Pytania ćwiczeniowe w stylu NCLEX (RN): zestaw na powtórkę

Wzory, najważniejsze kroki metod dla każdego tematu i 40 zadań do ćwiczenia, z pełnymi rozwiązaniami na końcu.

Nowe zadaniaWróć do przedmiotu

W oknie drukowania wybierz „Zapisz jako PDF”, aby zachować kopię na swoim urządzeniu.

1Wzory i metody

Kontrola zakażeń i bezpieczeństwo pacjenta

Metoda

  1. Zacznij od standardowych środków ostrożności u każdego pacjenta: higiena rąk, środki ochrony indywidualnej odpowiednie do spodziewanej ekspozycji, bezpieczne postępowanie z ostrymi narzędziami.
  2. Dodaj środki ostrożności zależnie od drogi szerzenia: kontaktowe (fartuch, rękawiczki), kropelkowe (maseczka chirurgiczna), powietrzne (N95, pokój z ujemnym ciśnieniem).
  3. Utrzymuj sterylne przedmioty sterylnymi: jeśli masz wątpliwości, nie są sterylne; wymień, nigdy nie wycieraj.
  4. Zapobiegaj szkodom w otoczeniu: środki zapobiegania upadkom, przymus bezpośredni tylko w ostateczności, RACE i PASS w pożarze.
  5. Sprawdź zasady podawania leków, dwa identyfikatory i dodatkowe zabezpieczenia dla leków wysokiego ryzyka; zgłaszaj błędy i zdarzenia niemal błędne (near miss).

Ustalanie priorytetów i delegowanie

Metoda

  1. Zapytaj, co najszybciej zaszkodzi pacjentowi, jeśli nic się nie zrobi.
  2. Zastosuj ABC (C-A-B w zatrzymaniu krążenia), a następnie hierarchię Maslowa: potrzeby fizjologiczne przed bezpieczeństwem, bezpieczeństwo przed potrzebami psychologicznymi.
  3. Porównaj opcje: ostre przed przewlekłym, niestabilne przed stabilnym, nieoczekiwane przed oczekiwanym, ogólnoustrojowe przed miejscowym, i porównaj każdy objaw ze stanem wyjściowym pacjenta.
  4. Oceń, zanim zadziałasz, chyba że to stan nagły; wtedy wybierz krok, od którego zależą pozostałe.
  5. Przy delegowaniu sprawdź pięć zasad: zadanie, okoliczności, osoba, polecenia i nadzór. Ocena, edukacja i ewaluacja pozostają przy pielęgniarce (RN).

Wartości laboratoryjne i elektrolity

Metoda

  1. Porównaj wartość z zakresem referencyjnym laboratorium, a następnie ze stanem wyjściowym i trendem pacjenta.
  2. Sprawdź próbkę: hemoliza, opóźnienie lub krew pobrana w pobliżu wlewu dożylnego mogą dać fałszywe wyniki.
  3. Powiąż wartość z typowymi objawami oraz z lekami i stanami, które ją powodują.
  4. Szukaj interakcji: niski potas lub magnez zwiększa toksyczność digoksyny; odwodnienie zwiększa stężenie litu.
  5. Działaj dla pacjenta: oceń, wstrzymaj lek, jeśli stężenie jest niebezpieczne, powtórz na głos wartości krytyczne i poinformuj osobę zlecającą.

Choroby wewnętrzne i chirurgiczne: układ krążenia i oddechowy

Metoda

  1. Nazwij problem: niewydolność pompy, zamknięta tętnica, rytm serca, zakrzep, zwężenie dróg oddechowych, zakażenie albo problem z urządzeniem.
  2. Najpierw sprawdź objawy zagrożenia: hipoksję, hipotensję, ból w klatce piersiowej, nowe splątanie, zimną kończynę bez tętna.
  3. Dopasuj tlen do pacjenta: 94–98% u większości, 88–92% u osób zagrożonych retencją CO₂.
  4. Połącz każdy lek z jego badaniem i ryzykiem: warfaryna i INR, heparyna i aPTT oraz płytki krwi, diuretyki i potas.
  5. Wybierz bezpieczne pierwsze działanie, następnie eskaluj i oceń ponownie.

Choroby wewnętrzne i chirurgiczne: neurologia, endokrynologia i nerki

Metoda

  1. Sprawdź glikemię u każdego pacjenta z nowym splątaniem, osłabieniem lub napadem drgawek.
  2. Traktuj poziom świadomości jako najwcześniejszy sygnał ostrzegawczy problemów z mózgiem; źrenice i triada Cushinga pojawiają się późno.
  3. W stanach nagłych w cukrzycy odróżnij DKA (ketony, kwasica) od HHS (bardzo wysoka osmolalność, odwodnienie); najpierw podaj płyny.
  4. Przy zaburzeniach sodu i wody ustal, czy ADH jest w nadmiarze (SIADH), czy go brakuje (moczówka prosta), a przewlekłe zmiany koryguj powoli.
  5. Przy problemach z nerkami przypisz przyczynę do przednerkowej, wewnątrznerkowej lub pozanerkowej i obserwuj potas oraz płyny.

Choroby wewnętrzne i chirurgiczne: przewód pokarmowy, okres okołooperacyjny i onkologia

Metoda

  1. Zapytaj, co może być ukryte: krwawienie wewnętrzne, zakażenie bez gorączki, hipowentylacja przy prawidłowym SpO₂.
  2. Wykorzystaj czas, jaki upłynął po operacji, aby zawęzić powikłania: krwawienie w ciągu godzin, problemy z klatką piersiową w ciągu dni, problemy z raną i przeciek później.
  3. Przy bólu oceń go, zastosuj analgezję multimodalną, oceń ponownie i monitoruj sedację przy każdym opioidzie.
  4. U chorych na raka każdą chorobę w okresie nadiru traktuj jak sepsę neutropeniczną i poznaj stany nagłe w onkologii.
  5. Przy oparzeniach licz tylko obszary częściowej i pełnej grubości skóry, zacznij odliczanie wg Parklanda od chwili oparzenia i dostosowuj płyny do diurezy.

Pielęgniarstwo położnicze

Metoda

  1. Umieść kobietę w czasie: tydzień ciąży, okres porodu lub doba po porodzie, i zdecyduj, co jest w tym momencie prawidłowe.
  2. Szukaj pacjenta w niebezpieczeństwie: matki, płodu lub noworodka, albo kilku z nich naraz.
  3. Połącz objaw z przyczyną: VEAL CHOP dla deceleracji, cztery T dla krwawienia, BUBBLE-HE po porodzie.
  4. Najpierw wybierz działanie, które poprawia przepływ krwi i dotlenienie (ułożenie na boku, wstrzymanie oksytocyny, masaż dna macicy), potem eskaluj.

Pielęgniarstwo pediatryczne

Metoda

  1. Najpierw zanotuj wiek dziecka: od niego zależą prawidłowe parametry życiowe, kamienie milowe rozwoju i właściwa skala bólu.
  2. Oceń drożność dróg oddechowych, oddychanie i krążenie, pamiętając, że dzieci się kompensują, a potem szybko się pogarszają.
  3. Dopasuj działanie do etapu rozwoju i włącz rodzinę.
  4. Sprawdź, czy odpowiedź jest bezpieczna dla dziecka: dawka zależna od masy ciała, bez aspiryny w chorobie wirusowej, bez kodeiny poniżej 12. roku życia.

Pielęgniarstwo psychiatryczne

Metoda

  1. Ustal, czy istnieje bezpośrednie zagrożenie: samobójstwo, przemoc, stan nagły związany z lekami lub choroba somatyczna.
  2. Najpierw działaj na rzecz bezpieczeństwa: obserwuj, usuń środki, deeskaluj, odstaw szkodliwy lek, wezwij pomoc.
  3. Wybierz odpowiedź terapeutyczną: uznaj uczucia, przedstaw rzeczywistość, unikaj fałszywego uspokajania i pytań „dlaczego”.
  4. Szanuj prawa pacjenta: najmniej restrykcyjna opcja, zgoda i poufność wraz z jej granicami.

