W oknie drukowania wybierz „Zapisz jako PDF”, aby zachować kopię na swoim urządzeniu.
1Wzory i metody
Kontrola zakażeń i bezpieczeństwo pacjenta
Metoda
Zacznij od standardowych środków ostrożności u każdego pacjenta: higiena rąk, środki ochrony indywidualnej odpowiednie do spodziewanej ekspozycji, bezpieczne postępowanie z ostrymi narzędziami.
Dodaj środki ostrożności zależnie od drogi szerzenia: kontaktowe (fartuch, rękawiczki), kropelkowe (maseczka chirurgiczna), powietrzne (N95, pokój z ujemnym ciśnieniem).
Utrzymuj sterylne przedmioty sterylnymi: jeśli masz wątpliwości, nie są sterylne; wymień, nigdy nie wycieraj.
Zapobiegaj szkodom w otoczeniu: środki zapobiegania upadkom, przymus bezpośredni tylko w ostateczności, RACE i PASS w pożarze.
Sprawdź zasady podawania leków, dwa identyfikatory i dodatkowe zabezpieczenia dla leków wysokiego ryzyka; zgłaszaj błędy i zdarzenia niemal błędne (near miss).
Ustalanie priorytetów i delegowanie
Metoda
Zapytaj, co najszybciej zaszkodzi pacjentowi, jeśli nic się nie zrobi.
Zastosuj ABC (C-A-B w zatrzymaniu krążenia), a następnie hierarchię Maslowa: potrzeby fizjologiczne przed bezpieczeństwem, bezpieczeństwo przed potrzebami psychologicznymi.
Porównaj opcje: ostre przed przewlekłym, niestabilne przed stabilnym, nieoczekiwane przed oczekiwanym, ogólnoustrojowe przed miejscowym, i porównaj każdy objaw ze stanem wyjściowym pacjenta.
Oceń, zanim zadziałasz, chyba że to stan nagły; wtedy wybierz krok, od którego zależą pozostałe.
Przy delegowaniu sprawdź pięć zasad: zadanie, okoliczności, osoba, polecenia i nadzór. Ocena, edukacja i ewaluacja pozostają przy pielęgniarce (RN).
Wartości laboratoryjne i elektrolity
Metoda
Porównaj wartość z zakresem referencyjnym laboratorium, a następnie ze stanem wyjściowym i trendem pacjenta.
Sprawdź próbkę: hemoliza, opóźnienie lub krew pobrana w pobliżu wlewu dożylnego mogą dać fałszywe wyniki.
Powiąż wartość z typowymi objawami oraz z lekami i stanami, które ją powodują.
Działaj dla pacjenta: oceń, wstrzymaj lek, jeśli stężenie jest niebezpieczne, powtórz na głos wartości krytyczne i poinformuj osobę zlecającą.
Choroby wewnętrzne i chirurgiczne: układ krążenia i oddechowy
Metoda
Nazwij problem: niewydolność pompy, zamknięta tętnica, rytm serca, zakrzep, zwężenie dróg oddechowych, zakażenie albo problem z urządzeniem.
Najpierw sprawdź objawy zagrożenia: hipoksję, hipotensję, ból w klatce piersiowej, nowe splątanie, zimną kończynę bez tętna.
Dopasuj tlen do pacjenta: 94–98% u większości, 88–92% u osób zagrożonych retencją CO₂.
Połącz każdy lek z jego badaniem i ryzykiem: warfaryna i INR, heparyna i aPTT oraz płytki krwi, diuretyki i potas.
Wybierz bezpieczne pierwsze działanie, następnie eskaluj i oceń ponownie.
Choroby wewnętrzne i chirurgiczne: neurologia, endokrynologia i nerki
Metoda
Sprawdź glikemię u każdego pacjenta z nowym splątaniem, osłabieniem lub napadem drgawek.
Traktuj poziom świadomości jako najwcześniejszy sygnał ostrzegawczy problemów z mózgiem; źrenice i triada Cushinga pojawiają się późno.
W stanach nagłych w cukrzycy odróżnij DKA (ketony, kwasica) od HHS (bardzo wysoka osmolalność, odwodnienie); najpierw podaj płyny.
Przy zaburzeniach sodu i wody ustal, czy ADH jest w nadmiarze (SIADH), czy go brakuje (moczówka prosta), a przewlekłe zmiany koryguj powoli.
Przy problemach z nerkami przypisz przyczynę do przednerkowej, wewnątrznerkowej lub pozanerkowej i obserwuj potas oraz płyny.
Choroby wewnętrzne i chirurgiczne: przewód pokarmowy, okres okołooperacyjny i onkologia
Metoda
Zapytaj, co może być ukryte: krwawienie wewnętrzne, zakażenie bez gorączki, hipowentylacja przy prawidłowym SpO₂.
Wykorzystaj czas, jaki upłynął po operacji, aby zawęzić powikłania: krwawienie w ciągu godzin, problemy z klatką piersiową w ciągu dni, problemy z raną i przeciek później.
Przy bólu oceń go, zastosuj analgezję multimodalną, oceń ponownie i monitoruj sedację przy każdym opioidzie.
U chorych na raka każdą chorobę w okresie nadiru traktuj jak sepsę neutropeniczną i poznaj stany nagłe w onkologii.
Przy oparzeniach licz tylko obszary częściowej i pełnej grubości skóry, zacznij odliczanie wg Parklanda od chwili oparzenia i dostosowuj płyny do diurezy.
Pielęgniarstwo położnicze
Metoda
Umieść kobietę w czasie: tydzień ciąży, okres porodu lub doba po porodzie, i zdecyduj, co jest w tym momencie prawidłowe.
Szukaj pacjenta w niebezpieczeństwie: matki, płodu lub noworodka, albo kilku z nich naraz.
Połącz objaw z przyczyną: VEAL CHOP dla deceleracji, cztery T dla krwawienia, BUBBLE-HE po porodzie.
Najpierw wybierz działanie, które poprawia przepływ krwi i dotlenienie (ułożenie na boku, wstrzymanie oksytocyny, masaż dna macicy), potem eskaluj.
Pielęgniarstwo pediatryczne
Metoda
Najpierw zanotuj wiek dziecka: od niego zależą prawidłowe parametry życiowe, kamienie milowe rozwoju i właściwa skala bólu.
Oceń drożność dróg oddechowych, oddychanie i krążenie, pamiętając, że dzieci się kompensują, a potem szybko się pogarszają.
Dopasuj działanie do etapu rozwoju i włącz rodzinę.
Sprawdź, czy odpowiedź jest bezpieczna dla dziecka: dawka zależna od masy ciała, bez aspiryny w chorobie wirusowej, bez kodeiny poniżej 12. roku życia.
Pielęgniarstwo psychiatryczne
Metoda
Ustal, czy istnieje bezpośrednie zagrożenie: samobójstwo, przemoc, stan nagły związany z lekami lub choroba somatyczna.
Najpierw działaj na rzecz bezpieczeństwa: obserwuj, usuń środki, deeskaluj, odstaw szkodliwy lek, wezwij pomoc.
Zapisz daną wielkość z jednostką i jednostkę, którą chcesz otrzymać.
