Pytania ćwiczeniowe w stylu NCLEX (RN): zestaw na powtórkę

Wzory, najważniejsze kroki metod dla każdego tematu i 40 zadań do ćwiczenia, z pełnymi rozwiązaniami na końcu.

Nowe zadaniaWróć do przedmiotu

W oknie drukowania wybierz „Zapisz jako PDF”, aby zachować kopię na swoim urządzeniu.

1Wzory i metody

Kontrola zakażeń i bezpieczeństwo pacjenta

Metoda

  1. Zacznij od standardowych środków ostrożności u każdego pacjenta: higiena rąk, środki ochrony indywidualnej odpowiednie do spodziewanej ekspozycji, bezpieczne postępowanie z ostrymi narzędziami.
  2. Dodaj środki ostrożności zależnie od drogi szerzenia: kontaktowe (fartuch, rękawiczki), kropelkowe (maseczka chirurgiczna), powietrzne (N95, pokój z ujemnym ciśnieniem).
  3. Utrzymuj sterylne przedmioty sterylnymi: jeśli masz wątpliwości, nie są sterylne; wymień, nigdy nie wycieraj.
  4. Zapobiegaj szkodom w otoczeniu: środki zapobiegania upadkom, przymus bezpośredni tylko w ostateczności, RACE i PASS w pożarze.
  5. Sprawdź zasady podawania leków, dwa identyfikatory i dodatkowe zabezpieczenia dla leków wysokiego ryzyka; zgłaszaj błędy i zdarzenia niemal błędne (near miss).

Ustalanie priorytetów i delegowanie

Metoda

  1. Zapytaj, co najszybciej zaszkodzi pacjentowi, jeśli nic się nie zrobi.
  2. Zastosuj ABC (C-A-B w zatrzymaniu krążenia), a następnie hierarchię Maslowa: potrzeby fizjologiczne przed bezpieczeństwem, bezpieczeństwo przed potrzebami psychologicznymi.
  3. Porównaj opcje: ostre przed przewlekłym, niestabilne przed stabilnym, nieoczekiwane przed oczekiwanym, ogólnoustrojowe przed miejscowym, i porównaj każdy objaw ze stanem wyjściowym pacjenta.
  4. Oceń, zanim zadziałasz, chyba że to stan nagły; wtedy wybierz krok, od którego zależą pozostałe.
  5. Przy delegowaniu sprawdź pięć zasad: zadanie, okoliczności, osoba, polecenia i nadzór. Ocena, edukacja i ewaluacja pozostają przy pielęgniarce (RN).

Wartości laboratoryjne i elektrolity

Metoda

  1. Porównaj wartość z zakresem referencyjnym laboratorium, a następnie ze stanem wyjściowym i trendem pacjenta.
  2. Sprawdź próbkę: hemoliza, opóźnienie lub krew pobrana w pobliżu wlewu dożylnego mogą dać fałszywe wyniki.
  3. Powiąż wartość z typowymi objawami oraz z lekami i stanami, które ją powodują.
  4. Szukaj interakcji: niski potas lub magnez zwiększa toksyczność digoksyny; odwodnienie zwiększa stężenie litu.
  5. Działaj dla pacjenta: oceń, wstrzymaj lek, jeśli stężenie jest niebezpieczne, powtórz na głos wartości krytyczne i poinformuj osobę zlecającą.

Choroby wewnętrzne i chirurgiczne: układ krążenia i oddechowy

Metoda

  1. Nazwij problem: niewydolność pompy, zamknięta tętnica, rytm serca, zakrzep, zwężenie dróg oddechowych, zakażenie albo problem z urządzeniem.
  2. Najpierw sprawdź objawy zagrożenia: hipoksję, hipotensję, ból w klatce piersiowej, nowe splątanie, zimną kończynę bez tętna.
  3. Dopasuj tlen do pacjenta: 94–98% u większości, 88–92% u osób zagrożonych retencją CO₂.
  4. Połącz każdy lek z jego badaniem i ryzykiem: warfaryna i INR, heparyna i aPTT oraz płytki krwi, diuretyki i potas.
  5. Wybierz bezpieczne pierwsze działanie, następnie eskaluj i oceń ponownie.

Choroby wewnętrzne i chirurgiczne: neurologia, endokrynologia i nerki

Metoda

  1. Sprawdź glikemię u każdego pacjenta z nowym splątaniem, osłabieniem lub napadem drgawek.
  2. Traktuj poziom świadomości jako najwcześniejszy sygnał ostrzegawczy problemów z mózgiem; źrenice i triada Cushinga pojawiają się późno.
  3. W stanach nagłych w cukrzycy odróżnij DKA (ketony, kwasica) od HHS (bardzo wysoka osmolalność, odwodnienie); najpierw podaj płyny.
  4. Przy zaburzeniach sodu i wody ustal, czy ADH jest w nadmiarze (SIADH), czy go brakuje (moczówka prosta), a przewlekłe zmiany koryguj powoli.
  5. Przy problemach z nerkami przypisz przyczynę do przednerkowej, wewnątrznerkowej lub pozanerkowej i obserwuj potas oraz płyny.

Choroby wewnętrzne i chirurgiczne: przewód pokarmowy, okres okołooperacyjny i onkologia

Metoda

  1. Zapytaj, co może być ukryte: krwawienie wewnętrzne, zakażenie bez gorączki, hipowentylacja przy prawidłowym SpO₂.
  2. Wykorzystaj czas, jaki upłynął po operacji, aby zawęzić powikłania: krwawienie w ciągu godzin, problemy z klatką piersiową w ciągu dni, problemy z raną i przeciek później.
  3. Przy bólu oceń go, zastosuj analgezję multimodalną, oceń ponownie i monitoruj sedację przy każdym opioidzie.
  4. U chorych na raka każdą chorobę w okresie nadiru traktuj jak sepsę neutropeniczną i poznaj stany nagłe w onkologii.
  5. Przy oparzeniach licz tylko obszary częściowej i pełnej grubości skóry, zacznij odliczanie wg Parklanda od chwili oparzenia i dostosowuj płyny do diurezy.

Pielęgniarstwo położnicze

Metoda

  1. Umieść kobietę w czasie: tydzień ciąży, okres porodu lub doba po porodzie, i zdecyduj, co jest w tym momencie prawidłowe.
  2. Szukaj pacjenta w niebezpieczeństwie: matki, płodu lub noworodka, albo kilku z nich naraz.
  3. Połącz objaw z przyczyną: VEAL CHOP dla deceleracji, cztery T dla krwawienia, BUBBLE-HE po porodzie.
  4. Najpierw wybierz działanie, które poprawia przepływ krwi i dotlenienie (ułożenie na boku, wstrzymanie oksytocyny, masaż dna macicy), potem eskaluj.

Pielęgniarstwo pediatryczne

Metoda

  1. Najpierw zanotuj wiek dziecka: od niego zależą prawidłowe parametry życiowe, kamienie milowe rozwoju i właściwa skala bólu.
  2. Oceń drożność dróg oddechowych, oddychanie i krążenie, pamiętając, że dzieci się kompensują, a potem szybko się pogarszają.
  3. Dopasuj działanie do etapu rozwoju i włącz rodzinę.
  4. Sprawdź, czy odpowiedź jest bezpieczna dla dziecka: dawka zależna od masy ciała, bez aspiryny w chorobie wirusowej, bez kodeiny poniżej 12. roku życia.

Pielęgniarstwo psychiatryczne

Metoda

  1. Ustal, czy istnieje bezpośrednie zagrożenie: samobójstwo, przemoc, stan nagły związany z lekami lub choroba somatyczna.
  2. Najpierw działaj na rzecz bezpieczeństwa: obserwuj, usuń środki, deeskaluj, odstaw szkodliwy lek, wezwij pomoc.
  3. Wybierz odpowiedź terapeutyczną: uznaj uczucia, przedstaw rzeczywistość, unikaj fałszywego uspokajania i pytań „dlaczego”.
  4. Szanuj prawa pacjenta: najmniej restrykcyjna opcja, zgoda i poufność wraz z jej granicami.

