Pytania ćwiczeniowe w stylu NCLEX (RN): zestaw na powtórkę

Wzory, najważniejsze kroki metod dla każdego tematu i 40 zadań do ćwiczenia, z pełnymi rozwiązaniami na końcu.

Nowe zadaniaWróć do przedmiotu

W oknie drukowania wybierz „Zapisz jako PDF”, aby zachować kopię na swoim urządzeniu.

1Wzory i metody

Kontrola zakażeń i bezpieczeństwo pacjenta

Metoda

  1. Zacznij od standardowych środków ostrożności u każdego pacjenta: higiena rąk, środki ochrony indywidualnej odpowiednie do spodziewanej ekspozycji, bezpieczne postępowanie z ostrymi narzędziami.
  2. Dodaj środki ostrożności zależnie od drogi szerzenia: kontaktowe (fartuch, rękawiczki), kropelkowe (maseczka chirurgiczna), powietrzne (N95, pokój z ujemnym ciśnieniem).
  3. Utrzymuj sterylne przedmioty sterylnymi: jeśli masz wątpliwości, nie są sterylne; wymień, nigdy nie wycieraj.
  4. Zapobiegaj szkodom w otoczeniu: środki zapobiegania upadkom, przymus bezpośredni tylko w ostateczności, RACE i PASS w pożarze.
  5. Sprawdź zasady podawania leków, dwa identyfikatory i dodatkowe zabezpieczenia dla leków wysokiego ryzyka; zgłaszaj błędy i zdarzenia niemal błędne (near miss).

Ustalanie priorytetów i delegowanie

Metoda

  1. Zapytaj, co najszybciej zaszkodzi pacjentowi, jeśli nic się nie zrobi.
  2. Zastosuj ABC (C-A-B w zatrzymaniu krążenia), a następnie hierarchię Maslowa: potrzeby fizjologiczne przed bezpieczeństwem, bezpieczeństwo przed potrzebami psychologicznymi.
  3. Porównaj opcje: ostre przed przewlekłym, niestabilne przed stabilnym, nieoczekiwane przed oczekiwanym, ogólnoustrojowe przed miejscowym, i porównaj każdy objaw ze stanem wyjściowym pacjenta.
  4. Oceń, zanim zadziałasz, chyba że to stan nagły; wtedy wybierz krok, od którego zależą pozostałe.
  5. Przy delegowaniu sprawdź pięć zasad: zadanie, okoliczności, osoba, polecenia i nadzór. Ocena, edukacja i ewaluacja pozostają przy pielęgniarce (RN).

Wartości laboratoryjne i elektrolity

Metoda

  1. Porównaj wartość z zakresem referencyjnym laboratorium, a następnie ze stanem wyjściowym i trendem pacjenta.
  2. Sprawdź próbkę: hemoliza, opóźnienie lub krew pobrana w pobliżu wlewu dożylnego mogą dać fałszywe wyniki.
  3. Powiąż wartość z typowymi objawami oraz z lekami i stanami, które ją powodują.
  4. Szukaj interakcji: niski potas lub magnez zwiększa toksyczność digoksyny; odwodnienie zwiększa stężenie litu.
  5. Działaj dla pacjenta: oceń, wstrzymaj lek, jeśli stężenie jest niebezpieczne, powtórz na głos wartości krytyczne i poinformuj osobę zlecającą.

Choroby wewnętrzne i chirurgiczne: układ krążenia i oddechowy

Metoda

  1. Nazwij problem: niewydolność pompy, zamknięta tętnica, rytm serca, zakrzep, zwężenie dróg oddechowych, zakażenie albo problem z urządzeniem.
  2. Najpierw sprawdź objawy zagrożenia: hipoksję, hipotensję, ból w klatce piersiowej, nowe splątanie, zimną kończynę bez tętna.
  3. Dopasuj tlen do pacjenta: 94–98% u większości, 88–92% u osób zagrożonych retencją CO₂.
  4. Połącz każdy lek z jego badaniem i ryzykiem: warfaryna i INR, heparyna i aPTT oraz płytki krwi, diuretyki i potas.
  5. Wybierz bezpieczne pierwsze działanie, następnie eskaluj i oceń ponownie.

Choroby wewnętrzne i chirurgiczne: neurologia, endokrynologia i nerki

Metoda

  1. Sprawdź glikemię u każdego pacjenta z nowym splątaniem, osłabieniem lub napadem drgawek.
  2. Traktuj poziom świadomości jako najwcześniejszy sygnał ostrzegawczy problemów z mózgiem; źrenice i triada Cushinga pojawiają się późno.
  3. W stanach nagłych w cukrzycy odróżnij DKA (ketony, kwasica) od HHS (bardzo wysoka osmolalność, odwodnienie); najpierw podaj płyny.
  4. Przy zaburzeniach sodu i wody ustal, czy ADH jest w nadmiarze (SIADH), czy go brakuje (moczówka prosta), a przewlekłe zmiany koryguj powoli.
  5. Przy problemach z nerkami przypisz przyczynę do przednerkowej, wewnątrznerkowej lub pozanerkowej i obserwuj potas oraz płyny.

Choroby wewnętrzne i chirurgiczne: przewód pokarmowy, okres okołooperacyjny i onkologia

Metoda

  1. Zapytaj, co może być ukryte: krwawienie wewnętrzne, zakażenie bez gorączki, hipowentylacja przy prawidłowym SpO₂.
  2. Wykorzystaj czas, jaki upłynął po operacji, aby zawęzić powikłania: krwawienie w ciągu godzin, problemy z klatką piersiową w ciągu dni, problemy z raną i przeciek później.
  3. Przy bólu oceń go, zastosuj analgezję multimodalną, oceń ponownie i monitoruj sedację przy każdym opioidzie.
  4. U chorych na raka każdą chorobę w okresie nadiru traktuj jak sepsę neutropeniczną i poznaj stany nagłe w onkologii.
  5. Przy oparzeniach licz tylko obszary częściowej i pełnej grubości skóry, zacznij odliczanie wg Parklanda od chwili oparzenia i dostosowuj płyny do diurezy.

Pielęgniarstwo położnicze

Metoda

  1. Umieść kobietę w czasie: tydzień ciąży, okres porodu lub doba po porodzie, i zdecyduj, co jest w tym momencie prawidłowe.
  2. Szukaj pacjenta w niebezpieczeństwie: matki, płodu lub noworodka, albo kilku z nich naraz.
  3. Połącz objaw z przyczyną: VEAL CHOP dla deceleracji, cztery T dla krwawienia, BUBBLE-HE po porodzie.
  4. Najpierw wybierz działanie, które poprawia przepływ krwi i dotlenienie (ułożenie na boku, wstrzymanie oksytocyny, masaż dna macicy), potem eskaluj.

Pielęgniarstwo pediatryczne

Metoda

  1. Najpierw zanotuj wiek dziecka: od niego zależą prawidłowe parametry życiowe, kamienie milowe rozwoju i właściwa skala bólu.
  2. Oceń drożność dróg oddechowych, oddychanie i krążenie, pamiętając, że dzieci się kompensują, a potem szybko się pogarszają.
  3. Dopasuj działanie do etapu rozwoju i włącz rodzinę.
  4. Sprawdź, czy odpowiedź jest bezpieczna dla dziecka: dawka zależna od masy ciała, bez aspiryny w chorobie wirusowej, bez kodeiny poniżej 12. roku życia.

Pielęgniarstwo psychiatryczne

Metoda

  1. Ustal, czy istnieje bezpośrednie zagrożenie: samobójstwo, przemoc, stan nagły związany z lekami lub choroba somatyczna.
  2. Najpierw działaj na rzecz bezpieczeństwa: obserwuj, usuń środki, deeskaluj, odstaw szkodliwy lek, wezwij pomoc.
  3. Wybierz odpowiedź terapeutyczną: uznaj uczucia, przedstaw rzeczywistość, unikaj fałszywego uspokajania i pytań „dlaczego”.
  4. Szanuj prawa pacjenta: najmniej restrykcyjna opcja, zgoda i poufność wraz z jej granicami.

