Pytania ćwiczeniowe w stylu NCLEX (RN): zestaw na powtórkę

Wzory, najważniejsze kroki metod dla każdego tematu i 40 zadań do ćwiczenia, z pełnymi rozwiązaniami na końcu.

Nowe zadaniaWróć do przedmiotu

W oknie drukowania wybierz „Zapisz jako PDF”, aby zachować kopię na swoim urządzeniu.

1Wzory i metody

Kontrola zakażeń i bezpieczeństwo pacjenta

Metoda

  1. Zacznij od standardowych środków ostrożności u każdego pacjenta: higiena rąk, środki ochrony indywidualnej odpowiednie do spodziewanej ekspozycji, bezpieczne postępowanie z ostrymi narzędziami.
  2. Dodaj środki ostrożności zależnie od drogi szerzenia: kontaktowe (fartuch, rękawiczki), kropelkowe (maseczka chirurgiczna), powietrzne (N95, pokój z ujemnym ciśnieniem).
  3. Utrzymuj sterylne przedmioty sterylnymi: jeśli masz wątpliwości, nie są sterylne; wymień, nigdy nie wycieraj.
  4. Zapobiegaj szkodom w otoczeniu: środki zapobiegania upadkom, przymus bezpośredni tylko w ostateczności, RACE i PASS w pożarze.
  5. Sprawdź zasady podawania leków, dwa identyfikatory i dodatkowe zabezpieczenia dla leków wysokiego ryzyka; zgłaszaj błędy i zdarzenia niemal błędne (near miss).

Ustalanie priorytetów i delegowanie

Metoda

  1. Zapytaj, co najszybciej zaszkodzi pacjentowi, jeśli nic się nie zrobi.
  2. Zastosuj ABC (C-A-B w zatrzymaniu krążenia), a następnie hierarchię Maslowa: potrzeby fizjologiczne przed bezpieczeństwem, bezpieczeństwo przed potrzebami psychologicznymi.
  3. Porównaj opcje: ostre przed przewlekłym, niestabilne przed stabilnym, nieoczekiwane przed oczekiwanym, ogólnoustrojowe przed miejscowym, i porównaj każdy objaw ze stanem wyjściowym pacjenta.
  4. Oceń, zanim zadziałasz, chyba że to stan nagły; wtedy wybierz krok, od którego zależą pozostałe.
  5. Przy delegowaniu sprawdź pięć zasad: zadanie, okoliczności, osoba, polecenia i nadzór. Ocena, edukacja i ewaluacja pozostają przy pielęgniarce (RN).

Wartości laboratoryjne i elektrolity

Metoda

  1. Porównaj wartość z zakresem referencyjnym laboratorium, a następnie ze stanem wyjściowym i trendem pacjenta.
  2. Sprawdź próbkę: hemoliza, opóźnienie lub krew pobrana w pobliżu wlewu dożylnego mogą dać fałszywe wyniki.
  3. Powiąż wartość z typowymi objawami oraz z lekami i stanami, które ją powodują.
  4. Szukaj interakcji: niski potas lub magnez zwiększa toksyczność digoksyny; odwodnienie zwiększa stężenie litu.
  5. Działaj dla pacjenta: oceń, wstrzymaj lek, jeśli stężenie jest niebezpieczne, powtórz na głos wartości krytyczne i poinformuj osobę zlecającą.

Choroby wewnętrzne i chirurgiczne: układ krążenia i oddechowy

Metoda

  1. Nazwij problem: niewydolność pompy, zamknięta tętnica, rytm serca, zakrzep, zwężenie dróg oddechowych, zakażenie albo problem z urządzeniem.
  2. Najpierw sprawdź objawy zagrożenia: hipoksję, hipotensję, ból w klatce piersiowej, nowe splątanie, zimną kończynę bez tętna.
  3. Dopasuj tlen do pacjenta: 94–98% u większości, 88–92% u osób zagrożonych retencją CO₂.
  4. Połącz każdy lek z jego badaniem i ryzykiem: warfaryna i INR, heparyna i aPTT oraz płytki krwi, diuretyki i potas.
  5. Wybierz bezpieczne pierwsze działanie, następnie eskaluj i oceń ponownie.

Choroby wewnętrzne i chirurgiczne: neurologia, endokrynologia i nerki

Metoda

  1. Sprawdź glikemię u każdego pacjenta z nowym splątaniem, osłabieniem lub napadem drgawek.
  2. Traktuj poziom świadomości jako najwcześniejszy sygnał ostrzegawczy problemów z mózgiem; źrenice i triada Cushinga pojawiają się późno.
  3. W stanach nagłych w cukrzycy odróżnij DKA (ketony, kwasica) od HHS (bardzo wysoka osmolalność, odwodnienie); najpierw podaj płyny.
  4. Przy zaburzeniach sodu i wody ustal, czy ADH jest w nadmiarze (SIADH), czy go brakuje (moczówka prosta), a przewlekłe zmiany koryguj powoli.
  5. Przy problemach z nerkami przypisz przyczynę do przednerkowej, wewnątrznerkowej lub pozanerkowej i obserwuj potas oraz płyny.

Choroby wewnętrzne i chirurgiczne: przewód pokarmowy, okres okołooperacyjny i onkologia

Metoda

  1. Zapytaj, co może być ukryte: krwawienie wewnętrzne, zakażenie bez gorączki, hipowentylacja przy prawidłowym SpO₂.
  2. Wykorzystaj czas, jaki upłynął po operacji, aby zawęzić powikłania: krwawienie w ciągu godzin, problemy z klatką piersiową w ciągu dni, problemy z raną i przeciek później.
  3. Przy bólu oceń go, zastosuj analgezję multimodalną, oceń ponownie i monitoruj sedację przy każdym opioidzie.
  4. U chorych na raka każdą chorobę w okresie nadiru traktuj jak sepsę neutropeniczną i poznaj stany nagłe w onkologii.
  5. Przy oparzeniach licz tylko obszary częściowej i pełnej grubości skóry, zacznij odliczanie wg Parklanda od chwili oparzenia i dostosowuj płyny do diurezy.

Pielęgniarstwo położnicze

Metoda

  1. Umieść kobietę w czasie: tydzień ciąży, okres porodu lub doba po porodzie, i zdecyduj, co jest w tym momencie prawidłowe.
  2. Szukaj pacjenta w niebezpieczeństwie: matki, płodu lub noworodka, albo kilku z nich naraz.
  3. Połącz objaw z przyczyną: VEAL CHOP dla deceleracji, cztery T dla krwawienia, BUBBLE-HE po porodzie.
  4. Najpierw wybierz działanie, które poprawia przepływ krwi i dotlenienie (ułożenie na boku, wstrzymanie oksytocyny, masaż dna macicy), potem eskaluj.

Pielęgniarstwo pediatryczne

Metoda

  1. Najpierw zanotuj wiek dziecka: od niego zależą prawidłowe parametry życiowe, kamienie milowe rozwoju i właściwa skala bólu.
  2. Oceń drożność dróg oddechowych, oddychanie i krążenie, pamiętając, że dzieci się kompensują, a potem szybko się pogarszają.
  3. Dopasuj działanie do etapu rozwoju i włącz rodzinę.
  4. Sprawdź, czy odpowiedź jest bezpieczna dla dziecka: dawka zależna od masy ciała, bez aspiryny w chorobie wirusowej, bez kodeiny poniżej 12. roku życia.

Pielęgniarstwo psychiatryczne

Metoda

  1. Ustal, czy istnieje bezpośrednie zagrożenie: samobójstwo, przemoc, stan nagły związany z lekami lub choroba somatyczna.
  2. Najpierw działaj na rzecz bezpieczeństwa: obserwuj, usuń środki, deeskaluj, odstaw szkodliwy lek, wezwij pomoc.
  3. Wybierz odpowiedź terapeutyczną: uznaj uczucia, przedstaw rzeczywistość, unikaj fałszywego uspokajania i pytań „dlaczego”.
  4. Szanuj prawa pacjenta: najmniej restrykcyjna opcja, zgoda i poufność wraz z jej granicami.

