Pytania ćwiczeniowe w stylu NCLEX (RN): zestaw na powtórkę

Wzory, najważniejsze kroki metod dla każdego tematu i 40 zadań do ćwiczenia, z pełnymi rozwiązaniami na końcu.

Nowe zadaniaWróć do przedmiotu

W oknie drukowania wybierz „Zapisz jako PDF”, aby zachować kopię na swoim urządzeniu.

1Wzory i metody

Kontrola zakażeń i bezpieczeństwo pacjenta

Metoda

  1. Zacznij od standardowych środków ostrożności u każdego pacjenta: higiena rąk, środki ochrony indywidualnej odpowiednie do spodziewanej ekspozycji, bezpieczne postępowanie z ostrymi narzędziami.
  2. Dodaj środki ostrożności zależnie od drogi szerzenia: kontaktowe (fartuch, rękawiczki), kropelkowe (maseczka chirurgiczna), powietrzne (N95, pokój z ujemnym ciśnieniem).
  3. Utrzymuj sterylne przedmioty sterylnymi: jeśli masz wątpliwości, nie są sterylne; wymień, nigdy nie wycieraj.
  4. Zapobiegaj szkodom w otoczeniu: środki zapobiegania upadkom, przymus bezpośredni tylko w ostateczności, RACE i PASS w pożarze.
  5. Sprawdź zasady podawania leków, dwa identyfikatory i dodatkowe zabezpieczenia dla leków wysokiego ryzyka; zgłaszaj błędy i zdarzenia niemal błędne (near miss).

Ustalanie priorytetów i delegowanie

Metoda

  1. Zapytaj, co najszybciej zaszkodzi pacjentowi, jeśli nic się nie zrobi.
  2. Zastosuj ABC (C-A-B w zatrzymaniu krążenia), a następnie hierarchię Maslowa: potrzeby fizjologiczne przed bezpieczeństwem, bezpieczeństwo przed potrzebami psychologicznymi.
  3. Porównaj opcje: ostre przed przewlekłym, niestabilne przed stabilnym, nieoczekiwane przed oczekiwanym, ogólnoustrojowe przed miejscowym, i porównaj każdy objaw ze stanem wyjściowym pacjenta.
  4. Oceń, zanim zadziałasz, chyba że to stan nagły; wtedy wybierz krok, od którego zależą pozostałe.
  5. Przy delegowaniu sprawdź pięć zasad: zadanie, okoliczności, osoba, polecenia i nadzór. Ocena, edukacja i ewaluacja pozostają przy pielęgniarce (RN).

Wartości laboratoryjne i elektrolity

Metoda

  1. Porównaj wartość z zakresem referencyjnym laboratorium, a następnie ze stanem wyjściowym i trendem pacjenta.
  2. Sprawdź próbkę: hemoliza, opóźnienie lub krew pobrana w pobliżu wlewu dożylnego mogą dać fałszywe wyniki.
  3. Powiąż wartość z typowymi objawami oraz z lekami i stanami, które ją powodują.
  4. Szukaj interakcji: niski potas lub magnez zwiększa toksyczność digoksyny; odwodnienie zwiększa stężenie litu.
  5. Działaj dla pacjenta: oceń, wstrzymaj lek, jeśli stężenie jest niebezpieczne, powtórz na głos wartości krytyczne i poinformuj osobę zlecającą.

Choroby wewnętrzne i chirurgiczne: układ krążenia i oddechowy

Metoda

  1. Nazwij problem: niewydolność pompy, zamknięta tętnica, rytm serca, zakrzep, zwężenie dróg oddechowych, zakażenie albo problem z urządzeniem.
  2. Najpierw sprawdź objawy zagrożenia: hipoksję, hipotensję, ból w klatce piersiowej, nowe splątanie, zimną kończynę bez tętna.
  3. Dopasuj tlen do pacjenta: 94–98% u większości, 88–92% u osób zagrożonych retencją CO₂.
  4. Połącz każdy lek z jego badaniem i ryzykiem: warfaryna i INR, heparyna i aPTT oraz płytki krwi, diuretyki i potas.
  5. Wybierz bezpieczne pierwsze działanie, następnie eskaluj i oceń ponownie.

Choroby wewnętrzne i chirurgiczne: neurologia, endokrynologia i nerki

Metoda

  1. Sprawdź glikemię u każdego pacjenta z nowym splątaniem, osłabieniem lub napadem drgawek.
  2. Traktuj poziom świadomości jako najwcześniejszy sygnał ostrzegawczy problemów z mózgiem; źrenice i triada Cushinga pojawiają się późno.
  3. W stanach nagłych w cukrzycy odróżnij DKA (ketony, kwasica) od HHS (bardzo wysoka osmolalność, odwodnienie); najpierw podaj płyny.
  4. Przy zaburzeniach sodu i wody ustal, czy ADH jest w nadmiarze (SIADH), czy go brakuje (moczówka prosta), a przewlekłe zmiany koryguj powoli.
  5. Przy problemach z nerkami przypisz przyczynę do przednerkowej, wewnątrznerkowej lub pozanerkowej i obserwuj potas oraz płyny.

Choroby wewnętrzne i chirurgiczne: przewód pokarmowy, okres okołooperacyjny i onkologia

Metoda

  1. Zapytaj, co może być ukryte: krwawienie wewnętrzne, zakażenie bez gorączki, hipowentylacja przy prawidłowym SpO₂.
  2. Wykorzystaj czas, jaki upłynął po operacji, aby zawęzić powikłania: krwawienie w ciągu godzin, problemy z klatką piersiową w ciągu dni, problemy z raną i przeciek później.
  3. Przy bólu oceń go, zastosuj analgezję multimodalną, oceń ponownie i monitoruj sedację przy każdym opioidzie.
  4. U chorych na raka każdą chorobę w okresie nadiru traktuj jak sepsę neutropeniczną i poznaj stany nagłe w onkologii.
  5. Przy oparzeniach licz tylko obszary częściowej i pełnej grubości skóry, zacznij odliczanie wg Parklanda od chwili oparzenia i dostosowuj płyny do diurezy.

Pielęgniarstwo położnicze

Metoda

  1. Umieść kobietę w czasie: tydzień ciąży, okres porodu lub doba po porodzie, i zdecyduj, co jest w tym momencie prawidłowe.
  2. Szukaj pacjenta w niebezpieczeństwie: matki, płodu lub noworodka, albo kilku z nich naraz.
  3. Połącz objaw z przyczyną: VEAL CHOP dla deceleracji, cztery T dla krwawienia, BUBBLE-HE po porodzie.
  4. Najpierw wybierz działanie, które poprawia przepływ krwi i dotlenienie (ułożenie na boku, wstrzymanie oksytocyny, masaż dna macicy), potem eskaluj.

Pielęgniarstwo pediatryczne

Metoda

  1. Najpierw zanotuj wiek dziecka: od niego zależą prawidłowe parametry życiowe, kamienie milowe rozwoju i właściwa skala bólu.
  2. Oceń drożność dróg oddechowych, oddychanie i krążenie, pamiętając, że dzieci się kompensują, a potem szybko się pogarszają.
  3. Dopasuj działanie do etapu rozwoju i włącz rodzinę.
  4. Sprawdź, czy odpowiedź jest bezpieczna dla dziecka: dawka zależna od masy ciała, bez aspiryny w chorobie wirusowej, bez kodeiny poniżej 12. roku życia.

Pielęgniarstwo psychiatryczne

Metoda

  1. Ustal, czy istnieje bezpośrednie zagrożenie: samobójstwo, przemoc, stan nagły związany z lekami lub choroba somatyczna.
  2. Najpierw działaj na rzecz bezpieczeństwa: obserwuj, usuń środki, deeskaluj, odstaw szkodliwy lek, wezwij pomoc.
  3. Wybierz odpowiedź terapeutyczną: uznaj uczucia, przedstaw rzeczywistość, unikaj fałszywego uspokajania i pytań „dlaczego”.
  4. Szanuj prawa pacjenta: najmniej restrykcyjna opcja, zgoda i poufność wraz z jej granicami.

