Pytania ćwiczeniowe w stylu NCLEX (RN): zestaw na powtórkę

Wzory, najważniejsze kroki metod dla każdego tematu i 40 zadań do ćwiczenia, z pełnymi rozwiązaniami na końcu.

Nowe zadaniaWróć do przedmiotu

W oknie drukowania wybierz „Zapisz jako PDF”, aby zachować kopię na swoim urządzeniu.

1Wzory i metody

Kontrola zakażeń i bezpieczeństwo pacjenta

Metoda

  1. Zacznij od standardowych środków ostrożności u każdego pacjenta: higiena rąk, środki ochrony indywidualnej odpowiednie do spodziewanej ekspozycji, bezpieczne postępowanie z ostrymi narzędziami.
  2. Dodaj środki ostrożności zależnie od drogi szerzenia: kontaktowe (fartuch, rękawiczki), kropelkowe (maseczka chirurgiczna), powietrzne (N95, pokój z ujemnym ciśnieniem).
  3. Utrzymuj sterylne przedmioty sterylnymi: jeśli masz wątpliwości, nie są sterylne; wymień, nigdy nie wycieraj.
  4. Zapobiegaj szkodom w otoczeniu: środki zapobiegania upadkom, przymus bezpośredni tylko w ostateczności, RACE i PASS w pożarze.
  5. Sprawdź zasady podawania leków, dwa identyfikatory i dodatkowe zabezpieczenia dla leków wysokiego ryzyka; zgłaszaj błędy i zdarzenia niemal błędne (near miss).

Ustalanie priorytetów i delegowanie

Metoda

  1. Zapytaj, co najszybciej zaszkodzi pacjentowi, jeśli nic się nie zrobi.
  2. Zastosuj ABC (C-A-B w zatrzymaniu krążenia), a następnie hierarchię Maslowa: potrzeby fizjologiczne przed bezpieczeństwem, bezpieczeństwo przed potrzebami psychologicznymi.
  3. Porównaj opcje: ostre przed przewlekłym, niestabilne przed stabilnym, nieoczekiwane przed oczekiwanym, ogólnoustrojowe przed miejscowym, i porównaj każdy objaw ze stanem wyjściowym pacjenta.
  4. Oceń, zanim zadziałasz, chyba że to stan nagły; wtedy wybierz krok, od którego zależą pozostałe.
  5. Przy delegowaniu sprawdź pięć zasad: zadanie, okoliczności, osoba, polecenia i nadzór. Ocena, edukacja i ewaluacja pozostają przy pielęgniarce (RN).

Wartości laboratoryjne i elektrolity

Metoda

  1. Porównaj wartość z zakresem referencyjnym laboratorium, a następnie ze stanem wyjściowym i trendem pacjenta.
  2. Sprawdź próbkę: hemoliza, opóźnienie lub krew pobrana w pobliżu wlewu dożylnego mogą dać fałszywe wyniki.
  3. Powiąż wartość z typowymi objawami oraz z lekami i stanami, które ją powodują.
  4. Szukaj interakcji: niski potas lub magnez zwiększa toksyczność digoksyny; odwodnienie zwiększa stężenie litu.
  5. Działaj dla pacjenta: oceń, wstrzymaj lek, jeśli stężenie jest niebezpieczne, powtórz na głos wartości krytyczne i poinformuj osobę zlecającą.

Choroby wewnętrzne i chirurgiczne: układ krążenia i oddechowy

Metoda

  1. Nazwij problem: niewydolność pompy, zamknięta tętnica, rytm serca, zakrzep, zwężenie dróg oddechowych, zakażenie albo problem z urządzeniem.
  2. Najpierw sprawdź objawy zagrożenia: hipoksję, hipotensję, ból w klatce piersiowej, nowe splątanie, zimną kończynę bez tętna.
  3. Dopasuj tlen do pacjenta: 94–98% u większości, 88–92% u osób zagrożonych retencją CO₂.
  4. Połącz każdy lek z jego badaniem i ryzykiem: warfaryna i INR, heparyna i aPTT oraz płytki krwi, diuretyki i potas.
  5. Wybierz bezpieczne pierwsze działanie, następnie eskaluj i oceń ponownie.

Choroby wewnętrzne i chirurgiczne: neurologia, endokrynologia i nerki

Metoda

  1. Sprawdź glikemię u każdego pacjenta z nowym splątaniem, osłabieniem lub napadem drgawek.
  2. Traktuj poziom świadomości jako najwcześniejszy sygnał ostrzegawczy problemów z mózgiem; źrenice i triada Cushinga pojawiają się późno.
  3. W stanach nagłych w cukrzycy odróżnij DKA (ketony, kwasica) od HHS (bardzo wysoka osmolalność, odwodnienie); najpierw podaj płyny.
  4. Przy zaburzeniach sodu i wody ustal, czy ADH jest w nadmiarze (SIADH), czy go brakuje (moczówka prosta), a przewlekłe zmiany koryguj powoli.
  5. Przy problemach z nerkami przypisz przyczynę do przednerkowej, wewnątrznerkowej lub pozanerkowej i obserwuj potas oraz płyny.

Choroby wewnętrzne i chirurgiczne: przewód pokarmowy, okres okołooperacyjny i onkologia

Metoda

  1. Zapytaj, co może być ukryte: krwawienie wewnętrzne, zakażenie bez gorączki, hipowentylacja przy prawidłowym SpO₂.
  2. Wykorzystaj czas, jaki upłynął po operacji, aby zawęzić powikłania: krwawienie w ciągu godzin, problemy z klatką piersiową w ciągu dni, problemy z raną i przeciek później.
  3. Przy bólu oceń go, zastosuj analgezję multimodalną, oceń ponownie i monitoruj sedację przy każdym opioidzie.
  4. U chorych na raka każdą chorobę w okresie nadiru traktuj jak sepsę neutropeniczną i poznaj stany nagłe w onkologii.
  5. Przy oparzeniach licz tylko obszary częściowej i pełnej grubości skóry, zacznij odliczanie wg Parklanda od chwili oparzenia i dostosowuj płyny do diurezy.

Pielęgniarstwo położnicze

Metoda

  1. Umieść kobietę w czasie: tydzień ciąży, okres porodu lub doba po porodzie, i zdecyduj, co jest w tym momencie prawidłowe.
  2. Szukaj pacjenta w niebezpieczeństwie: matki, płodu lub noworodka, albo kilku z nich naraz.
  3. Połącz objaw z przyczyną: VEAL CHOP dla deceleracji, cztery T dla krwawienia, BUBBLE-HE po porodzie.
  4. Najpierw wybierz działanie, które poprawia przepływ krwi i dotlenienie (ułożenie na boku, wstrzymanie oksytocyny, masaż dna macicy), potem eskaluj.

Pielęgniarstwo pediatryczne

Metoda

  1. Najpierw zanotuj wiek dziecka: od niego zależą prawidłowe parametry życiowe, kamienie milowe rozwoju i właściwa skala bólu.
  2. Oceń drożność dróg oddechowych, oddychanie i krążenie, pamiętając, że dzieci się kompensują, a potem szybko się pogarszają.
  3. Dopasuj działanie do etapu rozwoju i włącz rodzinę.
  4. Sprawdź, czy odpowiedź jest bezpieczna dla dziecka: dawka zależna od masy ciała, bez aspiryny w chorobie wirusowej, bez kodeiny poniżej 12. roku życia.

Pielęgniarstwo psychiatryczne

Metoda

  1. Ustal, czy istnieje bezpośrednie zagrożenie: samobójstwo, przemoc, stan nagły związany z lekami lub choroba somatyczna.
  2. Najpierw działaj na rzecz bezpieczeństwa: obserwuj, usuń środki, deeskaluj, odstaw szkodliwy lek, wezwij pomoc.
  3. Wybierz odpowiedź terapeutyczną: uznaj uczucia, przedstaw rzeczywistość, unikaj fałszywego uspokajania i pytań „dlaczego”.
  4. Szanuj prawa pacjenta: najmniej restrykcyjna opcja, zgoda i poufność wraz z jej granicami.

