Pytania ćwiczeniowe w stylu NCLEX (RN): zestaw na powtórkę

Wzory, najważniejsze kroki metod dla każdego tematu i 40 zadań do ćwiczenia, z pełnymi rozwiązaniami na końcu.

Nowe zadaniaWróć do przedmiotu

W oknie drukowania wybierz „Zapisz jako PDF”, aby zachować kopię na swoim urządzeniu.

1Wzory i metody

Kontrola zakażeń i bezpieczeństwo pacjenta

Metoda

  1. Zacznij od standardowych środków ostrożności u każdego pacjenta: higiena rąk, środki ochrony indywidualnej odpowiednie do spodziewanej ekspozycji, bezpieczne postępowanie z ostrymi narzędziami.
  2. Dodaj środki ostrożności zależnie od drogi szerzenia: kontaktowe (fartuch, rękawiczki), kropelkowe (maseczka chirurgiczna), powietrzne (N95, pokój z ujemnym ciśnieniem).
  3. Utrzymuj sterylne przedmioty sterylnymi: jeśli masz wątpliwości, nie są sterylne; wymień, nigdy nie wycieraj.
  4. Zapobiegaj szkodom w otoczeniu: środki zapobiegania upadkom, przymus bezpośredni tylko w ostateczności, RACE i PASS w pożarze.
  5. Sprawdź zasady podawania leków, dwa identyfikatory i dodatkowe zabezpieczenia dla leków wysokiego ryzyka; zgłaszaj błędy i zdarzenia niemal błędne (near miss).

Ustalanie priorytetów i delegowanie

Metoda

  1. Zapytaj, co najszybciej zaszkodzi pacjentowi, jeśli nic się nie zrobi.
  2. Zastosuj ABC (C-A-B w zatrzymaniu krążenia), a następnie hierarchię Maslowa: potrzeby fizjologiczne przed bezpieczeństwem, bezpieczeństwo przed potrzebami psychologicznymi.
  3. Porównaj opcje: ostre przed przewlekłym, niestabilne przed stabilnym, nieoczekiwane przed oczekiwanym, ogólnoustrojowe przed miejscowym, i porównaj każdy objaw ze stanem wyjściowym pacjenta.
  4. Oceń, zanim zadziałasz, chyba że to stan nagły; wtedy wybierz krok, od którego zależą pozostałe.
  5. Przy delegowaniu sprawdź pięć zasad: zadanie, okoliczności, osoba, polecenia i nadzór. Ocena, edukacja i ewaluacja pozostają przy pielęgniarce (RN).

Wartości laboratoryjne i elektrolity

Metoda

  1. Porównaj wartość z zakresem referencyjnym laboratorium, a następnie ze stanem wyjściowym i trendem pacjenta.
  2. Sprawdź próbkę: hemoliza, opóźnienie lub krew pobrana w pobliżu wlewu dożylnego mogą dać fałszywe wyniki.
  3. Powiąż wartość z typowymi objawami oraz z lekami i stanami, które ją powodują.
  4. Szukaj interakcji: niski potas lub magnez zwiększa toksyczność digoksyny; odwodnienie zwiększa stężenie litu.
  5. Działaj dla pacjenta: oceń, wstrzymaj lek, jeśli stężenie jest niebezpieczne, powtórz na głos wartości krytyczne i poinformuj osobę zlecającą.

Choroby wewnętrzne i chirurgiczne: układ krążenia i oddechowy

Metoda

  1. Nazwij problem: niewydolność pompy, zamknięta tętnica, rytm serca, zakrzep, zwężenie dróg oddechowych, zakażenie albo problem z urządzeniem.
  2. Najpierw sprawdź objawy zagrożenia: hipoksję, hipotensję, ból w klatce piersiowej, nowe splątanie, zimną kończynę bez tętna.
  3. Dopasuj tlen do pacjenta: 94–98% u większości, 88–92% u osób zagrożonych retencją CO₂.
  4. Połącz każdy lek z jego badaniem i ryzykiem: warfaryna i INR, heparyna i aPTT oraz płytki krwi, diuretyki i potas.
  5. Wybierz bezpieczne pierwsze działanie, następnie eskaluj i oceń ponownie.

Choroby wewnętrzne i chirurgiczne: neurologia, endokrynologia i nerki

Metoda

  1. Sprawdź glikemię u każdego pacjenta z nowym splątaniem, osłabieniem lub napadem drgawek.
  2. Traktuj poziom świadomości jako najwcześniejszy sygnał ostrzegawczy problemów z mózgiem; źrenice i triada Cushinga pojawiają się późno.
  3. W stanach nagłych w cukrzycy odróżnij DKA (ketony, kwasica) od HHS (bardzo wysoka osmolalność, odwodnienie); najpierw podaj płyny.
  4. Przy zaburzeniach sodu i wody ustal, czy ADH jest w nadmiarze (SIADH), czy go brakuje (moczówka prosta), a przewlekłe zmiany koryguj powoli.
  5. Przy problemach z nerkami przypisz przyczynę do przednerkowej, wewnątrznerkowej lub pozanerkowej i obserwuj potas oraz płyny.

Choroby wewnętrzne i chirurgiczne: przewód pokarmowy, okres okołooperacyjny i onkologia

Metoda

  1. Zapytaj, co może być ukryte: krwawienie wewnętrzne, zakażenie bez gorączki, hipowentylacja przy prawidłowym SpO₂.
  2. Wykorzystaj czas, jaki upłynął po operacji, aby zawęzić powikłania: krwawienie w ciągu godzin, problemy z klatką piersiową w ciągu dni, problemy z raną i przeciek później.
  3. Przy bólu oceń go, zastosuj analgezję multimodalną, oceń ponownie i monitoruj sedację przy każdym opioidzie.
  4. U chorych na raka każdą chorobę w okresie nadiru traktuj jak sepsę neutropeniczną i poznaj stany nagłe w onkologii.
  5. Przy oparzeniach licz tylko obszary częściowej i pełnej grubości skóry, zacznij odliczanie wg Parklanda od chwili oparzenia i dostosowuj płyny do diurezy.

Pielęgniarstwo położnicze

Metoda

  1. Umieść kobietę w czasie: tydzień ciąży, okres porodu lub doba po porodzie, i zdecyduj, co jest w tym momencie prawidłowe.
  2. Szukaj pacjenta w niebezpieczeństwie: matki, płodu lub noworodka, albo kilku z nich naraz.
  3. Połącz objaw z przyczyną: VEAL CHOP dla deceleracji, cztery T dla krwawienia, BUBBLE-HE po porodzie.
  4. Najpierw wybierz działanie, które poprawia przepływ krwi i dotlenienie (ułożenie na boku, wstrzymanie oksytocyny, masaż dna macicy), potem eskaluj.

Pielęgniarstwo pediatryczne

Metoda

  1. Najpierw zanotuj wiek dziecka: od niego zależą prawidłowe parametry życiowe, kamienie milowe rozwoju i właściwa skala bólu.
  2. Oceń drożność dróg oddechowych, oddychanie i krążenie, pamiętając, że dzieci się kompensują, a potem szybko się pogarszają.
  3. Dopasuj działanie do etapu rozwoju i włącz rodzinę.
  4. Sprawdź, czy odpowiedź jest bezpieczna dla dziecka: dawka zależna od masy ciała, bez aspiryny w chorobie wirusowej, bez kodeiny poniżej 12. roku życia.

Pielęgniarstwo psychiatryczne

Metoda

  1. Ustal, czy istnieje bezpośrednie zagrożenie: samobójstwo, przemoc, stan nagły związany z lekami lub choroba somatyczna.
  2. Najpierw działaj na rzecz bezpieczeństwa: obserwuj, usuń środki, deeskaluj, odstaw szkodliwy lek, wezwij pomoc.
  3. Wybierz odpowiedź terapeutyczną: uznaj uczucia, przedstaw rzeczywistość, unikaj fałszywego uspokajania i pytań „dlaczego”.
  4. Szanuj prawa pacjenta: najmniej restrykcyjna opcja, zgoda i poufność wraz z jej granicami.

