Pytania ćwiczeniowe w stylu NCLEX (RN): zestaw na powtórkę

Wzory, najważniejsze kroki metod dla każdego tematu i 40 zadań do ćwiczenia, z pełnymi rozwiązaniami na końcu.

Nowe zadaniaWróć do przedmiotu

W oknie drukowania wybierz „Zapisz jako PDF”, aby zachować kopię na swoim urządzeniu.

1Wzory i metody

Kontrola zakażeń i bezpieczeństwo pacjenta

Metoda

  1. Zacznij od standardowych środków ostrożności u każdego pacjenta: higiena rąk, środki ochrony indywidualnej odpowiednie do spodziewanej ekspozycji, bezpieczne postępowanie z ostrymi narzędziami.
  2. Dodaj środki ostrożności zależnie od drogi szerzenia: kontaktowe (fartuch, rękawiczki), kropelkowe (maseczka chirurgiczna), powietrzne (N95, pokój z ujemnym ciśnieniem).
  3. Utrzymuj sterylne przedmioty sterylnymi: jeśli masz wątpliwości, nie są sterylne; wymień, nigdy nie wycieraj.
  4. Zapobiegaj szkodom w otoczeniu: środki zapobiegania upadkom, przymus bezpośredni tylko w ostateczności, RACE i PASS w pożarze.
  5. Sprawdź zasady podawania leków, dwa identyfikatory i dodatkowe zabezpieczenia dla leków wysokiego ryzyka; zgłaszaj błędy i zdarzenia niemal błędne (near miss).

Ustalanie priorytetów i delegowanie

Metoda

  1. Zapytaj, co najszybciej zaszkodzi pacjentowi, jeśli nic się nie zrobi.
  2. Zastosuj ABC (C-A-B w zatrzymaniu krążenia), a następnie hierarchię Maslowa: potrzeby fizjologiczne przed bezpieczeństwem, bezpieczeństwo przed potrzebami psychologicznymi.
  3. Porównaj opcje: ostre przed przewlekłym, niestabilne przed stabilnym, nieoczekiwane przed oczekiwanym, ogólnoustrojowe przed miejscowym, i porównaj każdy objaw ze stanem wyjściowym pacjenta.
  4. Oceń, zanim zadziałasz, chyba że to stan nagły; wtedy wybierz krok, od którego zależą pozostałe.
  5. Przy delegowaniu sprawdź pięć zasad: zadanie, okoliczności, osoba, polecenia i nadzór. Ocena, edukacja i ewaluacja pozostają przy pielęgniarce (RN).

Wartości laboratoryjne i elektrolity

Metoda

  1. Porównaj wartość z zakresem referencyjnym laboratorium, a następnie ze stanem wyjściowym i trendem pacjenta.
  2. Sprawdź próbkę: hemoliza, opóźnienie lub krew pobrana w pobliżu wlewu dożylnego mogą dać fałszywe wyniki.
  3. Powiąż wartość z typowymi objawami oraz z lekami i stanami, które ją powodują.
  4. Szukaj interakcji: niski potas lub magnez zwiększa toksyczność digoksyny; odwodnienie zwiększa stężenie litu.
  5. Działaj dla pacjenta: oceń, wstrzymaj lek, jeśli stężenie jest niebezpieczne, powtórz na głos wartości krytyczne i poinformuj osobę zlecającą.

Choroby wewnętrzne i chirurgiczne: układ krążenia i oddechowy

Metoda

  1. Nazwij problem: niewydolność pompy, zamknięta tętnica, rytm serca, zakrzep, zwężenie dróg oddechowych, zakażenie albo problem z urządzeniem.
  2. Najpierw sprawdź objawy zagrożenia: hipoksję, hipotensję, ból w klatce piersiowej, nowe splątanie, zimną kończynę bez tętna.
  3. Dopasuj tlen do pacjenta: 94–98% u większości, 88–92% u osób zagrożonych retencją CO₂.
  4. Połącz każdy lek z jego badaniem i ryzykiem: warfaryna i INR, heparyna i aPTT oraz płytki krwi, diuretyki i potas.
  5. Wybierz bezpieczne pierwsze działanie, następnie eskaluj i oceń ponownie.

Choroby wewnętrzne i chirurgiczne: neurologia, endokrynologia i nerki

Metoda

  1. Sprawdź glikemię u każdego pacjenta z nowym splątaniem, osłabieniem lub napadem drgawek.
  2. Traktuj poziom świadomości jako najwcześniejszy sygnał ostrzegawczy problemów z mózgiem; źrenice i triada Cushinga pojawiają się późno.
  3. W stanach nagłych w cukrzycy odróżnij DKA (ketony, kwasica) od HHS (bardzo wysoka osmolalność, odwodnienie); najpierw podaj płyny.
  4. Przy zaburzeniach sodu i wody ustal, czy ADH jest w nadmiarze (SIADH), czy go brakuje (moczówka prosta), a przewlekłe zmiany koryguj powoli.
  5. Przy problemach z nerkami przypisz przyczynę do przednerkowej, wewnątrznerkowej lub pozanerkowej i obserwuj potas oraz płyny.

Choroby wewnętrzne i chirurgiczne: przewód pokarmowy, okres okołooperacyjny i onkologia

Metoda

  1. Zapytaj, co może być ukryte: krwawienie wewnętrzne, zakażenie bez gorączki, hipowentylacja przy prawidłowym SpO₂.
  2. Wykorzystaj czas, jaki upłynął po operacji, aby zawęzić powikłania: krwawienie w ciągu godzin, problemy z klatką piersiową w ciągu dni, problemy z raną i przeciek później.
  3. Przy bólu oceń go, zastosuj analgezję multimodalną, oceń ponownie i monitoruj sedację przy każdym opioidzie.
  4. U chorych na raka każdą chorobę w okresie nadiru traktuj jak sepsę neutropeniczną i poznaj stany nagłe w onkologii.
  5. Przy oparzeniach licz tylko obszary częściowej i pełnej grubości skóry, zacznij odliczanie wg Parklanda od chwili oparzenia i dostosowuj płyny do diurezy.

Pielęgniarstwo położnicze

Metoda

  1. Umieść kobietę w czasie: tydzień ciąży, okres porodu lub doba po porodzie, i zdecyduj, co jest w tym momencie prawidłowe.
  2. Szukaj pacjenta w niebezpieczeństwie: matki, płodu lub noworodka, albo kilku z nich naraz.
  3. Połącz objaw z przyczyną: VEAL CHOP dla deceleracji, cztery T dla krwawienia, BUBBLE-HE po porodzie.
  4. Najpierw wybierz działanie, które poprawia przepływ krwi i dotlenienie (ułożenie na boku, wstrzymanie oksytocyny, masaż dna macicy), potem eskaluj.

Pielęgniarstwo pediatryczne

Metoda

  1. Najpierw zanotuj wiek dziecka: od niego zależą prawidłowe parametry życiowe, kamienie milowe rozwoju i właściwa skala bólu.
  2. Oceń drożność dróg oddechowych, oddychanie i krążenie, pamiętając, że dzieci się kompensują, a potem szybko się pogarszają.
  3. Dopasuj działanie do etapu rozwoju i włącz rodzinę.
  4. Sprawdź, czy odpowiedź jest bezpieczna dla dziecka: dawka zależna od masy ciała, bez aspiryny w chorobie wirusowej, bez kodeiny poniżej 12. roku życia.

Pielęgniarstwo psychiatryczne

Metoda

  1. Ustal, czy istnieje bezpośrednie zagrożenie: samobójstwo, przemoc, stan nagły związany z lekami lub choroba somatyczna.
  2. Najpierw działaj na rzecz bezpieczeństwa: obserwuj, usuń środki, deeskaluj, odstaw szkodliwy lek, wezwij pomoc.
  3. Wybierz odpowiedź terapeutyczną: uznaj uczucia, przedstaw rzeczywistość, unikaj fałszywego uspokajania i pytań „dlaczego”.
  4. Szanuj prawa pacjenta: najmniej restrykcyjna opcja, zgoda i poufność wraz z jej granicami.

