Pytania ćwiczeniowe w stylu NCLEX (RN): zestaw na powtórkę

Wzory, najważniejsze kroki metod dla każdego tematu i 40 zadań do ćwiczenia, z pełnymi rozwiązaniami na końcu.

Nowe zadaniaWróć do przedmiotu

W oknie drukowania wybierz „Zapisz jako PDF”, aby zachować kopię na swoim urządzeniu.

1Wzory i metody

Kontrola zakażeń i bezpieczeństwo pacjenta

Metoda

  1. Zacznij od standardowych środków ostrożności u każdego pacjenta: higiena rąk, środki ochrony indywidualnej odpowiednie do spodziewanej ekspozycji, bezpieczne postępowanie z ostrymi narzędziami.
  2. Dodaj środki ostrożności zależnie od drogi szerzenia: kontaktowe (fartuch, rękawiczki), kropelkowe (maseczka chirurgiczna), powietrzne (N95, pokój z ujemnym ciśnieniem).
  3. Utrzymuj sterylne przedmioty sterylnymi: jeśli masz wątpliwości, nie są sterylne; wymień, nigdy nie wycieraj.
  4. Zapobiegaj szkodom w otoczeniu: środki zapobiegania upadkom, przymus bezpośredni tylko w ostateczności, RACE i PASS w pożarze.
  5. Sprawdź zasady podawania leków, dwa identyfikatory i dodatkowe zabezpieczenia dla leków wysokiego ryzyka; zgłaszaj błędy i zdarzenia niemal błędne (near miss).

Ustalanie priorytetów i delegowanie

Metoda

  1. Zapytaj, co najszybciej zaszkodzi pacjentowi, jeśli nic się nie zrobi.
  2. Zastosuj ABC (C-A-B w zatrzymaniu krążenia), a następnie hierarchię Maslowa: potrzeby fizjologiczne przed bezpieczeństwem, bezpieczeństwo przed potrzebami psychologicznymi.
  3. Porównaj opcje: ostre przed przewlekłym, niestabilne przed stabilnym, nieoczekiwane przed oczekiwanym, ogólnoustrojowe przed miejscowym, i porównaj każdy objaw ze stanem wyjściowym pacjenta.
  4. Oceń, zanim zadziałasz, chyba że to stan nagły; wtedy wybierz krok, od którego zależą pozostałe.
  5. Przy delegowaniu sprawdź pięć zasad: zadanie, okoliczności, osoba, polecenia i nadzór. Ocena, edukacja i ewaluacja pozostają przy pielęgniarce (RN).

Wartości laboratoryjne i elektrolity

Metoda

  1. Porównaj wartość z zakresem referencyjnym laboratorium, a następnie ze stanem wyjściowym i trendem pacjenta.
  2. Sprawdź próbkę: hemoliza, opóźnienie lub krew pobrana w pobliżu wlewu dożylnego mogą dać fałszywe wyniki.
  3. Powiąż wartość z typowymi objawami oraz z lekami i stanami, które ją powodują.
  4. Szukaj interakcji: niski potas lub magnez zwiększa toksyczność digoksyny; odwodnienie zwiększa stężenie litu.
  5. Działaj dla pacjenta: oceń, wstrzymaj lek, jeśli stężenie jest niebezpieczne, powtórz na głos wartości krytyczne i poinformuj osobę zlecającą.

Choroby wewnętrzne i chirurgiczne: układ krążenia i oddechowy

Metoda

  1. Nazwij problem: niewydolność pompy, zamknięta tętnica, rytm serca, zakrzep, zwężenie dróg oddechowych, zakażenie albo problem z urządzeniem.
  2. Najpierw sprawdź objawy zagrożenia: hipoksję, hipotensję, ból w klatce piersiowej, nowe splątanie, zimną kończynę bez tętna.
  3. Dopasuj tlen do pacjenta: 94–98% u większości, 88–92% u osób zagrożonych retencją CO₂.
  4. Połącz każdy lek z jego badaniem i ryzykiem: warfaryna i INR, heparyna i aPTT oraz płytki krwi, diuretyki i potas.
  5. Wybierz bezpieczne pierwsze działanie, następnie eskaluj i oceń ponownie.

Choroby wewnętrzne i chirurgiczne: neurologia, endokrynologia i nerki

Metoda

  1. Sprawdź glikemię u każdego pacjenta z nowym splątaniem, osłabieniem lub napadem drgawek.
  2. Traktuj poziom świadomości jako najwcześniejszy sygnał ostrzegawczy problemów z mózgiem; źrenice i triada Cushinga pojawiają się późno.
  3. W stanach nagłych w cukrzycy odróżnij DKA (ketony, kwasica) od HHS (bardzo wysoka osmolalność, odwodnienie); najpierw podaj płyny.
  4. Przy zaburzeniach sodu i wody ustal, czy ADH jest w nadmiarze (SIADH), czy go brakuje (moczówka prosta), a przewlekłe zmiany koryguj powoli.
  5. Przy problemach z nerkami przypisz przyczynę do przednerkowej, wewnątrznerkowej lub pozanerkowej i obserwuj potas oraz płyny.

Choroby wewnętrzne i chirurgiczne: przewód pokarmowy, okres okołooperacyjny i onkologia

Metoda

  1. Zapytaj, co może być ukryte: krwawienie wewnętrzne, zakażenie bez gorączki, hipowentylacja przy prawidłowym SpO₂.
  2. Wykorzystaj czas, jaki upłynął po operacji, aby zawęzić powikłania: krwawienie w ciągu godzin, problemy z klatką piersiową w ciągu dni, problemy z raną i przeciek później.
  3. Przy bólu oceń go, zastosuj analgezję multimodalną, oceń ponownie i monitoruj sedację przy każdym opioidzie.
  4. U chorych na raka każdą chorobę w okresie nadiru traktuj jak sepsę neutropeniczną i poznaj stany nagłe w onkologii.
  5. Przy oparzeniach licz tylko obszary częściowej i pełnej grubości skóry, zacznij odliczanie wg Parklanda od chwili oparzenia i dostosowuj płyny do diurezy.

Pielęgniarstwo położnicze

Metoda

  1. Umieść kobietę w czasie: tydzień ciąży, okres porodu lub doba po porodzie, i zdecyduj, co jest w tym momencie prawidłowe.
  2. Szukaj pacjenta w niebezpieczeństwie: matki, płodu lub noworodka, albo kilku z nich naraz.
  3. Połącz objaw z przyczyną: VEAL CHOP dla deceleracji, cztery T dla krwawienia, BUBBLE-HE po porodzie.
  4. Najpierw wybierz działanie, które poprawia przepływ krwi i dotlenienie (ułożenie na boku, wstrzymanie oksytocyny, masaż dna macicy), potem eskaluj.

Pielęgniarstwo pediatryczne

Metoda

  1. Najpierw zanotuj wiek dziecka: od niego zależą prawidłowe parametry życiowe, kamienie milowe rozwoju i właściwa skala bólu.
  2. Oceń drożność dróg oddechowych, oddychanie i krążenie, pamiętając, że dzieci się kompensują, a potem szybko się pogarszają.
  3. Dopasuj działanie do etapu rozwoju i włącz rodzinę.
  4. Sprawdź, czy odpowiedź jest bezpieczna dla dziecka: dawka zależna od masy ciała, bez aspiryny w chorobie wirusowej, bez kodeiny poniżej 12. roku życia.

Pielęgniarstwo psychiatryczne

Metoda

  1. Ustal, czy istnieje bezpośrednie zagrożenie: samobójstwo, przemoc, stan nagły związany z lekami lub choroba somatyczna.
  2. Najpierw działaj na rzecz bezpieczeństwa: obserwuj, usuń środki, deeskaluj, odstaw szkodliwy lek, wezwij pomoc.
  3. Wybierz odpowiedź terapeutyczną: uznaj uczucia, przedstaw rzeczywistość, unikaj fałszywego uspokajania i pytań „dlaczego”.
  4. Szanuj prawa pacjenta: najmniej restrykcyjna opcja, zgoda i poufność wraz z jej granicami.

