Pytania ćwiczeniowe w stylu NCLEX (RN): zestaw na powtórkę

Wzory, najważniejsze kroki metod dla każdego tematu i 40 zadań do ćwiczenia, z pełnymi rozwiązaniami na końcu.

Nowe zadaniaWróć do przedmiotu

W oknie drukowania wybierz „Zapisz jako PDF”, aby zachować kopię na swoim urządzeniu.

1Wzory i metody

Kontrola zakażeń i bezpieczeństwo pacjenta

Metoda

  1. Zacznij od standardowych środków ostrożności u każdego pacjenta: higiena rąk, środki ochrony indywidualnej odpowiednie do spodziewanej ekspozycji, bezpieczne postępowanie z ostrymi narzędziami.
  2. Dodaj środki ostrożności zależnie od drogi szerzenia: kontaktowe (fartuch, rękawiczki), kropelkowe (maseczka chirurgiczna), powietrzne (N95, pokój z ujemnym ciśnieniem).
  3. Utrzymuj sterylne przedmioty sterylnymi: jeśli masz wątpliwości, nie są sterylne; wymień, nigdy nie wycieraj.
  4. Zapobiegaj szkodom w otoczeniu: środki zapobiegania upadkom, przymus bezpośredni tylko w ostateczności, RACE i PASS w pożarze.
  5. Sprawdź zasady podawania leków, dwa identyfikatory i dodatkowe zabezpieczenia dla leków wysokiego ryzyka; zgłaszaj błędy i zdarzenia niemal błędne (near miss).

Ustalanie priorytetów i delegowanie

Metoda

  1. Zapytaj, co najszybciej zaszkodzi pacjentowi, jeśli nic się nie zrobi.
  2. Zastosuj ABC (C-A-B w zatrzymaniu krążenia), a następnie hierarchię Maslowa: potrzeby fizjologiczne przed bezpieczeństwem, bezpieczeństwo przed potrzebami psychologicznymi.
  3. Porównaj opcje: ostre przed przewlekłym, niestabilne przed stabilnym, nieoczekiwane przed oczekiwanym, ogólnoustrojowe przed miejscowym, i porównaj każdy objaw ze stanem wyjściowym pacjenta.
  4. Oceń, zanim zadziałasz, chyba że to stan nagły; wtedy wybierz krok, od którego zależą pozostałe.
  5. Przy delegowaniu sprawdź pięć zasad: zadanie, okoliczności, osoba, polecenia i nadzór. Ocena, edukacja i ewaluacja pozostają przy pielęgniarce (RN).

Wartości laboratoryjne i elektrolity

Metoda

  1. Porównaj wartość z zakresem referencyjnym laboratorium, a następnie ze stanem wyjściowym i trendem pacjenta.
  2. Sprawdź próbkę: hemoliza, opóźnienie lub krew pobrana w pobliżu wlewu dożylnego mogą dać fałszywe wyniki.
  3. Powiąż wartość z typowymi objawami oraz z lekami i stanami, które ją powodują.
  4. Szukaj interakcji: niski potas lub magnez zwiększa toksyczność digoksyny; odwodnienie zwiększa stężenie litu.
  5. Działaj dla pacjenta: oceń, wstrzymaj lek, jeśli stężenie jest niebezpieczne, powtórz na głos wartości krytyczne i poinformuj osobę zlecającą.

Choroby wewnętrzne i chirurgiczne: układ krążenia i oddechowy

Metoda

  1. Nazwij problem: niewydolność pompy, zamknięta tętnica, rytm serca, zakrzep, zwężenie dróg oddechowych, zakażenie albo problem z urządzeniem.
  2. Najpierw sprawdź objawy zagrożenia: hipoksję, hipotensję, ból w klatce piersiowej, nowe splątanie, zimną kończynę bez tętna.
  3. Dopasuj tlen do pacjenta: 94–98% u większości, 88–92% u osób zagrożonych retencją CO₂.
  4. Połącz każdy lek z jego badaniem i ryzykiem: warfaryna i INR, heparyna i aPTT oraz płytki krwi, diuretyki i potas.
  5. Wybierz bezpieczne pierwsze działanie, następnie eskaluj i oceń ponownie.

Choroby wewnętrzne i chirurgiczne: neurologia, endokrynologia i nerki

Metoda

  1. Sprawdź glikemię u każdego pacjenta z nowym splątaniem, osłabieniem lub napadem drgawek.
  2. Traktuj poziom świadomości jako najwcześniejszy sygnał ostrzegawczy problemów z mózgiem; źrenice i triada Cushinga pojawiają się późno.
  3. W stanach nagłych w cukrzycy odróżnij DKA (ketony, kwasica) od HHS (bardzo wysoka osmolalność, odwodnienie); najpierw podaj płyny.
  4. Przy zaburzeniach sodu i wody ustal, czy ADH jest w nadmiarze (SIADH), czy go brakuje (moczówka prosta), a przewlekłe zmiany koryguj powoli.
  5. Przy problemach z nerkami przypisz przyczynę do przednerkowej, wewnątrznerkowej lub pozanerkowej i obserwuj potas oraz płyny.

Choroby wewnętrzne i chirurgiczne: przewód pokarmowy, okres okołooperacyjny i onkologia

Metoda

  1. Zapytaj, co może być ukryte: krwawienie wewnętrzne, zakażenie bez gorączki, hipowentylacja przy prawidłowym SpO₂.
  2. Wykorzystaj czas, jaki upłynął po operacji, aby zawęzić powikłania: krwawienie w ciągu godzin, problemy z klatką piersiową w ciągu dni, problemy z raną i przeciek później.
  3. Przy bólu oceń go, zastosuj analgezję multimodalną, oceń ponownie i monitoruj sedację przy każdym opioidzie.
  4. U chorych na raka każdą chorobę w okresie nadiru traktuj jak sepsę neutropeniczną i poznaj stany nagłe w onkologii.
  5. Przy oparzeniach licz tylko obszary częściowej i pełnej grubości skóry, zacznij odliczanie wg Parklanda od chwili oparzenia i dostosowuj płyny do diurezy.

Pielęgniarstwo położnicze

Metoda

  1. Umieść kobietę w czasie: tydzień ciąży, okres porodu lub doba po porodzie, i zdecyduj, co jest w tym momencie prawidłowe.
  2. Szukaj pacjenta w niebezpieczeństwie: matki, płodu lub noworodka, albo kilku z nich naraz.
  3. Połącz objaw z przyczyną: VEAL CHOP dla deceleracji, cztery T dla krwawienia, BUBBLE-HE po porodzie.
  4. Najpierw wybierz działanie, które poprawia przepływ krwi i dotlenienie (ułożenie na boku, wstrzymanie oksytocyny, masaż dna macicy), potem eskaluj.

Pielęgniarstwo pediatryczne

Metoda

  1. Najpierw zanotuj wiek dziecka: od niego zależą prawidłowe parametry życiowe, kamienie milowe rozwoju i właściwa skala bólu.
  2. Oceń drożność dróg oddechowych, oddychanie i krążenie, pamiętając, że dzieci się kompensują, a potem szybko się pogarszają.
  3. Dopasuj działanie do etapu rozwoju i włącz rodzinę.
  4. Sprawdź, czy odpowiedź jest bezpieczna dla dziecka: dawka zależna od masy ciała, bez aspiryny w chorobie wirusowej, bez kodeiny poniżej 12. roku życia.

Pielęgniarstwo psychiatryczne

Metoda

  1. Ustal, czy istnieje bezpośrednie zagrożenie: samobójstwo, przemoc, stan nagły związany z lekami lub choroba somatyczna.
  2. Najpierw działaj na rzecz bezpieczeństwa: obserwuj, usuń środki, deeskaluj, odstaw szkodliwy lek, wezwij pomoc.
  3. Wybierz odpowiedź terapeutyczną: uznaj uczucia, przedstaw rzeczywistość, unikaj fałszywego uspokajania i pytań „dlaczego”.
  4. Szanuj prawa pacjenta: najmniej restrykcyjna opcja, zgoda i poufność wraz z jej granicami.

