Pytania ćwiczeniowe w stylu NCLEX (RN): zestaw na powtórkę

Wzory, najważniejsze kroki metod dla każdego tematu i 40 zadań do ćwiczenia, z pełnymi rozwiązaniami na końcu.

Nowe zadaniaWróć do przedmiotu

W oknie drukowania wybierz „Zapisz jako PDF”, aby zachować kopię na swoim urządzeniu.

1Wzory i metody

Kontrola zakażeń i bezpieczeństwo pacjenta

Metoda

  1. Zacznij od standardowych środków ostrożności u każdego pacjenta: higiena rąk, środki ochrony indywidualnej odpowiednie do spodziewanej ekspozycji, bezpieczne postępowanie z ostrymi narzędziami.
  2. Dodaj środki ostrożności zależnie od drogi szerzenia: kontaktowe (fartuch, rękawiczki), kropelkowe (maseczka chirurgiczna), powietrzne (N95, pokój z ujemnym ciśnieniem).
  3. Utrzymuj sterylne przedmioty sterylnymi: jeśli masz wątpliwości, nie są sterylne; wymień, nigdy nie wycieraj.
  4. Zapobiegaj szkodom w otoczeniu: środki zapobiegania upadkom, przymus bezpośredni tylko w ostateczności, RACE i PASS w pożarze.
  5. Sprawdź zasady podawania leków, dwa identyfikatory i dodatkowe zabezpieczenia dla leków wysokiego ryzyka; zgłaszaj błędy i zdarzenia niemal błędne (near miss).

Ustalanie priorytetów i delegowanie

Metoda

  1. Zapytaj, co najszybciej zaszkodzi pacjentowi, jeśli nic się nie zrobi.
  2. Zastosuj ABC (C-A-B w zatrzymaniu krążenia), a następnie hierarchię Maslowa: potrzeby fizjologiczne przed bezpieczeństwem, bezpieczeństwo przed potrzebami psychologicznymi.
  3. Porównaj opcje: ostre przed przewlekłym, niestabilne przed stabilnym, nieoczekiwane przed oczekiwanym, ogólnoustrojowe przed miejscowym, i porównaj każdy objaw ze stanem wyjściowym pacjenta.
  4. Oceń, zanim zadziałasz, chyba że to stan nagły; wtedy wybierz krok, od którego zależą pozostałe.
  5. Przy delegowaniu sprawdź pięć zasad: zadanie, okoliczności, osoba, polecenia i nadzór. Ocena, edukacja i ewaluacja pozostają przy pielęgniarce (RN).

Wartości laboratoryjne i elektrolity

Metoda

  1. Porównaj wartość z zakresem referencyjnym laboratorium, a następnie ze stanem wyjściowym i trendem pacjenta.
  2. Sprawdź próbkę: hemoliza, opóźnienie lub krew pobrana w pobliżu wlewu dożylnego mogą dać fałszywe wyniki.
  3. Powiąż wartość z typowymi objawami oraz z lekami i stanami, które ją powodują.
  4. Szukaj interakcji: niski potas lub magnez zwiększa toksyczność digoksyny; odwodnienie zwiększa stężenie litu.
  5. Działaj dla pacjenta: oceń, wstrzymaj lek, jeśli stężenie jest niebezpieczne, powtórz na głos wartości krytyczne i poinformuj osobę zlecającą.

Choroby wewnętrzne i chirurgiczne: układ krążenia i oddechowy

Metoda

  1. Nazwij problem: niewydolność pompy, zamknięta tętnica, rytm serca, zakrzep, zwężenie dróg oddechowych, zakażenie albo problem z urządzeniem.
  2. Najpierw sprawdź objawy zagrożenia: hipoksję, hipotensję, ból w klatce piersiowej, nowe splątanie, zimną kończynę bez tętna.
  3. Dopasuj tlen do pacjenta: 94–98% u większości, 88–92% u osób zagrożonych retencją CO₂.
  4. Połącz każdy lek z jego badaniem i ryzykiem: warfaryna i INR, heparyna i aPTT oraz płytki krwi, diuretyki i potas.
  5. Wybierz bezpieczne pierwsze działanie, następnie eskaluj i oceń ponownie.

Choroby wewnętrzne i chirurgiczne: neurologia, endokrynologia i nerki

Metoda

  1. Sprawdź glikemię u każdego pacjenta z nowym splątaniem, osłabieniem lub napadem drgawek.
  2. Traktuj poziom świadomości jako najwcześniejszy sygnał ostrzegawczy problemów z mózgiem; źrenice i triada Cushinga pojawiają się późno.
  3. W stanach nagłych w cukrzycy odróżnij DKA (ketony, kwasica) od HHS (bardzo wysoka osmolalność, odwodnienie); najpierw podaj płyny.
  4. Przy zaburzeniach sodu i wody ustal, czy ADH jest w nadmiarze (SIADH), czy go brakuje (moczówka prosta), a przewlekłe zmiany koryguj powoli.
  5. Przy problemach z nerkami przypisz przyczynę do przednerkowej, wewnątrznerkowej lub pozanerkowej i obserwuj potas oraz płyny.

Choroby wewnętrzne i chirurgiczne: przewód pokarmowy, okres okołooperacyjny i onkologia

Metoda

  1. Zapytaj, co może być ukryte: krwawienie wewnętrzne, zakażenie bez gorączki, hipowentylacja przy prawidłowym SpO₂.
  2. Wykorzystaj czas, jaki upłynął po operacji, aby zawęzić powikłania: krwawienie w ciągu godzin, problemy z klatką piersiową w ciągu dni, problemy z raną i przeciek później.
  3. Przy bólu oceń go, zastosuj analgezję multimodalną, oceń ponownie i monitoruj sedację przy każdym opioidzie.
  4. U chorych na raka każdą chorobę w okresie nadiru traktuj jak sepsę neutropeniczną i poznaj stany nagłe w onkologii.
  5. Przy oparzeniach licz tylko obszary częściowej i pełnej grubości skóry, zacznij odliczanie wg Parklanda od chwili oparzenia i dostosowuj płyny do diurezy.

Pielęgniarstwo położnicze

Metoda

  1. Umieść kobietę w czasie: tydzień ciąży, okres porodu lub doba po porodzie, i zdecyduj, co jest w tym momencie prawidłowe.
  2. Szukaj pacjenta w niebezpieczeństwie: matki, płodu lub noworodka, albo kilku z nich naraz.
  3. Połącz objaw z przyczyną: VEAL CHOP dla deceleracji, cztery T dla krwawienia, BUBBLE-HE po porodzie.
  4. Najpierw wybierz działanie, które poprawia przepływ krwi i dotlenienie (ułożenie na boku, wstrzymanie oksytocyny, masaż dna macicy), potem eskaluj.

Pielęgniarstwo pediatryczne

Metoda

  1. Najpierw zanotuj wiek dziecka: od niego zależą prawidłowe parametry życiowe, kamienie milowe rozwoju i właściwa skala bólu.
  2. Oceń drożność dróg oddechowych, oddychanie i krążenie, pamiętając, że dzieci się kompensują, a potem szybko się pogarszają.
  3. Dopasuj działanie do etapu rozwoju i włącz rodzinę.
  4. Sprawdź, czy odpowiedź jest bezpieczna dla dziecka: dawka zależna od masy ciała, bez aspiryny w chorobie wirusowej, bez kodeiny poniżej 12. roku życia.

Pielęgniarstwo psychiatryczne

Metoda

  1. Ustal, czy istnieje bezpośrednie zagrożenie: samobójstwo, przemoc, stan nagły związany z lekami lub choroba somatyczna.
  2. Najpierw działaj na rzecz bezpieczeństwa: obserwuj, usuń środki, deeskaluj, odstaw szkodliwy lek, wezwij pomoc.
  3. Wybierz odpowiedź terapeutyczną: uznaj uczucia, przedstaw rzeczywistość, unikaj fałszywego uspokajania i pytań „dlaczego”.
  4. Szanuj prawa pacjenta: najmniej restrykcyjna opcja, zgoda i poufność wraz z jej granicami.