Obliczenia pielęgniarskie i przeliczanie jednostek

Kroki metryczne
1 kg = 1000 g, 1 g = 1000 mg, 1 mg = 1000 mcg, 1 L = 1000 mL
Masa i długość
1 kg = 2,2 lb, 1 lb = 16 oz, 1 in = 2,54 cm, 1 ft = 12 in
Miary domowe
1 tsp = 5 mL, 1 tbsp = 15 mL, 1 fl oz = 30 mL, 1 cup = 8 fl oz = 240 mL
Temperatura
°C = (°F − 32)·5/9, °F = °C·9/5 + 32
Zegar 24-godzinny
godziny PM 1–11: dodaj 12; 12 AM = 00:xx; 12 PM = 12:xx
Szybkość dawkowania
mcg/min × 60/1000 = mg/h
Współczynniki laboratoryjne
glukoza 1 mmol/L = 18 mg/dL; kreatynina 1 mg/dL = 88,4 µmol/L; Hb 1 g/dL = 10 g/L

Metoda

  1. Zapisz daną wielkość z jednostką i jednostkę, którą chcesz otrzymać.
  2. Wybierz odpowiednik: 1000 między kg, g, mg i mcg lub L i mL; 1 kg = 2,2 lb; 1 łyżeczka = 5 mL, 1 łyżka stołowa = 15 mL, 1 fl oz = 30 mL, 1 szklanka = 240 mL.
  3. Zapisz to jako ułamek tak, aby niechciana jednostka się skróciła; dla szybkości użyj jednego ułamka na każdą zmieniającą się jednostkę.
  4. Sprawdź kierunek: mniejsza jednostka daje większą liczbę.
  5. Zaokrąglaj tylko ostateczną odpowiedź, z dokładnością podaną w pytaniu.

Obliczanie dawek

Dawka ze stężenia
objętość = dawka / stężenie
Dawka zależna od masy ciała
dawka = mg/kg × masa ciała
Tabletki
liczba = dawka / dawka w tabletce
Jednostki
1 g = 1000 mg, 1 mg = 1000 mcg

Metoda

  1. Przelicz zleconą dawkę i moc preparatu na tę samą jednostkę.
  2. Użyj wzoru „potrzebne przez dostępne razy ilość”: (D/H) × Q.
  3. Przy dawkach zależnych od masy ciała najpierw pomnóż przez masę w kg, a potem podziel dawkę dobową przez liczbę dawek.
  4. Najpierw oszacuj wynik i sprawdź, czy odpowiedź jest rozsądna.

Szybkość wlewów dożylnych

Szybkość pompy
mL/h = volume (mL)/time (h)
Szybkość kapania
drops/min = volume (mL) × drop factor / time (min)
Czas wlewu
time (h) = volume (mL)/rate (mL/h)

Metoda

  1. Prędkość pompy w mL/h: objętość podzielona przez czas w godzinach.
  2. Prędkość kroplówki w kroplach/min: objętość × współczynnik kroplenia podzielone przez czas w minutach.
  3. Pozostały czas: pozostała objętość podzielona przez prędkość.
  4. Zaokrąglaj tak, jak wymaga zadanie lub sprzęt.

Dawkowanie w pediatrii i intensywnej terapii

Dawka dobowa
mg/dobę = mg/kg/dobę × masa ciała (kg)
Liczba dawek na dobę
liczba = 24 h / odstęp między dawkami (h)
Funty na kilogramy
kg = lb / 2,2
Stężenie wlewu
jednostki/mL = jednostki w worku / objętość worka
Szybkość pompy
mL/h = dawka na godzinę / stężenie
Wlew miareczkowany
mL/h = mcg/kg/min × kg × 60 / (mcg/mL)
Dawka z prędkości pompy
mcg/kg/min = mL/h × (mcg/mL) / (60 × kg)
Jednostki
1 mg = 1000 mcg

Płyny dożylne i bilans płynów

Holliday–Segar na godzinę
4 mL/kg (pierwsze 10 kg) + 2 mL/kg (kolejne 10 kg) + 1 mL/kg (każdy kg powyżej 20)
Holliday–Segar na dobę
100 / 50 / 20 mL/kg dla tych samych przedziałów
Bilans płynów
przyjęte − wydalone
Kostki lodu
liczą się jako połowa swojej objętości
Diureza
mL/kg/h = mL / (kg × h)
Czas wlewu
czas (h) = pozostała objętość (mL) / prędkość (mL/h)
Przetoczona objętość
mL = prędkość × czas

Skale oceny klinicznej

Skala śpiączki Glasgow (GCS)
GCS = E (1–4) + V (1–5) + M (1–6) = 3–15
Apgar
5 objawów × 0–2 = 0–10; 7–10 uspokajający, 4–6 umiarkowanie nieprawidłowy, 0–3 niski
Skala Braden
5 × (1–4) + 1 × (1–3) = 6–23; ≤ 18 ryzyko
Skala ryzyka upadku Morse’a
upadki 25, diagnoza 15, pomoc 15/30, wkłucie dożylne 20, chód 10/20, stan psychiczny 15
Ryzyko według NEWS2
0–4 niskie; pojedyncze 3 niskie–średnie; 5–6 średnie; ≥ 7 wysokie
Średnie ciśnienie tętnicze (MAP)
MAP = (SBP + 2·DBP)/3 = DBP + PP/3
Ciśnienie tętna i wskaźnik wstrząsu
PP = SBP − DBP, SI = HR/SBP
Wskaźnik masy ciała
BMI = kg/m² = 703·lb/in²

Metoda

  1. Znajdź arkusz punktacji używany w pytaniu i jego zakres (GCS 3–15, Apgar 0–10, Braden 6–23, Morse 0–125).
  2. Oceń każdą pozycję osobno, dopasowując opis do jej poziomu.
  3. Dodaj punkty z pozycji i sprawdź, czy suma mieści się w zakresie.
  4. Zastosuj punkty odcięcia: w NEWS2 szukaj także każdego pojedynczego parametru dającego 3 punkty.
  5. Dla wartości pochodnych użyj MAP = (SBP + 2·DBP)/3, PP = SBP − DBP, SI = HR/SBP i BMI = kg/m².

Interpretacja gazometrii krwi tętniczej

Zakresy prawidłowe
pH 7,35–7,45, PaCO₂ 35–45 mmHg (4,7–6,0 kPa), HCO₃⁻ 22–26 mmol/L
ROME
Zaburzenie oddechowe: PaCO₂ odwrotnie do pH; metaboliczne: HCO₃⁻ zgodnie z pH
Wzór Wintersa
PaCO₂ = 1,5·HCO₃⁻ + 8 ± 2
Zasadowica metaboliczna
PaCO₂ ≈ 0,7·HCO₃⁻ + 21
Luka anionowa
AG = Na⁺ − (Cl⁻ + HCO₃⁻) ≈ 8–12
Luka anionowa skorygowana o albuminy
AG + 2,5·(4,0 − alb g/dL) = AG + 0,25·(40 − alb g/L)
Wskaźnik delta
(AG − 12)/(24 − HCO₃⁻)
Wskaźnik P/F
PaO₂/FiO₂
Równanie gazu pęcherzykowego
PAO₂ = FiO₂·(760 − 47) − PaCO₂/0,8
Osmolalność surowicy
2·Na⁺ + glucose + urea (2·Na⁺ + glucose/18 + BUN/2,8)

Metoda

  1. Odczytaj pH: poniżej 7,35 to kwasica, powyżej 7,45 zasadowica.
  2. Znajdź wartość, która to tłumaczy: PaCO₂ zmieniające się odwrotnie do pH oznacza zaburzenie oddechowe, HCO₃⁻ zmieniające się zgodnie z pH – metaboliczne.
  3. Spójrz na drugą wartość: prawidłowa oznacza brak wyrównania, nieprawidłowa w kierunku wyrównującym oznacza wyrównanie częściowe, a prawidłowe pH przy obu wartościach nieprawidłowych oznacza wyrównanie całkowite.
  4. Przy kwasicy metabolicznej porównaj PaCO₂ ze wzorem Wintersa, 1,5·HCO₃⁻ + 8 ± 2, i oblicz lukę anionową Na⁺ − (Cl⁻ + HCO₃⁻).
  5. Wysoką lukę anionową sprawdź wskaźnikiem delta, a przy niskiej albuminie – luką skorygowaną.

