Pytania ćwiczeniowe w stylu NCLEX (RN): zestaw na powtórkę

Wzory, najważniejsze kroki metod dla każdego tematu i 40 zadań do ćwiczenia, z pełnymi rozwiązaniami na końcu.

Nowe zadaniaWróć do przedmiotu

W oknie drukowania wybierz „Zapisz jako PDF”, aby zachować kopię na swoim urządzeniu.

1Wzory i metody

Kontrola zakażeń i bezpieczeństwo pacjenta

Metoda

  1. Zacznij od standardowych środków ostrożności u każdego pacjenta: higiena rąk, środki ochrony indywidualnej odpowiednie do spodziewanej ekspozycji, bezpieczne postępowanie z ostrymi narzędziami.
  2. Dodaj środki ostrożności zależnie od drogi szerzenia: kontaktowe (fartuch, rękawiczki), kropelkowe (maseczka chirurgiczna), powietrzne (N95, pokój z ujemnym ciśnieniem).
  3. Utrzymuj sterylne przedmioty sterylnymi: jeśli masz wątpliwości, nie są sterylne; wymień, nigdy nie wycieraj.
  4. Zapobiegaj szkodom w otoczeniu: środki zapobiegania upadkom, przymus bezpośredni tylko w ostateczności, RACE i PASS w pożarze.
  5. Sprawdź zasady podawania leków, dwa identyfikatory i dodatkowe zabezpieczenia dla leków wysokiego ryzyka; zgłaszaj błędy i zdarzenia niemal błędne (near miss).

Ustalanie priorytetów i delegowanie

Metoda

  1. Zapytaj, co najszybciej zaszkodzi pacjentowi, jeśli nic się nie zrobi.
  2. Zastosuj ABC (C-A-B w zatrzymaniu krążenia), a następnie hierarchię Maslowa: potrzeby fizjologiczne przed bezpieczeństwem, bezpieczeństwo przed potrzebami psychologicznymi.
  3. Porównaj opcje: ostre przed przewlekłym, niestabilne przed stabilnym, nieoczekiwane przed oczekiwanym, ogólnoustrojowe przed miejscowym, i porównaj każdy objaw ze stanem wyjściowym pacjenta.
  4. Oceń, zanim zadziałasz, chyba że to stan nagły; wtedy wybierz krok, od którego zależą pozostałe.
  5. Przy delegowaniu sprawdź pięć zasad: zadanie, okoliczności, osoba, polecenia i nadzór. Ocena, edukacja i ewaluacja pozostają przy pielęgniarce (RN).

Wartości laboratoryjne i elektrolity

Metoda

  1. Porównaj wartość z zakresem referencyjnym laboratorium, a następnie ze stanem wyjściowym i trendem pacjenta.
  2. Sprawdź próbkę: hemoliza, opóźnienie lub krew pobrana w pobliżu wlewu dożylnego mogą dać fałszywe wyniki.
  3. Powiąż wartość z typowymi objawami oraz z lekami i stanami, które ją powodują.
  4. Szukaj interakcji: niski potas lub magnez zwiększa toksyczność digoksyny; odwodnienie zwiększa stężenie litu.
  5. Działaj dla pacjenta: oceń, wstrzymaj lek, jeśli stężenie jest niebezpieczne, powtórz na głos wartości krytyczne i poinformuj osobę zlecającą.

Choroby wewnętrzne i chirurgiczne: układ krążenia i oddechowy

Metoda

  1. Nazwij problem: niewydolność pompy, zamknięta tętnica, rytm serca, zakrzep, zwężenie dróg oddechowych, zakażenie albo problem z urządzeniem.
  2. Najpierw sprawdź objawy zagrożenia: hipoksję, hipotensję, ból w klatce piersiowej, nowe splątanie, zimną kończynę bez tętna.
  3. Dopasuj tlen do pacjenta: 94–98% u większości, 88–92% u osób zagrożonych retencją CO₂.
  4. Połącz każdy lek z jego badaniem i ryzykiem: warfaryna i INR, heparyna i aPTT oraz płytki krwi, diuretyki i potas.
  5. Wybierz bezpieczne pierwsze działanie, następnie eskaluj i oceń ponownie.

Choroby wewnętrzne i chirurgiczne: neurologia, endokrynologia i nerki

Metoda

  1. Sprawdź glikemię u każdego pacjenta z nowym splątaniem, osłabieniem lub napadem drgawek.
  2. Traktuj poziom świadomości jako najwcześniejszy sygnał ostrzegawczy problemów z mózgiem; źrenice i triada Cushinga pojawiają się późno.
  3. W stanach nagłych w cukrzycy odróżnij DKA (ketony, kwasica) od HHS (bardzo wysoka osmolalność, odwodnienie); najpierw podaj płyny.
  4. Przy zaburzeniach sodu i wody ustal, czy ADH jest w nadmiarze (SIADH), czy go brakuje (moczówka prosta), a przewlekłe zmiany koryguj powoli.
  5. Przy problemach z nerkami przypisz przyczynę do przednerkowej, wewnątrznerkowej lub pozanerkowej i obserwuj potas oraz płyny.

Choroby wewnętrzne i chirurgiczne: przewód pokarmowy, okres okołooperacyjny i onkologia

Metoda

  1. Zapytaj, co może być ukryte: krwawienie wewnętrzne, zakażenie bez gorączki, hipowentylacja przy prawidłowym SpO₂.
  2. Wykorzystaj czas, jaki upłynął po operacji, aby zawęzić powikłania: krwawienie w ciągu godzin, problemy z klatką piersiową w ciągu dni, problemy z raną i przeciek później.
  3. Przy bólu oceń go, zastosuj analgezję multimodalną, oceń ponownie i monitoruj sedację przy każdym opioidzie.
  4. U chorych na raka każdą chorobę w okresie nadiru traktuj jak sepsę neutropeniczną i poznaj stany nagłe w onkologii.
  5. Przy oparzeniach licz tylko obszary częściowej i pełnej grubości skóry, zacznij odliczanie wg Parklanda od chwili oparzenia i dostosowuj płyny do diurezy.

Pielęgniarstwo położnicze

Metoda

  1. Umieść kobietę w czasie: tydzień ciąży, okres porodu lub doba po porodzie, i zdecyduj, co jest w tym momencie prawidłowe.
  2. Szukaj pacjenta w niebezpieczeństwie: matki, płodu lub noworodka, albo kilku z nich naraz.
  3. Połącz objaw z przyczyną: VEAL CHOP dla deceleracji, cztery T dla krwawienia, BUBBLE-HE po porodzie.
  4. Najpierw wybierz działanie, które poprawia przepływ krwi i dotlenienie (ułożenie na boku, wstrzymanie oksytocyny, masaż dna macicy), potem eskaluj.

Pielęgniarstwo pediatryczne

Metoda

  1. Najpierw zanotuj wiek dziecka: od niego zależą prawidłowe parametry życiowe, kamienie milowe rozwoju i właściwa skala bólu.
  2. Oceń drożność dróg oddechowych, oddychanie i krążenie, pamiętając, że dzieci się kompensują, a potem szybko się pogarszają.
  3. Dopasuj działanie do etapu rozwoju i włącz rodzinę.
  4. Sprawdź, czy odpowiedź jest bezpieczna dla dziecka: dawka zależna od masy ciała, bez aspiryny w chorobie wirusowej, bez kodeiny poniżej 12. roku życia.

Pielęgniarstwo psychiatryczne

Metoda

  1. Ustal, czy istnieje bezpośrednie zagrożenie: samobójstwo, przemoc, stan nagły związany z lekami lub choroba somatyczna.
  2. Najpierw działaj na rzecz bezpieczeństwa: obserwuj, usuń środki, deeskaluj, odstaw szkodliwy lek, wezwij pomoc.
  3. Wybierz odpowiedź terapeutyczną: uznaj uczucia, przedstaw rzeczywistość, unikaj fałszywego uspokajania i pytań „dlaczego”.
  4. Szanuj prawa pacjenta: najmniej restrykcyjna opcja, zgoda i poufność wraz z jej granicami.

