Pytania ćwiczeniowe w stylu NCLEX (RN): zestaw na powtórkę

Wzory, najważniejsze kroki metod dla każdego tematu i 40 zadań do ćwiczenia, z pełnymi rozwiązaniami na końcu.

Nowe zadaniaWróć do przedmiotu

W oknie drukowania wybierz „Zapisz jako PDF”, aby zachować kopię na swoim urządzeniu.

1Wzory i metody

Kontrola zakażeń i bezpieczeństwo pacjenta

Metoda

  1. Zacznij od standardowych środków ostrożności u każdego pacjenta: higiena rąk, środki ochrony indywidualnej odpowiednie do spodziewanej ekspozycji, bezpieczne postępowanie z ostrymi narzędziami.
  2. Dodaj środki ostrożności zależnie od drogi szerzenia: kontaktowe (fartuch, rękawiczki), kropelkowe (maseczka chirurgiczna), powietrzne (N95, pokój z ujemnym ciśnieniem).
  3. Utrzymuj sterylne przedmioty sterylnymi: jeśli masz wątpliwości, nie są sterylne; wymień, nigdy nie wycieraj.
  4. Zapobiegaj szkodom w otoczeniu: środki zapobiegania upadkom, przymus bezpośredni tylko w ostateczności, RACE i PASS w pożarze.
  5. Sprawdź zasady podawania leków, dwa identyfikatory i dodatkowe zabezpieczenia dla leków wysokiego ryzyka; zgłaszaj błędy i zdarzenia niemal błędne (near miss).

Ustalanie priorytetów i delegowanie

Metoda

  1. Zapytaj, co najszybciej zaszkodzi pacjentowi, jeśli nic się nie zrobi.
  2. Zastosuj ABC (C-A-B w zatrzymaniu krążenia), a następnie hierarchię Maslowa: potrzeby fizjologiczne przed bezpieczeństwem, bezpieczeństwo przed potrzebami psychologicznymi.
  3. Porównaj opcje: ostre przed przewlekłym, niestabilne przed stabilnym, nieoczekiwane przed oczekiwanym, ogólnoustrojowe przed miejscowym, i porównaj każdy objaw ze stanem wyjściowym pacjenta.
  4. Oceń, zanim zadziałasz, chyba że to stan nagły; wtedy wybierz krok, od którego zależą pozostałe.
  5. Przy delegowaniu sprawdź pięć zasad: zadanie, okoliczności, osoba, polecenia i nadzór. Ocena, edukacja i ewaluacja pozostają przy pielęgniarce (RN).

Wartości laboratoryjne i elektrolity

Metoda

  1. Porównaj wartość z zakresem referencyjnym laboratorium, a następnie ze stanem wyjściowym i trendem pacjenta.
  2. Sprawdź próbkę: hemoliza, opóźnienie lub krew pobrana w pobliżu wlewu dożylnego mogą dać fałszywe wyniki.
  3. Powiąż wartość z typowymi objawami oraz z lekami i stanami, które ją powodują.
  4. Szukaj interakcji: niski potas lub magnez zwiększa toksyczność digoksyny; odwodnienie zwiększa stężenie litu.
  5. Działaj dla pacjenta: oceń, wstrzymaj lek, jeśli stężenie jest niebezpieczne, powtórz na głos wartości krytyczne i poinformuj osobę zlecającą.

Choroby wewnętrzne i chirurgiczne: układ krążenia i oddechowy

Metoda

  1. Nazwij problem: niewydolność pompy, zamknięta tętnica, rytm serca, zakrzep, zwężenie dróg oddechowych, zakażenie albo problem z urządzeniem.
  2. Najpierw sprawdź objawy zagrożenia: hipoksję, hipotensję, ból w klatce piersiowej, nowe splątanie, zimną kończynę bez tętna.
  3. Dopasuj tlen do pacjenta: 94–98% u większości, 88–92% u osób zagrożonych retencją CO₂.
  4. Połącz każdy lek z jego badaniem i ryzykiem: warfaryna i INR, heparyna i aPTT oraz płytki krwi, diuretyki i potas.
  5. Wybierz bezpieczne pierwsze działanie, następnie eskaluj i oceń ponownie.

Choroby wewnętrzne i chirurgiczne: neurologia, endokrynologia i nerki

Metoda

  1. Sprawdź glikemię u każdego pacjenta z nowym splątaniem, osłabieniem lub napadem drgawek.
  2. Traktuj poziom świadomości jako najwcześniejszy sygnał ostrzegawczy problemów z mózgiem; źrenice i triada Cushinga pojawiają się późno.
  3. W stanach nagłych w cukrzycy odróżnij DKA (ketony, kwasica) od HHS (bardzo wysoka osmolalność, odwodnienie); najpierw podaj płyny.
  4. Przy zaburzeniach sodu i wody ustal, czy ADH jest w nadmiarze (SIADH), czy go brakuje (moczówka prosta), a przewlekłe zmiany koryguj powoli.
  5. Przy problemach z nerkami przypisz przyczynę do przednerkowej, wewnątrznerkowej lub pozanerkowej i obserwuj potas oraz płyny.

Choroby wewnętrzne i chirurgiczne: przewód pokarmowy, okres okołooperacyjny i onkologia

Metoda

  1. Zapytaj, co może być ukryte: krwawienie wewnętrzne, zakażenie bez gorączki, hipowentylacja przy prawidłowym SpO₂.
  2. Wykorzystaj czas, jaki upłynął po operacji, aby zawęzić powikłania: krwawienie w ciągu godzin, problemy z klatką piersiową w ciągu dni, problemy z raną i przeciek później.
  3. Przy bólu oceń go, zastosuj analgezję multimodalną, oceń ponownie i monitoruj sedację przy każdym opioidzie.
  4. U chorych na raka każdą chorobę w okresie nadiru traktuj jak sepsę neutropeniczną i poznaj stany nagłe w onkologii.
  5. Przy oparzeniach licz tylko obszary częściowej i pełnej grubości skóry, zacznij odliczanie wg Parklanda od chwili oparzenia i dostosowuj płyny do diurezy.

Pielęgniarstwo położnicze

Metoda

  1. Umieść kobietę w czasie: tydzień ciąży, okres porodu lub doba po porodzie, i zdecyduj, co jest w tym momencie prawidłowe.
  2. Szukaj pacjenta w niebezpieczeństwie: matki, płodu lub noworodka, albo kilku z nich naraz.
  3. Połącz objaw z przyczyną: VEAL CHOP dla deceleracji, cztery T dla krwawienia, BUBBLE-HE po porodzie.
  4. Najpierw wybierz działanie, które poprawia przepływ krwi i dotlenienie (ułożenie na boku, wstrzymanie oksytocyny, masaż dna macicy), potem eskaluj.

Pielęgniarstwo pediatryczne

Metoda

  1. Najpierw zanotuj wiek dziecka: od niego zależą prawidłowe parametry życiowe, kamienie milowe rozwoju i właściwa skala bólu.
  2. Oceń drożność dróg oddechowych, oddychanie i krążenie, pamiętając, że dzieci się kompensują, a potem szybko się pogarszają.
  3. Dopasuj działanie do etapu rozwoju i włącz rodzinę.
  4. Sprawdź, czy odpowiedź jest bezpieczna dla dziecka: dawka zależna od masy ciała, bez aspiryny w chorobie wirusowej, bez kodeiny poniżej 12. roku życia.

Pielęgniarstwo psychiatryczne

Metoda

  1. Ustal, czy istnieje bezpośrednie zagrożenie: samobójstwo, przemoc, stan nagły związany z lekami lub choroba somatyczna.
  2. Najpierw działaj na rzecz bezpieczeństwa: obserwuj, usuń środki, deeskaluj, odstaw szkodliwy lek, wezwij pomoc.
  3. Wybierz odpowiedź terapeutyczną: uznaj uczucia, przedstaw rzeczywistość, unikaj fałszywego uspokajania i pytań „dlaczego”.
  4. Szanuj prawa pacjenta: najmniej restrykcyjna opcja, zgoda i poufność wraz z jej granicami.