Interpretacja zapisu rytmu EKG

Papier (25 mm/s, 10 mm/mV)
1 mała kratka = 0,04 s, 1 duża kratka = 0,20 s, 10 mm = 1 mV
Częstość akcji serca, rytm regularny
300 ÷ duże kratki = 1500 ÷ małe kratki = 60 ÷ RR (s)
Częstość akcji serca, rytm nieregularny
Zespoły QRS w 6 s × 10
Prawidłowy odstęp PR
0,12–0,20 s
Prawidłowy czas trwania QRS
< 0.12 s
QTc (Bazett)
QT/√RR
QTc (Fridericia)
QT/∛RR
QTc (Framingham)
QT + 154·(1 − RR)
Częstości zatokowe
bradykardia < 60, prawidłowa 60–100, tachykardia > 100 /min
Częstości rytmów zastępczych
węzłowy 40–60, komorowy 20–40 /min
Szybkie rytmy
SVT 150–250 /min (wąskie), VT > 100 /min (szerokie)

Metoda

  1. Częstość: przy rytmie regularnym podziel 300 przez liczbę dużych kratek lub 1500 przez liczbę małych kratek między dwoma załamkami R; przy rytmie nieregularnym policz zespoły QRS w 6 sekundach i pomnóż przez 10.
  2. Rytm: porównaj odstępy R–R. Równe oznaczają rytm regularny; powtarzający się wzorzec to rytm regularnie nieregularny; brak jakiegokolwiek wzorca to rytm całkowicie nieregularny.
  3. Załamki P: czy w odprowadzeniu II przed każdym zespołem QRS jest dodatni załamek P, wszystkie takie same? Szukaj fal migotania lub fal o kształcie zębów piły, odwróconych załamków P i załamków P bez zespołu QRS.
  4. Odstęp PR: od początku P do początku QRS, prawidłowo 0,12–0,20 s i stały. Sprawdź, czy się wydłuża, czy pozostaje stały przed wypadnięciem pobudzenia, czy zmienia się przypadkowo.
  5. Czas trwania QRS: poniżej 0,12 s to wąski; 0,12 s lub więcej to szeroki. Następnie nazwij rytm, a dla QT użyj QTc = QT/√RR (Bazett) z czasami w sekundach.

2Zadania do ćwiczenia

1.Podstawy pielęgniarstwaŚredni

Why does long-term immobility increase the risk of kidney stones?

  1. ALying flat makes the kidneys produce extra uric acid
  2. BThe kidneys stop producing urine during bed rest
  3. CPatients on bed rest drink too much fluid
  4. DCalcium released from bone raises the calcium in the urine
2.Podstawy pielęgniarstwaTrudny

A patient says, "I've bought nicotine patches and I'm stopping smoking on Monday." Which stage of change is this?

  1. AMaintenance
  2. BPreparation
  3. CContemplation
  4. DAction
3.Kontrola zakażeń i bezpieczeństwo pacjentaŚredni

Dlaczego w przypadku niektórych leków, takich jak wlewy insuliny i heparyny, stosuje się niezależne podwójne sprawdzenie?

  1. APonieważ marnowanie tych leków jest bardzo kosztowne
  2. BDruga osoba sprawdzająca osobno wychwytuje przeoczone błędy
  3. CAby przyspieszyć proces przygotowania
  4. DAby podzielić odpowiedzialność między dwie pielęgniarki w razie błędu
4.Kontrola zakażeń i bezpieczeństwo pacjentaTrudny

While preparing a chemotherapy infusion, the drug splashes onto a nurse’s forearm. What should the nurse do first?

  1. AWipe the skin with an alcohol swab and continue preparing the infusion
  2. BCover the area with a dressing and report later
  3. CFinish hanging the infusion and then wash the skin
  4. DRemove contaminated PPE and wash the skin with soap and water at once
5.Ustalanie priorytetów i delegowanieŚredni

A nurse teaches a patient about sublingual nitroglycerin tablets. Which statement shows a need for further teaching?

  1. A“I will swallow the tablet with a glass of water.”
  2. B“I will sit down before I take a tablet.”
  3. C“I may get a headache after taking a tablet.”
  4. D“I will keep the tablets in their original dark container.”
6.Ustalanie priorytetów i delegowanieTrudny

A nurse has a needlestick injury from a used needle. What should the nurse do first?

  1. AFinish the shift and report it tomorrow
  2. BScrub the area with bleach
  3. CWash the area with soap and water
  4. DSqueeze the wound hard and suck it
7.Pielęgniarstwo kliniczneŚredni

Why is continuous bladder irrigation used after a transurethral resection of the prostate (TURP)?

  1. ATo stretch the bladder back to its normal size
  2. BTo stop blood clots from blocking the catheter
  3. CTo measure the patient's kidney function
  4. DTo give antibiotics directly into the kidneys
8.Pielęgniarstwo kliniczneTrudny

A day after surgery, a patient's haemoglobin has fallen from 125 g/L to 85 g/L (12,5 to 8,5 g/dL) and their heart rate has risen to 118/min. What is the priority?

  1. ARecheck the haemoglobin next week
  2. BEncourage the patient to eat iron-rich foods
  3. CDocument the result and take no further action
  4. DEscalate urgently, as the patient may be bleeding
9.Wartości laboratoryjne i elektrolityŚredni

A patient taking spironolactone asks about using a salt substitute. What should the nurse explain?

  1. ASalt substitutes protect against the potassium loss caused by this drug
  2. BSalt substitutes are fine as long as the patient drinks more water
  3. CSalt substitutes are safe because they contain only sodium chloride
  4. DMost salt substitutes contain potassium and can raise the level too high
10.Wartości laboratoryjne i elektrolityTrudny

U pacjenta z wapniem 6,8 mg/dL (1,7 mmol/L) nagle pojawia się szumiący oddech i ochrypły głos. Co to sugeruje?

  1. APrzeziębienie, które zaczęło się dziś rano
  2. BSkurcz krtani, stan nagły wymagający pilnej pomocy i dożylnego wapnia
  3. CLęk z powodu wyników krwi, wymagający spokojnego uspokojenia
  4. DNormalną reakcję, która minie bez leczenia
11.FarmakologiaŚredni

What should the nurse teach a patient starting nitrofurantoin?

  1. ATake it with food, and the urine may turn dark yellow or brown
  2. BStop it as soon as the burning settles
  3. CExpect blue urine, which shows that the drug is working well
  4. DTake it on an empty stomach with an antacid
12.FarmakologiaTrudny

Why is gentamicin often given once daily instead of in several small doses?

  1. AIt is absorbed slowly from the muscle over 24 hours
  2. BIts killing depends only on the time the level stays above the MIC
  3. CIt has a very long half-life of several days
  4. DIts killing depends on high peak levels, with a post-antibiotic effect
13.Choroby wewnętrzne i chirurgiczne: układ krążenia i oddechowyŚredni

A patient has a heart rate of 36/min with hypotension and dizziness. Which drug is usually the first choice?

  1. AIntravenous amiodarone
  2. BIntravenous atropine
  3. CIntravenous adenosine
  4. DOral bisoprolol
14.Choroby wewnętrzne i chirurgiczne: układ krążenia i oddechowyTrudny

Pacjent z niewydolnością serca ma duszność w spoczynku, chłodne kończyny, ciśnienie skurczowe 80 mmHg i zmniejszającą się diurezę. Co to sugeruje?

  1. AWstrząs kardiogenny ze słabą perfuzją tkanek
  2. BStabilną, dobrze wyrównaną przewlekłą niewydolność serca
  3. CLęk wywołujący reakcję wazowagalną
  4. DŁagodne odwodnienie, które skoryguje się płynami doustnymi
15.Choroby wewnętrzne i chirurgiczne: neurologia, endokrynologia i nerkiŚredni

Jaki wynik w skali Glasgow (GCS) zwykle sugeruje, że pacjent może nie być w stanie chronić własnych dróg oddechowych?

  1. A15
  2. B11 lub więcej
  3. C13 lub mniej
  4. D8 lub mniej
16.Choroby wewnętrzne i chirurgiczne: neurologia, endokrynologia i nerkiTrudny

Pacjent z przewlekłą chorobą nerek ma hemoglobinę 92 g/L i rozpoczyna lek pobudzający erytropoezę (ESA). Co powinna monitorować pielęgniarka?

