Pytania ćwiczeniowe w stylu NCLEX (RN): zestaw na powtórkę

Wzory, najważniejsze kroki metod dla każdego tematu i 40 zadań do ćwiczenia, z pełnymi rozwiązaniami na końcu.

Nowe zadaniaWróć do przedmiotu

W oknie drukowania wybierz „Zapisz jako PDF”, aby zachować kopię na swoim urządzeniu.

1Wzory i metody

Kontrola zakażeń i bezpieczeństwo pacjenta

Metoda

  1. Zacznij od standardowych środków ostrożności u każdego pacjenta: higiena rąk, środki ochrony indywidualnej odpowiednie do spodziewanej ekspozycji, bezpieczne postępowanie z ostrymi narzędziami.
  2. Dodaj środki ostrożności zależnie od drogi szerzenia: kontaktowe (fartuch, rękawiczki), kropelkowe (maseczka chirurgiczna), powietrzne (N95, pokój z ujemnym ciśnieniem).
  3. Utrzymuj sterylne przedmioty sterylnymi: jeśli masz wątpliwości, nie są sterylne; wymień, nigdy nie wycieraj.
  4. Zapobiegaj szkodom w otoczeniu: środki zapobiegania upadkom, przymus bezpośredni tylko w ostateczności, RACE i PASS w pożarze.
  5. Sprawdź zasady podawania leków, dwa identyfikatory i dodatkowe zabezpieczenia dla leków wysokiego ryzyka; zgłaszaj błędy i zdarzenia niemal błędne (near miss).

Ustalanie priorytetów i delegowanie

Metoda

  1. Zapytaj, co najszybciej zaszkodzi pacjentowi, jeśli nic się nie zrobi.
  2. Zastosuj ABC (C-A-B w zatrzymaniu krążenia), a następnie hierarchię Maslowa: potrzeby fizjologiczne przed bezpieczeństwem, bezpieczeństwo przed potrzebami psychologicznymi.
  3. Porównaj opcje: ostre przed przewlekłym, niestabilne przed stabilnym, nieoczekiwane przed oczekiwanym, ogólnoustrojowe przed miejscowym, i porównaj każdy objaw ze stanem wyjściowym pacjenta.
  4. Oceń, zanim zadziałasz, chyba że to stan nagły; wtedy wybierz krok, od którego zależą pozostałe.
  5. Przy delegowaniu sprawdź pięć zasad: zadanie, okoliczności, osoba, polecenia i nadzór. Ocena, edukacja i ewaluacja pozostają przy pielęgniarce (RN).

Wartości laboratoryjne i elektrolity

Metoda

  1. Porównaj wartość z zakresem referencyjnym laboratorium, a następnie ze stanem wyjściowym i trendem pacjenta.
  2. Sprawdź próbkę: hemoliza, opóźnienie lub krew pobrana w pobliżu wlewu dożylnego mogą dać fałszywe wyniki.
  3. Powiąż wartość z typowymi objawami oraz z lekami i stanami, które ją powodują.
  4. Szukaj interakcji: niski potas lub magnez zwiększa toksyczność digoksyny; odwodnienie zwiększa stężenie litu.
  5. Działaj dla pacjenta: oceń, wstrzymaj lek, jeśli stężenie jest niebezpieczne, powtórz na głos wartości krytyczne i poinformuj osobę zlecającą.

Choroby wewnętrzne i chirurgiczne: układ krążenia i oddechowy

Metoda

  1. Nazwij problem: niewydolność pompy, zamknięta tętnica, rytm serca, zakrzep, zwężenie dróg oddechowych, zakażenie albo problem z urządzeniem.
  2. Najpierw sprawdź objawy zagrożenia: hipoksję, hipotensję, ból w klatce piersiowej, nowe splątanie, zimną kończynę bez tętna.
  3. Dopasuj tlen do pacjenta: 94–98% u większości, 88–92% u osób zagrożonych retencją CO₂.
  4. Połącz każdy lek z jego badaniem i ryzykiem: warfaryna i INR, heparyna i aPTT oraz płytki krwi, diuretyki i potas.
  5. Wybierz bezpieczne pierwsze działanie, następnie eskaluj i oceń ponownie.

Choroby wewnętrzne i chirurgiczne: neurologia, endokrynologia i nerki

Metoda

  1. Sprawdź glikemię u każdego pacjenta z nowym splątaniem, osłabieniem lub napadem drgawek.
  2. Traktuj poziom świadomości jako najwcześniejszy sygnał ostrzegawczy problemów z mózgiem; źrenice i triada Cushinga pojawiają się późno.
  3. W stanach nagłych w cukrzycy odróżnij DKA (ketony, kwasica) od HHS (bardzo wysoka osmolalność, odwodnienie); najpierw podaj płyny.
  4. Przy zaburzeniach sodu i wody ustal, czy ADH jest w nadmiarze (SIADH), czy go brakuje (moczówka prosta), a przewlekłe zmiany koryguj powoli.
  5. Przy problemach z nerkami przypisz przyczynę do przednerkowej, wewnątrznerkowej lub pozanerkowej i obserwuj potas oraz płyny.

Choroby wewnętrzne i chirurgiczne: przewód pokarmowy, okres okołooperacyjny i onkologia

Metoda

  1. Zapytaj, co może być ukryte: krwawienie wewnętrzne, zakażenie bez gorączki, hipowentylacja przy prawidłowym SpO₂.
  2. Wykorzystaj czas, jaki upłynął po operacji, aby zawęzić powikłania: krwawienie w ciągu godzin, problemy z klatką piersiową w ciągu dni, problemy z raną i przeciek później.
  3. Przy bólu oceń go, zastosuj analgezję multimodalną, oceń ponownie i monitoruj sedację przy każdym opioidzie.
  4. U chorych na raka każdą chorobę w okresie nadiru traktuj jak sepsę neutropeniczną i poznaj stany nagłe w onkologii.
  5. Przy oparzeniach licz tylko obszary częściowej i pełnej grubości skóry, zacznij odliczanie wg Parklanda od chwili oparzenia i dostosowuj płyny do diurezy.

Pielęgniarstwo położnicze

Metoda

  1. Umieść kobietę w czasie: tydzień ciąży, okres porodu lub doba po porodzie, i zdecyduj, co jest w tym momencie prawidłowe.
  2. Szukaj pacjenta w niebezpieczeństwie: matki, płodu lub noworodka, albo kilku z nich naraz.
  3. Połącz objaw z przyczyną: VEAL CHOP dla deceleracji, cztery T dla krwawienia, BUBBLE-HE po porodzie.
  4. Najpierw wybierz działanie, które poprawia przepływ krwi i dotlenienie (ułożenie na boku, wstrzymanie oksytocyny, masaż dna macicy), potem eskaluj.

Pielęgniarstwo pediatryczne

Metoda

  1. Najpierw zanotuj wiek dziecka: od niego zależą prawidłowe parametry życiowe, kamienie milowe rozwoju i właściwa skala bólu.
  2. Oceń drożność dróg oddechowych, oddychanie i krążenie, pamiętając, że dzieci się kompensują, a potem szybko się pogarszają.
  3. Dopasuj działanie do etapu rozwoju i włącz rodzinę.
  4. Sprawdź, czy odpowiedź jest bezpieczna dla dziecka: dawka zależna od masy ciała, bez aspiryny w chorobie wirusowej, bez kodeiny poniżej 12. roku życia.

Pielęgniarstwo psychiatryczne

Metoda

  1. Ustal, czy istnieje bezpośrednie zagrożenie: samobójstwo, przemoc, stan nagły związany z lekami lub choroba somatyczna.
  2. Najpierw działaj na rzecz bezpieczeństwa: obserwuj, usuń środki, deeskaluj, odstaw szkodliwy lek, wezwij pomoc.
  3. Wybierz odpowiedź terapeutyczną: uznaj uczucia, przedstaw rzeczywistość, unikaj fałszywego uspokajania i pytań „dlaczego”.
  4. Szanuj prawa pacjenta: najmniej restrykcyjna opcja, zgoda i poufność wraz z jej granicami.