Obliczenia pielęgniarskie i przeliczanie jednostek

Kroki metryczne
1 kg = 1000 g, 1 g = 1000 mg, 1 mg = 1000 mcg, 1 L = 1000 mL
Masa i długość
1 kg = 2,2 lb, 1 lb = 16 oz, 1 in = 2,54 cm, 1 ft = 12 in
Miary domowe
1 tsp = 5 mL, 1 tbsp = 15 mL, 1 fl oz = 30 mL, 1 cup = 8 fl oz = 240 mL
Temperatura
°C = (°F − 32)·5/9, °F = °C·9/5 + 32
Zegar 24-godzinny
godziny PM 1–11: dodaj 12; 12 AM = 00:xx; 12 PM = 12:xx
Szybkość dawkowania
mcg/min × 60/1000 = mg/h
Współczynniki laboratoryjne
glukoza 1 mmol/L = 18 mg/dL; kreatynina 1 mg/dL = 88,4 µmol/L; Hb 1 g/dL = 10 g/L

Metoda

  1. Zapisz daną wielkość z jednostką i jednostkę, którą chcesz otrzymać.
  2. Wybierz odpowiednik: 1000 między kg, g, mg i mcg lub L i mL; 1 kg = 2,2 lb; 1 łyżeczka = 5 mL, 1 łyżka stołowa = 15 mL, 1 fl oz = 30 mL, 1 szklanka = 240 mL.
  3. Zapisz to jako ułamek tak, aby niechciana jednostka się skróciła; dla szybkości użyj jednego ułamka na każdą zmieniającą się jednostkę.
  4. Sprawdź kierunek: mniejsza jednostka daje większą liczbę.
  5. Zaokrąglaj tylko ostateczną odpowiedź, z dokładnością podaną w pytaniu.

Obliczanie dawek

Dawka ze stężenia
objętość = dawka / stężenie
Dawka zależna od masy ciała
dawka = mg/kg × masa ciała
Tabletki
liczba = dawka / dawka w tabletce
Jednostki
1 g = 1000 mg, 1 mg = 1000 mcg

Metoda

  1. Przelicz zleconą dawkę i moc preparatu na tę samą jednostkę.
  2. Użyj wzoru „potrzebne przez dostępne razy ilość”: (D/H) × Q.
  3. Przy dawkach zależnych od masy ciała najpierw pomnóż przez masę w kg, a potem podziel dawkę dobową przez liczbę dawek.
  4. Najpierw oszacuj wynik i sprawdź, czy odpowiedź jest rozsądna.

Szybkość wlewów dożylnych

Szybkość pompy
mL/h = volume (mL)/time (h)
Szybkość kapania
drops/min = volume (mL) × drop factor / time (min)
Czas wlewu
time (h) = volume (mL)/rate (mL/h)

Metoda

  1. Prędkość pompy w mL/h: objętość podzielona przez czas w godzinach.
  2. Prędkość kroplówki w kroplach/min: objętość × współczynnik kroplenia podzielone przez czas w minutach.
  3. Pozostały czas: pozostała objętość podzielona przez prędkość.
  4. Zaokrąglaj tak, jak wymaga zadanie lub sprzęt.

Dawkowanie w pediatrii i intensywnej terapii

Dawka dobowa
mg/dobę = mg/kg/dobę × masa ciała (kg)
Liczba dawek na dobę
liczba = 24 h / odstęp między dawkami (h)
Funty na kilogramy
kg = lb / 2,2
Stężenie wlewu
jednostki/mL = jednostki w worku / objętość worka
Szybkość pompy
mL/h = dawka na godzinę / stężenie
Wlew miareczkowany
mL/h = mcg/kg/min × kg × 60 / (mcg/mL)
Dawka z prędkości pompy
mcg/kg/min = mL/h × (mcg/mL) / (60 × kg)
Jednostki
1 mg = 1000 mcg

Płyny dożylne i bilans płynów

Holliday–Segar na godzinę
4 mL/kg (pierwsze 10 kg) + 2 mL/kg (kolejne 10 kg) + 1 mL/kg (każdy kg powyżej 20)
Holliday–Segar na dobę
100 / 50 / 20 mL/kg dla tych samych przedziałów
Bilans płynów
przyjęte − wydalone
Kostki lodu
liczą się jako połowa swojej objętości
Diureza
mL/kg/h = mL / (kg × h)
Czas wlewu
czas (h) = pozostała objętość (mL) / prędkość (mL/h)
Przetoczona objętość
mL = prędkość × czas

Skale oceny klinicznej

Skala śpiączki Glasgow (GCS)
GCS = E (1–4) + V (1–5) + M (1–6) = 3–15
Apgar
5 objawów × 0–2 = 0–10; 7–10 uspokajający, 4–6 umiarkowanie nieprawidłowy, 0–3 niski
Skala Braden
5 × (1–4) + 1 × (1–3) = 6–23; ≤ 18 ryzyko
Skala ryzyka upadku Morse’a
upadki 25, diagnoza 15, pomoc 15/30, wkłucie dożylne 20, chód 10/20, stan psychiczny 15
Ryzyko według NEWS2
0–4 niskie; pojedyncze 3 niskie–średnie; 5–6 średnie; ≥ 7 wysokie
Średnie ciśnienie tętnicze (MAP)
MAP = (SBP + 2·DBP)/3 = DBP + PP/3
Ciśnienie tętna i wskaźnik wstrząsu
PP = SBP − DBP, SI = HR/SBP
Wskaźnik masy ciała
BMI = kg/m² = 703·lb/in²

Metoda

  1. Znajdź arkusz punktacji używany w pytaniu i jego zakres (GCS 3–15, Apgar 0–10, Braden 6–23, Morse 0–125).
  2. Oceń każdą pozycję osobno, dopasowując opis do jej poziomu.
  3. Dodaj punkty z pozycji i sprawdź, czy suma mieści się w zakresie.
  4. Zastosuj punkty odcięcia: w NEWS2 szukaj także każdego pojedynczego parametru dającego 3 punkty.
  5. Dla wartości pochodnych użyj MAP = (SBP + 2·DBP)/3, PP = SBP − DBP, SI = HR/SBP i BMI = kg/m².

Interpretacja gazometrii krwi tętniczej

Zakresy prawidłowe
pH 7,35–7,45, PaCO₂ 35–45 mmHg (4,7–6,0 kPa), HCO₃⁻ 22–26 mmol/L
ROME
Zaburzenie oddechowe: PaCO₂ odwrotnie do pH; metaboliczne: HCO₃⁻ zgodnie z pH
Wzór Wintersa
PaCO₂ = 1,5·HCO₃⁻ + 8 ± 2
Zasadowica metaboliczna
PaCO₂ ≈ 0,7·HCO₃⁻ + 21
Luka anionowa
AG = Na⁺ − (Cl⁻ + HCO₃⁻) ≈ 8–12
Luka anionowa skorygowana o albuminy
AG + 2,5·(4,0 − alb g/dL) = AG + 0,25·(40 − alb g/L)
Wskaźnik delta
(AG − 12)/(24 − HCO₃⁻)
Wskaźnik P/F
PaO₂/FiO₂
Równanie gazu pęcherzykowego
PAO₂ = FiO₂·(760 − 47) − PaCO₂/0,8
Osmolalność surowicy
2·Na⁺ + glucose + urea (2·Na⁺ + glucose/18 + BUN/2,8)

Metoda

  1. Odczytaj pH: poniżej 7,35 to kwasica, powyżej 7,45 zasadowica.
  2. Znajdź wartość, która to tłumaczy: PaCO₂ zmieniające się odwrotnie do pH oznacza zaburzenie oddechowe, HCO₃⁻ zmieniające się zgodnie z pH – metaboliczne.
  3. Spójrz na drugą wartość: prawidłowa oznacza brak wyrównania, nieprawidłowa w kierunku wyrównującym oznacza wyrównanie częściowe, a prawidłowe pH przy obu wartościach nieprawidłowych oznacza wyrównanie całkowite.
  4. Przy kwasicy metabolicznej porównaj PaCO₂ ze wzorem Wintersa, 1,5·HCO₃⁻ + 8 ± 2, i oblicz lukę anionową Na⁺ − (Cl⁻ + HCO₃⁻).
  5. Wysoką lukę anionową sprawdź wskaźnikiem delta, a przy niskiej albuminie – luką skorygowaną.