Obliczenia pielęgniarskie i przeliczanie jednostek

Kroki metryczne
1 kg = 1000 g, 1 g = 1000 mg, 1 mg = 1000 mcg, 1 L = 1000 mL
Masa i długość
1 kg = 2,2 lb, 1 lb = 16 oz, 1 in = 2,54 cm, 1 ft = 12 in
Miary domowe
1 tsp = 5 mL, 1 tbsp = 15 mL, 1 fl oz = 30 mL, 1 cup = 8 fl oz = 240 mL
Temperatura
°C = (°F − 32)·5/9, °F = °C·9/5 + 32
Zegar 24-godzinny
godziny PM 1–11: dodaj 12; 12 AM = 00:xx; 12 PM = 12:xx
Szybkość dawkowania
mcg/min × 60/1000 = mg/h
Współczynniki laboratoryjne
glukoza 1 mmol/L = 18 mg/dL; kreatynina 1 mg/dL = 88,4 µmol/L; Hb 1 g/dL = 10 g/L

Metoda

  1. Zapisz daną wielkość z jednostką i jednostkę, którą chcesz otrzymać.
  2. Wybierz odpowiednik: 1000 między kg, g, mg i mcg lub L i mL; 1 kg = 2,2 lb; 1 łyżeczka = 5 mL, 1 łyżka stołowa = 15 mL, 1 fl oz = 30 mL, 1 szklanka = 240 mL.
  3. Zapisz to jako ułamek tak, aby niechciana jednostka się skróciła; dla szybkości użyj jednego ułamka na każdą zmieniającą się jednostkę.
  4. Sprawdź kierunek: mniejsza jednostka daje większą liczbę.
  5. Zaokrąglaj tylko ostateczną odpowiedź, z dokładnością podaną w pytaniu.

Obliczanie dawek

Dawka ze stężenia
objętość = dawka / stężenie
Dawka zależna od masy ciała
dawka = mg/kg × masa ciała
Tabletki
liczba = dawka / dawka w tabletce
Jednostki
1 g = 1000 mg, 1 mg = 1000 mcg

Metoda

  1. Przelicz zleconą dawkę i moc preparatu na tę samą jednostkę.
  2. Użyj wzoru „potrzebne przez dostępne razy ilość”: (D/H) × Q.
  3. Przy dawkach zależnych od masy ciała najpierw pomnóż przez masę w kg, a potem podziel dawkę dobową przez liczbę dawek.
  4. Najpierw oszacuj wynik i sprawdź, czy odpowiedź jest rozsądna.

Szybkość wlewów dożylnych

Szybkość pompy
mL/h = volume (mL)/time (h)
Szybkość kapania
drops/min = volume (mL) × drop factor / time (min)
Czas wlewu
time (h) = volume (mL)/rate (mL/h)

Metoda

  1. Prędkość pompy w mL/h: objętość podzielona przez czas w godzinach.
  2. Prędkość kroplówki w kroplach/min: objętość × współczynnik kroplenia podzielone przez czas w minutach.
  3. Pozostały czas: pozostała objętość podzielona przez prędkość.
  4. Zaokrąglaj tak, jak wymaga zadanie lub sprzęt.

Dawkowanie w pediatrii i intensywnej terapii

Dawka dobowa
mg/dobę = mg/kg/dobę × masa ciała (kg)
Liczba dawek na dobę
liczba = 24 h / odstęp między dawkami (h)
Funty na kilogramy
kg = lb / 2,2
Stężenie wlewu
jednostki/mL = jednostki w worku / objętość worka
Szybkość pompy
mL/h = dawka na godzinę / stężenie
Wlew miareczkowany
mL/h = mcg/kg/min × kg × 60 / (mcg/mL)
Dawka z prędkości pompy
mcg/kg/min = mL/h × (mcg/mL) / (60 × kg)
Jednostki
1 mg = 1000 mcg

Płyny dożylne i bilans płynów

Holliday–Segar na godzinę
4 mL/kg (pierwsze 10 kg) + 2 mL/kg (kolejne 10 kg) + 1 mL/kg (każdy kg powyżej 20)
Holliday–Segar na dobę
100 / 50 / 20 mL/kg dla tych samych przedziałów
Bilans płynów
przyjęte − wydalone
Kostki lodu
liczą się jako połowa swojej objętości
Diureza
mL/kg/h = mL / (kg × h)
Czas wlewu
czas (h) = pozostała objętość (mL) / prędkość (mL/h)
Przetoczona objętość
mL = prędkość × czas

Skale oceny klinicznej

Skala śpiączki Glasgow (GCS)
GCS = E (1–4) + V (1–5) + M (1–6) = 3–15
Apgar
5 objawów × 0–2 = 0–10; 7–10 uspokajający, 4–6 umiarkowanie nieprawidłowy, 0–3 niski
Skala Braden
5 × (1–4) + 1 × (1–3) = 6–23; ≤ 18 ryzyko
Skala ryzyka upadku Morse’a
upadki 25, diagnoza 15, pomoc 15/30, wkłucie dożylne 20, chód 10/20, stan psychiczny 15
Ryzyko według NEWS2
0–4 niskie; pojedyncze 3 niskie–średnie; 5–6 średnie; ≥ 7 wysokie
Średnie ciśnienie tętnicze (MAP)
MAP = (SBP + 2·DBP)/3 = DBP + PP/3
Ciśnienie tętna i wskaźnik wstrząsu
PP = SBP − DBP, SI = HR/SBP
Wskaźnik masy ciała
BMI = kg/m² = 703·lb/in²

Metoda

  1. Znajdź arkusz punktacji używany w pytaniu i jego zakres (GCS 3–15, Apgar 0–10, Braden 6–23, Morse 0–125).
  2. Oceń każdą pozycję osobno, dopasowując opis do jej poziomu.
  3. Dodaj punkty z pozycji i sprawdź, czy suma mieści się w zakresie.
  4. Zastosuj punkty odcięcia: w NEWS2 szukaj także każdego pojedynczego parametru dającego 3 punkty.
  5. Dla wartości pochodnych użyj MAP = (SBP + 2·DBP)/3, PP = SBP − DBP, SI = HR/SBP i BMI = kg/m².

Interpretacja gazometrii krwi tętniczej

Zakresy prawidłowe
pH 7,35–7,45, PaCO₂ 35–45 mmHg (4,7–6,0 kPa), HCO₃⁻ 22–26 mmol/L
ROME
Zaburzenie oddechowe: PaCO₂ odwrotnie do pH; metaboliczne: HCO₃⁻ zgodnie z pH
Wzór Wintersa
PaCO₂ = 1,5·HCO₃⁻ + 8 ± 2
Zasadowica metaboliczna
PaCO₂ ≈ 0,7·HCO₃⁻ + 21
Luka anionowa
AG = Na⁺ − (Cl⁻ + HCO₃⁻) ≈ 8–12
Luka anionowa skorygowana o albuminy
AG + 2,5·(4,0 − alb g/dL) = AG + 0,25·(40 − alb g/L)
Wskaźnik delta
(AG − 12)/(24 − HCO₃⁻)
Wskaźnik P/F
PaO₂/FiO₂
Równanie gazu pęcherzykowego
PAO₂ = FiO₂·(760 − 47) − PaCO₂/0,8
Osmolalność surowicy
2·Na⁺ + glucose + urea (2·Na⁺ + glucose/18 + BUN/2,8)

Metoda

  1. Odczytaj pH: poniżej 7,35 to kwasica, powyżej 7,45 zasadowica.
  2. Znajdź wartość, która to tłumaczy: PaCO₂ zmieniające się odwrotnie do pH oznacza zaburzenie oddechowe, HCO₃⁻ zmieniające się zgodnie z pH – metaboliczne.
  3. Spójrz na drugą wartość: prawidłowa oznacza brak wyrównania, nieprawidłowa w kierunku wyrównującym oznacza wyrównanie częściowe, a prawidłowe pH przy obu wartościach nieprawidłowych oznacza wyrównanie całkowite.
  4. Przy kwasicy metabolicznej porównaj PaCO₂ ze wzorem Wintersa, 1,5·HCO₃⁻ + 8 ± 2, i oblicz lukę anionową Na⁺ − (Cl⁻ + HCO₃⁻).
  5. Wysoką lukę anionową sprawdź wskaźnikiem delta, a przy niskiej albuminie – luką skorygowaną.