Obliczenia pielęgniarskie i przeliczanie jednostek

Kroki metryczne
1 kg = 1000 g, 1 g = 1000 mg, 1 mg = 1000 mcg, 1 L = 1000 mL
Masa i długość
1 kg = 2,2 lb, 1 lb = 16 oz, 1 in = 2,54 cm, 1 ft = 12 in
Miary domowe
1 tsp = 5 mL, 1 tbsp = 15 mL, 1 fl oz = 30 mL, 1 cup = 8 fl oz = 240 mL
Temperatura
°C = (°F − 32)·5/9, °F = °C·9/5 + 32
Zegar 24-godzinny
godziny PM 1–11: dodaj 12; 12 AM = 00:xx; 12 PM = 12:xx
Szybkość dawkowania
mcg/min × 60/1000 = mg/h
Współczynniki laboratoryjne
glukoza 1 mmol/L = 18 mg/dL; kreatynina 1 mg/dL = 88,4 µmol/L; Hb 1 g/dL = 10 g/L

Metoda

  1. Zapisz daną wielkość z jednostką i jednostkę, którą chcesz otrzymać.
  2. Wybierz odpowiednik: 1000 między kg, g, mg i mcg lub L i mL; 1 kg = 2,2 lb; 1 łyżeczka = 5 mL, 1 łyżka stołowa = 15 mL, 1 fl oz = 30 mL, 1 szklanka = 240 mL.
  3. Zapisz to jako ułamek tak, aby niechciana jednostka się skróciła; dla szybkości użyj jednego ułamka na każdą zmieniającą się jednostkę.
  4. Sprawdź kierunek: mniejsza jednostka daje większą liczbę.
  5. Zaokrąglaj tylko ostateczną odpowiedź, z dokładnością podaną w pytaniu.

Obliczanie dawek

Dawka ze stężenia
objętość = dawka / stężenie
Dawka zależna od masy ciała
dawka = mg/kg × masa ciała
Tabletki
liczba = dawka / dawka w tabletce
Jednostki
1 g = 1000 mg, 1 mg = 1000 mcg

Metoda

  1. Przelicz zleconą dawkę i moc preparatu na tę samą jednostkę.
  2. Użyj wzoru „potrzebne przez dostępne razy ilość”: (D/H) × Q.
  3. Przy dawkach zależnych od masy ciała najpierw pomnóż przez masę w kg, a potem podziel dawkę dobową przez liczbę dawek.
  4. Najpierw oszacuj wynik i sprawdź, czy odpowiedź jest rozsądna.

Szybkość wlewów dożylnych

Szybkość pompy
mL/h = volume (mL)/time (h)
Szybkość kapania
drops/min = volume (mL) × drop factor / time (min)
Czas wlewu
time (h) = volume (mL)/rate (mL/h)

Metoda

  1. Prędkość pompy w mL/h: objętość podzielona przez czas w godzinach.
  2. Prędkość kroplówki w kroplach/min: objętość × współczynnik kroplenia podzielone przez czas w minutach.
  3. Pozostały czas: pozostała objętość podzielona przez prędkość.
  4. Zaokrąglaj tak, jak wymaga zadanie lub sprzęt.

Dawkowanie w pediatrii i intensywnej terapii

Dawka dobowa
mg/dobę = mg/kg/dobę × masa ciała (kg)
Liczba dawek na dobę
liczba = 24 h / odstęp między dawkami (h)
Funty na kilogramy
kg = lb / 2,2
Stężenie wlewu
jednostki/mL = jednostki w worku / objętość worka
Szybkość pompy
mL/h = dawka na godzinę / stężenie
Wlew miareczkowany
mL/h = mcg/kg/min × kg × 60 / (mcg/mL)
Dawka z prędkości pompy
mcg/kg/min = mL/h × (mcg/mL) / (60 × kg)
Jednostki
1 mg = 1000 mcg

Płyny dożylne i bilans płynów

Holliday–Segar na godzinę
4 mL/kg (pierwsze 10 kg) + 2 mL/kg (kolejne 10 kg) + 1 mL/kg (każdy kg powyżej 20)
Holliday–Segar na dobę
100 / 50 / 20 mL/kg dla tych samych przedziałów
Bilans płynów
przyjęte − wydalone
Kostki lodu
liczą się jako połowa swojej objętości
Diureza
mL/kg/h = mL / (kg × h)
Czas wlewu
czas (h) = pozostała objętość (mL) / prędkość (mL/h)
Przetoczona objętość
mL = prędkość × czas

Skale oceny klinicznej

Skala śpiączki Glasgow (GCS)
GCS = E (1–4) + V (1–5) + M (1–6) = 3–15
Apgar
5 objawów × 0–2 = 0–10; 7–10 uspokajający, 4–6 umiarkowanie nieprawidłowy, 0–3 niski
Skala Braden
5 × (1–4) + 1 × (1–3) = 6–23; ≤ 18 ryzyko
Skala ryzyka upadku Morse’a
upadki 25, diagnoza 15, pomoc 15/30, wkłucie dożylne 20, chód 10/20, stan psychiczny 15
Ryzyko według NEWS2
0–4 niskie; pojedyncze 3 niskie–średnie; 5–6 średnie; ≥ 7 wysokie
Średnie ciśnienie tętnicze (MAP)
MAP = (SBP + 2·DBP)/3 = DBP + PP/3
Ciśnienie tętna i wskaźnik wstrząsu
PP = SBP − DBP, SI = HR/SBP
Wskaźnik masy ciała
BMI = kg/m² = 703·lb/in²

Metoda

  1. Znajdź arkusz punktacji używany w pytaniu i jego zakres (GCS 3–15, Apgar 0–10, Braden 6–23, Morse 0–125).
  2. Oceń każdą pozycję osobno, dopasowując opis do jej poziomu.
  3. Dodaj punkty z pozycji i sprawdź, czy suma mieści się w zakresie.
  4. Zastosuj punkty odcięcia: w NEWS2 szukaj także każdego pojedynczego parametru dającego 3 punkty.
  5. Dla wartości pochodnych użyj MAP = (SBP + 2·DBP)/3, PP = SBP − DBP, SI = HR/SBP i BMI = kg/m².

Interpretacja gazometrii krwi tętniczej

Zakresy prawidłowe
pH 7,35–7,45, PaCO₂ 35–45 mmHg (4,7–6,0 kPa), HCO₃⁻ 22–26 mmol/L
ROME
Zaburzenie oddechowe: PaCO₂ odwrotnie do pH; metaboliczne: HCO₃⁻ zgodnie z pH
Wzór Wintersa
PaCO₂ = 1,5·HCO₃⁻ + 8 ± 2
Zasadowica metaboliczna
PaCO₂ ≈ 0,7·HCO₃⁻ + 21
Luka anionowa
AG = Na⁺ − (Cl⁻ + HCO₃⁻) ≈ 8–12
Luka anionowa skorygowana o albuminy
AG + 2,5·(4,0 − alb g/dL) = AG + 0,25·(40 − alb g/L)
Wskaźnik delta
(AG − 12)/(24 − HCO₃⁻)
Wskaźnik P/F
PaO₂/FiO₂
Równanie gazu pęcherzykowego
PAO₂ = FiO₂·(760 − 47) − PaCO₂/0,8
Osmolalność surowicy
2·Na⁺ + glucose + urea (2·Na⁺ + glucose/18 + BUN/2,8)

Metoda

  1. Odczytaj pH: poniżej 7,35 to kwasica, powyżej 7,45 zasadowica.
  2. Znajdź wartość, która to tłumaczy: PaCO₂ zmieniające się odwrotnie do pH oznacza zaburzenie oddechowe, HCO₃⁻ zmieniające się zgodnie z pH – metaboliczne.
  3. Spójrz na drugą wartość: prawidłowa oznacza brak wyrównania, nieprawidłowa w kierunku wyrównującym oznacza wyrównanie częściowe, a prawidłowe pH przy obu wartościach nieprawidłowych oznacza wyrównanie całkowite.
  4. Przy kwasicy metabolicznej porównaj PaCO₂ ze wzorem Wintersa, 1,5·HCO₃⁻ + 8 ± 2, i oblicz lukę anionową Na⁺ − (Cl⁻ + HCO₃⁻).
  5. Wysoką lukę anionową sprawdź wskaźnikiem delta, a przy niskiej albuminie – luką skorygowaną.