Interpretacja zapisu rytmu EKG

Papier (25 mm/s, 10 mm/mV)
1 mała kratka = 0,04 s, 1 duża kratka = 0,20 s, 10 mm = 1 mV
Częstość akcji serca, rytm regularny
300 ÷ duże kratki = 1500 ÷ małe kratki = 60 ÷ RR (s)
Częstość akcji serca, rytm nieregularny
Zespoły QRS w 6 s × 10
Prawidłowy odstęp PR
0,12–0,20 s
Prawidłowy czas trwania QRS
< 0.12 s
QTc (Bazett)
QT/√RR
QTc (Fridericia)
QT/∛RR
QTc (Framingham)
QT + 154·(1 − RR)
Częstości zatokowe
bradykardia < 60, prawidłowa 60–100, tachykardia > 100 /min
Częstości rytmów zastępczych
węzłowy 40–60, komorowy 20–40 /min
Szybkie rytmy
SVT 150–250 /min (wąskie), VT > 100 /min (szerokie)

Metoda

  1. Częstość: przy rytmie regularnym podziel 300 przez liczbę dużych kratek lub 1500 przez liczbę małych kratek między dwoma załamkami R; przy rytmie nieregularnym policz zespoły QRS w 6 sekundach i pomnóż przez 10.
  2. Rytm: porównaj odstępy R–R. Równe oznaczają rytm regularny; powtarzający się wzorzec to rytm regularnie nieregularny; brak jakiegokolwiek wzorca to rytm całkowicie nieregularny.
  3. Załamki P: czy w odprowadzeniu II przed każdym zespołem QRS jest dodatni załamek P, wszystkie takie same? Szukaj fal migotania lub fal o kształcie zębów piły, odwróconych załamków P i załamków P bez zespołu QRS.
  4. Odstęp PR: od początku P do początku QRS, prawidłowo 0,12–0,20 s i stały. Sprawdź, czy się wydłuża, czy pozostaje stały przed wypadnięciem pobudzenia, czy zmienia się przypadkowo.
  5. Czas trwania QRS: poniżej 0,12 s to wąski; 0,12 s lub więcej to szeroki. Następnie nazwij rytm, a dla QT użyj QTc = QT/√RR (Bazett) z czasami w sekundach.

2Zadania do ćwiczenia

1.Podstawy pielęgniarstwaŚredni

A patient has just finished a glass of iced water. How should this affect taking an oral temperature?

  1. AAdd half a degree to the reading to correct for the drink
  2. BWait about 15–30 minutes, as the reading may be falsely low
  3. CUse the reading but only if the patient says they feel warm
  4. DTake it straight away, as cold drinks do not affect the mouth
2.Podstawy pielęgniarstwaTrudny

A urine culture reports a mixed growth of several organisms. What is the most likely explanation?

  1. AThe patient has several serious infections at once
  2. BThe laboratory used the wrong test
  3. CThe patient is resistant to all antibiotics
  4. DThe sample was contaminated during collection
3.Kontrola zakażeń i bezpieczeństwo pacjentaŚredni

A confused patient keeps pulling at an IV line. Which is a less restrictive option to consider before wrist restraints?

  1. ACovering the site with a sleeve or using hand mitts with supervision
  2. BUsing a vest restraint in the chair so that the patient’s hands stay down
  3. CTying both arms to the bed frame
  4. DGiving a sedative every few hours
4.Kontrola zakażeń i bezpieczeństwo pacjentaTrudny

A nurse teaches new parents how to cope with an infant’s crying. Which statement shows a need for further teaching?

  1. A“If I get frustrated, I will put him safely in the crib and take a short break.”
  2. B“I will check whether he is hungry, wet or too warm.”
  3. C“I can call a friend or family member to help when I am tired.”
  4. D“If he won’t stop crying, a quick shake will get his attention.”
5.Ustalanie priorytetów i delegowanieŚredni

A patient reports pain of 8/10. Before giving the prescribed as-needed analgesic, what does the nurse do first?

  1. AAsk the nursing assistant to reposition the patient
  2. BGive the strongest analgesic on the chart straight away
  3. CAssess the location, character and onset of the pain and the vital signs
  4. DTell the patient to wait until the next scheduled dose is due in two hours
6.Ustalanie priorytetów i delegowanieTrudny

A patient suddenly has severe pain in one leg. The leg is pale and cold with no pedal pulse. What does this suggest?

  1. AA deep vein thrombosis that can be treated next week
  2. BA muscle cramp that will pass with stretching
  3. CChronic venous insufficiency that needs elevation
  4. DAcute arterial occlusion, which is an emergency
7.Pielęgniarstwo kliniczneŚredni

Why are patients encouraged to use an incentive spirometer after abdominal surgery?

  1. ATo measure their lung function so the result can go in the discharge letter
  2. BTo lower their heart rate before mobilising
  3. CTo strengthen the abdominal muscles around the wound
  4. DTo encourage deep breaths that prevent atelectasis and chest infection
8.Pielęgniarstwo kliniczneTrudny

A patient with known cirrhosis suddenly vomits large amounts of bright red blood and becomes tachycardic. What is the most likely cause?

  1. AA Mallory-Weiss tear from a small amount of vomiting
  2. BA lower GI bleed from diverticular disease
  3. CBleeding from ruptured oesophageal varices
  4. DSwallowed blood from a nosebleed
9.Wartości laboratoryjne i elektrolityŚredni

A woman who is 30 weeks pregnant has a new blood pressure of 152/98 mm Hg. Which urine finding would most support preeclampsia?

  1. AKetones in the urine
  2. BNitrites in the urine
  3. CProtein in the urine
  4. DGlucose in the urine
10.Wartości laboratoryjne i elektrolityTrudny

A patient's total calcium is 7,6 mg/dL and the albumin is 2,0 g/dL. Using the common correction (add 0,8 mg/dL for each 1 g/dL that albumin is below 4,0), what is the corrected calcium?

  1. A6,0 mg/dL, well below the normal range
  2. B9,2 mg/dL, within the normal range
  3. C7,6 mg/dL, below the normal range
  4. D11,6 mg/dL, above the normal range
11.FarmakologiaŚredni

Which side effects are most common when starting gabapentin?

  1. ADrowsiness and dizziness
  2. BHair loss and weight loss
  3. CInsomnia and agitation
  4. DCough and runny nose
12.FarmakologiaTrudny

Why is clavulanic acid combined with amoxicillin (co-amoxiclav)?

  1. AIt makes amoxicillin cross the blood–brain barrier more easily
  2. BIt inhibits beta-lactamase enzymes that would destroy amoxicillin
  3. CIt reduces the risk of penicillin allergy
  4. DIt slows the kidney excretion of amoxicillin
13.Choroby wewnętrzne i chirurgiczne: układ krążenia i oddechowyŚredni

Why are beta-blockers often started after a myocardial infarction?

  1. AThey dissolve the clot that is blocking the coronary artery
  2. BThey reduce cholesterol in the blood
  3. CThey lower the heart's oxygen demand and reduce arrhythmias
  4. DThey raise the heart rate to improve blood flow to the muscle
14.Choroby wewnętrzne i chirurgiczne: układ krążenia i oddechowyTrudny

Po cewnikowaniu serca przez tętnicę promieniową, która ocena jest najważniejsza?

  1. ASzmery jelitowe i obwód brzucha co godzinę po badaniu
  2. BCiężar właściwy moczu co cztery godziny
  3. CWielkość źrenic i reakcja na światło co 15 minut
  4. DKrążenie, czucie i ruch ręki oraz miejsce wkłucia
15.Choroby wewnętrzne i chirurgiczne: neurologia, endokrynologia i nerkiŚredni

Jaki jest najczęstszy czynnik wyzwalający dysrefleksję autonomiczną u pacjenta z urazem rdzenia kręgowego?

  1. ADługi okres snu
  2. BNiska glikemia
  3. CPełny pęcherz moczowy lub zatkany cewnik
  4. DDuży posiłek zjedzony zbyt szybko w nocy
16.Choroby wewnętrzne i chirurgiczne: neurologia, endokrynologia i nerkiTrudny

Kobieta z padaczką przyjmująca walproinian mówi, że planuje ciążę. Która odpowiedź jest najodpowiedniejsza?

