Pytania ćwiczeniowe w stylu NCLEX (RN): zestaw na powtórkę

Wzory, najważniejsze kroki metod dla każdego tematu i 40 zadań do ćwiczenia, z pełnymi rozwiązaniami na końcu.

Nowe zadaniaWróć do przedmiotu

W oknie drukowania wybierz „Zapisz jako PDF”, aby zachować kopię na swoim urządzeniu.

1Wzory i metody

Kontrola zakażeń i bezpieczeństwo pacjenta

Metoda

  1. Zacznij od standardowych środków ostrożności u każdego pacjenta: higiena rąk, środki ochrony indywidualnej odpowiednie do spodziewanej ekspozycji, bezpieczne postępowanie z ostrymi narzędziami.
  2. Dodaj środki ostrożności zależnie od drogi szerzenia: kontaktowe (fartuch, rękawiczki), kropelkowe (maseczka chirurgiczna), powietrzne (N95, pokój z ujemnym ciśnieniem).
  3. Utrzymuj sterylne przedmioty sterylnymi: jeśli masz wątpliwości, nie są sterylne; wymień, nigdy nie wycieraj.
  4. Zapobiegaj szkodom w otoczeniu: środki zapobiegania upadkom, przymus bezpośredni tylko w ostateczności, RACE i PASS w pożarze.
  5. Sprawdź zasady podawania leków, dwa identyfikatory i dodatkowe zabezpieczenia dla leków wysokiego ryzyka; zgłaszaj błędy i zdarzenia niemal błędne (near miss).

Ustalanie priorytetów i delegowanie

Metoda

  1. Zapytaj, co najszybciej zaszkodzi pacjentowi, jeśli nic się nie zrobi.
  2. Zastosuj ABC (C-A-B w zatrzymaniu krążenia), a następnie hierarchię Maslowa: potrzeby fizjologiczne przed bezpieczeństwem, bezpieczeństwo przed potrzebami psychologicznymi.
  3. Porównaj opcje: ostre przed przewlekłym, niestabilne przed stabilnym, nieoczekiwane przed oczekiwanym, ogólnoustrojowe przed miejscowym, i porównaj każdy objaw ze stanem wyjściowym pacjenta.
  4. Oceń, zanim zadziałasz, chyba że to stan nagły; wtedy wybierz krok, od którego zależą pozostałe.
  5. Przy delegowaniu sprawdź pięć zasad: zadanie, okoliczności, osoba, polecenia i nadzór. Ocena, edukacja i ewaluacja pozostają przy pielęgniarce (RN).

Wartości laboratoryjne i elektrolity

Metoda

  1. Porównaj wartość z zakresem referencyjnym laboratorium, a następnie ze stanem wyjściowym i trendem pacjenta.
  2. Sprawdź próbkę: hemoliza, opóźnienie lub krew pobrana w pobliżu wlewu dożylnego mogą dać fałszywe wyniki.
  3. Powiąż wartość z typowymi objawami oraz z lekami i stanami, które ją powodują.
  4. Szukaj interakcji: niski potas lub magnez zwiększa toksyczność digoksyny; odwodnienie zwiększa stężenie litu.
  5. Działaj dla pacjenta: oceń, wstrzymaj lek, jeśli stężenie jest niebezpieczne, powtórz na głos wartości krytyczne i poinformuj osobę zlecającą.

Choroby wewnętrzne i chirurgiczne: układ krążenia i oddechowy

Metoda

  1. Nazwij problem: niewydolność pompy, zamknięta tętnica, rytm serca, zakrzep, zwężenie dróg oddechowych, zakażenie albo problem z urządzeniem.
  2. Najpierw sprawdź objawy zagrożenia: hipoksję, hipotensję, ból w klatce piersiowej, nowe splątanie, zimną kończynę bez tętna.
  3. Dopasuj tlen do pacjenta: 94–98% u większości, 88–92% u osób zagrożonych retencją CO₂.
  4. Połącz każdy lek z jego badaniem i ryzykiem: warfaryna i INR, heparyna i aPTT oraz płytki krwi, diuretyki i potas.
  5. Wybierz bezpieczne pierwsze działanie, następnie eskaluj i oceń ponownie.

Choroby wewnętrzne i chirurgiczne: neurologia, endokrynologia i nerki

Metoda

  1. Sprawdź glikemię u każdego pacjenta z nowym splątaniem, osłabieniem lub napadem drgawek.
  2. Traktuj poziom świadomości jako najwcześniejszy sygnał ostrzegawczy problemów z mózgiem; źrenice i triada Cushinga pojawiają się późno.
  3. W stanach nagłych w cukrzycy odróżnij DKA (ketony, kwasica) od HHS (bardzo wysoka osmolalność, odwodnienie); najpierw podaj płyny.
  4. Przy zaburzeniach sodu i wody ustal, czy ADH jest w nadmiarze (SIADH), czy go brakuje (moczówka prosta), a przewlekłe zmiany koryguj powoli.
  5. Przy problemach z nerkami przypisz przyczynę do przednerkowej, wewnątrznerkowej lub pozanerkowej i obserwuj potas oraz płyny.

Choroby wewnętrzne i chirurgiczne: przewód pokarmowy, okres okołooperacyjny i onkologia

Metoda

  1. Zapytaj, co może być ukryte: krwawienie wewnętrzne, zakażenie bez gorączki, hipowentylacja przy prawidłowym SpO₂.
  2. Wykorzystaj czas, jaki upłynął po operacji, aby zawęzić powikłania: krwawienie w ciągu godzin, problemy z klatką piersiową w ciągu dni, problemy z raną i przeciek później.
  3. Przy bólu oceń go, zastosuj analgezję multimodalną, oceń ponownie i monitoruj sedację przy każdym opioidzie.
  4. U chorych na raka każdą chorobę w okresie nadiru traktuj jak sepsę neutropeniczną i poznaj stany nagłe w onkologii.
  5. Przy oparzeniach licz tylko obszary częściowej i pełnej grubości skóry, zacznij odliczanie wg Parklanda od chwili oparzenia i dostosowuj płyny do diurezy.

Pielęgniarstwo położnicze

Metoda

  1. Umieść kobietę w czasie: tydzień ciąży, okres porodu lub doba po porodzie, i zdecyduj, co jest w tym momencie prawidłowe.
  2. Szukaj pacjenta w niebezpieczeństwie: matki, płodu lub noworodka, albo kilku z nich naraz.
  3. Połącz objaw z przyczyną: VEAL CHOP dla deceleracji, cztery T dla krwawienia, BUBBLE-HE po porodzie.
  4. Najpierw wybierz działanie, które poprawia przepływ krwi i dotlenienie (ułożenie na boku, wstrzymanie oksytocyny, masaż dna macicy), potem eskaluj.

Pielęgniarstwo pediatryczne

Metoda

  1. Najpierw zanotuj wiek dziecka: od niego zależą prawidłowe parametry życiowe, kamienie milowe rozwoju i właściwa skala bólu.
  2. Oceń drożność dróg oddechowych, oddychanie i krążenie, pamiętając, że dzieci się kompensują, a potem szybko się pogarszają.
  3. Dopasuj działanie do etapu rozwoju i włącz rodzinę.
  4. Sprawdź, czy odpowiedź jest bezpieczna dla dziecka: dawka zależna od masy ciała, bez aspiryny w chorobie wirusowej, bez kodeiny poniżej 12. roku życia.

Pielęgniarstwo psychiatryczne

Metoda

  1. Ustal, czy istnieje bezpośrednie zagrożenie: samobójstwo, przemoc, stan nagły związany z lekami lub choroba somatyczna.
  2. Najpierw działaj na rzecz bezpieczeństwa: obserwuj, usuń środki, deeskaluj, odstaw szkodliwy lek, wezwij pomoc.
  3. Wybierz odpowiedź terapeutyczną: uznaj uczucia, przedstaw rzeczywistość, unikaj fałszywego uspokajania i pytań „dlaczego”.
  4. Szanuj prawa pacjenta: najmniej restrykcyjna opcja, zgoda i poufność wraz z jej granicami.