Obliczenia pielęgniarskie i przeliczanie jednostek

Kroki metryczne
1 kg = 1000 g, 1 g = 1000 mg, 1 mg = 1000 mcg, 1 L = 1000 mL
Masa i długość
1 kg = 2,2 lb, 1 lb = 16 oz, 1 in = 2,54 cm, 1 ft = 12 in
Miary domowe
1 tsp = 5 mL, 1 tbsp = 15 mL, 1 fl oz = 30 mL, 1 cup = 8 fl oz = 240 mL
Temperatura
°C = (°F − 32)·5/9, °F = °C·9/5 + 32
Zegar 24-godzinny
godziny PM 1–11: dodaj 12; 12 AM = 00:xx; 12 PM = 12:xx
Szybkość dawkowania
mcg/min × 60/1000 = mg/h
Współczynniki laboratoryjne
glukoza 1 mmol/L = 18 mg/dL; kreatynina 1 mg/dL = 88,4 µmol/L; Hb 1 g/dL = 10 g/L

Metoda

  1. Zapisz daną wielkość z jednostką i jednostkę, którą chcesz otrzymać.
  2. Wybierz odpowiednik: 1000 między kg, g, mg i mcg lub L i mL; 1 kg = 2,2 lb; 1 łyżeczka = 5 mL, 1 łyżka stołowa = 15 mL, 1 fl oz = 30 mL, 1 szklanka = 240 mL.
  3. Zapisz to jako ułamek tak, aby niechciana jednostka się skróciła; dla szybkości użyj jednego ułamka na każdą zmieniającą się jednostkę.
  4. Sprawdź kierunek: mniejsza jednostka daje większą liczbę.
  5. Zaokrąglaj tylko ostateczną odpowiedź, z dokładnością podaną w pytaniu.

Obliczanie dawek

Dawka ze stężenia
objętość = dawka / stężenie
Dawka zależna od masy ciała
dawka = mg/kg × masa ciała
Tabletki
liczba = dawka / dawka w tabletce
Jednostki
1 g = 1000 mg, 1 mg = 1000 mcg

Metoda

  1. Przelicz zleconą dawkę i moc preparatu na tę samą jednostkę.
  2. Użyj wzoru „potrzebne przez dostępne razy ilość”: (D/H) × Q.
  3. Przy dawkach zależnych od masy ciała najpierw pomnóż przez masę w kg, a potem podziel dawkę dobową przez liczbę dawek.
  4. Najpierw oszacuj wynik i sprawdź, czy odpowiedź jest rozsądna.

Szybkość wlewów dożylnych

Szybkość pompy
mL/h = volume (mL)/time (h)
Szybkość kapania
drops/min = volume (mL) × drop factor / time (min)
Czas wlewu
time (h) = volume (mL)/rate (mL/h)

Metoda

  1. Prędkość pompy w mL/h: objętość podzielona przez czas w godzinach.
  2. Prędkość kroplówki w kroplach/min: objętość × współczynnik kroplenia podzielone przez czas w minutach.
  3. Pozostały czas: pozostała objętość podzielona przez prędkość.
  4. Zaokrąglaj tak, jak wymaga zadanie lub sprzęt.

Dawkowanie w pediatrii i intensywnej terapii

Dawka dobowa
mg/dobę = mg/kg/dobę × masa ciała (kg)
Liczba dawek na dobę
liczba = 24 h / odstęp między dawkami (h)
Funty na kilogramy
kg = lb / 2,2
Stężenie wlewu
jednostki/mL = jednostki w worku / objętość worka
Szybkość pompy
mL/h = dawka na godzinę / stężenie
Wlew miareczkowany
mL/h = mcg/kg/min × kg × 60 / (mcg/mL)
Dawka z prędkości pompy
mcg/kg/min = mL/h × (mcg/mL) / (60 × kg)
Jednostki
1 mg = 1000 mcg

Płyny dożylne i bilans płynów

Holliday–Segar na godzinę
4 mL/kg (pierwsze 10 kg) + 2 mL/kg (kolejne 10 kg) + 1 mL/kg (każdy kg powyżej 20)
Holliday–Segar na dobę
100 / 50 / 20 mL/kg dla tych samych przedziałów
Bilans płynów
przyjęte − wydalone
Kostki lodu
liczą się jako połowa swojej objętości
Diureza
mL/kg/h = mL / (kg × h)
Czas wlewu
czas (h) = pozostała objętość (mL) / prędkość (mL/h)
Przetoczona objętość
mL = prędkość × czas

Skale oceny klinicznej

Skala śpiączki Glasgow (GCS)
GCS = E (1–4) + V (1–5) + M (1–6) = 3–15
Apgar
5 objawów × 0–2 = 0–10; 7–10 uspokajający, 4–6 umiarkowanie nieprawidłowy, 0–3 niski
Skala Braden
5 × (1–4) + 1 × (1–3) = 6–23; ≤ 18 ryzyko
Skala ryzyka upadku Morse’a
upadki 25, diagnoza 15, pomoc 15/30, wkłucie dożylne 20, chód 10/20, stan psychiczny 15
Ryzyko według NEWS2
0–4 niskie; pojedyncze 3 niskie–średnie; 5–6 średnie; ≥ 7 wysokie
Średnie ciśnienie tętnicze (MAP)
MAP = (SBP + 2·DBP)/3 = DBP + PP/3
Ciśnienie tętna i wskaźnik wstrząsu
PP = SBP − DBP, SI = HR/SBP
Wskaźnik masy ciała
BMI = kg/m² = 703·lb/in²

Metoda

  1. Znajdź arkusz punktacji używany w pytaniu i jego zakres (GCS 3–15, Apgar 0–10, Braden 6–23, Morse 0–125).
  2. Oceń każdą pozycję osobno, dopasowując opis do jej poziomu.
  3. Dodaj punkty z pozycji i sprawdź, czy suma mieści się w zakresie.
  4. Zastosuj punkty odcięcia: w NEWS2 szukaj także każdego pojedynczego parametru dającego 3 punkty.
  5. Dla wartości pochodnych użyj MAP = (SBP + 2·DBP)/3, PP = SBP − DBP, SI = HR/SBP i BMI = kg/m².

Interpretacja gazometrii krwi tętniczej

Zakresy prawidłowe
pH 7,35–7,45, PaCO₂ 35–45 mmHg (4,7–6,0 kPa), HCO₃⁻ 22–26 mmol/L
ROME
Zaburzenie oddechowe: PaCO₂ odwrotnie do pH; metaboliczne: HCO₃⁻ zgodnie z pH
Wzór Wintersa
PaCO₂ = 1,5·HCO₃⁻ + 8 ± 2
Zasadowica metaboliczna
PaCO₂ ≈ 0,7·HCO₃⁻ + 21
Luka anionowa
AG = Na⁺ − (Cl⁻ + HCO₃⁻) ≈ 8–12
Luka anionowa skorygowana o albuminy
AG + 2,5·(4,0 − alb g/dL) = AG + 0,25·(40 − alb g/L)
Wskaźnik delta
(AG − 12)/(24 − HCO₃⁻)
Wskaźnik P/F
PaO₂/FiO₂
Równanie gazu pęcherzykowego
PAO₂ = FiO₂·(760 − 47) − PaCO₂/0,8
Osmolalność surowicy
2·Na⁺ + glucose + urea (2·Na⁺ + glucose/18 + BUN/2,8)

Metoda

  1. Odczytaj pH: poniżej 7,35 to kwasica, powyżej 7,45 zasadowica.
  2. Znajdź wartość, która to tłumaczy: PaCO₂ zmieniające się odwrotnie do pH oznacza zaburzenie oddechowe, HCO₃⁻ zmieniające się zgodnie z pH – metaboliczne.
  3. Spójrz na drugą wartość: prawidłowa oznacza brak wyrównania, nieprawidłowa w kierunku wyrównującym oznacza wyrównanie częściowe, a prawidłowe pH przy obu wartościach nieprawidłowych oznacza wyrównanie całkowite.
  4. Przy kwasicy metabolicznej porównaj PaCO₂ ze wzorem Wintersa, 1,5·HCO₃⁻ + 8 ± 2, i oblicz lukę anionową Na⁺ − (Cl⁻ + HCO₃⁻).
  5. Wysoką lukę anionową sprawdź wskaźnikiem delta, a przy niskiej albuminie – luką skorygowaną.