  1. AZasugerować podwojenie dawki, aby chronić dziecko przed napadami
  2. BUspokoić ją, że walproinian jest bezpieczny przez całą ciążę
  3. CZalecić, by nie odstawiała go nagle, i pilną konsultację specjalisty
  4. DPowiedzieć jej, by całkowicie odstawiła walproinian od dziś
17.Choroby wewnętrzne i chirurgiczne: przewód pokarmowy, okres okołooperacyjny i onkologiaŚredni

Które zaburzenie elektrolitowe może wystąpić w ciężkim ostrym zapaleniu trzustki?

  1. AHiperkalcemia
  2. BHipokalcemia
  3. CHipernatremia
  4. DHiperkaliemia
18.Choroby wewnętrzne i chirurgiczne: przewód pokarmowy, okres okołooperacyjny i onkologiaTrudny

A 60 kg adult with 25% TBSA burns arrives 2 hours after the injury, having had no IV fluids. Using the Parkland formula, what hourly rate is needed for the rest of the first 8 hours?

  1. A1000 mL/h
  2. B250 mL/h
  3. C500 mL/h
  4. D375 mL/h
19.Pielęgniarstwo położniczeŚredni

Which set of findings is consistent with hypovolaemia after a postpartum haemorrhage?

  1. ASlow heart rate, high blood pressure and warm, dry skin
  2. BIncreased urine output and flushed skin
  3. CRising pulse, falling blood pressure, low urine output
  4. DSlow breathing and a rising blood pressure
20.Pielęgniarstwo położniczeTrudny

Karmiąca matka ma gorący, zaczerwieniony, bolesny obszar na jednej piersi i gorączkę. Pyta, czy powinna przerwać karmienie. Jaka rada jest najlepsza?

  1. APrzestać pić płyny, aby zmniejszyć produkcję mleka
  2. BKarmić tylko z drugiej piersi przez tydzień
  3. CNadal często karmić, także z chorej piersi, i stosować zalecone leczenie
  4. DCałkowicie przerwać karmienie piersią oraz odciągać i wylewać mleko do czasu ustąpienia gorączki i zaczerwienienia
21.Pielęgniarstwo pediatryczneŚredni

When is airway clearance (chest physiotherapy) best done for a child with cystic fibrosis?

  1. AOnly at bedtime, lying flat after the evening meal
  2. BBefore meals, or well after eating
  3. CStraight after a large meal, when the child has more energy
  4. DOnly on days when the child has a fever
22.Pielęgniarstwo pediatryczneTrudny

Which finding in a 12-month-old needs further developmental evaluation?

  1. ABecomes upset when a stranger picks her up
  2. BPulls to stand and walks holding on to furniture
  3. CA strong Moro reflex is still present
  4. DSays "mama" and "dada" to the right parent and waves bye-bye
23.Pielęgniarstwo psychiatryczneŚredni

Jaką radę dotyczącą soli i płynów powinien otrzymać pacjent przyjmujący lit?

  1. APić jak najmniej wody
  2. BUtrzymywać stałe, prawidłowe spożycie soli i pić wystarczająco dużo płynów, zwłaszcza w upały lub w chorobie
  3. CCodziennie przyjmować tabletki z solą
  4. DStosować ścisłą dietę niskosodową i pić jak najmniej płynów, zwłaszcza w upały
24.Pielęgniarstwo psychiatryczneTrudny

Six weeks after losing his job, a man feels low and worried and is sleeping a little less, but he still enjoys time with his children and does not meet the criteria for major depression. Which diagnosis fits best?

  1. ABipolar II disorder
  2. BAdjustment disorder with depressed mood
  3. CMajor depressive disorder
  4. DPersistent depressive disorder
25.Obliczenia pielęgniarskie i przeliczanie jednostekŚredni
12345678910111204:35?3:35 AM4:35 PM4:35 AM6:35 AM

Ćwiczenie (wymyślone wartości, nie stanowią wskazówek klinicznych). Dawkę odnotowano o godzinie 04:35 (zegar 24-godzinny). Który zapis oznacza ten sam czas w zegarze 12-godzinnym? Kliknij go.

04:35
  1. 13:35 AM
  2. 24:35 PM
  3. 34:35 AM
  4. 46:35 AM
26.Obliczenia pielęgniarskie i przeliczanie jednostekTrudny
120 mL/h? L/dobę1 dobę = 24 h1 L = 1000 mL

Ćwiczenie (wymyślone wartości, nie stanowią wskazówek klinicznych). Wlew podtrzymujący biegnie z szybkością 120 mL/h bez przerwy. Ile litrów V poda w ciągu 24 godzin?

120 mL/h24 h
V = L
27.Obliczanie dawekŚredni
1:10 000ampułkaV = ? mL

Ampułkostrzykawka epinefryny (adrenaliny) ma oznaczenie 1:10 000 (0,1 mg/mL). Zlecono 1 mg IV w zatrzymaniu krążenia. Jaką objętość V podasz?

1:10 0001 mg
V = mL
28.Obliczanie dawekTrudny
00,10,20,30,40,50,60,70,80,911 mL

Zlecona dawka to 395 mikrogramów. Ampułka zawiera 0,5 mg/mL. Pobierz dawkę do strzykawki 1 mL: jaką objętość V podajesz?

395 mcg0,5 mg/mL
V = mL
29.Szybkość wlewów dożylnychŚredni
60 gtt/mL90 mL/h? gtt/min

Zlecono wlew z szybkością 90 mL/h, ale nie ma dostępnej pompy. Wlew jest grawitacyjny przez zestaw o 60 gtt/mL. Wyznacz szybkość kapania R w kroplach na minutę.

90 mL/h60 gtt/mL
R = gtt/min
30.Szybkość wlewów dożylnychTrudny
200 mL60 gtt/mL20 gtt/mint = ? h

Wlew kapie z szybkością 20 gtt/min przez zestaw 60 gtt/mL. W worku zostało 200 mL. Za ile godzin t worek będzie pusty?

20 gtt/min60 gtt/mL200 mL
t = h
31.Dawkowanie w pediatrii i intensywnej terapiiŚredni
100 szt.250 mLinsulina krótkodziałająca? mL/h75 kg0,1 szt./kg/h

Ćwiczenie (wymyślone wartości, nie stanowią wskazówek klinicznych). Wlew zawiera 100 jednostek insuliny krótkodziałającej w 250 mL. Zlecenie to 0,1 jednostek/kg/h dla pacjenta o masie ciała 75 kg. Wyznacz prędkość pompy R w mL/h. Zaokrąglij do jednego miejsca po przecinku.

100 szt./250 mL0,1 szt./kg/h75 kg
R = mL/h
32.Dawkowanie w pediatrii i intensywnej terapiiTrudny
4 mg250 mLnorepinephrine? mL/h99 kg2 mcg/min

Ćwiczenie (wymyślone wartości, nie stanowią wskazówek klinicznych). Pacjent o masie ciała 99 kg ma zlecony norepinephrine w dawce 2 mcg/min. Worek zawiera 4 mg w 250 mL. Wyznacz prędkość pompy R w mL/h. Zaokrąglij do jednego miejsca po przecinku.

4 mg/250 mL2 mcg/min99 kg
R = mL/h
33.Płyny dożylne i bilans płynówŚredni
PrzyjęteWydalonezmiana 12-godzinnamleko100 mLherbata150 mLzupa200 mLkostki lodu240 mLWlew dożylny80 mL/h × 12 hantybiotyk dożylnie1 × 50 mLmocz325 mLmocz425 mLmocz450 mLmocz300 mLdren z rany80 mL

Ćwiczenie (wymyślone wartości, nie stanowią wskazówek klinicznych). Karta pokazuje płyny przyjęte i wydalone przez pacjenta podczas jednej 12-godzinnej zmiany. Pacjent waży 70 kg. Wyznacz średnią diurezę U w mL/kg/h. Zaokrąglij do dwóch miejsc po przecinku.

70 kg12 hmocz: 325 mLmocz: 425 mLmocz: 450 mLmocz: 300 mLdren z rany: 80 mL
U = mL/kg/h
34.Płyny dożylne i bilans płynówTrudny
500 mL100 mL przetoczono50 mL/h16:30t = ? h

Ćwiczenie (wymyślone wartości, nie stanowią wskazówek klinicznych). Worek 500 mL jest podawany przez pompę z prędkością 50 mL/h. O 16:30 przetoczono już 100 mL. Ile godzin t zostało do opróżnienia worka? Zaokrąglij do jednego miejsca po przecinku.