Obliczenia pielęgniarskie i przeliczanie jednostek

Kroki metryczne
1 kg = 1000 g, 1 g = 1000 mg, 1 mg = 1000 mcg, 1 L = 1000 mL
Masa i długość
1 kg = 2,2 lb, 1 lb = 16 oz, 1 in = 2,54 cm, 1 ft = 12 in
Miary domowe
1 tsp = 5 mL, 1 tbsp = 15 mL, 1 fl oz = 30 mL, 1 cup = 8 fl oz = 240 mL
Temperatura
°C = (°F − 32)·5/9, °F = °C·9/5 + 32
Zegar 24-godzinny
godziny PM 1–11: dodaj 12; 12 AM = 00:xx; 12 PM = 12:xx
Szybkość dawkowania
mcg/min × 60/1000 = mg/h
Współczynniki laboratoryjne
glukoza 1 mmol/L = 18 mg/dL; kreatynina 1 mg/dL = 88,4 µmol/L; Hb 1 g/dL = 10 g/L

Metoda

  1. Zapisz daną wielkość z jednostką i jednostkę, którą chcesz otrzymać.
  2. Wybierz odpowiednik: 1000 między kg, g, mg i mcg lub L i mL; 1 kg = 2,2 lb; 1 łyżeczka = 5 mL, 1 łyżka stołowa = 15 mL, 1 fl oz = 30 mL, 1 szklanka = 240 mL.
  3. Zapisz to jako ułamek tak, aby niechciana jednostka się skróciła; dla szybkości użyj jednego ułamka na każdą zmieniającą się jednostkę.
  4. Sprawdź kierunek: mniejsza jednostka daje większą liczbę.
  5. Zaokrąglaj tylko ostateczną odpowiedź, z dokładnością podaną w pytaniu.

Obliczanie dawek

Dawka ze stężenia
objętość = dawka / stężenie
Dawka zależna od masy ciała
dawka = mg/kg × masa ciała
Tabletki
liczba = dawka / dawka w tabletce
Jednostki
1 g = 1000 mg, 1 mg = 1000 mcg

Metoda

  1. Przelicz zleconą dawkę i moc preparatu na tę samą jednostkę.
  2. Użyj wzoru „potrzebne przez dostępne razy ilość”: (D/H) × Q.
  3. Przy dawkach zależnych od masy ciała najpierw pomnóż przez masę w kg, a potem podziel dawkę dobową przez liczbę dawek.
  4. Najpierw oszacuj wynik i sprawdź, czy odpowiedź jest rozsądna.

Szybkość wlewów dożylnych

Szybkość pompy
mL/h = volume (mL)/time (h)
Szybkość kapania
drops/min = volume (mL) × drop factor / time (min)
Czas wlewu
time (h) = volume (mL)/rate (mL/h)

Metoda

  1. Prędkość pompy w mL/h: objętość podzielona przez czas w godzinach.
  2. Prędkość kroplówki w kroplach/min: objętość × współczynnik kroplenia podzielone przez czas w minutach.
  3. Pozostały czas: pozostała objętość podzielona przez prędkość.
  4. Zaokrąglaj tak, jak wymaga zadanie lub sprzęt.

Dawkowanie w pediatrii i intensywnej terapii

Dawka dobowa
mg/dobę = mg/kg/dobę × masa ciała (kg)
Liczba dawek na dobę
liczba = 24 h / odstęp między dawkami (h)
Funty na kilogramy
kg = lb / 2,2
Stężenie wlewu
jednostki/mL = jednostki w worku / objętość worka
Szybkość pompy
mL/h = dawka na godzinę / stężenie
Wlew miareczkowany
mL/h = mcg/kg/min × kg × 60 / (mcg/mL)
Dawka z prędkości pompy
mcg/kg/min = mL/h × (mcg/mL) / (60 × kg)
Jednostki
1 mg = 1000 mcg

Płyny dożylne i bilans płynów

Holliday–Segar na godzinę
4 mL/kg (pierwsze 10 kg) + 2 mL/kg (kolejne 10 kg) + 1 mL/kg (każdy kg powyżej 20)
Holliday–Segar na dobę
100 / 50 / 20 mL/kg dla tych samych przedziałów
Bilans płynów
przyjęte − wydalone
Kostki lodu
liczą się jako połowa swojej objętości
Diureza
mL/kg/h = mL / (kg × h)
Czas wlewu
czas (h) = pozostała objętość (mL) / prędkość (mL/h)
Przetoczona objętość
mL = prędkość × czas

Skale oceny klinicznej

Skala śpiączki Glasgow (GCS)
GCS = E (1–4) + V (1–5) + M (1–6) = 3–15
Apgar
5 objawów × 0–2 = 0–10; 7–10 uspokajający, 4–6 umiarkowanie nieprawidłowy, 0–3 niski
Skala Braden
5 × (1–4) + 1 × (1–3) = 6–23; ≤ 18 ryzyko
Skala ryzyka upadku Morse’a
upadki 25, diagnoza 15, pomoc 15/30, wkłucie dożylne 20, chód 10/20, stan psychiczny 15
Ryzyko według NEWS2
0–4 niskie; pojedyncze 3 niskie–średnie; 5–6 średnie; ≥ 7 wysokie
Średnie ciśnienie tętnicze (MAP)
MAP = (SBP + 2·DBP)/3 = DBP + PP/3
Ciśnienie tętna i wskaźnik wstrząsu
PP = SBP − DBP, SI = HR/SBP
Wskaźnik masy ciała
BMI = kg/m² = 703·lb/in²

Metoda

  1. Znajdź arkusz punktacji używany w pytaniu i jego zakres (GCS 3–15, Apgar 0–10, Braden 6–23, Morse 0–125).
  2. Oceń każdą pozycję osobno, dopasowując opis do jej poziomu.
  3. Dodaj punkty z pozycji i sprawdź, czy suma mieści się w zakresie.
  4. Zastosuj punkty odcięcia: w NEWS2 szukaj także każdego pojedynczego parametru dającego 3 punkty.
  5. Dla wartości pochodnych użyj MAP = (SBP + 2·DBP)/3, PP = SBP − DBP, SI = HR/SBP i BMI = kg/m².

Interpretacja gazometrii krwi tętniczej

Zakresy prawidłowe
pH 7,35–7,45, PaCO₂ 35–45 mmHg (4,7–6,0 kPa), HCO₃⁻ 22–26 mmol/L
ROME
Zaburzenie oddechowe: PaCO₂ odwrotnie do pH; metaboliczne: HCO₃⁻ zgodnie z pH
Wzór Wintersa
PaCO₂ = 1,5·HCO₃⁻ + 8 ± 2
Zasadowica metaboliczna
PaCO₂ ≈ 0,7·HCO₃⁻ + 21
Luka anionowa
AG = Na⁺ − (Cl⁻ + HCO₃⁻) ≈ 8–12
Luka anionowa skorygowana o albuminy
AG + 2,5·(4,0 − alb g/dL) = AG + 0,25·(40 − alb g/L)
Wskaźnik delta
(AG − 12)/(24 − HCO₃⁻)
Wskaźnik P/F
PaO₂/FiO₂
Równanie gazu pęcherzykowego
PAO₂ = FiO₂·(760 − 47) − PaCO₂/0,8
Osmolalność surowicy
2·Na⁺ + glucose + urea (2·Na⁺ + glucose/18 + BUN/2,8)

Metoda

  1. Odczytaj pH: poniżej 7,35 to kwasica, powyżej 7,45 zasadowica.
  2. Znajdź wartość, która to tłumaczy: PaCO₂ zmieniające się odwrotnie do pH oznacza zaburzenie oddechowe, HCO₃⁻ zmieniające się zgodnie z pH – metaboliczne.
  3. Spójrz na drugą wartość: prawidłowa oznacza brak wyrównania, nieprawidłowa w kierunku wyrównującym oznacza wyrównanie częściowe, a prawidłowe pH przy obu wartościach nieprawidłowych oznacza wyrównanie całkowite.
  4. Przy kwasicy metabolicznej porównaj PaCO₂ ze wzorem Wintersa, 1,5·HCO₃⁻ + 8 ± 2, i oblicz lukę anionową Na⁺ − (Cl⁻ + HCO₃⁻).
  5. Wysoką lukę anionową sprawdź wskaźnikiem delta, a przy niskiej albuminie – luką skorygowaną.