Obliczenia pielęgniarskie i przeliczanie jednostek

Kroki metryczne
1 kg = 1000 g, 1 g = 1000 mg, 1 mg = 1000 mcg, 1 L = 1000 mL
Masa i długość
1 kg = 2,2 lb, 1 lb = 16 oz, 1 in = 2,54 cm, 1 ft = 12 in
Miary domowe
1 tsp = 5 mL, 1 tbsp = 15 mL, 1 fl oz = 30 mL, 1 cup = 8 fl oz = 240 mL
Temperatura
°C = (°F − 32)·5/9, °F = °C·9/5 + 32
Zegar 24-godzinny
godziny PM 1–11: dodaj 12; 12 AM = 00:xx; 12 PM = 12:xx
Szybkość dawkowania
mcg/min × 60/1000 = mg/h
Współczynniki laboratoryjne
glukoza 1 mmol/L = 18 mg/dL; kreatynina 1 mg/dL = 88,4 µmol/L; Hb 1 g/dL = 10 g/L

Metoda

  1. Zapisz daną wielkość z jednostką i jednostkę, którą chcesz otrzymać.
  2. Wybierz odpowiednik: 1000 między kg, g, mg i mcg lub L i mL; 1 kg = 2,2 lb; 1 łyżeczka = 5 mL, 1 łyżka stołowa = 15 mL, 1 fl oz = 30 mL, 1 szklanka = 240 mL.
  3. Zapisz to jako ułamek tak, aby niechciana jednostka się skróciła; dla szybkości użyj jednego ułamka na każdą zmieniającą się jednostkę.
  4. Sprawdź kierunek: mniejsza jednostka daje większą liczbę.
  5. Zaokrąglaj tylko ostateczną odpowiedź, z dokładnością podaną w pytaniu.

Obliczanie dawek

Dawka ze stężenia
objętość = dawka / stężenie
Dawka zależna od masy ciała
dawka = mg/kg × masa ciała
Tabletki
liczba = dawka / dawka w tabletce
Jednostki
1 g = 1000 mg, 1 mg = 1000 mcg

Metoda

  1. Przelicz zleconą dawkę i moc preparatu na tę samą jednostkę.
  2. Użyj wzoru „potrzebne przez dostępne razy ilość”: (D/H) × Q.
  3. Przy dawkach zależnych od masy ciała najpierw pomnóż przez masę w kg, a potem podziel dawkę dobową przez liczbę dawek.
  4. Najpierw oszacuj wynik i sprawdź, czy odpowiedź jest rozsądna.

Szybkość wlewów dożylnych

Szybkość pompy
mL/h = volume (mL)/time (h)
Szybkość kapania
drops/min = volume (mL) × drop factor / time (min)
Czas wlewu
time (h) = volume (mL)/rate (mL/h)

Metoda

  1. Prędkość pompy w mL/h: objętość podzielona przez czas w godzinach.
  2. Prędkość kroplówki w kroplach/min: objętość × współczynnik kroplenia podzielone przez czas w minutach.
  3. Pozostały czas: pozostała objętość podzielona przez prędkość.
  4. Zaokrąglaj tak, jak wymaga zadanie lub sprzęt.

Dawkowanie w pediatrii i intensywnej terapii

Dawka dobowa
mg/dobę = mg/kg/dobę × masa ciała (kg)
Liczba dawek na dobę
liczba = 24 h / odstęp między dawkami (h)
Funty na kilogramy
kg = lb / 2,2
Stężenie wlewu
jednostki/mL = jednostki w worku / objętość worka
Szybkość pompy
mL/h = dawka na godzinę / stężenie
Wlew miareczkowany
mL/h = mcg/kg/min × kg × 60 / (mcg/mL)
Dawka z prędkości pompy
mcg/kg/min = mL/h × (mcg/mL) / (60 × kg)
Jednostki
1 mg = 1000 mcg

Płyny dożylne i bilans płynów

Holliday–Segar na godzinę
4 mL/kg (pierwsze 10 kg) + 2 mL/kg (kolejne 10 kg) + 1 mL/kg (każdy kg powyżej 20)
Holliday–Segar na dobę
100 / 50 / 20 mL/kg dla tych samych przedziałów
Bilans płynów
przyjęte − wydalone
Kostki lodu
liczą się jako połowa swojej objętości
Diureza
mL/kg/h = mL / (kg × h)
Czas wlewu
czas (h) = pozostała objętość (mL) / prędkość (mL/h)
Przetoczona objętość
mL = prędkość × czas

Skale oceny klinicznej

Skala śpiączki Glasgow (GCS)
GCS = E (1–4) + V (1–5) + M (1–6) = 3–15
Apgar
5 objawów × 0–2 = 0–10; 7–10 uspokajający, 4–6 umiarkowanie nieprawidłowy, 0–3 niski
Skala Braden
5 × (1–4) + 1 × (1–3) = 6–23; ≤ 18 ryzyko
Skala ryzyka upadku Morse’a
upadki 25, diagnoza 15, pomoc 15/30, wkłucie dożylne 20, chód 10/20, stan psychiczny 15
Ryzyko według NEWS2
0–4 niskie; pojedyncze 3 niskie–średnie; 5–6 średnie; ≥ 7 wysokie
Średnie ciśnienie tętnicze (MAP)
MAP = (SBP + 2·DBP)/3 = DBP + PP/3
Ciśnienie tętna i wskaźnik wstrząsu
PP = SBP − DBP, SI = HR/SBP
Wskaźnik masy ciała
BMI = kg/m² = 703·lb/in²

Metoda

  1. Znajdź arkusz punktacji używany w pytaniu i jego zakres (GCS 3–15, Apgar 0–10, Braden 6–23, Morse 0–125).
  2. Oceń każdą pozycję osobno, dopasowując opis do jej poziomu.
  3. Dodaj punkty z pozycji i sprawdź, czy suma mieści się w zakresie.
  4. Zastosuj punkty odcięcia: w NEWS2 szukaj także każdego pojedynczego parametru dającego 3 punkty.
  5. Dla wartości pochodnych użyj MAP = (SBP + 2·DBP)/3, PP = SBP − DBP, SI = HR/SBP i BMI = kg/m².

Interpretacja gazometrii krwi tętniczej

Zakresy prawidłowe
pH 7,35–7,45, PaCO₂ 35–45 mmHg (4,7–6,0 kPa), HCO₃⁻ 22–26 mmol/L
ROME
Zaburzenie oddechowe: PaCO₂ odwrotnie do pH; metaboliczne: HCO₃⁻ zgodnie z pH
Wzór Wintersa
PaCO₂ = 1,5·HCO₃⁻ + 8 ± 2
Zasadowica metaboliczna
PaCO₂ ≈ 0,7·HCO₃⁻ + 21
Luka anionowa
AG = Na⁺ − (Cl⁻ + HCO₃⁻) ≈ 8–12
Luka anionowa skorygowana o albuminy
AG + 2,5·(4,0 − alb g/dL) = AG + 0,25·(40 − alb g/L)
Wskaźnik delta
(AG − 12)/(24 − HCO₃⁻)
Wskaźnik P/F
PaO₂/FiO₂
Równanie gazu pęcherzykowego
PAO₂ = FiO₂·(760 − 47) − PaCO₂/0,8
Osmolalność surowicy
2·Na⁺ + glucose + urea (2·Na⁺ + glucose/18 + BUN/2,8)

Metoda

  1. Odczytaj pH: poniżej 7,35 to kwasica, powyżej 7,45 zasadowica.
  2. Znajdź wartość, która to tłumaczy: PaCO₂ zmieniające się odwrotnie do pH oznacza zaburzenie oddechowe, HCO₃⁻ zmieniające się zgodnie z pH – metaboliczne.
  3. Spójrz na drugą wartość: prawidłowa oznacza brak wyrównania, nieprawidłowa w kierunku wyrównującym oznacza wyrównanie częściowe, a prawidłowe pH przy obu wartościach nieprawidłowych oznacza wyrównanie całkowite.
  4. Przy kwasicy metabolicznej porównaj PaCO₂ ze wzorem Wintersa, 1,5·HCO₃⁻ + 8 ± 2, i oblicz lukę anionową Na⁺ − (Cl⁻ + HCO₃⁻).
  5. Wysoką lukę anionową sprawdź wskaźnikiem delta, a przy niskiej albuminie – luką skorygowaną.