Obliczenia pielęgniarskie i przeliczanie jednostek

Kroki metryczne
1 kg = 1000 g, 1 g = 1000 mg, 1 mg = 1000 mcg, 1 L = 1000 mL
Masa i długość
1 kg = 2,2 lb, 1 lb = 16 oz, 1 in = 2,54 cm, 1 ft = 12 in
Miary domowe
1 tsp = 5 mL, 1 tbsp = 15 mL, 1 fl oz = 30 mL, 1 cup = 8 fl oz = 240 mL
Temperatura
°C = (°F − 32)·5/9, °F = °C·9/5 + 32
Zegar 24-godzinny
godziny PM 1–11: dodaj 12; 12 AM = 00:xx; 12 PM = 12:xx
Szybkość dawkowania
mcg/min × 60/1000 = mg/h
Współczynniki laboratoryjne
glukoza 1 mmol/L = 18 mg/dL; kreatynina 1 mg/dL = 88,4 µmol/L; Hb 1 g/dL = 10 g/L

Metoda

  1. Zapisz daną wielkość z jednostką i jednostkę, którą chcesz otrzymać.
  2. Wybierz odpowiednik: 1000 między kg, g, mg i mcg lub L i mL; 1 kg = 2,2 lb; 1 łyżeczka = 5 mL, 1 łyżka stołowa = 15 mL, 1 fl oz = 30 mL, 1 szklanka = 240 mL.
  3. Zapisz to jako ułamek tak, aby niechciana jednostka się skróciła; dla szybkości użyj jednego ułamka na każdą zmieniającą się jednostkę.
  4. Sprawdź kierunek: mniejsza jednostka daje większą liczbę.
  5. Zaokrąglaj tylko ostateczną odpowiedź, z dokładnością podaną w pytaniu.

Obliczanie dawek

Dawka ze stężenia
objętość = dawka / stężenie
Dawka zależna od masy ciała
dawka = mg/kg × masa ciała
Tabletki
liczba = dawka / dawka w tabletce
Jednostki
1 g = 1000 mg, 1 mg = 1000 mcg

Metoda

  1. Przelicz zleconą dawkę i moc preparatu na tę samą jednostkę.
  2. Użyj wzoru „potrzebne przez dostępne razy ilość”: (D/H) × Q.
  3. Przy dawkach zależnych od masy ciała najpierw pomnóż przez masę w kg, a potem podziel dawkę dobową przez liczbę dawek.
  4. Najpierw oszacuj wynik i sprawdź, czy odpowiedź jest rozsądna.

Szybkość wlewów dożylnych

Szybkość pompy
mL/h = volume (mL)/time (h)
Szybkość kapania
drops/min = volume (mL) × drop factor / time (min)
Czas wlewu
time (h) = volume (mL)/rate (mL/h)

Metoda

  1. Prędkość pompy w mL/h: objętość podzielona przez czas w godzinach.
  2. Prędkość kroplówki w kroplach/min: objętość × współczynnik kroplenia podzielone przez czas w minutach.
  3. Pozostały czas: pozostała objętość podzielona przez prędkość.
  4. Zaokrąglaj tak, jak wymaga zadanie lub sprzęt.

Dawkowanie w pediatrii i intensywnej terapii

Dawka dobowa
mg/dobę = mg/kg/dobę × masa ciała (kg)
Liczba dawek na dobę
liczba = 24 h / odstęp między dawkami (h)
Funty na kilogramy
kg = lb / 2,2
Stężenie wlewu
jednostki/mL = jednostki w worku / objętość worka
Szybkość pompy
mL/h = dawka na godzinę / stężenie
Wlew miareczkowany
mL/h = mcg/kg/min × kg × 60 / (mcg/mL)
Dawka z prędkości pompy
mcg/kg/min = mL/h × (mcg/mL) / (60 × kg)
Jednostki
1 mg = 1000 mcg

Płyny dożylne i bilans płynów

Holliday–Segar na godzinę
4 mL/kg (pierwsze 10 kg) + 2 mL/kg (kolejne 10 kg) + 1 mL/kg (każdy kg powyżej 20)
Holliday–Segar na dobę
100 / 50 / 20 mL/kg dla tych samych przedziałów
Bilans płynów
przyjęte − wydalone
Kostki lodu
liczą się jako połowa swojej objętości
Diureza
mL/kg/h = mL / (kg × h)
Czas wlewu
czas (h) = pozostała objętość (mL) / prędkość (mL/h)
Przetoczona objętość
mL = prędkość × czas

Skale oceny klinicznej

Skala śpiączki Glasgow (GCS)
GCS = E (1–4) + V (1–5) + M (1–6) = 3–15
Apgar
5 objawów × 0–2 = 0–10; 7–10 uspokajający, 4–6 umiarkowanie nieprawidłowy, 0–3 niski
Skala Braden
5 × (1–4) + 1 × (1–3) = 6–23; ≤ 18 ryzyko
Skala ryzyka upadku Morse’a
upadki 25, diagnoza 15, pomoc 15/30, wkłucie dożylne 20, chód 10/20, stan psychiczny 15
Ryzyko według NEWS2
0–4 niskie; pojedyncze 3 niskie–średnie; 5–6 średnie; ≥ 7 wysokie
Średnie ciśnienie tętnicze (MAP)
MAP = (SBP + 2·DBP)/3 = DBP + PP/3
Ciśnienie tętna i wskaźnik wstrząsu
PP = SBP − DBP, SI = HR/SBP
Wskaźnik masy ciała
BMI = kg/m² = 703·lb/in²

Metoda

  1. Znajdź arkusz punktacji używany w pytaniu i jego zakres (GCS 3–15, Apgar 0–10, Braden 6–23, Morse 0–125).
  2. Oceń każdą pozycję osobno, dopasowując opis do jej poziomu.
  3. Dodaj punkty z pozycji i sprawdź, czy suma mieści się w zakresie.
  4. Zastosuj punkty odcięcia: w NEWS2 szukaj także każdego pojedynczego parametru dającego 3 punkty.
  5. Dla wartości pochodnych użyj MAP = (SBP + 2·DBP)/3, PP = SBP − DBP, SI = HR/SBP i BMI = kg/m².

Interpretacja gazometrii krwi tętniczej

Zakresy prawidłowe
pH 7,35–7,45, PaCO₂ 35–45 mmHg (4,7–6,0 kPa), HCO₃⁻ 22–26 mmol/L
ROME
Zaburzenie oddechowe: PaCO₂ odwrotnie do pH; metaboliczne: HCO₃⁻ zgodnie z pH
Wzór Wintersa
PaCO₂ = 1,5·HCO₃⁻ + 8 ± 2
Zasadowica metaboliczna
PaCO₂ ≈ 0,7·HCO₃⁻ + 21
Luka anionowa
AG = Na⁺ − (Cl⁻ + HCO₃⁻) ≈ 8–12
Luka anionowa skorygowana o albuminy
AG + 2,5·(4,0 − alb g/dL) = AG + 0,25·(40 − alb g/L)
Wskaźnik delta
(AG − 12)/(24 − HCO₃⁻)
Wskaźnik P/F
PaO₂/FiO₂
Równanie gazu pęcherzykowego
PAO₂ = FiO₂·(760 − 47) − PaCO₂/0,8
Osmolalność surowicy
2·Na⁺ + glucose + urea (2·Na⁺ + glucose/18 + BUN/2,8)

Metoda

  1. Odczytaj pH: poniżej 7,35 to kwasica, powyżej 7,45 zasadowica.
  2. Znajdź wartość, która to tłumaczy: PaCO₂ zmieniające się odwrotnie do pH oznacza zaburzenie oddechowe, HCO₃⁻ zmieniające się zgodnie z pH – metaboliczne.
  3. Spójrz na drugą wartość: prawidłowa oznacza brak wyrównania, nieprawidłowa w kierunku wyrównującym oznacza wyrównanie częściowe, a prawidłowe pH przy obu wartościach nieprawidłowych oznacza wyrównanie całkowite.
  4. Przy kwasicy metabolicznej porównaj PaCO₂ ze wzorem Wintersa, 1,5·HCO₃⁻ + 8 ± 2, i oblicz lukę anionową Na⁺ − (Cl⁻ + HCO₃⁻).
  5. Wysoką lukę anionową sprawdź wskaźnikiem delta, a przy niskiej albuminie – luką skorygowaną.

