Pytania ćwiczeniowe w stylu NCLEX (RN): zestaw na powtórkę

Wzory, najważniejsze kroki metod dla każdego tematu i 40 zadań do ćwiczenia, z pełnymi rozwiązaniami na końcu.

Nowe zadaniaWróć do przedmiotu

W oknie drukowania wybierz „Zapisz jako PDF”, aby zachować kopię na swoim urządzeniu.

1Wzory i metody

Kontrola zakażeń i bezpieczeństwo pacjenta

Metoda

  1. Zacznij od standardowych środków ostrożności u każdego pacjenta: higiena rąk, środki ochrony indywidualnej odpowiednie do spodziewanej ekspozycji, bezpieczne postępowanie z ostrymi narzędziami.
  2. Dodaj środki ostrożności zależnie od drogi szerzenia: kontaktowe (fartuch, rękawiczki), kropelkowe (maseczka chirurgiczna), powietrzne (N95, pokój z ujemnym ciśnieniem).
  3. Utrzymuj sterylne przedmioty sterylnymi: jeśli masz wątpliwości, nie są sterylne; wymień, nigdy nie wycieraj.
  4. Zapobiegaj szkodom w otoczeniu: środki zapobiegania upadkom, przymus bezpośredni tylko w ostateczności, RACE i PASS w pożarze.
  5. Sprawdź zasady podawania leków, dwa identyfikatory i dodatkowe zabezpieczenia dla leków wysokiego ryzyka; zgłaszaj błędy i zdarzenia niemal błędne (near miss).

Ustalanie priorytetów i delegowanie

Metoda

  1. Zapytaj, co najszybciej zaszkodzi pacjentowi, jeśli nic się nie zrobi.
  2. Zastosuj ABC (C-A-B w zatrzymaniu krążenia), a następnie hierarchię Maslowa: potrzeby fizjologiczne przed bezpieczeństwem, bezpieczeństwo przed potrzebami psychologicznymi.
  3. Porównaj opcje: ostre przed przewlekłym, niestabilne przed stabilnym, nieoczekiwane przed oczekiwanym, ogólnoustrojowe przed miejscowym, i porównaj każdy objaw ze stanem wyjściowym pacjenta.
  4. Oceń, zanim zadziałasz, chyba że to stan nagły; wtedy wybierz krok, od którego zależą pozostałe.
  5. Przy delegowaniu sprawdź pięć zasad: zadanie, okoliczności, osoba, polecenia i nadzór. Ocena, edukacja i ewaluacja pozostają przy pielęgniarce (RN).

Wartości laboratoryjne i elektrolity

Metoda

  1. Porównaj wartość z zakresem referencyjnym laboratorium, a następnie ze stanem wyjściowym i trendem pacjenta.
  2. Sprawdź próbkę: hemoliza, opóźnienie lub krew pobrana w pobliżu wlewu dożylnego mogą dać fałszywe wyniki.
  3. Powiąż wartość z typowymi objawami oraz z lekami i stanami, które ją powodują.
  4. Szukaj interakcji: niski potas lub magnez zwiększa toksyczność digoksyny; odwodnienie zwiększa stężenie litu.
  5. Działaj dla pacjenta: oceń, wstrzymaj lek, jeśli stężenie jest niebezpieczne, powtórz na głos wartości krytyczne i poinformuj osobę zlecającą.

Choroby wewnętrzne i chirurgiczne: układ krążenia i oddechowy

Metoda

  1. Nazwij problem: niewydolność pompy, zamknięta tętnica, rytm serca, zakrzep, zwężenie dróg oddechowych, zakażenie albo problem z urządzeniem.
  2. Najpierw sprawdź objawy zagrożenia: hipoksję, hipotensję, ból w klatce piersiowej, nowe splątanie, zimną kończynę bez tętna.
  3. Dopasuj tlen do pacjenta: 94–98% u większości, 88–92% u osób zagrożonych retencją CO₂.
  4. Połącz każdy lek z jego badaniem i ryzykiem: warfaryna i INR, heparyna i aPTT oraz płytki krwi, diuretyki i potas.
  5. Wybierz bezpieczne pierwsze działanie, następnie eskaluj i oceń ponownie.

Choroby wewnętrzne i chirurgiczne: neurologia, endokrynologia i nerki

Metoda

  1. Sprawdź glikemię u każdego pacjenta z nowym splątaniem, osłabieniem lub napadem drgawek.
  2. Traktuj poziom świadomości jako najwcześniejszy sygnał ostrzegawczy problemów z mózgiem; źrenice i triada Cushinga pojawiają się późno.
  3. W stanach nagłych w cukrzycy odróżnij DKA (ketony, kwasica) od HHS (bardzo wysoka osmolalność, odwodnienie); najpierw podaj płyny.
  4. Przy zaburzeniach sodu i wody ustal, czy ADH jest w nadmiarze (SIADH), czy go brakuje (moczówka prosta), a przewlekłe zmiany koryguj powoli.
  5. Przy problemach z nerkami przypisz przyczynę do przednerkowej, wewnątrznerkowej lub pozanerkowej i obserwuj potas oraz płyny.

Choroby wewnętrzne i chirurgiczne: przewód pokarmowy, okres okołooperacyjny i onkologia

Metoda

  1. Zapytaj, co może być ukryte: krwawienie wewnętrzne, zakażenie bez gorączki, hipowentylacja przy prawidłowym SpO₂.
  2. Wykorzystaj czas, jaki upłynął po operacji, aby zawęzić powikłania: krwawienie w ciągu godzin, problemy z klatką piersiową w ciągu dni, problemy z raną i przeciek później.
  3. Przy bólu oceń go, zastosuj analgezję multimodalną, oceń ponownie i monitoruj sedację przy każdym opioidzie.
  4. U chorych na raka każdą chorobę w okresie nadiru traktuj jak sepsę neutropeniczną i poznaj stany nagłe w onkologii.
  5. Przy oparzeniach licz tylko obszary częściowej i pełnej grubości skóry, zacznij odliczanie wg Parklanda od chwili oparzenia i dostosowuj płyny do diurezy.

Pielęgniarstwo położnicze

Metoda

  1. Umieść kobietę w czasie: tydzień ciąży, okres porodu lub doba po porodzie, i zdecyduj, co jest w tym momencie prawidłowe.
  2. Szukaj pacjenta w niebezpieczeństwie: matki, płodu lub noworodka, albo kilku z nich naraz.
  3. Połącz objaw z przyczyną: VEAL CHOP dla deceleracji, cztery T dla krwawienia, BUBBLE-HE po porodzie.
  4. Najpierw wybierz działanie, które poprawia przepływ krwi i dotlenienie (ułożenie na boku, wstrzymanie oksytocyny, masaż dna macicy), potem eskaluj.

Pielęgniarstwo pediatryczne

Metoda

  1. Najpierw zanotuj wiek dziecka: od niego zależą prawidłowe parametry życiowe, kamienie milowe rozwoju i właściwa skala bólu.
  2. Oceń drożność dróg oddechowych, oddychanie i krążenie, pamiętając, że dzieci się kompensują, a potem szybko się pogarszają.
  3. Dopasuj działanie do etapu rozwoju i włącz rodzinę.
  4. Sprawdź, czy odpowiedź jest bezpieczna dla dziecka: dawka zależna od masy ciała, bez aspiryny w chorobie wirusowej, bez kodeiny poniżej 12. roku życia.

Pielęgniarstwo psychiatryczne

Metoda

  1. Ustal, czy istnieje bezpośrednie zagrożenie: samobójstwo, przemoc, stan nagły związany z lekami lub choroba somatyczna.
  2. Najpierw działaj na rzecz bezpieczeństwa: obserwuj, usuń środki, deeskaluj, odstaw szkodliwy lek, wezwij pomoc.
  3. Wybierz odpowiedź terapeutyczną: uznaj uczucia, przedstaw rzeczywistość, unikaj fałszywego uspokajania i pytań „dlaczego”.
  4. Szanuj prawa pacjenta: najmniej restrykcyjna opcja, zgoda i poufność wraz z jej granicami.