Obliczenia pielęgniarskie i przeliczanie jednostek

Kroki metryczne
1 kg = 1000 g, 1 g = 1000 mg, 1 mg = 1000 mcg, 1 L = 1000 mL
Masa i długość
1 kg = 2,2 lb, 1 lb = 16 oz, 1 in = 2,54 cm, 1 ft = 12 in
Miary domowe
1 tsp = 5 mL, 1 tbsp = 15 mL, 1 fl oz = 30 mL, 1 cup = 8 fl oz = 240 mL
Temperatura
°C = (°F − 32)·5/9, °F = °C·9/5 + 32
Zegar 24-godzinny
godziny PM 1–11: dodaj 12; 12 AM = 00:xx; 12 PM = 12:xx
Szybkość dawkowania
mcg/min × 60/1000 = mg/h
Współczynniki laboratoryjne
glukoza 1 mmol/L = 18 mg/dL; kreatynina 1 mg/dL = 88,4 µmol/L; Hb 1 g/dL = 10 g/L

Metoda

  1. Zapisz daną wielkość z jednostką i jednostkę, którą chcesz otrzymać.
  2. Wybierz odpowiednik: 1000 między kg, g, mg i mcg lub L i mL; 1 kg = 2,2 lb; 1 łyżeczka = 5 mL, 1 łyżka stołowa = 15 mL, 1 fl oz = 30 mL, 1 szklanka = 240 mL.
  3. Zapisz to jako ułamek tak, aby niechciana jednostka się skróciła; dla szybkości użyj jednego ułamka na każdą zmieniającą się jednostkę.
  4. Sprawdź kierunek: mniejsza jednostka daje większą liczbę.
  5. Zaokrąglaj tylko ostateczną odpowiedź, z dokładnością podaną w pytaniu.

Obliczanie dawek

Dawka ze stężenia
objętość = dawka / stężenie
Dawka zależna od masy ciała
dawka = mg/kg × masa ciała
Tabletki
liczba = dawka / dawka w tabletce
Jednostki
1 g = 1000 mg, 1 mg = 1000 mcg

Metoda

  1. Przelicz zleconą dawkę i moc preparatu na tę samą jednostkę.
  2. Użyj wzoru „potrzebne przez dostępne razy ilość”: (D/H) × Q.
  3. Przy dawkach zależnych od masy ciała najpierw pomnóż przez masę w kg, a potem podziel dawkę dobową przez liczbę dawek.
  4. Najpierw oszacuj wynik i sprawdź, czy odpowiedź jest rozsądna.

Szybkość wlewów dożylnych

Szybkość pompy
mL/h = volume (mL)/time (h)
Szybkość kapania
drops/min = volume (mL) × drop factor / time (min)
Czas wlewu
time (h) = volume (mL)/rate (mL/h)

Metoda

  1. Prędkość pompy w mL/h: objętość podzielona przez czas w godzinach.
  2. Prędkość kroplówki w kroplach/min: objętość × współczynnik kroplenia podzielone przez czas w minutach.
  3. Pozostały czas: pozostała objętość podzielona przez prędkość.
  4. Zaokrąglaj tak, jak wymaga zadanie lub sprzęt.

Dawkowanie w pediatrii i intensywnej terapii

Dawka dobowa
mg/dobę = mg/kg/dobę × masa ciała (kg)
Liczba dawek na dobę
liczba = 24 h / odstęp między dawkami (h)
Funty na kilogramy
kg = lb / 2,2
Stężenie wlewu
jednostki/mL = jednostki w worku / objętość worka
Szybkość pompy
mL/h = dawka na godzinę / stężenie
Wlew miareczkowany
mL/h = mcg/kg/min × kg × 60 / (mcg/mL)
Dawka z prędkości pompy
mcg/kg/min = mL/h × (mcg/mL) / (60 × kg)
Jednostki
1 mg = 1000 mcg

Płyny dożylne i bilans płynów

Holliday–Segar na godzinę
4 mL/kg (pierwsze 10 kg) + 2 mL/kg (kolejne 10 kg) + 1 mL/kg (każdy kg powyżej 20)
Holliday–Segar na dobę
100 / 50 / 20 mL/kg dla tych samych przedziałów
Bilans płynów
przyjęte − wydalone
Kostki lodu
liczą się jako połowa swojej objętości
Diureza
mL/kg/h = mL / (kg × h)
Czas wlewu
czas (h) = pozostała objętość (mL) / prędkość (mL/h)
Przetoczona objętość
mL = prędkość × czas

Skale oceny klinicznej

Skala śpiączki Glasgow (GCS)
GCS = E (1–4) + V (1–5) + M (1–6) = 3–15
Apgar
5 objawów × 0–2 = 0–10; 7–10 uspokajający, 4–6 umiarkowanie nieprawidłowy, 0–3 niski
Skala Braden
5 × (1–4) + 1 × (1–3) = 6–23; ≤ 18 ryzyko
Skala ryzyka upadku Morse’a
upadki 25, diagnoza 15, pomoc 15/30, wkłucie dożylne 20, chód 10/20, stan psychiczny 15
Ryzyko według NEWS2
0–4 niskie; pojedyncze 3 niskie–średnie; 5–6 średnie; ≥ 7 wysokie
Średnie ciśnienie tętnicze (MAP)
MAP = (SBP + 2·DBP)/3 = DBP + PP/3
Ciśnienie tętna i wskaźnik wstrząsu
PP = SBP − DBP, SI = HR/SBP
Wskaźnik masy ciała
BMI = kg/m² = 703·lb/in²

Metoda

  1. Znajdź arkusz punktacji używany w pytaniu i jego zakres (GCS 3–15, Apgar 0–10, Braden 6–23, Morse 0–125).
  2. Oceń każdą pozycję osobno, dopasowując opis do jej poziomu.
  3. Dodaj punkty z pozycji i sprawdź, czy suma mieści się w zakresie.
  4. Zastosuj punkty odcięcia: w NEWS2 szukaj także każdego pojedynczego parametru dającego 3 punkty.
  5. Dla wartości pochodnych użyj MAP = (SBP + 2·DBP)/3, PP = SBP − DBP, SI = HR/SBP i BMI = kg/m².

Interpretacja gazometrii krwi tętniczej

Zakresy prawidłowe
pH 7,35–7,45, PaCO₂ 35–45 mmHg (4,7–6,0 kPa), HCO₃⁻ 22–26 mmol/L
ROME
Zaburzenie oddechowe: PaCO₂ odwrotnie do pH; metaboliczne: HCO₃⁻ zgodnie z pH
Wzór Wintersa
PaCO₂ = 1,5·HCO₃⁻ + 8 ± 2
Zasadowica metaboliczna
PaCO₂ ≈ 0,7·HCO₃⁻ + 21
Luka anionowa
AG = Na⁺ − (Cl⁻ + HCO₃⁻) ≈ 8–12
Luka anionowa skorygowana o albuminy
AG + 2,5·(4,0 − alb g/dL) = AG + 0,25·(40 − alb g/L)
Wskaźnik delta
(AG − 12)/(24 − HCO₃⁻)
Wskaźnik P/F
PaO₂/FiO₂
Równanie gazu pęcherzykowego
PAO₂ = FiO₂·(760 − 47) − PaCO₂/0,8
Osmolalność surowicy
2·Na⁺ + glucose + urea (2·Na⁺ + glucose/18 + BUN/2,8)

Metoda

  1. Odczytaj pH: poniżej 7,35 to kwasica, powyżej 7,45 zasadowica.
  2. Znajdź wartość, która to tłumaczy: PaCO₂ zmieniające się odwrotnie do pH oznacza zaburzenie oddechowe, HCO₃⁻ zmieniające się zgodnie z pH – metaboliczne.
  3. Spójrz na drugą wartość: prawidłowa oznacza brak wyrównania, nieprawidłowa w kierunku wyrównującym oznacza wyrównanie częściowe, a prawidłowe pH przy obu wartościach nieprawidłowych oznacza wyrównanie całkowite.
  4. Przy kwasicy metabolicznej porównaj PaCO₂ ze wzorem Wintersa, 1,5·HCO₃⁻ + 8 ± 2, i oblicz lukę anionową Na⁺ − (Cl⁻ + HCO₃⁻).
  5. Wysoką lukę anionową sprawdź wskaźnikiem delta, a przy niskiej albuminie – luką skorygowaną.