Obliczenia pielęgniarskie i przeliczanie jednostek

Kroki metryczne
1 kg = 1000 g, 1 g = 1000 mg, 1 mg = 1000 mcg, 1 L = 1000 mL
Masa i długość
1 kg = 2,2 lb, 1 lb = 16 oz, 1 in = 2,54 cm, 1 ft = 12 in
Miary domowe
1 tsp = 5 mL, 1 tbsp = 15 mL, 1 fl oz = 30 mL, 1 cup = 8 fl oz = 240 mL
Temperatura
°C = (°F − 32)·5/9, °F = °C·9/5 + 32
Zegar 24-godzinny
godziny PM 1–11: dodaj 12; 12 AM = 00:xx; 12 PM = 12:xx
Szybkość dawkowania
mcg/min × 60/1000 = mg/h
Współczynniki laboratoryjne
glukoza 1 mmol/L = 18 mg/dL; kreatynina 1 mg/dL = 88,4 µmol/L; Hb 1 g/dL = 10 g/L

Metoda

  1. Zapisz daną wielkość z jednostką i jednostkę, którą chcesz otrzymać.
  2. Wybierz odpowiednik: 1000 między kg, g, mg i mcg lub L i mL; 1 kg = 2,2 lb; 1 łyżeczka = 5 mL, 1 łyżka stołowa = 15 mL, 1 fl oz = 30 mL, 1 szklanka = 240 mL.
  3. Zapisz to jako ułamek tak, aby niechciana jednostka się skróciła; dla szybkości użyj jednego ułamka na każdą zmieniającą się jednostkę.
  4. Sprawdź kierunek: mniejsza jednostka daje większą liczbę.
  5. Zaokrąglaj tylko ostateczną odpowiedź, z dokładnością podaną w pytaniu.

Obliczanie dawek

Dawka ze stężenia
objętość = dawka / stężenie
Dawka zależna od masy ciała
dawka = mg/kg × masa ciała
Tabletki
liczba = dawka / dawka w tabletce
Jednostki
1 g = 1000 mg, 1 mg = 1000 mcg

Metoda

  1. Przelicz zleconą dawkę i moc preparatu na tę samą jednostkę.
  2. Użyj wzoru „potrzebne przez dostępne razy ilość”: (D/H) × Q.
  3. Przy dawkach zależnych od masy ciała najpierw pomnóż przez masę w kg, a potem podziel dawkę dobową przez liczbę dawek.
  4. Najpierw oszacuj wynik i sprawdź, czy odpowiedź jest rozsądna.

Szybkość wlewów dożylnych

Szybkość pompy
mL/h = volume (mL)/time (h)
Szybkość kapania
drops/min = volume (mL) × drop factor / time (min)
Czas wlewu
time (h) = volume (mL)/rate (mL/h)

Metoda

  1. Prędkość pompy w mL/h: objętość podzielona przez czas w godzinach.
  2. Prędkość kroplówki w kroplach/min: objętość × współczynnik kroplenia podzielone przez czas w minutach.
  3. Pozostały czas: pozostała objętość podzielona przez prędkość.
  4. Zaokrąglaj tak, jak wymaga zadanie lub sprzęt.

Dawkowanie w pediatrii i intensywnej terapii

Dawka dobowa
mg/dobę = mg/kg/dobę × masa ciała (kg)
Liczba dawek na dobę
liczba = 24 h / odstęp między dawkami (h)
Funty na kilogramy
kg = lb / 2,2
Stężenie wlewu
jednostki/mL = jednostki w worku / objętość worka
Szybkość pompy
mL/h = dawka na godzinę / stężenie
Wlew miareczkowany
mL/h = mcg/kg/min × kg × 60 / (mcg/mL)
Dawka z prędkości pompy
mcg/kg/min = mL/h × (mcg/mL) / (60 × kg)
Jednostki
1 mg = 1000 mcg

Płyny dożylne i bilans płynów

Holliday–Segar na godzinę
4 mL/kg (pierwsze 10 kg) + 2 mL/kg (kolejne 10 kg) + 1 mL/kg (każdy kg powyżej 20)
Holliday–Segar na dobę
100 / 50 / 20 mL/kg dla tych samych przedziałów
Bilans płynów
przyjęte − wydalone
Kostki lodu
liczą się jako połowa swojej objętości
Diureza
mL/kg/h = mL / (kg × h)
Czas wlewu
czas (h) = pozostała objętość (mL) / prędkość (mL/h)
Przetoczona objętość
mL = prędkość × czas

Skale oceny klinicznej

Skala śpiączki Glasgow (GCS)
GCS = E (1–4) + V (1–5) + M (1–6) = 3–15
Apgar
5 objawów × 0–2 = 0–10; 7–10 uspokajający, 4–6 umiarkowanie nieprawidłowy, 0–3 niski
Skala Braden
5 × (1–4) + 1 × (1–3) = 6–23; ≤ 18 ryzyko
Skala ryzyka upadku Morse’a
upadki 25, diagnoza 15, pomoc 15/30, wkłucie dożylne 20, chód 10/20, stan psychiczny 15
Ryzyko według NEWS2
0–4 niskie; pojedyncze 3 niskie–średnie; 5–6 średnie; ≥ 7 wysokie
Średnie ciśnienie tętnicze (MAP)
MAP = (SBP + 2·DBP)/3 = DBP + PP/3
Ciśnienie tętna i wskaźnik wstrząsu
PP = SBP − DBP, SI = HR/SBP
Wskaźnik masy ciała
BMI = kg/m² = 703·lb/in²

Metoda

  1. Znajdź arkusz punktacji używany w pytaniu i jego zakres (GCS 3–15, Apgar 0–10, Braden 6–23, Morse 0–125).
  2. Oceń każdą pozycję osobno, dopasowując opis do jej poziomu.
  3. Dodaj punkty z pozycji i sprawdź, czy suma mieści się w zakresie.
  4. Zastosuj punkty odcięcia: w NEWS2 szukaj także każdego pojedynczego parametru dającego 3 punkty.
  5. Dla wartości pochodnych użyj MAP = (SBP + 2·DBP)/3, PP = SBP − DBP, SI = HR/SBP i BMI = kg/m².

Interpretacja gazometrii krwi tętniczej

Zakresy prawidłowe
pH 7,35–7,45, PaCO₂ 35–45 mmHg (4,7–6,0 kPa), HCO₃⁻ 22–26 mmol/L
ROME
Zaburzenie oddechowe: PaCO₂ odwrotnie do pH; metaboliczne: HCO₃⁻ zgodnie z pH
Wzór Wintersa
PaCO₂ = 1,5·HCO₃⁻ + 8 ± 2
Zasadowica metaboliczna
PaCO₂ ≈ 0,7·HCO₃⁻ + 21
Luka anionowa
AG = Na⁺ − (Cl⁻ + HCO₃⁻) ≈ 8–12
Luka anionowa skorygowana o albuminy
AG + 2,5·(4,0 − alb g/dL) = AG + 0,25·(40 − alb g/L)
Wskaźnik delta
(AG − 12)/(24 − HCO₃⁻)
Wskaźnik P/F
PaO₂/FiO₂
Równanie gazu pęcherzykowego
PAO₂ = FiO₂·(760 − 47) − PaCO₂/0,8
Osmolalność surowicy
2·Na⁺ + glucose + urea (2·Na⁺ + glucose/18 + BUN/2,8)

Metoda

  1. Odczytaj pH: poniżej 7,35 to kwasica, powyżej 7,45 zasadowica.
  2. Znajdź wartość, która to tłumaczy: PaCO₂ zmieniające się odwrotnie do pH oznacza zaburzenie oddechowe, HCO₃⁻ zmieniające się zgodnie z pH – metaboliczne.
  3. Spójrz na drugą wartość: prawidłowa oznacza brak wyrównania, nieprawidłowa w kierunku wyrównującym oznacza wyrównanie częściowe, a prawidłowe pH przy obu wartościach nieprawidłowych oznacza wyrównanie całkowite.
  4. Przy kwasicy metabolicznej porównaj PaCO₂ ze wzorem Wintersa, 1,5·HCO₃⁻ + 8 ± 2, i oblicz lukę anionową Na⁺ − (Cl⁻ + HCO₃⁻).
  5. Wysoką lukę anionową sprawdź wskaźnikiem delta, a przy niskiej albuminie – luką skorygowaną.