  1. ACiśnienie krwi i hemoglobinę, ponieważ przekroczenie wartości zwiększa ryzyko zakrzepów
  2. BEnzymy wątrobowe, ponieważ ESA są toksyczne dla wątroby
  3. CSłuch, ponieważ ESA mogą uszkadzać ucho wewnętrzne
  4. DGlikemię, ponieważ ESA często powodują hipoglikemię
17.Choroby wewnętrzne i chirurgiczne: przewód pokarmowy, okres okołooperacyjny i onkologiaŚredni

During the first infusion of a monoclonal antibody such as rituximab, which problem is most important to watch for?

  1. ASevere constipation within the first hour of starting the infusion
  2. BAn infusion reaction, such as fever, rigors or breathlessness
  3. CSudden hair loss during the infusion
  4. DA rise in platelet count above normal
18.Choroby wewnętrzne i chirurgiczne: przewód pokarmowy, okres okołooperacyjny i onkologiaTrudny

W 3. dobie po operacji biodra starszy pacjent staje się ostro splątany, z wahaniami uwagi i pobudzeniem. Co pielęgniarka powinna zrobić w pierwszej kolejności?

  1. AUnieruchomić pacjenta i od razu podać dużą dawkę środka uspokajającego
  2. BPoszukać przyczyn, takich jak hipoksja, zakażenie, ból lub leki, i eskalować
  3. CZałożyć, że to demencja, i kontynuować plan opieki bez zmian
  4. DPoprosić rodzinę o zabranie pacjenta do domu, aby się uspokoił
19.Pielęgniarstwo położniczeŚredni

Dno macicy jest wiotkie, znajduje się powyżej pępka i jest przesunięte w prawo. Jaka jest najbardziej prawdopodobna przyczyna?

  1. AZatrzymana tkanka łożyska po lewej stronie
  2. BPrawidłowy objaw w 1. dobie
  3. CPełny pęcherz moczowy
  4. DPęknięcie krocza
20.Pielęgniarstwo położniczeTrudny

An ultrasound at 30 weeks shows polyhydramnios and no visible fetal stomach bubble. Which fetal condition should be considered?

  1. AOesophageal atresia
  2. BRenal agenesis
  3. CFetal growth from maternal diabetes only
  4. DPost-term pregnancy
21.Pielęgniarstwo pediatryczneŚredni

A 2-year-old says "No!" when it is time for his liquid medicine. What is the best approach?

  1. AOffer a limited choice, such as the cup or the syringe
  2. BAsk him whether he wants to take his medicine or not
  3. CWait until he agrees to take it, even if the dose is hours late
  4. DTell him he is a bad boy for refusing
22.Pielęgniarstwo pediatryczneTrudny

A 2-week-old suddenly starts vomiting bright green fluid. What should the nurse do?

  1. AAdvise smaller, more frequent feeds and review the baby in a week
  2. BTreat it as a surgical emergency and get urgent medical review
  3. CChange to a lactose-free formula
  4. DReassure the parents that this is normal reflux
23.Pielęgniarstwo psychiatryczneŚredni

The nurse notices that she is spending much longer with one patient than with the others and feels she is the only one who can help him. What does this most likely indicate?

  1. AAn ideal therapeutic relationship
  2. BThat the patient needs to be transferred to another unit
  3. CTransference by the patient towards the nurse, which is never the nurse's concern
  4. DPossible boundary problems that she should discuss in supervision
24.Pielęgniarstwo psychiatryczneTrudny

A man has odd beliefs about being able to read minds, dresses eccentrically and has few friends because others make him anxious. He has never had sustained hallucinations or delusions. Which diagnosis fits best?

  1. AAntisocial personality disorder
  2. BSchizophrenia
  3. CHistrionic personality disorder with odd dress
  4. DSchizotypal personality disorder
25.Obliczenia pielęgniarskie i przeliczanie jednostekŚredni
1234567891011121:45 PM?14:4512:4513:4501:45

Ćwiczenie (wymyślone wartości, nie stanowią wskazówek klinicznych). Dawkę odnotowano o godzinie 1:45 PM. Który zapis oznacza ten sam czas w zegarze 24-godzinnym? Kliknij go.

1:45 PM
  1. 114:45
  2. 212:45
  3. 313:45
  4. 401:45
26.Obliczenia pielęgniarskie i przeliczanie jednostekTrudny
½ tbsp · 4/dobę · 7 d? mL1 tbsp = 15 mL

Ćwiczenie (wymyślone wartości, nie stanowią wskazówek klinicznych). Recepta brzmi: ½ tbsp zawiesiny doustnej cztery razy na dobę przez 7 dni. Używając 1 tbsp = 15 mL, ile mL V potrzeba na cały cykl leczenia?

½ tbspcztery razy na dobę7 dni1 tbsp = 15 mL
V = mL
27.Obliczanie dawekŚredni
18 kg20 mg/kgD = ? mg

Pacjent waży 18 kg i ma zleconą jednorazową dawkę 20 mg/kg. Wyznacz dawkę D w mg.

18 kg20 mg/kg
D = mg
28.Obliczanie dawekTrudny
40 mg/1 mLV = ? mL

Pacjent waży 46,2 lb. Zlecono 0,5 mg/kg jednorazowo, a roztwór podstawowy zawiera 40 mg w 1 mL. Przyjmując 1 kg = 2,2 lb, jaką objętość V podasz? Zaokrąglij do dwóch miejsc po przecinku.

46,2 lb0,5 mg/kg40 mg/1 mL1 kg = 2,2 lb
V = mL
29.Szybkość wlewów dożylnychŚredni
250 mL60 gtt/mL12 h? gtt/min

Podaj 250 mL w ciągu 12 godzin zestawem o współczynniku 60 gtt/mL. Wyznacz szybkość kapania R w kroplach na minutę. Zaokrąglij do najbliższej liczby całkowitej.

250 mL12 h60 gtt/mL
R = gtt/min
30.Szybkość wlewów dożylnychTrudny
400 mg50 mL30 mL/h? mg/h

Worek zawiera 400 mg leku w 50 mL i kapie z szybkością 30 mL/h. Ile miligramów na godzinę D otrzymuje pacjent?

400 mg/50 mL30 mL/h
D = mg/h
31.Dawkowanie w pediatrii i intensywnej terapiiŚredni
12 500 szt.250 mLheparin? mL/h55 kg20 szt./kg/h

Ćwiczenie (wymyślone wartości, nie stanowią wskazówek klinicznych). Worek zawiera 12 500 jednostek heparyny w 250 mL. Zlecenie to 20 jednostek/kg/h dla pacjenta o masie ciała 55 kg. Jaką prędkość R ustawiasz na pompie, w mL/h? Zaokrąglij do jednego miejsca po przecinku.

12 500 szt./250 mL20 szt./kg/h55 kg
R = mL/h
32.Dawkowanie w pediatrii i intensywnej terapiiTrudny
500 mg250 mLdobutamine? mL/h97 kg7,5 mcg/kg/min

Ćwiczenie (wymyślone wartości, nie stanowią wskazówek klinicznych). Worek zawiera dobutamine 500 mg w 250 mL. Zlecenie to 7,5 mcg/kg/min dla pacjenta o masie ciała 97 kg. Jaką prędkość R ustawiasz na pompie, w mL/h? Zaokrąglij do jednego miejsca po przecinku.

500 mg/250 mL7,5 mcg/kg/min97 kg
R = mL/h
33.Płyny dożylne i bilans płynówŚredni
PrzyjęteWydalonezmiana 8-godzinnasok200 mLzupa250 mLWlew dożylny125 mL/h × 8 hantybiotyk dożylnie2 × 50 mLmocz500 mLmocz275 mLdren z rany140 mLwymiociny100 mL

Ćwiczenie (wymyślone wartości, nie stanowią wskazówek klinicznych). Karta pokazuje płyny przyjęte i wydalone przez pacjenta podczas jednej 8-godzinnej zmiany. Wlew dożylny płynął z podaną prędkością przez całą zmianę. Wyznacz sumę płynów przyjętych I w mL.

sok: 200 mLzupa: 250 mLWlew dożylny: 125 mL/h × 8 hantybiotyk dożylnie: 2 × 50 mL
I = mL
34.Płyny dożylne i bilans płynówTrudny
500 mL100 mL/hstart 13:1516:15: ? mL

Ćwiczenie (wymyślone wartości, nie stanowią wskazówek klinicznych). Worek 500 mL podłączono o 13:15 i jest podawany przez pompę z prędkością 100 mL/h. Ile mL V zostanie w worku o 16:15?

