Pytania ćwiczeniowe w stylu NCLEX (RN): zestaw na powtórkę

Wzory, najważniejsze kroki metod dla każdego tematu i 40 zadań do ćwiczenia, z pełnymi rozwiązaniami na końcu.

Nowe zadaniaWróć do przedmiotu

W oknie drukowania wybierz „Zapisz jako PDF”, aby zachować kopię na swoim urządzeniu.

1Wzory i metody

Kontrola zakażeń i bezpieczeństwo pacjenta

Metoda

  1. Zacznij od standardowych środków ostrożności u każdego pacjenta: higiena rąk, środki ochrony indywidualnej odpowiednie do spodziewanej ekspozycji, bezpieczne postępowanie z ostrymi narzędziami.
  2. Dodaj środki ostrożności zależnie od drogi szerzenia: kontaktowe (fartuch, rękawiczki), kropelkowe (maseczka chirurgiczna), powietrzne (N95, pokój z ujemnym ciśnieniem).
  3. Utrzymuj sterylne przedmioty sterylnymi: jeśli masz wątpliwości, nie są sterylne; wymień, nigdy nie wycieraj.
  4. Zapobiegaj szkodom w otoczeniu: środki zapobiegania upadkom, przymus bezpośredni tylko w ostateczności, RACE i PASS w pożarze.
  5. Sprawdź zasady podawania leków, dwa identyfikatory i dodatkowe zabezpieczenia dla leków wysokiego ryzyka; zgłaszaj błędy i zdarzenia niemal błędne (near miss).

Ustalanie priorytetów i delegowanie

Metoda

  1. Zapytaj, co najszybciej zaszkodzi pacjentowi, jeśli nic się nie zrobi.
  2. Zastosuj ABC (C-A-B w zatrzymaniu krążenia), a następnie hierarchię Maslowa: potrzeby fizjologiczne przed bezpieczeństwem, bezpieczeństwo przed potrzebami psychologicznymi.
  3. Porównaj opcje: ostre przed przewlekłym, niestabilne przed stabilnym, nieoczekiwane przed oczekiwanym, ogólnoustrojowe przed miejscowym, i porównaj każdy objaw ze stanem wyjściowym pacjenta.
  4. Oceń, zanim zadziałasz, chyba że to stan nagły; wtedy wybierz krok, od którego zależą pozostałe.
  5. Przy delegowaniu sprawdź pięć zasad: zadanie, okoliczności, osoba, polecenia i nadzór. Ocena, edukacja i ewaluacja pozostają przy pielęgniarce (RN).

Wartości laboratoryjne i elektrolity

Metoda

  1. Porównaj wartość z zakresem referencyjnym laboratorium, a następnie ze stanem wyjściowym i trendem pacjenta.
  2. Sprawdź próbkę: hemoliza, opóźnienie lub krew pobrana w pobliżu wlewu dożylnego mogą dać fałszywe wyniki.
  3. Powiąż wartość z typowymi objawami oraz z lekami i stanami, które ją powodują.
  4. Szukaj interakcji: niski potas lub magnez zwiększa toksyczność digoksyny; odwodnienie zwiększa stężenie litu.
  5. Działaj dla pacjenta: oceń, wstrzymaj lek, jeśli stężenie jest niebezpieczne, powtórz na głos wartości krytyczne i poinformuj osobę zlecającą.

Choroby wewnętrzne i chirurgiczne: układ krążenia i oddechowy

Metoda

  1. Nazwij problem: niewydolność pompy, zamknięta tętnica, rytm serca, zakrzep, zwężenie dróg oddechowych, zakażenie albo problem z urządzeniem.
  2. Najpierw sprawdź objawy zagrożenia: hipoksję, hipotensję, ból w klatce piersiowej, nowe splątanie, zimną kończynę bez tętna.
  3. Dopasuj tlen do pacjenta: 94–98% u większości, 88–92% u osób zagrożonych retencją CO₂.
  4. Połącz każdy lek z jego badaniem i ryzykiem: warfaryna i INR, heparyna i aPTT oraz płytki krwi, diuretyki i potas.
  5. Wybierz bezpieczne pierwsze działanie, następnie eskaluj i oceń ponownie.

Choroby wewnętrzne i chirurgiczne: neurologia, endokrynologia i nerki

Metoda

  1. Sprawdź glikemię u każdego pacjenta z nowym splątaniem, osłabieniem lub napadem drgawek.
  2. Traktuj poziom świadomości jako najwcześniejszy sygnał ostrzegawczy problemów z mózgiem; źrenice i triada Cushinga pojawiają się późno.
  3. W stanach nagłych w cukrzycy odróżnij DKA (ketony, kwasica) od HHS (bardzo wysoka osmolalność, odwodnienie); najpierw podaj płyny.
  4. Przy zaburzeniach sodu i wody ustal, czy ADH jest w nadmiarze (SIADH), czy go brakuje (moczówka prosta), a przewlekłe zmiany koryguj powoli.
  5. Przy problemach z nerkami przypisz przyczynę do przednerkowej, wewnątrznerkowej lub pozanerkowej i obserwuj potas oraz płyny.

Choroby wewnętrzne i chirurgiczne: przewód pokarmowy, okres okołooperacyjny i onkologia

Metoda

  1. Zapytaj, co może być ukryte: krwawienie wewnętrzne, zakażenie bez gorączki, hipowentylacja przy prawidłowym SpO₂.
  2. Wykorzystaj czas, jaki upłynął po operacji, aby zawęzić powikłania: krwawienie w ciągu godzin, problemy z klatką piersiową w ciągu dni, problemy z raną i przeciek później.
  3. Przy bólu oceń go, zastosuj analgezję multimodalną, oceń ponownie i monitoruj sedację przy każdym opioidzie.
  4. U chorych na raka każdą chorobę w okresie nadiru traktuj jak sepsę neutropeniczną i poznaj stany nagłe w onkologii.
  5. Przy oparzeniach licz tylko obszary częściowej i pełnej grubości skóry, zacznij odliczanie wg Parklanda od chwili oparzenia i dostosowuj płyny do diurezy.

Pielęgniarstwo położnicze

Metoda

  1. Umieść kobietę w czasie: tydzień ciąży, okres porodu lub doba po porodzie, i zdecyduj, co jest w tym momencie prawidłowe.
  2. Szukaj pacjenta w niebezpieczeństwie: matki, płodu lub noworodka, albo kilku z nich naraz.
  3. Połącz objaw z przyczyną: VEAL CHOP dla deceleracji, cztery T dla krwawienia, BUBBLE-HE po porodzie.
  4. Najpierw wybierz działanie, które poprawia przepływ krwi i dotlenienie (ułożenie na boku, wstrzymanie oksytocyny, masaż dna macicy), potem eskaluj.

Pielęgniarstwo pediatryczne

Metoda

  1. Najpierw zanotuj wiek dziecka: od niego zależą prawidłowe parametry życiowe, kamienie milowe rozwoju i właściwa skala bólu.
  2. Oceń drożność dróg oddechowych, oddychanie i krążenie, pamiętając, że dzieci się kompensują, a potem szybko się pogarszają.
  3. Dopasuj działanie do etapu rozwoju i włącz rodzinę.
  4. Sprawdź, czy odpowiedź jest bezpieczna dla dziecka: dawka zależna od masy ciała, bez aspiryny w chorobie wirusowej, bez kodeiny poniżej 12. roku życia.

Pielęgniarstwo psychiatryczne

Metoda

  1. Ustal, czy istnieje bezpośrednie zagrożenie: samobójstwo, przemoc, stan nagły związany z lekami lub choroba somatyczna.
  2. Najpierw działaj na rzecz bezpieczeństwa: obserwuj, usuń środki, deeskaluj, odstaw szkodliwy lek, wezwij pomoc.
  3. Wybierz odpowiedź terapeutyczną: uznaj uczucia, przedstaw rzeczywistość, unikaj fałszywego uspokajania i pytań „dlaczego”.
  4. Szanuj prawa pacjenta: najmniej restrykcyjna opcja, zgoda i poufność wraz z jej granicami.