Obliczenia pielęgniarskie i przeliczanie jednostek

Kroki metryczne
1 kg = 1000 g, 1 g = 1000 mg, 1 mg = 1000 mcg, 1 L = 1000 mL
Masa i długość
1 kg = 2,2 lb, 1 lb = 16 oz, 1 in = 2,54 cm, 1 ft = 12 in
Miary domowe
1 tsp = 5 mL, 1 tbsp = 15 mL, 1 fl oz = 30 mL, 1 cup = 8 fl oz = 240 mL
Temperatura
°C = (°F − 32)·5/9, °F = °C·9/5 + 32
Zegar 24-godzinny
godziny PM 1–11: dodaj 12; 12 AM = 00:xx; 12 PM = 12:xx
Szybkość dawkowania
mcg/min × 60/1000 = mg/h
Współczynniki laboratoryjne
glukoza 1 mmol/L = 18 mg/dL; kreatynina 1 mg/dL = 88,4 µmol/L; Hb 1 g/dL = 10 g/L

Metoda

  1. Zapisz daną wielkość z jednostką i jednostkę, którą chcesz otrzymać.
  2. Wybierz odpowiednik: 1000 między kg, g, mg i mcg lub L i mL; 1 kg = 2,2 lb; 1 łyżeczka = 5 mL, 1 łyżka stołowa = 15 mL, 1 fl oz = 30 mL, 1 szklanka = 240 mL.
  3. Zapisz to jako ułamek tak, aby niechciana jednostka się skróciła; dla szybkości użyj jednego ułamka na każdą zmieniającą się jednostkę.
  4. Sprawdź kierunek: mniejsza jednostka daje większą liczbę.
  5. Zaokrąglaj tylko ostateczną odpowiedź, z dokładnością podaną w pytaniu.

Obliczanie dawek

Dawka ze stężenia
objętość = dawka / stężenie
Dawka zależna od masy ciała
dawka = mg/kg × masa ciała
Tabletki
liczba = dawka / dawka w tabletce
Jednostki
1 g = 1000 mg, 1 mg = 1000 mcg

Metoda

  1. Przelicz zleconą dawkę i moc preparatu na tę samą jednostkę.
  2. Użyj wzoru „potrzebne przez dostępne razy ilość”: (D/H) × Q.
  3. Przy dawkach zależnych od masy ciała najpierw pomnóż przez masę w kg, a potem podziel dawkę dobową przez liczbę dawek.
  4. Najpierw oszacuj wynik i sprawdź, czy odpowiedź jest rozsądna.

Szybkość wlewów dożylnych

Szybkość pompy
mL/h = volume (mL)/time (h)
Szybkość kapania
drops/min = volume (mL) × drop factor / time (min)
Czas wlewu
time (h) = volume (mL)/rate (mL/h)

Metoda

  1. Prędkość pompy w mL/h: objętość podzielona przez czas w godzinach.
  2. Prędkość kroplówki w kroplach/min: objętość × współczynnik kroplenia podzielone przez czas w minutach.
  3. Pozostały czas: pozostała objętość podzielona przez prędkość.
  4. Zaokrąglaj tak, jak wymaga zadanie lub sprzęt.

Dawkowanie w pediatrii i intensywnej terapii

Dawka dobowa
mg/dobę = mg/kg/dobę × masa ciała (kg)
Liczba dawek na dobę
liczba = 24 h / odstęp między dawkami (h)
Funty na kilogramy
kg = lb / 2,2
Stężenie wlewu
jednostki/mL = jednostki w worku / objętość worka
Szybkość pompy
mL/h = dawka na godzinę / stężenie
Wlew miareczkowany
mL/h = mcg/kg/min × kg × 60 / (mcg/mL)
Dawka z prędkości pompy
mcg/kg/min = mL/h × (mcg/mL) / (60 × kg)
Jednostki
1 mg = 1000 mcg

Płyny dożylne i bilans płynów

Holliday–Segar na godzinę
4 mL/kg (pierwsze 10 kg) + 2 mL/kg (kolejne 10 kg) + 1 mL/kg (każdy kg powyżej 20)
Holliday–Segar na dobę
100 / 50 / 20 mL/kg dla tych samych przedziałów
Bilans płynów
przyjęte − wydalone
Kostki lodu
liczą się jako połowa swojej objętości
Diureza
mL/kg/h = mL / (kg × h)
Czas wlewu
czas (h) = pozostała objętość (mL) / prędkość (mL/h)
Przetoczona objętość
mL = prędkość × czas

Skale oceny klinicznej

Skala śpiączki Glasgow (GCS)
GCS = E (1–4) + V (1–5) + M (1–6) = 3–15
Apgar
5 objawów × 0–2 = 0–10; 7–10 uspokajający, 4–6 umiarkowanie nieprawidłowy, 0–3 niski
Skala Braden
5 × (1–4) + 1 × (1–3) = 6–23; ≤ 18 ryzyko
Skala ryzyka upadku Morse’a
upadki 25, diagnoza 15, pomoc 15/30, wkłucie dożylne 20, chód 10/20, stan psychiczny 15
Ryzyko według NEWS2
0–4 niskie; pojedyncze 3 niskie–średnie; 5–6 średnie; ≥ 7 wysokie
Średnie ciśnienie tętnicze (MAP)
MAP = (SBP + 2·DBP)/3 = DBP + PP/3
Ciśnienie tętna i wskaźnik wstrząsu
PP = SBP − DBP, SI = HR/SBP
Wskaźnik masy ciała
BMI = kg/m² = 703·lb/in²

Metoda

  1. Znajdź arkusz punktacji używany w pytaniu i jego zakres (GCS 3–15, Apgar 0–10, Braden 6–23, Morse 0–125).
  2. Oceń każdą pozycję osobno, dopasowując opis do jej poziomu.
  3. Dodaj punkty z pozycji i sprawdź, czy suma mieści się w zakresie.
  4. Zastosuj punkty odcięcia: w NEWS2 szukaj także każdego pojedynczego parametru dającego 3 punkty.
  5. Dla wartości pochodnych użyj MAP = (SBP + 2·DBP)/3, PP = SBP − DBP, SI = HR/SBP i BMI = kg/m².

Interpretacja gazometrii krwi tętniczej

Zakresy prawidłowe
pH 7,35–7,45, PaCO₂ 35–45 mmHg (4,7–6,0 kPa), HCO₃⁻ 22–26 mmol/L
ROME
Zaburzenie oddechowe: PaCO₂ odwrotnie do pH; metaboliczne: HCO₃⁻ zgodnie z pH
Wzór Wintersa
PaCO₂ = 1,5·HCO₃⁻ + 8 ± 2
Zasadowica metaboliczna
PaCO₂ ≈ 0,7·HCO₃⁻ + 21
Luka anionowa
AG = Na⁺ − (Cl⁻ + HCO₃⁻) ≈ 8–12
Luka anionowa skorygowana o albuminy
AG + 2,5·(4,0 − alb g/dL) = AG + 0,25·(40 − alb g/L)
Wskaźnik delta
(AG − 12)/(24 − HCO₃⁻)
Wskaźnik P/F
PaO₂/FiO₂
Równanie gazu pęcherzykowego
PAO₂ = FiO₂·(760 − 47) − PaCO₂/0,8
Osmolalność surowicy
2·Na⁺ + glucose + urea (2·Na⁺ + glucose/18 + BUN/2,8)

Metoda

  1. Odczytaj pH: poniżej 7,35 to kwasica, powyżej 7,45 zasadowica.
  2. Znajdź wartość, która to tłumaczy: PaCO₂ zmieniające się odwrotnie do pH oznacza zaburzenie oddechowe, HCO₃⁻ zmieniające się zgodnie z pH – metaboliczne.
  3. Spójrz na drugą wartość: prawidłowa oznacza brak wyrównania, nieprawidłowa w kierunku wyrównującym oznacza wyrównanie częściowe, a prawidłowe pH przy obu wartościach nieprawidłowych oznacza wyrównanie całkowite.
  4. Przy kwasicy metabolicznej porównaj PaCO₂ ze wzorem Wintersa, 1,5·HCO₃⁻ + 8 ± 2, i oblicz lukę anionową Na⁺ − (Cl⁻ + HCO₃⁻).
  5. Wysoką lukę anionową sprawdź wskaźnikiem delta, a przy niskiej albuminie – luką skorygowaną.

