Pytania ćwiczeniowe w stylu NCLEX (RN): zestaw na powtórkę

Wzory, najważniejsze kroki metod dla każdego tematu i 40 zadań do ćwiczenia, z pełnymi rozwiązaniami na końcu.

Nowe zadaniaWróć do przedmiotu

W oknie drukowania wybierz „Zapisz jako PDF”, aby zachować kopię na swoim urządzeniu.

1Wzory i metody

Kontrola zakażeń i bezpieczeństwo pacjenta

Metoda

  1. Zacznij od standardowych środków ostrożności u każdego pacjenta: higiena rąk, środki ochrony indywidualnej odpowiednie do spodziewanej ekspozycji, bezpieczne postępowanie z ostrymi narzędziami.
  2. Dodaj środki ostrożności zależnie od drogi szerzenia: kontaktowe (fartuch, rękawiczki), kropelkowe (maseczka chirurgiczna), powietrzne (N95, pokój z ujemnym ciśnieniem).
  3. Utrzymuj sterylne przedmioty sterylnymi: jeśli masz wątpliwości, nie są sterylne; wymień, nigdy nie wycieraj.
  4. Zapobiegaj szkodom w otoczeniu: środki zapobiegania upadkom, przymus bezpośredni tylko w ostateczności, RACE i PASS w pożarze.
  5. Sprawdź zasady podawania leków, dwa identyfikatory i dodatkowe zabezpieczenia dla leków wysokiego ryzyka; zgłaszaj błędy i zdarzenia niemal błędne (near miss).

Ustalanie priorytetów i delegowanie

Metoda

  1. Zapytaj, co najszybciej zaszkodzi pacjentowi, jeśli nic się nie zrobi.
  2. Zastosuj ABC (C-A-B w zatrzymaniu krążenia), a następnie hierarchię Maslowa: potrzeby fizjologiczne przed bezpieczeństwem, bezpieczeństwo przed potrzebami psychologicznymi.
  3. Porównaj opcje: ostre przed przewlekłym, niestabilne przed stabilnym, nieoczekiwane przed oczekiwanym, ogólnoustrojowe przed miejscowym, i porównaj każdy objaw ze stanem wyjściowym pacjenta.
  4. Oceń, zanim zadziałasz, chyba że to stan nagły; wtedy wybierz krok, od którego zależą pozostałe.
  5. Przy delegowaniu sprawdź pięć zasad: zadanie, okoliczności, osoba, polecenia i nadzór. Ocena, edukacja i ewaluacja pozostają przy pielęgniarce (RN).

Wartości laboratoryjne i elektrolity

Metoda

  1. Porównaj wartość z zakresem referencyjnym laboratorium, a następnie ze stanem wyjściowym i trendem pacjenta.
  2. Sprawdź próbkę: hemoliza, opóźnienie lub krew pobrana w pobliżu wlewu dożylnego mogą dać fałszywe wyniki.
  3. Powiąż wartość z typowymi objawami oraz z lekami i stanami, które ją powodują.
  4. Szukaj interakcji: niski potas lub magnez zwiększa toksyczność digoksyny; odwodnienie zwiększa stężenie litu.
  5. Działaj dla pacjenta: oceń, wstrzymaj lek, jeśli stężenie jest niebezpieczne, powtórz na głos wartości krytyczne i poinformuj osobę zlecającą.

Choroby wewnętrzne i chirurgiczne: układ krążenia i oddechowy

Metoda

  1. Nazwij problem: niewydolność pompy, zamknięta tętnica, rytm serca, zakrzep, zwężenie dróg oddechowych, zakażenie albo problem z urządzeniem.
  2. Najpierw sprawdź objawy zagrożenia: hipoksję, hipotensję, ból w klatce piersiowej, nowe splątanie, zimną kończynę bez tętna.
  3. Dopasuj tlen do pacjenta: 94–98% u większości, 88–92% u osób zagrożonych retencją CO₂.
  4. Połącz każdy lek z jego badaniem i ryzykiem: warfaryna i INR, heparyna i aPTT oraz płytki krwi, diuretyki i potas.
  5. Wybierz bezpieczne pierwsze działanie, następnie eskaluj i oceń ponownie.

Choroby wewnętrzne i chirurgiczne: neurologia, endokrynologia i nerki

Metoda

  1. Sprawdź glikemię u każdego pacjenta z nowym splątaniem, osłabieniem lub napadem drgawek.
  2. Traktuj poziom świadomości jako najwcześniejszy sygnał ostrzegawczy problemów z mózgiem; źrenice i triada Cushinga pojawiają się późno.
  3. W stanach nagłych w cukrzycy odróżnij DKA (ketony, kwasica) od HHS (bardzo wysoka osmolalność, odwodnienie); najpierw podaj płyny.
  4. Przy zaburzeniach sodu i wody ustal, czy ADH jest w nadmiarze (SIADH), czy go brakuje (moczówka prosta), a przewlekłe zmiany koryguj powoli.
  5. Przy problemach z nerkami przypisz przyczynę do przednerkowej, wewnątrznerkowej lub pozanerkowej i obserwuj potas oraz płyny.

Choroby wewnętrzne i chirurgiczne: przewód pokarmowy, okres okołooperacyjny i onkologia

Metoda

  1. Zapytaj, co może być ukryte: krwawienie wewnętrzne, zakażenie bez gorączki, hipowentylacja przy prawidłowym SpO₂.
  2. Wykorzystaj czas, jaki upłynął po operacji, aby zawęzić powikłania: krwawienie w ciągu godzin, problemy z klatką piersiową w ciągu dni, problemy z raną i przeciek później.
  3. Przy bólu oceń go, zastosuj analgezję multimodalną, oceń ponownie i monitoruj sedację przy każdym opioidzie.
  4. U chorych na raka każdą chorobę w okresie nadiru traktuj jak sepsę neutropeniczną i poznaj stany nagłe w onkologii.
  5. Przy oparzeniach licz tylko obszary częściowej i pełnej grubości skóry, zacznij odliczanie wg Parklanda od chwili oparzenia i dostosowuj płyny do diurezy.

Pielęgniarstwo położnicze

Metoda

  1. Umieść kobietę w czasie: tydzień ciąży, okres porodu lub doba po porodzie, i zdecyduj, co jest w tym momencie prawidłowe.
  2. Szukaj pacjenta w niebezpieczeństwie: matki, płodu lub noworodka, albo kilku z nich naraz.
  3. Połącz objaw z przyczyną: VEAL CHOP dla deceleracji, cztery T dla krwawienia, BUBBLE-HE po porodzie.
  4. Najpierw wybierz działanie, które poprawia przepływ krwi i dotlenienie (ułożenie na boku, wstrzymanie oksytocyny, masaż dna macicy), potem eskaluj.

Pielęgniarstwo pediatryczne

Metoda

  1. Najpierw zanotuj wiek dziecka: od niego zależą prawidłowe parametry życiowe, kamienie milowe rozwoju i właściwa skala bólu.
  2. Oceń drożność dróg oddechowych, oddychanie i krążenie, pamiętając, że dzieci się kompensują, a potem szybko się pogarszają.
  3. Dopasuj działanie do etapu rozwoju i włącz rodzinę.
  4. Sprawdź, czy odpowiedź jest bezpieczna dla dziecka: dawka zależna od masy ciała, bez aspiryny w chorobie wirusowej, bez kodeiny poniżej 12. roku życia.

Pielęgniarstwo psychiatryczne

Metoda

  1. Ustal, czy istnieje bezpośrednie zagrożenie: samobójstwo, przemoc, stan nagły związany z lekami lub choroba somatyczna.
  2. Najpierw działaj na rzecz bezpieczeństwa: obserwuj, usuń środki, deeskaluj, odstaw szkodliwy lek, wezwij pomoc.
  3. Wybierz odpowiedź terapeutyczną: uznaj uczucia, przedstaw rzeczywistość, unikaj fałszywego uspokajania i pytań „dlaczego”.
  4. Szanuj prawa pacjenta: najmniej restrykcyjna opcja, zgoda i poufność wraz z jej granicami.