Obliczenia pielęgniarskie i przeliczanie jednostek

Kroki metryczne
1 kg = 1000 g, 1 g = 1000 mg, 1 mg = 1000 mcg, 1 L = 1000 mL
Masa i długość
1 kg = 2,2 lb, 1 lb = 16 oz, 1 in = 2,54 cm, 1 ft = 12 in
Miary domowe
1 tsp = 5 mL, 1 tbsp = 15 mL, 1 fl oz = 30 mL, 1 cup = 8 fl oz = 240 mL
Temperatura
°C = (°F − 32)·5/9, °F = °C·9/5 + 32
Zegar 24-godzinny
godziny PM 1–11: dodaj 12; 12 AM = 00:xx; 12 PM = 12:xx
Szybkość dawkowania
mcg/min × 60/1000 = mg/h
Współczynniki laboratoryjne
glukoza 1 mmol/L = 18 mg/dL; kreatynina 1 mg/dL = 88,4 µmol/L; Hb 1 g/dL = 10 g/L

Metoda

  1. Zapisz daną wielkość z jednostką i jednostkę, którą chcesz otrzymać.
  2. Wybierz odpowiednik: 1000 między kg, g, mg i mcg lub L i mL; 1 kg = 2,2 lb; 1 łyżeczka = 5 mL, 1 łyżka stołowa = 15 mL, 1 fl oz = 30 mL, 1 szklanka = 240 mL.
  3. Zapisz to jako ułamek tak, aby niechciana jednostka się skróciła; dla szybkości użyj jednego ułamka na każdą zmieniającą się jednostkę.
  4. Sprawdź kierunek: mniejsza jednostka daje większą liczbę.
  5. Zaokrąglaj tylko ostateczną odpowiedź, z dokładnością podaną w pytaniu.

Obliczanie dawek

Dawka ze stężenia
objętość = dawka / stężenie
Dawka zależna od masy ciała
dawka = mg/kg × masa ciała
Tabletki
liczba = dawka / dawka w tabletce
Jednostki
1 g = 1000 mg, 1 mg = 1000 mcg

Metoda

  1. Przelicz zleconą dawkę i moc preparatu na tę samą jednostkę.
  2. Użyj wzoru „potrzebne przez dostępne razy ilość”: (D/H) × Q.
  3. Przy dawkach zależnych od masy ciała najpierw pomnóż przez masę w kg, a potem podziel dawkę dobową przez liczbę dawek.
  4. Najpierw oszacuj wynik i sprawdź, czy odpowiedź jest rozsądna.

Szybkość wlewów dożylnych

Szybkość pompy
mL/h = volume (mL)/time (h)
Szybkość kapania
drops/min = volume (mL) × drop factor / time (min)
Czas wlewu
time (h) = volume (mL)/rate (mL/h)

Metoda

  1. Prędkość pompy w mL/h: objętość podzielona przez czas w godzinach.
  2. Prędkość kroplówki w kroplach/min: objętość × współczynnik kroplenia podzielone przez czas w minutach.
  3. Pozostały czas: pozostała objętość podzielona przez prędkość.
  4. Zaokrąglaj tak, jak wymaga zadanie lub sprzęt.

Dawkowanie w pediatrii i intensywnej terapii

Dawka dobowa
mg/dobę = mg/kg/dobę × masa ciała (kg)
Liczba dawek na dobę
liczba = 24 h / odstęp między dawkami (h)
Funty na kilogramy
kg = lb / 2,2
Stężenie wlewu
jednostki/mL = jednostki w worku / objętość worka
Szybkość pompy
mL/h = dawka na godzinę / stężenie
Wlew miareczkowany
mL/h = mcg/kg/min × kg × 60 / (mcg/mL)
Dawka z prędkości pompy
mcg/kg/min = mL/h × (mcg/mL) / (60 × kg)
Jednostki
1 mg = 1000 mcg

Płyny dożylne i bilans płynów

Holliday–Segar na godzinę
4 mL/kg (pierwsze 10 kg) + 2 mL/kg (kolejne 10 kg) + 1 mL/kg (każdy kg powyżej 20)
Holliday–Segar na dobę
100 / 50 / 20 mL/kg dla tych samych przedziałów
Bilans płynów
przyjęte − wydalone
Kostki lodu
liczą się jako połowa swojej objętości
Diureza
mL/kg/h = mL / (kg × h)
Czas wlewu
czas (h) = pozostała objętość (mL) / prędkość (mL/h)
Przetoczona objętość
mL = prędkość × czas

Skale oceny klinicznej

Skala śpiączki Glasgow (GCS)
GCS = E (1–4) + V (1–5) + M (1–6) = 3–15
Apgar
5 objawów × 0–2 = 0–10; 7–10 uspokajający, 4–6 umiarkowanie nieprawidłowy, 0–3 niski
Skala Braden
5 × (1–4) + 1 × (1–3) = 6–23; ≤ 18 ryzyko
Skala ryzyka upadku Morse’a
upadki 25, diagnoza 15, pomoc 15/30, wkłucie dożylne 20, chód 10/20, stan psychiczny 15
Ryzyko według NEWS2
0–4 niskie; pojedyncze 3 niskie–średnie; 5–6 średnie; ≥ 7 wysokie
Średnie ciśnienie tętnicze (MAP)
MAP = (SBP + 2·DBP)/3 = DBP + PP/3
Ciśnienie tętna i wskaźnik wstrząsu
PP = SBP − DBP, SI = HR/SBP
Wskaźnik masy ciała
BMI = kg/m² = 703·lb/in²

Metoda

  1. Znajdź arkusz punktacji używany w pytaniu i jego zakres (GCS 3–15, Apgar 0–10, Braden 6–23, Morse 0–125).
  2. Oceń każdą pozycję osobno, dopasowując opis do jej poziomu.
  3. Dodaj punkty z pozycji i sprawdź, czy suma mieści się w zakresie.
  4. Zastosuj punkty odcięcia: w NEWS2 szukaj także każdego pojedynczego parametru dającego 3 punkty.
  5. Dla wartości pochodnych użyj MAP = (SBP + 2·DBP)/3, PP = SBP − DBP, SI = HR/SBP i BMI = kg/m².

Interpretacja gazometrii krwi tętniczej

Zakresy prawidłowe
pH 7,35–7,45, PaCO₂ 35–45 mmHg (4,7–6,0 kPa), HCO₃⁻ 22–26 mmol/L
ROME
Zaburzenie oddechowe: PaCO₂ odwrotnie do pH; metaboliczne: HCO₃⁻ zgodnie z pH
Wzór Wintersa
PaCO₂ = 1,5·HCO₃⁻ + 8 ± 2
Zasadowica metaboliczna
PaCO₂ ≈ 0,7·HCO₃⁻ + 21
Luka anionowa
AG = Na⁺ − (Cl⁻ + HCO₃⁻) ≈ 8–12
Luka anionowa skorygowana o albuminy
AG + 2,5·(4,0 − alb g/dL) = AG + 0,25·(40 − alb g/L)
Wskaźnik delta
(AG − 12)/(24 − HCO₃⁻)
Wskaźnik P/F
PaO₂/FiO₂
Równanie gazu pęcherzykowego
PAO₂ = FiO₂·(760 − 47) − PaCO₂/0,8
Osmolalność surowicy
2·Na⁺ + glucose + urea (2·Na⁺ + glucose/18 + BUN/2,8)

Metoda

  1. Odczytaj pH: poniżej 7,35 to kwasica, powyżej 7,45 zasadowica.
  2. Znajdź wartość, która to tłumaczy: PaCO₂ zmieniające się odwrotnie do pH oznacza zaburzenie oddechowe, HCO₃⁻ zmieniające się zgodnie z pH – metaboliczne.
  3. Spójrz na drugą wartość: prawidłowa oznacza brak wyrównania, nieprawidłowa w kierunku wyrównującym oznacza wyrównanie częściowe, a prawidłowe pH przy obu wartościach nieprawidłowych oznacza wyrównanie całkowite.
  4. Przy kwasicy metabolicznej porównaj PaCO₂ ze wzorem Wintersa, 1,5·HCO₃⁻ + 8 ± 2, i oblicz lukę anionową Na⁺ − (Cl⁻ + HCO₃⁻).
  5. Wysoką lukę anionową sprawdź wskaźnikiem delta, a przy niskiej albuminie – luką skorygowaną.