Interpretacja zapisu rytmu EKG

Papier (25 mm/s, 10 mm/mV)
1 mała kratka = 0,04 s, 1 duża kratka = 0,20 s, 10 mm = 1 mV
Częstość akcji serca, rytm regularny
300 ÷ duże kratki = 1500 ÷ małe kratki = 60 ÷ RR (s)
Częstość akcji serca, rytm nieregularny
Zespoły QRS w 6 s × 10
Prawidłowy odstęp PR
0,12–0,20 s
Prawidłowy czas trwania QRS
< 0.12 s
QTc (Bazett)
QT/√RR
QTc (Fridericia)
QT/∛RR
QTc (Framingham)
QT + 154·(1 − RR)
Częstości zatokowe
bradykardia < 60, prawidłowa 60–100, tachykardia > 100 /min
Częstości rytmów zastępczych
węzłowy 40–60, komorowy 20–40 /min
Szybkie rytmy
SVT 150–250 /min (wąskie), VT > 100 /min (szerokie)

Metoda

  1. Częstość: przy rytmie regularnym podziel 300 przez liczbę dużych kratek lub 1500 przez liczbę małych kratek między dwoma załamkami R; przy rytmie nieregularnym policz zespoły QRS w 6 sekundach i pomnóż przez 10.
  2. Rytm: porównaj odstępy R–R. Równe oznaczają rytm regularny; powtarzający się wzorzec to rytm regularnie nieregularny; brak jakiegokolwiek wzorca to rytm całkowicie nieregularny.
  3. Załamki P: czy w odprowadzeniu II przed każdym zespołem QRS jest dodatni załamek P, wszystkie takie same? Szukaj fal migotania lub fal o kształcie zębów piły, odwróconych załamków P i załamków P bez zespołu QRS.
  4. Odstęp PR: od początku P do początku QRS, prawidłowo 0,12–0,20 s i stały. Sprawdź, czy się wydłuża, czy pozostaje stały przed wypadnięciem pobudzenia, czy zmienia się przypadkowo.
  5. Czas trwania QRS: poniżej 0,12 s to wąski; 0,12 s lub więcej to szeroki. Następnie nazwij rytm, a dla QT użyj QTc = QT/√RR (Bazett) z czasami w sekundach.

2Zadania do ćwiczenia

1.Podstawy pielęgniarstwaŚredni

A dying patient has noisy, rattling breathing that is upsetting the family. Which nursing action helps?

  1. AStart deep suction every 10 minutes
  2. BGive large volumes of oral fluids
  3. CTell the family it means the patient is choking and needs help
  4. DReposition the patient and explain the cause to the family
2.Podstawy pielęgniarstwaTrudny

Which simple measure helps reduce the risk of delirium in an older inpatient?

  1. ALimiting visits from family members
  2. BMaking sure they have their glasses and hearing aids
  3. CMoving them to a different bed every night to vary their surroundings
  4. DKeeping the lights on all night
3.Kontrola zakażeń i bezpieczeństwo pacjentaŚredni

A patient has leftover opioid tablets after surgery. Which advice about disposal is best?

  1. ALeave them in the bathroom cabinet indefinitely
  2. BReturn them to a pharmacy or an approved take-back site
  3. CKeep them in an unlocked drawer at home in case of future pain
  4. DGive them to a friend or relative who has back pain
4.Kontrola zakażeń i bezpieczeństwo pacjentaTrudny

Which action by assistive personnel requires the nurse to step in?

  1. ARemoving gloves and then cleaning the hands with alcohol rub
  2. BPutting soiled linen straight into a laundry bag at the bedside
  3. CWashing hands with soap and water after leaving a C. difficile room
  4. DGoing from one patient’s bed to the next while wearing the same gloves
5.Ustalanie priorytetów i delegowanieŚredni

A nurse sees a nursing assistant leave a confused patient’s bed in the highest position after care. What should the nurse do?

  1. ALower the bed now and remind the assistant why it matters
  2. BAsk the family to lower the bed when they next visit
  3. CWrite it in the assistant’s yearly review only
  4. DLeave it because the patient is asleep
6.Ustalanie priorytetów i delegowanieTrudny

A trauma patient has an open leg fracture, absent breath sounds on one side, a trachea shifted to the other side and a falling blood pressure. Which problem is the priority?

  1. AThe risk of wound infection
  2. BThe suspected tension pneumothorax
  3. CThe open fracture of the leg
  4. DThe pain from the fracture
7.Pielęgniarstwo kliniczneŚredni

A patient on peritoneal dialysis notices the drained fluid has become cloudy and has abdominal pain. What is likely?

  1. APeritonitis
  2. BConstipation
  3. CA urinary tract infection
  4. DNormal dialysis fluid
8.Pielęgniarstwo kliniczneTrudny

A patient with a confirmed pulmonary embolism is started on anticoagulation. Which statement best explains its purpose?

  1. AIt stops the clot growing and prevents new clots while the body breaks it down
  2. BIt is mainly given to lower the blood pressure
  3. CIt thins the blood so that the lungs absorb more oxygen
  4. DIt dissolves the clot completely within minutes of the first dose being given
9.Wartości laboratoryjne i elektrolityŚredni

A patient with an upper gastrointestinal bleed has a BUN of 48 mg/dL (urea 17 mmol/L) and a normal creatinine. What is the most likely explanation?

  1. AThe liver has stopped making urea because of the bleeding
  2. BThe kidneys have suddenly lost most of their function
  3. CSkeletal muscle is breaking down because of the blood loss
  4. DDigested blood adds protein, which the liver turns into urea
10.Wartości laboratoryjne i elektrolityTrudny

A patient has a hemoglobin of 11,2 g/dL (112 g/L), an MCV of 64 fL, a normal ferritin and a normal-to-high red cell count. What is the most likely cause?

  1. AIron deficiency
  2. BAcute blood loss
  3. CThalassemia trait
  4. DVitamin B12 deficiency
11.FarmakologiaŚredni

Częściowego agonistę podaje się razem z dużą dawką pełnego agonisty. Co dzieje się z odpowiedzią?

  1. APozostaje dokładnie taka sama jak przy samej dużej dawce pełnego agonisty
  2. BSłabnie, bo częściowy agonista konkuruje o receptory
  3. CPodwaja się, bo oba leki aktywują receptor
  4. DWzrasta powyżej maksimum pełnego agonisty
12.FarmakologiaTrudny

A patient taking carbimazole or methimazole (thiamazole) for Graves' disease reports a sore throat and fever. What should the nurse suspect and do?

  1. AAgranulocytosis; stop the drug and check the white cell count urgently
  2. BA common cold; advise rest and fluids and continue the drug as usual
  3. CHypothyroidism; add levothyroxine at once
  4. DThyroid storm; double the next dose of the drug
13.Choroby wewnętrzne i chirurgiczne: układ krążenia i oddechowyŚredni

Before the first treatment dose of a low-molecular-weight heparin for a PE, what does the nurse need to make sure of?

  1. AA chest drain is in place
  2. BThe patient's blood glucose is above 10 mmol/L (180 mg/dL)
  3. CAn accurate, recent body weight is recorded
  4. DThe patient has fasted for 12 hours
14.Choroby wewnętrzne i chirurgiczne: układ krążenia i oddechowyTrudny

A nurse is reviewing four telemetry patients. Which rhythm needs attention first?

  1. ASinus bradycardia of 54/min in a patient who is asleep and comfortable
  2. BRate-controlled atrial fibrillation at 82/min
  3. CFirst-degree heart block with a stable blood pressure and no symptoms
  4. DRepeated runs of ventricular tachycardia in a patient who feels dizzy
15.Choroby wewnętrzne i chirurgiczne: neurologia, endokrynologia i nerkiŚredni

Which group of problems is typical of primary hyperparathyroidism?

  1. AHair loss, weight gain and feeling cold
  2. BKidney stones, bone pain, abdominal pain and low mood
  3. CMuscle cramps, tingling lips and seizures
  4. DHeat intolerance, tremor, weight loss and diarrhoea
16.Choroby wewnętrzne i chirurgiczne: neurologia, endokrynologia i nerkiTrudny

A nurse teaches a wheelchair user with a spinal cord injury about skin care. Which statement shows a need for further teaching?