Interpretacja zapisu rytmu EKG

Papier (25 mm/s, 10 mm/mV)
1 mała kratka = 0,04 s, 1 duża kratka = 0,20 s, 10 mm = 1 mV
Częstość akcji serca, rytm regularny
300 ÷ duże kratki = 1500 ÷ małe kratki = 60 ÷ RR (s)
Częstość akcji serca, rytm nieregularny
Zespoły QRS w 6 s × 10
Prawidłowy odstęp PR
0,12–0,20 s
Prawidłowy czas trwania QRS
< 0.12 s
QTc (Bazett)
QT/√RR
QTc (Fridericia)
QT/∛RR
QTc (Framingham)
QT + 154·(1 − RR)
Częstości zatokowe
bradykardia < 60, prawidłowa 60–100, tachykardia > 100 /min
Częstości rytmów zastępczych
węzłowy 40–60, komorowy 20–40 /min
Szybkie rytmy
SVT 150–250 /min (wąskie), VT > 100 /min (szerokie)

Metoda

  1. Częstość: przy rytmie regularnym podziel 300 przez liczbę dużych kratek lub 1500 przez liczbę małych kratek między dwoma załamkami R; przy rytmie nieregularnym policz zespoły QRS w 6 sekundach i pomnóż przez 10.
  2. Rytm: porównaj odstępy R–R. Równe oznaczają rytm regularny; powtarzający się wzorzec to rytm regularnie nieregularny; brak jakiegokolwiek wzorca to rytm całkowicie nieregularny.
  3. Załamki P: czy w odprowadzeniu II przed każdym zespołem QRS jest dodatni załamek P, wszystkie takie same? Szukaj fal migotania lub fal o kształcie zębów piły, odwróconych załamków P i załamków P bez zespołu QRS.
  4. Odstęp PR: od początku P do początku QRS, prawidłowo 0,12–0,20 s i stały. Sprawdź, czy się wydłuża, czy pozostaje stały przed wypadnięciem pobudzenia, czy zmienia się przypadkowo.
  5. Czas trwania QRS: poniżej 0,12 s to wąski; 0,12 s lub więcej to szeroki. Następnie nazwij rytm, a dla QT użyj QTc = QT/√RR (Bazett) z czasami w sekundach.

2Zadania do ćwiczenia

1.Podstawy pielęgniarstwaŚredni

How long should each pass of oropharyngeal or tracheal suction usually last?

  1. AAs long as secretions keep coming
  2. BNo more than about 10–15 seconds
  3. CAbout one minute
  4. DAbout 30–45 seconds
2.Podstawy pielęgniarstwaTrudny

A patient spills hot tea on their forearm. What is the best immediate first aid?

  1. APut ice or an ice pack directly on the burn for about 10 minutes
  2. BCover it with butter or a greasy cream
  3. CPop any blisters to let the heat escape
  4. DCool the burn under cool running water for about 20 minutes
3.Kontrola zakażeń i bezpieczeństwo pacjentaŚredni

Przyjęto dwóch pacjentów zakażonych tym samym drobnoustrojem i nie ma wolnej sali jednoosobowej. Jaka opcja jest akceptowana?

  1. AZaprzestanie stosowania środków ostrożności przeciwko transmisji przez kontakt
  2. BUmieszczenie ich na korytarzu
  3. CUmieszczenie każdego z nich z pacjentem o osłabionej odporności
  4. DUmieszczenie ich razem w jednej sali (kohortowanie), zgodnie z zaleceniami zespołu kontroli zakażeń
4.Kontrola zakażeń i bezpieczeństwo pacjentaTrudny

Pielęgniarkę z opryszczką wargową (herpes labialis) przydzielono do oddziału noworodkowego. Co jest najbardziej właściwe?

  1. AZałożyć rękawiczki i pracować jak zwykle
  2. BNikomu nie mówić i zakrywać zmianę makijażem podczas zmian
  3. CPracować jak zwykle, ponieważ opryszczka wargowa jest bardzo częsta
  4. DPoinformować przełożoną, która może na razie zmienić przydział
5.Ustalanie priorytetów i delegowanieŚredni

Które zadanie pielęgniarka powinna delegować asystentowi pielęgniarskiemu u pacjenta objętego profilaktyką upadków?

  1. ANauczenie rodziny, jak zapobiegać upadkom w domu
  2. BPodjęcie decyzji, czy alarm łóżkowy jest nadal potrzebny
  3. CPomoc pacjentowi w dojściu do toalety co 2 godziny zgodnie z planem
  4. DOcenę i zapisywanie wyniku ryzyka upadku pacjenta każdego ranka
6.Ustalanie priorytetów i delegowanieTrudny

Podczas triażu START dorosły, który nie chodzi, oddycha 28 razy na minutę, nie ma tętna na tętnicy promieniowej i ma nawrót włośniczkowy 4 sekundy. Do jakiej kategorii zostaje zakwalifikowany?

  1. ACzarnej (oczekujący)
  2. BZielonej (drobne obrażenia)
  3. CCzerwonej (natychmiastowa pomoc)
  4. DŻółtej (odroczona), ponieważ częstość oddechów jest poniżej 30/min
7.Pielęgniarstwo kliniczneŚredni

Why is an urgent brain scan needed before thrombolysis for a suspected stroke?

  1. ATo rule out bleeding in the brain
  2. BTo measure the size of the ventricles
  3. CTo confirm the patient's age
  4. DTo check for brain tumours only
8.Pielęgniarstwo kliniczneTrudny

Which feature suggests moisture-associated skin damage rather than a pressure ulcer?

  1. ANon-blanching redness directly over the hip bone after lying on one side
  2. BA round area of necrosis over the heel
  3. CA deep wound over the sacrum with exposed bone and a dark base
  4. DDiffuse, superficial redness in a skin fold, not over a bony prominence
9.Wartości laboratoryjne i elektrolityŚredni

A urine culture report states "mixed growth of three organisms, likely contamination." What is the nurse's best response?

  1. ADiscard the report, because a mixed growth is always normal
  2. BRecord the result as a confirmed urinary tract infection
  3. CStart treatment for all three organisms with three antibiotics
  4. DInform the provider and arrange a new, correctly collected sample
10.Wartości laboratoryjne i elektrolityTrudny

A patient has eaten very little for 2 weeks and has received broad-spectrum antibiotics. The INR is now 2,3 without warfarin, and the platelets are normal. What is the most likely cause?

  1. AHemophilia A
  2. BImmune thrombocytopenia
  3. CIron-deficiency anemia
  4. DVitamin K deficiency
11.FarmakologiaŚredni

Wankomycynę dożylnie stosuje się często w leczeniu zakażeń wywołanych przez:

  1. ACandida albicans
  2. BMRSA
  3. CPseudomonas aeruginosa
  4. DEscherichia coli
12.FarmakologiaTrudny

How does levonorgestrel emergency contraception mainly work?

  1. AIt causes an immediate period
  2. BIt kills sperm in the vagina
  3. CIt ends an established pregnancy
  4. DIt delays or prevents ovulation
13.Choroby wewnętrzne i chirurgiczne: układ krążenia i oddechowyŚredni

How should a patient breathe in when using a pressurised metered-dose inhaler without a spacer?

  1. ANormally, while breathing out through the mouthpiece
  2. BAs hard and fast as possible, then press the canister afterwards
  3. CSlowly and deeply while pressing the canister, then hold the breath
  4. DIn short gasps through the nose while pressing the canister
14.Choroby wewnętrzne i chirurgiczne: układ krążenia i oddechowyTrudny

During drainage of a large pleural effusion, a patient starts coughing and feels tight in the chest. What should the nurse do?

  1. ASpeed up the drainage to finish quickly
  2. BLie the patient flat until the drainage is complete
  3. CStop or clamp the drainage and inform the doctor
  4. DAsk the patient to cough harder to help the flow
15.Choroby wewnętrzne i chirurgiczne: neurologia, endokrynologia i nerkiŚredni

A patient takes levodopa for Parkinson's disease. Which teaching point is correct?

  1. AStop the drug for a day each week to avoid tolerance
  2. BLarge high-protein meals can reduce how well the drug works
  3. CThe drug cures the disease if taken for a full year
  4. DThe tablets work best taken with a large steak dinner
16.Choroby wewnętrzne i chirurgiczne: neurologia, endokrynologia i nerkiTrudny

Pacjent dializowany otrzewnowo zauważa, że odpływa mniej płynu, niż wlano. Od czterech dni nie miał wypróżnienia, a odpływający płyn jest przejrzysty. Jaka jest najbardziej prawdopodobna przyczyna?