Obliczenia pielęgniarskie i przeliczanie jednostek

Kroki metryczne
1 kg = 1000 g, 1 g = 1000 mg, 1 mg = 1000 mcg, 1 L = 1000 mL
Masa i długość
1 kg = 2,2 lb, 1 lb = 16 oz, 1 in = 2,54 cm, 1 ft = 12 in
Miary domowe
1 tsp = 5 mL, 1 tbsp = 15 mL, 1 fl oz = 30 mL, 1 cup = 8 fl oz = 240 mL
Temperatura
°C = (°F − 32)·5/9, °F = °C·9/5 + 32
Zegar 24-godzinny
godziny PM 1–11: dodaj 12; 12 AM = 00:xx; 12 PM = 12:xx
Szybkość dawkowania
mcg/min × 60/1000 = mg/h
Współczynniki laboratoryjne
glukoza 1 mmol/L = 18 mg/dL; kreatynina 1 mg/dL = 88,4 µmol/L; Hb 1 g/dL = 10 g/L

Metoda

  1. Zapisz daną wielkość z jednostką i jednostkę, którą chcesz otrzymać.
  2. Wybierz odpowiednik: 1000 między kg, g, mg i mcg lub L i mL; 1 kg = 2,2 lb; 1 łyżeczka = 5 mL, 1 łyżka stołowa = 15 mL, 1 fl oz = 30 mL, 1 szklanka = 240 mL.
  3. Zapisz to jako ułamek tak, aby niechciana jednostka się skróciła; dla szybkości użyj jednego ułamka na każdą zmieniającą się jednostkę.
  4. Sprawdź kierunek: mniejsza jednostka daje większą liczbę.
  5. Zaokrąglaj tylko ostateczną odpowiedź, z dokładnością podaną w pytaniu.

Obliczanie dawek

Dawka ze stężenia
objętość = dawka / stężenie
Dawka zależna od masy ciała
dawka = mg/kg × masa ciała
Tabletki
liczba = dawka / dawka w tabletce
Jednostki
1 g = 1000 mg, 1 mg = 1000 mcg

Metoda

  1. Przelicz zleconą dawkę i moc preparatu na tę samą jednostkę.
  2. Użyj wzoru „potrzebne przez dostępne razy ilość”: (D/H) × Q.
  3. Przy dawkach zależnych od masy ciała najpierw pomnóż przez masę w kg, a potem podziel dawkę dobową przez liczbę dawek.
  4. Najpierw oszacuj wynik i sprawdź, czy odpowiedź jest rozsądna.

Szybkość wlewów dożylnych

Szybkość pompy
mL/h = volume (mL)/time (h)
Szybkość kapania
drops/min = volume (mL) × drop factor / time (min)
Czas wlewu
time (h) = volume (mL)/rate (mL/h)

Metoda

  1. Prędkość pompy w mL/h: objętość podzielona przez czas w godzinach.
  2. Prędkość kroplówki w kroplach/min: objętość × współczynnik kroplenia podzielone przez czas w minutach.
  3. Pozostały czas: pozostała objętość podzielona przez prędkość.
  4. Zaokrąglaj tak, jak wymaga zadanie lub sprzęt.

Dawkowanie w pediatrii i intensywnej terapii

Dawka dobowa
mg/dobę = mg/kg/dobę × masa ciała (kg)
Liczba dawek na dobę
liczba = 24 h / odstęp między dawkami (h)
Funty na kilogramy
kg = lb / 2,2
Stężenie wlewu
jednostki/mL = jednostki w worku / objętość worka
Szybkość pompy
mL/h = dawka na godzinę / stężenie
Wlew miareczkowany
mL/h = mcg/kg/min × kg × 60 / (mcg/mL)
Dawka z prędkości pompy
mcg/kg/min = mL/h × (mcg/mL) / (60 × kg)
Jednostki
1 mg = 1000 mcg

Płyny dożylne i bilans płynów

Holliday–Segar na godzinę
4 mL/kg (pierwsze 10 kg) + 2 mL/kg (kolejne 10 kg) + 1 mL/kg (każdy kg powyżej 20)
Holliday–Segar na dobę
100 / 50 / 20 mL/kg dla tych samych przedziałów
Bilans płynów
przyjęte − wydalone
Kostki lodu
liczą się jako połowa swojej objętości
Diureza
mL/kg/h = mL / (kg × h)
Czas wlewu
czas (h) = pozostała objętość (mL) / prędkość (mL/h)
Przetoczona objętość
mL = prędkość × czas

Skale oceny klinicznej

Skala śpiączki Glasgow (GCS)
GCS = E (1–4) + V (1–5) + M (1–6) = 3–15
Apgar
5 objawów × 0–2 = 0–10; 7–10 uspokajający, 4–6 umiarkowanie nieprawidłowy, 0–3 niski
Skala Braden
5 × (1–4) + 1 × (1–3) = 6–23; ≤ 18 ryzyko
Skala ryzyka upadku Morse’a
upadki 25, diagnoza 15, pomoc 15/30, wkłucie dożylne 20, chód 10/20, stan psychiczny 15
Ryzyko według NEWS2
0–4 niskie; pojedyncze 3 niskie–średnie; 5–6 średnie; ≥ 7 wysokie
Średnie ciśnienie tętnicze (MAP)
MAP = (SBP + 2·DBP)/3 = DBP + PP/3
Ciśnienie tętna i wskaźnik wstrząsu
PP = SBP − DBP, SI = HR/SBP
Wskaźnik masy ciała
BMI = kg/m² = 703·lb/in²

Metoda

  1. Znajdź arkusz punktacji używany w pytaniu i jego zakres (GCS 3–15, Apgar 0–10, Braden 6–23, Morse 0–125).
  2. Oceń każdą pozycję osobno, dopasowując opis do jej poziomu.
  3. Dodaj punkty z pozycji i sprawdź, czy suma mieści się w zakresie.
  4. Zastosuj punkty odcięcia: w NEWS2 szukaj także każdego pojedynczego parametru dającego 3 punkty.
  5. Dla wartości pochodnych użyj MAP = (SBP + 2·DBP)/3, PP = SBP − DBP, SI = HR/SBP i BMI = kg/m².

Interpretacja gazometrii krwi tętniczej

Zakresy prawidłowe
pH 7,35–7,45, PaCO₂ 35–45 mmHg (4,7–6,0 kPa), HCO₃⁻ 22–26 mmol/L
ROME
Zaburzenie oddechowe: PaCO₂ odwrotnie do pH; metaboliczne: HCO₃⁻ zgodnie z pH
Wzór Wintersa
PaCO₂ = 1,5·HCO₃⁻ + 8 ± 2
Zasadowica metaboliczna
PaCO₂ ≈ 0,7·HCO₃⁻ + 21
Luka anionowa
AG = Na⁺ − (Cl⁻ + HCO₃⁻) ≈ 8–12
Luka anionowa skorygowana o albuminy
AG + 2,5·(4,0 − alb g/dL) = AG + 0,25·(40 − alb g/L)
Wskaźnik delta
(AG − 12)/(24 − HCO₃⁻)
Wskaźnik P/F
PaO₂/FiO₂
Równanie gazu pęcherzykowego
PAO₂ = FiO₂·(760 − 47) − PaCO₂/0,8
Osmolalność surowicy
2·Na⁺ + glucose + urea (2·Na⁺ + glucose/18 + BUN/2,8)

Metoda

  1. Odczytaj pH: poniżej 7,35 to kwasica, powyżej 7,45 zasadowica.
  2. Znajdź wartość, która to tłumaczy: PaCO₂ zmieniające się odwrotnie do pH oznacza zaburzenie oddechowe, HCO₃⁻ zmieniające się zgodnie z pH – metaboliczne.
  3. Spójrz na drugą wartość: prawidłowa oznacza brak wyrównania, nieprawidłowa w kierunku wyrównującym oznacza wyrównanie częściowe, a prawidłowe pH przy obu wartościach nieprawidłowych oznacza wyrównanie całkowite.
  4. Przy kwasicy metabolicznej porównaj PaCO₂ ze wzorem Wintersa, 1,5·HCO₃⁻ + 8 ± 2, i oblicz lukę anionową Na⁺ − (Cl⁻ + HCO₃⁻).
  5. Wysoką lukę anionową sprawdź wskaźnikiem delta, a przy niskiej albuminie – luką skorygowaną.