Obliczenia pielęgniarskie i przeliczanie jednostek

Kroki metryczne
1 kg = 1000 g, 1 g = 1000 mg, 1 mg = 1000 mcg, 1 L = 1000 mL
Masa i długość
1 kg = 2,2 lb, 1 lb = 16 oz, 1 in = 2,54 cm, 1 ft = 12 in
Miary domowe
1 tsp = 5 mL, 1 tbsp = 15 mL, 1 fl oz = 30 mL, 1 cup = 8 fl oz = 240 mL
Temperatura
°C = (°F − 32)·5/9, °F = °C·9/5 + 32
Zegar 24-godzinny
godziny PM 1–11: dodaj 12; 12 AM = 00:xx; 12 PM = 12:xx
Szybkość dawkowania
mcg/min × 60/1000 = mg/h
Współczynniki laboratoryjne
glukoza 1 mmol/L = 18 mg/dL; kreatynina 1 mg/dL = 88,4 µmol/L; Hb 1 g/dL = 10 g/L

Metoda

  1. Zapisz daną wielkość z jednostką i jednostkę, którą chcesz otrzymać.
  2. Wybierz odpowiednik: 1000 między kg, g, mg i mcg lub L i mL; 1 kg = 2,2 lb; 1 łyżeczka = 5 mL, 1 łyżka stołowa = 15 mL, 1 fl oz = 30 mL, 1 szklanka = 240 mL.
  3. Zapisz to jako ułamek tak, aby niechciana jednostka się skróciła; dla szybkości użyj jednego ułamka na każdą zmieniającą się jednostkę.
  4. Sprawdź kierunek: mniejsza jednostka daje większą liczbę.
  5. Zaokrąglaj tylko ostateczną odpowiedź, z dokładnością podaną w pytaniu.

Obliczanie dawek

Dawka ze stężenia
objętość = dawka / stężenie
Dawka zależna od masy ciała
dawka = mg/kg × masa ciała
Tabletki
liczba = dawka / dawka w tabletce
Jednostki
1 g = 1000 mg, 1 mg = 1000 mcg

Metoda

  1. Przelicz zleconą dawkę i moc preparatu na tę samą jednostkę.
  2. Użyj wzoru „potrzebne przez dostępne razy ilość”: (D/H) × Q.
  3. Przy dawkach zależnych od masy ciała najpierw pomnóż przez masę w kg, a potem podziel dawkę dobową przez liczbę dawek.
  4. Najpierw oszacuj wynik i sprawdź, czy odpowiedź jest rozsądna.

Szybkość wlewów dożylnych

Szybkość pompy
mL/h = volume (mL)/time (h)
Szybkość kapania
drops/min = volume (mL) × drop factor / time (min)
Czas wlewu
time (h) = volume (mL)/rate (mL/h)

Metoda

  1. Prędkość pompy w mL/h: objętość podzielona przez czas w godzinach.
  2. Prędkość kroplówki w kroplach/min: objętość × współczynnik kroplenia podzielone przez czas w minutach.
  3. Pozostały czas: pozostała objętość podzielona przez prędkość.
  4. Zaokrąglaj tak, jak wymaga zadanie lub sprzęt.

Dawkowanie w pediatrii i intensywnej terapii

Dawka dobowa
mg/dobę = mg/kg/dobę × masa ciała (kg)
Liczba dawek na dobę
liczba = 24 h / odstęp między dawkami (h)
Funty na kilogramy
kg = lb / 2,2
Stężenie wlewu
jednostki/mL = jednostki w worku / objętość worka
Szybkość pompy
mL/h = dawka na godzinę / stężenie
Wlew miareczkowany
mL/h = mcg/kg/min × kg × 60 / (mcg/mL)
Dawka z prędkości pompy
mcg/kg/min = mL/h × (mcg/mL) / (60 × kg)
Jednostki
1 mg = 1000 mcg

Płyny dożylne i bilans płynów

Holliday–Segar na godzinę
4 mL/kg (pierwsze 10 kg) + 2 mL/kg (kolejne 10 kg) + 1 mL/kg (każdy kg powyżej 20)
Holliday–Segar na dobę
100 / 50 / 20 mL/kg dla tych samych przedziałów
Bilans płynów
przyjęte − wydalone
Kostki lodu
liczą się jako połowa swojej objętości
Diureza
mL/kg/h = mL / (kg × h)
Czas wlewu
czas (h) = pozostała objętość (mL) / prędkość (mL/h)
Przetoczona objętość
mL = prędkość × czas

Skale oceny klinicznej

Skala śpiączki Glasgow (GCS)
GCS = E (1–4) + V (1–5) + M (1–6) = 3–15
Apgar
5 objawów × 0–2 = 0–10; 7–10 uspokajający, 4–6 umiarkowanie nieprawidłowy, 0–3 niski
Skala Braden
5 × (1–4) + 1 × (1–3) = 6–23; ≤ 18 ryzyko
Skala ryzyka upadku Morse’a
upadki 25, diagnoza 15, pomoc 15/30, wkłucie dożylne 20, chód 10/20, stan psychiczny 15
Ryzyko według NEWS2
0–4 niskie; pojedyncze 3 niskie–średnie; 5–6 średnie; ≥ 7 wysokie
Średnie ciśnienie tętnicze (MAP)
MAP = (SBP + 2·DBP)/3 = DBP + PP/3
Ciśnienie tętna i wskaźnik wstrząsu
PP = SBP − DBP, SI = HR/SBP
Wskaźnik masy ciała
BMI = kg/m² = 703·lb/in²

Metoda

  1. Znajdź arkusz punktacji używany w pytaniu i jego zakres (GCS 3–15, Apgar 0–10, Braden 6–23, Morse 0–125).
  2. Oceń każdą pozycję osobno, dopasowując opis do jej poziomu.
  3. Dodaj punkty z pozycji i sprawdź, czy suma mieści się w zakresie.
  4. Zastosuj punkty odcięcia: w NEWS2 szukaj także każdego pojedynczego parametru dającego 3 punkty.
  5. Dla wartości pochodnych użyj MAP = (SBP + 2·DBP)/3, PP = SBP − DBP, SI = HR/SBP i BMI = kg/m².

Interpretacja gazometrii krwi tętniczej

Zakresy prawidłowe
pH 7,35–7,45, PaCO₂ 35–45 mmHg (4,7–6,0 kPa), HCO₃⁻ 22–26 mmol/L
ROME
Zaburzenie oddechowe: PaCO₂ odwrotnie do pH; metaboliczne: HCO₃⁻ zgodnie z pH
Wzór Wintersa
PaCO₂ = 1,5·HCO₃⁻ + 8 ± 2
Zasadowica metaboliczna
PaCO₂ ≈ 0,7·HCO₃⁻ + 21
Luka anionowa
AG = Na⁺ − (Cl⁻ + HCO₃⁻) ≈ 8–12
Luka anionowa skorygowana o albuminy
AG + 2,5·(4,0 − alb g/dL) = AG + 0,25·(40 − alb g/L)
Wskaźnik delta
(AG − 12)/(24 − HCO₃⁻)
Wskaźnik P/F
PaO₂/FiO₂
Równanie gazu pęcherzykowego
PAO₂ = FiO₂·(760 − 47) − PaCO₂/0,8
Osmolalność surowicy
2·Na⁺ + glucose + urea (2·Na⁺ + glucose/18 + BUN/2,8)

Metoda

  1. Odczytaj pH: poniżej 7,35 to kwasica, powyżej 7,45 zasadowica.
  2. Znajdź wartość, która to tłumaczy: PaCO₂ zmieniające się odwrotnie do pH oznacza zaburzenie oddechowe, HCO₃⁻ zmieniające się zgodnie z pH – metaboliczne.
  3. Spójrz na drugą wartość: prawidłowa oznacza brak wyrównania, nieprawidłowa w kierunku wyrównującym oznacza wyrównanie częściowe, a prawidłowe pH przy obu wartościach nieprawidłowych oznacza wyrównanie całkowite.
  4. Przy kwasicy metabolicznej porównaj PaCO₂ ze wzorem Wintersa, 1,5·HCO₃⁻ + 8 ± 2, i oblicz lukę anionową Na⁺ − (Cl⁻ + HCO₃⁻).
  5. Wysoką lukę anionową sprawdź wskaźnikiem delta, a przy niskiej albuminie – luką skorygowaną.

