W oknie drukowania wybierz „Zapisz jako PDF”, aby zachować kopię na swoim urządzeniu.
1Wzory i metody
Kontrola zakażeń i bezpieczeństwo pacjenta
Metoda
Zacznij od standardowych środków ostrożności u każdego pacjenta: higiena rąk, środki ochrony indywidualnej odpowiednie do spodziewanej ekspozycji, bezpieczne postępowanie z ostrymi narzędziami.
Dodaj środki ostrożności zależnie od drogi szerzenia: kontaktowe (fartuch, rękawiczki), kropelkowe (maseczka chirurgiczna), powietrzne (N95, pokój z ujemnym ciśnieniem).
Utrzymuj sterylne przedmioty sterylnymi: jeśli masz wątpliwości, nie są sterylne; wymień, nigdy nie wycieraj.
Zapobiegaj szkodom w otoczeniu: środki zapobiegania upadkom, przymus bezpośredni tylko w ostateczności, RACE i PASS w pożarze.
Sprawdź zasady podawania leków, dwa identyfikatory i dodatkowe zabezpieczenia dla leków wysokiego ryzyka; zgłaszaj błędy i zdarzenia niemal błędne (near miss).
Ustalanie priorytetów i delegowanie
Metoda
Zapytaj, co najszybciej zaszkodzi pacjentowi, jeśli nic się nie zrobi.
Zastosuj ABC (C-A-B w zatrzymaniu krążenia), a następnie hierarchię Maslowa: potrzeby fizjologiczne przed bezpieczeństwem, bezpieczeństwo przed potrzebami psychologicznymi.
Porównaj opcje: ostre przed przewlekłym, niestabilne przed stabilnym, nieoczekiwane przed oczekiwanym, ogólnoustrojowe przed miejscowym, i porównaj każdy objaw ze stanem wyjściowym pacjenta.
Oceń, zanim zadziałasz, chyba że to stan nagły; wtedy wybierz krok, od którego zależą pozostałe.
Przy delegowaniu sprawdź pięć zasad: zadanie, okoliczności, osoba, polecenia i nadzór. Ocena, edukacja i ewaluacja pozostają przy pielęgniarce (RN).
Wartości laboratoryjne i elektrolity
Metoda
Porównaj wartość z zakresem referencyjnym laboratorium, a następnie ze stanem wyjściowym i trendem pacjenta.
Sprawdź próbkę: hemoliza, opóźnienie lub krew pobrana w pobliżu wlewu dożylnego mogą dać fałszywe wyniki.
Powiąż wartość z typowymi objawami oraz z lekami i stanami, które ją powodują.
Działaj dla pacjenta: oceń, wstrzymaj lek, jeśli stężenie jest niebezpieczne, powtórz na głos wartości krytyczne i poinformuj osobę zlecającą.
Choroby wewnętrzne i chirurgiczne: układ krążenia i oddechowy
Metoda
Nazwij problem: niewydolność pompy, zamknięta tętnica, rytm serca, zakrzep, zwężenie dróg oddechowych, zakażenie albo problem z urządzeniem.
Najpierw sprawdź objawy zagrożenia: hipoksję, hipotensję, ból w klatce piersiowej, nowe splątanie, zimną kończynę bez tętna.
Dopasuj tlen do pacjenta: 94–98% u większości, 88–92% u osób zagrożonych retencją CO₂.
Połącz każdy lek z jego badaniem i ryzykiem: warfaryna i INR, heparyna i aPTT oraz płytki krwi, diuretyki i potas.
Wybierz bezpieczne pierwsze działanie, następnie eskaluj i oceń ponownie.
Choroby wewnętrzne i chirurgiczne: neurologia, endokrynologia i nerki
Metoda
Sprawdź glikemię u każdego pacjenta z nowym splątaniem, osłabieniem lub napadem drgawek.
Traktuj poziom świadomości jako najwcześniejszy sygnał ostrzegawczy problemów z mózgiem; źrenice i triada Cushinga pojawiają się późno.
W stanach nagłych w cukrzycy odróżnij DKA (ketony, kwasica) od HHS (bardzo wysoka osmolalność, odwodnienie); najpierw podaj płyny.
Przy zaburzeniach sodu i wody ustal, czy ADH jest w nadmiarze (SIADH), czy go brakuje (moczówka prosta), a przewlekłe zmiany koryguj powoli.
Przy problemach z nerkami przypisz przyczynę do przednerkowej, wewnątrznerkowej lub pozanerkowej i obserwuj potas oraz płyny.
Choroby wewnętrzne i chirurgiczne: przewód pokarmowy, okres okołooperacyjny i onkologia
Metoda
Zapytaj, co może być ukryte: krwawienie wewnętrzne, zakażenie bez gorączki, hipowentylacja przy prawidłowym SpO₂.
Wykorzystaj czas, jaki upłynął po operacji, aby zawęzić powikłania: krwawienie w ciągu godzin, problemy z klatką piersiową w ciągu dni, problemy z raną i przeciek później.
Przy bólu oceń go, zastosuj analgezję multimodalną, oceń ponownie i monitoruj sedację przy każdym opioidzie.
U chorych na raka każdą chorobę w okresie nadiru traktuj jak sepsę neutropeniczną i poznaj stany nagłe w onkologii.
Przy oparzeniach licz tylko obszary częściowej i pełnej grubości skóry, zacznij odliczanie wg Parklanda od chwili oparzenia i dostosowuj płyny do diurezy.
Pielęgniarstwo położnicze
Metoda
Umieść kobietę w czasie: tydzień ciąży, okres porodu lub doba po porodzie, i zdecyduj, co jest w tym momencie prawidłowe.
Szukaj pacjenta w niebezpieczeństwie: matki, płodu lub noworodka, albo kilku z nich naraz.
Połącz objaw z przyczyną: VEAL CHOP dla deceleracji, cztery T dla krwawienia, BUBBLE-HE po porodzie.
Najpierw wybierz działanie, które poprawia przepływ krwi i dotlenienie (ułożenie na boku, wstrzymanie oksytocyny, masaż dna macicy), potem eskaluj.
Pielęgniarstwo pediatryczne
Metoda
Najpierw zanotuj wiek dziecka: od niego zależą prawidłowe parametry życiowe, kamienie milowe rozwoju i właściwa skala bólu.
Oceń drożność dróg oddechowych, oddychanie i krążenie, pamiętając, że dzieci się kompensują, a potem szybko się pogarszają.
Dopasuj działanie do etapu rozwoju i włącz rodzinę.
Sprawdź, czy odpowiedź jest bezpieczna dla dziecka: dawka zależna od masy ciała, bez aspiryny w chorobie wirusowej, bez kodeiny poniżej 12. roku życia.
Pielęgniarstwo psychiatryczne
Metoda
Ustal, czy istnieje bezpośrednie zagrożenie: samobójstwo, przemoc, stan nagły związany z lekami lub choroba somatyczna.
Najpierw działaj na rzecz bezpieczeństwa: obserwuj, usuń środki, deeskaluj, odstaw szkodliwy lek, wezwij pomoc.
Zapisz daną wielkość z jednostką i jednostkę, którą chcesz otrzymać.