Obliczenia pielęgniarskie i przeliczanie jednostek

Kroki metryczne
1 kg = 1000 g, 1 g = 1000 mg, 1 mg = 1000 mcg, 1 L = 1000 mL
Masa i długość
1 kg = 2,2 lb, 1 lb = 16 oz, 1 in = 2,54 cm, 1 ft = 12 in
Miary domowe
1 tsp = 5 mL, 1 tbsp = 15 mL, 1 fl oz = 30 mL, 1 cup = 8 fl oz = 240 mL
Temperatura
°C = (°F − 32)·5/9, °F = °C·9/5 + 32
Zegar 24-godzinny
godziny PM 1–11: dodaj 12; 12 AM = 00:xx; 12 PM = 12:xx
Szybkość dawkowania
mcg/min × 60/1000 = mg/h
Współczynniki laboratoryjne
glukoza 1 mmol/L = 18 mg/dL; kreatynina 1 mg/dL = 88,4 µmol/L; Hb 1 g/dL = 10 g/L

Metoda

  1. Zapisz daną wielkość z jednostką i jednostkę, którą chcesz otrzymać.
  2. Wybierz odpowiednik: 1000 między kg, g, mg i mcg lub L i mL; 1 kg = 2,2 lb; 1 łyżeczka = 5 mL, 1 łyżka stołowa = 15 mL, 1 fl oz = 30 mL, 1 szklanka = 240 mL.
  3. Zapisz to jako ułamek tak, aby niechciana jednostka się skróciła; dla szybkości użyj jednego ułamka na każdą zmieniającą się jednostkę.
  4. Sprawdź kierunek: mniejsza jednostka daje większą liczbę.
  5. Zaokrąglaj tylko ostateczną odpowiedź, z dokładnością podaną w pytaniu.

Obliczanie dawek

Dawka ze stężenia
objętość = dawka / stężenie
Dawka zależna od masy ciała
dawka = mg/kg × masa ciała
Tabletki
liczba = dawka / dawka w tabletce
Jednostki
1 g = 1000 mg, 1 mg = 1000 mcg

Metoda

  1. Przelicz zleconą dawkę i moc preparatu na tę samą jednostkę.
  2. Użyj wzoru „potrzebne przez dostępne razy ilość”: (D/H) × Q.
  3. Przy dawkach zależnych od masy ciała najpierw pomnóż przez masę w kg, a potem podziel dawkę dobową przez liczbę dawek.
  4. Najpierw oszacuj wynik i sprawdź, czy odpowiedź jest rozsądna.

Szybkość wlewów dożylnych

Szybkość pompy
mL/h = volume (mL)/time (h)
Szybkość kapania
drops/min = volume (mL) × drop factor / time (min)
Czas wlewu
time (h) = volume (mL)/rate (mL/h)

Metoda

  1. Prędkość pompy w mL/h: objętość podzielona przez czas w godzinach.
  2. Prędkość kroplówki w kroplach/min: objętość × współczynnik kroplenia podzielone przez czas w minutach.
  3. Pozostały czas: pozostała objętość podzielona przez prędkość.
  4. Zaokrąglaj tak, jak wymaga zadanie lub sprzęt.

Dawkowanie w pediatrii i intensywnej terapii

Dawka dobowa
mg/dobę = mg/kg/dobę × masa ciała (kg)
Liczba dawek na dobę
liczba = 24 h / odstęp między dawkami (h)
Funty na kilogramy
kg = lb / 2,2
Stężenie wlewu
jednostki/mL = jednostki w worku / objętość worka
Szybkość pompy
mL/h = dawka na godzinę / stężenie
Wlew miareczkowany
mL/h = mcg/kg/min × kg × 60 / (mcg/mL)
Dawka z prędkości pompy
mcg/kg/min = mL/h × (mcg/mL) / (60 × kg)
Jednostki
1 mg = 1000 mcg

Płyny dożylne i bilans płynów

Holliday–Segar na godzinę
4 mL/kg (pierwsze 10 kg) + 2 mL/kg (kolejne 10 kg) + 1 mL/kg (każdy kg powyżej 20)
Holliday–Segar na dobę
100 / 50 / 20 mL/kg dla tych samych przedziałów
Bilans płynów
przyjęte − wydalone
Kostki lodu
liczą się jako połowa swojej objętości
Diureza
mL/kg/h = mL / (kg × h)
Czas wlewu
czas (h) = pozostała objętość (mL) / prędkość (mL/h)
Przetoczona objętość
mL = prędkość × czas

Skale oceny klinicznej

Skala śpiączki Glasgow (GCS)
GCS = E (1–4) + V (1–5) + M (1–6) = 3–15
Apgar
5 objawów × 0–2 = 0–10; 7–10 uspokajający, 4–6 umiarkowanie nieprawidłowy, 0–3 niski
Skala Braden
5 × (1–4) + 1 × (1–3) = 6–23; ≤ 18 ryzyko
Skala ryzyka upadku Morse’a
upadki 25, diagnoza 15, pomoc 15/30, wkłucie dożylne 20, chód 10/20, stan psychiczny 15
Ryzyko według NEWS2
0–4 niskie; pojedyncze 3 niskie–średnie; 5–6 średnie; ≥ 7 wysokie
Średnie ciśnienie tętnicze (MAP)
MAP = (SBP + 2·DBP)/3 = DBP + PP/3
Ciśnienie tętna i wskaźnik wstrząsu
PP = SBP − DBP, SI = HR/SBP
Wskaźnik masy ciała
BMI = kg/m² = 703·lb/in²

Metoda

  1. Znajdź arkusz punktacji używany w pytaniu i jego zakres (GCS 3–15, Apgar 0–10, Braden 6–23, Morse 0–125).
  2. Oceń każdą pozycję osobno, dopasowując opis do jej poziomu.
  3. Dodaj punkty z pozycji i sprawdź, czy suma mieści się w zakresie.
  4. Zastosuj punkty odcięcia: w NEWS2 szukaj także każdego pojedynczego parametru dającego 3 punkty.
  5. Dla wartości pochodnych użyj MAP = (SBP + 2·DBP)/3, PP = SBP − DBP, SI = HR/SBP i BMI = kg/m².

Interpretacja gazometrii krwi tętniczej

Zakresy prawidłowe
pH 7,35–7,45, PaCO₂ 35–45 mmHg (4,7–6,0 kPa), HCO₃⁻ 22–26 mmol/L
ROME
Zaburzenie oddechowe: PaCO₂ odwrotnie do pH; metaboliczne: HCO₃⁻ zgodnie z pH
Wzór Wintersa
PaCO₂ = 1,5·HCO₃⁻ + 8 ± 2
Zasadowica metaboliczna
PaCO₂ ≈ 0,7·HCO₃⁻ + 21
Luka anionowa
AG = Na⁺ − (Cl⁻ + HCO₃⁻) ≈ 8–12
Luka anionowa skorygowana o albuminy
AG + 2,5·(4,0 − alb g/dL) = AG + 0,25·(40 − alb g/L)
Wskaźnik delta
(AG − 12)/(24 − HCO₃⁻)
Wskaźnik P/F
PaO₂/FiO₂
Równanie gazu pęcherzykowego
PAO₂ = FiO₂·(760 − 47) − PaCO₂/0,8
Osmolalność surowicy
2·Na⁺ + glucose + urea (2·Na⁺ + glucose/18 + BUN/2,8)

Metoda

  1. Odczytaj pH: poniżej 7,35 to kwasica, powyżej 7,45 zasadowica.
  2. Znajdź wartość, która to tłumaczy: PaCO₂ zmieniające się odwrotnie do pH oznacza zaburzenie oddechowe, HCO₃⁻ zmieniające się zgodnie z pH – metaboliczne.
  3. Spójrz na drugą wartość: prawidłowa oznacza brak wyrównania, nieprawidłowa w kierunku wyrównującym oznacza wyrównanie częściowe, a prawidłowe pH przy obu wartościach nieprawidłowych oznacza wyrównanie całkowite.
  4. Przy kwasicy metabolicznej porównaj PaCO₂ ze wzorem Wintersa, 1,5·HCO₃⁻ + 8 ± 2, i oblicz lukę anionową Na⁺ − (Cl⁻ + HCO₃⁻).
  5. Wysoką lukę anionową sprawdź wskaźnikiem delta, a przy niskiej albuminie – luką skorygowaną.