Obliczenia pielęgniarskie i przeliczanie jednostek

Kroki metryczne
1 kg = 1000 g, 1 g = 1000 mg, 1 mg = 1000 mcg, 1 L = 1000 mL
Masa i długość
1 kg = 2,2 lb, 1 lb = 16 oz, 1 in = 2,54 cm, 1 ft = 12 in
Miary domowe
1 tsp = 5 mL, 1 tbsp = 15 mL, 1 fl oz = 30 mL, 1 cup = 8 fl oz = 240 mL
Temperatura
°C = (°F − 32)·5/9, °F = °C·9/5 + 32
Zegar 24-godzinny
godziny PM 1–11: dodaj 12; 12 AM = 00:xx; 12 PM = 12:xx
Szybkość dawkowania
mcg/min × 60/1000 = mg/h
Współczynniki laboratoryjne
glukoza 1 mmol/L = 18 mg/dL; kreatynina 1 mg/dL = 88,4 µmol/L; Hb 1 g/dL = 10 g/L

Metoda

  1. Zapisz daną wielkość z jednostką i jednostkę, którą chcesz otrzymać.
  2. Wybierz odpowiednik: 1000 między kg, g, mg i mcg lub L i mL; 1 kg = 2,2 lb; 1 łyżeczka = 5 mL, 1 łyżka stołowa = 15 mL, 1 fl oz = 30 mL, 1 szklanka = 240 mL.
  3. Zapisz to jako ułamek tak, aby niechciana jednostka się skróciła; dla szybkości użyj jednego ułamka na każdą zmieniającą się jednostkę.
  4. Sprawdź kierunek: mniejsza jednostka daje większą liczbę.
  5. Zaokrąglaj tylko ostateczną odpowiedź, z dokładnością podaną w pytaniu.

Obliczanie dawek

Dawka ze stężenia
objętość = dawka / stężenie
Dawka zależna od masy ciała
dawka = mg/kg × masa ciała
Tabletki
liczba = dawka / dawka w tabletce
Jednostki
1 g = 1000 mg, 1 mg = 1000 mcg

Metoda

  1. Przelicz zleconą dawkę i moc preparatu na tę samą jednostkę.
  2. Użyj wzoru „potrzebne przez dostępne razy ilość”: (D/H) × Q.
  3. Przy dawkach zależnych od masy ciała najpierw pomnóż przez masę w kg, a potem podziel dawkę dobową przez liczbę dawek.
  4. Najpierw oszacuj wynik i sprawdź, czy odpowiedź jest rozsądna.

Szybkość wlewów dożylnych

Szybkość pompy
mL/h = volume (mL)/time (h)
Szybkość kapania
drops/min = volume (mL) × drop factor / time (min)
Czas wlewu
time (h) = volume (mL)/rate (mL/h)

Metoda

  1. Prędkość pompy w mL/h: objętość podzielona przez czas w godzinach.
  2. Prędkość kroplówki w kroplach/min: objętość × współczynnik kroplenia podzielone przez czas w minutach.
  3. Pozostały czas: pozostała objętość podzielona przez prędkość.
  4. Zaokrąglaj tak, jak wymaga zadanie lub sprzęt.

Dawkowanie w pediatrii i intensywnej terapii

Dawka dobowa
mg/dobę = mg/kg/dobę × masa ciała (kg)
Liczba dawek na dobę
liczba = 24 h / odstęp między dawkami (h)
Funty na kilogramy
kg = lb / 2,2
Stężenie wlewu
jednostki/mL = jednostki w worku / objętość worka
Szybkość pompy
mL/h = dawka na godzinę / stężenie
Wlew miareczkowany
mL/h = mcg/kg/min × kg × 60 / (mcg/mL)
Dawka z prędkości pompy
mcg/kg/min = mL/h × (mcg/mL) / (60 × kg)
Jednostki
1 mg = 1000 mcg

Płyny dożylne i bilans płynów

Holliday–Segar na godzinę
4 mL/kg (pierwsze 10 kg) + 2 mL/kg (kolejne 10 kg) + 1 mL/kg (każdy kg powyżej 20)
Holliday–Segar na dobę
100 / 50 / 20 mL/kg dla tych samych przedziałów
Bilans płynów
przyjęte − wydalone
Kostki lodu
liczą się jako połowa swojej objętości
Diureza
mL/kg/h = mL / (kg × h)
Czas wlewu
czas (h) = pozostała objętość (mL) / prędkość (mL/h)
Przetoczona objętość
mL = prędkość × czas

Skale oceny klinicznej

Skala śpiączki Glasgow (GCS)
GCS = E (1–4) + V (1–5) + M (1–6) = 3–15
Apgar
5 objawów × 0–2 = 0–10; 7–10 uspokajający, 4–6 umiarkowanie nieprawidłowy, 0–3 niski
Skala Braden
5 × (1–4) + 1 × (1–3) = 6–23; ≤ 18 ryzyko
Skala ryzyka upadku Morse’a
upadki 25, diagnoza 15, pomoc 15/30, wkłucie dożylne 20, chód 10/20, stan psychiczny 15
Ryzyko według NEWS2
0–4 niskie; pojedyncze 3 niskie–średnie; 5–6 średnie; ≥ 7 wysokie
Średnie ciśnienie tętnicze (MAP)
MAP = (SBP + 2·DBP)/3 = DBP + PP/3
Ciśnienie tętna i wskaźnik wstrząsu
PP = SBP − DBP, SI = HR/SBP
Wskaźnik masy ciała
BMI = kg/m² = 703·lb/in²

Metoda

  1. Znajdź arkusz punktacji używany w pytaniu i jego zakres (GCS 3–15, Apgar 0–10, Braden 6–23, Morse 0–125).
  2. Oceń każdą pozycję osobno, dopasowując opis do jej poziomu.
  3. Dodaj punkty z pozycji i sprawdź, czy suma mieści się w zakresie.
  4. Zastosuj punkty odcięcia: w NEWS2 szukaj także każdego pojedynczego parametru dającego 3 punkty.
  5. Dla wartości pochodnych użyj MAP = (SBP + 2·DBP)/3, PP = SBP − DBP, SI = HR/SBP i BMI = kg/m².

Interpretacja gazometrii krwi tętniczej

Zakresy prawidłowe
pH 7,35–7,45, PaCO₂ 35–45 mmHg (4,7–6,0 kPa), HCO₃⁻ 22–26 mmol/L
ROME
Zaburzenie oddechowe: PaCO₂ odwrotnie do pH; metaboliczne: HCO₃⁻ zgodnie z pH
Wzór Wintersa
PaCO₂ = 1,5·HCO₃⁻ + 8 ± 2
Zasadowica metaboliczna
PaCO₂ ≈ 0,7·HCO₃⁻ + 21
Luka anionowa
AG = Na⁺ − (Cl⁻ + HCO₃⁻) ≈ 8–12
Luka anionowa skorygowana o albuminy
AG + 2,5·(4,0 − alb g/dL) = AG + 0,25·(40 − alb g/L)
Wskaźnik delta
(AG − 12)/(24 − HCO₃⁻)
Wskaźnik P/F
PaO₂/FiO₂
Równanie gazu pęcherzykowego
PAO₂ = FiO₂·(760 − 47) − PaCO₂/0,8
Osmolalność surowicy
2·Na⁺ + glucose + urea (2·Na⁺ + glucose/18 + BUN/2,8)

Metoda

  1. Odczytaj pH: poniżej 7,35 to kwasica, powyżej 7,45 zasadowica.
  2. Znajdź wartość, która to tłumaczy: PaCO₂ zmieniające się odwrotnie do pH oznacza zaburzenie oddechowe, HCO₃⁻ zmieniające się zgodnie z pH – metaboliczne.
  3. Spójrz na drugą wartość: prawidłowa oznacza brak wyrównania, nieprawidłowa w kierunku wyrównującym oznacza wyrównanie częściowe, a prawidłowe pH przy obu wartościach nieprawidłowych oznacza wyrównanie całkowite.
  4. Przy kwasicy metabolicznej porównaj PaCO₂ ze wzorem Wintersa, 1,5·HCO₃⁻ + 8 ± 2, i oblicz lukę anionową Na⁺ − (Cl⁻ + HCO₃⁻).
  5. Wysoką lukę anionową sprawdź wskaźnikiem delta, a przy niskiej albuminie – luką skorygowaną.