  1. A"I will use a mirror to check my bottom and heels every day."
  2. B"I will keep my skin clean and dry."
  3. C"I only need to check my skin when something hurts."
  4. D"I will shift my weight in the chair regularly."
17.Choroby wewnętrzne i chirurgiczne: przewód pokarmowy, okres okołooperacyjny i onkologiaŚredni

A patient has taken oral prednisolone daily for many months. Why is this important before surgery?

  1. ASteroids make the anaesthetic drugs last much longer
  2. BSteroids prevent all wound infections after surgery
  3. CSteroids must always be stopped a full week before any type of surgery
  4. DThey may need extra steroid cover to prevent an adrenal crisis
18.Choroby wewnętrzne i chirurgiczne: przewód pokarmowy, okres okołooperacyjny i onkologiaTrudny

On day 3 after surgery, a patient has a temperature of 38,6 °C, respiratory rate 24/min, pulse 118/min, BP 92/58 mmHg and new confusion. What should the nurse do?

  1. ARecord the observations and continue routine care
  2. BEncourage oral fluids and wait for the doctor's round
  3. CEscalate urgently and start the sepsis pathway
  4. DGive paracetamol and recheck in four hours
19.Pielęgniarstwo położniczeŚredni

Podczas porodu rodzi się główka dziecka, ale barki utknęły. Jaki manewr jest standardowo wykonywany jako pierwszy?

  1. AManewr McRobertsa z uciskiem nad spojeniem łonowym
  2. BSilny ucisk na dno macicy
  3. CMocne ciągnięcie za główkę dziecka
  4. DWepchnięcie główki z powrotem do pochwy jako pierwszy krok
20.Pielęgniarstwo położniczeTrudny

A woman with gestational diabetes asks if she will have diabetes after the baby is born. Which reply is accurate?

  1. AIt never returns, so no further glucose testing is needed after birth
  2. BIt usually resolves, but her risk of type 2 diabetes stays higher
  3. CIt always becomes type 1 diabetes after birth
  4. DIt will continue unless she stops breastfeeding
21.Pielęgniarstwo pediatryczneŚredni

Which drink is best for a child with mild dehydration from gastroenteritis?

  1. ACola or other fizzy drinks
  2. BSports drinks
  3. CUndiluted apple juice
  4. DOral rehydration solution
22.Pielęgniarstwo pediatryczneTrudny

Which finding in a teenager with anorexia nervosa most clearly suggests the need for hospital admission?

  1. AWeighing 2 kg less than at last month's clinic visit
  2. BWanting to exercise every day
  3. CFainting episodes with a very slow heart rate and low potassium
  4. DMissing one menstrual period after starting a new diet
23.Pielęgniarstwo psychiatryczneŚredni

Które monitorowanie jest ważne u pacjenta rozpoczynającego leczenie walproinianem?

  1. ABadania słuchu
  2. BCzynność wątroby i objawy zapalenia trzustki oraz poradnictwo dotyczące ryzyka w ciąży
  3. CCzynność płuc i regularne zdjęcia rentgenowskie klatki piersiowej z powodu ryzyka zwłóknienia płuc
  4. DWyłącznie ciśnienie wewnątrzgałkowe
24.Pielęgniarstwo psychiatryczneTrudny

A 20-year-old recovering from a first episode of psychosis smokes cannabis every day. What should the nurse include in teaching?

  1. ACannabis protects against psychosis and can replace his medicine
  2. BCannabis has no effect on mental health
  3. CSmoking more cannabis will help him sleep and prevent relapse
  4. DCannabis use increases the risk of psychotic symptoms returning
25.Obliczenia pielęgniarskie i przeliczanie jednostekŚredni
26,3625 kg? kgzaokrąglij do 0,1 kg

Ćwiczenie (wymyślone wartości, nie stanowią wskazówek klinicznych). Przeliczenie masy daje 26,3625 kg. Zasada w tym ćwiczeniu mówi, że masy zaokrągla się do części dziesiątych kilograma. Jaką wartość x zapisujesz?

26,3625 kg
x = kg
26.Obliczenia pielęgniarskie i przeliczanie jednostekTrudny
120 mL/h? L/dobę1 dobę = 24 h1 L = 1000 mL

Ćwiczenie (wymyślone wartości, nie stanowią wskazówek klinicznych). Wlew podtrzymujący biegnie z szybkością 120 mL/h bez przerwy. Ile litrów V poda w ciągu 24 godzin?

120 mL/h24 h
V = L
27.Obliczanie dawekŚredni
024681010 mL

Dziecko o masie 18 kg ma zlecone 5 mg/kg leku. Roztwór wyjściowy zawiera 10 mg/mL. Pobierz dawkę: jaką objętość V podajesz?

18 kg5 mg/kg10 mg/mL
V = mL
28.Obliczanie dawekTrudny
50k szt.250 mL? mL/h1250 szt./h

Wlew zawiera 50000 jednostek leku w 250 mL. Zlecono 1250 jednostek na godzinę. Na jaką szybkość R ustawisz pompę, w mL/h?

50000 szt./250 mL1250 szt./h
R = mL/h
29.Szybkość wlewów dożylnychŚredni
V = ?20 gtt/mL40 gtt/min4 h

Wlew kapie z szybkością 40 gtt/min przez zestaw o 20 gtt/mL. Ile mililitrów V otrzyma pacjent w ciągu 4 godzin?

40 gtt/min20 gtt/mL4 h
V = mL
30.Szybkość wlewów dożylnychTrudny
450 mL15 gtt/mL50 gtt/mint = ? h

Wlew kapie z szybkością 50 gtt/min przez zestaw 15 gtt/mL. W worku zostało 450 mL. Za ile godzin t worek będzie pusty? Zaokrąglij do jednego miejsca po przecinku.

50 gtt/min15 gtt/mL450 mL
t = h
31.Dawkowanie w pediatrii i intensywnej terapiiŚredni
250 szt.250 mLinsulina krótkodziałająca4 mL/h? szt./h

Ćwiczenie (wymyślone wartości, nie stanowią wskazówek klinicznych). Wlew 250 jednostek insuliny krótkodziałającej w 250 mL płynie z prędkością 4 mL/h. Ile jednostek na godzinę D otrzymuje pacjent?

250 szt./250 mL4 mL/h
D = szt./h
32.Dawkowanie w pediatrii i intensywnej terapiiTrudny
250 mg250 mLdobutamine20 mL/h89 kg? mcg/kg/min

Ćwiczenie (wymyślone wartości, nie stanowią wskazówek klinicznych). Wlew dobutamine zawierający 250 mg w 250 mL płynie z prędkością 20 mL/h. Pacjent waży 89 kg. Jaką dawkę D w mcg/kg/min otrzymuje pacjent? Zaokrąglij do jednego miejsca po przecinku.

250 mg/250 mL20 mL/h89 kg
D = mcg/kg/min
33.Płyny dożylne i bilans płynówŚredni
PrzyjęteWydalonezmiana 8-godzinnagalaretka100 mLsok150 mLkostki lodu200 mLWlew dożylny125 mL/h × 8 hantybiotyk dożylnie2 × 50 mLmocz350 mLmocz300 mLmocz375 mLmocz300 mL

Ćwiczenie (wymyślone wartości, nie stanowią wskazówek klinicznych). Karta pokazuje płyny przyjęte i wydalone przez pacjenta podczas jednej 8-godzinnej zmiany. Pacjent waży 97 kg. Wyznacz średnią diurezę U w mL/kg/h. Zaokrąglij do dwóch miejsc po przecinku.

97 kg8 hmocz: 350 mLmocz: 300 mLmocz: 375 mLmocz: 300 mL
U = mL/kg/h
34.Płyny dożylne i bilans płynówTrudny
500 mL250 mL przetoczono100 mL/h21:30t = ? h

Ćwiczenie (wymyślone wartości, nie stanowią wskazówek klinicznych). Worek 500 mL jest podawany przez pompę z prędkością 100 mL/h. O 21:30 przetoczono już 250 mL. Ile godzin t zostało do opróżnienia worka? Zaokrąglij do jednego miejsca po przecinku.

500 mL250 mL przetoczono100 mL/h
t = h
35.Skale oceny klinicznejŚredni
łagodneumiarkowaneciężkie

Ćwiczenie (wymyślone wartości, nie stanowią wskazówek klinicznych). Pacjent z zadania po urazie głowy otwiera oczy na zawołanie, mówi zdaniami, ale jest splątany, a najlepsza odpowiedź ruchowa to: przesunięcie ręki w miejsce ucisku (lokalizacja). Oblicz GCS i sklasyfikuj uraz głowy na jego podstawie. Kliknij odpowiedź.