Wybierz odpowiednik: 1000 między kg, g, mg i mcg lub L i mL; 1 kg = 2,2 lb; 1 łyżeczka = 5 mL, 1 łyżka stołowa = 15 mL, 1 fl oz = 30 mL, 1 szklanka = 240 mL.
Zapisz to jako ułamek tak, aby niechciana jednostka się skróciła; dla szybkości użyj jednego ułamka na każdą zmieniającą się jednostkę.
Sprawdź kierunek: mniejsza jednostka daje większą liczbę.
Zaokrąglaj tylko ostateczną odpowiedź, z dokładnością podaną w pytaniu.
Obliczanie dawek
Dawka ze stężenia
objętość = dawka / stężenie
Dawka zależna od masy ciała
dawka = mg/kg × masa ciała
Tabletki
liczba = dawka / dawka w tabletce
Jednostki
1 g = 1000 mg, 1 mg = 1000 mcg
Metoda
Przelicz zleconą dawkę i moc preparatu na tę samą jednostkę.
Użyj wzoru „potrzebne przez dostępne razy ilość”: (D/H) × Q.
Przy dawkach zależnych od masy ciała najpierw pomnóż przez masę w kg, a potem podziel dawkę dobową przez liczbę dawek.
Najpierw oszacuj wynik i sprawdź, czy odpowiedź jest rozsądna.
Szybkość wlewów dożylnych
Szybkość pompy
mL/h = volume (mL)/time (h)
Szybkość kapania
drops/min = volume (mL) × drop factor / time (min)
Czas wlewu
time (h) = volume (mL)/rate (mL/h)
Metoda
Prędkość pompy w mL/h: objętość podzielona przez czas w godzinach.
Prędkość kroplówki w kroplach/min: objętość × współczynnik kroplenia podzielone przez czas w minutach.
Pozostały czas: pozostała objętość podzielona przez prędkość.
Zaokrąglaj tak, jak wymaga zadanie lub sprzęt.
Dawkowanie w pediatrii i intensywnej terapii
Dawka dobowa
mg/dobę = mg/kg/dobę × masa ciała (kg)
Liczba dawek na dobę
liczba = 24 h / odstęp między dawkami (h)
Funty na kilogramy
kg = lb / 2,2
Stężenie wlewu
jednostki/mL = jednostki w worku / objętość worka
Szybkość pompy
mL/h = dawka na godzinę / stężenie
Wlew miareczkowany
mL/h = mcg/kg/min × kg × 60 / (mcg/mL)
Dawka z prędkości pompy
mcg/kg/min = mL/h × (mcg/mL) / (60 × kg)
Jednostki
1 mg = 1000 mcg
Płyny dożylne i bilans płynów
Holliday–Segar na godzinę
4 mL/kg (pierwsze 10 kg) + 2 mL/kg (kolejne 10 kg) + 1 mL/kg (każdy kg powyżej 20)
Holliday–Segar na dobę
100 / 50 / 20 mL/kg dla tych samych przedziałów
Bilans płynów
przyjęte − wydalone
Kostki lodu
liczą się jako połowa swojej objętości
Diureza
mL/kg/h = mL / (kg × h)
Czas wlewu
czas (h) = pozostała objętość (mL) / prędkość (mL/h)
Odczytaj pH: poniżej 7,35 to kwasica, powyżej 7,45 zasadowica.
Znajdź wartość, która to tłumaczy: PaCO₂ zmieniające się odwrotnie do pH oznacza zaburzenie oddechowe, HCO₃⁻ zmieniające się zgodnie z pH – metaboliczne.
Spójrz na drugą wartość: prawidłowa oznacza brak wyrównania, nieprawidłowa w kierunku wyrównującym oznacza wyrównanie częściowe, a prawidłowe pH przy obu wartościach nieprawidłowych oznacza wyrównanie całkowite.
Przy kwasicy metabolicznej porównaj PaCO₂ ze wzorem Wintersa, 1,5·HCO₃⁻ + 8 ± 2, i oblicz lukę anionową Na⁺ − (Cl⁻ + HCO₃⁻).
Wysoką lukę anionową sprawdź wskaźnikiem delta, a przy niskiej albuminie – luką skorygowaną.
Interpretacja zapisu rytmu EKG
Papier (25 mm/s, 10 mm/mV)
1 mała kratka = 0,04 s, 1 duża kratka = 0,20 s, 10 mm = 1 mV
Częstość akcji serca, rytm regularny
300 ÷ duże kratki = 1500 ÷ małe kratki = 60 ÷ RR (s)
Częstość: przy rytmie regularnym podziel 300 przez liczbę dużych kratek lub 1500 przez liczbę małych kratek między dwoma załamkami R; przy rytmie nieregularnym policz zespoły QRS w 6 sekundach i pomnóż przez 10.
Rytm: porównaj odstępy R–R. Równe oznaczają rytm regularny; powtarzający się wzorzec to rytm regularnie nieregularny; brak jakiegokolwiek wzorca to rytm całkowicie nieregularny.
Załamki P: czy w odprowadzeniu II przed każdym zespołem QRS jest dodatni załamek P, wszystkie takie same? Szukaj fal migotania lub fal o kształcie zębów piły, odwróconych załamków P i załamków P bez zespołu QRS.
Odstęp PR: od początku P do początku QRS, prawidłowo 0,12–0,20 s i stały. Sprawdź, czy się wydłuża, czy pozostaje stały przed wypadnięciem pobudzenia, czy zmienia się przypadkowo.
Czas trwania QRS: poniżej 0,12 s to wąski; 0,12 s lub więcej to szeroki. Następnie nazwij rytm, a dla QT użyj QTc = QT/√RR (Bazett) z czasami w sekundach.
2Zadania do ćwiczenia
1.Podstawy pielęgniarstwaŚredni
At what angle is a subcutaneous injection usually given?
A45 to 90 degrees, depending on the amount of fat
BAlways parallel to the skin
C90 degrees after stretching the skin flat
DAlways exactly 15 degrees, with the skin stretched flat
2.Podstawy pielęgniarstwaTrudny
Która grupa objawów sugeruje, że pacjent może być w ostatnich dniach życia?
AZmiany toru oddychania, chłodna marmurkowa skóra i mniejsze przyjmowanie pokarmów i płynów
BRosnący apetyt i coraz większa czujność
CLepsza mobilność i więcej energii
DRosnąca diureza i ciepłe dłonie
3.Kontrola zakażeń i bezpieczeństwo pacjentaŚredni
Która technika zdejmowania rękawiczek jest prawidłowa?
AZdjąć pierwszą, chwytając za jej zewnętrzną stronę, a następnie wsunąć nieosłonięty palec pod mankiet drugiej
BZdjąć drugą rękawiczkę, chwytając jej zewnętrzną stronę gołą ręką, a potem umyć ręce
CUmyć dłonie w rękawiczkach i użyć rękawiczek ponownie do następnej czynności
DŚciągnąć obie rękawiczki jednocześnie, chwytając za opuszki palców
4.Kontrola zakażeń i bezpieczeństwo pacjentaTrudny
Minutes after the first IV dose of an antibiotic starts, the patient develops wheezing, hives and low blood pressure. What should the nurse do first?
AStop the infusion
BSlow the infusion rate
CGive an oral antihistamine
DRecord the new allergy in the chart
5.Ustalanie priorytetów i delegowanieŚredni
A patient on a continuous IV heparin infusion has new black, tarry stools and an aPTT well above the target range. What should the nurse do first?