Interpretacja zapisu rytmu EKG

Papier (25 mm/s, 10 mm/mV)
1 mała kratka = 0,04 s, 1 duża kratka = 0,20 s, 10 mm = 1 mV
Częstość akcji serca, rytm regularny
300 ÷ duże kratki = 1500 ÷ małe kratki = 60 ÷ RR (s)
Częstość akcji serca, rytm nieregularny
Zespoły QRS w 6 s × 10
Prawidłowy odstęp PR
0,12–0,20 s
Prawidłowy czas trwania QRS
< 0.12 s
QTc (Bazett)
QT/√RR
QTc (Fridericia)
QT/∛RR
QTc (Framingham)
QT + 154·(1 − RR)
Częstości zatokowe
bradykardia < 60, prawidłowa 60–100, tachykardia > 100 /min
Częstości rytmów zastępczych
węzłowy 40–60, komorowy 20–40 /min
Szybkie rytmy
SVT 150–250 /min (wąskie), VT > 100 /min (szerokie)

Metoda

  1. Częstość: przy rytmie regularnym podziel 300 przez liczbę dużych kratek lub 1500 przez liczbę małych kratek między dwoma załamkami R; przy rytmie nieregularnym policz zespoły QRS w 6 sekundach i pomnóż przez 10.
  2. Rytm: porównaj odstępy R–R. Równe oznaczają rytm regularny; powtarzający się wzorzec to rytm regularnie nieregularny; brak jakiegokolwiek wzorca to rytm całkowicie nieregularny.
  3. Załamki P: czy w odprowadzeniu II przed każdym zespołem QRS jest dodatni załamek P, wszystkie takie same? Szukaj fal migotania lub fal o kształcie zębów piły, odwróconych załamków P i załamków P bez zespołu QRS.
  4. Odstęp PR: od początku P do początku QRS, prawidłowo 0,12–0,20 s i stały. Sprawdź, czy się wydłuża, czy pozostaje stały przed wypadnięciem pobudzenia, czy zmienia się przypadkowo.
  5. Czas trwania QRS: poniżej 0,12 s to wąski; 0,12 s lub więcej to szeroki. Następnie nazwij rytm, a dla QT użyj QTc = QT/√RR (Bazett) z czasami w sekundach.

2Zadania do ćwiczenia

1.Podstawy pielęgniarstwaŚredni

Jaką technikę stosuje się przy zakładaniu cewnika do pęcherza?

  1. ANie jest potrzebna żadna szczególna technika
  2. BCzystą technikę bez rękawiczek
  3. CTechnikę aseptyczną
  4. DTechnikę jałową tylko u mężczyzn
2.Podstawy pielęgniarstwaTrudny

Co zrobić, gdy wykryjesz błąd lekowy, który już dotarł do pacjenta?

  1. APoprawić dokumentację, aby błąd nie był widoczny
  2. BPoczekać, czy w trakcie następnego dyżuru pojawi się szkoda, i zgłosić to tylko wtedy, gdy stan pacjenta się zmieni
  3. CNic nie mówić, jeśli pacjent wydaje się w dobrym stanie
  4. DOcenić stan pacjenta, poinformować lekarza i zgłosić zdarzenie w systemie zdarzeń niepożądanych
3.Kontrola zakażeń i bezpieczeństwo pacjentaŚredni

Which PPE does a nurse wear when giving an IV chemotherapy drug?

  1. ATwo pairs of chemotherapy-tested gloves and a disposable impermeable gown
  2. BOne pair of standard latex gloves, changed after the infusion is started
  3. CA surgical mask and no gloves
  4. DA reusable cloth gown and one pair of gloves
4.Kontrola zakażeń i bezpieczeństwo pacjentaTrudny

Pacjenta przyjęto z ostrą biegunką i podejrzewa się C. difficile. Wynik badania jest w toku. Kiedy należy rozpocząć środki ostrożności przeciwko transmisji przez kontakt?

  1. ATylko jeśli u pacjenta pojawi się gorączka
  2. BNatychmiast, bez czekania na wynik badania
  3. CPo trzech dniach biegunki
  4. DDopiero gdy wynik badania będzie dodatni
5.Ustalanie priorytetów i delegowanieŚredni

Before giving a scheduled dose of metoprolol, which assessment is most important?

  1. ABowel sounds and urine color
  2. BTemperature and the latest pain score
  3. CApical pulse and blood pressure
  4. DBlood glucose and weight
6.Ustalanie priorytetów i delegowanieTrudny

A patient admitted with suspected appendicitis says the pain suddenly got better, but now the abdomen is rigid and the heart rate is rising. What does this suggest?

  1. AThe appendix may have ruptured, causing peritonitis
  2. BThe appendicitis is getting better without surgery
  3. CThe pain has moved to a different, harmless place
  4. DThe patient’s analgesic has finally started to work
7.Pielęgniarstwo kliniczneŚredni

Which advice should be given to a patient with a new permanent pacemaker?

  1. AAvoid using all household electrical appliances such as kettles
  2. BTell staff about the pacemaker before any MRI scan or procedure
  3. CNever raise the arm on that side again
  4. DStop all heart medicines straight away
8.Pielęgniarstwo kliniczneTrudny

Which feature best distinguishes delirium from dementia?

  1. ADelirium only affects people under 50, while dementia affects older people
  2. BDelirium is permanent, while dementia is reversible
  3. CDementia always causes visual hallucinations
  4. DDelirium starts suddenly and fluctuates, while dementia develops gradually
9.Wartości laboratoryjne i elektrolityŚredni

A patient has macrocytic anemia with numbness and tingling of the feet and poor balance. Which deficiency is most likely?

  1. AVitamin C (ascorbic acid)
  2. BVitamin B12
  3. CFolate (folic acid)
  4. DIron (low ferritin)
10.Wartości laboratoryjne i elektrolityTrudny

Pacjent z niewydolnością serca przyjmuje lizynopryl, spironolakton i suplement potasu. Dziś potas wynosi 6,0 mEq/L. Jakie jest najbardziej prawdopodobne wyjaśnienie?

  1. AJednocześnie przyjmuje się kilka leków zwiększających potas
  2. BLizynopryl obniża potas
  3. CSuplementy potasu nie wpływają na jego stężenie w surowicy
  4. DSpironolakton powoduje utratę potasu
11.FarmakologiaŚredni

What should the nurse teach a patient starting nitrofurantoin?

  1. AStop it as soon as the burning settles
  2. BTake it on an empty stomach with an antacid
  3. CTake it with food, and the urine may turn dark yellow or brown
  4. DExpect blue urine, which shows that the drug is working well
12.FarmakologiaTrudny

A patient with angina is taught to use sublingual glyceryl trinitrate (nitroglycerin). Which statement shows a need for further teaching?

  1. A"I will sit down before I take the tablet, because it can make me feel faint or dizzy."
  2. B"I may get a headache after taking it."
  3. C"If the pain is no better after one tablet, I will wait an hour before calling for help."
  4. D"I will replace my tablets before the expiry date."
13.Choroby wewnętrzne i chirurgiczne: układ krążenia i oddechowyŚredni

Które stwierdzenie dotyczące komory inhalacyjnej do inhalatora ciśnieniowego jest prawidłowe?

  1. AJest przeznaczona do stosowania z inhalatorami proszkowymi
  2. BSprawia, że każda dawka leku jest silniejsza niż zwykle
  3. CDzięki niej można całkowicie odstawić wziewny steryd zapobiegawczy
  4. DWymaga mniejszej koordynacji, a więcej leku dociera do płuc
14.Choroby wewnętrzne i chirurgiczne: układ krążenia i oddechowyTrudny

A 28-year-old woman taking the combined pill comes in breathless and anxious. RR is 30/min, heart rate 118/min and SpO₂ 90% on air. A colleague says it is a panic attack. What should the nurse conclude?

  1. ALow oxygen saturation is not explained by anxiety; PE must be excluded
  2. BBreathing into a paper bag is the best first treatment for her
  3. CThe saturation is normal for an anxious person who is breathing fast
  4. DShe should be sent home after a sedative
15.Choroby wewnętrzne i chirurgiczne: neurologia, endokrynologia i nerkiŚredni

A patient is starting nitrofurantoin for a UTI. Which teaching point is correct?

  1. AIt turns the tears and sweat bright orange
  2. BIt should be taken on an empty stomach with milk
  3. CIt must be taken only once a week
  4. DIt may turn the urine dark yellow or brown
16.Choroby wewnętrzne i chirurgiczne: neurologia, endokrynologia i nerkiTrudny

Pacjent z podejrzeniem udaru przybywa dwie godziny po wystąpieniu objawów. Glikemia z krwi włośniczkowej wynosi 2,4 mmol/L (43 mg/dL). Co powinno się stać dalej?

