Pytania ćwiczeniowe w stylu NCLEX (RN): zestaw na powtórkę

Wzory, najważniejsze kroki metod dla każdego tematu i 40 zadań do ćwiczenia, z pełnymi rozwiązaniami na końcu.

Nowe zadaniaWróć do przedmiotu

W oknie drukowania wybierz „Zapisz jako PDF”, aby zachować kopię na swoim urządzeniu.

1Wzory i metody

Kontrola zakażeń i bezpieczeństwo pacjenta

Metoda

  1. Zacznij od standardowych środków ostrożności u każdego pacjenta: higiena rąk, środki ochrony indywidualnej odpowiednie do spodziewanej ekspozycji, bezpieczne postępowanie z ostrymi narzędziami.
  2. Dodaj środki ostrożności zależnie od drogi szerzenia: kontaktowe (fartuch, rękawiczki), kropelkowe (maseczka chirurgiczna), powietrzne (N95, pokój z ujemnym ciśnieniem).
  3. Utrzymuj sterylne przedmioty sterylnymi: jeśli masz wątpliwości, nie są sterylne; wymień, nigdy nie wycieraj.
  4. Zapobiegaj szkodom w otoczeniu: środki zapobiegania upadkom, przymus bezpośredni tylko w ostateczności, RACE i PASS w pożarze.
  5. Sprawdź zasady podawania leków, dwa identyfikatory i dodatkowe zabezpieczenia dla leków wysokiego ryzyka; zgłaszaj błędy i zdarzenia niemal błędne (near miss).

Ustalanie priorytetów i delegowanie

Metoda

  1. Zapytaj, co najszybciej zaszkodzi pacjentowi, jeśli nic się nie zrobi.
  2. Zastosuj ABC (C-A-B w zatrzymaniu krążenia), a następnie hierarchię Maslowa: potrzeby fizjologiczne przed bezpieczeństwem, bezpieczeństwo przed potrzebami psychologicznymi.
  3. Porównaj opcje: ostre przed przewlekłym, niestabilne przed stabilnym, nieoczekiwane przed oczekiwanym, ogólnoustrojowe przed miejscowym, i porównaj każdy objaw ze stanem wyjściowym pacjenta.
  4. Oceń, zanim zadziałasz, chyba że to stan nagły; wtedy wybierz krok, od którego zależą pozostałe.
  5. Przy delegowaniu sprawdź pięć zasad: zadanie, okoliczności, osoba, polecenia i nadzór. Ocena, edukacja i ewaluacja pozostają przy pielęgniarce (RN).

Wartości laboratoryjne i elektrolity

Metoda

  1. Porównaj wartość z zakresem referencyjnym laboratorium, a następnie ze stanem wyjściowym i trendem pacjenta.
  2. Sprawdź próbkę: hemoliza, opóźnienie lub krew pobrana w pobliżu wlewu dożylnego mogą dać fałszywe wyniki.
  3. Powiąż wartość z typowymi objawami oraz z lekami i stanami, które ją powodują.
  4. Szukaj interakcji: niski potas lub magnez zwiększa toksyczność digoksyny; odwodnienie zwiększa stężenie litu.
  5. Działaj dla pacjenta: oceń, wstrzymaj lek, jeśli stężenie jest niebezpieczne, powtórz na głos wartości krytyczne i poinformuj osobę zlecającą.

Choroby wewnętrzne i chirurgiczne: układ krążenia i oddechowy

Metoda

  1. Nazwij problem: niewydolność pompy, zamknięta tętnica, rytm serca, zakrzep, zwężenie dróg oddechowych, zakażenie albo problem z urządzeniem.
  2. Najpierw sprawdź objawy zagrożenia: hipoksję, hipotensję, ból w klatce piersiowej, nowe splątanie, zimną kończynę bez tętna.
  3. Dopasuj tlen do pacjenta: 94–98% u większości, 88–92% u osób zagrożonych retencją CO₂.
  4. Połącz każdy lek z jego badaniem i ryzykiem: warfaryna i INR, heparyna i aPTT oraz płytki krwi, diuretyki i potas.
  5. Wybierz bezpieczne pierwsze działanie, następnie eskaluj i oceń ponownie.

Choroby wewnętrzne i chirurgiczne: neurologia, endokrynologia i nerki

Metoda

  1. Sprawdź glikemię u każdego pacjenta z nowym splątaniem, osłabieniem lub napadem drgawek.
  2. Traktuj poziom świadomości jako najwcześniejszy sygnał ostrzegawczy problemów z mózgiem; źrenice i triada Cushinga pojawiają się późno.
  3. W stanach nagłych w cukrzycy odróżnij DKA (ketony, kwasica) od HHS (bardzo wysoka osmolalność, odwodnienie); najpierw podaj płyny.
  4. Przy zaburzeniach sodu i wody ustal, czy ADH jest w nadmiarze (SIADH), czy go brakuje (moczówka prosta), a przewlekłe zmiany koryguj powoli.
  5. Przy problemach z nerkami przypisz przyczynę do przednerkowej, wewnątrznerkowej lub pozanerkowej i obserwuj potas oraz płyny.

Choroby wewnętrzne i chirurgiczne: przewód pokarmowy, okres okołooperacyjny i onkologia

Metoda

  1. Zapytaj, co może być ukryte: krwawienie wewnętrzne, zakażenie bez gorączki, hipowentylacja przy prawidłowym SpO₂.
  2. Wykorzystaj czas, jaki upłynął po operacji, aby zawęzić powikłania: krwawienie w ciągu godzin, problemy z klatką piersiową w ciągu dni, problemy z raną i przeciek później.
  3. Przy bólu oceń go, zastosuj analgezję multimodalną, oceń ponownie i monitoruj sedację przy każdym opioidzie.
  4. U chorych na raka każdą chorobę w okresie nadiru traktuj jak sepsę neutropeniczną i poznaj stany nagłe w onkologii.
  5. Przy oparzeniach licz tylko obszary częściowej i pełnej grubości skóry, zacznij odliczanie wg Parklanda od chwili oparzenia i dostosowuj płyny do diurezy.

Pielęgniarstwo położnicze

Metoda

  1. Umieść kobietę w czasie: tydzień ciąży, okres porodu lub doba po porodzie, i zdecyduj, co jest w tym momencie prawidłowe.
  2. Szukaj pacjenta w niebezpieczeństwie: matki, płodu lub noworodka, albo kilku z nich naraz.
  3. Połącz objaw z przyczyną: VEAL CHOP dla deceleracji, cztery T dla krwawienia, BUBBLE-HE po porodzie.
  4. Najpierw wybierz działanie, które poprawia przepływ krwi i dotlenienie (ułożenie na boku, wstrzymanie oksytocyny, masaż dna macicy), potem eskaluj.

Pielęgniarstwo pediatryczne

Metoda

  1. Najpierw zanotuj wiek dziecka: od niego zależą prawidłowe parametry życiowe, kamienie milowe rozwoju i właściwa skala bólu.
  2. Oceń drożność dróg oddechowych, oddychanie i krążenie, pamiętając, że dzieci się kompensują, a potem szybko się pogarszają.
  3. Dopasuj działanie do etapu rozwoju i włącz rodzinę.
  4. Sprawdź, czy odpowiedź jest bezpieczna dla dziecka: dawka zależna od masy ciała, bez aspiryny w chorobie wirusowej, bez kodeiny poniżej 12. roku życia.

Pielęgniarstwo psychiatryczne

Metoda

  1. Ustal, czy istnieje bezpośrednie zagrożenie: samobójstwo, przemoc, stan nagły związany z lekami lub choroba somatyczna.
  2. Najpierw działaj na rzecz bezpieczeństwa: obserwuj, usuń środki, deeskaluj, odstaw szkodliwy lek, wezwij pomoc.
  3. Wybierz odpowiedź terapeutyczną: uznaj uczucia, przedstaw rzeczywistość, unikaj fałszywego uspokajania i pytań „dlaczego”.
  4. Szanuj prawa pacjenta: najmniej restrykcyjna opcja, zgoda i poufność wraz z jej granicami.