Interpretacja zapisu rytmu EKG

Papier (25 mm/s, 10 mm/mV)
1 mała kratka = 0,04 s, 1 duża kratka = 0,20 s, 10 mm = 1 mV
Częstość akcji serca, rytm regularny
300 ÷ duże kratki = 1500 ÷ małe kratki = 60 ÷ RR (s)
Częstość akcji serca, rytm nieregularny
Zespoły QRS w 6 s × 10
Prawidłowy odstęp PR
0,12–0,20 s
Prawidłowy czas trwania QRS
< 0.12 s
QTc (Bazett)
QT/√RR
QTc (Fridericia)
QT/∛RR
QTc (Framingham)
QT + 154·(1 − RR)
Częstości zatokowe
bradykardia < 60, prawidłowa 60–100, tachykardia > 100 /min
Częstości rytmów zastępczych
węzłowy 40–60, komorowy 20–40 /min
Szybkie rytmy
SVT 150–250 /min (wąskie), VT > 100 /min (szerokie)

Metoda

  1. Częstość: przy rytmie regularnym podziel 300 przez liczbę dużych kratek lub 1500 przez liczbę małych kratek między dwoma załamkami R; przy rytmie nieregularnym policz zespoły QRS w 6 sekundach i pomnóż przez 10.
  2. Rytm: porównaj odstępy R–R. Równe oznaczają rytm regularny; powtarzający się wzorzec to rytm regularnie nieregularny; brak jakiegokolwiek wzorca to rytm całkowicie nieregularny.
  3. Załamki P: czy w odprowadzeniu II przed każdym zespołem QRS jest dodatni załamek P, wszystkie takie same? Szukaj fal migotania lub fal o kształcie zębów piły, odwróconych załamków P i załamków P bez zespołu QRS.
  4. Odstęp PR: od początku P do początku QRS, prawidłowo 0,12–0,20 s i stały. Sprawdź, czy się wydłuża, czy pozostaje stały przed wypadnięciem pobudzenia, czy zmienia się przypadkowo.
  5. Czas trwania QRS: poniżej 0,12 s to wąski; 0,12 s lub więcej to szeroki. Następnie nazwij rytm, a dla QT użyj QTc = QT/√RR (Bazett) z czasami w sekundach.

2Zadania do ćwiczenia

1.Podstawy pielęgniarstwaŚredni

Why should a patient wash and dry their hands before a fingerprick glucose test?

  1. ASugar on the skin can give a falsely high reading
  2. BIt is only needed if the hands look dirty
  3. CWet hands give a falsely high reading
  4. DClean hands make the finger bleed more slowly
2.Podstawy pielęgniarstwaTrudny

A patient wants to keep taking St John's wort, a herbal remedy, while in hospital. Why should the nurse tell the prescriber?

  1. AIt interacts with many medicines and can reduce their effect
  2. BHerbal remedies are always banned in hospital
  3. CIt must be swapped for a prescribed antidepressant at once
  4. DIt has no effects, so it is a waste of time
3.Kontrola zakażeń i bezpieczeństwo pacjentaŚredni

A nurse finds a used needle in a patient’s bed linen. What should the nurse do?

  1. ALeave it where it is for the housekeeping staff to remove later in the day
  2. BPick it up by the hub or with forceps, put it in a sharps container and report it
  3. CFold it into the linen and send it to the laundry
  4. DRecap it with two hands before throwing it away
4.Kontrola zakażeń i bezpieczeństwo pacjentaTrudny

Before the wound is closed, the sponge count does not match the starting count. What should happen?

  1. AClose the wound to avoid a long anesthetic and recount the sponges after surgery
  2. BChange the count on the record so that it matches, then close the wound as planned
  3. CAssume that the first count was wrong and continue
  4. DTell the surgeon and team, search for the item, and image the patient per policy if it is not found
5.Ustalanie priorytetów i delegowanieŚredni

A patient’s urinary catheter has drained no urine for two hours, and the lower abdomen is swollen. What should the nurse do first?

  1. AEncourage the patient to drink more water
  2. BRemove the catheter and wait for the patient to void
  3. CCheck the tubing for kinks or obstruction
  4. DGive a prescribed diuretic straight away
6.Ustalanie priorytetów i delegowanieTrudny

Which nursing approach may raise intracranial pressure in a patient with a head injury?

  1. ADoing suctioning, turning and bathing all at the same time
  2. BSpacing out care with rest periods in between activities
  3. CKeeping the room calm and quiet
  4. DKeeping the head in line with the body
7.Pielęgniarstwo kliniczneŚredni

A patient is started on spironolactone while already taking an ACE inhibitor. Which blood result should be watched most closely?

  1. ACalcium, because both drugs lower it
  2. BPotassium, because both drugs can raise it
  3. CSodium, because both drugs raise it sharply
  4. DGlucose, because both drugs cause hyperglycaemia
8.Pielęgniarstwo kliniczneTrudny

Which patient should the nurse assess first?

  1. AA patient with asthma who can only speak in single words
  2. BA patient with COPD whose SpO2 is 89% and within their target range
  3. CA patient with diabetes whose glucose is 11 mmol/L (198 mg/dL) before lunch
  4. DA postoperative patient who rates their pain as 6/10
9.Wartości laboratoryjne i elektrolityŚredni

A patient with chronic kidney disease has a potassium of 5,6 mEq/L. Which food should the nurse advise the patient to limit?

  1. AApples
  2. BWhite rice
  3. CCabbage
  4. DBananas
10.Wartości laboratoryjne i elektrolityTrudny

A patient who had pituitary surgery has fatigue and cold intolerance. The free T4 is low and the TSH is low. What does this pattern suggest?

  1. ANormal thyroid function with a laboratory error in T4
  2. BSecondary (central) hypothyroidism from pituitary failure
  3. CPrimary hypothyroidism from failure of the thyroid gland
  4. DHyperthyroidism from overactivity of the thyroid gland
11.FarmakologiaŚredni

Ipratropium to lek rozszerzający oskrzela stosowany w POChP. Jak działa?

  1. ABlokuje receptory leukotrienowe
  2. BZmniejsza zapalenie jak glikokortykosteroid
  3. CBlokuje receptory muskarynowe w mięśniach gładkich dróg oddechowych
  4. DPobudza receptory beta-2-adrenergiczne w drogach oddechowych
12.FarmakologiaTrudny

A patient taking carbimazole or methimazole (thiamazole) for Graves' disease reports a sore throat and fever. What should the nurse suspect and do?

  1. AA common cold; advise rest and fluids and continue the drug as usual
  2. BAgranulocytosis; stop the drug and check the white cell count urgently
  3. CThyroid storm; double the next dose of the drug
  4. DHypothyroidism; add levothyroxine at once
13.Choroby wewnętrzne i chirurgiczne: układ krążenia i oddechowyŚredni

Dlaczego u pacjenta z chorobą niedokrwienną serca nie wolno nagle odstawiać beta-blokera?

  1. ALek pozostaje zmagazynowany w tkankach przez kilka miesięcy
  2. BNagłe odstawienie powoduje ciężką i przedłużoną hipoglikemię
  3. CTachykardia i nadciśnienie z odbicia mogą wywołać dławicę lub zawał
  4. DCzynność serca staje się potem trwale wolna
14.Choroby wewnętrzne i chirurgiczne: układ krążenia i oddechowyTrudny

A patient receiving weeks of IV antibiotics through a PICC line in the left arm develops swelling and aching of that arm and neck veins that look fuller on the left. What should the nurse suspect?

  1. AA catheter-related deep vein thrombosis
  2. BA local skin allergy to the dressing
  3. CAn expected effect of the antibiotic
  4. DLymphoedema from lying in bed
15.Choroby wewnętrzne i chirurgiczne: neurologia, endokrynologia i nerkiŚredni

A patient uses a continuous glucose monitor. Which statement is correct?

  1. AIt makes finger-prick checks unnecessary in every situation
  2. BIt reads glucose in fluid under the skin, a little behind blood glucose
  3. CIt measures glucose directly in the blood every second of the day
  4. DIt works by giving small doses of insulin automatically
16.Choroby wewnętrzne i chirurgiczne: neurologia, endokrynologia i nerkiTrudny

Jaki problem z czasem podawania leków jest ważny dla pacjentów hemodializowanych?

  1. AW dniach dializ nie można przyjmować żadnych leków
  2. BWszystkie leki należy podawać tuż przed sesją
  3. CDializa nie usuwa żadnych leków
  4. DLeki ulegające dializie mogą wymagać podania po sesji
17.Choroby wewnętrzne i chirurgiczne: przewód pokarmowy, okres okołooperacyjny i onkologiaŚredni

Jaka jest główna różnica kliniczna między niedrożnością jelita cienkiego a grubego?