Interpretacja zapisu rytmu EKG

Papier (25 mm/s, 10 mm/mV)
1 mała kratka = 0,04 s, 1 duża kratka = 0,20 s, 10 mm = 1 mV
Częstość akcji serca, rytm regularny
300 ÷ duże kratki = 1500 ÷ małe kratki = 60 ÷ RR (s)
Częstość akcji serca, rytm nieregularny
Zespoły QRS w 6 s × 10
Prawidłowy odstęp PR
0,12–0,20 s
Prawidłowy czas trwania QRS
< 0.12 s
QTc (Bazett)
QT/√RR
QTc (Fridericia)
QT/∛RR
QTc (Framingham)
QT + 154·(1 − RR)
Częstości zatokowe
bradykardia < 60, prawidłowa 60–100, tachykardia > 100 /min
Częstości rytmów zastępczych
węzłowy 40–60, komorowy 20–40 /min
Szybkie rytmy
SVT 150–250 /min (wąskie), VT > 100 /min (szerokie)

Metoda

  1. Częstość: przy rytmie regularnym podziel 300 przez liczbę dużych kratek lub 1500 przez liczbę małych kratek między dwoma załamkami R; przy rytmie nieregularnym policz zespoły QRS w 6 sekundach i pomnóż przez 10.
  2. Rytm: porównaj odstępy R–R. Równe oznaczają rytm regularny; powtarzający się wzorzec to rytm regularnie nieregularny; brak jakiegokolwiek wzorca to rytm całkowicie nieregularny.
  3. Załamki P: czy w odprowadzeniu II przed każdym zespołem QRS jest dodatni załamek P, wszystkie takie same? Szukaj fal migotania lub fal o kształcie zębów piły, odwróconych załamków P i załamków P bez zespołu QRS.
  4. Odstęp PR: od początku P do początku QRS, prawidłowo 0,12–0,20 s i stały. Sprawdź, czy się wydłuża, czy pozostaje stały przed wypadnięciem pobudzenia, czy zmienia się przypadkowo.
  5. Czas trwania QRS: poniżej 0,12 s to wąski; 0,12 s lub więcej to szeroki. Następnie nazwij rytm, a dla QT użyj QTc = QT/√RR (Bazett) z czasami w sekundach.

2Zadania do ćwiczenia

1.Podstawy pielęgniarstwaŚredni

How can nurses help patients sleep better on a hospital ward at night?

  1. ADo routine tasks such as bed changes at midnight while it is quiet
  2. BGroup care and observations so patients are disturbed less often
  3. CGive every patient a sleeping tablet
  4. DKeep the main lights on so staff can see clearly
2.Podstawy pielęgniarstwaTrudny

A healthcare assistant (nursing assistant) has recorded a blood pressure of 82/50 mmHg during routine observations but did not report it. What should the registered nurse do first?

  1. AAssess the patient straight away
  2. BTalk to the healthcare assistant about reporting
  3. CComplete an incident report
  4. DRepeat the observations at the next routine time
3.Kontrola zakażeń i bezpieczeństwo pacjentaŚredni

Które postępowanie ze sprzętem jest prawidłowe u pacjenta objętego środkami ostrożności przeciwko transmisji przez kontakt?

  1. AUżywanie przypisanego do pacjenta stetoskopu i mankietu do ciśnieniomierza
  2. BZabranie sprzętu pacjenta do następnej sali
  3. CUżywanie tego samego stetoskopu u wszystkich pacjentów bez czyszczenia
  4. DUżywanie sprzętu z pomieszczenia czystego i odłożenie go bez zmian
4.Kontrola zakażeń i bezpieczeństwo pacjentaTrudny

A patient’s WBC is 4,000/mm3, with 30% neutrophils and 5% bands. What is the absolute neutrophil count (ANC)?

  1. A1,200/mm3
  2. B1,400/mm3
  3. C3,500/mm3
  4. D140/mm3
5.Ustalanie priorytetów i delegowanieŚredni

Które zadanie RN najodpowiedniej deleguje LPN/LVN?

  1. APrzeprowadzenie edukacji przed wypisem pacjenta, który właśnie rozpoczął insulinoterapię
  2. BZałożenie cewnika do pęcherza moczowego stabilnemu pacjentowi
  3. CRozpoczęcie przetaczania pierwszej jednostki koncentratu krwinek czerwonych
  4. DPrzeprowadzenie oceny przy przyjęciu nowego pacjenta
6.Ustalanie priorytetów i delegowanieTrudny

A patient taking an MAO inhibitor antidepressant is taught about diet. Which statement shows a need for further teaching?

  1. A“I will avoid tap beer and red wine.”
  2. B“I can still eat aged cheese and cured salami.”
  3. C“A sudden severe headache is a warning sign.”
  4. D“I will check with the pharmacist before cold remedies.”
7.Pielęgniarstwo kliniczneŚredni

A very anxious patient breathes rapidly for a long period. Which change is expected?

  1. ARespiratory alkalosis from a low PaCO2
  2. BRespiratory acidosis from a high PaCO2
  3. CMetabolic alkalosis from vomiting
  4. DMetabolic acidosis from a low bicarbonate
8.Pielęgniarstwo kliniczneTrudny

Umierający, nieprzytomny pacjent ma głośny, rzężący oddech spowodowany wydzieliną w gardle. Które postępowanie jest właściwe?

  1. AGłębokie odsysanie z jamy ustnej i gardła co 10 minut przez całą noc
  2. BPoinformowanie rodziny, że pacjent się dusi i wymaga wentylacji
  3. CZmiana ułożenia, rozważenie zleconych leków zmniejszających wydzielanie i wsparcie rodziny
  4. DRozpoczęcie szybkiego wlewu płynów dożylnych, by rozrzedzić i usunąć wydzielinę
9.Wartości laboratoryjne i elektrolityŚredni

A patient's potassium is unexpectedly 5,8 mEq/L. The sample was taken after the tourniquet was on for several minutes while the patient pumped their fist. What is the best interpretation?

  1. AThe result confirms true hyperkalemia and needs no further checking
  2. BFist pumping lowers potassium, so the true level is even higher
  3. CTourniquet time affects only the glucose result, not the potassium
  4. DThe result may be falsely high and should be repeated with better technique
10.Wartości laboratoryjne i elektrolityTrudny

A patient with acute kidney injury has a potassium of 6,8 mEq/L despite medical treatment, a pH of 7,12 and pulmonary edema not responding to diuretics. Which treatment is most likely needed?

  1. AA potassium supplement
  2. BMore oral fluid
  3. CUrgent dialysis
  4. DAn IV magnesium dose
11.FarmakologiaŚredni

A patient given haloperidol develops a sudden painful twisting of the neck and the eyes roll upward. Which drug is usually given?

  1. ADantrolene by mouth to relax the twisted neck muscles
  2. BAn anticholinergic such as benzatropine (benztropine)
  3. CNaloxone
  4. DA second dose of haloperidol
12.FarmakologiaTrudny

A patient with HIV has a CD4 count below 200 cells/mm3. Which prophylaxis is usually started?

  1. AIsoniazid to prevent hepatitis B
  2. BCo-trimoxazole to prevent Pneumocystis pneumonia
  3. COseltamivir to prevent influenza
  4. DFluconazole to prevent urinary and skin infections
13.Choroby wewnętrzne i chirurgiczne: układ krążenia i oddechowyŚredni

Pacjent po niedawnym udarze z trudnościami w połykaniu ma gorączkę i rzężenia nad prawym płatem dolnym. Jaka jest najbardziej prawdopodobna przyczyna?

  1. ANiewydolność lewej komory serca
  2. BZatorowość płucna
  3. CZapalenie płuc z aspiracji
  4. DOstry napad astmy
14.Choroby wewnętrzne i chirurgiczne: układ krążenia i oddechowyTrudny

After a fall onto the chest, part of a patient's chest wall moves inward when they breathe in and outward when they breathe out. What does this indicate?

  1. AA large pleural effusion pressing on the chest wall
  2. BA single simple rib fracture with no lung injury
  3. CA flail chest from ribs broken in more than one place
  4. DNormal chest movement caused by pain on breathing
15.Choroby wewnętrzne i chirurgiczne: neurologia, endokrynologia i nerkiŚredni

When the nurse squeezes the trapezius muscle, the patient brings a hand up above the collarbone towards the stimulus. Which GCS motor score is this?

  1. A5, localises to pain
  2. B3, abnormal flexion
  3. C6, obeys commands
  4. D4, withdraws from pain
16.Choroby wewnętrzne i chirurgiczne: neurologia, endokrynologia i nerkiTrudny

Pacjent z niedoczynnością tarczycy, który od tygodni nie przyjmował leków, zostaje przyjęty z hipotermią i sennością, tętnem 46/min, niskim stężeniem sodu i podwyższonym PaCO₂. Które schorzenie jest najbardziej prawdopodobne?

  1. AUdar cieplny
  2. BŚpiączka z obrzęku śluzowatego (myxoedema)
  3. CPrzełom nadnerczowy
  4. DPrzełom tarczycowy
17.Choroby wewnętrzne i chirurgiczne: przewód pokarmowy, okres okołooperacyjny i onkologiaŚredni

Why do patients usually have a dental review before radiotherapy to the head and neck?