AGive a dose of vitamin K by mouth
BCheck the pump rate and leave the infusion running
COffer an iron-rich meal to replace the lost blood
DStop the heparin infusion and inform the provider
6.Ustalanie priorytetów i delegowanieTrudny
A child who had a tonsillectomy this morning is swallowing again and again while asleep. What should the nurse suspect?
AHunger after fasting for surgery
BA sore throat from the breathing tube
CNormal swallowing during sleep
DBleeding from the operation site
7.Pielęgniarstwo kliniczneŚredni
After a needlestick injury from a patient known to have HIV, why must the nurse report it immediately?
AThe needle must be sent for culture
BThe patient will need antibiotics
CPost-exposure prophylaxis works best when started as soon as possible
DThe nurse must be tested for HIV the same day to confirm infection
8.Pielęgniarstwo kliniczneTrudny
Którego pacjenta pielęgniarka oddziałowa powinna ocenić jako pierwszego na początku dyżuru?
APacjenta z nowo powstałym splątaniem i częstością oddechów 28/min
BPacjenta oczekującego na wypis ze stabilnymi parametrami
CPacjenta proszącego o środek przeczyszczający
DPacjenta z przewlekłym bólem pleców ocenianym na 4/10
9.Wartości laboratoryjne i elektrolityŚredni
A patient with chronic kidney disease has a magnesium of 3,8 mEq/L (1,9 mmol/L). Which product is the most likely cause?
ALoop diuretics such as furosemide
BProton pump inhibitors taken long term
CExcess alcohol use over many years
DMagnesium-containing laxatives or antacids
10.Wartości laboratoryjne i elektrolityTrudny
A trauma patient receives many units of blood quickly and then develops muscle twitching and low blood pressure. Which laboratory value is most likely to explain this?
AA low serum glucose
BA high serum sodium
CA low ionized calcium
DA high serum magnesium
11.FarmakologiaŚredni
Co opisuje klirens leku?
ACzęść dawki, która się wchłania
BIlość leku usuwaną podczas jednej dializy
CObjętość osocza oczyszczaną z leku w jednostce czasu
DCzas potrzebny do całkowitego zniknięcia leku z osocza
12.FarmakologiaTrudny
A patient with Parkinson's disease has nausea. Why should metoclopramide be avoided?
AIt causes severe diarrhoea in Parkinson's disease
BIt inhibits the absorption of all oral drugs
CIt blocks dopamine receptors in the brain and can worsen the parkinsonism
DIt increases dopamine levels in the brain too much and causes psychosis
13.Choroby wewnętrzne i chirurgiczne: układ krążenia i oddechowyŚredni
After varicose vein surgery, which advice is usually given?
AWear the compression stockings as advised and walk regularly
BStay in bed for two weeks with the legs hanging down
CAvoid all walking until the bruising has gone
DStand still for long periods to help the veins heal
14.Choroby wewnętrzne i chirurgiczne: układ krążenia i oddechowyTrudny
Why is the cuff pressure of an endotracheal or tracheostomy tube checked regularly?
AThe cuff pressure directly controls the patient's oxygen saturation
BToo high a pressure damages the trachea; too low allows aspiration
CThe cuff pressure sets the ventilator's breathing rate
DThe cuff must be kept fully deflated in every ventilated patient
15.Choroby wewnętrzne i chirurgiczne: neurologia, endokrynologia i nerkiŚredni
Po dożylnej trombolizie w udarze, które obserwacje są najważniejsze w pierwszych 24 godzinach?
ACogodzinne szmery jelitowe i obwód brzucha
BCodzienne ważenie i wyłącznie bilans płynów
CCzęste kontrole neurologiczne i ciśnienia krwi
DCogodzinny szczytowy przepływ wydechowy i wysycenie tlenem
16.Choroby wewnętrzne i chirurgiczne: neurologia, endokrynologia i nerkiTrudny
A patient with a cervical spinal cord injury is helped to sit up for the first time. They become dizzy and pale, and the BP falls from 110/70 to 78/46 mmHg. What should the nurse do?
ALower the patient back towards lying, then raise them gradually later
BStand the patient up to improve the blood flow to the legs
CGive a large meal and a strong coffee to raise the blood pressure
DContinue sitting them upright, because it will pass in an hour
17.Choroby wewnętrzne i chirurgiczne: przewód pokarmowy, okres okołooperacyjny i onkologiaŚredni
Czym jest zespół rozpadu guza (tumour lysis syndrome)?
AWolno rosnący guz uciskający nerwy
BStan nagły metaboliczny wywołany szybkim rozpadem komórek nowotworowych
CReakcja skórna w okolicy niedawno leczonej radioterapią
DReakcja alergiczna na wlew chemioterapii
18.Choroby wewnętrzne i chirurgiczne: przewód pokarmowy, okres okołooperacyjny i onkologiaTrudny
After forearm fracture surgery, a patient has severe pain not eased by opioids, made worse by passively moving the fingers. What should the nurse do?
ALoosen any tight dressing, keep the arm at heart level and escalate
BRaise the arm as high as possible and give a further dose of opioid
CReassure the patient that this pain is expected
DApply ice and a tighter bandage to reduce the swelling
19.Pielęgniarstwo położniczeŚredni
Why is an indwelling catheter placed before a caesarean birth?
ATo prevent postpartum haemorrhage
BTo collect a urine sample for culture
CTo measure the baby's fluid balance
DTo keep the bladder empty during surgery
20.Pielęgniarstwo położniczeTrudny
Którą położnicę pielęgniarka powinna ocenić w pierwszej kolejności?
AGodzinę po porodzie: tętno 118/min i wiotkie dno macicy
B2. doba: skurcze podczas karmienia piersią
C3. doba: pełne, twarde, tkliwe piersi
D1. doba: umiarkowane odchody krwiste z kilkoma skrzepami mniejszymi od monety
21.Pielęgniarstwo pediatryczneŚredni
A 13-year-old has a concussion during a football match. What is the correct advice?
AContinue training as usual unless there was a loss of consciousness
BNo sport that day; return step by step once symptoms have gone
CAvoid all mental and physical activity, including school, for at least 2 months
DReturn to the match as soon as the headache improves
22.Pielęgniarstwo pediatryczneTrudny
Przytomne 3-letnie dziecko dławi się jedzeniem i nie może kaszleć, płakać ani mówić. Co powinna zrobić pielęgniarka?
AWykonać „ślepe” wymiatanie palcem w jamie ustnej, aby wyciągnąć kawałek jedzenia
BPoczekać, czy dziecko samo odkrztusi
CDać dziecku wodę do połknięcia
DWykonać uderzenia w plecy, a następnie uciśnięcia nadbrzusza, i wezwać pomoc
23.Pielęgniarstwo psychiatryczneŚredni
Which postpartum presentation is a psychiatric emergency?
AFeeling tearful at times but enjoying the baby and sleeping well when she can
BTearfulness and mood swings on the third day after birth
CConfusion, hallucinations and rapidly changing mood a few days after birth
DTiredness and worry about feeding the baby in the first week
24.Pielęgniarstwo psychiatryczneTrudny
After her house burned down, a woman developed delusions and disorganised speech. Ten days later the symptoms have gone completely and she is back to normal. Which diagnosis best fits?