Interpretacja zapisu rytmu EKG

Papier (25 mm/s, 10 mm/mV)
1 mała kratka = 0,04 s, 1 duża kratka = 0,20 s, 10 mm = 1 mV
Częstość akcji serca, rytm regularny
300 ÷ duże kratki = 1500 ÷ małe kratki = 60 ÷ RR (s)
Częstość akcji serca, rytm nieregularny
Zespoły QRS w 6 s × 10
Prawidłowy odstęp PR
0,12–0,20 s
Prawidłowy czas trwania QRS
< 0.12 s
QTc (Bazett)
QT/√RR
QTc (Fridericia)
QT/∛RR
QTc (Framingham)
QT + 154·(1 − RR)
Częstości zatokowe
bradykardia < 60, prawidłowa 60–100, tachykardia > 100 /min
Częstości rytmów zastępczych
węzłowy 40–60, komorowy 20–40 /min
Szybkie rytmy
SVT 150–250 /min (wąskie), VT > 100 /min (szerokie)

Metoda

  1. Częstość: przy rytmie regularnym podziel 300 przez liczbę dużych kratek lub 1500 przez liczbę małych kratek między dwoma załamkami R; przy rytmie nieregularnym policz zespoły QRS w 6 sekundach i pomnóż przez 10.
  2. Rytm: porównaj odstępy R–R. Równe oznaczają rytm regularny; powtarzający się wzorzec to rytm regularnie nieregularny; brak jakiegokolwiek wzorca to rytm całkowicie nieregularny.
  3. Załamki P: czy w odprowadzeniu II przed każdym zespołem QRS jest dodatni załamek P, wszystkie takie same? Szukaj fal migotania lub fal o kształcie zębów piły, odwróconych załamków P i załamków P bez zespołu QRS.
  4. Odstęp PR: od początku P do początku QRS, prawidłowo 0,12–0,20 s i stały. Sprawdź, czy się wydłuża, czy pozostaje stały przed wypadnięciem pobudzenia, czy zmienia się przypadkowo.
  5. Czas trwania QRS: poniżej 0,12 s to wąski; 0,12 s lub więcej to szeroki. Następnie nazwij rytm, a dla QT użyj QTc = QT/√RR (Bazett) z czasami w sekundach.

2Zadania do ćwiczenia

1.Podstawy pielęgniarstwaŚredni

Przytomny pacjent z cukrzycą ma niską glikemię i może bezpiecznie połykać. Jaki jest pierwszy krok?

  1. APodać obfity posiłek od razu i skontrolować glikemię następnego ranka
  2. BNie podawać niczego do przyjścia lekarza
  3. CPodać kolejną dawkę insuliny
  4. DPodać doustnie szybko działające węglowodany i ponownie zmierzyć glukozę
2.Podstawy pielęgniarstwaTrudny

Dlaczego podnoszenie pacjenta przez wsunięcie rąk pod jego pachy („chwyt pachowy”, drag lift) uważa się za niebezpieczne?

  1. ATrwa zbyt długo w porównaniu z użyciem podnośnika lub maty ślizgowej
  2. BMoże uszkodzić stawy barkowe pacjenta i kręgosłup pielęgniarki
  3. CJest niebezpieczne tylko u dzieci
  4. DJest niebezpieczne tylko wtedy, gdy pacjent ma na sobie koszulę szpitalną
3.Kontrola zakażeń i bezpieczeństwo pacjentaŚredni

The laboratory calls with a critical lab result by phone. What should the nurse do?

  1. ARemember the value and enter it in the chart at the end of the shift
  2. BWait for the printed report to arrive before telling the provider about it
  3. CWrite it down, read it back to confirm and report it to the provider promptly
  4. DTell the patient the result first and then call the provider
4.Kontrola zakażeń i bezpieczeństwo pacjentaTrudny

Pacjenta przyjęto z ostrą biegunką i podejrzewa się C. difficile. Wynik badania jest w toku. Kiedy należy rozpocząć środki ostrożności przeciwko transmisji przez kontakt?

  1. ANatychmiast, bez czekania na wynik badania
  2. BPo trzech dniach biegunki
  3. CTylko jeśli u pacjenta pojawi się gorączka
  4. DDopiero gdy wynik badania będzie dodatni
5.Ustalanie priorytetów i delegowanieŚredni

A patient’s peripheral IV site is swollen, pale and cool, and the infusion has slowed. What should the nurse do first?

  1. AApply a tight bandage over the site to reduce swelling
  2. BStop the infusion and remove the cannula
  3. CIncrease the infusion rate to overcome the resistance
  4. DFlush the cannula hard to clear the blockage
6.Ustalanie priorytetów i delegowanieTrudny

A child is admitted with a suspected Wilms tumor (nephroblastoma). Which instruction is most important for all staff?

  1. ADo not palpate the abdomen
  2. BMeasure abdominal girth by pressing firmly
  3. CGive a warm bath with abdominal massage
  4. DEncourage the child to play contact sports
7.Pielęgniarstwo kliniczneŚredni

What is the main benefit of pulmonary rehabilitation for patients with COPD?

  1. AA cure for the disease within months
  2. BReversal of the lung damage caused by smoking
  3. CNo further need for inhalers
  4. DBetter exercise capacity and quality of life
8.Pielęgniarstwo kliniczneTrudny

A patient with known cirrhosis suddenly vomits large amounts of bright red blood and becomes tachycardic. What is the most likely cause?

  1. ABleeding from ruptured oesophageal varices
  2. BSwallowed blood from a nosebleed
  3. CA lower GI bleed from diverticular disease
  4. DA Mallory-Weiss tear from a small amount of vomiting
9.Wartości laboratoryjne i elektrolityŚredni

Który czynnik najprawdopodobniej zwiększy stężenie litu u pacjenta?

  1. AOdwodnienie lub nagłe zmniejszenie podaży sodu
  2. BPrzyjmowanie każdej dawki z posiłkiem zamiast przed nim
  3. CSpożywanie większej niż zwykle ilości soli przez kilka dni
  4. DPicie większej niż zwykle ilości płynów w upalną pogodę
10.Wartości laboratoryjne i elektrolityTrudny

Dlaczego wynik HbA1c może być mylący u pacjenta, który dwa tygodnie temu otrzymał dużą transfuzję krwi?

  1. AWiele krwinek czerwonych to komórki dawcy, niewystawione na działanie glukozy pacjenta
  2. BHbA1c jest dokładna w każdej sytuacji
  3. CTransfuzje zawsze podnoszą HbA1c do fałszywie wysokich wartości
  4. DHbA1c mierzy cukier na krwinkach białych, a nie czerwonych
11.FarmakologiaŚredni

Which rule applies when giving phenytoin intravenously?

  1. AMix it with glucose 5% to prevent low blood sugar
  2. BMix or flush it only with normal saline and give it slowly
  3. CGive it as a rapid push to stop seizures faster
  4. DGive it in the same line as other drugs without flushing
12.FarmakologiaTrudny

Ten days after chemotherapy, a patient has a temperature of 38,5 °C (101,3 °F) but says she feels fine. What should happen?

  1. AUrgent cultures and IV broad-spectrum antibiotics without delay
  2. BWait 48 hours to see whether the fever settles
  3. CStart oral antibiotics only if a rash develops
  4. DParacetamol at home and review at the next routine clinic visit
13.Choroby wewnętrzne i chirurgiczne: układ krążenia i oddechowyŚredni

Why must anti-embolism stockings be measured and fitted correctly?

  1. ACorrect fit is needed only to improve the appearance
  2. BPoorly fitting stockings can cause pressure damage
  3. CLoose stockings make the patient's legs too warm at night
  4. DTight stockings work better, so the smallest size is always best
14.Choroby wewnętrzne i chirurgiczne: układ krążenia i oddechowyTrudny

Four hours after abdominal surgery, a patient's heart rate has risen from 84 to 122/min and they are restless and pale. BP is still 118/76 mmHg, and the surgical drain is filling with blood. What should the nurse conclude?