Interpretacja zapisu rytmu EKG

Papier (25 mm/s, 10 mm/mV)
1 mała kratka = 0,04 s, 1 duża kratka = 0,20 s, 10 mm = 1 mV
Częstość akcji serca, rytm regularny
300 ÷ duże kratki = 1500 ÷ małe kratki = 60 ÷ RR (s)
Częstość akcji serca, rytm nieregularny
Zespoły QRS w 6 s × 10
Prawidłowy odstęp PR
0,12–0,20 s
Prawidłowy czas trwania QRS
< 0.12 s
QTc (Bazett)
QT/√RR
QTc (Fridericia)
QT/∛RR
QTc (Framingham)
QT + 154·(1 − RR)
Częstości zatokowe
bradykardia < 60, prawidłowa 60–100, tachykardia > 100 /min
Częstości rytmów zastępczych
węzłowy 40–60, komorowy 20–40 /min
Szybkie rytmy
SVT 150–250 /min (wąskie), VT > 100 /min (szerokie)

Metoda

  1. Częstość: przy rytmie regularnym podziel 300 przez liczbę dużych kratek lub 1500 przez liczbę małych kratek między dwoma załamkami R; przy rytmie nieregularnym policz zespoły QRS w 6 sekundach i pomnóż przez 10.
  2. Rytm: porównaj odstępy R–R. Równe oznaczają rytm regularny; powtarzający się wzorzec to rytm regularnie nieregularny; brak jakiegokolwiek wzorca to rytm całkowicie nieregularny.
  3. Załamki P: czy w odprowadzeniu II przed każdym zespołem QRS jest dodatni załamek P, wszystkie takie same? Szukaj fal migotania lub fal o kształcie zębów piły, odwróconych załamków P i załamków P bez zespołu QRS.
  4. Odstęp PR: od początku P do początku QRS, prawidłowo 0,12–0,20 s i stały. Sprawdź, czy się wydłuża, czy pozostaje stały przed wypadnięciem pobudzenia, czy zmienia się przypadkowo.
  5. Czas trwania QRS: poniżej 0,12 s to wąski; 0,12 s lub więcej to szeroki. Następnie nazwij rytm, a dla QT użyj QTc = QT/√RR (Bazett) z czasami w sekundach.

2Zadania do ćwiczenia

1.Podstawy pielęgniarstwaŚredni

What is the main aim of "protected mealtimes" on hospital wards?

  1. ATo let patients eat without interruptions, with help where needed
  2. BTo make sure all patients eat the same meal at once
  3. CTo give staff a fixed break while the patients are eating their meals
  4. DTo stop visitors from bringing any food into hospital
2.Podstawy pielęgniarstwaTrudny

On the morning of surgery, a patient who signed the consent form says they do not understand what the operation involves. What should the nurse do?

  1. ASend the patient to theatre, as the form is already signed
  2. BExplain the operation's risks themselves and go ahead
  3. CReassure the patient that signing the form is enough for consent to be valid
  4. DInform the surgeon so consent can be discussed again before surgery
3.Kontrola zakażeń i bezpieczeństwo pacjentaŚredni

Which technique is correct when collecting a wound culture?

  1. AUse one swab to sample two different wounds
  2. BClean the wound with sterile saline first, then swab clean tissue
  3. CSwab the old pus on the dressing that was just removed from the wound
  4. DCollect the sample only after antibiotics have been started
4.Kontrola zakażeń i bezpieczeństwo pacjentaTrudny

Pacjentowi przepisano hydralazynę, ale apteka przysłała hydroksyzynę. Co powinna zrobić pielęgniarka?

  1. APodać go, ponieważ obie nazwy leków są niemal takie same
  2. BPodać połowę dawki hydroksyzyny jako kompromis
  3. CPodać go teraz i poinformować lekarza później
  4. DNie podać leku i skontaktować się z apteką w celu uzyskania właściwego leku
5.Ustalanie priorytetów i delegowanieŚredni

A woman calls to say her husband suddenly has a drooping face and slurred speech. What should the nurse advise?

  1. ADrive him to the hospital yourself after he has eaten dinner
  2. BBook an appointment with his doctor next week
  3. CCall emergency services now and note the time it started
  4. DLet him lie down and see if it improves
6.Ustalanie priorytetów i delegowanieTrudny

An 85-year-old resident becomes newly confused and is falling, but has no fever. Which cause should the nurse consider first?

  1. ANormal aging that needs no assessment
  2. BA sudden worsening of long-standing dementia that needs no tests
  3. CBoredom from not having enough activities
  4. DAn infection, such as a urinary tract infection, presenting atypically
7.Pielęgniarstwo kliniczneŚredni

What should a patient be told before using sublingual glyceryl trinitrate (GTN, nitroglycerin) spray for angina?

  1. ASwallow the spray rather than leaving it under the tongue
  2. BTake it with a large glass of milk to protect the stomach lining
  3. CSit down before using it, as it can cause dizziness and low blood pressure
  4. DUse it only after the pain has lasted over an hour, with the patient lying flat
8.Pielęgniarstwo kliniczneTrudny

Which nursing measure helps reduce raised intracranial pressure?

  1. AFrequent suctioning and encouraging strong coughing
  2. BRaising the head of the bed to about 30° with the head kept midline
  3. CLying the patient flat with the neck flexed forward on two pillows
  4. DTilting the patient head-down
9.Wartości laboratoryjne i elektrolityŚredni

In the third trimester of pregnancy, a woman's alkaline phosphatase (ALP) is about twice the usual adult range, and the other liver tests are normal. What is the best interpretation?

  1. AA normal rise from placental ALP
  2. BA sign of blocked bile ducts
  3. CA sign of new bone cancer
  4. DA sign of acute viral hepatitis
10.Wartości laboratoryjne i elektrolityTrudny

Potas pacjenta od miesięcy wynosi 3,4–3,6 mEq/L, a dzisiejszy pojedynczy wynik to 5,4 mEq/L. Pacjent czuje się dobrze, a EKG jest prawidłowe. Jaki jest najlepszy następny krok?

  1. AOdstawić wszystkie regularnie przyjmowane leki pacjenta
  2. BSprawdzić sposób pobrania próbki, ocenić pacjenta i powtórzyć badanie
  3. CNatychmiast włączyć lek wiążący potas bez dalszych sprawdzeń
  4. DZignorować wynik, ponieważ pacjent czuje się dobrze
11.FarmakologiaŚredni

Why is aspirin avoided in children and teenagers with viral illnesses such as flu or chickenpox?

  1. AIt causes grey baby syndrome
  2. BIt causes severe, permanent hearing loss in young children
  3. CIt is linked to Reye's syndrome, which harms the liver and brain
  4. DIt stops the vaccine from working
12.FarmakologiaTrudny

A patient with severe chronic hyponatraemia receives hypertonic saline. Why is the rate of correction strictly limited?

  1. AFast correction causes immediate kidney failure
  2. BRaising sodium too fast can cause osmotic demyelination in the brain
  3. CRaising sodium too fast causes severe hypokalaemia and cardiac arrest
  4. DHypertonic saline is toxic to the liver at high rates
13.Choroby wewnętrzne i chirurgiczne: układ krążenia i oddechowyŚredni

Pacjent z tachykardią nadkomorową ma otrzymać dożylnie adenozynę. O czym pielęgniarka powinna go uprzedzić?

  1. AO piekącym bólu wzdłuż żyły ramienia przez około tydzień
  2. BO bólu głowy trwającym kilka dni po podaniu
  3. CO krótkotrwałym zaczerwienieniu lub ucisku w klatce piersiowej i kilkusekundowej przerwie w pracy serca
  4. DO kilkugodzinnej senności, bełkotliwej mowie i splątaniu po podaniu
14.Choroby wewnętrzne i chirurgiczne: układ krążenia i oddechowyTrudny

A patient with both COPD and heart disease is more breathless, with bilateral basal crackles, raised JVP, ankle swelling and a markedly raised NT-proBNP. Which problem is most likely driving this episode?

  1. AHyperventilation from anxiety
  2. BAn asthma attack
  3. CDecompensated heart failure
  4. DA primary spontaneous pneumothorax
15.Choroby wewnętrzne i chirurgiczne: neurologia, endokrynologia i nerkiŚredni

A patient with a suspected basal skull fracture needs a gastric tube. Which route is preferred?

  1. AThrough a fine-bore nasal tube
  2. BThrough the mouth (orogastric)
  3. CThrough the nose (nasogastric)
  4. DThrough the nose with a guidewire
16.Choroby wewnętrzne i chirurgiczne: neurologia, endokrynologia i nerkiTrudny

A nurse teaches a carer to give buccal midazolam for prolonged seizures. Which statement shows a need for further teaching?