Interpretacja zapisu rytmu EKG

Papier (25 mm/s, 10 mm/mV)
1 mała kratka = 0,04 s, 1 duża kratka = 0,20 s, 10 mm = 1 mV
Częstość akcji serca, rytm regularny
300 ÷ duże kratki = 1500 ÷ małe kratki = 60 ÷ RR (s)
Częstość akcji serca, rytm nieregularny
Zespoły QRS w 6 s × 10
Prawidłowy odstęp PR
0,12–0,20 s
Prawidłowy czas trwania QRS
< 0.12 s
QTc (Bazett)
QT/√RR
QTc (Fridericia)
QT/∛RR
QTc (Framingham)
QT + 154·(1 − RR)
Częstości zatokowe
bradykardia < 60, prawidłowa 60–100, tachykardia > 100 /min
Częstości rytmów zastępczych
węzłowy 40–60, komorowy 20–40 /min
Szybkie rytmy
SVT 150–250 /min (wąskie), VT > 100 /min (szerokie)

Metoda

  1. Częstość: przy rytmie regularnym podziel 300 przez liczbę dużych kratek lub 1500 przez liczbę małych kratek między dwoma załamkami R; przy rytmie nieregularnym policz zespoły QRS w 6 sekundach i pomnóż przez 10.
  2. Rytm: porównaj odstępy R–R. Równe oznaczają rytm regularny; powtarzający się wzorzec to rytm regularnie nieregularny; brak jakiegokolwiek wzorca to rytm całkowicie nieregularny.
  3. Załamki P: czy w odprowadzeniu II przed każdym zespołem QRS jest dodatni załamek P, wszystkie takie same? Szukaj fal migotania lub fal o kształcie zębów piły, odwróconych załamków P i załamków P bez zespołu QRS.
  4. Odstęp PR: od początku P do początku QRS, prawidłowo 0,12–0,20 s i stały. Sprawdź, czy się wydłuża, czy pozostaje stały przed wypadnięciem pobudzenia, czy zmienia się przypadkowo.
  5. Czas trwania QRS: poniżej 0,12 s to wąski; 0,12 s lub więcej to szeroki. Następnie nazwij rytm, a dla QT użyj QTc = QT/√RR (Bazett) z czasami w sekundach.

2Zadania do ćwiczenia

1.Podstawy pielęgniarstwaŚredni

A patient with expressive aphasia after a stroke understands speech but struggles to find words. Which approach helps most?

  1. AAsk simple yes/no questions and allow plenty of time
  2. BFinish their sentences quickly for them to save them frustration
  3. CTalk to the family instead of the patient
  4. DSpeak louder and more slowly than usual
2.Podstawy pielęgniarstwaTrudny

A urine culture reports a mixed growth of several organisms. What is the most likely explanation?

  1. AThe sample was contaminated during collection
  2. BThe laboratory used the wrong test
  3. CThe patient is resistant to all antibiotics
  4. DThe patient has several serious infections at once
3.Kontrola zakażeń i bezpieczeństwo pacjentaŚredni

A patient with a severe latex allergy is booked for surgery. Which measure is commonly used?

  1. AUse latex-free supplies and schedule the patient as the first case of the day
  2. BGive the patient antihistamines before surgery and then use the normal supplies
  3. CWrap latex items in plastic before use
  4. DUse latex gloves only for short procedures
4.Kontrola zakażeń i bezpieczeństwo pacjentaTrudny

During a procedure, a nurse sees that the team is about to start without a time-out. What should the nurse do?

  1. AWait and raise the issue after the procedure is finished
  2. BSay nothing, because the surgeon is responsible for the procedure
  3. CReport it to the manager at the end of the week
  4. DSpeak up clearly and stop the start until the time-out is done
5.Ustalanie priorytetów i delegowanieŚredni

A patient with a spinal cord injury at T4 suddenly has a severe headache, flushing above the injury and a blood pressure of 200/110 mmHg. What does the nurse do first?

  1. ASit the patient upright with the legs lowered
  2. BApply extra blankets to keep the patient warm and calm
  3. CGive a warm drink and recheck the blood pressure in an hour
  4. DLay the patient flat with the legs raised
6.Ustalanie priorytetów i delegowanieTrudny

A patient at 34 weeks of pregnancy has painless, bright red vaginal bleeding. Which action should the nurse avoid?

  1. AMeasuring the blood pressure and pulse
  2. BWeighing the pads to estimate blood loss
  3. CA vaginal examination
  4. DMonitoring the fetal heart rate
7.Pielęgniarstwo kliniczneŚredni

Przyjęto pacjenta skolonizowanego MRSA. Jakie środki ostrożności są właściwe?

  1. AIzolacja w sali z podciśnieniem przez sześć miesięcy
  2. BPrzy kolonizacji nie są potrzebne żadne środki ostrożności
  3. CŚrodki ostrożności dla transmisji powietrznej z półmaską filtrującą FFP3 dla całego personelu
  4. DKontaktowe środki ostrożności z rękawiczkami, fartuchem i starannej higieny rąk
8.Pielęgniarstwo kliniczneTrudny

A nurse teaches a patient with diabetes about foot care. Which statement shows a need for further teaching?

  1. A"I will check my feet every day for cuts or blisters."
  2. B"I will see the podiatrist about hard skin."
  3. C"I will wear well-fitting shoes."
  4. D"I will walk barefoot at home to toughen my feet."
9.Wartości laboratoryjne i elektrolityŚredni

A tired patient with heavy menstrual periods has a normal hemoglobin and MCV but a ferritin of 8 ng/mL. What does this show?

  1. AIron deficiency without anemia yet
  2. BVitamin B12 deficiency anemia
  3. CA completely normal iron status
  4. DIron overload from too much iron
10.Wartości laboratoryjne i elektrolityTrudny

A patient using an insulin pump has a glucose of 300 mg/dL (16,7 mmol/L) that has not fallen 2 hours after a correction bolus through the pump. Blood ketones are 1,8 mmol/L. What is the most likely problem and action?

  1. ARebound after a hypo; give fast-acting carbohydrate and recheck in 15 minutes
  2. BInsulin overdose from the pump; suspend the pump and stop all insulin for a day
  3. CInsulin delivery failure; inject a correction dose by pen and change the set
  4. DNormal pump function; wait for the next mealtime bolus to lower the glucose
11.FarmakologiaŚredni

A patient is starting doxazosin, an alpha-1 blocker. What should the nurse advise about the first dose?

  1. AExpect a short rise in blood pressure after the dose
  2. BTake it only if the urine is darker than usual
  3. CTake it in the morning with a cup of strong coffee to stay alert
  4. DTake it at bedtime, because it can cause dizziness and fainting
12.FarmakologiaTrudny

Dlaczego w ciężkiej hiperkaliemii podaje się insulinę dożylnie z glukozą?

  1. AInsulina zwiększa wydalanie potasu przez nerki
  2. BInsulina bezpośrednio chroni mięsień sercowy przed potasem
  3. CInsulina przesuwa potas z krwi do komórek
  4. DGlukoza wiąże potas we krwi
13.Choroby wewnętrzne i chirurgiczne: układ krążenia i oddechowyŚredni

Why does a large, rapidly forming pericardial effusion lower the blood pressure?

  1. AIt causes the aortic valve to leak backwards into the ventricle
  2. BIt compresses the heart and stops the ventricles filling
  3. CIt dilates the arteries throughout the body
  4. DIt makes the heart muscle contract too strongly and too fast
14.Choroby wewnętrzne i chirurgiczne: układ krążenia i oddechowyTrudny

After intubation, breath sounds are heard on the right side of the chest but not the left. What is the most likely cause?

  1. AThe tube has entered the oesophagus
  2. BThe left lung has completely filled with fluid
  3. CThe tube cuff has burst during insertion
  4. DThe tube has entered the right main bronchus
15.Choroby wewnętrzne i chirurgiczne: neurologia, endokrynologia i nerkiŚredni

A patient on ciclosporin or tacrolimus asks about grapefruit juice. Which advice is correct?

  1. AIt has no effect on these drugs
  2. BAvoid it, because it can raise the drug levels
  3. CDrink it daily to protect the kidney
  4. DDrink it with each dose to improve the absorption
16.Choroby wewnętrzne i chirurgiczne: neurologia, endokrynologia i nerkiTrudny

The nurse has four neurology patients. Which one needs to be seen first?

  1. AA patient with Parkinson's disease whose next dose is due in one hour
  2. BA patient with a headache after a lumbar puncture this morning
  3. CA patient with Guillain–Barré syndrome whose vital capacity is falling
  4. DA patient with multiple sclerosis who is tired after physiotherapy
17.Choroby wewnętrzne i chirurgiczne: przewód pokarmowy, okres okołooperacyjny i onkologiaŚredni

What is anticipatory nausea in chemotherapy?