Obliczenia pielęgniarskie i przeliczanie jednostek

Kroki metryczne
1 kg = 1000 g, 1 g = 1000 mg, 1 mg = 1000 mcg, 1 L = 1000 mL
Masa i długość
1 kg = 2,2 lb, 1 lb = 16 oz, 1 in = 2,54 cm, 1 ft = 12 in
Miary domowe
1 tsp = 5 mL, 1 tbsp = 15 mL, 1 fl oz = 30 mL, 1 cup = 8 fl oz = 240 mL
Temperatura
°C = (°F − 32)·5/9, °F = °C·9/5 + 32
Zegar 24-godzinny
godziny PM 1–11: dodaj 12; 12 AM = 00:xx; 12 PM = 12:xx
Szybkość dawkowania
mcg/min × 60/1000 = mg/h
Współczynniki laboratoryjne
glukoza 1 mmol/L = 18 mg/dL; kreatynina 1 mg/dL = 88,4 µmol/L; Hb 1 g/dL = 10 g/L

Metoda

  1. Zapisz daną wielkość z jednostką i jednostkę, którą chcesz otrzymać.
  2. Wybierz odpowiednik: 1000 między kg, g, mg i mcg lub L i mL; 1 kg = 2,2 lb; 1 łyżeczka = 5 mL, 1 łyżka stołowa = 15 mL, 1 fl oz = 30 mL, 1 szklanka = 240 mL.
  3. Zapisz to jako ułamek tak, aby niechciana jednostka się skróciła; dla szybkości użyj jednego ułamka na każdą zmieniającą się jednostkę.
  4. Sprawdź kierunek: mniejsza jednostka daje większą liczbę.
  5. Zaokrąglaj tylko ostateczną odpowiedź, z dokładnością podaną w pytaniu.

Obliczanie dawek

Dawka ze stężenia
objętość = dawka / stężenie
Dawka zależna od masy ciała
dawka = mg/kg × masa ciała
Tabletki
liczba = dawka / dawka w tabletce
Jednostki
1 g = 1000 mg, 1 mg = 1000 mcg

Metoda

  1. Przelicz zleconą dawkę i moc preparatu na tę samą jednostkę.
  2. Użyj wzoru „potrzebne przez dostępne razy ilość”: (D/H) × Q.
  3. Przy dawkach zależnych od masy ciała najpierw pomnóż przez masę w kg, a potem podziel dawkę dobową przez liczbę dawek.
  4. Najpierw oszacuj wynik i sprawdź, czy odpowiedź jest rozsądna.

Szybkość wlewów dożylnych

Szybkość pompy
mL/h = volume (mL)/time (h)
Szybkość kapania
drops/min = volume (mL) × drop factor / time (min)
Czas wlewu
time (h) = volume (mL)/rate (mL/h)

Metoda

  1. Prędkość pompy w mL/h: objętość podzielona przez czas w godzinach.
  2. Prędkość kroplówki w kroplach/min: objętość × współczynnik kroplenia podzielone przez czas w minutach.
  3. Pozostały czas: pozostała objętość podzielona przez prędkość.
  4. Zaokrąglaj tak, jak wymaga zadanie lub sprzęt.

Dawkowanie w pediatrii i intensywnej terapii

Dawka dobowa
mg/dobę = mg/kg/dobę × masa ciała (kg)
Liczba dawek na dobę
liczba = 24 h / odstęp między dawkami (h)
Funty na kilogramy
kg = lb / 2,2
Stężenie wlewu
jednostki/mL = jednostki w worku / objętość worka
Szybkość pompy
mL/h = dawka na godzinę / stężenie
Wlew miareczkowany
mL/h = mcg/kg/min × kg × 60 / (mcg/mL)
Dawka z prędkości pompy
mcg/kg/min = mL/h × (mcg/mL) / (60 × kg)
Jednostki
1 mg = 1000 mcg

Płyny dożylne i bilans płynów

Holliday–Segar na godzinę
4 mL/kg (pierwsze 10 kg) + 2 mL/kg (kolejne 10 kg) + 1 mL/kg (każdy kg powyżej 20)
Holliday–Segar na dobę
100 / 50 / 20 mL/kg dla tych samych przedziałów
Bilans płynów
przyjęte − wydalone
Kostki lodu
liczą się jako połowa swojej objętości
Diureza
mL/kg/h = mL / (kg × h)
Czas wlewu
czas (h) = pozostała objętość (mL) / prędkość (mL/h)
Przetoczona objętość
mL = prędkość × czas

Skale oceny klinicznej

Skala śpiączki Glasgow (GCS)
GCS = E (1–4) + V (1–5) + M (1–6) = 3–15
Apgar
5 objawów × 0–2 = 0–10; 7–10 uspokajający, 4–6 umiarkowanie nieprawidłowy, 0–3 niski
Skala Braden
5 × (1–4) + 1 × (1–3) = 6–23; ≤ 18 ryzyko
Skala ryzyka upadku Morse’a
upadki 25, diagnoza 15, pomoc 15/30, wkłucie dożylne 20, chód 10/20, stan psychiczny 15
Ryzyko według NEWS2
0–4 niskie; pojedyncze 3 niskie–średnie; 5–6 średnie; ≥ 7 wysokie
Średnie ciśnienie tętnicze (MAP)
MAP = (SBP + 2·DBP)/3 = DBP + PP/3
Ciśnienie tętna i wskaźnik wstrząsu
PP = SBP − DBP, SI = HR/SBP
Wskaźnik masy ciała
BMI = kg/m² = 703·lb/in²

Metoda

  1. Znajdź arkusz punktacji używany w pytaniu i jego zakres (GCS 3–15, Apgar 0–10, Braden 6–23, Morse 0–125).
  2. Oceń każdą pozycję osobno, dopasowując opis do jej poziomu.
  3. Dodaj punkty z pozycji i sprawdź, czy suma mieści się w zakresie.
  4. Zastosuj punkty odcięcia: w NEWS2 szukaj także każdego pojedynczego parametru dającego 3 punkty.
  5. Dla wartości pochodnych użyj MAP = (SBP + 2·DBP)/3, PP = SBP − DBP, SI = HR/SBP i BMI = kg/m².

Interpretacja gazometrii krwi tętniczej

Zakresy prawidłowe
pH 7,35–7,45, PaCO₂ 35–45 mmHg (4,7–6,0 kPa), HCO₃⁻ 22–26 mmol/L
ROME
Zaburzenie oddechowe: PaCO₂ odwrotnie do pH; metaboliczne: HCO₃⁻ zgodnie z pH
Wzór Wintersa
PaCO₂ = 1,5·HCO₃⁻ + 8 ± 2
Zasadowica metaboliczna
PaCO₂ ≈ 0,7·HCO₃⁻ + 21
Luka anionowa
AG = Na⁺ − (Cl⁻ + HCO₃⁻) ≈ 8–12
Luka anionowa skorygowana o albuminy
AG + 2,5·(4,0 − alb g/dL) = AG + 0,25·(40 − alb g/L)
Wskaźnik delta
(AG − 12)/(24 − HCO₃⁻)
Wskaźnik P/F
PaO₂/FiO₂
Równanie gazu pęcherzykowego
PAO₂ = FiO₂·(760 − 47) − PaCO₂/0,8
Osmolalność surowicy
2·Na⁺ + glucose + urea (2·Na⁺ + glucose/18 + BUN/2,8)

Metoda

  1. Odczytaj pH: poniżej 7,35 to kwasica, powyżej 7,45 zasadowica.
  2. Znajdź wartość, która to tłumaczy: PaCO₂ zmieniające się odwrotnie do pH oznacza zaburzenie oddechowe, HCO₃⁻ zmieniające się zgodnie z pH – metaboliczne.
  3. Spójrz na drugą wartość: prawidłowa oznacza brak wyrównania, nieprawidłowa w kierunku wyrównującym oznacza wyrównanie częściowe, a prawidłowe pH przy obu wartościach nieprawidłowych oznacza wyrównanie całkowite.
  4. Przy kwasicy metabolicznej porównaj PaCO₂ ze wzorem Wintersa, 1,5·HCO₃⁻ + 8 ± 2, i oblicz lukę anionową Na⁺ − (Cl⁻ + HCO₃⁻).
  5. Wysoką lukę anionową sprawdź wskaźnikiem delta, a przy niskiej albuminie – luką skorygowaną.