Obliczenia pielęgniarskie i przeliczanie jednostek

Kroki metryczne
1 kg = 1000 g, 1 g = 1000 mg, 1 mg = 1000 mcg, 1 L = 1000 mL
Masa i długość
1 kg = 2,2 lb, 1 lb = 16 oz, 1 in = 2,54 cm, 1 ft = 12 in
Miary domowe
1 tsp = 5 mL, 1 tbsp = 15 mL, 1 fl oz = 30 mL, 1 cup = 8 fl oz = 240 mL
Temperatura
°C = (°F − 32)·5/9, °F = °C·9/5 + 32
Zegar 24-godzinny
godziny PM 1–11: dodaj 12; 12 AM = 00:xx; 12 PM = 12:xx
Szybkość dawkowania
mcg/min × 60/1000 = mg/h
Współczynniki laboratoryjne
glukoza 1 mmol/L = 18 mg/dL; kreatynina 1 mg/dL = 88,4 µmol/L; Hb 1 g/dL = 10 g/L

Metoda

  1. Zapisz daną wielkość z jednostką i jednostkę, którą chcesz otrzymać.
  2. Wybierz odpowiednik: 1000 między kg, g, mg i mcg lub L i mL; 1 kg = 2,2 lb; 1 łyżeczka = 5 mL, 1 łyżka stołowa = 15 mL, 1 fl oz = 30 mL, 1 szklanka = 240 mL.
  3. Zapisz to jako ułamek tak, aby niechciana jednostka się skróciła; dla szybkości użyj jednego ułamka na każdą zmieniającą się jednostkę.
  4. Sprawdź kierunek: mniejsza jednostka daje większą liczbę.
  5. Zaokrąglaj tylko ostateczną odpowiedź, z dokładnością podaną w pytaniu.

Obliczanie dawek

Dawka ze stężenia
objętość = dawka / stężenie
Dawka zależna od masy ciała
dawka = mg/kg × masa ciała
Tabletki
liczba = dawka / dawka w tabletce
Jednostki
1 g = 1000 mg, 1 mg = 1000 mcg

Metoda

  1. Przelicz zleconą dawkę i moc preparatu na tę samą jednostkę.
  2. Użyj wzoru „potrzebne przez dostępne razy ilość”: (D/H) × Q.
  3. Przy dawkach zależnych od masy ciała najpierw pomnóż przez masę w kg, a potem podziel dawkę dobową przez liczbę dawek.
  4. Najpierw oszacuj wynik i sprawdź, czy odpowiedź jest rozsądna.

Szybkość wlewów dożylnych

Szybkość pompy
mL/h = volume (mL)/time (h)
Szybkość kapania
drops/min = volume (mL) × drop factor / time (min)
Czas wlewu
time (h) = volume (mL)/rate (mL/h)

Metoda

  1. Prędkość pompy w mL/h: objętość podzielona przez czas w godzinach.
  2. Prędkość kroplówki w kroplach/min: objętość × współczynnik kroplenia podzielone przez czas w minutach.
  3. Pozostały czas: pozostała objętość podzielona przez prędkość.
  4. Zaokrąglaj tak, jak wymaga zadanie lub sprzęt.

Dawkowanie w pediatrii i intensywnej terapii

Dawka dobowa
mg/dobę = mg/kg/dobę × masa ciała (kg)
Liczba dawek na dobę
liczba = 24 h / odstęp między dawkami (h)
Funty na kilogramy
kg = lb / 2,2
Stężenie wlewu
jednostki/mL = jednostki w worku / objętość worka
Szybkość pompy
mL/h = dawka na godzinę / stężenie
Wlew miareczkowany
mL/h = mcg/kg/min × kg × 60 / (mcg/mL)
Dawka z prędkości pompy
mcg/kg/min = mL/h × (mcg/mL) / (60 × kg)
Jednostki
1 mg = 1000 mcg

Płyny dożylne i bilans płynów

Holliday–Segar na godzinę
4 mL/kg (pierwsze 10 kg) + 2 mL/kg (kolejne 10 kg) + 1 mL/kg (każdy kg powyżej 20)
Holliday–Segar na dobę
100 / 50 / 20 mL/kg dla tych samych przedziałów
Bilans płynów
przyjęte − wydalone
Kostki lodu
liczą się jako połowa swojej objętości
Diureza
mL/kg/h = mL / (kg × h)
Czas wlewu
czas (h) = pozostała objętość (mL) / prędkość (mL/h)
Przetoczona objętość
mL = prędkość × czas

Skale oceny klinicznej

Skala śpiączki Glasgow (GCS)
GCS = E (1–4) + V (1–5) + M (1–6) = 3–15
Apgar
5 objawów × 0–2 = 0–10; 7–10 uspokajający, 4–6 umiarkowanie nieprawidłowy, 0–3 niski
Skala Braden
5 × (1–4) + 1 × (1–3) = 6–23; ≤ 18 ryzyko
Skala ryzyka upadku Morse’a
upadki 25, diagnoza 15, pomoc 15/30, wkłucie dożylne 20, chód 10/20, stan psychiczny 15
Ryzyko według NEWS2
0–4 niskie; pojedyncze 3 niskie–średnie; 5–6 średnie; ≥ 7 wysokie
Średnie ciśnienie tętnicze (MAP)
MAP = (SBP + 2·DBP)/3 = DBP + PP/3
Ciśnienie tętna i wskaźnik wstrząsu
PP = SBP − DBP, SI = HR/SBP
Wskaźnik masy ciała
BMI = kg/m² = 703·lb/in²

Metoda

  1. Znajdź arkusz punktacji używany w pytaniu i jego zakres (GCS 3–15, Apgar 0–10, Braden 6–23, Morse 0–125).
  2. Oceń każdą pozycję osobno, dopasowując opis do jej poziomu.
  3. Dodaj punkty z pozycji i sprawdź, czy suma mieści się w zakresie.
  4. Zastosuj punkty odcięcia: w NEWS2 szukaj także każdego pojedynczego parametru dającego 3 punkty.
  5. Dla wartości pochodnych użyj MAP = (SBP + 2·DBP)/3, PP = SBP − DBP, SI = HR/SBP i BMI = kg/m².

Interpretacja gazometrii krwi tętniczej

Zakresy prawidłowe
pH 7,35–7,45, PaCO₂ 35–45 mmHg (4,7–6,0 kPa), HCO₃⁻ 22–26 mmol/L
ROME
Zaburzenie oddechowe: PaCO₂ odwrotnie do pH; metaboliczne: HCO₃⁻ zgodnie z pH
Wzór Wintersa
PaCO₂ = 1,5·HCO₃⁻ + 8 ± 2
Zasadowica metaboliczna
PaCO₂ ≈ 0,7·HCO₃⁻ + 21
Luka anionowa
AG = Na⁺ − (Cl⁻ + HCO₃⁻) ≈ 8–12
Luka anionowa skorygowana o albuminy
AG + 2,5·(4,0 − alb g/dL) = AG + 0,25·(40 − alb g/L)
Wskaźnik delta
(AG − 12)/(24 − HCO₃⁻)
Wskaźnik P/F
PaO₂/FiO₂
Równanie gazu pęcherzykowego
PAO₂ = FiO₂·(760 − 47) − PaCO₂/0,8
Osmolalność surowicy
2·Na⁺ + glucose + urea (2·Na⁺ + glucose/18 + BUN/2,8)

Metoda

  1. Odczytaj pH: poniżej 7,35 to kwasica, powyżej 7,45 zasadowica.
  2. Znajdź wartość, która to tłumaczy: PaCO₂ zmieniające się odwrotnie do pH oznacza zaburzenie oddechowe, HCO₃⁻ zmieniające się zgodnie z pH – metaboliczne.
  3. Spójrz na drugą wartość: prawidłowa oznacza brak wyrównania, nieprawidłowa w kierunku wyrównującym oznacza wyrównanie częściowe, a prawidłowe pH przy obu wartościach nieprawidłowych oznacza wyrównanie całkowite.
  4. Przy kwasicy metabolicznej porównaj PaCO₂ ze wzorem Wintersa, 1,5·HCO₃⁻ + 8 ± 2, i oblicz lukę anionową Na⁺ − (Cl⁻ + HCO₃⁻).
  5. Wysoką lukę anionową sprawdź wskaźnikiem delta, a przy niskiej albuminie – luką skorygowaną.