500 mL100 mL przetoczono50 mL/h
t = h
35.Skale oceny klinicznejŚredni
H? / 25+D? / 15+Aid? / 30+IV? / 20+G? / 20+MS? / 15Σ?

Ćwiczenie (wymyślone wartości, nie stanowią wskazówek klinicznych). Pacjent z zadania jest oceniany w skali Morse’a: upadki w wywiadzie w ciągu ostatnich 3 miesięcy: tak; diagnoza dodatkowa: nie; pomoc w poruszaniu się: kule, laska lub chodzik; terapia dożylna lub wkłucie zamknięte: nie; chód: zaburzony; stan psychiczny: zna swoje ograniczenia. Oblicz sumę w skali Morse’a MFS.

0–125
MFS =
36.Skale oceny klinicznejTrudny
3210123RR≤89–1112–2021–24≥25SpO₂≤9192–9394–95≥96powietrze / O₂O₂powietrzeSBP≤9091–100101–110111–219≥220HR≤4041–5051–9091–110111–130≥131ACVPUAC, V, P, UT °C≤35,035,1–36,036,1–38,038,1–39,0≥39,1niskiniskie–średnieśredniwysoki

Ćwiczenie (wymyślone wartości, nie stanowią wskazówek klinicznych). Użyj tabeli NEWS2 (SpO₂ w skali 1) dla tych obserwacji: częstość oddechów 18/min, SpO₂ 96% na powietrzu atmosferycznym, ciśnienie tętnicze 106/64 mmHg, tętno 88/min, nowe splątanie, temperatura 37,2 °C. Do której grupy ryzyka klinicznego należy pacjent? Kliknij ją.

RR 18SpO₂ 96%powietrzeSBP 106HR 88CT 37,2 °C
  1. 1niski
  2. 2niskie–średnie
  3. 3średni
  4. 4wysoki
37.Interpretacja gazometrii krwi tętniczejŚredni
pH7,357,457,36PaCO₂mmHg354551HCO₃⁻mmol/L222628niewyrównaneczęściowo wyrównanecałkowicie wyrównane

Gazometria krwi tętniczej do ćwiczeń pokazuje pH 7,36, PaCO₂ 51 mmHg (6,8 kPa) oraz HCO₃⁻ 28 mmol/L. Zaburzeniem pierwotnym jest kwasica oddechowa. W jakim stopniu jest wyrównane? Kliknij odpowiedź.

pH 7,36PaCO₂ 51 mmHg (6,8 kPa)HCO₃⁻ 28 mmol/L
  1. 1niewyrównane
  2. 2częściowo wyrównane
  3. 3całkowicie wyrównane
38.Interpretacja gazometrii krwi tętniczejTrudny

Wartości do ćwiczeń: Na⁺ 141, Cl⁻ 110, HCO₃⁻ 18 mmol/L i albumina 37 g/L. Znajdź lukę anionową skorygowaną o albuminy AGc = AG + 0,25·(40 − albumina).

Na⁺ 141 mmol/LCl⁻ 110 mmol/LHCO₃⁻ 18 mmol/Lalbumina 37 g/L
AGc = mmol/L
39.Interpretacja zapisu rytmu EKGŚredni
II25 mm/s · 10 mm/mV

Zmierz odstęp QT i odstęp R–R na tym regularnym zapisie w odprowadzeniu II, a następnie oblicz QTc (skorygowany o częstość) według wzoru Bazetta QTc = QT/√RR (oba w sekundach). Podaj odpowiedź w sekundach z trzema miejscami po przecinku.

odprowadzenie II, 25 mm/s, 10 mm/mV1 mała kratka = 0,04 s, 1 duża kratka = 0,20 sdługość zapisu 6 s
QTc = s
40.Interpretacja zapisu rytmu EKGTrudny
II25 mm/s · 10 mm/mVblok przedsionkowo-komorowy (AV) I stopniablok AV 2:1 (typ nieokreślony)bradykardia zatokowablok AV II stopnia typu II

Zinterpretuj ten zapis w odprowadzeniu II. Którą interpretację możesz obronić na podstawie tego jednego zapisu? Kliknij swoją odpowiedź.

odprowadzenie II, 25 mm/s, 10 mm/mV1 mała kratka = 0,04 s, 1 duża kratka = 0,20 sdługość zapisu 6 s
  1. 1blok przedsionkowo-komorowy (AV) I stopnia
  2. 2blok AV 2:1 (typ nieokreślony)
  3. 3bradykardia zatokowa
  4. 4blok AV II stopnia typu II

3Roztwory

1.Podstawy pielęgniarstwa

Odpowiedź: B · Wait about 15–30 minutes, as the reading may be falsely low

Dlaczego to jest odpowiedź

Hot or cold drinks, eating and smoking change the temperature in the mouth for a while. The nurse waits 15–30 minutes or uses another site.

Odpowiedź

B · Wait about 15–30 minutes, as the reading may be falsely low
2.Podstawy pielęgniarstwa

Odpowiedź: D · The sample was contaminated during collection

Dlaczego to jest odpowiedź

A mixed growth usually means skin or perineal bacteria contaminated the sample. A clean-catch midstream sample, or a sample from the catheter sampling port, gives a more reliable result.

Odpowiedź

D · The sample was contaminated during collection
3.Kontrola zakażeń i bezpieczeństwo pacjenta

Odpowiedź: A · Covering the site with a sleeve or using hand mitts with supervision

Dlaczego to jest odpowiedź

Covering the line, keeping it out of view and using mitts while observing the patient can stop pulling without fully restricting movement. Restraints and sedation are used only if these fail.

Odpowiedź

A · Covering the site with a sleeve or using hand mitts with supervision
4.Kontrola zakażeń i bezpieczeństwo pacjenta

Odpowiedź: D · “If he won’t stop crying, a quick shake will get his attention.”

Dlaczego to jest odpowiedź

Shaking an infant can cause bleeding in the brain, permanent disability or death. Parents are taught to put the baby down safely and step away if they feel overwhelmed, and to ask for help.

Odpowiedź

D · “If he won’t stop crying, a quick shake will get his attention.”
5.Ustalanie priorytetów i delegowanie

Odpowiedź: C · Assess the location, character and onset of the pain and the vital signs

Dlaczego to jest odpowiedź

Assessment comes first, because severe pain may be a sign of a new complication such as bleeding or a heart attack. The assessment also guides which analgesic is appropriate.

Odpowiedź

C · Assess the location, character and onset of the pain and the vital signs
6.Ustalanie priorytetów i delegowanie

Odpowiedź: D · Acute arterial occlusion, which is an emergency

Dlaczego to jest odpowiedź

Sudden pain, pallor, coldness and loss of pulse suggest an embolus blocking an artery. The limb can be lost within hours, so the nurse escalates immediately.

Odpowiedź

D · Acute arterial occlusion, which is an emergency
7.Pielęgniarstwo kliniczne

Odpowiedź: D · To encourage deep breaths that prevent atelectasis and chest infection

Dlaczego to jest odpowiedź

Shallow breathing after surgery lets alveoli collapse, causing atelectasis and pneumonia. Deep-breathing exercises with an incentive spirometer help keep the lungs expanded.

Odpowiedź

D · To encourage deep breaths that prevent atelectasis and chest infection
8.Pielęgniarstwo kliniczne

Odpowiedź: C · Bleeding from ruptured oesophageal varices

Dlaczego to jest odpowiedź

Portal hypertension in cirrhosis causes oesophageal varices, which can bleed massively. This needs resuscitation, urgent endoscopy and specific drug treatment.