Interpretacja zapisu rytmu EKG

Papier (25 mm/s, 10 mm/mV)
1 mała kratka = 0,04 s, 1 duża kratka = 0,20 s, 10 mm = 1 mV
Częstość akcji serca, rytm regularny
300 ÷ duże kratki = 1500 ÷ małe kratki = 60 ÷ RR (s)
Częstość akcji serca, rytm nieregularny
Zespoły QRS w 6 s × 10
Prawidłowy odstęp PR
0,12–0,20 s
Prawidłowy czas trwania QRS
< 0.12 s
QTc (Bazett)
QT/√RR
QTc (Fridericia)
QT/∛RR
QTc (Framingham)
QT + 154·(1 − RR)
Częstości zatokowe
bradykardia < 60, prawidłowa 60–100, tachykardia > 100 /min
Częstości rytmów zastępczych
węzłowy 40–60, komorowy 20–40 /min
Szybkie rytmy
SVT 150–250 /min (wąskie), VT > 100 /min (szerokie)

Metoda

  1. Częstość: przy rytmie regularnym podziel 300 przez liczbę dużych kratek lub 1500 przez liczbę małych kratek między dwoma załamkami R; przy rytmie nieregularnym policz zespoły QRS w 6 sekundach i pomnóż przez 10.
  2. Rytm: porównaj odstępy R–R. Równe oznaczają rytm regularny; powtarzający się wzorzec to rytm regularnie nieregularny; brak jakiegokolwiek wzorca to rytm całkowicie nieregularny.
  3. Załamki P: czy w odprowadzeniu II przed każdym zespołem QRS jest dodatni załamek P, wszystkie takie same? Szukaj fal migotania lub fal o kształcie zębów piły, odwróconych załamków P i załamków P bez zespołu QRS.
  4. Odstęp PR: od początku P do początku QRS, prawidłowo 0,12–0,20 s i stały. Sprawdź, czy się wydłuża, czy pozostaje stały przed wypadnięciem pobudzenia, czy zmienia się przypadkowo.
  5. Czas trwania QRS: poniżej 0,12 s to wąski; 0,12 s lub więcej to szeroki. Następnie nazwij rytm, a dla QT użyj QTc = QT/√RR (Bazett) z czasami w sekundach.

2Zadania do ćwiczenia

1.Podstawy pielęgniarstwaŚredni

What does the Visual Infusion Phlebitis (VIP) score assess?

  1. AThe patient's eyesight before surgery
  2. BThe cannula site for signs of phlebitis
  3. CThe speed of an infusion pump
  4. DThe risk of an allergic reaction to IV drugs
2.Podstawy pielęgniarstwaTrudny

Which of these patients should the nurse attend to first?

  1. AA patient asking for their regular evening medicines
  2. BA patient who wants to talk about the results of a scan
  3. CA patient with a pain score of 4/10 who had analgesia 30 minutes ago
  4. DA patient with diabetes who is sweaty and shaky with a glucose of 2,9 mmol/L (52 mg/dL)
3.Kontrola zakażeń i bezpieczeństwo pacjentaŚredni

A patient needs to be moved up in bed and cannot help much. Which approach is safest?

  1. AAsk the patient to push up with their heels alone
  2. BHave one nurse pull the patient up by the arms
  3. CRaise the head of the bed fully and lift the patient up by the shoulders
  4. DUse a friction-reducing sheet with enough staff, with the bed flat if tolerated
4.Kontrola zakażeń i bezpieczeństwo pacjentaTrudny

Worek z lekiem cytotoksycznym przecieka na podłogę. Jaki jest pierwszy krok?

  1. APoprosić sprzątaczkę o wytarcie zwykłym mopem
  2. BZostawić do wyschnięcia, a posprzątać na koniec zmiany
  3. CSzybko zetrzeć papierowymi ręcznikami gołymi rękami
  4. DZałożyć sprzęt ochronny z zestawu do usuwania rozlań i ograniczyć rozlanie
5.Ustalanie priorytetów i delegowanieŚredni

A patient with asthma has two inhalers: a corticosteroid and salbutamol (albuterol). Which statement shows a need for further teaching?

  1. A“I will rinse my mouth after using the steroid inhaler.”
  2. B“I will use my steroid inhaler when I have a sudden attack.”
  3. C“I will carry my salbutamol inhaler with me.”
  4. D“I will use my steroid inhaler every day, even when I feel well.”
6.Ustalanie priorytetów i delegowanieTrudny

Pielęgniarka nadzoruje nowego asystenta pielęgniarskiego. Kiedy powinna najuważniej sprawdzać jego pracę?

  1. ATylko wtedy, gdy asystent prosi o pomoc w zadaniu, które uważa za trudne
  2. BTylko na koniec dyżuru, gdy sprawdza się dokumentację
  3. CGdy asystent jest nowy w danym zadaniu lub pacjent jest mniej stabilny
  4. DNigdy, ponieważ asystent ma certyfikat do tej roli
7.Pielęgniarstwo kliniczneŚredni

During a vesicant chemotherapy infusion, the patient reports burning and swelling at the cannula site. What should the nurse do first?

  1. AStop the infusion straight away and follow the extravasation protocol
  2. BIncrease the rate so that the infusion finishes as quickly as possible
  3. CApply a warm pack and continue the infusion
  4. DFlush the cannula hard with saline
8.Pielęgniarstwo kliniczneTrudny

U pacjenta z urazem głowy GCS spada z 14 do 10, a jedna źrenica się poszerza i wolno reaguje. Co powinna zrobić pielęgniarka?

  1. AZachęcić pacjenta do snu
  2. BSkontrolować GCS przy następnym rutynowym pomiarze
  3. CPodać lek uspokajający, by pacjent się uspokoił
  4. DNatychmiast eskalować jako stan nagły neurologiczny
9.Wartości laboratoryjne i elektrolityŚredni

Dlaczego niskie stężenie wapnia całkowitego należy interpretować ostrożnie u pacjenta z niską albuminą w surowicy?

  1. ANiska albumina sprawia, że każde oznaczenie wapnia jest niedokładne i bezużyteczne
  2. BDużo wapnia jest związane z albuminą, więc wapń całkowity spada, nawet jeśli wapń zjonizowany jest prawidłowy
  3. CAlbuminę i wapń oznacza się tą samą reakcją chemiczną, więc zawsze spadają razem
  4. DNiska albumina zawsze powoduje prawdziwą, objawową hipokalcemię
10.Wartości laboratoryjne i elektrolityTrudny

After lying on the floor for many hours, a patient has a CK of 40,000 U/L, a potassium of 6,1 mEq/L and dark urine. Which prescribed treatment is the priority?

  1. AFluid restriction to protect the heart from overload
  2. BHigh-dose NSAIDs for the muscle pain
  3. CAn oral potassium supplement with each meal
  4. DLarge-volume IV fluids with cardiac monitoring
11.FarmakologiaŚredni

Why should loperamide usually be avoided in bloody diarrhoea with fever?

  1. ASlowing the gut may keep bacteria and toxins in the bowel longer
  2. BLoperamide is an antibiotic that causes resistance
  3. CLoperamide causes severe hypertension when there is an infection
  4. DLoperamide makes the bleeding worse by blocking platelets
12.FarmakologiaTrudny

Which statement correctly contrasts donepezil and memantine in Alzheimer's disease?

  1. ABoth drugs remove amyloid plaques from the brain
  2. BDonepezil blocks NMDA receptors; memantine inhibits acetylcholinesterase
  3. CDonepezil inhibits cholinesterase; memantine blocks NMDA receptors
  4. DBoth drugs are dopamine agonists that differ only in their half-lives
13.Choroby wewnętrzne i chirurgiczne: układ krążenia i oddechowyŚredni

Which skin changes around the ankles are typical of chronic venous insufficiency?

  1. AA cold, white foot with no pulse
  2. BBrown staining, swelling and dry, itchy skin
  3. CPale, shiny, hairless skin with weak pulses
  4. DA sharply defined red patch with fever
14.Choroby wewnętrzne i chirurgiczne: układ krążenia i oddechowyTrudny

A nurse teaches a patient how to measure blood pressure at home. Which statement shows a need for further teaching?

  1. A"I will rest quietly for five minutes before measuring."
  2. B"I will sit with my back supported and my arm at heart level."
  3. C"I will measure it straight after my morning jog."
  4. D"I will take two readings and write them both down."
15.Choroby wewnętrzne i chirurgiczne: neurologia, endokrynologia i nerkiŚredni

Before checking a capillary glucose, why should the patient wash their hands with soap and water?

  1. AWashing prevents all infection from the lancet
  2. BWashing lowers the glucose in the blood
  3. CSugar on the skin can give a falsely high reading
  4. DSoap makes the blood flow faster from the finger
16.Choroby wewnętrzne i chirurgiczne: neurologia, endokrynologia i nerkiTrudny

Four patients had a minor head injury with no loss of consciousness and a GCS of 15. Which one most needs a CT scan of the head?