Wybierz odpowiednik: 1000 między kg, g, mg i mcg lub L i mL; 1 kg = 2,2 lb; 1 łyżeczka = 5 mL, 1 łyżka stołowa = 15 mL, 1 fl oz = 30 mL, 1 szklanka = 240 mL.
Zapisz to jako ułamek tak, aby niechciana jednostka się skróciła; dla szybkości użyj jednego ułamka na każdą zmieniającą się jednostkę.
Sprawdź kierunek: mniejsza jednostka daje większą liczbę.
Zaokrąglaj tylko ostateczną odpowiedź, z dokładnością podaną w pytaniu.
Obliczanie dawek
Dawka ze stężenia
objętość = dawka / stężenie
Dawka zależna od masy ciała
dawka = mg/kg × masa ciała
Tabletki
liczba = dawka / dawka w tabletce
Jednostki
1 g = 1000 mg, 1 mg = 1000 mcg
Metoda
Przelicz zleconą dawkę i moc preparatu na tę samą jednostkę.
Użyj wzoru „potrzebne przez dostępne razy ilość”: (D/H) × Q.
Przy dawkach zależnych od masy ciała najpierw pomnóż przez masę w kg, a potem podziel dawkę dobową przez liczbę dawek.
Najpierw oszacuj wynik i sprawdź, czy odpowiedź jest rozsądna.
Szybkość wlewów dożylnych
Szybkość pompy
mL/h = volume (mL)/time (h)
Szybkość kapania
drops/min = volume (mL) × drop factor / time (min)
Czas wlewu
time (h) = volume (mL)/rate (mL/h)
Metoda
Prędkość pompy w mL/h: objętość podzielona przez czas w godzinach.
Prędkość kroplówki w kroplach/min: objętość × współczynnik kroplenia podzielone przez czas w minutach.
Pozostały czas: pozostała objętość podzielona przez prędkość.
Zaokrąglaj tak, jak wymaga zadanie lub sprzęt.
Dawkowanie w pediatrii i intensywnej terapii
Dawka dobowa
mg/dobę = mg/kg/dobę × masa ciała (kg)
Liczba dawek na dobę
liczba = 24 h / odstęp między dawkami (h)
Funty na kilogramy
kg = lb / 2,2
Stężenie wlewu
jednostki/mL = jednostki w worku / objętość worka
Szybkość pompy
mL/h = dawka na godzinę / stężenie
Wlew miareczkowany
mL/h = mcg/kg/min × kg × 60 / (mcg/mL)
Dawka z prędkości pompy
mcg/kg/min = mL/h × (mcg/mL) / (60 × kg)
Jednostki
1 mg = 1000 mcg
Płyny dożylne i bilans płynów
Holliday–Segar na godzinę
4 mL/kg (pierwsze 10 kg) + 2 mL/kg (kolejne 10 kg) + 1 mL/kg (każdy kg powyżej 20)
Holliday–Segar na dobę
100 / 50 / 20 mL/kg dla tych samych przedziałów
Bilans płynów
przyjęte − wydalone
Kostki lodu
liczą się jako połowa swojej objętości
Diureza
mL/kg/h = mL / (kg × h)
Czas wlewu
czas (h) = pozostała objętość (mL) / prędkość (mL/h)
Odczytaj pH: poniżej 7,35 to kwasica, powyżej 7,45 zasadowica.
Znajdź wartość, która to tłumaczy: PaCO₂ zmieniające się odwrotnie do pH oznacza zaburzenie oddechowe, HCO₃⁻ zmieniające się zgodnie z pH – metaboliczne.
Spójrz na drugą wartość: prawidłowa oznacza brak wyrównania, nieprawidłowa w kierunku wyrównującym oznacza wyrównanie częściowe, a prawidłowe pH przy obu wartościach nieprawidłowych oznacza wyrównanie całkowite.
Przy kwasicy metabolicznej porównaj PaCO₂ ze wzorem Wintersa, 1,5·HCO₃⁻ + 8 ± 2, i oblicz lukę anionową Na⁺ − (Cl⁻ + HCO₃⁻).
Wysoką lukę anionową sprawdź wskaźnikiem delta, a przy niskiej albuminie – luką skorygowaną.
Interpretacja zapisu rytmu EKG
Papier (25 mm/s, 10 mm/mV)
1 mała kratka = 0,04 s, 1 duża kratka = 0,20 s, 10 mm = 1 mV
Częstość akcji serca, rytm regularny
300 ÷ duże kratki = 1500 ÷ małe kratki = 60 ÷ RR (s)
Częstość: przy rytmie regularnym podziel 300 przez liczbę dużych kratek lub 1500 przez liczbę małych kratek między dwoma załamkami R; przy rytmie nieregularnym policz zespoły QRS w 6 sekundach i pomnóż przez 10.
Rytm: porównaj odstępy R–R. Równe oznaczają rytm regularny; powtarzający się wzorzec to rytm regularnie nieregularny; brak jakiegokolwiek wzorca to rytm całkowicie nieregularny.
Załamki P: czy w odprowadzeniu II przed każdym zespołem QRS jest dodatni załamek P, wszystkie takie same? Szukaj fal migotania lub fal o kształcie zębów piły, odwróconych załamków P i załamków P bez zespołu QRS.
Odstęp PR: od początku P do początku QRS, prawidłowo 0,12–0,20 s i stały. Sprawdź, czy się wydłuża, czy pozostaje stały przed wypadnięciem pobudzenia, czy zmienia się przypadkowo.
Czas trwania QRS: poniżej 0,12 s to wąski; 0,12 s lub więcej to szeroki. Następnie nazwij rytm, a dla QT użyj QTc = QT/√RR (Bazett) z czasami w sekundach.
2Zadania do ćwiczenia
1.Podstawy pielęgniarstwaŚredni
How long should each pass of oropharyngeal or tracheal suction usually last?
AAbout 30–45 seconds
BNo more than about 10–15 seconds
CAbout one minute
DAs long as secretions keep coming
2.Podstawy pielęgniarstwaTrudny
A pressure ulcer shows full-thickness tissue loss with exposed bone. How is it classified?
ASuspected deep tissue injury
BCategory 2
CCategory 4
DCategory 3
3.Kontrola zakażeń i bezpieczeństwo pacjentaŚredni
A patient has orthostatic hypotension. Which teaching helps to prevent falls?
ASit on the edge of the bed for a short time before standing up slowly
BStand up straight after a hot shower to increase blood flow
CGet out of bed quickly so the dizziness passes sooner
DAvoid drinking fluids in the morning to reduce trips to the toilet
4.Kontrola zakażeń i bezpieczeństwo pacjentaTrudny
During a power cut in a US hospital, a ventilator must stay powered. Where should it be plugged in?
AInto a red outlet connected to the emergency generator
BInto an extension cord from the corridor
CInto any white outlet in the room
DInto the outlet that is closest to the bed, whatever its color
5.Ustalanie priorytetów i delegowanieŚredni
A patient has taken prednisone (prednisolone in many countries) for several months. Which statement shows a need for further teaching?
A“I will stop the tablets as soon as I feel better.”
B“I will take the tablets with food.”
C“I will report signs of infection early.”