Interpretacja zapisu rytmu EKG

Papier (25 mm/s, 10 mm/mV)
1 mała kratka = 0,04 s, 1 duża kratka = 0,20 s, 10 mm = 1 mV
Częstość akcji serca, rytm regularny
300 ÷ duże kratki = 1500 ÷ małe kratki = 60 ÷ RR (s)
Częstość akcji serca, rytm nieregularny
Zespoły QRS w 6 s × 10
Prawidłowy odstęp PR
0,12–0,20 s
Prawidłowy czas trwania QRS
< 0.12 s
QTc (Bazett)
QT/√RR
QTc (Fridericia)
QT/∛RR
QTc (Framingham)
QT + 154·(1 − RR)
Częstości zatokowe
bradykardia < 60, prawidłowa 60–100, tachykardia > 100 /min
Częstości rytmów zastępczych
węzłowy 40–60, komorowy 20–40 /min
Szybkie rytmy
SVT 150–250 /min (wąskie), VT > 100 /min (szerokie)

Metoda

  1. Częstość: przy rytmie regularnym podziel 300 przez liczbę dużych kratek lub 1500 przez liczbę małych kratek między dwoma załamkami R; przy rytmie nieregularnym policz zespoły QRS w 6 sekundach i pomnóż przez 10.
  2. Rytm: porównaj odstępy R–R. Równe oznaczają rytm regularny; powtarzający się wzorzec to rytm regularnie nieregularny; brak jakiegokolwiek wzorca to rytm całkowicie nieregularny.
  3. Załamki P: czy w odprowadzeniu II przed każdym zespołem QRS jest dodatni załamek P, wszystkie takie same? Szukaj fal migotania lub fal o kształcie zębów piły, odwróconych załamków P i załamków P bez zespołu QRS.
  4. Odstęp PR: od początku P do początku QRS, prawidłowo 0,12–0,20 s i stały. Sprawdź, czy się wydłuża, czy pozostaje stały przed wypadnięciem pobudzenia, czy zmienia się przypadkowo.
  5. Czas trwania QRS: poniżej 0,12 s to wąski; 0,12 s lub więcej to szeroki. Następnie nazwij rytm, a dla QT użyj QTc = QT/√RR (Bazett) z czasami w sekundach.

2Zadania do ćwiczenia

1.Podstawy pielęgniarstwaŚredni

Które połączenie objawów sugeruje zakażenie rany?

  1. ARóżowa ziarnina, niewielka ilość płynu surowiczego i zmniejszająca się rana
  2. BLekki świąd przy zamykaniu się brzegów
  3. CNarastające zaczerwienienie, ocieplenie, obrzęk, ból i ropa
  4. DSuchy strup bez bólu
2.Podstawy pielęgniarstwaTrudny

A urine culture reports a mixed growth of several organisms. What is the most likely explanation?

  1. AThe sample was contaminated during collection
  2. BThe patient has several serious infections at once
  3. CThe laboratory used the wrong test
  4. DThe patient is resistant to all antibiotics
3.Kontrola zakażeń i bezpieczeństwo pacjentaŚredni

An infant has had a cleft lip repair. Why are elbow restraints often used?

  1. ATo prevent the infant from sucking a pacifier
  2. BTo stop the infant’s hands reaching the mouth while still allowing arm movement
  3. CTo hold the IV line in place during feeds and stop it being pulled out
  4. DTo keep the infant from rolling over in the crib
4.Kontrola zakażeń i bezpieczeństwo pacjentaTrudny

A nurse cannot find a confused patient who was in their room 15 minutes ago. What should the nurse do first?

  1. ADocument the absence at the end of the shift
  2. BAlert staff and security at once, following the missing-patient procedure
  3. CWait an hour in case the patient comes back
  4. DCall the family to ask whether the patient has gone home on their own
5.Ustalanie priorytetów i delegowanieŚredni

A nurse teaches a patient about levothyroxine. Which statement shows a need for further teaching?

  1. A“I will keep taking it even when I feel well.”
  2. B“I will take it on an empty stomach with a glass of water.”
  3. C“I will take it at the same time each morning.”
  4. D“I will take it at breakfast with my calcium tablet.”
6.Ustalanie priorytetów i delegowanieTrudny

Czterech pacjentów przybywa na szpitalny oddział ratunkowy razem. Kto powinien zostać przyjęty jako pierwszy?

  1. ADorosły z migreną i ciśnieniem tętniczym 150/90 mmHg
  2. B2-latek, który się ślini, siedzi pochylony do przodu i ma stridor
  3. CDorosły ze zniekształconą kostką i prawidłowym tętnem na stopie
  4. DNastolatek z rozcięciem ramienia, u którego krwawienie jest opanowane
7.Pielęgniarstwo kliniczneŚredni

An older adult has left lower abdominal pain, fever and a raised CRP. Which condition is most likely?

  1. AGastric ulcer
  2. BAppendicitis
  3. CBiliary colic
  4. DDiverticulitis
8.Pielęgniarstwo kliniczneTrudny

A patient rescued from a house fire has soot around the mouth, singed nasal hairs and a hoarse voice. What is the main concern?

  1. AHypothermia from the fire service water
  2. BA minor throat infection
  3. CAirway swelling from inhalation injury
  4. DDehydration from sweating
9.Wartości laboratoryjne i elektrolityŚredni

A patient had a right mastectomy with removal of axillary lymph nodes. Where is the best place to draw blood?

  1. AThe left arm
  2. BThe right hand
  3. CThe right arm
  4. DEither arm equally
10.Wartości laboratoryjne i elektrolityTrudny

A patient with C. difficile diarrhea has a white cell count of 24 × 10³/µL and a creatinine that has risen to 2,1 mg/dL (186 µmol/L). What does this indicate?

  1. ASuccessful response to treatment
  2. BSevere C. difficile infection
  3. CUnrelated chronic kidney disease
  4. DMild infection needing no treatment
11.FarmakologiaŚredni

Why are benzodiazepines used with great caution in older people?

  1. AThey raise the risk of confusion, falls and fractures
  2. BThey cause permanent hearing loss in older people
  3. CThey cause severe high blood pressure in older people
  4. DThey are not absorbed from the gut after age 65
12.FarmakologiaTrudny

A patient's record shows anaphylaxis to penicillin. Amoxicillin has been prescribed. What should the nurse do?

  1. AWithhold it and contact the prescriber, as amoxicillin is a penicillin
  2. BGive the amoxicillin, as it belongs to a different antibiotic group
  3. CGive the amoxicillin with an antihistamine to prevent a reaction
  4. DGive half the dose and observe for a reaction
13.Choroby wewnętrzne i chirurgiczne: układ krążenia i oddechowyŚredni

Pacjent przyjmujący warfarynę zaczął codziennie jeść duże sałatki ze szpinaku i jarmużu. Jakie jest główne zagrożenie?

  1. ANie ma interakcji między jedzeniem a warfaryną
  2. BDodatkowa witamina K może podwyższyć INR
  3. CDodatkowa witamina K może obniżyć INR
  4. DZielone warzywa uszkadzają wątrobę podczas leczenia warfaryną
14.Choroby wewnętrzne i chirurgiczne: układ krążenia i oddechowyTrudny

Cztery godziny po PCI przez tętnicę udową opatrunek w pachwinie jest przesiąknięty krwią i narasta twardy obrzęk. Jakie jest natychmiastowe działanie?

  1. AZdjąć opatrunek i pozostawić miejsce odsłonięte
  2. BMocno ucisnąć tuż powyżej miejsca wkłucia i wezwać pomoc
  3. CZwiększyć szybkość wlewu heparyny, aby w miejscu nie powstał skrzep
  4. DPomóc pacjentowi usiąść i pójść do toalety, aby oddać mocz
15.Choroby wewnętrzne i chirurgiczne: neurologia, endokrynologia i nerkiŚredni

Which statement about giving IV potassium is correct?

