Pytania ćwiczeniowe w stylu NCLEX (RN): zestaw na powtórkę

Wzory, najważniejsze kroki metod dla każdego tematu i 40 zadań do ćwiczenia, z pełnymi rozwiązaniami na końcu.

Nowe zadaniaWróć do przedmiotu

W oknie drukowania wybierz „Zapisz jako PDF”, aby zachować kopię na swoim urządzeniu.

1Wzory i metody

Kontrola zakażeń i bezpieczeństwo pacjenta

Metoda

  1. Zacznij od standardowych środków ostrożności u każdego pacjenta: higiena rąk, środki ochrony indywidualnej odpowiednie do spodziewanej ekspozycji, bezpieczne postępowanie z ostrymi narzędziami.
  2. Dodaj środki ostrożności zależnie od drogi szerzenia: kontaktowe (fartuch, rękawiczki), kropelkowe (maseczka chirurgiczna), powietrzne (N95, pokój z ujemnym ciśnieniem).
  3. Utrzymuj sterylne przedmioty sterylnymi: jeśli masz wątpliwości, nie są sterylne; wymień, nigdy nie wycieraj.
  4. Zapobiegaj szkodom w otoczeniu: środki zapobiegania upadkom, przymus bezpośredni tylko w ostateczności, RACE i PASS w pożarze.
  5. Sprawdź zasady podawania leków, dwa identyfikatory i dodatkowe zabezpieczenia dla leków wysokiego ryzyka; zgłaszaj błędy i zdarzenia niemal błędne (near miss).

Ustalanie priorytetów i delegowanie

Metoda

  1. Zapytaj, co najszybciej zaszkodzi pacjentowi, jeśli nic się nie zrobi.
  2. Zastosuj ABC (C-A-B w zatrzymaniu krążenia), a następnie hierarchię Maslowa: potrzeby fizjologiczne przed bezpieczeństwem, bezpieczeństwo przed potrzebami psychologicznymi.
  3. Porównaj opcje: ostre przed przewlekłym, niestabilne przed stabilnym, nieoczekiwane przed oczekiwanym, ogólnoustrojowe przed miejscowym, i porównaj każdy objaw ze stanem wyjściowym pacjenta.
  4. Oceń, zanim zadziałasz, chyba że to stan nagły; wtedy wybierz krok, od którego zależą pozostałe.
  5. Przy delegowaniu sprawdź pięć zasad: zadanie, okoliczności, osoba, polecenia i nadzór. Ocena, edukacja i ewaluacja pozostają przy pielęgniarce (RN).

Wartości laboratoryjne i elektrolity

Metoda

  1. Porównaj wartość z zakresem referencyjnym laboratorium, a następnie ze stanem wyjściowym i trendem pacjenta.
  2. Sprawdź próbkę: hemoliza, opóźnienie lub krew pobrana w pobliżu wlewu dożylnego mogą dać fałszywe wyniki.
  3. Powiąż wartość z typowymi objawami oraz z lekami i stanami, które ją powodują.
  4. Szukaj interakcji: niski potas lub magnez zwiększa toksyczność digoksyny; odwodnienie zwiększa stężenie litu.
  5. Działaj dla pacjenta: oceń, wstrzymaj lek, jeśli stężenie jest niebezpieczne, powtórz na głos wartości krytyczne i poinformuj osobę zlecającą.

Choroby wewnętrzne i chirurgiczne: układ krążenia i oddechowy

Metoda

  1. Nazwij problem: niewydolność pompy, zamknięta tętnica, rytm serca, zakrzep, zwężenie dróg oddechowych, zakażenie albo problem z urządzeniem.
  2. Najpierw sprawdź objawy zagrożenia: hipoksję, hipotensję, ból w klatce piersiowej, nowe splątanie, zimną kończynę bez tętna.
  3. Dopasuj tlen do pacjenta: 94–98% u większości, 88–92% u osób zagrożonych retencją CO₂.
  4. Połącz każdy lek z jego badaniem i ryzykiem: warfaryna i INR, heparyna i aPTT oraz płytki krwi, diuretyki i potas.
  5. Wybierz bezpieczne pierwsze działanie, następnie eskaluj i oceń ponownie.

Choroby wewnętrzne i chirurgiczne: neurologia, endokrynologia i nerki

Metoda

  1. Sprawdź glikemię u każdego pacjenta z nowym splątaniem, osłabieniem lub napadem drgawek.
  2. Traktuj poziom świadomości jako najwcześniejszy sygnał ostrzegawczy problemów z mózgiem; źrenice i triada Cushinga pojawiają się późno.
  3. W stanach nagłych w cukrzycy odróżnij DKA (ketony, kwasica) od HHS (bardzo wysoka osmolalność, odwodnienie); najpierw podaj płyny.
  4. Przy zaburzeniach sodu i wody ustal, czy ADH jest w nadmiarze (SIADH), czy go brakuje (moczówka prosta), a przewlekłe zmiany koryguj powoli.
  5. Przy problemach z nerkami przypisz przyczynę do przednerkowej, wewnątrznerkowej lub pozanerkowej i obserwuj potas oraz płyny.

Choroby wewnętrzne i chirurgiczne: przewód pokarmowy, okres okołooperacyjny i onkologia

Metoda

  1. Zapytaj, co może być ukryte: krwawienie wewnętrzne, zakażenie bez gorączki, hipowentylacja przy prawidłowym SpO₂.
  2. Wykorzystaj czas, jaki upłynął po operacji, aby zawęzić powikłania: krwawienie w ciągu godzin, problemy z klatką piersiową w ciągu dni, problemy z raną i przeciek później.
  3. Przy bólu oceń go, zastosuj analgezję multimodalną, oceń ponownie i monitoruj sedację przy każdym opioidzie.
  4. U chorych na raka każdą chorobę w okresie nadiru traktuj jak sepsę neutropeniczną i poznaj stany nagłe w onkologii.
  5. Przy oparzeniach licz tylko obszary częściowej i pełnej grubości skóry, zacznij odliczanie wg Parklanda od chwili oparzenia i dostosowuj płyny do diurezy.

Pielęgniarstwo położnicze

Metoda

  1. Umieść kobietę w czasie: tydzień ciąży, okres porodu lub doba po porodzie, i zdecyduj, co jest w tym momencie prawidłowe.
  2. Szukaj pacjenta w niebezpieczeństwie: matki, płodu lub noworodka, albo kilku z nich naraz.
  3. Połącz objaw z przyczyną: VEAL CHOP dla deceleracji, cztery T dla krwawienia, BUBBLE-HE po porodzie.
  4. Najpierw wybierz działanie, które poprawia przepływ krwi i dotlenienie (ułożenie na boku, wstrzymanie oksytocyny, masaż dna macicy), potem eskaluj.

Pielęgniarstwo pediatryczne

Metoda

  1. Najpierw zanotuj wiek dziecka: od niego zależą prawidłowe parametry życiowe, kamienie milowe rozwoju i właściwa skala bólu.
  2. Oceń drożność dróg oddechowych, oddychanie i krążenie, pamiętając, że dzieci się kompensują, a potem szybko się pogarszają.
  3. Dopasuj działanie do etapu rozwoju i włącz rodzinę.
  4. Sprawdź, czy odpowiedź jest bezpieczna dla dziecka: dawka zależna od masy ciała, bez aspiryny w chorobie wirusowej, bez kodeiny poniżej 12. roku życia.

Pielęgniarstwo psychiatryczne

Metoda

  1. Ustal, czy istnieje bezpośrednie zagrożenie: samobójstwo, przemoc, stan nagły związany z lekami lub choroba somatyczna.
  2. Najpierw działaj na rzecz bezpieczeństwa: obserwuj, usuń środki, deeskaluj, odstaw szkodliwy lek, wezwij pomoc.
  3. Wybierz odpowiedź terapeutyczną: uznaj uczucia, przedstaw rzeczywistość, unikaj fałszywego uspokajania i pytań „dlaczego”.
  4. Szanuj prawa pacjenta: najmniej restrykcyjna opcja, zgoda i poufność wraz z jej granicami.