Interpretacja zapisu rytmu EKG

Papier (25 mm/s, 10 mm/mV)
1 mała kratka = 0,04 s, 1 duża kratka = 0,20 s, 10 mm = 1 mV
Częstość akcji serca, rytm regularny
300 ÷ duże kratki = 1500 ÷ małe kratki = 60 ÷ RR (s)
Częstość akcji serca, rytm nieregularny
Zespoły QRS w 6 s × 10
Prawidłowy odstęp PR
0,12–0,20 s
Prawidłowy czas trwania QRS
< 0.12 s
QTc (Bazett)
QT/√RR
QTc (Fridericia)
QT/∛RR
QTc (Framingham)
QT + 154·(1 − RR)
Częstości zatokowe
bradykardia < 60, prawidłowa 60–100, tachykardia > 100 /min
Częstości rytmów zastępczych
węzłowy 40–60, komorowy 20–40 /min
Szybkie rytmy
SVT 150–250 /min (wąskie), VT > 100 /min (szerokie)

Metoda

  1. Częstość: przy rytmie regularnym podziel 300 przez liczbę dużych kratek lub 1500 przez liczbę małych kratek między dwoma załamkami R; przy rytmie nieregularnym policz zespoły QRS w 6 sekundach i pomnóż przez 10.
  2. Rytm: porównaj odstępy R–R. Równe oznaczają rytm regularny; powtarzający się wzorzec to rytm regularnie nieregularny; brak jakiegokolwiek wzorca to rytm całkowicie nieregularny.
  3. Załamki P: czy w odprowadzeniu II przed każdym zespołem QRS jest dodatni załamek P, wszystkie takie same? Szukaj fal migotania lub fal o kształcie zębów piły, odwróconych załamków P i załamków P bez zespołu QRS.
  4. Odstęp PR: od początku P do początku QRS, prawidłowo 0,12–0,20 s i stały. Sprawdź, czy się wydłuża, czy pozostaje stały przed wypadnięciem pobudzenia, czy zmienia się przypadkowo.
  5. Czas trwania QRS: poniżej 0,12 s to wąski; 0,12 s lub więcej to szeroki. Następnie nazwij rytm, a dla QT użyj QTc = QT/√RR (Bazett) z czasami w sekundach.

2Zadania do ćwiczenia

1.Podstawy pielęgniarstwaŚredni

A large pressure ulcer is left open and fills in with new tissue from its base. This is called healing by:

  1. ASecondary intention
  2. BTertiary intention
  3. CPrimary intention
  4. DDelayed intention
2.Podstawy pielęgniarstwaTrudny

A patient with a valid DNACPR (DNR) decision, whose death was expected, stops breathing. What should the nurse do?

  1. AStart CPR and call the cardiac arrest team
  2. BLeave the patient and ask the family to wait outside until the doctor comes
  3. CNot start CPR, note the time, inform the team and support the family
  4. DStart CPR but stop after five minutes
3.Kontrola zakażeń i bezpieczeństwo pacjentaŚredni

Which drugs are used as antidotes for nerve agent poisoning?

  1. AAtropine and pralidoxime
  2. BVitamin K and protamine
  3. CNaloxone and flumazenil
  4. DAcetylcysteine and charcoal
4.Kontrola zakażeń i bezpieczeństwo pacjentaTrudny

Before the wound is closed, the sponge count does not match the starting count. What should happen?

  1. AClose the wound to avoid a long anesthetic and recount the sponges after surgery
  2. BChange the count on the record so that it matches, then close the wound as planned
  3. CAssume that the first count was wrong and continue
  4. DTell the surgeon and team, search for the item, and image the patient per policy if it is not found
5.Ustalanie priorytetów i delegowanieŚredni

A patient’s peripheral IV site is swollen, pale and cool, and the infusion has slowed. What should the nurse do first?

  1. AStop the infusion and remove the cannula
  2. BFlush the cannula hard to clear the blockage
  3. CIncrease the infusion rate to overcome the resistance
  4. DApply a tight bandage over the site to reduce swelling
6.Ustalanie priorytetów i delegowanieTrudny

A patient with severe sepsis starts oozing blood from IV sites and the gums, and bruises appear on the skin. What should the nurse suspect?

  1. AVitamin C deficiency
  2. BAn allergic reaction to the adhesive tape
  3. CDisseminated intravascular coagulation (DIC)
  4. DNormal bruising from blood tests
7.Pielęgniarstwo kliniczneŚredni

Why are patients with atrial fibrillation often given anticoagulants?

  1. ATo lower the blood pressure
  2. BTo reduce the risk of stroke from clots in the atria
  3. CTo convert the rhythm back to normal
  4. DTo slow the heart rate directly and prevent palpitations
8.Pielęgniarstwo kliniczneTrudny

A nurse is teaching a patient who is starting warfarin. Which statement shows a need for further teaching?

  1. A"I can take aspirin if I get a headache."
  2. B"I will keep my INR blood test appointments."
  3. C"I will report black stools or unusual bruising."
  4. D"I will tell my dentist that I take warfarin."
9.Wartości laboratoryjne i elektrolityŚredni

A patient is on an IV insulin infusion protocol in the ICU. How often is the blood glucose usually checked?

  1. AOnce every 12 hours
  2. BAbout every hour
  3. COnce a day before breakfast
  4. DOnly if symptoms occur
10.Wartości laboratoryjne i elektrolityTrudny

A stable patient's hemoglobin has been 13–14 g/dL for days. Today's result is 8,2 g/dL, but the patient feels well, the vital signs are normal and there is no bleeding. What should the nurse suspect first?

  1. AA sample taken from the wrong patient
  2. BSudden massive internal bleeding
  3. CAcute bone marrow failure overnight
  4. DA normal day-to-day variation in Hb
11.FarmakologiaŚredni

Który objaw jest typowy dla zatrucia opioidami?

  1. ASzpilkowate źrenice
  2. BSzeroko rozszerzone źrenice
  3. CWysoka temperatura ciała
  4. DSzybki, głęboki oddech
12.FarmakologiaTrudny

A patient on warfarin also takes ginkgo and high-dose garlic supplements and is having minor surgery next week. What should the nurse do?

  1. AAdvise taking extra supplements to improve healing
  2. BIgnore the supplements, as natural products are safe with warfarin
  3. CAdvise stopping warfarin without telling anyone
  4. DTell the surgical team, as the supplements can increase bleeding
13.Choroby wewnętrzne i chirurgiczne: układ krążenia i oddechowyŚredni

How do clopidogrel and ticagrelor work?

  1. AThey dissolve fibrin in existing clots
  2. BThey inhibit the vitamin K-dependent clotting factors in the liver
  3. CThey directly inhibit thrombin in the plasma
  4. DThey block the platelet ADP (P2Y12) receptor
14.Choroby wewnętrzne i chirurgiczne: układ krążenia i oddechowyTrudny

Four hours after abdominal surgery, a patient's heart rate has risen from 84 to 122/min and they are restless and pale. BP is still 118/76 mmHg, and the surgical drain is filling with blood. What should the nurse conclude?

  1. AThe patient is stable because the blood pressure is normal
  2. BThe drain is working well, so no action is needed
  3. CEarly haemorrhagic shock is likely, so escalate urgently
  4. DThe tachycardia is from pain and needs only analgesia
15.Choroby wewnętrzne i chirurgiczne: neurologia, endokrynologia i nerkiŚredni

A patient's fistula starts to bleed at home after the needles were removed. What should they do first?

  1. APress firmly on the site with clean gauze
  2. BRaise the arm and let it bleed freely
  3. CApply a tight tourniquet above the fistula
  4. DWait for the next dialysis session
16.Choroby wewnętrzne i chirurgiczne: neurologia, endokrynologia i nerkiTrudny

A patient in thyroid storm has a temperature of 40 °C (104 °F). Which measure for the fever is usually avoided?

  1. AParacetamol (acetaminophen)
  2. BAspirin
  3. CFanning with cool air
  4. DCooling blankets
17.Choroby wewnętrzne i chirurgiczne: przewód pokarmowy, okres okołooperacyjny i onkologiaŚredni

Which presentation fits acute diverticulitis?