  1. A"I will give it into the space between his gum and cheek."
  2. B"I will put something between his teeth so he does not bite his tongue."
  3. C"I will call an ambulance if the care plan tells me to."
  4. D"I will write down the time the seizure started and the time I gave the dose."
17.Choroby wewnętrzne i chirurgiczne: przewód pokarmowy, okres okołooperacyjny i onkologiaŚredni

Które stwierdzenie dotyczące żywienia w łagodnym ostrym zapaleniu trzustki zgadza się z aktualnymi zaleceniami?

  1. APacjentów należy żywić wyłącznie pozajelitowo
  2. BPacjenci muszą pozostawać na czczo co najmniej trzy tygodnie, aby oszczędzić trzustkę
  3. CJedzenie wstrzymuje się do czasu normalizacji amylazy
  4. DŻywienie doustne można wznowić wcześnie, gdy ból i nudności na to pozwalają
18.Choroby wewnętrzne i chirurgiczne: przewód pokarmowy, okres okołooperacyjny i onkologiaTrudny

A patient with active cancer on chemotherapy develops new swelling and pain in one calf. Why must this be reported promptly?

  1. AThe swelling shows the cancer has gone
  2. BCancer and its treatment greatly increase clot risk
  3. CCalf swelling is a normal effect of chemotherapy
  4. DIt is only a muscle strain from walking
19.Pielęgniarstwo położniczeŚredni

Which measure helps prevent infant abduction from a maternity unit?

  1. ALetting any visitor carry the baby in the corridor
  2. BPosting the baby's name and room on the door
  3. CLeaving babies in the nursery overnight
  4. DChecking staff ID before handing over a baby
20.Pielęgniarstwo położniczeTrudny

A woman at 40 weeks calls the unit. Her contractions are every 10 to 20 minutes and irregular, her membranes are intact and the baby is moving well. What is the best advice?

  1. ALie flat on her back and count the contractions for 4 hours
  2. BCome in immediately by ambulance
  3. CTake a laxative to stimulate labour
  4. DRest at home and come in if contractions become regular
21.Pielęgniarstwo pediatryczneŚredni

Which finding is expected in a healthy 4-month-old?

  1. APulls to stand while holding on to furniture
  2. BSays two or three clear words with meaning
  3. CSits steadily without support for several minutes while playing with toys
  4. DHolds the head steady when held upright, with little or no head lag
22.Pielęgniarstwo pediatryczneTrudny

Which statement by the parent of a child with peanut allergy shows a need for further teaching?

  1. A"If she has a bad reaction, I'll give an antihistamine and wait an hour before using the auto-injector."
  2. B"I'll read food labels for peanuts every time I shop."
  3. C"I'll check the use-by date on her auto-injectors regularly and replace them before they expire."
  4. D"I'll call an ambulance every time I use the auto-injector, even if she seems to recover quickly."
23.Pielęgniarstwo psychiatryczneŚredni

When is the risk of suicide particularly high for patients after psychiatric inpatient care?

  1. AOnly after one year at home
  2. BOnly while the patient is asleep in hospital
  3. CThere is no change in risk after discharge
  4. DIn the first weeks after discharge
24.Pielęgniarstwo psychiatryczneTrudny

Który objaw najlepiej pomaga odróżnić zespół serotoninowy od złośliwego zespołu neuroleptycznego?

  1. AGorączka występuje tylko w zespole serotoninowym
  2. BSplątanie występuje tylko w złośliwym zespole neuroleptycznym, nigdy w zespole serotoninowym
  3. CPocenie się występuje tylko w złośliwym zespole neuroleptycznym
  4. DWygórowane odruchy i klonus przy szybkim początku sugerują zespół serotoninowy
25.Obliczenia pielęgniarskie i przeliczanie jednostekŚredni
12345678910111219:15?7:15 AM6:15 PM9:15 PM7:15 PM

Ćwiczenie (wymyślone wartości, nie stanowią wskazówek klinicznych). Dawkę odnotowano o godzinie 19:15 (zegar 24-godzinny). Który zapis oznacza ten sam czas w zegarze 12-godzinnym? Kliknij go.

19:15
  1. 17:15 AM
  2. 26:15 PM
  3. 39:15 PM
  4. 47:15 PM
26.Obliczenia pielęgniarskie i przeliczanie jednostekTrudny
2 tsp? mL½ szklanka? mL4 tbsp? mL4 fl oz? mLΣ = ? mL

Ćwiczenie (wymyślone wartości, nie stanowią wskazówek klinicznych). W czasie dyżuru pacjent przyjmuje 2 tsp z syrop na kaszel, ½ szklanka z herbata, 4 tbsp z płynny suplement, 4 fl oz z sok. Używając podanych odpowiedników, oblicz łączne przyjęcie doustne V w mL.

1 tsp = 5 mL1 szklanka = 8 fl oz = 240 mL1 tbsp = 15 mL1 fl oz = 30 mL
V = mL
27.Obliczanie dawekŚredni
024681010 mL

Dziecko o masie 33 kg ma zlecone 5 mg/kg leku. Roztwór wyjściowy zawiera 25 mg/mL. Pobierz dawkę: jaką objętość V podajesz?

33 kg5 mg/kg25 mg/mL
V = mL
28.Obliczanie dawekTrudny
45 kg123 cmBSA = √(h·w/3600)100 mg/m²D = ? mg

Pacjent ma 123 cm wzrostu i waży 45 kg. Zlecono 100 mg/m². Korzystając ze wzoru Mostellera BSA = √(wzrost (cm) × masa ciała (kg)/3600), wyznacz dawkę D w mg.

123 cm45 kg100 mg/m²
D = mg
29.Szybkość wlewów dożylnychŚredni
20 gtt/mL60 mL/h? gtt/min

Zlecono wlew z szybkością 60 mL/h, ale nie ma dostępnej pompy. Wlew jest grawitacyjny przez zestaw o 20 gtt/mL. Wyznacz szybkość kapania R w kroplach na minutę.

60 mL/h20 gtt/mL
R = gtt/min
30.Szybkość wlewów dożylnychTrudny
1000 mg50 mL12 mL/h? mg/h

Worek zawiera 1000 mg leku w 50 mL i kapie z szybkością 12 mL/h. Ile miligramów na godzinę D otrzymuje pacjent?

1000 mg/50 mL12 mL/h
D = mg/h
31.Dawkowanie w pediatrii i intensywnej terapiiŚredni
250 szt.250 mLinsulina krótkodziałająca7,5 mL/h? szt./h

Ćwiczenie (wymyślone wartości, nie stanowią wskazówek klinicznych). Wlew 250 jednostek insuliny krótkodziałającej w 250 mL płynie z prędkością 7,5 mL/h. Ile jednostek na godzinę D otrzymuje pacjent?

250 szt./250 mL7,5 mL/h
D = szt./h
32.Dawkowanie w pediatrii i intensywnej terapiiTrudny
800 mg500 mLdopamine? mL/h102 kg2 mcg/kg/min

Ćwiczenie (wymyślone wartości, nie stanowią wskazówek klinicznych). Worek zawiera dopamine 800 mg w 500 mL. Zlecenie to 2 mcg/kg/min dla pacjenta o masie ciała 102 kg. Jaką prędkość R ustawiasz na pompie, w mL/h? Zaokrąglij do jednego miejsca po przecinku.

800 mg/500 mL2 mcg/kg/min102 kg
R = mL/h
33.Płyny dożylne i bilans płynówŚredni
PrzyjęteWydalonezmiana 8-godzinnasok150 mLmleko200 mLWlew dożylny50 mL/h × 8 hantybiotyk dożylnie1 × 100 mLmocz475 mLmocz225 mLmocz400 mLmocz250 mL

Ćwiczenie (wymyślone wartości, nie stanowią wskazówek klinicznych). Karta pokazuje płyny przyjęte i wydalone przez pacjenta podczas jednej 8-godzinnej zmiany. Wlew dożylny płynął z podaną prędkością przez całą zmianę. Wyznacz bilans płynów B = przyjęte − wydalone w mL (wynik ujemny oznacza stratę netto).

sok: 150 mLmleko: 200 mLWlew dożylny: 50 mL/h × 8 hantybiotyk dożylnie: 1 × 100 mLmocz: 475 mLmocz: 225 mLmocz: 400 mLmocz: 250 mL
B = mL
34.Płyny dożylne i bilans płynówTrudny
500 mL→ 60 mL/hstart 11:30trazem​ = ? h120 mL/h × 3 h

Ćwiczenie (wymyślone wartości, nie stanowią wskazówek klinicznych). Wlew 500 mL rozpoczyna się o 11:30 z prędkością 120 mL/h. Po 3 godzinach prędkość zmienia się na 60 mL/h i nie jest już zmieniana. Po ilu godzinach t od rozpoczęcia worek będzie pusty? Zaokrąglij do jednego miejsca po przecinku.