Interpretacja zapisu rytmu EKG

Papier (25 mm/s, 10 mm/mV)
1 mała kratka = 0,04 s, 1 duża kratka = 0,20 s, 10 mm = 1 mV
Częstość akcji serca, rytm regularny
300 ÷ duże kratki = 1500 ÷ małe kratki = 60 ÷ RR (s)
Częstość akcji serca, rytm nieregularny
Zespoły QRS w 6 s × 10
Prawidłowy odstęp PR
0,12–0,20 s
Prawidłowy czas trwania QRS
< 0.12 s
QTc (Bazett)
QT/√RR
QTc (Fridericia)
QT/∛RR
QTc (Framingham)
QT + 154·(1 − RR)
Częstości zatokowe
bradykardia < 60, prawidłowa 60–100, tachykardia > 100 /min
Częstości rytmów zastępczych
węzłowy 40–60, komorowy 20–40 /min
Szybkie rytmy
SVT 150–250 /min (wąskie), VT > 100 /min (szerokie)

Metoda

  1. Częstość: przy rytmie regularnym podziel 300 przez liczbę dużych kratek lub 1500 przez liczbę małych kratek między dwoma załamkami R; przy rytmie nieregularnym policz zespoły QRS w 6 sekundach i pomnóż przez 10.
  2. Rytm: porównaj odstępy R–R. Równe oznaczają rytm regularny; powtarzający się wzorzec to rytm regularnie nieregularny; brak jakiegokolwiek wzorca to rytm całkowicie nieregularny.
  3. Załamki P: czy w odprowadzeniu II przed każdym zespołem QRS jest dodatni załamek P, wszystkie takie same? Szukaj fal migotania lub fal o kształcie zębów piły, odwróconych załamków P i załamków P bez zespołu QRS.
  4. Odstęp PR: od początku P do początku QRS, prawidłowo 0,12–0,20 s i stały. Sprawdź, czy się wydłuża, czy pozostaje stały przed wypadnięciem pobudzenia, czy zmienia się przypadkowo.
  5. Czas trwania QRS: poniżej 0,12 s to wąski; 0,12 s lub więcej to szeroki. Następnie nazwij rytm, a dla QT użyj QTc = QT/√RR (Bazett) z czasami w sekundach.

2Zadania do ćwiczenia

1.Podstawy pielęgniarstwaŚredni

What is a portable bladder scanner used for?

  1. ATaking a sterile sample of urine for culture without a catheter
  2. BMeasuring how much urine is in the bladder without a catheter
  3. CChecking the urine for blood and protein
  4. DDetecting kidney stones
2.Podstawy pielęgniarstwaTrudny

In an emergency a doctor gives a verbal order for a medicine. What should the nurse do?

  1. ARefuse to give any medicine until a written prescription has been completed
  2. BWrite it down, read it back and make sure it is signed later as per policy
  3. CAsk another nurse to remember the order
  4. DGive it and tell the doctor nothing more
3.Kontrola zakażeń i bezpieczeństwo pacjentaŚredni

Dlaczego wstrzykiwacza insuliny nigdy nie wolno używać u więcej niż jednego pacjenta, nawet ze zmienioną igłą?

  1. AKrew może cofnąć się do wkładu i przenieść zakażenie
  2. BInsulina we wstrzykiwaczu szybciej traciłaby ważność po jego wspólnym użyciu
  3. CKażdy wstrzykiwacz zawiera tylko jedną dawkę insuliny
  4. DWspółdzielenie wstrzykiwacza zmienia podawaną dawkę
4.Kontrola zakażeń i bezpieczeństwo pacjentaTrudny

A patient’s white cell differential shows a raised eosinophil count. Which cause is most consistent with this finding?

  1. ABone marrow suppression from chemotherapy
  2. BAn allergic reaction or a parasitic infection
  3. CAn acute bacterial infection
  4. DA viral infection such as a cold
5.Ustalanie priorytetów i delegowanieŚredni

A patient has a serum potassium of 6,8 mEq/L. Which action comes first?

  1. APlace the patient on a cardiac monitor
  2. BRecheck the level next week
  3. CEncourage foods high in potassium
  4. DGive the patient’s scheduled potassium supplement
6.Ustalanie priorytetów i delegowanieTrudny

A patient has a heart rate of 38/min, feels dizzy and has a blood pressure of 80/50 mmHg. Which drug is usually given first, as prescribed?

  1. ADigoxin
  2. BMetoprolol
  3. CDiltiazem
  4. DAtropine
7.Pielęgniarstwo kliniczneŚredni

Które zaburzenie elektrolitowe jest najbardziej niebezpieczne dla rytmu serca?

  1. AWysoki chlor
  2. BNiski fosforan
  3. CNiski sód
  4. DZbyt wysoki lub zbyt niski potas
8.Pielęgniarstwo kliniczneTrudny

A patient with stress incontinence is taught self-care. Which statement shows a need for further teaching?

  1. A"I'll try to lose some weight if I can."
  2. B"I'll drink as little as possible so I don't leak."
  3. C"I'll do my pelvic floor exercises every day."
  4. D"I'll cut down on caffeine."
9.Wartości laboratoryjne i elektrolityŚredni

Przed podaniem zleconego dożylnego chlorku potasu, która ocena jest najważniejsza?

  1. ATurgor skóry na przedramieniu
  2. BDiureza i czynność nerek
  3. CSłuch w obu uszach
  4. DWielkość źrenic i reakcja na światło
10.Wartości laboratoryjne i elektrolityTrudny

A 68-year-old man has fatigue, a hemoglobin of 9,8 g/dL (98 g/L), an MCV of 72 fL and a low ferritin. He eats a normal diet. What is the most important next step?

  1. AGive iron and do no further tests at all
  2. BRepeat the blood count in one year
  3. CStart vitamin B12 injections
  4. DLook for a source of blood loss in the gut
11.FarmakologiaŚredni

Makrolidy, takie jak klarytromycyna, działają przez:

  1. AHamowanie syntezy ściany komórkowej
  2. BWiązanie podjednostki 50S rybosomu i hamowanie syntezy białek
  3. CHamowanie gyrazy DNA
  4. DBlokowanie syntezy kwasu foliowego
12.FarmakologiaTrudny

A patient who used cocaine has chest pain, agitation, a high temperature, sweating, tachycardia and dilated pupils. Which drug class is commonly first-line for the agitation and sympathetic overactivity?

  1. AAnticholinergic drugs
  2. BAntihistamines
  3. CBenzodiazepines
  4. DOpioid antagonists
13.Choroby wewnętrzne i chirurgiczne: układ krążenia i oddechowyŚredni

Which emergency equipment should be kept at the bedside of a patient with a tracheostomy?

  1. AOnly a spare oxygen mask, since the tube rarely causes problems
  2. BSpare tubes (same size and one smaller), suction and oxygen
  3. CA nasogastric tube and a feeding pump
  4. DA urinary catheter set, a blood glucose meter and a thermometer
14.Choroby wewnętrzne i chirurgiczne: układ krążenia i oddechowyTrudny

A patient taking ramipril and indapamide for hypertension starts regular ibuprofen for back pain. A week later, creatinine has risen sharply. What is the most likely cause?

  1. AAn ACE inhibitor, diuretic and NSAID together reducing kidney perfusion
  2. BAn allergic reaction to the diuretic causing inflammation of the kidney
  3. CIbuprofen raising the blood pressure to levels that damage the kidneys
  4. DBack pain causing kidney damage
15.Choroby wewnętrzne i chirurgiczne: neurologia, endokrynologia i nerkiŚredni

Które stwierdzenie dotyczące zespołu hiperglikemiczno-hiperosmolarnego (HHS) jest prawidłowe?

  1. AWystępuje głównie u małych dzieci z cukrzycą typu 1
  2. BZawsze powoduje wysokie stężenie ketonów we krwi i ciężką kwasicę metaboliczną
  3. CDotyczy głównie osób starszych z cukrzycą typu 2 i rozwija się w ciągu dni
  4. DRozwija się w ciągu minut i jest mniej niebezpieczny niż DKA
16.Choroby wewnętrzne i chirurgiczne: neurologia, endokrynologia i nerkiTrudny

Pacjent hemodializowany pyta, dlaczego trzeba ograniczać płyny między sesjami. Które wyjaśnienie jest prawidłowe?