  1. APainless jaundice with a palpable gallbladder
  2. BCentral chest pain spreading to the left arm
  3. CLeft lower abdominal pain, fever and a raised CRP
  4. DRight upper abdominal pain after fatty meals
18.Choroby wewnętrzne i chirurgiczne: przewód pokarmowy, okres okołooperacyjny i onkologiaTrudny

A nurse finds a dislodged sealed radiation source in the bed of a patient receiving brachytherapy. What should the nurse do?

  1. AUse long-handled forceps to put it in the lead container; report it
  2. BThrow it in the clinical waste bag
  3. CLeave it in the bed until the end of the shift
  4. DPick it up with gloved hands and put it in the nearest sharps bin quickly
19.Pielęgniarstwo położniczeŚredni

Which newborn finding is commonly associated with Down syndrome?

  1. AA high-pitched cry and tremors
  2. BLong nails and peeling skin
  3. CA single palmar crease and low tone
  4. DAbundant vernix and lanugo
20.Pielęgniarstwo położniczeTrudny

A pregnant woman tests positive for hepatitis B surface antigen. What should the nurse expect for the newborn?

  1. ANo treatment until the baby is 6 months old
  2. BA caesarean birth to prevent all transmission
  3. CHepatitis B vaccine within hours of birth, often with immunoglobulin
  4. DFormula feeding only, because breastfeeding is contraindicated
21.Pielęgniarstwo pediatryczneŚredni

Why should a child with rubella avoid contact with pregnant women?

  1. ARubella causes pregnant women to go into labour early
  2. BRubella in early pregnancy can cause serious birth defects
  3. CThe child may catch a pregnancy-related infection
  4. DPregnant women always develop severe pneumonia if they catch rubella
22.Pielęgniarstwo pediatryczneTrudny

The nurse has taught a parent about treating head lice. Which statement shows a need for further teaching?

  1. A"After one treatment, I won't need to check her hair again."
  2. B"I'll use a fine-toothed comb on wet hair to find lice."
  3. C"Lice can spread when children's heads touch."
  4. D"I'll check everyone else in the family for lice as well."
23.Pielęgniarstwo psychiatryczneŚredni

How does repetitive transcranial magnetic stimulation (rTMS) differ from ECT?

  1. AIt uses magnetic pulses on the scalp while the patient is awake, without causing a seizure
  2. BIt involves surgically implanting electrodes deep in the brain under anaesthetic
  3. CIt needs a general anaesthetic and causes a seizure, like ECT
  4. DIt is given as a daily tablet that contains tiny magnetic particles
24.Pielęgniarstwo psychiatryczneTrudny

A man whose wife died a month ago is rude and angry with the nurses about small things. What is the best understanding of his behaviour?

  1. AHe has antisocial personality disorder that was not noticed before
  2. BHis anger may be part of grief, displaced onto staff, so she should not take it personally
  3. CHe does not care about his wife's death and is using it as an excuse to be rude
  4. DHe should be told that his behaviour is unacceptable and that visits will be stopped
25.Obliczenia pielęgniarskie i przeliczanie jednostekŚredni
5 lb 14 oz? kg1 lb = 16 oz1 kg = 2,2 lb

Ćwiczenie (wymyślone wartości, nie stanowią wskazówek klinicznych). Noworodek waży 5 lb 14 oz. Używając 1 lb = 16 oz i 1 kg = 2,2 lb, oblicz masę m w kilogramach. Zaokrąglij do dwóch miejsc po przecinku.

5 lb 14 oz1 lb = 16 oz1 kg = 2,2 lb
m = kg
26.Obliczenia pielęgniarskie i przeliczanie jednostekTrudny
6 fl oz? mL1½ szklanek? mL3 tbsp? mL1 tsp? mLΣ = ? mL

Ćwiczenie (wymyślone wartości, nie stanowią wskazówek klinicznych). W czasie dyżuru pacjent przyjmuje 6 fl oz z sok, 1½ szklanek z herbata, 3 tbsp z płynny suplement, 1 tsp z syrop na kaszel. Używając podanych odpowiedników, oblicz łączne przyjęcie doustne V w mL.

1 fl oz = 30 mL1 szklanka = 8 fl oz = 240 mL1 tbsp = 15 mL1 tsp = 5 mL
V = mL
27.Obliczanie dawekŚredni
80 kg30 mg/kg/dobę2× na dobęD = ? mg

Pacjent waży 80 kg. Zlecona dawka to 30 mg/kg na dobę, podzielona na 2 równe dawki. Ile miligramów D podaje się w jednej dawce?

80 kg30 mg/kg/dobę2× na dobę
D = mg
28.Obliczanie dawekTrudny
32 kg131 cmBSA = √(h·w/3600)25 mg/m²D = ? mg

Pacjent ma 131 cm wzrostu i waży 32 kg. Zlecono 25 mg/m². Korzystając ze wzoru Mostellera BSA = √(wzrost (cm) × masa ciała (kg)/3600), wyznacz dawkę D w mg.

131 cm32 kg25 mg/m²
D = mg
29.Szybkość wlewów dożylnychŚredni
V = ?15 gtt/mL40 gtt/min12 h

Wlew kapie z szybkością 40 gtt/min przez zestaw o 15 gtt/mL. Ile mililitrów V otrzyma pacjent w ciągu 12 godzin?

40 gtt/min15 gtt/mL12 h
V = mL
30.Szybkość wlewów dożylnychTrudny
1000 mg250 mL60 gtt/mL120 mg/h? gtt/min

1000 mg leku rozcieńczono w 250 mL i podaje się grawitacyjnie przez zestaw o 60 gtt/mL. Zlecono 120 mg na godzinę. Wyznacz szybkość kapania R w kroplach na minutę.

1000 mg/250 mL120 mg/h60 gtt/mL
R = gtt/min
31.Dawkowanie w pediatrii i intensywnej terapiiŚredni
25 000 szt.500 mLheparin? mL/h87 kg15 szt./kg/h

Ćwiczenie (wymyślone wartości, nie stanowią wskazówek klinicznych). Worek zawiera 25 000 jednostek heparyny w 500 mL. Zlecenie to 15 jednostek/kg/h dla pacjenta o masie ciała 87 kg. Jaką prędkość R ustawiasz na pompie, w mL/h? Zaokrąglij do jednego miejsca po przecinku.

25 000 szt./500 mL15 szt./kg/h87 kg
R = mL/h
32.Dawkowanie w pediatrii i intensywnej terapiiTrudny
25 mg250 mLnitroglycerin? mL/h83 kg5 mcg/min

Ćwiczenie (wymyślone wartości, nie stanowią wskazówek klinicznych). Pacjent o masie ciała 83 kg ma zlecony nitroglycerin w dawce 5 mcg/min. Worek zawiera 25 mg w 250 mL. Wyznacz prędkość pompy R w mL/h. Zaokrąglij do jednego miejsca po przecinku.

25 mg/250 mL5 mcg/min83 kg
R = mL/h
33.Płyny dożylne i bilans płynówŚredni
PrzyjęteWydalonezmiana 8-godzinnazupa180 mLherbata150 mLwoda350 mLWlew dożylny60 mL/h × 8 hantybiotyk dożylnie1 × 50 mLmocz475 mLmocz425 mLmocz475 mLdren z rany130 mLwymiociny250 mL

Ćwiczenie (wymyślone wartości, nie stanowią wskazówek klinicznych). Karta pokazuje płyny przyjęte i wydalone przez pacjenta podczas jednej 8-godzinnej zmiany. Wlew dożylny płynął z podaną prędkością przez całą zmianę. Wyznacz sumę płynów przyjętych I w mL.

zupa: 180 mLherbata: 150 mLwoda: 350 mLWlew dożylny: 60 mL/h × 8 hantybiotyk dożylnie: 1 × 50 mL
I = mL
34.Płyny dożylne i bilans płynówTrudny
500 mL→ 50 mL/hstart 14:00trazem​ = ? h80 mL/h × 4 h

Ćwiczenie (wymyślone wartości, nie stanowią wskazówek klinicznych). Wlew 500 mL rozpoczyna się o 14:00 z prędkością 80 mL/h. Po 4 godzinach prędkość zmienia się na 50 mL/h i nie jest już zmieniana. Po ilu godzinach t od rozpoczęcia worek będzie pusty? Zaokrąglij do jednego miejsca po przecinku.

