: 100 + 150 + 250 = 500 mL
Wlew dożylny: 100·8 = 800 mL
antybiotyk dożylnie: 1·50 = 50 mL
I = 1350 mL

Odpowiedź

I = 1350 mL
34.Płyny dożylne i bilans płynów

Odpowiedź: t = 18,8 h

Czas wlewu: czas (h) = objętość do przetoczenia (mL)/prędkość (mL/h); użyj objętości pozostałej w worku, a nie pojemności worka. Przetoczona objętość = prędkość × czas. Godziny dziesiętne zamieniaj na godziny i minuty, mnożąc część ułamkową × 60 (0,5 h = 30 min, a nie 50 min). Liczby służą wyłącznie do ćwiczeń; przy pacjencie zawsze postępuj zgodnie z lokalnymi procedurami i zlecaj podwójną kontrolę dawek wysokiego ryzyka.

Pierwsza część

80·2 = 160 mL
1000 − 160 = 840 mL pozostało

Druga część

840/50 = 16,8 h

Czas całkowity

t = 2 + 16,8 = 18,8 h

Odpowiedź

t = 18,8 h

To około 18 h 48 min, więc worek skończy się około 02:48.

35.Skale oceny klinicznej

Odpowiedź: MFS = 55

Skala ryzyka upadku Morse’a: sześć pozycji. Upadki w wywiadzie: nie 0, tak 25. Diagnoza dodatkowa: nie 0, tak 15. Pomoc w poruszaniu się: brak, leżenie w łóżku lub pomoc pielęgniarki 0; kule, laska lub chodzik 15; trzymanie się mebli 30. Terapia dożylna lub wkłucie zamknięte: nie 0, tak 20. Chód: prawidłowy, leżenie w łóżku lub wózek inwalidzki 0; słaby 10; zaburzony 20. Stan psychiczny: zna swoje ograniczenia 0; przecenia lub zapomina o ograniczeniach 15. Suma wynosi od 0 do 125. Punkty odcięcia ryzyka różnią się między szpitalami; często stosuje się 0–24 niskie, 25–44 umiarkowane i 45 lub więcej wysokie.

Oceń każdą pozycję

upadki w wywiadzie w ciągu ostatnich 3 miesięcy: nie → 0
diagnoza dodatkowa: nie → 0
pomoc w poruszaniu się: kule, laska lub chodzik → 15
terapia dożylna lub wkłucie zamknięte: tak → 20
chód: zaburzony → 20
stan psychiczny: zna swoje ograniczenia → 0

Dodaj

Suma w skali Morse’a = 0 + 0 + 15 + 20 + 20 + 0 = 55

Odpowiedź

MFS = 55
36.Skale oceny klinicznej

Odpowiedź: niski

NEWS2 (National Early Warning Score 2, Royal College of Physicians 2017): oceń każdy z siedmiu parametrów według tabeli (częstość oddechów, SpO₂ w skali 1, oddychanie powietrzem lub dodatkowym tlenem, ciśnienie skurczowe, tętno, stan świadomości w skali ACVPU i temperatura) i dodaj punkty. Ryzyko kliniczne: 0–4 niskie; wynik 3 w którymkolwiek pojedynczym parametrze niskie–średnie; 5–6 średnie; 7 lub więcej wysokie. Suma 5 lub więcej wymaga pilnej reakcji.

Oceń każdy parametr

RR 12/min → 0
SpO₂ 96% → 0
na powietrzu → 0
SBP 118 mmHg → 0
HR 70/min → 0
przytomny (A) → 0
T 38,0 °C → 0

Suma i czerwone wyniki

NEWS2 = 0 + 0 + 0 + 0 + 0 + 0 + 0 = 0
Żaden parametr nie daje 3 punktów.

Grupa ryzyka

niski

Odpowiedź

niski
37.Interpretacja gazometrii krwi tętniczej

Odpowiedź: HCO₃⁻ = 28,2 mmol/L

Oczekiwana kompensacja: w kwasicy metabolicznej wzór Wintera przewiduje PaCO₂ = 1,5·HCO₃⁻ + 8 ± 2 mmHg; zmierzona wartość powyżej tego zakresu wskazuje na dodatkową kwasicę oddechową, a poniżej na dodatkową zasadowicę oddechową. Luka anionowa AG = Na⁺ − (Cl⁻ + HCO₃⁻), prawidłowo około 8–12 mmol/L, odróżnia kwasicę metaboliczną z podwyższoną luką od kwasicy z prawidłową luką; niskie stężenie albumin maskuje podwyższoną lukę (dodaj 2,5 na każdy g/dL, o który albuminy są poniżej 4,0). Współczynnik delta (AG − 12)/(24 − HCO₃⁻) w przedziale od około 0,8 do 2 odpowiada czystej kwasicy z podwyższoną luką (niektóre podręczniki przyjmują 1 zamiast 0,8), wartość niższa dodatkowej kwasicy z prawidłową luką, a wartość powyżej 2 dodatkowej zasadowicy metabolicznej.