  1. AIt can be given quickly as a push to correct the level fast
  2. BIt is safest given through a small vein in the hand at a fast rate
  3. CIt needs no monitoring at all once the infusion is running
  4. DIt is diluted and given through an infusion pump, never as a bolus
16.Choroby wewnętrzne i chirurgiczne: neurologia, endokrynologia i nerkiTrudny

A patient with untreated end-stage kidney disease has chest pain that is worse lying flat and better sitting forward. A rub is heard over the heart. What is most likely?

  1. AA rib fracture from coughing
  2. BUraemic pericarditis, which usually needs urgent dialysis
  3. CA stable angina attack, which needs only a nitrate spray and rest
  4. DIndigestion from phosphate binders
17.Choroby wewnętrzne i chirurgiczne: przewód pokarmowy, okres okołooperacyjny i onkologiaŚredni

Which group of findings suggests obstruction of the bile duct?

  1. ANormal skin colour with diarrhoea and fever
  2. BPale urine, dark stools and a flapping tremor
  3. CJaundice, dark urine, pale stools and itching
  4. DRed urine, black stools and a high blood glucose
18.Choroby wewnętrzne i chirurgiczne: przewód pokarmowy, okres okołooperacyjny i onkologiaTrudny

Four hours after surgery, a catheterised patient's urine output has been 10 mL/h for two hours. Vital signs are stable. What should the nurse check first?

  1. AYesterday's chest X-ray and blood gas results
  2. BThat the catheter and tubing are not kinked or blocked
  3. CThe time the patient last ate
  4. DWhether the patient wants a cup of tea
19.Pielęgniarstwo położniczeŚredni

Which event in an Rh-negative, non-sensitised woman requires an extra dose of anti-D immunoglobulin?

  1. AA routine urine test
  2. BA glucose tolerance test
  3. CAmniocentesis
  4. DA blood pressure check
20.Pielęgniarstwo położniczeTrudny

A biophysical profile scores 4 out of 10 at 38 weeks. How should the nurse interpret this?

  1. AIt is normal and reassuring
  2. BIt is abnormal and needs prompt review
  3. CIt is equivocal and should be repeated next week
  4. DIt only means the woman needs to drink more water
21.Pielęgniarstwo pediatryczneŚredni

When is the risk of bleeding after a tonsillectomy highest?

  1. AIn the first 24 hours and again about 5 to 10 days later
  2. BThe risk stays exactly the same on every day for the first month
  3. COnly after 3 weeks, when the throat is fully healed
  4. DOnly during the first 2 hours after surgery
22.Pielęgniarstwo pediatryczneTrudny

Które zlecenie powinna zakwestionować pielęgniarka u dziecka z neutropenią po chemioterapii?

  1. AMierzenie temperatury w odbycie co 4 godziny
  2. BMonitorowanie temperatury w dole pachowym lub w jamie ustnej
  3. CStaranna higiena rąk przed każdym kontaktem
  4. DNatychmiastowe zgłaszanie temperatury 38 °C lub wyższej
23.Pielęgniarstwo psychiatryczneŚredni

A patient with limited English needs a mental health assessment. Who should interpret?

  1. AA trained professional interpreter
  2. BThe nurse, using an online translation app on her phone for the whole assessment
  3. CThe patient's 12-year-old son
  4. DAnother patient on the ward who speaks the language
24.Pielęgniarstwo psychiatryczneTrudny

A patient with borderline personality disorder says, "If you don't make Anna my nurse again tomorrow, I'll cut myself." What is the most appropriate response?

  1. ATake the statement seriously, assess her risk and explain that nursing assignments are decided by the team
  2. BAgree to assign Anna to her every day so that she stays safe
  3. CTell her that if she cuts herself again, she will be discharged from the ward at once without any follow-up
  4. DIgnore the threat, because she is only trying to manipulate staff
25.Obliczenia pielęgniarskie i przeliczanie jednostekŚredni
4,3917 mL? mLzaokrąglij do 0,1 mL

Ćwiczenie (wymyślone wartości, nie stanowią wskazówek klinicznych). Obliczenie dawki wstrzyknięcia daje 4,3917 mL. Zasada w tym ćwiczeniu mówi, że objętości 1 mL lub większe zaokrągla się do części dziesiątych mL. Jaką wartość x zapisujesz?

4,3917 mL
x = mL
26.Obliczenia pielęgniarskie i przeliczanie jednostekTrudny
14,7 g/dL? g/L1 L = 10 dL

Ćwiczenie (wymyślone wartości, nie stanowią wskazówek klinicznych). Wynik hemoglobiny wynosi 14,7 g/dL. Wyraź go w g/L Hb.

14,7 g/dL1 L = 10 dL
Hb = g/L
27.Obliczanie dawekŚredni
5%20 mLm = ? mg

Ile miligramów leku m zawiera 20 mL roztworu 5% (w/v)?

5% w/v20 mL
m = mg
28.Obliczanie dawekTrudny
200 mg/5 mLV = ? mL

Dziecku o masie ciała 14 kg zlecono 5 mg/kg na dawkę zawiesiny doustnej, która zawiera 200 mg w 5 mL. Jaką objętość V podasz? Zaokrąglij do jednego miejsca po przecinku.

14 kg5 mg/kg200 mg/5 mL
V = mL
29.Szybkość wlewów dożylnychŚredni
250 mL15 gtt/mL2 h? gtt/min

Podaj 250 mL w ciągu 2 godzin zestawem o współczynniku 15 gtt/mL. Wyznacz szybkość kapania R w kroplach na minutę. Zaokrąglij do najbliższej liczby całkowitej.

250 mL2 h15 gtt/mL
R = gtt/min
30.Szybkość wlewów dożylnychTrudny
4 g500 mL? mL/h2 mg/min

Worek zawiera 4 g leku w 500 mL. Zlecono 2 mg na minutę. Na jaką szybkość R ustawisz pompę, w mL/h?

4 g/500 mL2 mg/min
R = mL/h
31.Dawkowanie w pediatrii i intensywnej terapiiŚredni
25 000 szt.250 mLheparin? mL/h72 kg18 szt./kg/h

Ćwiczenie (wymyślone wartości, nie stanowią wskazówek klinicznych). Worek zawiera 25 000 jednostek heparyny w 250 mL. Zlecenie to 18 jednostek/kg/h dla pacjenta o masie ciała 72 kg. Jaką prędkość R ustawiasz na pompie, w mL/h? Zaokrąglij do jednego miejsca po przecinku.

25 000 szt./250 mL18 szt./kg/h72 kg
R = mL/h
32.Dawkowanie w pediatrii i intensywnej terapiiTrudny
800 mg500 mLdopamine? mL/h64 kg6 mcg/kg/min

Ćwiczenie (wymyślone wartości, nie stanowią wskazówek klinicznych). Worek zawiera dopamine 800 mg w 500 mL. Zlecenie to 6 mcg/kg/min dla pacjenta o masie ciała 64 kg. Jaką prędkość R ustawiasz na pompie, w mL/h? Zaokrąglij do jednego miejsca po przecinku.

800 mg/500 mL6 mcg/kg/min64 kg
R = mL/h
33.Płyny dożylne i bilans płynówŚredni
PrzyjęteWydalonezmiana 8-godzinnasok200 mLzupa250 mLwoda150 mLkostki lodu240 mLWlew dożylny80 mL/h × 8 hantybiotyk dożylnie1 × 100 mLmocz500 mLmocz200 mL

Ćwiczenie (wymyślone wartości, nie stanowią wskazówek klinicznych). Karta pokazuje płyny przyjęte i wydalone przez pacjenta podczas jednej 8-godzinnej zmiany. Wlew dożylny płynął z podaną prędkością przez całą zmianę. Wyznacz bilans płynów B = przyjęte − wydalone w mL (wynik ujemny oznacza stratę netto). Licz kostki lodu jako połowę ich objętości.

sok: 200 mLzupa: 250 mLwoda: 150 mLkostki lodu: 240 mLWlew dożylny: 80 mL/h × 8 hantybiotyk dożylnie: 1 × 100 mLmocz: 500 mLmocz: 200 mL
B = mL
34.Płyny dożylne i bilans płynówTrudny
1000 mL125 mL/hstart 13:4518:45: ? mL

Ćwiczenie (wymyślone wartości, nie stanowią wskazówek klinicznych). Worek 1000 mL podłączono o 13:45 i jest podawany przez pompę z prędkością 125 mL/h. Ile mL V zostanie w worku o 18:45?