Interpretacja zapisu rytmu EKG

Papier (25 mm/s, 10 mm/mV)
1 mała kratka = 0,04 s, 1 duża kratka = 0,20 s, 10 mm = 1 mV
Częstość akcji serca, rytm regularny
300 ÷ duże kratki = 1500 ÷ małe kratki = 60 ÷ RR (s)
Częstość akcji serca, rytm nieregularny
Zespoły QRS w 6 s × 10
Prawidłowy odstęp PR
0,12–0,20 s
Prawidłowy czas trwania QRS
< 0.12 s
QTc (Bazett)
QT/√RR
QTc (Fridericia)
QT/∛RR
QTc (Framingham)
QT + 154·(1 − RR)
Częstości zatokowe
bradykardia < 60, prawidłowa 60–100, tachykardia > 100 /min
Częstości rytmów zastępczych
węzłowy 40–60, komorowy 20–40 /min
Szybkie rytmy
SVT 150–250 /min (wąskie), VT > 100 /min (szerokie)

Metoda

  1. Częstość: przy rytmie regularnym podziel 300 przez liczbę dużych kratek lub 1500 przez liczbę małych kratek między dwoma załamkami R; przy rytmie nieregularnym policz zespoły QRS w 6 sekundach i pomnóż przez 10.
  2. Rytm: porównaj odstępy R–R. Równe oznaczają rytm regularny; powtarzający się wzorzec to rytm regularnie nieregularny; brak jakiegokolwiek wzorca to rytm całkowicie nieregularny.
  3. Załamki P: czy w odprowadzeniu II przed każdym zespołem QRS jest dodatni załamek P, wszystkie takie same? Szukaj fal migotania lub fal o kształcie zębów piły, odwróconych załamków P i załamków P bez zespołu QRS.
  4. Odstęp PR: od początku P do początku QRS, prawidłowo 0,12–0,20 s i stały. Sprawdź, czy się wydłuża, czy pozostaje stały przed wypadnięciem pobudzenia, czy zmienia się przypadkowo.
  5. Czas trwania QRS: poniżej 0,12 s to wąski; 0,12 s lub więcej to szeroki. Następnie nazwij rytm, a dla QT użyj QTc = QT/√RR (Bazett) z czasami w sekundach.

2Zadania do ćwiczenia

1.Podstawy pielęgniarstwaŚredni

Skóra wzdłuż obwodowej kaniuli dożylnej jest zaczerwieniona, bolesna i obrzęknięta. Jakie postępowanie jest właściwe?

  1. AZwiększyć szybkość wlewu
  2. BUsunąć kaniulę, udokumentować to, a w razie potrzeby założyć nową w innym miejscu
  3. CPrzykryć ją świeżym opatrunkiem i kontynuować wlew zgodnie ze zleceniem
  4. DMocniej przepłukać kaniulę, by ją udrożnić
2.Podstawy pielęgniarstwaTrudny

Wynik NEWS2 pacjenta nagle rośnie z 1 do 7. Jaka jest właściwa reakcja?

  1. ADalsze pomiary co cztery godziny
  2. BPonowne sprawdzenie parametrów jutro rano
  3. CZapisanie, powtórzenie pomiarów i poinformowanie lekarza na najbliższym obchodzie
  4. DPilna lub ratunkowa reakcja z natychmiastową oceną przez doświadczonego lekarza
3.Kontrola zakażeń i bezpieczeństwo pacjentaŚredni

Before helping a patient from bed into a wheelchair, what should the nurse do with the wheelchair?

  1. ALock the brakes and place it close to the bed on the patient’s stronger side
  2. BPlace it at the foot of the bed, facing away
  3. CPlace it on the patient’s weaker side so that side is supported
  4. DLeave the brakes off so the chair can move along with the patient during the pivot
4.Kontrola zakażeń i bezpieczeństwo pacjentaTrudny

Pielęgniarka podała lek niewłaściwemu pacjentowi. Pacjent wygląda dobrze. Jaki jest pierwszy priorytet?

  1. ANajpierw wypełnić zgłoszenie incydentu
  2. BOcenić pacjenta i monitorować działanie leku
  3. CNic nie mówić pacjentowi, aby go nie niepokoić
  4. DPoczekać z poinformowaniem kogokolwiek do końca zmiany
5.Ustalanie priorytetów i delegowanieŚredni

Which patient is at the highest risk of falling?

  1. AAn 84-year-old taking a diuretic who has fallen before and gets up at night
  2. BA 30-year-old after an appendectomy who walks with steady steps
  3. CA 45-year-old with asthma who is alert and independent
  4. DA 60-year-old admitted for chest pain that has since been ruled out by tests
6.Ustalanie priorytetów i delegowanieTrudny

Na oddziale kardiologicznym, którego pacjenta pielęgniarka powinna zobaczyć w pierwszej kolejności?

  1. APacjenta, którego poproszono o pozostanie na czczo przed jutrzejszym badaniem
  2. BPacjenta z migotaniem przedsionków, którego tętno wynosi 88/min i jest nieregularne, jak wcześniej
  3. CPacjenta z niewydolnością serca, który przybrał 0,3 kg od wczoraj
  4. DPacjenta przyjmującego digoksynę z tętnem 48/min, nudnościami i potasem 3,0 mEq/L
7.Pielęgniarstwo kliniczneŚredni

What is the most common cause of hypernatraemia in frail older inpatients?

  1. ATaking too many vitamins
  2. BToo much exercise
  3. CEating too much salt in one meal
  4. DNot drinking enough water
8.Pielęgniarstwo kliniczneTrudny

After a head injury, a patient has clear fluid leaking from the nose. What does this most likely suggest?

  1. AA normal and harmless response to head trauma
  2. BAllergic rhinitis triggered by the hospital environment
  3. CA base-of-skull fracture with a cerebrospinal fluid leak
  4. DAcute sinusitis
9.Wartości laboratoryjne i elektrolityŚredni

A patient with hyperkalemia is prescribed an oral potassium binder such as patiromer or sodium zirconium cyclosilicate. How does this drug lower potassium?

  1. AIt moves potassium into cells in the next few minutes
  2. BIt stops the kidneys from absorbing water in the tubules
  3. CIt binds potassium in the gut so it leaves in the stool
  4. DIt protects the heart muscle against high potassium levels
10.Wartości laboratoryjne i elektrolityTrudny

A patient has a continuous heparin infusion for a pulmonary embolism. A new nurse plans to adjust the infusion using today's INR of 1,1. What should the experienced nurse explain?

  1. AThe INR is the correct test, and 1,1 means heparin is therapeutic
  2. BHeparin is adjusted using the aPTT or anti-Xa level, not the INR
  3. CThe INR of 1,1 means the heparin rate must be doubled at once
  4. DHeparin needs no laboratory monitoring once the infusion is started
11.FarmakologiaŚredni

100 mL of an antibiotic is to be given over 30 minutes using a giving set of 20 drops/mL. What is the drip rate?

  1. AAbout 67 drops per minute
  2. BAbout 20 drops per minute
  3. CAbout 33 drops per minute
  4. DAbout 100 drops per minute
12.FarmakologiaTrudny

A patient with HIV has a CD4 count below 200 cells/mm3. Which prophylaxis is usually started?

  1. AFluconazole to prevent urinary and skin infections
  2. BCo-trimoxazole to prevent Pneumocystis pneumonia
  3. COseltamivir to prevent influenza
  4. DIsoniazid to prevent hepatitis B
13.Choroby wewnętrzne i chirurgiczne: układ krążenia i oddechowyŚredni

A patient on nasal cannula oxygen breathes mainly through the mouth. What is the most accurate statement?

  1. AThe flow must be increased to 15 L/min to make it work at all
  2. BIt can still work, because oxygen collects in the nasopharynx
  3. CThe cannula should be placed in the mouth
  4. DIt has no effect at all in mouth breathers and must be stopped
14.Choroby wewnętrzne i chirurgiczne: układ krążenia i oddechowyTrudny

A patient with severe aortic stenosis is prescribed glyceryl trinitrate (nitroglycerin) for chest pain. Why should the nurse use particular caution?

  1. AThere is no reason for caution, because GTN acts only on the coronary arteries
  2. BGTN raises the blood pressure dangerously in aortic stenosis
  3. CGTN makes the narrowed aortic valve tighten further within a few minutes
  4. DVasodilators can cause a severe fall in BP with a fixed outflow obstruction
15.Choroby wewnętrzne i chirurgiczne: neurologia, endokrynologia i nerkiŚredni

Which picture fits anterior cord syndrome?