  1. AJelito cienkie: tylko wyraźne rozdęcie; jelito grube: brak bólu, wymiotów i rozdęcia
  2. BJelito cienkie: brak wymiotów; jelito grube: wczesne obfite wymioty bez rozdęcia
  3. CJelito cienkie: wczesne wymioty, mniejsze rozdęcie; jelito grube: późniejsze wymioty, wyraźne rozdęcie
  4. DBrak różnic klinicznych; tylko tomografia komputerowa je rozróżnia
18.Choroby wewnętrzne i chirurgiczne: przewód pokarmowy, okres okołooperacyjny i onkologiaTrudny

Which new prescription for a patient with cirrhosis should the nurse question?

  1. ASpironolactone for ascites
  2. BLactulose to keep the bowels open
  3. CRegular ibuprofen for back pain
  4. DThiamine supplements
19.Pielęgniarstwo położniczeŚredni

Why is congenital hypothyroidism included in newborn screening?

  1. AIt causes jaundice that cannot be treated
  2. BIt can only be treated before birth
  3. CIt causes hip dysplasia
  4. DEarly treatment prevents brain damage
20.Pielęgniarstwo położniczeTrudny

A newborn whose mother had a fever and prolonged rupture of membranes is well at birth. Why does the nurse monitor this baby closely?

  1. AThe baby has a higher risk of hip dysplasia
  2. BThe baby has a higher risk of early sepsis
  3. CThe baby is likely to be post-term
  4. DThe baby will certainly develop jaundice
21.Pielęgniarstwo pediatryczneŚredni

Which signs suggest digoxin toxicity in a child?

  1. AHigh fever with a spreading red rash
  2. BFast heart rate with high blood pressure
  3. CIncreased appetite, extra energy and rapid weight gain over a few days
  4. DNausea, vomiting, poor feeding and a slow heart rate
22.Pielęgniarstwo pediatryczneTrudny

A baby born to a mother who used opioids in pregnancy has a high-pitched cry, tremors, sneezing and poor feeding. Which plan is best?

  1. AKeep the baby in a bright, busy area of the unit and stimulate them often to keep them awake
  2. BGive naloxone to reverse the effects of the opioid
  3. CDelay all feeds until the tremors and sneezing have settled
  4. DLow-stimulation care, swaddling, small frequent feeds and a withdrawal scoring tool
23.Pielęgniarstwo psychiatryczneŚredni

The nurse notices that she is spending much longer with one patient than with the others and feels she is the only one who can help him. What does this most likely indicate?

  1. APossible boundary problems that she should discuss in supervision
  2. BAn ideal therapeutic relationship
  3. CTransference by the patient towards the nurse, which is never the nurse's concern
  4. DThat the patient needs to be transferred to another unit
24.Pielęgniarstwo psychiatryczneTrudny

A patient with anorexia nervosa is admitted with a BMI of 14, dizziness and low potassium. Which goal is the priority in the first days?

  1. AGaining insight into family relationships through therapy
  2. BMedical stabilisation, with careful refeeding and correction of electrolytes
  3. CImproving body image through group discussions
  4. DPlanning her return to university and her studies after discharge
25.Obliczenia pielęgniarskie i przeliczanie jednostekŚredni
7 lb 2 oz? kg1 lb = 16 oz1 kg = 2,2 lb

Ćwiczenie (wymyślone wartości, nie stanowią wskazówek klinicznych). Noworodek waży 7 lb 2 oz. Używając 1 lb = 16 oz i 1 kg = 2,2 lb, oblicz masę m w kilogramach. Zaokrąglij do dwóch miejsc po przecinku.

7 lb 2 oz1 lb = 16 oz1 kg = 2,2 lb
m = kg
26.Obliczenia pielęgniarskie i przeliczanie jednostekTrudny
00:0019:2004:30t = ?

Ćwiczenie (wymyślone wartości, nie stanowią wskazówek klinicznych). Wlew rozpoczyna się o 19:20 i kończy o 04:30 następnego ranka (zegar 24-godzinny). Ile godzin t trwał? Podaj odpowiedź w godzinach jako ułamek dziesiętny, zaokrągloną do dwóch miejsc po przecinku.

19:2004:30
t = h
27.Obliczanie dawekŚredni
1:10 000ampułkaV = ? mL

Ampułkostrzykawka epinefryny (adrenaliny) ma oznaczenie 1:10 000 (0,1 mg/mL). Zlecono 1 mg IV w zatrzymaniu krążenia. Jaką objętość V podasz?

1:10 0001 mg
V = mL
28.Obliczanie dawekTrudny
125 mg/5 mLV = ? mL

Pacjent waży 88 lb. Zlecono 10 mg/kg jednorazowo, a roztwór podstawowy zawiera 125 mg w 5 mL. Przyjmując 1 kg = 2,2 lb, jaką objętość V podasz?

88 lb10 mg/kg125 mg/5 mL1 kg = 2,2 lb
V = mL
29.Szybkość wlewów dożylnychŚredni
60 gtt/mL25 mL/h? gtt/min

Zlecono wlew z szybkością 25 mL/h, ale nie ma dostępnej pompy. Wlew jest grawitacyjny przez zestaw o 60 gtt/mL. Wyznacz szybkość kapania R w kroplach na minutę.

25 mL/h60 gtt/mL
R = gtt/min
30.Szybkość wlewów dożylnychTrudny
380 mLpozostało? mL/h4 h pozostało

Zlecono 1000 mL w ciągu 12 godzin. Po 8 godzinach stwierdzasz, że w worku pozostało jeszcze 380 mL, a wlew nadal musi zakończyć się na czas. O ile procent Δ trzeba zwiększyć pierwotną szybkość pompy?

1000 mL / 12 hpo 8 h: 380 mL
Δ = %
31.Dawkowanie w pediatrii i intensywnej terapiiŚredni
50 szt.50 mLinsulina krótkodziałająca? mL/h7 szt./h

Ćwiczenie (wymyślone wartości, nie stanowią wskazówek klinicznych). Wlew zawiera 50 jednostek insuliny krótkodziałającej w 50 mL. Zlecenie to 7 jednostek/h. Wyznacz prędkość pompy R w mL/h. Zaokrąglij do jednego miejsca po przecinku.

50 szt./50 mL7 szt./h
R = mL/h
32.Dawkowanie w pediatrii i intensywnej terapiiTrudny
400 mg250 mLdopamine? mL/h82 kg12 mcg/kg/min

Ćwiczenie (wymyślone wartości, nie stanowią wskazówek klinicznych). Worek zawiera dopamine 400 mg w 250 mL. Zlecenie to 12 mcg/kg/min dla pacjenta o masie ciała 82 kg. Jaką prędkość R ustawiasz na pompie, w mL/h? Zaokrąglij do jednego miejsca po przecinku.

400 mg/250 mL12 mcg/kg/min82 kg
R = mL/h
33.Płyny dożylne i bilans płynówŚredni
PrzyjęteWydalonezmiana 12-godzinnawoda200 mLzupa150 mLWlew dożylny100 mL/h × 12 hantybiotyk dożylnie1 × 100 mLmocz150 mLmocz200 mL

Ćwiczenie (wymyślone wartości, nie stanowią wskazówek klinicznych). Karta pokazuje płyny przyjęte i wydalone przez pacjenta podczas jednej 12-godzinnej zmiany. Wlew dożylny płynął z podaną prędkością przez całą zmianę. Wyznacz bilans płynów B = przyjęte − wydalone w mL (wynik ujemny oznacza stratę netto).

woda: 200 mLzupa: 150 mLWlew dożylny: 100 mL/h × 12 hantybiotyk dożylnie: 1 × 100 mLmocz: 150 mLmocz: 200 mL
B = mL
34.Płyny dożylne i bilans płynówTrudny
1000 mL120 mL/hstart 10:4514:45: ? mL

Ćwiczenie (wymyślone wartości, nie stanowią wskazówek klinicznych). Worek 1000 mL podłączono o 10:45 i jest podawany przez pompę z prędkością 120 mL/h. Ile mL V zostanie w worku o 14:45?

1000 mL120 mL/h10:45 → 14:45
V = mL
35.Skale oceny klinicznejŚredni
H? / 25+D? / 15+Aid? / 30+IV? / 20+G? / 20+MS? / 15Σ?

Ćwiczenie (wymyślone wartości, nie stanowią wskazówek klinicznych). Pacjent z zadania jest oceniany w skali Morse’a: upadki w wywiadzie w ciągu ostatnich 3 miesięcy: nie; diagnoza dodatkowa: nie; pomoc w poruszaniu się: kule, laska lub chodzik; terapia dożylna lub wkłucie zamknięte: tak; chód: prawidłowy, leżenie w łóżku lub wózek inwalidzki; stan psychiczny: zna swoje ograniczenia. Oblicz sumę w skali Morse’a MFS.