  1. ATeeth block the radiation beam completely
  2. BRadiotherapy can only be given once all the teeth have been removed
  3. CThe dentist gives the radiotherapy
  4. DIt causes dry mouth and raises the risk of decay and jaw damage
18.Choroby wewnętrzne i chirurgiczne: przewód pokarmowy, okres okołooperacyjny i onkologiaTrudny

A patient on warfarin has a major upper GI bleed with an INR of 5. Which treatment should the nurse anticipate to reverse the warfarin?

  1. AOral aspirin to balance the clotting system quickly
  2. BProthrombin complex concentrate with IV vitamin K
  3. CMore warfarin to stabilise the INR
  4. DProtamine sulfate on its own
19.Pielęgniarstwo położniczeŚredni

How does breast milk jaundice usually differ from early breastfeeding jaundice?

  1. AIt is caused by too little milk intake
  2. BIt appears in the first 24 hours in a sick baby
  3. CIt always needs the baby to stop breastfeeding permanently
  4. DIt appears later, after the first week, in a thriving baby
20.Pielęgniarstwo położniczeTrudny

A woman is 10 cm dilated with an urge to push. The fetal head is at station 0 and the tracing is normal. Which approach is supported by current practice?

  1. AInsist she lies flat on her back and holds her breath for long periods
  2. BTell her not to push until the head is visible
  3. CLet her push with her urge in a position she prefers
  4. DAsk her to push continuously from 7 cm onwards
21.Pielęgniarstwo pediatryczneŚredni

Which finding may suggest that a school-age child is being bullied?

  1. AArguing with a sibling about the TV remote
  2. BNot wanting to go to school, lost belongings and frequent stomach aches
  3. CWanting to collect trading cards and play team games with classmates
  4. DEnjoying school clubs and inviting friends home
22.Pielęgniarstwo pediatryczneTrudny

After a week in hospital without his parents, a 2-year-old has stopped crying for his mother, plays with the nurses and seems uninterested when she visits. Which stage of separation does this show?

  1. ADetachment
  2. BNormal adjustment with no distress
  3. CProtest
  4. DDespair
23.Pielęgniarstwo psychiatryczneŚredni

A patient asks the nurse for her home phone number so they can keep in touch after discharge. What is the best response?

  1. A"Of course, as long as you don't tell the other patients."
  2. B"That would be against the rules, so please stop asking about it."
  3. C"I'll give you my number, but please only call me at weekends when I'm not working, and keep it short."
  4. D"I can't give you my number, because our relationship is a professional one. Let's talk about support you can contact after discharge."
24.Pielęgniarstwo psychiatryczneTrudny

Krótko po podaniu haloperidolu głowa pacjenta jest skręcona na bok, jego oczy są utkwione ku górze, a on skarży się na uczucie ściskania w gardle. Co powinna zrobić pielęgniarka w pierwszej kolejności?

  1. APodać kolejną dawkę haloperidolu
  2. BUspokoić go, że to lęk przed nowym lekiem, i zostawić go samego w spokoju
  3. CUzyskać pilną pomoc lekarską i podać zlecony lek antycholinergiczny, obserwując drogi oddechowe
  4. DZachęcić go do rozciągania szyi
25.Obliczenia pielęgniarskie i przeliczanie jednostekŚredni
94969810010210410635363738394041°F°C? °F38,5 °C

Ćwiczenie (wymyślone wartości, nie stanowią wskazówek klinicznych). Temperatura pacjenta wynosi 38,5 °C. Przelicz ją na stopnie Fahrenheita T wzorem °F = °C × 9/5 + 32. Zaokrąglij do jednego miejsca po przecinku.

38,5 °C
T = °F
26.Obliczenia pielęgniarskie i przeliczanie jednostekTrudny
¾ szklanka? mL2 tsp? mL½ fl oz? mLΣ = ? mL

Ćwiczenie (wymyślone wartości, nie stanowią wskazówek klinicznych). W czasie dyżuru pacjent przyjmuje ¾ szklanka z herbata, 2 tsp z syrop na kaszel, ½ fl oz z sok. Używając podanych odpowiedników, oblicz łączne przyjęcie doustne V w mL.

1 szklanka = 8 fl oz = 240 mL1 tsp = 5 mL1 fl oz = 30 mL
V = mL
27.Obliczanie dawekŚredni
60 kg5 mg/kgD = ? mg

Pacjent waży 60 kg i ma zleconą jednorazową dawkę 5 mg/kg. Wyznacz dawkę D w mg.

60 kg5 mg/kg
D = mg
28.Obliczanie dawekTrudny
00,10,20,30,40,50,60,70,80,911 mL

Zlecona dawka to 6300 jednostek leku dostępnego jako 10000 jednostek/mL. Pobierz dawkę do strzykawki 1 mL: jaką objętość V podajesz?

6300 units10000 units/mL
V = mL
29.Szybkość wlewów dożylnychŚredni
V = ?60 gtt/mL75 gtt/min4 h

Wlew kapie z szybkością 75 gtt/min przez zestaw o 60 gtt/mL. Ile mililitrów V otrzyma pacjent w ciągu 4 godzin?

75 gtt/min60 gtt/mL4 h
V = mL
30.Szybkość wlewów dożylnychTrudny
900 mLpozostało? mL/h3 h pozostało

Zlecono 1500 mL w ciągu 6 godzin. Po 3 godzinach stwierdzasz, że w worku pozostało jeszcze 900 mL, a wlew nadal musi zakończyć się na czas. O ile procent Δ trzeba zwiększyć pierwotną szybkość pompy?

1500 mL / 6 hpo 3 h: 900 mL
Δ = %
31.Dawkowanie w pediatrii i intensywnej terapiiŚredni
heparin 5 000 szt./mL70 szt./kg · 97 kg → V = ? mL

Ćwiczenie (wymyślone wartości, nie stanowią wskazówek klinicznych). Protokół ćwiczeniowy przewiduje bolus heparyny 70 jednostek/kg dla pacjenta o masie ciała 97 kg. Fiolka zawiera 5 000 jednostek/mL. Jaką objętość V nabierasz? Zaokrąglij do jednego miejsca po przecinku.

70 szt./kg97 kg5 000 szt./mL
V = mL
32.Dawkowanie w pediatrii i intensywnej terapiiTrudny
800 mg500 mLdopamine14 mL/h86 kg? mcg/kg/min

Ćwiczenie (wymyślone wartości, nie stanowią wskazówek klinicznych). Wlew dopamine zawierający 800 mg w 500 mL płynie z prędkością 14 mL/h. Pacjent waży 86 kg. Jaką dawkę D w mcg/kg/min otrzymuje pacjent? Zaokrąglij do jednego miejsca po przecinku.

800 mg/500 mL14 mL/h86 kg
D = mcg/kg/min
33.Płyny dożylne i bilans płynówŚredni
PrzyjęteWydalonezmiana 8-godzinnamleko100 mLzupa200 mLsok100 mLWlew dożylny125 mL/h × 8 hantybiotyk dożylnie2 × 50 mLmocz225 mLmocz500 mLmocz175 mLdren z rany40 mL

Ćwiczenie (wymyślone wartości, nie stanowią wskazówek klinicznych). Karta pokazuje płyny przyjęte i wydalone przez pacjenta podczas jednej 8-godzinnej zmiany. Wlew dożylny płynął z podaną prędkością przez całą zmianę. Wyznacz bilans płynów B = przyjęte − wydalone w mL (wynik ujemny oznacza stratę netto).

mleko: 100 mLzupa: 200 mLsok: 100 mLWlew dożylny: 125 mL/h × 8 hantybiotyk dożylnie: 2 × 50 mLmocz: 225 mLmocz: 500 mLmocz: 175 mLdren z rany: 40 mL
B = mL
34.Płyny dożylne i bilans płynówTrudny
1000 mL→ 60 mL/hstart 09:30trazem​ = ? h125 mL/h × 4 h

Ćwiczenie (wymyślone wartości, nie stanowią wskazówek klinicznych). Wlew 1000 mL rozpoczyna się o 09:30 z prędkością 125 mL/h. Po 4 godzinach prędkość zmienia się na 60 mL/h i nie jest już zmieniana. Po ilu godzinach t od rozpoczęcia worek będzie pusty? Zaokrąglij do jednego miejsca po przecinku.

1000 mL125 mL/h · 4 h60 mL/h
t = h
35.Skale oceny klinicznejŚredni
H? / 25+D? / 15+Aid? / 30+IV? / 20+G? / 20+MS? / 15Σ?