Obliczenia pielęgniarskie i przeliczanie jednostek

Kroki metryczne
1 kg = 1000 g, 1 g = 1000 mg, 1 mg = 1000 mcg, 1 L = 1000 mL
Masa i długość
1 kg = 2,2 lb, 1 lb = 16 oz, 1 in = 2,54 cm, 1 ft = 12 in
Miary domowe
1 tsp = 5 mL, 1 tbsp = 15 mL, 1 fl oz = 30 mL, 1 cup = 8 fl oz = 240 mL
Temperatura
°C = (°F − 32)·5/9, °F = °C·9/5 + 32
Zegar 24-godzinny
godziny PM 1–11: dodaj 12; 12 AM = 00:xx; 12 PM = 12:xx
Szybkość dawkowania
mcg/min × 60/1000 = mg/h
Współczynniki laboratoryjne
glukoza 1 mmol/L = 18 mg/dL; kreatynina 1 mg/dL = 88,4 µmol/L; Hb 1 g/dL = 10 g/L

Metoda

  1. Zapisz daną wielkość z jednostką i jednostkę, którą chcesz otrzymać.
  2. Wybierz odpowiednik: 1000 między kg, g, mg i mcg lub L i mL; 1 kg = 2,2 lb; 1 łyżeczka = 5 mL, 1 łyżka stołowa = 15 mL, 1 fl oz = 30 mL, 1 szklanka = 240 mL.
  3. Zapisz to jako ułamek tak, aby niechciana jednostka się skróciła; dla szybkości użyj jednego ułamka na każdą zmieniającą się jednostkę.
  4. Sprawdź kierunek: mniejsza jednostka daje większą liczbę.
  5. Zaokrąglaj tylko ostateczną odpowiedź, z dokładnością podaną w pytaniu.

Obliczanie dawek

Dawka ze stężenia
objętość = dawka / stężenie
Dawka zależna od masy ciała
dawka = mg/kg × masa ciała
Tabletki
liczba = dawka / dawka w tabletce
Jednostki
1 g = 1000 mg, 1 mg = 1000 mcg

Metoda

  1. Przelicz zleconą dawkę i moc preparatu na tę samą jednostkę.
  2. Użyj wzoru „potrzebne przez dostępne razy ilość”: (D/H) × Q.
  3. Przy dawkach zależnych od masy ciała najpierw pomnóż przez masę w kg, a potem podziel dawkę dobową przez liczbę dawek.
  4. Najpierw oszacuj wynik i sprawdź, czy odpowiedź jest rozsądna.

Szybkość wlewów dożylnych

Szybkość pompy
mL/h = volume (mL)/time (h)
Szybkość kapania
drops/min = volume (mL) × drop factor / time (min)
Czas wlewu
time (h) = volume (mL)/rate (mL/h)

Metoda

  1. Prędkość pompy w mL/h: objętość podzielona przez czas w godzinach.
  2. Prędkość kroplówki w kroplach/min: objętość × współczynnik kroplenia podzielone przez czas w minutach.
  3. Pozostały czas: pozostała objętość podzielona przez prędkość.
  4. Zaokrąglaj tak, jak wymaga zadanie lub sprzęt.

Dawkowanie w pediatrii i intensywnej terapii

Dawka dobowa
mg/dobę = mg/kg/dobę × masa ciała (kg)
Liczba dawek na dobę
liczba = 24 h / odstęp między dawkami (h)
Funty na kilogramy
kg = lb / 2,2
Stężenie wlewu
jednostki/mL = jednostki w worku / objętość worka
Szybkość pompy
mL/h = dawka na godzinę / stężenie
Wlew miareczkowany
mL/h = mcg/kg/min × kg × 60 / (mcg/mL)
Dawka z prędkości pompy
mcg/kg/min = mL/h × (mcg/mL) / (60 × kg)
Jednostki
1 mg = 1000 mcg

Płyny dożylne i bilans płynów

Holliday–Segar na godzinę
4 mL/kg (pierwsze 10 kg) + 2 mL/kg (kolejne 10 kg) + 1 mL/kg (każdy kg powyżej 20)
Holliday–Segar na dobę
100 / 50 / 20 mL/kg dla tych samych przedziałów
Bilans płynów
przyjęte − wydalone
Kostki lodu
liczą się jako połowa swojej objętości
Diureza
mL/kg/h = mL / (kg × h)
Czas wlewu
czas (h) = pozostała objętość (mL) / prędkość (mL/h)
Przetoczona objętość
mL = prędkość × czas

Skale oceny klinicznej

Skala śpiączki Glasgow (GCS)
GCS = E (1–4) + V (1–5) + M (1–6) = 3–15
Apgar
5 objawów × 0–2 = 0–10; 7–10 uspokajający, 4–6 umiarkowanie nieprawidłowy, 0–3 niski
Skala Braden
5 × (1–4) + 1 × (1–3) = 6–23; ≤ 18 ryzyko
Skala ryzyka upadku Morse’a
upadki 25, diagnoza 15, pomoc 15/30, wkłucie dożylne 20, chód 10/20, stan psychiczny 15
Ryzyko według NEWS2
0–4 niskie; pojedyncze 3 niskie–średnie; 5–6 średnie; ≥ 7 wysokie
Średnie ciśnienie tętnicze (MAP)
MAP = (SBP + 2·DBP)/3 = DBP + PP/3
Ciśnienie tętna i wskaźnik wstrząsu
PP = SBP − DBP, SI = HR/SBP
Wskaźnik masy ciała
BMI = kg/m² = 703·lb/in²

Metoda

  1. Znajdź arkusz punktacji używany w pytaniu i jego zakres (GCS 3–15, Apgar 0–10, Braden 6–23, Morse 0–125).
  2. Oceń każdą pozycję osobno, dopasowując opis do jej poziomu.
  3. Dodaj punkty z pozycji i sprawdź, czy suma mieści się w zakresie.
  4. Zastosuj punkty odcięcia: w NEWS2 szukaj także każdego pojedynczego parametru dającego 3 punkty.
  5. Dla wartości pochodnych użyj MAP = (SBP + 2·DBP)/3, PP = SBP − DBP, SI = HR/SBP i BMI = kg/m².

Interpretacja gazometrii krwi tętniczej

Zakresy prawidłowe
pH 7,35–7,45, PaCO₂ 35–45 mmHg (4,7–6,0 kPa), HCO₃⁻ 22–26 mmol/L
ROME
Zaburzenie oddechowe: PaCO₂ odwrotnie do pH; metaboliczne: HCO₃⁻ zgodnie z pH
Wzór Wintersa
PaCO₂ = 1,5·HCO₃⁻ + 8 ± 2
Zasadowica metaboliczna
PaCO₂ ≈ 0,7·HCO₃⁻ + 21
Luka anionowa
AG = Na⁺ − (Cl⁻ + HCO₃⁻) ≈ 8–12
Luka anionowa skorygowana o albuminy
AG + 2,5·(4,0 − alb g/dL) = AG + 0,25·(40 − alb g/L)
Wskaźnik delta
(AG − 12)/(24 − HCO₃⁻)
Wskaźnik P/F
PaO₂/FiO₂
Równanie gazu pęcherzykowego
PAO₂ = FiO₂·(760 − 47) − PaCO₂/0,8
Osmolalność surowicy
2·Na⁺ + glucose + urea (2·Na⁺ + glucose/18 + BUN/2,8)

Metoda

  1. Odczytaj pH: poniżej 7,35 to kwasica, powyżej 7,45 zasadowica.
  2. Znajdź wartość, która to tłumaczy: PaCO₂ zmieniające się odwrotnie do pH oznacza zaburzenie oddechowe, HCO₃⁻ zmieniające się zgodnie z pH – metaboliczne.
  3. Spójrz na drugą wartość: prawidłowa oznacza brak wyrównania, nieprawidłowa w kierunku wyrównującym oznacza wyrównanie częściowe, a prawidłowe pH przy obu wartościach nieprawidłowych oznacza wyrównanie całkowite.
  4. Przy kwasicy metabolicznej porównaj PaCO₂ ze wzorem Wintersa, 1,5·HCO₃⁻ + 8 ± 2, i oblicz lukę anionową Na⁺ − (Cl⁻ + HCO₃⁻).
  5. Wysoką lukę anionową sprawdź wskaźnikiem delta, a przy niskiej albuminie – luką skorygowaną.