500 mL120 mL/h · 3 h60 mL/h
t = h
35.Skale oceny klinicznejŚredni
H? / 25+D? / 15+Aid? / 30+IV? / 20+G? / 20+MS? / 15Σ?

Ćwiczenie (wymyślone wartości, nie stanowią wskazówek klinicznych). Pacjent z zadania jest oceniany w skali Morse’a: upadki w wywiadzie w ciągu ostatnich 3 miesięcy: tak; diagnoza dodatkowa: tak; pomoc w poruszaniu się: brak, leżenie w łóżku lub pomoc pielęgniarki; terapia dożylna lub wkłucie zamknięte: tak; chód: prawidłowy, leżenie w łóżku lub wózek inwalidzki; stan psychiczny: przecenia lub zapomina o ograniczeniach. Oblicz sumę w skali Morse’a MFS.

0–125
MFS =
36.Skale oceny klinicznejTrudny
uspokajającyumiarkowanie nieprawidłowyniski

Ćwiczenie (wymyślone wartości, nie stanowią wskazówek klinicznych). W 1. minucie po urodzeniu noworodek z ćwiczenia ma różowy tułów i sine ręce i stopy, tętno 95/min, grymas przy pobudzeniu, wiotkie kończyny bez napięcia mięśniowego i wolne, nieregularne oddychanie ze słabym płaczem. Oceń pacjenta w skali Apgar i kliknij, jak interpretuje się wynik.

  1. 1uspokajający
  2. 2umiarkowanie nieprawidłowy
  3. 3niski
37.Interpretacja gazometrii krwi tętniczejŚredni

Gazometria do ćwiczeń pokazuje kwasicę metaboliczną z HCO₃⁻ 12 mmol/L. Użyj wzoru Wintersa, aby znaleźć oczekiwane PaCO₂ (środek zakresu) w mmHg.

HCO₃⁻ 12 mmol/L
PaCO₂ = mmHg
38.Interpretacja gazometrii krwi tętniczejTrudny

Wartości do ćwiczeń: Na⁺ 138, Cl⁻ 107 oraz HCO₃⁻ 15 mmol/L. Oblicz wskaźnik delta (AG − 12)/(24 − HCO₃⁻), używając AG = Na⁺ − (Cl⁻ + HCO₃⁻). Podaj dwa miejsca po przecinku.

Na⁺ 138 mmol/LCl⁻ 107 mmol/LHCO₃⁻ 15 mmol/L
wskaźnik delta =
39.Interpretacja zapisu rytmu EKGŚredni
II25 mm/s · 10 mm/mV

Zmierz odstęp QT i odstęp R–R na tym regularnym zapisie w odprowadzeniu II, a następnie oblicz QTc (skorygowany o częstość) według wzoru Fridericii QTc = QT/∛RR (oba w sekundach). Podaj odpowiedź w sekundach z trzema miejscami po przecinku.

odprowadzenie II, 25 mm/s, 10 mm/mV1 mała kratka = 0,04 s, 1 duża kratka = 0,20 sdługość zapisu 6 s
QTc = s
40.Interpretacja zapisu rytmu EKGTrudny
II25 mm/s · 10 mm/mV

Ten zapis w odprowadzeniu II pokazuje blok AV z nieregularnym rytmem komór. Użyj metody 6-sekundowej, aby znaleźć częstość komór w uderzeniach na minutę.

odprowadzenie II, 25 mm/s, 10 mm/mV1 mała kratka = 0,04 s, 1 duża kratka = 0,20 sdługość zapisu 6 s
częstość komór = bpm

3Roztwory

1.Podstawy pielęgniarstwa

Odpowiedź: A · To let patients eat without interruptions, with help where needed

Dlaczego to jest odpowiedź

Ward rounds and tests can interrupt meals, and patients then eat less. Protected mealtimes pause non-urgent activity so staff can focus on helping patients eat.

Odpowiedź

A · To let patients eat without interruptions, with help where needed
2.Podstawy pielęgniarstwa

Odpowiedź: D · Inform the surgeon so consent can be discussed again before surgery

Dlaczego to jest odpowiedź

Consent is valid only if the patient understands the procedure, risks and alternatives. The nurse advocates for the patient and asks the person doing the procedure to discuss it again.

Odpowiedź

D · Inform the surgeon so consent can be discussed again before surgery
3.Kontrola zakażeń i bezpieczeństwo pacjenta

Odpowiedź: B · Clean the wound with sterile saline first, then swab clean tissue

Dlaczego to jest odpowiedź

Old exudate contains surface bacteria that may not be causing the infection. The wound is cleaned with sterile saline and then swabbed over clean, viable tissue, ideally before antibiotics start.

Odpowiedź

B · Clean the wound with sterile saline first, then swab clean tissue
4.Kontrola zakażeń i bezpieczeństwo pacjenta

Odpowiedź: D · Nie podać leku i skontaktować się z apteką w celu uzyskania właściwego leku

Dlaczego to jest odpowiedź

Hydralazyna jest lekiem przeciwnadciśnieniowym, a hydroksyzyna lekiem przeciwhistaminowym stosowanym przy swędzeniu i lęku. Podanie niewłaściwego leku jest błędem lekowym. Pielęgniarka wstrzymuje podanie, uzyskuje właściwy lek i zgłasza błąd wydania.

Odpowiedź

D · Nie podać leku i skontaktować się z apteką w celu uzyskania właściwego leku
5.Ustalanie priorytetów i delegowanie

Odpowiedź: C · Call emergency services now and note the time it started

Dlaczego to jest odpowiedź

Stroke is time-critical. Emergency services can begin assessment on the way and take the patient to a stroke center; the time of onset guides treatment.

Odpowiedź

C · Call emergency services now and note the time it started
6.Ustalanie priorytetów i delegowanie

Odpowiedź: D · An infection, such as a urinary tract infection, presenting atypically

Dlaczego to jest odpowiedź

Older adults often present with confusion or falls rather than fever when they have an infection. New confusion is a change that needs assessment for causes such as infection, dehydration or medication.

Odpowiedź

D · An infection, such as a urinary tract infection, presenting atypically
7.Pielęgniarstwo kliniczne

Odpowiedź: C · Sit down before using it, as it can cause dizziness and low blood pressure

Dlaczego to jest odpowiedź

GTN causes vasodilation, which can lead to headache, flushing, dizziness and hypotension. Patients should sit, and seek emergency help if the pain does not settle after the advised doses.

Odpowiedź

C · Sit down before using it, as it can cause dizziness and low blood pressure
8.Pielęgniarstwo kliniczne

Odpowiedź: B · Raising the head of the bed to about 30° with the head kept midline

Dlaczego to jest odpowiedź

Head elevation and a midline neck position help venous drainage from the brain. Neck flexion, tight tube ties, coughing, straining and unnecessary suctioning can all raise intracranial pressure.

Odpowiedź

B · Raising the head of the bed to about 30° with the head kept midline
9.Wartości laboratoryjne i elektrolity

Odpowiedź: A · A normal rise from placental ALP

Dlaczego to jest odpowiedź

The placenta produces ALP, so serum ALP normally rises in late pregnancy. With normal bilirubin, ALT and AST, this is expected. Symptoms such as severe itching or raised bile acids would need further review.Sprawdzono w: Alkaline Phosphatase · MedlinePlus (NIH) (2024)

Odpowiedź

A · A normal rise from placental ALP
10.Wartości laboratoryjne i elektrolity

Odpowiedź: B · Sprawdzić sposób pobrania próbki, ocenić pacjenta i powtórzyć badanie

Dlaczego to jest odpowiedź

Nagły, pojedynczy wzrost może być prawdziwą zmianą, na przykład z powodu nowego leku lub uszkodzenia nerek, albo problemem z próbką, takim jak hemoliza lub opóźnienie przed opracowaniem. Pielęgniarka ocenia pacjenta, informuje lekarza i zleca powtórzenie badania.Sprawdzono w: Hyperkalemia · StatPearls (NCBI Bookshelf) (2025)

Odpowiedź

B · Sprawdzić sposób pobrania próbki, ocenić pacjenta i powtórzyć badanie
11.Farmakologia

Odpowiedź: C · It is linked to Reye's syndrome, which harms the liver and brain

Dlaczego to jest odpowiedź

Aspirin given during viral infections in young people is associated with Reye's syndrome, causing acute encephalopathy and liver failure. Paracetamol or ibuprofen is used for fever instead.