D“I will tell my dentist and other doctors that I take a steroid.”
6.Ustalanie priorytetów i delegowanieTrudny
Podczas pracowitego dyżuru należy wykonać cztery zadania. Które pielęgniarka powinna wykonać najpierw?
APomoc stabilnemu pacjentowi w wypełnieniu jutrzejszej karty jadłospisu
BPodanie rutynowej, codziennej tabletki z witaminą, którą trzeba podać w tym samym czasie
CPierwszą dawkę dożylnego antybiotyku u pacjenta z podejrzeniem sepsy
DAktualizację planu opieki pielęgniarskiej przed audytem kierownictwa
7.Pielęgniarstwo kliniczneŚredni
Why is continuous bladder irrigation used after a transurethral resection of the prostate (TURP)?
ATo give antibiotics directly into the kidneys
BTo stretch the bladder back to its normal size
CTo stop blood clots from blocking the catheter
DTo measure the patient's kidney function
8.Pielęgniarstwo kliniczneTrudny
A patient who speaks little English needs to give consent for a procedure. Their 14-year-old child offers to interpret. What is the best action?
AArrange a professional interpreter
BUse gestures and proceed
CAsk the patient to sign the form without explanation
DLet the child interpret to save time
9.Wartości laboratoryjne i elektrolityŚredni
A patient on warfarin has an INR of 7,8 and a nosebleed. Which medication would the nurse expect the provider to prescribe?
ANaloxone hydrochloride
BVitamin K (phytonadione)
CProtamine sulfate
DAcetylcysteine
10.Wartości laboratoryjne i elektrolityTrudny
A patient on IV gentamicin has a trough level above the target, and the creatinine has risen since yesterday. The next dose is due. What is the best action?
AGive half of the dose and document the reason for it
BHold the dose and report the results to the prescriber
CGive the dose with extra oral fluids to protect the kidneys
DGive the dose now and recheck the levels next week
11.FarmakologiaŚredni
Why is ketorolac given only for a short course?
AIt causes respiratory depression after a few days
BGI bleeding and kidney injury become more likely with longer use
CIt is a strong opioid that causes addiction
DIt quickly loses all its pain-relieving effect because of tolerance
12.FarmakologiaTrudny
A patient receives high-dose IV aciclovir for herpes encephalitis. Which nursing action reduces the main risk to the kidneys?
AGive a loop diuretic before each dose
BKeep the patient well hydrated and give the infusion slowly
CRestrict oral and IV fluids to prevent brain swelling
DGive the infusion as a rapid push
13.Choroby wewnętrzne i chirurgiczne: układ krążenia i oddechowyŚredni
How should a patient with asthma record their peak flow at home?
ATake one gentle blow once a week, at any time of day
BTake the best of three blows, ideally morning and evening
CBlow only during an asthma attack, never when well
DTake the average of ten blows after exercise
14.Choroby wewnętrzne i chirurgiczne: układ krążenia i oddechowyTrudny
After four days of antibiotics for pneumonia, a patient still has fever and pleuritic pain. There is dullness and reduced breath sounds at the right base. What complication should be suspected?
AAn allergic reaction to the antibiotic
BNormal recovery from pneumonia
CA parapneumonic effusion or empyema
DAsthma triggered by the infection
15.Choroby wewnętrzne i chirurgiczne: neurologia, endokrynologia i nerkiŚredni
Why is pyridostigmine often taken about 30–60 minutes before meals by patients with myasthenia gravis?
ATo stop the drug from irritating an empty stomach later on
BTo improve the strength of chewing and swallowing at mealtimes
CTo reduce stomach acid so the food is digested better
DTo lower the blood glucose rise after eating a meal
16.Choroby wewnętrzne i chirurgiczne: neurologia, endokrynologia i nerkiTrudny
An 84-year-old man became more confused a week after starting oxybutynin. Infection has been ruled out. What should the nurse suspect?
AA sign that the drug dose is too low
BAnticholinergic side effects of the drug
CNormal ageing that needs no review
DA symptom of a high potassium from the drug
17.Choroby wewnętrzne i chirurgiczne: przewód pokarmowy, okres okołooperacyjny i onkologiaŚredni
A routine wound swab grows bacteria, but the wound shows no signs of infection. What does this usually mean?
AThe wound is colonised; antibiotics are not usually needed
BThe patient needs IV antibiotics straight away, whatever the wound looks like
CThe wound must be closed with sutures again
DThe swab result means the wound is infected
18.Choroby wewnętrzne i chirurgiczne: przewód pokarmowy, okres okołooperacyjny i onkologiaTrudny
A patient with active cancer on chemotherapy develops new swelling and pain in one calf. Why must this be reported promptly?
ACalf swelling is a normal effect of chemotherapy
BIt is only a muscle strain from walking
CThe swelling shows the cancer has gone
DCancer and its treatment greatly increase clot risk
19.Pielęgniarstwo położniczeŚredni
A woman received an opioid shortly before giving birth, and the baby is born with poor breathing effort. Which statement about the baby's care is correct?
AEffective ventilation comes first; naloxone is not routine
BFlumazenil is given to reverse the opioid
CNo support is needed because the effect lasts only seconds
DNaloxone is given before any ventilation is started
20.Pielęgniarstwo położniczeTrudny
Kobieta z przedwczesnym pęknięciem błon płodowych w 31. tygodniu ciąży ma teraz temperaturę 38,3 °C, podstawową częstość akcji serca płodu 175/min i tkliwą macicę. Co jest najbardziej prawdopodobne?
AŁożysko przodujące
BZakażenie wewnątrzowodniowe (zapalenie kosmówki i owodni)
CPrawidłowe objawy po pęknięciu błon płodowych
DZespół hipotensji w pozycji na plecach
21.Pielęgniarstwo pediatryczneŚredni
Które z poniższych jest prawdziwym przeciwwskazaniem do podania kolejnej dawki tej samej szczepionki?
ANiewielka gorączka po poprzedniej dawce
BZaczerwienienie i bolesność w miejscu wstrzyknięcia po poprzedniej dawce
CAnafilaksja po poprzedniej dawce tej szczepionki
DAlergie w wywiadzie rodzinnym
22.Pielęgniarstwo pediatryczneTrudny
A 6-month-old has just learned to roll over. Which safety advice is most urgent now?
AInstall locks on all kitchen cupboards and drawers
BNever leave her alone on a changing table, bed or sofa
CTeach her not to touch the hot oven door
DTurn pan handles towards the back of the stove and fit a guard around the cooker
23.Pielęgniarstwo psychiatryczneŚredni
Pacjent w epizodzie maniakalnym jest zbyt zajęty, aby usiąść do jedzenia. Jaki jest najlepszy sposób wsparcia odżywiania?
AZaproponować duży, trzydaniowy posiłek w ruchliwej jadalni o stałych porach posiłków
BZaproponować wysokokaloryczne przekąski i napoje, które można jeść w ruchu
CNalegać, aby pacjent siedział przy stole przez 1 godzinę
DCzekać, aż pacjent sam poprosi o jedzenie
24.Pielęgniarstwo psychiatryczneTrudny
A nurse notices that a colleague smells of alcohol, has slurred speech and is about to give medicines. What should the nurse do?