  1. AA 25-year-old with a small scalp graze after a fall
  2. BA 78-year-old who takes warfarin for atrial fibrillation
  3. CA 30-year-old who bumped their head on a cupboard door
  4. DA 40-year-old with a mild headache that is improving
17.Choroby wewnętrzne i chirurgiczne: przewód pokarmowy, okres okołooperacyjny i onkologiaŚredni

Dysphagia that started with solids and now includes liquids, with weight loss, most suggests which cause?

  1. AA narrowing such as an oesophageal tumour
  2. BNormal ageing of the swallowing muscles
  3. CA dry mouth from drinking too little water
  4. DSimple anxiety about swallowing tablets
18.Choroby wewnętrzne i chirurgiczne: przewód pokarmowy, okres okołooperacyjny i onkologiaTrudny

Podczas resuscytacji oparzeniowej dorosły o masie 80 kg ma diurezę 15 mL/h przez 2 godziny. Co to wskazuje?

  1. ANiedostateczną resuscytację; szybkość płynów zwykle trzeba zwiększyć
  2. BPrzeciążenie płynami; wszystkie płyny dożylne należy teraz zatrzymać
  3. CZatkany cewnik, który należy po prostu usunąć
  4. DPrawidłową diurezę u pacjenta z oparzeniami
19.Pielęgniarstwo położniczeŚredni

Który zestaw wymienia składowe profilu biofizycznego płodu?

  1. APunktacja Apgar, gazometria z pępowiny, masa urodzeniowa, długość i obwód główki
  2. BWysokość dna macicy, ułożenie płodu, wysokość stacji, skrócenie i rozwarcie szyjki
  3. CWzorzec czynności serca płodu, ciśnienie tętnicze matki, glikemia, masa ciała i białko w moczu
  4. DTest niestresowy, ruchy oddechowe płodu, ruchy płodu, napięcie mięśniowe płodu i objętość płynu owodniowego
20.Pielęgniarstwo położniczeTrudny

Which statement by a woman being discharged after birth shows a need for further teaching?

  1. A"I should report a painful, swollen calf straight away."
  2. B"I can use tampons for the bleeding as soon as I get home."
  3. C"I should change my pads regularly and wash my hands."
  4. D"I should call if my bleeding gets heavier or smells bad."
21.Pielęgniarstwo pediatryczneŚredni

A 6-month-old's left eye turns inwards all the time. What should the nurse do?

  1. ARefer the baby to an eye specialist
  2. BCover the right eye with a patch at home without review
  3. CReassure the parents that this always resolves by school age
  4. DAdvise them to wait until the child can read letters
22.Pielęgniarstwo pediatryczneTrudny

Which finding helps to distinguish epiglottitis from croup?

  1. ASymptoms that improve within hours after a single dose of oral corticosteroid
  2. BA hoarse voice with mild fever and a runny nose
  3. CA barking cough that is worse at night after a cold
  4. DDrooling, high fever and a toxic look, without a barking cough
23.Pielęgniarstwo psychiatryczneŚredni

Which tool is widely used to screen for delirium at the bedside?

  1. AThe Confusion Assessment Method (CAM)
  2. BThe Abnormal Involuntary Movement Scale (AIMS)
  3. CThe CAGE questionnaire
  4. DThe CIWA-Ar
24.Pielęgniarstwo psychiatryczneTrudny

W trzeciej dobie ponownego żywienia u pacjentki z ciężką anoreksją psychiczną pojawiają się obrzęki kostek, niskie stężenie fosforanów i nieregularne tętno. Co jest najbardziej prawdopodobne?

  1. AZespół ponownego odżywienia (refeeding syndrome)
  2. BPrawidłowy przyrost masy ciała
  3. CZespół serotoninowy
  4. DReakcja alergiczna na pokarm
25.Obliczenia pielęgniarskie i przeliczanie jednostekŚredni
94969810010210410635363738394041°F°C? °F39,8 °C

Ćwiczenie (wymyślone wartości, nie stanowią wskazówek klinicznych). Temperatura pacjenta wynosi 39,8 °C. Przelicz ją na stopnie Fahrenheita T wzorem °F = °C × 9/5 + 32. Zaokrąglij do jednego miejsca po przecinku.

39,8 °C
T = °F
26.Obliczenia pielęgniarskie i przeliczanie jednostekTrudny
2 tsp · 4/dobę · 10 d? × 150 mL1 tsp = 5 mL

Ćwiczenie (wymyślone wartości, nie stanowią wskazówek klinicznych). Recepta brzmi: 2 tsp zawiesiny doustnej co 6 godzin przez 10 dni. Zawiesina jest w butelkach po 150 mL. Używając 1 tsp = 5 mL, ile całych butelek N trzeba wydać, aby cykl leczenia był kompletny?

2 tspco 6 godzin10 dni150 mL1 tsp = 5 mL
N =
27.Obliczanie dawekŚredni
024681010 mL

Dziecko o masie 19 kg ma zlecone 10 mg/kg leku. Roztwór wyjściowy zawiera 25 mg/mL. Pobierz dawkę: jaką objętość V podajesz?

19 kg10 mg/kg25 mg/mL
V = mL
28.Obliczanie dawekTrudny
17 kg101 cmBSA = √(h·w/3600)175 mg/m²D = ? mg

Pacjent ma 101 cm wzrostu i waży 17 kg. Zlecono 175 mg/m². Korzystając ze wzoru Mostellera BSA = √(wzrost (cm) × masa ciała (kg)/3600), wyznacz dawkę D w mg.

101 cm17 kg175 mg/m²
D = mg
29.Szybkość wlewów dożylnychŚredni
60 gtt/mL125 mL/h? gtt/min

Zlecono wlew z szybkością 125 mL/h, ale nie ma dostępnej pompy. Wlew jest grawitacyjny przez zestaw o 60 gtt/mL. Wyznacz szybkość kapania R w kroplach na minutę.

125 mL/h60 gtt/mL
R = gtt/min
30.Szybkość wlewów dożylnychTrudny
500 mg500 mL20 gtt/mL75 mg/h? gtt/min

500 mg leku rozcieńczono w 500 mL i podaje się grawitacyjnie przez zestaw o 20 gtt/mL. Zlecono 75 mg na godzinę. Wyznacz szybkość kapania R w kroplach na minutę.

500 mg/500 mL75 mg/h20 gtt/mL
R = gtt/min
31.Dawkowanie w pediatrii i intensywnej terapiiŚredni
20 000 szt.500 mLheparin? mL/h88 kg16 szt./kg/h

Ćwiczenie (wymyślone wartości, nie stanowią wskazówek klinicznych). Worek zawiera 20 000 jednostek heparyny w 500 mL. Zlecenie to 16 jednostek/kg/h dla pacjenta o masie ciała 88 kg. Jaką prędkość R ustawiasz na pompie, w mL/h? Zaokrąglij do jednego miejsca po przecinku.

20 000 szt./500 mL16 szt./kg/h88 kg
R = mL/h
32.Dawkowanie w pediatrii i intensywnej terapiiTrudny
8 mg250 mLnorepinephrine? mL/h71 kg16 mcg/min

Ćwiczenie (wymyślone wartości, nie stanowią wskazówek klinicznych). Pacjent o masie ciała 71 kg ma zlecony norepinephrine w dawce 16 mcg/min. Worek zawiera 8 mg w 250 mL. Wyznacz prędkość pompy R w mL/h. Zaokrąglij do jednego miejsca po przecinku.

8 mg/250 mL16 mcg/min71 kg
R = mL/h
33.Płyny dożylne i bilans płynówŚredni
PrzyjęteWydalonezmiana 8-godzinnawoda250 mLgalaretka120 mLsok120 mLWlew dożylny100 mL/h × 8 hantybiotyk dożylnie2 × 100 mLmocz225 mLmocz300 mLmocz475 mLmocz325 mL

Ćwiczenie (wymyślone wartości, nie stanowią wskazówek klinicznych). Karta pokazuje płyny przyjęte i wydalone przez pacjenta podczas jednej 8-godzinnej zmiany. Wlew dożylny płynął z podaną prędkością przez całą zmianę. Wyznacz bilans płynów B = przyjęte − wydalone w mL (wynik ujemny oznacza stratę netto).

woda: 250 mLgalaretka: 120 mLsok: 120 mLWlew dożylny: 100 mL/h × 8 hantybiotyk dożylnie: 2 × 100 mLmocz: 225 mLmocz: 300 mLmocz: 475 mLmocz: 325 mL
B = mL
34.Płyny dożylne i bilans płynówTrudny
500 mL250 mL przetoczono125 mL/h10:30t = ? h

Ćwiczenie (wymyślone wartości, nie stanowią wskazówek klinicznych). Worek 500 mL jest podawany przez pompę z prędkością 125 mL/h. O 10:30 przetoczono już 250 mL. Ile godzin t zostało do opróżnienia worka? Zaokrąglij do jednego miejsca po przecinku.