Odpowiedź

C · It is linked to Reye's syndrome, which harms the liver and brain
12.Farmakologia

Odpowiedź: B · Raising sodium too fast can cause osmotic demyelination in the brain

Dlaczego to jest odpowiedź

In chronic hyponatraemia the brain adapts to low osmolality. Correcting sodium too rapidly shrinks brain cells and can cause osmotic demyelination (central pontine myelinolysis), so sodium is checked often.

Odpowiedź

B · Raising sodium too fast can cause osmotic demyelination in the brain
13.Choroby wewnętrzne i chirurgiczne: układ krążenia i oddechowy

Odpowiedź: C · O krótkotrwałym zaczerwienieniu lub ucisku w klatce piersiowej i kilkusekundowej przerwie w pracy serca

Dlaczego to jest odpowiedź

Adenozynę podaje się w szybkim bolusie dożylnym, po którym następuje przepłukanie solą fizjologiczną, przy ciągłym monitorowaniu EKG. Krótko blokuje przewodzenie w węźle przedsionkowo-komorowym, często powodując kilkusekundową asystolię, zaczerwienienie, dyskomfort w klatce piersiowej, duszność lub poczucie zagrożenia. Działanie trwa tylko sekundy.

Odpowiedź

C · O krótkotrwałym zaczerwienieniu lub ucisku w klatce piersiowej i kilkusekundowej przerwie w pracy serca
14.Choroby wewnętrzne i chirurgiczne: układ krążenia i oddechowy

Odpowiedź: C · Decompensated heart failure

Dlaczego to jest odpowiedź

Basal crackles, raised JVP, oedema and a high natriuretic peptide point to heart failure rather than a COPD exacerbation alone. Distinguishing them matters, because treatment (diuretics and HF drugs versus bronchodilators and steroids) is different. Both may occur together.

Odpowiedź

C · Decompensated heart failure
15.Choroby wewnętrzne i chirurgiczne: neurologia, endokrynologia i nerki

Odpowiedź: B · Through the mouth (orogastric)

Dlaczego to jest odpowiedź

A tube passed through the nose could enter the cranial vault through the fractured skull base. An orogastric route avoids this. Nasal suction and nose blowing are also avoided.

Odpowiedź

B · Through the mouth (orogastric)
16.Choroby wewnętrzne i chirurgiczne: neurologia, endokrynologia i nerki

Odpowiedź: B · "I will put something between his teeth so he does not bite his tongue."

Dlaczego to jest odpowiedź

Nothing should ever be put between the teeth during a seizure. Buccal midazolam is given between the gum and cheek, so the mouth does not need to be forced open. Timing the seizure and following the emergency care plan are correct.

Odpowiedź

B · "I will put something between his teeth so he does not bite his tongue."
17.Choroby wewnętrzne i chirurgiczne: przewód pokarmowy, okres okołooperacyjny i onkologia

Odpowiedź: D · Żywienie doustne można wznowić wcześnie, gdy ból i nudności na to pozwalają

Dlaczego to jest odpowiedź

Wczesne żywienie doustne lub dojelitowe pomaga utrzymać barierę jelitową i zmniejsza ryzyko zakażeń w porównaniu z długim głodzeniem lub żywieniem pozajelitowym. W łagodnym zapaleniu trzustki dieta niskotłuszczowa jest zwykle wznawiana, gdy tylko jest tolerowana; poziomy enzymów nie muszą być wcześniej prawidłowe.

Odpowiedź

D · Żywienie doustne można wznowić wcześnie, gdy ból i nudności na to pozwalają
18.Choroby wewnętrzne i chirurgiczne: przewód pokarmowy, okres okołooperacyjny i onkologia

Odpowiedź: B · Cancer and its treatment greatly increase clot risk

Dlaczego to jest odpowiedź

Cancer, chemotherapy, central lines and immobility increase the risk of DVT and PE. Unilateral leg swelling needs assessment with ultrasound and possible anticoagulation.

Odpowiedź

B · Cancer and its treatment greatly increase clot risk
19.Pielęgniarstwo położnicze

Odpowiedź: D · Checking staff ID before handing over a baby

Dlaczego to jest odpowiedź

Matching ID bands, checking staff identification and teaching parents to hand their baby only to identified staff are key. Information about the baby should not be displayed publicly.

Odpowiedź

D · Checking staff ID before handing over a baby
20.Pielęgniarstwo położnicze

Odpowiedź: D · Rest at home and come in if contractions become regular

Dlaczego to jest odpowiedź

Irregular, infrequent contractions with intact membranes and good movements suggest early or false labour. She can rest at home and should come in if contractions become regular and stronger, the membranes rupture, she bleeds or movements decrease.

Odpowiedź

D · Rest at home and come in if contractions become regular
21.Pielęgniarstwo pediatryczne

Odpowiedź: D · Holds the head steady when held upright, with little or no head lag

Dlaczego to jest odpowiedź

By about 4 months most infants have good head control with little head lag when pulled to sit. Sitting without support comes at about 6–8 months, pulling to stand at about 9 months and first words at about 12 months.

Odpowiedź

D · Holds the head steady when held upright, with little or no head lag
22.Pielęgniarstwo pediatryczne

Odpowiedź: A · "If she has a bad reaction, I'll give an antihistamine and wait an hour before using the auto-injector."

Dlaczego to jest odpowiedź

Adrenaline is the first treatment for anaphylaxis and must be given without delay; antihistamines do not treat airway swelling or shock. Checking expiry dates, reading labels and calling emergency services after use are correct.

Odpowiedź

A · "If she has a bad reaction, I'll give an antihistamine and wait an hour before using the auto-injector."
23.Pielęgniarstwo psychiatryczne

Odpowiedź: D · In the first weeks after discharge

Dlaczego to jest odpowiedź

The period shortly after discharge carries a high risk of suicide. Early follow-up, a safety plan and clear crisis contacts help bridge the transition.

Odpowiedź

D · In the first weeks after discharge
24.Pielęgniarstwo psychiatryczne

Odpowiedź: D · Wygórowane odruchy i klonus przy szybkim początku sugerują zespół serotoninowy

Dlaczego to jest odpowiedź

Oba mogą powodować gorączkę, splątanie i niestabilność autonomiczną. Zespół serotoninowy zaczyna się w ciągu godzin i powoduje pobudzenie nerwowo-mięśniowe (wygórowane odruchy, klonus). Złośliwy zespół neuroleptyczny rozwija się w ciągu dni, ze sztywnością typu „rury ołowianej” i osłabionymi odruchami.

Odpowiedź

D · Wygórowane odruchy i klonus przy szybkim początku sugerują zespół serotoninowy
25.Obliczenia pielęgniarskie i przeliczanie jednostek

Odpowiedź: 7:15 PM

Zegar 24-godzinny: od godziny 13:00 dodaj 12 do godziny (3:45 po południu = 15:45). Od północy do 0:59 to 00:00–00:59, a 12:00–12:59 pozostaje 12:00–12:59. Przy powrocie odejmij 12 od godzin 13–23; godziny 00 stają się 12 (po północy). Czas przechodzący przez północ licz w dwóch częściach: do 24:00 (00:00), a potem od 00:00.

Przelicz godzinę

19 − 12 = 7 → PM

Odpowiedź

7:15 PM

Odpowiedź

7:15 PM
26.Obliczenia pielęgniarskie i przeliczanie jednostek

Odpowiedź: V = 310 mL

Miary domowe i masa: w egzaminach pielęgniarskich używa się zaokrąglonych odpowiedników: 1 łyżeczka (tsp) = 5 mL, 1 łyżka stołowa (tbsp) = 15 mL = 3 łyżeczki, 1 uncja płynu (fl oz) = 30 mL = 2 łyżki, a 1 szklanka = 8 fl oz = 240 mL. Dla masy: 1 kg = 2,2 lb i 1 lb = 16 oz; dla długości: 1 cal = 2,54 cm. Ułóż przeliczenie tak, aby niechciana jednostka się skróciła.