0–125
MFS =
36.Skale oceny klinicznejTrudny
3210123RR≤89–1112–2021–24≥25SpO₂≤9192–9394–95≥96powietrze / O₂O₂powietrzeSBP≤9091–100101–110111–219≥220HR≤4041–5051–9091–110111–130≥131ACVPUAC, V, P, UT °C≤35,035,1–36,036,1–38,038,1–39,0≥39,1niskiniskie–średnieśredniwysoki

Ćwiczenie (wymyślone wartości, nie stanowią wskazówek klinicznych). Użyj tabeli NEWS2 (SpO₂ w skali 1) dla tych obserwacji: częstość oddechów 20/min, SpO₂ 98% na powietrzu atmosferycznym, ciśnienie tętnicze 96/58 mmHg, tętno 82/min, przytomny, temperatura 36,6 °C. Do której grupy ryzyka klinicznego należy pacjent? Kliknij ją.

RR 20SpO₂ 98%powietrzeSBP 96HR 82AT 36,6 °C
  1. 1niski
  2. 2niskie–średnie
  3. 3średni
  4. 4wysoki
37.Interpretacja gazometrii krwi tętniczejŚredni
pH7,357,457,12PaCO₂mmHg354576HCO₃⁻mmol/L222624niewyrównaneczęściowo wyrównanecałkowicie wyrównane

Gazometria krwi tętniczej do ćwiczeń pokazuje pH 7,12, PaCO₂ 76 mmHg (10,1 kPa) oraz HCO₃⁻ 24 mmol/L. Zaburzeniem pierwotnym jest kwasica oddechowa. W jakim stopniu jest wyrównane? Kliknij odpowiedź.

pH 7,12PaCO₂ 76 mmHg (10,1 kPa)HCO₃⁻ 24 mmol/L
  1. 1niewyrównane
  2. 2częściowo wyrównane
  3. 3całkowicie wyrównane
38.Interpretacja gazometrii krwi tętniczejTrudny
pH7,357,457,33PaCO₂mmHg354535HCO₃⁻mmol/L222618dodatkowa kwasica z prawidłową lukączysta kwasica z dużą lukądodatkowa zasadowica metaboliczna

Gazometria do ćwiczeń pokazuje pH 7,33, PaCO₂ 35 mmHg (4,7 kPa) oraz HCO₃⁻ 18 mmol/L, przy Na⁺ 135 i Cl⁻ 101 mmol/L. Użyj luki anionowej i wskaźnika delta, aby kliknąć najlepszą interpretację.

pH 7,33PaCO₂ 35 mmHg (4,7 kPa)HCO₃⁻ 18 mmol/LNa⁺ 135 mmol/LCl⁻ 101 mmol/L
  1. 1dodatkowa kwasica z prawidłową luką
  2. 2czysta kwasica z dużą luką
  3. 3dodatkowa zasadowica metaboliczna
39.Interpretacja zapisu rytmu EKGŚredni
II25 mm/s · 10 mm/mVprawidłowy rytm zatokowyarytmia zatokowabradykardia zatokowamigotanie przedsionków

Zinterpretuj ten zapis rytmu w odprowadzeniu II. Jaki to rytm? Kliknij odpowiedź.

odprowadzenie II, 25 mm/s, 10 mm/mV1 mała kratka = 0,04 s, 1 duża kratka = 0,20 sdługość zapisu 6 s
  1. 1prawidłowy rytm zatokowy
  2. 2arytmia zatokowa
  3. 3bradykardia zatokowa
  4. 4migotanie przedsionków
40.Interpretacja zapisu rytmu EKGTrudny
II25 mm/s · 10 mm/mVblok AV II stopnia typu IIbradykardia zatokowablok AV III stopnia (całkowity)blok AV II stopnia typu I (Wenckebacha)

Ten zapis w odprowadzeniu II pokazuje zaburzenie przewodzenia między przedsionkami a komorami. Jaki to rytm? Kliknij odpowiedź.

odprowadzenie II, 25 mm/s, 10 mm/mV1 mała kratka = 0,04 s, 1 duża kratka = 0,20 sdługość zapisu 6 s
  1. 1blok AV II stopnia typu II
  2. 2bradykardia zatokowa
  3. 3blok AV III stopnia (całkowity)
  4. 4blok AV II stopnia typu I (Wenckebacha)

3Roztwory

1.Podstawy pielęgniarstwa

Odpowiedź: A · Sugar on the skin can give a falsely high reading

Dlaczego to jest odpowiedź

Traces of food or drink on the finger can raise the reading. Washing with water and drying fully gives an accurate result; alcohol wipes can also affect some meters.

Odpowiedź

A · Sugar on the skin can give a falsely high reading
2.Podstawy pielęgniarstwa

Odpowiedź: A · It interacts with many medicines and can reduce their effect

Dlaczego to jest odpowiedź

St John's wort induces liver enzymes and can lower levels of drugs such as warfarin and the contraceptive pill. All herbal and over-the-counter products are recorded and reviewed.

Odpowiedź

A · It interacts with many medicines and can reduce their effect
3.Kontrola zakażeń i bezpieczeństwo pacjenta

Odpowiedź: B · Pick it up by the hub or with forceps, put it in a sharps container and report it

Dlaczego to jest odpowiedź

A loose needle is a hazard to everyone who handles the linen. The nurse disposes of it safely without recapping, using an instrument if needed, and reports the incident so the cause can be addressed.

Odpowiedź

B · Pick it up by the hub or with forceps, put it in a sharps container and report it
4.Kontrola zakażeń i bezpieczeństwo pacjenta

Odpowiedź: D · Tell the surgeon and team, search for the item, and image the patient per policy if it is not found

Dlaczego to jest odpowiedź

A count discrepancy is reported to the whole team at once. Closure waits while the field, wound and room are searched, and an x-ray is taken per policy if the item is still missing.

Odpowiedź

D · Tell the surgeon and team, search for the item, and image the patient per policy if it is not found
5.Ustalanie priorytetów i delegowanie

Odpowiedź: C · Check the tubing for kinks or obstruction

Dlaczego to jest odpowiedź

Sudden lack of drainage with a full bladder usually means a kinked or blocked catheter. The nurse checks the tubing and position first, then follows the policy for irrigation or replacement.

Odpowiedź

C · Check the tubing for kinks or obstruction
6.Ustalanie priorytetów i delegowanie

Odpowiedź: A · Doing suctioning, turning and bathing all at the same time

Dlaczego to jest odpowiedź

Clustering several stimulating activities can cause a sustained rise in intracranial pressure. Spacing care, keeping the neck straight and a calm environment help keep it down.

Odpowiedź

A · Doing suctioning, turning and bathing all at the same time
7.Pielęgniarstwo kliniczne

Odpowiedź: B · Potassium, because both drugs can raise it

Dlaczego to jest odpowiedź

Spironolactone and ACE inhibitors both reduce potassium excretion, so the combination can cause dangerous hyperkalaemia. Potassium and renal function should be checked regularly.

Odpowiedź

B · Potassium, because both drugs can raise it
8.Pielęgniarstwo kliniczne

Odpowiedź: A · A patient with asthma who can only speak in single words

Dlaczego to jest odpowiedź

Being unable to complete sentences is a sign of acute severe or life-threatening asthma, an airway and breathing emergency. The other patients need attention but are not immediately life-threatened.

Odpowiedź

A · A patient with asthma who can only speak in single words
9.Wartości laboratoryjne i elektrolity

Odpowiedź: D · Bananas

Dlaczego to jest odpowiedź

Bananas, oranges, potatoes, tomatoes, dried fruit and beans are high in potassium. Apples, white rice and cabbage are lower-potassium choices that are commonly allowed on a potassium-restricted diet.Sprawdzono w: Potassium in diet · MedlinePlus (NIH) (2026); Chronic kidney disease · MedlinePlus (NIH) (2025)

Odpowiedź

D · Bananas
10.Wartości laboratoryjne i elektrolity

Odpowiedź: B · Secondary (central) hypothyroidism from pituitary failure

Dlaczego to jest odpowiedź

In primary hypothyroidism, a low T4 causes a high TSH. A low T4 with a low or inappropriately normal TSH means the pituitary (or hypothalamus) is not producing enough TSH, so the TSH cannot be used alone to monitor treatment.Sprawdzono w: Thyroxine (T4) Test · MedlinePlus (NIH) (2024); Hypothyroidism · MedlinePlus (NIH) (2024)

Odpowiedź

B · Secondary (central) hypothyroidism from pituitary failure
11.Farmakologia

Odpowiedź: C · Blokuje receptory muskarynowe w mięśniach gładkich dróg oddechowych

Dlaczego to jest odpowiedź

Ipratropium to wziewny lek przeciwmuskarynowy. Blokuje skurcz oskrzeli i wydzielanie śluzu zależne od nerwu błędnego, co jest szczególnie przydatne w POChP.