  1. ANatychmiast podać trombolizę bez dalszych badań
  2. BZignorować glikemię, ponieważ nie ma znaczenia dla oceny udaru
  3. CPodać insulinę dożylnie, aby chronić komórki mózgu
  4. DWyrównać niską glikemię i ponownie ocenić objawy neurologiczne
17.Choroby wewnętrzne i chirurgiczne: przewód pokarmowy, okres okołooperacyjny i onkologiaŚredni

Jaka grupa leków jest powszechnie stosowana do zmniejszenia kwasowości po endoskopowym leczeniu krwawiącego wrzodu trawiennego?

  1. AAntyhistaminiki H1, takie jak cetyryzyna
  2. BDiuretyki pętlowe
  3. CInhibitory pompy protonowej
  4. DBeta-blokery
18.Choroby wewnętrzne i chirurgiczne: przewód pokarmowy, okres okołooperacyjny i onkologiaTrudny

A patient with a platelet count of 8 × 109/L (8,000/µL) develops a sudden severe headache and confusion. What should the nurse suspect?

  1. ADehydration from poor intake
  2. BIntracranial bleeding
  3. CNormal effects of chemotherapy
  4. DA tension headache from stress
19.Pielęgniarstwo położniczeŚredni

Which woman on the antenatal unit should the nurse see first?

  1. AAt 34 weeks: severe headache, BP 164/110 mmHg
  2. BAt 30 weeks: mild ankle swelling in the evening
  3. CAt 38 weeks: irregular Braxton Hicks contractions
  4. DAt 28 weeks: due for routine anti-D
20.Pielęgniarstwo położniczeTrudny

A newborn's cord stump has redness spreading onto the abdominal skin and a foul discharge. What is the priority?

  1. ACover the cord with a tight dressing
  2. BTeach the parents to pull the stump off
  3. CReport it as possible omphalitis
  4. DApply talc and recheck in a week
21.Pielęgniarstwo pediatryczneŚredni

Które dziecko zasadniczo nie powinno otrzymywać szczepionki żywej, takiej jak MMR?

  1. ADziecko z lekkim przeziębieniem
  2. BDziecko z ciężkim niedoborem odporności, np. w trakcie chemioterapii
  3. CDziecko, które obecnie przyjmuje doustnie antybiotyk z powodu niepowikłanego zapalenia ucha
  4. DDziecko, którego rodzeństwo ma katar
22.Pielęgniarstwo pediatryczneTrudny

Why does a child with juvenile idiopathic arthritis need regular eye examinations?

  1. AEye checks are only needed if the child already wears glasses for short sight
  2. BArthritis drugs always cause cataracts within a year
  3. CThe joints of the eye socket are affected by arthritis
  4. DUveitis can develop without symptoms and damage vision
23.Pielęgniarstwo psychiatryczneŚredni

Which feature helps distinguish normal grief from major depression?

  1. AIn grief, the person cannot feel any positive emotions or enjoy any memories of the person who died
  2. BGrief always lasts less than 2 weeks
  3. CIn grief, painful feelings come in waves and self-esteem is usually kept
  4. DIn grief, the person feels worthless and hopeless all the time
24.Pielęgniarstwo psychiatryczneTrudny

A nurse feels strong irritation every time she cares for a patient who reminds her of her abusive father. What is the most appropriate action?

  1. ARecognise this as countertransference and discuss it in clinical supervision
  2. BAvoid the patient and let other staff do all of his care
  3. CIgnore the feeling, because feelings do not affect nursing care
  4. DTell the patient that he reminds her of her father
25.Obliczenia pielęgniarskie i przeliczanie jednostekŚredni
4 ft 2 in1 ft = 12 in1 in = 2,54 cmh = ? cm

Ćwiczenie (wymyślone wartości, nie stanowią wskazówek klinicznych). Pacjent ma wzrost 4 ft 2 in. Używając 1 ft = 12 in i 1 in = 2,54 cm, oblicz wzrost h w centymetrach, z dokładnością do pełnego centymetra.

4 ft 2 in1 ft = 12 in1 in = 2,54 cm
h = cm
26.Obliczenia pielęgniarskie i przeliczanie jednostekTrudny
152 g/L? g/dL1 L = 10 dL

Ćwiczenie (wymyślone wartości, nie stanowią wskazówek klinicznych). Wynik hemoglobiny wynosi 152 g/L. Wyraź go w g/dL Hb.

152 g/L1 L = 10 dL
Hb = g/dL
27.Obliczanie dawekŚredni
12 kg25 mg/kg/dobę4× na dobęD = ? mg

Pacjent waży 12 kg. Zlecona dawka to 25 mg/kg na dobę, podzielona na 4 równe dawki. Ile miligramów D podaje się w jednej dawce?

12 kg25 mg/kg/dobę4× na dobę
D = mg
28.Obliczanie dawekTrudny
00,10,20,30,40,50,60,70,80,911 mL

Zlecona dawka to 440 mikrogramów. Ampułka zawiera 2 mg/mL. Pobierz dawkę do strzykawki 1 mL: jaką objętość V podajesz?

440 mcg2 mg/mL
V = mL
29.Szybkość wlewów dożylnychŚredni
1350 mLpozostało? mL/h10 h pozostało

Zlecono 1500 mL w ciągu 12 godzin. Po 2 godzinach stwierdzasz, że w worku pozostało jeszcze 1350 mL, a wlew nadal musi zakończyć się na czas. Na jaką szybkość R w mL/h trzeba przestawić pompę?

1500 mL / 12 hpo 2 h: 1350 mL
R = mL/h
30.Szybkość wlewów dożylnychTrudny
500 mg100 mL5 mL/h? mg/h

Worek zawiera 500 mg leku w 100 mL i kapie z szybkością 5 mL/h. Ile miligramów na godzinę D otrzymuje pacjent?

500 mg/100 mL5 mL/h
D = mg/h
31.Dawkowanie w pediatrii i intensywnej terapiiŚredni
20 000 szt.500 mLheparin? mL/h72 kg12 szt./kg/h

Ćwiczenie (wymyślone wartości, nie stanowią wskazówek klinicznych). Worek zawiera 20 000 jednostek heparyny w 500 mL. Zlecenie to 12 jednostek/kg/h dla pacjenta o masie ciała 72 kg. Jaką prędkość R ustawiasz na pompie, w mL/h? Zaokrąglij do jednego miejsca po przecinku.

20 000 szt./500 mL12 szt./kg/h72 kg
R = mL/h
32.Dawkowanie w pediatrii i intensywnej terapiiTrudny
500 mg250 mLdobutamine? mL/h101 kg2,5 mcg/kg/min

Ćwiczenie (wymyślone wartości, nie stanowią wskazówek klinicznych). Worek zawiera dobutamine 500 mg w 250 mL. Zlecenie to 2,5 mcg/kg/min dla pacjenta o masie ciała 101 kg. Jaką prędkość R ustawiasz na pompie, w mL/h? Zaokrąglij do jednego miejsca po przecinku.

500 mg/250 mL2,5 mcg/kg/min101 kg
R = mL/h
33.Płyny dożylne i bilans płynówŚredni
PrzyjęteWydalonezmiana 12-godzinnamleko240 mLherbata150 mLgalaretka100 mLWlew dożylny80 mL/h × 12 hantybiotyk dożylnie2 × 100 mLmocz325 mLmocz400 mLmocz425 mLmocz500 mLdren z rany40 mL

Ćwiczenie (wymyślone wartości, nie stanowią wskazówek klinicznych). Karta pokazuje płyny przyjęte i wydalone przez pacjenta podczas jednej 12-godzinnej zmiany. Wlew dożylny płynął z podaną prędkością przez całą zmianę. Wyznacz bilans płynów B = przyjęte − wydalone w mL (wynik ujemny oznacza stratę netto).

mleko: 240 mLherbata: 150 mLgalaretka: 100 mLWlew dożylny: 80 mL/h × 12 hantybiotyk dożylnie: 2 × 100 mLmocz: 325 mLmocz: 400 mLmocz: 425 mLmocz: 500 mLdren z rany: 40 mL
B = mL
34.Płyny dożylne i bilans płynówTrudny
500 mL100 mL/hstart 12:3013:30: ? mL

Ćwiczenie (wymyślone wartości, nie stanowią wskazówek klinicznych). Worek 500 mL podłączono o 12:30 i jest podawany przez pompę z prędkością 100 mL/h. Ile mL V zostanie w worku o 13:30?