1000 mL125 mL/h13:45 → 18:45
V = mL
35.Skale oceny klinicznejŚredni
S? / 4+M? / 4+A? / 4+Mob? / 4+N? / 4+F? / 3Σ?

Ćwiczenie (wymyślone wartości, nie stanowią wskazówek klinicznych). Pacjent z zadania jest oceniany w skali Braden: percepcja sensoryczna: całkowicie ograniczona; wilgotność: stale wilgotna; aktywność: często chodzi; ruchomość: bez ograniczeń; odżywianie: prawdopodobnie niewystarczające; tarcie i przesuwanie: potencjalny problem. Oblicz sumę w skali Braden B.

6–23
B =
36.Skale oceny klinicznejTrudny
3210123RR≤89–1112–2021–24≥25SpO₂≤9192–9394–95≥96powietrze / O₂O₂powietrzeSBP≤9091–100101–110111–219≥220HR≤4041–5051–9091–110111–130≥131ACVPUAC, V, P, UT °C≤35,035,1–36,036,1–38,038,1–39,0≥39,1niskiniskie–średnieśredniwysoki

Ćwiczenie (wymyślone wartości, nie stanowią wskazówek klinicznych). Użyj tabeli NEWS2 (SpO₂ w skali 1) dla tych obserwacji: częstość oddechów 21/min, SpO₂ 93% na powietrzu atmosferycznym, ciśnienie tętnicze 96/58 mmHg, tętno 140/min, nie reaguje, temperatura 37,0 °C. Do której grupy ryzyka klinicznego należy pacjent? Kliknij ją.

RR 21SpO₂ 93%powietrzeSBP 96HR 140UT 37,0 °C
  1. 1niski
  2. 2niskie–średnie
  3. 3średni
  4. 4wysoki
37.Interpretacja gazometrii krwi tętniczejŚredni

Gazometria do ćwiczeń pokazuje PaCO₂ 25 mmHg (3,3 kPa). Użyj reguły, że w ostrej zasadowicy oddechowej HCO₃⁻ maleje o 2 mmol/L na każde 10 mmHg, o które PaCO₂ jest poniżej 40. Zacznij od: HCO₃⁻ 24 mmol/L. Znajdź oczekiwane HCO₃⁻.

PaCO₂ 25 mmHg (3,3 kPa)wartość wyjściowa: 40 mmHg, 24 mmol/L
HCO₃⁻ = mmol/L
38.Interpretacja gazometrii krwi tętniczejTrudny
pH7,357,457,18PaCO₂mmHg354550HCO₃⁻mmol/L222618prawidłowe wyrównaniedodatkowa kwasica oddechowadodatkowa zasadowica oddechowa

Gazometria do ćwiczeń pokazuje kwasicę metaboliczną: pH 7,18, PaCO₂ 50 mmHg (6,7 kPa), HCO₃⁻ 18 mmol/L. Porównaj zmierzone PaCO₂ ze wzorem Wintersa. Kliknij swoją interpretację.

pH 7,18PaCO₂ 50 mmHg (6,7 kPa)HCO₃⁻ 18 mmol/L
  1. 1prawidłowe wyrównanie
  2. 2dodatkowa kwasica oddechowa
  3. 3dodatkowa zasadowica oddechowa
39.Interpretacja zapisu rytmu EKGŚredni
II25 mm/s · 10 mm/mV

Zmierz odstęp QT i odstęp R–R na tym regularnym zapisie w odprowadzeniu II, a następnie oblicz QTc (skorygowany o częstość) według wzoru Bazetta QTc = QT/√RR (oba w sekundach). Podaj odpowiedź w sekundach z trzema miejscami po przecinku.

odprowadzenie II, 25 mm/s, 10 mm/mV1 mała kratka = 0,04 s, 1 duża kratka = 0,20 sdługość zapisu 6 s
QTc = s
40.Interpretacja zapisu rytmu EKGTrudny
II25 mm/s · 10 mm/mVrytm węzłowyblok AV III stopnia (całkowity)rytm idiowentrykularnyczęstoskurcz komorowy

Rozpoznaj rytm na tym zapisie w odprowadzeniu II. Kliknij odpowiedź.

odprowadzenie II, 25 mm/s, 10 mm/mV1 mała kratka = 0,04 s, 1 duża kratka = 0,20 sdługość zapisu 6 s
  1. 1rytm węzłowy
  2. 2blok AV III stopnia (całkowity)
  3. 3rytm idiowentrykularny
  4. 4częstoskurcz komorowy

3Roztwory

1.Podstawy pielęgniarstwa

Odpowiedź: C · Narastające zaczerwienienie, ocieplenie, obrzęk, ból i ropa

Dlaczego to jest odpowiedź

Szerzące się zaczerwienienie, ocieplenie, obrzęk, ból, ropa lub nieprzyjemny zapach sugerują zakażenie, czasem z gorączką. Różowa ziarnina i świąd to objawy prawidłowego gojenia.

Odpowiedź

C · Narastające zaczerwienienie, ocieplenie, obrzęk, ból i ropa
2.Podstawy pielęgniarstwa

Odpowiedź: A · The sample was contaminated during collection

Dlaczego to jest odpowiedź

A mixed growth usually means skin or perineal bacteria contaminated the sample. A clean-catch midstream sample, or a sample from the catheter sampling port, gives a more reliable result.

Odpowiedź

A · The sample was contaminated during collection
3.Kontrola zakażeń i bezpieczeństwo pacjenta

Odpowiedź: B · To stop the infant’s hands reaching the mouth while still allowing arm movement

Dlaczego to jest odpowiedź

Elbow restraints keep the elbows straight so the infant cannot touch the suture line. They are removed regularly, one at a time, for skin checks and movement under supervision.

Odpowiedź

B · To stop the infant’s hands reaching the mouth while still allowing arm movement
4.Kontrola zakażeń i bezpieczeństwo pacjenta

Odpowiedź: B · Alert staff and security at once, following the missing-patient procedure

Dlaczego to jest odpowiedź

A missing vulnerable patient is an emergency. The nurse immediately activates the facility’s missing-patient procedure so a search starts, and the provider and family are informed per policy.

Odpowiedź

B · Alert staff and security at once, following the missing-patient procedure
5.Ustalanie priorytetów i delegowanie

Odpowiedź: D · “I will take it at breakfast with my calcium tablet.”

Dlaczego to jest odpowiedź

Levothyroxine is best absorbed on an empty stomach and is separated from calcium and iron by several hours. It is usually lifelong, so it is not stopped when the patient feels better.

Odpowiedź

D · “I will take it at breakfast with my calcium tablet.”
6.Ustalanie priorytetów i delegowanie

Odpowiedź: B · 2-latek, który się ślini, siedzi pochylony do przodu i ma stridor

Dlaczego to jest odpowiedź

Ślinienie się, pozycja pochylona do przodu (trójnożna) i stridor sugerują ciężką niedrożność górnych dróg oddechowych, np. zapalenie nagłośni, która może szybko stać się całkowita. Dziecko należy uspokajać i nie badać gardła do przybycia specjalistów od dróg oddechowych.

Odpowiedź

B · 2-latek, który się ślini, siedzi pochylony do przodu i ma stridor
7.Pielęgniarstwo kliniczne

Odpowiedź: D · Diverticulitis

Dlaczego to jest odpowiedź

Diverticulitis is inflammation of diverticula, usually in the sigmoid colon, so pain is typically in the left iliac fossa. It is common in older adults.

Odpowiedź

D · Diverticulitis
8.Pielęgniarstwo kliniczne

Odpowiedź: C · Airway swelling from inhalation injury

Dlaczego to jest odpowiedź

These signs suggest inhalation injury, which can cause rapid airway swelling and obstruction. Early senior anaesthetic review is needed, as early intubation may be required. Carbon monoxide poisoning must also be considered.