Odpowiedź

C · Blokuje receptory muskarynowe w mięśniach gładkich dróg oddechowych
12.Farmakologia

Odpowiedź: B · Agranulocytosis; stop the drug and check the white cell count urgently

Dlaczego to jest odpowiedź

Thionamides can cause agranulocytosis, which leaves the patient unable to fight infection. Sore throat, fever or mouth ulcers need an urgent full blood count, and the drug is stopped while waiting.

Odpowiedź

B · Agranulocytosis; stop the drug and check the white cell count urgently
13.Choroby wewnętrzne i chirurgiczne: układ krążenia i oddechowy

Odpowiedź: C · Tachykardia i nadciśnienie z odbicia mogą wywołać dławicę lub zawał

Dlaczego to jest odpowiedź

Długotrwała blokada receptorów beta zwiększa ich liczbę i wrażliwość. Nagłe odstawienie naraża je na prawidłowe stężenie adrenaliny, co może powodować tachykardię z odbicia, nadciśnienie i niedokrwienie mięśnia sercowego. Dawki zmniejsza się stopniowo.

Odpowiedź

C · Tachykardia i nadciśnienie z odbicia mogą wywołać dławicę lub zawał
14.Choroby wewnętrzne i chirurgiczne: układ krążenia i oddechowy

Odpowiedź: A · A catheter-related deep vein thrombosis

Dlaczego to jest odpowiedź

Upper-limb DVT is a recognised complication of PICCs and other central lines. Arm swelling, pain and distended veins should be reported, and an ultrasound arranged. The line is not flushed forcefully, and treatment usually involves anticoagulation.

Odpowiedź

A · A catheter-related deep vein thrombosis
15.Choroby wewnętrzne i chirurgiczne: neurologia, endokrynologia i nerki

Odpowiedź: B · It reads glucose in fluid under the skin, a little behind blood glucose

Dlaczego to jest odpowiedź

CGM sensors measure interstitial glucose, which lags several minutes behind blood glucose, especially when levels change fast. A finger-prick check is advised when symptoms do not match the reading.

Odpowiedź

B · It reads glucose in fluid under the skin, a little behind blood glucose
16.Choroby wewnętrzne i chirurgiczne: neurologia, endokrynologia i nerki

Odpowiedź: D · Leki ulegające dializie mogą wymagać podania po sesji

Dlaczego to jest odpowiedź

Leki ulegające dializie (np. niektóre antybiotyki) mogą być podawane po sesji, aby nie zostały usunięte. Leki hipotensyjne często wstrzymuje się przed dializą, aby uniknąć niedociśnienia. Czas podania ustalają lekarz zlecający i farmaceuta.

Odpowiedź

D · Leki ulegające dializie mogą wymagać podania po sesji
17.Choroby wewnętrzne i chirurgiczne: przewód pokarmowy, okres okołooperacyjny i onkologia

Odpowiedź: C · Jelito cienkie: wczesne wymioty, mniejsze rozdęcie; jelito grube: późniejsze wymioty, wyraźne rozdęcie

Dlaczego to jest odpowiedź

W niedrożności proksymalnej jelita cienkiego wymioty są wczesne i nasilone, a rozdęcie niewielkie. W niedrożności jelita grubego rozdęcie jest wyraźne, zaparcie wczesne, a wymioty późniejsze (mogą być kałowe). Badania obrazowe potwierdzają poziom i przyczynę.

Odpowiedź

C · Jelito cienkie: wczesne wymioty, mniejsze rozdęcie; jelito grube: późniejsze wymioty, wyraźne rozdęcie
18.Choroby wewnętrzne i chirurgiczne: przewód pokarmowy, okres okołooperacyjny i onkologia

Odpowiedź: C · Regular ibuprofen for back pain

Dlaczego to jest odpowiedź

NSAIDs can cause kidney injury, fluid retention and GI bleeding in cirrhosis and should be avoided. Paracetamol at a reduced, carefully reviewed dose is usually preferred for pain.

Odpowiedź

C · Regular ibuprofen for back pain
19.Pielęgniarstwo położnicze

Odpowiedź: D · Early treatment prevents brain damage

Dlaczego to jest odpowiedź

Untreated congenital hypothyroidism causes poor growth and intellectual disability. Daily levothyroxine started in the first weeks allows normal development.

Odpowiedź

D · Early treatment prevents brain damage
20.Pielęgniarstwo położnicze

Odpowiedź: B · The baby has a higher risk of early sepsis

Dlaczego to jest odpowiedź

Maternal fever, prolonged rupture of membranes and intra-amniotic infection are risk factors for early-onset sepsis. Many protocols require observation of vital signs and feeding, and sometimes blood tests or antibiotics.

Odpowiedź

B · The baby has a higher risk of early sepsis
21.Pielęgniarstwo pediatryczne

Odpowiedź: D · Nausea, vomiting, poor feeding and a slow heart rate

Dlaczego to jest odpowiedź

Early signs of digoxin toxicity in children include anorexia, nausea, vomiting and bradycardia or other arrhythmias. Low potassium increases the risk of toxicity, so potassium levels are monitored.

Odpowiedź

D · Nausea, vomiting, poor feeding and a slow heart rate
22.Pielęgniarstwo pediatryczne

Odpowiedź: D · Low-stimulation care, swaddling, small frequent feeds and a withdrawal scoring tool

Dlaczego to jest odpowiedź

Neonatal abstinence (withdrawal) is managed first with calm, low-stimulation care, swaddling, frequent feeds and support for parents, with regular scoring to guide any drug treatment. Naloxone is avoided because it can trigger acute withdrawal and seizures.

Odpowiedź

D · Low-stimulation care, swaddling, small frequent feeds and a withdrawal scoring tool
23.Pielęgniarstwo psychiatryczne

Odpowiedź: A · Possible boundary problems that she should discuss in supervision

Dlaczego to jest odpowiedź

Feeling special or indispensable to one patient, and giving them extra time, are warning signs of over-involvement. Discussing this in clinical supervision helps the nurse keep a therapeutic relationship.

Odpowiedź

A · Possible boundary problems that she should discuss in supervision
24.Pielęgniarstwo psychiatryczne

Odpowiedź: B · Medical stabilisation, with careful refeeding and correction of electrolytes

Dlaczego to jest odpowiedź

Severe malnutrition and electrolyte imbalance can be life-threatening. Medical stabilisation and safe refeeding come first; psychological therapy becomes more effective once she is physically safer.

Odpowiedź

B · Medical stabilisation, with careful refeeding and correction of electrolytes
25.Obliczenia pielęgniarskie i przeliczanie jednostek

Odpowiedź: m = 3,24 kg

Miary domowe i masa: w egzaminach pielęgniarskich używa się zaokrąglonych odpowiedników: 1 łyżeczka (tsp) = 5 mL, 1 łyżka stołowa (tbsp) = 15 mL = 3 łyżeczki, 1 uncja płynu (fl oz) = 30 mL = 2 łyżki, a 1 szklanka = 8 fl oz = 240 mL. Dla masy: 1 kg = 2,2 lb i 1 lb = 16 oz; dla długości: 1 cal = 2,54 cm. Ułóż przeliczenie tak, aby niechciana jednostka się skróciła.

Uncje na funty

2 oz/16 = 0,125 lb
7 + 0,125 = 7,125 lb

Funty na kilogramy

m = 7,125/2,2 = 3,239 ≈ 3,24 kg

Odpowiedź

m = 3,24 kg
26.Obliczenia pielęgniarskie i przeliczanie jednostek

Odpowiedź: t = 9,17 h

Zegar 24-godzinny: od godziny 13:00 dodaj 12 do godziny (3:45 po południu = 15:45). Od północy do 0:59 to 00:00–00:59, a 12:00–12:59 pozostaje 12:00–12:59. Przy powrocie odejmij 12 od godzin 13–23; godziny 00 stają się 12 (po północy). Czas przechodzący przez północ licz w dwóch częściach: do 24:00 (00:00), a potem od 00:00.