ASay nothing, because it is not her responsibility
BReport the concern immediately to the nurse in charge, following policy, to protect patients
CGive the colleague some strong coffee and let her continue with the medicine round if she says she feels fine
DWait until the end of the shift, then talk privately with the colleague
25.Obliczenia pielęgniarskie i przeliczanie jednostekŚredni
Ćwiczenie (wymyślone wartości, nie stanowią wskazówek klinicznych). Dawkę odnotowano o godzinie 12:05 (zegar 24-godzinny). Który zapis oznacza ten sam czas w zegarze 12-godzinnym? Kliknij go.
12:05
12:05 PM
212:05 PM
312:05 AM
411:05 PM
26.Obliczenia pielęgniarskie i przeliczanie jednostekTrudny
Ćwiczenie (wymyślone wartości, nie stanowią wskazówek klinicznych). Wlew podaje 10 mcg/min. Wyraź tę szybkość dawki D w mg/h.
10 mcg/min1 h = 60 min1 mg = 1000 mcg
D = mg/h
27.Obliczanie dawekŚredni
Fiolka zawiera 2 g proszku. Na etykiecie napisano: dodaj 9,2 mL wody do wstrzykiwań, aby otrzymać całkowitą objętość 10 mL. Zlecono 240 mg. Jaką objętość V przygotowanego roztworu podasz?
2 g+ 9,2 mL → 10 mL240 mg
V = mL
28.Obliczanie dawekTrudny
Zlecona dawka to 2,28 mg. Ampułka zawiera 4000 mikrogramów na mL. Pobierz dawkę do strzykawki 1 mL: jaką objętość V podajesz?
2,28 mg4000 mcg/mL
V = mL
29.Szybkość wlewów dożylnychŚredni
Zlecono wlew z szybkością 125 mL/h, ale nie ma dostępnej pompy. Wlew jest grawitacyjny przez zestaw o 60 gtt/mL. Wyznacz szybkość kapania R w kroplach na minutę.
125 mL/h60 gtt/mL
R = gtt/min
30.Szybkość wlewów dożylnychTrudny
Worek zawiera 2 g leku w 250 mL. Zlecono 0,5 mg na minutę. Na jaką szybkość R ustawisz pompę, w mL/h?
2 g/250 mL0,5 mg/min
R = mL/h
31.Dawkowanie w pediatrii i intensywnej terapiiŚredni
Ćwiczenie (wymyślone wartości, nie stanowią wskazówek klinicznych). Protokół ćwiczeniowy przewiduje bolus heparyny 60 jednostek/kg dla pacjenta o masie ciała 76 kg. Fiolka zawiera 5 000 jednostek/mL. Jaką objętość V nabierasz? Zaokrąglij do dwóch miejsc po przecinku.
60 szt./kg76 kg5 000 szt./mL
V = mL
32.Dawkowanie w pediatrii i intensywnej terapiiTrudny
Ćwiczenie (wymyślone wartości, nie stanowią wskazówek klinicznych). Worek zawiera dopamine 800 mg w 500 mL. Zlecenie to 2 mcg/kg/min dla pacjenta o masie ciała 64 kg. Jaką prędkość R ustawiasz na pompie, w mL/h? Zaokrąglij do jednego miejsca po przecinku.
800 mg/500 mL2 mcg/kg/min64 kg
R = mL/h
33.Płyny dożylne i bilans płynówŚredni
Ćwiczenie (wymyślone wartości, nie stanowią wskazówek klinicznych). Karta pokazuje płyny przyjęte i wydalone przez pacjenta podczas jednej 8-godzinnej zmiany. Wlew dożylny płynął z podaną prędkością przez całą zmianę. Wyznacz bilans płynów B = przyjęte − wydalone w mL (wynik ujemny oznacza stratę netto).
Ćwiczenie (wymyślone wartości, nie stanowią wskazówek klinicznych). Worek 1000 mL podłączono o 12:45 i jest podawany przez pompę z prędkością 50 mL/h. Ile mL V zostanie w worku o 16:45?
1000 mL50 mL/h12:45 → 16:45
V = mL
35.Skale oceny klinicznejŚredni
Ćwiczenie (wymyślone wartości, nie stanowią wskazówek klinicznych). Pacjent z zadania jest oceniany w skali Morse’a: upadki w wywiadzie w ciągu ostatnich 3 miesięcy: tak; diagnoza dodatkowa: nie; pomoc w poruszaniu się: kule, laska lub chodzik; terapia dożylna lub wkłucie zamknięte: tak; chód: prawidłowy, leżenie w łóżku lub wózek inwalidzki; stan psychiczny: zna swoje ograniczenia. Oblicz sumę w skali Morse’a MFS.
0–125
MFS =
36.Skale oceny klinicznejTrudny
Ćwiczenie (wymyślone wartości, nie stanowią wskazówek klinicznych). Użyj tabeli NEWS2 (SpO₂ w skali 1) dla tych obserwacji: częstość oddechów 12/min, SpO₂ 91% na powietrzu atmosferycznym, ciśnienie tętnicze 118/70 mmHg, tętno 58/min, przytomny, temperatura 36,3 °C. Do której grupy ryzyka klinicznego należy pacjent? Kliknij ją.
RR 12SpO₂ 91%powietrzeSBP 118HR 58AT 36,3 °C
1niski
2niskie–średnie
3średni
4wysoki
37.Interpretacja gazometrii krwi tętniczejŚredni
Gazometria krwi tętniczej do ćwiczeń pokazuje pH 7,42, PaCO₂ 57 mmHg (7,6 kPa) oraz HCO₃⁻ 36 mmol/L. Zaburzeniem pierwotnym jest zasadowica metaboliczna. W jakim stopniu jest wyrównane? Kliknij odpowiedź.
pH 7,42PaCO₂ 57 mmHg (7,6 kPa)HCO₃⁻ 36 mmol/L
1niewyrównane
2częściowo wyrównane
3całkowicie wyrównane
38.Interpretacja gazometrii krwi tętniczejTrudny
Gazometria do ćwiczeń pokazuje kwasicę metaboliczną: pH 7,19, PaCO₂ 19 mmHg (2,5 kPa), HCO₃⁻ 7 mmol/L. Porównaj zmierzone PaCO₂ ze wzorem Wintersa. Kliknij swoją interpretację.
pH 7,19PaCO₂ 19 mmHg (2,5 kPa)HCO₃⁻ 7 mmol/L
1prawidłowe wyrównanie
2dodatkowa kwasica oddechowa
3dodatkowa zasadowica oddechowa
39.Interpretacja zapisu rytmu EKGŚredni
Zmierz odstęp QT i odstęp R–R na tym regularnym zapisie w odprowadzeniu II, a następnie oblicz QTc (skorygowany o częstość) według wzoru Bazetta QTc = QT/√RR (oba w sekundach). Podaj odpowiedź w sekundach z trzema miejscami po przecinku.
odprowadzenie II, 25 mm/s, 10 mm/mV1 mała kratka = 0,04 s, 1 duża kratka = 0,20 sdługość zapisu 6 s
QTc = s
40.Interpretacja zapisu rytmu EKGTrudny
Monitorowanego pacjenta znaleziono nieprzytomnego, bez prawidłowego oddechu, bez wyczuwalnego tętna na tętnicy szyjnej. Na monitorze widać ten zorganizowany rytm. Jak nazywa się ta sytuacja? Kliknij swoją odpowiedź.
odprowadzenie II, 25 mm/s, 10 mm/mV1 mała kratka = 0,04 s, 1 duża kratka = 0,20 sdługość zapisu 6 s
1bradykardia zatokowa
2asystolia
3migotanie komór
4aktywność elektryczna bez tętna (PEA)
3Roztwory
1.Podstawy pielęgniarstwa
Odpowiedź: B · No more than about 10–15 seconds
Dlaczego to jest odpowiedź
Suction removes oxygen as well as secretions. Keeping passes short, oxygenating as needed and watching SpO₂ reduces hypoxia and airway trauma.