Interpretacja zapisu rytmu EKG

Papier (25 mm/s, 10 mm/mV)
1 mała kratka = 0,04 s, 1 duża kratka = 0,20 s, 10 mm = 1 mV
Częstość akcji serca, rytm regularny
300 ÷ duże kratki = 1500 ÷ małe kratki = 60 ÷ RR (s)
Częstość akcji serca, rytm nieregularny
Zespoły QRS w 6 s × 10
Prawidłowy odstęp PR
0,12–0,20 s
Prawidłowy czas trwania QRS
< 0.12 s
QTc (Bazett)
QT/√RR
QTc (Fridericia)
QT/∛RR
QTc (Framingham)
QT + 154·(1 − RR)
Częstości zatokowe
bradykardia < 60, prawidłowa 60–100, tachykardia > 100 /min
Częstości rytmów zastępczych
węzłowy 40–60, komorowy 20–40 /min
Szybkie rytmy
SVT 150–250 /min (wąskie), VT > 100 /min (szerokie)

Metoda

  1. Częstość: przy rytmie regularnym podziel 300 przez liczbę dużych kratek lub 1500 przez liczbę małych kratek między dwoma załamkami R; przy rytmie nieregularnym policz zespoły QRS w 6 sekundach i pomnóż przez 10.
  2. Rytm: porównaj odstępy R–R. Równe oznaczają rytm regularny; powtarzający się wzorzec to rytm regularnie nieregularny; brak jakiegokolwiek wzorca to rytm całkowicie nieregularny.
  3. Załamki P: czy w odprowadzeniu II przed każdym zespołem QRS jest dodatni załamek P, wszystkie takie same? Szukaj fal migotania lub fal o kształcie zębów piły, odwróconych załamków P i załamków P bez zespołu QRS.
  4. Odstęp PR: od początku P do początku QRS, prawidłowo 0,12–0,20 s i stały. Sprawdź, czy się wydłuża, czy pozostaje stały przed wypadnięciem pobudzenia, czy zmienia się przypadkowo.
  5. Czas trwania QRS: poniżej 0,12 s to wąski; 0,12 s lub więcej to szeroki. Następnie nazwij rytm, a dla QT użyj QTc = QT/√RR (Bazett) z czasami w sekundach.

2Zadania do ćwiczenia

1.Podstawy pielęgniarstwaŚredni

Which of these is recorded as fluid intake on a fluid balance chart?

  1. AIntravenous fluids
  2. BVomit
  3. CUrine output from a catheter
  4. DWound drainage
2.Podstawy pielęgniarstwaTrudny

Pacjent z POChP z docelową saturacją 88–92% otrzymuje tlen. Jego SpO₂ wynosi teraz 97%. Co powinna zrobić pielęgniarka?

  1. ANic nie zmieniać, bo wyższa saturacja jest zawsze lepsza u pacjenta z POChP
  2. BZwiększyć przepływ tlenu, by utrzymać wysoki poziom
  3. COdłączyć tlen całkowicie i przerwać monitorowanie
  4. DZmniejszyć przepływ tlenu, by saturacja wróciła do zakresu docelowego
3.Kontrola zakażeń i bezpieczeństwo pacjentaŚredni

A patient has botulism after eating contaminated food. Which precautions are needed?

  1. AContact precautions
  2. BStandard precautions
  3. CDroplet precautions
  4. DAirborne precautions
4.Kontrola zakażeń i bezpieczeństwo pacjentaTrudny

Podczas jałowej zmiany opatrunku cewnika centralnego koleżanka sięga ponad otwartym jałowym polem, aby podać pielęgniarce rolkę plastra. Co powinna zrobić pielęgniarka?

  1. AUznać pole za skażone i przygotować nowe
  2. BKontynuować, ponieważ koleżanka nie dotknęła żadnego jałowego przedmiotu
  3. CPrzykryć pole jałowym ręcznikiem i kontynuować na nim
  4. DUsunąć tylko przedmioty najbliższe miejscu, nad którym przeszła ręka
5.Ustalanie priorytetów i delegowanieŚredni

A patient has a serum potassium of 2,9 mEq/L. Which finding should the nurse expect?

  1. AA rise in urine output and thirst only
  2. BTall, peaked T waves and muscle twitching
  3. CFlushed, warm skin and a slow heart rate
  4. DMuscle weakness and U waves on the ECG
6.Ustalanie priorytetów i delegowanieTrudny

Które dziecko pielęgniarka powinna zobaczyć w pierwszej kolejności?

  1. AMałe dziecko z temperaturą 38,4 °C, które bawi się zabawkami
  2. BNastolatka z astmą, u którego szczytowy przepływ wydechowy wynosi 90% jego najlepszego wyniku
  3. CNiemowlę z RSV z rozszerzaniem skrzydełek nosa, wciąganiem klatki piersiowej i SpO₂ 89%
  4. DDziecko w wieku szkolnym z opatrunkiem gipsowym na nodze, które prosi o napój
7.Pielęgniarstwo kliniczneŚredni

After a needlestick injury from a patient known to have HIV, why must the nurse report it immediately?

  1. APost-exposure prophylaxis works best when started as soon as possible
  2. BThe needle must be sent for culture
  3. CThe nurse must be tested for HIV the same day to confirm infection
  4. DThe patient will need antibiotics
8.Pielęgniarstwo kliniczneTrudny

A patient has a full-thickness burn all the way round the forearm. Which complication must be watched for closely?

  1. ADelayed hair growth on the arm
  2. BLoss of circulation to the hand as swelling builds under tight burned skin
  3. CExcessive bleeding from the burn surface needing an urgent blood transfusion
  4. DHypoglycaemia caused by the body using glucose to heal the burn
9.Wartości laboratoryjne i elektrolityŚredni

A healthy woman at 28 weeks of pregnancy has a mildly lower hemoglobin than before pregnancy, with a normal MCV and ferritin. What is the most likely explanation?

  1. APlasma volume rises more than red cell mass, diluting the blood
  2. BThe fetus is destroying the mother's red cells in the circulation
  3. CPregnancy hormones stop the bone marrow from making red cells
  4. DIron is being lost through the kidneys during the pregnancy
10.Wartości laboratoryjne i elektrolityTrudny

A patient with suspected Cushing syndrome takes dexamethasone at night. The next morning, the cortisol is still high. What does this suggest?

  1. AThe adrenal glands are not able to produce enough cortisol
  2. BCortisol is being produced without normal feedback control
  3. CThe patient has primary hypothyroidism instead
  4. DThe result is normal, as dexamethasone raises cortisol
11.FarmakologiaŚredni

Which lab tests are monitored in a patient taking carbamazepine?

  1. AFull blood count and serum sodium
  2. BThyroid antibodies and cortisol
  3. CINR and aPTT
  4. DSerum amylase and lipase
12.FarmakologiaTrudny

Dlaczego pacjentom przyjmującym długo działające azotany zaleca się codzienną kilkugodzinną przerwę bez azotanów?

  1. AAby wątroba mogła się zregenerować po działaniu toksycznym
  2. BAby zmniejszyć ryzyko krwawienia
  3. CAby zapobiec tolerancji na azotan
  4. DAby uniknąć kumulacji azotanów w tkance tłuszczowej
13.Choroby wewnętrzne i chirurgiczne: układ krążenia i oddechowyŚredni

Why must intravenous potassium chloride never be given as a rapid push or undiluted?

  1. AIt immediately lowers the blood glucose to dangerous levels
  2. BIt works only when given by mouth
  3. CIt turns into solid crystals inside the vein and blocks it
  4. DA sudden high potassium level can cause cardiac arrest
14.Choroby wewnętrzne i chirurgiczne: układ krążenia i oddechowyTrudny

A patient on three blood pressure drugs still has high readings at every visit. What should the nurse check first?

  1. AWhether the patient is taking the medicines as prescribed
  2. BWhether the patient needs surgery on the renal arteries
  3. CWhether the readings should be ignored
  4. DWhether a fourth drug can be added at today's appointment
15.Choroby wewnętrzne i chirurgiczne: neurologia, endokrynologia i nerkiŚredni

Piętnaście minut po leczeniu tabletkami glukozy glikemia pacjenta wzrosła z 3,2 do 5,1 mmol/L. Następny posiłek jest za dwie godziny. Co powinno się teraz stać?