  1. AThe tachycardia is from pain and needs only analgesia
  2. BThe patient is stable because the blood pressure is normal
  3. CEarly haemorrhagic shock is likely, so escalate urgently
  4. DThe drain is working well, so no action is needed
15.Choroby wewnętrzne i chirurgiczne: neurologia, endokrynologia i nerkiŚredni

Which statement about giving IV potassium is correct?

  1. AIt can be given quickly as a push to correct the level fast
  2. BIt needs no monitoring at all once the infusion is running
  3. CIt is safest given through a small vein in the hand at a fast rate
  4. DIt is diluted and given through an infusion pump, never as a bolus
16.Choroby wewnętrzne i chirurgiczne: neurologia, endokrynologia i nerkiTrudny

An adult stares blankly for about a minute, smacks their lips and fumbles with their clothes. Afterwards they are confused for ten minutes and remember nothing. Which seizure type fits best?

  1. AAbsence seizure
  2. BMyoclonic seizure
  3. CAtonic (drop) seizure with a fall
  4. DFocal impaired awareness seizure
17.Choroby wewnętrzne i chirurgiczne: przewód pokarmowy, okres okołooperacyjny i onkologiaŚredni

A patient has taken oral prednisolone daily for many months. Why is this important before surgery?

  1. ASteroids must always be stopped a full week before any type of surgery
  2. BThey may need extra steroid cover to prevent an adrenal crisis
  3. CSteroids prevent all wound infections after surgery
  4. DSteroids make the anaesthetic drugs last much longer
18.Choroby wewnętrzne i chirurgiczne: przewód pokarmowy, okres okołooperacyjny i onkologiaTrudny

While a central line is disconnected, a patient suddenly becomes breathless with chest pain and hypotension. Air embolism is suspected. What should the nurse do first?

  1. ARemove the central line straight away and leave the site open to the air
  2. BClamp the line, lie the patient left side down, head low; give oxygen
  3. CSit the patient fully upright and flush the line
  4. DGive the patient a drink and observe for an hour
19.Pielęgniarstwo położniczeŚredni

A woman with hyperemesis gravidarum has been vomiting for weeks. Which vitamin is given before glucose-containing fluids to prevent Wernicke encephalopathy?

  1. APhytomenadione (vitamin K)
  2. BAscorbic acid (vitamin C)
  3. CThiamine (vitamin B1)
  4. DVitamin D
20.Pielęgniarstwo położniczeTrudny

A fetus has severe oligohydramnios from the second trimester. Which complication is a major concern for the newborn?

  1. APulmonary hypoplasia
  2. BNeural tube defect
  3. CMacrosomia
  4. DNeonatal hypoglycaemia
21.Pielęgniarstwo pediatryczneŚredni

A child has impetigo. Which advice helps to stop it spreading?

  1. AShare flannels and towels so the whole family is treated
  2. BPick the crusts off daily so the skin heals faster
  3. CCover the crusts with a thick layer of petroleum jelly and leave them
  4. DUse separate towels, wash hands often and keep nails short
22.Pielęgniarstwo pediatryczneTrudny

A 2-week-old suddenly starts vomiting bright green fluid. What should the nurse do?

  1. AChange to a lactose-free formula
  2. BAdvise smaller, more frequent feeds and review the baby in a week
  3. CTreat it as a surgical emergency and get urgent medical review
  4. DReassure the parents that this is normal reflux
23.Pielęgniarstwo psychiatryczneŚredni

How should a nurse screen a patient for intimate partner violence?

  1. AAsk the partner instead of the patient
  2. BOnly ask patients who have visible injuries
  3. CAsk in private, without the partner or family present
  4. DAsk in front of the partner to see how he reacts
24.Pielęgniarstwo psychiatryczneTrudny

During a session, a patient asks the nurse, "Are you married? Do you have children?" Which response is most appropriate?

  1. AAnswer briefly or decline politely, then return the focus to the patient
  2. BEnd the session because personal questions are not allowed
  3. CIgnore the question completely and stay silent until the patient changes the subject
  4. DShare details about the nurse's family to build a friendship
25.Obliczenia pielęgniarskie i przeliczanie jednostekŚredni
94969810010210410635363738394041°F°C? °F37 °C

Ćwiczenie (wymyślone wartości, nie stanowią wskazówek klinicznych). Temperatura pacjenta wynosi 37 °C. Przelicz ją na stopnie Fahrenheita T wzorem °F = °C × 9/5 + 32. Zaokrąglij do jednego miejsca po przecinku.

37 °C
T = °F
26.Obliczenia pielęgniarskie i przeliczanie jednostekTrudny
237 mg/dL? mmol/L1 mmol/L = 18 mg/dL

Ćwiczenie (wymyślone wartości, nie stanowią wskazówek klinicznych). Wynik glikemii wynosi 237 mg/dL. Używając 1 mmol/L = 18 mg/dL dla glukozy, oblicz c w mmol/L. Zaokrąglij do jednego miejsca po przecinku.

237 mg/dL1 mmol/L = 18 mg/dL
c = mmol/L
27.Obliczanie dawekŚredni
20%20 mLm = ? mg

Ile miligramów leku m zawiera 20 mL roztworu 20% (w/v)?

20% w/v20 mL
m = mg
28.Obliczanie dawekTrudny
250 mg/5 mLV = ? mL

Dziecku o masie ciała 14 kg zlecono 15 mg/kg na dawkę zawiesiny doustnej, która zawiera 250 mg w 5 mL. Jaką objętość V podasz?

14 kg15 mg/kg250 mg/5 mL
V = mL
29.Szybkość wlewów dożylnychŚredni
360 mLpozostało? mL/h2 h pozostało

Zlecono 1000 mL w ciągu 6 godzin. Po 4 godzinach stwierdzasz, że w worku pozostało jeszcze 360 mL, a wlew nadal musi zakończyć się na czas. Na jaką szybkość R w mL/h trzeba przestawić pompę?

1000 mL / 6 hpo 4 h: 360 mL
R = mL/h
30.Szybkość wlewów dożylnychTrudny
1000 mg100 mL5 mL/h? mg/h

Worek zawiera 1000 mg leku w 100 mL i kapie z szybkością 5 mL/h. Ile miligramów na godzinę D otrzymuje pacjent?

1000 mg/100 mL5 mL/h
D = mg/h
31.Dawkowanie w pediatrii i intensywnej terapiiŚredni
heparin 5 000 szt./mL70 szt./kg · 89 kg → V = ? mL

Ćwiczenie (wymyślone wartości, nie stanowią wskazówek klinicznych). Protokół ćwiczeniowy przewiduje bolus heparyny 70 jednostek/kg dla pacjenta o masie ciała 89 kg. Fiolka zawiera 5 000 jednostek/mL. Jaką objętość V nabierasz? Zaokrąglij do jednego miejsca po przecinku.

70 szt./kg89 kg5 000 szt./mL
V = mL
32.Dawkowanie w pediatrii i intensywnej terapiiTrudny
8 mg250 mLnorepinephrine? mL/h68 kg6 mcg/min

Ćwiczenie (wymyślone wartości, nie stanowią wskazówek klinicznych). Pacjent o masie ciała 68 kg ma zlecony norepinephrine w dawce 6 mcg/min. Worek zawiera 8 mg w 250 mL. Wyznacz prędkość pompy R w mL/h. Zaokrąglij do jednego miejsca po przecinku.

8 mg/250 mL6 mcg/min68 kg
R = mL/h
33.Płyny dożylne i bilans płynówŚredni
PrzyjęteWydalonezmiana 12-godzinnawoda120 mLmleko240 mLWlew dożylny60 mL/h × 12 hantybiotyk dożylnie2 × 50 mLmocz425 mLmocz350 mLmocz350 mLmocz300 mL

Ćwiczenie (wymyślone wartości, nie stanowią wskazówek klinicznych). Karta pokazuje płyny przyjęte i wydalone przez pacjenta podczas jednej 12-godzinnej zmiany. Pacjent waży 86 kg. Wyznacz średnią diurezę U w mL/kg/h. Zaokrąglij do dwóch miejsc po przecinku.