Odpowiedź
B · No more than about 10–15 seconds
2.Podstawy pielęgniarstwa
Odpowiedź: C · Category 4
Dlaczego to jest odpowiedź
Category 4 (Stage 4 in the US NPIAP system) involves full-thickness tissue loss with exposed bone, tendon or muscle. It carries a high risk of osteomyelitis and needs specialist input.
Odpowiedź
C · Category 4
3.Kontrola zakażeń i bezpieczeństwo pacjenta
Odpowiedź: A · Sit on the edge of the bed for a short time before standing up slowly
Dlaczego to jest odpowiedź
Changing position slowly, dangling the legs first and getting up with help give the circulation time to adjust. Rapid standing, heat and dehydration make orthostatic hypotension worse.
Odpowiedź
A · Sit on the edge of the bed for a short time before standing up slowly
4.Kontrola zakażeń i bezpieczeństwo pacjenta
Odpowiedź: A · Into a red outlet connected to the emergency generator
Dlaczego to jest odpowiedź
In US hospitals, red outlets are usually connected to the emergency generator. Life-support equipment is plugged into them, and battery backups are checked as part of emergency planning.
Odpowiedź
A · Into a red outlet connected to the emergency generator
5.Ustalanie priorytetów i delegowanie
Odpowiedź: A · “I will stop the tablets as soon as I feel better.”
Dlaczego to jest odpowiedź
Stopping long-term corticosteroids suddenly can cause adrenal crisis, so they are tapered as prescribed. Taking them with food, telling other prescribers and reporting infection are correct.
Odpowiedź
A · “I will stop the tablets as soon as I feel better.”
6.Ustalanie priorytetów i delegowanie
Odpowiedź: C · Pierwszą dawkę dożylnego antybiotyku u pacjenta z podejrzeniem sepsy
Dlaczego to jest odpowiedź
Wczesne podanie antybiotyków poprawia przeżycie w sepsie i najlepiej podać je w ciągu godziny od rozpoznania. Pozostałe zadania są rutynowe i mogą poczekać.
Odpowiedź
C · Pierwszą dawkę dożylnego antybiotyku u pacjenta z podejrzeniem sepsy
7.Pielęgniarstwo kliniczne
Odpowiedź: C · To stop blood clots from blocking the catheter
Dlaczego to jest odpowiedź
Irrigation dilutes blood and flushes out clots so the catheter does not block. Output must be measured carefully and urine output calculated by subtracting the irrigation volume.
Odpowiedź
C · To stop blood clots from blocking the catheter
8.Pielęgniarstwo kliniczne
Odpowiedź: A · Arrange a professional interpreter
Dlaczego to jest odpowiedź
Professional interpreters provide accurate, impartial translation and protect confidentiality. Children and family members should not be used for important clinical discussions such as consent.
Odpowiedź
A · Arrange a professional interpreter
9.Wartości laboratoryjne i elektrolity
Odpowiedź: B · Vitamin K (phytonadione)
Dlaczego to jest odpowiedź
Warfarin blocks vitamin K–dependent clotting factors, and vitamin K restores their production over hours. For serious bleeding, a prothrombin complex concentrate may also be given to replace factors at once. The warfarin is held.Sprawdzono w:Label: WARFARIN SODIUM tablet · DailyMed (NLM/FDA) (2012)
Odpowiedź
B · Vitamin K (phytonadione)
10.Wartości laboratoryjne i elektrolity
Odpowiedź: B · Hold the dose and report the results to the prescriber
Dlaczego to jest odpowiedź
A high aminoglycoside trough with rising creatinine means the drug is accumulating, which increases the risk of kidney damage and hearing loss. The nurse holds the dose, reports to the prescriber and asks about hearing changes and tinnitus. Only the prescriber or pharmacist changes the regimen.Sprawdzono w:Gentamicin sulfate injection - Boxed Warning (US prescribing information) · Pfizer Medical Information (FDA label)
Odpowiedź
B · Hold the dose and report the results to the prescriber
11.Farmakologia
Odpowiedź: B · GI bleeding and kidney injury become more likely with longer use
Dlaczego to jest odpowiedź
Ketorolac is a potent NSAID used for short-term moderate to severe pain. Its risks of GI bleeding, kidney injury and bleeding are high, so treatment is limited to a few days.
Odpowiedź
B · GI bleeding and kidney injury become more likely with longer use
12.Farmakologia
Odpowiedź: B · Keep the patient well hydrated and give the infusion slowly
Dlaczego to jest odpowiedź
Aciclovir can crystallise in the tubules and cause acute kidney injury. Good hydration, slow infusion and monitoring of kidney function reduce this risk.
Odpowiedź
B · Keep the patient well hydrated and give the infusion slowly
13.Choroby wewnętrzne i chirurgiczne: układ krążenia i oddechowy
Odpowiedź: B · Take the best of three blows, ideally morning and evening
Dlaczego to jest odpowiedź
The patient stands or sits upright, takes a full breath and blows as hard and fast as possible, three times, recording the best. Regular readings show variability and guide the action plan, which uses the patient's own best value as the reference.
Odpowiedź
B · Take the best of three blows, ideally morning and evening
14.Choroby wewnętrzne i chirurgiczne: układ krążenia i oddechowy
Odpowiedź: C · A parapneumonic effusion or empyema
Dlaczego to jest odpowiedź
Persistent fever and signs of pleural fluid suggest a parapneumonic effusion, which may become infected (empyema). Ultrasound and diagnostic pleural aspiration are needed, and an infected collection usually needs a chest drain in addition to antibiotics.
Odpowiedź
C · A parapneumonic effusion or empyema
15.Choroby wewnętrzne i chirurgiczne: neurologia, endokrynologia i nerki
Odpowiedź: B · To improve the strength of chewing and swallowing at mealtimes
Dlaczego to jest odpowiedź
Pyridostigmine inhibits acetylcholinesterase, so more acetylcholine is available at the neuromuscular junction. Timing it before meals gives the best muscle strength for chewing and swallowing, which lowers the risk of aspiration.
Odpowiedź
B · To improve the strength of chewing and swallowing at mealtimes
16.Choroby wewnętrzne i chirurgiczne: neurologia, endokrynologia i nerki
Odpowiedź: B · Anticholinergic side effects of the drug
Dlaczego to jest odpowiedź
Anticholinergic drugs such as oxybutynin can cause confusion and worsen cognition in older people. The prescriber should review the medicine and the patient's overall anticholinergic burden.