500 mL100 mL/h13:15 → 16:15
V = mL
35.Skale oceny klinicznejŚredni
S? / 4+M? / 4+A? / 4+Mob? / 4+N? / 4+F? / 3Σ?

Ćwiczenie (wymyślone wartości, nie stanowią wskazówek klinicznych). Pacjent z zadania jest oceniany w skali Braden: percepcja sensoryczna: całkowicie ograniczona; wilgotność: rzadko wilgotna; aktywność: często chodzi; ruchomość: bez ograniczeń; odżywianie: bardzo złe; tarcie i przesuwanie: problem. Oblicz sumę w skali Braden B.

6–23
B =
36.Skale oceny klinicznejTrudny
3210123RR≤89–1112–2021–24≥25SpO₂≤9192–9394–95≥96powietrze / O₂O₂powietrzeSBP≤9091–100101–110111–219≥220HR≤4041–5051–9091–110111–130≥131ACVPUAC, V, P, UT °C≤35,035,1–36,036,1–38,038,1–39,0≥39,1niskiniskie–średnieśredniwysoki

Ćwiczenie (wymyślone wartości, nie stanowią wskazówek klinicznych). Użyj tabeli NEWS2 (SpO₂ w skali 1) dla tych obserwacji: częstość oddechów 18/min, SpO₂ 97% na powietrzu atmosferycznym, ciśnienie tętnicze 222/134 mmHg, tętno 126/min, przytomny, temperatura 35,8 °C. Do której grupy ryzyka klinicznego należy pacjent? Kliknij ją.

RR 18SpO₂ 97%powietrzeSBP 222HR 126AT 35,8 °C
  1. 1niski
  2. 2niskie–średnie
  3. 3średni
  4. 4wysoki
37.Interpretacja gazometrii krwi tętniczejŚredni

Wartości do ćwiczeń: Na⁺ 142 mmol/L, glukoza 19,5 mmol/L i mocznik 7,1 mmol/L. Oblicz osmolalność surowicy Osm = 2·Na⁺ + glukoza + mocznik, zaokrąglając do liczby całkowitej.

Na⁺ 142 mmol/Lglukoza 19,5 mmol/Lmocznik 7,1 mmol/L
Osm = mOsm/kg
38.Interpretacja gazometrii krwi tętniczejTrudny

Gazometria do ćwiczeń pokazuje zasadowicę metaboliczną z HCO₃⁻ 44 mmol/L. Użyj oczekiwanego PaCO₂ = 0,7·HCO₃⁻ + 21, aby znaleźć oczekiwane PaCO₂.

HCO₃⁻ 44 mmol/L
PaCO₂ = mmHg
39.Interpretacja zapisu rytmu EKGŚredni
II25 mm/s · 10 mm/mVprawidłowy rytm zatokowyblok przedsionkowo-komorowy (AV) I stopniarytm węzłowybradykardia zatokowa

Zinterpretuj ten zapis rytmu w odprowadzeniu II. Jaki to rytm? Kliknij odpowiedź.

odprowadzenie II, 25 mm/s, 10 mm/mV1 mała kratka = 0,04 s, 1 duża kratka = 0,20 sdługość zapisu 6 s
  1. 1prawidłowy rytm zatokowy
  2. 2blok przedsionkowo-komorowy (AV) I stopnia
  3. 3rytm węzłowy
  4. 4bradykardia zatokowa
40.Interpretacja zapisu rytmu EKGTrudny
II25 mm/s · 10 mm/mVrytm węzłowyrytm stymulowany dwujamowo (AV)rytm idiowentrykularnyrytm stymulowany, brak przechwycenia

Ten pacjent ma stymulator serca. Zinterpretuj zapis w odprowadzeniu II. Kliknij swoją odpowiedź.

odprowadzenie II, 25 mm/s, 10 mm/mV1 mała kratka = 0,04 s, 1 duża kratka = 0,20 sdługość zapisu 6 s
  1. 1rytm węzłowy
  2. 2rytm stymulowany dwujamowo (AV)
  3. 3rytm idiowentrykularny
  4. 4rytm stymulowany, brak przechwycenia

3Roztwory

1.Podstawy pielęgniarstwa

Odpowiedź: D · Calcium released from bone raises the calcium in the urine

Dlaczego to jest odpowiedź

Without weight-bearing, bone releases calcium, and urine also drains less well when lying flat. Mobilisation and adequate fluids reduce the risk.

Odpowiedź

D · Calcium released from bone raises the calcium in the urine
2.Podstawy pielęgniarstwa

Odpowiedź: B · Preparation

Dlaczego to jest odpowiedź

In preparation the person intends to act soon and has taken small steps, such as buying patches. Action begins when they actually stop smoking.

Odpowiedź

B · Preparation
3.Kontrola zakażeń i bezpieczeństwo pacjenta

Odpowiedź: B · Druga osoba sprawdzająca osobno wychwytuje przeoczone błędy

Dlaczego to jest odpowiedź

W niezależnym podwójnym sprawdzeniu druga wykwalifikowana osoba samodzielnie sprawdza zlecenie, lek, dawkę, obliczenia i ustawienia pompy. Pozwala to wychwycić błędy, które w przypadku leków wysokiego ryzyka mogłyby spowodować poważną szkodę.

Odpowiedź

B · Druga osoba sprawdzająca osobno wychwytuje przeoczone błędy
4.Kontrola zakażeń i bezpieczeństwo pacjenta

Odpowiedź: D · Remove contaminated PPE and wash the skin with soap and water at once

Dlaczego to jest odpowiedź

Skin exposure to hazardous drugs is washed immediately with soap and water after removing contaminated gloves or gown. The exposure is then reported and treated according to policy.

Odpowiedź

D · Remove contaminated PPE and wash the skin with soap and water at once
5.Ustalanie priorytetów i delegowanie

Odpowiedź: A · “I will swallow the tablet with a glass of water.”

Dlaczego to jest odpowiedź

Sublingual tablets dissolve under the tongue and are absorbed quickly there. Sitting down reduces falls from low blood pressure, the tablets are protected from light and moisture, and headache is a common side effect.

Odpowiedź

A · “I will swallow the tablet with a glass of water.”
6.Ustalanie priorytetów i delegowanie

Odpowiedź: C · Wash the area with soap and water

Dlaczego to jest odpowiedź

The wound is washed with soap and water at once. The nurse then reports the injury immediately so the source patient can be tested and post-exposure treatment considered.

Odpowiedź

C · Wash the area with soap and water
7.Pielęgniarstwo kliniczne

Odpowiedź: B · To stop blood clots from blocking the catheter

Dlaczego to jest odpowiedź

Irrigation dilutes blood and flushes out clots so the catheter does not block. Output must be measured carefully and urine output calculated by subtracting the irrigation volume.

Odpowiedź

B · To stop blood clots from blocking the catheter
8.Pielęgniarstwo kliniczne

Odpowiedź: D · Escalate urgently, as the patient may be bleeding

Dlaczego to jest odpowiedź

A large fall in haemoglobin with tachycardia suggests ongoing blood loss. The nurse assesses the patient with ABCDE, checks wounds and drains and escalates for urgent review.

Odpowiedź

D · Escalate urgently, as the patient may be bleeding
9.Wartości laboratoryjne i elektrolity

Odpowiedź: D · Most salt substitutes contain potassium and can raise the level too high

Dlaczego to jest odpowiedź

Spironolactone blocks aldosterone, so the kidneys keep potassium. Many salt substitutes are made of potassium chloride, and combining them with spironolactone can cause dangerous hyperkalemia, especially with kidney disease or ACE inhibitors.Sprawdzono w: Spironolactone · MedlinePlus (NIH) (2018); High potassium level · MedlinePlus (NIH) (2025)

Odpowiedź

D · Most salt substitutes contain potassium and can raise the level too high
10.Wartości laboratoryjne i elektrolity

Odpowiedź: B · Skurcz krtani, stan nagły wymagający pilnej pomocy i dożylnego wapnia

Dlaczego to jest odpowiedź

Ciężka hipokalcemia może powodować skurcz krtani, który zamyka drogi oddechowe. Pielęgniarka wzywa pilną pomoc, zabezpiecza drogi oddechowe i przygotowuje dożylny glukonian wapnia zgodnie ze zleceniem, z monitorowaniem serca.Sprawdzono w: Hypocalcemia (StatPearls) · StatPearls (NCBI Bookshelf) (2026)

Odpowiedź

B · Skurcz krtani, stan nagły wymagający pilnej pomocy i dożylnego wapnia
11.Farmakologia

Odpowiedź: A · Take it with food, and the urine may turn dark yellow or brown

Dlaczego to jest odpowiedź

Nitrofurantoin is taken with food to reduce nausea and can harmlessly darken the urine. The full course is completed, and cough, breathlessness or numbness should be reported.