  1. 1łagodne
  2. 2umiarkowane
  3. 3ciężkie
36.Skale oceny klinicznejTrudny
3210123RR≤89–1112–2021–24≥25SpO₂≤9192–9394–95≥96powietrze / O₂O₂powietrzeSBP≤9091–100101–110111–219≥220HR≤4041–5051–9091–110111–130≥131ACVPUAC, V, P, UT °C≤35,035,1–36,036,1–38,038,1–39,0≥39,1niskiniskie–średnieśredniwysoki

Ćwiczenie (wymyślone wartości, nie stanowią wskazówek klinicznych). Użyj tabeli NEWS2 (SpO₂ w skali 1) dla tych obserwacji: częstość oddechów 32/min, SpO₂ 90% na powietrzu atmosferycznym, ciśnienie tętnicze 88/52 mmHg, tętno 76/min, przytomny, temperatura 36,5 °C. Do której grupy ryzyka klinicznego należy pacjent? Kliknij ją.

RR 32SpO₂ 90%powietrzeSBP 88HR 76AT 36,5 °C
  1. 1niski
  2. 2niskie–średnie
  3. 3średni
  4. 4wysoki
37.Interpretacja gazometrii krwi tętniczejŚredni
pH7,357,457,58PaCO₂mmHg354522HCO₃⁻mmol/L222620niewyrównaneczęściowo wyrównanecałkowicie wyrównane

Gazometria krwi tętniczej do ćwiczeń pokazuje pH 7,58, PaCO₂ 22 mmHg (2,9 kPa) oraz HCO₃⁻ 20 mmol/L. Zaburzeniem pierwotnym jest zasadowica oddechowa. W jakim stopniu jest wyrównane? Kliknij odpowiedź.

pH 7,58PaCO₂ 22 mmHg (2,9 kPa)HCO₃⁻ 20 mmol/L
  1. 1niewyrównane
  2. 2częściowo wyrównane
  3. 3całkowicie wyrównane
38.Interpretacja gazometrii krwi tętniczejTrudny
pH7,357,457,17PaCO₂mmHg354543HCO₃⁻mmol/L222615prawidłowe wyrównaniedodatkowa kwasica oddechowadodatkowa zasadowica oddechowa

Gazometria do ćwiczeń pokazuje kwasicę metaboliczną: pH 7,17, PaCO₂ 43 mmHg (5,7 kPa), HCO₃⁻ 15 mmol/L. Porównaj zmierzone PaCO₂ ze wzorem Wintersa. Kliknij swoją interpretację.

pH 7,17PaCO₂ 43 mmHg (5,7 kPa)HCO₃⁻ 15 mmol/L
  1. 1prawidłowe wyrównanie
  2. 2dodatkowa kwasica oddechowa
  3. 3dodatkowa zasadowica oddechowa
39.Interpretacja zapisu rytmu EKGŚredni
II25 mm/s · 10 mm/mVrytm zatokowy z pobudzeniami przedwczesnymi komorowymi (PVC)bigeminia komorowaprawidłowy rytm zatokowyblok przedsionkowo-komorowy (AV) I stopnia

Zinterpretuj ten zapis rytmu w odprowadzeniu II. Jaki to rytm? Kliknij odpowiedź.

odprowadzenie II, 25 mm/s, 10 mm/mV1 mała kratka = 0,04 s, 1 duża kratka = 0,20 sdługość zapisu 6 s
  1. 1rytm zatokowy z pobudzeniami przedwczesnymi komorowymi (PVC)
  2. 2bigeminia komorowa
  3. 3prawidłowy rytm zatokowy
  4. 4blok przedsionkowo-komorowy (AV) I stopnia
40.Interpretacja zapisu rytmu EKGTrudny
II25 mm/s · 10 mm/mV

Ten zapis w odprowadzeniu II pokazuje blok AV z nieregularnym rytmem komór. Użyj metody 6-sekundowej, aby znaleźć częstość komór w uderzeniach na minutę.

odprowadzenie II, 25 mm/s, 10 mm/mV1 mała kratka = 0,04 s, 1 duża kratka = 0,20 sdługość zapisu 6 s
częstość komór = bpm

3Roztwory

1.Podstawy pielęgniarstwa

Odpowiedź: D · Reposition the patient and explain the cause to the family

Dlaczego to jest odpowiedź

Noisy "death rattle" breathing comes from secretions in the throat and is not usually distressing to the patient. Repositioning, explanation and sometimes medicines help; deep suction is usually avoided.

Odpowiedź

D · Reposition the patient and explain the cause to the family
2.Podstawy pielęgniarstwa

Odpowiedź: B · Making sure they have their glasses and hearing aids

Dlaczego to jest odpowiedź

Sensory aids, orientation, good sleep, hydration, mobility and family involvement all help prevent delirium. Frequent moves and poor sleep make it more likely.

Odpowiedź

B · Making sure they have their glasses and hearing aids
3.Kontrola zakażeń i bezpieczeństwo pacjenta

Odpowiedź: B · Return them to a pharmacy or an approved take-back site

Dlaczego to jest odpowiedź

Returning unused opioids to a pharmacy or an approved take-back site is the preferred way to dispose of them. Leftover opioids at home can be misused or taken by children or pets.

Odpowiedź

B · Return them to a pharmacy or an approved take-back site
4.Kontrola zakażeń i bezpieczeństwo pacjenta

Odpowiedź: D · Going from one patient’s bed to the next while wearing the same gloves

Dlaczego to jest odpowiedź

Gloves must be changed and hand hygiene done between patients, because contaminated gloves spread organisms directly. The other actions are correct infection-control practice.

Odpowiedź

D · Going from one patient’s bed to the next while wearing the same gloves
5.Ustalanie priorytetów i delegowanie

Odpowiedź: A · Lower the bed now and remind the assistant why it matters

Dlaczego to jest odpowiedź

A high bed increases the risk of a serious fall, so the nurse corrects it at once and gives brief, clear feedback. Leaving it or delaying feedback leaves the patient at risk.

Odpowiedź

A · Lower the bed now and remind the assistant why it matters
6.Ustalanie priorytetów i delegowanie

Odpowiedź: B · The suspected tension pneumothorax

Dlaczego to jest odpowiedź

A shifted trachea, absent breath sounds and hypotension suggest tension pneumothorax, which threatens breathing and circulation within minutes. The fracture is important, but it comes after the immediate life threat.

Odpowiedź

B · The suspected tension pneumothorax
7.Pielęgniarstwo kliniczne

Odpowiedź: A · Peritonitis

Dlaczego to jest odpowiedź

Cloudy effluent with abdominal pain or fever suggests peritonitis, the main serious complication of peritoneal dialysis. The fluid is sent for culture and treatment started promptly.

Odpowiedź

A · Peritonitis
8.Pielęgniarstwo kliniczne

Odpowiedź: A · It stops the clot growing and prevents new clots while the body breaks it down

Dlaczego to jest odpowiedź

Anticoagulants prevent clot extension and new clots; the body's own fibrinolysis gradually breaks down the existing clot. Thrombolysis, which actively dissolves clots, is reserved for massive PE with shock.

Odpowiedź

A · It stops the clot growing and prevents new clots while the body breaks it down
9.Wartości laboratoryjne i elektrolity

Odpowiedź: D · Digested blood adds protein, which the liver turns into urea

Dlaczego to jest odpowiedź

Blood in the upper gut is digested, and the absorbed protein is converted to urea, so the BUN rises out of proportion to the creatinine. Reduced kidney blood flow from volume loss can add to the rise.Sprawdzono w: BUN - blood test · MedlinePlus (NIH) (2025)

Odpowiedź

D · Digested blood adds protein, which the liver turns into urea
10.Wartości laboratoryjne i elektrolity

Odpowiedź: C · Thalassemia trait

Dlaczego to jest odpowiedź

Thalassemia trait causes microcytosis from reduced globin production, often with a normal or high red cell count and normal ferritin. Iron deficiency has low ferritin. Iron supplements do not help thalassemia trait and can cause iron overload.Sprawdzono w: Thalassemia - Medical Encyclopedia · MedlinePlus (NIH) (2026); Red Blood Cell (RBC) Indices · MedlinePlus (NIH) (2024)

Odpowiedź

C · Thalassemia trait
11.Farmakologia

Odpowiedź: B · Słabnie, bo częściowy agonista konkuruje o receptory

Dlaczego to jest odpowiedź

Częściowy agonista ma mniejszą skuteczność. Gdy wypiera pełnego agonistę z receptorów, całkowita odpowiedź spada. Z tego powodu buprenorfina może wywołać zespół odstawienia u osób przyjmujących pełnych agonistów opioidowych.