  1. APodać przekąskę z dłużej działającymi węglowodanami, np. kanapkę
  2. BPodać kolejną dawkę tabletek glukozy, aby podnieść poziom wyżej
  3. CNie trzeba nic robić do czasu podania następnego posiłku
  4. DOd razu podać zwykłą dawkę szybko działającej insuliny
16.Choroby wewnętrzne i chirurgiczne: neurologia, endokrynologia i nerkiTrudny

Jaki problem z czasem podawania leków jest ważny dla pacjentów hemodializowanych?

  1. AW dniach dializ nie można przyjmować żadnych leków
  2. BWszystkie leki należy podawać tuż przed sesją
  3. CLeki ulegające dializie mogą wymagać podania po sesji
  4. DDializa nie usuwa żadnych leków
17.Choroby wewnętrzne i chirurgiczne: przewód pokarmowy, okres okołooperacyjny i onkologiaŚredni

Dlaczego w pierwszych dniach po dużej operacji często woli się regularną (zaplanowaną) analgezję niż dawki „w razie potrzeby”?

  1. AEliminuje potrzebę oceniania bólu pacjenta w ciągu dnia
  2. BCałkowicie zapobiega wszystkim działaniom niepożądanym opioidów
  3. CPozwala podawać dawki wyższe niż maksymalna dawka dobowa
  4. DUtrzymuje stałe stężenia leku i zapobiega silnym szczytom bólu
18.Choroby wewnętrzne i chirurgiczne: przewód pokarmowy, okres okołooperacyjny i onkologiaTrudny

Which history should most alert the nurse to a possible latex allergy before surgery?

  1. AA rash after taking amoxicillin as a child, with a family history of asthma
  2. BFeeling sick after eating shellfish once
  3. CHay fever every spring since childhood
  4. DItching with bananas, avocado and kiwi, and many operations
19.Pielęgniarstwo położniczeŚredni

A pregnant woman takes an iron supplement. Which instruction improves its absorption?

  1. ATake it with coffee to reduce nausea
  2. BTake it together with milk or a calcium tablet
  3. CTake it with orange juice rather than with tea
  4. DTake it with an antacid to protect the stomach
20.Pielęgniarstwo położniczeTrudny

A woman 2 hours after birth asks for help to the bathroom. She had an epidural that is now off. What is the main safety concern?

  1. AReopening of the epidural site
  2. BFainting from low blood glucose only
  3. CLeg weakness or numbness causing a fall
  4. DIncreased lochia from walking
21.Pielęgniarstwo pediatryczneŚredni

A family has a 2-year-old. Which advice about medicines at home is best?

  1. ARely on child-resistant caps alone, since toddlers are not strong enough to open them
  2. BKeep daily medicines in a handbag so they are always at hand
  3. CCall medicines "sweets" so the child is happy to take them
  4. DLock all medicines away, out of reach and sight, in child-resistant containers
22.Pielęgniarstwo pediatryczneTrudny

Which treatment is not routinely recommended for a typical infant with bronchiolitis?

  1. AOxygen if the saturation is persistently low
  2. BHelp with feeding or fluids if intake is poor
  3. CGentle nasal suction if the nose is blocked
  4. DBronchodilators or corticosteroids
23.Pielęgniarstwo psychiatryczneŚredni

A patient on a mental health ward insists that he is a famous inventor whose ideas were stolen by the government. Which type of delusion is the main one here?

  1. ANihilistic
  2. BGrandiose
  3. CErotomanic
  4. DSomatic
24.Pielęgniarstwo psychiatryczneTrudny

A patient says, "I'm such a failure. My wife left me and I lost my job." The nurse answers, "Don't worry, things will get better soon." What is wrong with this response?

  1. AIt is too direct and confronting
  2. BIt is false reassurance that dismisses the patient's feelings
  3. CIt explores the problem too deeply too early
  4. DIt uses the technique of presenting reality wrongly
25.Obliczenia pielęgniarskie i przeliczanie jednostekŚredni
12345678910111214:10?2:10 PM1:10 PM2:10 AM4:10 PM

Ćwiczenie (wymyślone wartości, nie stanowią wskazówek klinicznych). Dawkę odnotowano o godzinie 14:10 (zegar 24-godzinny). Który zapis oznacza ten sam czas w zegarze 12-godzinnym? Kliknij go.

14:10
  1. 12:10 PM
  2. 21:10 PM
  3. 32:10 AM
  4. 44:10 PM
26.Obliczenia pielęgniarskie i przeliczanie jednostekTrudny
00:0021:1507:20t = ?

Ćwiczenie (wymyślone wartości, nie stanowią wskazówek klinicznych). Wlew rozpoczyna się o 21:15 i kończy o 07:20 następnego ranka (zegar 24-godzinny). Ile godzin t trwał? Podaj odpowiedź w godzinach jako ułamek dziesiętny, zaokrągloną do dwóch miejsc po przecinku.

21:1507:20
t = h
27.Obliczanie dawekŚredni
1:1000ampułkaV = ? mL

Ampułka epinefryny (adrenaliny) ma oznaczenie 1:1000 (1 mg/mL). Zlecono 0,3 mg IM w anafilaksji. Jaką objętość V pobierzesz?

1:10000,3 mg
V = mL
28.Obliczanie dawekTrudny
50 mg/1 mLV = ? mL

Pacjent waży 132 lb. Zlecono 5 mg/kg jednorazowo, a roztwór podstawowy zawiera 50 mg w 1 mL. Przyjmując 1 kg = 2,2 lb, jaką objętość V podasz?

132 lb5 mg/kg50 mg/1 mL1 kg = 2,2 lb
V = mL
29.Szybkość wlewów dożylnychŚredni
250 mL20 gtt/mL4 h? gtt/min

Podaj 250 mL w ciągu 4 godzin zestawem o współczynniku 20 gtt/mL. Wyznacz szybkość kapania R w kroplach na minutę. Zaokrąglij do najbliższej liczby całkowitej.

250 mL4 h20 gtt/mL
R = gtt/min
30.Szybkość wlewów dożylnychTrudny
1000 mg500 mL60 gtt/mL80 mg/h? gtt/min

1000 mg leku rozcieńczono w 500 mL i podaje się grawitacyjnie przez zestaw o 60 gtt/mL. Zlecono 80 mg na godzinę. Wyznacz szybkość kapania R w kroplach na minutę.

1000 mg/500 mL80 mg/h60 gtt/mL
R = gtt/min
31.Dawkowanie w pediatrii i intensywnej terapiiŚredni
250 szt.250 mLinsulina krótkodziałająca? mL/h4 szt./h

Ćwiczenie (wymyślone wartości, nie stanowią wskazówek klinicznych). Wlew zawiera 250 jednostek insuliny krótkodziałającej w 250 mL. Zlecenie to 4 jednostek/h. Wyznacz prędkość pompy R w mL/h. Zaokrąglij do jednego miejsca po przecinku.

250 szt./250 mL4 szt./h
R = mL/h
32.Dawkowanie w pediatrii i intensywnej terapiiTrudny
500 mg250 mLdobutamine? mL/h101 kg12,5 mcg/kg/min

Ćwiczenie (wymyślone wartości, nie stanowią wskazówek klinicznych). Worek zawiera dobutamine 500 mg w 250 mL. Zlecenie to 12,5 mcg/kg/min dla pacjenta o masie ciała 101 kg. Jaką prędkość R ustawiasz na pompie, w mL/h? Zaokrąglij do jednego miejsca po przecinku.

500 mg/250 mL12,5 mcg/kg/min101 kg
R = mL/h
33.Płyny dożylne i bilans płynówŚredni
PrzyjęteWydalonezmiana 8-godzinnaherbata240 mLgalaretka100 mLmleko240 mLkostki lodu120 mLWlew dożylny50 mL/h × 8 hantybiotyk dożylnie1 × 100 mLmocz500 mLmocz500 mLmocz475 mL

Ćwiczenie (wymyślone wartości, nie stanowią wskazówek klinicznych). Karta pokazuje płyny przyjęte i wydalone przez pacjenta podczas jednej 8-godzinnej zmiany. Wlew dożylny płynął z podaną prędkością przez całą zmianę. Wyznacz bilans płynów B = przyjęte − wydalone w mL (wynik ujemny oznacza stratę netto). Licz kostki lodu jako połowę ich objętości.

herbata: 240 mLgalaretka: 100 mLmleko: 240 mLkostki lodu: 120 mLWlew dożylny: 50 mL/h × 8 hantybiotyk dożylnie: 1 × 100 mLmocz: 500 mLmocz: 500 mLmocz: 475 mL
B = mL
34.Płyny dożylne i bilans płynówTrudny
500 mL→ 50 mL/hstart 10:30trazem​ = ? h125 mL/h × 3 h

Ćwiczenie (wymyślone wartości, nie stanowią wskazówek klinicznych). Wlew 500 mL rozpoczyna się o 10:30 z prędkością 125 mL/h. Po 3 godzinach prędkość zmienia się na 50 mL/h i nie jest już zmieniana. Po ilu godzinach t od rozpoczęcia worek będzie pusty? Zaokrąglij do jednego miejsca po przecinku.