500 mL100 mL/h12:30 → 13:30
V = mL
35.Skale oceny klinicznejŚredni
S? / 4+M? / 4+A? / 4+Mob? / 4+N? / 4+F? / 3Σ?

Ćwiczenie (wymyślone wartości, nie stanowią wskazówek klinicznych). Pacjent z zadania jest oceniany w skali Braden: percepcja sensoryczna: całkowicie ograniczona; wilgotność: rzadko wilgotna; aktywność: siedzi na krześle; ruchomość: bardzo ograniczona; odżywianie: doskonałe; tarcie i przesuwanie: problem. Oblicz sumę w skali Braden B.

6–23
B =
36.Skale oceny klinicznejTrudny
uspokajającyumiarkowanie nieprawidłowyniski

Ćwiczenie (wymyślone wartości, nie stanowią wskazówek klinicznych). W 5. minucie po urodzeniu u noworodka z zadania obserwuje się: różowa skóra na całym ciele, tętno 130/min, płacz, kaszel lub kichnięcie przy pobudzeniu, aktywne ruchy i wolne, nieregularne oddychanie ze słabym płaczem. Oceń pacjenta w skali Apgar i kliknij, jak interpretuje się wynik.

  1. 1uspokajający
  2. 2umiarkowanie nieprawidłowy
  3. 3niski
37.Interpretacja gazometrii krwi tętniczejŚredni

Wartości do ćwiczeń: Na⁺ 136 mmol/L, glukoza 12,4 mmol/L i mocznik 10,4 mmol/L. Oblicz osmolalność surowicy Osm = 2·Na⁺ + glukoza + mocznik, zaokrąglając do liczby całkowitej.

Na⁺ 136 mmol/Lglukoza 12,4 mmol/Lmocznik 10,4 mmol/L
Osm = mOsm/kg
38.Interpretacja gazometrii krwi tętniczejTrudny

Wartości do ćwiczeń: Na⁺ 142, Cl⁻ 115 oraz HCO₃⁻ 11 mmol/L. Oblicz wskaźnik delta (AG − 12)/(24 − HCO₃⁻), używając AG = Na⁺ − (Cl⁻ + HCO₃⁻). Podaj dwa miejsca po przecinku.

Na⁺ 142 mmol/LCl⁻ 115 mmol/LHCO₃⁻ 11 mmol/L
wskaźnik delta =
39.Interpretacja zapisu rytmu EKGŚredni
II25 mm/s · 10 mm/mVrytm węzłowyprawidłowy rytm zatokowyblok przedsionkowo-komorowy (AV) I stopniabradykardia zatokowa

Zinterpretuj ten zapis rytmu w odprowadzeniu II. Jaki to rytm? Kliknij odpowiedź.

odprowadzenie II, 25 mm/s, 10 mm/mV1 mała kratka = 0,04 s, 1 duża kratka = 0,20 sdługość zapisu 6 s
  1. 1rytm węzłowy
  2. 2prawidłowy rytm zatokowy
  3. 3blok przedsionkowo-komorowy (AV) I stopnia
  4. 4bradykardia zatokowa
40.Interpretacja zapisu rytmu EKGTrudny
II25 mm/s · 10 mm/mVblok AV III stopnia (całkowity)blok AV II stopnia typu IIblok AV II stopnia typu I (Wenckebacha)migotanie przedsionków

Ten zapis w odprowadzeniu II pokazuje zaburzenie przewodzenia między przedsionkami a komorami. Jaki to rytm? Kliknij odpowiedź.

odprowadzenie II, 25 mm/s, 10 mm/mV1 mała kratka = 0,04 s, 1 duża kratka = 0,20 sdługość zapisu 6 s
  1. 1blok AV III stopnia (całkowity)
  2. 2blok AV II stopnia typu II
  3. 3blok AV II stopnia typu I (Wenckebacha)
  4. 4migotanie przedsionków

3Roztwory

1.Podstawy pielęgniarstwa

Odpowiedź: C · Technikę aseptyczną

Dlaczego to jest odpowiedź

Cewniki do pęcherza zakłada się techniką aseptyczną i jałowym sprzętem, aby zmniejszyć ryzyko zakażeń układu moczowego związanych z cewnikiem.

Odpowiedź

C · Technikę aseptyczną
2.Podstawy pielęgniarstwa

Odpowiedź: D · Ocenić stan pacjenta, poinformować lekarza i zgłosić zdarzenie w systemie zdarzeń niepożądanych

Dlaczego to jest odpowiedź

Oceń i monitoruj pacjenta, poinformuj odpowiedzialnego lekarza, zgłoś zdarzenie i rozmawiaj z pacjentem otwarcie. Dokumentacji nigdy nie wolno zmieniać, by ukryć błąd.

Odpowiedź

D · Ocenić stan pacjenta, poinformować lekarza i zgłosić zdarzenie w systemie zdarzeń niepożądanych
3.Kontrola zakażeń i bezpieczeństwo pacjenta

Odpowiedź: A · Two pairs of chemotherapy-tested gloves and a disposable impermeable gown

Dlaczego to jest odpowiedź

Hazardous drugs can be absorbed through the skin or inhaled. Staff wear double chemotherapy-tested gloves and a disposable, low-permeability gown, with eye and face protection if splashing is possible.

Odpowiedź

A · Two pairs of chemotherapy-tested gloves and a disposable impermeable gown
4.Kontrola zakażeń i bezpieczeństwo pacjenta

Odpowiedź: B · Natychmiast, bez czekania na wynik badania

Dlaczego to jest odpowiedź

Środki ostrożności rozpoczyna się przy podejrzeniu, ponieważ pacjent może rozsiewać przetrwalniki w oczekiwaniu na wynik. Pacjenta umieszcza się w pokoju jednoosobowym ze środkami ostrożności przeciwko transmisji przez kontakt i stosuje mycie rąk wodą z mydłem.

Odpowiedź

B · Natychmiast, bez czekania na wynik badania
5.Ustalanie priorytetów i delegowanie

Odpowiedź: C · Apical pulse and blood pressure

Dlaczego to jest odpowiedź

Metoprolol can cause bradycardia and hypotension, so the nurse checks the apical pulse and blood pressure first. The dose is held and reported according to the prescribed parameters.

Odpowiedź

C · Apical pulse and blood pressure
6.Ustalanie priorytetów i delegowanie

Odpowiedź: A · The appendix may have ruptured, causing peritonitis

Dlaczego to jest odpowiedź

A sudden ease in pain followed by a rigid abdomen and a rising pulse can mean rupture and peritonitis. This is a surgical emergency, so the nurse reports at once.

Odpowiedź

A · The appendix may have ruptured, causing peritonitis
7.Pielęgniarstwo kliniczne

Odpowiedź: B · Tell staff about the pacemaker before any MRI scan or procedure

Dlaczego to jest odpowiedź

Patients carry a device card and tell staff before MRI, surgery with diathermy or similar procedures. Arm movement on the pacemaker side is limited only for a short period after insertion.

Odpowiedź

B · Tell staff about the pacemaker before any MRI scan or procedure
8.Pielęgniarstwo kliniczne

Odpowiedź: D · Delirium starts suddenly and fluctuates, while dementia develops gradually

Dlaczego to jest odpowiedź

Delirium develops over hours to days, with fluctuating attention and consciousness, and is often reversible when the cause is treated. Dementia is a gradual, progressive decline. Patients with dementia are at higher risk of delirium.