86 kg12 hmocz: 425 mLmocz: 350 mLmocz: 350 mLmocz: 300 mL
U = mL/kg/h
34.Płyny dożylne i bilans płynówTrudny
500 mL120 mL/hstart 07:3008:30: ? mL

Ćwiczenie (wymyślone wartości, nie stanowią wskazówek klinicznych). Worek 500 mL podłączono o 07:30 i jest podawany przez pompę z prędkością 120 mL/h. Ile mL V zostanie w worku o 08:30?

500 mL120 mL/h07:30 → 08:30
V = mL
35.Skale oceny klinicznejŚredni
H? / 25+D? / 15+Aid? / 30+IV? / 20+G? / 20+MS? / 15Σ?

Ćwiczenie (wymyślone wartości, nie stanowią wskazówek klinicznych). Pacjent z zadania jest oceniany w skali Morse’a: upadki w wywiadzie w ciągu ostatnich 3 miesięcy: nie; diagnoza dodatkowa: nie; pomoc w poruszaniu się: trzyma się mebli; terapia dożylna lub wkłucie zamknięte: nie; chód: zaburzony; stan psychiczny: zna swoje ograniczenia. Oblicz sumę w skali Morse’a MFS.

0–125
MFS =
36.Skale oceny klinicznejTrudny
3210123RR≤89–1112–2021–24≥25SpO₂≤9192–9394–95≥96powietrze / O₂O₂powietrzeSBP≤9091–100101–110111–219≥220HR≤4041–5051–9091–110111–130≥131ACVPUAC, V, P, UT °C≤35,035,1–36,036,1–38,038,1–39,0≥39,1niskiniskie–średnieśredniwysoki

Ćwiczenie (wymyślone wartości, nie stanowią wskazówek klinicznych). Użyj tabeli NEWS2 (SpO₂ w skali 1) dla tych obserwacji: częstość oddechów 8/min, SpO₂ 93% na powietrzu atmosferycznym, ciśnienie tętnicze 110/66 mmHg, tętno 76/min, przytomny, temperatura 39,0 °C. Do której grupy ryzyka klinicznego należy pacjent? Kliknij ją.

RR 8SpO₂ 93%powietrzeSBP 110HR 76AT 39,0 °C
  1. 1niski
  2. 2niskie–średnie
  3. 3średni
  4. 4wysoki
37.Interpretacja gazometrii krwi tętniczejŚredni

Gazometria do ćwiczeń pokazuje PaCO₂ 77 mmHg (10,3 kPa). Użyj reguły, że w ostrej kwasicy oddechowej HCO₃⁻ rośnie o 1 mmol/L na każde 10 mmHg, o które PaCO₂ przekracza 40. Zacznij od: HCO₃⁻ 24 mmol/L. Znajdź oczekiwane HCO₃⁻.

PaCO₂ 77 mmHg (10,3 kPa)wartość wyjściowa: 40 mmHg, 24 mmol/L
HCO₃⁻ = mmol/L
38.Interpretacja gazometrii krwi tętniczejTrudny

Gazometria do ćwiczeń pokazuje zasadowicę metaboliczną z HCO₃⁻ 37 mmol/L. Użyj oczekiwanego PaCO₂ = 0,7·HCO₃⁻ + 21, aby znaleźć oczekiwane PaCO₂.

HCO₃⁻ 37 mmol/L
PaCO₂ = mmHg
39.Interpretacja zapisu rytmu EKGŚredni
II25 mm/s · 10 mm/mV

Zmierz odstęp QT i odstęp R–R na tym regularnym zapisie w odprowadzeniu II, a następnie oblicz QTc (skorygowany o częstość) według wzoru Bazetta QTc = QT/√RR (oba w sekundach). Podaj odpowiedź w sekundach z trzema miejscami po przecinku.

odprowadzenie II, 25 mm/s, 10 mm/mV1 mała kratka = 0,04 s, 1 duża kratka = 0,20 sdługość zapisu 6 s
QTc = s
40.Interpretacja zapisu rytmu EKGTrudny
II25 mm/s · 10 mm/mVblok przedsionkowo-komorowy (AV) I stopniablok AV II stopnia typu I (Wenckebacha)blok AV III stopnia (całkowity)blok AV II stopnia typu II

Ten zapis w odprowadzeniu II pokazuje zaburzenie przewodzenia między przedsionkami a komorami. Jaki to rytm? Kliknij odpowiedź.

odprowadzenie II, 25 mm/s, 10 mm/mV1 mała kratka = 0,04 s, 1 duża kratka = 0,20 sdługość zapisu 6 s
  1. 1blok przedsionkowo-komorowy (AV) I stopnia
  2. 2blok AV II stopnia typu I (Wenckebacha)
  3. 3blok AV III stopnia (całkowity)
  4. 4blok AV II stopnia typu II

3Roztwory

1.Podstawy pielęgniarstwa

Odpowiedź: D · Podać doustnie szybko działające węglowodany i ponownie zmierzyć glukozę

Dlaczego to jest odpowiedź

Przytomnym pacjentom, którzy mogą połykać, podaje się szybko działającą glukozę, np. tabletki glukozy lub sok, i po krótkim czasie ponownie mierzy jej poziom. Gdy wzrośnie, podaje się węglowodany o dłuższym działaniu.

Odpowiedź

D · Podać doustnie szybko działające węglowodany i ponownie zmierzyć glukozę
2.Podstawy pielęgniarstwa

Odpowiedź: B · Może uszkodzić stawy barkowe pacjenta i kręgosłup pielęgniarki

Dlaczego to jest odpowiedź

Chwyt pachowy silnie obciąża stawy barkowe i skórę pacjenta oraz kręgosłup osoby podnoszącej. Pacjentów, którzy nie mogą się sami przemieszczać, należy przenosić za pomocą mat ślizgowych, pionizatorów lub podnośników.

Odpowiedź

B · Może uszkodzić stawy barkowe pacjenta i kręgosłup pielęgniarki
3.Kontrola zakażeń i bezpieczeństwo pacjenta

Odpowiedź: C · Write it down, read it back to confirm and report it to the provider promptly

Dlaczego to jest odpowiedź

Writing down and reading back critical results confirms they were heard correctly. The nurse then reports them promptly to the responsible provider and documents who was told and when.

Odpowiedź

C · Write it down, read it back to confirm and report it to the provider promptly
4.Kontrola zakażeń i bezpieczeństwo pacjenta

Odpowiedź: A · Natychmiast, bez czekania na wynik badania

Dlaczego to jest odpowiedź

Środki ostrożności rozpoczyna się przy podejrzeniu, ponieważ pacjent może rozsiewać przetrwalniki w oczekiwaniu na wynik. Pacjenta umieszcza się w pokoju jednoosobowym ze środkami ostrożności przeciwko transmisji przez kontakt i stosuje mycie rąk wodą z mydłem.

Odpowiedź

A · Natychmiast, bez czekania na wynik badania
5.Ustalanie priorytetów i delegowanie

Odpowiedź: B · Stop the infusion and remove the cannula

Dlaczego to jest odpowiedź

A cool, pale, swollen site suggests infiltration. The nurse stops the infusion, removes the cannula, elevates the limb and restarts the IV at another site as needed.

Odpowiedź

B · Stop the infusion and remove the cannula
6.Ustalanie priorytetów i delegowanie

Odpowiedź: A · Do not palpate the abdomen

Dlaczego to jest odpowiedź

Palpating a Wilms tumor can rupture the capsule and spread cancer cells. A sign is often put on the bed to warn staff not to palpate the abdomen.

Odpowiedź

A · Do not palpate the abdomen
7.Pielęgniarstwo kliniczne

Odpowiedź: D · Better exercise capacity and quality of life

Dlaczego to jest odpowiedź

Pulmonary rehabilitation improves breathlessness, exercise tolerance and well-being, and reduces hospital admissions. It does not reverse the underlying lung damage.

Odpowiedź

D · Better exercise capacity and quality of life
8.Pielęgniarstwo kliniczne

Odpowiedź: A · Bleeding from ruptured oesophageal varices

Dlaczego to jest odpowiedź

Portal hypertension in cirrhosis causes oesophageal varices, which can bleed massively. This needs resuscitation, urgent endoscopy and specific drug treatment.