Ćwiczenie (wymyślone wartości, nie stanowią wskazówek klinicznych). Pacjent z zadania jest oceniany w skali Morse’a: upadki w wywiadzie w ciągu ostatnich 3 miesięcy: tak; diagnoza dodatkowa: nie; pomoc w poruszaniu się: trzyma się mebli; terapia dożylna lub wkłucie zamknięte: tak; chód: zaburzony; stan psychiczny: przecenia lub zapomina o ograniczeniach. Oblicz sumę w skali Morse’a MFS.

0–125
MFS =
36.Skale oceny klinicznejTrudny
uspokajającyumiarkowanie nieprawidłowyniski

Ćwiczenie (wymyślone wartości, nie stanowią wskazówek klinicznych). W 1. minucie po urodzeniu noworodek z ćwiczenia ma sine lub blade zabarwienie skóry na całym ciele, tętno 135/min, grymas przy pobudzeniu, wiotkie kończyny bez napięcia mięśniowego i wolne, nieregularne oddychanie ze słabym płaczem. Oceń pacjenta w skali Apgar i kliknij, jak interpretuje się wynik.

  1. 1uspokajający
  2. 2umiarkowanie nieprawidłowy
  3. 3niski
37.Interpretacja gazometrii krwi tętniczejŚredni
pH7,357,457,57PaCO₂mmHg354527HCO₃⁻mmol/L222624niewyrównaneczęściowo wyrównanecałkowicie wyrównane

Gazometria krwi tętniczej do ćwiczeń pokazuje pH 7,57, PaCO₂ 27 mmHg (3,6 kPa) oraz HCO₃⁻ 24 mmol/L. Zaburzeniem pierwotnym jest zasadowica oddechowa. W jakim stopniu jest wyrównane? Kliknij odpowiedź.

pH 7,57PaCO₂ 27 mmHg (3,6 kPa)HCO₃⁻ 24 mmol/L
  1. 1niewyrównane
  2. 2częściowo wyrównane
  3. 3całkowicie wyrównane
38.Interpretacja gazometrii krwi tętniczejTrudny
pH7,357,457,32PaCO₂mmHg354536HCO₃⁻mmol/L222618dodatkowa kwasica z prawidłową lukączysta kwasica z dużą lukądodatkowa zasadowica metaboliczna

Gazometria do ćwiczeń pokazuje pH 7,32, PaCO₂ 36 mmHg (4,8 kPa) oraz HCO₃⁻ 18 mmol/L, przy Na⁺ 144 i Cl⁻ 95 mmol/L. Użyj luki anionowej i wskaźnika delta, aby kliknąć najlepszą interpretację.

pH 7,32PaCO₂ 36 mmHg (4,8 kPa)HCO₃⁻ 18 mmol/LNa⁺ 144 mmol/LCl⁻ 95 mmol/L
  1. 1dodatkowa kwasica z prawidłową luką
  2. 2czysta kwasica z dużą luką
  3. 3dodatkowa zasadowica metaboliczna
39.Interpretacja zapisu rytmu EKGŚredni
II25 mm/s · 10 mm/mVmigotanie przedsionkówrytm zatokowy z pobudzeniami przedwczesnymi komorowymi (PVC)trzepotanie przedsionków, przewodzenie 2:1rytm węzłowy

Zinterpretuj ten zapis rytmu w odprowadzeniu II. Jaki to rytm? Kliknij odpowiedź.

odprowadzenie II, 25 mm/s, 10 mm/mV1 mała kratka = 0,04 s, 1 duża kratka = 0,20 sdługość zapisu 6 s
  1. 1migotanie przedsionków
  2. 2rytm zatokowy z pobudzeniami przedwczesnymi komorowymi (PVC)
  3. 3trzepotanie przedsionków, przewodzenie 2:1
  4. 4rytm węzłowy
40.Interpretacja zapisu rytmu EKGTrudny
II25 mm/s · 10 mm/mVkardiowersja zsynchronizowanaCPR (rytm niepodlegający defibrylacji)stymulacja przezskórnanatychmiastowa defibrylacja

Pacjent bez wyczuwalnego tętna ma na monitorze ten zorganizowany rytm (aktywność elektryczna bez tętna). Jakie leczenie wskazują dla niego wytyczne resuscytacji dorosłych? Kliknij swoją odpowiedź.

odprowadzenie II, 25 mm/s, 10 mm/mV1 mała kratka = 0,04 s, 1 duża kratka = 0,20 sdługość zapisu 6 s
  1. 1kardiowersja zsynchronizowana
  2. 2CPR (rytm niepodlegający defibrylacji)
  3. 3stymulacja przezskórna
  4. 4natychmiastowa defibrylacja

3Roztwory

1.Podstawy pielęgniarstwa

Odpowiedź: B · Group care and observations so patients are disturbed less often

Dlaczego to jest odpowiedź

Clustering care, dimming lights, reducing noise and offering eye masks or earplugs improve sleep. Sedatives carry risks and are not routine.

Odpowiedź

B · Group care and observations so patients are disturbed less often
2.Podstawy pielęgniarstwa

Odpowiedź: A · Assess the patient straight away

Dlaczego to jest odpowiedź

A low blood pressure may mean deterioration, so the nurse assesses the patient at once and escalates if needed. Feedback to the assistant and reporting follow afterwards.

Odpowiedź

A · Assess the patient straight away
3.Kontrola zakażeń i bezpieczeństwo pacjenta

Odpowiedź: A · Używanie przypisanego do pacjenta stetoskopu i mankietu do ciśnieniomierza

Dlaczego to jest odpowiedź

Sprzęt niekrytyczny, taki jak stetoskopy i mankiety, przypisuje się do pacjenta lub czyści i dezynfekuje przed użyciem u innego pacjenta.

Odpowiedź

A · Używanie przypisanego do pacjenta stetoskopu i mankietu do ciśnieniomierza
4.Kontrola zakażeń i bezpieczeństwo pacjenta

Odpowiedź: B · 1,400/mm3

Dlaczego to jest odpowiedź

ANC = 4,000 × (0,30 + 0,05) = 1,400/mm3. This is below normal (neutropenia), so the patient has a raised risk of infection.

Odpowiedź

B · 1,400/mm3
5.Ustalanie priorytetów i delegowanie

Odpowiedź: B · Założenie cewnika do pęcherza moczowego stabilnemu pacjentowi

Dlaczego to jest odpowiedź

Założenie cewnika stabilnemu pacjentowi to umiejętność zwykle mieszcząca się w zakresie LPN/LVN. Ocena przy przyjęciu, edukacja początkowa i rozpoczęcie transfuzji zwykle pozostają przy RN. Dokładny zakres różni się w zależności od stanu i kraju.

Odpowiedź

B · Założenie cewnika do pęcherza moczowego stabilnemu pacjentowi
6.Ustalanie priorytetów i delegowanie

Odpowiedź: B · “I can still eat aged cheese and cured salami.”

Dlaczego to jest odpowiedź

MAO inhibitors with tyramine-rich foods, such as aged cheese and cured meats, can cause a hypertensive crisis. Patients avoid these foods, check medicines with a pharmacist and report a severe headache.

Odpowiedź

B · “I can still eat aged cheese and cured salami.”
7.Pielęgniarstwo kliniczne

Odpowiedź: A · Respiratory alkalosis from a low PaCO2

Dlaczego to jest odpowiedź

Hyperventilation blows off CO2, raising the pH. Symptoms can include tingling of the lips and fingers and lightheadedness.

Odpowiedź

A · Respiratory alkalosis from a low PaCO2
8.Pielęgniarstwo kliniczne

Odpowiedź: C · Zmiana ułożenia, rozważenie zleconych leków zmniejszających wydzielanie i wsparcie rodziny

Dlaczego to jest odpowiedź

„Rzężenie przedśmiertne” łagodzi się zmianą ułożenia, pielęgnacją jamy ustnej, a czasem lekami zmniejszającymi wydzielanie. Wyjaśnienie tego bliskim zmniejsza ich niepokój.