Odpowiedź
B · Anticholinergic side effects of the drug
17.Choroby wewnętrzne i chirurgiczne: przewód pokarmowy, okres okołooperacyjny i onkologia
Odpowiedź: A · The wound is colonised; antibiotics are not usually needed
Dlaczego to jest odpowiedź
Bacteria on the surface without clinical signs of infection is colonisation. Antibiotics are guided by clinical signs such as spreading redness, pain, heat, pus or systemic illness, not by a swab alone.
Odpowiedź
A · The wound is colonised; antibiotics are not usually needed
18.Choroby wewnętrzne i chirurgiczne: przewód pokarmowy, okres okołooperacyjny i onkologia
Odpowiedź: D · Cancer and its treatment greatly increase clot risk
Dlaczego to jest odpowiedź
Cancer, chemotherapy, central lines and immobility increase the risk of DVT and PE. Unilateral leg swelling needs assessment with ultrasound and possible anticoagulation.
Odpowiedź
D · Cancer and its treatment greatly increase clot risk
19.Pielęgniarstwo położnicze
Odpowiedź: A · Effective ventilation comes first; naloxone is not routine
Dlaczego to jest odpowiedź
Opioids cross the placenta and can depress newborn breathing. Resuscitation guidelines put effective ventilation first; naloxone is not part of routine newborn resuscitation and should be avoided if the mother uses opioids long term, as it can cause acute withdrawal and seizures. Flumazenil reverses benzodiazepines, not opioids.
Odpowiedź
A · Effective ventilation comes first; naloxone is not routine
20.Pielęgniarstwo położnicze
Odpowiedź: B · Zakażenie wewnątrzowodniowe (zapalenie kosmówki i owodni)
Dlaczego to jest odpowiedź
Gorączka matki, tachykardia płodu, tkliwość macicy, a czasem cuchnący płyn sugerują zakażenie wewnątrzowodniowe. Wymaga szybkiego zgłoszenia, antybiotyków zgodnie ze zleceniem i planu porodu.
Odpowiedź
B · Zakażenie wewnątrzowodniowe (zapalenie kosmówki i owodni)
21.Pielęgniarstwo pediatryczne
Odpowiedź: C · Anafilaksja po poprzedniej dawce tej szczepionki
Dlaczego to jest odpowiedź
Ciężka reakcja alergiczna na poprzednią dawkę lub na składnik szczepionki jest przeciwwskazaniem. Miejscowe zaczerwienienie i niewielka gorączka to częste, oczekiwane reakcje.
Odpowiedź
C · Anafilaksja po poprzedniej dawce tej szczepionki
22.Pielęgniarstwo pediatryczne
Odpowiedź: B · Never leave her alone on a changing table, bed or sofa
Dlaczego to jest odpowiedź
Rolling makes falls from raised surfaces the main immediate risk, so a hand should always stay on the baby on any raised surface. Cupboard locks and kitchen safety become important as she starts to crawl and pull to stand.
Odpowiedź
B · Never leave her alone on a changing table, bed or sofa
23.Pielęgniarstwo psychiatryczne
Odpowiedź: B · Zaproponować wysokokaloryczne przekąski i napoje, które można jeść w ruchu
Dlaczego to jest odpowiedź
Pacjenci w manii spalają dużo energii i łatwo się rozpraszają. Pomagają przenośne, pożywne przekąski i płyny, a także monitorowanie masy ciała i przyjmowanych pokarmów.
Odpowiedź
B · Zaproponować wysokokaloryczne przekąski i napoje, które można jeść w ruchu
24.Pielęgniarstwo psychiatryczne
Odpowiedź: B · Report the concern immediately to the nurse in charge, following policy, to protect patients
Dlaczego to jest odpowiedź
An impaired nurse is a risk to patients. The concern is reported at once through the proper channel so the colleague can be removed from patient care and offered support through the organisation's procedures.
Odpowiedź
B · Report the concern immediately to the nurse in charge, following policy, to protect patients
25.Obliczenia pielęgniarskie i przeliczanie jednostek
Odpowiedź: 12:05 PM
Zegar 24-godzinny: od godziny 13:00 dodaj 12 do godziny (3:45 po południu = 15:45). Od północy do 0:59 to 00:00–00:59, a 12:00–12:59 pozostaje 12:00–12:59. Przy powrocie odejmij 12 od godzin 13–23; godziny 00 stają się 12 (po północy). Czas przechodzący przez północ licz w dwóch częściach: do 24:00 (00:00), a potem od 00:00.
Przelicz godzinę
12 → 12 PM
Odpowiedź
12:05 PM
Odpowiedź
12:05 PM
26.Obliczenia pielęgniarskie i przeliczanie jednostek
Odpowiedź: D = 0,6 mg/h
Analiza wymiarowa: zapisz daną wielkość, a następnie mnóż przez czynniki przeliczeniowe zapisane jako ułamki (np. 60 min/1 h lub 1 mg/1000 mcg), tak aby każda niechciana jednostka pojawiła się raz w liczniku i raz w mianowniku i się skróciła. Gdy zostanie tylko szukana jednostka, oblicz wynik. Używaj odpowiedników podanych w pytaniu i zaokrąglaj tylko ostateczną odpowiedź.
Ułóż łańcuch przeliczeń
D = 10 mcg/min × (60 min/1 h) × (1 mg/1000 mcg)
Oblicz
D = 10·60/1000 = 0,6 mg/h
Odpowiedź
D = 0,6 mg/h
27.Obliczanie dawek
Odpowiedź: V = 1,2 mL
Dose calculation: the amount to give equals what is prescribed divided by what you have, times the quantity it comes in: amount = (desired dose/stock strength) × stock volume. Always keep the units the same (convert g to mg, mg to mcg first) and check that the answer is sensible.
Stężenie po zmieszaniu
2000 mg/10 mL = 200 mg/mL
Objętość
V = 240/200 = 1,2 mL
Odpowiedź
V = 1,2 mL
28.Obliczanie dawek
Odpowiedź: V = 0,57 mL
Pobieranie dawki: objętość = (przepisana dawka/stężenie preparatu) × objętość preparatu. Najpierw zamień na te same jednostki, potem sprawdź, czy objętość mieści się w strzykawce i wypada na jednej z jej kresek.
Te same jednostki
2,28 mg = 2280 mcg
Objętość
V = 2280/4000 = 0,57 mL
Odpowiedź
V = 0,57 mL
29.Szybkość wlewów dożylnych
Odpowiedź: R = 125 gtt/min
Infusion rates: a pump is set in mL/h = volume/time in hours. A gravity drip is counted in drops per minute: gtt/min = volume (mL) × drop factor (gtt/mL)/time (min). The drop factor is printed on the tubing package: macrodrip sets deliver 10, 15 or 20 gtt/mL (blood sets often 10 gtt/mL in the US, 15 in the UK) and microdrip sets 60 gtt/mL. Always use the drop factor the question or package gives.