Interpretacja zapisu rytmu EKG

Papier (25 mm/s, 10 mm/mV)
1 mała kratka = 0,04 s, 1 duża kratka = 0,20 s, 10 mm = 1 mV
Częstość akcji serca, rytm regularny
300 ÷ duże kratki = 1500 ÷ małe kratki = 60 ÷ RR (s)
Częstość akcji serca, rytm nieregularny
Zespoły QRS w 6 s × 10
Prawidłowy odstęp PR
0,12–0,20 s
Prawidłowy czas trwania QRS
< 0.12 s
QTc (Bazett)
QT/√RR
QTc (Fridericia)
QT/∛RR
QTc (Framingham)
QT + 154·(1 − RR)
Częstości zatokowe
bradykardia < 60, prawidłowa 60–100, tachykardia > 100 /min
Częstości rytmów zastępczych
węzłowy 40–60, komorowy 20–40 /min
Szybkie rytmy
SVT 150–250 /min (wąskie), VT > 100 /min (szerokie)

Metoda

  1. Częstość: przy rytmie regularnym podziel 300 przez liczbę dużych kratek lub 1500 przez liczbę małych kratek między dwoma załamkami R; przy rytmie nieregularnym policz zespoły QRS w 6 sekundach i pomnóż przez 10.
  2. Rytm: porównaj odstępy R–R. Równe oznaczają rytm regularny; powtarzający się wzorzec to rytm regularnie nieregularny; brak jakiegokolwiek wzorca to rytm całkowicie nieregularny.
  3. Załamki P: czy w odprowadzeniu II przed każdym zespołem QRS jest dodatni załamek P, wszystkie takie same? Szukaj fal migotania lub fal o kształcie zębów piły, odwróconych załamków P i załamków P bez zespołu QRS.
  4. Odstęp PR: od początku P do początku QRS, prawidłowo 0,12–0,20 s i stały. Sprawdź, czy się wydłuża, czy pozostaje stały przed wypadnięciem pobudzenia, czy zmienia się przypadkowo.
  5. Czas trwania QRS: poniżej 0,12 s to wąski; 0,12 s lub więcej to szeroki. Następnie nazwij rytm, a dla QT użyj QTc = QT/√RR (Bazett) z czasami w sekundach.

2Zadania do ćwiczenia

1.Podstawy pielęgniarstwaŚredni

Które połączenie objawów sugeruje zakażenie rany?

  1. ALekki świąd przy zamykaniu się brzegów
  2. BSuchy strup bez bólu
  3. CRóżowa ziarnina, niewielka ilość płynu surowiczego i zmniejszająca się rana
  4. DNarastające zaczerwienienie, ocieplenie, obrzęk, ból i ropa
2.Podstawy pielęgniarstwaTrudny

Odleżyna wykazuje utratę pełnej grubości skóry z widoczną tkanką tłuszczową, ale bez odsłoniętej kości, ścięgna ani mięśnia. Jakiej jest kategorii?

  1. AKategorii 4
  2. BKategorii 2
  3. CKategorii 1
  4. DKategorii 3
3.Kontrola zakażeń i bezpieczeństwo pacjentaŚredni

W sali pacjenta wybucha mały pożar w koszu na odpady, a pacjent leży w łóżku. Co robi najpierw pielęgniarka?

  1. ASzuka najbliższej gaśnicy
  2. BOtwiera okna, aby usunąć dym
  3. CUsuwa pacjenta z bezpośredniego niebezpieczeństwa
  4. DDzwoni do przełożonej, aby zgłosić pożar
4.Kontrola zakażeń i bezpieczeństwo pacjentaTrudny

Pielęgniarka nie jest pewna, czy jałowa rękawiczka dotknęła brzegu jałowego pola. Jakie jest prawidłowe postępowanie?

  1. AKontynuować, ponieważ pielęgniarka nie ma pewności
  2. BUznać rękawiczkę za skażoną i ją wymienić
  3. CZapytać pacjenta, czy to widział
  4. DPrzetrzeć rękawiczkę alkoholem
5.Ustalanie priorytetów i delegowanieŚredni

A patient receiving an aminoglycoside antibiotic, such as gentamicin, reports ringing in the ears. What should the nurse do?

  1. AReassure the patient that it is a normal effect
  2. BAdvise the patient to use ear drops
  3. CHold the next dose and report it promptly
  4. DGive the next dose early to finish the course
6.Ustalanie priorytetów i delegowanieTrudny

Two days after starting haloperidol, a patient suddenly develops painful neck twisting and the eyes roll upwards. What should the nurse anticipate?

  1. AA higher dose of haloperidol to calm the patient and stop the movements quickly
  2. BPhysical restraint until the spasm passes
  3. CNo action, because the spasm is a sign of improvement
  4. DAn anticholinergic drug, such as benztropine or procyclidine, as prescribed
7.Pielęgniarstwo kliniczneŚredni

Pacjent z cukrzycą typu 2 jest w ciężkim stanie, znacznie odwodniony i ma glikemię 40 mmol/L bez istotnej ketonemii. Jakie jest najbardziej prawdopodobne rozpoznanie?

  1. AHiperglikemiczny stan hipermolalny
  2. BMoczówka prosta
  3. CCukrzycowa kwasica ketonowa z odwodnieniem
  4. DHipoglikemia
8.Pielęgniarstwo kliniczneTrudny

Which nursing measure helps reduce raised intracranial pressure?

  1. AFrequent suctioning and encouraging strong coughing
  2. BLying the patient flat with the neck flexed forward on two pillows
  3. CTilting the patient head-down
  4. DRaising the head of the bed to about 30° with the head kept midline
9.Wartości laboratoryjne i elektrolityŚredni

Why is a blood β-hydroxybutyrate level often preferred to a urine ketone dipstick in DKA?

  1. AIt is the only test that can measure glucose and ketones together
  2. BIt measures the main ketone in DKA, and the dipstick may miss it
  3. CThe urine dipstick only detects ketones in people without diabetes
  4. DIt shows the average ketone level over the past three months
10.Wartości laboratoryjne i elektrolityTrudny

A young man has a swollen knee after minor trauma. His aPTT is prolonged, but his PT/INR and platelet count are normal. Which condition fits best?

  1. AVitamin K deficiency from poor diet
  2. BImmune thrombocytopenia (ITP)
  3. CDisseminated intravascular coagulation
  4. DHemophilia A (factor VIII deficiency)
11.FarmakologiaŚredni

Pacjentom przyjmującym metronidazol zwykle zaleca się unikanie:

  1. AŚwiatła słonecznego
  2. BProduktów mlecznych
  3. CAlkoholu
  4. DSoku grejpfrutowego
12.FarmakologiaTrudny

Which statement correctly contrasts donepezil and memantine in Alzheimer's disease?

  1. ABoth drugs remove amyloid plaques from the brain
  2. BDonepezil inhibits cholinesterase; memantine blocks NMDA receptors
  3. CBoth drugs are dopamine agonists that differ only in their half-lives
  4. DDonepezil blocks NMDA receptors; memantine inhibits acetylcholinesterase
13.Choroby wewnętrzne i chirurgiczne: układ krążenia i oddechowyŚredni

Which foot care advice is correct for a patient with peripheral arterial disease?

  1. ACheck the feet daily and wear well-fitting shoes
  2. BUse a hot water bottle on the feet at night
  3. CWalk barefoot at home to strengthen the feet
  4. DCut corns with a razor blade to prevent pressure
14.Choroby wewnętrzne i chirurgiczne: układ krążenia i oddechowyTrudny

Jakie podejście do usuwania drenu klatki piersiowej jest powszechnie nauczane?

  1. AUsunąć go przy nadal działającym ssaniu na pełnej mocy
  2. BUsunąć go i pozostawić miejsce otwarte, aby drenowało przez dobę
  3. CUsuwać go powoli, gdy pacjent bierze długi, głęboki wdech
  4. DUsunąć go podczas zatrzymanego oddechu lub w wydechu, a następnie uszczelnić miejsce
15.Choroby wewnętrzne i chirurgiczne: neurologia, endokrynologia i nerkiŚredni

Which measure best prevents catheter-associated urinary tract infection?