ASchizophrenia
BBrief psychotic disorder
CSchizophreniform disorder
DDelusional disorder
25.Obliczenia pielęgniarskie i przeliczanie jednostekŚredni
Ćwiczenie (wymyślone wartości, nie stanowią wskazówek klinicznych). Dawkę odnotowano o godzinie 1:20 AM. Który zapis oznacza ten sam czas w zegarze 24-godzinnym? Kliknij go.
1:20 AM
113:20
200:20
302:20
401:20
26.Obliczenia pielęgniarskie i przeliczanie jednostekTrudny
Ćwiczenie (wymyślone wartości, nie stanowią wskazówek klinicznych). Recepta brzmi: ½ tbsp zawiesiny doustnej co 6 godzin przez 5 dni. Zawiesina jest w butelkach po 100 mL. Używając 1 tbsp = 15 mL, ile całych butelek N trzeba wydać, aby cykl leczenia był kompletny?
½ tbspco 6 godzin5 dni100 mL1 tbsp = 15 mL
N =
27.Obliczanie dawekŚredni
Dziecko o masie 16 kg ma zlecone 2 mg/kg leku. Roztwór wyjściowy zawiera 20 mg/mL. Pobierz dawkę: jaką objętość V podajesz?
16 kg2 mg/kg20 mg/mL
V = mL
28.Obliczanie dawekTrudny
Pacjent ma 160 cm wzrostu i waży 69 kg. Zlecono 175 mg/m². Korzystając ze wzoru Mostellera BSA = √(wzrost (cm) × masa ciała (kg)/3600), wyznacz dawkę D w mg.
160 cm69 kg175 mg/m²
D = mg
29.Szybkość wlewów dożylnychŚredni
Podaj 500 mL w ciągu 6 godzin zestawem o współczynniku 15 gtt/mL. Wyznacz szybkość kapania R w kroplach na minutę. Zaokrąglij do najbliższej liczby całkowitej.
500 mL6 h15 gtt/mL
R = gtt/min
30.Szybkość wlewów dożylnychTrudny
Worek zawiera 400 mg leku w 50 mL i kapie z szybkością 30 mL/h. Ile miligramów na godzinę D otrzymuje pacjent?
400 mg/50 mL30 mL/h
D = mg/h
31.Dawkowanie w pediatrii i intensywnej terapiiŚredni
Ćwiczenie (wymyślone wartości, nie stanowią wskazówek klinicznych). Wlew 100 jednostek insuliny krótkodziałającej w 250 mL płynie z prędkością 4 mL/h. Ile jednostek na godzinę D otrzymuje pacjent?
100 szt./250 mL4 mL/h
D = szt./h
32.Dawkowanie w pediatrii i intensywnej terapiiTrudny
Ćwiczenie (wymyślone wartości, nie stanowią wskazówek klinicznych). Wlew dobutamine zawierający 250 mg w 250 mL płynie z prędkością 18 mL/h. Pacjent waży 87 kg. Jaką dawkę D w mcg/kg/min otrzymuje pacjent? Zaokrąglij do jednego miejsca po przecinku.
250 mg/250 mL18 mL/h87 kg
D = mcg/kg/min
33.Płyny dożylne i bilans płynówŚredni
Ćwiczenie (wymyślone wartości, nie stanowią wskazówek klinicznych). Karta pokazuje płyny przyjęte i wydalone przez pacjenta podczas jednej 12-godzinnej zmiany. Pacjent waży 98 kg. Wyznacz średnią diurezę U w mL/kg/h. Zaokrąglij do dwóch miejsc po przecinku.
98 kg12 hmocz: 225 mLmocz: 175 mLdren z rany: 100 mLwymiociny: 150 mL
U = mL/kg/h
34.Płyny dożylne i bilans płynówTrudny
Ćwiczenie (wymyślone wartości, nie stanowią wskazówek klinicznych). Wlew 1000 mL rozpoczyna się o 10:00 z prędkością 100 mL/h. Po 3 godzinach prędkość zmienia się na 50 mL/h i nie jest już zmieniana. Po ilu godzinach t od rozpoczęcia worek będzie pusty? Zaokrąglij do jednego miejsca po przecinku.
1000 mL100 mL/h · 3 h50 mL/h
t = h
35.Skale oceny klinicznejŚredni
Ćwiczenie (wymyślone wartości, nie stanowią wskazówek klinicznych). Pacjent z zadania jest oceniany w skali Morse’a: upadki w wywiadzie w ciągu ostatnich 3 miesięcy: tak; diagnoza dodatkowa: tak; pomoc w poruszaniu się: kule, laska lub chodzik; terapia dożylna lub wkłucie zamknięte: tak; chód: prawidłowy, leżenie w łóżku lub wózek inwalidzki; stan psychiczny: zna swoje ograniczenia. Oblicz sumę w skali Morse’a MFS.
0–125
MFS =
36.Skale oceny klinicznejTrudny
Ćwiczenie (wymyślone wartości, nie stanowią wskazówek klinicznych). Użyj tabeli NEWS2 (SpO₂ w skali 1) dla tych obserwacji: częstość oddechów 20/min, SpO₂ 99% na powietrzu atmosferycznym, ciśnienie tętnicze 130/78 mmHg, tętno 64/min, przytomny, temperatura 37,5 °C. Do której grupy ryzyka klinicznego należy pacjent? Kliknij ją.
RR 20SpO₂ 99%powietrzeSBP 130HR 64AT 37,5 °C
1niski
2niskie–średnie
3średni
4wysoki
37.Interpretacja gazometrii krwi tętniczejŚredni
Gazometria do ćwiczeń pokazuje PaCO₂ 52 mmHg (6,9 kPa). Użyj reguły, że w przewlekłej kwasicy oddechowej HCO₃⁻ rośnie o 3,5 mmol/L na każde 10 mmHg, o które PaCO₂ przekracza 40. Zacznij od: HCO₃⁻ 24 mmol/L. Znajdź oczekiwane HCO₃⁻.
Gazometria do ćwiczeń pokazuje kwasicę oddechową: pH 7,26, PaCO₂ 72 mmHg (9,6 kPa), HCO₃⁻ 31 mmol/L. Użyj reguł „HCO₃⁻ rośnie o 1 mmol/L na 10 mmHg (ostra) lub o 3,5 mmol/L na 10 mmHg (przewlekła)”, aby ją sklasyfikować. Kliknij swoją odpowiedź.
pH 7,26PaCO₂ 72 mmHg (9,6 kPa)HCO₃⁻ 31 mmol/L
1ostry
2przewlekły
3ostra na tle przewlekłej
39.Interpretacja zapisu rytmu EKGŚredni
Zmierz Odstęp QT na tym zapisie w odprowadzeniu II, w sekundach.
odprowadzenie II, 25 mm/s, 10 mm/mV1 mała kratka = 0,04 s, 1 duża kratka = 0,20 sdługość zapisu 6 s
QT = s
40.Interpretacja zapisu rytmu EKGTrudny
Zinterpretuj ten zapis w odprowadzeniu II. Którą interpretację możesz obronić na podstawie tego jednego zapisu? Kliknij swoją odpowiedź.
odprowadzenie II, 25 mm/s, 10 mm/mV1 mała kratka = 0,04 s, 1 duża kratka = 0,20 sdługość zapisu 6 s
1blok AV II stopnia typu II
2bradykardia zatokowa
3blok AV 2:1 (typ nieokreślony)
4blok AV II stopnia typu I (Wenckebacha)
3Roztwory
1.Podstawy pielęgniarstwa
Odpowiedź: A · 45 to 90 degrees, depending on the amount of fat
Dlaczego to jest odpowiedź
The angle depends on needle length and body fat. A short needle at 90 degrees suits most adults; in thin patients a pinch of skin or a 45-degree angle avoids reaching muscle.