Interpretacja zapisu rytmu EKG

Papier (25 mm/s, 10 mm/mV)
1 mała kratka = 0,04 s, 1 duża kratka = 0,20 s, 10 mm = 1 mV
Częstość akcji serca, rytm regularny
300 ÷ duże kratki = 1500 ÷ małe kratki = 60 ÷ RR (s)
Częstość akcji serca, rytm nieregularny
Zespoły QRS w 6 s × 10
Prawidłowy odstęp PR
0,12–0,20 s
Prawidłowy czas trwania QRS
< 0.12 s
QTc (Bazett)
QT/√RR
QTc (Fridericia)
QT/∛RR
QTc (Framingham)
QT + 154·(1 − RR)
Częstości zatokowe
bradykardia < 60, prawidłowa 60–100, tachykardia > 100 /min
Częstości rytmów zastępczych
węzłowy 40–60, komorowy 20–40 /min
Szybkie rytmy
SVT 150–250 /min (wąskie), VT > 100 /min (szerokie)

Metoda

  1. Częstość: przy rytmie regularnym podziel 300 przez liczbę dużych kratek lub 1500 przez liczbę małych kratek między dwoma załamkami R; przy rytmie nieregularnym policz zespoły QRS w 6 sekundach i pomnóż przez 10.
  2. Rytm: porównaj odstępy R–R. Równe oznaczają rytm regularny; powtarzający się wzorzec to rytm regularnie nieregularny; brak jakiegokolwiek wzorca to rytm całkowicie nieregularny.
  3. Załamki P: czy w odprowadzeniu II przed każdym zespołem QRS jest dodatni załamek P, wszystkie takie same? Szukaj fal migotania lub fal o kształcie zębów piły, odwróconych załamków P i załamków P bez zespołu QRS.
  4. Odstęp PR: od początku P do początku QRS, prawidłowo 0,12–0,20 s i stały. Sprawdź, czy się wydłuża, czy pozostaje stały przed wypadnięciem pobudzenia, czy zmienia się przypadkowo.
  5. Czas trwania QRS: poniżej 0,12 s to wąski; 0,12 s lub więcej to szeroki. Następnie nazwij rytm, a dla QT użyj QTc = QT/√RR (Bazett) z czasami w sekundach.

2Zadania do ćwiczenia

1.Podstawy pielęgniarstwaŚredni

How should adhesive tape be removed from an older patient's fragile skin?

  1. AQuickly in one firm pull, straight upwards and away from the skin
  2. BBy pulling it away from the wound as hard as possible
  3. CSlowly, low and close to the skin, while supporting the skin
  4. DAfter wetting it with alcohol rub
2.Podstawy pielęgniarstwaTrudny

Which statement about the use of physical restraint is correct?

  1. AIt is the best way to stop older patients from falling
  2. BIt never needs to be documented if it is used only overnight
  3. CIt can be used whenever a patient is confused, without further assessment
  4. DIt is a last resort, uses the least restrictive option and needs regular checks
3.Kontrola zakażeń i bezpieczeństwo pacjentaŚredni

Biblioteka leków pompy infuzyjnej ostrzega, że zaprogramowana dawka przekracza bezpieczny limit. Co powinna zrobić pielęgniarka?

  1. AKontynuować wlew i sprawdzić pompę na koniec zmiany
  2. BNajpierw ponownie sprawdzić zlecenie, obliczenia i ustawienia pompy
  3. CWyłączyć bibliotekę leków dla tego wlewu
  4. DPominąć alert, ponieważ alerty pomp często są błędne
4.Kontrola zakażeń i bezpieczeństwo pacjentaTrudny

A nurse discovers that an insulin infusion was programmed using the wrong drug concentration in the pump library. What should the nurse do first?

  1. ADouble the rate to correct for the error
  2. BReprogram the pump and finish the shift before reporting
  3. CStop the infusion and check the patient’s blood glucose
  4. DLeave it running and check the glucose at the next routine time
5.Ustalanie priorytetów i delegowanieŚredni

A nurse teaches a patient with COPD pursed-lip breathing. Which statement shows a need for further teaching?

  1. A“I will make my breath out about twice as long as my breath in.”
  2. B“I will breathe in slowly through my nose.”
  3. C“I will breathe in through my mouth and out quickly through my nose.”
  4. D“I will breathe out slowly through pursed lips.”
6.Ustalanie priorytetów i delegowanieTrudny

A patient taking an SSRI is also given tramadol. A few hours later the patient is agitated, sweating and has a fever, jerking muscles and brisk reflexes. What is the most likely cause?

  1. AAn anxiety attack
  2. BSerotonin syndrome
  3. COpioid withdrawal
  4. DNeuroleptic malignant syndrome
7.Pielęgniarstwo kliniczneŚredni

W trakcie wlewu dożylnego okolica kaniuli staje się obrzęknięta, chłodna i blada, a wlew zwalnia. Co jest prawdopodobne?

  1. AZator powietrzny
  2. BZapalenie żyły spowodowane bakteryjnym zakażeniem ściany żyły
  3. CNacieczenie płynem otaczającej tkanki
  4. DPrzeciążenie krążenia płynami
8.Pielęgniarstwo kliniczneTrudny

Pacjent z ciężką astmą cichnie, ma „ciche płuca”, jest wyczerpany, a częstość oddechów spada. Co to oznacza?

  1. AAstmę zagrażającą życiu z grożącym zatrzymaniem oddechu
  2. BWyłącznie lęk
  3. CPrawidłową poprawę po nebulizacji
  4. DPoprawę napadu, gdy skurcz oskrzeli ustępuje, a drogi oddechowe się rozluźniają
9.Wartości laboratoryjne i elektrolityŚredni

A patient starts lisinopril (an ACE inhibitor). Which laboratory values should the nurse expect to be monitored?

  1. ACalcium and phosphate
  2. BPotassium and creatinine
  3. CALT and bilirubin
  4. DTSH and free T4
10.Wartości laboratoryjne i elektrolityTrudny

Four results arrive at the same time. Which patient should the nurse see first?

  1. AWhite cell count 12,0 × 10³/µL on the first day after surgery
  2. BINR 2,6 in a patient on warfarin for atrial fibrillation
  3. CGlucose 48 mg/dL (2,7 mmol/L) in a patient who had insulin an hour ago
  4. DHemoglobin 10,4 g/dL (104 g/L) in a patient with stable chronic kidney disease
11.FarmakologiaŚredni

What should the nurse teach a patient starting nitrofurantoin?

  1. AStop it as soon as the burning settles
  2. BExpect blue urine, which shows that the drug is working well
  3. CTake it with food, and the urine may turn dark yellow or brown
  4. DTake it on an empty stomach with an antacid
12.FarmakologiaTrudny

Który lek przeciwpadaczkowy przyjmowany w ciąży niesie najwyższe dobrze znane ryzyko wad cewy nerwowej i zaburzeń rozwoju?

  1. AGabapentyna
  2. BLewetyracetam
  3. CWalproinian sodu
  4. DLamotrygina
13.Choroby wewnętrzne i chirurgiczne: układ krążenia i oddechowyŚredni

Pacjent ma ból w środku klatki piersiowej i STEMI w EKG. Co to zwykle wymaga?

  1. APilnej reperfuzji, najlepiej przez pierwotną PCI
  2. BWyniku troponiny przed podjęciem jakiejkolwiek decyzji o leczeniu
  3. CDoustnego beta-blokera i wypisu, jeśli ból ustąpi
  4. DPrzyjęcia na oddział i powtórzenia EKG następnego ranka
14.Choroby wewnętrzne i chirurgiczne: układ krążenia i oddechowyTrudny

Which instruction from the registered nurse to a healthcare assistant (unlicensed assistive personnel) caring for a patient with COPD is most appropriate?

  1. A"Teach him how to use his new inhaler this afternoon after his rest."
  2. B"Turn his oxygen up to whatever he needs if he looks short of breath."
  3. C"Tell me straight away if his SpO₂ is under 88% or he is more breathless."
  4. D"Listen to his chest after lunch and let me know what you can hear."
15.Choroby wewnętrzne i chirurgiczne: neurologia, endokrynologia i nerkiŚredni

An 85-year-old care home resident becomes newly confused and is falling more often. A UTI is one possibility. Why?