Mililitry na minutę
125/60 = 2,083 mL/min
Szybkość kapania
R = 2,083·60 = 125 gtt/min
Odpowiedź
R = 125 gtt/min
Przy zestawie mikrokroplowym (60 gtt/mL) gtt/min jest równe mL/h.
30.Szybkość wlewów dożylnych
Odpowiedź: R = 3,75 mL/h
Dose-based infusions: concentration = amount of drug in the bag/bag volume. Pump rate (mL/h) = dose per hour/concentration, and dose per hour = mL/h × concentration. Convert per-minute doses to per-hour (× 60) and keep the mass units the same (1 g = 1000 mg, 1 mg = 1000 mcg).
Stężenie
2000 mg/250 mL = 8 mg/mL
Dawka na godzinę
0,5·60 = 30 mg/h
Szybkość pompy
R = 30/8 = 3,75 mL/h
Odpowiedź
R = 3,75 mL/h
31.Dawkowanie w pediatrii i intensywnej terapii
Odpowiedź: V = 0,91 mL
Wlewy heparyny i insuliny: stężenie = jednostki w worku/objętość worka (jednostki/mL). Prędkość pompy (mL/h) = jednostki na godzinę/stężenie, a jednostki na godzinę = mL/h × stężenie. Przy zleceniu zależnym od masy ciała najpierw jednostki/h = jednostki/kg/h × masa ciała. Objętość bolusa = potrzebne jednostki/moc fiolki. Liczby służą wyłącznie do ćwiczeń; przy pacjencie zawsze postępuj zgodnie z lokalnymi procedurami i zlecaj podwójną kontrolę dawek wysokiego ryzyka.
Potrzebna liczba sztuk
60·76 = 4 560 szt.
Objętość
V = 4560/5000 = 0,912 ≈ 0,91 mL
Odpowiedź
V = 0,91 mL
32.Dawkowanie w pediatrii i intensywnej terapii
Odpowiedź: R = 4,8 mL/h
Wlewy miareczkowane: najpierw wyznacz stężenie w mcg/mL (mg × 1000/mL). Przy zleceniu zależnym od masy ciała mcg/min = mcg/kg/min × masa ciała. Następnie mL/h = mcg/min × 60/stężenie. Licząc wstecz, mcg/kg/min = mL/h × stężenie/(60 × masa ciała). Liczby służą wyłącznie do ćwiczeń; przy pacjencie zawsze postępuj zgodnie z lokalnymi procedurami i zlecaj podwójną kontrolę dawek wysokiego ryzyka.
Stężenie
800 mg = 800 000 mcg
800 000/500 = 1600 mcg/mL
Dawka na minutę i na godzinę
2·64 = 128 mcg/min
128·60 = 7680 mcg/h
Szybkość pompy
R = 7680/1600 = 4,8 mL/h
Odpowiedź
R = 4,8 mL/h
33.Płyny dożylne i bilans płynów
Odpowiedź: B = 550 mL
Płyny przyjęte i wydalone: do przyjętych wlicza się wszystko, co wchodzi (płyny doustne, wlewy dożylne, leki dożylne i przepłukania, żywienie przez zgłębnik); kostki lodu liczą się jako połowa swojej objętości. Do wydalonych wlicza się mocz, drenaże, wymiociny i inne straty. Bilans = suma przyjętych − suma wydalonych; bilans ujemny oznacza stratę netto. Liczby służą wyłącznie do ćwiczeń; przy pacjencie zawsze postępuj zgodnie z lokalnymi procedurami i zlecaj podwójną kontrolę dawek wysokiego ryzyka.
Suma przyjętych
doustnie: 350 + 200 = 550 mL
Wlew dożylny: 100·8 = 800 mL
antybiotyk dożylnie: 1·100 = 100 mL
suma przyjętych = 1450 mL
Suma wydalonych
225 + 400 + 175 + 100 = 900 mL
Bilans
B = 1450 − 900 = 550 mL
Odpowiedź
B = 550 mL
Dodatni: przyjęto więcej płynów, niż zostało wydalone.
34.Płyny dożylne i bilans płynów
Odpowiedź: V = 800 mL
Czas wlewu: czas (h) = objętość do przetoczenia (mL)/prędkość (mL/h); użyj objętości pozostałej w worku, a nie pojemności worka. Przetoczona objętość = prędkość × czas. Godziny dziesiętne zamieniaj na godziny i minuty, mnożąc część ułamkową × 60 (0,5 h = 30 min, a nie 50 min). Liczby służą wyłącznie do ćwiczeń; przy pacjencie zawsze postępuj zgodnie z lokalnymi procedurami i zlecaj podwójną kontrolę dawek wysokiego ryzyka.
Czas, który upłynął
12:45 → 16:45 = 4 h
Przetoczona objętość
50·4 = 200 mL
Pozostała objętość
V = 1000 − 200 = 800 mL
Odpowiedź
V = 800 mL
35.Skale oceny klinicznej
Odpowiedź: MFS = 60
Skala ryzyka upadku Morse’a: sześć pozycji. Upadki w wywiadzie: nie 0, tak 25. Diagnoza dodatkowa: nie 0, tak 15. Pomoc w poruszaniu się: brak, leżenie w łóżku lub pomoc pielęgniarki 0; kule, laska lub chodzik 15; trzymanie się mebli 30. Terapia dożylna lub wkłucie zamknięte: nie 0, tak 20. Chód: prawidłowy, leżenie w łóżku lub wózek inwalidzki 0; słaby 10; zaburzony 20. Stan psychiczny: zna swoje ograniczenia 0; przecenia lub zapomina o ograniczeniach 15. Suma wynosi od 0 do 125. Punkty odcięcia ryzyka różnią się między szpitalami; często stosuje się 0–24 niskie, 25–44 umiarkowane i 45 lub więcej wysokie.
Oceń każdą pozycję
upadki w wywiadzie w ciągu ostatnich 3 miesięcy: tak → 25
diagnoza dodatkowa: nie → 0
pomoc w poruszaniu się: kule, laska lub chodzik → 15
terapia dożylna lub wkłucie zamknięte: tak → 20
chód: prawidłowy, leżenie w łóżku lub wózek inwalidzki → 0
stan psychiczny: zna swoje ograniczenia → 0
Dodaj
Suma w skali Morse’a = 25 + 0 + 15 + 20 + 0 + 0 = 60
Odpowiedź
MFS = 60
36.Skale oceny klinicznej
Odpowiedź: niskie–średnie
NEWS2 (National Early Warning Score 2, Royal College of Physicians 2017): oceń każdy z siedmiu parametrów według tabeli (częstość oddechów, SpO₂ w skali 1, oddychanie powietrzem lub dodatkowym tlenem, ciśnienie skurczowe, tętno, stan świadomości w skali ACVPU i temperatura) i dodaj punkty. Ryzyko kliniczne: 0–4 niskie; wynik 3 w którymkolwiek pojedynczym parametrze niskie–średnie; 5–6 średnie; 7 lub więcej wysokie. Suma 5 lub więcej wymaga pilnej reakcji.