  1. AZaparcie utrudniające odpływ
  2. BZbyt zimny dializat
  3. CPrawidłowe wchłanianie, niewymagające działania
  4. DBakteryjne zapalenie otrzewnej
17.Choroby wewnętrzne i chirurgiczne: przewód pokarmowy, okres okołooperacyjny i onkologiaŚredni

Why is a gastrostomy tube with an internal bumper usually advanced and rotated regularly once the tract has healed?

  1. ATo stop the inner bumper becoming buried in the stomach wall
  2. BTo check that the patient is still hungry
  3. CTo remove any feed left in the stomach
  4. DTo make the tube longer as the patient grows or gains weight
18.Choroby wewnętrzne i chirurgiczne: przewód pokarmowy, okres okołooperacyjny i onkologiaTrudny

A patient arrives in the anaesthetic room without an identity band. What should the nurse do?

  1. AProceed because the patient can say their name
  2. BUse the spare identity band from the front of the patient's notes folder
  3. CProceed and add a band once in recovery
  4. DStop and confirm identity, then apply a band
19.Pielęgniarstwo położniczeŚredni

Jak odróżnić krwiak podokostnowy główki od guza porodowego?

  1. AKrwiak podokostnowy to miękki obrzęk wyłącznie skóry głowy
  2. BKrwiak podokostnowy przekracza linię środkową czaszki
  3. CKrwiak podokostnowy nie przekracza linii szwów czaszkowych
  4. DKrwiak podokostnowy jest obecny przy urodzeniu i znika w ciągu kilku dni
20.Pielęgniarstwo położniczeTrudny

Just after the membranes rupture, there is painless vaginal bleeding and the fetal heart rate drops sharply. The mother's vital signs are normal. Which condition is most likely?

  1. ARuptured vasa praevia
  2. BBloody show
  3. CUterine rupture
  4. DPlacental abruption
21.Pielęgniarstwo pediatryczneŚredni

Which defect classically causes a continuous "machinery" murmur?

  1. AAtrial septal defect
  2. BIsolated pulmonary stenosis with an intact ventricular septum
  3. CPatent ductus arteriosus
  4. DTetralogy of Fallot
22.Pielęgniarstwo pediatryczneTrudny

A 2-year-old has had three febrile urinary tract infections. Which underlying condition should be considered?

  1. ATesticular torsion on both sides
  2. BVesicoureteral reflux
  3. CNephrotic syndrome
  4. DHypospadias
23.Pielęgniarstwo psychiatryczneŚredni

An 86-year-old nursing home resident becomes acutely confused over two days. Which cause should be considered first?

  1. AAn infection such as a urinary tract infection, or a medicine side effect
  2. BThe normal ageing process
  3. CA first episode of schizophrenia caused by moving into the home
  4. DA sudden onset of Alzheimer's disease
24.Pielęgniarstwo psychiatryczneTrudny

A nurse teaches a family member how to use a naloxone kit. Which statement shows a need for further teaching?

  1. A"If he doesn't respond, I may need to give a second dose."
  2. B"I'll stay with him, because the overdose can come back."
  3. C"Once I've given the naloxone, I don't need to call an ambulance."
  4. D"I'll check his breathing and put him in the recovery position if he is breathing but still not awake."
25.Obliczenia pielęgniarskie i przeliczanie jednostekŚredni
5 ft 2 in1 ft = 12 in1 in = 2,54 cmh = ? cm

Ćwiczenie (wymyślone wartości, nie stanowią wskazówek klinicznych). Pacjent ma wzrost 5 ft 2 in. Używając 1 ft = 12 in i 1 in = 2,54 cm, oblicz wzrost h w centymetrach, z dokładnością do pełnego centymetra.

5 ft 2 in1 ft = 12 in1 in = 2,54 cm
h = cm
26.Obliczenia pielęgniarskie i przeliczanie jednostekTrudny
1 tsp · 3/dobę · 7 d? × 50 mL1 tsp = 5 mL

Ćwiczenie (wymyślone wartości, nie stanowią wskazówek klinicznych). Recepta brzmi: 1 tsp zawiesiny doustnej trzy razy na dobę przez 7 dni. Zawiesina jest w butelkach po 50 mL. Używając 1 tsp = 5 mL, ile całych butelek N trzeba wydać, aby cykl leczenia był kompletny?

1 tsptrzy razy na dobę7 dni50 mL1 tsp = 5 mL
N =
27.Obliczanie dawekŚredni
80 kg2 mg/kgD = ? mg

Pacjent waży 80 kg i ma zleconą jednorazową dawkę 2 mg/kg. Wyznacz dawkę D w mg.

80 kg2 mg/kg
D = mg
28.Obliczanie dawekTrudny
00,10,20,30,40,50,60,70,80,911 mL

Zlecona dawka to 650 jednostek leku dostępnego jako 5000 jednostek/mL. Pobierz dawkę do strzykawki 1 mL: jaką objętość V podajesz?

650 units5000 units/mL
V = mL
29.Szybkość wlewów dożylnychŚredni
V = ?20 gtt/mL50 gtt/min6 h

Wlew kapie z szybkością 50 gtt/min przez zestaw o 20 gtt/mL. Ile mililitrów V otrzyma pacjent w ciągu 6 godzin?

50 gtt/min20 gtt/mL6 h
V = mL
30.Szybkość wlewów dożylnychTrudny
900 mLpozostało? mL/h6 h pozostało

Zlecono 1000 mL w ciągu 8 godzin. Po 2 godzinach stwierdzasz, że w worku pozostało jeszcze 900 mL, a wlew nadal musi zakończyć się na czas. O ile procent Δ trzeba zwiększyć pierwotną szybkość pompy?

1000 mL / 8 hpo 2 h: 900 mL
Δ = %
31.Dawkowanie w pediatrii i intensywnej terapiiŚredni
heparin 5 000 szt./mL80 szt./kg · 101 kg → V = ? mL

Ćwiczenie (wymyślone wartości, nie stanowią wskazówek klinicznych). Protokół ćwiczeniowy przewiduje bolus heparyny 80 jednostek/kg dla pacjenta o masie ciała 101 kg. Fiolka zawiera 5 000 jednostek/mL. Jaką objętość V nabierasz? Zaokrąglij do jednego miejsca po przecinku.

80 szt./kg101 kg5 000 szt./mL
V = mL
32.Dawkowanie w pediatrii i intensywnej terapiiTrudny
8 mg250 mLnorepinephrine? mL/h95 kg4 mcg/min

Ćwiczenie (wymyślone wartości, nie stanowią wskazówek klinicznych). Pacjent o masie ciała 95 kg ma zlecony norepinephrine w dawce 4 mcg/min. Worek zawiera 8 mg w 250 mL. Wyznacz prędkość pompy R w mL/h. Zaokrąglij do jednego miejsca po przecinku.

8 mg/250 mL4 mcg/min95 kg
R = mL/h
33.Płyny dożylne i bilans płynówŚredni
PrzyjęteWydalonezmiana 12-godzinnagalaretka100 mLmleko100 mLWlew dożylny50 mL/h × 12 hantybiotyk dożylnie2 × 100 mLmocz275 mLmocz350 mLmocz425 mLmocz500 mL

Ćwiczenie (wymyślone wartości, nie stanowią wskazówek klinicznych). Karta pokazuje płyny przyjęte i wydalone przez pacjenta podczas jednej 12-godzinnej zmiany. Wlew dożylny płynął z podaną prędkością przez całą zmianę. Wyznacz bilans płynów B = przyjęte − wydalone w mL (wynik ujemny oznacza stratę netto).

galaretka: 100 mLmleko: 100 mLWlew dożylny: 50 mL/h × 12 hantybiotyk dożylnie: 2 × 100 mLmocz: 275 mLmocz: 350 mLmocz: 425 mLmocz: 500 mL
B = mL
34.Płyny dożylne i bilans płynówTrudny
1000 mL50 mL przetoczono125 mL/h10:30t = ? h

Ćwiczenie (wymyślone wartości, nie stanowią wskazówek klinicznych). Worek 1000 mL jest podawany przez pompę z prędkością 125 mL/h. O 10:30 przetoczono już 50 mL. Ile godzin t zostało do opróżnienia worka? Zaokrąglij do jednego miejsca po przecinku.

1000 mL50 mL przetoczono125 mL/h
t = h
35.Skale oceny klinicznejŚredni
H? / 25+D? / 15+Aid? / 30+IV? / 20+G? / 20+MS? / 15Σ?