Odpowiedź

B · Słabnie, bo częściowy agonista konkuruje o receptory
12.Farmakologia

Odpowiedź: A · Agranulocytosis; stop the drug and check the white cell count urgently

Dlaczego to jest odpowiedź

Thionamides can cause agranulocytosis, which leaves the patient unable to fight infection. Sore throat, fever or mouth ulcers need an urgent full blood count, and the drug is stopped while waiting.

Odpowiedź

A · Agranulocytosis; stop the drug and check the white cell count urgently
13.Choroby wewnętrzne i chirurgiczne: układ krążenia i oddechowy

Odpowiedź: C · An accurate, recent body weight is recorded

Dlaczego to jest odpowiedź

Treatment doses of LMWH are based on body weight, so an accurate measured weight is essential. Renal function and platelet count are also checked before starting. Guessing the weight can lead to under- or overdosing.

Odpowiedź

C · An accurate, recent body weight is recorded
14.Choroby wewnętrzne i chirurgiczne: układ krążenia i oddechowy

Odpowiedź: D · Repeated runs of ventricular tachycardia in a patient who feels dizzy

Dlaczego to jest odpowiedź

Symptomatic runs of VT can degenerate into VF or pulseless VT and need immediate assessment, electrolytes and treatment. Sinus bradycardia during sleep, controlled AF and first-degree heart block with stable observations are usually not urgent.

Odpowiedź

D · Repeated runs of ventricular tachycardia in a patient who feels dizzy
15.Choroby wewnętrzne i chirurgiczne: neurologia, endokrynologia i nerki

Odpowiedź: B · Kidney stones, bone pain, abdominal pain and low mood

Dlaczego to jest odpowiedź

High PTH raises calcium, which can cause kidney stones, bone loss and pain, constipation and abdominal pain, and low mood or confusion ("stones, bones, groans and moans"). Many cases are found on routine blood tests.

Odpowiedź

B · Kidney stones, bone pain, abdominal pain and low mood
16.Choroby wewnętrzne i chirurgiczne: neurologia, endokrynologia i nerki

Odpowiedź: C · "I only need to check my skin when something hurts."

Dlaczego to jest odpowiedź

Patients usually cannot feel pain below the injury, so pain cannot warn them of pressure damage. They need daily skin checks, often with a mirror, regular pressure relief and good skin hygiene.

Odpowiedź

C · "I only need to check my skin when something hurts."
17.Choroby wewnętrzne i chirurgiczne: przewód pokarmowy, okres okołooperacyjny i onkologia

Odpowiedź: D · They may need extra steroid cover to prevent an adrenal crisis

Dlaczego to jest odpowiedź

Long-term steroids suppress the adrenal glands, so they cannot raise cortisol in response to surgical stress. Extra steroid cover may be prescribed, and steroids are not stopped suddenly. Healing may also be slower.

Odpowiedź

D · They may need extra steroid cover to prevent an adrenal crisis
18.Choroby wewnętrzne i chirurgiczne: przewód pokarmowy, okres okołooperacyjny i onkologia

Odpowiedź: C · Escalate urgently and start the sepsis pathway

Dlaczego to jest odpowiedź

These findings suggest sepsis with poor perfusion. Urgent medical review and a sepsis bundle, including blood cultures, antibiotics within an hour, lactate, fluids and urine output monitoring, improve survival.

Odpowiedź

C · Escalate urgently and start the sepsis pathway
19.Pielęgniarstwo położnicze

Odpowiedź: A · Manewr McRobertsa z uciskiem nad spojeniem łonowym

Dlaczego to jest odpowiedź

W dystocji barkowej należy wezwać pomoc, mocno zgiąć uda kobiety ku brzuchowi (manewr McRobertsa) i zastosować ucisk nad spojeniem łonowym, a nie na dno macicy. Ucisk na dno macicy i silne ciągnięcie za główkę mogą pogorszyć zaklinowanie i uszkodzić dziecko.

Odpowiedź

A · Manewr McRobertsa z uciskiem nad spojeniem łonowym
20.Pielęgniarstwo położnicze

Odpowiedź: B · It usually resolves, but her risk of type 2 diabetes stays higher

Dlaczego to jest odpowiedź

Gestational diabetes usually resolves after birth, but the risk of later type 2 diabetes is much higher. She should have a glucose test after birth and regular screening, and keep up a healthy weight and activity.

Odpowiedź

B · It usually resolves, but her risk of type 2 diabetes stays higher
21.Pielęgniarstwo pediatryczne

Odpowiedź: D · Oral rehydration solution

Dlaczego to jest odpowiedź

Oral rehydration solution has the right balance of sodium and glucose to promote water absorption. Juice, fizzy drinks and many sports drinks contain too much sugar and too little sodium and can worsen diarrhoea.

Odpowiedź

D · Oral rehydration solution
22.Pielęgniarstwo pediatryczne

Odpowiedź: C · Fainting episodes with a very slow heart rate and low potassium

Dlaczego to jest odpowiedź

Admission is considered for medical instability, such as marked bradycardia, low or postural blood pressure, fainting, hypothermia, electrolyte problems or refusal to eat. Medical risk is judged on the whole picture, not on weight alone.

Odpowiedź

C · Fainting episodes with a very slow heart rate and low potassium
23.Pielęgniarstwo psychiatryczne

Odpowiedź: B · Czynność wątroby i objawy zapalenia trzustki oraz poradnictwo dotyczące ryzyka w ciąży

Dlaczego to jest odpowiedź

Walproinian może powodować hepatotoksyczność i zapalenie trzustki oraz wady wrodzone i zaburzenia rozwojowe, jeśli jest przyjmowany w ciąży. Zasadniczo unika się go u kobiet, które mogą zajść w ciążę, chyba że spełnione są ścisłe warunki.

Odpowiedź

B · Czynność wątroby i objawy zapalenia trzustki oraz poradnictwo dotyczące ryzyka w ciąży
24.Pielęgniarstwo psychiatryczne

Odpowiedź: D · Cannabis use increases the risk of psychotic symptoms returning

Dlaczego to jest odpowiedź

Cannabis, especially high-potency forms, is linked to a higher risk of psychosis and to relapse in people who have had a psychotic episode. A non-judgemental discussion and support to cut down are part of relapse prevention.

Odpowiedź

D · Cannabis use increases the risk of psychotic symptoms returning
25.Obliczenia pielęgniarskie i przeliczanie jednostek

Odpowiedź: x = 26,4 kg

Zaokrąglanie: spójrz na cyfrę tuż za miejscem, do którego zaokrąglasz: 5 lub więcej zaokrągla w górę, 4 lub mniej zostawia cyfrę bez zmian. Zaokrąglaj tylko ostateczną odpowiedź, nigdy kroków pośrednich. Typowe zasady egzaminacyjne: objętości 1 mL lub większe do części dziesiątych, objętości poniżej 1 mL do części setnych, szybkość kapania do pełnych kropli, a masy do jednego miejsca po przecinku; zawsze stosuj zasadę podaną w pytaniu.

Cyfra na miejscu: części dziesiąte

26.3625 → 3

Decyduje tylko następna cyfra

26,3625 → 6
6 to 5 lub więcej, więc zaokrąglij 3 w górę.
Dalsze cyfry (25) się nie liczą: zaokrąglaj raz, nigdy krok po kroku.