  1. ANausea triggered by reminders of treatment before it is given
  2. BNausea caused only by the smell of food
  3. CNausea that starts about a week after each cycle and lasts for days
  4. DNausea caused by low blood glucose
18.Choroby wewnętrzne i chirurgiczne: przewód pokarmowy, okres okołooperacyjny i onkologiaTrudny

Jaką strategię płynową zasadniczo zaleca się w pierwszych godzinach ostrego zapalenia trzustki?

  1. AUkierunkowane na cel zbilansowane krystaloidy, dostosowywane do odpowiedzi
  2. BBrak płynów dożylnych, tylko małe łyki wody doustnie
  3. CDożylna albumina zamiast jakichkolwiek krystaloidów
  4. DBardzo duże objętości, niezależnie od odpowiedzi pacjenta
19.Pielęgniarstwo położniczeŚredni

Który objaw sugeruje zatrucie siarczanem magnezu?

  1. ADiureza 60 mL/h
  2. BŻywe odruchy z klonusem
  3. CCzęstość oddechów 18/min
  4. DBrak odruchów ścięgnistych głębokich
20.Pielęgniarstwo położniczeTrudny

Kobieta w 10. tygodniu ciąży wymiotuje od kilku dni, ma ketony w moczu, straciła 6% masy ciała i ma zawroty głowy przy wstawaniu. Co jest priorytetem?

  1. ARozpoczęcie diety odchudzającej
  2. BPowiedzenie jej, że samo minie po pierwszym trymestrze i nie jest potrzebna dalsza kontrola
  3. CZalecenie jedzenia trzech dużych posiłków dziennie
  4. DWyrównanie odwodnienia płynami dożylnymi i elektrolitami zgodnie ze zleceniem
21.Pielęgniarstwo pediatryczneŚredni

What is the main purpose of medical play with a doll and real equipment before surgery?

  1. ATo test the child's intelligence
  2. BTo keep the child busy so the nurse can do other work
  3. CTo teach the child how the surgeons will do the operation
  4. DTo let the child express fears and gain a sense of control
22.Pielęgniarstwo pediatryczneTrudny

Which treatment is not routinely recommended for a typical infant with bronchiolitis?

  1. AGentle nasal suction if the nose is blocked
  2. BBronchodilators or corticosteroids
  3. CHelp with feeding or fluids if intake is poor
  4. DOxygen if the saturation is persistently low
23.Pielęgniarstwo psychiatryczneŚredni

Which feature helps distinguish normal grief from major depression?

  1. AIn grief, the person cannot feel any positive emotions or enjoy any memories of the person who died
  2. BGrief always lasts less than 2 weeks
  3. CIn grief, painful feelings come in waves and self-esteem is usually kept
  4. DIn grief, the person feels worthless and hopeless all the time
24.Pielęgniarstwo psychiatryczneTrudny

A nurse notices that a colleague smells of alcohol, has slurred speech and is about to give medicines. What should the nurse do?

  1. AReport the concern immediately to the nurse in charge, following policy, to protect patients
  2. BGive the colleague some strong coffee and let her continue with the medicine round if she says she feels fine
  3. CSay nothing, because it is not her responsibility
  4. DWait until the end of the shift, then talk privately with the colleague
25.Obliczenia pielęgniarskie i przeliczanie jednostekŚredni
9,0682 mL? mLzaokrąglij do 0,1 mL

Ćwiczenie (wymyślone wartości, nie stanowią wskazówek klinicznych). Obliczenie dawki wstrzyknięcia daje 9,0682 mL. Zasada w tym ćwiczeniu mówi, że objętości 1 mL lub większe zaokrągla się do części dziesiątych mL. Jaką wartość x zapisujesz?

9,0682 mL
x = mL
26.Obliczenia pielęgniarskie i przeliczanie jednostekTrudny
20 mcg/min? mg/h1 h = 60 min1 mg = 1000 mcg

Ćwiczenie (wymyślone wartości, nie stanowią wskazówek klinicznych). Wlew podaje 20 mcg/min. Wyraź tę szybkość dawki D w mg/h.

20 mcg/min1 h = 60 min1 mg = 1000 mcg
D = mg/h
27.Obliczanie dawekŚredni
80 kg7,5 mg/kg/dobę4× na dobęD = ? mg

Pacjent waży 80 kg. Zlecona dawka to 7,5 mg/kg na dobę, podzielona na 4 równe dawki. Ile miligramów D podaje się w jednej dawce?

80 kg7,5 mg/kg/dobę4× na dobę
D = mg
28.Obliczanie dawekTrudny
59 kg149 cmBSA = √(h·w/3600)135 mg/m²D = ? mg

Pacjent ma 149 cm wzrostu i waży 59 kg. Zlecono 135 mg/m². Korzystając ze wzoru Mostellera BSA = √(wzrost (cm) × masa ciała (kg)/3600), wyznacz dawkę D w mg.

149 cm59 kg135 mg/m²
D = mg
29.Szybkość wlewów dożylnychŚredni
500 mL60 gtt/mL8 h? gtt/min

Podaj 500 mL w ciągu 8 godzin zestawem o współczynniku 60 gtt/mL. Wyznacz szybkość kapania R w kroplach na minutę. Zaokrąglij do najbliższej liczby całkowitej.

500 mL8 h60 gtt/mL
R = gtt/min
30.Szybkość wlewów dożylnychTrudny
450 mL15 gtt/mL40 gtt/mint = ? h

Wlew kapie z szybkością 40 gtt/min przez zestaw 15 gtt/mL. W worku zostało 450 mL. Za ile godzin t worek będzie pusty? Zaokrąglij do jednego miejsca po przecinku.

40 gtt/min15 gtt/mL450 mL
t = h
31.Dawkowanie w pediatrii i intensywnej terapiiŚredni
250 szt.250 mLinsulina krótkodziałająca6 mL/h? szt./h

Ćwiczenie (wymyślone wartości, nie stanowią wskazówek klinicznych). Wlew 250 jednostek insuliny krótkodziałającej w 250 mL płynie z prędkością 6 mL/h. Ile jednostek na godzinę D otrzymuje pacjent?

250 szt./250 mL6 mL/h
D = szt./h
32.Dawkowanie w pediatrii i intensywnej terapiiTrudny
250 mg250 mLdobutamine? mL/h58 kg5 mcg/kg/min

Ćwiczenie (wymyślone wartości, nie stanowią wskazówek klinicznych). Worek zawiera dobutamine 250 mg w 250 mL. Zlecenie to 5 mcg/kg/min dla pacjenta o masie ciała 58 kg. Jaką prędkość R ustawiasz na pompie, w mL/h? Zaokrąglij do jednego miejsca po przecinku.

250 mg/250 mL5 mcg/kg/min58 kg
R = mL/h
33.Płyny dożylne i bilans płynówŚredni
PrzyjęteWydalonezmiana 8-godzinnasok200 mLherbata150 mLwoda150 mLkostki lodu100 mLWlew dożylny125 mL/h × 8 hantybiotyk dożylnie1 × 100 mLmocz275 mLmocz400 mLmocz150 mLmocz300 mLdren z rany120 mLwymiociny100 mL

Ćwiczenie (wymyślone wartości, nie stanowią wskazówek klinicznych). Karta pokazuje płyny przyjęte i wydalone przez pacjenta podczas jednej 8-godzinnej zmiany. Pacjent waży 88 kg. Wyznacz średnią diurezę U w mL/kg/h. Zaokrąglij do dwóch miejsc po przecinku.

88 kg8 hmocz: 275 mLmocz: 400 mLmocz: 150 mLmocz: 300 mLdren z rany: 120 mLwymiociny: 100 mL
U = mL/kg/h
34.Płyny dożylne i bilans płynówTrudny
1000 mL100 mL/hstart 06:1510:45: ? mL

Ćwiczenie (wymyślone wartości, nie stanowią wskazówek klinicznych). Worek 1000 mL podłączono o 06:15 i jest podawany przez pompę z prędkością 100 mL/h. Ile mL V zostanie w worku o 10:45?