Odpowiedź

A · Take it with food, and the urine may turn dark yellow or brown
12.Farmakologia

Odpowiedź: D · Its killing depends on high peak levels, with a post-antibiotic effect

Dlaczego to jest odpowiedź

Aminoglycosides show concentration-dependent killing and a post-antibiotic effect. Once-daily dosing gives high peaks and a low trough, which may also reduce kidney and ear toxicity.

Odpowiedź

D · Its killing depends on high peak levels, with a post-antibiotic effect
13.Choroby wewnętrzne i chirurgiczne: układ krążenia i oddechowy

Odpowiedź: B · Intravenous atropine

Dlaczego to jest odpowiedź

Atropine is an antimuscarinic that removes vagal tone and raises the heart rate. It is first-line for symptomatic bradycardia. If it fails, other options include a drug infusion or cardiac pacing. Adenosine, bisoprolol and amiodarone all slow conduction.

Odpowiedź

B · Intravenous atropine
14.Choroby wewnętrzne i chirurgiczne: układ krążenia i oddechowy

Odpowiedź: A · Wstrząs kardiogenny ze słabą perfuzją tkanek

Dlaczego to jest odpowiedź

Wstrząs kardiogenny to niewydolność pompy z niedociśnieniem i hipoperfuzją (chłodna skóra, oliguria, splątanie, podwyższony mleczan), często z zastojem w płucach. Wymaga pilnej oceny przez zespół intensywnej terapii. Duże bolusy płynów mogą nasilić zastój, chyba że są kierowane starannie przeprowadzoną oceną.

Odpowiedź

A · Wstrząs kardiogenny ze słabą perfuzją tkanek
15.Choroby wewnętrzne i chirurgiczne: neurologia, endokrynologia i nerki

Odpowiedź: D · 8 lub mniej

Dlaczego to jest odpowiedź

GCS równy 8 lub mniej zwykle wskazuje na śpiączkę i ryzyko, że pacjent nie utrzyma ani nie ochroni drożności dróg oddechowych, dlatego potrzebna jest pilna ocena starszego lekarza i anestezjologa. Skala wynosi od 3 do 15, a składowe (E, V, M) należy podawać osobno.

Odpowiedź

D · 8 lub mniej
16.Choroby wewnętrzne i chirurgiczne: neurologia, endokrynologia i nerki

Odpowiedź: A · Ciśnienie krwi i hemoglobinę, ponieważ przekroczenie wartości zwiększa ryzyko zakrzepów

Dlaczego to jest odpowiedź

ESA mogą powodować nadciśnienie, a gdy hemoglobina zostanie podniesiona zbyt wysoko, zwiększają ryzyko zakrzepicy i udaru. Hemoglobinę kieruje się do umiarkowanego zakresu (zwykle około 100–120 g/L). Sprawdza się zapasy żelaza, ponieważ niedobór żelaza ogranicza odpowiedź.

Odpowiedź

A · Ciśnienie krwi i hemoglobinę, ponieważ przekroczenie wartości zwiększa ryzyko zakrzepów
17.Choroby wewnętrzne i chirurgiczne: przewód pokarmowy, okres okołooperacyjny i onkologia

Odpowiedź: B · An infusion reaction, such as fever, rigors or breathlessness

Dlaczego to jest odpowiedź

Infusion-related reactions are most common with the first dose. Premedication, a slow starting rate, close monitoring and readiness to stop the infusion and treat anaphylaxis are standard.

Odpowiedź

B · An infusion reaction, such as fever, rigors or breathlessness
18.Choroby wewnętrzne i chirurgiczne: przewód pokarmowy, okres okołooperacyjny i onkologia

Odpowiedź: B · Poszukać przyczyn, takich jak hipoksja, zakażenie, ból lub leki, i eskalować

Dlaczego to jest odpowiedź

Ostre splątanie z wahaniami uwagi sugeruje majaczenie (delirium). Jest to stan nagły o wielu możliwych przyczynach, takich jak hipoksja, sepsa, ból, leki (w tym opioidy i leki antycholinergiczne), zatrzymanie moczu, zaparcie, odwodnienie i zaburzenia elektrolitowe. Leczy się przyczynę, stosuje metody niefarmakologiczne, a sedację tylko jako ostateczność.

Odpowiedź

B · Poszukać przyczyn, takich jak hipoksja, zakażenie, ból lub leki, i eskalować
19.Pielęgniarstwo położnicze

Odpowiedź: C · Pełny pęcherz moczowy

Dlaczego to jest odpowiedź

Pełny pęcherz moczowy unosi i przemieszcza macicę, zwykle w prawo, i przeszkadza jej w dobrym obkurczaniu się. Pomoc kobiecie w opróżnieniu pęcherza zwykle pozwala dnu macicy wrócić do linii środkowej i stwardnieć.

Odpowiedź

C · Pełny pęcherz moczowy
20.Pielęgniarstwo położnicze

Odpowiedź: A · Oesophageal atresia

Dlaczego to jest odpowiedź

If the fetus cannot swallow, as in oesophageal atresia, amniotic fluid builds up and the stomach is not seen. Renal agenesis causes the opposite, severe oligohydramnios.

Odpowiedź

A · Oesophageal atresia
21.Pielęgniarstwo pediatryczne

Odpowiedź: A · Offer a limited choice, such as the cup or the syringe

Dlaczego to jest odpowiedź

Toddlers seek autonomy. Giving limited choices where the outcome is acceptable (which cup, which flavour of drink afterwards) gives them some control. Asking whether they want the medicine invites a refusal.

Odpowiedź

A · Offer a limited choice, such as the cup or the syringe
22.Pielęgniarstwo pediatryczne

Odpowiedź: B · Treat it as a surgical emergency and get urgent medical review

Dlaczego to jest odpowiedź

Bilious vomiting in a newborn suggests bowel obstruction, such as malrotation with volvulus, which can cut off the blood supply to the gut within hours. It needs immediate surgical assessment.

Odpowiedź

B · Treat it as a surgical emergency and get urgent medical review
23.Pielęgniarstwo psychiatryczne

Odpowiedź: D · Possible boundary problems that she should discuss in supervision

Dlaczego to jest odpowiedź

Feeling special or indispensable to one patient, and giving them extra time, are warning signs of over-involvement. Discussing this in clinical supervision helps the nurse keep a therapeutic relationship.

Odpowiedź

D · Possible boundary problems that she should discuss in supervision
24.Pielęgniarstwo psychiatryczne

Odpowiedź: D · Schizotypal personality disorder

Dlaczego to jest odpowiedź

Schizotypal personality disorder involves odd beliefs, magical thinking, eccentric behaviour and social anxiety. It lies on the schizophrenia spectrum, but without the sustained psychotic symptoms of schizophrenia.

Odpowiedź

D · Schizotypal personality disorder
25.Obliczenia pielęgniarskie i przeliczanie jednostek

Odpowiedź: 13:45

Zegar 24-godzinny: od godziny 13:00 dodaj 12 do godziny (3:45 po południu = 15:45). Od północy do 0:59 to 00:00–00:59, a 12:00–12:59 pozostaje 12:00–12:59. Przy powrocie odejmij 12 od godzin 13–23; godziny 00 stają się 12 (po północy). Czas przechodzący przez północ licz w dwóch częściach: do 24:00 (00:00), a potem od 00:00.