  1. AArms much weaker than legs after a neck injury
  2. BLoss of movement and pain sense, with position sense kept
  3. CNormal movement but complete loss of position sense
  4. DWeakness on one side and loss of pain sensation on the other side
16.Choroby wewnętrzne i chirurgiczne: neurologia, endokrynologia i nerkiTrudny

A patient with gastroparesis has hypos soon after their meal-time insulin, then high glucose several hours later. What is the best explanation?

  1. AThe meter gives false results for several hours after every meal
  2. BThe patient is secretly eating sweets between meals
  3. CFood is absorbed slowly, so the insulin peaks before the glucose rises
  4. DThe insulin has gone off and needs replacing
17.Choroby wewnętrzne i chirurgiczne: przewód pokarmowy, okres okołooperacyjny i onkologiaŚredni

Dlaczego oparzenia powierzchowne (tylko zaczerwienienie, jak po oparzeniu słonecznym) nie są wliczane przy obliczaniu powierzchni oparzenia do resuscytacji płynowej?

  1. APowodują większą utratę płynu niż jakakolwiek inna głębokość
  2. BSą zawsze zbyt małe, by dokładnie je zmierzyć na schemacie
  3. CZawsze goją się całkowicie w ciągu jednego dnia
  4. DBariera skórna jest nienaruszona, więc traci się mało płynu
18.Choroby wewnętrzne i chirurgiczne: przewód pokarmowy, okres okołooperacyjny i onkologiaTrudny

Pacjent ze znanymi żylakami przełyku wymiotuje dużymi ilościami świeżej krwi. Jakiego leczenia powinna spodziewać się pielęgniarka przed endoskopią?

  1. ADoustnego NLPZ na ból i posiłku bogatobiałkowego
  2. BPilnego badania połykania z barytem przed jakimkolwiek leczeniem farmakologicznym
  3. COktreotydu lub terlipresyny oraz dożylnych antybiotyków w trakcie resuscytacji
  4. DSzybkiego wlewu soli fizjologicznej do wysokiego ciśnienia krwi
19.Pielęgniarstwo położniczeŚredni

Which measure helps prevent infant abduction from a maternity unit?

  1. ALetting any visitor carry the baby in the corridor
  2. BChecking staff ID before handing over a baby
  3. CPosting the baby's name and room on the door
  4. DLeaving babies in the nursery overnight
20.Pielęgniarstwo położniczeTrudny

A woman is 10 cm dilated with an urge to push. The fetal head is at station 0 and the tracing is normal. Which approach is supported by current practice?

  1. AAsk her to push continuously from 7 cm onwards
  2. BLet her push with her urge in a position she prefers
  3. CInsist she lies flat on her back and holds her breath for long periods
  4. DTell her not to push until the head is visible
21.Pielęgniarstwo pediatryczneŚredni

U dziecka z zaburzeniami oddychania pojawia się bradykardia. Co to oznacza?

  1. APrawidłową reakcję na sen
  2. BObjaw ciężkiej hipoksji i możliwego bliskiego zatrzymania krążenia
  3. CDziecko wraca do zdrowia i uspokaja się
  4. DDziałanie niepożądane tlenoterapii
22.Pielęgniarstwo pediatryczneTrudny

A 25 kg child needs maintenance IV fluids. Using the 100–50–20 rule, what is the hourly rate?

  1. AAbout 67 mL per hour
  2. BAbout 25 mL per hour
  3. CAbout 50 mL per hour
  4. DAbout 104 mL per hour
23.Pielęgniarstwo psychiatryczneŚredni

When is the risk of suicide particularly high for patients after psychiatric inpatient care?

  1. AOnly after one year at home
  2. BIn the first weeks after discharge
  3. CThere is no change in risk after discharge
  4. DOnly while the patient is asleep in hospital
24.Pielęgniarstwo psychiatryczneTrudny

On a mental health ward, which task is most appropriate for the nurse to delegate to a healthcare assistant?

  1. AEvaluating whether a PRN medicine given an hour ago has worked
  2. BTeaching a patient about the side effects of lithium
  3. CCarrying out the full admission suicide risk assessment of a newly admitted patient
  4. DAccompanying a stable patient to the dining room and recording his food intake
25.Obliczenia pielęgniarskie i przeliczanie jednostekŚredni
0,97361 mL? mLzaokrąglij do 0,01 mL

Ćwiczenie (wymyślone wartości, nie stanowią wskazówek klinicznych). Obliczenie dawki małego wstrzyknięcia daje 0,97361 mL. Zasada w tym ćwiczeniu mówi, że objętości poniżej 1 mL zaokrągla się do części setnych mL. Jaką wartość x zapisujesz?

0,97361 mL
x = mL
26.Obliczenia pielęgniarskie i przeliczanie jednostekTrudny
00:0019:5002:00t = ?

Ćwiczenie (wymyślone wartości, nie stanowią wskazówek klinicznych). Wlew rozpoczyna się o 19:50 i kończy o 02:00 następnego ranka (zegar 24-godzinny). Ile godzin t trwał? Podaj odpowiedź w godzinach jako ułamek dziesiętny, zaokrągloną do dwóch miejsc po przecinku.

19:5002:00
t = h
27.Obliczanie dawekŚredni
1:10 000ampułkaV = ? mL

Ampułkostrzykawka epinefryny (adrenaliny) ma oznaczenie 1:10 000 (0,1 mg/mL). Zlecono 1 mg IV w zatrzymaniu krążenia. Jaką objętość V podasz?

1:10 0001 mg
V = mL
28.Obliczanie dawekTrudny
10 mg/1 mLV = ? mL

Pacjent waży 149,6 lb. Zlecono 2 mg/kg jednorazowo, a roztwór podstawowy zawiera 10 mg w 1 mL. Przyjmując 1 kg = 2,2 lb, jaką objętość V podasz?

149,6 lb2 mg/kg10 mg/1 mL1 kg = 2,2 lb
V = mL
29.Szybkość wlewów dożylnychŚredni
V = ?60 gtt/mL30 gtt/min6 h

Wlew kapie z szybkością 30 gtt/min przez zestaw o 60 gtt/mL. Ile mililitrów V otrzyma pacjent w ciągu 6 godzin?

30 gtt/min60 gtt/mL6 h
V = mL
30.Szybkość wlewów dożylnychTrudny
200 mg50 mL30 mL/h? mg/h

Worek zawiera 200 mg leku w 50 mL i kapie z szybkością 30 mL/h. Ile miligramów na godzinę D otrzymuje pacjent?

200 mg/50 mL30 mL/h
D = mg/h
31.Dawkowanie w pediatrii i intensywnej terapiiŚredni
100 szt.250 mLinsulina krótkodziałająca? mL/h62 kg0,05 szt./kg/h

Ćwiczenie (wymyślone wartości, nie stanowią wskazówek klinicznych). Wlew zawiera 100 jednostek insuliny krótkodziałającej w 250 mL. Zlecenie to 0,05 jednostek/kg/h dla pacjenta o masie ciała 62 kg. Wyznacz prędkość pompy R w mL/h. Zaokrąglij do jednego miejsca po przecinku.

100 szt./250 mL0,05 szt./kg/h62 kg
R = mL/h
32.Dawkowanie w pediatrii i intensywnej terapiiTrudny
400 mg250 mLdopamine? mL/h52 kg5 mcg/kg/min

Ćwiczenie (wymyślone wartości, nie stanowią wskazówek klinicznych). Worek zawiera dopamine 400 mg w 250 mL. Zlecenie to 5 mcg/kg/min dla pacjenta o masie ciała 52 kg. Jaką prędkość R ustawiasz na pompie, w mL/h? Zaokrąglij do jednego miejsca po przecinku.

400 mg/250 mL5 mcg/kg/min52 kg
R = mL/h
33.Płyny dożylne i bilans płynówŚredni
PrzyjęteWydalonezmiana 12-godzinnazupa250 mLwoda240 mLgalaretka100 mLWlew dożylny50 mL/h × 12 hantybiotyk dożylnie2 × 100 mLmocz175 mLmocz150 mLmocz175 mL

Ćwiczenie (wymyślone wartości, nie stanowią wskazówek klinicznych). Karta pokazuje płyny przyjęte i wydalone przez pacjenta podczas jednej 12-godzinnej zmiany. Pacjent waży 71 kg. Wyznacz średnią diurezę U w mL/kg/h. Zaokrąglij do dwóch miejsc po przecinku.