  1. APicie wody sprawia, że dializa usuwa zbyt dużo potasu z krwi
  2. BOgraniczenie płynów służy głównie skróceniu czasu spędzanego przy aparacie
  3. CDodatkowy płyn osłabia ścianę przetoki i zwiększa ryzyko jej pęknięcia
  4. DNadmiar płynu gromadzi się, podnosząc ciśnienie i powodując duszność oraz skurcze podczas dializy
17.Choroby wewnętrzne i chirurgiczne: przewód pokarmowy, okres okołooperacyjny i onkologiaŚredni

Which advice may help reduce the risk of a parastomal hernia after stoma surgery?

  1. ADo intensive sit-ups from the first week
  2. BStrain hard on the toilet each day to strengthen the abdominal muscles
  3. CAvoid heavy lifting early on and use support garments as advised
  4. DKeep the stoma bag as full as possible
18.Choroby wewnętrzne i chirurgiczne: przewód pokarmowy, okres okołooperacyjny i onkologiaTrudny

Which medicine commonly needs enteral feeds paused before and after each dose because the feed reduces its absorption?

  1. AOmeprazole liquid
  2. BPhenytoin
  3. CLactulose
  4. DParacetamol
19.Pielęgniarstwo położniczeŚredni

A pregnant woman asks why she needs a whooping cough (pertussis) vaccine in pregnancy. Which answer is correct?

  1. AIt protects her from pre-eclampsia
  2. BHer antibodies cross the placenta and protect the newborn
  3. CIt is a live vaccine that gives the baby lifelong immunity to whooping cough
  4. DIt prevents the baby from developing rubella
20.Pielęgniarstwo położniczeTrudny

Ten days after birth, a woman phones to say her bleeding has suddenly become heavy and bright red with clots, with lower abdominal pain and a temperature of 38,2 °C (100,8 °F). Which response is most appropriate?

  1. ATell her it is probably her first period and needs no action
  2. BAdvise her to use tampons so the blood loss is easier to measure
  3. CAsk her to come in now; retained tissue or infection is possible
  4. DReassure her that lochia rubra often returns and review at 6 weeks
21.Pielęgniarstwo pediatryczneŚredni

Which stool pattern is typical of Hirschsprung disease in an older child?

  1. APale, bulky, fatty stools that float and are hard to flush, with a large appetite
  2. BNormal stools with occasional itching around the anus at night
  3. CFrequent bloody diarrhoea with fever after eating chicken
  4. DChronic constipation with thin, ribbon-like, foul-smelling stools and distension
22.Pielęgniarstwo pediatryczneTrudny

After hypospadias repair, a toddler has a urinary catheter. Which nursing action has priority?

  1. ARemove the dressing on the first day to check the wound
  2. BClamp the catheter for a few hours to train the bladder
  3. CLimit fluids for the first days so that less urine passes over the repair
  4. DKeep the catheter draining freely and check for kinks or blockage
23.Pielęgniarstwo psychiatryczneŚredni

Which criteria are needed for a diagnosis of intellectual disability?

  1. ALimits in both intellectual and adaptive functioning, starting in childhood
  2. BProblems with reading only, with normal everyday functioning
  3. CAn IQ score alone, measured at any time in adult life
  4. DMemory loss and confusion that start for the first time after the age of 65
24.Pielęgniarstwo psychiatryczneTrudny

Pacjentka mówi, że zgromadziła w domu duży zapas tabletek i planuje wziąć je wszystkie w ten weekend. Jakie działanie jest priorytetem?

  1. APowiedzieć jej, że po weekendzie wszystko będzie wyglądać lepiej
  2. BZaplanować rutynową wizytę kontrolną za miesiąc
  3. CPoprosić ją o podpisanie pisemnej obietnicy, że nie zrobi sobie krzywdy, a następnie pozwolić jej wrócić do domu na weekend, jak planowała
  4. DObjąć ją ścisłą obserwacją, zapewnić jej natychmiastowe bezpieczeństwo i pilnie poinformować zespół
25.Obliczenia pielęgniarskie i przeliczanie jednostekŚredni
12,5663 mL? mLzaokrąglij do 0,1 mL

Ćwiczenie (wymyślone wartości, nie stanowią wskazówek klinicznych). Obliczenie dawki wstrzyknięcia daje 12,5663 mL. Zasada w tym ćwiczeniu mówi, że objętości 1 mL lub większe zaokrągla się do części dziesiątych mL. Jaką wartość x zapisujesz?

12,5663 mL
x = mL
26.Obliczenia pielęgniarskie i przeliczanie jednostekTrudny
1½ tsp · 2/dobę · 14 d? mL1 tsp = 5 mL

Ćwiczenie (wymyślone wartości, nie stanowią wskazówek klinicznych). Recepta brzmi: 1½ tsp zawiesiny doustnej co 12 godzin przez 14 dni. Używając 1 tsp = 5 mL, ile mL V potrzeba na cały cykl leczenia?

1½ tspco 12 godzin14 dni1 tsp = 5 mL
V = mL
27.Obliczanie dawekŚredni
024681010 mL

Dziecko o masie 16 kg ma zlecone 5 mg/kg leku. Roztwór wyjściowy zawiera 50 mg/mL. Pobierz dawkę: jaką objętość V podajesz?

16 kg5 mg/kg50 mg/mL
V = mL
28.Obliczanie dawekTrudny
125 mg/5 mLV = ? mL

Dziecku o masie ciała 12 kg zlecono 12,5 mg/kg na dawkę zawiesiny doustnej, która zawiera 125 mg w 5 mL. Jaką objętość V podasz?

12 kg12,5 mg/kg125 mg/5 mL
V = mL
29.Szybkość wlewów dożylnychŚredni
15 gtt/mL120 mL/h? gtt/min

Zlecono wlew z szybkością 120 mL/h, ale nie ma dostępnej pompy. Wlew jest grawitacyjny przez zestaw o 15 gtt/mL. Wyznacz szybkość kapania R w kroplach na minutę.

120 mL/h15 gtt/mL
R = gtt/min
30.Szybkość wlewów dożylnychTrudny
25 mg250 mL12 mL/h? mcg/min

Wlew 25 mg w 250 mL płynie z szybkością 12 mL/h. Ile mikrogramów na minutę D otrzymuje pacjent?

25 mg/250 mL12 mL/h
D = mcg/min
31.Dawkowanie w pediatrii i intensywnej terapiiŚredni
25 000 szt.500 mLheparin? mL/h60 kg12 szt./kg/h

Ćwiczenie (wymyślone wartości, nie stanowią wskazówek klinicznych). Worek zawiera 25 000 jednostek heparyny w 500 mL. Zlecenie to 12 jednostek/kg/h dla pacjenta o masie ciała 60 kg. Jaką prędkość R ustawiasz na pompie, w mL/h? Zaokrąglij do jednego miejsca po przecinku.

25 000 szt./500 mL12 szt./kg/h60 kg
R = mL/h
32.Dawkowanie w pediatrii i intensywnej terapiiTrudny
400 mg250 mLdopamine? mL/h104 kg8 mcg/kg/min

Ćwiczenie (wymyślone wartości, nie stanowią wskazówek klinicznych). Worek zawiera dopamine 400 mg w 250 mL. Zlecenie to 8 mcg/kg/min dla pacjenta o masie ciała 104 kg. Jaką prędkość R ustawiasz na pompie, w mL/h? Zaokrąglij do jednego miejsca po przecinku.

400 mg/250 mL8 mcg/kg/min104 kg
R = mL/h
33.Płyny dożylne i bilans płynówŚredni
PrzyjęteWydalonezmiana 8-godzinnasok100 mLwoda240 mLWlew dożylny50 mL/h × 8 hantybiotyk dożylnie1 × 100 mLmocz150 mLmocz350 mLmocz200 mLdren z rany50 mLwymiociny150 mL

Ćwiczenie (wymyślone wartości, nie stanowią wskazówek klinicznych). Karta pokazuje płyny przyjęte i wydalone przez pacjenta podczas jednej 8-godzinnej zmiany. Wlew dożylny płynął z podaną prędkością przez całą zmianę. Wyznacz sumę płynów przyjętych I w mL.

sok: 100 mLwoda: 240 mLWlew dożylny: 50 mL/h × 8 hantybiotyk dożylnie: 1 × 100 mL
I = mL
34.Płyny dożylne i bilans płynówTrudny
1000 mL450 mL przetoczono80 mL/h19:00t = ? h

Ćwiczenie (wymyślone wartości, nie stanowią wskazówek klinicznych). Worek 1000 mL jest podawany przez pompę z prędkością 80 mL/h. O 19:00 przetoczono już 450 mL. Ile godzin t zostało do opróżnienia worka? Zaokrąglij do jednego miejsca po przecinku.