  1. ARemove the catheter as soon as it is no longer needed
  2. BDisconnect the bag regularly to empty it
  3. CKeep the drainage bag above bladder level
  4. DChange the catheter for a new one every day
16.Choroby wewnętrzne i chirurgiczne: neurologia, endokrynologia i nerkiTrudny

A patient on a variable rate IV insulin infusion is nil by mouth. Why is a glucose-containing IV fluid usually given alongside it?

  1. ATo prevent hypoglycaemia while insulin is running
  2. BTo stop the insulin sticking to the IV tubing
  3. CTo speed up the action of the insulin in the muscles
  4. DTo replace the potassium lost from the cells
17.Choroby wewnętrzne i chirurgiczne: przewód pokarmowy, okres okołooperacyjny i onkologiaŚredni

Which liver function test pattern suggests bile duct obstruction?

  1. ANormal bilirubin with a low ALP and low GGT
  2. BA low albumin with all other results normal
  3. CVery high ALT with a normal bilirubin only
  4. DHigh bilirubin with a markedly raised ALP and GGT
18.Choroby wewnętrzne i chirurgiczne: przewód pokarmowy, okres okołooperacyjny i onkologiaTrudny

A patient's platelet count is 18 × 109/L (18,000/µL). Which order should the nurse question?

  1. AAn intramuscular injection
  2. BDaily full blood count
  3. CA soft diet with mouthwashes
  4. DOral paracetamol for headache
19.Pielęgniarstwo położniczeŚredni

Which feature best distinguishes true labour from false labour?

  1. AContractions that are felt only in the lower abdomen
  2. BProgressive dilation and effacement of the cervix
  3. CContractions that stop when the woman walks around
  4. DDiscomfort that eases with a warm bath and rest
20.Pielęgniarstwo położniczeTrudny

A newborn in the first hours sneezes, has a high-pitched cry, tremors and loose stools. The mother took opioids throughout pregnancy. Which intervention is most appropriate first?

  1. AWithholding feeds until the symptoms settle
  2. BA quiet, dim room, swaddling and small, frequent feeds
  3. CGiving naloxone to reverse the opioids
  4. DBright lights and frequent handling to keep the baby awake
21.Pielęgniarstwo pediatryczneŚredni

Until when is a child with chickenpox usually considered infectious?

  1. AFor 6 weeks after the rash appears
  2. BUntil the fever has gone for 24 hours
  3. COnly during the day before the rash appears
  4. DUntil all the blisters have crusted over
22.Pielęgniarstwo pediatryczneTrudny

A child is recovering from Kawasaki disease at home. Which finding is expected in the recovery phase?

  1. AA new purple rash on the legs
  2. BPeeling skin on the fingers and toes
  3. CA new high fever lasting several days
  4. DSudden chest pain during play
23.Pielęgniarstwo psychiatryczneŚredni

A patient taking phenelzine, an MAOI, is being taught before discharge. Which statement shows a need for further teaching?

  1. A"I'll tell any new doctor or dentist that I take an MAOI."
  2. B"A sudden severe headache is a reason to get help straight away."
  3. C"I'll avoid aged cheese and cured meats."
  4. D"I can take any cold and flu remedy from the pharmacy."
24.Pielęgniarstwo psychiatryczneTrudny

A teenager says she cuts herself "to feel better, not to die." Which statement about this is correct?

  1. AShe should be told that cutting is only attention-seeking behaviour
  2. BNon-suicidal self-injury still increases the long-term risk of suicide, so risk is assessed each time
  3. CSelf-injury without suicidal intent never needs any assessment
  4. DSelf-injury without suicidal intent shows that she has no mental health problems that need any treatment
25.Obliczenia pielęgniarskie i przeliczanie jednostekŚredni
94969810010210410635363738394041°F°C97,5 °F? °C

Ćwiczenie (wymyślone wartości, nie stanowią wskazówek klinicznych). Temperatura pacjenta wynosi 97,5 °F. Przelicz ją na stopnie Celsjusza T wzorem °C = (°F − 32) × 5/9. Zaokrąglij do jednego miejsca po przecinku.

97,5 °F
T = °C
26.Obliczenia pielęgniarskie i przeliczanie jednostekTrudny
5 mcg/kg/min? mg/h107 kg1 h = 60 min1 mg = 1000 mcg

Ćwiczenie (wymyślone wartości, nie stanowią wskazówek klinicznych). Zlecenie brzmi 5 mcg/kg/min dla pacjenta o masie 107 kg. Wyraź szybkość dawki D w mg/h. Zaokrąglij do dwóch miejsc po przecinku.

5 mcg/kg/min107 kg
D = mg/h
27.Obliczanie dawekŚredni
024681010 mL

Dziecko o masie 32 kg ma zlecone 2,5 mg/kg leku. Roztwór wyjściowy zawiera 10 mg/mL. Pobierz dawkę: jaką objętość V podajesz?

32 kg2,5 mg/kg10 mg/mL
V = mL
28.Obliczanie dawekTrudny
200 mg/5 mLV = ? mL

Pacjent waży 123,2 lb. Zlecono 0,5 mg/kg jednorazowo, a roztwór podstawowy zawiera 200 mg w 5 mL. Przyjmując 1 kg = 2,2 lb, jaką objętość V podasz?

123,2 lb0,5 mg/kg200 mg/5 mL1 kg = 2,2 lb
V = mL
29.Szybkość wlewów dożylnychŚredni
V = ?20 gtt/mL50 gtt/min12 h

Wlew kapie z szybkością 50 gtt/min przez zestaw o 20 gtt/mL. Ile mililitrów V otrzyma pacjent w ciągu 12 godzin?

50 gtt/min20 gtt/mL12 h
V = mL
30.Szybkość wlewów dożylnychTrudny
400 mg500 mL5 mL/h? mg/h

Worek zawiera 400 mg leku w 500 mL i kapie z szybkością 5 mL/h. Ile miligramów na godzinę D otrzymuje pacjent?

400 mg/500 mL5 mL/h
D = mg/h
31.Dawkowanie w pediatrii i intensywnej terapiiŚredni
100 szt.100 mLinsulina krótkodziałająca8 mL/h? szt./h

Ćwiczenie (wymyślone wartości, nie stanowią wskazówek klinicznych). Wlew 100 jednostek insuliny krótkodziałającej w 100 mL płynie z prędkością 8 mL/h. Ile jednostek na godzinę D otrzymuje pacjent?

100 szt./100 mL8 mL/h
D = szt./h
32.Dawkowanie w pediatrii i intensywnej terapiiTrudny
250 mg250 mLdobutamine? mL/h66 kg7,5 mcg/kg/min

Ćwiczenie (wymyślone wartości, nie stanowią wskazówek klinicznych). Worek zawiera dobutamine 250 mg w 250 mL. Zlecenie to 7,5 mcg/kg/min dla pacjenta o masie ciała 66 kg. Jaką prędkość R ustawiasz na pompie, w mL/h? Zaokrąglij do jednego miejsca po przecinku.

250 mg/250 mL7,5 mcg/kg/min66 kg
R = mL/h
33.Płyny dożylne i bilans płynówŚredni
PrzyjęteWydalonezmiana 8-godzinnasok100 mLherbata150 mLmleko240 mLkostki lodu240 mLWlew dożylny50 mL/h × 8 hantybiotyk dożylnie2 × 50 mLmocz175 mLmocz375 mLmocz425 mLdren z rany150 mL

Ćwiczenie (wymyślone wartości, nie stanowią wskazówek klinicznych). Karta pokazuje płyny przyjęte i wydalone przez pacjenta podczas jednej 8-godzinnej zmiany. Wlew dożylny płynął z podaną prędkością przez całą zmianę. Wyznacz bilans płynów B = przyjęte − wydalone w mL (wynik ujemny oznacza stratę netto). Licz kostki lodu jako połowę ich objętości.

sok: 100 mLherbata: 150 mLmleko: 240 mLkostki lodu: 240 mLWlew dożylny: 50 mL/h × 8 hantybiotyk dożylnie: 2 × 50 mLmocz: 175 mLmocz: 375 mLmocz: 425 mLdren z rany: 150 mL
B = mL
34.Płyny dożylne i bilans płynówTrudny
1000 mL100 mL/hstart 11:3016:00: ? mL

Ćwiczenie (wymyślone wartości, nie stanowią wskazówek klinicznych). Worek 1000 mL podłączono o 11:30 i jest podawany przez pompę z prędkością 100 mL/h. Ile mL V zostanie w worku o 16:00?