Obliczenia pielęgniarskie i przeliczanie jednostek

Kroki metryczne
1 kg = 1000 g, 1 g = 1000 mg, 1 mg = 1000 mcg, 1 L = 1000 mL
Masa i długość
1 kg = 2,2 lb, 1 lb = 16 oz, 1 in = 2,54 cm, 1 ft = 12 in
Miary domowe
1 tsp = 5 mL, 1 tbsp = 15 mL, 1 fl oz = 30 mL, 1 cup = 8 fl oz = 240 mL
Temperatura
°C = (°F − 32)·5/9, °F = °C·9/5 + 32
Zegar 24-godzinny
godziny PM 1–11: dodaj 12; 12 AM = 00:xx; 12 PM = 12:xx
Szybkość dawkowania
mcg/min × 60/1000 = mg/h
Współczynniki laboratoryjne
glukoza 1 mmol/L = 18 mg/dL; kreatynina 1 mg/dL = 88,4 µmol/L; Hb 1 g/dL = 10 g/L

Metoda

  1. Zapisz daną wielkość z jednostką i jednostkę, którą chcesz otrzymać.
  2. Wybierz odpowiednik: 1000 między kg, g, mg i mcg lub L i mL; 1 kg = 2,2 lb; 1 łyżeczka = 5 mL, 1 łyżka stołowa = 15 mL, 1 fl oz = 30 mL, 1 szklanka = 240 mL.
  3. Zapisz to jako ułamek tak, aby niechciana jednostka się skróciła; dla szybkości użyj jednego ułamka na każdą zmieniającą się jednostkę.
  4. Sprawdź kierunek: mniejsza jednostka daje większą liczbę.
  5. Zaokrąglaj tylko ostateczną odpowiedź, z dokładnością podaną w pytaniu.

Obliczanie dawek

Dawka ze stężenia
objętość = dawka / stężenie
Dawka zależna od masy ciała
dawka = mg/kg × masa ciała
Tabletki
liczba = dawka / dawka w tabletce
Jednostki
1 g = 1000 mg, 1 mg = 1000 mcg

Metoda

  1. Przelicz zleconą dawkę i moc preparatu na tę samą jednostkę.
  2. Użyj wzoru „potrzebne przez dostępne razy ilość”: (D/H) × Q.
  3. Przy dawkach zależnych od masy ciała najpierw pomnóż przez masę w kg, a potem podziel dawkę dobową przez liczbę dawek.
  4. Najpierw oszacuj wynik i sprawdź, czy odpowiedź jest rozsądna.

Szybkość wlewów dożylnych

Szybkość pompy
mL/h = volume (mL)/time (h)
Szybkość kapania
drops/min = volume (mL) × drop factor / time (min)
Czas wlewu
time (h) = volume (mL)/rate (mL/h)

Metoda

  1. Prędkość pompy w mL/h: objętość podzielona przez czas w godzinach.
  2. Prędkość kroplówki w kroplach/min: objętość × współczynnik kroplenia podzielone przez czas w minutach.
  3. Pozostały czas: pozostała objętość podzielona przez prędkość.
  4. Zaokrąglaj tak, jak wymaga zadanie lub sprzęt.

Dawkowanie w pediatrii i intensywnej terapii

Dawka dobowa
mg/dobę = mg/kg/dobę × masa ciała (kg)
Liczba dawek na dobę
liczba = 24 h / odstęp między dawkami (h)
Funty na kilogramy
kg = lb / 2,2
Stężenie wlewu
jednostki/mL = jednostki w worku / objętość worka
Szybkość pompy
mL/h = dawka na godzinę / stężenie
Wlew miareczkowany
mL/h = mcg/kg/min × kg × 60 / (mcg/mL)
Dawka z prędkości pompy
mcg/kg/min = mL/h × (mcg/mL) / (60 × kg)
Jednostki
1 mg = 1000 mcg

Płyny dożylne i bilans płynów

Holliday–Segar na godzinę
4 mL/kg (pierwsze 10 kg) + 2 mL/kg (kolejne 10 kg) + 1 mL/kg (każdy kg powyżej 20)
Holliday–Segar na dobę
100 / 50 / 20 mL/kg dla tych samych przedziałów
Bilans płynów
przyjęte − wydalone
Kostki lodu
liczą się jako połowa swojej objętości
Diureza
mL/kg/h = mL / (kg × h)
Czas wlewu
czas (h) = pozostała objętość (mL) / prędkość (mL/h)
Przetoczona objętość
mL = prędkość × czas

Skale oceny klinicznej

Skala śpiączki Glasgow (GCS)
GCS = E (1–4) + V (1–5) + M (1–6) = 3–15
Apgar
5 objawów × 0–2 = 0–10; 7–10 uspokajający, 4–6 umiarkowanie nieprawidłowy, 0–3 niski
Skala Braden
5 × (1–4) + 1 × (1–3) = 6–23; ≤ 18 ryzyko
Skala ryzyka upadku Morse’a
upadki 25, diagnoza 15, pomoc 15/30, wkłucie dożylne 20, chód 10/20, stan psychiczny 15
Ryzyko według NEWS2
0–4 niskie; pojedyncze 3 niskie–średnie; 5–6 średnie; ≥ 7 wysokie
Średnie ciśnienie tętnicze (MAP)
MAP = (SBP + 2·DBP)/3 = DBP + PP/3
Ciśnienie tętna i wskaźnik wstrząsu
PP = SBP − DBP, SI = HR/SBP
Wskaźnik masy ciała
BMI = kg/m² = 703·lb/in²

Metoda

  1. Znajdź arkusz punktacji używany w pytaniu i jego zakres (GCS 3–15, Apgar 0–10, Braden 6–23, Morse 0–125).
  2. Oceń każdą pozycję osobno, dopasowując opis do jej poziomu.
  3. Dodaj punkty z pozycji i sprawdź, czy suma mieści się w zakresie.
  4. Zastosuj punkty odcięcia: w NEWS2 szukaj także każdego pojedynczego parametru dającego 3 punkty.
  5. Dla wartości pochodnych użyj MAP = (SBP + 2·DBP)/3, PP = SBP − DBP, SI = HR/SBP i BMI = kg/m².

Interpretacja gazometrii krwi tętniczej

Zakresy prawidłowe
pH 7,35–7,45, PaCO₂ 35–45 mmHg (4,7–6,0 kPa), HCO₃⁻ 22–26 mmol/L
ROME
Zaburzenie oddechowe: PaCO₂ odwrotnie do pH; metaboliczne: HCO₃⁻ zgodnie z pH
Wzór Wintersa
PaCO₂ = 1,5·HCO₃⁻ + 8 ± 2
Zasadowica metaboliczna
PaCO₂ ≈ 0,7·HCO₃⁻ + 21
Luka anionowa
AG = Na⁺ − (Cl⁻ + HCO₃⁻) ≈ 8–12
Luka anionowa skorygowana o albuminy
AG + 2,5·(4,0 − alb g/dL) = AG + 0,25·(40 − alb g/L)
Wskaźnik delta
(AG − 12)/(24 − HCO₃⁻)
Wskaźnik P/F
PaO₂/FiO₂
Równanie gazu pęcherzykowego
PAO₂ = FiO₂·(760 − 47) − PaCO₂/0,8
Osmolalność surowicy
2·Na⁺ + glucose + urea (2·Na⁺ + glucose/18 + BUN/2,8)

Metoda

  1. Odczytaj pH: poniżej 7,35 to kwasica, powyżej 7,45 zasadowica.
  2. Znajdź wartość, która to tłumaczy: PaCO₂ zmieniające się odwrotnie do pH oznacza zaburzenie oddechowe, HCO₃⁻ zmieniające się zgodnie z pH – metaboliczne.
  3. Spójrz na drugą wartość: prawidłowa oznacza brak wyrównania, nieprawidłowa w kierunku wyrównującym oznacza wyrównanie częściowe, a prawidłowe pH przy obu wartościach nieprawidłowych oznacza wyrównanie całkowite.
  4. Przy kwasicy metabolicznej porównaj PaCO₂ ze wzorem Wintersa, 1,5·HCO₃⁻ + 8 ± 2, i oblicz lukę anionową Na⁺ − (Cl⁻ + HCO₃⁻).
  5. Wysoką lukę anionową sprawdź wskaźnikiem delta, a przy niskiej albuminie – luką skorygowaną.