Odpowiedź

D · Delirium starts suddenly and fluctuates, while dementia develops gradually
9.Wartości laboratoryjne i elektrolity

Odpowiedź: B · Vitamin B12

Dlaczego to jest odpowiedź

B12 and folate deficiencies both cause macrocytic anemia, but B12 deficiency also damages the spinal cord and peripheral nerves, causing numbness, tingling and poor balance. Neurological damage can become permanent if treatment is delayed.Sprawdzono w: Vitamin B12 deficiency anemia - Medical Encyclopedia · MedlinePlus (NIH) (2026); Vitamin B12 level - Medical Encyclopedia · MedlinePlus (NIH) (2026)

Odpowiedź

B · Vitamin B12
10.Wartości laboratoryjne i elektrolity

Odpowiedź: A · Jednocześnie przyjmuje się kilka leków zwiększających potas

Dlaczego to jest odpowiedź

Inhibitory konwertazy angiotensyny i spironolakton sprawiają, że nerki zatrzymują potas, a suplement dodaje go jeszcze więcej. Pielęgniarka wstrzymuje suplement, informuje lekarza zlecającego i sprawdza czynność nerek oraz EKG.Sprawdzono w: High potassium level · MedlinePlus (NIH) (2025); Spironolactone · MedlinePlus (NIH) (2018)

Odpowiedź

A · Jednocześnie przyjmuje się kilka leków zwiększających potas
11.Farmakologia

Odpowiedź: C · Take it with food, and the urine may turn dark yellow or brown

Dlaczego to jest odpowiedź

Nitrofurantoin is taken with food to reduce nausea and can harmlessly darken the urine. The full course is completed, and cough, breathlessness or numbness should be reported.

Odpowiedź

C · Take it with food, and the urine may turn dark yellow or brown
12.Farmakologia

Odpowiedź: C · "If the pain is no better after one tablet, I will wait an hour before calling for help."

Dlaczego to jest odpowiedź

Unrelieved chest pain may be a heart attack, so help must not be delayed. In US teaching, emergency services are called if pain is not better 5 minutes after the first dose; UK advice is to repeat the dose after 5 minutes and call 999 if pain persists 5 minutes after the second. Sitting down prevents falls from hypotension, and headache is a common effect.

Odpowiedź

C · "If the pain is no better after one tablet, I will wait an hour before calling for help."
13.Choroby wewnętrzne i chirurgiczne: układ krążenia i oddechowy

Odpowiedź: D · Wymaga mniejszej koordynacji, a więcej leku dociera do płuc

Dlaczego to jest odpowiedź

Komora inhalacyjna spowalnia aerozol i zatrzymuje go, aby pacjent mógł go wdychać powolnymi wdechami. Więcej leku dociera do płuc, a mniej osadza się w jamie ustnej. Stosuje się ją z inhalatorami ciśnieniowymi z dozownikiem, a nie z urządzeniami proszkowymi.

Odpowiedź

D · Wymaga mniejszej koordynacji, a więcej leku dociera do płuc
14.Choroby wewnętrzne i chirurgiczne: układ krążenia i oddechowy

Odpowiedź: A · Low oxygen saturation is not explained by anxiety; PE must be excluded

Dlaczego to jest odpowiedź

Panic-related hyperventilation causes respiratory alkalosis but normal oxygen saturation. Hypoxaemia with tachycardia in a woman taking oestrogen suggests PE. She needs oxygen, urgent medical assessment and investigation. Paper-bag rebreathing is unsafe and can worsen hypoxaemia.

Odpowiedź

A · Low oxygen saturation is not explained by anxiety; PE must be excluded
15.Choroby wewnętrzne i chirurgiczne: neurologia, endokrynologia i nerki

Odpowiedź: D · It may turn the urine dark yellow or brown

Dlaczego to jest odpowiedź

Nitrofurantoin can make urine dark yellow or brown, which is harmless. Taking it with food reduces nausea. Patients should report breathlessness, cough or tingling, which are rare but serious effects.

Odpowiedź

D · It may turn the urine dark yellow or brown
16.Choroby wewnętrzne i chirurgiczne: neurologia, endokrynologia i nerki

Odpowiedź: D · Wyrównać niską glikemię i ponownie ocenić objawy neurologiczne

Dlaczego to jest odpowiedź

Hipoglikemia może powodować ogniskowe deficyty naśladujące udar. Należy ją najpierw skorygować, a pacjenta ponownie ocenić. Glikemia poniżej około 2,7 mmol/L (50 mg/dL) jest zasadniczo powodem, by nie podawać trombolizy, dopóki nie zostanie wyrównana, a deficyt się utrzymuje.

Odpowiedź

D · Wyrównać niską glikemię i ponownie ocenić objawy neurologiczne
17.Choroby wewnętrzne i chirurgiczne: przewód pokarmowy, okres okołooperacyjny i onkologia

Odpowiedź: C · Inhibitory pompy protonowej

Dlaczego to jest odpowiedź

Inhibitory pompy protonowej podnoszą pH żołądka, stabilizując skrzepy i zmniejszając nawrót krwawienia po endoskopowym leczeniu krwawiącego wrzodu. Przeprowadza się test w kierunku H. pylori i jego eradykację, a NLPZ odstawia się, jeśli to możliwe.

Odpowiedź

C · Inhibitory pompy protonowej
18.Choroby wewnętrzne i chirurgiczne: przewód pokarmowy, okres okołooperacyjny i onkologia

Odpowiedź: B · Intracranial bleeding

Dlaczego to jest odpowiedź

Severe thrombocytopenia carries a risk of spontaneous intracranial haemorrhage. Sudden headache, confusion or neurological change need emergency review, neurological observations and usually urgent imaging and platelet transfusion.

Odpowiedź

B · Intracranial bleeding
19.Pielęgniarstwo położnicze

Odpowiedź: A · At 34 weeks: severe headache, BP 164/110 mmHg

Dlaczego to jest odpowiedź

Severe-range blood pressure with a headache suggests pre-eclampsia with severe features and a risk of eclampsia or stroke. The other women are stable.

Odpowiedź

A · At 34 weeks: severe headache, BP 164/110 mmHg
20.Pielęgniarstwo położnicze

Odpowiedź: C · Report it as possible omphalitis

Dlaczego to jest odpowiedź

Spreading redness, swelling and foul discharge suggest omphalitis, which can lead to sepsis. It needs prompt medical assessment and antibiotics.

Odpowiedź

C · Report it as possible omphalitis
21.Pielęgniarstwo pediatryczne

Odpowiedź: B · Dziecko z ciężkim niedoborem odporności, np. w trakcie chemioterapii

Dlaczego to jest odpowiedź

Szczepionki żywe są zasadniczo przeciwwskazane w ciężkim niedoborze odporności i w ciąży. Łagodna choroba i leczenie antybiotykiem nie są przeciwwskazaniami.

Odpowiedź

B · Dziecko z ciężkim niedoborem odporności, np. w trakcie chemioterapii
22.Pielęgniarstwo pediatryczne

Odpowiedź: D · Uveitis can develop without symptoms and damage vision

Dlaczego to jest odpowiedź

Children with JIA, especially some subtypes, can develop chronic anterior uveitis that causes no pain or redness at first. Regular slit-lamp screening allows early treatment and prevents vision loss.

Odpowiedź

D · Uveitis can develop without symptoms and damage vision
23.Pielęgniarstwo psychiatryczne

Odpowiedź: C · In grief, painful feelings come in waves and self-esteem is usually kept

Dlaczego to jest odpowiedź

In grief, sadness tends to come in waves linked to reminders of the loss, and positive memories and humour are possible. Pervasive worthlessness, self-loathing and hopelessness suggest depression.

Odpowiedź

C · In grief, painful feelings come in waves and self-esteem is usually kept
24.Pielęgniarstwo psychiatryczne

Odpowiedź: A · Recognise this as countertransference and discuss it in clinical supervision

Dlaczego to jest odpowiedź

Countertransference is common and is not a failure, but it can affect care if not recognised. Supervision helps the nurse understand the reaction and keep the relationship therapeutic.

Odpowiedź

A · Recognise this as countertransference and discuss it in clinical supervision
25.Obliczenia pielęgniarskie i przeliczanie jednostek

Odpowiedź: h = 127 cm

Miary domowe i masa: w egzaminach pielęgniarskich używa się zaokrąglonych odpowiedników: 1 łyżeczka (tsp) = 5 mL, 1 łyżka stołowa (tbsp) = 15 mL = 3 łyżeczki, 1 uncja płynu (fl oz) = 30 mL = 2 łyżki, a 1 szklanka = 8 fl oz = 240 mL. Dla masy: 1 kg = 2,2 lb i 1 lb = 16 oz; dla długości: 1 cal = 2,54 cm. Ułóż przeliczenie tak, aby niechciana jednostka się skróciła.