1000 mL100 mL/h11:30 → 16:00
V = mL
35.Skale oceny klinicznejŚredni
3210123RR≤89–1112–2021–24≥25SpO₂≤9192–9394–95≥96powietrze / O₂O₂powietrzeSBP≤9091–100101–110111–219≥220HR≤4041–5051–9091–110111–130≥131ACVPUAC, V, P, UT °C≤35,035,1–36,036,1–38,038,1–39,0≥39,1

Ćwiczenie (wymyślone wartości, nie stanowią wskazówek klinicznych). Użyj tabeli NEWS2 (SpO₂ w skali 1) dla tych obserwacji: częstość oddechów 28/min, SpO₂ 91% na powietrzu atmosferycznym, ciśnienie tętnicze 130/78 mmHg, tętno 114/min, przytomny, temperatura 36,0 °C. Jaka jest łączna suma punktów NEWS2?

RR 28SpO₂ 91%powietrzeSBP 130HR 114AT 36,0 °C
NEWS2 =
36.Skale oceny klinicznejTrudny
niskie ryzykoumiarkowane ryzykowysokie ryzyko

Ćwiczenie (wymyślone wartości, nie stanowią wskazówek klinicznych). Pacjent z zadania jest oceniany w skali Morse’a: upadki w wywiadzie w ciągu ostatnich 3 miesięcy: nie; diagnoza dodatkowa: tak; pomoc w poruszaniu się: kule, laska lub chodzik; terapia dożylna lub wkłucie zamknięte: nie; chód: prawidłowy, leżenie w łóżku lub wózek inwalidzki; stan psychiczny: zna swoje ograniczenia. Używając punktów odcięcia 0–24 niskie, 25–44 umiarkowane i 45 lub więcej wysokie, kliknij poziom ryzyka upadku.

  1. 1niskie ryzyko
  2. 2umiarkowane ryzyko
  3. 3wysokie ryzyko
37.Interpretacja gazometrii krwi tętniczejŚredni
pH7,357,457,12PaCO₂mmHg354576HCO₃⁻mmol/L222624niewyrównaneczęściowo wyrównanecałkowicie wyrównane

Gazometria krwi tętniczej do ćwiczeń pokazuje pH 7,12, PaCO₂ 76 mmHg (10,1 kPa) oraz HCO₃⁻ 24 mmol/L. Zaburzeniem pierwotnym jest kwasica oddechowa. W jakim stopniu jest wyrównane? Kliknij odpowiedź.

pH 7,12PaCO₂ 76 mmHg (10,1 kPa)HCO₃⁻ 24 mmol/L
  1. 1niewyrównane
  2. 2częściowo wyrównane
  3. 3całkowicie wyrównane
38.Interpretacja gazometrii krwi tętniczejTrudny

Na poziomie morza gazometria do ćwiczeń pobrana przy 28% tlenu pokazuje PaO₂ 61 mmHg (8,1 kPa) oraz PaCO₂ 29 mmHg (3,9 kPa). Użyj PAO₂ = FiO₂·(760 − 47) − PaCO₂/0,8, aby znaleźć Gradient A–a.

FiO₂ 28%PaO₂ 61 mmHg (8,1 kPa)PaCO₂ 29 mmHg (3,9 kPa)
Gradient A–a = mmHg
39.Interpretacja zapisu rytmu EKGŚredni
II25 mm/s · 10 mm/mV

Zmierz odstęp QT i odstęp R–R na tym regularnym zapisie w odprowadzeniu II, a następnie oblicz QTc (skorygowany o częstość) według wzoru Bazetta QTc = QT/√RR (oba w sekundach). Podaj odpowiedź w sekundach z trzema miejscami po przecinku.

odprowadzenie II, 25 mm/s, 10 mm/mV1 mała kratka = 0,04 s, 1 duża kratka = 0,20 sdługość zapisu 6 s
QTc = s
40.Interpretacja zapisu rytmu EKGTrudny
II25 mm/s · 10 mm/mVstawkarytmzałamki POdstęp PRCzas trwania QRS

Zinterpretuj ten zapis w odprowadzeniu II, stosując pięć kroków po kolei: częstość, rytm, załamki P, odstęp PR, czas trwania QRS. Na którym kroku znajdujesz pierwszą nieprawidłowość? Kliknij go.

odprowadzenie II, 25 mm/s, 10 mm/mV1 mała kratka = 0,04 s, 1 duża kratka = 0,20 sdługość zapisu 6 s
  1. 1stawka
  2. 2rytm
  3. 3załamki P
  4. 4Odstęp PR
  5. 5Czas trwania QRS

3Roztwory

1.Podstawy pielęgniarstwa

Odpowiedź: D · Narastające zaczerwienienie, ocieplenie, obrzęk, ból i ropa

Dlaczego to jest odpowiedź

Szerzące się zaczerwienienie, ocieplenie, obrzęk, ból, ropa lub nieprzyjemny zapach sugerują zakażenie, czasem z gorączką. Różowa ziarnina i świąd to objawy prawidłowego gojenia.

Odpowiedź

D · Narastające zaczerwienienie, ocieplenie, obrzęk, ból i ropa
2.Podstawy pielęgniarstwa

Odpowiedź: D · Kategorii 3

Dlaczego to jest odpowiedź

Kategoria 3 to utrata pełnej grubości skóry z widoczną tkanką podskórną. Kategoria 2 to częściowa utrata grubości skóry, a w kategorii 4 odsłonięte są kość, ścięgno lub mięsień.

Odpowiedź

D · Kategorii 3
3.Kontrola zakażeń i bezpieczeństwo pacjenta

Odpowiedź: C · Usuwa pacjenta z bezpośredniego niebezpieczeństwa

Dlaczego to jest odpowiedź

Najpierw ratowanie: odsunąć pacjenta od ognia. Następnie uruchomić alarm, ograniczyć rozprzestrzenianie pożaru, zamykając drzwi, i ugasić go, jeśli to bezpieczne. Otwieranie okien dostarcza ogniowi tlenu.

Odpowiedź

C · Usuwa pacjenta z bezpośredniego niebezpieczeństwa
4.Kontrola zakażeń i bezpieczeństwo pacjenta

Odpowiedź: B · Uznać rękawiczkę za skażoną i ją wymienić

Dlaczego to jest odpowiedź

Zasada brzmi: „w razie wątpliwości nie jest jałowe”. Brzeg pola jest niejałowy, więc rękawiczkę się wymienia. Kontynuowanie na podstawie niepewności naraża pacjenta na zakażenie.

Odpowiedź

B · Uznać rękawiczkę za skażoną i ją wymienić
5.Ustalanie priorytetów i delegowanie

Odpowiedź: C · Hold the next dose and report it promptly

Dlaczego to jest odpowiedź

Aminoglycosides can cause ototoxicity, which may be permanent. Tinnitus or hearing loss is reported promptly, and drug levels and kidney function are checked.

Odpowiedź

C · Hold the next dose and report it promptly
6.Ustalanie priorytetów i delegowanie

Odpowiedź: D · An anticholinergic drug, such as benztropine or procyclidine, as prescribed

Dlaczego to jest odpowiedź

Acute dystonia is an early extrapyramidal effect of antipsychotics. It responds quickly to an anticholinergic drug; it can be frightening, and laryngeal spasm can threaten the airway.

Odpowiedź

D · An anticholinergic drug, such as benztropine or procyclidine, as prescribed
7.Pielęgniarstwo kliniczne

Odpowiedź: A · Hiperglikemiczny stan hipermolalny

Dlaczego to jest odpowiedź

HHS dotyczy zwykle osób z cukrzycą typu 2. Rozwija się w ciągu dni ze skrajną hiperglikemią, odwodnieniem i wysoką osmolalnością, ale z niewielką ketozą.