Interpretacja zapisu rytmu EKG

Papier (25 mm/s, 10 mm/mV)
1 mała kratka = 0,04 s, 1 duża kratka = 0,20 s, 10 mm = 1 mV
Częstość akcji serca, rytm regularny
300 ÷ duże kratki = 1500 ÷ małe kratki = 60 ÷ RR (s)
Częstość akcji serca, rytm nieregularny
Zespoły QRS w 6 s × 10
Prawidłowy odstęp PR
0,12–0,20 s
Prawidłowy czas trwania QRS
< 0.12 s
QTc (Bazett)
QT/√RR
QTc (Fridericia)
QT/∛RR
QTc (Framingham)
QT + 154·(1 − RR)
Częstości zatokowe
bradykardia < 60, prawidłowa 60–100, tachykardia > 100 /min
Częstości rytmów zastępczych
węzłowy 40–60, komorowy 20–40 /min
Szybkie rytmy
SVT 150–250 /min (wąskie), VT > 100 /min (szerokie)

Metoda

  1. Częstość: przy rytmie regularnym podziel 300 przez liczbę dużych kratek lub 1500 przez liczbę małych kratek między dwoma załamkami R; przy rytmie nieregularnym policz zespoły QRS w 6 sekundach i pomnóż przez 10.
  2. Rytm: porównaj odstępy R–R. Równe oznaczają rytm regularny; powtarzający się wzorzec to rytm regularnie nieregularny; brak jakiegokolwiek wzorca to rytm całkowicie nieregularny.
  3. Załamki P: czy w odprowadzeniu II przed każdym zespołem QRS jest dodatni załamek P, wszystkie takie same? Szukaj fal migotania lub fal o kształcie zębów piły, odwróconych załamków P i załamków P bez zespołu QRS.
  4. Odstęp PR: od początku P do początku QRS, prawidłowo 0,12–0,20 s i stały. Sprawdź, czy się wydłuża, czy pozostaje stały przed wypadnięciem pobudzenia, czy zmienia się przypadkowo.
  5. Czas trwania QRS: poniżej 0,12 s to wąski; 0,12 s lub więcej to szeroki. Następnie nazwij rytm, a dla QT użyj QTc = QT/√RR (Bazett) z czasami w sekundach.

2Zadania do ćwiczenia

1.Podstawy pielęgniarstwaŚredni

At what angle is a subcutaneous injection usually given?

  1. AAlways exactly 15 degrees, with the skin stretched flat
  2. B45 to 90 degrees, depending on the amount of fat
  3. CAlways parallel to the skin
  4. D90 degrees after stretching the skin flat
2.Podstawy pielęgniarstwaTrudny

Why can a patient with a high fever be in negative fluid balance even when measured intake equals measured output?

  1. AFever causes the body to make extra water from fat
  2. BFever has no effect on the body's water balance
  3. CFever makes the kidneys produce extra urine that cannot be measured
  4. DFever increases unmeasured fluid loss through sweating and breathing
3.Kontrola zakażeń i bezpieczeństwo pacjentaŚredni

A colleague has drawn up a medication and asks the nurse to give it to her patient. What should the nurse do?

  1. AGive it, as long as the syringe has a label with the drug name on it
  2. BGive it, and document that the colleague prepared it
  3. CGive it, because the colleague is experienced
  4. DDecline, and give only medications that the nurse prepared or checked personally
4.Kontrola zakażeń i bezpieczeństwo pacjentaTrudny

Na oddziale w szafie z zapasem oddziałowym przechowuje się fiolki ze stężonym chlorkiem potasu. Dlaczego wiele wytycznych dotyczących bezpieczeństwa odradza takie postępowanie?

  1. AFiolki z chlorkiem potasu tracą ważność w ciągu doby od otwarcia
  2. BOmyłkowo podany nierozcieńczony koncentrat może zatrzymać serce
  3. CChlorek potasu jest zbyt drogi, by trzymać go w ogólnym zapasie oddziałowym
  4. DChlorek potasu należy zawsze podawać doustnie
5.Ustalanie priorytetów i delegowanieŚredni

A patient has a tonic-clonic seizure in bed. What should the nurse do first?

  1. APlace a tongue depressor between the teeth
  2. BGive a drink of water to help the patient wake
  3. CHold the arms and legs down firmly to stop the jerking movements quickly
  4. DProtect the head and turn the patient on their side when possible
6.Ustalanie priorytetów i delegowanieTrudny

Pacjent ze świeżą tracheostomią kaszle, ma szumy oddechowe, a SpO₂ spadło do 86%. Jakie jest pierwsze działanie?

  1. AOdessać tracheostomię
  2. BPodać wziewnie lek rozszerzający oskrzela w nebulizacji
  3. CZmienić taśmy mocujące rurkę tracheostomijną
  4. DUdokumentować SpO₂ i ponownie sprawdzić za 30 minut
7.Pielęgniarstwo kliniczneŚredni

A patient says they are "allergic" to codeine because it made them constipated. How should this be recorded?

  1. AAs an allergy to all painkillers
  2. BAs a severe anaphylactic allergy to all opioids
  3. CAs a side effect or intolerance, not a true allergy
  4. DIt should not be recorded at all
8.Pielęgniarstwo kliniczneTrudny

Soon after starting chemotherapy for a high-grade lymphoma, a patient has rising potassium, phosphate and uric acid with falling urine output. What is the most likely cause?

  1. ARefeeding syndrome
  2. BTumour lysis syndrome
  3. CAdrenal insufficiency
  4. DSyndrome of inappropriate ADH secretion
9.Wartości laboratoryjne i elektrolityŚredni

How should a patient collect a clean-catch midstream urine sample?

  1. AFill the cup completely, then add tap water if there is not enough
  2. BClean the area, start voiding into the toilet, then catch the middle part
  3. CCollect the very first urine of the stream directly in the sterile cup
  4. DCollect urine from the toilet bowl after voiding into the toilet
10.Wartości laboratoryjne i elektrolityTrudny

Który układ wyników pasuje do SIADH?

  1. APrawidłowy sód z bardzo rozcieńczonym moczem
  2. BNiski sód w surowicy, wysoka osmolalność surowicy i rozcieńczony mocz
  3. CNiski sód w surowicy, niska osmolalność surowicy i stężony mocz
  4. DWysoki sód w surowicy, wysoka osmolalność surowicy i bardzo rozcieńczony mocz
11.FarmakologiaŚredni

How can the absorption of oral iron be improved?

  1. ATake it with a cup of strong tea
  2. BTake it at the same time as an antacid to protect the stomach
  3. CTake it with vitamin C, such as orange juice, on an empty stomach
  4. DTake it with a glass of milk
12.FarmakologiaTrudny

Why are tetracyclines usually avoided in pregnancy and in young children (under 8 years in US guidance, under 12 years in the UK)?

  1. AThey block the action of growth hormone and stunt the child's growth
  2. BThey bind to growing teeth and bone and stain the teeth permanently
  3. CThey cause severe hearing loss in children
  4. DThey cause grey baby syndrome in infants
13.Choroby wewnętrzne i chirurgiczne: układ krążenia i oddechowyŚredni

Dlaczego azotany stosuje się z dużą ostrożnością w zawale prawej komory?

  1. AAzotany powodują niebezpieczną hiperkaliemię w tym typie zawału
  2. BPrawa komora zależy od obciążenia wstępnego, więc ciśnienie może gwałtownie spaść
  3. CAzotany nie wchłaniają się, gdy dotknięta jest prawa komora
  4. DAzotany powodują rozprzestrzenienie się zawału na lewą komorę
14.Choroby wewnętrzne i chirurgiczne: układ krążenia i oddechowyTrudny

A 74-year-old with atrial fibrillation, hypertension and diabetes asks why she needs an anticoagulant when she feels well. Which reply is best?

  1. AIt is needed only while she has palpitations
  2. BHer risk of stroke is high, and an anticoagulant lowers it
  3. CIt is given to lower her blood pressure
  4. DThe anticoagulant will stop the irregular heartbeat for good
15.Choroby wewnętrzne i chirurgiczne: neurologia, endokrynologia i nerkiŚredni

Piętnaście minut po leczeniu tabletkami glukozy glikemia pacjenta wzrosła z 3,2 do 5,1 mmol/L. Następny posiłek jest za dwie godziny. Co powinno się teraz stać?

  1. AOd razu podać zwykłą dawkę szybko działającej insuliny
  2. BPodać przekąskę z dłużej działającymi węglowodanami, np. kanapkę
  3. CPodać kolejną dawkę tabletek glukozy, aby podnieść poziom wyżej
  4. DNie trzeba nic robić do czasu podania następnego posiłku
16.Choroby wewnętrzne i chirurgiczne: neurologia, endokrynologia i nerkiTrudny

Which statement correctly distinguishes spinal shock from neurogenic shock?