Ćwiczenie (wymyślone wartości, nie stanowią wskazówek klinicznych). Pacjent z zadania jest oceniany w skali Morse’a: upadki w wywiadzie w ciągu ostatnich 3 miesięcy: nie; diagnoza dodatkowa: tak; pomoc w poruszaniu się: trzyma się mebli; terapia dożylna lub wkłucie zamknięte: tak; chód: zaburzony; stan psychiczny: przecenia lub zapomina o ograniczeniach. Oblicz sumę w skali Morse’a MFS.

0–125
MFS =
36.Skale oceny klinicznejTrudny
brak ryzykaniewielkie ryzykoumiarkowane ryzykowysokie ryzykobardzo wysokie ryzyko

Ćwiczenie (wymyślone wartości, nie stanowią wskazówek klinicznych). Pacjent z zadania jest oceniany w skali Braden: percepcja sensoryczna: lekko ograniczona; wilgotność: bardzo wilgotna; aktywność: często chodzi; ruchomość: bardzo ograniczona; odżywianie: wystarczające; tarcie i przesuwanie: potencjalny problem. Użyj przedziałów 19–23 brak ryzyka, 15–18 niewielkie, 13–14 umiarkowane, 10–12 wysokie i 9 lub mniej bardzo wysokie. Kliknij poziom ryzyka.

  1. 1brak ryzyka
  2. 2niewielkie ryzyko
  3. 3umiarkowane ryzyko
  4. 4wysokie ryzyko
  5. 5bardzo wysokie ryzyko
37.Interpretacja gazometrii krwi tętniczejŚredni

Gazometria do ćwiczeń pokazuje PaCO₂ 80 mmHg (10,7 kPa). Użyj reguły, że w przewlekłej kwasicy oddechowej HCO₃⁻ rośnie o 3,5 mmol/L na każde 10 mmHg, o które PaCO₂ przekracza 40. Zacznij od: HCO₃⁻ 24 mmol/L. Znajdź oczekiwane HCO₃⁻.

PaCO₂ 80 mmHg (10,7 kPa)wartość wyjściowa: 40 mmHg, 24 mmol/L
HCO₃⁻ = mmol/L
38.Interpretacja gazometrii krwi tętniczejTrudny
pH7,357,457,33PaCO₂mmHg354535HCO₃⁻mmol/L222618dodatkowa kwasica z prawidłową lukączysta kwasica z dużą lukądodatkowa zasadowica metaboliczna

Gazometria do ćwiczeń pokazuje pH 7,33, PaCO₂ 35 mmHg (4,7 kPa) oraz HCO₃⁻ 18 mmol/L, przy Na⁺ 132 i Cl⁻ 98 mmol/L. Użyj luki anionowej i wskaźnika delta, aby kliknąć najlepszą interpretację.

pH 7,33PaCO₂ 35 mmHg (4,7 kPa)HCO₃⁻ 18 mmol/LNa⁺ 132 mmol/LCl⁻ 98 mmol/L
  1. 1dodatkowa kwasica z prawidłową luką
  2. 2czysta kwasica z dużą luką
  3. 3dodatkowa zasadowica metaboliczna
39.Interpretacja zapisu rytmu EKGŚredni
II25 mm/s · 10 mm/mVtachykardia zatokowatrzepotanie przedsionków, przewodzenie 4:1migotanie przedsionkówprawidłowy rytm zatokowy

Zinterpretuj ten zapis rytmu w odprowadzeniu II. Jaki to rytm? Kliknij odpowiedź.

odprowadzenie II, 25 mm/s, 10 mm/mV1 mała kratka = 0,04 s, 1 duża kratka = 0,20 sdługość zapisu 6 s
  1. 1tachykardia zatokowa
  2. 2trzepotanie przedsionków, przewodzenie 4:1
  3. 3migotanie przedsionków
  4. 4prawidłowy rytm zatokowy
40.Interpretacja zapisu rytmu EKGTrudny
II25 mm/s · 10 mm/mV

Ten zapis w odprowadzeniu II pokazuje blok AV, więc przedsionki i komory pracują z różną częstością. Zmierz odstęp P–P i znajdź częstość przedsionków w uderzeniach na minutę (metoda 1500, liczba całkowita).

odprowadzenie II, 25 mm/s, 10 mm/mV1 mała kratka = 0,04 s, 1 duża kratka = 0,20 sdługość zapisu 6 s
częstość przedsionków = bpm

3Roztwory

1.Podstawy pielęgniarstwa

Odpowiedź: B · No more than about 10–15 seconds

Dlaczego to jest odpowiedź

Suction removes oxygen as well as secretions. Keeping passes short, oxygenating as needed and watching SpO₂ reduces hypoxia and airway trauma.

Odpowiedź

B · No more than about 10–15 seconds
2.Podstawy pielęgniarstwa

Odpowiedź: D · Cool the burn under cool running water for about 20 minutes

Dlaczego to jest odpowiedź

Cool running water for about 20 minutes reduces pain and depth of injury. Ice can damage tissue further, grease holds heat in, and blisters are left intact to protect the skin.

Odpowiedź

D · Cool the burn under cool running water for about 20 minutes
3.Kontrola zakażeń i bezpieczeństwo pacjenta

Odpowiedź: D · Umieszczenie ich razem w jednej sali (kohortowanie), zgodnie z zaleceniami zespołu kontroli zakażeń

Dlaczego to jest odpowiedź

Gdy brakuje sal jednoosobowych, pacjenci z tym samym drobnoustrojem (i bez innych zakażeń) mogą dzielić salę (kohortowanie), przy utrzymaniu środków ostrożności. Doradza w tym zespół kontroli zakażeń.

Odpowiedź

D · Umieszczenie ich razem w jednej sali (kohortowanie), zgodnie z zaleceniami zespołu kontroli zakażeń
4.Kontrola zakażeń i bezpieczeństwo pacjenta

Odpowiedź: D · Poinformować przełożoną, która może na razie zmienić przydział

Dlaczego to jest odpowiedź

Wirus opryszczki pospolitej może powodować ciężkie zakażenie u noworodków. Personel z czynnymi zmianami informuje przełożonego i stosuje się do zaleceń medycyny pracy, co często oznacza unikanie kontaktu z noworodkami i innymi pacjentami wysokiego ryzyka do czasu wygojenia zmiany.

Odpowiedź

D · Poinformować przełożoną, która może na razie zmienić przydział
5.Ustalanie priorytetów i delegowanie

Odpowiedź: C · Pomoc pacjentowi w dojściu do toalety co 2 godziny zgodnie z planem

Dlaczego to jest odpowiedź

Zaplanowany obchód toaletowy to rutynowe zadanie wynikające z planu opieki. Punktowanie ryzyka upadku, decydowanie o interwencjach i edukacja wymagają osądu pielęgniarskiego.

Odpowiedź

C · Pomoc pacjentowi w dojściu do toalety co 2 godziny zgodnie z planem
6.Ustalanie priorytetów i delegowanie

Odpowiedź: C · Czerwonej (natychmiastowa pomoc)

Dlaczego to jest odpowiedź

Częstość poniżej 30/min przechodzi kontrolę oddychania, ale brak tętna na tętnicy promieniowej lub nawrót włośniczkowy powyżej 2 sekund nie przechodzą kontroli perfuzji, więc poszkodowany jest w kategorii natychmiastowej (czerwonej). Pułapką jest zatrzymanie się po kontroli oddychania.

Odpowiedź

C · Czerwonej (natychmiastowa pomoc)
7.Pielęgniarstwo kliniczne

Odpowiedź: A · To rule out bleeding in the brain

Dlaczego to jest odpowiedź

A CT scan distinguishes haemorrhagic from ischaemic stroke. Clot-busting drugs are only given when bleeding has been excluded and other criteria are met.

Odpowiedź

A · To rule out bleeding in the brain
8.Pielęgniarstwo kliniczne

Odpowiedź: D · Diffuse, superficial redness in a skin fold, not over a bony prominence

Dlaczego to jest odpowiedź

Moisture lesions are superficial, irregular and often in skin folds or areas exposed to incontinence. Pressure ulcers usually occur over bony prominences or under devices and may be deeper.

Odpowiedź

D · Diffuse, superficial redness in a skin fold, not over a bony prominence
9.Wartości laboratoryjne i elektrolity

Odpowiedź: D · Inform the provider and arrange a new, correctly collected sample

Dlaczego to jest odpowiedź

Several organisms in one urine sample usually mean contamination from the skin or perineum during collection. The provider is informed, and a new clean-catch or catheter-port sample is usually needed before an infection can be confirmed.