1000 mL450 mL przetoczono80 mL/h
t = h
35.Skale oceny klinicznejŚredni
3210123RR≤89–1112–2021–24≥25SpO₂≤9192–9394–95≥96powietrze / O₂O₂powietrzeSBP≤9091–100101–110111–219≥220HR≤4041–5051–9091–110111–130≥131ACVPUAC, V, P, UT °C≤35,035,1–36,036,1–38,038,1–39,0≥39,1

Ćwiczenie (wymyślone wartości, nie stanowią wskazówek klinicznych). Użyj tabeli NEWS2 (SpO₂ w skali 1) dla tych obserwacji: częstość oddechów 28/min, SpO₂ 86% na powietrzu atmosferycznym, ciśnienie tętnicze 112/68 mmHg, tętno 58/min, nowe splątanie, temperatura 36,0 °C. Jaka jest łączna suma punktów NEWS2?

RR 28SpO₂ 86%powietrzeSBP 112HR 58CT 36,0 °C
NEWS2 =
36.Skale oceny klinicznejTrudny
3210123RR≤89–1112–2021–24≥25SpO₂≤9192–9394–95≥96powietrze / O₂O₂powietrzeSBP≤9091–100101–110111–219≥220HR≤4041–5051–9091–110111–130≥131ACVPUAC, V, P, UT °C≤35,035,1–36,036,1–38,038,1–39,0≥39,1niskiniskie–średnieśredniwysoki

Ćwiczenie (wymyślone wartości, nie stanowią wskazówek klinicznych). Użyj tabeli NEWS2 (SpO₂ w skali 1) dla tych obserwacji: częstość oddechów 9/min, SpO₂ 86% z dodatkowym tlenem, ciśnienie tętnicze 222/134 mmHg, tętno 130/min, nie reaguje, temperatura 39,2 °C. Do której grupy ryzyka klinicznego należy pacjent? Kliknij ją.

RR 9SpO₂ 86%O₂SBP 222HR 130UT 39,2 °C
  1. 1niski
  2. 2niskie–średnie
  3. 3średni
  4. 4wysoki
37.Interpretacja gazometrii krwi tętniczejŚredni
pH7,357,457,44PaCO₂mmHg354523HCO₃⁻mmol/L222615niewyrównaneczęściowo wyrównanecałkowicie wyrównane

Gazometria krwi tętniczej do ćwiczeń pokazuje pH 7,44, PaCO₂ 23 mmHg (3,1 kPa) oraz HCO₃⁻ 15 mmol/L. Zaburzeniem pierwotnym jest zasadowica oddechowa. W jakim stopniu jest wyrównane? Kliknij odpowiedź.

pH 7,44PaCO₂ 23 mmHg (3,1 kPa)HCO₃⁻ 15 mmol/L
  1. 1niewyrównane
  2. 2częściowo wyrównane
  3. 3całkowicie wyrównane
38.Interpretacja gazometrii krwi tętniczejTrudny

Na poziomie morza gazometria do ćwiczeń pobrana przy 30% tlenu pokazuje PaO₂ 78 mmHg (10,4 kPa) oraz PaCO₂ 40 mmHg (5,3 kPa). Użyj PAO₂ = FiO₂·(760 − 47) − PaCO₂/0,8, aby znaleźć Gradient A–a.

FiO₂ 30%PaO₂ 78 mmHg (10,4 kPa)PaCO₂ 40 mmHg (5,3 kPa)
Gradient A–a = mmHg
39.Interpretacja zapisu rytmu EKGŚredni
II25 mm/s · 10 mm/mV

Zmierz Odstęp QT na tym zapisie w odprowadzeniu II, w sekundach.

odprowadzenie II, 25 mm/s, 10 mm/mV1 mała kratka = 0,04 s, 1 duża kratka = 0,20 sdługość zapisu 6 s
QT = s
40.Interpretacja zapisu rytmu EKGTrudny
II25 mm/s · 10 mm/mVbradykardia zatokowablok AV III stopnia (całkowity)blok AV II stopnia typu IIblok przedsionkowo-komorowy (AV) I stopnia

Ten zapis w odprowadzeniu II pokazuje zaburzenie przewodzenia między przedsionkami a komorami. Jaki to rytm? Kliknij odpowiedź.

odprowadzenie II, 25 mm/s, 10 mm/mV1 mała kratka = 0,04 s, 1 duża kratka = 0,20 sdługość zapisu 6 s
  1. 1bradykardia zatokowa
  2. 2blok AV III stopnia (całkowity)
  3. 3blok AV II stopnia typu II
  4. 4blok przedsionkowo-komorowy (AV) I stopnia

3Roztwory

1.Podstawy pielęgniarstwa

Odpowiedź: B · Measuring how much urine is in the bladder without a catheter

Dlaczego to jest odpowiedź

A bladder scanner uses ultrasound to estimate bladder volume, for example after a patient has voided. It helps detect retention and avoids unnecessary catheterisation.

Odpowiedź

B · Measuring how much urine is in the bladder without a catheter
2.Podstawy pielęgniarstwa

Odpowiedź: B · Write it down, read it back and make sure it is signed later as per policy

Dlaczego to jest odpowiedź

Verbal orders are used only where local policy allows, such as emergencies. Reading back the drug, dose and route confirms the order, and it is documented and signed as soon as possible.

Odpowiedź

B · Write it down, read it back and make sure it is signed later as per policy
3.Kontrola zakażeń i bezpieczeństwo pacjenta

Odpowiedź: A · Krew może cofnąć się do wkładu i przenieść zakażenie

Dlaczego to jest odpowiedź

Krew i komórki skóry mogą zostać zassane do wkładu, więc współdzielenie wstrzykiwacza może przenosić zakażenia krwiopochodne. Każdy wstrzykiwacz jest oznaczony dla jednego pacjenta.

Odpowiedź

A · Krew może cofnąć się do wkładu i przenieść zakażenie
4.Kontrola zakażeń i bezpieczeństwo pacjenta

Odpowiedź: B · An allergic reaction or a parasitic infection

Dlaczego to jest odpowiedź

Eosinophils rise in allergic conditions such as asthma and drug reactions and in parasitic infections. Acute bacterial infection mainly raises neutrophils, and viral infection often raises lymphocytes.

Odpowiedź

B · An allergic reaction or a parasitic infection
5.Ustalanie priorytetów i delegowanie

Odpowiedź: A · Place the patient on a cardiac monitor

Dlaczego to jest odpowiedź

Severe hyperkalemia can cause dangerous arrhythmias, so continuous cardiac monitoring comes first while the provider is informed and treatment is prepared.

Odpowiedź

A · Place the patient on a cardiac monitor
6.Ustalanie priorytetów i delegowanie

Odpowiedź: D · Atropine

Dlaczego to jest odpowiedź

Atropine is the first-line drug for symptomatic bradycardia. Metoprolol, digoxin and diltiazem slow the heart and would make things worse; pacing may be needed if atropine does not work.

Odpowiedź

D · Atropine
7.Pielęgniarstwo kliniczne

Odpowiedź: D · Zbyt wysoki lub zbyt niski potas

Dlaczego to jest odpowiedź

Zarówno hiperkaliemia, jak i hipokaliemia mogą wywołać zagrażające życiu zaburzenia rytmu. Potasu nigdy nie podaje się nierozcieńczonego w szybkim bolusie dożylnym.

Odpowiedź

D · Zbyt wysoki lub zbyt niski potas
8.Pielęgniarstwo kliniczne

Odpowiedź: B · "I'll drink as little as possible so I don't leak."

Dlaczego to jest odpowiedź

Restricting fluids concentrates urine, irritates the bladder and risks dehydration and infection. Pelvic floor exercises, weight loss and reducing caffeine are recommended measures.