Zaokrąglij

x = 26,4 kg

Odpowiedź

x = 26,4 kg
26.Obliczenia pielęgniarskie i przeliczanie jednostek

Odpowiedź: V = 2,88 L

Analiza wymiarowa: zapisz daną wielkość, a następnie mnóż przez czynniki przeliczeniowe zapisane jako ułamki (np. 60 min/1 h lub 1 mg/1000 mcg), tak aby każda niechciana jednostka pojawiła się raz w liczniku i raz w mianowniku i się skróciła. Gdy zostanie tylko szukana jednostka, oblicz wynik. Używaj odpowiedników podanych w pytaniu i zaokrąglaj tylko ostateczną odpowiedź.

Objętość w ciągu doby

120 mL/h × 24 h = 2880 mL

W litrach

V = 2880/1000 = 2,88 L

Odpowiedź

V = 2,88 L
27.Obliczanie dawek

Odpowiedź: V = 9 mL

Pobieranie dawki: objętość = (przepisana dawka/stężenie preparatu) × objętość preparatu. Najpierw zamień na te same jednostki, potem sprawdź, czy objętość mieści się w strzykawce i wypada na jednej z jej kresek.

Dawka z masy ciała

D = 5·18 = 90 mg

Objętość

V = 90/10 = 9 mL

Na strzykawce

Na tej strzykawce 10 mL każda mała kreska to 0,2 mL.

Odpowiedź

V = 9 mL
28.Obliczanie dawek

Odpowiedź: R = 6,25 mL/h

Obliczanie dawki: ilość do podania to dawka zlecona podzielona przez moc preparatu, razy ilość, w jakiej ta moc występuje: ilość = (dawka zlecona/moc) × objętość. Zawsze ujednolicaj jednostki (najpierw zamień g na mg, mg na µg) i sprawdzaj, czy wynik ma sens.

Stężenie

50000/250 = 200 szt./mL

Szybkość pompy

R = 1250/200 = 6,25 mL/h

Odpowiedź

R = 6,25 mL/h
29.Szybkość wlewów dożylnych

Odpowiedź: V = 480 mL

Infusion rates: a pump is set in mL/h = volume/time in hours. A gravity drip is counted in drops per minute: gtt/min = volume (mL) × drop factor (gtt/mL)/time (min). The drop factor is printed on the tubing package: macrodrip sets deliver 10, 15 or 20 gtt/mL (blood sets often 10 gtt/mL in the US, 15 in the UK) and microdrip sets 60 gtt/mL. Always use the drop factor the question or package gives.

Szybkość w mL/h

40·60/20 = 120 mL/h

Objętość

V = 120·4 = 480 mL

Odpowiedź

V = 480 mL
30.Szybkość wlewów dożylnych

Odpowiedź: t = 2,3 h

Szybkość wlewu: pompę ustawia się w mL/h = objętość/czas w godzinach. Wlew grawitacyjny liczy się w kroplach na minutę: gtt/min = objętość (mL) × współczynnik kroplowy (gtt/mL)/czas (min). Współczynnik kroplowy jest podany na opakowaniu zestawu: zestawy makrokroplowe dają 10, 15 lub 20 gtt/mL (zestawy do krwi w USA często 10 gtt/mL, w Wielkiej Brytanii 15), a mikrokroplowe 60 gtt/mL. Zawsze używaj współczynnika kroplowego podanego w zadaniu lub na opakowaniu.

Szybkość w mL/h

50·60/15 = 200 mL/h

Pozostały czas

t = 450/200 = 2,25 ≈ 2,3 h

Odpowiedź

t = 2,3 h
31.Dawkowanie w pediatrii i intensywnej terapii

Odpowiedź: D = 4 szt./h

Wlewy heparyny i insuliny: stężenie = jednostki w worku/objętość worka (jednostki/mL). Prędkość pompy (mL/h) = jednostki na godzinę/stężenie, a jednostki na godzinę = mL/h × stężenie. Przy zleceniu zależnym od masy ciała najpierw jednostki/h = jednostki/kg/h × masa ciała. Objętość bolusa = potrzebne jednostki/moc fiolki. Liczby służą wyłącznie do ćwiczeń; przy pacjencie zawsze postępuj zgodnie z lokalnymi procedurami i zlecaj podwójną kontrolę dawek wysokiego ryzyka.

Stężenie

250/250 = 1 szt./mL

Jednostki na godzinę

D = 4·1 = 4 szt./h

Odpowiedź

D = 4 szt./h
32.Dawkowanie w pediatrii i intensywnej terapii

Odpowiedź: D = 3,7 mcg/kg/min

Wlewy miareczkowane: najpierw wyznacz stężenie w mcg/mL (mg × 1000/mL). Przy zleceniu zależnym od masy ciała mcg/min = mcg/kg/min × masa ciała. Następnie mL/h = mcg/min × 60/stężenie. Licząc wstecz, mcg/kg/min = mL/h × stężenie/(60 × masa ciała). Liczby służą wyłącznie do ćwiczeń; przy pacjencie zawsze postępuj zgodnie z lokalnymi procedurami i zlecaj podwójną kontrolę dawek wysokiego ryzyka.

Stężenie

250 000/250 = 1000 mcg/mL

Mikrogramy na minutę

20·1000 = 20000 mcg/h
20000/60 = 333,3 mcg/min

Na kilogram

D = 333,3/89 = 3,745 ≈ 3,7 mcg/kg/min

Odpowiedź

D = 3,7 mcg/kg/min
33.Płyny dożylne i bilans płynów

Odpowiedź: U = 1,71 mL/kg/h

Płyny przyjęte i wydalone: do przyjętych wlicza się wszystko, co wchodzi (płyny doustne, wlewy dożylne, leki dożylne i przepłukania, żywienie przez zgłębnik); kostki lodu liczą się jako połowa swojej objętości. Do wydalonych wlicza się mocz, drenaże, wymiociny i inne straty. Bilans = suma przyjętych − suma wydalonych; bilans ujemny oznacza stratę netto. Liczby służą wyłącznie do ćwiczeń; przy pacjencie zawsze postępuj zgodnie z lokalnymi procedurami i zlecaj podwójną kontrolę dawek wysokiego ryzyka.

Suma moczu

350 + 300 + 375 + 300 = 1325 mL

Na kilogram na godzinę

U = 1325/(97·8) = 1,707 ≈ 1,71 mL/kg/h

Odpowiedź

U = 1,71 mL/kg/h
34.Płyny dożylne i bilans płynów

Odpowiedź: t = 2,5 h

Czas wlewu: czas (h) = objętość do przetoczenia (mL)/prędkość (mL/h); użyj objętości pozostałej w worku, a nie pojemności worka. Przetoczona objętość = prędkość × czas. Godziny dziesiętne zamieniaj na godziny i minuty, mnożąc część ułamkową × 60 (0,5 h = 30 min, a nie 50 min). Liczby służą wyłącznie do ćwiczeń; przy pacjencie zawsze postępuj zgodnie z lokalnymi procedurami i zlecaj podwójną kontrolę dawek wysokiego ryzyka.

Pozostała objętość

500 − 250 = 250 mL

Czas

t = 250/100 = 2,5 h

Odpowiedź

t = 2,5 h

To około 2 h 30 min, więc worek skończy się około 00:00.

35.Skale oceny klinicznej

Odpowiedź: umiarkowane

Skala śpiączki Glasgow: dodaj najlepszą odpowiedź w trzech obszarach. Otwieranie oczu E: 4 spontaniczne, 3 na dźwięk lub mowę, 2 na ucisk, 1 brak. Odpowiedź słowna V: 5 zorientowany, 4 splątany, 3 niestosowne słowa, 2 niezrozumiałe dźwięki, 1 brak. Odpowiedź ruchowa M: 6 wykonuje polecenia, 5 lokalizuje, 4 prawidłowe zgięcie (wycofanie), 3 nieprawidłowe zgięcie, 2 wyprost, 1 brak. Suma wynosi od 3 do 15. Po urazie głowy 13–15 zwykle nazywa się łagodnym, 9–12 umiarkowanym, a 3–8 ciężkim.