500 mL80 mL/h · 4 h50 mL/h
t = h
35.Skale oceny klinicznejŚredni
H? / 25+D? / 15+Aid? / 30+IV? / 20+G? / 20+MS? / 15Σ?

Ćwiczenie (wymyślone wartości, nie stanowią wskazówek klinicznych). Pacjent z zadania jest oceniany w skali Morse’a: upadki w wywiadzie w ciągu ostatnich 3 miesięcy: nie; diagnoza dodatkowa: nie; pomoc w poruszaniu się: brak, leżenie w łóżku lub pomoc pielęgniarki; terapia dożylna lub wkłucie zamknięte: tak; chód: słaby; stan psychiczny: zna swoje ograniczenia. Oblicz sumę w skali Morse’a MFS.

0–125
MFS =
36.Skale oceny klinicznejTrudny
brak ryzykaniewielkie ryzykoumiarkowane ryzykowysokie ryzykobardzo wysokie ryzyko

Ćwiczenie (wymyślone wartości, nie stanowią wskazówek klinicznych). Pacjent z zadania jest oceniany w skali Braden: percepcja sensoryczna: całkowicie ograniczona; wilgotność: rzadko wilgotna; aktywność: siedzi na krześle; ruchomość: bez ograniczeń; odżywianie: prawdopodobnie niewystarczające; tarcie i przesuwanie: problem. Użyj przedziałów 19–23 brak ryzyka, 15–18 niewielkie, 13–14 umiarkowane, 10–12 wysokie i 9 lub mniej bardzo wysokie. Kliknij poziom ryzyka.

  1. 1brak ryzyka
  2. 2niewielkie ryzyko
  3. 3umiarkowane ryzyko
  4. 4wysokie ryzyko
  5. 5bardzo wysokie ryzyko
37.Interpretacja gazometrii krwi tętniczejŚredni
pH7,357,457,29PaCO₂mmHg354526HCO₃⁻mmol/L222612niewyrównaneczęściowo wyrównanecałkowicie wyrównane

Gazometria krwi tętniczej do ćwiczeń pokazuje pH 7,29, PaCO₂ 26 mmHg (3,5 kPa) oraz HCO₃⁻ 12 mmol/L. Zaburzeniem pierwotnym jest kwasica metaboliczna. W jakim stopniu jest wyrównane? Kliknij odpowiedź.

pH 7,29PaCO₂ 26 mmHg (3,5 kPa)HCO₃⁻ 12 mmol/L
  1. 1niewyrównane
  2. 2częściowo wyrównane
  3. 3całkowicie wyrównane
38.Interpretacja gazometrii krwi tętniczejTrudny

Wartości do ćwiczeń: Na⁺ 135, Cl⁻ 111, HCO₃⁻ 12 mmol/L i albumina 18 g/L. Znajdź lukę anionową skorygowaną o albuminy AGc = AG + 0,25·(40 − albumina).

Na⁺ 135 mmol/LCl⁻ 111 mmol/LHCO₃⁻ 12 mmol/Lalbumina 18 g/L
AGc = mmol/L
39.Interpretacja zapisu rytmu EKGŚredni
II25 mm/s · 10 mm/mVprawidłowy rytm zatokowytrzepotanie przedsionków, przewodzenie 3:1trzepotanie przedsionków, przewodzenie 2:1migotanie przedsionków

Zinterpretuj ten zapis rytmu w odprowadzeniu II. Jaki to rytm? Kliknij odpowiedź.

odprowadzenie II, 25 mm/s, 10 mm/mV1 mała kratka = 0,04 s, 1 duża kratka = 0,20 sdługość zapisu 6 s
  1. 1prawidłowy rytm zatokowy
  2. 2trzepotanie przedsionków, przewodzenie 3:1
  3. 3trzepotanie przedsionków, przewodzenie 2:1
  4. 4migotanie przedsionków
40.Interpretacja zapisu rytmu EKGTrudny
II25 mm/s · 10 mm/mVnatychmiastowa defibrylacjastymulacja przezskórnaCPR (rytm niepodlegający defibrylacji)kardiowersja zsynchronizowana

Pacjent bez wyczuwalnego tętna ma na monitorze ten zorganizowany rytm (aktywność elektryczna bez tętna). Jakie leczenie wskazują dla niego wytyczne resuscytacji dorosłych? Kliknij swoją odpowiedź.

odprowadzenie II, 25 mm/s, 10 mm/mV1 mała kratka = 0,04 s, 1 duża kratka = 0,20 sdługość zapisu 6 s
  1. 1natychmiastowa defibrylacja
  2. 2stymulacja przezskórna
  3. 3CPR (rytm niepodlegający defibrylacji)
  4. 4kardiowersja zsynchronizowana

3Roztwory

1.Podstawy pielęgniarstwa

Odpowiedź: A · Secondary intention

Dlaczego to jest odpowiedź

Wounds with tissue loss that cannot be closed heal by secondary intention, with granulation filling the wound and more scarring. Tertiary (delayed primary) closure is when a wound is left open first and closed later.

Odpowiedź

A · Secondary intention
2.Podstawy pielęgniarstwa

Odpowiedź: C · Not start CPR, note the time, inform the team and support the family

Dlaczego to jest odpowiedź

CPR is not attempted when a valid DNACPR decision applies. The nurse notes the time, follows local policy for verifying death, informs the medical team and supports the family.

Odpowiedź

C · Not start CPR, note the time, inform the team and support the family
3.Kontrola zakażeń i bezpieczeństwo pacjenta

Odpowiedź: A · Atropine and pralidoxime

Dlaczego to jest odpowiedź

Nerve agents inhibit acetylcholinesterase, causing excess acetylcholine. Atropine blocks muscarinic effects such as secretions and bradycardia, and pralidoxime helps to reactivate the enzyme.

Odpowiedź

A · Atropine and pralidoxime
4.Kontrola zakażeń i bezpieczeństwo pacjenta

Odpowiedź: D · Tell the surgeon and team, search for the item, and image the patient per policy if it is not found

Dlaczego to jest odpowiedź

A count discrepancy is reported to the whole team at once. Closure waits while the field, wound and room are searched, and an x-ray is taken per policy if the item is still missing.

Odpowiedź

D · Tell the surgeon and team, search for the item, and image the patient per policy if it is not found
5.Ustalanie priorytetów i delegowanie

Odpowiedź: A · Stop the infusion and remove the cannula

Dlaczego to jest odpowiedź

A cool, pale, swollen site suggests infiltration. The nurse stops the infusion, removes the cannula, elevates the limb and restarts the IV at another site as needed.

Odpowiedź

A · Stop the infusion and remove the cannula
6.Ustalanie priorytetów i delegowanie

Odpowiedź: C · Disseminated intravascular coagulation (DIC)

Dlaczego to jest odpowiedź

In DIC, widespread clotting uses up platelets and clotting factors, causing bleeding from many sites. It is a serious complication of sepsis that needs urgent escalation.

Odpowiedź

C · Disseminated intravascular coagulation (DIC)
7.Pielęgniarstwo kliniczne

Odpowiedź: B · To reduce the risk of stroke from clots in the atria

Dlaczego to jest odpowiedź

In AF the atria do not contract effectively, so blood can pool and clot, especially in the left atrial appendage. A clot can travel to the brain, so anticoagulation reduces stroke risk.

Odpowiedź

B · To reduce the risk of stroke from clots in the atria
8.Pielęgniarstwo kliniczne

Odpowiedź: A · "I can take aspirin if I get a headache."

Dlaczego to jest odpowiedź

Aspirin and other NSAIDs increase the bleeding risk with warfarin, so patients should ask before taking any new medicine. Paracetamol (acetaminophen) is usually the safer choice for simple pain.

Odpowiedź

A · "I can take aspirin if I get a headache."
9.Wartości laboratoryjne i elektrolity

Odpowiedź: B · About every hour

Dlaczego to jest odpowiedź

IV insulin acts quickly and has a short half-life, so glucose is usually checked hourly (or as the protocol specifies) and the rate adjusted. This reduces the risk of hypoglycemia and keeps glucose in the target range.