1000 mL100 mL/h06:15 → 10:45
V = mL
35.Skale oceny klinicznejŚredni
3210123RR≤89–1112–2021–24≥25SpO₂≤9192–9394–95≥96powietrze / O₂O₂powietrzeSBP≤9091–100101–110111–219≥220HR≤4041–5051–9091–110111–130≥131ACVPUAC, V, P, UT °C≤35,035,1–36,036,1–38,038,1–39,0≥39,1

Ćwiczenie (wymyślone wartości, nie stanowią wskazówek klinicznych). Użyj tabeli NEWS2 (SpO₂ w skali 1) dla tych obserwacji: częstość oddechów 25/min, SpO₂ 96% z dodatkowym tlenem, ciśnienie tętnicze 118/70 mmHg, tętno 50/min, przytomny, temperatura 36,4 °C. Jaka jest łączna suma punktów NEWS2?

RR 25SpO₂ 96%O₂SBP 118HR 50AT 36,4 °C
NEWS2 =
36.Skale oceny klinicznejTrudny
uspokajającyumiarkowanie nieprawidłowyniski

Ćwiczenie (wymyślone wartości, nie stanowią wskazówek klinicznych). W 1. minucie po urodzeniu noworodek z ćwiczenia ma różowa skóra na całym ciele, tętno 60/min, grymas przy pobudzeniu, aktywne ruchy i dobre oddychanie z silnym płaczem. Oceń pacjenta w skali Apgar i kliknij, jak interpretuje się wynik.

  1. 1uspokajający
  2. 2umiarkowanie nieprawidłowy
  3. 3niski
37.Interpretacja gazometrii krwi tętniczejŚredni
pH7,357,457,50PaCO₂mmHg354549HCO₃⁻mmol/L222637niewyrównaneczęściowo wyrównanecałkowicie wyrównane

Gazometria krwi tętniczej do ćwiczeń pokazuje pH 7,50, PaCO₂ 49 mmHg (6,5 kPa) oraz HCO₃⁻ 37 mmol/L. Zaburzeniem pierwotnym jest zasadowica metaboliczna. W jakim stopniu jest wyrównane? Kliknij odpowiedź.

pH 7,50PaCO₂ 49 mmHg (6,5 kPa)HCO₃⁻ 37 mmol/L
  1. 1niewyrównane
  2. 2częściowo wyrównane
  3. 3całkowicie wyrównane
38.Interpretacja gazometrii krwi tętniczejTrudny
pH7,357,457,31PaCO₂mmHg354531HCO₃⁻mmol/L222615prawidłowe wyrównaniedodatkowa kwasica oddechowadodatkowa zasadowica oddechowa

Gazometria do ćwiczeń pokazuje kwasicę metaboliczną: pH 7,31, PaCO₂ 31 mmHg (4,1 kPa), HCO₃⁻ 15 mmol/L. Porównaj zmierzone PaCO₂ ze wzorem Wintersa. Kliknij swoją interpretację.

pH 7,31PaCO₂ 31 mmHg (4,1 kPa)HCO₃⁻ 15 mmol/L
  1. 1prawidłowe wyrównanie
  2. 2dodatkowa kwasica oddechowa
  3. 3dodatkowa zasadowica oddechowa
39.Interpretacja zapisu rytmu EKGŚredni
II25 mm/s · 10 mm/mV

Ten zapis w odprowadzeniu II pokazuje trzepotanie przedsionków o stałym stosunku przewodzenia. Znajdź częstość komór w uderzeniach na minutę.

odprowadzenie II, 25 mm/s, 10 mm/mV1 mała kratka = 0,04 s, 1 duża kratka = 0,20 sdługość zapisu 6 s
częstość komór = bpm
40.Interpretacja zapisu rytmu EKGTrudny
II25 mm/s · 10 mm/mVstawkarytmzałamki POdstęp PRCzas trwania QRS

Zinterpretuj ten zapis w odprowadzeniu II, stosując pięć kroków po kolei: częstość, rytm, załamki P, odstęp PR, czas trwania QRS. Na którym kroku znajdujesz pierwszą nieprawidłowość? Kliknij go.

odprowadzenie II, 25 mm/s, 10 mm/mV1 mała kratka = 0,04 s, 1 duża kratka = 0,20 sdługość zapisu 6 s
  1. 1stawka
  2. 2rytm
  3. 3załamki P
  4. 4Odstęp PR
  5. 5Czas trwania QRS

3Roztwory

1.Podstawy pielęgniarstwa

Odpowiedź: A · Ask simple yes/no questions and allow plenty of time

Dlaczego to jest odpowiedź

Short questions that can be answered with yes, no or a gesture, picture boards and patience let the patient communicate. Hearing is not the problem, so shouting does not help.

Odpowiedź

A · Ask simple yes/no questions and allow plenty of time
2.Podstawy pielęgniarstwa

Odpowiedź: A · The sample was contaminated during collection

Dlaczego to jest odpowiedź

A mixed growth usually means skin or perineal bacteria contaminated the sample. A clean-catch midstream sample, or a sample from the catheter sampling port, gives a more reliable result.

Odpowiedź

A · The sample was contaminated during collection
3.Kontrola zakażeń i bezpieczeństwo pacjenta

Odpowiedź: A · Use latex-free supplies and schedule the patient as the first case of the day

Dlaczego to jest odpowiedź

Latex proteins can become airborne on glove powder and settle in the room. Using a latex-safe room and supplies and scheduling the patient first, when airborne latex is lowest, reduce the risk.

Odpowiedź

A · Use latex-free supplies and schedule the patient as the first case of the day
4.Kontrola zakażeń i bezpieczeństwo pacjenta

Odpowiedź: D · Speak up clearly and stop the start until the time-out is done

Dlaczego to jest odpowiedź

The time-out is a key step to prevent wrong-patient, wrong-site and wrong-procedure errors. Any team member who sees it being skipped should speak up and halt the procedure until it is done.

Odpowiedź

D · Speak up clearly and stop the start until the time-out is done
5.Ustalanie priorytetów i delegowanie

Odpowiedź: A · Sit the patient upright with the legs lowered

Dlaczego to jest odpowiedź

Autonomic dysreflexia is an emergency in injuries at T6 or above. Sitting the patient up lowers the blood pressure; the nurse then looks for the trigger, most often a full bladder or constipation.

Odpowiedź

A · Sit the patient upright with the legs lowered
6.Ustalanie priorytetów i delegowanie

Odpowiedź: C · A vaginal examination

Dlaczego to jest odpowiedź

Painless, bright red bleeding suggests placenta previa. A vaginal examination could cause severe hemorrhage, so it is avoided until the placenta position is known.

Odpowiedź

C · A vaginal examination
7.Pielęgniarstwo kliniczne

Odpowiedź: D · Kontaktowe środki ostrożności z rękawiczkami, fartuchem i starannej higieny rąk

Dlaczego to jest odpowiedź

MRSA szerzy się głównie przez kontakt bezpośredni i pośredni, więc kontaktowe środki ostrożności, izolacja w miarę możliwości i ścisła higiena rąk ograniczają transmisję.

Odpowiedź

D · Kontaktowe środki ostrożności z rękawiczkami, fartuchem i starannej higieny rąk
8.Pielęgniarstwo kliniczne

Odpowiedź: D · "I will walk barefoot at home to toughen my feet."

Dlaczego to jest odpowiedź

Diabetic neuropathy and poor circulation mean small injuries can become ulcers. Patients should avoid walking barefoot, inspect their feet daily and get professional foot care.

Odpowiedź

D · "I will walk barefoot at home to toughen my feet."
9.Wartości laboratoryjne i elektrolity

Odpowiedź: A · Iron deficiency without anemia yet

Dlaczego to jest odpowiedź

Iron stores (ferritin) are depleted before the hemoglobin falls. A low ferritin with a normal hemoglobin indicates iron deficiency without anemia, and it is usually treated, along with the cause of blood loss.Sprawdzono w: Ferritin Blood Test · MedlinePlus (NIH) (2025); Iron deficiency anemia - Medical Encyclopedia · MedlinePlus (NIH) (2025)

Odpowiedź

A · Iron deficiency without anemia yet
10.Wartości laboratoryjne i elektrolity

Odpowiedź: C · Insulin delivery failure; inject a correction dose by pen and change the set

Dlaczego to jest odpowiedź

A high glucose that does not respond to a pump bolus, with rising ketones, suggests a kinked, blocked or dislodged cannula. Because pumps use only rapid-acting insulin, DKA can develop within hours. The usual advice is to give a correction dose by pen or syringe, change the infusion set, check glucose and ketones often, and seek help if ketones keep rising or vomiting starts.