Przelicz godzinę

1 PM → 1 + 12 = 13

Odpowiedź

13:45

Odpowiedź

13:45
26.Obliczenia pielęgniarskie i przeliczanie jednostek

Odpowiedź: V = 210 mL

Analiza wymiarowa: zapisz daną wielkość, a następnie mnóż przez czynniki przeliczeniowe zapisane jako ułamki (np. 60 min/1 h lub 1 mg/1000 mcg), tak aby każda niechciana jednostka pojawiła się raz w liczniku i raz w mianowniku i się skróciła. Gdy zostanie tylko szukana jednostka, oblicz wynik. Używaj odpowiedników podanych w pytaniu i zaokrąglaj tylko ostateczną odpowiedź.

Objętość na dawkę

½ tbsp = 0,5·15 = 7,5 mL

Cała kuracja

V = 7,5 mL × 4/dobę × 7 = 210 mL

Odpowiedź

V = 210 mL
27.Obliczanie dawek

Odpowiedź: D = 360 mg

Obliczanie dawki: ilość do podania to dawka zlecona podzielona przez moc preparatu, razy ilość, w jakiej ta moc występuje: ilość = (dawka zlecona/moc) × objętość. Zawsze ujednolicaj jednostki (najpierw zamień g na mg, mg na µg) i sprawdzaj, czy wynik ma sens.

Dawka

20·18 = 360 mg

Odpowiedź

D = 360 mg
28.Obliczanie dawek

Odpowiedź: V = 0,26 mL

Dose calculation: the amount to give equals what is prescribed divided by what you have, times the quantity it comes in: amount = (desired dose/stock strength) × stock volume. Always keep the units the same (convert g to mg, mg to mcg first) and check that the answer is sensible.

Masa ciała w kg

46,2/2,2 = 21 kg

Dawka

0,5·21 = 10,5 mg

Objętość

V = (10,5/40)·1 = 0,2625 ≈ 0,26 mL

Odpowiedź

V = 0,26 mL
29.Szybkość wlewów dożylnych

Odpowiedź: R = 21 gtt/min

Szybkość wlewu: pompę ustawia się w mL/h = objętość/czas w godzinach. Wlew grawitacyjny liczy się w kroplach na minutę: gtt/min = objętość (mL) × współczynnik kroplowy (gtt/mL)/czas (min). Współczynnik kroplowy jest podany na opakowaniu zestawu: zestawy makrokroplowe dają 10, 15 lub 20 gtt/mL (zestawy do krwi w USA często 10 gtt/mL, w Wielkiej Brytanii 15), a mikrokroplowe 60 gtt/mL. Zawsze używaj współczynnika kroplowego podanego w zadaniu lub na opakowaniu.

Czas w minutach

12·60 = 720 min

Szybkość kapania

R = 250·60/720 = 20,83 ≈ 21 gtt/min

Odpowiedź

R = 21 gtt/min

Przy łóżku zaokrąglasz do najbliższej pełnej kropli: 21 gtt/min.

30.Szybkość wlewów dożylnych

Odpowiedź: D = 240 mg/h

Szybkość wlewu: pompę ustawia się w mL/h = objętość/czas w godzinach. Wlew grawitacyjny liczy się w kroplach na minutę: gtt/min = objętość (mL) × współczynnik kroplowy (gtt/mL)/czas (min). Współczynnik kroplowy jest podany na opakowaniu zestawu: zestawy makrokroplowe dają 10, 15 lub 20 gtt/mL (zestawy do krwi w USA często 10 gtt/mL, w Wielkiej Brytanii 15), a mikrokroplowe 60 gtt/mL. Zawsze używaj współczynnika kroplowego podanego w zadaniu lub na opakowaniu.

Stężenie

400/50 = 8 mg/mL

Szybkość dawkowania

D = 8·30 = 240 mg/h

Odpowiedź

D = 240 mg/h
31.Dawkowanie w pediatrii i intensywnej terapii

Odpowiedź: R = 22 mL/h

Wlewy heparyny i insuliny: stężenie = jednostki w worku/objętość worka (jednostki/mL). Prędkość pompy (mL/h) = jednostki na godzinę/stężenie, a jednostki na godzinę = mL/h × stężenie. Przy zleceniu zależnym od masy ciała najpierw jednostki/h = jednostki/kg/h × masa ciała. Objętość bolusa = potrzebne jednostki/moc fiolki. Liczby służą wyłącznie do ćwiczeń; przy pacjencie zawsze postępuj zgodnie z lokalnymi procedurami i zlecaj podwójną kontrolę dawek wysokiego ryzyka.

Jednostki na godzinę

20·55 = 1 100 szt./h

Stężenie

12 500/250 = 50 szt./mL

Szybkość pompy

R = 1100/50 = 22 mL/h

Odpowiedź

R = 22 mL/h
32.Dawkowanie w pediatrii i intensywnej terapii

Odpowiedź: R = 21,8 mL/h

Wlewy miareczkowane: najpierw wyznacz stężenie w mcg/mL (mg × 1000/mL). Przy zleceniu zależnym od masy ciała mcg/min = mcg/kg/min × masa ciała. Następnie mL/h = mcg/min × 60/stężenie. Licząc wstecz, mcg/kg/min = mL/h × stężenie/(60 × masa ciała). Liczby służą wyłącznie do ćwiczeń; przy pacjencie zawsze postępuj zgodnie z lokalnymi procedurami i zlecaj podwójną kontrolę dawek wysokiego ryzyka.

Stężenie

500 mg = 500 000 mcg
500 000/250 = 2000 mcg/mL

Dawka na minutę i na godzinę

7,5·97 = 727,5 mcg/min
727,5·60 = 43650 mcg/h

Szybkość pompy

R = 43650/2000 = 21,82 ≈ 21,8 mL/h

Odpowiedź

R = 21,8 mL/h
33.Płyny dożylne i bilans płynów

Odpowiedź: I = 1550 mL

Płyny przyjęte i wydalone: do przyjętych wlicza się wszystko, co wchodzi (płyny doustne, wlewy dożylne, leki dożylne i przepłukania, żywienie przez zgłębnik); kostki lodu liczą się jako połowa swojej objętości. Do wydalonych wlicza się mocz, drenaże, wymiociny i inne straty. Bilans = suma przyjętych − suma wydalonych; bilans ujemny oznacza stratę netto. Liczby służą wyłącznie do ćwiczeń; przy pacjencie zawsze postępuj zgodnie z lokalnymi procedurami i zlecaj podwójną kontrolę dawek wysokiego ryzyka.

Zsumuj płyny przyjęte

doustnie: 200 + 250 = 450 mL
Wlew dożylny: 125·8 = 1000 mL
antybiotyk dożylnie: 2·50 = 100 mL
I = 1550 mL

Odpowiedź

I = 1550 mL
34.Płyny dożylne i bilans płynów

Odpowiedź: V = 200 mL

Czas wlewu: czas (h) = objętość do przetoczenia (mL)/prędkość (mL/h); użyj objętości pozostałej w worku, a nie pojemności worka. Przetoczona objętość = prędkość × czas. Godziny dziesiętne zamieniaj na godziny i minuty, mnożąc część ułamkową × 60 (0,5 h = 30 min, a nie 50 min). Liczby służą wyłącznie do ćwiczeń; przy pacjencie zawsze postępuj zgodnie z lokalnymi procedurami i zlecaj podwójną kontrolę dawek wysokiego ryzyka.

Czas, który upłynął

13:15 → 16:15 = 3 h

Przetoczona objętość

100·3 = 300 mL

Pozostała objętość

V = 500 − 300 = 200 mL

Odpowiedź

V = 200 mL
35.Skale oceny klinicznej

Odpowiedź: B = 15

Skala Braden: sześć podskal ryzyka odleżyn. Percepcja sensoryczna, wilgotność, aktywność, ruchomość i odżywianie są oceniane od 1 do 4, od najgorszego poziomu (1) do braku problemu (4); tarcie i przesuwanie od 1 do 3. Suma wynosi od 6 do 23, a niższa suma oznacza wyższe ryzyko. Typowe przedziały: 19–23 brak ryzyka, 15–18 niewielkie ryzyko, 13–14 umiarkowane ryzyko, 10–12 wysokie ryzyko i 9 lub mniej bardzo wysokie ryzyko.