Odpowiedź

A · Bleeding from ruptured oesophageal varices
9.Wartości laboratoryjne i elektrolity

Odpowiedź: A · Odwodnienie lub nagłe zmniejszenie podaży sodu

Dlaczego to jest odpowiedź

Gdy w organizmie brakuje sodu lub wody, nerki zatrzymują więcej sodu, a wraz z nim lit, więc jego stężenie rośnie. NLPZ, diuretyki tiazydowe i inhibitory konwertazy angiotensyny mogą również zwiększać stężenie litu.

Odpowiedź

A · Odwodnienie lub nagłe zmniejszenie podaży sodu
10.Wartości laboratoryjne i elektrolity

Odpowiedź: A · Wiele krwinek czerwonych to komórki dawcy, niewystawione na działanie glukozy pacjenta

Dlaczego to jest odpowiedź

HbA1c powstaje, gdy glukoza przyłącza się do hemoglobiny w ciągu życia krwinki czerwonej. Przetoczone komórki dawcy i stany skracające życie krwinek czerwonych dają fałszywie niskie wartości, więc stosuje się zamiast tego dziennik glikemii lub inne wskaźniki.

Odpowiedź

A · Wiele krwinek czerwonych to komórki dawcy, niewystawione na działanie glukozy pacjenta
11.Farmakologia

Odpowiedź: B · Mix or flush it only with normal saline and give it slowly

Dlaczego to jest odpowiedź

Phenytoin precipitates in glucose solutions, so only normal saline is used. Rapid infusion can cause hypotension and arrhythmias, so the rate is limited and the patient is monitored.

Odpowiedź

B · Mix or flush it only with normal saline and give it slowly
12.Farmakologia

Odpowiedź: A · Urgent cultures and IV broad-spectrum antibiotics without delay

Dlaczego to jest odpowiedź

Fever during neutropenia is treated as a medical emergency because infection can progress rapidly. Cultures are taken and empirical IV antibiotics are started promptly, ideally within one hour.

Odpowiedź

A · Urgent cultures and IV broad-spectrum antibiotics without delay
13.Choroby wewnętrzne i chirurgiczne: układ krążenia i oddechowy

Odpowiedź: B · Poorly fitting stockings can cause pressure damage

Dlaczego to jest odpowiedź

Stockings that are the wrong size or that roll down can act like a tourniquet and cause skin and pressure damage. They are measured to the leg, checked daily, and avoided in significant peripheral arterial disease, severe neuropathy or leg skin damage.

Odpowiedź

B · Poorly fitting stockings can cause pressure damage
14.Choroby wewnętrzne i chirurgiczne: układ krążenia i oddechowy

Odpowiedź: C · Early haemorrhagic shock is likely, so escalate urgently

Dlaczego to jest odpowiedź

Rising heart rate, restlessness, pallor and visible bleeding are signs of compensated haemorrhagic shock. Waiting for hypotension delays treatment. The nurse escalates urgently, gives oxygen, ensures IV access and anticipates bloods, fluids or blood products and surgical review.

Odpowiedź

C · Early haemorrhagic shock is likely, so escalate urgently
15.Choroby wewnętrzne i chirurgiczne: neurologia, endokrynologia i nerki

Odpowiedź: D · It is diluted and given through an infusion pump, never as a bolus

Dlaczego to jest odpowiedź

Concentrated potassium given quickly can cause fatal arrhythmias. IV potassium is given in a diluted, ready-made solution through an infusion pump at a controlled rate, with monitoring of potassium and, at higher rates, the ECG.

Odpowiedź

D · It is diluted and given through an infusion pump, never as a bolus
16.Choroby wewnętrzne i chirurgiczne: neurologia, endokrynologia i nerki

Odpowiedź: D · Focal impaired awareness seizure

Dlaczego to jest odpowiedź

Focal impaired awareness seizures often come from the temporal lobe. They last about a minute or two, with automatisms such as lip smacking and fumbling, and are followed by confusion. Absence seizures are shorter and have no postictal phase.

Odpowiedź

D · Focal impaired awareness seizure
17.Choroby wewnętrzne i chirurgiczne: przewód pokarmowy, okres okołooperacyjny i onkologia

Odpowiedź: B · They may need extra steroid cover to prevent an adrenal crisis

Dlaczego to jest odpowiedź

Long-term steroids suppress the adrenal glands, so they cannot raise cortisol in response to surgical stress. Extra steroid cover may be prescribed, and steroids are not stopped suddenly. Healing may also be slower.

Odpowiedź

B · They may need extra steroid cover to prevent an adrenal crisis
18.Choroby wewnętrzne i chirurgiczne: przewód pokarmowy, okres okołooperacyjny i onkologia

Odpowiedź: B · Clamp the line, lie the patient left side down, head low; give oxygen

Dlaczego to jest odpowiedź

Air can enter an open central line. Clamping stops more air entering; the left lateral, head-down position may keep air in the right heart away from the pulmonary outflow. High-flow oxygen and emergency help are given.

Odpowiedź

B · Clamp the line, lie the patient left side down, head low; give oxygen
19.Pielęgniarstwo położnicze

Odpowiedź: C · Thiamine (vitamin B1)

Dlaczego to jest odpowiedź

Prolonged vomiting depletes thiamine. Giving glucose without thiamine can trigger Wernicke encephalopathy, with confusion, ataxia and eye movement problems.

Odpowiedź

C · Thiamine (vitamin B1)
20.Pielęgniarstwo położnicze

Odpowiedź: A · Pulmonary hypoplasia

Dlaczego to jest odpowiedź

Amniotic fluid is breathed in and out by the fetus and is needed for lung growth. Prolonged severe oligohydramnios causes pulmonary hypoplasia and limb contractures from compression.

Odpowiedź

A · Pulmonary hypoplasia
21.Pielęgniarstwo pediatryczne

Odpowiedź: D · Use separate towels, wash hands often and keep nails short

Dlaczego to jest odpowiedź

Impetigo spreads easily by touch. Good hand hygiene, separate towels, short nails and avoiding scratching or picking reduce spread, along with the prescribed antibiotic or antiseptic treatment.

Odpowiedź

D · Use separate towels, wash hands often and keep nails short
22.Pielęgniarstwo pediatryczne

Odpowiedź: C · Treat it as a surgical emergency and get urgent medical review

Dlaczego to jest odpowiedź

Bilious vomiting in a newborn suggests bowel obstruction, such as malrotation with volvulus, which can cut off the blood supply to the gut within hours. It needs immediate surgical assessment.

Odpowiedź

C · Treat it as a surgical emergency and get urgent medical review
23.Pielęgniarstwo psychiatryczne

Odpowiedź: C · Ask in private, without the partner or family present

Dlaczego to jest odpowiedź

Screening should be done privately, using direct, non-judgemental questions. Abuse occurs in all groups, so routine screening is better than asking only those with obvious injuries.

Odpowiedź

C · Ask in private, without the partner or family present
24.Pielęgniarstwo psychiatryczne

Odpowiedź: A · Answer briefly or decline politely, then return the focus to the patient

Dlaczego to jest odpowiedź

Patients often ask personal questions out of curiosity or to make the relationship more equal. A brief answer or a polite refusal, followed by redirecting to the patient's concerns, maintains boundaries without rejecting the patient.

Odpowiedź

A · Answer briefly or decline politely, then return the focus to the patient
25.Obliczenia pielęgniarskie i przeliczanie jednostek

Odpowiedź: T = 98,6 °F

Temperatura: °C = (°F − 32) × 5/9 oraz °F = °C × 9/5 + 32. Przy przeliczaniu z °F odejmij 32 przed mnożeniem, a przy przeliczaniu z °C dodaj 32 po pomnożeniu. Szybkie sprawdzenie: 37 °C to 98,6 °F, a każdy 1 °C to 1,8 °F.

Pomnóż przez 9/5

37·9/5 = 66,6

Dodaj 32

T = 66,6 + 32 = 98,6 °F

Odpowiedź

T = 98,6 °F
26.Obliczenia pielęgniarskie i przeliczanie jednostek

Odpowiedź: c = 13,2 mmol/L

Analiza wymiarowa: zapisz daną wielkość, a następnie mnóż przez czynniki przeliczeniowe zapisane jako ułamki (np. 60 min/1 h lub 1 mg/1000 mcg), tak aby każda niechciana jednostka pojawiła się raz w liczniku i raz w mianowniku i się skróciła. Gdy zostanie tylko szukana jednostka, oblicz wynik. Używaj odpowiedników podanych w pytaniu i zaokrąglaj tylko ostateczną odpowiedź.