71 kg12 hmocz: 175 mLmocz: 150 mLmocz: 175 mL
U = mL/kg/h
34.Płyny dożylne i bilans płynówTrudny
500 mL50 mL/hstart 10:1515:15: ? mL

Ćwiczenie (wymyślone wartości, nie stanowią wskazówek klinicznych). Worek 500 mL podłączono o 10:15 i jest podawany przez pompę z prędkością 50 mL/h. Ile mL V zostanie w worku o 15:15?

500 mL50 mL/h10:15 → 15:15
V = mL
35.Skale oceny klinicznejŚredni
H? / 25+D? / 15+Aid? / 30+IV? / 20+G? / 20+MS? / 15Σ?

Ćwiczenie (wymyślone wartości, nie stanowią wskazówek klinicznych). Pacjent z zadania jest oceniany w skali Morse’a: upadki w wywiadzie w ciągu ostatnich 3 miesięcy: tak; diagnoza dodatkowa: nie; pomoc w poruszaniu się: trzyma się mebli; terapia dożylna lub wkłucie zamknięte: nie; chód: słaby; stan psychiczny: przecenia lub zapomina o ograniczeniach. Oblicz sumę w skali Morse’a MFS.

0–125
MFS =
36.Skale oceny klinicznejTrudny
uspokajającyumiarkowanie nieprawidłowyniski

Ćwiczenie (wymyślone wartości, nie stanowią wskazówek klinicznych). W 5. minucie po urodzeniu u noworodka z zadania obserwuje się: sine lub blade zabarwienie skóry na całym ciele, tętno 85/min, brak reakcji na bodźce, wiotkie kończyny bez napięcia mięśniowego i wolne, nieregularne oddychanie ze słabym płaczem. Oceń pacjenta w skali Apgar i kliknij, jak interpretuje się wynik.

  1. 1uspokajający
  2. 2umiarkowanie nieprawidłowy
  3. 3niski
37.Interpretacja gazometrii krwi tętniczejŚredni

Gazometria do ćwiczeń pokazuje PaCO₂ 55 mmHg (7,3 kPa). Użyj reguły, że w ostrej kwasicy oddechowej HCO₃⁻ rośnie o 1 mmol/L na każde 10 mmHg, o które PaCO₂ przekracza 40. Zacznij od: HCO₃⁻ 24 mmol/L. Znajdź oczekiwane HCO₃⁻.

PaCO₂ 55 mmHg (7,3 kPa)wartość wyjściowa: 40 mmHg, 24 mmol/L
HCO₃⁻ = mmol/L
38.Interpretacja gazometrii krwi tętniczejTrudny

Na poziomie morza gazometria do ćwiczeń pobrana przy 30% tlenu pokazuje PaO₂ 92 mmHg (12,3 kPa) oraz PaCO₂ 42 mmHg (5,6 kPa). Użyj PAO₂ = FiO₂·(760 − 47) − PaCO₂/0,8, aby znaleźć Gradient A–a.

FiO₂ 30%PaO₂ 92 mmHg (12,3 kPa)PaCO₂ 42 mmHg (5,6 kPa)
Gradient A–a = mmHg
39.Interpretacja zapisu rytmu EKGŚredni
II25 mm/s · 10 mm/mV

Zmierz odstęp QT i odstęp R–R na tym regularnym zapisie w odprowadzeniu II, a następnie oblicz QTc (skorygowany o częstość) według wzoru Fridericii QTc = QT/∛RR (oba w sekundach). Podaj odpowiedź w sekundach z trzema miejscami po przecinku.

odprowadzenie II, 25 mm/s, 10 mm/mV1 mała kratka = 0,04 s, 1 duża kratka = 0,20 sdługość zapisu 6 s
QTc = s
40.Interpretacja zapisu rytmu EKGTrudny
II25 mm/s · 10 mm/mVblok AV III stopnia (całkowity)bradykardia zatokowaasystoliamigotanie komór

Rozpoznaj rytm na tym zapisie w odprowadzeniu II. Kliknij odpowiedź.

odprowadzenie II, 25 mm/s, 10 mm/mV1 mała kratka = 0,04 s, 1 duża kratka = 0,20 sdługość zapisu 6 s
  1. 1blok AV III stopnia (całkowity)
  2. 2bradykardia zatokowa
  3. 3asystolia
  4. 4migotanie komór

3Roztwory

1.Podstawy pielęgniarstwa

Odpowiedź: B · Usunąć kaniulę, udokumentować to, a w razie potrzeby założyć nową w innym miejscu

Dlaczego to jest odpowiedź

Zapalenie żyły to stan zapalny naczynia. Kaniulę należy usunąć, miejsce udokumentować i obserwować, a nową kaniulę założyć w innym miejscu tylko wtedy, gdy nadal jest potrzebna.

Odpowiedź

B · Usunąć kaniulę, udokumentować to, a w razie potrzeby założyć nową w innym miejscu
2.Podstawy pielęgniarstwa

Odpowiedź: D · Pilna lub ratunkowa reakcja z natychmiastową oceną przez doświadczonego lekarza

Dlaczego to jest odpowiedź

NEWS2 równy 7 lub więcej wymaga reakcji ratunkowej: ciągłego monitorowania i natychmiastowej oceny przez osobę z kompetencjami w intensywnej terapii.

Odpowiedź

D · Pilna lub ratunkowa reakcja z natychmiastową oceną przez doświadczonego lekarza
3.Kontrola zakażeń i bezpieczeństwo pacjenta

Odpowiedź: A · Lock the brakes and place it close to the bed on the patient’s stronger side

Dlaczego to jest odpowiedź

Locked brakes stop the chair rolling away during the transfer. Placing it close to the bed on the stronger side lets the patient lead with their strong leg.

Odpowiedź

A · Lock the brakes and place it close to the bed on the patient’s stronger side
4.Kontrola zakażeń i bezpieczeństwo pacjenta

Odpowiedź: B · Ocenić pacjenta i monitorować działanie leku

Dlaczego to jest odpowiedź

Pierwszym priorytetem jest bezpieczeństwo pacjenta: ocenić, monitorować i poinformować lekarza zlecającego, który decyduje o ewentualnym leczeniu. Następnie błąd zgłasza się w systemie szpitala, a pacjenta informuje się zgodnie z procedurą.

Odpowiedź

B · Ocenić pacjenta i monitorować działanie leku
5.Ustalanie priorytetów i delegowanie

Odpowiedź: A · An 84-year-old taking a diuretic who has fallen before and gets up at night

Dlaczego to jest odpowiedź

A previous fall is one of the strongest risk factors. Older age, diuretics and getting up at night to urinate add further risk, so this patient needs fall precautions.

Odpowiedź

A · An 84-year-old taking a diuretic who has fallen before and gets up at night
6.Ustalanie priorytetów i delegowanie

Odpowiedź: D · Pacjenta przyjmującego digoksynę z tętnem 48/min, nudnościami i potasem 3,0 mEq/L

Dlaczego to jest odpowiedź

Bradykardia i nudności u pacjenta przyjmującego digoksynę sugerują zatrucie, a niski potas czyni je bardziej prawdopodobnym i groźniejszym. Niewielka zmiana masy ciała i kontrolowane, znane migotanie przedsionków są stabilne.

Odpowiedź

D · Pacjenta przyjmującego digoksynę z tętnem 48/min, nudnościami i potasem 3,0 mEq/L
7.Pielęgniarstwo kliniczne

Odpowiedź: D · Not drinking enough water

Dlaczego to jest odpowiedź

Hypernatraemia usually reflects water deficit, often in patients who are confused, unable to drink independently or losing fluid through fever or diarrhoea. Supporting fluid intake prevents it.

Odpowiedź

D · Not drinking enough water
8.Pielęgniarstwo kliniczne

Odpowiedź: C · A base-of-skull fracture with a cerebrospinal fluid leak

Dlaczego to jest odpowiedź

Clear fluid from the nose or ear after head injury suggests a CSF leak from a skull base fracture, with a risk of meningitis. Nasal tubes and nose-blowing should be avoided and the patient reviewed urgently.