  1. ASpinal shock is low blood pressure; neurogenic shock is the loss of reflexes
  2. BSpinal shock is lost reflexes; neurogenic shock is low BP and slow pulse
  3. CNeurogenic shock is caused by blood loss; spinal shock is caused by infection
  4. DThey are two names for exactly the same condition
17.Choroby wewnętrzne i chirurgiczne: przewód pokarmowy, okres okołooperacyjny i onkologiaŚredni

Jaka jest główna różnica kliniczna między niedrożnością jelita cienkiego a grubego?

  1. ABrak różnic klinicznych; tylko tomografia komputerowa je rozróżnia
  2. BJelito cienkie: wczesne wymioty, mniejsze rozdęcie; jelito grube: późniejsze wymioty, wyraźne rozdęcie
  3. CJelito cienkie: brak wymiotów; jelito grube: wczesne obfite wymioty bez rozdęcia
  4. DJelito cienkie: tylko wyraźne rozdęcie; jelito grube: brak bólu, wymiotów i rozdęcia
18.Choroby wewnętrzne i chirurgiczne: przewód pokarmowy, okres okołooperacyjny i onkologiaTrudny

During a nasogastric feed, a patient starts coughing and SpO₂ falls from 96% to 89%. What should the nurse do first?

  1. AStop the feed and assess the airway and breathing
  2. BLay the patient flat to help them rest
  3. CGive a drink of water to clear the throat
  4. DIncrease the feed rate to finish it sooner
19.Pielęgniarstwo położniczeŚredni

A newborn has a cleft lip and palate. Which feeding approach is most appropriate?

  1. AWithholding feeds until surgery
  2. BFeeding only with a spoon from birth
  3. CSpecial teats and an upright position
  4. DFeeding lying flat on the back
20.Pielęgniarstwo położniczeTrudny

Why is weighing blood-soaked pads better than visual estimation of postpartum blood loss?

  1. AWeighing is faster than looking
  2. BWeighing tells you the cause of the bleeding
  3. CVisual estimates always overestimate blood loss
  4. DVisual estimates underestimate large losses
21.Pielęgniarstwo pediatryczneŚredni

How should an infant with heart failure be fed?

  1. ALying flat on the back so the baby does not need to hold the head up
  2. BStop the feed when the baby tires and wait until the next scheduled feed
  3. CSmall, frequent feeds with rest breaks, using higher-energy milk if prescribed
  4. DLarge feeds every 6 hours so the baby can rest in between
22.Pielęgniarstwo pediatryczneTrudny

A 3-year-old was pulled from a pool after a brief submersion. She is now awake and coughs now and then. What should the nurse advise?

  1. AGive her a warm drink and put her to bed for a long sleep
  2. BObserve her in hospital for several hours, as breathing problems can develop later
  3. CTake her straight home, because she is awake, talking and only coughing now and then
  4. DOnly seek care if she develops a fever in the next week
23.Pielęgniarstwo psychiatryczneŚredni

A woman was assaulted 10 days ago. She has nightmares, avoids the area and feels detached. According to DSM-5, which diagnosis fits the timing best?

  1. AAcute stress disorder
  2. BAdjustment disorder with anxiety
  3. CGeneralised anxiety disorder
  4. DPost-traumatic stress disorder
24.Pielęgniarstwo psychiatryczneTrudny

A 50-year-old man has believed for a year that his wife is unfaithful. He works normally, his speech is organised and he has no hallucinations. Which diagnosis is most likely?

  1. ADelusional disorder
  2. BSchizophreniform disorder
  3. CBipolar I disorder
  4. DSchizophrenia
25.Obliczenia pielęgniarskie i przeliczanie jednostekŚredni
10,1184 mL? mLzaokrąglij do 0,1 mL

Ćwiczenie (wymyślone wartości, nie stanowią wskazówek klinicznych). Obliczenie dawki wstrzyknięcia daje 10,1184 mL. Zasada w tym ćwiczeniu mówi, że objętości 1 mL lub większe zaokrągla się do części dziesiątych mL. Jaką wartość x zapisujesz?

10,1184 mL
x = mL
26.Obliczenia pielęgniarskie i przeliczanie jednostekTrudny
4 tbsp? mL3 tsp? mL1½ fl oz? mL2 szklanek? mLΣ = ? mL

Ćwiczenie (wymyślone wartości, nie stanowią wskazówek klinicznych). W czasie dyżuru pacjent przyjmuje 4 tbsp z płynny suplement, 3 tsp z syrop na kaszel, 1½ fl oz z sok, 2 szklanek z herbata. Używając podanych odpowiedników, oblicz łączne przyjęcie doustne V w mL.

1 tbsp = 15 mL1 tsp = 5 mL1 fl oz = 30 mL1 szklanka = 8 fl oz = 240 mL
V = mL
27.Obliczanie dawekŚredni
29 kgBSA = 1,04 m²175 mg/m²D = ? mg

Pacjent o masie ciała 29 kg ma powierzchnię ciała 1,04 m². Zlecono 175 mg/m². Wyznacz dawkę D w mg.

29 kgBSA = 1,04 m²175 mg/m²
D = mg
28.Obliczanie dawekTrudny
125 mg/5 mLV = ? mL

Pacjent waży 132 lb. Zlecono 0,5 mg/kg jednorazowo, a roztwór podstawowy zawiera 125 mg w 5 mL. Przyjmując 1 kg = 2,2 lb, jaką objętość V podasz?

132 lb0,5 mg/kg125 mg/5 mL1 kg = 2,2 lb
V = mL
29.Szybkość wlewów dożylnychŚredni
1500 mL15 gtt/mL5 h? gtt/min

Podaj 1500 mL w ciągu 5 godzin zestawem o współczynniku 15 gtt/mL. Wyznacz szybkość kapania R w kroplach na minutę.

1500 mL5 h15 gtt/mL
R = gtt/min
30.Szybkość wlewów dożylnychTrudny
900 mL60 gtt/mL42 gtt/mint = ? h

Wlew kapie z szybkością 42 gtt/min przez zestaw 60 gtt/mL. W worku zostało 900 mL. Za ile godzin t worek będzie pusty? Zaokrąglij do jednego miejsca po przecinku.

42 gtt/min60 gtt/mL900 mL
t = h
31.Dawkowanie w pediatrii i intensywnej terapiiŚredni
100 szt.250 mLinsulina krótkodziałająca? mL/h6 szt./h

Ćwiczenie (wymyślone wartości, nie stanowią wskazówek klinicznych). Wlew zawiera 100 jednostek insuliny krótkodziałającej w 250 mL. Zlecenie to 6 jednostek/h. Wyznacz prędkość pompy R w mL/h. Zaokrąglij do jednego miejsca po przecinku.

100 szt./250 mL6 szt./h
R = mL/h
32.Dawkowanie w pediatrii i intensywnej terapiiTrudny
250 mg250 mLdobutamine? mL/h104 kg2,5 mcg/kg/min

Ćwiczenie (wymyślone wartości, nie stanowią wskazówek klinicznych). Worek zawiera dobutamine 250 mg w 250 mL. Zlecenie to 2,5 mcg/kg/min dla pacjenta o masie ciała 104 kg. Jaką prędkość R ustawiasz na pompie, w mL/h? Zaokrąglij do jednego miejsca po przecinku.

250 mg/250 mL2,5 mcg/kg/min104 kg
R = mL/h
33.Płyny dożylne i bilans płynówŚredni
PrzyjęteWydalonezmiana 12-godzinnamleko200 mLzupa180 mLwoda240 mLkostki lodu240 mLWlew dożylny125 mL/h × 12 hantybiotyk dożylnie1 × 100 mLmocz175 mLmocz450 mL

Ćwiczenie (wymyślone wartości, nie stanowią wskazówek klinicznych). Karta pokazuje płyny przyjęte i wydalone przez pacjenta podczas jednej 12-godzinnej zmiany. Pacjent waży 107 kg. Wyznacz średnią diurezę U w mL/kg/h. Zaokrąglij do dwóch miejsc po przecinku.

107 kg12 hmocz: 175 mLmocz: 450 mL
U = mL/kg/h
34.Płyny dożylne i bilans płynówTrudny
1000 mL80 mL/hstart 08:4512:15: ? mL

Ćwiczenie (wymyślone wartości, nie stanowią wskazówek klinicznych). Worek 1000 mL podłączono o 08:45 i jest podawany przez pompę z prędkością 80 mL/h. Ile mL V zostanie w worku o 12:15?