Przed północą

19:20 → 24:00 = 280 min

Po północy

00:00 → 04:30 = 270 min

Suma

280 + 270 = 550 min
t = 550/60 = 9,167 ≈ 9,17 h

Odpowiedź

t = 9,17 h
27.Obliczanie dawek

Odpowiedź: V = 10 mL

Solution strengths: a percentage strength is grams per 100 mL, so 1% = 1 g/100 mL = 10 mg/mL. A ratio strength 1:1000 means 1 g in 1000 mL = 1 mg/mL; 1:10 000 is 0,1 mg/mL. For a dilution the amount of drug stays the same: C₁·V₁ = C₂·V₂.

Stężenie

1:10 000 = 1 g/10000 mL = 0,1 mg/mL

Objętość

V = 1/0,1 = 10 mL

Odpowiedź

V = 10 mL

Etykiety w USA podają teraz mg/mL (1 mg/mL = 1:1000; 0,1 mg/mL = 1:10 000). Nigdy nie podawaj epinefryny 1 mg/mL w szybkim wstrzyknięciu dożylnym.

28.Obliczanie dawek

Odpowiedź: V = 16 mL

Dose calculation: the amount to give equals what is prescribed divided by what you have, times the quantity it comes in: amount = (desired dose/stock strength) × stock volume. Always keep the units the same (convert g to mg, mg to mcg first) and check that the answer is sensible.

Masa ciała w kg

88/2,2 = 40 kg

Dawka

10·40 = 400 mg

Objętość

V = (400/125)·5 = 16 mL

Odpowiedź

V = 16 mL
29.Szybkość wlewów dożylnych

Odpowiedź: R = 25 gtt/min

Infusion rates: a pump is set in mL/h = volume/time in hours. A gravity drip is counted in drops per minute: gtt/min = volume (mL) × drop factor (gtt/mL)/time (min). The drop factor is printed on the tubing package: macrodrip sets deliver 10, 15 or 20 gtt/mL (blood sets often 10 gtt/mL in the US, 15 in the UK) and microdrip sets 60 gtt/mL. Always use the drop factor the question or package gives.

Mililitry na minutę

25/60 = 0,4167 mL/min

Szybkość kapania

R = 0,4167·60 = 25 gtt/min

Odpowiedź

R = 25 gtt/min

Przy zestawie mikrokroplowym (60 gtt/mL) gtt/min jest równe mL/h.

30.Szybkość wlewów dożylnych

Odpowiedź: Δ = 14 %

Infusion rates: a pump is set in mL/h = volume/time in hours. A gravity drip is counted in drops per minute: gtt/min = volume (mL) × drop factor (gtt/mL)/time (min). The drop factor is printed on the tubing package: macrodrip sets deliver 10, 15 or 20 gtt/mL (blood sets often 10 gtt/mL in the US, 15 in the UK) and microdrip sets 60 gtt/mL. Always use the drop factor the question or package gives.

Pierwotna szybkość

1000/12 = 83,33 mL/h

Nowa szybkość

R = 380/4 = 95 mL/h

Zmiana procentowa

Δ = (95 − 83,33)/83,33·100% = 14%

Odpowiedź

Δ = 14%

W wielu szpitalach taka korekta do 25 % jest dozwolona bez nowego zlecenia; sprawdź lokalne procedury.

31.Dawkowanie w pediatrii i intensywnej terapii

Odpowiedź: R = 7 mL/h

Wlewy heparyny i insuliny: stężenie = jednostki w worku/objętość worka (jednostki/mL). Prędkość pompy (mL/h) = jednostki na godzinę/stężenie, a jednostki na godzinę = mL/h × stężenie. Przy zleceniu zależnym od masy ciała najpierw jednostki/h = jednostki/kg/h × masa ciała. Objętość bolusa = potrzebne jednostki/moc fiolki. Liczby służą wyłącznie do ćwiczeń; przy pacjencie zawsze postępuj zgodnie z lokalnymi procedurami i zlecaj podwójną kontrolę dawek wysokiego ryzyka.

Stężenie

50/50 = 1 szt./mL

Szybkość pompy

R = 7/1 = 7 mL/h

Odpowiedź

R = 7 mL/h
32.Dawkowanie w pediatrii i intensywnej terapii

Odpowiedź: R = 36,9 mL/h

Wlewy miareczkowane: najpierw wyznacz stężenie w mcg/mL (mg × 1000/mL). Przy zleceniu zależnym od masy ciała mcg/min = mcg/kg/min × masa ciała. Następnie mL/h = mcg/min × 60/stężenie. Licząc wstecz, mcg/kg/min = mL/h × stężenie/(60 × masa ciała). Liczby służą wyłącznie do ćwiczeń; przy pacjencie zawsze postępuj zgodnie z lokalnymi procedurami i zlecaj podwójną kontrolę dawek wysokiego ryzyka.

Stężenie

400 mg = 400 000 mcg
400 000/250 = 1600 mcg/mL

Dawka na minutę i na godzinę

12·82 = 984 mcg/min
984·60 = 59040 mcg/h

Szybkość pompy

R = 59040/1600 = 36,9 mL/h

Odpowiedź

R = 36,9 mL/h
33.Płyny dożylne i bilans płynów

Odpowiedź: B = 1300 mL

Płyny przyjęte i wydalone: do przyjętych wlicza się wszystko, co wchodzi (płyny doustne, wlewy dożylne, leki dożylne i przepłukania, żywienie przez zgłębnik); kostki lodu liczą się jako połowa swojej objętości. Do wydalonych wlicza się mocz, drenaże, wymiociny i inne straty. Bilans = suma przyjętych − suma wydalonych; bilans ujemny oznacza stratę netto. Liczby służą wyłącznie do ćwiczeń; przy pacjencie zawsze postępuj zgodnie z lokalnymi procedurami i zlecaj podwójną kontrolę dawek wysokiego ryzyka.

Suma przyjętych

doustnie: 200 + 150 = 350 mL
Wlew dożylny: 100·12 = 1200 mL
antybiotyk dożylnie: 1·100 = 100 mL
suma przyjętych = 1650 mL

Suma wydalonych

150 + 200 = 350 mL

Bilans

B = 1650 − 350 = 1300 mL

Odpowiedź

B = 1300 mL

Dodatni: przyjęto więcej płynów, niż zostało wydalone.

34.Płyny dożylne i bilans płynów

Odpowiedź: V = 520 mL

Czas wlewu: czas (h) = objętość do przetoczenia (mL)/prędkość (mL/h); użyj objętości pozostałej w worku, a nie pojemności worka. Przetoczona objętość = prędkość × czas. Godziny dziesiętne zamieniaj na godziny i minuty, mnożąc część ułamkową × 60 (0,5 h = 30 min, a nie 50 min). Liczby służą wyłącznie do ćwiczeń; przy pacjencie zawsze postępuj zgodnie z lokalnymi procedurami i zlecaj podwójną kontrolę dawek wysokiego ryzyka.

Czas, który upłynął

10:45 → 14:45 = 4 h

Przetoczona objętość

120·4 = 480 mL

Pozostała objętość

V = 1000 − 480 = 520 mL

Odpowiedź

V = 520 mL
35.Skale oceny klinicznej

Odpowiedź: MFS = 35

Skala ryzyka upadku Morse’a: sześć pozycji. Upadki w wywiadzie: nie 0, tak 25. Diagnoza dodatkowa: nie 0, tak 15. Pomoc w poruszaniu się: brak, leżenie w łóżku lub pomoc pielęgniarki 0; kule, laska lub chodzik 15; trzymanie się mebli 30. Terapia dożylna lub wkłucie zamknięte: nie 0, tak 20. Chód: prawidłowy, leżenie w łóżku lub wózek inwalidzki 0; słaby 10; zaburzony 20. Stan psychiczny: zna swoje ograniczenia 0; przecenia lub zapomina o ograniczeniach 15. Suma wynosi od 0 do 125. Punkty odcięcia ryzyka różnią się między szpitalami; często stosuje się 0–24 niskie, 25–44 umiarkowane i 45 lub więcej wysokie.