Odpowiedź

B · About every hour
10.Wartości laboratoryjne i elektrolity

Odpowiedź: A · A sample taken from the wrong patient

Dlaczego to jest odpowiedź

A sudden large change with no clinical change suggests a specimen error, such as wrong blood in the tube or dilution with IV fluid. The nurse assesses the patient, informs the provider and arranges a repeat sample with careful identification, while staying alert for true bleeding.

Odpowiedź

A · A sample taken from the wrong patient
11.Farmakologia

Odpowiedź: A · Szpilkowate źrenice

Dlaczego to jest odpowiedź

Zatrucie opioidami klasycznie powoduje szpilkowate źrenice, wolny lub płytki oddech i obniżoną świadomość. Nalokson odwraca te objawy.

Odpowiedź

A · Szpilkowate źrenice
12.Farmakologia

Odpowiedź: D · Tell the surgical team, as the supplements can increase bleeding

Dlaczego to jest odpowiedź

Ginkgo and garlic may impair platelet function and add to warfarin's bleeding risk. The team needs a full list of supplements so it can plan, and the patient should not change warfarin without advice.

Odpowiedź

D · Tell the surgical team, as the supplements can increase bleeding
13.Choroby wewnętrzne i chirurgiczne: układ krążenia i oddechowy

Odpowiedź: D · They block the platelet ADP (P2Y12) receptor

Dlaczego to jest odpowiedź

Clopidogrel, prasugrel and ticagrelor block the P2Y12 ADP receptor on platelets, reducing aggregation. With aspirin, they form dual antiplatelet therapy after acute coronary syndromes and stents. Warfarin inhibits vitamin K-dependent factors; dabigatran inhibits thrombin.

Odpowiedź

D · They block the platelet ADP (P2Y12) receptor
14.Choroby wewnętrzne i chirurgiczne: układ krążenia i oddechowy

Odpowiedź: C · Early haemorrhagic shock is likely, so escalate urgently

Dlaczego to jest odpowiedź

Rising heart rate, restlessness, pallor and visible bleeding are signs of compensated haemorrhagic shock. Waiting for hypotension delays treatment. The nurse escalates urgently, gives oxygen, ensures IV access and anticipates bloods, fluids or blood products and surgical review.

Odpowiedź

C · Early haemorrhagic shock is likely, so escalate urgently
15.Choroby wewnętrzne i chirurgiczne: neurologia, endokrynologia i nerki

Odpowiedź: A · Press firmly on the site with clean gauze

Dlaczego to jest odpowiedź

Firm, direct pressure with clean gauze or a dressing is applied to the site. A tourniquet could clot the fistula. If bleeding does not stop, the patient calls emergency services, because fistula bleeding can be heavy.

Odpowiedź

A · Press firmly on the site with clean gauze
16.Choroby wewnętrzne i chirurgiczne: neurologia, endokrynologia i nerki

Odpowiedź: B · Aspirin

Dlaczego to jest odpowiedź

Aspirin (salicylates) displaces thyroid hormone from binding proteins, raising free hormone levels. Paracetamol (acetaminophen) and external cooling are used instead, together with treatment for the storm itself.

Odpowiedź

B · Aspirin
17.Choroby wewnętrzne i chirurgiczne: przewód pokarmowy, okres okołooperacyjny i onkologia

Odpowiedź: C · Left lower abdominal pain, fever and a raised CRP

Dlaczego to jest odpowiedź

Diverticulitis usually causes left iliac fossa pain and tenderness with fever, raised inflammatory markers and a change in bowel habit. CT confirms the diagnosis and shows complications such as abscess.

Odpowiedź

C · Left lower abdominal pain, fever and a raised CRP
18.Choroby wewnętrzne i chirurgiczne: przewód pokarmowy, okres okołooperacyjny i onkologia

Odpowiedź: A · Use long-handled forceps to put it in the lead container; report it

Dlaczego to jest odpowiedź

A dislodged source is picked up with long-handled forceps and placed in the shielded container kept in the room. The radiation safety officer and team are informed, following local policy.

Odpowiedź

A · Use long-handled forceps to put it in the lead container; report it
19.Pielęgniarstwo położnicze

Odpowiedź: C · A single palmar crease and low tone

Dlaczego to jest odpowiedź

Features of Down syndrome include hypotonia, upslanting palpebral fissures, a flat nasal bridge, a single palmar crease and a gap between the first and second toes. Heart defects are common, so an echocardiogram is arranged.

Odpowiedź

C · A single palmar crease and low tone
20.Pielęgniarstwo położnicze

Odpowiedź: C · Hepatitis B vaccine within hours of birth, often with immunoglobulin

Dlaczego to jest odpowiedź

Babies of HBsAg-positive mothers get a first dose of hepatitis B vaccine soon after birth. In the US, all of them also receive hepatitis B immunoglobulin (HBIG) within 12 hours; in the UK, the vaccine is given within 24 hours and HBIG is added when the mother is highly infectious (for example HBeAg-positive or with a high viral load). Breastfeeding is not contraindicated, and the vaccine series is completed later.

Odpowiedź

C · Hepatitis B vaccine within hours of birth, often with immunoglobulin
21.Pielęgniarstwo pediatryczne

Odpowiedź: B · Rubella in early pregnancy can cause serious birth defects

Dlaczego to jest odpowiedź

Congenital rubella syndrome can cause deafness, eye defects such as cataracts, heart defects and developmental problems, especially when infection occurs early in pregnancy. MMR vaccination protects against this.

Odpowiedź

B · Rubella in early pregnancy can cause serious birth defects
22.Pielęgniarstwo pediatryczne

Odpowiedź: A · "After one treatment, I won't need to check her hair again."

Dlaczego to jest odpowiedź

Many treatments do not kill all eggs, so a second application or repeated wet combing over about two weeks is usually needed, with checks afterwards. Checking family members and wet combing are correct.

Odpowiedź

A · "After one treatment, I won't need to check her hair again."
23.Pielęgniarstwo psychiatryczne

Odpowiedź: A · It uses magnetic pulses on the scalp while the patient is awake, without causing a seizure

Dlaczego to jest odpowiedź

rTMS stimulates specific brain areas with a magnetic coil held on the head. It does not need anaesthesia or cause a seizure and is used for depression that has not responded to medicines.

Odpowiedź

A · It uses magnetic pulses on the scalp while the patient is awake, without causing a seizure
24.Pielęgniarstwo psychiatryczne

Odpowiedź: B · His anger may be part of grief, displaced onto staff, so she should not take it personally

Dlaczego to jest odpowiedź

Anger is a common part of grief and may be directed at staff who are safer targets. The nurse responds calmly, sets limits if needed and invites him to talk about his loss.

Odpowiedź

B · His anger may be part of grief, displaced onto staff, so she should not take it personally
25.Obliczenia pielęgniarskie i przeliczanie jednostek

Odpowiedź: m = 2,67 kg

Miary domowe i masa: w egzaminach pielęgniarskich używa się zaokrąglonych odpowiedników: 1 łyżeczka (tsp) = 5 mL, 1 łyżka stołowa (tbsp) = 15 mL = 3 łyżeczki, 1 uncja płynu (fl oz) = 30 mL = 2 łyżki, a 1 szklanka = 8 fl oz = 240 mL. Dla masy: 1 kg = 2,2 lb i 1 lb = 16 oz; dla długości: 1 cal = 2,54 cm. Ułóż przeliczenie tak, aby niechciana jednostka się skróciła.

Uncje na funty

14 oz/16 = 0,875 lb
5 + 0,875 = 5,875 lb

Funty na kilogramy

m = 5,875/2,2 = 2,67 kg

Odpowiedź

m = 2,67 kg
26.Obliczenia pielęgniarskie i przeliczanie jednostek

Odpowiedź: V = 590 mL

Miary domowe i masa: w egzaminach pielęgniarskich używa się zaokrąglonych odpowiedników: 1 łyżeczka (tsp) = 5 mL, 1 łyżka stołowa (tbsp) = 15 mL = 3 łyżeczki, 1 uncja płynu (fl oz) = 30 mL = 2 łyżki, a 1 szklanka = 8 fl oz = 240 mL. Dla masy: 1 kg = 2,2 lb i 1 lb = 16 oz; dla długości: 1 cal = 2,54 cm. Ułóż przeliczenie tak, aby niechciana jednostka się skróciła.