Odpowiedź

C · A base-of-skull fracture with a cerebrospinal fluid leak
9.Wartości laboratoryjne i elektrolity

Odpowiedź: C · It binds potassium in the gut so it leaves in the stool

Dlaczego to jest odpowiedź

Potassium binders exchange potassium in the gut for another ion, so potassium is removed from the body in the stool. They act over hours, so they are not used alone for emergencies; calcium protects the heart, and insulin with glucose shifts potassium into cells quickly.Sprawdzono w: High potassium level · MedlinePlus (NIH) (2025)

Odpowiedź

C · It binds potassium in the gut so it leaves in the stool
10.Wartości laboratoryjne i elektrolity

Odpowiedź: B · Heparin is adjusted using the aPTT or anti-Xa level, not the INR

Dlaczego to jest odpowiedź

Unfractionated heparin infusions are adjusted using the aPTT or anti-factor Xa level according to protocol. The INR monitors warfarin and is little affected by heparin at usual doses. Using the wrong test can cause under- or over-anticoagulation.Sprawdzono w: Partial Thromboplastin Time (PTT) Test · MedlinePlus (NIH) (2026); Prothrombin Time Test and INR (PT/INR) · MedlinePlus (NIH) (2024)

Odpowiedź

B · Heparin is adjusted using the aPTT or anti-Xa level, not the INR
11.Farmakologia

Odpowiedź: A · About 67 drops per minute

Dlaczego to jest odpowiedź

100 mL × 20 drops/mL ÷ 30 min = 66,7, so about 67 drops per minute. Gravity infusions are counted for a full minute and checked regularly.

Odpowiedź

A · About 67 drops per minute
12.Farmakologia

Odpowiedź: B · Co-trimoxazole to prevent Pneumocystis pneumonia

Dlaczego to jest odpowiedź

A low CD4 count greatly raises the risk of Pneumocystis jirovecii pneumonia. Co-trimoxazole prevents it and also reduces the risk of toxoplasmosis.

Odpowiedź

B · Co-trimoxazole to prevent Pneumocystis pneumonia
13.Choroby wewnętrzne i chirurgiczne: układ krążenia i oddechowy

Odpowiedź: B · It can still work, because oxygen collects in the nasopharynx

Dlaczego to jest odpowiedź

Studies show that mouth breathing still draws in oxygen from the nasopharynx, so nasal cannulae can work. The effect is judged by the SpO₂, and the device is changed if targets are not reached. Cannulae are never placed in the mouth.

Odpowiedź

B · It can still work, because oxygen collects in the nasopharynx
14.Choroby wewnętrzne i chirurgiczne: układ krążenia i oddechowy

Odpowiedź: D · Vasodilators can cause a severe fall in BP with a fixed outflow obstruction

Dlaczego to jest odpowiedź

In severe aortic stenosis, cardiac output is fixed by the narrow valve. Vasodilators lower preload and afterload, and the heart cannot compensate, so the blood pressure can fall sharply and cause syncope. They are used with care and close monitoring.

Odpowiedź

D · Vasodilators can cause a severe fall in BP with a fixed outflow obstruction
15.Choroby wewnętrzne i chirurgiczne: neurologia, endokrynologia i nerki

Odpowiedź: B · Loss of movement and pain sense, with position sense kept

Dlaczego to jest odpowiedź

Anterior cord syndrome usually follows damage to the anterior spinal artery. Motor, pain and temperature pathways are lost below the injury, but the dorsal columns (fine touch, vibration and proprioception) at the back are spared.

Odpowiedź

B · Loss of movement and pain sense, with position sense kept
16.Choroby wewnętrzne i chirurgiczne: neurologia, endokrynologia i nerki

Odpowiedź: C · Food is absorbed slowly, so the insulin peaks before the glucose rises

Dlaczego to jest odpowiedź

Delayed gastric emptying means carbohydrate reaches the blood later than expected. The insulin acts too early, causing a hypo, and glucose rises later. The prescriber may change the timing, for example giving the insulin after the meal.

Odpowiedź

C · Food is absorbed slowly, so the insulin peaks before the glucose rises
17.Choroby wewnętrzne i chirurgiczne: przewód pokarmowy, okres okołooperacyjny i onkologia

Odpowiedź: D · Bariera skórna jest nienaruszona, więc traci się mało płynu

Dlaczego to jest odpowiedź

Oparzenia powierzchowne (naskórkowe) powodują ból i zaczerwienienie, ale nie przeciek włośniczkowy i utratę płynu, jak oparzenia częściowej i pełnej grubości. Ich uwzględnienie zawyża rozmiar oparzenia i prowadzi do nadmiaru płynów.

Odpowiedź

D · Bariera skórna jest nienaruszona, więc traci się mało płynu
18.Choroby wewnętrzne i chirurgiczne: przewód pokarmowy, okres okołooperacyjny i onkologia

Odpowiedź: C · Oktreotydu lub terlipresyny oraz dożylnych antybiotyków w trakcie resuscytacji

Dlaczego to jest odpowiedź

W podejrzeniu krwawienia z żylaków lek wazoaktywny (oktreotyd w USA lub terlipresyna tam, gdzie jest zarejestrowana) obniża ciśnienie wrotne, a profilaktyczne antybiotyki, takie jak ceftriakson, zmniejszają zakażenia i śmiertelność w marskości. Resuscytację prowadzi się ostrożnie, aby nie podnosić ciśnienia wrotnego. Endoskopowe podwiązanie gumkami jest leczeniem ostatecznym.

Odpowiedź

C · Oktreotydu lub terlipresyny oraz dożylnych antybiotyków w trakcie resuscytacji
19.Pielęgniarstwo położnicze

Odpowiedź: B · Checking staff ID before handing over a baby

Dlaczego to jest odpowiedź

Matching ID bands, checking staff identification and teaching parents to hand their baby only to identified staff are key. Information about the baby should not be displayed publicly.

Odpowiedź

B · Checking staff ID before handing over a baby
20.Pielęgniarstwo położnicze

Odpowiedź: B · Let her push with her urge in a position she prefers

Dlaczego to jest odpowiedź

Spontaneous pushing with the urge, short breath holds and upright or side-lying positions are encouraged. Long, forced Valsalva pushing in the supine position can reduce placental blood flow.

Odpowiedź

B · Let her push with her urge in a position she prefers
21.Pielęgniarstwo pediatryczne

Odpowiedź: B · Objaw ciężkiej hipoksji i możliwego bliskiego zatrzymania krążenia

Dlaczego to jest odpowiedź

U dzieci bradykardia spowodowana hipoksją jest złowieszczym objawem poprzedzającym zatrzymanie krążenia. Wymaga natychmiastowego wsparcia drożności dróg oddechowych i oddychania oraz wezwania pomocy w trybie nagłym.

Odpowiedź

B · Objaw ciężkiej hipoksji i możliwego bliskiego zatrzymania krążenia
22.Pielęgniarstwo pediatryczne

Odpowiedź: A · About 67 mL per hour

Dlaczego to jest odpowiedź

First 10 kg: 1000 mL; next 10 kg: 500 mL; remaining 5 kg: 5 × 20 = 100 mL. Total = 1600 mL per day, and 1600 ÷ 24 ≈ 67 mL per hour.

Odpowiedź

A · About 67 mL per hour
23.Pielęgniarstwo psychiatryczne

Odpowiedź: B · In the first weeks after discharge

Dlaczego to jest odpowiedź

The period shortly after discharge carries a high risk of suicide. Early follow-up, a safety plan and clear crisis contacts help bridge the transition.

Odpowiedź

B · In the first weeks after discharge
24.Pielęgniarstwo psychiatryczne

Odpowiedź: D · Accompanying a stable patient to the dining room and recording his food intake

Dlaczego to jest odpowiedź

Routine, predictable tasks with stable patients, such as escorting and recording intake, can be delegated. Assessment, care planning, teaching and evaluation require the nurse's judgement.

Odpowiedź

D · Accompanying a stable patient to the dining room and recording his food intake
25.Obliczenia pielęgniarskie i przeliczanie jednostek

Odpowiedź: x = 0,97 mL

Zaokrąglanie: spójrz na cyfrę tuż za miejscem, do którego zaokrąglasz: 5 lub więcej zaokrągla w górę, 4 lub mniej zostawia cyfrę bez zmian. Zaokrąglaj tylko ostateczną odpowiedź, nigdy kroków pośrednich. Typowe zasady egzaminacyjne: objętości 1 mL lub większe do części dziesiątych, objętości poniżej 1 mL do części setnych, szybkość kapania do pełnych kropli, a masy do jednego miejsca po przecinku; zawsze stosuj zasadę podaną w pytaniu.