Odpowiedź

C · Bleeding from ruptured oesophageal varices
9.Wartości laboratoryjne i elektrolity

Odpowiedź: C · Protein in the urine

Dlaczego to jest odpowiedź

Preeclampsia is new hypertension after 20 weeks of pregnancy with proteinuria or other signs of organ involvement, such as low platelets, raised liver enzymes or rising creatinine. Proteinuria reflects damage to the glomerular filter.Sprawdzono w: Preeclampsia · MedlinePlus (NIH) (2026)

Odpowiedź

C · Protein in the urine
10.Wartości laboratoryjne i elektrolity

Odpowiedź: B · 9,2 mg/dL, within the normal range

Dlaczego to jest odpowiedź

Corrected calcium = 7,6 + 0,8 × (4,0 − 2,0) = 9,2 mg/dL, which is normal. Low albumin lowers the bound fraction of calcium; the correction is only an estimate, and an ionized calcium is more accurate when it matters.Sprawdzono w: Calcium blood test · MedlinePlus (NIH) (2025)

Odpowiedź

B · 9,2 mg/dL, within the normal range
11.Farmakologia

Odpowiedź: A · Drowsiness and dizziness

Dlaczego to jest odpowiedź

Gabapentin and pregabalin commonly cause sedation, dizziness and unsteadiness, which raise the risk of falls. They also increase sedation when combined with opioids.

Odpowiedź

A · Drowsiness and dizziness
12.Farmakologia

Odpowiedź: B · It inhibits beta-lactamase enzymes that would destroy amoxicillin

Dlaczego to jest odpowiedź

Many bacteria produce beta-lactamases that inactivate penicillins. Clavulanic acid inhibits these enzymes, so amoxicillin can work against these organisms.

Odpowiedź

B · It inhibits beta-lactamase enzymes that would destroy amoxicillin
13.Choroby wewnętrzne i chirurgiczne: układ krążenia i oddechowy

Odpowiedź: C · They lower the heart's oxygen demand and reduce arrhythmias

Dlaczego to jest odpowiedź

Beta-blockers slow the heart and reduce contractility, lowering myocardial oxygen demand, and protect against arrhythmias. They are particularly beneficial when the ejection fraction is reduced. They are used cautiously in heart block, severe bradycardia, acute heart failure and asthma.

Odpowiedź

C · They lower the heart's oxygen demand and reduce arrhythmias
14.Choroby wewnętrzne i chirurgiczne: układ krążenia i oddechowy

Odpowiedź: D · Krążenie, czucie i ruch ręki oraz miejsce wkłucia

Dlaczego to jest odpowiedź

Po dostępie promieniowym sprawdza się urządzenie uciskowe i miejsce nakłucia pod kątem krwawienia lub krwiaka, a rękę pod kątem barwy, ciepła, nawrotu kapilarnego, czucia i ruchu. Możliwymi powikłaniami są niedrożność tętnicy promieniowej i zespół ciasnoty przedziałów powięziowych przedramienia.

Odpowiedź

D · Krążenie, czucie i ruch ręki oraz miejsce wkłucia
15.Choroby wewnętrzne i chirurgiczne: neurologia, endokrynologia i nerki

Odpowiedź: C · Pełny pęcherz moczowy lub zatkany cewnik

Dlaczego to jest odpowiedź

Rozciągnięcie pęcherza jest najczęstszym czynnikiem wyzwalającym, a następnie zaparcie i zaleganie kału. Innymi czynnikami są odleżyny, ciasna odzież, wrastające paznokcie i urazy skóry. Kluczowym leczeniem jest znalezienie i usunięcie czynnika wyzwalającego.

Odpowiedź

C · Pełny pęcherz moczowy lub zatkany cewnik
16.Choroby wewnętrzne i chirurgiczne: neurologia, endokrynologia i nerki

Odpowiedź: C · Zalecić, by nie odstawiała go nagle, i pilną konsultację specjalisty

Dlaczego to jest odpowiedź

Walproinian ma silne działanie teratogenne (wady cewy nerwowej i zaburzenia neurorozwojowe), a jego stosowanie u osób, które mogą zajść w ciążę, jest ściśle ograniczone. Jednak nagłe odstawienie leku przeciwpadaczkowego grozi stanem padaczkowym. Potrzebna jest pilna konsultacja specjalisty w celu zaplanowania bezpieczniejszej alternatywy oraz suplementacja kwasu foliowego.

Odpowiedź

C · Zalecić, by nie odstawiała go nagle, i pilną konsultację specjalisty
17.Choroby wewnętrzne i chirurgiczne: przewód pokarmowy, okres okołooperacyjny i onkologia

Odpowiedź: B · Hipokalcemia

Dlaczego to jest odpowiedź

Martwica tłuszczowa uwalnia kwasy tłuszczowe, które wiążą wapń (zmydlanie), obniżając jego stężenie w surowicy. Hipokalcemia jest wskaźnikiem ciężkości i może powodować tężyczkę oraz arytmie. Natomiast hiperkalcemia może być przyczyną zapalenia trzustki.

Odpowiedź

B · Hipokalcemia
18.Choroby wewnętrzne i chirurgiczne: przewód pokarmowy, okres okołooperacyjny i onkologia

Odpowiedź: C · 500 mL/h

Dlaczego to jest odpowiedź

Parkland gives 4 × 60 × 25 = 6000 mL in 24 hours, with 3000 mL due in the first 8 hours from the time of injury. With 6 hours left, 3000 ÷ 6 = 500 mL/h. Dividing by 8 (375 mL/h) ignores the delay. The rate is then adjusted to urine output.

Odpowiedź

C · 500 mL/h
19.Pielęgniarstwo położnicze

Odpowiedź: C · Rising pulse, falling blood pressure, low urine output

Dlaczego to jest odpowiedź

Tachycardia is often the earliest sign, then narrowing pulse pressure, falling blood pressure, pale clammy skin, restlessness and oliguria. Blood pressure may stay normal until a large loss has occurred.

Odpowiedź

C · Rising pulse, falling blood pressure, low urine output
20.Pielęgniarstwo położnicze

Odpowiedź: C · Nadal często karmić, także z chorej piersi, i stosować zalecone leczenie

Dlaczego to jest odpowiedź

Zapalenie piersi poprawia się, gdy pierś jest regularnie opróżniana. Kontynuowanie karmienia jest bezpieczne dla dziecka. Częścią opieki są odpoczynek, płyny, leki przeciwbólowe i antybiotyki, jeśli zostały zlecone.

Odpowiedź

C · Nadal często karmić, także z chorej piersi, i stosować zalecone leczenie
21.Pielęgniarstwo pediatryczne

Odpowiedź: B · Before meals, or well after eating

Dlaczego to jest odpowiedź

Airway clearance is done regularly, usually once or twice a day, and timed before meals or at least an hour after eating to avoid vomiting. It is part of daily care, not only when the child is unwell.

Odpowiedź

B · Before meals, or well after eating
22.Pielęgniarstwo pediatryczne

Odpowiedź: C · A strong Moro reflex is still present

Dlaczego to jest odpowiedź

Primitive reflexes such as the Moro fade by about 4–6 months; persistence at 12 months can suggest a neurological problem such as cerebral palsy. The other findings are normal for a 1-year-old.

Odpowiedź

C · A strong Moro reflex is still present
23.Pielęgniarstwo psychiatryczne

Odpowiedź: B · Utrzymywać stałe, prawidłowe spożycie soli i pić wystarczająco dużo płynów, zwłaszcza w upały lub w chorobie

Dlaczego to jest odpowiedź

Gdy traci się sód lub płyny (pocenie się, wymioty, biegunka, dieta niskosodowa), nerki zatrzymują więcej litu i jego stężenie rośnie. Stałe spożycie soli i płynów utrzymuje stabilne stężenia.

Odpowiedź

B · Utrzymywać stałe, prawidłowe spożycie soli i pić wystarczająco dużo płynów, zwłaszcza w upały lub w chorobie
24.Pielęgniarstwo psychiatryczne

Odpowiedź: B · Adjustment disorder with depressed mood

Dlaczego to jest odpowiedź

Adjustment disorder is a distressing reaction to a stressor that starts within 3 months and does not meet the criteria for another disorder, such as major depression. It usually resolves within 6 months after the stressor or its consequences end.

Odpowiedź

B · Adjustment disorder with depressed mood
25.Obliczenia pielęgniarskie i przeliczanie jednostek

Odpowiedź: 4:35 AM

Zegar 24-godzinny: od godziny 13:00 dodaj 12 do godziny (3:45 po południu = 15:45). Od północy do 0:59 to 00:00–00:59, a 12:00–12:59 pozostaje 12:00–12:59. Przy powrocie odejmij 12 od godzin 13–23; godziny 00 stają się 12 (po północy). Czas przechodzący przez północ licz w dwóch częściach: do 24:00 (00:00), a potem od 00:00.