Każda pozycja w mL

6 fl oz = 6·30 = 180 mL
1½ szklanek = 1,5·240 = 360 mL
3 tbsp = 3·15 = 45 mL
1 tsp = 1·5 = 5 mL

Dodaj

V = 180 + 360 + 45 + 5 = 590 mL

Odpowiedź

V = 590 mL
27.Obliczanie dawek

Odpowiedź: D = 1200 mg

Obliczanie dawki: ilość do podania to dawka zlecona podzielona przez moc preparatu, razy ilość, w jakiej ta moc występuje: ilość = (dawka zlecona/moc) × objętość. Zawsze ujednolicaj jednostki (najpierw zamień g na mg, mg na µg) i sprawdzaj, czy wynik ma sens.

Łącznie na dobę

30·80 = 2400 mg

Na dawkę

D = 2400/2 = 1200 mg

Odpowiedź

D = 1200 mg
28.Obliczanie dawek

Odpowiedź: D = 26,98 mg

Body-surface-area dosing: many cytotoxic and some paediatric doses are prescribed per square metre of body surface area: dose (mg) = dose per m² × BSA (m²). The Mosteller formula estimates BSA = √(height (cm) × weight (kg)/3600).

Powierzchnia ciała

BSA = √(131·32/3600) = √1,164 = 1,079 m²

Dawka

D = 25·1,079 = 26,98 mg

Odpowiedź

D = 26,98 mg
29.Szybkość wlewów dożylnych

Odpowiedź: V = 1920 mL

Infusion rates: a pump is set in mL/h = volume/time in hours. A gravity drip is counted in drops per minute: gtt/min = volume (mL) × drop factor (gtt/mL)/time (min). The drop factor is printed on the tubing package: macrodrip sets deliver 10, 15 or 20 gtt/mL (blood sets often 10 gtt/mL in the US, 15 in the UK) and microdrip sets 60 gtt/mL. Always use the drop factor the question or package gives.

Szybkość w mL/h

40·60/15 = 160 mL/h

Objętość

V = 160·12 = 1920 mL

Odpowiedź

V = 1920 mL
30.Szybkość wlewów dożylnych

Odpowiedź: R = 30 gtt/min

Dose-based infusions: concentration = amount of drug in the bag/bag volume. Pump rate (mL/h) = dose per hour/concentration, and dose per hour = mL/h × concentration. Convert per-minute doses to per-hour (× 60) and keep the mass units the same (1 g = 1000 mg, 1 mg = 1000 mcg).

Stężenie

1000/250 = 4 mg/mL

Objętość na godzinę

120/4 = 30 mL/h

Szybkość kapania

R = 30·60/60 = 30 gtt/min

Odpowiedź

R = 30 gtt/min
31.Dawkowanie w pediatrii i intensywnej terapii

Odpowiedź: R = 26,1 mL/h

Wlewy heparyny i insuliny: stężenie = jednostki w worku/objętość worka (jednostki/mL). Prędkość pompy (mL/h) = jednostki na godzinę/stężenie, a jednostki na godzinę = mL/h × stężenie. Przy zleceniu zależnym od masy ciała najpierw jednostki/h = jednostki/kg/h × masa ciała. Objętość bolusa = potrzebne jednostki/moc fiolki. Liczby służą wyłącznie do ćwiczeń; przy pacjencie zawsze postępuj zgodnie z lokalnymi procedurami i zlecaj podwójną kontrolę dawek wysokiego ryzyka.

Jednostki na godzinę

15·87 = 1 305 szt./h

Stężenie

25 000/500 = 50 szt./mL

Szybkość pompy

R = 1305/50 = 26,1 mL/h

Odpowiedź

R = 26,1 mL/h
32.Dawkowanie w pediatrii i intensywnej terapii

Odpowiedź: R = 3 mL/h

Wlewy miareczkowane: najpierw wyznacz stężenie w mcg/mL (mg × 1000/mL). Przy zleceniu zależnym od masy ciała mcg/min = mcg/kg/min × masa ciała. Następnie mL/h = mcg/min × 60/stężenie. Licząc wstecz, mcg/kg/min = mL/h × stężenie/(60 × masa ciała). Liczby służą wyłącznie do ćwiczeń; przy pacjencie zawsze postępuj zgodnie z lokalnymi procedurami i zlecaj podwójną kontrolę dawek wysokiego ryzyka.

Stężenie

25 000/250 = 100 mcg/mL

Dawka na godzinę

Zlecenie jest na minutę dla całego pacjenta, więc masa ciała nie jest potrzebna.

5·60 = 300 mcg/h

Szybkość pompy

R = 300/100 = 3 mL/h

Odpowiedź

R = 3 mL/h
33.Płyny dożylne i bilans płynów

Odpowiedź: I = 1210 mL

Płyny przyjęte i wydalone: do przyjętych wlicza się wszystko, co wchodzi (płyny doustne, wlewy dożylne, leki dożylne i przepłukania, żywienie przez zgłębnik); kostki lodu liczą się jako połowa swojej objętości. Do wydalonych wlicza się mocz, drenaże, wymiociny i inne straty. Bilans = suma przyjętych − suma wydalonych; bilans ujemny oznacza stratę netto. Liczby służą wyłącznie do ćwiczeń; przy pacjencie zawsze postępuj zgodnie z lokalnymi procedurami i zlecaj podwójną kontrolę dawek wysokiego ryzyka.

Zsumuj płyny przyjęte

doustnie: 180 + 150 + 350 = 680 mL
Wlew dożylny: 60·8 = 480 mL
antybiotyk dożylnie: 1·50 = 50 mL
I = 1210 mL

Odpowiedź

I = 1210 mL
34.Płyny dożylne i bilans płynów

Odpowiedź: t = 7,6 h

Czas wlewu: czas (h) = objętość do przetoczenia (mL)/prędkość (mL/h); użyj objętości pozostałej w worku, a nie pojemności worka. Przetoczona objętość = prędkość × czas. Godziny dziesiętne zamieniaj na godziny i minuty, mnożąc część ułamkową × 60 (0,5 h = 30 min, a nie 50 min). Liczby służą wyłącznie do ćwiczeń; przy pacjencie zawsze postępuj zgodnie z lokalnymi procedurami i zlecaj podwójną kontrolę dawek wysokiego ryzyka.

Pierwsza część

80·4 = 320 mL
500 − 320 = 180 mL pozostało

Druga część

180/50 = 3,6 h

Czas całkowity

t = 4 + 3,6 = 7,6 h

Odpowiedź

t = 7,6 h

To około 7 h 36 min, więc worek skończy się około 21:36.

35.Skale oceny klinicznej

Odpowiedź: MFS = 30

Skala ryzyka upadku Morse’a: sześć pozycji. Upadki w wywiadzie: nie 0, tak 25. Diagnoza dodatkowa: nie 0, tak 15. Pomoc w poruszaniu się: brak, leżenie w łóżku lub pomoc pielęgniarki 0; kule, laska lub chodzik 15; trzymanie się mebli 30. Terapia dożylna lub wkłucie zamknięte: nie 0, tak 20. Chód: prawidłowy, leżenie w łóżku lub wózek inwalidzki 0; słaby 10; zaburzony 20. Stan psychiczny: zna swoje ograniczenia 0; przecenia lub zapomina o ograniczeniach 15. Suma wynosi od 0 do 125. Punkty odcięcia ryzyka różnią się między szpitalami; często stosuje się 0–24 niskie, 25–44 umiarkowane i 45 lub więcej wysokie.

Oceń każdą pozycję

upadki w wywiadzie w ciągu ostatnich 3 miesięcy: nie → 0
diagnoza dodatkowa: nie → 0
pomoc w poruszaniu się: brak, leżenie w łóżku lub pomoc pielęgniarki → 0
terapia dożylna lub wkłucie zamknięte: tak → 20
chód: słaby → 10
stan psychiczny: zna swoje ograniczenia → 0

Dodaj

Suma w skali Morse’a = 0 + 0 + 0 + 20 + 10 + 0 = 30

Odpowiedź

MFS = 30
36.Skale oceny klinicznej

Odpowiedź: umiarkowane ryzyko

Skala Braden: sześć podskal ryzyka odleżyn. Percepcja sensoryczna, wilgotność, aktywność, ruchomość i odżywianie są oceniane od 1 do 4, od najgorszego poziomu (1) do braku problemu (4); tarcie i przesuwanie od 1 do 3. Suma wynosi od 6 do 23, a niższa suma oznacza wyższe ryzyko. Typowe przedziały: 19–23 brak ryzyka, 15–18 niewielkie ryzyko, 13–14 umiarkowane ryzyko, 10–12 wysokie ryzyko i 9 lub mniej bardzo wysokie ryzyko.