Odpowiedź

C · Insulin delivery failure; inject a correction dose by pen and change the set
11.Farmakologia

Odpowiedź: D · Take it at bedtime, because it can cause dizziness and fainting

Dlaczego to jest odpowiedź

Alpha-1 blockers dilate blood vessels and can cause marked orthostatic hypotension after the first dose. Taking it at bedtime and rising slowly reduces the risk of falls.

Odpowiedź

D · Take it at bedtime, because it can cause dizziness and fainting
12.Farmakologia

Odpowiedź: C · Insulina przesuwa potas z krwi do komórek

Dlaczego to jest odpowiedź

Insulina aktywuje Na⁺/K⁺-ATPazę i przesuwa potas do komórek, obniżając jego stężenie w osoczu w ciągu kilku minut. Glukozę podaje się, by zapobiec hipoglikemii. Efekt jest przejściowy; potas trzeba jeszcze usunąć z organizmu.

Odpowiedź

C · Insulina przesuwa potas z krwi do komórek
13.Choroby wewnętrzne i chirurgiczne: układ krążenia i oddechowy

Odpowiedź: B · It compresses the heart and stops the ventricles filling

Dlaczego to jest odpowiedź

The pericardial sac is fairly inelastic, so fluid that collects quickly raises the pressure around the heart. The ventricles cannot fill in diastole, stroke volume falls and the blood pressure drops. This is cardiac tamponade, treated by pericardiocentesis.

Odpowiedź

B · It compresses the heart and stops the ventricles filling
14.Choroby wewnętrzne i chirurgiczne: układ krążenia i oddechowy

Odpowiedź: D · The tube has entered the right main bronchus

Dlaczego to jest odpowiedź

The right main bronchus is more in line with the trachea, so a tube pushed too far usually enters it and only the right lung is ventilated. The tube is withdrawn slightly by the team and position is rechecked. Oesophageal intubation gives no breath sounds and gastric gurgling.

Odpowiedź

D · The tube has entered the right main bronchus
15.Choroby wewnętrzne i chirurgiczne: neurologia, endokrynologia i nerki

Odpowiedź: B · Avoid it, because it can raise the drug levels

Dlaczego to jest odpowiedź

Grapefruit inhibits the CYP3A4 enzyme and can raise ciclosporin and tacrolimus levels, leading to toxicity. Patients are advised to avoid it, and to check before starting any new medicine or supplement.

Odpowiedź

B · Avoid it, because it can raise the drug levels
16.Choroby wewnętrzne i chirurgiczne: neurologia, endokrynologia i nerki

Odpowiedź: C · A patient with Guillain–Barré syndrome whose vital capacity is falling

Dlaczego to jest odpowiedź

A falling vital capacity and weak cough in Guillain–Barré syndrome warn of respiratory failure, which may need ventilation. The other patients have expected or less urgent problems.

Odpowiedź

C · A patient with Guillain–Barré syndrome whose vital capacity is falling
17.Choroby wewnętrzne i chirurgiczne: przewód pokarmowy, okres okołooperacyjny i onkologia

Odpowiedź: A · Nausea triggered by reminders of treatment before it is given

Dlaczego to jest odpowiedź

Anticipatory nausea is a conditioned response after previous poorly controlled nausea, triggered by sights or smells linked to treatment. Good antiemetic control from the first cycle helps prevent it; relaxation techniques and anxiolytics may help.

Odpowiedź

A · Nausea triggered by reminders of treatment before it is given
18.Choroby wewnętrzne i chirurgiczne: przewód pokarmowy, okres okołooperacyjny i onkologia

Odpowiedź: A · Ukierunkowane na cel zbilansowane krystaloidy, dostosowywane do odpowiedzi

Dlaczego to jest odpowiedź

Zapalenie trzustki powoduje utratę płynu do tkanek, więc wczesne płyny dożylne są ważne. Najnowsze zalecenia preferują umiarkowaną, ukierunkowaną na cel resuscytację zbilansowanymi krystaloidami, takimi jak płyn Hartmanna lub Ringera z mleczanem, dostosowywaną do częstości serca, ciśnienia krwi i diurezy, ponieważ bardzo agresywne podawanie płynów zwiększa przeciążenie bez korzyści.

Odpowiedź

A · Ukierunkowane na cel zbilansowane krystaloidy, dostosowywane do odpowiedzi
19.Pielęgniarstwo położnicze

Odpowiedź: D · Brak odruchów ścięgnistych głębokich

Dlaczego to jest odpowiedź

Zanik odruchu kolanowego jest wczesnym objawem zatrucia, po którym występują depresja oddechowa i zaburzenia świadomości. Żywe odruchy z klonusem sugerują nasilenie stanu przedrzucawkowego, a nie zatrucie magnezem.

Odpowiedź

D · Brak odruchów ścięgnistych głębokich
20.Pielęgniarstwo położnicze

Odpowiedź: D · Wyrównanie odwodnienia płynami dożylnymi i elektrolitami zgodnie ze zleceniem

Dlaczego to jest odpowiedź

To objawy niepowściągliwych wymiotów ciężarnych z odwodnieniem. Priorytetem są płyny dożylne, uzupełnienie elektrolitów, leki przeciwwymiotne i suplementy witamin, takie jak tiamina, zgodnie ze zleceniem.

Odpowiedź

D · Wyrównanie odwodnienia płynami dożylnymi i elektrolitami zgodnie ze zleceniem
21.Pielęgniarstwo pediatryczne

Odpowiedź: D · To let the child express fears and gain a sense of control

Dlaczego to jest odpowiedź

Therapeutic or medical play lets children explore equipment, act out procedures and show feelings they cannot put into words. It reduces anxiety and helps staff correct misunderstandings.

Odpowiedź

D · To let the child express fears and gain a sense of control
22.Pielęgniarstwo pediatryczne

Odpowiedź: B · Bronchodilators or corticosteroids

Dlaczego to jest odpowiedź

Guidelines advise supportive care for bronchiolitis: oxygen when needed, fluids or feeding support and suction of blocked noses. Bronchodilators, steroids and antibiotics have not been shown to help typical cases and are not routinely used.

Odpowiedź

B · Bronchodilators or corticosteroids
23.Pielęgniarstwo psychiatryczne

Odpowiedź: C · In grief, painful feelings come in waves and self-esteem is usually kept

Dlaczego to jest odpowiedź

In grief, sadness tends to come in waves linked to reminders of the loss, and positive memories and humour are possible. Pervasive worthlessness, self-loathing and hopelessness suggest depression.

Odpowiedź

C · In grief, painful feelings come in waves and self-esteem is usually kept
24.Pielęgniarstwo psychiatryczne

Odpowiedź: A · Report the concern immediately to the nurse in charge, following policy, to protect patients

Dlaczego to jest odpowiedź

An impaired nurse is a risk to patients. The concern is reported at once through the proper channel so the colleague can be removed from patient care and offered support through the organisation's procedures.

Odpowiedź

A · Report the concern immediately to the nurse in charge, following policy, to protect patients
25.Obliczenia pielęgniarskie i przeliczanie jednostek

Odpowiedź: x = 9,1 mL

Zaokrąglanie: spójrz na cyfrę tuż za miejscem, do którego zaokrąglasz: 5 lub więcej zaokrągla w górę, 4 lub mniej zostawia cyfrę bez zmian. Zaokrąglaj tylko ostateczną odpowiedź, nigdy kroków pośrednich. Typowe zasady egzaminacyjne: objętości 1 mL lub większe do części dziesiątych, objętości poniżej 1 mL do części setnych, szybkość kapania do pełnych kropli, a masy do jednego miejsca po przecinku; zawsze stosuj zasadę podaną w pytaniu.

Cyfra na miejscu: części dziesiąte

9.0682 → 0

Decyduje tylko następna cyfra

9,0682 → 6
6 to 5 lub więcej, więc zaokrąglij 0 w górę.
Dalsze cyfry (82) się nie liczą: zaokrąglaj raz, nigdy krok po kroku.