Odpowiedź

C · Airway swelling from inhalation injury
9.Wartości laboratoryjne i elektrolity

Odpowiedź: A · The left arm

Dlaczego to jest odpowiedź

After axillary node removal, venipuncture and blood pressure readings are usually avoided on that side to reduce the risk of lymphedema and infection. The opposite arm is used whenever possible, according to policy.

Odpowiedź

A · The left arm
10.Wartości laboratoryjne i elektrolity

Odpowiedź: B · Severe C. difficile infection

Dlaczego to jest odpowiedź

A white count of 15 × 10³/µL or more or a creatinine above 1,5 mg/dL marks severe C. difficile infection. These patients need prompt treatment, fluid replacement and close monitoring for complications such as toxic megacolon. Contact precautions with soap-and-water hand hygiene are used.

Odpowiedź

B · Severe C. difficile infection
11.Farmakologia

Odpowiedź: A · They raise the risk of confusion, falls and fractures

Dlaczego to jest odpowiedź

Older people are more sensitive to benzodiazepines and often eliminate them more slowly. Sedation, unsteadiness and confusion raise the risk of falls and fractures.

Odpowiedź

A · They raise the risk of confusion, falls and fractures
12.Farmakologia

Odpowiedź: A · Withhold it and contact the prescriber, as amoxicillin is a penicillin

Dlaczego to jest odpowiedź

Amoxicillin is a penicillin, so it must not be given to someone with penicillin anaphylaxis. The nurse holds the dose, informs the prescriber and makes sure the allergy is clearly recorded.

Odpowiedź

A · Withhold it and contact the prescriber, as amoxicillin is a penicillin
13.Choroby wewnętrzne i chirurgiczne: układ krążenia i oddechowy

Odpowiedź: C · Dodatkowa witamina K może obniżyć INR

Dlaczego to jest odpowiedź

Nagłe zwiększenie spożycia witaminy K może obniżyć INR i zwiększyć ryzyko zakrzepu. Pacjenci nie muszą unikać tych produktów, ale powinni utrzymywać stałą podaż i informować poradnię przeciwzakrzepową o dużych zmianach w diecie.

Odpowiedź

C · Dodatkowa witamina K może obniżyć INR
14.Choroby wewnętrzne i chirurgiczne: układ krążenia i oddechowy

Odpowiedź: B · Mocno ucisnąć tuż powyżej miejsca wkłucia i wezwać pomoc

Dlaczego to jest odpowiedź

Krwawienie lub krwiak w miejscu dostępu tętniczego jest częstym powikłaniem, nasilanym przez leki przeciwpłytkowe i przeciwzakrzepowe. Pierwszym działaniem jest mocny ucisk ręczny tuż powyżej nakłucia skóry (nad nakłuciem tętnicy) w pozycji leżącej pacjenta, razem z oceną parametrów życiowych i tętna obwodowego oraz eskalacją. Krwawienie zaotrzewnowe może być ukryte, dlatego obserwuje się ból pleców i niedociśnienie.

Odpowiedź

B · Mocno ucisnąć tuż powyżej miejsca wkłucia i wezwać pomoc
15.Choroby wewnętrzne i chirurgiczne: neurologia, endokrynologia i nerki

Odpowiedź: D · It is diluted and given through an infusion pump, never as a bolus

Dlaczego to jest odpowiedź

Concentrated potassium given quickly can cause fatal arrhythmias. IV potassium is given in a diluted, ready-made solution through an infusion pump at a controlled rate, with monitoring of potassium and, at higher rates, the ECG.

Odpowiedź

D · It is diluted and given through an infusion pump, never as a bolus
16.Choroby wewnętrzne i chirurgiczne: neurologia, endokrynologia i nerki

Odpowiedź: B · Uraemic pericarditis, which usually needs urgent dialysis

Dlaczego to jest odpowiedź

Uraemic toxins can cause pericarditis, with positional chest pain and a friction rub. It is an indication for urgent dialysis and can lead to a pericardial effusion and tamponade.

Odpowiedź

B · Uraemic pericarditis, which usually needs urgent dialysis
17.Choroby wewnętrzne i chirurgiczne: przewód pokarmowy, okres okołooperacyjny i onkologia

Odpowiedź: C · Jaundice, dark urine, pale stools and itching

Dlaczego to jest odpowiedź

When bile cannot reach the gut, conjugated bilirubin enters the blood and urine (dark urine), stools lose their colour, and bile salts in the skin cause itching. Causes include gallstones and pancreatic cancer.

Odpowiedź

C · Jaundice, dark urine, pale stools and itching
18.Choroby wewnętrzne i chirurgiczne: przewód pokarmowy, okres okołooperacyjny i onkologia

Odpowiedź: B · That the catheter and tubing are not kinked or blocked

Dlaczego to jest odpowiedź

A sudden low output may be due to a kinked tube or blocked catheter. If drainage is normal, hypovolaemia or kidney injury is considered and the team is informed, with a fluid assessment.

Odpowiedź

B · That the catheter and tubing are not kinked or blocked
19.Pielęgniarstwo położnicze

Odpowiedź: C · Amniocentesis

Dlaczego to jest odpowiedź

Any potentially sensitising event, such as amniocentesis, abdominal trauma, bleeding, miscarriage or ectopic pregnancy, can mix fetal and maternal blood. Anti-D is given after it to prevent antibody formation.

Odpowiedź

C · Amniocentesis
20.Pielęgniarstwo położnicze

Odpowiedź: B · It is abnormal and needs prompt review

Dlaczego to jest odpowiedź

A score of 8 to 10 is normal, 6 is equivocal, and 4 or less is abnormal and suggests fetal hypoxia. At term, a low score usually leads to prompt review and consideration of birth.

Odpowiedź

B · It is abnormal and needs prompt review
21.Pielęgniarstwo pediatryczne

Odpowiedź: A · In the first 24 hours and again about 5 to 10 days later

Dlaczego to jest odpowiedź

Primary bleeding occurs in the first 24 hours. Secondary bleeding occurs around 5–10 days after surgery, when the scabs come away, so families need to know the warning signs before going home.

Odpowiedź

A · In the first 24 hours and again about 5 to 10 days later
22.Pielęgniarstwo pediatryczne

Odpowiedź: A · Mierzenie temperatury w odbycie co 4 godziny

Dlaczego to jest odpowiedź

W neutropenii unika się pomiarów temperatury w odbycie, lewatyw i czopków, ponieważ mogą uszkodzić błonę śluzową i umożliwić bakteriom przedostanie się do krwi. Gorączka w neutropenii jest stanem nagłym.

Odpowiedź

A · Mierzenie temperatury w odbycie co 4 godziny
23.Pielęgniarstwo psychiatryczne

Odpowiedź: A · A trained professional interpreter

Dlaczego to jest odpowiedź

Professional interpreters translate accurately and keep confidentiality. Family members, especially children, may filter information and should not interpret sensitive assessments such as those about suicide or abuse.

Odpowiedź

A · A trained professional interpreter
24.Pielęgniarstwo psychiatryczne

Odpowiedź: A · Take the statement seriously, assess her risk and explain that nursing assignments are decided by the team

Dlaczego to jest odpowiedź

Every threat of self-harm needs assessment, but giving in to it reinforces the behaviour and supports splitting. The nurse addresses safety and feelings while keeping consistent team boundaries.

Odpowiedź

A · Take the statement seriously, assess her risk and explain that nursing assignments are decided by the team
25.Obliczenia pielęgniarskie i przeliczanie jednostek

Odpowiedź: x = 4,4 mL

Zaokrąglanie: spójrz na cyfrę tuż za miejscem, do którego zaokrąglasz: 5 lub więcej zaokrągla w górę, 4 lub mniej zostawia cyfrę bez zmian. Zaokrąglaj tylko ostateczną odpowiedź, nigdy kroków pośrednich. Typowe zasady egzaminacyjne: objętości 1 mL lub większe do części dziesiątych, objętości poniżej 1 mL do części setnych, szybkość kapania do pełnych kropli, a masy do jednego miejsca po przecinku; zawsze stosuj zasadę podaną w pytaniu.

Cyfra na miejscu: części dziesiąte

4.3917 → 3

Decyduje tylko następna cyfra

4,3917 → 9
9 to 5 lub więcej, więc zaokrąglij 3 w górę.
Dalsze cyfry (17) się nie liczą: zaokrąglaj raz, nigdy krok po kroku.