Każda pozycja w mL

2 tsp = 2·5 = 10 mL
½ szklanka = 0,5·240 = 120 mL
4 tbsp = 4·15 = 60 mL
4 fl oz = 4·30 = 120 mL

Dodaj

V = 10 + 120 + 60 + 120 = 310 mL

Odpowiedź

V = 310 mL
27.Obliczanie dawek

Odpowiedź: V = 6,6 mL

Pobieranie dawki: objętość = (przepisana dawka/stężenie preparatu) × objętość preparatu. Najpierw zamień na te same jednostki, potem sprawdź, czy objętość mieści się w strzykawce i wypada na jednej z jej kresek.

Dawka z masy ciała

D = 5·33 = 165 mg

Objętość

V = 165/25 = 6,6 mL

Na strzykawce

Na tej strzykawce 10 mL każda mała kreska to 0,2 mL.

Odpowiedź

V = 6,6 mL
28.Obliczanie dawek

Odpowiedź: D = 124 mg

Body-surface-area dosing: many cytotoxic and some paediatric doses are prescribed per square metre of body surface area: dose (mg) = dose per m² × BSA (m²). The Mosteller formula estimates BSA = √(height (cm) × weight (kg)/3600).

Powierzchnia ciała

BSA = √(123·45/3600) = √1,538 = 1,24 m²

Dawka

D = 100·1,24 = 124 mg

Odpowiedź

D = 124 mg
29.Szybkość wlewów dożylnych

Odpowiedź: R = 20 gtt/min

Infusion rates: a pump is set in mL/h = volume/time in hours. A gravity drip is counted in drops per minute: gtt/min = volume (mL) × drop factor (gtt/mL)/time (min). The drop factor is printed on the tubing package: macrodrip sets deliver 10, 15 or 20 gtt/mL (blood sets often 10 gtt/mL in the US, 15 in the UK) and microdrip sets 60 gtt/mL. Always use the drop factor the question or package gives.

Mililitry na minutę

60/60 = 1 mL/min

Szybkość kapania

R = 1·20 = 20 gtt/min

Odpowiedź

R = 20 gtt/min
30.Szybkość wlewów dożylnych

Odpowiedź: D = 240 mg/h

Szybkość wlewu: pompę ustawia się w mL/h = objętość/czas w godzinach. Wlew grawitacyjny liczy się w kroplach na minutę: gtt/min = objętość (mL) × współczynnik kroplowy (gtt/mL)/czas (min). Współczynnik kroplowy jest podany na opakowaniu zestawu: zestawy makrokroplowe dają 10, 15 lub 20 gtt/mL (zestawy do krwi w USA często 10 gtt/mL, w Wielkiej Brytanii 15), a mikrokroplowe 60 gtt/mL. Zawsze używaj współczynnika kroplowego podanego w zadaniu lub na opakowaniu.

Stężenie

1000/50 = 20 mg/mL

Szybkość dawkowania

D = 20·12 = 240 mg/h

Odpowiedź

D = 240 mg/h
31.Dawkowanie w pediatrii i intensywnej terapii

Odpowiedź: D = 7,5 szt./h

Wlewy heparyny i insuliny: stężenie = jednostki w worku/objętość worka (jednostki/mL). Prędkość pompy (mL/h) = jednostki na godzinę/stężenie, a jednostki na godzinę = mL/h × stężenie. Przy zleceniu zależnym od masy ciała najpierw jednostki/h = jednostki/kg/h × masa ciała. Objętość bolusa = potrzebne jednostki/moc fiolki. Liczby służą wyłącznie do ćwiczeń; przy pacjencie zawsze postępuj zgodnie z lokalnymi procedurami i zlecaj podwójną kontrolę dawek wysokiego ryzyka.

Stężenie

250/250 = 1 szt./mL

Jednostki na godzinę

D = 7,5·1 = 7,5 szt./h

Odpowiedź

D = 7,5 szt./h
32.Dawkowanie w pediatrii i intensywnej terapii

Odpowiedź: R = 7,7 mL/h

Wlewy miareczkowane: najpierw wyznacz stężenie w mcg/mL (mg × 1000/mL). Przy zleceniu zależnym od masy ciała mcg/min = mcg/kg/min × masa ciała. Następnie mL/h = mcg/min × 60/stężenie. Licząc wstecz, mcg/kg/min = mL/h × stężenie/(60 × masa ciała). Liczby służą wyłącznie do ćwiczeń; przy pacjencie zawsze postępuj zgodnie z lokalnymi procedurami i zlecaj podwójną kontrolę dawek wysokiego ryzyka.

Stężenie

800 mg = 800 000 mcg
800 000/500 = 1600 mcg/mL

Dawka na minutę i na godzinę

2·102 = 204 mcg/min
204·60 = 12240 mcg/h

Szybkość pompy

R = 12240/1600 = 7,65 ≈ 7,7 mL/h

Odpowiedź

R = 7,7 mL/h
33.Płyny dożylne i bilans płynów

Odpowiedź: B = −500 mL

Płyny przyjęte i wydalone: do przyjętych wlicza się wszystko, co wchodzi (płyny doustne, wlewy dożylne, leki dożylne i przepłukania, żywienie przez zgłębnik); kostki lodu liczą się jako połowa swojej objętości. Do wydalonych wlicza się mocz, drenaże, wymiociny i inne straty. Bilans = suma przyjętych − suma wydalonych; bilans ujemny oznacza stratę netto. Liczby służą wyłącznie do ćwiczeń; przy pacjencie zawsze postępuj zgodnie z lokalnymi procedurami i zlecaj podwójną kontrolę dawek wysokiego ryzyka.

Suma przyjętych

doustnie: 150 + 200 = 350 mL
Wlew dożylny: 50·8 = 400 mL
antybiotyk dożylnie: 1·100 = 100 mL
suma przyjętych = 850 mL

Suma wydalonych

475 + 225 + 400 + 250 = 1350 mL

Bilans

B = 850 − 1350 = −500 mL

Odpowiedź

B = −500 mL

Ujemny: pacjent stracił więcej płynów, niż przyjął.

34.Płyny dożylne i bilans płynów

Odpowiedź: t = 5,3 h

Czas wlewu: czas (h) = objętość do przetoczenia (mL)/prędkość (mL/h); użyj objętości pozostałej w worku, a nie pojemności worka. Przetoczona objętość = prędkość × czas. Godziny dziesiętne zamieniaj na godziny i minuty, mnożąc część ułamkową × 60 (0,5 h = 30 min, a nie 50 min). Liczby służą wyłącznie do ćwiczeń; przy pacjencie zawsze postępuj zgodnie z lokalnymi procedurami i zlecaj podwójną kontrolę dawek wysokiego ryzyka.

Pierwsza część

120·3 = 360 mL
500 − 360 = 140 mL pozostało

Druga część

140/60 = 2,333 h

Czas całkowity

t = 3 + 2,333 = 5,333 ≈ 5,3 h

Odpowiedź

t = 5,3 h

To około 5 h 20 min, więc worek skończy się około 16:50.

35.Skale oceny klinicznej

Odpowiedź: MFS = 75

Skala ryzyka upadku Morse’a: sześć pozycji. Upadki w wywiadzie: nie 0, tak 25. Diagnoza dodatkowa: nie 0, tak 15. Pomoc w poruszaniu się: brak, leżenie w łóżku lub pomoc pielęgniarki 0; kule, laska lub chodzik 15; trzymanie się mebli 30. Terapia dożylna lub wkłucie zamknięte: nie 0, tak 20. Chód: prawidłowy, leżenie w łóżku lub wózek inwalidzki 0; słaby 10; zaburzony 20. Stan psychiczny: zna swoje ograniczenia 0; przecenia lub zapomina o ograniczeniach 15. Suma wynosi od 0 do 125. Punkty odcięcia ryzyka różnią się między szpitalami; często stosuje się 0–24 niskie, 25–44 umiarkowane i 45 lub więcej wysokie.