Zaokrąglij

x = 9,1 mL

Odpowiedź

x = 9,1 mL
26.Obliczenia pielęgniarskie i przeliczanie jednostek

Odpowiedź: D = 1,2 mg/h

Analiza wymiarowa: zapisz daną wielkość, a następnie mnóż przez czynniki przeliczeniowe zapisane jako ułamki (np. 60 min/1 h lub 1 mg/1000 mcg), tak aby każda niechciana jednostka pojawiła się raz w liczniku i raz w mianowniku i się skróciła. Gdy zostanie tylko szukana jednostka, oblicz wynik. Używaj odpowiedników podanych w pytaniu i zaokrąglaj tylko ostateczną odpowiedź.

Ułóż łańcuch przeliczeń

D = 20 mcg/min × (60 min/1 h) × (1 mg/1000 mcg)

Oblicz

D = 20·60/1000 = 1,2 mg/h

Odpowiedź

D = 1,2 mg/h
27.Obliczanie dawek

Odpowiedź: D = 150 mg

Obliczanie dawki: ilość do podania to dawka zlecona podzielona przez moc preparatu, razy ilość, w jakiej ta moc występuje: ilość = (dawka zlecona/moc) × objętość. Zawsze ujednolicaj jednostki (najpierw zamień g na mg, mg na µg) i sprawdzaj, czy wynik ma sens.

Łącznie na dobę

7,5·80 = 600 mg

Na dawkę

D = 600/4 = 150 mg

Odpowiedź

D = 150 mg
28.Obliczanie dawek

Odpowiedź: D = 211 mg

Body-surface-area dosing: many cytotoxic and some paediatric doses are prescribed per square metre of body surface area: dose (mg) = dose per m² × BSA (m²). The Mosteller formula estimates BSA = √(height (cm) × weight (kg)/3600).

Powierzchnia ciała

BSA = √(149·59/3600) = √2,442 = 1,563 m²

Dawka

D = 135·1,563 = 211 mg

Odpowiedź

D = 211 mg
29.Szybkość wlewów dożylnych

Odpowiedź: R = 63 gtt/min

Szybkość wlewu: pompę ustawia się w mL/h = objętość/czas w godzinach. Wlew grawitacyjny liczy się w kroplach na minutę: gtt/min = objętość (mL) × współczynnik kroplowy (gtt/mL)/czas (min). Współczynnik kroplowy jest podany na opakowaniu zestawu: zestawy makrokroplowe dają 10, 15 lub 20 gtt/mL (zestawy do krwi w USA często 10 gtt/mL, w Wielkiej Brytanii 15), a mikrokroplowe 60 gtt/mL. Zawsze używaj współczynnika kroplowego podanego w zadaniu lub na opakowaniu.

Czas w minutach

8·60 = 480 min

Szybkość kapania

R = 500·60/480 = 62,5 ≈ 63 gtt/min

Odpowiedź

R = 63 gtt/min

Przy łóżku zaokrąglasz do najbliższej pełnej kropli: 63 gtt/min.

30.Szybkość wlewów dożylnych

Odpowiedź: t = 2,8 h

Szybkość wlewu: pompę ustawia się w mL/h = objętość/czas w godzinach. Wlew grawitacyjny liczy się w kroplach na minutę: gtt/min = objętość (mL) × współczynnik kroplowy (gtt/mL)/czas (min). Współczynnik kroplowy jest podany na opakowaniu zestawu: zestawy makrokroplowe dają 10, 15 lub 20 gtt/mL (zestawy do krwi w USA często 10 gtt/mL, w Wielkiej Brytanii 15), a mikrokroplowe 60 gtt/mL. Zawsze używaj współczynnika kroplowego podanego w zadaniu lub na opakowaniu.

Szybkość w mL/h

40·60/15 = 160 mL/h

Pozostały czas

t = 450/160 = 2,813 ≈ 2,8 h

Odpowiedź

t = 2,8 h
31.Dawkowanie w pediatrii i intensywnej terapii

Odpowiedź: D = 6 szt./h

Wlewy heparyny i insuliny: stężenie = jednostki w worku/objętość worka (jednostki/mL). Prędkość pompy (mL/h) = jednostki na godzinę/stężenie, a jednostki na godzinę = mL/h × stężenie. Przy zleceniu zależnym od masy ciała najpierw jednostki/h = jednostki/kg/h × masa ciała. Objętość bolusa = potrzebne jednostki/moc fiolki. Liczby służą wyłącznie do ćwiczeń; przy pacjencie zawsze postępuj zgodnie z lokalnymi procedurami i zlecaj podwójną kontrolę dawek wysokiego ryzyka.

Stężenie

250/250 = 1 szt./mL

Jednostki na godzinę

D = 6·1 = 6 szt./h

Odpowiedź

D = 6 szt./h
32.Dawkowanie w pediatrii i intensywnej terapii

Odpowiedź: R = 17,4 mL/h

Wlewy miareczkowane: najpierw wyznacz stężenie w mcg/mL (mg × 1000/mL). Przy zleceniu zależnym od masy ciała mcg/min = mcg/kg/min × masa ciała. Następnie mL/h = mcg/min × 60/stężenie. Licząc wstecz, mcg/kg/min = mL/h × stężenie/(60 × masa ciała). Liczby służą wyłącznie do ćwiczeń; przy pacjencie zawsze postępuj zgodnie z lokalnymi procedurami i zlecaj podwójną kontrolę dawek wysokiego ryzyka.

Stężenie

250 mg = 250 000 mcg
250 000/250 = 1000 mcg/mL

Dawka na minutę i na godzinę

5·58 = 290 mcg/min
290·60 = 17400 mcg/h

Szybkość pompy

R = 17400/1000 = 17,4 mL/h

Odpowiedź

R = 17,4 mL/h
33.Płyny dożylne i bilans płynów

Odpowiedź: U = 1,6 mL/kg/h

Płyny przyjęte i wydalone: do przyjętych wlicza się wszystko, co wchodzi (płyny doustne, wlewy dożylne, leki dożylne i przepłukania, żywienie przez zgłębnik); kostki lodu liczą się jako połowa swojej objętości. Do wydalonych wlicza się mocz, drenaże, wymiociny i inne straty. Bilans = suma przyjętych − suma wydalonych; bilans ujemny oznacza stratę netto. Liczby służą wyłącznie do ćwiczeń; przy pacjencie zawsze postępuj zgodnie z lokalnymi procedurami i zlecaj podwójną kontrolę dawek wysokiego ryzyka.

Suma moczu

275 + 400 + 150 + 300 = 1125 mL

Na kilogram na godzinę

U = 1125/(88·8) = 1,598 ≈ 1,6 mL/kg/h

Odpowiedź

U = 1,6 mL/kg/h
34.Płyny dożylne i bilans płynów

Odpowiedź: V = 550 mL

Czas wlewu: czas (h) = objętość do przetoczenia (mL)/prędkość (mL/h); użyj objętości pozostałej w worku, a nie pojemności worka. Przetoczona objętość = prędkość × czas. Godziny dziesiętne zamieniaj na godziny i minuty, mnożąc część ułamkową × 60 (0,5 h = 30 min, a nie 50 min). Liczby służą wyłącznie do ćwiczeń; przy pacjencie zawsze postępuj zgodnie z lokalnymi procedurami i zlecaj podwójną kontrolę dawek wysokiego ryzyka.

Czas, który upłynął

06:15 → 10:45 = 4,5 h

Przetoczona objętość

100·4,5 = 450 mL

Pozostała objętość

V = 1000 − 450 = 550 mL

Odpowiedź

V = 550 mL
35.Skale oceny klinicznej

Odpowiedź: NEWS2 = 6

NEWS2 (National Early Warning Score 2, Royal College of Physicians 2017): oceń każdy z siedmiu parametrów według tabeli (częstość oddechów, SpO₂ w skali 1, oddychanie powietrzem lub dodatkowym tlenem, ciśnienie skurczowe, tętno, stan świadomości w skali ACVPU i temperatura) i dodaj punkty. Ryzyko kliniczne: 0–4 niskie; wynik 3 w którymkolwiek pojedynczym parametrze niskie–średnie; 5–6 średnie; 7 lub więcej wysokie. Suma 5 lub więcej wymaga pilnej reakcji.