Cyfra na miejscu: części setne

0,97361 → 7

Decyduje tylko następna cyfra

0,97361 → 3
3 to 4 lub mniej, więc 7 zostaje.
Dalsze cyfry (61) się nie liczą: zaokrąglaj raz, nigdy krok po kroku.

Zaokrąglij

x = 0,97 mL

Odpowiedź

x = 0,97 mL
26.Obliczenia pielęgniarskie i przeliczanie jednostek

Odpowiedź: t = 6,17 h

Zegar 24-godzinny: od godziny 13:00 dodaj 12 do godziny (3:45 po południu = 15:45). Od północy do 0:59 to 00:00–00:59, a 12:00–12:59 pozostaje 12:00–12:59. Przy powrocie odejmij 12 od godzin 13–23; godziny 00 stają się 12 (po północy). Czas przechodzący przez północ licz w dwóch częściach: do 24:00 (00:00), a potem od 00:00.

Przed północą

19:50 → 24:00 = 250 min

Po północy

00:00 → 02:00 = 120 min

Suma

250 + 120 = 370 min
t = 370/60 = 6,167 ≈ 6,17 h

Odpowiedź

t = 6,17 h
27.Obliczanie dawek

Odpowiedź: V = 10 mL

Solution strengths: a percentage strength is grams per 100 mL, so 1% = 1 g/100 mL = 10 mg/mL. A ratio strength 1:1000 means 1 g in 1000 mL = 1 mg/mL; 1:10 000 is 0,1 mg/mL. For a dilution the amount of drug stays the same: C₁·V₁ = C₂·V₂.

Stężenie

1:10 000 = 1 g/10000 mL = 0,1 mg/mL

Objętość

V = 1/0,1 = 10 mL

Odpowiedź

V = 10 mL

Etykiety w USA podają teraz mg/mL (1 mg/mL = 1:1000; 0,1 mg/mL = 1:10 000). Nigdy nie podawaj epinefryny 1 mg/mL w szybkim wstrzyknięciu dożylnym.

28.Obliczanie dawek

Odpowiedź: V = 13,6 mL

Dose calculation: the amount to give equals what is prescribed divided by what you have, times the quantity it comes in: amount = (desired dose/stock strength) × stock volume. Always keep the units the same (convert g to mg, mg to mcg first) and check that the answer is sensible.

Masa ciała w kg

149,6/2,2 = 68 kg

Dawka

2·68 = 136 mg

Objętość

V = (136/10)·1 = 13,6 mL

Odpowiedź

V = 13,6 mL
29.Szybkość wlewów dożylnych

Odpowiedź: V = 180 mL

Infusion rates: a pump is set in mL/h = volume/time in hours. A gravity drip is counted in drops per minute: gtt/min = volume (mL) × drop factor (gtt/mL)/time (min). The drop factor is printed on the tubing package: macrodrip sets deliver 10, 15 or 20 gtt/mL (blood sets often 10 gtt/mL in the US, 15 in the UK) and microdrip sets 60 gtt/mL. Always use the drop factor the question or package gives.

Szybkość w mL/h

30·60/60 = 30 mL/h

Objętość

V = 30·6 = 180 mL

Odpowiedź

V = 180 mL
30.Szybkość wlewów dożylnych

Odpowiedź: D = 120 mg/h

Szybkość wlewu: pompę ustawia się w mL/h = objętość/czas w godzinach. Wlew grawitacyjny liczy się w kroplach na minutę: gtt/min = objętość (mL) × współczynnik kroplowy (gtt/mL)/czas (min). Współczynnik kroplowy jest podany na opakowaniu zestawu: zestawy makrokroplowe dają 10, 15 lub 20 gtt/mL (zestawy do krwi w USA często 10 gtt/mL, w Wielkiej Brytanii 15), a mikrokroplowe 60 gtt/mL. Zawsze używaj współczynnika kroplowego podanego w zadaniu lub na opakowaniu.

Stężenie

200/50 = 4 mg/mL

Szybkość dawkowania

D = 4·30 = 120 mg/h

Odpowiedź

D = 120 mg/h
31.Dawkowanie w pediatrii i intensywnej terapii

Odpowiedź: R = 7,8 mL/h

Wlewy heparyny i insuliny: stężenie = jednostki w worku/objętość worka (jednostki/mL). Prędkość pompy (mL/h) = jednostki na godzinę/stężenie, a jednostki na godzinę = mL/h × stężenie. Przy zleceniu zależnym od masy ciała najpierw jednostki/h = jednostki/kg/h × masa ciała. Objętość bolusa = potrzebne jednostki/moc fiolki. Liczby służą wyłącznie do ćwiczeń; przy pacjencie zawsze postępuj zgodnie z lokalnymi procedurami i zlecaj podwójną kontrolę dawek wysokiego ryzyka.

Jednostki na godzinę

0,05·62 = 3,1 szt./h

Stężenie

100/250 = 0,4 szt./mL

Szybkość pompy

R = 3,1/0,4 = 7,75 ≈ 7,8 mL/h

Odpowiedź

R = 7,8 mL/h
32.Dawkowanie w pediatrii i intensywnej terapii

Odpowiedź: R = 9,8 mL/h

Wlewy miareczkowane: najpierw wyznacz stężenie w mcg/mL (mg × 1000/mL). Przy zleceniu zależnym od masy ciała mcg/min = mcg/kg/min × masa ciała. Następnie mL/h = mcg/min × 60/stężenie. Licząc wstecz, mcg/kg/min = mL/h × stężenie/(60 × masa ciała). Liczby służą wyłącznie do ćwiczeń; przy pacjencie zawsze postępuj zgodnie z lokalnymi procedurami i zlecaj podwójną kontrolę dawek wysokiego ryzyka.

Stężenie

400 mg = 400 000 mcg
400 000/250 = 1600 mcg/mL

Dawka na minutę i na godzinę

5·52 = 260 mcg/min
260·60 = 15600 mcg/h

Szybkość pompy

R = 15600/1600 = 9,75 ≈ 9,8 mL/h

Odpowiedź

R = 9,8 mL/h
33.Płyny dożylne i bilans płynów

Odpowiedź: U = 0,59 mL/kg/h

Płyny przyjęte i wydalone: do przyjętych wlicza się wszystko, co wchodzi (płyny doustne, wlewy dożylne, leki dożylne i przepłukania, żywienie przez zgłębnik); kostki lodu liczą się jako połowa swojej objętości. Do wydalonych wlicza się mocz, drenaże, wymiociny i inne straty. Bilans = suma przyjętych − suma wydalonych; bilans ujemny oznacza stratę netto. Liczby służą wyłącznie do ćwiczeń; przy pacjencie zawsze postępuj zgodnie z lokalnymi procedurami i zlecaj podwójną kontrolę dawek wysokiego ryzyka.

Suma moczu

175 + 150 + 175 = 500 mL

Na kilogram na godzinę

U = 500/(71·12) = 0,5869 ≈ 0,59 mL/kg/h

Odpowiedź

U = 0,59 mL/kg/h
34.Płyny dożylne i bilans płynów

Odpowiedź: V = 250 mL

Czas wlewu: czas (h) = objętość do przetoczenia (mL)/prędkość (mL/h); użyj objętości pozostałej w worku, a nie pojemności worka. Przetoczona objętość = prędkość × czas. Godziny dziesiętne zamieniaj na godziny i minuty, mnożąc część ułamkową × 60 (0,5 h = 30 min, a nie 50 min). Liczby służą wyłącznie do ćwiczeń; przy pacjencie zawsze postępuj zgodnie z lokalnymi procedurami i zlecaj podwójną kontrolę dawek wysokiego ryzyka.