Zamień

c = 237/18 = 13,17 ≈ 13,2 mmol/L

Odpowiedź

c = 13,2 mmol/L
27.Obliczanie dawek

Odpowiedź: m = 4000 mg

Solution strengths: a percentage strength is grams per 100 mL, so 1% = 1 g/100 mL = 10 mg/mL. A ratio strength 1:1000 means 1 g in 1000 mL = 1 mg/mL; 1:10 000 is 0,1 mg/mL. For a dilution the amount of drug stays the same: C₁·V₁ = C₂·V₂.

Stężenie

20% = 20 g/100 mL = 200 mg/mL

Masa leku

m = 200·20 = 4000 mg

Odpowiedź

m = 4000 mg
28.Obliczanie dawek

Odpowiedź: V = 4,2 mL

Obliczanie dawki: ilość do podania to dawka zlecona podzielona przez moc preparatu, razy ilość, w jakiej ta moc występuje: ilość = (dawka zlecona/moc) × objętość. Zawsze ujednolicaj jednostki (najpierw zamień g na mg, mg na µg) i sprawdzaj, czy wynik ma sens.

Dawka z masy ciała

15·14 = 210 mg

Objętość

V = (210/250)·5 = 4,2 mL

Odpowiedź

V = 4,2 mL
29.Szybkość wlewów dożylnych

Odpowiedź: R = 180 mL/h

Infusion rates: a pump is set in mL/h = volume/time in hours. A gravity drip is counted in drops per minute: gtt/min = volume (mL) × drop factor (gtt/mL)/time (min). The drop factor is printed on the tubing package: macrodrip sets deliver 10, 15 or 20 gtt/mL (blood sets often 10 gtt/mL in the US, 15 in the UK) and microdrip sets 60 gtt/mL. Always use the drop factor the question or package gives.

Pierwotna szybkość

1000/6 = 166,7 mL/h

Nowa szybkość

R = 360/2 = 180 mL/h

Odpowiedź

R = 180 mL/h

W wielu szpitalach taka korekta do 25 % jest dozwolona bez nowego zlecenia; sprawdź lokalne procedury.

30.Szybkość wlewów dożylnych

Odpowiedź: D = 50 mg/h

Szybkość wlewu: pompę ustawia się w mL/h = objętość/czas w godzinach. Wlew grawitacyjny liczy się w kroplach na minutę: gtt/min = objętość (mL) × współczynnik kroplowy (gtt/mL)/czas (min). Współczynnik kroplowy jest podany na opakowaniu zestawu: zestawy makrokroplowe dają 10, 15 lub 20 gtt/mL (zestawy do krwi w USA często 10 gtt/mL, w Wielkiej Brytanii 15), a mikrokroplowe 60 gtt/mL. Zawsze używaj współczynnika kroplowego podanego w zadaniu lub na opakowaniu.

Stężenie

1000/100 = 10 mg/mL

Szybkość dawkowania

D = 10·5 = 50 mg/h

Odpowiedź

D = 50 mg/h
31.Dawkowanie w pediatrii i intensywnej terapii

Odpowiedź: V = 1,2 mL

Wlewy heparyny i insuliny: stężenie = jednostki w worku/objętość worka (jednostki/mL). Prędkość pompy (mL/h) = jednostki na godzinę/stężenie, a jednostki na godzinę = mL/h × stężenie. Przy zleceniu zależnym od masy ciała najpierw jednostki/h = jednostki/kg/h × masa ciała. Objętość bolusa = potrzebne jednostki/moc fiolki. Liczby służą wyłącznie do ćwiczeń; przy pacjencie zawsze postępuj zgodnie z lokalnymi procedurami i zlecaj podwójną kontrolę dawek wysokiego ryzyka.

Potrzebna liczba sztuk

70·89 = 6 230 szt.

Objętość

V = 6230/5000 = 1,246 ≈ 1,2 mL

Odpowiedź

V = 1,2 mL
32.Dawkowanie w pediatrii i intensywnej terapii

Odpowiedź: R = 11,3 mL/h

Wlewy miareczkowane: najpierw wyznacz stężenie w mcg/mL (mg × 1000/mL). Przy zleceniu zależnym od masy ciała mcg/min = mcg/kg/min × masa ciała. Następnie mL/h = mcg/min × 60/stężenie. Licząc wstecz, mcg/kg/min = mL/h × stężenie/(60 × masa ciała). Liczby służą wyłącznie do ćwiczeń; przy pacjencie zawsze postępuj zgodnie z lokalnymi procedurami i zlecaj podwójną kontrolę dawek wysokiego ryzyka.

Stężenie

8 000/250 = 32 mcg/mL

Dawka na godzinę

Zlecenie jest na minutę dla całego pacjenta, więc masa ciała nie jest potrzebna.

6·60 = 360 mcg/h

Szybkość pompy

R = 360/32 = 11,25 ≈ 11,3 mL/h

Odpowiedź

R = 11,3 mL/h
33.Płyny dożylne i bilans płynów

Odpowiedź: U = 1,38 mL/kg/h

Płyny przyjęte i wydalone: do przyjętych wlicza się wszystko, co wchodzi (płyny doustne, wlewy dożylne, leki dożylne i przepłukania, żywienie przez zgłębnik); kostki lodu liczą się jako połowa swojej objętości. Do wydalonych wlicza się mocz, drenaże, wymiociny i inne straty. Bilans = suma przyjętych − suma wydalonych; bilans ujemny oznacza stratę netto. Liczby służą wyłącznie do ćwiczeń; przy pacjencie zawsze postępuj zgodnie z lokalnymi procedurami i zlecaj podwójną kontrolę dawek wysokiego ryzyka.

Suma moczu

425 + 350 + 350 + 300 = 1425 mL

Na kilogram na godzinę

U = 1425/(86·12) = 1,381 ≈ 1,38 mL/kg/h

Odpowiedź

U = 1,38 mL/kg/h
34.Płyny dożylne i bilans płynów

Odpowiedź: V = 380 mL

Czas wlewu: czas (h) = objętość do przetoczenia (mL)/prędkość (mL/h); użyj objętości pozostałej w worku, a nie pojemności worka. Przetoczona objętość = prędkość × czas. Godziny dziesiętne zamieniaj na godziny i minuty, mnożąc część ułamkową × 60 (0,5 h = 30 min, a nie 50 min). Liczby służą wyłącznie do ćwiczeń; przy pacjencie zawsze postępuj zgodnie z lokalnymi procedurami i zlecaj podwójną kontrolę dawek wysokiego ryzyka.

Czas, który upłynął

07:30 → 08:30 = 1 h

Przetoczona objętość

120·1 = 120 mL

Pozostała objętość

V = 500 − 120 = 380 mL

Odpowiedź

V = 380 mL
35.Skale oceny klinicznej

Odpowiedź: MFS = 50

Skala ryzyka upadku Morse’a: sześć pozycji. Upadki w wywiadzie: nie 0, tak 25. Diagnoza dodatkowa: nie 0, tak 15. Pomoc w poruszaniu się: brak, leżenie w łóżku lub pomoc pielęgniarki 0; kule, laska lub chodzik 15; trzymanie się mebli 30. Terapia dożylna lub wkłucie zamknięte: nie 0, tak 20. Chód: prawidłowy, leżenie w łóżku lub wózek inwalidzki 0; słaby 10; zaburzony 20. Stan psychiczny: zna swoje ograniczenia 0; przecenia lub zapomina o ograniczeniach 15. Suma wynosi od 0 do 125. Punkty odcięcia ryzyka różnią się między szpitalami; często stosuje się 0–24 niskie, 25–44 umiarkowane i 45 lub więcej wysokie.