Odpowiedź

C · Zmiana ułożenia, rozważenie zleconych leków zmniejszających wydzielanie i wsparcie rodziny
9.Wartości laboratoryjne i elektrolity

Odpowiedź: D · The result may be falsely high and should be repeated with better technique

Dlaczego to jest odpowiedź

Repeated fist clenching and a long tourniquet time release potassium from muscle and can cause hemolysis, both of which give a falsely high potassium. The patient is assessed and the test is repeated with correct technique; true hyperkalemia must not be missed.Sprawdzono w: Potassium Blood Test · MedlinePlus (NIH) (2024); Potassium test · MedlinePlus (NIH) (2025)

Odpowiedź

D · The result may be falsely high and should be repeated with better technique
10.Wartości laboratoryjne i elektrolity

Odpowiedź: C · Urgent dialysis

Dlaczego to jest odpowiedź

Indications for urgent dialysis in AKI include refractory hyperkalemia, severe metabolic acidosis, fluid overload not responding to diuretics, uremic complications and some poisonings. This patient has three of them.Sprawdzono w: Acute tubular necrosis · MedlinePlus (NIH) (2025)

Odpowiedź

C · Urgent dialysis
11.Farmakologia

Odpowiedź: B · An anticholinergic such as benzatropine (benztropine)

Dlaczego to jest odpowiedź

Acute dystonia is caused by dopamine blockade, which leaves acetylcholine activity relatively high. An IM or IV anticholinergic usually relieves it within minutes.

Odpowiedź

B · An anticholinergic such as benzatropine (benztropine)
12.Farmakologia

Odpowiedź: B · Co-trimoxazole to prevent Pneumocystis pneumonia

Dlaczego to jest odpowiedź

A low CD4 count greatly raises the risk of Pneumocystis jirovecii pneumonia. Co-trimoxazole prevents it and also reduces the risk of toxoplasmosis.

Odpowiedź

B · Co-trimoxazole to prevent Pneumocystis pneumonia
13.Choroby wewnętrzne i chirurgiczne: układ krążenia i oddechowy

Odpowiedź: C · Zapalenie płuc z aspiracji

Dlaczego to jest odpowiedź

Dysfagia po udarze zwiększa ryzyko aspiracji. Aspirowany materiał często trafia do prawego płata dolnego, ponieważ prawe oskrzele główne jest szersze i bardziej pionowe. Przesiewowa ocena połykania, pozycja wyprostowana i higiena jamy ustnej zmniejszają ryzyko.

Odpowiedź

C · Zapalenie płuc z aspiracji
14.Choroby wewnętrzne i chirurgiczne: układ krążenia i oddechowy

Odpowiedź: C · A flail chest from ribs broken in more than one place

Dlaczego to jest odpowiedź

A flail segment occurs when adjacent ribs are fractured in two or more places, so the segment moves paradoxically. It is often associated with lung contusion and respiratory failure. Management includes oxygen, strong analgesia and sometimes ventilation or surgical fixation.

Odpowiedź

C · A flail chest from ribs broken in more than one place
15.Choroby wewnętrzne i chirurgiczne: neurologia, endokrynologia i nerki

Odpowiedź: A · 5, localises to pain

Dlaczego to jest odpowiedź

Localising to pain (5) means a purposeful movement towards the source of pain. Withdrawal (4) is pulling away, abnormal flexion (3) is decorticate posturing, and obeying commands (6) needs no pain at all. A central stimulus, such as a trapezius squeeze, is used to test for localising.

Odpowiedź

A · 5, localises to pain
16.Choroby wewnętrzne i chirurgiczne: neurologia, endokrynologia i nerki

Odpowiedź: B · Śpiączka z obrzęku śluzowatego (myxoedema)

Dlaczego to jest odpowiedź

Śpiączka z obrzęku śluzowatego objawia się zaburzeniami świadomości, hipotermią, bradykardią, hipowentylacją, hiponatremią i hipoglikemią, często wywołana zakażeniem lub przerwaniem leczenia. Wymaga intensywnej terapii, dożylnych hormonów tarczycy, osłony sterydowej do czasu wykluczenia niewydolności nadnerczy, biernego ogrzewania i dużej ostrożności z lekami uspokajającymi.

Odpowiedź

B · Śpiączka z obrzęku śluzowatego (myxoedema)
17.Choroby wewnętrzne i chirurgiczne: przewód pokarmowy, okres okołooperacyjny i onkologia

Odpowiedź: D · It causes dry mouth and raises the risk of decay and jaw damage

Dlaczego to jest odpowiedź

Head and neck radiotherapy damages salivary glands, causing xerostomia and dental decay, and can cause osteoradionecrosis of the jaw after extractions. Dental treatment is done first, with careful oral hygiene and fluoride.

Odpowiedź

D · It causes dry mouth and raises the risk of decay and jaw damage
18.Choroby wewnętrzne i chirurgiczne: przewód pokarmowy, okres okołooperacyjny i onkologia

Odpowiedź: B · Prothrombin complex concentrate with IV vitamin K

Dlaczego to jest odpowiedź

Major bleeding on warfarin is treated by stopping it and giving prothrombin complex concentrate for rapid reversal with IV vitamin K for a lasting effect. Protamine reverses heparin, not warfarin.

Odpowiedź

B · Prothrombin complex concentrate with IV vitamin K
19.Pielęgniarstwo położnicze

Odpowiedź: D · It appears later, after the first week, in a thriving baby

Dlaczego to jest odpowiedź

Breast milk jaundice begins after the first week and can last several weeks in an otherwise healthy, well-fed baby. It is thought to be caused by substances in milk and rarely needs breastfeeding to stop.

Odpowiedź

D · It appears later, after the first week, in a thriving baby
20.Pielęgniarstwo położnicze

Odpowiedź: C · Let her push with her urge in a position she prefers

Dlaczego to jest odpowiedź

Spontaneous pushing with the urge, short breath holds and upright or side-lying positions are encouraged. Long, forced Valsalva pushing in the supine position can reduce placental blood flow.

Odpowiedź

C · Let her push with her urge in a position she prefers
21.Pielęgniarstwo pediatryczne

Odpowiedź: B · Not wanting to go to school, lost belongings and frequent stomach aches

Dlaczego to jest odpowiedź

Children being bullied may refuse school, have unexplained injuries or lost items, complain of headaches or stomach aches, sleep poorly or seem withdrawn. Nurses should ask sensitively and involve parents and school.

Odpowiedź

B · Not wanting to go to school, lost belongings and frequent stomach aches
22.Pielęgniarstwo pediatryczne

Odpowiedź: A · Detachment

Dlaczego to jest odpowiedź

In detachment, the child seems to adjust and shows interest in surroundings but ignores the parent, as a way of coping with loss. It can be mistaken for settling in. Encouraging parents to stay and keeping routines helps prevent it.

Odpowiedź

A · Detachment
23.Pielęgniarstwo psychiatryczne

Odpowiedź: D · "I can't give you my number, because our relationship is a professional one. Let's talk about support you can contact after discharge."

Dlaczego to jest odpowiedź

Personal contact outside the therapeutic relationship crosses a professional boundary. The nurse explains the boundary kindly and redirects to appropriate after-discharge support.

Odpowiedź

D · "I can't give you my number, because our relationship is a professional one. Let's talk about support you can contact after discharge."
24.Pielęgniarstwo psychiatryczne

Odpowiedź: C · Uzyskać pilną pomoc lekarską i podać zlecony lek antycholinergiczny, obserwując drogi oddechowe

Dlaczego to jest odpowiedź

Ostra dystonia może obejmować krtań i zagrażać życiu. Lek antycholinergiczny, taki jak biperyden lub triheksyfenidyl, albo difenhydraminę podaje się zgodnie ze zleceniem (często pozajelitowo) i monitoruje się drożność dróg oddechowych.

Odpowiedź

C · Uzyskać pilną pomoc lekarską i podać zlecony lek antycholinergiczny, obserwując drogi oddechowe
25.Obliczenia pielęgniarskie i przeliczanie jednostek

Odpowiedź: T = 101,3 °F

Temperatura: °C = (°F − 32) × 5/9 oraz °F = °C × 9/5 + 32. Przy przeliczaniu z °F odejmij 32 przed mnożeniem, a przy przeliczaniu z °C dodaj 32 po pomnożeniu. Szybkie sprawdzenie: 37 °C to 98,6 °F, a każdy 1 °C to 1,8 °F.

Pomnóż przez 9/5

38,5·9/5 = 69,3

Dodaj 32

T = 69,3 + 32 = 101,3 °F

Odpowiedź

T = 101,3 °F
26.Obliczenia pielęgniarskie i przeliczanie jednostek

Odpowiedź: V = 205 mL

Miary domowe i masa: w egzaminach pielęgniarskich używa się zaokrąglonych odpowiedników: 1 łyżeczka (tsp) = 5 mL, 1 łyżka stołowa (tbsp) = 15 mL = 3 łyżeczki, 1 uncja płynu (fl oz) = 30 mL = 2 łyżki, a 1 szklanka = 8 fl oz = 240 mL. Dla masy: 1 kg = 2,2 lb i 1 lb = 16 oz; dla długości: 1 cal = 2,54 cm. Ułóż przeliczenie tak, aby niechciana jednostka się skróciła.