1000 mL80 mL/h08:45 → 12:15
V = mL
35.Skale oceny klinicznejŚredni
łagodneumiarkowaneciężkie

Ćwiczenie (wymyślone wartości, nie stanowią wskazówek klinicznych). Pacjent z zadania po urazie głowy otwiera oczy tylko na ucisk (bodziec bólowy), wydaje tylko niezrozumiałe dźwięki, takie jak jęki, a najlepsza odpowiedź ruchowa to: wyprost rąk i nóg (wyprost nieprawidłowy). Oblicz GCS i sklasyfikuj uraz głowy na jego podstawie. Kliknij odpowiedź.

  1. 1łagodne
  2. 2umiarkowane
  3. 3ciężkie
36.Skale oceny klinicznejTrudny
niskie ryzykoumiarkowane ryzykowysokie ryzyko

Ćwiczenie (wymyślone wartości, nie stanowią wskazówek klinicznych). Pacjent z zadania jest oceniany w skali Morse’a: upadki w wywiadzie w ciągu ostatnich 3 miesięcy: tak; diagnoza dodatkowa: nie; pomoc w poruszaniu się: brak, leżenie w łóżku lub pomoc pielęgniarki; terapia dożylna lub wkłucie zamknięte: nie; chód: słaby; stan psychiczny: zna swoje ograniczenia. Używając punktów odcięcia 0–24 niskie, 25–44 umiarkowane i 45 lub więcej wysokie, kliknij poziom ryzyka upadku.

  1. 1niskie ryzyko
  2. 2umiarkowane ryzyko
  3. 3wysokie ryzyko
37.Interpretacja gazometrii krwi tętniczejŚredni
pH7,357,457,16PaCO₂mmHg354541HCO₃⁻mmol/L222614niewyrównaneczęściowo wyrównanecałkowicie wyrównane

Gazometria krwi tętniczej do ćwiczeń pokazuje pH 7,16, PaCO₂ 41 mmHg (5,5 kPa) oraz HCO₃⁻ 14 mmol/L. Zaburzeniem pierwotnym jest kwasica metaboliczna. W jakim stopniu jest wyrównane? Kliknij odpowiedź.

pH 7,16PaCO₂ 41 mmHg (5,5 kPa)HCO₃⁻ 14 mmol/L
  1. 1niewyrównane
  2. 2częściowo wyrównane
  3. 3całkowicie wyrównane
38.Interpretacja gazometrii krwi tętniczejTrudny

Na poziomie morza gazometria do ćwiczeń pobrana przy 28% tlenu pokazuje PaO₂ 71 mmHg (9,5 kPa) oraz PaCO₂ 39 mmHg (5,2 kPa). Użyj PAO₂ = FiO₂·(760 − 47) − PaCO₂/0,8, aby znaleźć Gradient A–a.

FiO₂ 28%PaO₂ 71 mmHg (9,5 kPa)PaCO₂ 39 mmHg (5,2 kPa)
Gradient A–a = mmHg
39.Interpretacja zapisu rytmu EKGŚredni
II25 mm/s · 10 mm/mV

Ten zapis w odprowadzeniu II pokazuje trzepotanie przedsionków. Zmierz odstęp między falami trzepotania i znajdź częstość przedsionków w uderzeniach na minutę.

odprowadzenie II, 25 mm/s, 10 mm/mV1 mała kratka = 0,04 s, 1 duża kratka = 0,20 sdługość zapisu 6 s
częstość przedsionków = bpm
40.Interpretacja zapisu rytmu EKGTrudny
II25 mm/s · 10 mm/mVrytm idiowentrykularnyrytm stymulowany z komoryblok AV III stopnia (całkowity)rytm stymulowany dwujamowo (AV)

Ten pacjent ma stymulator serca. Zinterpretuj zapis w odprowadzeniu II. Kliknij swoją odpowiedź.

odprowadzenie II, 25 mm/s, 10 mm/mV1 mała kratka = 0,04 s, 1 duża kratka = 0,20 sdługość zapisu 6 s
  1. 1rytm idiowentrykularny
  2. 2rytm stymulowany z komory
  3. 3blok AV III stopnia (całkowity)
  4. 4rytm stymulowany dwujamowo (AV)

3Roztwory

1.Podstawy pielęgniarstwa

Odpowiedź: B · 45 to 90 degrees, depending on the amount of fat

Dlaczego to jest odpowiedź

The angle depends on needle length and body fat. A short needle at 90 degrees suits most adults; in thin patients a pinch of skin or a 45-degree angle avoids reaching muscle.

Odpowiedź

B · 45 to 90 degrees, depending on the amount of fat
2.Podstawy pielęgniarstwa

Odpowiedź: D · Fever increases unmeasured fluid loss through sweating and breathing

Dlaczego to jest odpowiedź

Insensible losses through the skin and lungs are not measured and rise with fever and fast breathing. A balanced chart can therefore hide a real fluid deficit.

Odpowiedź

D · Fever increases unmeasured fluid loss through sweating and breathing
3.Kontrola zakażeń i bezpieczeństwo pacjenta

Odpowiedź: D · Decline, and give only medications that the nurse prepared or checked personally

Dlaczego to jest odpowiedź

Nurses give only medicines they prepared themselves or verified fully, because they are accountable for what they give. A drug prepared by someone else may be wrong in ways the nurse cannot see.

Odpowiedź

D · Decline, and give only medications that the nurse prepared or checked personally
4.Kontrola zakażeń i bezpieczeństwo pacjenta

Odpowiedź: B · Omyłkowo podany nierozcieńczony koncentrat może zatrzymać serce

Dlaczego to jest odpowiedź

Stężony chlorek potasu podany nierozcieńczony lub zbyt szybko może zatrzymać serce. Usunięcie koncentratu z ogólnego zapasu oddziałowego i stosowanie gotowych do użycia worków z roztworem jest powszechnie zalecanym środkiem bezpieczeństwa.

Odpowiedź

B · Omyłkowo podany nierozcieńczony koncentrat może zatrzymać serce
5.Ustalanie priorytetów i delegowanie

Odpowiedź: D · Protect the head and turn the patient on their side when possible

Dlaczego to jest odpowiedź

During a seizure the nurse protects the patient from injury and turns them to the side to keep the airway clear. Nothing is put in the mouth, movements are not restrained and nothing is given by mouth.

Odpowiedź

D · Protect the head and turn the patient on their side when possible
6.Ustalanie priorytetów i delegowanie

Odpowiedź: A · Odessać tracheostomię

Dlaczego to jest odpowiedź

Szumy oddechowe, kaszel i spadające SpO₂ u pacjenta z tracheostomią sugerują zaleganie wydzieliny w rurce. Odsysanie udrażnia drogi oddechowe. Jeśli drogi oddechowe nadal są zablokowane, należy postępować według algorytmu nagłego postępowania w tracheostomii i wezwać pomoc.

Odpowiedź

A · Odessać tracheostomię
7.Pielęgniarstwo kliniczne

Odpowiedź: C · As a side effect or intolerance, not a true allergy

Dlaczego to jest odpowiedź

Constipation is a predictable side effect of opioids, not an immune response. Recording it accurately avoids withholding useful medicines while still noting the patient's experience.

Odpowiedź

C · As a side effect or intolerance, not a true allergy
8.Pielęgniarstwo kliniczne

Odpowiedź: B · Tumour lysis syndrome

Dlaczego to jest odpowiedź

Rapid tumour cell death releases potassium, phosphate and nucleic acids (forming uric acid), which can cause AKI and arrhythmias. Prevention includes IV hydration and drugs to lower uric acid.

Odpowiedź

B · Tumour lysis syndrome
9.Wartości laboratoryjne i elektrolity

Odpowiedź: B · Clean the area, start voiding into the toilet, then catch the middle part

Dlaczego to jest odpowiedź

Cleaning the urethral area and discarding the first part of the stream reduce contamination from skin and urethral bacteria. The inside of the sterile container must not be touched, and the sample should reach the laboratory promptly.Sprawdzono w: Clean catch urine sample · MedlinePlus (NIH) (2024)

Odpowiedź

B · Clean the area, start voiding into the toilet, then catch the middle part
10.Wartości laboratoryjne i elektrolity

Odpowiedź: C · Niski sód w surowicy, niska osmolalność surowicy i stężony mocz

Dlaczego to jest odpowiedź

Nadmiar hormonu antydiuretycznego powoduje zatrzymywanie wody, rozcieńczając krew (niski sód i osmolalność), podczas gdy mocz jest niewłaściwie stężony. Wysoki sód z bardzo rozcieńczonym moczem to obraz moczówki prostej.Sprawdzono w: Syndrome of inappropriate antidiuretic hormone secretion · MedlinePlus (NIH) (2025)

Odpowiedź

C · Niski sód w surowicy, niska osmolalność surowicy i stężony mocz
11.Farmakologia

Odpowiedź: C · Take it with vitamin C, such as orange juice, on an empty stomach

Dlaczego to jest odpowiedź

Vitamin C keeps iron in its more absorbable ferrous form. Milk, antacids, tea and some antibiotics reduce iron absorption. If the stomach becomes upset, it may be taken with food, accepting lower absorption.