500 mL250 mL przetoczono125 mL/h
t = h
35.Skale oceny klinicznejŚredni
S? / 4+M? / 4+A? / 4+Mob? / 4+N? / 4+F? / 3Σ?

Ćwiczenie (wymyślone wartości, nie stanowią wskazówek klinicznych). Pacjent z zadania jest oceniany w skali Braden: percepcja sensoryczna: bez zaburzeń; wilgotność: rzadko wilgotna; aktywność: często chodzi; ruchomość: bardzo ograniczona; odżywianie: wystarczające; tarcie i przesuwanie: potencjalny problem. Oblicz sumę w skali Braden B.

6–23
B =
36.Skale oceny klinicznejTrudny
3210123RR≤89–1112–2021–24≥25SpO₂≤9192–9394–95≥96powietrze / O₂O₂powietrzeSBP≤9091–100101–110111–219≥220HR≤4041–5051–9091–110111–130≥131ACVPUAC, V, P, UT °C≤35,035,1–36,036,1–38,038,1–39,0≥39,1niskiniskie–średnieśredniwysoki

Ćwiczenie (wymyślone wartości, nie stanowią wskazówek klinicznych). Użyj tabeli NEWS2 (SpO₂ w skali 1) dla tych obserwacji: częstość oddechów 20/min, SpO₂ 96% z dodatkowym tlenem, ciśnienie tętnicze 88/52 mmHg, tętno 92/min, przytomny, temperatura 37,7 °C. Do której grupy ryzyka klinicznego należy pacjent? Kliknij ją.

RR 20SpO₂ 96%O₂SBP 88HR 92AT 37,7 °C
  1. 1niski
  2. 2niskie–średnie
  3. 3średni
  4. 4wysoki
37.Interpretacja gazometrii krwi tętniczejŚredni

Gazometria do ćwiczeń pokazuje PaCO₂ 66 mmHg (8,8 kPa). Użyj reguły, że w ostrej kwasicy oddechowej HCO₃⁻ rośnie o 1 mmol/L na każde 10 mmHg, o które PaCO₂ przekracza 40. Zacznij od: HCO₃⁻ 24 mmol/L. Znajdź oczekiwane HCO₃⁻.

PaCO₂ 66 mmHg (8,8 kPa)wartość wyjściowa: 40 mmHg, 24 mmol/L
HCO₃⁻ = mmol/L
38.Interpretacja gazometrii krwi tętniczejTrudny
pH7,357,457,26PaCO₂mmHg354571HCO₃⁻mmol/L222631ostryprzewlekłyostra na tle przewlekłej

Gazometria do ćwiczeń pokazuje kwasicę oddechową: pH 7,26, PaCO₂ 71 mmHg (9,5 kPa), HCO₃⁻ 31 mmol/L. Użyj reguł „HCO₃⁻ rośnie o 1 mmol/L na 10 mmHg (ostra) lub o 3,5 mmol/L na 10 mmHg (przewlekła)”, aby ją sklasyfikować. Kliknij swoją odpowiedź.

pH 7,26PaCO₂ 71 mmHg (9,5 kPa)HCO₃⁻ 31 mmol/L
  1. 1ostry
  2. 2przewlekły
  3. 3ostra na tle przewlekłej
39.Interpretacja zapisu rytmu EKGŚredni
II25 mm/s · 10 mm/mV

Ten zapis w odprowadzeniu II pokazuje rytm zatokowy z jedną pauzą. Zmierz pauza, czyli odstęp R–R przez pauzę, w sekundach.

odprowadzenie II, 25 mm/s, 10 mm/mV1 mała kratka = 0,04 s, 1 duża kratka = 0,20 sdługość zapisu 6 s
pauza = s
40.Interpretacja zapisu rytmu EKGTrudny
II25 mm/s · 10 mm/mVblok AV 2:1 (typ nieokreślony)bradykardia zatokowablok przedsionkowo-komorowy (AV) I stopniablok AV III stopnia (całkowity)

Zinterpretuj ten zapis w odprowadzeniu II. Którą interpretację możesz obronić na podstawie tego jednego zapisu? Kliknij swoją odpowiedź.

odprowadzenie II, 25 mm/s, 10 mm/mV1 mała kratka = 0,04 s, 1 duża kratka = 0,20 sdługość zapisu 6 s
  1. 1blok AV 2:1 (typ nieokreślony)
  2. 2bradykardia zatokowa
  3. 3blok przedsionkowo-komorowy (AV) I stopnia
  4. 4blok AV III stopnia (całkowity)

3Roztwory

1.Podstawy pielęgniarstwa

Odpowiedź: B · The cannula site for signs of phlebitis

Dlaczego to jest odpowiedź

The VIP score grades pain, redness, swelling and hardening along the vein. A rising score tells the nurse when the cannula must be removed.

Odpowiedź

B · The cannula site for signs of phlebitis
2.Podstawy pielęgniarstwa

Odpowiedź: D · A patient with diabetes who is sweaty and shaky with a glucose of 2,9 mmol/L (52 mg/dL)

Dlaczego to jest odpowiedź

Hypoglycaemia can quickly lead to unconsciousness and seizures and needs immediate treatment. The other patients' needs are important but can wait a few minutes.

Odpowiedź

D · A patient with diabetes who is sweaty and shaky with a glucose of 2,9 mmol/L (52 mg/dL)
3.Kontrola zakażeń i bezpieczeństwo pacjenta

Odpowiedź: D · Use a friction-reducing sheet with enough staff, with the bed flat if tolerated

Dlaczego to jest odpowiedź

Lowering the head of the bed, if the patient tolerates it, and using a slide sheet with two or more staff reduces the force needed. Pulling on arms can injure shoulders, and dragging damages skin.

Odpowiedź

D · Use a friction-reducing sheet with enough staff, with the bed flat if tolerated
4.Kontrola zakażeń i bezpieczeństwo pacjenta

Odpowiedź: D · Założyć sprzęt ochronny z zestawu do usuwania rozlań i ograniczyć rozlanie

Dlaczego to jest odpowiedź

Rozlania leków niebezpiecznych usuwa się za pomocą zestawu do usuwania rozlań, który zawiera rękawiczki przebadane pod kątem chemioterapeutyków, fartuch i ochronę oczu. Obszar zabezpiecza się, a rozlanie ogranicza, usuwa i utylizuje jako odpad niebezpieczny, po czym zdarzenie zgłasza.

Odpowiedź

D · Założyć sprzęt ochronny z zestawu do usuwania rozlań i ograniczyć rozlanie
5.Ustalanie priorytetów i delegowanie

Odpowiedź: B · “I will use my steroid inhaler when I have a sudden attack.”

Dlaczego to jest odpowiedź

Inhaled corticosteroids reduce inflammation over time and do not relieve an acute attack. Salbutamol (albuterol) is the quick-relief inhaler; rinsing after steroids helps prevent oral thrush.

Odpowiedź

B · “I will use my steroid inhaler when I have a sudden attack.”
6.Ustalanie priorytetów i delegowanie

Odpowiedź: C · Gdy asystent jest nowy w danym zadaniu lub pacjent jest mniej stabilny

Dlaczego to jest odpowiedź

Nadzór jest większy, gdy osoba wykonująca ma mniej doświadczenia, stan pacjenta jest mniej przewidywalny lub zadanie wiąże się z większym ryzykiem. Bierne sprawdzanie lub sprawdzanie na koniec dyżuru może przeoczyć problemy, gdy jeszcze można je naprawić.

Odpowiedź

C · Gdy asystent jest nowy w danym zadaniu lub pacjent jest mniej stabilny
7.Pielęgniarstwo kliniczne

Odpowiedź: A · Stop the infusion straight away and follow the extravasation protocol

Dlaczego to jest odpowiedź

Suspected extravasation of a vesicant needs the infusion stopped immediately. Local protocols then guide aspiration through the cannula, specific treatments, elevation, documentation and specialist review.