Interpretacja zapisu rytmu EKG

Papier (25 mm/s, 10 mm/mV)
1 mała kratka = 0,04 s, 1 duża kratka = 0,20 s, 10 mm = 1 mV
Częstość akcji serca, rytm regularny
300 ÷ duże kratki = 1500 ÷ małe kratki = 60 ÷ RR (s)
Częstość akcji serca, rytm nieregularny
Zespoły QRS w 6 s × 10
Prawidłowy odstęp PR
0,12–0,20 s
Prawidłowy czas trwania QRS
< 0.12 s
QTc (Bazett)
QT/√RR
QTc (Fridericia)
QT/∛RR
QTc (Framingham)
QT + 154·(1 − RR)
Częstości zatokowe
bradykardia < 60, prawidłowa 60–100, tachykardia > 100 /min
Częstości rytmów zastępczych
węzłowy 40–60, komorowy 20–40 /min
Szybkie rytmy
SVT 150–250 /min (wąskie), VT > 100 /min (szerokie)

Metoda

  1. Częstość: przy rytmie regularnym podziel 300 przez liczbę dużych kratek lub 1500 przez liczbę małych kratek między dwoma załamkami R; przy rytmie nieregularnym policz zespoły QRS w 6 sekundach i pomnóż przez 10.
  2. Rytm: porównaj odstępy R–R. Równe oznaczają rytm regularny; powtarzający się wzorzec to rytm regularnie nieregularny; brak jakiegokolwiek wzorca to rytm całkowicie nieregularny.
  3. Załamki P: czy w odprowadzeniu II przed każdym zespołem QRS jest dodatni załamek P, wszystkie takie same? Szukaj fal migotania lub fal o kształcie zębów piły, odwróconych załamków P i załamków P bez zespołu QRS.
  4. Odstęp PR: od początku P do początku QRS, prawidłowo 0,12–0,20 s i stały. Sprawdź, czy się wydłuża, czy pozostaje stały przed wypadnięciem pobudzenia, czy zmienia się przypadkowo.
  5. Czas trwania QRS: poniżej 0,12 s to wąski; 0,12 s lub więcej to szeroki. Następnie nazwij rytm, a dla QT użyj QTc = QT/√RR (Bazett) z czasami w sekundach.

2Zadania do ćwiczenia

1.Podstawy pielęgniarstwaŚredni

Jaka jest prawidłowa kolejność faz gojenia się rany?

  1. AZapalenie, hemostaza, dojrzewanie, proliferacja
  2. BProliferacja, zapalenie, hemostaza, dojrzewanie
  3. CDojrzewanie, proliferacja, zapalenie, hemostaza
  4. DHemostaza, zapalenie, proliferacja, dojrzewanie
2.Podstawy pielęgniarstwaTrudny

Wynik NEWS2 pacjenta nagle rośnie z 1 do 7. Jaka jest właściwa reakcja?

  1. APonowne sprawdzenie parametrów jutro rano
  2. BDalsze pomiary co cztery godziny
  3. CPilna lub ratunkowa reakcja z natychmiastową oceną przez doświadczonego lekarza
  4. DZapisanie, powtórzenie pomiarów i poinformowanie lekarza na najbliższym obchodzie
3.Kontrola zakażeń i bezpieczeństwo pacjentaŚredni

A new antibiotic is prescribed for a patient. What should the nurse check before giving the first dose?

  1. AOnly the time of the patient’s last meal and drink
  2. BThe patient’s allergies, by checking the record and asking the patient
  3. CThe patient’s preferred pharmacy
  4. DOnly the patient’s blood pressure and pulse before giving the drug
4.Kontrola zakażeń i bezpieczeństwo pacjentaTrudny

A patient’s white cell differential shows a raised number of band (immature) neutrophils, called a “shift to the left”. What does this usually suggest?

  1. AAn acute bacterial infection
  2. BA typical viral infection
  3. CA long-standing parasitic infection
  4. DAn allergic reaction
5.Ustalanie priorytetów i delegowanieŚredni

A patient is receiving a blood transfusion. Which task can the nurse delegate to a nursing assistant?

  1. AStarting the transfusion once the blood arrives
  2. BDeciding whether to stop the transfusion if the patient has chills
  3. CMeasuring and reporting vital signs at the times set by the nurse
  4. DAssessing the patient for signs of a transfusion reaction
6.Ustalanie priorytetów i delegowanieTrudny

Pacjent otrzymuje żywienie pozajelitowe przez cewnik centralny. Który objaw wymaga natychmiastowego działania?

  1. APrzyrost masy ciała o 0,2 kg od wczoraj
  2. BPocenie się, drżenie i glikemia 62 mg/dL (3,4 mmol/L) po nieoczekiwanym zatrzymaniu wlewu
  3. CGlikemia 150 mg/dL (8,3 mmol/L) podczas trwającego wlewu
  4. DSuchy, nienaruszony opatrunek nad cewnikiem
7.Pielęgniarstwo kliniczneŚredni

Which of these is a non-drug measure that can help relieve pain?

  1. ARepositioning and distraction
  2. BRestricting visitors completely
  3. CTelling the patient that the pain is not real
  4. DKeeping the patient awake all night
8.Pielęgniarstwo kliniczneTrudny

U pacjenta żywionego przez zgłębnik po długim okresie głodzenia pojawia się niski fosforan, niski potas i zaburzenia rytmu. Co jest najbardziej prawdopodobne?

  1. ACukrzycowa kwasica ketonowa
  2. BZespół ponownego odżywienia (refeeding syndrome)
  3. CNadczynność tarczycy
  4. DZespół poposiłkowy (dumping)
9.Wartości laboratoryjne i elektrolityŚredni

Which finding during a transfusion suggests transfusion-associated circulatory overload (TACO)?

  1. AA low temperature and slow heart rate
  2. BCrackles, hypertension and a raised BNP
  3. CBack pain with dark red urine output
  4. DHives and itching without other signs
10.Wartości laboratoryjne i elektrolityTrudny

A patient with cirrhosis and ascites has fever and abdominal tenderness. The ascitic fluid neutrophil count is 400 cells/mm³. What does this indicate?

  1. ASpontaneous bacterial peritonitis
  2. BBleeding into the abdominal cavity
  3. CMalignant ascites from cancer
  4. DNormal ascitic fluid in cirrhosis
11.FarmakologiaŚredni

An IV site is cool, swollen and pale, and the infusion is running slowly. What should the nurse do?

  1. AFlush the cannula forcefully with saline
  2. BStop the infusion, remove the cannula and elevate the limb
  3. CIncrease the infusion rate to push through and clear the blockage
  4. DApply a tight bandage over the site
12.FarmakologiaTrudny

A ventilated ICU patient receives vecuronium, a neuromuscular blocker. Why must sedation and pain relief also be given?

  1. AVecuronium causes severe pain at the injection site
  2. BVecuronium stops working unless a sedative is also given
  3. CNeuromuscular blockers paralyse muscles but do not cause sedation or analgesia
  4. DSedatives are needed to prevent vecuronium from causing seizures and agitation
13.Choroby wewnętrzne i chirurgiczne: układ krążenia i oddechowyŚredni

The telemetry monitor suddenly shows a chaotic waveform resembling ventricular fibrillation, but the patient is talking and brushing their teeth. What should the nurse do first?

  1. ADeliver an immediate defibrillation shock before checking anything
  2. BCheck the patient and the electrodes, as this is likely artefact
  3. CGive IV amiodarone as a bolus
  4. DStart chest compressions straight away and call the arrest team
14.Choroby wewnętrzne i chirurgiczne: układ krążenia i oddechowyTrudny

Pacjent w migotaniu przedsionków ma częstość serca 165/min, ciśnienie 78/45 mmHg, ból w klatce piersiowej i nowe splątanie. Jakiego leczenia powinna spodziewać się pielęgniarka?

  1. ADoustnego bisoprololu i kontroli rano
  2. BPilnej zsynchronizowanej kardiowersji elektrycznej
  3. CDefibrylacji niezsynchronizowanej jak przy zatrzymaniu krążenia
  4. DDożylnej atropiny w celu poprawy ciśnienia krwi
15.Choroby wewnętrzne i chirurgiczne: neurologia, endokrynologia i nerkiŚredni

Jaki jest najczęstszy czynnik wyzwalający dysrefleksję autonomiczną u pacjenta z urazem rdzenia kręgowego?

  1. ADuży posiłek zjedzony zbyt szybko w nocy
  2. BPełny pęcherz moczowy lub zatkany cewnik
  3. CDługi okres snu
  4. DNiska glikemia
16.Choroby wewnętrzne i chirurgiczne: neurologia, endokrynologia i nerkiTrudny

Pacjent z rakiem płuca i SIADH ma stężenie sodu 112 mmol/L i drgawki. Jakie leczenie jest najodpowiedniejsze?