Oceń każdą pozycję

upadki w wywiadzie w ciągu ostatnich 3 miesięcy: tak → 25
diagnoza dodatkowa: tak → 15
pomoc w poruszaniu się: brak, leżenie w łóżku lub pomoc pielęgniarki → 0
terapia dożylna lub wkłucie zamknięte: tak → 20
chód: prawidłowy, leżenie w łóżku lub wózek inwalidzki → 0
stan psychiczny: przecenia lub zapomina o ograniczeniach → 15

Dodaj

Suma w skali Morse’a = 25 + 15 + 0 + 20 + 0 + 15 = 75

Odpowiedź

MFS = 75
36.Skale oceny klinicznej

Odpowiedź: umiarkowanie nieprawidłowy

Skala Apgar: pięć objawów, każdy oceniany na 0, 1 lub 2, sprawdzanych w 1. i 5. minucie po urodzeniu. Wygląd (kolor skóry): sine lub blade 0, różowy tułów z sinymi kończynami 1, różowe całe ciało 2. Tętno: brak 0, poniżej 100/min 1, 100/min lub więcej 2. Reakcja na bodźce (odruchowa drażliwość): brak 0, grymas 1, płacz, kaszel lub kichnięcie 2. Napięcie mięśniowe (aktywność): wiotkie 0, pewne zgięcie 1, aktywne ruchy 2. Oddychanie: brak 0, wolne lub nieregularne ze słabym płaczem 1, dobre z silnym płaczem 2. Suma 7–10 jest uspokajająca, 4–6 umiarkowanie nieprawidłowa, a 0–3 niska.

Oceń każdy objaw

Wygląd: różowy tułów i sine ręce i stopy → 1
Tętno: 95/min → 1
Reakcja na bodźce: grymas przy pobudzeniu → 1
Aktywność: wiotkie kończyny bez napięcia mięśniowego → 0
Oddychanie: wolne, nieregularne oddychanie ze słabym płaczem → 1

Dodaj

APGAR = 1 + 1 + 1 + 0 + 1 = 4

Interpretacja

4 → umiarkowanie nieprawidłowy

Odpowiedź

umiarkowanie nieprawidłowy
37.Interpretacja gazometrii krwi tętniczej

Odpowiedź: PaCO₂ = 26 mmHg

Oczekiwana kompensacja: w kwasicy metabolicznej wzór Wintera przewiduje PaCO₂ = 1,5·HCO₃⁻ + 8 ± 2 mmHg; zmierzona wartość powyżej tego zakresu wskazuje na dodatkową kwasicę oddechową, a poniżej na dodatkową zasadowicę oddechową. Luka anionowa AG = Na⁺ − (Cl⁻ + HCO₃⁻), prawidłowo około 8–12 mmol/L, odróżnia kwasicę metaboliczną z podwyższoną luką od kwasicy z prawidłową luką; niskie stężenie albumin maskuje podwyższoną lukę (dodaj 2,5 na każdy g/dL, o który albuminy są poniżej 4,0). Współczynnik delta (AG − 12)/(24 − HCO₃⁻) w przedziale od około 0,8 do 2 odpowiada czystej kwasicy z podwyższoną luką (niektóre podręczniki przyjmują 1 zamiast 0,8), wartość niższa dodatkowej kwasicy z prawidłową luką, a wartość powyżej 2 dodatkowej zasadowicy metabolicznej.

Wzór Wintersa

PaCO₂ = 1,5·12 + 8 = 26 mmHg
zasięg: 24–28 mmHg

Odpowiedź

PaCO₂ = 26 mmHg
38.Interpretacja gazometrii krwi tętniczej

Odpowiedź: wskaźnik delta = 0,4444

Oczekiwana kompensacja: w kwasicy metabolicznej wzór Wintera przewiduje PaCO₂ = 1,5·HCO₃⁻ + 8 ± 2 mmHg; zmierzona wartość powyżej tego zakresu wskazuje na dodatkową kwasicę oddechową, a poniżej na dodatkową zasadowicę oddechową. Luka anionowa AG = Na⁺ − (Cl⁻ + HCO₃⁻), prawidłowo około 8–12 mmol/L, odróżnia kwasicę metaboliczną z podwyższoną luką od kwasicy z prawidłową luką; niskie stężenie albumin maskuje podwyższoną lukę (dodaj 2,5 na każdy g/dL, o który albuminy są poniżej 4,0). Współczynnik delta (AG − 12)/(24 − HCO₃⁻) w przedziale od około 0,8 do 2 odpowiada czystej kwasicy z podwyższoną luką (niektóre podręczniki przyjmują 1 zamiast 0,8), wartość niższa dodatkowej kwasicy z prawidłową luką, a wartość powyżej 2 dodatkowej zasadowicy metabolicznej.

Luka anionowa

AG = 138 − (107 + 15) = 16

Wskaźnik delta

(16 − 12)/(24 − 15) = 4/9 = 0,4444

Odpowiedź

wskaźnik delta = 0,4444

Poniżej 1: dodatkowa kwasica z prawidłową luką anionową.

39.Interpretacja zapisu rytmu EKG

Odpowiedź: QTc = 0,459 s

QT i QTc: odstęp QT biegnie od początku zespołu QRS do końca załamka T. Skraca się wraz ze wzrostem częstości akcji serca, dlatego koryguje się go o częstość za pomocą odstępu R–R w sekundach: QTc według Bazetta = QT/√RR, a QTc według Fridericii = QT/∛RR. Wzór Bazetta jest używany w większości podręczników; nadmiernie koryguje przy szybkiej częstości, gdzie preferuje się wzór Fridericii. Granice różnią się w zależności od źródła: QTc powyżej około 0,45 s u mężczyzn lub 0,46 s u kobiet zwykle uznaje się za wydłużony, a powyżej 0,50 s za znacznie wydłużony.

Pomiar

QT = 11 × 0,04 = 0,44 s
RR = 22 × 0,04 = 0,88 s

Wzór Fridericii

QTc = 0,44/∛0,88 = 0,44/0,9583 = 0,459 s

Odpowiedź

QTc = 0,459 s

Między zwykłymi granicami dla mężczyzn (około 0,45 s) i kobiet (około 0,46 s): wartość graniczna, zależnie od przyjętego źródła. (459 ms)

40.Interpretacja zapisu rytmu EKG

Odpowiedź: częstość komór = 50 bpm

Bloki AV: wyznacz kolejne załamki P i sprawdź, po których następuje zespół QRS. Blok I stopnia: każdy załamek P przewiedziony, PR stały i powyżej 0,20 s. Blok II stopnia typu I (Mobitz I, Wenckebacha): odstęp PR wydłuża się z pobudzenia na pobudzenie, aż jeden załamek P nie zostanie przewiedziony, po czym cykl zaczyna się od nowa (grupowanie pobudzeń). Blok II stopnia typu II (Mobitz II): odstęp PR pobudzeń przewiedzionych pozostaje stały, a załamki P nagle nie są przewodzone; zespół QRS jest często szeroki. Blok III stopnia (całkowity): załamki P i zespoły QRS są każde regularne, ale niezależne, odstęp PR zmienia się przypadkowo, a częstość przedsionków jest większa niż częstość rytmu zastępczego (węzłowy 40–60/min z wąskim zespołem QRS, komorowy 20–40/min z szerokim zespołem QRS). Bloku 2:1 nie można na podstawie jednego zapisu określić jako typ I lub typ II.

Częstość przedsionków

P–P = 23 małych kratek = 0,92 s → 1500 ÷ 23 = 65,22 ≈ 65 na minutę

Częstość komór

5 zespołów QRS w 6 s × 10 = 50 na minutę

Odpowiedź

częstość komór = 50 bpm

Odpowiedź

częstość komór = 50 bpm

Blok AV II stopnia typu II: 4 załamków P na każde 3 zespołów QRS, ze stałym PR.

To niezależne materiały do ćwiczeń. ExamProblems nie jest powiązane z organizacją przeprowadzającą ten egzamin ani przez nią rekomendowane, a nazwa egzaminu służy wyłącznie do opisu treści. NCLEX®, NCLEX-RN® and NCLEX-PN® są znakami towarowymi the National Council of State Boards of Nursing, Inc. (NCSBN), organizacji niezwiązanej z ExamProblems, która go nie popiera i nie odpowiada za jego poprawność.

ExamProblems · examproblems.com/courses/nclex-rn-practice-questions