  1. AA UTI cannot occur in people over 80
  2. BConfusion is the only symptom of a UTI at any age
  3. COlder adults often show infection as confusion
  4. DUrinary infections always cause a high fever in older adults
16.Choroby wewnętrzne i chirurgiczne: neurologia, endokrynologia i nerkiTrudny

Pacjent ma napady silnego bólu głowy, pocenia się, kołatania serca i bardzo wysokiego ciśnienia krwi. Jakie schorzenie należy rozważyć?

  1. ANiedoczynność tarczycy
  2. BChorobę Addisona
  3. CGuz chromochłonny (phaeochromocytoma)
  4. DMoczówkę prostą
17.Choroby wewnętrzne i chirurgiczne: przewód pokarmowy, okres okołooperacyjny i onkologiaŚredni

Which is a recognised side effect of ondansetron?

  1. AConstipation
  2. BHair loss
  3. CHearing loss
  4. DSevere hypoglycaemia
18.Choroby wewnętrzne i chirurgiczne: przewód pokarmowy, okres okołooperacyjny i onkologiaTrudny

Hours after an oesophageal dilatation, a patient has chest pain, fever and crackling swelling under the skin of the neck. What should the nurse suspect?

  1. ANormal discomfort after the procedure
  2. BSimple reflux after the dilatation
  3. CAn allergic reaction to the sedative
  4. DOesophageal perforation
19.Pielęgniarstwo położniczeŚredni

How does breast milk jaundice usually differ from early breastfeeding jaundice?

  1. AIt always needs the baby to stop breastfeeding permanently
  2. BIt appears later, after the first week, in a thriving baby
  3. CIt is caused by too little milk intake
  4. DIt appears in the first 24 hours in a sick baby
20.Pielęgniarstwo położniczeTrudny

A woman at 34 weeks with type 1 diabetes has a blood glucose of 2,8 mmol/L (50 mg/dL), is sweating and shaky but is alert. What should the nurse do first?

  1. AGive her usual insulin dose
  2. BCheck the fetal heart rate before any treatment
  3. CGive fast-acting glucose by mouth and recheck
  4. DWait until her next meal
21.Pielęgniarstwo pediatryczneŚredni

A child's tonic–clonic seizure has lasted more than 5 minutes. What should the nurse do?

  1. AGive the prescribed rescue medicine and call for emergency help
  2. BPut a tongue depressor between the child's teeth
  3. CHold the child's arms and legs firmly to stop the movements
  4. DWait another 15 minutes, because most seizures stop on their own
22.Pielęgniarstwo pediatryczneTrudny

An infant with heart failure is breathing fast and working hard. Which position helps most?

  1. AProne with the head turned to the side
  2. BSemi-upright, with the head and chest raised
  3. CLying flat on the left side only
  4. DFlat on the back with the legs raised
23.Pielęgniarstwo psychiatryczneŚredni

Which criteria are needed for a diagnosis of intellectual disability?

  1. ALimits in both intellectual and adaptive functioning, starting in childhood
  2. BProblems with reading only, with normal everyday functioning
  3. CMemory loss and confusion that start for the first time after the age of 65
  4. DAn IQ score alone, measured at any time in adult life
24.Pielęgniarstwo psychiatryczneTrudny

A young man spends hours a day checking his nose in mirrors and has asked for several operations, although others see nothing unusual about it. What is the most likely diagnosis?

  1. AIllness anxiety disorder
  2. BDelusional disorder, jealous type
  3. CAnorexia nervosa
  4. DBody dysmorphic disorder
25.Obliczenia pielęgniarskie i przeliczanie jednostekŚredni
1234567891011121:45 PM?14:4513:4501:4512:45

Ćwiczenie (wymyślone wartości, nie stanowią wskazówek klinicznych). Dawkę odnotowano o godzinie 1:45 PM. Który zapis oznacza ten sam czas w zegarze 24-godzinnym? Kliknij go.

1:45 PM
  1. 114:45
  2. 213:45
  3. 301:45
  4. 412:45
26.Obliczenia pielęgniarskie i przeliczanie jednostekTrudny
6 fl oz? mL1½ szklanek? mL1½ tsp? mL1 tbsp? mLΣ = ? mL

Ćwiczenie (wymyślone wartości, nie stanowią wskazówek klinicznych). W czasie dyżuru pacjent przyjmuje 6 fl oz z sok, 1½ szklanek z herbata, 1½ tsp z syrop na kaszel, 1 tbsp z płynny suplement. Używając podanych odpowiedników, oblicz łączne przyjęcie doustne V w mL.

1 fl oz = 30 mL1 szklanka = 8 fl oz = 240 mL1 tsp = 5 mL1 tbsp = 15 mL
V = mL
27.Obliczanie dawekŚredni
22 kg25 mg/kg/dobę4× na dobęD = ? mg

Pacjent waży 22 kg. Zlecona dawka to 25 mg/kg na dobę, podzielona na 4 równe dawki. Ile miligramów D podaje się w jednej dawce?

22 kg25 mg/kg/dobę4× na dobę
D = mg
28.Obliczanie dawekTrudny
00,10,20,30,40,50,60,70,80,911 mL

Zlecona dawka to 4600 jednostek leku dostępnego jako 10000 jednostek/mL. Pobierz dawkę do strzykawki 1 mL: jaką objętość V podajesz?

4600 units10000 units/mL
V = mL
29.Szybkość wlewów dożylnychŚredni
1000 mL10 gtt/mL12 h? gtt/min

Podaj 1000 mL w ciągu 12 godzin zestawem o współczynniku 10 gtt/mL. Wyznacz szybkość kapania R w kroplach na minutę. Zaokrąglij do najbliższej liczby całkowitej.

1000 mL12 h10 gtt/mL
R = gtt/min
30.Szybkość wlewów dożylnychTrudny
2 g500 mL? mL/h1,5 mg/min

Worek zawiera 2 g leku w 500 mL. Zlecono 1,5 mg na minutę. Na jaką szybkość R ustawisz pompę, w mL/h?

2 g/500 mL1,5 mg/min
R = mL/h
31.Dawkowanie w pediatrii i intensywnej terapiiŚredni
100 szt.100 mLinsulina krótkodziałająca2 mL/h? szt./h

Ćwiczenie (wymyślone wartości, nie stanowią wskazówek klinicznych). Wlew 100 jednostek insuliny krótkodziałającej w 100 mL płynie z prędkością 2 mL/h. Ile jednostek na godzinę D otrzymuje pacjent?

100 szt./100 mL2 mL/h
D = szt./h
32.Dawkowanie w pediatrii i intensywnej terapiiTrudny
500 mg250 mLdobutamine? mL/h109 kg10 mcg/kg/min

Ćwiczenie (wymyślone wartości, nie stanowią wskazówek klinicznych). Worek zawiera dobutamine 500 mg w 250 mL. Zlecenie to 10 mcg/kg/min dla pacjenta o masie ciała 109 kg. Jaką prędkość R ustawiasz na pompie, w mL/h? Zaokrąglij do jednego miejsca po przecinku.

500 mg/250 mL10 mcg/kg/min109 kg
R = mL/h
33.Płyny dożylne i bilans płynówŚredni
PrzyjęteWydalonezmiana 8-godzinnagalaretka120 mLherbata240 mLwoda200 mLWlew dożylny125 mL/h × 8 hantybiotyk dożylnie1 × 50 mLmocz200 mLmocz300 mLmocz275 mLdren z rany30 mLwymiociny150 mL

Ćwiczenie (wymyślone wartości, nie stanowią wskazówek klinicznych). Karta pokazuje płyny przyjęte i wydalone przez pacjenta podczas jednej 8-godzinnej zmiany. Wlew dożylny płynął z podaną prędkością przez całą zmianę. Wyznacz bilans płynów B = przyjęte − wydalone w mL (wynik ujemny oznacza stratę netto).

galaretka: 120 mLherbata: 240 mLwoda: 200 mLWlew dożylny: 125 mL/h × 8 hantybiotyk dożylnie: 1 × 50 mLmocz: 200 mLmocz: 300 mLmocz: 275 mLdren z rany: 30 mLwymiociny: 150 mL
B = mL
34.Płyny dożylne i bilans płynówTrudny
1000 mL→ 60 mL/hstart 08:30trazem​ = ? h150 mL/h × 3 h

Ćwiczenie (wymyślone wartości, nie stanowią wskazówek klinicznych). Wlew 1000 mL rozpoczyna się o 08:30 z prędkością 150 mL/h. Po 3 godzinach prędkość zmienia się na 60 mL/h i nie jest już zmieniana. Po ilu godzinach t od rozpoczęcia worek będzie pusty? Zaokrąglij do jednego miejsca po przecinku.