Odpowiedź
A · 45 to 90 degrees, depending on the amount of fat
2.Podstawy pielęgniarstwa
Odpowiedź: A · Zmiany toru oddychania, chłodna marmurkowa skóra i mniejsze przyjmowanie pokarmów i płynów
Dlaczego to jest odpowiedź
Gdy zbliża się śmierć, oddech może stać się nieregularny lub głośny, skóra chłodna i marmurkowa, a chory je i pije mniej i więcej śpi. Na pierwszy plan wysuwają się komfort, pielęgnacja jamy ustnej i wsparcie rodziny.
Odpowiedź
A · Zmiany toru oddychania, chłodna marmurkowa skóra i mniejsze przyjmowanie pokarmów i płynów
3.Kontrola zakażeń i bezpieczeństwo pacjenta
Odpowiedź: A · Zdjąć pierwszą, chwytając za jej zewnętrzną stronę, a następnie wsunąć nieosłonięty palec pod mankiet drugiej
Dlaczego to jest odpowiedź
Zewnętrzna strona rękawiczek jest skażona, dlatego dotyka ona wyłącznie drugiej rękawiczki; goła dłoń dotyka tylko wewnętrznej strony drugiej rękawiczki. Następnie wykonuje się higienę rąk. Rękawiczek nigdy nie myje się ani nie używa ponownie.
Odpowiedź
A · Zdjąć pierwszą, chwytając za jej zewnętrzną stronę, a następnie wsunąć nieosłonięty palec pod mankiet drugiej
4.Kontrola zakażeń i bezpieczeństwo pacjenta
Odpowiedź: A · Stop the infusion
Dlaczego to jest odpowiedź
These are signs of anaphylaxis. The nurse stops the infusion at once, calls for help and supports the airway, and intramuscular epinephrine (adrenaline) is the first-line treatment. Documentation comes later.
Odpowiedź
A · Stop the infusion
5.Ustalanie priorytetów i delegowanie
Odpowiedź: D · Stop the heparin infusion and inform the provider
Dlaczego to jest odpowiedź
Black, tarry stools suggest upper GI bleeding, and a high aPTT shows too much anticoagulation. The nurse stops the heparin, checks vital signs and informs the provider, who may prescribe protamine sulfate. Vitamin K reverses warfarin, not heparin.
Odpowiedź
D · Stop the heparin infusion and inform the provider
6.Ustalanie priorytetów i delegowanie
Odpowiedź: D · Bleeding from the operation site
Dlaczego to jest odpowiedź
Frequent swallowing after tonsillectomy is a classic sign of bleeding. The nurse checks the throat with a light, looks at vital signs and reports at once.
Odpowiedź
D · Bleeding from the operation site
7.Pielęgniarstwo kliniczne
Odpowiedź: C · Post-exposure prophylaxis works best when started as soon as possible
Dlaczego to jest odpowiedź
HIV post-exposure prophylaxis should be started as soon as possible after exposure, ideally within hours. Occupational health or the emergency department will assess the risk and arrange follow-up testing.
Odpowiedź
C · Post-exposure prophylaxis works best when started as soon as possible
8.Pielęgniarstwo kliniczne
Odpowiedź: A · Pacjenta z nowo powstałym splątaniem i częstością oddechów 28/min
Dlaczego to jest odpowiedź
Nowe splątanie z przyspieszonym oddechem sugeruje ostre pogorszenie stanu, np. sepsę lub niedotlenienie. Pacjenci ze stabilnymi problemami przewlekłymi mogą poczekać.
Odpowiedź
A · Pacjenta z nowo powstałym splątaniem i częstością oddechów 28/min
9.Wartości laboratoryjne i elektrolity
Odpowiedź: D · Magnesium-containing laxatives or antacids
Dlaczego to jest odpowiedź
In kidney failure, magnesium from milk of magnesia, magnesium citrate or magnesium-containing antacids can build up to toxic levels. Patients with CKD are taught to avoid these products. Diuretics, PPIs and alcohol cause low magnesium.Sprawdzono w:Magnesium Blood Test · MedlinePlus (NIH) (2023)
Odpowiedź
D · Magnesium-containing laxatives or antacids
10.Wartości laboratoryjne i elektrolity
Odpowiedź: C · A low ionized calcium
Dlaczego to jest odpowiedź
Stored blood contains citrate, which binds calcium. During massive transfusion, citrate can lower ionized calcium, causing tetany, hypotension and arrhythmias. Ionized calcium is monitored and replaced as prescribed.
Odpowiedź
C · A low ionized calcium
11.Farmakologia
Odpowiedź: C · Objętość osocza oczyszczaną z leku w jednostce czasu
Dlaczego to jest odpowiedź
Klirens to objętość osocza, z której lek jest usuwany w jednostce czasu. Razem z szybkością dawkowania określa stężenie w stanie stacjonarnym.
Odpowiedź
C · Objętość osocza oczyszczaną z leku w jednostce czasu
12.Farmakologia
Odpowiedź: C · It blocks dopamine receptors in the brain and can worsen the parkinsonism
Dlaczego to jest odpowiedź
Metoclopramide crosses the blood–brain barrier and antagonises D2 receptors. In Parkinson's disease this worsens rigidity and bradykinesia, so antiemetics that do not block central dopamine receptors are preferred.
Odpowiedź
C · It blocks dopamine receptors in the brain and can worsen the parkinsonism
13.Choroby wewnętrzne i chirurgiczne: układ krążenia i oddechowy
Odpowiedź: A · Wear the compression stockings as advised and walk regularly
Dlaczego to jest odpowiedź
After varicose vein treatment, patients are encouraged to walk regularly and wear compression as instructed to reduce bruising, swelling and DVT risk. They avoid standing still or sitting for long periods and elevate the legs when resting.
Odpowiedź
A · Wear the compression stockings as advised and walk regularly
14.Choroby wewnętrzne i chirurgiczne: układ krążenia i oddechowy
Odpowiedź: B · Too high a pressure damages the trachea; too low allows aspiration
Dlaczego to jest odpowiedź
Cuff pressure is usually kept at about 20–30 cmH₂O. Higher pressures reduce blood flow to the tracheal mucosa, risking ulceration and stenosis; lower pressures allow secretions to leak past and cause aspiration and VAP. A cuff manometer is used.
Odpowiedź
B · Too high a pressure damages the trachea; too low allows aspiration
15.Choroby wewnętrzne i chirurgiczne: neurologia, endokrynologia i nerki
Odpowiedź: C · Częste kontrole neurologiczne i ciśnienia krwi
Dlaczego to jest odpowiedź
Po trombolizie często wykonuje się obserwacje neurologiczne, kontrolę ciśnienia krwi i poszukiwanie krwawienia. Nowy ból głowy, wymioty, spadek GCS lub wzrost ciśnienia mogą wskazywać na krwotok. Leków przeciwpłytkowych i przeciwzakrzepowych zwykle unika się przez 24 godziny.