Oceń każdy obszar

E: otwiera oczy na zawołanie → 3
V: mówi zdaniami, ale jest splątany → 4
M: przesunięcie ręki w miejsce ucisku (lokalizacja) → 5

Dodaj

GCS = 3 + 4 + 5 = 12

Ciężkość

GCS 12 → umiarkowane

Odpowiedź

umiarkowane
36.Skale oceny klinicznej

Odpowiedź: wysoki

NEWS2 (National Early Warning Score 2, Royal College of Physicians 2017): oceń każdy z siedmiu parametrów według tabeli (częstość oddechów, SpO₂ w skali 1, oddychanie powietrzem lub dodatkowym tlenem, ciśnienie skurczowe, tętno, stan świadomości w skali ACVPU i temperatura) i dodaj punkty. Ryzyko kliniczne: 0–4 niskie; wynik 3 w którymkolwiek pojedynczym parametrze niskie–średnie; 5–6 średnie; 7 lub więcej wysokie. Suma 5 lub więcej wymaga pilnej reakcji.

Oceń każdy parametr

RR 32/min → 3
SpO₂ 90% → 3
na powietrzu → 0
SBP 88 mmHg → 3
HR 76/min → 0
przytomny (A) → 0
T 36,5 °C → 0

Suma i czerwone wyniki

NEWS2 = 3 + 3 + 0 + 3 + 0 + 0 + 0 = 9
Co najmniej jeden parametr daje 3 punkty.

Grupa ryzyka

wysoki

Odpowiedź

wysoki

Suma 5 lub więcej wymaga pilnej reakcji klinicznej.

37.Interpretacja gazometrii krwi tętniczej

Odpowiedź: częściowo wyrównane

Czytanie gazometrii (ROME): najpierw pH: poniżej 7,35 to kwasica krwi, powyżej 7,45 zasadowica krwi. Potem znajdź wartość, która to tłumaczy. PaCO₂ (norma 35–45 mmHg, 4,7–6,0 kPa) to część oddechowa i w zaburzeniu oddechowym zmienia się odwrotnie do pH; HCO₃⁻ (norma 22–26 mmol/L) to część metaboliczna i zmienia się w tym samym kierunku co pH (ROME: Respiratory Opposite, Metabolic Equal). Druga wartość pokazuje wyrównanie: prawidłowa oznacza brak wyrównania; nieprawidłowa w kierunku, który przywraca pH, gdy pH jest nadal nieprawidłowe, oznacza wyrównanie częściowe; prawidłowe pH przy obu wartościach nieprawidłowych oznacza wyrównanie całkowite. Zakresy różnią się nieco między laboratoriami; to wartości do ćwiczeń.

ROME, wartość po wartości

pH 7,58: zasadowica krwi (powyżej 7,45)
PaCO₂ 22 mmHg: niski (35–45)
HCO₃⁻ 20 mmol/L: niski (22–26)

Wyrównanie

częściowo wyrównane

Odpowiedź

częściowo wyrównane
38.Interpretacja gazometrii krwi tętniczej

Odpowiedź: dodatkowa kwasica oddechowa

Oczekiwana kompensacja: w kwasicy metabolicznej wzór Wintera przewiduje PaCO₂ = 1,5·HCO₃⁻ + 8 ± 2 mmHg; zmierzona wartość powyżej tego zakresu wskazuje na dodatkową kwasicę oddechową, a poniżej na dodatkową zasadowicę oddechową. Luka anionowa AG = Na⁺ − (Cl⁻ + HCO₃⁻), prawidłowo około 8–12 mmol/L, odróżnia kwasicę metaboliczną z podwyższoną luką od kwasicy z prawidłową luką; niskie stężenie albumin maskuje podwyższoną lukę (dodaj 2,5 na każdy g/dL, o który albuminy są poniżej 4,0). Współczynnik delta (AG − 12)/(24 − HCO₃⁻) w przedziale od około 0,8 do 2 odpowiada czystej kwasicy z podwyższoną luką (niektóre podręczniki przyjmują 1 zamiast 0,8), wartość niższa dodatkowej kwasicy z prawidłową luką, a wartość powyżej 2 dodatkowej zasadowicy metabolicznej.

Oczekiwane PaCO₂

1,5·15 + 8 = 30,5 → 28,5–32,5 mmHg

Porównaj

zmierzone: 43 mmHg → dodatkowa kwasica oddechowa

Odpowiedź

dodatkowa kwasica oddechowa
39.Interpretacja zapisu rytmu EKG

Odpowiedź: rytm zatokowy z pobudzeniami przedwczesnymi komorowymi (PVC)

Kryteria rytmów (odprowadzenie II): rytm zatokowy ma dodatni załamek P przed każdym zespołem QRS, stały odstęp PR 0,12–0,20 s i wąski zespół QRS: prawidłowy rytm zatokowy 60–100/min, bradykardia zatokowa poniżej 60, tachykardia zatokowa powyżej 100. Migotanie przedsionków: brak załamków P, falująca linia podstawowa i całkowicie nieregularny odstęp R–R. Trzepotanie przedsionków: fale trzepotania o kształcie zębów piły z częstością około 250–350/min i stałym stosunkiem przewodzenia, np. 2:1 lub 4:1. Blok AV I stopnia: rytm zatokowy ze stałym odstępem PR powyżej 0,20 s. Rytm węzłowy: wąski zespół QRS z częstością 40–60/min i nieobecnymi lub odwróconymi załamkami P (PR poniżej 0,12 s lub P po zespole QRS). PVC to przedwczesny, szeroki (0,12 s lub więcej), dziwaczny zespół QRS bez załamka P, z załamkiem T skierowanym w przeciwną stronę i zwykle z pełną przerwą wyrównawczą; w bigeminii co drugie pobudzenie jest PVC.

Pięć kroków

1. Częstość: 7 zespołów QRS w 6 s, × 10 = 70 na minutę.
2. Rytm: regularny (0,80 s) z wyjątkiem pobudzeń przedwczesnych i przerwy po każdym z nich.
3. Załamki P: dodatnie przed każdym wąskim zespołem QRS; brak przed przedwczesnymi szerokimi pobudzeniami.
4. Odstęp PR: 0,18 s, stały, w granicach 0,12–0,20 s.
5. QRS: 0,10 s w pobudzeniach zatokowych; pobudzenia przedwczesne są szerokie (0,14 s) i dziwaczne, z załamkiem T skierowanym w przeciwną stronę.

Interpretacja

rytm zatokowy z pobudzeniami przedwczesnymi komorowymi (PVC)

Odpowiedź

rytm zatokowy z pobudzeniami przedwczesnymi komorowymi (PVC)
40.Interpretacja zapisu rytmu EKG

Odpowiedź: częstość komór = 40 bpm

Bloki AV: wyznacz kolejne załamki P i sprawdź, po których następuje zespół QRS. Blok I stopnia: każdy załamek P przewiedziony, PR stały i powyżej 0,20 s. Blok II stopnia typu I (Mobitz I, Wenckebacha): odstęp PR wydłuża się z pobudzenia na pobudzenie, aż jeden załamek P nie zostanie przewiedziony, po czym cykl zaczyna się od nowa (grupowanie pobudzeń). Blok II stopnia typu II (Mobitz II): odstęp PR pobudzeń przewiedzionych pozostaje stały, a załamki P nagle nie są przewodzone; zespół QRS jest często szeroki. Blok III stopnia (całkowity): załamki P i zespoły QRS są każde regularne, ale niezależne, odstęp PR zmienia się przypadkowo, a częstość przedsionków jest większa niż częstość rytmu zastępczego (węzłowy 40–60/min z wąskim zespołem QRS, komorowy 20–40/min z szerokim zespołem QRS). Bloku 2:1 nie można na podstawie jednego zapisu określić jako typ I lub typ II.

Częstość przedsionków

P–P = 25 małych kratek = 1,00 s → 1500 ÷ 25 = 60 ≈ 60 na minutę

Częstość komór

4 zespołów QRS w 6 s × 10 = 40 na minutę

Odpowiedź

częstość komór = 40 bpm

Odpowiedź

częstość komór = 40 bpm

Blok AV II stopnia typu I (Wenckebacha): 3 załamków P na każde 2 zespołów QRS.

To niezależne materiały do ćwiczeń. ExamProblems nie jest powiązane z organizacją przeprowadzającą ten egzamin ani przez nią rekomendowane, a nazwa egzaminu służy wyłącznie do opisu treści. NCLEX®, NCLEX-RN® and NCLEX-PN® są znakami towarowymi the National Council of State Boards of Nursing, Inc. (NCSBN), organizacji niezwiązanej z ExamProblems, która go nie popiera i nie odpowiada za jego poprawność.

ExamProblems · examproblems.com/courses/nclex-rn-practice-questions