Odpowiedź

A · Stop the infusion straight away and follow the extravasation protocol
8.Pielęgniarstwo kliniczne

Odpowiedź: D · Natychmiast eskalować jako stan nagły neurologiczny

Dlaczego to jest odpowiedź

Spadek GCS z jednostronnie poszerzoną źrenicą sugeruje wzrost ciśnienia śródczaszkowego i możliwe wgłobienie mózgu. Potrzebne są pilna ocena lekarska i badanie obrazowe.

Odpowiedź

D · Natychmiast eskalować jako stan nagły neurologiczny
9.Wartości laboratoryjne i elektrolity

Odpowiedź: B · Dużo wapnia jest związane z albuminą, więc wapń całkowity spada, nawet jeśli wapń zjonizowany jest prawidłowy

Dlaczego to jest odpowiedź

Około 40–45% wapnia jest związane z białkami osocza, głównie z albuminą. Gdy albumina jest niska, wapń całkowity spada, choć wapń zjonizowany może być prawidłowy. Obraz rzeczywisty daje wapń skorygowany lub oznaczony wapń zjonizowany.Sprawdzono w: Hypocalcemia (StatPearls) · StatPearls (NCBI Bookshelf) (2026)

Odpowiedź

B · Dużo wapnia jest związane z albuminą, więc wapń całkowity spada, nawet jeśli wapń zjonizowany jest prawidłowy
10.Wartości laboratoryjne i elektrolity

Odpowiedź: D · Large-volume IV fluids with cardiac monitoring

Dlaczego to jest odpowiedź

Rhabdomyolysis releases myoglobin, which can cause acute kidney injury, and potassium, which can cause arrhythmias. Early aggressive IV fluids, a target urine output and cardiac monitoring are priorities. NSAIDs and potassium would worsen kidney injury and hyperkalemia.Sprawdzono w: Rhabdomyolysis · MedlinePlus (NIH) (2025)

Odpowiedź

D · Large-volume IV fluids with cardiac monitoring
11.Farmakologia

Odpowiedź: A · Slowing the gut may keep bacteria and toxins in the bowel longer

Dlaczego to jest odpowiedź

In dysentery or suspected C. difficile infection, antimotility drugs may prolong illness and increase complications such as toxic megacolon. The cause is assessed and fluids are replaced first.

Odpowiedź

A · Slowing the gut may keep bacteria and toxins in the bowel longer
12.Farmakologia

Odpowiedź: C · Donepezil inhibits cholinesterase; memantine blocks NMDA receptors

Dlaczego to jest odpowiedź

Donepezil raises acetylcholine levels, while memantine reduces excitotoxic glutamate activity at NMDA receptors. Both give symptomatic benefit only.

Odpowiedź

C · Donepezil inhibits cholinesterase; memantine blocks NMDA receptors
13.Choroby wewnętrzne i chirurgiczne: układ krążenia i oddechowy

Odpowiedź: B · Brown staining, swelling and dry, itchy skin

Dlaczego to jest odpowiedź

High venous pressure causes oedema and leakage of red cells, depositing haemosiderin (brown staining), with venous eczema and lipodermatosclerosis. Pale, shiny, hairless skin suggests arterial disease. Venous ulcers often form above the medial malleolus.

Odpowiedź

B · Brown staining, swelling and dry, itchy skin
14.Choroby wewnętrzne i chirurgiczne: układ krążenia i oddechowy

Odpowiedź: C · "I will measure it straight after my morning jog."

Dlaczego to jest odpowiedź

Home readings should be taken after resting quietly for about 5 minutes, sitting with back supported, feet flat and the arm supported at heart level, with no recent exercise, caffeine or smoking. Two readings are often recorded. Measuring after exercise gives falsely high results.

Odpowiedź

C · "I will measure it straight after my morning jog."
15.Choroby wewnętrzne i chirurgiczne: neurologia, endokrynologia i nerki

Odpowiedź: C · Sugar on the skin can give a falsely high reading

Dlaczego to jest odpowiedź

Traces of sugar on the fingers can falsely raise the reading. Hands are washed and dried before testing. The side of the fingertip is used, and lancets are single use.

Odpowiedź

C · Sugar on the skin can give a falsely high reading
16.Choroby wewnętrzne i chirurgiczne: neurologia, endokrynologia i nerki

Odpowiedź: B · A 78-year-old who takes warfarin for atrial fibrillation

Dlaczego to jest odpowiedź

Anticoagulation greatly increases the risk of an intracranial bleed after even a minor head injury, and older age adds to the risk. These patients have a low threshold for a CT scan, even when they appear well.

Odpowiedź

B · A 78-year-old who takes warfarin for atrial fibrillation
17.Choroby wewnętrzne i chirurgiczne: przewód pokarmowy, okres okołooperacyjny i onkologia

Odpowiedź: A · A narrowing such as an oesophageal tumour

Dlaczego to jest odpowiedź

Progressive dysphagia, solids first then liquids, with weight loss, is typical of a mechanical obstruction such as oesophageal cancer or a stricture. It needs an urgent referral for endoscopy.

Odpowiedź

A · A narrowing such as an oesophageal tumour
18.Choroby wewnętrzne i chirurgiczne: przewód pokarmowy, okres okołooperacyjny i onkologia

Odpowiedź: A · Niedostateczną resuscytację; szybkość płynów zwykle trzeba zwiększyć

Dlaczego to jest odpowiedź

Zwykły cel u dorosłych to około 0,5 mL/kg/h (tu 40 mL/h). Diureza 15 mL/h sugeruje niewystarczające ukrwienie nerek, a po sprawdzeniu cewnika szybkość płynów zwiększa się zgodnie ze zleceniem. Nadmiar płynów również szkodzi, powodując obrzęki i zespoły ciasnoty przedziałów, więc wzór jest tylko punktem wyjścia.

Odpowiedź

A · Niedostateczną resuscytację; szybkość płynów zwykle trzeba zwiększyć
19.Pielęgniarstwo położnicze

Odpowiedź: D · Test niestresowy, ruchy oddechowe płodu, ruchy płodu, napięcie mięśniowe płodu i objętość płynu owodniowego

Dlaczego to jest odpowiedź

Każdy z pięciu składników otrzymuje 0 lub 2 punkty. Suma 8–10 jest uspokajająca; niższe wyniki wymagają dalszej oceny lub zaplanowania porodu.

Odpowiedź

D · Test niestresowy, ruchy oddechowe płodu, ruchy płodu, napięcie mięśniowe płodu i objętość płynu owodniowego
20.Pielęgniarstwo położnicze

Odpowiedź: B · "I can use tampons for the bleeding as soon as I get home."

Dlaczego to jest odpowiedź

Tampons are avoided until lochia has stopped and the postnatal check is done, because they increase the risk of infection. The other statements are correct.

Odpowiedź

B · "I can use tampons for the bleeding as soon as I get home."
21.Pielęgniarstwo pediatryczne

Odpowiedź: A · Refer the baby to an eye specialist

Dlaczego to jest odpowiedź

An occasional squint is common in the first months, but a constant squint, or any squint after about 4–6 months, needs specialist assessment. Without treatment, the brain may suppress the image from the turning eye, causing amblyopia.

Odpowiedź

A · Refer the baby to an eye specialist
22.Pielęgniarstwo pediatryczne

Odpowiedź: D · Drooling, high fever and a toxic look, without a barking cough

Dlaczego to jest odpowiedź

Epiglottitis typically starts suddenly with high fever, drooling, difficulty swallowing and a toxic appearance; the child sits forward and there is little cough. Croup is usually viral, with a barking cough and hoarseness after cold symptoms.

Odpowiedź

D · Drooling, high fever and a toxic look, without a barking cough
23.Pielęgniarstwo psychiatryczne

Odpowiedź: A · The Confusion Assessment Method (CAM)

Dlaczego to jest odpowiedź

The CAM checks for acute onset and fluctuating course, inattention, and either disorganised thinking or an altered level of consciousness. Other tools, such as the 4AT, are also used.

Odpowiedź

A · The Confusion Assessment Method (CAM)
24.Pielęgniarstwo psychiatryczne

Odpowiedź: A · Zespół ponownego odżywienia (refeeding syndrome)

Dlaczego to jest odpowiedź

Ponowne żywienie po głodzeniu powoduje uwalnianie insuliny, która wprowadza fosforany, potas i magnez do komórek, co prowadzi do niewydolności serca, obrzęków, zaburzeń rytmu i splątania. Elektrolity są ściśle monitorowane i uzupełniane, a żywienie zwiększa się stopniowo.