Odpowiedź
C · Częste kontrole neurologiczne i ciśnienia krwi
16.Choroby wewnętrzne i chirurgiczne: neurologia, endokrynologia i nerki
Odpowiedź: A · Lower the patient back towards lying, then raise them gradually later
Dlaczego to jest odpowiedź
Loss of sympathetic tone causes orthostatic hypotension after high spinal injuries. The patient is reclined, and later raised gradually, often with compression stockings, an abdominal binder and sometimes medicines.
Odpowiedź
A · Lower the patient back towards lying, then raise them gradually later
17.Choroby wewnętrzne i chirurgiczne: przewód pokarmowy, okres okołooperacyjny i onkologia
Odpowiedź: B · Stan nagły metaboliczny wywołany szybkim rozpadem komórek nowotworowych
Dlaczego to jest odpowiedź
Szybka śmierć komórek nowotworowych, zwykle po rozpoczęciu leczenia szybko rosnących nowotworów, takich jak ostra białaczka lub chłoniak o wysokim stopniu złośliwości, uwalnia potas, fosforany i kwasy nukleinowe (przekształcane w kwas moczowy). Może to powodować AKI i arytmie.
Odpowiedź
B · Stan nagły metaboliczny wywołany szybkim rozpadem komórek nowotworowych
18.Choroby wewnętrzne i chirurgiczne: przewód pokarmowy, okres okołooperacyjny i onkologia
Odpowiedź: A · Loosen any tight dressing, keep the arm at heart level and escalate
Dlaczego to jest odpowiedź
These are early signs of compartment syndrome, where raised pressure in a muscle compartment reduces blood flow. Constrictive dressings are released, the limb is kept at heart level and urgent surgical review is needed, as fasciotomy may be required.
Odpowiedź
A · Loosen any tight dressing, keep the arm at heart level and escalate
19.Pielęgniarstwo położnicze
Odpowiedź: D · To keep the bladder empty during surgery
Dlaczego to jest odpowiedź
An empty bladder reduces the risk of bladder injury during surgery and allows urine output to be monitored. It is usually removed once the woman can walk.
Odpowiedź
D · To keep the bladder empty during surgery
20.Pielęgniarstwo położnicze
Odpowiedź: A · Godzinę po porodzie: tętno 118/min i wiotkie dno macicy
Dlaczego to jest odpowiedź
Wiotka macica z tachykardią w pierwszej godzinie sugeruje krwotok i wymaga natychmiastowej oceny. Małe skrzepy w 1. dobie, bóle poporodowe i nawał pokarmu w 3. dobie są oczekiwane.
Odpowiedź
A · Godzinę po porodzie: tętno 118/min i wiotkie dno macicy
21.Pielęgniarstwo pediatryczne
Odpowiedź: B · No sport that day; return step by step once symptoms have gone
Dlaczego to jest odpowiedź
A child with suspected concussion should never return to play the same day. After a short period of relative rest, a stepwise return to school and then sport is followed, progressing only while symptom-free, with medical review for red flags.
Odpowiedź
B · No sport that day; return step by step once symptoms have gone
22.Pielęgniarstwo pediatryczne
Odpowiedź: D · Wykonać uderzenia w plecy, a następnie uciśnięcia nadbrzusza, i wezwać pomoc
Dlaczego to jest odpowiedź
U przytomnego dziecka powyżej 1. roku życia z nieskutecznym kaszlem należy wykonać do 5 uderzeń w plecy, następnie do 5 uciśnięć nadbrzusza i powtarzać. „Ślepe” wymiatanie palcem może wepchnąć ciało obce głębiej. Jeśli dziecko straci przytomność, należy rozpocząć resuscytację krążeniowo-oddechową.
Odpowiedź
D · Wykonać uderzenia w plecy, a następnie uciśnięcia nadbrzusza, i wezwać pomoc
23.Pielęgniarstwo psychiatryczne
Odpowiedź: C · Confusion, hallucinations and rapidly changing mood a few days after birth
Dlaczego to jest odpowiedź
Postpartum psychosis usually begins within days to weeks of birth and can include confusion, delusions and hallucinations. It carries risks to mother and baby and needs immediate assessment, often in hospital.
Odpowiedź
C · Confusion, hallucinations and rapidly changing mood a few days after birth
24.Pielęgniarstwo psychiatryczne
Odpowiedź: B · Brief psychotic disorder
Dlaczego to jest odpowiedź
Brief psychotic disorder lasts at least 1 day but less than 1 month, followed by a full return to the previous level of functioning. It may follow a severe stressor.
Odpowiedź
B · Brief psychotic disorder
25.Obliczenia pielęgniarskie i przeliczanie jednostek
Odpowiedź: 01:20
Zegar 24-godzinny: od godziny 13:00 dodaj 12 do godziny (3:45 po południu = 15:45). Od północy do 0:59 to 00:00–00:59, a 12:00–12:59 pozostaje 12:00–12:59. Przy powrocie odejmij 12 od godzin 13–23; godziny 00 stają się 12 (po północy). Czas przechodzący przez północ licz w dwóch częściach: do 24:00 (00:00), a potem od 00:00.
Przelicz godzinę
1 AM → 01
Odpowiedź
01:20
Odpowiedź
01:20
26.Obliczenia pielęgniarskie i przeliczanie jednostek
Odpowiedź: N = 2
Analiza wymiarowa: zapisz daną wielkość, a następnie mnóż przez czynniki przeliczeniowe zapisane jako ułamki (np. 60 min/1 h lub 1 mg/1000 mcg), tak aby każda niechciana jednostka pojawiła się raz w liczniku i raz w mianowniku i się skróciła. Gdy zostanie tylko szukana jednostka, oblicz wynik. Używaj odpowiedników podanych w pytaniu i zaokrąglaj tylko ostateczną odpowiedź.
Całkowita objętość
7,5 mL × 4 × 5 = 150 mL
Butelki
150/100 = 1,5 → N = 2
Odpowiedź
N = 2
27.Obliczanie dawek
Odpowiedź: V = 1,6 mL
Pobieranie dawki: objętość = (przepisana dawka/stężenie preparatu) × objętość preparatu. Najpierw zamień na te same jednostki, potem sprawdź, czy objętość mieści się w strzykawce i wypada na jednej z jej kresek.
Dawka z masy ciała
D = 2·16 = 32 mg
Objętość
V = 32/20 = 1,6 mL
Na strzykawce
Na tej strzykawce 10 mL każda mała kreska to 0,2 mL.
Odpowiedź
V = 1,6 mL
28.Obliczanie dawek
Odpowiedź: D = 306,5 mg
Body-surface-area dosing: many cytotoxic and some paediatric doses are prescribed per square metre of body surface area: dose (mg) = dose per m² × BSA (m²). The Mosteller formula estimates BSA = √(height (cm) × weight (kg)/3600).