Odpowiedź

A · Hiperglikemiczny stan hipermolalny
8.Pielęgniarstwo kliniczne

Odpowiedź: D · Raising the head of the bed to about 30° with the head kept midline

Dlaczego to jest odpowiedź

Head elevation and a midline neck position help venous drainage from the brain. Neck flexion, tight tube ties, coughing, straining and unnecessary suctioning can all raise intracranial pressure.

Odpowiedź

D · Raising the head of the bed to about 30° with the head kept midline
9.Wartości laboratoryjne i elektrolity

Odpowiedź: B · It measures the main ketone in DKA, and the dipstick may miss it

Dlaczego to jest odpowiedź

In DKA, β-hydroxybutyrate is the main ketone, but most urine dipsticks detect acetoacetate, so they can underestimate ketosis. Blood β-hydroxybutyrate gives a current value that is also useful to monitor recovery.Sprawdzono w: Diabetic ketoacidosis - Medical Encyclopedia · MedlinePlus (NIH) (2025)

Odpowiedź

B · It measures the main ketone in DKA, and the dipstick may miss it
10.Wartości laboratoryjne i elektrolity

Odpowiedź: D · Hemophilia A (factor VIII deficiency)

Dlaczego to jest odpowiedź

Hemophilia A is an X-linked lack of factor VIII, which belongs to the intrinsic pathway, so only the aPTT is prolonged. Bleeding into joints and muscles is typical. Vitamin K deficiency and DIC prolong the PT as well, and ITP lowers the platelets.Sprawdzono w: Hemophilia A · MedlinePlus (NIH) (2026); Partial Thromboplastin Time (PTT) Test · MedlinePlus (NIH)

Odpowiedź

D · Hemophilia A (factor VIII deficiency)
11.Farmakologia

Odpowiedź: C · Alkoholu

Dlaczego to jest odpowiedź

Metronidazol z alkoholem może wywołać reakcję disulfiramopodobną z zaczerwienieniem, nudnościami i kołataniem serca. Alkoholu unika się w czasie leczenia i przez krótki czas po nim.

Odpowiedź

C · Alkoholu
12.Farmakologia

Odpowiedź: B · Donepezil inhibits cholinesterase; memantine blocks NMDA receptors

Dlaczego to jest odpowiedź

Donepezil raises acetylcholine levels, while memantine reduces excitotoxic glutamate activity at NMDA receptors. Both give symptomatic benefit only.

Odpowiedź

B · Donepezil inhibits cholinesterase; memantine blocks NMDA receptors
13.Choroby wewnętrzne i chirurgiczne: układ krążenia i oddechowy

Odpowiedź: A · Check the feet daily and wear well-fitting shoes

Dlaczego to jest odpowiedź

Reduced blood flow slows healing, so minor injuries can become ulcers or gangrene. Patients inspect their feet daily, keep them clean and moisturised, wear well-fitting footwear and see a podiatrist for nails and corns. Direct heat can burn ischaemic skin.

Odpowiedź

A · Check the feet daily and wear well-fitting shoes
14.Choroby wewnętrzne i chirurgiczne: układ krążenia i oddechowy

Odpowiedź: D · Usunąć go podczas zatrzymanego oddechu lub w wydechu, a następnie uszczelnić miejsce

Dlaczego to jest odpowiedź

Wiele wytycznych zaleca usunięcie drenu pod koniec głębokiego wdechu zatrzymanego (próba Valsalvy) lub w wydechu, aby ciśnienie w klatce piersiowej było dodatnie. Ranę zamyka się szwem lub opatrunkiem okluzyjnym, pacjenta obserwuje się pod kątem nawrotu odmy, a w razie wskazań wykonuje się zdjęcie rentgenowskie klatki piersiowej. Wcześniejsze podanie leku przeciwbólowego jest dobrą praktyką.

Odpowiedź

D · Usunąć go podczas zatrzymanego oddechu lub w wydechu, a następnie uszczelnić miejsce
15.Choroby wewnętrzne i chirurgiczne: neurologia, endokrynologia i nerki

Odpowiedź: A · Remove the catheter as soon as it is no longer needed

Dlaczego to jest odpowiedź

The risk of CAUTI rises with each day a catheter is in place. Avoiding unnecessary catheters and removing them early are the most effective measures. A closed system and keeping the bag below bladder level also help.

Odpowiedź

A · Remove the catheter as soon as it is no longer needed
16.Choroby wewnętrzne i chirurgiczne: neurologia, endokrynologia i nerki

Odpowiedź: A · To prevent hypoglycaemia while insulin is running

Dlaczego to jest odpowiedź

Without food, an insulin infusion can push glucose too low. A substrate fluid containing glucose is run with the insulin, and glucose is checked hourly so the rate can be adjusted.

Odpowiedź

A · To prevent hypoglycaemia while insulin is running
17.Choroby wewnętrzne i chirurgiczne: przewód pokarmowy, okres okołooperacyjny i onkologia

Odpowiedź: D · High bilirubin with a markedly raised ALP and GGT

Dlaczego to jest odpowiedź

Cholestasis raises alkaline phosphatase and gamma-GT, with conjugated bilirubin. Hepatocellular injury, such as hepatitis, mainly raises ALT and AST.

Odpowiedź

D · High bilirubin with a markedly raised ALP and GGT
18.Choroby wewnętrzne i chirurgiczne: przewód pokarmowy, okres okołooperacyjny i onkologia

Odpowiedź: A · An intramuscular injection

Dlaczego to jest odpowiedź

IM injections can cause haematomas in severe thrombocytopenia. Rectal procedures, NSAIDs and aspirin are also avoided. The nurse checks with the prescriber and the oral or IV route is used where possible.

Odpowiedź

A · An intramuscular injection
19.Pielęgniarstwo położnicze

Odpowiedź: B · Progressive dilation and effacement of the cervix

Dlaczego to jest odpowiedź

True labour causes progressive cervical change. Its contractions become regular, stronger and closer and do not stop with rest or walking. False labour contractions are irregular and ease with rest or position change.

Odpowiedź

B · Progressive dilation and effacement of the cervix
20.Pielęgniarstwo położnicze

Odpowiedź: B · A quiet, dim room, swaddling and small, frequent feeds

Dlaczego to jest odpowiedź

Neonatal abstinence (withdrawal) is managed first with non-drug care: low stimulation, swaddling, skin-to-skin, responsive feeding and rooming-in. Medication is added if scores stay high. Naloxone can precipitate seizures.

Odpowiedź

B · A quiet, dim room, swaddling and small, frequent feeds
21.Pielęgniarstwo pediatryczne

Odpowiedź: D · Until all the blisters have crusted over

Dlaczego to jest odpowiedź

Chickenpox is contagious from about 1–2 days before the rash until all lesions have crusted, usually about 5 days after the rash appears. Children stay home from school or nursery until then.

Odpowiedź

D · Until all the blisters have crusted over
22.Pielęgniarstwo pediatryczne

Odpowiedź: B · Peeling skin on the fingers and toes

Dlaczego to jest odpowiedź

Peeling (desquamation) of the skin of the fingers and toes is typical in the subacute phase of Kawasaki disease. Chest pain could signal a coronary problem, and a new fever needs medical review.

Odpowiedź

B · Peeling skin on the fingers and toes
23.Pielęgniarstwo psychiatryczne

Odpowiedź: D · "I can take any cold and flu remedy from the pharmacy."

Dlaczego to jest odpowiedź

Decongestants such as pseudoephedrine are sympathomimetics and can cause a hypertensive crisis with MAOIs. Patients should check any new medicine, including over-the-counter remedies, with a pharmacist or prescriber.

Odpowiedź

D · "I can take any cold and flu remedy from the pharmacy."
24.Pielęgniarstwo psychiatryczne

Odpowiedź: B · Non-suicidal self-injury still increases the long-term risk of suicide, so risk is assessed each time

Dlaczego to jest odpowiedź

Self-harm is a strong predictor of later suicide, even when the person does not intend to die. Each episode needs a compassionate assessment of risk, triggers and the function of the behaviour.