Wzrost w calach

4·12 + 2 = 50 in

Cale na centymetry

h = 50·2,54 = 127 cm

Odpowiedź

h = 127 cm
26.Obliczenia pielęgniarskie i przeliczanie jednostek

Odpowiedź: Hb = 15,2 g/dL

Analiza wymiarowa: zapisz daną wielkość, a następnie mnóż przez czynniki przeliczeniowe zapisane jako ułamki (np. 60 min/1 h lub 1 mg/1000 mcg), tak aby każda niechciana jednostka pojawiła się raz w liczniku i raz w mianowniku i się skróciła. Gdy zostanie tylko szukana jednostka, oblicz wynik. Używaj odpowiedników podanych w pytaniu i zaokrąglaj tylko ostateczną odpowiedź.

Zamień

Hb = 152 g/L × (1 L/10 dL) = 15,2 g/dL

Odpowiedź

Hb = 15,2 g/dL
27.Obliczanie dawek

Odpowiedź: D = 75 mg

Obliczanie dawki: ilość do podania to dawka zlecona podzielona przez moc preparatu, razy ilość, w jakiej ta moc występuje: ilość = (dawka zlecona/moc) × objętość. Zawsze ujednolicaj jednostki (najpierw zamień g na mg, mg na µg) i sprawdzaj, czy wynik ma sens.

Łącznie na dobę

25·12 = 300 mg

Na dawkę

D = 300/4 = 75 mg

Odpowiedź

D = 75 mg
28.Obliczanie dawek

Odpowiedź: V = 0,22 mL

Pobieranie dawki: objętość = (przepisana dawka/stężenie preparatu) × objętość preparatu. Najpierw zamień na te same jednostki, potem sprawdź, czy objętość mieści się w strzykawce i wypada na jednej z jej kresek.

Te same jednostki

2 mg/mL = 2000 mcg/mL

Objętość

V = 440/2000 = 0,22 mL

Odpowiedź

V = 0,22 mL
29.Szybkość wlewów dożylnych

Odpowiedź: R = 135 mL/h

Infusion rates: a pump is set in mL/h = volume/time in hours. A gravity drip is counted in drops per minute: gtt/min = volume (mL) × drop factor (gtt/mL)/time (min). The drop factor is printed on the tubing package: macrodrip sets deliver 10, 15 or 20 gtt/mL (blood sets often 10 gtt/mL in the US, 15 in the UK) and microdrip sets 60 gtt/mL. Always use the drop factor the question or package gives.

Pierwotna szybkość

1500/12 = 125 mL/h

Nowa szybkość

R = 1350/10 = 135 mL/h

Odpowiedź

R = 135 mL/h

W wielu szpitalach taka korekta do 25 % jest dozwolona bez nowego zlecenia; sprawdź lokalne procedury.

30.Szybkość wlewów dożylnych

Odpowiedź: D = 25 mg/h

Szybkość wlewu: pompę ustawia się w mL/h = objętość/czas w godzinach. Wlew grawitacyjny liczy się w kroplach na minutę: gtt/min = objętość (mL) × współczynnik kroplowy (gtt/mL)/czas (min). Współczynnik kroplowy jest podany na opakowaniu zestawu: zestawy makrokroplowe dają 10, 15 lub 20 gtt/mL (zestawy do krwi w USA często 10 gtt/mL, w Wielkiej Brytanii 15), a mikrokroplowe 60 gtt/mL. Zawsze używaj współczynnika kroplowego podanego w zadaniu lub na opakowaniu.

Stężenie

500/100 = 5 mg/mL

Szybkość dawkowania

D = 5·5 = 25 mg/h

Odpowiedź

D = 25 mg/h
31.Dawkowanie w pediatrii i intensywnej terapii

Odpowiedź: R = 21,6 mL/h

Wlewy heparyny i insuliny: stężenie = jednostki w worku/objętość worka (jednostki/mL). Prędkość pompy (mL/h) = jednostki na godzinę/stężenie, a jednostki na godzinę = mL/h × stężenie. Przy zleceniu zależnym od masy ciała najpierw jednostki/h = jednostki/kg/h × masa ciała. Objętość bolusa = potrzebne jednostki/moc fiolki. Liczby służą wyłącznie do ćwiczeń; przy pacjencie zawsze postępuj zgodnie z lokalnymi procedurami i zlecaj podwójną kontrolę dawek wysokiego ryzyka.

Jednostki na godzinę

12·72 = 864 szt./h

Stężenie

20 000/500 = 40 szt./mL

Szybkość pompy

R = 864/40 = 21,6 mL/h

Odpowiedź

R = 21,6 mL/h
32.Dawkowanie w pediatrii i intensywnej terapii

Odpowiedź: R = 7,6 mL/h

Wlewy miareczkowane: najpierw wyznacz stężenie w mcg/mL (mg × 1000/mL). Przy zleceniu zależnym od masy ciała mcg/min = mcg/kg/min × masa ciała. Następnie mL/h = mcg/min × 60/stężenie. Licząc wstecz, mcg/kg/min = mL/h × stężenie/(60 × masa ciała). Liczby służą wyłącznie do ćwiczeń; przy pacjencie zawsze postępuj zgodnie z lokalnymi procedurami i zlecaj podwójną kontrolę dawek wysokiego ryzyka.

Stężenie

500 mg = 500 000 mcg
500 000/250 = 2000 mcg/mL

Dawka na minutę i na godzinę

2,5·101 = 252,5 mcg/min
252,5·60 = 15150 mcg/h

Szybkość pompy

R = 15150/2000 = 7,575 ≈ 7,6 mL/h

Odpowiedź

R = 7,6 mL/h
33.Płyny dożylne i bilans płynów

Odpowiedź: B = −40 mL

Płyny przyjęte i wydalone: do przyjętych wlicza się wszystko, co wchodzi (płyny doustne, wlewy dożylne, leki dożylne i przepłukania, żywienie przez zgłębnik); kostki lodu liczą się jako połowa swojej objętości. Do wydalonych wlicza się mocz, drenaże, wymiociny i inne straty. Bilans = suma przyjętych − suma wydalonych; bilans ujemny oznacza stratę netto. Liczby służą wyłącznie do ćwiczeń; przy pacjencie zawsze postępuj zgodnie z lokalnymi procedurami i zlecaj podwójną kontrolę dawek wysokiego ryzyka.

Suma przyjętych

doustnie: 240 + 150 + 100 = 490 mL
Wlew dożylny: 80·12 = 960 mL
antybiotyk dożylnie: 2·100 = 200 mL
suma przyjętych = 1650 mL

Suma wydalonych

325 + 400 + 425 + 500 + 40 = 1690 mL

Bilans

B = 1650 − 1690 = −40 mL

Odpowiedź

B = −40 mL

Ujemny: pacjent stracił więcej płynów, niż przyjął.

34.Płyny dożylne i bilans płynów

Odpowiedź: V = 400 mL

Czas wlewu: czas (h) = objętość do przetoczenia (mL)/prędkość (mL/h); użyj objętości pozostałej w worku, a nie pojemności worka. Przetoczona objętość = prędkość × czas. Godziny dziesiętne zamieniaj na godziny i minuty, mnożąc część ułamkową × 60 (0,5 h = 30 min, a nie 50 min). Liczby służą wyłącznie do ćwiczeń; przy pacjencie zawsze postępuj zgodnie z lokalnymi procedurami i zlecaj podwójną kontrolę dawek wysokiego ryzyka.

Czas, który upłynął

12:30 → 13:30 = 1 h

Przetoczona objętość

100·1 = 100 mL

Pozostała objętość

V = 500 − 100 = 400 mL

Odpowiedź

V = 400 mL
35.Skale oceny klinicznej

Odpowiedź: B = 14

Skala Braden: sześć podskal ryzyka odleżyn. Percepcja sensoryczna, wilgotność, aktywność, ruchomość i odżywianie są oceniane od 1 do 4, od najgorszego poziomu (1) do braku problemu (4); tarcie i przesuwanie od 1 do 3. Suma wynosi od 6 do 23, a niższa suma oznacza wyższe ryzyko. Typowe przedziały: 19–23 brak ryzyka, 15–18 niewielkie ryzyko, 13–14 umiarkowane ryzyko, 10–12 wysokie ryzyko i 9 lub mniej bardzo wysokie ryzyko.