Przelicz godzinę

04 → 4 AM

Odpowiedź

4:35 AM

Odpowiedź

4:35 AM
26.Obliczenia pielęgniarskie i przeliczanie jednostek

Odpowiedź: V = 2,88 L

Analiza wymiarowa: zapisz daną wielkość, a następnie mnóż przez czynniki przeliczeniowe zapisane jako ułamki (np. 60 min/1 h lub 1 mg/1000 mcg), tak aby każda niechciana jednostka pojawiła się raz w liczniku i raz w mianowniku i się skróciła. Gdy zostanie tylko szukana jednostka, oblicz wynik. Używaj odpowiedników podanych w pytaniu i zaokrąglaj tylko ostateczną odpowiedź.

Objętość w ciągu doby

120 mL/h × 24 h = 2880 mL

W litrach

V = 2880/1000 = 2,88 L

Odpowiedź

V = 2,88 L
27.Obliczanie dawek

Odpowiedź: V = 10 mL

Solution strengths: a percentage strength is grams per 100 mL, so 1% = 1 g/100 mL = 10 mg/mL. A ratio strength 1:1000 means 1 g in 1000 mL = 1 mg/mL; 1:10 000 is 0,1 mg/mL. For a dilution the amount of drug stays the same: C₁·V₁ = C₂·V₂.

Stężenie

1:10 000 = 1 g/10000 mL = 0,1 mg/mL

Objętość

V = 1/0,1 = 10 mL

Odpowiedź

V = 10 mL

Etykiety w USA podają teraz mg/mL (1 mg/mL = 1:1000; 0,1 mg/mL = 1:10 000). Nigdy nie podawaj epinefryny 1 mg/mL w szybkim wstrzyknięciu dożylnym.

28.Obliczanie dawek

Odpowiedź: V = 0,79 mL

Pobieranie dawki: objętość = (przepisana dawka/stężenie preparatu) × objętość preparatu. Najpierw zamień na te same jednostki, potem sprawdź, czy objętość mieści się w strzykawce i wypada na jednej z jej kresek.

Te same jednostki

0,5 mg/mL = 500 mcg/mL

Objętość

V = 395/500 = 0,79 mL

Odpowiedź

V = 0,79 mL
29.Szybkość wlewów dożylnych

Odpowiedź: R = 90 gtt/min

Infusion rates: a pump is set in mL/h = volume/time in hours. A gravity drip is counted in drops per minute: gtt/min = volume (mL) × drop factor (gtt/mL)/time (min). The drop factor is printed on the tubing package: macrodrip sets deliver 10, 15 or 20 gtt/mL (blood sets often 10 gtt/mL in the US, 15 in the UK) and microdrip sets 60 gtt/mL. Always use the drop factor the question or package gives.

Mililitry na minutę

90/60 = 1,5 mL/min

Szybkość kapania

R = 1,5·60 = 90 gtt/min

Odpowiedź

R = 90 gtt/min

Przy zestawie mikrokroplowym (60 gtt/mL) gtt/min jest równe mL/h.

30.Szybkość wlewów dożylnych

Odpowiedź: t = 10 h

Szybkość wlewu: pompę ustawia się w mL/h = objętość/czas w godzinach. Wlew grawitacyjny liczy się w kroplach na minutę: gtt/min = objętość (mL) × współczynnik kroplowy (gtt/mL)/czas (min). Współczynnik kroplowy jest podany na opakowaniu zestawu: zestawy makrokroplowe dają 10, 15 lub 20 gtt/mL (zestawy do krwi w USA często 10 gtt/mL, w Wielkiej Brytanii 15), a mikrokroplowe 60 gtt/mL. Zawsze używaj współczynnika kroplowego podanego w zadaniu lub na opakowaniu.

Szybkość w mL/h

20·60/60 = 20 mL/h

Pozostały czas

t = 200/20 = 10 h

Odpowiedź

t = 10 h
31.Dawkowanie w pediatrii i intensywnej terapii

Odpowiedź: R = 18,8 mL/h

Wlewy heparyny i insuliny: stężenie = jednostki w worku/objętość worka (jednostki/mL). Prędkość pompy (mL/h) = jednostki na godzinę/stężenie, a jednostki na godzinę = mL/h × stężenie. Przy zleceniu zależnym od masy ciała najpierw jednostki/h = jednostki/kg/h × masa ciała. Objętość bolusa = potrzebne jednostki/moc fiolki. Liczby służą wyłącznie do ćwiczeń; przy pacjencie zawsze postępuj zgodnie z lokalnymi procedurami i zlecaj podwójną kontrolę dawek wysokiego ryzyka.

Jednostki na godzinę

0,1·75 = 7,5 szt./h

Stężenie

100/250 = 0,4 szt./mL

Szybkość pompy

R = 7,5/0,4 = 18,75 ≈ 18,8 mL/h

Odpowiedź

R = 18,8 mL/h
32.Dawkowanie w pediatrii i intensywnej terapii

Odpowiedź: R = 7,5 mL/h

Wlewy miareczkowane: najpierw wyznacz stężenie w mcg/mL (mg × 1000/mL). Przy zleceniu zależnym od masy ciała mcg/min = mcg/kg/min × masa ciała. Następnie mL/h = mcg/min × 60/stężenie. Licząc wstecz, mcg/kg/min = mL/h × stężenie/(60 × masa ciała). Liczby służą wyłącznie do ćwiczeń; przy pacjencie zawsze postępuj zgodnie z lokalnymi procedurami i zlecaj podwójną kontrolę dawek wysokiego ryzyka.

Stężenie

4 000/250 = 16 mcg/mL

Dawka na godzinę

Zlecenie jest na minutę dla całego pacjenta, więc masa ciała nie jest potrzebna.

2·60 = 120 mcg/h

Szybkość pompy

R = 120/16 = 7,5 mL/h

Odpowiedź

R = 7,5 mL/h
33.Płyny dożylne i bilans płynów

Odpowiedź: U = 1,79 mL/kg/h

Płyny przyjęte i wydalone: do przyjętych wlicza się wszystko, co wchodzi (płyny doustne, wlewy dożylne, leki dożylne i przepłukania, żywienie przez zgłębnik); kostki lodu liczą się jako połowa swojej objętości. Do wydalonych wlicza się mocz, drenaże, wymiociny i inne straty. Bilans = suma przyjętych − suma wydalonych; bilans ujemny oznacza stratę netto. Liczby służą wyłącznie do ćwiczeń; przy pacjencie zawsze postępuj zgodnie z lokalnymi procedurami i zlecaj podwójną kontrolę dawek wysokiego ryzyka.

Suma moczu

325 + 425 + 450 + 300 = 1500 mL

Na kilogram na godzinę

U = 1500/(70·12) = 1,786 ≈ 1,79 mL/kg/h

Odpowiedź

U = 1,79 mL/kg/h
34.Płyny dożylne i bilans płynów

Odpowiedź: t = 8 h

Czas wlewu: czas (h) = objętość do przetoczenia (mL)/prędkość (mL/h); użyj objętości pozostałej w worku, a nie pojemności worka. Przetoczona objętość = prędkość × czas. Godziny dziesiętne zamieniaj na godziny i minuty, mnożąc część ułamkową × 60 (0,5 h = 30 min, a nie 50 min). Liczby służą wyłącznie do ćwiczeń; przy pacjencie zawsze postępuj zgodnie z lokalnymi procedurami i zlecaj podwójną kontrolę dawek wysokiego ryzyka.

Pozostała objętość

500 − 100 = 400 mL

Czas

t = 400/50 = 8 h

Odpowiedź

t = 8 h

To około 8 h 00 min, więc worek skończy się około 00:30.

35.Skale oceny klinicznej

Odpowiedź: MFS = 60

Skala ryzyka upadku Morse’a: sześć pozycji. Upadki w wywiadzie: nie 0, tak 25. Diagnoza dodatkowa: nie 0, tak 15. Pomoc w poruszaniu się: brak, leżenie w łóżku lub pomoc pielęgniarki 0; kule, laska lub chodzik 15; trzymanie się mebli 30. Terapia dożylna lub wkłucie zamknięte: nie 0, tak 20. Chód: prawidłowy, leżenie w łóżku lub wózek inwalidzki 0; słaby 10; zaburzony 20. Stan psychiczny: zna swoje ograniczenia 0; przecenia lub zapomina o ograniczeniach 15. Suma wynosi od 0 do 125. Punkty odcięcia ryzyka różnią się między szpitalami; często stosuje się 0–24 niskie, 25–44 umiarkowane i 45 lub więcej wysokie.