1000 mL150 mL/h · 3 h60 mL/h
t = h
35.Skale oceny klinicznejŚredni
H? / 25+D? / 15+Aid? / 30+IV? / 20+G? / 20+MS? / 15Σ?

Ćwiczenie (wymyślone wartości, nie stanowią wskazówek klinicznych). Pacjent z zadania jest oceniany w skali Morse’a: upadki w wywiadzie w ciągu ostatnich 3 miesięcy: tak; diagnoza dodatkowa: nie; pomoc w poruszaniu się: kule, laska lub chodzik; terapia dożylna lub wkłucie zamknięte: nie; chód: słaby; stan psychiczny: zna swoje ograniczenia. Oblicz sumę w skali Morse’a MFS.

0–125
MFS =
36.Skale oceny klinicznejTrudny
uspokajającyumiarkowanie nieprawidłowyniski

Ćwiczenie (wymyślone wartości, nie stanowią wskazówek klinicznych). W 1. minucie po urodzeniu noworodek z ćwiczenia ma różowy tułów i sine ręce i stopy, tętno 120/min, płacz, kaszel lub kichnięcie przy pobudzeniu, aktywne ruchy i wolne, nieregularne oddychanie ze słabym płaczem. Oceń pacjenta w skali Apgar i kliknij, jak interpretuje się wynik.

  1. 1uspokajający
  2. 2umiarkowanie nieprawidłowy
  3. 3niski
37.Interpretacja gazometrii krwi tętniczejŚredni

Wartości do ćwiczeń: Na⁺ 146 mmol/L, glukoza 32,8 mmol/L i mocznik 23,9 mmol/L. Oblicz osmolalność surowicy Osm = 2·Na⁺ + glukoza + mocznik, zaokrąglając do liczby całkowitej.

Na⁺ 146 mmol/Lglukoza 32,8 mmol/Lmocznik 23,9 mmol/L
Osm = mOsm/kg
38.Interpretacja gazometrii krwi tętniczejTrudny
pH7,357,457,20PaCO₂mmHg354542HCO₃⁻mmol/L222616prawidłowe wyrównaniedodatkowa kwasica oddechowadodatkowa zasadowica oddechowa

Gazometria do ćwiczeń pokazuje kwasicę metaboliczną: pH 7,20, PaCO₂ 42 mmHg (5,6 kPa), HCO₃⁻ 16 mmol/L. Porównaj zmierzone PaCO₂ ze wzorem Wintersa. Kliknij swoją interpretację.

pH 7,20PaCO₂ 42 mmHg (5,6 kPa)HCO₃⁻ 16 mmol/L
  1. 1prawidłowe wyrównanie
  2. 2dodatkowa kwasica oddechowa
  3. 3dodatkowa zasadowica oddechowa
39.Interpretacja zapisu rytmu EKGŚredni
II25 mm/s · 10 mm/mV

Ten zapis w odprowadzeniu II pokazuje rytm zatokowy z jedną pauzą. Zmierz pauza, czyli odstęp R–R przez pauzę, w sekundach.

odprowadzenie II, 25 mm/s, 10 mm/mV1 mała kratka = 0,04 s, 1 duża kratka = 0,20 sdługość zapisu 6 s
pauza = s
40.Interpretacja zapisu rytmu EKGTrudny
II25 mm/s · 10 mm/mVstawkarytmzałamki POdstęp PRCzas trwania QRS

Zinterpretuj ten zapis w odprowadzeniu II, stosując pięć kroków po kolei: częstość, rytm, załamki P, odstęp PR, czas trwania QRS. Na którym kroku znajdujesz pierwszą nieprawidłowość? Kliknij go.

odprowadzenie II, 25 mm/s, 10 mm/mV1 mała kratka = 0,04 s, 1 duża kratka = 0,20 sdługość zapisu 6 s
  1. 1stawka
  2. 2rytm
  3. 3załamki P
  4. 4Odstęp PR
  5. 5Czas trwania QRS

3Roztwory

1.Podstawy pielęgniarstwa

Odpowiedź: C · Slowly, low and close to the skin, while supporting the skin

Dlaczego to jest odpowiedź

Peeling the tape back low and slow while holding the skin reduces the pulling force on fragile skin. Adhesive removers can also help.

Odpowiedź

C · Slowly, low and close to the skin, while supporting the skin
2.Podstawy pielęgniarstwa

Odpowiedź: D · It is a last resort, uses the least restrictive option and needs regular checks

Dlaczego to jest odpowiedź

Restraint carries risks such as injury, distress and pressure damage. It is used only when alternatives have failed, in the least restrictive form, for the shortest time, with monitoring and documentation.

Odpowiedź

D · It is a last resort, uses the least restrictive option and needs regular checks
3.Kontrola zakażeń i bezpieczeństwo pacjenta

Odpowiedź: B · Najpierw ponownie sprawdzić zlecenie, obliczenia i ustawienia pompy

Dlaczego to jest odpowiedź

Limity inteligentnych pomp ustawia się po to, by wychwytywać błędy programowania i obliczeń. Pielęgniarka sprawdza zlecenie, stężenie, dawkę i szybkość, zanim zdecyduje, czy pominięcie alertu jest rzeczywiście uzasadnione.

Odpowiedź

B · Najpierw ponownie sprawdzić zlecenie, obliczenia i ustawienia pompy
4.Kontrola zakażeń i bezpieczeństwo pacjenta

Odpowiedź: C · Stop the infusion and check the patient’s blood glucose

Dlaczego to jest odpowiedź

A concentration error means the dose delivered was wrong. The nurse stops the infusion, assesses the patient including blood glucose, treats as needed, notifies the prescriber and reports the event.

Odpowiedź

C · Stop the infusion and check the patient’s blood glucose
5.Ustalanie priorytetów i delegowanie

Odpowiedź: C · “I will breathe in through my mouth and out quickly through my nose.”

Dlaczego to jest odpowiedź

Pursed-lip breathing means breathing in through the nose and out slowly through pursed lips, making exhalation longer. This keeps airways open and reduces air trapping.

Odpowiedź

C · “I will breathe in through my mouth and out quickly through my nose.”
6.Ustalanie priorytetów i delegowanie

Odpowiedź: B · Serotonin syndrome

Dlaczego to jest odpowiedź

SSRIs and tramadol both raise serotonin. Agitation, fever, clonus and hyperreflexia that start quickly suggest serotonin syndrome; neuroleptic malignant syndrome follows antipsychotics and causes rigid muscles with slow reflexes.

Odpowiedź

B · Serotonin syndrome
7.Pielęgniarstwo kliniczne

Odpowiedź: C · Nacieczenie płynem otaczającej tkanki

Dlaczego to jest odpowiedź

Nacieczenie powoduje chłodną, obrzękniętą, bladą skórę. Przerwij wlew i usuń kaniulę. Jeśli płyn ma działanie drażniące tkanki (wesykant), jest to wynaczynienie i wymaga szczególnego postępowania.

Odpowiedź

C · Nacieczenie płynem otaczającej tkanki
8.Pielęgniarstwo kliniczne

Odpowiedź: A · Astmę zagrażającą życiu z grożącym zatrzymaniem oddechu

Dlaczego to jest odpowiedź

Ciche płuca, wyczerpanie, sinica i splątanie to objawy zagrożenia życia. Pacjent wymaga natychmiastowej pomocy starszego lekarza i zespołu intensywnej terapii.