Odpowiedź

C · Take it with vitamin C, such as orange juice, on an empty stomach
12.Farmakologia

Odpowiedź: B · They bind to growing teeth and bone and stain the teeth permanently

Dlaczego to jest odpowiedź

Tetracyclines chelate calcium and are deposited in growing teeth and bones. This can cause permanent yellow-brown staining of the teeth and may affect bone growth. Short courses of doxycycline are sometimes still used in younger children for specific serious infections.

Odpowiedź

B · They bind to growing teeth and bone and stain the teeth permanently
13.Choroby wewnętrzne i chirurgiczne: układ krążenia i oddechowy

Odpowiedź: B · Prawa komora zależy od obciążenia wstępnego, więc ciśnienie może gwałtownie spaść

Dlaczego to jest odpowiedź

W zawale prawej komory rzut serca w dużej mierze zależy od napełniania żylnego. Leki rozszerzające żyły, takie jak azotany (a także diuretyki lub opioidy), mogą spowodować dramatyczny spadek ciśnienia krwi. Tacy pacjenci często potrzebują raczej ostrożnego podawania płynów.

Odpowiedź

B · Prawa komora zależy od obciążenia wstępnego, więc ciśnienie może gwałtownie spaść
14.Choroby wewnętrzne i chirurgiczne: układ krążenia i oddechowy

Odpowiedź: B · Her risk of stroke is high, and an anticoagulant lowers it

Dlaczego to jest odpowiedź

In AF, blood stasis in the left atrium causes clots that can travel to the brain. Scores such as CHA₂DS₂-VASc (age, hypertension, diabetes, female sex and others) estimate stroke risk; her score is high. Anticoagulation reduces stroke risk but does not change the rhythm.

Odpowiedź

B · Her risk of stroke is high, and an anticoagulant lowers it
15.Choroby wewnętrzne i chirurgiczne: neurologia, endokrynologia i nerki

Odpowiedź: B · Podać przekąskę z dłużej działającymi węglowodanami, np. kanapkę

Dlaczego to jest odpowiedź

Gdy glikemia przekracza 4 mmol/L, dłużej działające węglowodany (lub następny posiłek, jeśli jest bliski) zapobiegają nawrotowi. Przyczynę hipoglikemii należy ustalić i udokumentować, a plan leczenia zweryfikować, jeśli epizody się powtarzają.

Odpowiedź

B · Podać przekąskę z dłużej działającymi węglowodanami, np. kanapkę
16.Choroby wewnętrzne i chirurgiczne: neurologia, endokrynologia i nerki

Odpowiedź: B · Spinal shock is lost reflexes; neurogenic shock is low BP and slow pulse

Dlaczego to jest odpowiedź

Spinal shock is the temporary loss of reflexes and tone below the injury. Neurogenic shock is hypotension and bradycardia caused by loss of sympathetic tone, usually with injuries at T6 or above. The two can occur together.

Odpowiedź

B · Spinal shock is lost reflexes; neurogenic shock is low BP and slow pulse
17.Choroby wewnętrzne i chirurgiczne: przewód pokarmowy, okres okołooperacyjny i onkologia

Odpowiedź: B · Jelito cienkie: wczesne wymioty, mniejsze rozdęcie; jelito grube: późniejsze wymioty, wyraźne rozdęcie

Dlaczego to jest odpowiedź

W niedrożności proksymalnej jelita cienkiego wymioty są wczesne i nasilone, a rozdęcie niewielkie. W niedrożności jelita grubego rozdęcie jest wyraźne, zaparcie wczesne, a wymioty późniejsze (mogą być kałowe). Badania obrazowe potwierdzają poziom i przyczynę.

Odpowiedź

B · Jelito cienkie: wczesne wymioty, mniejsze rozdęcie; jelito grube: późniejsze wymioty, wyraźne rozdęcie
18.Choroby wewnętrzne i chirurgiczne: przewód pokarmowy, okres okołooperacyjny i onkologia

Odpowiedź: A · Stop the feed and assess the airway and breathing

Dlaczego to jest odpowiedź

Coughing and desaturation suggest aspiration or a displaced tube. The feed is stopped, the patient is sat up, oxygen is given as needed, and medical review and checking of tube position follow.

Odpowiedź

A · Stop the feed and assess the airway and breathing
19.Pielęgniarstwo położnicze

Odpowiedź: C · Special teats and an upright position

Dlaczego to jest odpowiedź

Babies with a cleft palate often need specialised bottles or teats, an upright feeding position, frequent burping and support from a cleft team. Some babies with a cleft lip only can breastfeed.

Odpowiedź

C · Special teats and an upright position
20.Pielęgniarstwo położnicze

Odpowiedź: D · Visual estimates underestimate large losses

Dlaczego to jest odpowiedź

Quantitative measurement by weighing pads and drapes is more accurate. Visual estimates tend to underestimate heavy bleeding, which can delay treatment.

Odpowiedź

D · Visual estimates underestimate large losses
21.Pielęgniarstwo pediatryczne

Odpowiedź: C · Small, frequent feeds with rest breaks, using higher-energy milk if prescribed

Dlaczego to jest odpowiedź

Infants with heart failure use a lot of energy and tire easily. Small, frequent feeds, rest breaks, a semi-upright position and energy-dense milk help them grow; tube feeding may be needed if they cannot take enough.

Odpowiedź

C · Small, frequent feeds with rest breaks, using higher-energy milk if prescribed
22.Pielęgniarstwo pediatryczne

Odpowiedź: B · Observe her in hospital for several hours, as breathing problems can develop later

Dlaczego to jest odpowiedź

After a drowning incident, even a child who seems well can develop worsening breathing difficulty and low oxygen over the following hours. Children who had symptoms such as coughing need medical assessment and a period of observation.

Odpowiedź

B · Observe her in hospital for several hours, as breathing problems can develop later
23.Pielęgniarstwo psychiatryczne

Odpowiedź: A · Acute stress disorder

Dlaczego to jest odpowiedź

Acute stress disorder lasts from 3 days to 1 month after a trauma. If symptoms last longer than 1 month, PTSD is diagnosed. ICD-11 does not have this diagnosis and describes an acute stress reaction as a normal response rather than a disorder.

Odpowiedź

A · Acute stress disorder
24.Pielęgniarstwo psychiatryczne

Odpowiedź: A · Delusional disorder

Dlaczego to jest odpowiedź

Delusional disorder involves one or more delusions for at least 1 month, without other prominent symptoms of schizophrenia, and functioning is not markedly impaired apart from the effects of the delusion. Jealous delusions are one recognised type.

Odpowiedź

A · Delusional disorder
25.Obliczenia pielęgniarskie i przeliczanie jednostek

Odpowiedź: x = 10,1 mL

Zaokrąglanie: spójrz na cyfrę tuż za miejscem, do którego zaokrąglasz: 5 lub więcej zaokrągla w górę, 4 lub mniej zostawia cyfrę bez zmian. Zaokrąglaj tylko ostateczną odpowiedź, nigdy kroków pośrednich. Typowe zasady egzaminacyjne: objętości 1 mL lub większe do części dziesiątych, objętości poniżej 1 mL do części setnych, szybkość kapania do pełnych kropli, a masy do jednego miejsca po przecinku; zawsze stosuj zasadę podaną w pytaniu.

Cyfra na miejscu: części dziesiąte

10.1184 → 1

Decyduje tylko następna cyfra

10,1184 → 1
1 to 4 lub mniej, więc 1 zostaje.
Dalsze cyfry (84) się nie liczą: zaokrąglaj raz, nigdy krok po kroku.