Oceń każdy parametr

RR 25/min → 3
SpO₂ 96% → 0
na tlenie → 2
SBP 118 mmHg → 0
HR 50/min → 1
przytomny (A) → 0
T 36,4 °C → 0

Dodaj

NEWS2 = 3 + 0 + 2 + 0 + 1 + 0 + 0 = 6

Odpowiedź

NEWS2 = 6
36.Skale oceny klinicznej

Odpowiedź: uspokajający

Skala Apgar: pięć objawów, każdy oceniany na 0, 1 lub 2, sprawdzanych w 1. i 5. minucie po urodzeniu. Wygląd (kolor skóry): sine lub blade 0, różowy tułów z sinymi kończynami 1, różowe całe ciało 2. Tętno: brak 0, poniżej 100/min 1, 100/min lub więcej 2. Reakcja na bodźce (odruchowa drażliwość): brak 0, grymas 1, płacz, kaszel lub kichnięcie 2. Napięcie mięśniowe (aktywność): wiotkie 0, pewne zgięcie 1, aktywne ruchy 2. Oddychanie: brak 0, wolne lub nieregularne ze słabym płaczem 1, dobre z silnym płaczem 2. Suma 7–10 jest uspokajająca, 4–6 umiarkowanie nieprawidłowa, a 0–3 niska.

Oceń każdy objaw

Wygląd: różowa skóra na całym ciele → 2
Tętno: 60/min → 1
Reakcja na bodźce: grymas przy pobudzeniu → 1
Aktywność: aktywne ruchy → 2
Oddychanie: dobre oddychanie z silnym płaczem → 2

Dodaj

APGAR = 2 + 1 + 1 + 2 + 2 = 8

Interpretacja

8 → uspokajający

Odpowiedź

uspokajający
37.Interpretacja gazometrii krwi tętniczej

Odpowiedź: częściowo wyrównane

Czytanie gazometrii (ROME): najpierw pH: poniżej 7,35 to kwasica krwi, powyżej 7,45 zasadowica krwi. Potem znajdź wartość, która to tłumaczy. PaCO₂ (norma 35–45 mmHg, 4,7–6,0 kPa) to część oddechowa i w zaburzeniu oddechowym zmienia się odwrotnie do pH; HCO₃⁻ (norma 22–26 mmol/L) to część metaboliczna i zmienia się w tym samym kierunku co pH (ROME: Respiratory Opposite, Metabolic Equal). Druga wartość pokazuje wyrównanie: prawidłowa oznacza brak wyrównania; nieprawidłowa w kierunku, który przywraca pH, gdy pH jest nadal nieprawidłowe, oznacza wyrównanie częściowe; prawidłowe pH przy obu wartościach nieprawidłowych oznacza wyrównanie całkowite. Zakresy różnią się nieco między laboratoriami; to wartości do ćwiczeń.

ROME, wartość po wartości

pH 7,50: zasadowica krwi (powyżej 7,45)
PaCO₂ 49 mmHg: wysoki (35–45)
HCO₃⁻ 37 mmol/L: wysoki (22–26)

Wyrównanie

Klinicznie sprawdź też oczekiwaną kompensację: w zasadowicy metabolicznej PaCO₂ ≈ 0,7·HCO₃⁻ + 21 = 44,9–48,9 mmHg, więc zmierzone 49 mmHg wskazuje na dodatkowa kwasica oddechowa (zaburzenie mieszane). Powyższa odpowiedź to klasyfikacja egzaminacyjna metodą ROME.

częściowo wyrównane

Odpowiedź

częściowo wyrównane
38.Interpretacja gazometrii krwi tętniczej

Odpowiedź: prawidłowe wyrównanie

Oczekiwana kompensacja: w kwasicy metabolicznej wzór Wintera przewiduje PaCO₂ = 1,5·HCO₃⁻ + 8 ± 2 mmHg; zmierzona wartość powyżej tego zakresu wskazuje na dodatkową kwasicę oddechową, a poniżej na dodatkową zasadowicę oddechową. Luka anionowa AG = Na⁺ − (Cl⁻ + HCO₃⁻), prawidłowo około 8–12 mmol/L, odróżnia kwasicę metaboliczną z podwyższoną luką od kwasicy z prawidłową luką; niskie stężenie albumin maskuje podwyższoną lukę (dodaj 2,5 na każdy g/dL, o który albuminy są poniżej 4,0). Współczynnik delta (AG − 12)/(24 − HCO₃⁻) w przedziale od około 0,8 do 2 odpowiada czystej kwasicy z podwyższoną luką (niektóre podręczniki przyjmują 1 zamiast 0,8), wartość niższa dodatkowej kwasicy z prawidłową luką, a wartość powyżej 2 dodatkowej zasadowicy metabolicznej.

Oczekiwane PaCO₂

1,5·15 + 8 = 30,5 → 28,5–32,5 mmHg

Porównaj

zmierzone: 31 mmHg → prawidłowe wyrównanie

Odpowiedź

prawidłowe wyrównanie
39.Interpretacja zapisu rytmu EKG

Odpowiedź: częstość komór = 75 bpm

Kryteria rytmów (odprowadzenie II): rytm zatokowy ma dodatni załamek P przed każdym zespołem QRS, stały odstęp PR 0,12–0,20 s i wąski zespół QRS: prawidłowy rytm zatokowy 60–100/min, bradykardia zatokowa poniżej 60, tachykardia zatokowa powyżej 100. Migotanie przedsionków: brak załamków P, falująca linia podstawowa i całkowicie nieregularny odstęp R–R. Trzepotanie przedsionków: fale trzepotania o kształcie zębów piły z częstością około 250–350/min i stałym stosunkiem przewodzenia, np. 2:1 lub 4:1. Blok AV I stopnia: rytm zatokowy ze stałym odstępem PR powyżej 0,20 s. Rytm węzłowy: wąski zespół QRS z częstością 40–60/min i nieobecnymi lub odwróconymi załamkami P (PR poniżej 0,12 s lub P po zespole QRS). PVC to przedwczesny, szeroki (0,12 s lub więcej), dziwaczny zespół QRS bez załamka P, z załamkiem T skierowanym w przeciwną stronę i zwykle z pełną przerwą wyrównawczą; w bigeminii co drugie pobudzenie jest PVC.

Fale trzepotania

F–F = 5 małych kratek = 0,20 s → 1500 ÷ 5 = 300 na minutę

Zespoły QRS

R–R = 20 małych kratek = 0,80 s → 1500 ÷ 20 = 75 na minutę
stosunek przewodzenia = 300 ÷ 75 = 4:1

Odpowiedź

częstość komór = 75 bpm
40.Interpretacja zapisu rytmu EKG

Odpowiedź: rytm

Pięć kroków dla każdego zapisu: 1. częstość (metoda 300 lub 1500, albo 6-sekundowa, jeśli rytm jest nieregularny); 2. rytm: czy odstępy R–R są jednakowe; 3. załamki P: obecne, dodatnie w odprowadzeniu II, po jednym przed każdym zespołem QRS i wszystkie takie same; 4. odstęp PR: 0,12–0,20 s i stały; 5. czas trwania QRS: poniżej 0,12 s. Dopiero po tych pięciu krokach nazwij rytm. Prawidłowy rytm zatokowy spełnia wszystkie pięć: 60–100/min, regularny, dodatni załamek P przed każdym zespołem QRS, PR 0,12–0,20 s, QRS poniżej 0,12 s.

Pięć kroków

1. Częstość: 7 zespołów QRS w 6 s, × 10 = 70 na minutę.
2. Rytm: nieregularny, R–R od 0,70 do 1,02 s, stopniowo się wydłuża i skraca.
3. Załamki P: dodatnie, po jednym przed każdym zespołem QRS, wszystkie takie same.
4. Odstęp PR: 0,18 s, stały, w granicach 0,12–0,20 s.
5. QRS: 0,08 s, wąski (poniżej 0,12 s).

Pierwszy nieprawidłowy krok

rytm → arytmia zatokowa

Odpowiedź

rytm

To niezależne materiały do ćwiczeń. ExamProblems nie jest powiązane z organizacją przeprowadzającą ten egzamin ani przez nią rekomendowane, a nazwa egzaminu służy wyłącznie do opisu treści. NCLEX®, NCLEX-RN® and NCLEX-PN® są znakami towarowymi the National Council of State Boards of Nursing, Inc. (NCSBN), organizacji niezwiązanej z ExamProblems, która go nie popiera i nie odpowiada za jego poprawność.

ExamProblems · examproblems.com/courses/nclex-rn-practice-questions