Zmiana PaCO₂

|52 − 40| = 12 mmHg → 1,2 × 10 mmHg

Oczekiwane HCO₃⁻

HCO₃⁻ = 24 + 3,5·1,2 = 28,2 mmol/L

Odpowiedź

HCO₃⁻ = 28,2 mmol/L
38.Interpretacja gazometrii krwi tętniczej

Odpowiedź: AGc = 22 mmol/L

Oczekiwana kompensacja: w kwasicy metabolicznej wzór Wintera przewiduje PaCO₂ = 1,5·HCO₃⁻ + 8 ± 2 mmHg; zmierzona wartość powyżej tego zakresu wskazuje na dodatkową kwasicę oddechową, a poniżej na dodatkową zasadowicę oddechową. Luka anionowa AG = Na⁺ − (Cl⁻ + HCO₃⁻), prawidłowo około 8–12 mmol/L, odróżnia kwasicę metaboliczną z podwyższoną luką od kwasicy z prawidłową luką; niskie stężenie albumin maskuje podwyższoną lukę (dodaj 2,5 na każdy g/dL, o który albuminy są poniżej 4,0). Współczynnik delta (AG − 12)/(24 − HCO₃⁻) w przedziale od około 0,8 do 2 odpowiada czystej kwasicy z podwyższoną luką (niektóre podręczniki przyjmują 1 zamiast 0,8), wartość niższa dodatkowej kwasicy z prawidłową luką, a wartość powyżej 2 dodatkowej zasadowicy metabolicznej.

Luka anionowa

AG = 143 − (110 + 13) = 20

Korekta na albuminy

20 + 0,25·(40 − 32) = 22 mmol/L

Odpowiedź

AGc = 22 mmol/L

Powyżej około 12 po korekcie: duża luka anionowa.

39.Interpretacja zapisu rytmu EKG

Odpowiedź: QTc = 0,491 s

QT i QTc: odstęp QT biegnie od początku zespołu QRS do końca załamka T. Skraca się wraz ze wzrostem częstości akcji serca, dlatego koryguje się go o częstość za pomocą odstępu R–R w sekundach: QTc według Bazetta = QT/√RR, a QTc według Fridericii = QT/∛RR. Wzór Bazetta jest używany w większości podręczników; nadmiernie koryguje przy szybkiej częstości, gdzie preferuje się wzór Fridericii. Granice różnią się w zależności od źródła: QTc powyżej około 0,45 s u mężczyzn lub 0,46 s u kobiet zwykle uznaje się za wydłużony, a powyżej 0,50 s za znacznie wydłużony.

Pomiar

QT = 13 × 0,04 = 0,52 s
RR = 28 × 0,04 = 1,12 s

Wzór Bazetta

QTc = 0,52/√1,12 = 0,52/1,058 = 0,491 s

Odpowiedź

QTc = 0,491 s

Powyżej zwykłych granic zarówno dla mężczyzn (około 0,45 s), jak i kobiet (około 0,46 s): wydłużony. (491 ms)

40.Interpretacja zapisu rytmu EKG

Odpowiedź: blok AV II stopnia typu I (Wenckebacha)

Bloki AV: wyznacz kolejne załamki P i sprawdź, po których następuje zespół QRS. Blok I stopnia: każdy załamek P przewiedziony, PR stały i powyżej 0,20 s. Blok II stopnia typu I (Mobitz I, Wenckebacha): odstęp PR wydłuża się z pobudzenia na pobudzenie, aż jeden załamek P nie zostanie przewiedziony, po czym cykl zaczyna się od nowa (grupowanie pobudzeń). Blok II stopnia typu II (Mobitz II): odstęp PR pobudzeń przewiedzionych pozostaje stały, a załamki P nagle nie są przewodzone; zespół QRS jest często szeroki. Blok III stopnia (całkowity): załamki P i zespoły QRS są każde regularne, ale niezależne, odstęp PR zmienia się przypadkowo, a częstość przedsionków jest większa niż częstość rytmu zastępczego (węzłowy 40–60/min z wąskim zespołem QRS, komorowy 20–40/min z szerokim zespołem QRS). Bloku 2:1 nie można na podstawie jednego zapisu określić jako typ I lub typ II.

Pięć kroków

1. Częstość: 5 zespołów QRS w 6 s, × 10 = 50 na minutę.
2. Rytm: regularnie nieregularny, zespoły QRS występują w grupach oddzielonych przerwą (grupowanie pobudzeń).
3. Załamki P: dodatnie i regularne (P–P 0,88 s, 68 na minutę); po jednym z każdych 4 załamków P nie następuje zespół QRS.
4. Odstęp PR: wydłuża się o 0,20 → 0,32 → 0,40 s, po czym jeden załamek P nie zostaje przewiedziony.
5. QRS: 0,06 s, wąski (poniżej 0,12 s).

Interpretacja

blok AV II stopnia typu I (Wenckebacha)

Odpowiedź

blok AV II stopnia typu I (Wenckebacha)

To niezależne materiały do ćwiczeń. ExamProblems nie jest powiązane z organizacją przeprowadzającą ten egzamin ani przez nią rekomendowane, a nazwa egzaminu służy wyłącznie do opisu treści. NCLEX®, NCLEX-RN® and NCLEX-PN® są znakami towarowymi the National Council of State Boards of Nursing, Inc. (NCSBN), organizacji niezwiązanej z ExamProblems, która go nie popiera i nie odpowiada za jego poprawność.

ExamProblems · examproblems.com/courses/nclex-rn-practice-questions