Odpowiedź

B · "I'll drink as little as possible so I don't leak."
9.Wartości laboratoryjne i elektrolity

Odpowiedź: B · Diureza i czynność nerek

Dlaczego to jest odpowiedź

Nerki wydalają potas, więc słaba diureza lub niewydolność nerek może prowadzić do niebezpiecznej hiperkaliemii podczas uzupełniania. Dożylny potas zawsze rozcieńcza się i podaje pompą infuzyjną, nigdy w szybkim wstrzyknięciu dożylnym.Sprawdzono w: High potassium level · MedlinePlus (NIH) (2025)

Odpowiedź

B · Diureza i czynność nerek
10.Wartości laboratoryjne i elektrolity

Odpowiedź: D · Look for a source of blood loss in the gut

Dlaczego to jest odpowiedź

Iron deficiency in an older man or a postmenopausal woman suggests chronic blood loss, often from the gastrointestinal tract, including colorectal cancer. Iron is started, but endoscopy or colonoscopy is needed to find the cause.

Odpowiedź

D · Look for a source of blood loss in the gut
11.Farmakologia

Odpowiedź: B · Wiązanie podjednostki 50S rybosomu i hamowanie syntezy białek

Dlaczego to jest odpowiedź

Makrolidy wiążą podjednostkę 50S rybosomu bakteryjnego i blokują syntezę białek. Fluorochinolony hamują gyrazę DNA, a beta-laktamy ścianę komórkową.

Odpowiedź

B · Wiązanie podjednostki 50S rybosomu i hamowanie syntezy białek
12.Farmakologia

Odpowiedź: C · Benzodiazepines

Dlaczego to jest odpowiedź

Cocaine causes a sympathomimetic toxidrome. Benzodiazepines reduce agitation, tachycardia, hypertension and hyperthermia, while cooling and cardiac monitoring are also given.

Odpowiedź

C · Benzodiazepines
13.Choroby wewnętrzne i chirurgiczne: układ krążenia i oddechowy

Odpowiedź: B · Spare tubes (same size and one smaller), suction and oxygen

Dlaczego to jest odpowiedź

Bedside equipment usually includes spare tracheostomy tubes (same size and one size smaller), an obturator if used, suction with catheters, oxygen, a bag-valve-mask and tracheal dilators where policy requires. It is checked at every shift.

Odpowiedź

B · Spare tubes (same size and one smaller), suction and oxygen
14.Choroby wewnętrzne i chirurgiczne: układ krążenia i oddechowy

Odpowiedź: A · An ACE inhibitor, diuretic and NSAID together reducing kidney perfusion

Dlaczego to jest odpowiedź

NSAIDs constrict the afferent arteriole, ACE inhibitors dilate the efferent arteriole and diuretics reduce volume. Together (sometimes called the "triple whammy") they can cause acute kidney injury. The NSAID is stopped, and the prescriber reviews the other drugs.

Odpowiedź

A · An ACE inhibitor, diuretic and NSAID together reducing kidney perfusion
15.Choroby wewnętrzne i chirurgiczne: neurologia, endokrynologia i nerki

Odpowiedź: C · Dotyczy głównie osób starszych z cukrzycą typu 2 i rozwija się w ciągu dni

Dlaczego to jest odpowiedź

HHS rozwija się w ciągu dni, często wywołany zakażeniem, z ekstremalną hiperglikemią, bardzo wysoką osmolalnością i głębokim odwodnieniem, często ze splątaniem. Obecna jest dość insuliny, aby zapobiec wyraźnej ketozie. Śmiertelność jest wyższa niż w DKA, a ryzyko zakrzepicy jest duże.

Odpowiedź

C · Dotyczy głównie osób starszych z cukrzycą typu 2 i rozwija się w ciągu dni
16.Choroby wewnętrzne i chirurgiczne: neurologia, endokrynologia i nerki

Odpowiedź: D · Nadmiar płynu gromadzi się, podnosząc ciśnienie i powodując duszność oraz skurcze podczas dializy

Dlaczego to jest odpowiedź

Pacjenci z małą resztkową diurezą gromadzą płyn między sesjami. Duże przyrosty powodują nadciśnienie, obrzęk płuc i obciążenie serca, a szybkie usuwanie dużych objętości podczas dializy powoduje niedociśnienie i skurcze. Ograniczenie płynów i soli (która nasila pragnienie) utrzymuje przyrosty w rozsądnych granicach.

Odpowiedź

D · Nadmiar płynu gromadzi się, podnosząc ciśnienie i powodując duszność oraz skurcze podczas dializy
17.Choroby wewnętrzne i chirurgiczne: przewód pokarmowy, okres okołooperacyjny i onkologia

Odpowiedź: C · Avoid heavy lifting early on and use support garments as advised

Dlaczego to jest odpowiedź

Avoiding heavy lifting in the early months, supporting the abdomen when coughing, gentle core exercises as advised by the stoma team and a healthy weight may reduce risk.

Odpowiedź

C · Avoid heavy lifting early on and use support garments as advised
18.Choroby wewnętrzne i chirurgiczne: przewód pokarmowy, okres okołooperacyjny i onkologia

Odpowiedź: B · Phenytoin

Dlaczego to jest odpowiedź

Enteral feeds bind phenytoin and lower its levels, risking seizures. Feeds are usually paused around doses, as advised by the pharmacist, and drug levels are monitored.

Odpowiedź

B · Phenytoin
19.Pielęgniarstwo położnicze

Odpowiedź: B · Her antibodies cross the placenta and protect the newborn

Dlaczego to jest odpowiedź

Maternal pertussis antibodies cross the placenta and protect the newborn before it can be immunised. Whooping cough can be fatal in young infants.

Odpowiedź

B · Her antibodies cross the placenta and protect the newborn
20.Pielęgniarstwo położnicze

Odpowiedź: C · Ask her to come in now; retained tissue or infection is possible

Dlaczego to jest odpowiedź

Heavy bleeding between 24 hours and 12 weeks after birth is a secondary postpartum haemorrhage. With pain and fever it suggests retained placental tissue or endometritis, which needs same-day assessment and possibly ultrasound, antibiotics or evacuation. Tampons are avoided in the postnatal period.

Odpowiedź

C · Ask her to come in now; retained tissue or infection is possible
21.Pielęgniarstwo pediatryczne

Odpowiedź: D · Chronic constipation with thin, ribbon-like, foul-smelling stools and distension

Dlaczego to jest odpowiedź

In children diagnosed later, Hirschsprung disease causes chronic constipation, abdominal distension, poor growth and thin, ribbon-like, foul-smelling stools. Most cases are found in the newborn period with delayed meconium.

Odpowiedź

D · Chronic constipation with thin, ribbon-like, foul-smelling stools and distension
22.Pielęgniarstwo pediatryczne

Odpowiedź: D · Keep the catheter draining freely and check for kinks or blockage

Dlaczego to jest odpowiedź

After repair, the catheter or stent protects the new urethra while it heals. It must drain freely; blockage causes bladder spasm and pressure on the repair. Fluids are encouraged, and the dressing is managed as the surgeon directs.

Odpowiedź

D · Keep the catheter draining freely and check for kinks or blockage
23.Pielęgniarstwo psychiatryczne

Odpowiedź: A · Limits in both intellectual and adaptive functioning, starting in childhood

Dlaczego to jest odpowiedź

Intellectual disability requires limitations in intellectual functions and in adaptive functioning, such as communication, self-care and social skills, starting in childhood. Severity is based mainly on adaptive functioning.

Odpowiedź

A · Limits in both intellectual and adaptive functioning, starting in childhood
24.Pielęgniarstwo psychiatryczne

Odpowiedź: D · Objąć ją ścisłą obserwacją, zapewnić jej natychmiastowe bezpieczeństwo i pilnie poinformować zespół

Dlaczego to jest odpowiedź

Konkretny plan, dostępne środki i ramy czasowe wskazują na wysokie ryzyko. Pacjentki nie wolno zostawiać samej, zespół należy natychmiast poinformować, a dostęp do środków ograniczyć w ramach pilnej oceny i planowania bezpieczeństwa.