Zaokrąglij

x = 4,4 mL

Odpowiedź

x = 4,4 mL
26.Obliczenia pielęgniarskie i przeliczanie jednostek

Odpowiedź: Hb = 147 g/L

Analiza wymiarowa: zapisz daną wielkość, a następnie mnóż przez czynniki przeliczeniowe zapisane jako ułamki (np. 60 min/1 h lub 1 mg/1000 mcg), tak aby każda niechciana jednostka pojawiła się raz w liczniku i raz w mianowniku i się skróciła. Gdy zostanie tylko szukana jednostka, oblicz wynik. Używaj odpowiedników podanych w pytaniu i zaokrąglaj tylko ostateczną odpowiedź.

Zamień

Hb = 14,7 g/dL × 10 dL/L = 147 g/L

Odpowiedź

Hb = 147 g/L
27.Obliczanie dawek

Odpowiedź: m = 1000 mg

Solution strengths: a percentage strength is grams per 100 mL, so 1% = 1 g/100 mL = 10 mg/mL. A ratio strength 1:1000 means 1 g in 1000 mL = 1 mg/mL; 1:10 000 is 0,1 mg/mL. For a dilution the amount of drug stays the same: C₁·V₁ = C₂·V₂.

Stężenie

5% = 5 g/100 mL = 50 mg/mL

Masa leku

m = 50·20 = 1000 mg

Odpowiedź

m = 1000 mg
28.Obliczanie dawek

Odpowiedź: V = 1,8 mL

Obliczanie dawki: ilość do podania to dawka zlecona podzielona przez moc preparatu, razy ilość, w jakiej ta moc występuje: ilość = (dawka zlecona/moc) × objętość. Zawsze ujednolicaj jednostki (najpierw zamień g na mg, mg na µg) i sprawdzaj, czy wynik ma sens.

Dawka z masy ciała

5·14 = 70 mg

Objętość

V = (70/200)·5 = 1,75 ≈ 1,8 mL

Odpowiedź

V = 1,8 mL
29.Szybkość wlewów dożylnych

Odpowiedź: R = 31 gtt/min

Szybkość wlewu: pompę ustawia się w mL/h = objętość/czas w godzinach. Wlew grawitacyjny liczy się w kroplach na minutę: gtt/min = objętość (mL) × współczynnik kroplowy (gtt/mL)/czas (min). Współczynnik kroplowy jest podany na opakowaniu zestawu: zestawy makrokroplowe dają 10, 15 lub 20 gtt/mL (zestawy do krwi w USA często 10 gtt/mL, w Wielkiej Brytanii 15), a mikrokroplowe 60 gtt/mL. Zawsze używaj współczynnika kroplowego podanego w zadaniu lub na opakowaniu.

Czas w minutach

2·60 = 120 min

Szybkość kapania

R = 250·15/120 = 31,25 ≈ 31 gtt/min

Odpowiedź

R = 31 gtt/min

Przy łóżku zaokrąglasz do najbliższej pełnej kropli: 31 gtt/min.

30.Szybkość wlewów dożylnych

Odpowiedź: R = 15 mL/h

Dose-based infusions: concentration = amount of drug in the bag/bag volume. Pump rate (mL/h) = dose per hour/concentration, and dose per hour = mL/h × concentration. Convert per-minute doses to per-hour (× 60) and keep the mass units the same (1 g = 1000 mg, 1 mg = 1000 mcg).

Stężenie

4000 mg/500 mL = 8 mg/mL

Dawka na godzinę

2·60 = 120 mg/h

Szybkość pompy

R = 120/8 = 15 mL/h

Odpowiedź

R = 15 mL/h
31.Dawkowanie w pediatrii i intensywnej terapii

Odpowiedź: R = 13 mL/h

Wlewy heparyny i insuliny: stężenie = jednostki w worku/objętość worka (jednostki/mL). Prędkość pompy (mL/h) = jednostki na godzinę/stężenie, a jednostki na godzinę = mL/h × stężenie. Przy zleceniu zależnym od masy ciała najpierw jednostki/h = jednostki/kg/h × masa ciała. Objętość bolusa = potrzebne jednostki/moc fiolki. Liczby służą wyłącznie do ćwiczeń; przy pacjencie zawsze postępuj zgodnie z lokalnymi procedurami i zlecaj podwójną kontrolę dawek wysokiego ryzyka.

Jednostki na godzinę

18·72 = 1 296 szt./h

Stężenie

25 000/250 = 100 szt./mL

Szybkość pompy

R = 1296/100 = 12,96 ≈ 13 mL/h

Odpowiedź

R = 13 mL/h
32.Dawkowanie w pediatrii i intensywnej terapii

Odpowiedź: R = 14,4 mL/h

Wlewy miareczkowane: najpierw wyznacz stężenie w mcg/mL (mg × 1000/mL). Przy zleceniu zależnym od masy ciała mcg/min = mcg/kg/min × masa ciała. Następnie mL/h = mcg/min × 60/stężenie. Licząc wstecz, mcg/kg/min = mL/h × stężenie/(60 × masa ciała). Liczby służą wyłącznie do ćwiczeń; przy pacjencie zawsze postępuj zgodnie z lokalnymi procedurami i zlecaj podwójną kontrolę dawek wysokiego ryzyka.

Stężenie

800 mg = 800 000 mcg
800 000/500 = 1600 mcg/mL

Dawka na minutę i na godzinę

6·64 = 384 mcg/min
384·60 = 23040 mcg/h

Szybkość pompy

R = 23040/1600 = 14,4 mL/h

Odpowiedź

R = 14,4 mL/h
33.Płyny dożylne i bilans płynów

Odpowiedź: B = 760 mL

Płyny przyjęte i wydalone: do przyjętych wlicza się wszystko, co wchodzi (płyny doustne, wlewy dożylne, leki dożylne i przepłukania, żywienie przez zgłębnik); kostki lodu liczą się jako połowa swojej objętości. Do wydalonych wlicza się mocz, drenaże, wymiociny i inne straty. Bilans = suma przyjętych − suma wydalonych; bilans ujemny oznacza stratę netto. Liczby służą wyłącznie do ćwiczeń; przy pacjencie zawsze postępuj zgodnie z lokalnymi procedurami i zlecaj podwójną kontrolę dawek wysokiego ryzyka.

Suma przyjętych

doustnie: 200 + 250 + 150 = 600 mL
kostki lodu: 240/2 = 120 mL
Wlew dożylny: 80·8 = 640 mL
antybiotyk dożylnie: 1·100 = 100 mL
suma przyjętych = 1460 mL

Suma wydalonych

500 + 200 = 700 mL

Bilans

B = 1460 − 700 = 760 mL

Odpowiedź

B = 760 mL

Dodatni: przyjęto więcej płynów, niż zostało wydalone.

34.Płyny dożylne i bilans płynów

Odpowiedź: V = 375 mL

Czas wlewu: czas (h) = objętość do przetoczenia (mL)/prędkość (mL/h); użyj objętości pozostałej w worku, a nie pojemności worka. Przetoczona objętość = prędkość × czas. Godziny dziesiętne zamieniaj na godziny i minuty, mnożąc część ułamkową × 60 (0,5 h = 30 min, a nie 50 min). Liczby służą wyłącznie do ćwiczeń; przy pacjencie zawsze postępuj zgodnie z lokalnymi procedurami i zlecaj podwójną kontrolę dawek wysokiego ryzyka.

Czas, który upłynął

13:45 → 18:45 = 5 h

Przetoczona objętość

125·5 = 625 mL

Pozostała objętość

V = 1000 − 625 = 375 mL

Odpowiedź

V = 375 mL
35.Skale oceny klinicznej

Odpowiedź: B = 14

Skala Braden: sześć podskal ryzyka odleżyn. Percepcja sensoryczna, wilgotność, aktywność, ruchomość i odżywianie są oceniane od 1 do 4, od najgorszego poziomu (1) do braku problemu (4); tarcie i przesuwanie od 1 do 3. Suma wynosi od 6 do 23, a niższa suma oznacza wyższe ryzyko. Typowe przedziały: 19–23 brak ryzyka, 15–18 niewielkie ryzyko, 13–14 umiarkowane ryzyko, 10–12 wysokie ryzyko i 9 lub mniej bardzo wysokie ryzyko.