Oceń każdą podskalę

percepcja sensoryczna: całkowicie ograniczona → 1
wilgotność: rzadko wilgotna → 4
aktywność: często chodzi → 4
ruchomość: bez ograniczeń → 4
odżywianie: bardzo złe → 1
tarcie i przesuwanie: problem → 1

Dodaj

Suma w skali Braden = 1 + 4 + 4 + 4 + 1 + 1 = 15

Odpowiedź

B = 15
36.Skale oceny klinicznej

Odpowiedź: średni

NEWS2 (National Early Warning Score 2, Royal College of Physicians 2017): oceń każdy z siedmiu parametrów według tabeli (częstość oddechów, SpO₂ w skali 1, oddychanie powietrzem lub dodatkowym tlenem, ciśnienie skurczowe, tętno, stan świadomości w skali ACVPU i temperatura) i dodaj punkty. Ryzyko kliniczne: 0–4 niskie; wynik 3 w którymkolwiek pojedynczym parametrze niskie–średnie; 5–6 średnie; 7 lub więcej wysokie. Suma 5 lub więcej wymaga pilnej reakcji.

Oceń każdy parametr

RR 18/min → 0
SpO₂ 97% → 0
na powietrzu → 0
SBP 222 mmHg → 3
HR 126/min → 2
przytomny (A) → 0
T 35,8 °C → 1

Suma i czerwone wyniki

NEWS2 = 0 + 0 + 0 + 3 + 2 + 0 + 1 = 6
Co najmniej jeden parametr daje 3 punkty.

Grupa ryzyka

średni

Odpowiedź

średni

Suma 5 lub więcej wymaga pilnej reakcji klinicznej.

37.Interpretacja gazometrii krwi tętniczej

Odpowiedź: Osm = 311 mOsm/kg

Wartości pochodne: obliczona osmolalność surowicy to 2·Na⁺ + glukoza + mocznik, gdy wszystkie wartości są w mmol/L (2·Na⁺ + glukoza/18 + BUN/2,8, gdy glukoza i BUN są w mg/dL); norma wynosi około 275–295 mOsm/kg. Wskaźnik P/F to PaO₂ podzielone przez FiO₂ jako ułamek. Ciśnienie tlenu pęcherzykowego na poziomie morza to PAO₂ = FiO₂·(760 − 47) − PaCO₂/0,8 mmHg, a gradient A–a to PAO₂ − PaO₂.

Obliczona osmolalność

Osm = 2·142 + 19,5 + 7,1 = 310,6 ≈ 311 mOsm/kg

Odpowiedź

Osm = 311 mOsm/kg
38.Interpretacja gazometrii krwi tętniczej

Odpowiedź: PaCO₂ = 51,8 mmHg

Oczekiwana kompensacja: w kwasicy metabolicznej wzór Wintera przewiduje PaCO₂ = 1,5·HCO₃⁻ + 8 ± 2 mmHg; zmierzona wartość powyżej tego zakresu wskazuje na dodatkową kwasicę oddechową, a poniżej na dodatkową zasadowicę oddechową. Luka anionowa AG = Na⁺ − (Cl⁻ + HCO₃⁻), prawidłowo około 8–12 mmol/L, odróżnia kwasicę metaboliczną z podwyższoną luką od kwasicy z prawidłową luką; niskie stężenie albumin maskuje podwyższoną lukę (dodaj 2,5 na każdy g/dL, o który albuminy są poniżej 4,0). Współczynnik delta (AG − 12)/(24 − HCO₃⁻) w przedziale od około 0,8 do 2 odpowiada czystej kwasicy z podwyższoną luką (niektóre podręczniki przyjmują 1 zamiast 0,8), wartość niższa dodatkowej kwasicy z prawidłową luką, a wartość powyżej 2 dodatkowej zasadowicy metabolicznej.

Oczekiwane PaCO₂

0,7·44 + 21 = 51,8 mmHg

Odpowiedź

PaCO₂ = 51,8 mmHg

Wzrost ma granicę: samo wyrównanie rzadko podnosi PaCO₂ powyżej około 55 mmHg.

39.Interpretacja zapisu rytmu EKG

Odpowiedź: blok przedsionkowo-komorowy (AV) I stopnia

Kryteria rytmów (odprowadzenie II): rytm zatokowy ma dodatni załamek P przed każdym zespołem QRS, stały odstęp PR 0,12–0,20 s i wąski zespół QRS: prawidłowy rytm zatokowy 60–100/min, bradykardia zatokowa poniżej 60, tachykardia zatokowa powyżej 100. Migotanie przedsionków: brak załamków P, falująca linia podstawowa i całkowicie nieregularny odstęp R–R. Trzepotanie przedsionków: fale trzepotania o kształcie zębów piły z częstością około 250–350/min i stałym stosunkiem przewodzenia, np. 2:1 lub 4:1. Blok AV I stopnia: rytm zatokowy ze stałym odstępem PR powyżej 0,20 s. Rytm węzłowy: wąski zespół QRS z częstością 40–60/min i nieobecnymi lub odwróconymi załamkami P (PR poniżej 0,12 s lub P po zespole QRS). PVC to przedwczesny, szeroki (0,12 s lub więcej), dziwaczny zespół QRS bez załamka P, z załamkiem T skierowanym w przeciwną stronę i zwykle z pełną przerwą wyrównawczą; w bigeminii co drugie pobudzenie jest PVC.

Pięć kroków

1. Częstość: R–R = 20 małych kratek, 1500 ÷ 20 ≈ 75 na minutę.
2. Rytm: regularny, każdy odstęp R–R wynosi 0,80 s.
3. Załamki P: dodatnie, po jednym przed każdym zespołem QRS, wszystkie takie same.
4. Odstęp PR: 0,30 s, stały, dłuższy niż 0,20 s.
5. QRS: 0,08 s, wąski (poniżej 0,12 s).

Interpretacja

blok przedsionkowo-komorowy (AV) I stopnia

Odpowiedź

blok przedsionkowo-komorowy (AV) I stopnia
40.Interpretacja zapisu rytmu EKG

Odpowiedź: rytm stymulowany dwujamowo (AV)

Rytmy stymulowane: impuls stymulatora widać jako wąski pionowy szpilkowy artefakt. Po impulsie komorowym QRS jest szeroki (0,12 s lub więcej), bo pobudzenie rozchodzi się od elektrody przez mięsień, a nie przez układ przewodzący; przy stymulacji prawej komory jest często głównie ujemny w odprowadzeniu II. Impuls przed każdym załamkiem P oznacza stymulację przedsionka, a stymulator dwujamowy (AV) pokazuje impuls przedsionkowy i załamek P, a następnie, po zaprogramowanym opóźnieniu AV, impuls komorowy i szeroki QRS. Przechwycenie oznacza, że po każdym impulsie następuje depolaryzacja. Brak przechwycenia to impuls bez następującego po nim załamka P lub QRS; brak wykrywania (impulsy ignorujące własne pobudzenia pacjenta) i brak stymulacji (brak impulsu, gdy powinien być) to inne klasyczne awarie.

Pięć kroków

1. Częstość: R–R = 25 małych kratek, 1500 ÷ 25 ≈ 60 na minutę.
2. Rytm: regularny, każdy odstęp R–R wynosi 1,00 s.
3. Załamki P: każdy załamek P następuje po własnym impulsie stymulatora (stymulacja przedsionka).
4. Odstęp AV: drugi impuls pojawia się 0,18 s po pierwszym (zaprogramowane opóźnienie AV).
5. QRS: 0,14 s, szeroki, tuż po drugim impulsie (stymulacja komory).

Interpretacja

rytm stymulowany dwujamowo (AV)

Odpowiedź

rytm stymulowany dwujamowo (AV)

Stymulowany QRS jest z natury szeroki; nie nazywaj go blokiem odnogi pęczka Hisa ani rytmem komorowym.

To niezależne materiały do ćwiczeń. ExamProblems nie jest powiązane z organizacją przeprowadzającą ten egzamin ani przez nią rekomendowane, a nazwa egzaminu służy wyłącznie do opisu treści. NCLEX®, NCLEX-RN® and NCLEX-PN® są znakami towarowymi the National Council of State Boards of Nursing, Inc. (NCSBN), organizacji niezwiązanej z ExamProblems, która go nie popiera i nie odpowiada za jego poprawność.

ExamProblems · examproblems.com/courses/nclex-rn-practice-questions