Odpowiedź

D · Objąć ją ścisłą obserwacją, zapewnić jej natychmiastowe bezpieczeństwo i pilnie poinformować zespół
25.Obliczenia pielęgniarskie i przeliczanie jednostek

Odpowiedź: x = 12,6 mL

Zaokrąglanie: spójrz na cyfrę tuż za miejscem, do którego zaokrąglasz: 5 lub więcej zaokrągla w górę, 4 lub mniej zostawia cyfrę bez zmian. Zaokrąglaj tylko ostateczną odpowiedź, nigdy kroków pośrednich. Typowe zasady egzaminacyjne: objętości 1 mL lub większe do części dziesiątych, objętości poniżej 1 mL do części setnych, szybkość kapania do pełnych kropli, a masy do jednego miejsca po przecinku; zawsze stosuj zasadę podaną w pytaniu.

Cyfra na miejscu: części dziesiąte

12.5663 → 5

Decyduje tylko następna cyfra

12,5663 → 6
6 to 5 lub więcej, więc zaokrąglij 5 w górę.
Dalsze cyfry (63) się nie liczą: zaokrąglaj raz, nigdy krok po kroku.

Zaokrąglij

x = 12,6 mL

Odpowiedź

x = 12,6 mL
26.Obliczenia pielęgniarskie i przeliczanie jednostek

Odpowiedź: V = 210 mL

Analiza wymiarowa: zapisz daną wielkość, a następnie mnóż przez czynniki przeliczeniowe zapisane jako ułamki (np. 60 min/1 h lub 1 mg/1000 mcg), tak aby każda niechciana jednostka pojawiła się raz w liczniku i raz w mianowniku i się skróciła. Gdy zostanie tylko szukana jednostka, oblicz wynik. Używaj odpowiedników podanych w pytaniu i zaokrąglaj tylko ostateczną odpowiedź.

Objętość na dawkę

1½ tsp = 1,5·5 = 7,5 mL

Cała kuracja

V = 7,5 mL × 2/dobę × 14 = 210 mL

Odpowiedź

V = 210 mL
27.Obliczanie dawek

Odpowiedź: V = 1,6 mL

Pobieranie dawki: objętość = (przepisana dawka/stężenie preparatu) × objętość preparatu. Najpierw zamień na te same jednostki, potem sprawdź, czy objętość mieści się w strzykawce i wypada na jednej z jej kresek.

Dawka z masy ciała

D = 5·16 = 80 mg

Objętość

V = 80/50 = 1,6 mL

Na strzykawce

Na tej strzykawce 10 mL każda mała kreska to 0,2 mL.

Odpowiedź

V = 1,6 mL
28.Obliczanie dawek

Odpowiedź: V = 6 mL

Obliczanie dawki: ilość do podania to dawka zlecona podzielona przez moc preparatu, razy ilość, w jakiej ta moc występuje: ilość = (dawka zlecona/moc) × objętość. Zawsze ujednolicaj jednostki (najpierw zamień g na mg, mg na µg) i sprawdzaj, czy wynik ma sens.

Dawka z masy ciała

12,5·12 = 150 mg

Objętość

V = (150/125)·5 = 6 mL

Odpowiedź

V = 6 mL
29.Szybkość wlewów dożylnych

Odpowiedź: R = 30 gtt/min

Infusion rates: a pump is set in mL/h = volume/time in hours. A gravity drip is counted in drops per minute: gtt/min = volume (mL) × drop factor (gtt/mL)/time (min). The drop factor is printed on the tubing package: macrodrip sets deliver 10, 15 or 20 gtt/mL (blood sets often 10 gtt/mL in the US, 15 in the UK) and microdrip sets 60 gtt/mL. Always use the drop factor the question or package gives.

Mililitry na minutę

120/60 = 2 mL/min

Szybkość kapania

R = 2·15 = 30 gtt/min

Odpowiedź

R = 30 gtt/min
30.Szybkość wlewów dożylnych

Odpowiedź: D = 20 mcg/min

Dose-based infusions: concentration = amount of drug in the bag/bag volume. Pump rate (mL/h) = dose per hour/concentration, and dose per hour = mL/h × concentration. Convert per-minute doses to per-hour (× 60) and keep the mass units the same (1 g = 1000 mg, 1 mg = 1000 mcg).

Stężenie

25000 mcg/250 mL = 100 mcg/mL

Dawka na godzinę

12·100 = 1200 mcg/h

Dawka na minutę

D = 1200/60 = 20 mcg/min

Odpowiedź

D = 20 mcg/min
31.Dawkowanie w pediatrii i intensywnej terapii

Odpowiedź: R = 14,4 mL/h

Wlewy heparyny i insuliny: stężenie = jednostki w worku/objętość worka (jednostki/mL). Prędkość pompy (mL/h) = jednostki na godzinę/stężenie, a jednostki na godzinę = mL/h × stężenie. Przy zleceniu zależnym od masy ciała najpierw jednostki/h = jednostki/kg/h × masa ciała. Objętość bolusa = potrzebne jednostki/moc fiolki. Liczby służą wyłącznie do ćwiczeń; przy pacjencie zawsze postępuj zgodnie z lokalnymi procedurami i zlecaj podwójną kontrolę dawek wysokiego ryzyka.

Jednostki na godzinę

12·60 = 720 szt./h

Stężenie

25 000/500 = 50 szt./mL

Szybkość pompy

R = 720/50 = 14,4 mL/h

Odpowiedź

R = 14,4 mL/h
32.Dawkowanie w pediatrii i intensywnej terapii

Odpowiedź: R = 31,2 mL/h

Wlewy miareczkowane: najpierw wyznacz stężenie w mcg/mL (mg × 1000/mL). Przy zleceniu zależnym od masy ciała mcg/min = mcg/kg/min × masa ciała. Następnie mL/h = mcg/min × 60/stężenie. Licząc wstecz, mcg/kg/min = mL/h × stężenie/(60 × masa ciała). Liczby służą wyłącznie do ćwiczeń; przy pacjencie zawsze postępuj zgodnie z lokalnymi procedurami i zlecaj podwójną kontrolę dawek wysokiego ryzyka.

Stężenie

400 mg = 400 000 mcg
400 000/250 = 1600 mcg/mL

Dawka na minutę i na godzinę

8·104 = 832 mcg/min
832·60 = 49920 mcg/h

Szybkość pompy

R = 49920/1600 = 31,2 mL/h

Odpowiedź

R = 31,2 mL/h
33.Płyny dożylne i bilans płynów

Odpowiedź: I = 840 mL

Płyny przyjęte i wydalone: do przyjętych wlicza się wszystko, co wchodzi (płyny doustne, wlewy dożylne, leki dożylne i przepłukania, żywienie przez zgłębnik); kostki lodu liczą się jako połowa swojej objętości. Do wydalonych wlicza się mocz, drenaże, wymiociny i inne straty. Bilans = suma przyjętych − suma wydalonych; bilans ujemny oznacza stratę netto. Liczby służą wyłącznie do ćwiczeń; przy pacjencie zawsze postępuj zgodnie z lokalnymi procedurami i zlecaj podwójną kontrolę dawek wysokiego ryzyka.

Zsumuj płyny przyjęte

doustnie: 100 + 240 = 340 mL
Wlew dożylny: 50·8 = 400 mL
antybiotyk dożylnie: 1·100 = 100 mL
I = 840 mL

Odpowiedź

I = 840 mL
34.Płyny dożylne i bilans płynów

Odpowiedź: t = 6,9 h

Czas wlewu: czas (h) = objętość do przetoczenia (mL)/prędkość (mL/h); użyj objętości pozostałej w worku, a nie pojemności worka. Przetoczona objętość = prędkość × czas. Godziny dziesiętne zamieniaj na godziny i minuty, mnożąc część ułamkową × 60 (0,5 h = 30 min, a nie 50 min). Liczby służą wyłącznie do ćwiczeń; przy pacjencie zawsze postępuj zgodnie z lokalnymi procedurami i zlecaj podwójną kontrolę dawek wysokiego ryzyka.

Pozostała objętość

1000 − 450 = 550 mL

Czas

t = 550/80 = 6,875 ≈ 6,9 h

Odpowiedź

t = 6,9 h

To około 6 h 53 min, więc worek skończy się około 01:53.