Oceń każdą pozycję

upadki w wywiadzie w ciągu ostatnich 3 miesięcy: tak → 25
diagnoza dodatkowa: nie → 0
pomoc w poruszaniu się: kule, laska lub chodzik → 15
terapia dożylna lub wkłucie zamknięte: nie → 0
chód: zaburzony → 20
stan psychiczny: zna swoje ograniczenia → 0

Dodaj

Suma w skali Morse’a = 25 + 0 + 15 + 0 + 20 + 0 = 60

Odpowiedź

MFS = 60
36.Skale oceny klinicznej

Odpowiedź: niskie–średnie

NEWS2 (National Early Warning Score 2, Royal College of Physicians 2017): oceń każdy z siedmiu parametrów według tabeli (częstość oddechów, SpO₂ w skali 1, oddychanie powietrzem lub dodatkowym tlenem, ciśnienie skurczowe, tętno, stan świadomości w skali ACVPU i temperatura) i dodaj punkty. Ryzyko kliniczne: 0–4 niskie; wynik 3 w którymkolwiek pojedynczym parametrze niskie–średnie; 5–6 średnie; 7 lub więcej wysokie. Suma 5 lub więcej wymaga pilnej reakcji.

Oceń każdy parametr

RR 18/min → 0
SpO₂ 96% → 0
na powietrzu → 0
SBP 106 mmHg → 1
HR 88/min → 0
nowe splątanie (C) → 3
T 37,2 °C → 0

Suma i czerwone wyniki

NEWS2 = 0 + 0 + 0 + 1 + 0 + 3 + 0 = 4
Co najmniej jeden parametr daje 3 punkty.

Grupa ryzyka

niskie–średnie

Odpowiedź

niskie–średnie

Pojedynczy wynik 3 wymaga pilnej oceny nawet przy niskiej sumie.

37.Interpretacja gazometrii krwi tętniczej

Odpowiedź: całkowicie wyrównane

Czytanie gazometrii (ROME): najpierw pH: poniżej 7,35 to kwasica krwi, powyżej 7,45 zasadowica krwi. Potem znajdź wartość, która to tłumaczy. PaCO₂ (norma 35–45 mmHg, 4,7–6,0 kPa) to część oddechowa i w zaburzeniu oddechowym zmienia się odwrotnie do pH; HCO₃⁻ (norma 22–26 mmol/L) to część metaboliczna i zmienia się w tym samym kierunku co pH (ROME: Respiratory Opposite, Metabolic Equal). Druga wartość pokazuje wyrównanie: prawidłowa oznacza brak wyrównania; nieprawidłowa w kierunku, który przywraca pH, gdy pH jest nadal nieprawidłowe, oznacza wyrównanie częściowe; prawidłowe pH przy obu wartościach nieprawidłowych oznacza wyrównanie całkowite. Zakresy różnią się nieco między laboratoriami; to wartości do ćwiczeń.

ROME, wartość po wartości

pH 7,36: w zakresie 7,35–7,45
PaCO₂ 51 mmHg: wysoki (35–45)
HCO₃⁻ 28 mmol/L: wysoki (22–26)

Wyrównanie

całkowicie wyrównane

Odpowiedź

całkowicie wyrównane
38.Interpretacja gazometrii krwi tętniczej

Odpowiedź: AGc = 13,75 mmol/L

Oczekiwana kompensacja: w kwasicy metabolicznej wzór Wintera przewiduje PaCO₂ = 1,5·HCO₃⁻ + 8 ± 2 mmHg; zmierzona wartość powyżej tego zakresu wskazuje na dodatkową kwasicę oddechową, a poniżej na dodatkową zasadowicę oddechową. Luka anionowa AG = Na⁺ − (Cl⁻ + HCO₃⁻), prawidłowo około 8–12 mmol/L, odróżnia kwasicę metaboliczną z podwyższoną luką od kwasicy z prawidłową luką; niskie stężenie albumin maskuje podwyższoną lukę (dodaj 2,5 na każdy g/dL, o który albuminy są poniżej 4,0). Współczynnik delta (AG − 12)/(24 − HCO₃⁻) w przedziale od około 0,8 do 2 odpowiada czystej kwasicy z podwyższoną luką (niektóre podręczniki przyjmują 1 zamiast 0,8), wartość niższa dodatkowej kwasicy z prawidłową luką, a wartość powyżej 2 dodatkowej zasadowicy metabolicznej.

Luka anionowa

AG = 141 − (110 + 18) = 13

Korekta na albuminy

13 + 0,25·(40 − 37) = 13,75 mmol/L

Odpowiedź

AGc = 13,75 mmol/L

Powyżej około 12 po korekcie: duża luka anionowa.

39.Interpretacja zapisu rytmu EKG

Odpowiedź: QTc = 0,38 s

QT i QTc: odstęp QT biegnie od początku zespołu QRS do końca załamka T. Skraca się wraz ze wzrostem częstości akcji serca, dlatego koryguje się go o częstość za pomocą odstępu R–R w sekundach: QTc według Bazetta = QT/√RR, a QTc według Fridericii = QT/∛RR. Wzór Bazetta jest używany w większości podręczników; nadmiernie koryguje przy szybkiej częstości, gdzie preferuje się wzór Fridericii. Granice różnią się w zależności od źródła: QTc powyżej około 0,45 s u mężczyzn lub 0,46 s u kobiet zwykle uznaje się za wydłużony, a powyżej 0,50 s za znacznie wydłużony.

Pomiar

QT = 9,5 × 0,04 = 0,38 s
RR = 25 × 0,04 = 1,00 s

Wzór Bazetta

QTc = 0,38/√1,00 = 0,38/1 = 0,38 s

Odpowiedź

QTc = 0,38 s

W zwykłych granicach (około 0,45 s dla mężczyzn, 0,46 s dla kobiet). (380 ms)

40.Interpretacja zapisu rytmu EKG

Odpowiedź: blok AV 2:1 (typ nieokreślony)

Blok AV 2:1: przy dwóch załamkach P na jeden QRS żadne dwa przewiedzione załamki P nie następują po sobie, więc nie widać, czy PR wydłużałby się (typ I), czy pozostawałby stały (typ II) przed nieprzewiedzionym załamkiem P. Z jednego zapisu nazywa się to blokiem AV 2:1; o typie decyduje dłuższy zapis lub zmiana stosunku przewodzenia. Wąski QRS czyni bardziej prawdopodobnym typ I, a szeroki typ II, ale żaden nie jest dowodem.

Pięć kroków

1. Częstość: R–R = 42 małych kratek, 1500 ÷ 42 ≈ 36 na minutę.
2. Rytm: regularny, każdy odstęp R–R wynosi 1,68 s.
3. Załamki P: dodatnie i regularne (P–P 0,84 s, 71 na minutę), dwa na każdy zespół QRS.
4. Odstęp PR: stały i wynosi 0,16 s w pobudzeniach przewiedzionych.
5. QRS: 0,06 s, wąski (poniżej 0,12 s).

Dlaczego typ pozostaje otwarty

Co drugi załamek P nie jest przewiedziony, więc żadne dwa przewiedzione pobudzenia nie następują po sobie i wydłużenie PR nigdy nie mogłoby być widoczne.
blok AV 2:1 (typ nieokreślony)

Odpowiedź

blok AV 2:1 (typ nieokreślony)

Wąski QRS czyni bardziej prawdopodobnym typ I, a szeroki typ II, ale rozstrzygnąć może tylko dłuższy zapis lub zmiana stosunku przewodzenia.

To niezależne materiały do ćwiczeń. ExamProblems nie jest powiązane z organizacją przeprowadzającą ten egzamin ani przez nią rekomendowane, a nazwa egzaminu służy wyłącznie do opisu treści. NCLEX®, NCLEX-RN® and NCLEX-PN® są znakami towarowymi the National Council of State Boards of Nursing, Inc. (NCSBN), organizacji niezwiązanej z ExamProblems, która go nie popiera i nie odpowiada za jego poprawność.

ExamProblems · examproblems.com/courses/nclex-rn-practice-questions