  1. ASzybka korekta do 140 mmol/L w ciągu pierwszych sześciu godzin
  2. BDuże ilości wody doustnie, aby rozcieńczyć mocz
  3. CHipertoniczny roztwór soli, w warunkach monitorowania, z ograniczoną szybkością wzrostu
  4. DDożylna 5% glukoza w dużej szybkości, aż drgawki ustąpią
17.Choroby wewnętrzne i chirurgiczne: przewód pokarmowy, okres okołooperacyjny i onkologiaŚredni

Dlaczego oparzenia powierzchowne (tylko zaczerwienienie, jak po oparzeniu słonecznym) nie są wliczane przy obliczaniu powierzchni oparzenia do resuscytacji płynowej?

  1. ABariera skórna jest nienaruszona, więc traci się mało płynu
  2. BSą zawsze zbyt małe, by dokładnie je zmierzyć na schemacie
  3. CPowodują większą utratę płynu niż jakakolwiek inna głębokość
  4. DZawsze goją się całkowicie w ciągu jednego dnia
18.Choroby wewnętrzne i chirurgiczne: przewód pokarmowy, okres okołooperacyjny i onkologiaTrudny

A patient with cirrhosis takes spironolactone and furosemide. Which blood result should the nurse report before the next dose?

  1. ASodium 138 mmol/L
  2. BPotassium 6,0 mmol/L
  3. CPotassium 4,2 mmol/L
  4. DSodium 141 mmol/L
19.Pielęgniarstwo położniczeŚredni

Podczas porodu rodzi się główka dziecka, ale barki utknęły. Jaki manewr jest standardowo wykonywany jako pierwszy?

  1. ASilny ucisk na dno macicy
  2. BWepchnięcie główki z powrotem do pochwy jako pierwszy krok
  3. CManewr McRobertsa z uciskiem nad spojeniem łonowym
  4. DMocne ciągnięcie za główkę dziecka
20.Pielęgniarstwo położniczeTrudny

Po pęknięciu błon płodowych pielęgniarka widzi pępowinę wypadającą z pochwy. Jakie jest pierwsze działanie?

  1. APoprosić kobietę o parcie przy następnym skurczu
  2. BPrzykryć pępowinę suchym ręcznikiem, utrzymać kobietę w pozycji płaskiej i czekać na lekarza
  3. CWezwać pomoc i uniesić część przodującą z pępowiny dłonią w rękawiczce
  4. DDelikatnie wepchnąć pępowinę z powrotem do pochwy
21.Pielęgniarstwo pediatryczneŚredni

How does hydroxyurea (hydroxycarbamide) help children with sickle cell disease?

  1. AIt replaces the missing clotting factors
  2. BIt increases fetal haemoglobin, which reduces sickling
  3. CIt removes extra iron after blood transfusions
  4. DIt kills bacteria in the blood and prevents infections
22.Pielęgniarstwo pediatryczneTrudny

Which newborn should the nurse assess first?

  1. AA 1-day-old with bluish hands and feet but pink lips and trunk
  2. BA 1-day-old with tiny white spots (milia) on the nose
  3. CA 2-hour-old with grunting, nasal flaring and a respiratory rate of 74/min
  4. DA 3-day-old with mild facial jaundice who is feeding well
23.Pielęgniarstwo psychiatryczneŚredni

What is the PHQ-9 used for?

  1. AMonitoring involuntary movements caused by antipsychotics
  2. BAssessing the severity of alcohol withdrawal
  3. CScreening for depression and measuring its severity
  4. DScreening for alcohol problems
24.Pielęgniarstwo psychiatryczneTrudny

A resident with Alzheimer's disease becomes very agitated and hits out when staff try to help him bathe. What is the best approach?

  1. AStop, try again later or in a different way, and explain each step calmly
  2. BAsk the doctor for a sedative to be given before every bath so that he stays calm and cooperative
  3. CSkip bathing for the rest of his stay
  4. DGet more staff to hold him so the bath can be finished quickly
25.Obliczenia pielęgniarskie i przeliczanie jednostekŚredni
9 lb 15 oz? kg1 lb = 16 oz1 kg = 2,2 lb

Ćwiczenie (wymyślone wartości, nie stanowią wskazówek klinicznych). Noworodek waży 9 lb 15 oz. Używając 1 lb = 16 oz i 1 kg = 2,2 lb, oblicz masę m w kilogramach. Zaokrąglij do dwóch miejsc po przecinku.

9 lb 15 oz1 lb = 16 oz1 kg = 2,2 lb
m = kg
26.Obliczenia pielęgniarskie i przeliczanie jednostekTrudny
00:0023:4002:55t = ?

Ćwiczenie (wymyślone wartości, nie stanowią wskazówek klinicznych). Wlew rozpoczyna się o 23:40 i kończy o 02:55 następnego ranka (zegar 24-godzinny). Ile minut t trwał?

23:4002:55
t = min
27.Obliczanie dawekŚredni
024681010 mL

Dziecko o masie 33 kg ma zlecone 4 mg/kg leku. Roztwór wyjściowy zawiera 20 mg/mL. Pobierz dawkę: jaką objętość V podajesz?

33 kg4 mg/kg20 mg/mL
V = mL
28.Obliczanie dawekTrudny
200 mg/5 mLV = ? mL

Dziecku o masie ciała 18 kg zlecono 20 mg/kg na dawkę zawiesiny doustnej, która zawiera 200 mg w 5 mL. Jaką objętość V podasz?

18 kg20 mg/kg200 mg/5 mL
V = mL
29.Szybkość wlewów dożylnychŚredni
V = ?20 gtt/mL20 gtt/min8 h

Wlew kapie z szybkością 20 gtt/min przez zestaw o 20 gtt/mL. Ile mililitrów V otrzyma pacjent w ciągu 8 godzin?

20 gtt/min20 gtt/mL8 h
V = mL
30.Szybkość wlewów dożylnychTrudny
300 mL15 gtt/mL25 gtt/mint = ? h

Wlew kapie z szybkością 25 gtt/min przez zestaw 15 gtt/mL. W worku zostało 300 mL. Za ile godzin t worek będzie pusty?

25 gtt/min15 gtt/mL300 mL
t = h
31.Dawkowanie w pediatrii i intensywnej terapiiŚredni
12 500 szt.250 mLheparin? mL/h64 kg12 szt./kg/h

Ćwiczenie (wymyślone wartości, nie stanowią wskazówek klinicznych). Worek zawiera 12 500 jednostek heparyny w 250 mL. Zlecenie to 12 jednostek/kg/h dla pacjenta o masie ciała 64 kg. Jaką prędkość R ustawiasz na pompie, w mL/h? Zaokrąglij do jednego miejsca po przecinku.

12 500 szt./250 mL12 szt./kg/h64 kg
R = mL/h
32.Dawkowanie w pediatrii i intensywnej terapiiTrudny
500 mg250 mLdobutamine6 mL/h80 kg? mcg/kg/min

Ćwiczenie (wymyślone wartości, nie stanowią wskazówek klinicznych). Wlew dobutamine zawierający 500 mg w 250 mL płynie z prędkością 6 mL/h. Pacjent waży 80 kg. Jaką dawkę D w mcg/kg/min otrzymuje pacjent? Zaokrąglij do jednego miejsca po przecinku.

500 mg/250 mL6 mL/h80 kg
D = mcg/kg/min
33.Płyny dożylne i bilans płynówŚredni
PrzyjęteWydalonezmiana 12-godzinnasok100 mLwoda150 mLWlew dożylny80 mL/h × 12 hantybiotyk dożylnie2 × 50 mLmocz450 mLmocz150 mLmocz500 mLmocz450 mLdren z rany50 mL

Ćwiczenie (wymyślone wartości, nie stanowią wskazówek klinicznych). Karta pokazuje płyny przyjęte i wydalone przez pacjenta podczas jednej 12-godzinnej zmiany. Pacjent waży 109 kg. Wyznacz średnią diurezę U w mL/kg/h. Zaokrąglij do dwóch miejsc po przecinku.