Odpowiedź

D · Inform the provider and arrange a new, correctly collected sample
10.Wartości laboratoryjne i elektrolity

Odpowiedź: D · Vitamin K deficiency

Dlaczego to jest odpowiedź

Vitamin K comes from the diet and from gut bacteria. Poor intake plus antibiotics can cause vitamin K deficiency, which lowers factors II, VII, IX and X and prolongs the PT/INR. Vitamin K replacement corrects it.Sprawdzono w: Vitamin K Deficiency in Neonates and Adults (StatPearls) · StatPearls (NCBI Bookshelf) (2026); Prothrombin time (PT) · MedlinePlus (NIH) (2025)

Odpowiedź

D · Vitamin K deficiency
11.Farmakologia

Odpowiedź: B · MRSA

Dlaczego to jest odpowiedź

Wankomycyna to glikopeptyd blokujący syntezę ściany komórkowej bakterii Gram-dodatnich. Jest standardowym wyborem w zakażeniach MRSA. Nie przechodzi przez błonę zewnętrzną bakterii Gram-ujemnych.

Odpowiedź

B · MRSA
12.Farmakologia

Odpowiedź: D · It delays or prevents ovulation

Dlaczego to jest odpowiedź

Levonorgestrel emergency contraception mainly prevents or delays ovulation and does not disrupt an implanted pregnancy. Its effectiveness falls the longer it is delayed after unprotected sex.

Odpowiedź

D · It delays or prevents ovulation
13.Choroby wewnętrzne i chirurgiczne: układ krążenia i oddechowy

Odpowiedź: C · Slowly and deeply while pressing the canister, then hold the breath

Dlaczego to jest odpowiedź

With a metered-dose inhaler, the patient breathes out, starts a slow deep breath, presses the canister at the start of it and then holds the breath for about 10 seconds. Coordination is difficult, which is why spacers are often used.

Odpowiedź

C · Slowly and deeply while pressing the canister, then hold the breath
14.Choroby wewnętrzne i chirurgiczne: układ krążenia i oddechowy

Odpowiedź: C · Stop or clamp the drainage and inform the doctor

Dlaczego to jest odpowiedź

Rapid removal of a large effusion can cause re-expansion pulmonary oedema. Coughing, chest tightness or pain are warning signs. Drainage is stopped and the doctor is informed, and the volume is usually drained in a controlled way.

Odpowiedź

C · Stop or clamp the drainage and inform the doctor
15.Choroby wewnętrzne i chirurgiczne: neurologia, endokrynologia i nerki

Odpowiedź: B · Large high-protein meals can reduce how well the drug works

Dlaczego to jest odpowiedź

Protein-rich meals can compete with levodopa for absorption and entry into the brain, which reduces its effect. Patients are often advised to take doses at consistent times relative to meals. Levodopa controls symptoms but does not stop the disease.

Odpowiedź

B · Large high-protein meals can reduce how well the drug works
16.Choroby wewnętrzne i chirurgiczne: neurologia, endokrynologia i nerki

Odpowiedź: A · Zaparcie utrudniające odpływ

Dlaczego to jest odpowiedź

Słaby odpływ często jest spowodowany zaparciem, załamaniem cewnika lub jego przemieszczeniem. Zmiana pozycji, sprawdzenie zacisków i przewodów oraz leczenie zaparcia często pomagają; należy to zgłosić. Jeśli problem się utrzymuje, badanie obrazowe sprawdza położenie cewnika. Przejrzysty płyn odpływający czyni zapalenie otrzewnej mniej prawdopodobnym.

Odpowiedź

A · Zaparcie utrudniające odpływ
17.Choroby wewnętrzne i chirurgiczne: przewód pokarmowy, okres okołooperacyjny i onkologia

Odpowiedź: A · To stop the inner bumper becoming buried in the stomach wall

Dlaczego to jest odpowiedź

Buried bumper syndrome occurs when the internal fixator embeds in the gastric wall. Following local guidance, the tube is gently advanced, rotated and returned once healed, and the external fixator is kept slightly loose.

Odpowiedź

A · To stop the inner bumper becoming buried in the stomach wall
18.Choroby wewnętrzne i chirurgiczne: przewód pokarmowy, okres okołooperacyjny i onkologia

Odpowiedź: D · Stop and confirm identity, then apply a band

Dlaczego to jest odpowiedź

Correct identification before anaesthesia prevents wrong-patient surgery. The process stops until identity is confirmed with the patient and records and a band is applied, following the checklist.

Odpowiedź

D · Stop and confirm identity, then apply a band
19.Pielęgniarstwo położnicze

Odpowiedź: C · Krwiak podokostnowy nie przekracza linii szwów czaszkowych

Dlaczego to jest odpowiedź

Guz porodowy to obrzęk skóry głowy, obecny przy urodzeniu, przekraczający szwy i ustępujący w ciągu kilku dni. Krwiak podokostnowy to krwawienie podokostnowe ograniczone szwami; pojawia się po porodzie, utrzymuje się tygodniami i może nasilać żółtaczkę.

Odpowiedź

C · Krwiak podokostnowy nie przekracza linii szwów czaszkowych
20.Pielęgniarstwo położnicze

Odpowiedź: A · Ruptured vasa praevia

Dlaczego to jest odpowiedź

Rupture of the membranes can tear unprotected fetal vessels in vasa praevia. Fetal blood loss causes rapid bradycardia while the mother stays stable. An emergency caesarean is needed.

Odpowiedź

A · Ruptured vasa praevia
21.Pielęgniarstwo pediatryczne

Odpowiedź: C · Patent ductus arteriosus

Dlaczego to jest odpowiedź

In a patent ductus arteriosus, blood flows from the aorta to the pulmonary artery throughout the cardiac cycle because aortic pressure is always higher. This produces a continuous, machinery-like murmur.

Odpowiedź

C · Patent ductus arteriosus
22.Pielęgniarstwo pediatryczne

Odpowiedź: B · Vesicoureteral reflux

Dlaczego to jest odpowiedź

Vesicoureteral reflux allows urine to flow back from the bladder into the ureters and kidneys, causing recurrent UTIs and possible kidney scarring. Children with repeated febrile UTIs are investigated with imaging.

Odpowiedź

B · Vesicoureteral reflux
23.Pielęgniarstwo psychiatryczne

Odpowiedź: A · An infection such as a urinary tract infection, or a medicine side effect

Dlaczego to jest odpowiedź

Acute confusion in an older adult suggests delirium, which has an underlying cause. Common causes include infections, medicines (especially anticholinergics and sedatives), dehydration, hypoxia, pain and urinary retention.

Odpowiedź

A · An infection such as a urinary tract infection, or a medicine side effect
24.Pielęgniarstwo psychiatryczne

Odpowiedź: C · "Once I've given the naloxone, I don't need to call an ambulance."

Dlaczego to jest odpowiedź

Naloxone is short-acting, so the opioid effect can return. Emergency services must always be called, and the person must be watched until help arrives.

Odpowiedź

C · "Once I've given the naloxone, I don't need to call an ambulance."
25.Obliczenia pielęgniarskie i przeliczanie jednostek

Odpowiedź: h = 157 cm

Miary domowe i masa: w egzaminach pielęgniarskich używa się zaokrąglonych odpowiedników: 1 łyżeczka (tsp) = 5 mL, 1 łyżka stołowa (tbsp) = 15 mL = 3 łyżeczki, 1 uncja płynu (fl oz) = 30 mL = 2 łyżki, a 1 szklanka = 8 fl oz = 240 mL. Dla masy: 1 kg = 2,2 lb i 1 lb = 16 oz; dla długości: 1 cal = 2,54 cm. Ułóż przeliczenie tak, aby niechciana jednostka się skróciła.

Wzrost w calach

5·12 + 2 = 62 in

Cale na centymetry

h = 62·2,54 = 157,5 ≈ 157 cm

Odpowiedź

h = 157 cm
26.Obliczenia pielęgniarskie i przeliczanie jednostek

Odpowiedź: N = 3

Analiza wymiarowa: zapisz daną wielkość, a następnie mnóż przez czynniki przeliczeniowe zapisane jako ułamki (np. 60 min/1 h lub 1 mg/1000 mcg), tak aby każda niechciana jednostka pojawiła się raz w liczniku i raz w mianowniku i się skróciła. Gdy zostanie tylko szukana jednostka, oblicz wynik. Używaj odpowiedników podanych w pytaniu i zaokrąglaj tylko ostateczną odpowiedź.