Odpowiedź

A · Astmę zagrażającą życiu z grożącym zatrzymaniem oddechu
9.Wartości laboratoryjne i elektrolity

Odpowiedź: B · Potassium and creatinine

Dlaczego to jest odpowiedź

ACE inhibitors reduce aldosterone, so potassium can rise, and they lower the filtration pressure in the kidney, so creatinine can rise. Both are checked before and soon after starting or increasing the dose.Sprawdzono w: Hyperkalemia · StatPearls (NCBI Bookshelf) (2025)

Odpowiedź

B · Potassium and creatinine
10.Wartości laboratoryjne i elektrolity

Odpowiedź: C · Glucose 48 mg/dL (2,7 mmol/L) in a patient who had insulin an hour ago

Dlaczego to jest odpowiedź

Hypoglycemia after insulin can quickly cause seizures and loss of consciousness, so it is treated first. Mild anemia in CKD is expected, an INR of 2,6 is within the target range, and a slightly raised white count is common after surgery.Sprawdzono w: Blood Glucose Test · MedlinePlus (NIH) (2024); Prothrombin time (PT) · MedlinePlus (NIH) (2025)

Odpowiedź

C · Glucose 48 mg/dL (2,7 mmol/L) in a patient who had insulin an hour ago
11.Farmakologia

Odpowiedź: C · Take it with food, and the urine may turn dark yellow or brown

Dlaczego to jest odpowiedź

Nitrofurantoin is taken with food to reduce nausea and can harmlessly darken the urine. The full course is completed, and cough, breathlessness or numbness should be reported.

Odpowiedź

C · Take it with food, and the urine may turn dark yellow or brown
12.Farmakologia

Odpowiedź: C · Walproinian sodu

Dlaczego to jest odpowiedź

Walproinian jest silnie teratogenny, powoduje wady cewy nerwowej i inne wady rozwojowe oraz wpływa na rozwój neurologiczny. Należy go unikać w ciąży, chyba że żadna alternatywa nie działa.

Odpowiedź

C · Walproinian sodu
13.Choroby wewnętrzne i chirurgiczne: układ krążenia i oddechowy

Odpowiedź: A · Pilnej reperfuzji, najlepiej przez pierwotną PCI

Dlaczego to jest odpowiedź

STEMI zwykle odzwierciedla całkowite zamknięcie tętnicy wieńcowej. Konieczna jest jak najszybsza reperfuzja, najlepiej pierwotna PCI (lub trombolizę, jeśli PCI nie można wykonać w odpowiednim czasie); „czas to mięsień”. Decyzję podejmuje się na podstawie EKG i objawów, a nie wyniku troponiny.

Odpowiedź

A · Pilnej reperfuzji, najlepiej przez pierwotną PCI
14.Choroby wewnętrzne i chirurgiczne: układ krążenia i oddechowy

Odpowiedź: C · "Tell me straight away if his SpO₂ is under 88% or he is more breathless."

Dlaczego to jest odpowiedź

Delegated tasks should come with specific parameters for reporting. Changing oxygen therapy, chest assessment and patient teaching need a registered nurse's knowledge and judgement. Clear reporting instructions keep the patient safe.

Odpowiedź

C · "Tell me straight away if his SpO₂ is under 88% or he is more breathless."
15.Choroby wewnętrzne i chirurgiczne: neurologia, endokrynologia i nerki

Odpowiedź: C · Older adults often show infection as confusion

Dlaczego to jest odpowiedź

In older adults, infections such as UTI may present with delirium, falls or reduced mobility rather than dysuria or fever. Other causes of delirium must also be considered, and urine tests alone can mislead.

Odpowiedź

C · Older adults often show infection as confusion
16.Choroby wewnętrzne i chirurgiczne: neurologia, endokrynologia i nerki

Odpowiedź: C · Guz chromochłonny (phaeochromocytoma)

Dlaczego to jest odpowiedź

Guz chromochłonny to guz wydzielający katecholaminy, zwykle z rdzenia nadnerczy. Powoduje napadowe nadciśnienie, ból głowy, pocenie się i tachykardię. Przed operacją blokadę alfa rozpoczyna się przed jakimkolwiek beta-blokerem, ponieważ sama blokada beta może wywołać przełom nadciśnieniowy.

Odpowiedź

C · Guz chromochłonny (phaeochromocytoma)
17.Choroby wewnętrzne i chirurgiczne: przewód pokarmowy, okres okołooperacyjny i onkologia

Odpowiedź: A · Constipation

Dlaczego to jest odpowiedź

Common side effects of ondansetron include constipation and headache. It can also prolong the QT interval, so caution is needed with other QT-prolonging drugs and electrolyte imbalance.

Odpowiedź

A · Constipation
18.Choroby wewnętrzne i chirurgiczne: przewód pokarmowy, okres okołooperacyjny i onkologia

Odpowiedź: D · Oesophageal perforation

Dlaczego to jest odpowiedź

Chest pain, fever and surgical (subcutaneous) emphysema after instrumentation suggest oesophageal perforation, which can cause mediastinitis. The patient is kept nil by mouth and reviewed urgently; CT confirms it.

Odpowiedź

D · Oesophageal perforation
19.Pielęgniarstwo położnicze

Odpowiedź: B · It appears later, after the first week, in a thriving baby

Dlaczego to jest odpowiedź

Breast milk jaundice begins after the first week and can last several weeks in an otherwise healthy, well-fed baby. It is thought to be caused by substances in milk and rarely needs breastfeeding to stop.

Odpowiedź

B · It appears later, after the first week, in a thriving baby
20.Pielęgniarstwo położnicze

Odpowiedź: C · Give fast-acting glucose by mouth and recheck

Dlaczego to jest odpowiedź

An alert patient with hypoglycaemia is given fast-acting oral carbohydrate, then glucose is rechecked after about 15 minutes and followed by a snack or meal. Treating the mother also protects the fetus.

Odpowiedź

C · Give fast-acting glucose by mouth and recheck
21.Pielęgniarstwo pediatryczne

Odpowiedź: A · Give the prescribed rescue medicine and call for emergency help

Dlaczego to jest odpowiedź

A seizure lasting 5 minutes or more is treated as possible status epilepticus. Rescue medicine such as buccal or intranasal midazolam, or rectal or intranasal diazepam, is given according to the care plan, and emergency help is called. The child is never restrained and nothing is put in the mouth.

Odpowiedź

A · Give the prescribed rescue medicine and call for emergency help
22.Pielęgniarstwo pediatryczne

Odpowiedź: B · Semi-upright, with the head and chest raised

Dlaczego to jest odpowiedź

A semi-upright position lowers the pressure of abdominal organs on the diaphragm and eases breathing. Raising the legs would increase venous return and may worsen pulmonary congestion.

Odpowiedź

B · Semi-upright, with the head and chest raised
23.Pielęgniarstwo psychiatryczne

Odpowiedź: A · Limits in both intellectual and adaptive functioning, starting in childhood

Dlaczego to jest odpowiedź

Intellectual disability requires limitations in intellectual functions and in adaptive functioning, such as communication, self-care and social skills, starting in childhood. Severity is based mainly on adaptive functioning.

Odpowiedź

A · Limits in both intellectual and adaptive functioning, starting in childhood
24.Pielęgniarstwo psychiatryczne

Odpowiedź: D · Body dysmorphic disorder

Dlaczego to jest odpowiedź

Body dysmorphic disorder is a preoccupation with perceived defects in appearance, with repetitive behaviours such as mirror checking or seeking reassurance. It is related to OCD, and cosmetic surgery rarely relieves it.

Odpowiedź

D · Body dysmorphic disorder
25.Obliczenia pielęgniarskie i przeliczanie jednostek

Odpowiedź: 13:45

Zegar 24-godzinny: od godziny 13:00 dodaj 12 do godziny (3:45 po południu = 15:45). Od północy do 0:59 to 00:00–00:59, a 12:00–12:59 pozostaje 12:00–12:59. Przy powrocie odejmij 12 od godzin 13–23; godziny 00 stają się 12 (po północy). Czas przechodzący przez północ licz w dwóch częściach: do 24:00 (00:00), a potem od 00:00.