Odpowiedź

B · Non-suicidal self-injury still increases the long-term risk of suicide, so risk is assessed each time
25.Obliczenia pielęgniarskie i przeliczanie jednostek

Odpowiedź: T = 36,4 °C

Temperatura: °C = (°F − 32) × 5/9 oraz °F = °C × 9/5 + 32. Przy przeliczaniu z °F odejmij 32 przed mnożeniem, a przy przeliczaniu z °C dodaj 32 po pomnożeniu. Szybkie sprawdzenie: 37 °C to 98,6 °F, a każdy 1 °C to 1,8 °F.

Odejmij 32

97,5 − 32 = 65,5

Pomnóż przez 5/9

T = 65,5·5/9 = 36,39 ≈ 36,4 °C

Odpowiedź

T = 36,4 °C
26.Obliczenia pielęgniarskie i przeliczanie jednostek

Odpowiedź: D = 32,1 mg/h

Analiza wymiarowa: zapisz daną wielkość, a następnie mnóż przez czynniki przeliczeniowe zapisane jako ułamki (np. 60 min/1 h lub 1 mg/1000 mcg), tak aby każda niechciana jednostka pojawiła się raz w liczniku i raz w mianowniku i się skróciła. Gdy zostanie tylko szukana jednostka, oblicz wynik. Używaj odpowiedników podanych w pytaniu i zaokrąglaj tylko ostateczną odpowiedź.

Ułóż łańcuch przeliczeń

D = 5 mcg/kg/min × 107 kg × (60 min/1 h) × (1 mg/1000 mcg)

Oblicz

D = 5·107·60/1000 = 32,1 mg/h

Odpowiedź

D = 32,1 mg/h
27.Obliczanie dawek

Odpowiedź: V = 8 mL

Pobieranie dawki: objętość = (przepisana dawka/stężenie preparatu) × objętość preparatu. Najpierw zamień na te same jednostki, potem sprawdź, czy objętość mieści się w strzykawce i wypada na jednej z jej kresek.

Dawka z masy ciała

D = 2,5·32 = 80 mg

Objętość

V = 80/10 = 8 mL

Na strzykawce

Na tej strzykawce 10 mL każda mała kreska to 0,2 mL.

Odpowiedź

V = 8 mL
28.Obliczanie dawek

Odpowiedź: V = 0,7 mL

Dose calculation: the amount to give equals what is prescribed divided by what you have, times the quantity it comes in: amount = (desired dose/stock strength) × stock volume. Always keep the units the same (convert g to mg, mg to mcg first) and check that the answer is sensible.

Masa ciała w kg

123,2/2,2 = 56 kg

Dawka

0,5·56 = 28 mg

Objętość

V = (28/200)·5 = 0,7 mL

Odpowiedź

V = 0,7 mL
29.Szybkość wlewów dożylnych

Odpowiedź: V = 1800 mL

Infusion rates: a pump is set in mL/h = volume/time in hours. A gravity drip is counted in drops per minute: gtt/min = volume (mL) × drop factor (gtt/mL)/time (min). The drop factor is printed on the tubing package: macrodrip sets deliver 10, 15 or 20 gtt/mL (blood sets often 10 gtt/mL in the US, 15 in the UK) and microdrip sets 60 gtt/mL. Always use the drop factor the question or package gives.

Szybkość w mL/h

50·60/20 = 150 mL/h

Objętość

V = 150·12 = 1800 mL

Odpowiedź

V = 1800 mL
30.Szybkość wlewów dożylnych

Odpowiedź: D = 4 mg/h

Szybkość wlewu: pompę ustawia się w mL/h = objętość/czas w godzinach. Wlew grawitacyjny liczy się w kroplach na minutę: gtt/min = objętość (mL) × współczynnik kroplowy (gtt/mL)/czas (min). Współczynnik kroplowy jest podany na opakowaniu zestawu: zestawy makrokroplowe dają 10, 15 lub 20 gtt/mL (zestawy do krwi w USA często 10 gtt/mL, w Wielkiej Brytanii 15), a mikrokroplowe 60 gtt/mL. Zawsze używaj współczynnika kroplowego podanego w zadaniu lub na opakowaniu.

Stężenie

400/500 = 0,8 mg/mL

Szybkość dawkowania

D = 0,8·5 = 4 mg/h

Odpowiedź

D = 4 mg/h
31.Dawkowanie w pediatrii i intensywnej terapii

Odpowiedź: D = 8 szt./h

Wlewy heparyny i insuliny: stężenie = jednostki w worku/objętość worka (jednostki/mL). Prędkość pompy (mL/h) = jednostki na godzinę/stężenie, a jednostki na godzinę = mL/h × stężenie. Przy zleceniu zależnym od masy ciała najpierw jednostki/h = jednostki/kg/h × masa ciała. Objętość bolusa = potrzebne jednostki/moc fiolki. Liczby służą wyłącznie do ćwiczeń; przy pacjencie zawsze postępuj zgodnie z lokalnymi procedurami i zlecaj podwójną kontrolę dawek wysokiego ryzyka.

Stężenie

100/100 = 1 szt./mL

Jednostki na godzinę

D = 8·1 = 8 szt./h

Odpowiedź

D = 8 szt./h
32.Dawkowanie w pediatrii i intensywnej terapii

Odpowiedź: R = 29,7 mL/h

Wlewy miareczkowane: najpierw wyznacz stężenie w mcg/mL (mg × 1000/mL). Przy zleceniu zależnym od masy ciała mcg/min = mcg/kg/min × masa ciała. Następnie mL/h = mcg/min × 60/stężenie. Licząc wstecz, mcg/kg/min = mL/h × stężenie/(60 × masa ciała). Liczby służą wyłącznie do ćwiczeń; przy pacjencie zawsze postępuj zgodnie z lokalnymi procedurami i zlecaj podwójną kontrolę dawek wysokiego ryzyka.

Stężenie

250 mg = 250 000 mcg
250 000/250 = 1000 mcg/mL

Dawka na minutę i na godzinę

7,5·66 = 495 mcg/min
495·60 = 29700 mcg/h

Szybkość pompy

R = 29700/1000 = 29,7 mL/h

Odpowiedź

R = 29,7 mL/h
33.Płyny dożylne i bilans płynów

Odpowiedź: B = −15 mL

Płyny przyjęte i wydalone: do przyjętych wlicza się wszystko, co wchodzi (płyny doustne, wlewy dożylne, leki dożylne i przepłukania, żywienie przez zgłębnik); kostki lodu liczą się jako połowa swojej objętości. Do wydalonych wlicza się mocz, drenaże, wymiociny i inne straty. Bilans = suma przyjętych − suma wydalonych; bilans ujemny oznacza stratę netto. Liczby służą wyłącznie do ćwiczeń; przy pacjencie zawsze postępuj zgodnie z lokalnymi procedurami i zlecaj podwójną kontrolę dawek wysokiego ryzyka.

Suma przyjętych

doustnie: 100 + 150 + 240 = 490 mL
kostki lodu: 240/2 = 120 mL
Wlew dożylny: 50·8 = 400 mL
antybiotyk dożylnie: 2·50 = 100 mL
suma przyjętych = 1110 mL

Suma wydalonych

175 + 375 + 425 + 150 = 1125 mL

Bilans

B = 1110 − 1125 = −15 mL

Odpowiedź

B = −15 mL

Ujemny: pacjent stracił więcej płynów, niż przyjął.

34.Płyny dożylne i bilans płynów

Odpowiedź: V = 550 mL

Czas wlewu: czas (h) = objętość do przetoczenia (mL)/prędkość (mL/h); użyj objętości pozostałej w worku, a nie pojemności worka. Przetoczona objętość = prędkość × czas. Godziny dziesiętne zamieniaj na godziny i minuty, mnożąc część ułamkową × 60 (0,5 h = 30 min, a nie 50 min). Liczby służą wyłącznie do ćwiczeń; przy pacjencie zawsze postępuj zgodnie z lokalnymi procedurami i zlecaj podwójną kontrolę dawek wysokiego ryzyka.