500 mL125 mL/h · 3 h50 mL/h
t = h
35.Skale oceny klinicznejŚredni
H? / 25+D? / 15+Aid? / 30+IV? / 20+G? / 20+MS? / 15Σ?

Ćwiczenie (wymyślone wartości, nie stanowią wskazówek klinicznych). Pacjent z zadania jest oceniany w skali Morse’a: upadki w wywiadzie w ciągu ostatnich 3 miesięcy: tak; diagnoza dodatkowa: nie; pomoc w poruszaniu się: kule, laska lub chodzik; terapia dożylna lub wkłucie zamknięte: nie; chód: słaby; stan psychiczny: zna swoje ograniczenia. Oblicz sumę w skali Morse’a MFS.

0–125
MFS =
36.Skale oceny klinicznejTrudny
brak ryzykaniewielkie ryzykoumiarkowane ryzykowysokie ryzykobardzo wysokie ryzyko

Ćwiczenie (wymyślone wartości, nie stanowią wskazówek klinicznych). Pacjent z zadania jest oceniany w skali Braden: percepcja sensoryczna: całkowicie ograniczona; wilgotność: stale wilgotna; aktywność: siedzi na krześle; ruchomość: bardzo ograniczona; odżywianie: prawdopodobnie niewystarczające; tarcie i przesuwanie: problem. Użyj przedziałów 19–23 brak ryzyka, 15–18 niewielkie, 13–14 umiarkowane, 10–12 wysokie i 9 lub mniej bardzo wysokie. Kliknij poziom ryzyka.

  1. 1brak ryzyka
  2. 2niewielkie ryzyko
  3. 3umiarkowane ryzyko
  4. 4wysokie ryzyko
  5. 5bardzo wysokie ryzyko
37.Interpretacja gazometrii krwi tętniczejŚredni

Gazometria do ćwiczeń pokazuje kwasicę metaboliczną z HCO₃⁻ 12 mmol/L. Użyj wzoru Wintersa, aby znaleźć oczekiwane PaCO₂ (środek zakresu) w mmHg.

HCO₃⁻ 12 mmol/L
PaCO₂ = mmHg
38.Interpretacja gazometrii krwi tętniczejTrudny

Gazometria do ćwiczeń pokazuje zasadowicę metaboliczną z HCO₃⁻ 30 mmol/L. Użyj oczekiwanego PaCO₂ = 0,7·HCO₃⁻ + 21, aby znaleźć oczekiwane PaCO₂.

HCO₃⁻ 30 mmol/L
PaCO₂ = mmHg
39.Interpretacja zapisu rytmu EKGŚredni
II25 mm/s · 10 mm/mV

Zmierz Odstęp QT na tym zapisie w odprowadzeniu II, w sekundach.

odprowadzenie II, 25 mm/s, 10 mm/mV1 mała kratka = 0,04 s, 1 duża kratka = 0,20 sdługość zapisu 6 s
QT = s
40.Interpretacja zapisu rytmu EKGTrudny
II25 mm/s · 10 mm/mVrytm węzłowyblok AV II stopnia typu I (Wenckebacha)blok przedsionkowo-komorowy (AV) I stopniablok AV III stopnia (całkowity)

Ten zapis w odprowadzeniu II pokazuje zaburzenie przewodzenia między przedsionkami a komorami. Jaki to rytm? Kliknij odpowiedź.

odprowadzenie II, 25 mm/s, 10 mm/mV1 mała kratka = 0,04 s, 1 duża kratka = 0,20 sdługość zapisu 6 s
  1. 1rytm węzłowy
  2. 2blok AV II stopnia typu I (Wenckebacha)
  3. 3blok przedsionkowo-komorowy (AV) I stopnia
  4. 4blok AV III stopnia (całkowity)

3Roztwory

1.Podstawy pielęgniarstwa

Odpowiedź: A · Intravenous fluids

Dlaczego to jest odpowiedź

Intake includes oral fluids, enteral feeds and IV fluids, including drug infusions. Urine, vomit, drainage and stool are output.

Odpowiedź

A · Intravenous fluids
2.Podstawy pielęgniarstwa

Odpowiedź: D · Zmniejszyć przepływ tlenu, by saturacja wróciła do zakresu docelowego

Dlaczego to jest odpowiedź

U pacjentów zagrożonych hiperkapnią saturacja powyżej wartości docelowej może podnieść poziom CO₂. Tlen należy stopniowo zmniejszać do zleconego zakresu, kontynuując monitorowanie.

Odpowiedź

D · Zmniejszyć przepływ tlenu, by saturacja wróciła do zakresu docelowego
3.Kontrola zakażeń i bezpieczeństwo pacjenta

Odpowiedź: B · Standard precautions

Dlaczego to jest odpowiedź

Botulism is caused by a toxin and does not spread from person to person, so standard precautions are used. Suspected cases are reported to public health at once.

Odpowiedź

B · Standard precautions
4.Kontrola zakażeń i bezpieczeństwo pacjenta

Odpowiedź: A · Uznać pole za skażone i przygotować nowe

Dlaczego to jest odpowiedź

Sięganie ponad jałowym polem niejałowymi rękami lub przedmiotami skaża je, nawet bez dotknięcia. Pole się wymienia, a niejałowe przedmioty podaje się obok pola, nie nad nim. Gdy jałowość budzi wątpliwości, pole uznaje się za skażone.

Odpowiedź

A · Uznać pole za skażone i przygotować nowe
5.Ustalanie priorytetów i delegowanie

Odpowiedź: D · Muscle weakness and U waves on the ECG

Dlaczego to jest odpowiedź

Hypokalemia causes muscle weakness, cramps and arrhythmias, with flattened T waves and U waves on the ECG. Peaked T waves are a sign of hyperkalemia.

Odpowiedź

D · Muscle weakness and U waves on the ECG
6.Ustalanie priorytetów i delegowanie

Odpowiedź: C · Niemowlę z RSV z rozszerzaniem skrzydełek nosa, wciąganiem klatki piersiowej i SpO₂ 89%

Dlaczego to jest odpowiedź

Rozszerzanie skrzydełek nosa, wciąganie klatki piersiowej i niskie SpO₂ świadczą o zaburzeniach oddychania, a niemowlęta mogą bardzo szybko się pogorszyć. Bawiące się dziecko z gorączką, spragnione dziecko i nastolatek z niemal prawidłowym szczytowym przepływem są stabilni.

Odpowiedź

C · Niemowlę z RSV z rozszerzaniem skrzydełek nosa, wciąganiem klatki piersiowej i SpO₂ 89%
7.Pielęgniarstwo kliniczne

Odpowiedź: A · Post-exposure prophylaxis works best when started as soon as possible

Dlaczego to jest odpowiedź

HIV post-exposure prophylaxis should be started as soon as possible after exposure, ideally within hours. Occupational health or the emergency department will assess the risk and arrange follow-up testing.

Odpowiedź

A · Post-exposure prophylaxis works best when started as soon as possible
8.Pielęgniarstwo kliniczne

Odpowiedź: B · Loss of circulation to the hand as swelling builds under tight burned skin

Dlaczego to jest odpowiedź

Circumferential full-thickness burns form a tight eschar that acts like a tourniquet as oedema develops. Neurovascular checks are needed, and escharotomy may be required.