Oceń każdą pozycję

upadki w wywiadzie w ciągu ostatnich 3 miesięcy: nie → 0
diagnoza dodatkowa: nie → 0
pomoc w poruszaniu się: trzyma się mebli → 30
terapia dożylna lub wkłucie zamknięte: nie → 0
chód: zaburzony → 20
stan psychiczny: zna swoje ograniczenia → 0

Dodaj

Suma w skali Morse’a = 0 + 0 + 30 + 0 + 20 + 0 = 50

Odpowiedź

MFS = 50
36.Skale oceny klinicznej

Odpowiedź: wysoki

NEWS2 (National Early Warning Score 2, Royal College of Physicians 2017): oceń każdy z siedmiu parametrów według tabeli (częstość oddechów, SpO₂ w skali 1, oddychanie powietrzem lub dodatkowym tlenem, ciśnienie skurczowe, tętno, stan świadomości w skali ACVPU i temperatura) i dodaj punkty. Ryzyko kliniczne: 0–4 niskie; wynik 3 w którymkolwiek pojedynczym parametrze niskie–średnie; 5–6 średnie; 7 lub więcej wysokie. Suma 5 lub więcej wymaga pilnej reakcji.

Oceń każdy parametr

RR 8/min → 3
SpO₂ 93% → 2
na powietrzu → 0
SBP 110 mmHg → 1
HR 76/min → 0
przytomny (A) → 0
T 39,0 °C → 1

Suma i czerwone wyniki

NEWS2 = 3 + 2 + 0 + 1 + 0 + 0 + 1 = 7
Co najmniej jeden parametr daje 3 punkty.

Grupa ryzyka

wysoki

Odpowiedź

wysoki

Suma 5 lub więcej wymaga pilnej reakcji klinicznej.

37.Interpretacja gazometrii krwi tętniczej

Odpowiedź: HCO₃⁻ = 27,7 mmol/L

Oczekiwana kompensacja: w kwasicy metabolicznej wzór Wintera przewiduje PaCO₂ = 1,5·HCO₃⁻ + 8 ± 2 mmHg; zmierzona wartość powyżej tego zakresu wskazuje na dodatkową kwasicę oddechową, a poniżej na dodatkową zasadowicę oddechową. Luka anionowa AG = Na⁺ − (Cl⁻ + HCO₃⁻), prawidłowo około 8–12 mmol/L, odróżnia kwasicę metaboliczną z podwyższoną luką od kwasicy z prawidłową luką; niskie stężenie albumin maskuje podwyższoną lukę (dodaj 2,5 na każdy g/dL, o który albuminy są poniżej 4,0). Współczynnik delta (AG − 12)/(24 − HCO₃⁻) w przedziale od około 0,8 do 2 odpowiada czystej kwasicy z podwyższoną luką (niektóre podręczniki przyjmują 1 zamiast 0,8), wartość niższa dodatkowej kwasicy z prawidłową luką, a wartość powyżej 2 dodatkowej zasadowicy metabolicznej.

Zmiana PaCO₂

|77 − 40| = 37 mmHg → 3,7 × 10 mmHg

Oczekiwane HCO₃⁻

HCO₃⁻ = 24 + 1·3,7 = 27,7 mmol/L

Odpowiedź

HCO₃⁻ = 27,7 mmol/L
38.Interpretacja gazometrii krwi tętniczej

Odpowiedź: PaCO₂ = 46,9 mmHg

Oczekiwana kompensacja: w kwasicy metabolicznej wzór Wintera przewiduje PaCO₂ = 1,5·HCO₃⁻ + 8 ± 2 mmHg; zmierzona wartość powyżej tego zakresu wskazuje na dodatkową kwasicę oddechową, a poniżej na dodatkową zasadowicę oddechową. Luka anionowa AG = Na⁺ − (Cl⁻ + HCO₃⁻), prawidłowo około 8–12 mmol/L, odróżnia kwasicę metaboliczną z podwyższoną luką od kwasicy z prawidłową luką; niskie stężenie albumin maskuje podwyższoną lukę (dodaj 2,5 na każdy g/dL, o który albuminy są poniżej 4,0). Współczynnik delta (AG − 12)/(24 − HCO₃⁻) w przedziale od około 0,8 do 2 odpowiada czystej kwasicy z podwyższoną luką (niektóre podręczniki przyjmują 1 zamiast 0,8), wartość niższa dodatkowej kwasicy z prawidłową luką, a wartość powyżej 2 dodatkowej zasadowicy metabolicznej.

Oczekiwane PaCO₂

0,7·37 + 21 = 46,9 mmHg

Odpowiedź

PaCO₂ = 46,9 mmHg

Wzrost ma granicę: samo wyrównanie rzadko podnosi PaCO₂ powyżej około 55 mmHg.

39.Interpretacja zapisu rytmu EKG

Odpowiedź: QTc = 0,528 s

QT i QTc: odstęp QT biegnie od początku zespołu QRS do końca załamka T. Skraca się wraz ze wzrostem częstości akcji serca, dlatego koryguje się go o częstość za pomocą odstępu R–R w sekundach: QTc według Bazetta = QT/√RR, a QTc według Fridericii = QT/∛RR. Wzór Bazetta jest używany w większości podręczników; nadmiernie koryguje przy szybkiej częstości, gdzie preferuje się wzór Fridericii. Granice różnią się w zależności od źródła: QTc powyżej około 0,45 s u mężczyzn lub 0,46 s u kobiet zwykle uznaje się za wydłużony, a powyżej 0,50 s za znacznie wydłużony.

Pomiar

QT = 11,5 × 0,04 = 0,46 s
RR = 19 × 0,04 = 0,76 s

Wzór Bazetta

QTc = 0,46/√0,76 = 0,46/0,8718 = 0,528 s

Odpowiedź

QTc = 0,528 s

Powyżej 0,50 s: znacznie wydłużony. (528 ms)

40.Interpretacja zapisu rytmu EKG

Odpowiedź: blok AV II stopnia typu II

Bloki AV: wyznacz kolejne załamki P i sprawdź, po których następuje zespół QRS. Blok I stopnia: każdy załamek P przewiedziony, PR stały i powyżej 0,20 s. Blok II stopnia typu I (Mobitz I, Wenckebacha): odstęp PR wydłuża się z pobudzenia na pobudzenie, aż jeden załamek P nie zostanie przewiedziony, po czym cykl zaczyna się od nowa (grupowanie pobudzeń). Blok II stopnia typu II (Mobitz II): odstęp PR pobudzeń przewiedzionych pozostaje stały, a załamki P nagle nie są przewodzone; zespół QRS jest często szeroki. Blok III stopnia (całkowity): załamki P i zespoły QRS są każde regularne, ale niezależne, odstęp PR zmienia się przypadkowo, a częstość przedsionków jest większa niż częstość rytmu zastępczego (węzłowy 40–60/min z wąskim zespołem QRS, komorowy 20–40/min z szerokim zespołem QRS). Bloku 2:1 nie można na podstawie jednego zapisu określić jako typ I lub typ II.

Pięć kroków

1. Częstość: 5 zespołów QRS w 6 s, × 10 = 50 na minutę.
2. Rytm: załamki P są regularne; R–R jest regularny z wyjątkiem długiej przerwy, w której brakuje zespołu QRS.
3. Załamki P: dodatnie i regularne (P–P 0,84 s, 71 na minutę); po jednym z każdych 3 załamków P nie następuje zespół QRS.
4. Odstęp PR: stały i wynosi 0,18 s w pobudzeniach przewiedzionych.
5. QRS: 0,08 s, wąski (poniżej 0,12 s).

Interpretacja

blok AV II stopnia typu II

Odpowiedź

blok AV II stopnia typu II

Bloki typu II i III stopnia mogą nagle się pogłębić, dlatego podręczniki uznają je za poważniejsze niż typ I.

To niezależne materiały do ćwiczeń. ExamProblems nie jest powiązane z organizacją przeprowadzającą ten egzamin ani przez nią rekomendowane, a nazwa egzaminu służy wyłącznie do opisu treści. NCLEX®, NCLEX-RN® and NCLEX-PN® są znakami towarowymi the National Council of State Boards of Nursing, Inc. (NCSBN), organizacji niezwiązanej z ExamProblems, która go nie popiera i nie odpowiada za jego poprawność.

ExamProblems · examproblems.com/courses/nclex-rn-practice-questions