Całkowita objętość

5 mL × 3 × 7 = 105 mL

Butelki

105/50 = 2,1 → N = 3

Odpowiedź

N = 3
27.Obliczanie dawek

Odpowiedź: D = 160 mg

Obliczanie dawki: ilość do podania to dawka zlecona podzielona przez moc preparatu, razy ilość, w jakiej ta moc występuje: ilość = (dawka zlecona/moc) × objętość. Zawsze ujednolicaj jednostki (najpierw zamień g na mg, mg na µg) i sprawdzaj, czy wynik ma sens.

Dawka

2·80 = 160 mg

Odpowiedź

D = 160 mg
28.Obliczanie dawek

Odpowiedź: V = 0,13 mL

Pobieranie dawki: objętość = (przepisana dawka/stężenie preparatu) × objętość preparatu. Najpierw zamień na te same jednostki, potem sprawdź, czy objętość mieści się w strzykawce i wypada na jednej z jej kresek.

Objętość

V = 650/5000 = 0,13 mL

Na strzykawce

Na tej strzykawce 1 mL każda mała kreska to 0,01 mL.

Odpowiedź

V = 0,13 mL
29.Szybkość wlewów dożylnych

Odpowiedź: V = 900 mL

Infusion rates: a pump is set in mL/h = volume/time in hours. A gravity drip is counted in drops per minute: gtt/min = volume (mL) × drop factor (gtt/mL)/time (min). The drop factor is printed on the tubing package: macrodrip sets deliver 10, 15 or 20 gtt/mL (blood sets often 10 gtt/mL in the US, 15 in the UK) and microdrip sets 60 gtt/mL. Always use the drop factor the question or package gives.

Szybkość w mL/h

50·60/20 = 150 mL/h

Objętość

V = 150·6 = 900 mL

Odpowiedź

V = 900 mL
30.Szybkość wlewów dożylnych

Odpowiedź: Δ = 20 %

Infusion rates: a pump is set in mL/h = volume/time in hours. A gravity drip is counted in drops per minute: gtt/min = volume (mL) × drop factor (gtt/mL)/time (min). The drop factor is printed on the tubing package: macrodrip sets deliver 10, 15 or 20 gtt/mL (blood sets often 10 gtt/mL in the US, 15 in the UK) and microdrip sets 60 gtt/mL. Always use the drop factor the question or package gives.

Pierwotna szybkość

1000/8 = 125 mL/h

Nowa szybkość

R = 900/6 = 150 mL/h

Zmiana procentowa

Δ = (150 − 125)/125·100% = 20%

Odpowiedź

Δ = 20%

W wielu szpitalach taka korekta do 25 % jest dozwolona bez nowego zlecenia; sprawdź lokalne procedury.

31.Dawkowanie w pediatrii i intensywnej terapii

Odpowiedź: V = 1,6 mL

Wlewy heparyny i insuliny: stężenie = jednostki w worku/objętość worka (jednostki/mL). Prędkość pompy (mL/h) = jednostki na godzinę/stężenie, a jednostki na godzinę = mL/h × stężenie. Przy zleceniu zależnym od masy ciała najpierw jednostki/h = jednostki/kg/h × masa ciała. Objętość bolusa = potrzebne jednostki/moc fiolki. Liczby służą wyłącznie do ćwiczeń; przy pacjencie zawsze postępuj zgodnie z lokalnymi procedurami i zlecaj podwójną kontrolę dawek wysokiego ryzyka.

Potrzebna liczba sztuk

80·101 = 8 080 szt.

Objętość

V = 8080/5000 = 1,616 ≈ 1,6 mL

Odpowiedź

V = 1,6 mL
32.Dawkowanie w pediatrii i intensywnej terapii

Odpowiedź: R = 7,5 mL/h

Wlewy miareczkowane: najpierw wyznacz stężenie w mcg/mL (mg × 1000/mL). Przy zleceniu zależnym od masy ciała mcg/min = mcg/kg/min × masa ciała. Następnie mL/h = mcg/min × 60/stężenie. Licząc wstecz, mcg/kg/min = mL/h × stężenie/(60 × masa ciała). Liczby służą wyłącznie do ćwiczeń; przy pacjencie zawsze postępuj zgodnie z lokalnymi procedurami i zlecaj podwójną kontrolę dawek wysokiego ryzyka.

Stężenie

8 000/250 = 32 mcg/mL

Dawka na godzinę

Zlecenie jest na minutę dla całego pacjenta, więc masa ciała nie jest potrzebna.

4·60 = 240 mcg/h

Szybkość pompy

R = 240/32 = 7,5 mL/h

Odpowiedź

R = 7,5 mL/h
33.Płyny dożylne i bilans płynów

Odpowiedź: B = −550 mL

Płyny przyjęte i wydalone: do przyjętych wlicza się wszystko, co wchodzi (płyny doustne, wlewy dożylne, leki dożylne i przepłukania, żywienie przez zgłębnik); kostki lodu liczą się jako połowa swojej objętości. Do wydalonych wlicza się mocz, drenaże, wymiociny i inne straty. Bilans = suma przyjętych − suma wydalonych; bilans ujemny oznacza stratę netto. Liczby służą wyłącznie do ćwiczeń; przy pacjencie zawsze postępuj zgodnie z lokalnymi procedurami i zlecaj podwójną kontrolę dawek wysokiego ryzyka.

Suma przyjętych

doustnie: 100 + 100 = 200 mL
Wlew dożylny: 50·12 = 600 mL
antybiotyk dożylnie: 2·100 = 200 mL
suma przyjętych = 1000 mL

Suma wydalonych

275 + 350 + 425 + 500 = 1550 mL

Bilans

B = 1000 − 1550 = −550 mL

Odpowiedź

B = −550 mL

Ujemny: pacjent stracił więcej płynów, niż przyjął.

34.Płyny dożylne i bilans płynów

Odpowiedź: t = 7,6 h

Czas wlewu: czas (h) = objętość do przetoczenia (mL)/prędkość (mL/h); użyj objętości pozostałej w worku, a nie pojemności worka. Przetoczona objętość = prędkość × czas. Godziny dziesiętne zamieniaj na godziny i minuty, mnożąc część ułamkową × 60 (0,5 h = 30 min, a nie 50 min). Liczby służą wyłącznie do ćwiczeń; przy pacjencie zawsze postępuj zgodnie z lokalnymi procedurami i zlecaj podwójną kontrolę dawek wysokiego ryzyka.

Pozostała objętość

1000 − 50 = 950 mL

Czas

t = 950/125 = 7,6 h

Odpowiedź

t = 7,6 h

To około 7 h 36 min, więc worek skończy się około 18:06.

35.Skale oceny klinicznej

Odpowiedź: MFS = 100

Skala ryzyka upadku Morse’a: sześć pozycji. Upadki w wywiadzie: nie 0, tak 25. Diagnoza dodatkowa: nie 0, tak 15. Pomoc w poruszaniu się: brak, leżenie w łóżku lub pomoc pielęgniarki 0; kule, laska lub chodzik 15; trzymanie się mebli 30. Terapia dożylna lub wkłucie zamknięte: nie 0, tak 20. Chód: prawidłowy, leżenie w łóżku lub wózek inwalidzki 0; słaby 10; zaburzony 20. Stan psychiczny: zna swoje ograniczenia 0; przecenia lub zapomina o ograniczeniach 15. Suma wynosi od 0 do 125. Punkty odcięcia ryzyka różnią się między szpitalami; często stosuje się 0–24 niskie, 25–44 umiarkowane i 45 lub więcej wysokie.