Oceń każdą podskalę

percepcja sensoryczna: całkowicie ograniczona → 1
wilgotność: stale wilgotna → 1
aktywność: często chodzi → 4
ruchomość: bez ograniczeń → 4
odżywianie: prawdopodobnie niewystarczające → 2
tarcie i przesuwanie: potencjalny problem → 2

Dodaj

Suma w skali Braden = 1 + 1 + 4 + 4 + 2 + 2 = 14

Odpowiedź

B = 14
36.Skale oceny klinicznej

Odpowiedź: wysoki

NEWS2 (National Early Warning Score 2, Royal College of Physicians 2017): oceń każdy z siedmiu parametrów według tabeli (częstość oddechów, SpO₂ w skali 1, oddychanie powietrzem lub dodatkowym tlenem, ciśnienie skurczowe, tętno, stan świadomości w skali ACVPU i temperatura) i dodaj punkty. Ryzyko kliniczne: 0–4 niskie; wynik 3 w którymkolwiek pojedynczym parametrze niskie–średnie; 5–6 średnie; 7 lub więcej wysokie. Suma 5 lub więcej wymaga pilnej reakcji.

Oceń każdy parametr

RR 21/min → 2
SpO₂ 93% → 2
na powietrzu → 0
SBP 96 mmHg → 2
HR 140/min → 3
nie reaguje (U) → 3
T 37,0 °C → 0

Suma i czerwone wyniki

NEWS2 = 2 + 2 + 0 + 2 + 3 + 3 + 0 = 12
Co najmniej jeden parametr daje 3 punkty.

Grupa ryzyka

wysoki

Odpowiedź

wysoki

Suma 5 lub więcej wymaga pilnej reakcji klinicznej.

37.Interpretacja gazometrii krwi tętniczej

Odpowiedź: HCO₃⁻ = 21 mmol/L

Oczekiwana kompensacja: w kwasicy metabolicznej wzór Wintera przewiduje PaCO₂ = 1,5·HCO₃⁻ + 8 ± 2 mmHg; zmierzona wartość powyżej tego zakresu wskazuje na dodatkową kwasicę oddechową, a poniżej na dodatkową zasadowicę oddechową. Luka anionowa AG = Na⁺ − (Cl⁻ + HCO₃⁻), prawidłowo około 8–12 mmol/L, odróżnia kwasicę metaboliczną z podwyższoną luką od kwasicy z prawidłową luką; niskie stężenie albumin maskuje podwyższoną lukę (dodaj 2,5 na każdy g/dL, o który albuminy są poniżej 4,0). Współczynnik delta (AG − 12)/(24 − HCO₃⁻) w przedziale od około 0,8 do 2 odpowiada czystej kwasicy z podwyższoną luką (niektóre podręczniki przyjmują 1 zamiast 0,8), wartość niższa dodatkowej kwasicy z prawidłową luką, a wartość powyżej 2 dodatkowej zasadowicy metabolicznej.

Zmiana PaCO₂

|25 − 40| = 15 mmHg → 1,5 × 10 mmHg

Oczekiwane HCO₃⁻

HCO₃⁻ = 24 − 2·1,5 = 21 mmol/L

Odpowiedź

HCO₃⁻ = 21 mmol/L
38.Interpretacja gazometrii krwi tętniczej

Odpowiedź: dodatkowa kwasica oddechowa

Oczekiwana kompensacja: w kwasicy metabolicznej wzór Wintera przewiduje PaCO₂ = 1,5·HCO₃⁻ + 8 ± 2 mmHg; zmierzona wartość powyżej tego zakresu wskazuje na dodatkową kwasicę oddechową, a poniżej na dodatkową zasadowicę oddechową. Luka anionowa AG = Na⁺ − (Cl⁻ + HCO₃⁻), prawidłowo około 8–12 mmol/L, odróżnia kwasicę metaboliczną z podwyższoną luką od kwasicy z prawidłową luką; niskie stężenie albumin maskuje podwyższoną lukę (dodaj 2,5 na każdy g/dL, o który albuminy są poniżej 4,0). Współczynnik delta (AG − 12)/(24 − HCO₃⁻) w przedziale od około 0,8 do 2 odpowiada czystej kwasicy z podwyższoną luką (niektóre podręczniki przyjmują 1 zamiast 0,8), wartość niższa dodatkowej kwasicy z prawidłową luką, a wartość powyżej 2 dodatkowej zasadowicy metabolicznej.

Oczekiwane PaCO₂

1,5·18 + 8 = 35 → 33–37 mmHg

Porównaj

zmierzone: 50 mmHg → dodatkowa kwasica oddechowa

Odpowiedź

dodatkowa kwasica oddechowa
39.Interpretacja zapisu rytmu EKG

Odpowiedź: QTc = 0,392 s

QT i QTc: odstęp QT biegnie od początku zespołu QRS do końca załamka T. Skraca się wraz ze wzrostem częstości akcji serca, dlatego koryguje się go o częstość za pomocą odstępu R–R w sekundach: QTc według Bazetta = QT/√RR, a QTc według Fridericii = QT/∛RR. Wzór Bazetta jest używany w większości podręczników; nadmiernie koryguje przy szybkiej częstości, gdzie preferuje się wzór Fridericii. Granice różnią się w zależności od źródła: QTc powyżej około 0,45 s u mężczyzn lub 0,46 s u kobiet zwykle uznaje się za wydłużony, a powyżej 0,50 s za znacznie wydłużony.

Pomiar

QT = 10 × 0,04 = 0,40 s
RR = 26 × 0,04 = 1,04 s

Wzór Bazetta

QTc = 0,40/√1,04 = 0,40/1,02 = 0,392 s

Odpowiedź

QTc = 0,392 s

W zwykłych granicach (około 0,45 s dla mężczyzn, 0,46 s dla kobiet). (392 ms)

40.Interpretacja zapisu rytmu EKG

Odpowiedź: rytm idiowentrykularny

Dalsze rytmy komorowe: torsade de pointes to wielokształtny częstoskurcz komorowy, zwykle 150–250/min, w którym szerokie zespoły zmieniają wysokość i skręcają się wokół linii podstawowej, przez kilka uderzeń skierowane w górę, a potem w dół. Podręczniki wiążą go z wydłużonym odstępem QT, a lekiem wskazywanym w wytycznych resuscytacji jest siarczan magnezu. Rytm idiowentrykularny to komorowy rytm zastępczy: regularny, z szerokim QRS (0,12 s lub więcej), bez załamków P, o częstości 20–40/min (przyspieszony rytm idiowentrykularny ma 40–100/min). Jednokształtny VT ma identyczne szerokie zespoły przy częstości powyżej 100/min. VF jest chaotyczne, bez żadnego powtarzającego się zespołu.

Pięć kroków

1. Częstość: R–R = 38 małych kratek, 1500 ÷ 38 ≈ 39 na minutę.
2. Rytm: regularny, każdy odstęp R–R wynosi 1,52 s.
3. Załamki P: nie da się ich zidentyfikować.
4. Odstęp PR: nie da się zmierzyć.
5. QRS: 0,16 s, szeroki (0,12 s lub więcej) i dziwaczny, z załamkiem T skierowanym w przeciwną stronę.

Interpretacja

rytm idiowentrykularny

Odpowiedź

rytm idiowentrykularny

Rytm idiowentrykularny to rytm zastępczy: komory przejmują rolę, bo ośrodki nad nimi zawiodły.

To niezależne materiały do ćwiczeń. ExamProblems nie jest powiązane z organizacją przeprowadzającą ten egzamin ani przez nią rekomendowane, a nazwa egzaminu służy wyłącznie do opisu treści. NCLEX®, NCLEX-RN® and NCLEX-PN® są znakami towarowymi the National Council of State Boards of Nursing, Inc. (NCSBN), organizacji niezwiązanej z ExamProblems, która go nie popiera i nie odpowiada za jego poprawność.

ExamProblems · examproblems.com/courses/nclex-rn-practice-questions