109 kg12 hmocz: 450 mLmocz: 150 mLmocz: 500 mLmocz: 450 mLdren z rany: 50 mL
U = mL/kg/h
34.Płyny dożylne i bilans płynówTrudny
1000 mL80 mL/hstart 06:0013:00: ? mL

Ćwiczenie (wymyślone wartości, nie stanowią wskazówek klinicznych). Worek 1000 mL podłączono o 06:00 i jest podawany przez pompę z prędkością 80 mL/h. Ile mL V zostanie w worku o 13:00?

1000 mL80 mL/h06:00 → 13:00
V = mL
35.Skale oceny klinicznejŚredni
H? / 25+D? / 15+Aid? / 30+IV? / 20+G? / 20+MS? / 15Σ?

Ćwiczenie (wymyślone wartości, nie stanowią wskazówek klinicznych). Pacjent z zadania jest oceniany w skali Morse’a: upadki w wywiadzie w ciągu ostatnich 3 miesięcy: tak; diagnoza dodatkowa: nie; pomoc w poruszaniu się: kule, laska lub chodzik; terapia dożylna lub wkłucie zamknięte: tak; chód: słaby; stan psychiczny: zna swoje ograniczenia. Oblicz sumę w skali Morse’a MFS.

0–125
MFS =
36.Skale oceny klinicznejTrudny
uspokajającyumiarkowanie nieprawidłowyniski

Ćwiczenie (wymyślone wartości, nie stanowią wskazówek klinicznych). W 1. minucie po urodzeniu noworodek z ćwiczenia ma różowy tułów i sine ręce i stopy, tętno 90/min, brak reakcji na bodźce, aktywne ruchy i dobre oddychanie z silnym płaczem. Oceń pacjenta w skali Apgar i kliknij, jak interpretuje się wynik.

  1. 1uspokajający
  2. 2umiarkowanie nieprawidłowy
  3. 3niski
37.Interpretacja gazometrii krwi tętniczejŚredni

Gazometria do ćwiczeń pokazuje kwasicę metaboliczną z HCO₃⁻ 12 mmol/L. Użyj wzoru Wintersa, aby znaleźć oczekiwane PaCO₂ (środek zakresu) w mmHg.

HCO₃⁻ 12 mmol/L
PaCO₂ = mmHg
38.Interpretacja gazometrii krwi tętniczejTrudny

Wartości do ćwiczeń: Na⁺ 142, Cl⁻ 115, HCO₃⁻ 15 mmol/L i albumina 37 g/L. Znajdź lukę anionową skorygowaną o albuminy AGc = AG + 0,25·(40 − albumina).

Na⁺ 142 mmol/LCl⁻ 115 mmol/LHCO₃⁻ 15 mmol/Lalbumina 37 g/L
AGc = mmol/L
39.Interpretacja zapisu rytmu EKGŚredni
II25 mm/s · 10 mm/mV

Zmierz Odstęp QT na tym zapisie w odprowadzeniu II, w sekundach.

odprowadzenie II, 25 mm/s, 10 mm/mV1 mała kratka = 0,04 s, 1 duża kratka = 0,20 sdługość zapisu 6 s
QT = s
40.Interpretacja zapisu rytmu EKGTrudny
II25 mm/s · 10 mm/mVrytm idiowentrykularnyczęstoskurcz nadkomorowy (SVT)torsade de pointesmigotanie komór

Rozpoznaj rytm na tym zapisie w odprowadzeniu II. Kliknij odpowiedź.

odprowadzenie II, 25 mm/s, 10 mm/mV1 mała kratka = 0,04 s, 1 duża kratka = 0,20 sdługość zapisu 6 s
  1. 1rytm idiowentrykularny
  2. 2częstoskurcz nadkomorowy (SVT)
  3. 3torsade de pointes
  4. 4migotanie komór

3Roztwory

1.Podstawy pielęgniarstwa

Odpowiedź: D · Hemostaza, zapalenie, proliferacja, dojrzewanie

Dlaczego to jest odpowiedź

Gojenie zaczyna się od hemostazy, następnie zapalenie usuwa resztki, proliferacja buduje nową tkankę, a dojrzewanie (przebudowa) przez miesiące wzmacnia bliznę.

Odpowiedź

D · Hemostaza, zapalenie, proliferacja, dojrzewanie
2.Podstawy pielęgniarstwa

Odpowiedź: C · Pilna lub ratunkowa reakcja z natychmiastową oceną przez doświadczonego lekarza

Dlaczego to jest odpowiedź

NEWS2 równy 7 lub więcej wymaga reakcji ratunkowej: ciągłego monitorowania i natychmiastowej oceny przez osobę z kompetencjami w intensywnej terapii.

Odpowiedź

C · Pilna lub ratunkowa reakcja z natychmiastową oceną przez doświadczonego lekarza
3.Kontrola zakażeń i bezpieczeństwo pacjenta

Odpowiedź: B · The patient’s allergies, by checking the record and asking the patient

Dlaczego to jest odpowiedź

Before any new drug, the nurse checks recorded allergies and asks the patient directly about past reactions. The patient is then watched closely after the first dose.

Odpowiedź

B · The patient’s allergies, by checking the record and asking the patient
4.Kontrola zakażeń i bezpieczeństwo pacjenta

Odpowiedź: A · An acute bacterial infection

Dlaczego to jest odpowiedź

In acute bacterial infection, the bone marrow releases neutrophils before they mature, raising the proportion of bands. Allergies and parasites raise eosinophils, and viral infections more often raise lymphocytes.

Odpowiedź

A · An acute bacterial infection
5.Ustalanie priorytetów i delegowanie

Odpowiedź: C · Measuring and reporting vital signs at the times set by the nurse

Dlaczego to jest odpowiedź

An assistant can measure vital signs and report them. Assessing for a reaction, starting the transfusion and deciding to stop it need the nurse’s judgement.

Odpowiedź

C · Measuring and reporting vital signs at the times set by the nurse
6.Ustalanie priorytetów i delegowanie

Odpowiedź: B · Pocenie się, drżenie i glikemia 62 mg/dL (3,4 mmol/L) po nieoczekiwanym zatrzymaniu wlewu

Dlaczego to jest odpowiedź

Żywienie pozajelitowe zawiera dużo glukozy, a organizm odpowiada wysokim stężeniem insuliny. Jeśli wlew nagle się zatrzyma, może wystąpić hipoglikemia z odbicia. Pielęgniarka leczy niską glikemię zgodnie z procedurą, informuje lekarza i postępuje według zasad dotyczących przerwanego wlewu. Umiarkowanie podwyższona glikemia, nienaruszony opatrunek i niewielka zmiana masy ciała są oczekiwane lub nieistotne.

Odpowiedź

B · Pocenie się, drżenie i glikemia 62 mg/dL (3,4 mmol/L) po nieoczekiwanym zatrzymaniu wlewu
7.Pielęgniarstwo kliniczne

Odpowiedź: A · Repositioning and distraction

Dlaczego to jest odpowiedź

Positioning, heat or cold where safe, relaxation, distraction and explanation can all reduce pain alongside analgesics.

Odpowiedź

A · Repositioning and distraction
8.Pielęgniarstwo kliniczne

Odpowiedź: B · Zespół ponownego odżywienia (refeeding syndrome)

Dlaczego to jest odpowiedź

Zespół ponownego odżywienia wynika z szybkiego przesunięcia fosforanów, potasu i magnezu do komórek po wznowieniu żywienia. Pacjentów z grupy wysokiego ryzyka żywi się początkowo powoli, monitorując elektrolity i podając tiaminę.

Odpowiedź

B · Zespół ponownego odżywienia (refeeding syndrome)
9.Wartości laboratoryjne i elektrolity

Odpowiedź: B · Crackles, hypertension and a raised BNP

Dlaczego to jest odpowiedź

TACO is fluid overload, often in older adults or those with heart or kidney disease. It causes dyspnea, crackles, hypertension, distended neck veins and a raised BNP. The transfusion is stopped, the patient is sat up and diuretics may be prescribed.