Zaokrąglij

x = 10,1 mL

Odpowiedź

x = 10,1 mL
26.Obliczenia pielęgniarskie i przeliczanie jednostek

Odpowiedź: V = 600 mL

Miary domowe i masa: w egzaminach pielęgniarskich używa się zaokrąglonych odpowiedników: 1 łyżeczka (tsp) = 5 mL, 1 łyżka stołowa (tbsp) = 15 mL = 3 łyżeczki, 1 uncja płynu (fl oz) = 30 mL = 2 łyżki, a 1 szklanka = 8 fl oz = 240 mL. Dla masy: 1 kg = 2,2 lb i 1 lb = 16 oz; dla długości: 1 cal = 2,54 cm. Ułóż przeliczenie tak, aby niechciana jednostka się skróciła.

Każda pozycja w mL

4 tbsp = 4·15 = 60 mL
3 tsp = 3·5 = 15 mL
1½ fl oz = 1,5·30 = 45 mL
2 szklanek = 2·240 = 480 mL

Dodaj

V = 60 + 15 + 45 + 480 = 600 mL

Odpowiedź

V = 600 mL
27.Obliczanie dawek

Odpowiedź: D = 182 mg

Body-surface-area dosing: many cytotoxic and some paediatric doses are prescribed per square metre of body surface area: dose (mg) = dose per m² × BSA (m²). The Mosteller formula estimates BSA = √(height (cm) × weight (kg)/3600).

Dawka

D = 175·1,04 = 182 mg

Odpowiedź

D = 182 mg
28.Obliczanie dawek

Odpowiedź: V = 1,2 mL

Dose calculation: the amount to give equals what is prescribed divided by what you have, times the quantity it comes in: amount = (desired dose/stock strength) × stock volume. Always keep the units the same (convert g to mg, mg to mcg first) and check that the answer is sensible.

Masa ciała w kg

132/2,2 = 60 kg

Dawka

0,5·60 = 30 mg

Objętość

V = (30/125)·5 = 1,2 mL

Odpowiedź

V = 1,2 mL
29.Szybkość wlewów dożylnych

Odpowiedź: R = 75 gtt/min

Szybkość wlewu: pompę ustawia się w mL/h = objętość/czas w godzinach. Wlew grawitacyjny liczy się w kroplach na minutę: gtt/min = objętość (mL) × współczynnik kroplowy (gtt/mL)/czas (min). Współczynnik kroplowy jest podany na opakowaniu zestawu: zestawy makrokroplowe dają 10, 15 lub 20 gtt/mL (zestawy do krwi w USA często 10 gtt/mL, w Wielkiej Brytanii 15), a mikrokroplowe 60 gtt/mL. Zawsze używaj współczynnika kroplowego podanego w zadaniu lub na opakowaniu.

Czas w minutach

5·60 = 300 min

Szybkość kapania

R = 1500·15/300 = 75 gtt/min

Odpowiedź

R = 75 gtt/min
30.Szybkość wlewów dożylnych

Odpowiedź: t = 21,4 h

Szybkość wlewu: pompę ustawia się w mL/h = objętość/czas w godzinach. Wlew grawitacyjny liczy się w kroplach na minutę: gtt/min = objętość (mL) × współczynnik kroplowy (gtt/mL)/czas (min). Współczynnik kroplowy jest podany na opakowaniu zestawu: zestawy makrokroplowe dają 10, 15 lub 20 gtt/mL (zestawy do krwi w USA często 10 gtt/mL, w Wielkiej Brytanii 15), a mikrokroplowe 60 gtt/mL. Zawsze używaj współczynnika kroplowego podanego w zadaniu lub na opakowaniu.

Szybkość w mL/h

42·60/60 = 42 mL/h

Pozostały czas

t = 900/42 = 21,43 ≈ 21,4 h

Odpowiedź

t = 21,4 h
31.Dawkowanie w pediatrii i intensywnej terapii

Odpowiedź: R = 15 mL/h

Wlewy heparyny i insuliny: stężenie = jednostki w worku/objętość worka (jednostki/mL). Prędkość pompy (mL/h) = jednostki na godzinę/stężenie, a jednostki na godzinę = mL/h × stężenie. Przy zleceniu zależnym od masy ciała najpierw jednostki/h = jednostki/kg/h × masa ciała. Objętość bolusa = potrzebne jednostki/moc fiolki. Liczby służą wyłącznie do ćwiczeń; przy pacjencie zawsze postępuj zgodnie z lokalnymi procedurami i zlecaj podwójną kontrolę dawek wysokiego ryzyka.

Stężenie

100/250 = 0,4 szt./mL

Szybkość pompy

R = 6/0,4 = 15 mL/h

Odpowiedź

R = 15 mL/h
32.Dawkowanie w pediatrii i intensywnej terapii

Odpowiedź: R = 15,6 mL/h

Wlewy miareczkowane: najpierw wyznacz stężenie w mcg/mL (mg × 1000/mL). Przy zleceniu zależnym od masy ciała mcg/min = mcg/kg/min × masa ciała. Następnie mL/h = mcg/min × 60/stężenie. Licząc wstecz, mcg/kg/min = mL/h × stężenie/(60 × masa ciała). Liczby służą wyłącznie do ćwiczeń; przy pacjencie zawsze postępuj zgodnie z lokalnymi procedurami i zlecaj podwójną kontrolę dawek wysokiego ryzyka.

Stężenie

250 mg = 250 000 mcg
250 000/250 = 1000 mcg/mL

Dawka na minutę i na godzinę

2,5·104 = 260 mcg/min
260·60 = 15600 mcg/h

Szybkość pompy

R = 15600/1000 = 15,6 mL/h

Odpowiedź

R = 15,6 mL/h
33.Płyny dożylne i bilans płynów

Odpowiedź: U = 0,49 mL/kg/h

Płyny przyjęte i wydalone: do przyjętych wlicza się wszystko, co wchodzi (płyny doustne, wlewy dożylne, leki dożylne i przepłukania, żywienie przez zgłębnik); kostki lodu liczą się jako połowa swojej objętości. Do wydalonych wlicza się mocz, drenaże, wymiociny i inne straty. Bilans = suma przyjętych − suma wydalonych; bilans ujemny oznacza stratę netto. Liczby służą wyłącznie do ćwiczeń; przy pacjencie zawsze postępuj zgodnie z lokalnymi procedurami i zlecaj podwójną kontrolę dawek wysokiego ryzyka.

Suma moczu

175 + 450 = 625 mL

Na kilogram na godzinę

U = 625/(107·12) = 0,4868 ≈ 0,49 mL/kg/h

Odpowiedź

U = 0,49 mL/kg/h
34.Płyny dożylne i bilans płynów

Odpowiedź: V = 720 mL

Czas wlewu: czas (h) = objętość do przetoczenia (mL)/prędkość (mL/h); użyj objętości pozostałej w worku, a nie pojemności worka. Przetoczona objętość = prędkość × czas. Godziny dziesiętne zamieniaj na godziny i minuty, mnożąc część ułamkową × 60 (0,5 h = 30 min, a nie 50 min). Liczby służą wyłącznie do ćwiczeń; przy pacjencie zawsze postępuj zgodnie z lokalnymi procedurami i zlecaj podwójną kontrolę dawek wysokiego ryzyka.

Czas, który upłynął

08:45 → 12:15 = 3,5 h

Przetoczona objętość

80·3,5 = 280 mL

Pozostała objętość

V = 1000 − 280 = 720 mL

Odpowiedź

V = 720 mL
35.Skale oceny klinicznej

Odpowiedź: ciężkie

Skala śpiączki Glasgow: dodaj najlepszą odpowiedź w trzech obszarach. Otwieranie oczu E: 4 spontaniczne, 3 na dźwięk lub mowę, 2 na ucisk, 1 brak. Odpowiedź słowna V: 5 zorientowany, 4 splątany, 3 niestosowne słowa, 2 niezrozumiałe dźwięki, 1 brak. Odpowiedź ruchowa M: 6 wykonuje polecenia, 5 lokalizuje, 4 prawidłowe zgięcie (wycofanie), 3 nieprawidłowe zgięcie, 2 wyprost, 1 brak. Suma wynosi od 3 do 15. Po urazie głowy 13–15 zwykle nazywa się łagodnym, 9–12 umiarkowanym, a 3–8 ciężkim.