Oceń każdą podskalę

percepcja sensoryczna: całkowicie ograniczona → 1
wilgotność: rzadko wilgotna → 4
aktywność: siedzi na krześle → 2
ruchomość: bardzo ograniczona → 2
odżywianie: doskonałe → 4
tarcie i przesuwanie: problem → 1

Dodaj

Suma w skali Braden = 1 + 4 + 2 + 2 + 4 + 1 = 14

Odpowiedź

B = 14
36.Skale oceny klinicznej

Odpowiedź: uspokajający

Skala Apgar: pięć objawów, każdy oceniany na 0, 1 lub 2, sprawdzanych w 1. i 5. minucie po urodzeniu. Wygląd (kolor skóry): sine lub blade 0, różowy tułów z sinymi kończynami 1, różowe całe ciało 2. Tętno: brak 0, poniżej 100/min 1, 100/min lub więcej 2. Reakcja na bodźce (odruchowa drażliwość): brak 0, grymas 1, płacz, kaszel lub kichnięcie 2. Napięcie mięśniowe (aktywność): wiotkie 0, pewne zgięcie 1, aktywne ruchy 2. Oddychanie: brak 0, wolne lub nieregularne ze słabym płaczem 1, dobre z silnym płaczem 2. Suma 7–10 jest uspokajająca, 4–6 umiarkowanie nieprawidłowa, a 0–3 niska.

Oceń każdy objaw

Wygląd: różowa skóra na całym ciele → 2
Tętno: 130/min → 2
Reakcja na bodźce: płacz, kaszel lub kichnięcie przy pobudzeniu → 2
Aktywność: aktywne ruchy → 2
Oddychanie: wolne, nieregularne oddychanie ze słabym płaczem → 1

Dodaj

APGAR = 2 + 2 + 2 + 2 + 1 = 9

Interpretacja

9 → uspokajający

Odpowiedź

uspokajający
37.Interpretacja gazometrii krwi tętniczej

Odpowiedź: Osm = 295 mOsm/kg

Wartości pochodne: obliczona osmolalność surowicy to 2·Na⁺ + glukoza + mocznik, gdy wszystkie wartości są w mmol/L (2·Na⁺ + glukoza/18 + BUN/2,8, gdy glukoza i BUN są w mg/dL); norma wynosi około 275–295 mOsm/kg. Wskaźnik P/F to PaO₂ podzielone przez FiO₂ jako ułamek. Ciśnienie tlenu pęcherzykowego na poziomie morza to PAO₂ = FiO₂·(760 − 47) − PaCO₂/0,8 mmHg, a gradient A–a to PAO₂ − PaO₂.

Obliczona osmolalność

Osm = 2·136 + 12,4 + 10,4 = 294,8 ≈ 295 mOsm/kg

Odpowiedź

Osm = 295 mOsm/kg
38.Interpretacja gazometrii krwi tętniczej

Odpowiedź: wskaźnik delta = 0,3077

Oczekiwana kompensacja: w kwasicy metabolicznej wzór Wintera przewiduje PaCO₂ = 1,5·HCO₃⁻ + 8 ± 2 mmHg; zmierzona wartość powyżej tego zakresu wskazuje na dodatkową kwasicę oddechową, a poniżej na dodatkową zasadowicę oddechową. Luka anionowa AG = Na⁺ − (Cl⁻ + HCO₃⁻), prawidłowo około 8–12 mmol/L, odróżnia kwasicę metaboliczną z podwyższoną luką od kwasicy z prawidłową luką; niskie stężenie albumin maskuje podwyższoną lukę (dodaj 2,5 na każdy g/dL, o który albuminy są poniżej 4,0). Współczynnik delta (AG − 12)/(24 − HCO₃⁻) w przedziale od około 0,8 do 2 odpowiada czystej kwasicy z podwyższoną luką (niektóre podręczniki przyjmują 1 zamiast 0,8), wartość niższa dodatkowej kwasicy z prawidłową luką, a wartość powyżej 2 dodatkowej zasadowicy metabolicznej.

Luka anionowa

AG = 142 − (115 + 11) = 16

Wskaźnik delta

(16 − 12)/(24 − 11) = 4/13 = 0,3077

Odpowiedź

wskaźnik delta = 0,3077

Poniżej 1: dodatkowa kwasica z prawidłową luką anionową.

39.Interpretacja zapisu rytmu EKG

Odpowiedź: bradykardia zatokowa

Kryteria rytmów (odprowadzenie II): rytm zatokowy ma dodatni załamek P przed każdym zespołem QRS, stały odstęp PR 0,12–0,20 s i wąski zespół QRS: prawidłowy rytm zatokowy 60–100/min, bradykardia zatokowa poniżej 60, tachykardia zatokowa powyżej 100. Migotanie przedsionków: brak załamków P, falująca linia podstawowa i całkowicie nieregularny odstęp R–R. Trzepotanie przedsionków: fale trzepotania o kształcie zębów piły z częstością około 250–350/min i stałym stosunkiem przewodzenia, np. 2:1 lub 4:1. Blok AV I stopnia: rytm zatokowy ze stałym odstępem PR powyżej 0,20 s. Rytm węzłowy: wąski zespół QRS z częstością 40–60/min i nieobecnymi lub odwróconymi załamkami P (PR poniżej 0,12 s lub P po zespole QRS). PVC to przedwczesny, szeroki (0,12 s lub więcej), dziwaczny zespół QRS bez załamka P, z załamkiem T skierowanym w przeciwną stronę i zwykle z pełną przerwą wyrównawczą; w bigeminii co drugie pobudzenie jest PVC.

Pięć kroków

1. Częstość: R–R = 29 małych kratek, 1500 ÷ 29 ≈ 52 na minutę.
2. Rytm: regularny, każdy odstęp R–R wynosi 1,16 s.
3. Załamki P: dodatnie, po jednym przed każdym zespołem QRS, wszystkie takie same.
4. Odstęp PR: 0,18 s, stały, w granicach 0,12–0,20 s.
5. QRS: 0,08 s, wąski (poniżej 0,12 s).

Interpretacja

bradykardia zatokowa

Odpowiedź

bradykardia zatokowa
40.Interpretacja zapisu rytmu EKG

Odpowiedź: blok AV II stopnia typu I (Wenckebacha)

Bloki AV: wyznacz kolejne załamki P i sprawdź, po których następuje zespół QRS. Blok I stopnia: każdy załamek P przewiedziony, PR stały i powyżej 0,20 s. Blok II stopnia typu I (Mobitz I, Wenckebacha): odstęp PR wydłuża się z pobudzenia na pobudzenie, aż jeden załamek P nie zostanie przewiedziony, po czym cykl zaczyna się od nowa (grupowanie pobudzeń). Blok II stopnia typu II (Mobitz II): odstęp PR pobudzeń przewiedzionych pozostaje stały, a załamki P nagle nie są przewodzone; zespół QRS jest często szeroki. Blok III stopnia (całkowity): załamki P i zespoły QRS są każde regularne, ale niezależne, odstęp PR zmienia się przypadkowo, a częstość przedsionków jest większa niż częstość rytmu zastępczego (węzłowy 40–60/min z wąskim zespołem QRS, komorowy 20–40/min z szerokim zespołem QRS). Bloku 2:1 nie można na podstawie jednego zapisu określić jako typ I lub typ II.

Pięć kroków

1. Częstość: 4 zespołów QRS w 6 s, × 10 = 40 na minutę.
2. Rytm: regularnie nieregularny, zespoły QRS występują w grupach oddzielonych przerwą (grupowanie pobudzeń).
3. Załamki P: dodatnie i regularne (P–P 0,96 s, 63 na minutę); po jednym z każdych 3 załamków P nie następuje zespół QRS.
4. Odstęp PR: wydłuża się o 0,16 → 0,30 s, po czym jeden załamek P nie zostaje przewiedziony.
5. QRS: 0,08 s, wąski (poniżej 0,12 s).

Interpretacja

blok AV II stopnia typu I (Wenckebacha)

Odpowiedź

blok AV II stopnia typu I (Wenckebacha)

To niezależne materiały do ćwiczeń. ExamProblems nie jest powiązane z organizacją przeprowadzającą ten egzamin ani przez nią rekomendowane, a nazwa egzaminu służy wyłącznie do opisu treści. NCLEX®, NCLEX-RN® and NCLEX-PN® są znakami towarowymi the National Council of State Boards of Nursing, Inc. (NCSBN), organizacji niezwiązanej z ExamProblems, która go nie popiera i nie odpowiada za jego poprawność.

ExamProblems · examproblems.com/courses/nclex-rn-practice-questions