Odpowiedź

B · Crackles, hypertension and a raised BNP
10.Wartości laboratoryjne i elektrolity

Odpowiedź: A · Spontaneous bacterial peritonitis

Dlaczego to jest odpowiedź

An ascitic neutrophil count of 250 cells/mm³ or more indicates spontaneous bacterial peritonitis, which is treated with antibiotics. It can occur without classic signs, so new confusion or worsening kidney function in cirrhosis should also prompt a diagnostic paracentesis.Sprawdzono w: Ascites · MedlinePlus (NIH) (2024); Peritonitis · MedlinePlus (NIH) (2026)

Odpowiedź

A · Spontaneous bacterial peritonitis
11.Farmakologia

Odpowiedź: B · Stop the infusion, remove the cannula and elevate the limb

Dlaczego to jest odpowiedź

These signs suggest infiltration. The infusion is stopped and the cannula removed, the limb is elevated, and a new cannula is placed elsewhere; vesicant drugs need the extravasation protocol.

Odpowiedź

B · Stop the infusion, remove the cannula and elevate the limb
12.Farmakologia

Odpowiedź: C · Neuromuscular blockers paralyse muscles but do not cause sedation or analgesia

Dlaczego to jest odpowiedź

Neuromuscular blockers cause paralysis but leave awareness and pain sensation intact. Without sedation and analgesia, the patient could be awake and in pain while unable to move.

Odpowiedź

C · Neuromuscular blockers paralyse muscles but do not cause sedation or analgesia
13.Choroby wewnętrzne i chirurgiczne: układ krążenia i oddechowy

Odpowiedź: B · Check the patient and the electrodes, as this is likely artefact

Dlaczego to jest odpowiedź

Movement, loose electrodes and muscle activity can create artefact that looks like VF. A conscious, talking patient cannot be in VF. The nurse assesses the patient and checks the leads and electrodes, then reattaches them if needed.

Odpowiedź

B · Check the patient and the electrodes, as this is likely artefact
14.Choroby wewnętrzne i chirurgiczne: układ krążenia i oddechowy

Odpowiedź: B · Pilnej zsynchronizowanej kardiowersji elektrycznej

Dlaczego to jest odpowiedź

Tachyarytmia z objawami niepokojącymi (wstrząs, niedokrwienie mięśnia sercowego, omdlenie lub niewydolność serca) wymaga pilnej zsynchronizowanej kardiowersji elektrycznej w sedacji lub znieczuleniu. Wyładowanie synchronizuje się z załamkiem R, aby nie wywołać migotania komór. Defibrylację niezsynchronizowaną stosuje się w rytmach bez tętna, a atropinę w bradykardii.

Odpowiedź

B · Pilnej zsynchronizowanej kardiowersji elektrycznej
15.Choroby wewnętrzne i chirurgiczne: neurologia, endokrynologia i nerki

Odpowiedź: B · Pełny pęcherz moczowy lub zatkany cewnik

Dlaczego to jest odpowiedź

Rozciągnięcie pęcherza jest najczęstszym czynnikiem wyzwalającym, a następnie zaparcie i zaleganie kału. Innymi czynnikami są odleżyny, ciasna odzież, wrastające paznokcie i urazy skóry. Kluczowym leczeniem jest znalezienie i usunięcie czynnika wyzwalającego.

Odpowiedź

B · Pełny pęcherz moczowy lub zatkany cewnik
16.Choroby wewnętrzne i chirurgiczne: neurologia, endokrynologia i nerki

Odpowiedź: C · Hipertoniczny roztwór soli, w warunkach monitorowania, z ograniczoną szybkością wzrostu

Dlaczego to jest odpowiedź

Ciężką objawową hiponatremię leczy się małymi bolusami hipertonicznego roztworu soli, aby podnieść stężenie sodu o kilka mmol/L i zatrzymać drgawki. Całkowitą korekcję ogranicza się (często do nie więcej niż około 8–10 mmol/L na dobę), aby uniknąć zespołu demielinizacji osmotycznej. Stężenie sodu kontroluje się często.

Odpowiedź

C · Hipertoniczny roztwór soli, w warunkach monitorowania, z ograniczoną szybkością wzrostu
17.Choroby wewnętrzne i chirurgiczne: przewód pokarmowy, okres okołooperacyjny i onkologia

Odpowiedź: A · Bariera skórna jest nienaruszona, więc traci się mało płynu

Dlaczego to jest odpowiedź

Oparzenia powierzchowne (naskórkowe) powodują ból i zaczerwienienie, ale nie przeciek włośniczkowy i utratę płynu, jak oparzenia częściowej i pełnej grubości. Ich uwzględnienie zawyża rozmiar oparzenia i prowadzi do nadmiaru płynów.

Odpowiedź

A · Bariera skórna jest nienaruszona, więc traci się mało płynu
18.Choroby wewnętrzne i chirurgiczne: przewód pokarmowy, okres okołooperacyjny i onkologia

Odpowiedź: B · Potassium 6,0 mmol/L

Dlaczego to jest odpowiedź

Spironolactone blocks aldosterone and can cause hyperkalaemia, which risks arrhythmias. A potassium of 6,0 mmol/L is above the normal range (about 3,5–5,0) and needs urgent review before further doses.

Odpowiedź

B · Potassium 6,0 mmol/L
19.Pielęgniarstwo położnicze

Odpowiedź: C · Manewr McRobertsa z uciskiem nad spojeniem łonowym

Dlaczego to jest odpowiedź

W dystocji barkowej należy wezwać pomoc, mocno zgiąć uda kobiety ku brzuchowi (manewr McRobertsa) i zastosować ucisk nad spojeniem łonowym, a nie na dno macicy. Ucisk na dno macicy i silne ciągnięcie za główkę mogą pogorszyć zaklinowanie i uszkodzić dziecko.

Odpowiedź

C · Manewr McRobertsa z uciskiem nad spojeniem łonowym
20.Pielęgniarstwo położnicze

Odpowiedź: C · Wezwać pomoc i uniesić część przodującą z pępowiny dłonią w rękawiczce

Dlaczego to jest odpowiedź

Należy znieść ucisk pępowiny, utrzymując część przodującą z dala od niej, wezwać pilną pomoc i zastosować pozycję kolankowo-piersiową lub z głową w dół. Nie wolno próbować zakładać pępowiny z powrotem; jeśli jest na zewnątrz, można ją okryć ciepłym, wilgotnym gazikiem nasączonym solą fizjologiczną. Poród zwykle przyspiesza się.

Odpowiedź

C · Wezwać pomoc i uniesić część przodującą z pępowiny dłonią w rękawiczce
21.Pielęgniarstwo pediatryczne

Odpowiedź: B · It increases fetal haemoglobin, which reduces sickling

Dlaczego to jest odpowiedź

Hydroxyurea raises the level of fetal haemoglobin (HbF), which does not sickle, reducing pain crises and acute chest syndrome. Regular blood counts are needed because it can lower white cells and platelets.

Odpowiedź

B · It increases fetal haemoglobin, which reduces sickling
22.Pielęgniarstwo pediatryczne

Odpowiedź: C · A 2-hour-old with grunting, nasal flaring and a respiratory rate of 74/min

Dlaczego to jest odpowiedź

Grunting, nasal flaring and tachypnoea (above about 60/min) are signs of respiratory distress and need immediate assessment. Milia, acrocyanosis in the first days and mild jaundice after 24 hours in a well-feeding baby are common and expected.

Odpowiedź

C · A 2-hour-old with grunting, nasal flaring and a respiratory rate of 74/min
23.Pielęgniarstwo psychiatryczne

Odpowiedź: C · Screening for depression and measuring its severity

Dlaczego to jest odpowiedź

The Patient Health Questionnaire-9 asks how often each of the nine depression symptoms has occurred in the last 2 weeks. Item 9 asks about thoughts of self-harm, which always needs follow-up.

Odpowiedź

C · Screening for depression and measuring its severity
24.Pielęgniarstwo psychiatryczne

Odpowiedź: A · Stop, try again later or in a different way, and explain each step calmly

Dlaczego to jest odpowiedź

Bathing can feel frightening or undignified. Changing the timing, approach or method, for example a bed bath or shower, giving simple explanations and keeping him covered and warm often reduces distress without force.

Odpowiedź

A · Stop, try again later or in a different way, and explain each step calmly
25.Obliczenia pielęgniarskie i przeliczanie jednostek

Odpowiedź: m = 4,52 kg

Miary domowe i masa: w egzaminach pielęgniarskich używa się zaokrąglonych odpowiedników: 1 łyżeczka (tsp) = 5 mL, 1 łyżka stołowa (tbsp) = 15 mL = 3 łyżeczki, 1 uncja płynu (fl oz) = 30 mL = 2 łyżki, a 1 szklanka = 8 fl oz = 240 mL. Dla masy: 1 kg = 2,2 lb i 1 lb = 16 oz; dla długości: 1 cal = 2,54 cm. Ułóż przeliczenie tak, aby niechciana jednostka się skróciła.