Każda pozycja w mL

¾ szklanka = 0,75·240 = 180 mL
2 tsp = 2·5 = 10 mL
½ fl oz = 0,5·30 = 15 mL

Dodaj

V = 180 + 10 + 15 = 205 mL

Odpowiedź

V = 205 mL
27.Obliczanie dawek

Odpowiedź: D = 300 mg

Obliczanie dawki: ilość do podania to dawka zlecona podzielona przez moc preparatu, razy ilość, w jakiej ta moc występuje: ilość = (dawka zlecona/moc) × objętość. Zawsze ujednolicaj jednostki (najpierw zamień g na mg, mg na µg) i sprawdzaj, czy wynik ma sens.

Dawka

5·60 = 300 mg

Odpowiedź

D = 300 mg
28.Obliczanie dawek

Odpowiedź: V = 0,63 mL

Pobieranie dawki: objętość = (przepisana dawka/stężenie preparatu) × objętość preparatu. Najpierw zamień na te same jednostki, potem sprawdź, czy objętość mieści się w strzykawce i wypada na jednej z jej kresek.

Objętość

V = 6300/10000 = 0,63 mL

Na strzykawce

Na tej strzykawce 1 mL każda mała kreska to 0,01 mL.

Odpowiedź

V = 0,63 mL
29.Szybkość wlewów dożylnych

Odpowiedź: V = 300 mL

Infusion rates: a pump is set in mL/h = volume/time in hours. A gravity drip is counted in drops per minute: gtt/min = volume (mL) × drop factor (gtt/mL)/time (min). The drop factor is printed on the tubing package: macrodrip sets deliver 10, 15 or 20 gtt/mL (blood sets often 10 gtt/mL in the US, 15 in the UK) and microdrip sets 60 gtt/mL. Always use the drop factor the question or package gives.

Szybkość w mL/h

75·60/60 = 75 mL/h

Objętość

V = 75·4 = 300 mL

Odpowiedź

V = 300 mL
30.Szybkość wlewów dożylnych

Odpowiedź: Δ = 20 %

Infusion rates: a pump is set in mL/h = volume/time in hours. A gravity drip is counted in drops per minute: gtt/min = volume (mL) × drop factor (gtt/mL)/time (min). The drop factor is printed on the tubing package: macrodrip sets deliver 10, 15 or 20 gtt/mL (blood sets often 10 gtt/mL in the US, 15 in the UK) and microdrip sets 60 gtt/mL. Always use the drop factor the question or package gives.

Pierwotna szybkość

1500/6 = 250 mL/h

Nowa szybkość

R = 900/3 = 300 mL/h

Zmiana procentowa

Δ = (300 − 250)/250·100% = 20%

Odpowiedź

Δ = 20%

W wielu szpitalach taka korekta do 25 % jest dozwolona bez nowego zlecenia; sprawdź lokalne procedury.

31.Dawkowanie w pediatrii i intensywnej terapii

Odpowiedź: V = 1,4 mL

Wlewy heparyny i insuliny: stężenie = jednostki w worku/objętość worka (jednostki/mL). Prędkość pompy (mL/h) = jednostki na godzinę/stężenie, a jednostki na godzinę = mL/h × stężenie. Przy zleceniu zależnym od masy ciała najpierw jednostki/h = jednostki/kg/h × masa ciała. Objętość bolusa = potrzebne jednostki/moc fiolki. Liczby służą wyłącznie do ćwiczeń; przy pacjencie zawsze postępuj zgodnie z lokalnymi procedurami i zlecaj podwójną kontrolę dawek wysokiego ryzyka.

Potrzebna liczba sztuk

70·97 = 6 790 szt.

Objętość

V = 6790/5000 = 1,358 ≈ 1,4 mL

Odpowiedź

V = 1,4 mL
32.Dawkowanie w pediatrii i intensywnej terapii

Odpowiedź: D = 4,3 mcg/kg/min

Wlewy miareczkowane: najpierw wyznacz stężenie w mcg/mL (mg × 1000/mL). Przy zleceniu zależnym od masy ciała mcg/min = mcg/kg/min × masa ciała. Następnie mL/h = mcg/min × 60/stężenie. Licząc wstecz, mcg/kg/min = mL/h × stężenie/(60 × masa ciała). Liczby służą wyłącznie do ćwiczeń; przy pacjencie zawsze postępuj zgodnie z lokalnymi procedurami i zlecaj podwójną kontrolę dawek wysokiego ryzyka.

Stężenie

800 000/500 = 1600 mcg/mL

Mikrogramy na minutę

14·1600 = 22400 mcg/h
22400/60 = 373,3 mcg/min

Na kilogram

D = 373,3/86 = 4,341 ≈ 4,3 mcg/kg/min

Odpowiedź

D = 4,3 mcg/kg/min
33.Płyny dożylne i bilans płynów

Odpowiedź: B = 560 mL

Płyny przyjęte i wydalone: do przyjętych wlicza się wszystko, co wchodzi (płyny doustne, wlewy dożylne, leki dożylne i przepłukania, żywienie przez zgłębnik); kostki lodu liczą się jako połowa swojej objętości. Do wydalonych wlicza się mocz, drenaże, wymiociny i inne straty. Bilans = suma przyjętych − suma wydalonych; bilans ujemny oznacza stratę netto. Liczby służą wyłącznie do ćwiczeń; przy pacjencie zawsze postępuj zgodnie z lokalnymi procedurami i zlecaj podwójną kontrolę dawek wysokiego ryzyka.

Suma przyjętych

doustnie: 100 + 200 + 100 = 400 mL
Wlew dożylny: 125·8 = 1000 mL
antybiotyk dożylnie: 2·50 = 100 mL
suma przyjętych = 1500 mL

Suma wydalonych

225 + 500 + 175 + 40 = 940 mL

Bilans

B = 1500 − 940 = 560 mL

Odpowiedź

B = 560 mL

Dodatni: przyjęto więcej płynów, niż zostało wydalone.

34.Płyny dożylne i bilans płynów

Odpowiedź: t = 12,3 h

Czas wlewu: czas (h) = objętość do przetoczenia (mL)/prędkość (mL/h); użyj objętości pozostałej w worku, a nie pojemności worka. Przetoczona objętość = prędkość × czas. Godziny dziesiętne zamieniaj na godziny i minuty, mnożąc część ułamkową × 60 (0,5 h = 30 min, a nie 50 min). Liczby służą wyłącznie do ćwiczeń; przy pacjencie zawsze postępuj zgodnie z lokalnymi procedurami i zlecaj podwójną kontrolę dawek wysokiego ryzyka.

Pierwsza część

125·4 = 500 mL
1000 − 500 = 500 mL pozostało

Druga część

500/60 = 8,333 h

Czas całkowity

t = 4 + 8,333 = 12,33 ≈ 12,3 h

Odpowiedź

t = 12,3 h

To około 12 h 20 min, więc worek skończy się około 21:50.

35.Skale oceny klinicznej

Odpowiedź: MFS = 110

Skala ryzyka upadku Morse’a: sześć pozycji. Upadki w wywiadzie: nie 0, tak 25. Diagnoza dodatkowa: nie 0, tak 15. Pomoc w poruszaniu się: brak, leżenie w łóżku lub pomoc pielęgniarki 0; kule, laska lub chodzik 15; trzymanie się mebli 30. Terapia dożylna lub wkłucie zamknięte: nie 0, tak 20. Chód: prawidłowy, leżenie w łóżku lub wózek inwalidzki 0; słaby 10; zaburzony 20. Stan psychiczny: zna swoje ograniczenia 0; przecenia lub zapomina o ograniczeniach 15. Suma wynosi od 0 do 125. Punkty odcięcia ryzyka różnią się między szpitalami; często stosuje się 0–24 niskie, 25–44 umiarkowane i 45 lub więcej wysokie.