Przelicz godzinę

1 PM → 1 + 12 = 13

Odpowiedź

13:45

Odpowiedź

13:45
26.Obliczenia pielęgniarskie i przeliczanie jednostek

Odpowiedź: V = 562,5 mL

Miary domowe i masa: w egzaminach pielęgniarskich używa się zaokrąglonych odpowiedników: 1 łyżeczka (tsp) = 5 mL, 1 łyżka stołowa (tbsp) = 15 mL = 3 łyżeczki, 1 uncja płynu (fl oz) = 30 mL = 2 łyżki, a 1 szklanka = 8 fl oz = 240 mL. Dla masy: 1 kg = 2,2 lb i 1 lb = 16 oz; dla długości: 1 cal = 2,54 cm. Ułóż przeliczenie tak, aby niechciana jednostka się skróciła.

Każda pozycja w mL

6 fl oz = 6·30 = 180 mL
1½ szklanek = 1,5·240 = 360 mL
1½ tsp = 1,5·5 = 7,5 mL
1 tbsp = 1·15 = 15 mL

Dodaj

V = 180 + 360 + 7,5 + 15 = 562,5 mL

Odpowiedź

V = 562,5 mL
27.Obliczanie dawek

Odpowiedź: D = 137,5 mg

Obliczanie dawki: ilość do podania to dawka zlecona podzielona przez moc preparatu, razy ilość, w jakiej ta moc występuje: ilość = (dawka zlecona/moc) × objętość. Zawsze ujednolicaj jednostki (najpierw zamień g na mg, mg na µg) i sprawdzaj, czy wynik ma sens.

Łącznie na dobę

25·22 = 550 mg

Na dawkę

D = 550/4 = 137,5 mg

Odpowiedź

D = 137,5 mg
28.Obliczanie dawek

Odpowiedź: V = 0,46 mL

Pobieranie dawki: objętość = (przepisana dawka/stężenie preparatu) × objętość preparatu. Najpierw zamień na te same jednostki, potem sprawdź, czy objętość mieści się w strzykawce i wypada na jednej z jej kresek.

Objętość

V = 4600/10000 = 0,46 mL

Na strzykawce

Na tej strzykawce 1 mL każda mała kreska to 0,01 mL.

Odpowiedź

V = 0,46 mL
29.Szybkość wlewów dożylnych

Odpowiedź: R = 14 gtt/min

Szybkość wlewu: pompę ustawia się w mL/h = objętość/czas w godzinach. Wlew grawitacyjny liczy się w kroplach na minutę: gtt/min = objętość (mL) × współczynnik kroplowy (gtt/mL)/czas (min). Współczynnik kroplowy jest podany na opakowaniu zestawu: zestawy makrokroplowe dają 10, 15 lub 20 gtt/mL (zestawy do krwi w USA często 10 gtt/mL, w Wielkiej Brytanii 15), a mikrokroplowe 60 gtt/mL. Zawsze używaj współczynnika kroplowego podanego w zadaniu lub na opakowaniu.

Czas w minutach

12·60 = 720 min

Szybkość kapania

R = 1000·10/720 = 13,89 ≈ 14 gtt/min

Odpowiedź

R = 14 gtt/min

Przy łóżku zaokrąglasz do najbliższej pełnej kropli: 14 gtt/min.

30.Szybkość wlewów dożylnych

Odpowiedź: R = 22,5 mL/h

Dose-based infusions: concentration = amount of drug in the bag/bag volume. Pump rate (mL/h) = dose per hour/concentration, and dose per hour = mL/h × concentration. Convert per-minute doses to per-hour (× 60) and keep the mass units the same (1 g = 1000 mg, 1 mg = 1000 mcg).

Stężenie

2000 mg/500 mL = 4 mg/mL

Dawka na godzinę

1,5·60 = 90 mg/h

Szybkość pompy

R = 90/4 = 22,5 mL/h

Odpowiedź

R = 22,5 mL/h
31.Dawkowanie w pediatrii i intensywnej terapii

Odpowiedź: D = 2 szt./h

Wlewy heparyny i insuliny: stężenie = jednostki w worku/objętość worka (jednostki/mL). Prędkość pompy (mL/h) = jednostki na godzinę/stężenie, a jednostki na godzinę = mL/h × stężenie. Przy zleceniu zależnym od masy ciała najpierw jednostki/h = jednostki/kg/h × masa ciała. Objętość bolusa = potrzebne jednostki/moc fiolki. Liczby służą wyłącznie do ćwiczeń; przy pacjencie zawsze postępuj zgodnie z lokalnymi procedurami i zlecaj podwójną kontrolę dawek wysokiego ryzyka.

Stężenie

100/100 = 1 szt./mL

Jednostki na godzinę

D = 2·1 = 2 szt./h

Odpowiedź

D = 2 szt./h
32.Dawkowanie w pediatrii i intensywnej terapii

Odpowiedź: R = 32,7 mL/h

Wlewy miareczkowane: najpierw wyznacz stężenie w mcg/mL (mg × 1000/mL). Przy zleceniu zależnym od masy ciała mcg/min = mcg/kg/min × masa ciała. Następnie mL/h = mcg/min × 60/stężenie. Licząc wstecz, mcg/kg/min = mL/h × stężenie/(60 × masa ciała). Liczby służą wyłącznie do ćwiczeń; przy pacjencie zawsze postępuj zgodnie z lokalnymi procedurami i zlecaj podwójną kontrolę dawek wysokiego ryzyka.

Stężenie

500 mg = 500 000 mcg
500 000/250 = 2000 mcg/mL

Dawka na minutę i na godzinę

10·109 = 1090 mcg/min
1090·60 = 65400 mcg/h

Szybkość pompy

R = 65400/2000 = 32,7 mL/h

Odpowiedź

R = 32,7 mL/h
33.Płyny dożylne i bilans płynów

Odpowiedź: B = 655 mL

Płyny przyjęte i wydalone: do przyjętych wlicza się wszystko, co wchodzi (płyny doustne, wlewy dożylne, leki dożylne i przepłukania, żywienie przez zgłębnik); kostki lodu liczą się jako połowa swojej objętości. Do wydalonych wlicza się mocz, drenaże, wymiociny i inne straty. Bilans = suma przyjętych − suma wydalonych; bilans ujemny oznacza stratę netto. Liczby służą wyłącznie do ćwiczeń; przy pacjencie zawsze postępuj zgodnie z lokalnymi procedurami i zlecaj podwójną kontrolę dawek wysokiego ryzyka.

Suma przyjętych

doustnie: 120 + 240 + 200 = 560 mL
Wlew dożylny: 125·8 = 1000 mL
antybiotyk dożylnie: 1·50 = 50 mL
suma przyjętych = 1610 mL

Suma wydalonych

200 + 300 + 275 + 30 + 150 = 955 mL

Bilans

B = 1610 − 955 = 655 mL

Odpowiedź

B = 655 mL

Dodatni: przyjęto więcej płynów, niż zostało wydalone.

34.Płyny dożylne i bilans płynów

Odpowiedź: t = 12,2 h

Czas wlewu: czas (h) = objętość do przetoczenia (mL)/prędkość (mL/h); użyj objętości pozostałej w worku, a nie pojemności worka. Przetoczona objętość = prędkość × czas. Godziny dziesiętne zamieniaj na godziny i minuty, mnożąc część ułamkową × 60 (0,5 h = 30 min, a nie 50 min). Liczby służą wyłącznie do ćwiczeń; przy pacjencie zawsze postępuj zgodnie z lokalnymi procedurami i zlecaj podwójną kontrolę dawek wysokiego ryzyka.

Pierwsza część

150·3 = 450 mL
1000 − 450 = 550 mL pozostało

Druga część

550/60 = 9,167 h

Czas całkowity

t = 3 + 9,167 = 12,17 ≈ 12,2 h

Odpowiedź

t = 12,2 h

To około 12 h 10 min, więc worek skończy się około 20:40.

35.Skale oceny klinicznej

Odpowiedź: MFS = 50

Skala ryzyka upadku Morse’a: sześć pozycji. Upadki w wywiadzie: nie 0, tak 25. Diagnoza dodatkowa: nie 0, tak 15. Pomoc w poruszaniu się: brak, leżenie w łóżku lub pomoc pielęgniarki 0; kule, laska lub chodzik 15; trzymanie się mebli 30. Terapia dożylna lub wkłucie zamknięte: nie 0, tak 20. Chód: prawidłowy, leżenie w łóżku lub wózek inwalidzki 0; słaby 10; zaburzony 20. Stan psychiczny: zna swoje ograniczenia 0; przecenia lub zapomina o ograniczeniach 15. Suma wynosi od 0 do 125. Punkty odcięcia ryzyka różnią się między szpitalami; często stosuje się 0–24 niskie, 25–44 umiarkowane i 45 lub więcej wysokie.