Uncje na funty

15 oz/16 = 0,9375 lb
9 + 0,9375 = 9,938 lb

Funty na kilogramy

m = 9,938/2,2 = 4,517 ≈ 4,52 kg

Odpowiedź

m = 4,52 kg
26.Obliczenia pielęgniarskie i przeliczanie jednostek

Odpowiedź: t = 195 min

Zegar 24-godzinny: od godziny 13:00 dodaj 12 do godziny (3:45 po południu = 15:45). Od północy do 0:59 to 00:00–00:59, a 12:00–12:59 pozostaje 12:00–12:59. Przy powrocie odejmij 12 od godzin 13–23; godziny 00 stają się 12 (po północy). Czas przechodzący przez północ licz w dwóch częściach: do 24:00 (00:00), a potem od 00:00.

Przed północą

23:40 → 24:00 = 20 min

Po północy

00:00 → 02:55 = 175 min

Suma

t = 20 + 175 = 195 min

Odpowiedź

t = 195 min
27.Obliczanie dawek

Odpowiedź: V = 6,6 mL

Pobieranie dawki: objętość = (przepisana dawka/stężenie preparatu) × objętość preparatu. Najpierw zamień na te same jednostki, potem sprawdź, czy objętość mieści się w strzykawce i wypada na jednej z jej kresek.

Dawka z masy ciała

D = 4·33 = 132 mg

Objętość

V = 132/20 = 6,6 mL

Na strzykawce

Na tej strzykawce 10 mL każda mała kreska to 0,2 mL.

Odpowiedź

V = 6,6 mL
28.Obliczanie dawek

Odpowiedź: V = 9 mL

Obliczanie dawki: ilość do podania to dawka zlecona podzielona przez moc preparatu, razy ilość, w jakiej ta moc występuje: ilość = (dawka zlecona/moc) × objętość. Zawsze ujednolicaj jednostki (najpierw zamień g na mg, mg na µg) i sprawdzaj, czy wynik ma sens.

Dawka z masy ciała

20·18 = 360 mg

Objętość

V = (360/200)·5 = 9 mL

Odpowiedź

V = 9 mL
29.Szybkość wlewów dożylnych

Odpowiedź: V = 480 mL

Infusion rates: a pump is set in mL/h = volume/time in hours. A gravity drip is counted in drops per minute: gtt/min = volume (mL) × drop factor (gtt/mL)/time (min). The drop factor is printed on the tubing package: macrodrip sets deliver 10, 15 or 20 gtt/mL (blood sets often 10 gtt/mL in the US, 15 in the UK) and microdrip sets 60 gtt/mL. Always use the drop factor the question or package gives.

Szybkość w mL/h

20·60/20 = 60 mL/h

Objętość

V = 60·8 = 480 mL

Odpowiedź

V = 480 mL
30.Szybkość wlewów dożylnych

Odpowiedź: t = 3 h

Szybkość wlewu: pompę ustawia się w mL/h = objętość/czas w godzinach. Wlew grawitacyjny liczy się w kroplach na minutę: gtt/min = objętość (mL) × współczynnik kroplowy (gtt/mL)/czas (min). Współczynnik kroplowy jest podany na opakowaniu zestawu: zestawy makrokroplowe dają 10, 15 lub 20 gtt/mL (zestawy do krwi w USA często 10 gtt/mL, w Wielkiej Brytanii 15), a mikrokroplowe 60 gtt/mL. Zawsze używaj współczynnika kroplowego podanego w zadaniu lub na opakowaniu.

Szybkość w mL/h

25·60/15 = 100 mL/h

Pozostały czas

t = 300/100 = 3 h

Odpowiedź

t = 3 h
31.Dawkowanie w pediatrii i intensywnej terapii

Odpowiedź: R = 15,4 mL/h

Wlewy heparyny i insuliny: stężenie = jednostki w worku/objętość worka (jednostki/mL). Prędkość pompy (mL/h) = jednostki na godzinę/stężenie, a jednostki na godzinę = mL/h × stężenie. Przy zleceniu zależnym od masy ciała najpierw jednostki/h = jednostki/kg/h × masa ciała. Objętość bolusa = potrzebne jednostki/moc fiolki. Liczby służą wyłącznie do ćwiczeń; przy pacjencie zawsze postępuj zgodnie z lokalnymi procedurami i zlecaj podwójną kontrolę dawek wysokiego ryzyka.

Jednostki na godzinę

12·64 = 768 szt./h

Stężenie

12 500/250 = 50 szt./mL

Szybkość pompy

R = 768/50 = 15,36 ≈ 15,4 mL/h

Odpowiedź

R = 15,4 mL/h
32.Dawkowanie w pediatrii i intensywnej terapii

Odpowiedź: D = 2,5 mcg/kg/min

Wlewy miareczkowane: najpierw wyznacz stężenie w mcg/mL (mg × 1000/mL). Przy zleceniu zależnym od masy ciała mcg/min = mcg/kg/min × masa ciała. Następnie mL/h = mcg/min × 60/stężenie. Licząc wstecz, mcg/kg/min = mL/h × stężenie/(60 × masa ciała). Liczby służą wyłącznie do ćwiczeń; przy pacjencie zawsze postępuj zgodnie z lokalnymi procedurami i zlecaj podwójną kontrolę dawek wysokiego ryzyka.

Stężenie

500 000/250 = 2000 mcg/mL

Mikrogramy na minutę

6·2000 = 12000 mcg/h
12000/60 = 200 mcg/min

Na kilogram

D = 200/80 = 2,5 mcg/kg/min

Odpowiedź

D = 2,5 mcg/kg/min
33.Płyny dożylne i bilans płynów

Odpowiedź: U = 1,19 mL/kg/h

Płyny przyjęte i wydalone: do przyjętych wlicza się wszystko, co wchodzi (płyny doustne, wlewy dożylne, leki dożylne i przepłukania, żywienie przez zgłębnik); kostki lodu liczą się jako połowa swojej objętości. Do wydalonych wlicza się mocz, drenaże, wymiociny i inne straty. Bilans = suma przyjętych − suma wydalonych; bilans ujemny oznacza stratę netto. Liczby służą wyłącznie do ćwiczeń; przy pacjencie zawsze postępuj zgodnie z lokalnymi procedurami i zlecaj podwójną kontrolę dawek wysokiego ryzyka.

Suma moczu

450 + 150 + 500 + 450 = 1550 mL

Na kilogram na godzinę

U = 1550/(109·12) = 1,185 ≈ 1,19 mL/kg/h

Odpowiedź

U = 1,19 mL/kg/h
34.Płyny dożylne i bilans płynów

Odpowiedź: V = 440 mL

Czas wlewu: czas (h) = objętość do przetoczenia (mL)/prędkość (mL/h); użyj objętości pozostałej w worku, a nie pojemności worka. Przetoczona objętość = prędkość × czas. Godziny dziesiętne zamieniaj na godziny i minuty, mnożąc część ułamkową × 60 (0,5 h = 30 min, a nie 50 min). Liczby służą wyłącznie do ćwiczeń; przy pacjencie zawsze postępuj zgodnie z lokalnymi procedurami i zlecaj podwójną kontrolę dawek wysokiego ryzyka.

Czas, który upłynął

06:00 → 13:00 = 7 h

Przetoczona objętość

80·7 = 560 mL

Pozostała objętość

V = 1000 − 560 = 440 mL

Odpowiedź

V = 440 mL
35.Skale oceny klinicznej

Odpowiedź: MFS = 70

Skala ryzyka upadku Morse’a: sześć pozycji. Upadki w wywiadzie: nie 0, tak 25. Diagnoza dodatkowa: nie 0, tak 15. Pomoc w poruszaniu się: brak, leżenie w łóżku lub pomoc pielęgniarki 0; kule, laska lub chodzik 15; trzymanie się mebli 30. Terapia dożylna lub wkłucie zamknięte: nie 0, tak 20. Chód: prawidłowy, leżenie w łóżku lub wózek inwalidzki 0; słaby 10; zaburzony 20. Stan psychiczny: zna swoje ograniczenia 0; przecenia lub zapomina o ograniczeniach 15. Suma wynosi od 0 do 125. Punkty odcięcia ryzyka różnią się między szpitalami; często stosuje się 0–24 niskie, 25–44 umiarkowane i 45 lub więcej wysokie.