Oceń każdy parametr
RR 12/min → 0
SpO₂ 91% → 3
na powietrzu → 0
SBP 118 mmHg → 0
HR 58/min → 0
przytomny (A) → 0
T 36,3 °C → 0
Suma i czerwone wyniki
NEWS2 = 0 + 3 + 0 + 0 + 0 + 0 + 0 = 3
Co najmniej jeden parametr daje 3 punkty.
Grupa ryzyka
niskie–średnie
Odpowiedź
niskie–średnie
Pojedynczy wynik 3 wymaga pilnej oceny nawet przy niskiej sumie.
37.Interpretacja gazometrii krwi tętniczej
Odpowiedź: całkowicie wyrównane
Czytanie gazometrii (ROME): najpierw pH: poniżej 7,35 to kwasica krwi, powyżej 7,45 zasadowica krwi. Potem znajdź wartość, która to tłumaczy. PaCO₂ (norma 35–45 mmHg, 4,7–6,0 kPa) to część oddechowa i w zaburzeniu oddechowym zmienia się odwrotnie do pH; HCO₃⁻ (norma 22–26 mmol/L) to część metaboliczna i zmienia się w tym samym kierunku co pH (ROME: Respiratory Opposite, Metabolic Equal). Druga wartość pokazuje wyrównanie: prawidłowa oznacza brak wyrównania; nieprawidłowa w kierunku, który przywraca pH, gdy pH jest nadal nieprawidłowe, oznacza wyrównanie częściowe; prawidłowe pH przy obu wartościach nieprawidłowych oznacza wyrównanie całkowite. Zakresy różnią się nieco między laboratoriami; to wartości do ćwiczeń.
ROME, wartość po wartości
pH 7,42: w zakresie 7,35–7,45
PaCO₂ 57 mmHg: wysoki (35–45)
HCO₃⁻ 36 mmol/L: wysoki (22–26)
Wyrównanie
Klinicznie sprawdź też oczekiwaną kompensację: w zasadowicy metabolicznej PaCO₂ ≈ 0,7·HCO₃⁻ + 21 = 44,2–48,2 mmHg, więc zmierzone 57 mmHg wskazuje na dodatkowa kwasica oddechowa (zaburzenie mieszane). Powyższa odpowiedź to klasyfikacja egzaminacyjna metodą ROME.
całkowicie wyrównane
Odpowiedź
całkowicie wyrównane
38.Interpretacja gazometrii krwi tętniczej
Odpowiedź: prawidłowe wyrównanie
Oczekiwana kompensacja: w kwasicy metabolicznej wzór Wintera przewiduje PaCO₂ = 1,5·HCO₃⁻ + 8 ± 2 mmHg; zmierzona wartość powyżej tego zakresu wskazuje na dodatkową kwasicę oddechową, a poniżej na dodatkową zasadowicę oddechową. Luka anionowa AG = Na⁺ − (Cl⁻ + HCO₃⁻), prawidłowo około 8–12 mmol/L, odróżnia kwasicę metaboliczną z podwyższoną luką od kwasicy z prawidłową luką; niskie stężenie albumin maskuje podwyższoną lukę (dodaj 2,5 na każdy g/dL, o który albuminy są poniżej 4,0). Współczynnik delta (AG − 12)/(24 − HCO₃⁻) w przedziale od około 0,8 do 2 odpowiada czystej kwasicy z podwyższoną luką (niektóre podręczniki przyjmują 1 zamiast 0,8), wartość niższa dodatkowej kwasicy z prawidłową luką, a wartość powyżej 2 dodatkowej zasadowicy metabolicznej.
Oczekiwane PaCO₂
1,5·7 + 8 = 18,5 → 16,5–20,5 mmHg
Porównaj
zmierzone: 19 mmHg → prawidłowe wyrównanie
Odpowiedź
prawidłowe wyrównanie
39.Interpretacja zapisu rytmu EKG
Odpowiedź: QTc = 0,471 s
QT i QTc: odstęp QT biegnie od początku zespołu QRS do końca załamka T. Skraca się wraz ze wzrostem częstości akcji serca, dlatego koryguje się go o częstość za pomocą odstępu R–R w sekundach: QTc według Bazetta = QT/√RR, a QTc według Fridericii = QT/∛RR. Wzór Bazetta jest używany w większości podręczników; nadmiernie koryguje przy szybkiej częstości, gdzie preferuje się wzór Fridericii. Granice różnią się w zależności od źródła: QTc powyżej około 0,45 s u mężczyzn lub 0,46 s u kobiet zwykle uznaje się za wydłużony, a powyżej 0,50 s za znacznie wydłużony.
Pomiar
QT = 10 × 0,04 = 0,40 s
RR = 18 × 0,04 = 0,72 s
Wzór Bazetta
QTc = 0,40/√0,72 = 0,40/0,8485 = 0,471 s
Odpowiedź
QTc = 0,471 s
Powyżej zwykłych granic zarówno dla mężczyzn (około 0,45 s), jak i kobiet (około 0,46 s): wydłużony. (471 ms)
40.Interpretacja zapisu rytmu EKG
Odpowiedź: aktywność elektryczna bez tętna (PEA)
Aktywność elektryczna bez tętna (PEA): PEA nie widać na zapisie. Monitor pokazuje zorganizowaną aktywność elektryczną (rytm inny niż VF, VT czy asystolia), ale pacjent nie ma wyczuwalnego tętna, więc rozpoznaje się ją, badając pacjenta. W wytycznych resuscytacji dorosłych PEA i asystolia to rytmy zatrzymania krążenia niepodlegające defibrylacji: wysokiej jakości CPR, adrenalina jak najszybciej i poszukiwanie odwracalnych przyczyn (4H i 4T, takich jak hipowolemia, hipoksja, odma prężna i tamponada serca). VF i VT bez tętna to rytmy podlegające defibrylacji.
Co pokazuje zapis
1. Częstość: R–R = 29 małych kratek, 1500 ÷ 29 ≈ 52 na minutę.
2. Rytm: regularny, każdy odstęp R–R wynosi 1,16 s.
3. Załamki P: dodatnie, po jednym przed każdym zespołem QRS, wszystkie takie same.
4. Odstęp PR: 0,14 s, stały, w granicach 0,12–0,20 s.
5. QRS: 0,10 s, wąski (poniżej 0,12 s).
bradykardia zatokowa
Co pokazuje pacjent
brak tętna mimo zorganizowanej aktywności elektrycznej: aktywność elektryczna bez tętna (PEA), rytm zatrzymania krążenia niepodlegający defibrylacji
Odpowiedź
aktywność elektryczna bez tętna (PEA)
Odpowiedź
aktywność elektryczna bez tętna (PEA)
PEA rozpoznaje się przy pacjencie, nigdy wyłącznie z zapisu. To ćwiczenie egzaminacyjne, nie wskazówka kliniczna.
To niezależne materiały do ćwiczeń. ExamProblems nie jest powiązane z organizacją przeprowadzającą ten egzamin ani przez nią rekomendowane, a nazwa egzaminu służy wyłącznie do opisu treści. NCLEX®, NCLEX-RN® and NCLEX-PN® są znakami towarowymi the National Council of State Boards of Nursing, Inc. (NCSBN), organizacji niezwiązanej z ExamProblems, która go nie popiera i nie odpowiada za jego poprawność.