35.Skale oceny klinicznej

Odpowiedź: NEWS2 = 10

NEWS2 (National Early Warning Score 2, Royal College of Physicians 2017): oceń każdy z siedmiu parametrów według tabeli (częstość oddechów, SpO₂ w skali 1, oddychanie powietrzem lub dodatkowym tlenem, ciśnienie skurczowe, tętno, stan świadomości w skali ACVPU i temperatura) i dodaj punkty. Ryzyko kliniczne: 0–4 niskie; wynik 3 w którymkolwiek pojedynczym parametrze niskie–średnie; 5–6 średnie; 7 lub więcej wysokie. Suma 5 lub więcej wymaga pilnej reakcji.

Oceń każdy parametr

RR 28/min → 3
SpO₂ 86% → 3
na powietrzu → 0
SBP 112 mmHg → 0
HR 58/min → 0
nowe splątanie (C) → 3
T 36,0 °C → 1

Dodaj

NEWS2 = 3 + 3 + 0 + 0 + 0 + 3 + 1 = 10

Odpowiedź

NEWS2 = 10
36.Skale oceny klinicznej

Odpowiedź: wysoki

NEWS2 (National Early Warning Score 2, Royal College of Physicians 2017): oceń każdy z siedmiu parametrów według tabeli (częstość oddechów, SpO₂ w skali 1, oddychanie powietrzem lub dodatkowym tlenem, ciśnienie skurczowe, tętno, stan świadomości w skali ACVPU i temperatura) i dodaj punkty. Ryzyko kliniczne: 0–4 niskie; wynik 3 w którymkolwiek pojedynczym parametrze niskie–średnie; 5–6 średnie; 7 lub więcej wysokie. Suma 5 lub więcej wymaga pilnej reakcji.

Oceń każdy parametr

RR 9/min → 1
SpO₂ 86% → 3
na tlenie → 2
SBP 222 mmHg → 3
HR 130/min → 2
nie reaguje (U) → 3
T 39,2 °C → 2

Suma i czerwone wyniki

NEWS2 = 1 + 3 + 2 + 3 + 2 + 3 + 2 = 16
Co najmniej jeden parametr daje 3 punkty.

Grupa ryzyka

wysoki

Odpowiedź

wysoki

Suma 5 lub więcej wymaga pilnej reakcji klinicznej.

37.Interpretacja gazometrii krwi tętniczej

Odpowiedź: całkowicie wyrównane

Czytanie gazometrii (ROME): najpierw pH: poniżej 7,35 to kwasica krwi, powyżej 7,45 zasadowica krwi. Potem znajdź wartość, która to tłumaczy. PaCO₂ (norma 35–45 mmHg, 4,7–6,0 kPa) to część oddechowa i w zaburzeniu oddechowym zmienia się odwrotnie do pH; HCO₃⁻ (norma 22–26 mmol/L) to część metaboliczna i zmienia się w tym samym kierunku co pH (ROME: Respiratory Opposite, Metabolic Equal). Druga wartość pokazuje wyrównanie: prawidłowa oznacza brak wyrównania; nieprawidłowa w kierunku, który przywraca pH, gdy pH jest nadal nieprawidłowe, oznacza wyrównanie częściowe; prawidłowe pH przy obu wartościach nieprawidłowych oznacza wyrównanie całkowite. Zakresy różnią się nieco między laboratoriami; to wartości do ćwiczeń.

ROME, wartość po wartości

pH 7,44: w zakresie 7,35–7,45
PaCO₂ 23 mmHg: niski (35–45)
HCO₃⁻ 15 mmol/L: niski (22–26)

Wyrównanie

całkowicie wyrównane

Odpowiedź

całkowicie wyrównane
38.Interpretacja gazometrii krwi tętniczej

Odpowiedź: Gradient A–a = 85,9 mmHg

Wartości pochodne: obliczona osmolalność surowicy to 2·Na⁺ + glukoza + mocznik, gdy wszystkie wartości są w mmol/L (2·Na⁺ + glukoza/18 + BUN/2,8, gdy glukoza i BUN są w mg/dL); norma wynosi około 275–295 mOsm/kg. Wskaźnik P/F to PaO₂ podzielone przez FiO₂ jako ułamek. Ciśnienie tlenu pęcherzykowego na poziomie morza to PAO₂ = FiO₂·(760 − 47) − PaCO₂/0,8 mmHg, a gradient A–a to PAO₂ − PaO₂.

Tlen pęcherzykowy

PAO₂ = 0,3·713 − 40/0,8 = 213,9 − 50 = 163,9 mmHg

Gradient

A–a = 163,9 − 78 = 85,9 mmHg

Odpowiedź

Gradient A–a = 85,9 mmHg
39.Interpretacja zapisu rytmu EKG

Odpowiedź: QT = 0,46 s

QT i QTc: odstęp QT biegnie od początku zespołu QRS do końca załamka T. Skraca się wraz ze wzrostem częstości akcji serca, dlatego koryguje się go o częstość za pomocą odstępu R–R w sekundach: QTc według Bazetta = QT/√RR, a QTc według Fridericii = QT/∛RR. Wzór Bazetta jest używany w większości podręczników; nadmiernie koryguje przy szybkiej częstości, gdzie preferuje się wzór Fridericii. Granice różnią się w zależności od źródła: QTc powyżej około 0,45 s u mężczyzn lub 0,46 s u kobiet zwykle uznaje się za wydłużony, a powyżej 0,50 s za znacznie wydłużony.

Pomiar

11,5 małych kratek od początku zespołu QRS do końca załamka T

Zamień

QT = 11,5 × 0,04 s = 0,46 s

Odpowiedź

QT = 0,46 s

Przybliżona zasada: przy prawidłowej częstości QT powinien być krótszy niż połowa odstępu R–R (tu R–R = 0,96 s).

40.Interpretacja zapisu rytmu EKG

Odpowiedź: blok AV II stopnia typu II

Bloki AV: wyznacz kolejne załamki P i sprawdź, po których następuje zespół QRS. Blok I stopnia: każdy załamek P przewiedziony, PR stały i powyżej 0,20 s. Blok II stopnia typu I (Mobitz I, Wenckebacha): odstęp PR wydłuża się z pobudzenia na pobudzenie, aż jeden załamek P nie zostanie przewiedziony, po czym cykl zaczyna się od nowa (grupowanie pobudzeń). Blok II stopnia typu II (Mobitz II): odstęp PR pobudzeń przewiedzionych pozostaje stały, a załamki P nagle nie są przewodzone; zespół QRS jest często szeroki. Blok III stopnia (całkowity): załamki P i zespoły QRS są każde regularne, ale niezależne, odstęp PR zmienia się przypadkowo, a częstość przedsionków jest większa niż częstość rytmu zastępczego (węzłowy 40–60/min z wąskim zespołem QRS, komorowy 20–40/min z szerokim zespołem QRS). Bloku 2:1 nie można na podstawie jednego zapisu określić jako typ I lub typ II.

Pięć kroków

1. Częstość: 5 zespołów QRS w 6 s, × 10 = 50 na minutę.
2. Rytm: załamki P są regularne; R–R jest regularny z wyjątkiem długiej przerwy, w której brakuje zespołu QRS.
3. Załamki P: dodatnie i regularne (P–P 0,76 s, 79 na minutę); po jednym z każdych 3 załamków P nie następuje zespół QRS.
4. Odstęp PR: stały i wynosi 0,18 s w pobudzeniach przewiedzionych.
5. QRS: 0,14 s, szeroki (0,12 s lub więcej).

Interpretacja

blok AV II stopnia typu II

Odpowiedź

blok AV II stopnia typu II

Bloki typu II i III stopnia mogą nagle się pogłębić, dlatego podręczniki uznają je za poważniejsze niż typ I.

To niezależne materiały do ćwiczeń. ExamProblems nie jest powiązane z organizacją przeprowadzającą ten egzamin ani przez nią rekomendowane, a nazwa egzaminu służy wyłącznie do opisu treści. NCLEX®, NCLEX-RN® and NCLEX-PN® są znakami towarowymi the National Council of State Boards of Nursing, Inc. (NCSBN), organizacji niezwiązanej z ExamProblems, która go nie popiera i nie odpowiada za jego poprawność.

ExamProblems · examproblems.com/courses/nclex-rn-practice-questions