Oceń każdą pozycję

upadki w wywiadzie w ciągu ostatnich 3 miesięcy: tak → 25
diagnoza dodatkowa: nie → 0
pomoc w poruszaniu się: kule, laska lub chodzik → 15
terapia dożylna lub wkłucie zamknięte: tak → 20
chód: słaby → 10
stan psychiczny: zna swoje ograniczenia → 0

Dodaj

Suma w skali Morse’a = 25 + 0 + 15 + 20 + 10 + 0 = 70

Odpowiedź

MFS = 70
36.Skale oceny klinicznej

Odpowiedź: umiarkowanie nieprawidłowy

Skala Apgar: pięć objawów, każdy oceniany na 0, 1 lub 2, sprawdzanych w 1. i 5. minucie po urodzeniu. Wygląd (kolor skóry): sine lub blade 0, różowy tułów z sinymi kończynami 1, różowe całe ciało 2. Tętno: brak 0, poniżej 100/min 1, 100/min lub więcej 2. Reakcja na bodźce (odruchowa drażliwość): brak 0, grymas 1, płacz, kaszel lub kichnięcie 2. Napięcie mięśniowe (aktywność): wiotkie 0, pewne zgięcie 1, aktywne ruchy 2. Oddychanie: brak 0, wolne lub nieregularne ze słabym płaczem 1, dobre z silnym płaczem 2. Suma 7–10 jest uspokajająca, 4–6 umiarkowanie nieprawidłowa, a 0–3 niska.

Oceń każdy objaw

Wygląd: różowy tułów i sine ręce i stopy → 1
Tętno: 90/min → 1
Reakcja na bodźce: brak reakcji na bodźce → 0
Aktywność: aktywne ruchy → 2
Oddychanie: dobre oddychanie z silnym płaczem → 2

Dodaj

APGAR = 1 + 1 + 0 + 2 + 2 = 6

Interpretacja

6 → umiarkowanie nieprawidłowy

Odpowiedź

umiarkowanie nieprawidłowy
37.Interpretacja gazometrii krwi tętniczej

Odpowiedź: PaCO₂ = 26 mmHg

Oczekiwana kompensacja: w kwasicy metabolicznej wzór Wintera przewiduje PaCO₂ = 1,5·HCO₃⁻ + 8 ± 2 mmHg; zmierzona wartość powyżej tego zakresu wskazuje na dodatkową kwasicę oddechową, a poniżej na dodatkową zasadowicę oddechową. Luka anionowa AG = Na⁺ − (Cl⁻ + HCO₃⁻), prawidłowo około 8–12 mmol/L, odróżnia kwasicę metaboliczną z podwyższoną luką od kwasicy z prawidłową luką; niskie stężenie albumin maskuje podwyższoną lukę (dodaj 2,5 na każdy g/dL, o który albuminy są poniżej 4,0). Współczynnik delta (AG − 12)/(24 − HCO₃⁻) w przedziale od około 0,8 do 2 odpowiada czystej kwasicy z podwyższoną luką (niektóre podręczniki przyjmują 1 zamiast 0,8), wartość niższa dodatkowej kwasicy z prawidłową luką, a wartość powyżej 2 dodatkowej zasadowicy metabolicznej.

Wzór Wintersa

PaCO₂ = 1,5·12 + 8 = 26 mmHg
zasięg: 24–28 mmHg

Odpowiedź

PaCO₂ = 26 mmHg
38.Interpretacja gazometrii krwi tętniczej

Odpowiedź: AGc = 12,75 mmol/L

Oczekiwana kompensacja: w kwasicy metabolicznej wzór Wintera przewiduje PaCO₂ = 1,5·HCO₃⁻ + 8 ± 2 mmHg; zmierzona wartość powyżej tego zakresu wskazuje na dodatkową kwasicę oddechową, a poniżej na dodatkową zasadowicę oddechową. Luka anionowa AG = Na⁺ − (Cl⁻ + HCO₃⁻), prawidłowo około 8–12 mmol/L, odróżnia kwasicę metaboliczną z podwyższoną luką od kwasicy z prawidłową luką; niskie stężenie albumin maskuje podwyższoną lukę (dodaj 2,5 na każdy g/dL, o który albuminy są poniżej 4,0). Współczynnik delta (AG − 12)/(24 − HCO₃⁻) w przedziale od około 0,8 do 2 odpowiada czystej kwasicy z podwyższoną luką (niektóre podręczniki przyjmują 1 zamiast 0,8), wartość niższa dodatkowej kwasicy z prawidłową luką, a wartość powyżej 2 dodatkowej zasadowicy metabolicznej.

Luka anionowa

AG = 142 − (115 + 15) = 12

Korekta na albuminy

12 + 0,25·(40 − 37) = 12,75 mmol/L

Odpowiedź

AGc = 12,75 mmol/L

Powyżej około 12 po korekcie: duża luka anionowa.

39.Interpretacja zapisu rytmu EKG

Odpowiedź: QT = 0,48 s

QT i QTc: odstęp QT biegnie od początku zespołu QRS do końca załamka T. Skraca się wraz ze wzrostem częstości akcji serca, dlatego koryguje się go o częstość za pomocą odstępu R–R w sekundach: QTc według Bazetta = QT/√RR, a QTc według Fridericii = QT/∛RR. Wzór Bazetta jest używany w większości podręczników; nadmiernie koryguje przy szybkiej częstości, gdzie preferuje się wzór Fridericii. Granice różnią się w zależności od źródła: QTc powyżej około 0,45 s u mężczyzn lub 0,46 s u kobiet zwykle uznaje się za wydłużony, a powyżej 0,50 s za znacznie wydłużony.

Pomiar

12 małych kratek od początku zespołu QRS do końca załamka T

Zamień

QT = 12 × 0,04 s = 0,48 s

Odpowiedź

QT = 0,48 s

Przybliżona zasada: przy prawidłowej częstości QT powinien być krótszy niż połowa odstępu R–R (tu R–R = 0,96 s).

40.Interpretacja zapisu rytmu EKG

Odpowiedź: torsade de pointes

Dalsze rytmy komorowe: torsade de pointes to wielokształtny częstoskurcz komorowy, zwykle 150–250/min, w którym szerokie zespoły zmieniają wysokość i skręcają się wokół linii podstawowej, przez kilka uderzeń skierowane w górę, a potem w dół. Podręczniki wiążą go z wydłużonym odstępem QT, a lekiem wskazywanym w wytycznych resuscytacji jest siarczan magnezu. Rytm idiowentrykularny to komorowy rytm zastępczy: regularny, z szerokim QRS (0,12 s lub więcej), bez załamków P, o częstości 20–40/min (przyspieszony rytm idiowentrykularny ma 40–100/min). Jednokształtny VT ma identyczne szerokie zespoły przy częstości powyżej 100/min. VF jest chaotyczne, bez żadnego powtarzającego się zespołu.

Pięć kroków

1. Częstość: bardzo szybka, zespoły są oddalone o około 6 małych kratek (około 250 na minutę).
2. Rytm: szybki i z grubsza regularny, ale wysokość i kierunek zespołów zmieniają się w powtarzającym się wzorze wrzeciona.
3. Załamki P: nie da się ich zidentyfikować.
4. Odstęp PR: nie da się zmierzyć.
5. QRS: szeroki i wielokształtny; zespoły skręcają się wokół linii podstawowej, przez kilka uderzeń skierowane w górę, a potem w dół.

Interpretacja

torsade de pointes

Odpowiedź

torsade de pointes

Torsade de pointes to wielokształtny VT związany z wydłużonym odstępem QT. To wyłącznie ćwiczenie rozpoznawania.

To niezależne materiały do ćwiczeń. ExamProblems nie jest powiązane z organizacją przeprowadzającą ten egzamin ani przez nią rekomendowane, a nazwa egzaminu służy wyłącznie do opisu treści. NCLEX®, NCLEX-RN® and NCLEX-PN® są znakami towarowymi the National Council of State Boards of Nursing, Inc. (NCSBN), organizacji niezwiązanej z ExamProblems, która go nie popiera i nie odpowiada za jego poprawność.

ExamProblems · examproblems.com/courses/nclex-rn-practice-questions