Oceń każdy obszar

E: otwiera oczy tylko na ucisk (bodziec bólowy) → 2
V: wydaje tylko niezrozumiałe dźwięki, takie jak jęki → 2
M: wyprost rąk i nóg (wyprost nieprawidłowy) → 2

Dodaj

GCS = 2 + 2 + 2 = 6

Ciężkość

GCS 6 → ciężkie

Odpowiedź

ciężkie
36.Skale oceny klinicznej

Odpowiedź: umiarkowane ryzyko

Skala ryzyka upadku Morse’a: sześć pozycji. Upadki w wywiadzie: nie 0, tak 25. Diagnoza dodatkowa: nie 0, tak 15. Pomoc w poruszaniu się: brak, leżenie w łóżku lub pomoc pielęgniarki 0; kule, laska lub chodzik 15; trzymanie się mebli 30. Terapia dożylna lub wkłucie zamknięte: nie 0, tak 20. Chód: prawidłowy, leżenie w łóżku lub wózek inwalidzki 0; słaby 10; zaburzony 20. Stan psychiczny: zna swoje ograniczenia 0; przecenia lub zapomina o ograniczeniach 15. Suma wynosi od 0 do 125. Punkty odcięcia ryzyka różnią się między szpitalami; często stosuje się 0–24 niskie, 25–44 umiarkowane i 45 lub więcej wysokie.

Oceń każdą pozycję

upadki w wywiadzie w ciągu ostatnich 3 miesięcy: tak → 25
diagnoza dodatkowa: nie → 0
pomoc w poruszaniu się: brak, leżenie w łóżku lub pomoc pielęgniarki → 0
terapia dożylna lub wkłucie zamknięte: nie → 0
chód: słaby → 10
stan psychiczny: zna swoje ograniczenia → 0

Dodaj

Suma w skali Morse’a = 25 + 0 + 0 + 0 + 10 + 0 = 35

Poziom ryzyka

35 → umiarkowane ryzyko

Odpowiedź

umiarkowane ryzyko
37.Interpretacja gazometrii krwi tętniczej

Odpowiedź: niewyrównane

Czytanie gazometrii (ROME): najpierw pH: poniżej 7,35 to kwasica krwi, powyżej 7,45 zasadowica krwi. Potem znajdź wartość, która to tłumaczy. PaCO₂ (norma 35–45 mmHg, 4,7–6,0 kPa) to część oddechowa i w zaburzeniu oddechowym zmienia się odwrotnie do pH; HCO₃⁻ (norma 22–26 mmol/L) to część metaboliczna i zmienia się w tym samym kierunku co pH (ROME: Respiratory Opposite, Metabolic Equal). Druga wartość pokazuje wyrównanie: prawidłowa oznacza brak wyrównania; nieprawidłowa w kierunku, który przywraca pH, gdy pH jest nadal nieprawidłowe, oznacza wyrównanie częściowe; prawidłowe pH przy obu wartościach nieprawidłowych oznacza wyrównanie całkowite. Zakresy różnią się nieco między laboratoriami; to wartości do ćwiczeń.

ROME, wartość po wartości

pH 7,16: kwasica krwi (poniżej 7,35)
PaCO₂ 41 mmHg: wartości normalne (35–45)
HCO₃⁻ 14 mmol/L: niski (22–26)

Wyrównanie

Klinicznie sprawdź też oczekiwaną kompensację: wzór Wintersa przewiduje PaCO₂ 27–31 mmHg, więc zmierzone 41 mmHg wskazuje na dodatkowa kwasica oddechowa (zaburzenie mieszane). Powyższa odpowiedź to klasyfikacja egzaminacyjna metodą ROME.

niewyrównane

Odpowiedź

niewyrównane
38.Interpretacja gazometrii krwi tętniczej

Odpowiedź: Gradient A–a = 79,89 mmHg

Wartości pochodne: obliczona osmolalność surowicy to 2·Na⁺ + glukoza + mocznik, gdy wszystkie wartości są w mmol/L (2·Na⁺ + glukoza/18 + BUN/2,8, gdy glukoza i BUN są w mg/dL); norma wynosi około 275–295 mOsm/kg. Wskaźnik P/F to PaO₂ podzielone przez FiO₂ jako ułamek. Ciśnienie tlenu pęcherzykowego na poziomie morza to PAO₂ = FiO₂·(760 − 47) − PaCO₂/0,8 mmHg, a gradient A–a to PAO₂ − PaO₂.

Tlen pęcherzykowy

PAO₂ = 0,28·713 − 39/0,8 = 199,6 − 48,75 = 150,9 mmHg

Gradient

A–a = 150,9 − 71 = 79,89 mmHg

Odpowiedź

Gradient A–a = 79,89 mmHg
39.Interpretacja zapisu rytmu EKG

Odpowiedź: częstość przedsionków = 300 bpm

Kryteria rytmów (odprowadzenie II): rytm zatokowy ma dodatni załamek P przed każdym zespołem QRS, stały odstęp PR 0,12–0,20 s i wąski zespół QRS: prawidłowy rytm zatokowy 60–100/min, bradykardia zatokowa poniżej 60, tachykardia zatokowa powyżej 100. Migotanie przedsionków: brak załamków P, falująca linia podstawowa i całkowicie nieregularny odstęp R–R. Trzepotanie przedsionków: fale trzepotania o kształcie zębów piły z częstością około 250–350/min i stałym stosunkiem przewodzenia, np. 2:1 lub 4:1. Blok AV I stopnia: rytm zatokowy ze stałym odstępem PR powyżej 0,20 s. Rytm węzłowy: wąski zespół QRS z częstością 40–60/min i nieobecnymi lub odwróconymi załamkami P (PR poniżej 0,12 s lub P po zespole QRS). PVC to przedwczesny, szeroki (0,12 s lub więcej), dziwaczny zespół QRS bez załamka P, z załamkiem T skierowanym w przeciwną stronę i zwykle z pełną przerwą wyrównawczą; w bigeminii co drugie pobudzenie jest PVC.

Fale trzepotania

F–F = 5 małych kratek = 0,20 s → 1500 ÷ 5 = 300 na minutę

Zespoły QRS

R–R = 20 małych kratek = 0,80 s → 1500 ÷ 20 = 75 na minutę
stosunek przewodzenia = 300 ÷ 75 = 4:1

Odpowiedź

częstość przedsionków = 300 bpm
40.Interpretacja zapisu rytmu EKG

Odpowiedź: rytm stymulowany z komory

Rytmy stymulowane: impuls stymulatora widać jako wąski pionowy szpilkowy artefakt. Po impulsie komorowym QRS jest szeroki (0,12 s lub więcej), bo pobudzenie rozchodzi się od elektrody przez mięsień, a nie przez układ przewodzący; przy stymulacji prawej komory jest często głównie ujemny w odprowadzeniu II. Impuls przed każdym załamkiem P oznacza stymulację przedsionka, a stymulator dwujamowy (AV) pokazuje impuls przedsionkowy i załamek P, a następnie, po zaprogramowanym opóźnieniu AV, impuls komorowy i szeroki QRS. Przechwycenie oznacza, że po każdym impulsie następuje depolaryzacja. Brak przechwycenia to impuls bez następującego po nim załamka P lub QRS; brak wykrywania (impulsy ignorujące własne pobudzenia pacjenta) i brak stymulacji (brak impulsu, gdy powinien być) to inne klasyczne awarie.

Pięć kroków

1. Częstość: R–R = 24 małych kratek, 1500 ÷ 24 ≈ 63 na minutę.
2. Rytm: regularny, każdy odstęp R–R wynosi 0,96 s.
3. Załamki P: niewidoczne; ostry artefakt stymulatora (impuls) pojawia się tuż przed każdym QRS.
4. Odstęp PR: nie da się zmierzyć.
5. QRS: 0,16 s, szeroki, a po każdym impulsie następuje QRS (przechwycenie).

Interpretacja

rytm stymulowany z komory

Odpowiedź

rytm stymulowany z komory

Stymulowany QRS jest z natury szeroki; nie nazywaj go blokiem odnogi pęczka Hisa ani rytmem komorowym.

To niezależne materiały do ćwiczeń. ExamProblems nie jest powiązane z organizacją przeprowadzającą ten egzamin ani przez nią rekomendowane, a nazwa egzaminu służy wyłącznie do opisu treści. NCLEX®, NCLEX-RN® and NCLEX-PN® są znakami towarowymi the National Council of State Boards of Nursing, Inc. (NCSBN), organizacji niezwiązanej z ExamProblems, która go nie popiera i nie odpowiada za jego poprawność.

ExamProblems · examproblems.com/courses/nclex-rn-practice-questions