Odpowiedź

A · Zespół ponownego odżywienia (refeeding syndrome)
25.Obliczenia pielęgniarskie i przeliczanie jednostek

Odpowiedź: T = 103,6 °F

Temperatura: °C = (°F − 32) × 5/9 oraz °F = °C × 9/5 + 32. Przy przeliczaniu z °F odejmij 32 przed mnożeniem, a przy przeliczaniu z °C dodaj 32 po pomnożeniu. Szybkie sprawdzenie: 37 °C to 98,6 °F, a każdy 1 °C to 1,8 °F.

Pomnóż przez 9/5

39,8·9/5 = 71,64

Dodaj 32

T = 71,64 + 32 = 103,6 °F

Odpowiedź

T = 103,6 °F
26.Obliczenia pielęgniarskie i przeliczanie jednostek

Odpowiedź: N = 3

Analiza wymiarowa: zapisz daną wielkość, a następnie mnóż przez czynniki przeliczeniowe zapisane jako ułamki (np. 60 min/1 h lub 1 mg/1000 mcg), tak aby każda niechciana jednostka pojawiła się raz w liczniku i raz w mianowniku i się skróciła. Gdy zostanie tylko szukana jednostka, oblicz wynik. Używaj odpowiedników podanych w pytaniu i zaokrąglaj tylko ostateczną odpowiedź.

Całkowita objętość

10 mL × 4 × 10 = 400 mL

Butelki

400/150 = 2,667 → N = 3

Odpowiedź

N = 3
27.Obliczanie dawek

Odpowiedź: V = 7,6 mL

Pobieranie dawki: objętość = (przepisana dawka/stężenie preparatu) × objętość preparatu. Najpierw zamień na te same jednostki, potem sprawdź, czy objętość mieści się w strzykawce i wypada na jednej z jej kresek.

Dawka z masy ciała

D = 10·19 = 190 mg

Objętość

V = 190/25 = 7,6 mL

Na strzykawce

Na tej strzykawce 10 mL każda mała kreska to 0,2 mL.

Odpowiedź

V = 7,6 mL
28.Obliczanie dawek

Odpowiedź: D = 120,9 mg

Body-surface-area dosing: many cytotoxic and some paediatric doses are prescribed per square metre of body surface area: dose (mg) = dose per m² × BSA (m²). The Mosteller formula estimates BSA = √(height (cm) × weight (kg)/3600).

Powierzchnia ciała

BSA = √(101·17/3600) = √0,4769 = 0,6906 m²

Dawka

D = 175·0,6906 = 120,9 mg

Odpowiedź

D = 120,9 mg
29.Szybkość wlewów dożylnych

Odpowiedź: R = 125 gtt/min

Infusion rates: a pump is set in mL/h = volume/time in hours. A gravity drip is counted in drops per minute: gtt/min = volume (mL) × drop factor (gtt/mL)/time (min). The drop factor is printed on the tubing package: macrodrip sets deliver 10, 15 or 20 gtt/mL (blood sets often 10 gtt/mL in the US, 15 in the UK) and microdrip sets 60 gtt/mL. Always use the drop factor the question or package gives.

Mililitry na minutę

125/60 = 2,083 mL/min

Szybkość kapania

R = 2,083·60 = 125 gtt/min

Odpowiedź

R = 125 gtt/min

Przy zestawie mikrokroplowym (60 gtt/mL) gtt/min jest równe mL/h.

30.Szybkość wlewów dożylnych

Odpowiedź: R = 25 gtt/min

Dose-based infusions: concentration = amount of drug in the bag/bag volume. Pump rate (mL/h) = dose per hour/concentration, and dose per hour = mL/h × concentration. Convert per-minute doses to per-hour (× 60) and keep the mass units the same (1 g = 1000 mg, 1 mg = 1000 mcg).

Stężenie

500/500 = 1 mg/mL

Objętość na godzinę

75/1 = 75 mL/h

Szybkość kapania

R = 75·20/60 = 25 gtt/min

Odpowiedź

R = 25 gtt/min
31.Dawkowanie w pediatrii i intensywnej terapii

Odpowiedź: R = 35,2 mL/h

Wlewy heparyny i insuliny: stężenie = jednostki w worku/objętość worka (jednostki/mL). Prędkość pompy (mL/h) = jednostki na godzinę/stężenie, a jednostki na godzinę = mL/h × stężenie. Przy zleceniu zależnym od masy ciała najpierw jednostki/h = jednostki/kg/h × masa ciała. Objętość bolusa = potrzebne jednostki/moc fiolki. Liczby służą wyłącznie do ćwiczeń; przy pacjencie zawsze postępuj zgodnie z lokalnymi procedurami i zlecaj podwójną kontrolę dawek wysokiego ryzyka.

Jednostki na godzinę

16·88 = 1 408 szt./h

Stężenie

20 000/500 = 40 szt./mL

Szybkość pompy

R = 1408/40 = 35,2 mL/h

Odpowiedź

R = 35,2 mL/h
32.Dawkowanie w pediatrii i intensywnej terapii

Odpowiedź: R = 30 mL/h

Wlewy miareczkowane: najpierw wyznacz stężenie w mcg/mL (mg × 1000/mL). Przy zleceniu zależnym od masy ciała mcg/min = mcg/kg/min × masa ciała. Następnie mL/h = mcg/min × 60/stężenie. Licząc wstecz, mcg/kg/min = mL/h × stężenie/(60 × masa ciała). Liczby służą wyłącznie do ćwiczeń; przy pacjencie zawsze postępuj zgodnie z lokalnymi procedurami i zlecaj podwójną kontrolę dawek wysokiego ryzyka.

Stężenie

8 000/250 = 32 mcg/mL

Dawka na godzinę

Zlecenie jest na minutę dla całego pacjenta, więc masa ciała nie jest potrzebna.

16·60 = 960 mcg/h

Szybkość pompy

R = 960/32 = 30 mL/h

Odpowiedź

R = 30 mL/h
33.Płyny dożylne i bilans płynów

Odpowiedź: B = 165 mL

Płyny przyjęte i wydalone: do przyjętych wlicza się wszystko, co wchodzi (płyny doustne, wlewy dożylne, leki dożylne i przepłukania, żywienie przez zgłębnik); kostki lodu liczą się jako połowa swojej objętości. Do wydalonych wlicza się mocz, drenaże, wymiociny i inne straty. Bilans = suma przyjętych − suma wydalonych; bilans ujemny oznacza stratę netto. Liczby służą wyłącznie do ćwiczeń; przy pacjencie zawsze postępuj zgodnie z lokalnymi procedurami i zlecaj podwójną kontrolę dawek wysokiego ryzyka.

Suma przyjętych

doustnie: 250 + 120 + 120 = 490 mL
Wlew dożylny: 100·8 = 800 mL
antybiotyk dożylnie: 2·100 = 200 mL
suma przyjętych = 1490 mL

Suma wydalonych

225 + 300 + 475 + 325 = 1325 mL

Bilans

B = 1490 − 1325 = 165 mL

Odpowiedź

B = 165 mL

Dodatni: przyjęto więcej płynów, niż zostało wydalone.

34.Płyny dożylne i bilans płynów

Odpowiedź: t = 2 h

Czas wlewu: czas (h) = objętość do przetoczenia (mL)/prędkość (mL/h); użyj objętości pozostałej w worku, a nie pojemności worka. Przetoczona objętość = prędkość × czas. Godziny dziesiętne zamieniaj na godziny i minuty, mnożąc część ułamkową × 60 (0,5 h = 30 min, a nie 50 min). Liczby służą wyłącznie do ćwiczeń; przy pacjencie zawsze postępuj zgodnie z lokalnymi procedurami i zlecaj podwójną kontrolę dawek wysokiego ryzyka.

Pozostała objętość

500 − 250 = 250 mL

Czas

t = 250/125 = 2 h

Odpowiedź

t = 2 h

To około 2 h 00 min, więc worek skończy się około 12:30.

35.Skale oceny klinicznej

Odpowiedź: B = 19

Skala Braden: sześć podskal ryzyka odleżyn. Percepcja sensoryczna, wilgotność, aktywność, ruchomość i odżywianie są oceniane od 1 do 4, od najgorszego poziomu (1) do braku problemu (4); tarcie i przesuwanie od 1 do 3. Suma wynosi od 6 do 23, a niższa suma oznacza wyższe ryzyko. Typowe przedziały: 19–23 brak ryzyka, 15–18 niewielkie ryzyko, 13–14 umiarkowane ryzyko, 10–12 wysokie ryzyko i 9 lub mniej bardzo wysokie ryzyko.