Odpowiedź

B · Loss of circulation to the hand as swelling builds under tight burned skin
9.Wartości laboratoryjne i elektrolity

Odpowiedź: A · Plasma volume rises more than red cell mass, diluting the blood

Dlaczego to jest odpowiedź

In pregnancy, plasma volume increases by more than red cell mass, so the hemoglobin falls slightly (physiologic or dilutional anemia). Iron deficiency is still common in pregnancy and is checked with the MCV and ferritin.Sprawdzono w: Anemia · StatPearls (NCBI Bookshelf) (2026)

Odpowiedź

A · Plasma volume rises more than red cell mass, diluting the blood
10.Wartości laboratoryjne i elektrolity

Odpowiedź: B · Cortisol is being produced without normal feedback control

Dlaczego to jest odpowiedź

Dexamethasone normally suppresses ACTH and lowers morning cortisol. Failure to suppress suggests autonomous cortisol excess (Cushing syndrome). Further tests then find the source, such as a pituitary or adrenal tumor.

Odpowiedź

B · Cortisol is being produced without normal feedback control
11.Farmakologia

Odpowiedź: A · Full blood count and serum sodium

Dlaczego to jest odpowiedź

Carbamazepine can rarely cause bone marrow suppression and commonly lowers serum sodium. Blood counts, sodium and liver tests are checked, especially early in treatment.

Odpowiedź

A · Full blood count and serum sodium
12.Farmakologia

Odpowiedź: C · Aby zapobiec tolerancji na azotan

Dlaczego to jest odpowiedź

Tolerancja na azotany rozwija się szybko przy stałych stężeniach. Niesymetryczny schemat dawkowania lub zdejmowanie plastrów na noc utrzymuje ich skuteczność.

Odpowiedź

C · Aby zapobiec tolerancji na azotan
13.Choroby wewnętrzne i chirurgiczne: układ krążenia i oddechowy

Odpowiedź: D · A sudden high potassium level can cause cardiac arrest

Dlaczego to jest odpowiedź

Rapid or concentrated IV potassium can cause cardiac arrest. It is given diluted, by infusion, at controlled rates (often with a pump and ECG monitoring for higher rates). Concentrated ampoules are tightly controlled in hospitals because of fatal errors.

Odpowiedź

D · A sudden high potassium level can cause cardiac arrest
14.Choroby wewnętrzne i chirurgiczne: układ krążenia i oddechowy

Odpowiedź: A · Whether the patient is taking the medicines as prescribed

Dlaczego to jest odpowiedź

Before labelling hypertension as resistant, adherence, measurement technique, white-coat effect and interacting substances (NSAIDs, decongestants, alcohol, liquorice) should be checked. Side effects, cost and complex regimens are common reasons for missed doses.

Odpowiedź

A · Whether the patient is taking the medicines as prescribed
15.Choroby wewnętrzne i chirurgiczne: neurologia, endokrynologia i nerki

Odpowiedź: A · Podać przekąskę z dłużej działającymi węglowodanami, np. kanapkę

Dlaczego to jest odpowiedź

Gdy glikemia przekracza 4 mmol/L, dłużej działające węglowodany (lub następny posiłek, jeśli jest bliski) zapobiegają nawrotowi. Przyczynę hipoglikemii należy ustalić i udokumentować, a plan leczenia zweryfikować, jeśli epizody się powtarzają.

Odpowiedź

A · Podać przekąskę z dłużej działającymi węglowodanami, np. kanapkę
16.Choroby wewnętrzne i chirurgiczne: neurologia, endokrynologia i nerki

Odpowiedź: C · Leki ulegające dializie mogą wymagać podania po sesji

Dlaczego to jest odpowiedź

Leki ulegające dializie (np. niektóre antybiotyki) mogą być podawane po sesji, aby nie zostały usunięte. Leki hipotensyjne często wstrzymuje się przed dializą, aby uniknąć niedociśnienia. Czas podania ustalają lekarz zlecający i farmaceuta.

Odpowiedź

C · Leki ulegające dializie mogą wymagać podania po sesji
17.Choroby wewnętrzne i chirurgiczne: przewód pokarmowy, okres okołooperacyjny i onkologia

Odpowiedź: D · Utrzymuje stałe stężenia leku i zapobiega silnym szczytom bólu

Dlaczego to jest odpowiedź

Przewidywalny, ciągły ból pooperacyjny najlepiej leczyć regularną analgezją multimodalną (np. paracetamol i, gdy to bezpieczne, NLPZ), z dawkami doraźnymi na ból przebijający. Ból i działania niepożądane nadal ocenia się regularnie.

Odpowiedź

D · Utrzymuje stałe stężenia leku i zapobiega silnym szczytom bólu
18.Choroby wewnętrzne i chirurgiczne: przewód pokarmowy, okres okołooperacyjny i onkologia

Odpowiedź: D · Itching with bananas, avocado and kiwi, and many operations

Dlaczego to jest odpowiedź

Latex–fruit syndrome links latex allergy with foods such as banana, avocado, kiwi and chestnut. Repeated exposure, for example through many operations or catheters, also increases risk.

Odpowiedź

D · Itching with bananas, avocado and kiwi, and many operations
19.Pielęgniarstwo położnicze

Odpowiedź: C · Take it with orange juice rather than with tea

Dlaczego to jest odpowiedź

Vitamin C increases iron absorption, while milk, calcium, antacids, tea and coffee reduce it. She should also expect dark stools and may need advice on preventing constipation.

Odpowiedź

C · Take it with orange juice rather than with tea
20.Pielęgniarstwo położnicze

Odpowiedź: C · Leg weakness or numbness causing a fall

Dlaczego to jest odpowiedź

After an epidural, the nurse checks that leg sensation and strength have returned before she stands. Combined with orthostatic hypotension and blood loss, this makes the first walk a high fall risk.

Odpowiedź

C · Leg weakness or numbness causing a fall
21.Pielęgniarstwo pediatryczne

Odpowiedź: D · Lock all medicines away, out of reach and sight, in child-resistant containers

Dlaczego to jest odpowiedź

Toddlers explore by climbing and putting things in their mouths. Medicines should be locked away and put back immediately after use. Calling medicine sweets encourages children to take it on their own.

Odpowiedź

D · Lock all medicines away, out of reach and sight, in child-resistant containers
22.Pielęgniarstwo pediatryczne

Odpowiedź: D · Bronchodilators or corticosteroids

Dlaczego to jest odpowiedź

Guidelines advise supportive care for bronchiolitis: oxygen when needed, fluids or feeding support and suction of blocked noses. Bronchodilators, steroids and antibiotics have not been shown to help typical cases and are not routinely used.

Odpowiedź

D · Bronchodilators or corticosteroids
23.Pielęgniarstwo psychiatryczne

Odpowiedź: B · Grandiose

Dlaczego to jest odpowiedź

Grandiose delusions are false beliefs about one's own importance, power or identity. They may combine with persecutory themes, as here, but the central belief is about being exceptional.

Odpowiedź

B · Grandiose
24.Pielęgniarstwo psychiatryczne

Odpowiedź: B · It is false reassurance that dismisses the patient's feelings

Dlaczego to jest odpowiedź

False reassurance minimises the patient's concerns and discourages further talk. A therapeutic response would acknowledge the losses and invite the patient to share more.

Odpowiedź

B · It is false reassurance that dismisses the patient's feelings
25.Obliczenia pielęgniarskie i przeliczanie jednostek

Odpowiedź: 2:10 PM

Zegar 24-godzinny: od godziny 13:00 dodaj 12 do godziny (3:45 po południu = 15:45). Od północy do 0:59 to 00:00–00:59, a 12:00–12:59 pozostaje 12:00–12:59. Przy powrocie odejmij 12 od godzin 13–23; godziny 00 stają się 12 (po północy). Czas przechodzący przez północ licz w dwóch częściach: do 24:00 (00:00), a potem od 00:00.

Przelicz godzinę

14 − 12 = 2 → PM

Odpowiedź

2:10 PM

Odpowiedź

2:10 PM
26.Obliczenia pielęgniarskie i przeliczanie jednostek

Odpowiedź: t = 10,08 h

Zegar 24-godzinny: od godziny 13:00 dodaj 12 do godziny (3:45 po południu = 15:45). Od północy do 0:59 to 00:00–00:59, a 12:00–12:59 pozostaje 12:00–12:59. Przy powrocie odejmij 12 od godzin 13–23; godziny 00 stają się 12 (po północy). Czas przechodzący przez północ licz w dwóch częściach: do 24:00 (00:00), a potem od 00:00.