Oceń każdą pozycję

upadki w wywiadzie w ciągu ostatnich 3 miesięcy: nie → 0
diagnoza dodatkowa: nie → 0
pomoc w poruszaniu się: kule, laska lub chodzik → 15
terapia dożylna lub wkłucie zamknięte: tak → 20
chód: prawidłowy, leżenie w łóżku lub wózek inwalidzki → 0
stan psychiczny: zna swoje ograniczenia → 0

Dodaj

Suma w skali Morse’a = 0 + 0 + 15 + 20 + 0 + 0 = 35

Odpowiedź

MFS = 35
36.Skale oceny klinicznej

Odpowiedź: niski

NEWS2 (National Early Warning Score 2, Royal College of Physicians 2017): oceń każdy z siedmiu parametrów według tabeli (częstość oddechów, SpO₂ w skali 1, oddychanie powietrzem lub dodatkowym tlenem, ciśnienie skurczowe, tętno, stan świadomości w skali ACVPU i temperatura) i dodaj punkty. Ryzyko kliniczne: 0–4 niskie; wynik 3 w którymkolwiek pojedynczym parametrze niskie–średnie; 5–6 średnie; 7 lub więcej wysokie. Suma 5 lub więcej wymaga pilnej reakcji.

Oceń każdy parametr

RR 20/min → 0
SpO₂ 98% → 0
na powietrzu → 0
SBP 96 mmHg → 2
HR 82/min → 0
przytomny (A) → 0
T 36,6 °C → 0

Suma i czerwone wyniki

NEWS2 = 0 + 0 + 0 + 2 + 0 + 0 + 0 = 2
Żaden parametr nie daje 3 punktów.

Grupa ryzyka

niski

Odpowiedź

niski
37.Interpretacja gazometrii krwi tętniczej

Odpowiedź: niewyrównane

Czytanie gazometrii (ROME): najpierw pH: poniżej 7,35 to kwasica krwi, powyżej 7,45 zasadowica krwi. Potem znajdź wartość, która to tłumaczy. PaCO₂ (norma 35–45 mmHg, 4,7–6,0 kPa) to część oddechowa i w zaburzeniu oddechowym zmienia się odwrotnie do pH; HCO₃⁻ (norma 22–26 mmol/L) to część metaboliczna i zmienia się w tym samym kierunku co pH (ROME: Respiratory Opposite, Metabolic Equal). Druga wartość pokazuje wyrównanie: prawidłowa oznacza brak wyrównania; nieprawidłowa w kierunku, który przywraca pH, gdy pH jest nadal nieprawidłowe, oznacza wyrównanie częściowe; prawidłowe pH przy obu wartościach nieprawidłowych oznacza wyrównanie całkowite. Zakresy różnią się nieco między laboratoriami; to wartości do ćwiczeń.

ROME, wartość po wartości

pH 7,12: kwasica krwi (poniżej 7,35)
PaCO₂ 76 mmHg: wysoki (35–45)
HCO₃⁻ 24 mmol/L: wartości normalne (22–26)

Wyrównanie

niewyrównane

Odpowiedź

niewyrównane
38.Interpretacja gazometrii krwi tętniczej

Odpowiedź: dodatkowa kwasica z prawidłową luką

Oczekiwana kompensacja: w kwasicy metabolicznej wzór Wintera przewiduje PaCO₂ = 1,5·HCO₃⁻ + 8 ± 2 mmHg; zmierzona wartość powyżej tego zakresu wskazuje na dodatkową kwasicę oddechową, a poniżej na dodatkową zasadowicę oddechową. Luka anionowa AG = Na⁺ − (Cl⁻ + HCO₃⁻), prawidłowo około 8–12 mmol/L, odróżnia kwasicę metaboliczną z podwyższoną luką od kwasicy z prawidłową luką; niskie stężenie albumin maskuje podwyższoną lukę (dodaj 2,5 na każdy g/dL, o który albuminy są poniżej 4,0). Współczynnik delta (AG − 12)/(24 − HCO₃⁻) w przedziale od około 0,8 do 2 odpowiada czystej kwasicy z podwyższoną luką (niektóre podręczniki przyjmują 1 zamiast 0,8), wartość niższa dodatkowej kwasicy z prawidłową luką, a wartość powyżej 2 dodatkowej zasadowicy metabolicznej.

Luka anionowa

AG = 135 − (101 + 18) = 16

Wskaźnik delta

(16 − 12)/(24 − 18) = 0,6667
dodatkowa kwasica z prawidłową luką

Odpowiedź

dodatkowa kwasica z prawidłową luką
39.Interpretacja zapisu rytmu EKG

Odpowiedź: arytmia zatokowa

Kryteria rytmów (odprowadzenie II): rytm zatokowy ma dodatni załamek P przed każdym zespołem QRS, stały odstęp PR 0,12–0,20 s i wąski zespół QRS: prawidłowy rytm zatokowy 60–100/min, bradykardia zatokowa poniżej 60, tachykardia zatokowa powyżej 100. Migotanie przedsionków: brak załamków P, falująca linia podstawowa i całkowicie nieregularny odstęp R–R. Trzepotanie przedsionków: fale trzepotania o kształcie zębów piły z częstością około 250–350/min i stałym stosunkiem przewodzenia, np. 2:1 lub 4:1. Blok AV I stopnia: rytm zatokowy ze stałym odstępem PR powyżej 0,20 s. Rytm węzłowy: wąski zespół QRS z częstością 40–60/min i nieobecnymi lub odwróconymi załamkami P (PR poniżej 0,12 s lub P po zespole QRS). PVC to przedwczesny, szeroki (0,12 s lub więcej), dziwaczny zespół QRS bez załamka P, z załamkiem T skierowanym w przeciwną stronę i zwykle z pełną przerwą wyrównawczą; w bigeminii co drugie pobudzenie jest PVC.

Pięć kroków

1. Częstość: 6 zespołów QRS w 6 s, × 10 = 60 na minutę.
2. Rytm: nieregularny, R–R od 0,82 do 1,10 s, stopniowo się wydłuża i skraca.
3. Załamki P: dodatnie, po jednym przed każdym zespołem QRS, wszystkie takie same.
4. Odstęp PR: 0,18 s, stały, w granicach 0,12–0,20 s.
5. QRS: 0,08 s, wąski (poniżej 0,12 s).

Interpretacja

arytmia zatokowa

Odpowiedź

arytmia zatokowa
40.Interpretacja zapisu rytmu EKG

Odpowiedź: blok AV II stopnia typu II

Bloki AV: wyznacz kolejne załamki P i sprawdź, po których następuje zespół QRS. Blok I stopnia: każdy załamek P przewiedziony, PR stały i powyżej 0,20 s. Blok II stopnia typu I (Mobitz I, Wenckebacha): odstęp PR wydłuża się z pobudzenia na pobudzenie, aż jeden załamek P nie zostanie przewiedziony, po czym cykl zaczyna się od nowa (grupowanie pobudzeń). Blok II stopnia typu II (Mobitz II): odstęp PR pobudzeń przewiedzionych pozostaje stały, a załamki P nagle nie są przewodzone; zespół QRS jest często szeroki. Blok III stopnia (całkowity): załamki P i zespoły QRS są każde regularne, ale niezależne, odstęp PR zmienia się przypadkowo, a częstość przedsionków jest większa niż częstość rytmu zastępczego (węzłowy 40–60/min z wąskim zespołem QRS, komorowy 20–40/min z szerokim zespołem QRS). Bloku 2:1 nie można na podstawie jednego zapisu określić jako typ I lub typ II.

Pięć kroków

1. Częstość: 4 zespołów QRS w 6 s, × 10 = 40 na minutę.
2. Rytm: załamki P są regularne; R–R jest regularny z wyjątkiem długiej przerwy, w której brakuje zespołu QRS.
3. Załamki P: dodatnie i regularne (P–P 0,96 s, 63 na minutę); po jednym z każdych 4 załamków P nie następuje zespół QRS.
4. Odstęp PR: stały i wynosi 0,18 s w pobudzeniach przewiedzionych.
5. QRS: 0,12 s, szeroki (0,12 s lub więcej).

Interpretacja

blok AV II stopnia typu II

Odpowiedź

blok AV II stopnia typu II

Bloki typu II i III stopnia mogą nagle się pogłębić, dlatego podręczniki uznają je za poważniejsze niż typ I.

To niezależne materiały do ćwiczeń. ExamProblems nie jest powiązane z organizacją przeprowadzającą ten egzamin ani przez nią rekomendowane, a nazwa egzaminu służy wyłącznie do opisu treści. NCLEX®, NCLEX-RN® and NCLEX-PN® są znakami towarowymi the National Council of State Boards of Nursing, Inc. (NCSBN), organizacji niezwiązanej z ExamProblems, która go nie popiera i nie odpowiada za jego poprawność.

ExamProblems · examproblems.com/courses/nclex-rn-practice-questions