Oceń każdą podskalę

percepcja sensoryczna: całkowicie ograniczona → 1
wilgotność: rzadko wilgotna → 4
aktywność: siedzi na krześle → 2
ruchomość: bez ograniczeń → 4
odżywianie: prawdopodobnie niewystarczające → 2
tarcie i przesuwanie: problem → 1

Dodaj

Suma w skali Braden = 1 + 4 + 2 + 4 + 2 + 1 = 14

Poziom ryzyka

14 → umiarkowane ryzyko

Odpowiedź

umiarkowane ryzyko
37.Interpretacja gazometrii krwi tętniczej

Odpowiedź: częściowo wyrównane

Czytanie gazometrii (ROME): najpierw pH: poniżej 7,35 to kwasica krwi, powyżej 7,45 zasadowica krwi. Potem znajdź wartość, która to tłumaczy. PaCO₂ (norma 35–45 mmHg, 4,7–6,0 kPa) to część oddechowa i w zaburzeniu oddechowym zmienia się odwrotnie do pH; HCO₃⁻ (norma 22–26 mmol/L) to część metaboliczna i zmienia się w tym samym kierunku co pH (ROME: Respiratory Opposite, Metabolic Equal). Druga wartość pokazuje wyrównanie: prawidłowa oznacza brak wyrównania; nieprawidłowa w kierunku, który przywraca pH, gdy pH jest nadal nieprawidłowe, oznacza wyrównanie częściowe; prawidłowe pH przy obu wartościach nieprawidłowych oznacza wyrównanie całkowite. Zakresy różnią się nieco między laboratoriami; to wartości do ćwiczeń.

ROME, wartość po wartości

pH 7,29: kwasica krwi (poniżej 7,35)
PaCO₂ 26 mmHg: niski (35–45)
HCO₃⁻ 12 mmol/L: niski (22–26)

Wyrównanie

częściowo wyrównane

Odpowiedź

częściowo wyrównane
38.Interpretacja gazometrii krwi tętniczej

Odpowiedź: AGc = 17,5 mmol/L

Oczekiwana kompensacja: w kwasicy metabolicznej wzór Wintera przewiduje PaCO₂ = 1,5·HCO₃⁻ + 8 ± 2 mmHg; zmierzona wartość powyżej tego zakresu wskazuje na dodatkową kwasicę oddechową, a poniżej na dodatkową zasadowicę oddechową. Luka anionowa AG = Na⁺ − (Cl⁻ + HCO₃⁻), prawidłowo około 8–12 mmol/L, odróżnia kwasicę metaboliczną z podwyższoną luką od kwasicy z prawidłową luką; niskie stężenie albumin maskuje podwyższoną lukę (dodaj 2,5 na każdy g/dL, o który albuminy są poniżej 4,0). Współczynnik delta (AG − 12)/(24 − HCO₃⁻) w przedziale od około 0,8 do 2 odpowiada czystej kwasicy z podwyższoną luką (niektóre podręczniki przyjmują 1 zamiast 0,8), wartość niższa dodatkowej kwasicy z prawidłową luką, a wartość powyżej 2 dodatkowej zasadowicy metabolicznej.

Luka anionowa

AG = 135 − (111 + 12) = 12

Korekta na albuminy

12 + 0,25·(40 − 18) = 17,5 mmol/L

Odpowiedź

AGc = 17,5 mmol/L

Powyżej około 12 po korekcie: duża luka anionowa.

39.Interpretacja zapisu rytmu EKG

Odpowiedź: trzepotanie przedsionków, przewodzenie 3:1

Kryteria rytmów (odprowadzenie II): rytm zatokowy ma dodatni załamek P przed każdym zespołem QRS, stały odstęp PR 0,12–0,20 s i wąski zespół QRS: prawidłowy rytm zatokowy 60–100/min, bradykardia zatokowa poniżej 60, tachykardia zatokowa powyżej 100. Migotanie przedsionków: brak załamków P, falująca linia podstawowa i całkowicie nieregularny odstęp R–R. Trzepotanie przedsionków: fale trzepotania o kształcie zębów piły z częstością około 250–350/min i stałym stosunkiem przewodzenia, np. 2:1 lub 4:1. Blok AV I stopnia: rytm zatokowy ze stałym odstępem PR powyżej 0,20 s. Rytm węzłowy: wąski zespół QRS z częstością 40–60/min i nieobecnymi lub odwróconymi załamkami P (PR poniżej 0,12 s lub P po zespole QRS). PVC to przedwczesny, szeroki (0,12 s lub więcej), dziwaczny zespół QRS bez załamka P, z załamkiem T skierowanym w przeciwną stronę i zwykle z pełną przerwą wyrównawczą; w bigeminii co drugie pobudzenie jest PVC.

Pięć kroków

1. Częstość: R–R = 15 małych kratek, 1500 ÷ 15 ≈ 100 na minutę.
2. Rytm: regularny, każdy odstęp R–R wynosi 0,60 s.
3. Załamki P: brak; regularne fale trzepotania o kształcie zębów piły co 0,20 s (300 na minutę), 3 na każdy zespół QRS.
4. Odstęp PR: nie da się zmierzyć.
5. QRS: 0,06 s, wąski (poniżej 0,12 s).

Interpretacja

trzepotanie przedsionków, przewodzenie 3:1

Odpowiedź

trzepotanie przedsionków, przewodzenie 3:1
40.Interpretacja zapisu rytmu EKG

Odpowiedź: CPR (rytm niepodlegający defibrylacji)

Aktywność elektryczna bez tętna (PEA): PEA nie widać na zapisie. Monitor pokazuje zorganizowaną aktywność elektryczną (rytm inny niż VF, VT czy asystolia), ale pacjent nie ma wyczuwalnego tętna, więc rozpoznaje się ją, badając pacjenta. W wytycznych resuscytacji dorosłych PEA i asystolia to rytmy zatrzymania krążenia niepodlegające defibrylacji: wysokiej jakości CPR, adrenalina jak najszybciej i poszukiwanie odwracalnych przyczyn (4H i 4T, takich jak hipowolemia, hipoksja, odma prężna i tamponada serca). VF i VT bez tętna to rytmy podlegające defibrylacji.

Co pokazuje zapis

1. Częstość: R–R = 14 małych kratek, 1500 ÷ 14 ≈ 107 na minutę.
2. Rytm: regularny, każdy odstęp R–R wynosi 0,56 s.
3. Załamki P: dodatnie, po jednym przed każdym zespołem QRS, wszystkie takie same.
4. Odstęp PR: 0,14 s, stały, w granicach 0,12–0,20 s.
5. QRS: 0,08 s, wąski (poniżej 0,12 s).
tachykardia zatokowa

Co pokazuje pacjent

brak tętna mimo zorganizowanej aktywności elektrycznej: aktywność elektryczna bez tętna (PEA), rytm zatrzymania krążenia niepodlegający defibrylacji

Odpowiedź

CPR (rytm niepodlegający defibrylacji)

Odpowiedź

CPR (rytm niepodlegający defibrylacji)

PEA rozpoznaje się przy pacjencie, nigdy wyłącznie z zapisu. To ćwiczenie egzaminacyjne, nie wskazówka kliniczna.

To niezależne materiały do ćwiczeń. ExamProblems nie jest powiązane z organizacją przeprowadzającą ten egzamin ani przez nią rekomendowane, a nazwa egzaminu służy wyłącznie do opisu treści. NCLEX®, NCLEX-RN® and NCLEX-PN® są znakami towarowymi the National Council of State Boards of Nursing, Inc. (NCSBN), organizacji niezwiązanej z ExamProblems, która go nie popiera i nie odpowiada za jego poprawność.

ExamProblems · examproblems.com/courses/nclex-rn-practice-questions