Przed północą

21:15 → 24:00 = 165 min

Po północy

00:00 → 07:20 = 440 min

Suma

165 + 440 = 605 min
t = 605/60 = 10,08 h

Odpowiedź

t = 10,08 h
27.Obliczanie dawek

Odpowiedź: V = 0,3 mL

Solution strengths: a percentage strength is grams per 100 mL, so 1% = 1 g/100 mL = 10 mg/mL. A ratio strength 1:1000 means 1 g in 1000 mL = 1 mg/mL; 1:10 000 is 0,1 mg/mL. For a dilution the amount of drug stays the same: C₁·V₁ = C₂·V₂.

Stężenie

1:1000 = 1 g/1000 mL = 1 mg/mL

Objętość

V = 0,3/1 = 0,3 mL

Odpowiedź

V = 0,3 mL

Etykiety w USA podają teraz mg/mL (1 mg/mL = 1:1000; 0,1 mg/mL = 1:10 000). Nigdy nie podawaj epinefryny 1 mg/mL w szybkim wstrzyknięciu dożylnym.

28.Obliczanie dawek

Odpowiedź: V = 6 mL

Dose calculation: the amount to give equals what is prescribed divided by what you have, times the quantity it comes in: amount = (desired dose/stock strength) × stock volume. Always keep the units the same (convert g to mg, mg to mcg first) and check that the answer is sensible.

Masa ciała w kg

132/2,2 = 60 kg

Dawka

5·60 = 300 mg

Objętość

V = (300/50)·1 = 6 mL

Odpowiedź

V = 6 mL
29.Szybkość wlewów dożylnych

Odpowiedź: R = 21 gtt/min

Szybkość wlewu: pompę ustawia się w mL/h = objętość/czas w godzinach. Wlew grawitacyjny liczy się w kroplach na minutę: gtt/min = objętość (mL) × współczynnik kroplowy (gtt/mL)/czas (min). Współczynnik kroplowy jest podany na opakowaniu zestawu: zestawy makrokroplowe dają 10, 15 lub 20 gtt/mL (zestawy do krwi w USA często 10 gtt/mL, w Wielkiej Brytanii 15), a mikrokroplowe 60 gtt/mL. Zawsze używaj współczynnika kroplowego podanego w zadaniu lub na opakowaniu.

Czas w minutach

4·60 = 240 min

Szybkość kapania

R = 250·20/240 = 20,83 ≈ 21 gtt/min

Odpowiedź

R = 21 gtt/min

Przy łóżku zaokrąglasz do najbliższej pełnej kropli: 21 gtt/min.

30.Szybkość wlewów dożylnych

Odpowiedź: R = 40 gtt/min

Dose-based infusions: concentration = amount of drug in the bag/bag volume. Pump rate (mL/h) = dose per hour/concentration, and dose per hour = mL/h × concentration. Convert per-minute doses to per-hour (× 60) and keep the mass units the same (1 g = 1000 mg, 1 mg = 1000 mcg).

Stężenie

1000/500 = 2 mg/mL

Objętość na godzinę

80/2 = 40 mL/h

Szybkość kapania

R = 40·60/60 = 40 gtt/min

Odpowiedź

R = 40 gtt/min
31.Dawkowanie w pediatrii i intensywnej terapii

Odpowiedź: R = 4 mL/h

Wlewy heparyny i insuliny: stężenie = jednostki w worku/objętość worka (jednostki/mL). Prędkość pompy (mL/h) = jednostki na godzinę/stężenie, a jednostki na godzinę = mL/h × stężenie. Przy zleceniu zależnym od masy ciała najpierw jednostki/h = jednostki/kg/h × masa ciała. Objętość bolusa = potrzebne jednostki/moc fiolki. Liczby służą wyłącznie do ćwiczeń; przy pacjencie zawsze postępuj zgodnie z lokalnymi procedurami i zlecaj podwójną kontrolę dawek wysokiego ryzyka.

Stężenie

250/250 = 1 szt./mL

Szybkość pompy

R = 4/1 = 4 mL/h

Odpowiedź

R = 4 mL/h
32.Dawkowanie w pediatrii i intensywnej terapii

Odpowiedź: R = 37,9 mL/h

Wlewy miareczkowane: najpierw wyznacz stężenie w mcg/mL (mg × 1000/mL). Przy zleceniu zależnym od masy ciała mcg/min = mcg/kg/min × masa ciała. Następnie mL/h = mcg/min × 60/stężenie. Licząc wstecz, mcg/kg/min = mL/h × stężenie/(60 × masa ciała). Liczby służą wyłącznie do ćwiczeń; przy pacjencie zawsze postępuj zgodnie z lokalnymi procedurami i zlecaj podwójną kontrolę dawek wysokiego ryzyka.

Stężenie

500 mg = 500 000 mcg
500 000/250 = 2000 mcg/mL

Dawka na minutę i na godzinę

12,5·101 = 1263 mcg/min
1263·60 = 75750 mcg/h

Szybkość pompy

R = 75750/2000 = 37,88 ≈ 37,9 mL/h

Odpowiedź

R = 37,9 mL/h
33.Płyny dożylne i bilans płynów

Odpowiedź: B = −335 mL

Płyny przyjęte i wydalone: do przyjętych wlicza się wszystko, co wchodzi (płyny doustne, wlewy dożylne, leki dożylne i przepłukania, żywienie przez zgłębnik); kostki lodu liczą się jako połowa swojej objętości. Do wydalonych wlicza się mocz, drenaże, wymiociny i inne straty. Bilans = suma przyjętych − suma wydalonych; bilans ujemny oznacza stratę netto. Liczby służą wyłącznie do ćwiczeń; przy pacjencie zawsze postępuj zgodnie z lokalnymi procedurami i zlecaj podwójną kontrolę dawek wysokiego ryzyka.

Suma przyjętych

doustnie: 240 + 100 + 240 = 580 mL
kostki lodu: 120/2 = 60 mL
Wlew dożylny: 50·8 = 400 mL
antybiotyk dożylnie: 1·100 = 100 mL
suma przyjętych = 1140 mL

Suma wydalonych

500 + 500 + 475 = 1475 mL

Bilans

B = 1140 − 1475 = −335 mL

Odpowiedź

B = −335 mL

Ujemny: pacjent stracił więcej płynów, niż przyjął.

34.Płyny dożylne i bilans płynów

Odpowiedź: t = 5,5 h

Czas wlewu: czas (h) = objętość do przetoczenia (mL)/prędkość (mL/h); użyj objętości pozostałej w worku, a nie pojemności worka. Przetoczona objętość = prędkość × czas. Godziny dziesiętne zamieniaj na godziny i minuty, mnożąc część ułamkową × 60 (0,5 h = 30 min, a nie 50 min). Liczby służą wyłącznie do ćwiczeń; przy pacjencie zawsze postępuj zgodnie z lokalnymi procedurami i zlecaj podwójną kontrolę dawek wysokiego ryzyka.

Pierwsza część

125·3 = 375 mL
500 − 375 = 125 mL pozostało

Druga część

125/50 = 2,5 h

Czas całkowity

t = 3 + 2,5 = 5,5 h

Odpowiedź

t = 5,5 h

To około 5 h 30 min, więc worek skończy się około 16:00.

35.Skale oceny klinicznej

Odpowiedź: MFS = 50

Skala ryzyka upadku Morse’a: sześć pozycji. Upadki w wywiadzie: nie 0, tak 25. Diagnoza dodatkowa: nie 0, tak 15. Pomoc w poruszaniu się: brak, leżenie w łóżku lub pomoc pielęgniarki 0; kule, laska lub chodzik 15; trzymanie się mebli 30. Terapia dożylna lub wkłucie zamknięte: nie 0, tak 20. Chód: prawidłowy, leżenie w łóżku lub wózek inwalidzki 0; słaby 10; zaburzony 20. Stan psychiczny: zna swoje ograniczenia 0; przecenia lub zapomina o ograniczeniach 15. Suma wynosi od 0 do 125. Punkty odcięcia ryzyka różnią się między szpitalami; często stosuje się 0–24 niskie, 25–44 umiarkowane i 45 lub więcej wysokie.