Oceń każdą pozycję

upadki w wywiadzie w ciągu ostatnich 3 miesięcy: tak → 25
diagnoza dodatkowa: nie → 0
pomoc w poruszaniu się: kule, laska lub chodzik → 15
terapia dożylna lub wkłucie zamknięte: nie → 0
chód: słaby → 10
stan psychiczny: zna swoje ograniczenia → 0

Dodaj

Suma w skali Morse’a = 25 + 0 + 15 + 0 + 10 + 0 = 50

Odpowiedź

MFS = 50
36.Skale oceny klinicznej

Odpowiedź: uspokajający

Skala Apgar: pięć objawów, każdy oceniany na 0, 1 lub 2, sprawdzanych w 1. i 5. minucie po urodzeniu. Wygląd (kolor skóry): sine lub blade 0, różowy tułów z sinymi kończynami 1, różowe całe ciało 2. Tętno: brak 0, poniżej 100/min 1, 100/min lub więcej 2. Reakcja na bodźce (odruchowa drażliwość): brak 0, grymas 1, płacz, kaszel lub kichnięcie 2. Napięcie mięśniowe (aktywność): wiotkie 0, pewne zgięcie 1, aktywne ruchy 2. Oddychanie: brak 0, wolne lub nieregularne ze słabym płaczem 1, dobre z silnym płaczem 2. Suma 7–10 jest uspokajająca, 4–6 umiarkowanie nieprawidłowa, a 0–3 niska.

Oceń każdy objaw

Wygląd: różowy tułów i sine ręce i stopy → 1
Tętno: 120/min → 2
Reakcja na bodźce: płacz, kaszel lub kichnięcie przy pobudzeniu → 2
Aktywność: aktywne ruchy → 2
Oddychanie: wolne, nieregularne oddychanie ze słabym płaczem → 1

Dodaj

APGAR = 1 + 2 + 2 + 2 + 1 = 8

Interpretacja

8 → uspokajający

Odpowiedź

uspokajający
37.Interpretacja gazometrii krwi tętniczej

Odpowiedź: Osm = 349 mOsm/kg

Wartości pochodne: obliczona osmolalność surowicy to 2·Na⁺ + glukoza + mocznik, gdy wszystkie wartości są w mmol/L (2·Na⁺ + glukoza/18 + BUN/2,8, gdy glukoza i BUN są w mg/dL); norma wynosi około 275–295 mOsm/kg. Wskaźnik P/F to PaO₂ podzielone przez FiO₂ jako ułamek. Ciśnienie tlenu pęcherzykowego na poziomie morza to PAO₂ = FiO₂·(760 − 47) − PaCO₂/0,8 mmHg, a gradient A–a to PAO₂ − PaO₂.

Obliczona osmolalność

Osm = 2·146 + 32,8 + 23,9 = 348,7 ≈ 349 mOsm/kg

Odpowiedź

Osm = 349 mOsm/kg
38.Interpretacja gazometrii krwi tętniczej

Odpowiedź: dodatkowa kwasica oddechowa

Oczekiwana kompensacja: w kwasicy metabolicznej wzór Wintera przewiduje PaCO₂ = 1,5·HCO₃⁻ + 8 ± 2 mmHg; zmierzona wartość powyżej tego zakresu wskazuje na dodatkową kwasicę oddechową, a poniżej na dodatkową zasadowicę oddechową. Luka anionowa AG = Na⁺ − (Cl⁻ + HCO₃⁻), prawidłowo około 8–12 mmol/L, odróżnia kwasicę metaboliczną z podwyższoną luką od kwasicy z prawidłową luką; niskie stężenie albumin maskuje podwyższoną lukę (dodaj 2,5 na każdy g/dL, o który albuminy są poniżej 4,0). Współczynnik delta (AG − 12)/(24 − HCO₃⁻) w przedziale od około 0,8 do 2 odpowiada czystej kwasicy z podwyższoną luką (niektóre podręczniki przyjmują 1 zamiast 0,8), wartość niższa dodatkowej kwasicy z prawidłową luką, a wartość powyżej 2 dodatkowej zasadowicy metabolicznej.

Oczekiwane PaCO₂

1,5·16 + 8 = 32 → 30–34 mmHg

Porównaj

zmierzone: 42 mmHg → dodatkowa kwasica oddechowa

Odpowiedź

dodatkowa kwasica oddechowa
39.Interpretacja zapisu rytmu EKG

Odpowiedź: pauza = 2,04 s

Tachykardie z wąskimi zespołami i pauzy: częstoskurcz nadkomorowy (SVT) to regularny częstoskurcz o częstości około 150–250/min z wąskimi zespołami QRS; załamki P zwykle nie są widoczne, bo są ukryte w zespole QRS lub załamku T. Tachykardia zatokowa u dorosłego w spoczynku zwykle nie przekracza około 150/min i ma widoczny załamek P przed każdym QRS; trzepotanie przedsionków z przewodzeniem 2:1 często ma częstość około 150/min i pokazuje załamki piłokształtne. W zatrzymaniu zatokowym węzeł zatokowy na chwilę przestaje wyładowywać: pojawia się pauza bez załamka P i bez QRS, której długość nie jest całkowitą wielokrotnością cykli P–P (pauza równa dokładnie dwóm lub trzem cyklom wskazuje raczej na blok zatokowo-przedsionkowy).

Pomiar

51 małych kratek od R do R przez pauzę

Zamień

pauza = 51 × 0,04 s = 2,04 s

Porównaj z P–P

2,04 ÷ 0,84 ≈ 2,4 cykli P–P, nie liczba całkowita

Odpowiedź

pauza = 2,04 s

W pauzie nie ma załamka P, a pauza nie jest całkowitą wielokrotnością cykli P–P: zatrzymanie zatokowe. Pauza równa dokładnie dwóm lub trzem cyklom wskazywałaby na blok zatokowo-przedsionkowy.

40.Interpretacja zapisu rytmu EKG

Odpowiedź: Odstęp PR

Pięć kroków dla każdego zapisu: 1. częstość (metoda 300 lub 1500, albo 6-sekundowa, jeśli rytm jest nieregularny); 2. rytm: czy odstępy R–R są jednakowe; 3. załamki P: obecne, dodatnie w odprowadzeniu II, po jednym przed każdym zespołem QRS i wszystkie takie same; 4. odstęp PR: 0,12–0,20 s i stały; 5. czas trwania QRS: poniżej 0,12 s. Dopiero po tych pięciu krokach nazwij rytm. Prawidłowy rytm zatokowy spełnia wszystkie pięć: 60–100/min, regularny, dodatni załamek P przed każdym zespołem QRS, PR 0,12–0,20 s, QRS poniżej 0,12 s.

Pięć kroków

1. Częstość: R–R = 23 małych kratek, 1500 ÷ 23 ≈ 65 na minutę.
2. Rytm: regularny, każdy odstęp R–R wynosi 0,92 s.
3. Załamki P: dodatnie, po jednym przed każdym zespołem QRS, wszystkie takie same.
4. Odstęp PR: 0,28 s, stały, dłuższy niż 0,20 s.
5. QRS: 0,06 s, wąski (poniżej 0,12 s).

Pierwszy nieprawidłowy krok

Odstęp PR → blok przedsionkowo-komorowy (AV) I stopnia

Odpowiedź

Odstęp PR

To niezależne materiały do ćwiczeń. ExamProblems nie jest powiązane z organizacją przeprowadzającą ten egzamin ani przez nią rekomendowane, a nazwa egzaminu służy wyłącznie do opisu treści. NCLEX®, NCLEX-RN® and NCLEX-PN® są znakami towarowymi the National Council of State Boards of Nursing, Inc. (NCSBN), organizacji niezwiązanej z ExamProblems, która go nie popiera i nie odpowiada za jego poprawność.

ExamProblems · examproblems.com/courses/nclex-rn-practice-questions