Oceń każdą pozycję

upadki w wywiadzie w ciągu ostatnich 3 miesięcy: nie → 0
diagnoza dodatkowa: tak → 15
pomoc w poruszaniu się: trzyma się mebli → 30
terapia dożylna lub wkłucie zamknięte: tak → 20
chód: zaburzony → 20
stan psychiczny: przecenia lub zapomina o ograniczeniach → 15

Dodaj

Suma w skali Morse’a = 0 + 15 + 30 + 20 + 20 + 15 = 100

Odpowiedź

MFS = 100
36.Skale oceny klinicznej

Odpowiedź: niewielkie ryzyko

Skala Braden: sześć podskal ryzyka odleżyn. Percepcja sensoryczna, wilgotność, aktywność, ruchomość i odżywianie są oceniane od 1 do 4, od najgorszego poziomu (1) do braku problemu (4); tarcie i przesuwanie od 1 do 3. Suma wynosi od 6 do 23, a niższa suma oznacza wyższe ryzyko. Typowe przedziały: 19–23 brak ryzyka, 15–18 niewielkie ryzyko, 13–14 umiarkowane ryzyko, 10–12 wysokie ryzyko i 9 lub mniej bardzo wysokie ryzyko.

Oceń każdą podskalę

percepcja sensoryczna: lekko ograniczona → 3
wilgotność: bardzo wilgotna → 2
aktywność: często chodzi → 4
ruchomość: bardzo ograniczona → 2
odżywianie: wystarczające → 3
tarcie i przesuwanie: potencjalny problem → 2

Dodaj

Suma w skali Braden = 3 + 2 + 4 + 2 + 3 + 2 = 16

Poziom ryzyka

16 → niewielkie ryzyko

Odpowiedź

niewielkie ryzyko
37.Interpretacja gazometrii krwi tętniczej

Odpowiedź: HCO₃⁻ = 38 mmol/L

Oczekiwana kompensacja: w kwasicy metabolicznej wzór Wintera przewiduje PaCO₂ = 1,5·HCO₃⁻ + 8 ± 2 mmHg; zmierzona wartość powyżej tego zakresu wskazuje na dodatkową kwasicę oddechową, a poniżej na dodatkową zasadowicę oddechową. Luka anionowa AG = Na⁺ − (Cl⁻ + HCO₃⁻), prawidłowo około 8–12 mmol/L, odróżnia kwasicę metaboliczną z podwyższoną luką od kwasicy z prawidłową luką; niskie stężenie albumin maskuje podwyższoną lukę (dodaj 2,5 na każdy g/dL, o który albuminy są poniżej 4,0). Współczynnik delta (AG − 12)/(24 − HCO₃⁻) w przedziale od około 0,8 do 2 odpowiada czystej kwasicy z podwyższoną luką (niektóre podręczniki przyjmują 1 zamiast 0,8), wartość niższa dodatkowej kwasicy z prawidłową luką, a wartość powyżej 2 dodatkowej zasadowicy metabolicznej.

Zmiana PaCO₂

|80 − 40| = 40 mmHg → 4 × 10 mmHg

Oczekiwane HCO₃⁻

HCO₃⁻ = 24 + 3,5·4 = 38 mmol/L

Odpowiedź

HCO₃⁻ = 38 mmol/L
38.Interpretacja gazometrii krwi tętniczej

Odpowiedź: dodatkowa kwasica z prawidłową luką

Oczekiwana kompensacja: w kwasicy metabolicznej wzór Wintera przewiduje PaCO₂ = 1,5·HCO₃⁻ + 8 ± 2 mmHg; zmierzona wartość powyżej tego zakresu wskazuje na dodatkową kwasicę oddechową, a poniżej na dodatkową zasadowicę oddechową. Luka anionowa AG = Na⁺ − (Cl⁻ + HCO₃⁻), prawidłowo około 8–12 mmol/L, odróżnia kwasicę metaboliczną z podwyższoną luką od kwasicy z prawidłową luką; niskie stężenie albumin maskuje podwyższoną lukę (dodaj 2,5 na każdy g/dL, o który albuminy są poniżej 4,0). Współczynnik delta (AG − 12)/(24 − HCO₃⁻) w przedziale od około 0,8 do 2 odpowiada czystej kwasicy z podwyższoną luką (niektóre podręczniki przyjmują 1 zamiast 0,8), wartość niższa dodatkowej kwasicy z prawidłową luką, a wartość powyżej 2 dodatkowej zasadowicy metabolicznej.

Luka anionowa

AG = 132 − (98 + 18) = 16

Wskaźnik delta

(16 − 12)/(24 − 18) = 0,6667
dodatkowa kwasica z prawidłową luką

Odpowiedź

dodatkowa kwasica z prawidłową luką
39.Interpretacja zapisu rytmu EKG

Odpowiedź: trzepotanie przedsionków, przewodzenie 4:1

Kryteria rytmów (odprowadzenie II): rytm zatokowy ma dodatni załamek P przed każdym zespołem QRS, stały odstęp PR 0,12–0,20 s i wąski zespół QRS: prawidłowy rytm zatokowy 60–100/min, bradykardia zatokowa poniżej 60, tachykardia zatokowa powyżej 100. Migotanie przedsionków: brak załamków P, falująca linia podstawowa i całkowicie nieregularny odstęp R–R. Trzepotanie przedsionków: fale trzepotania o kształcie zębów piły z częstością około 250–350/min i stałym stosunkiem przewodzenia, np. 2:1 lub 4:1. Blok AV I stopnia: rytm zatokowy ze stałym odstępem PR powyżej 0,20 s. Rytm węzłowy: wąski zespół QRS z częstością 40–60/min i nieobecnymi lub odwróconymi załamkami P (PR poniżej 0,12 s lub P po zespole QRS). PVC to przedwczesny, szeroki (0,12 s lub więcej), dziwaczny zespół QRS bez załamka P, z załamkiem T skierowanym w przeciwną stronę i zwykle z pełną przerwą wyrównawczą; w bigeminii co drugie pobudzenie jest PVC.

Pięć kroków

1. Częstość: R–R = 20 małych kratek, 1500 ÷ 20 ≈ 75 na minutę.
2. Rytm: regularny, każdy odstęp R–R wynosi 0,80 s.
3. Załamki P: brak; regularne fale trzepotania o kształcie zębów piły co 0,20 s (300 na minutę), 4 na każdy zespół QRS.
4. Odstęp PR: nie da się zmierzyć.
5. QRS: 0,08 s, wąski (poniżej 0,12 s).

Interpretacja

trzepotanie przedsionków, przewodzenie 4:1

Odpowiedź

trzepotanie przedsionków, przewodzenie 4:1
40.Interpretacja zapisu rytmu EKG

Odpowiedź: częstość przedsionków = 83 bpm

Bloki AV: wyznacz kolejne załamki P i sprawdź, po których następuje zespół QRS. Blok I stopnia: każdy załamek P przewiedziony, PR stały i powyżej 0,20 s. Blok II stopnia typu I (Mobitz I, Wenckebacha): odstęp PR wydłuża się z pobudzenia na pobudzenie, aż jeden załamek P nie zostanie przewiedziony, po czym cykl zaczyna się od nowa (grupowanie pobudzeń). Blok II stopnia typu II (Mobitz II): odstęp PR pobudzeń przewiedzionych pozostaje stały, a załamki P nagle nie są przewodzone; zespół QRS jest często szeroki. Blok III stopnia (całkowity): załamki P i zespoły QRS są każde regularne, ale niezależne, odstęp PR zmienia się przypadkowo, a częstość przedsionków jest większa niż częstość rytmu zastępczego (węzłowy 40–60/min z wąskim zespołem QRS, komorowy 20–40/min z szerokim zespołem QRS). Bloku 2:1 nie można na podstawie jednego zapisu określić jako typ I lub typ II.

Częstość przedsionków

P–P = 18 małych kratek = 0,72 s → 1500 ÷ 18 = 83,33 ≈ 83 na minutę

Częstość komór

R–R = 29 małych kratek = 1,16 s → 1500 ÷ 29 = 51,72 ≈ 52 na minutę

Odpowiedź

częstość przedsionków = 83 bpm

Odpowiedź

częstość przedsionków = 83 bpm

Blok AV III stopnia z wąskozespołowym rytmem zastępczym węzłowym (zwykle 40–60 na minutę).

To niezależne materiały do ćwiczeń. ExamProblems nie jest powiązane z organizacją przeprowadzającą ten egzamin ani przez nią rekomendowane, a nazwa egzaminu służy wyłącznie do opisu treści. NCLEX®, NCLEX-RN® and NCLEX-PN® są znakami towarowymi the National Council of State Boards of Nursing, Inc. (NCSBN), organizacji niezwiązanej z ExamProblems, która go nie popiera i nie odpowiada za jego poprawność.

ExamProblems · examproblems.com/courses/nclex-rn-practice-questions