Oceń każdą pozycję

upadki w wywiadzie w ciągu ostatnich 3 miesięcy: tak → 25
diagnoza dodatkowa: nie → 0
pomoc w poruszaniu się: kule, laska lub chodzik → 15
terapia dożylna lub wkłucie zamknięte: nie → 0
chód: słaby → 10
stan psychiczny: zna swoje ograniczenia → 0

Dodaj

Suma w skali Morse’a = 25 + 0 + 15 + 0 + 10 + 0 = 50

Odpowiedź

MFS = 50
36.Skale oceny klinicznej

Odpowiedź: bardzo wysokie ryzyko

Skala Braden: sześć podskal ryzyka odleżyn. Percepcja sensoryczna, wilgotność, aktywność, ruchomość i odżywianie są oceniane od 1 do 4, od najgorszego poziomu (1) do braku problemu (4); tarcie i przesuwanie od 1 do 3. Suma wynosi od 6 do 23, a niższa suma oznacza wyższe ryzyko. Typowe przedziały: 19–23 brak ryzyka, 15–18 niewielkie ryzyko, 13–14 umiarkowane ryzyko, 10–12 wysokie ryzyko i 9 lub mniej bardzo wysokie ryzyko.

Oceń każdą podskalę

percepcja sensoryczna: całkowicie ograniczona → 1
wilgotność: stale wilgotna → 1
aktywność: siedzi na krześle → 2
ruchomość: bardzo ograniczona → 2
odżywianie: prawdopodobnie niewystarczające → 2
tarcie i przesuwanie: problem → 1

Dodaj

Suma w skali Braden = 1 + 1 + 2 + 2 + 2 + 1 = 9

Poziom ryzyka

9 → bardzo wysokie ryzyko

Odpowiedź

bardzo wysokie ryzyko
37.Interpretacja gazometrii krwi tętniczej

Odpowiedź: PaCO₂ = 26 mmHg

Oczekiwana kompensacja: w kwasicy metabolicznej wzór Wintera przewiduje PaCO₂ = 1,5·HCO₃⁻ + 8 ± 2 mmHg; zmierzona wartość powyżej tego zakresu wskazuje na dodatkową kwasicę oddechową, a poniżej na dodatkową zasadowicę oddechową. Luka anionowa AG = Na⁺ − (Cl⁻ + HCO₃⁻), prawidłowo około 8–12 mmol/L, odróżnia kwasicę metaboliczną z podwyższoną luką od kwasicy z prawidłową luką; niskie stężenie albumin maskuje podwyższoną lukę (dodaj 2,5 na każdy g/dL, o który albuminy są poniżej 4,0). Współczynnik delta (AG − 12)/(24 − HCO₃⁻) w przedziale od około 0,8 do 2 odpowiada czystej kwasicy z podwyższoną luką (niektóre podręczniki przyjmują 1 zamiast 0,8), wartość niższa dodatkowej kwasicy z prawidłową luką, a wartość powyżej 2 dodatkowej zasadowicy metabolicznej.

Wzór Wintersa

PaCO₂ = 1,5·12 + 8 = 26 mmHg
zasięg: 24–28 mmHg

Odpowiedź

PaCO₂ = 26 mmHg
38.Interpretacja gazometrii krwi tętniczej

Odpowiedź: PaCO₂ = 42 mmHg

Oczekiwana kompensacja: w kwasicy metabolicznej wzór Wintera przewiduje PaCO₂ = 1,5·HCO₃⁻ + 8 ± 2 mmHg; zmierzona wartość powyżej tego zakresu wskazuje na dodatkową kwasicę oddechową, a poniżej na dodatkową zasadowicę oddechową. Luka anionowa AG = Na⁺ − (Cl⁻ + HCO₃⁻), prawidłowo około 8–12 mmol/L, odróżnia kwasicę metaboliczną z podwyższoną luką od kwasicy z prawidłową luką; niskie stężenie albumin maskuje podwyższoną lukę (dodaj 2,5 na każdy g/dL, o który albuminy są poniżej 4,0). Współczynnik delta (AG − 12)/(24 − HCO₃⁻) w przedziale od około 0,8 do 2 odpowiada czystej kwasicy z podwyższoną luką (niektóre podręczniki przyjmują 1 zamiast 0,8), wartość niższa dodatkowej kwasicy z prawidłową luką, a wartość powyżej 2 dodatkowej zasadowicy metabolicznej.

Oczekiwane PaCO₂

0,7·30 + 21 = 42 mmHg

Odpowiedź

PaCO₂ = 42 mmHg

Wzrost ma granicę: samo wyrównanie rzadko podnosi PaCO₂ powyżej około 55 mmHg.

39.Interpretacja zapisu rytmu EKG

Odpowiedź: QT = 0,4 s

QT i QTc: odstęp QT biegnie od początku zespołu QRS do końca załamka T. Skraca się wraz ze wzrostem częstości akcji serca, dlatego koryguje się go o częstość za pomocą odstępu R–R w sekundach: QTc według Bazetta = QT/√RR, a QTc według Fridericii = QT/∛RR. Wzór Bazetta jest używany w większości podręczników; nadmiernie koryguje przy szybkiej częstości, gdzie preferuje się wzór Fridericii. Granice różnią się w zależności od źródła: QTc powyżej około 0,45 s u mężczyzn lub 0,46 s u kobiet zwykle uznaje się za wydłużony, a powyżej 0,50 s za znacznie wydłużony.

Pomiar

10 małych kratek od początku zespołu QRS do końca załamka T

Zamień

QT = 10 × 0,04 s = 0,4 s

Odpowiedź

QT = 0,4 s

Przybliżona zasada: przy prawidłowej częstości QT powinien być krótszy niż połowa odstępu R–R (tu R–R = 1,00 s).

40.Interpretacja zapisu rytmu EKG

Odpowiedź: blok AV III stopnia (całkowity)

Bloki AV: wyznacz kolejne załamki P i sprawdź, po których następuje zespół QRS. Blok I stopnia: każdy załamek P przewiedziony, PR stały i powyżej 0,20 s. Blok II stopnia typu I (Mobitz I, Wenckebacha): odstęp PR wydłuża się z pobudzenia na pobudzenie, aż jeden załamek P nie zostanie przewiedziony, po czym cykl zaczyna się od nowa (grupowanie pobudzeń). Blok II stopnia typu II (Mobitz II): odstęp PR pobudzeń przewiedzionych pozostaje stały, a załamki P nagle nie są przewodzone; zespół QRS jest często szeroki. Blok III stopnia (całkowity): załamki P i zespoły QRS są każde regularne, ale niezależne, odstęp PR zmienia się przypadkowo, a częstość przedsionków jest większa niż częstość rytmu zastępczego (węzłowy 40–60/min z wąskim zespołem QRS, komorowy 20–40/min z szerokim zespołem QRS). Bloku 2:1 nie można na podstawie jednego zapisu określić jako typ I lub typ II.

Pięć kroków

1. Częstość: R–R = 54 małych kratek, 1500 ÷ 54 ≈ 28 na minutę.
2. Rytm: R–R regularny (2,16 s) i P–P regularny (0,64 s), ale oba są od siebie niezależne.
3. Załamki P: dodatnie i regularne z częstością 94 na minutę, ale niezwiązane z zespołami QRS; niektóre są ukryte w zespole QRS lub w załamku T.
4. Odstęp PR: zmienia się z pobudzenia na pobudzenie; nie ma stałej zależności.
5. QRS: 0,14 s, szeroki (0,12 s lub więcej).

Interpretacja

blok AV III stopnia (całkowity)

Odpowiedź

blok AV III stopnia (całkowity)

Bloki typu II i III stopnia mogą nagle się pogłębić, dlatego podręczniki uznają je za poważniejsze niż typ I.

To niezależne materiały do ćwiczeń. ExamProblems nie jest powiązane z organizacją przeprowadzającą ten egzamin ani przez nią rekomendowane, a nazwa egzaminu służy wyłącznie do opisu treści. NCLEX®, NCLEX-RN® and NCLEX-PN® są znakami towarowymi the National Council of State Boards of Nursing, Inc. (NCSBN), organizacji niezwiązanej z ExamProblems, która go nie popiera i nie odpowiada za jego poprawność.

ExamProblems · examproblems.com/courses/nclex-rn-practice-questions