Oceń każdą podskalę

percepcja sensoryczna: bez zaburzeń → 4
wilgotność: rzadko wilgotna → 4
aktywność: często chodzi → 4
ruchomość: bardzo ograniczona → 2
odżywianie: wystarczające → 3
tarcie i przesuwanie: potencjalny problem → 2

Dodaj

Suma w skali Braden = 4 + 4 + 4 + 2 + 3 + 2 = 19

Odpowiedź

B = 19
36.Skale oceny klinicznej

Odpowiedź: średni

NEWS2 (National Early Warning Score 2, Royal College of Physicians 2017): oceń każdy z siedmiu parametrów według tabeli (częstość oddechów, SpO₂ w skali 1, oddychanie powietrzem lub dodatkowym tlenem, ciśnienie skurczowe, tętno, stan świadomości w skali ACVPU i temperatura) i dodaj punkty. Ryzyko kliniczne: 0–4 niskie; wynik 3 w którymkolwiek pojedynczym parametrze niskie–średnie; 5–6 średnie; 7 lub więcej wysokie. Suma 5 lub więcej wymaga pilnej reakcji.

Oceń każdy parametr

RR 20/min → 0
SpO₂ 96% → 0
na tlenie → 2
SBP 88 mmHg → 3
HR 92/min → 1
przytomny (A) → 0
T 37,7 °C → 0

Suma i czerwone wyniki

NEWS2 = 0 + 0 + 2 + 3 + 1 + 0 + 0 = 6
Co najmniej jeden parametr daje 3 punkty.

Grupa ryzyka

średni

Odpowiedź

średni

Suma 5 lub więcej wymaga pilnej reakcji klinicznej.

37.Interpretacja gazometrii krwi tętniczej

Odpowiedź: HCO₃⁻ = 26,6 mmol/L

Oczekiwana kompensacja: w kwasicy metabolicznej wzór Wintera przewiduje PaCO₂ = 1,5·HCO₃⁻ + 8 ± 2 mmHg; zmierzona wartość powyżej tego zakresu wskazuje na dodatkową kwasicę oddechową, a poniżej na dodatkową zasadowicę oddechową. Luka anionowa AG = Na⁺ − (Cl⁻ + HCO₃⁻), prawidłowo około 8–12 mmol/L, odróżnia kwasicę metaboliczną z podwyższoną luką od kwasicy z prawidłową luką; niskie stężenie albumin maskuje podwyższoną lukę (dodaj 2,5 na każdy g/dL, o który albuminy są poniżej 4,0). Współczynnik delta (AG − 12)/(24 − HCO₃⁻) w przedziale od około 0,8 do 2 odpowiada czystej kwasicy z podwyższoną luką (niektóre podręczniki przyjmują 1 zamiast 0,8), wartość niższa dodatkowej kwasicy z prawidłową luką, a wartość powyżej 2 dodatkowej zasadowicy metabolicznej.

Zmiana PaCO₂

|66 − 40| = 26 mmHg → 2,6 × 10 mmHg

Oczekiwane HCO₃⁻

HCO₃⁻ = 24 + 1·2,6 = 26,6 mmol/L

Odpowiedź

HCO₃⁻ = 26,6 mmol/L
38.Interpretacja gazometrii krwi tętniczej

Odpowiedź: ostra na tle przewlekłej

Oczekiwana kompensacja: w kwasicy metabolicznej wzór Wintera przewiduje PaCO₂ = 1,5·HCO₃⁻ + 8 ± 2 mmHg; zmierzona wartość powyżej tego zakresu wskazuje na dodatkową kwasicę oddechową, a poniżej na dodatkową zasadowicę oddechową. Luka anionowa AG = Na⁺ − (Cl⁻ + HCO₃⁻), prawidłowo około 8–12 mmol/L, odróżnia kwasicę metaboliczną z podwyższoną luką od kwasicy z prawidłową luką; niskie stężenie albumin maskuje podwyższoną lukę (dodaj 2,5 na każdy g/dL, o który albuminy są poniżej 4,0). Współczynnik delta (AG − 12)/(24 − HCO₃⁻) w przedziale od około 0,8 do 2 odpowiada czystej kwasicy z podwyższoną luką (niektóre podręczniki przyjmują 1 zamiast 0,8), wartość niższa dodatkowej kwasicy z prawidłową luką, a wartość powyżej 2 dodatkowej zasadowicy metabolicznej.

Oczekiwane HCO₃⁻

ostry: 24 + 1·3,1 = 27,1 mmol/L
przewlekły: 24 + 3,5·3,1 = 34,85 mmol/L

Porównaj

zmierzone: 31 mmol/L → ostra na tle przewlekłej

Odpowiedź

ostra na tle przewlekłej
39.Interpretacja zapisu rytmu EKG

Odpowiedź: pauza = 1,84 s

Tachykardie z wąskimi zespołami i pauzy: częstoskurcz nadkomorowy (SVT) to regularny częstoskurcz o częstości około 150–250/min z wąskimi zespołami QRS; załamki P zwykle nie są widoczne, bo są ukryte w zespole QRS lub załamku T. Tachykardia zatokowa u dorosłego w spoczynku zwykle nie przekracza około 150/min i ma widoczny załamek P przed każdym QRS; trzepotanie przedsionków z przewodzeniem 2:1 często ma częstość około 150/min i pokazuje załamki piłokształtne. W zatrzymaniu zatokowym węzeł zatokowy na chwilę przestaje wyładowywać: pojawia się pauza bez załamka P i bez QRS, której długość nie jest całkowitą wielokrotnością cykli P–P (pauza równa dokładnie dwóm lub trzem cyklom wskazuje raczej na blok zatokowo-przedsionkowy).

Pomiar

46 małych kratek od R do R przez pauzę

Zamień

pauza = 46 × 0,04 s = 1,84 s

Porównaj z P–P

1,84 ÷ 0,80 ≈ 2,3 cykli P–P, nie liczba całkowita

Odpowiedź

pauza = 1,84 s

W pauzie nie ma załamka P, a pauza nie jest całkowitą wielokrotnością cykli P–P: zatrzymanie zatokowe. Pauza równa dokładnie dwóm lub trzem cyklom wskazywałaby na blok zatokowo-przedsionkowy.

40.Interpretacja zapisu rytmu EKG

Odpowiedź: blok AV 2:1 (typ nieokreślony)

Blok AV 2:1: przy dwóch załamkach P na jeden QRS żadne dwa przewiedzione załamki P nie następują po sobie, więc nie widać, czy PR wydłużałby się (typ I), czy pozostawałby stały (typ II) przed nieprzewiedzionym załamkiem P. Z jednego zapisu nazywa się to blokiem AV 2:1; o typie decyduje dłuższy zapis lub zmiana stosunku przewodzenia. Wąski QRS czyni bardziej prawdopodobnym typ I, a szeroki typ II, ale żaden nie jest dowodem.

Pięć kroków

1. Częstość: R–R = 40 małych kratek, 1500 ÷ 40 ≈ 38 na minutę.
2. Rytm: regularny, każdy odstęp R–R wynosi 1,60 s.
3. Załamki P: dodatnie i regularne (P–P 0,80 s, 75 na minutę), dwa na każdy zespół QRS.
4. Odstęp PR: stały i wynosi 0,18 s w pobudzeniach przewiedzionych.
5. QRS: 0,12 s, szeroki (0,12 s lub więcej).

Dlaczego typ pozostaje otwarty

Co drugi załamek P nie jest przewiedziony, więc żadne dwa przewiedzione pobudzenia nie następują po sobie i wydłużenie PR nigdy nie mogłoby być widoczne.
blok AV 2:1 (typ nieokreślony)

Odpowiedź

blok AV 2:1 (typ nieokreślony)

Wąski QRS czyni bardziej prawdopodobnym typ I, a szeroki typ II, ale rozstrzygnąć może tylko dłuższy zapis lub zmiana stosunku przewodzenia.

To niezależne materiały do ćwiczeń. ExamProblems nie jest powiązane z organizacją przeprowadzającą ten egzamin ani przez nią rekomendowane, a nazwa egzaminu służy wyłącznie do opisu treści. NCLEX®, NCLEX-RN® and NCLEX-PN® są znakami towarowymi the National Council of State Boards of Nursing, Inc. (NCSBN), organizacji niezwiązanej z ExamProblems, która go nie popiera i nie odpowiada za jego poprawność.

ExamProblems · examproblems.com/courses/nclex-rn-practice-questions