Oceń każdą pozycję

upadki w wywiadzie w ciągu ostatnich 3 miesięcy: tak → 25
diagnoza dodatkowa: nie → 0
pomoc w poruszaniu się: trzyma się mebli → 30
terapia dożylna lub wkłucie zamknięte: tak → 20
chód: zaburzony → 20
stan psychiczny: przecenia lub zapomina o ograniczeniach → 15

Dodaj

Suma w skali Morse’a = 25 + 0 + 30 + 20 + 20 + 15 = 110

Odpowiedź

MFS = 110
36.Skale oceny klinicznej

Odpowiedź: umiarkowanie nieprawidłowy

Skala Apgar: pięć objawów, każdy oceniany na 0, 1 lub 2, sprawdzanych w 1. i 5. minucie po urodzeniu. Wygląd (kolor skóry): sine lub blade 0, różowy tułów z sinymi kończynami 1, różowe całe ciało 2. Tętno: brak 0, poniżej 100/min 1, 100/min lub więcej 2. Reakcja na bodźce (odruchowa drażliwość): brak 0, grymas 1, płacz, kaszel lub kichnięcie 2. Napięcie mięśniowe (aktywność): wiotkie 0, pewne zgięcie 1, aktywne ruchy 2. Oddychanie: brak 0, wolne lub nieregularne ze słabym płaczem 1, dobre z silnym płaczem 2. Suma 7–10 jest uspokajająca, 4–6 umiarkowanie nieprawidłowa, a 0–3 niska.

Oceń każdy objaw

Wygląd: sine lub blade zabarwienie skóry na całym ciele → 0
Tętno: 135/min → 2
Reakcja na bodźce: grymas przy pobudzeniu → 1
Aktywność: wiotkie kończyny bez napięcia mięśniowego → 0
Oddychanie: wolne, nieregularne oddychanie ze słabym płaczem → 1

Dodaj

APGAR = 0 + 2 + 1 + 0 + 1 = 4

Interpretacja

4 → umiarkowanie nieprawidłowy

Odpowiedź

umiarkowanie nieprawidłowy
37.Interpretacja gazometrii krwi tętniczej

Odpowiedź: niewyrównane

Czytanie gazometrii (ROME): najpierw pH: poniżej 7,35 to kwasica krwi, powyżej 7,45 zasadowica krwi. Potem znajdź wartość, która to tłumaczy. PaCO₂ (norma 35–45 mmHg, 4,7–6,0 kPa) to część oddechowa i w zaburzeniu oddechowym zmienia się odwrotnie do pH; HCO₃⁻ (norma 22–26 mmol/L) to część metaboliczna i zmienia się w tym samym kierunku co pH (ROME: Respiratory Opposite, Metabolic Equal). Druga wartość pokazuje wyrównanie: prawidłowa oznacza brak wyrównania; nieprawidłowa w kierunku, który przywraca pH, gdy pH jest nadal nieprawidłowe, oznacza wyrównanie częściowe; prawidłowe pH przy obu wartościach nieprawidłowych oznacza wyrównanie całkowite. Zakresy różnią się nieco między laboratoriami; to wartości do ćwiczeń.

ROME, wartość po wartości

pH 7,57: zasadowica krwi (powyżej 7,45)
PaCO₂ 27 mmHg: niski (35–45)
HCO₃⁻ 24 mmol/L: wartości normalne (22–26)

Wyrównanie

niewyrównane

Odpowiedź

niewyrównane
38.Interpretacja gazometrii krwi tętniczej

Odpowiedź: dodatkowa zasadowica metaboliczna

Oczekiwana kompensacja: w kwasicy metabolicznej wzór Wintera przewiduje PaCO₂ = 1,5·HCO₃⁻ + 8 ± 2 mmHg; zmierzona wartość powyżej tego zakresu wskazuje na dodatkową kwasicę oddechową, a poniżej na dodatkową zasadowicę oddechową. Luka anionowa AG = Na⁺ − (Cl⁻ + HCO₃⁻), prawidłowo około 8–12 mmol/L, odróżnia kwasicę metaboliczną z podwyższoną luką od kwasicy z prawidłową luką; niskie stężenie albumin maskuje podwyższoną lukę (dodaj 2,5 na każdy g/dL, o który albuminy są poniżej 4,0). Współczynnik delta (AG − 12)/(24 − HCO₃⁻) w przedziale od około 0,8 do 2 odpowiada czystej kwasicy z podwyższoną luką (niektóre podręczniki przyjmują 1 zamiast 0,8), wartość niższa dodatkowej kwasicy z prawidłową luką, a wartość powyżej 2 dodatkowej zasadowicy metabolicznej.

Luka anionowa

AG = 144 − (95 + 18) = 31

Wskaźnik delta

(31 − 12)/(24 − 18) = 3,167
dodatkowa zasadowica metaboliczna

Odpowiedź

dodatkowa zasadowica metaboliczna
39.Interpretacja zapisu rytmu EKG

Odpowiedź: migotanie przedsionków

Kryteria rytmów (odprowadzenie II): rytm zatokowy ma dodatni załamek P przed każdym zespołem QRS, stały odstęp PR 0,12–0,20 s i wąski zespół QRS: prawidłowy rytm zatokowy 60–100/min, bradykardia zatokowa poniżej 60, tachykardia zatokowa powyżej 100. Migotanie przedsionków: brak załamków P, falująca linia podstawowa i całkowicie nieregularny odstęp R–R. Trzepotanie przedsionków: fale trzepotania o kształcie zębów piły z częstością około 250–350/min i stałym stosunkiem przewodzenia, np. 2:1 lub 4:1. Blok AV I stopnia: rytm zatokowy ze stałym odstępem PR powyżej 0,20 s. Rytm węzłowy: wąski zespół QRS z częstością 40–60/min i nieobecnymi lub odwróconymi załamkami P (PR poniżej 0,12 s lub P po zespole QRS). PVC to przedwczesny, szeroki (0,12 s lub więcej), dziwaczny zespół QRS bez załamka P, z załamkiem T skierowanym w przeciwną stronę i zwykle z pełną przerwą wyrównawczą; w bigeminii co drugie pobudzenie jest PVC.

Pięć kroków

1. Częstość: 8 zespołów QRS w 6 s, × 10 = 80 na minutę.
2. Rytm: całkowicie nieregularny, R–R od 0,62 do 0,94 s bez żadnego wzorca.
3. Załamki P: brak; linia podstawowa pokazuje drobne nieregularne fale migotania.
4. Odstęp PR: nie da się zmierzyć.
5. QRS: 0,06 s, wąski (poniżej 0,12 s).

Interpretacja

migotanie przedsionków

Odpowiedź

migotanie przedsionków
40.Interpretacja zapisu rytmu EKG

Odpowiedź: CPR (rytm niepodlegający defibrylacji)

Aktywność elektryczna bez tętna (PEA): PEA nie widać na zapisie. Monitor pokazuje zorganizowaną aktywność elektryczną (rytm inny niż VF, VT czy asystolia), ale pacjent nie ma wyczuwalnego tętna, więc rozpoznaje się ją, badając pacjenta. W wytycznych resuscytacji dorosłych PEA i asystolia to rytmy zatrzymania krążenia niepodlegające defibrylacji: wysokiej jakości CPR, adrenalina jak najszybciej i poszukiwanie odwracalnych przyczyn (4H i 4T, takich jak hipowolemia, hipoksja, odma prężna i tamponada serca). VF i VT bez tętna to rytmy podlegające defibrylacji.

Co pokazuje zapis

1. Częstość: R–R = 19 małych kratek, 1500 ÷ 19 ≈ 79 na minutę.
2. Rytm: regularny, każdy odstęp R–R wynosi 0,76 s.
3. Załamki P: dodatnie, po jednym przed każdym zespołem QRS, wszystkie takie same.
4. Odstęp PR: 0,16 s, stały, w granicach 0,12–0,20 s.
5. QRS: 0,06 s, wąski (poniżej 0,12 s).
prawidłowy rytm zatokowy

Co pokazuje pacjent

brak tętna mimo zorganizowanej aktywności elektrycznej: aktywność elektryczna bez tętna (PEA), rytm zatrzymania krążenia niepodlegający defibrylacji

Odpowiedź

CPR (rytm niepodlegający defibrylacji)

Odpowiedź

CPR (rytm niepodlegający defibrylacji)

PEA rozpoznaje się przy pacjencie, nigdy wyłącznie z zapisu. To ćwiczenie egzaminacyjne, nie wskazówka kliniczna.

To niezależne materiały do ćwiczeń. ExamProblems nie jest powiązane z organizacją przeprowadzającą ten egzamin ani przez nią rekomendowane, a nazwa egzaminu służy wyłącznie do opisu treści. NCLEX®, NCLEX-RN® and NCLEX-PN® są znakami towarowymi the National Council of State Boards of Nursing, Inc. (NCSBN), organizacji niezwiązanej z ExamProblems, która go nie popiera i nie odpowiada za jego poprawność.

ExamProblems · examproblems.com/courses/nclex-rn-practice-questions