Powierzchnia ciała
BSA = √(160·69/3600) = √3,067 = 1,751 m²
Dawka
D = 175·1,751 = 306,5 mg
Odpowiedź
D = 306,5 mg
29.Szybkość wlewów dożylnych
Odpowiedź: R = 21 gtt/min
Szybkość wlewu: pompę ustawia się w mL/h = objętość/czas w godzinach. Wlew grawitacyjny liczy się w kroplach na minutę: gtt/min = objętość (mL) × współczynnik kroplowy (gtt/mL)/czas (min). Współczynnik kroplowy jest podany na opakowaniu zestawu: zestawy makrokroplowe dają 10, 15 lub 20 gtt/mL (zestawy do krwi w USA często 10 gtt/mL, w Wielkiej Brytanii 15), a mikrokroplowe 60 gtt/mL. Zawsze używaj współczynnika kroplowego podanego w zadaniu lub na opakowaniu.
Czas w minutach
6·60 = 360 min
Szybkość kapania
R = 500·15/360 = 20,83 ≈ 21 gtt/min
Odpowiedź
R = 21 gtt/min
Przy łóżku zaokrąglasz do najbliższej pełnej kropli: 21 gtt/min.
30.Szybkość wlewów dożylnych
Odpowiedź: D = 240 mg/h
Szybkość wlewu: pompę ustawia się w mL/h = objętość/czas w godzinach. Wlew grawitacyjny liczy się w kroplach na minutę: gtt/min = objętość (mL) × współczynnik kroplowy (gtt/mL)/czas (min). Współczynnik kroplowy jest podany na opakowaniu zestawu: zestawy makrokroplowe dają 10, 15 lub 20 gtt/mL (zestawy do krwi w USA często 10 gtt/mL, w Wielkiej Brytanii 15), a mikrokroplowe 60 gtt/mL. Zawsze używaj współczynnika kroplowego podanego w zadaniu lub na opakowaniu.
Stężenie
400/50 = 8 mg/mL
Szybkość dawkowania
D = 8·30 = 240 mg/h
Odpowiedź
D = 240 mg/h
31.Dawkowanie w pediatrii i intensywnej terapii
Odpowiedź: D = 1,6 szt./h
Wlewy heparyny i insuliny: stężenie = jednostki w worku/objętość worka (jednostki/mL). Prędkość pompy (mL/h) = jednostki na godzinę/stężenie, a jednostki na godzinę = mL/h × stężenie. Przy zleceniu zależnym od masy ciała najpierw jednostki/h = jednostki/kg/h × masa ciała. Objętość bolusa = potrzebne jednostki/moc fiolki. Liczby służą wyłącznie do ćwiczeń; przy pacjencie zawsze postępuj zgodnie z lokalnymi procedurami i zlecaj podwójną kontrolę dawek wysokiego ryzyka.
Stężenie
100/250 = 0,4 szt./mL
Jednostki na godzinę
D = 4·0,4 = 1,6 szt./h
Odpowiedź
D = 1,6 szt./h
32.Dawkowanie w pediatrii i intensywnej terapii
Odpowiedź: D = 3,4 mcg/kg/min
Wlewy miareczkowane: najpierw wyznacz stężenie w mcg/mL (mg × 1000/mL). Przy zleceniu zależnym od masy ciała mcg/min = mcg/kg/min × masa ciała. Następnie mL/h = mcg/min × 60/stężenie. Licząc wstecz, mcg/kg/min = mL/h × stężenie/(60 × masa ciała). Liczby służą wyłącznie do ćwiczeń; przy pacjencie zawsze postępuj zgodnie z lokalnymi procedurami i zlecaj podwójną kontrolę dawek wysokiego ryzyka.
Stężenie
250 000/250 = 1000 mcg/mL
Mikrogramy na minutę
18·1000 = 18000 mcg/h
18000/60 = 300 mcg/min
Na kilogram
D = 300/87 = 3,448 ≈ 3,4 mcg/kg/min
Odpowiedź
D = 3,4 mcg/kg/min
33.Płyny dożylne i bilans płynów
Odpowiedź: U = 0,34 mL/kg/h
Płyny przyjęte i wydalone: do przyjętych wlicza się wszystko, co wchodzi (płyny doustne, wlewy dożylne, leki dożylne i przepłukania, żywienie przez zgłębnik); kostki lodu liczą się jako połowa swojej objętości. Do wydalonych wlicza się mocz, drenaże, wymiociny i inne straty. Bilans = suma przyjętych − suma wydalonych; bilans ujemny oznacza stratę netto. Liczby służą wyłącznie do ćwiczeń; przy pacjencie zawsze postępuj zgodnie z lokalnymi procedurami i zlecaj podwójną kontrolę dawek wysokiego ryzyka.
Suma moczu
225 + 175 = 400 mL
Na kilogram na godzinę
U = 400/(98·12) = 0,3401 ≈ 0,34 mL/kg/h
Odpowiedź
U = 0,34 mL/kg/h
34.Płyny dożylne i bilans płynów
Odpowiedź: t = 17 h
Czas wlewu: czas (h) = objętość do przetoczenia (mL)/prędkość (mL/h); użyj objętości pozostałej w worku, a nie pojemności worka. Przetoczona objętość = prędkość × czas. Godziny dziesiętne zamieniaj na godziny i minuty, mnożąc część ułamkową × 60 (0,5 h = 30 min, a nie 50 min). Liczby służą wyłącznie do ćwiczeń; przy pacjencie zawsze postępuj zgodnie z lokalnymi procedurami i zlecaj podwójną kontrolę dawek wysokiego ryzyka.
Pierwsza część
100·3 = 300 mL
1000 − 300 = 700 mL pozostało
Druga część
700/50 = 14 h
Czas całkowity
t = 3 + 14 = 17 h
Odpowiedź
t = 17 h
To około 17 h 00 min, więc worek skończy się około 03:00.
35.Skale oceny klinicznej
Odpowiedź: MFS = 75
Skala ryzyka upadku Morse’a: sześć pozycji. Upadki w wywiadzie: nie 0, tak 25. Diagnoza dodatkowa: nie 0, tak 15. Pomoc w poruszaniu się: brak, leżenie w łóżku lub pomoc pielęgniarki 0; kule, laska lub chodzik 15; trzymanie się mebli 30. Terapia dożylna lub wkłucie zamknięte: nie 0, tak 20. Chód: prawidłowy, leżenie w łóżku lub wózek inwalidzki 0; słaby 10; zaburzony 20. Stan psychiczny: zna swoje ograniczenia 0; przecenia lub zapomina o ograniczeniach 15. Suma wynosi od 0 do 125. Punkty odcięcia ryzyka różnią się między szpitalami; często stosuje się 0–24 niskie, 25–44 umiarkowane i 45 lub więcej wysokie.
Oceń każdą pozycję
upadki w wywiadzie w ciągu ostatnich 3 miesięcy: tak → 25
diagnoza dodatkowa: tak → 15
pomoc w poruszaniu się: kule, laska lub chodzik → 15
terapia dożylna lub wkłucie zamknięte: tak → 20
chód: prawidłowy, leżenie w łóżku lub wózek inwalidzki → 0
stan psychiczny: zna swoje ograniczenia → 0
Dodaj
Suma w skali Morse’a = 25 + 15 + 15 + 20 + 0 + 0 = 75
Odpowiedź
MFS = 75
36.Skale oceny klinicznej
Odpowiedź: niski
NEWS2 (National Early Warning Score 2, Royal College of Physicians 2017): oceń każdy z siedmiu parametrów według tabeli (częstość oddechów, SpO₂ w skali 1, oddychanie powietrzem lub dodatkowym tlenem, ciśnienie skurczowe, tętno, stan świadomości w skali ACVPU i temperatura) i dodaj punkty. Ryzyko kliniczne: 0–4 niskie; wynik 3 w którymkolwiek pojedynczym parametrze niskie–średnie; 5–6 średnie; 7 lub więcej wysokie. Suma 5 lub więcej wymaga pilnej reakcji.