Czas, który upłynął

11:30 → 16:00 = 4,5 h

Przetoczona objętość

100·4,5 = 450 mL

Pozostała objętość

V = 1000 − 450 = 550 mL

Odpowiedź

V = 550 mL
35.Skale oceny klinicznej

Odpowiedź: NEWS2 = 9

NEWS2 (National Early Warning Score 2, Royal College of Physicians 2017): oceń każdy z siedmiu parametrów według tabeli (częstość oddechów, SpO₂ w skali 1, oddychanie powietrzem lub dodatkowym tlenem, ciśnienie skurczowe, tętno, stan świadomości w skali ACVPU i temperatura) i dodaj punkty. Ryzyko kliniczne: 0–4 niskie; wynik 3 w którymkolwiek pojedynczym parametrze niskie–średnie; 5–6 średnie; 7 lub więcej wysokie. Suma 5 lub więcej wymaga pilnej reakcji.

Oceń każdy parametr

RR 28/min → 3
SpO₂ 91% → 3
na powietrzu → 0
SBP 130 mmHg → 0
HR 114/min → 2
przytomny (A) → 0
T 36,0 °C → 1

Dodaj

NEWS2 = 3 + 3 + 0 + 0 + 2 + 0 + 1 = 9

Odpowiedź

NEWS2 = 9
36.Skale oceny klinicznej

Odpowiedź: umiarkowane ryzyko

Skala ryzyka upadku Morse’a: sześć pozycji. Upadki w wywiadzie: nie 0, tak 25. Diagnoza dodatkowa: nie 0, tak 15. Pomoc w poruszaniu się: brak, leżenie w łóżku lub pomoc pielęgniarki 0; kule, laska lub chodzik 15; trzymanie się mebli 30. Terapia dożylna lub wkłucie zamknięte: nie 0, tak 20. Chód: prawidłowy, leżenie w łóżku lub wózek inwalidzki 0; słaby 10; zaburzony 20. Stan psychiczny: zna swoje ograniczenia 0; przecenia lub zapomina o ograniczeniach 15. Suma wynosi od 0 do 125. Punkty odcięcia ryzyka różnią się między szpitalami; często stosuje się 0–24 niskie, 25–44 umiarkowane i 45 lub więcej wysokie.

Oceń każdą pozycję

upadki w wywiadzie w ciągu ostatnich 3 miesięcy: nie → 0
diagnoza dodatkowa: tak → 15
pomoc w poruszaniu się: kule, laska lub chodzik → 15
terapia dożylna lub wkłucie zamknięte: nie → 0
chód: prawidłowy, leżenie w łóżku lub wózek inwalidzki → 0
stan psychiczny: zna swoje ograniczenia → 0

Dodaj

Suma w skali Morse’a = 0 + 15 + 15 + 0 + 0 + 0 = 30

Poziom ryzyka

30 → umiarkowane ryzyko

Odpowiedź

umiarkowane ryzyko
37.Interpretacja gazometrii krwi tętniczej

Odpowiedź: niewyrównane

Czytanie gazometrii (ROME): najpierw pH: poniżej 7,35 to kwasica krwi, powyżej 7,45 zasadowica krwi. Potem znajdź wartość, która to tłumaczy. PaCO₂ (norma 35–45 mmHg, 4,7–6,0 kPa) to część oddechowa i w zaburzeniu oddechowym zmienia się odwrotnie do pH; HCO₃⁻ (norma 22–26 mmol/L) to część metaboliczna i zmienia się w tym samym kierunku co pH (ROME: Respiratory Opposite, Metabolic Equal). Druga wartość pokazuje wyrównanie: prawidłowa oznacza brak wyrównania; nieprawidłowa w kierunku, który przywraca pH, gdy pH jest nadal nieprawidłowe, oznacza wyrównanie częściowe; prawidłowe pH przy obu wartościach nieprawidłowych oznacza wyrównanie całkowite. Zakresy różnią się nieco między laboratoriami; to wartości do ćwiczeń.

ROME, wartość po wartości

pH 7,12: kwasica krwi (poniżej 7,35)
PaCO₂ 76 mmHg: wysoki (35–45)
HCO₃⁻ 24 mmol/L: wartości normalne (22–26)

Wyrównanie

niewyrównane

Odpowiedź

niewyrównane
38.Interpretacja gazometrii krwi tętniczej

Odpowiedź: Gradient A–a = 102,4 mmHg

Wartości pochodne: obliczona osmolalność surowicy to 2·Na⁺ + glukoza + mocznik, gdy wszystkie wartości są w mmol/L (2·Na⁺ + glukoza/18 + BUN/2,8, gdy glukoza i BUN są w mg/dL); norma wynosi około 275–295 mOsm/kg. Wskaźnik P/F to PaO₂ podzielone przez FiO₂ jako ułamek. Ciśnienie tlenu pęcherzykowego na poziomie morza to PAO₂ = FiO₂·(760 − 47) − PaCO₂/0,8 mmHg, a gradient A–a to PAO₂ − PaO₂.

Tlen pęcherzykowy

PAO₂ = 0,28·713 − 29/0,8 = 199,6 − 36,25 = 163,4 mmHg

Gradient

A–a = 163,4 − 61 = 102,4 mmHg

Odpowiedź

Gradient A–a = 102,4 mmHg
39.Interpretacja zapisu rytmu EKG

Odpowiedź: QTc = 0,439 s

QT i QTc: odstęp QT biegnie od początku zespołu QRS do końca załamka T. Skraca się wraz ze wzrostem częstości akcji serca, dlatego koryguje się go o częstość za pomocą odstępu R–R w sekundach: QTc według Bazetta = QT/√RR, a QTc według Fridericii = QT/∛RR. Wzór Bazetta jest używany w większości podręczników; nadmiernie koryguje przy szybkiej częstości, gdzie preferuje się wzór Fridericii. Granice różnią się w zależności od źródła: QTc powyżej około 0,45 s u mężczyzn lub 0,46 s u kobiet zwykle uznaje się za wydłużony, a powyżej 0,50 s za znacznie wydłużony.

Pomiar

QT = 8,5 × 0,04 = 0,34 s
RR = 15 × 0,04 = 0,60 s

Wzór Bazetta

QTc = 0,34/√0,60 = 0,34/0,7746 = 0,439 s

Odpowiedź

QTc = 0,439 s

W zwykłych granicach (około 0,45 s dla mężczyzn, 0,46 s dla kobiet). (439 ms)

40.Interpretacja zapisu rytmu EKG

Odpowiedź: stawka

Pięć kroków dla każdego zapisu: 1. częstość (metoda 300 lub 1500, albo 6-sekundowa, jeśli rytm jest nieregularny); 2. rytm: czy odstępy R–R są jednakowe; 3. załamki P: obecne, dodatnie w odprowadzeniu II, po jednym przed każdym zespołem QRS i wszystkie takie same; 4. odstęp PR: 0,12–0,20 s i stały; 5. czas trwania QRS: poniżej 0,12 s. Dopiero po tych pięciu krokach nazwij rytm. Prawidłowy rytm zatokowy spełnia wszystkie pięć: 60–100/min, regularny, dodatni załamek P przed każdym zespołem QRS, PR 0,12–0,20 s, QRS poniżej 0,12 s.

Pięć kroków

1. Częstość: R–R = 30 małych kratek, 1500 ÷ 30 ≈ 50 na minutę.
2. Rytm: regularny, każdy odstęp R–R wynosi 1,20 s.
3. Załamki P: dodatnie, po jednym przed każdym zespołem QRS, wszystkie takie same.
4. Odstęp PR: 0,14 s, stały, w granicach 0,12–0,20 s.
5. QRS: 0,08 s, wąski (poniżej 0,12 s).

Pierwszy nieprawidłowy krok

stawka → bradykardia zatokowa

Odpowiedź

stawka

To niezależne materiały do ćwiczeń. ExamProblems nie jest powiązane z organizacją przeprowadzającą ten egzamin ani przez nią rekomendowane, a nazwa egzaminu służy wyłącznie do opisu treści. NCLEX®, NCLEX-RN® and NCLEX-PN® są znakami towarowymi the National Council of State Boards of Nursing, Inc. (NCSBN), organizacji niezwiązanej z ExamProblems, która go nie popiera i nie odpowiada za jego poprawność.

ExamProblems · examproblems.com/courses/nclex-rn-practice-questions