Czas, który upłynął

10:15 → 15:15 = 5 h

Przetoczona objętość

50·5 = 250 mL

Pozostała objętość

V = 500 − 250 = 250 mL

Odpowiedź

V = 250 mL
35.Skale oceny klinicznej

Odpowiedź: MFS = 80

Skala ryzyka upadku Morse’a: sześć pozycji. Upadki w wywiadzie: nie 0, tak 25. Diagnoza dodatkowa: nie 0, tak 15. Pomoc w poruszaniu się: brak, leżenie w łóżku lub pomoc pielęgniarki 0; kule, laska lub chodzik 15; trzymanie się mebli 30. Terapia dożylna lub wkłucie zamknięte: nie 0, tak 20. Chód: prawidłowy, leżenie w łóżku lub wózek inwalidzki 0; słaby 10; zaburzony 20. Stan psychiczny: zna swoje ograniczenia 0; przecenia lub zapomina o ograniczeniach 15. Suma wynosi od 0 do 125. Punkty odcięcia ryzyka różnią się między szpitalami; często stosuje się 0–24 niskie, 25–44 umiarkowane i 45 lub więcej wysokie.

Oceń każdą pozycję

upadki w wywiadzie w ciągu ostatnich 3 miesięcy: tak → 25
diagnoza dodatkowa: nie → 0
pomoc w poruszaniu się: trzyma się mebli → 30
terapia dożylna lub wkłucie zamknięte: nie → 0
chód: słaby → 10
stan psychiczny: przecenia lub zapomina o ograniczeniach → 15

Dodaj

Suma w skali Morse’a = 25 + 0 + 30 + 0 + 10 + 15 = 80

Odpowiedź

MFS = 80
36.Skale oceny klinicznej

Odpowiedź: niski

Skala Apgar: pięć objawów, każdy oceniany na 0, 1 lub 2, sprawdzanych w 1. i 5. minucie po urodzeniu. Wygląd (kolor skóry): sine lub blade 0, różowy tułów z sinymi kończynami 1, różowe całe ciało 2. Tętno: brak 0, poniżej 100/min 1, 100/min lub więcej 2. Reakcja na bodźce (odruchowa drażliwość): brak 0, grymas 1, płacz, kaszel lub kichnięcie 2. Napięcie mięśniowe (aktywność): wiotkie 0, pewne zgięcie 1, aktywne ruchy 2. Oddychanie: brak 0, wolne lub nieregularne ze słabym płaczem 1, dobre z silnym płaczem 2. Suma 7–10 jest uspokajająca, 4–6 umiarkowanie nieprawidłowa, a 0–3 niska.

Oceń każdy objaw

Wygląd: sine lub blade zabarwienie skóry na całym ciele → 0
Tętno: 85/min → 1
Reakcja na bodźce: brak reakcji na bodźce → 0
Aktywność: wiotkie kończyny bez napięcia mięśniowego → 0
Oddychanie: wolne, nieregularne oddychanie ze słabym płaczem → 1

Dodaj

APGAR = 0 + 1 + 0 + 0 + 1 = 2

Interpretacja

2 → niski

Odpowiedź

niski

Przy wyniku poniżej 7 w 5. minucie ocenę zwykle powtarza się co 5 minut do 20. minuty.

37.Interpretacja gazometrii krwi tętniczej

Odpowiedź: HCO₃⁻ = 25,5 mmol/L

Oczekiwana kompensacja: w kwasicy metabolicznej wzór Wintera przewiduje PaCO₂ = 1,5·HCO₃⁻ + 8 ± 2 mmHg; zmierzona wartość powyżej tego zakresu wskazuje na dodatkową kwasicę oddechową, a poniżej na dodatkową zasadowicę oddechową. Luka anionowa AG = Na⁺ − (Cl⁻ + HCO₃⁻), prawidłowo około 8–12 mmol/L, odróżnia kwasicę metaboliczną z podwyższoną luką od kwasicy z prawidłową luką; niskie stężenie albumin maskuje podwyższoną lukę (dodaj 2,5 na każdy g/dL, o który albuminy są poniżej 4,0). Współczynnik delta (AG − 12)/(24 − HCO₃⁻) w przedziale od około 0,8 do 2 odpowiada czystej kwasicy z podwyższoną luką (niektóre podręczniki przyjmują 1 zamiast 0,8), wartość niższa dodatkowej kwasicy z prawidłową luką, a wartość powyżej 2 dodatkowej zasadowicy metabolicznej.

Zmiana PaCO₂

|55 − 40| = 15 mmHg → 1,5 × 10 mmHg

Oczekiwane HCO₃⁻

HCO₃⁻ = 24 + 1·1,5 = 25,5 mmol/L

Odpowiedź

HCO₃⁻ = 25,5 mmol/L
38.Interpretacja gazometrii krwi tętniczej

Odpowiedź: Gradient A–a = 69,4 mmHg

Wartości pochodne: obliczona osmolalność surowicy to 2·Na⁺ + glukoza + mocznik, gdy wszystkie wartości są w mmol/L (2·Na⁺ + glukoza/18 + BUN/2,8, gdy glukoza i BUN są w mg/dL); norma wynosi około 275–295 mOsm/kg. Wskaźnik P/F to PaO₂ podzielone przez FiO₂ jako ułamek. Ciśnienie tlenu pęcherzykowego na poziomie morza to PAO₂ = FiO₂·(760 − 47) − PaCO₂/0,8 mmHg, a gradient A–a to PAO₂ − PaO₂.

Tlen pęcherzykowy

PAO₂ = 0,3·713 − 42/0,8 = 213,9 − 52,5 = 161,4 mmHg

Gradient

A–a = 161,4 − 92 = 69,4 mmHg

Odpowiedź

Gradient A–a = 69,4 mmHg
39.Interpretacja zapisu rytmu EKG

Odpowiedź: QTc = 0,404 s

QT i QTc: odstęp QT biegnie od początku zespołu QRS do końca załamka T. Skraca się wraz ze wzrostem częstości akcji serca, dlatego koryguje się go o częstość za pomocą odstępu R–R w sekundach: QTc według Bazetta = QT/√RR, a QTc według Fridericii = QT/∛RR. Wzór Bazetta jest używany w większości podręczników; nadmiernie koryguje przy szybkiej częstości, gdzie preferuje się wzór Fridericii. Granice różnią się w zależności od źródła: QTc powyżej około 0,45 s u mężczyzn lub 0,46 s u kobiet zwykle uznaje się za wydłużony, a powyżej 0,50 s za znacznie wydłużony.

Pomiar

QT = 10,5 × 0,04 = 0,42 s
RR = 28 × 0,04 = 1,12 s

Wzór Fridericii

QTc = 0,42/∛1,12 = 0,42/1,038 = 0,404 s

Odpowiedź

QTc = 0,404 s

W zwykłych granicach (około 0,45 s dla mężczyzn, 0,46 s dla kobiet). (404 ms)

40.Interpretacja zapisu rytmu EKG

Odpowiedź: asystolia

Rytmy komorowe: częstoskurcz komorowy to seria co najmniej trzech szerokich (0,12 s lub więcej) zespołów pod rząd z częstością powyżej 100/min, zwykle 150–250/min, regularna, bez związanych załamków P. Migotanie komór to chaotyczny, nieregularny przebieg bez możliwych do zidentyfikowania załamków P, zespołów QRS ani załamków T i bez możliwej do policzenia częstości. Asystolia to prawie płaska linia bez czynności komór; płaską linię zawsze potwierdza się, sprawdzając pacjenta, elektrody, wzmocnienie oraz drugie odprowadzenie. W wytycznych resuscytacji VF i VT bez tętna to rytmy do defibrylacji, a asystolia nie.

Pięć kroków

1. Częstość: brak możliwej do policzenia częstości komór.
2. Rytm: brak; linia prawie płaska.
3. Załamki P: nie da się ich zidentyfikować.
4. Odstęp PR: nie da się zmierzyć.
5. QRS: brak zespołów QRS.

Interpretacja

asystolia

Odpowiedź

asystolia

Płaską linię zawsze się weryfikuje: sprawdź pacjenta, elektrody i wzmocnienie oraz obejrzyj drugie odprowadzenie, ponieważ luźna elektroda lub drobnofalowe VF mogą wyglądać jak asystolia.

To niezależne materiały do ćwiczeń. ExamProblems nie jest powiązane z organizacją przeprowadzającą ten egzamin ani przez nią rekomendowane, a nazwa egzaminu służy wyłącznie do opisu treści. NCLEX®, NCLEX-RN® and NCLEX-PN® są znakami towarowymi the National Council of State Boards of Nursing, Inc. (NCSBN), organizacji niezwiązanej z ExamProblems, która go nie popiera i nie odpowiada za jego poprawność.

ExamProblems · examproblems.com/courses/nclex-rn-practice-questions