Oceń każdy parametr
RR 20/min → 0
SpO₂ 99% → 0
na powietrzu → 0
SBP 130 mmHg → 0
HR 64/min → 0
przytomny (A) → 0
T 37,5 °C → 0
Suma i czerwone wyniki
NEWS2 = 0 + 0 + 0 + 0 + 0 + 0 + 0 = 0
Żaden parametr nie daje 3 punktów.
Grupa ryzyka
niski
Odpowiedź
niski
37.Interpretacja gazometrii krwi tętniczej
Odpowiedź: HCO₃⁻ = 28,2 mmol/L
Oczekiwana kompensacja: w kwasicy metabolicznej wzór Wintera przewiduje PaCO₂ = 1,5·HCO₃⁻ + 8 ± 2 mmHg; zmierzona wartość powyżej tego zakresu wskazuje na dodatkową kwasicę oddechową, a poniżej na dodatkową zasadowicę oddechową. Luka anionowa AG = Na⁺ − (Cl⁻ + HCO₃⁻), prawidłowo około 8–12 mmol/L, odróżnia kwasicę metaboliczną z podwyższoną luką od kwasicy z prawidłową luką; niskie stężenie albumin maskuje podwyższoną lukę (dodaj 2,5 na każdy g/dL, o który albuminy są poniżej 4,0). Współczynnik delta (AG − 12)/(24 − HCO₃⁻) w przedziale od około 0,8 do 2 odpowiada czystej kwasicy z podwyższoną luką (niektóre podręczniki przyjmują 1 zamiast 0,8), wartość niższa dodatkowej kwasicy z prawidłową luką, a wartość powyżej 2 dodatkowej zasadowicy metabolicznej.
Zmiana PaCO₂
|52 − 40| = 12 mmHg → 1,2 × 10 mmHg
Oczekiwane HCO₃⁻
HCO₃⁻ = 24 + 3,5·1,2 = 28,2 mmol/L
Odpowiedź
HCO₃⁻ = 28,2 mmol/L
38.Interpretacja gazometrii krwi tętniczej
Odpowiedź: ostra na tle przewlekłej
Oczekiwana kompensacja: w kwasicy metabolicznej wzór Wintera przewiduje PaCO₂ = 1,5·HCO₃⁻ + 8 ± 2 mmHg; zmierzona wartość powyżej tego zakresu wskazuje na dodatkową kwasicę oddechową, a poniżej na dodatkową zasadowicę oddechową. Luka anionowa AG = Na⁺ − (Cl⁻ + HCO₃⁻), prawidłowo około 8–12 mmol/L, odróżnia kwasicę metaboliczną z podwyższoną luką od kwasicy z prawidłową luką; niskie stężenie albumin maskuje podwyższoną lukę (dodaj 2,5 na każdy g/dL, o który albuminy są poniżej 4,0). Współczynnik delta (AG − 12)/(24 − HCO₃⁻) w przedziale od około 0,8 do 2 odpowiada czystej kwasicy z podwyższoną luką (niektóre podręczniki przyjmują 1 zamiast 0,8), wartość niższa dodatkowej kwasicy z prawidłową luką, a wartość powyżej 2 dodatkowej zasadowicy metabolicznej.
Oczekiwane HCO₃⁻
ostry: 24 + 1·3,2 = 27,2 mmol/L
przewlekły: 24 + 3,5·3,2 = 35,2 mmol/L
Porównaj
zmierzone: 31 mmol/L → ostra na tle przewlekłej
Odpowiedź
ostra na tle przewlekłej
39.Interpretacja zapisu rytmu EKG
Odpowiedź: QT = 0,36 s
QT i QTc: odstęp QT biegnie od początku zespołu QRS do końca załamka T. Skraca się wraz ze wzrostem częstości akcji serca, dlatego koryguje się go o częstość za pomocą odstępu R–R w sekundach: QTc według Bazetta = QT/√RR, a QTc według Fridericii = QT/∛RR. Wzór Bazetta jest używany w większości podręczników; nadmiernie koryguje przy szybkiej częstości, gdzie preferuje się wzór Fridericii. Granice różnią się w zależności od źródła: QTc powyżej około 0,45 s u mężczyzn lub 0,46 s u kobiet zwykle uznaje się za wydłużony, a powyżej 0,50 s za znacznie wydłużony.
Pomiar
9 małych kratek od początku zespołu QRS do końca załamka T
Zamień
QT = 9 × 0,04 s = 0,36 s
Odpowiedź
QT = 0,36 s
Przybliżona zasada: przy prawidłowej częstości QT powinien być krótszy niż połowa odstępu R–R (tu R–R = 0,88 s).
40.Interpretacja zapisu rytmu EKG
Odpowiedź: blok AV 2:1 (typ nieokreślony)
Blok AV 2:1: przy dwóch załamkach P na jeden QRS żadne dwa przewiedzione załamki P nie następują po sobie, więc nie widać, czy PR wydłużałby się (typ I), czy pozostawałby stały (typ II) przed nieprzewiedzionym załamkiem P. Z jednego zapisu nazywa się to blokiem AV 2:1; o typie decyduje dłuższy zapis lub zmiana stosunku przewodzenia. Wąski QRS czyni bardziej prawdopodobnym typ I, a szeroki typ II, ale żaden nie jest dowodem.
Pięć kroków
1. Częstość: R–R = 44 małych kratek, 1500 ÷ 44 ≈ 34 na minutę.
2. Rytm: regularny, każdy odstęp R–R wynosi 1,76 s.
3. Załamki P: dodatnie i regularne (P–P 0,88 s, 68 na minutę), dwa na każdy zespół QRS.
4. Odstęp PR: stały i wynosi 0,20 s w pobudzeniach przewiedzionych.
5. QRS: 0,12 s, szeroki (0,12 s lub więcej).
Dlaczego typ pozostaje otwarty
Co drugi załamek P nie jest przewiedziony, więc żadne dwa przewiedzione pobudzenia nie następują po sobie i wydłużenie PR nigdy nie mogłoby być widoczne.
blok AV 2:1 (typ nieokreślony)
Odpowiedź
blok AV 2:1 (typ nieokreślony)
Wąski QRS czyni bardziej prawdopodobnym typ I, a szeroki typ II, ale rozstrzygnąć może tylko dłuższy zapis lub zmiana stosunku przewodzenia.
To niezależne materiały do ćwiczeń. ExamProblems nie jest powiązane z organizacją przeprowadzającą ten egzamin ani przez nią rekomendowane, a nazwa egzaminu służy wyłącznie do opisu treści. NCLEX®, NCLEX-RN® and NCLEX-PN® są znakami towarowymi the National Council of State Boards of Nursing, Inc. (NCSBN), organizacji niezwiązanej z ExamProblems, która go nie popiera i nie odpowiada za jego poprawność.