Pytania ćwiczeniowe w stylu NCLEX (RN): zestaw na powtórkę

Wzory, najważniejsze kroki metod dla każdego tematu i 40 zadań do ćwiczenia, z pełnymi rozwiązaniami na końcu.

Nowe zadaniaWróć do przedmiotu

W oknie drukowania wybierz „Zapisz jako PDF”, aby zachować kopię na swoim urządzeniu.

1Wzory i metody

Kontrola zakażeń i bezpieczeństwo pacjenta

Metoda

  1. Zacznij od standardowych środków ostrożności u każdego pacjenta: higiena rąk, środki ochrony indywidualnej odpowiednie do spodziewanej ekspozycji, bezpieczne postępowanie z ostrymi narzędziami.
  2. Dodaj środki ostrożności zależnie od drogi szerzenia: kontaktowe (fartuch, rękawiczki), kropelkowe (maseczka chirurgiczna), powietrzne (N95, pokój z ujemnym ciśnieniem).
  3. Utrzymuj sterylne przedmioty sterylnymi: jeśli masz wątpliwości, nie są sterylne; wymień, nigdy nie wycieraj.
  4. Zapobiegaj szkodom w otoczeniu: środki zapobiegania upadkom, przymus bezpośredni tylko w ostateczności, RACE i PASS w pożarze.
  5. Sprawdź zasady podawania leków, dwa identyfikatory i dodatkowe zabezpieczenia dla leków wysokiego ryzyka; zgłaszaj błędy i zdarzenia niemal błędne (near miss).

Ustalanie priorytetów i delegowanie

Metoda

  1. Zapytaj, co najszybciej zaszkodzi pacjentowi, jeśli nic się nie zrobi.
  2. Zastosuj ABC (C-A-B w zatrzymaniu krążenia), a następnie hierarchię Maslowa: potrzeby fizjologiczne przed bezpieczeństwem, bezpieczeństwo przed potrzebami psychologicznymi.
  3. Porównaj opcje: ostre przed przewlekłym, niestabilne przed stabilnym, nieoczekiwane przed oczekiwanym, ogólnoustrojowe przed miejscowym, i porównaj każdy objaw ze stanem wyjściowym pacjenta.
  4. Oceń, zanim zadziałasz, chyba że to stan nagły; wtedy wybierz krok, od którego zależą pozostałe.
  5. Przy delegowaniu sprawdź pięć zasad: zadanie, okoliczności, osoba, polecenia i nadzór. Ocena, edukacja i ewaluacja pozostają przy pielęgniarce (RN).

Wartości laboratoryjne i elektrolity

Metoda

  1. Porównaj wartość z zakresem referencyjnym laboratorium, a następnie ze stanem wyjściowym i trendem pacjenta.
  2. Sprawdź próbkę: hemoliza, opóźnienie lub krew pobrana w pobliżu wlewu dożylnego mogą dać fałszywe wyniki.
  3. Powiąż wartość z typowymi objawami oraz z lekami i stanami, które ją powodują.
  4. Szukaj interakcji: niski potas lub magnez zwiększa toksyczność digoksyny; odwodnienie zwiększa stężenie litu.
  5. Działaj dla pacjenta: oceń, wstrzymaj lek, jeśli stężenie jest niebezpieczne, powtórz na głos wartości krytyczne i poinformuj osobę zlecającą.

Choroby wewnętrzne i chirurgiczne: układ krążenia i oddechowy

Metoda

  1. Nazwij problem: niewydolność pompy, zamknięta tętnica, rytm serca, zakrzep, zwężenie dróg oddechowych, zakażenie albo problem z urządzeniem.
  2. Najpierw sprawdź objawy zagrożenia: hipoksję, hipotensję, ból w klatce piersiowej, nowe splątanie, zimną kończynę bez tętna.
  3. Dopasuj tlen do pacjenta: 94–98% u większości, 88–92% u osób zagrożonych retencją CO₂.
  4. Połącz każdy lek z jego badaniem i ryzykiem: warfaryna i INR, heparyna i aPTT oraz płytki krwi, diuretyki i potas.
  5. Wybierz bezpieczne pierwsze działanie, następnie eskaluj i oceń ponownie.

Choroby wewnętrzne i chirurgiczne: neurologia, endokrynologia i nerki

Metoda

  1. Sprawdź glikemię u każdego pacjenta z nowym splątaniem, osłabieniem lub napadem drgawek.
  2. Traktuj poziom świadomości jako najwcześniejszy sygnał ostrzegawczy problemów z mózgiem; źrenice i triada Cushinga pojawiają się późno.
  3. W stanach nagłych w cukrzycy odróżnij DKA (ketony, kwasica) od HHS (bardzo wysoka osmolalność, odwodnienie); najpierw podaj płyny.
  4. Przy zaburzeniach sodu i wody ustal, czy ADH jest w nadmiarze (SIADH), czy go brakuje (moczówka prosta), a przewlekłe zmiany koryguj powoli.
  5. Przy problemach z nerkami przypisz przyczynę do przednerkowej, wewnątrznerkowej lub pozanerkowej i obserwuj potas oraz płyny.

Choroby wewnętrzne i chirurgiczne: przewód pokarmowy, okres okołooperacyjny i onkologia

Metoda

  1. Zapytaj, co może być ukryte: krwawienie wewnętrzne, zakażenie bez gorączki, hipowentylacja przy prawidłowym SpO₂.
  2. Wykorzystaj czas, jaki upłynął po operacji, aby zawęzić powikłania: krwawienie w ciągu godzin, problemy z klatką piersiową w ciągu dni, problemy z raną i przeciek później.
  3. Przy bólu oceń go, zastosuj analgezję multimodalną, oceń ponownie i monitoruj sedację przy każdym opioidzie.
  4. U chorych na raka każdą chorobę w okresie nadiru traktuj jak sepsę neutropeniczną i poznaj stany nagłe w onkologii.
  5. Przy oparzeniach licz tylko obszary częściowej i pełnej grubości skóry, zacznij odliczanie wg Parklanda od chwili oparzenia i dostosowuj płyny do diurezy.

Pielęgniarstwo położnicze

Metoda

  1. Umieść kobietę w czasie: tydzień ciąży, okres porodu lub doba po porodzie, i zdecyduj, co jest w tym momencie prawidłowe.
  2. Szukaj pacjenta w niebezpieczeństwie: matki, płodu lub noworodka, albo kilku z nich naraz.
  3. Połącz objaw z przyczyną: VEAL CHOP dla deceleracji, cztery T dla krwawienia, BUBBLE-HE po porodzie.
  4. Najpierw wybierz działanie, które poprawia przepływ krwi i dotlenienie (ułożenie na boku, wstrzymanie oksytocyny, masaż dna macicy), potem eskaluj.

Pielęgniarstwo pediatryczne

Metoda

  1. Najpierw zanotuj wiek dziecka: od niego zależą prawidłowe parametry życiowe, kamienie milowe rozwoju i właściwa skala bólu.
  2. Oceń drożność dróg oddechowych, oddychanie i krążenie, pamiętając, że dzieci się kompensują, a potem szybko się pogarszają.
  3. Dopasuj działanie do etapu rozwoju i włącz rodzinę.
  4. Sprawdź, czy odpowiedź jest bezpieczna dla dziecka: dawka zależna od masy ciała, bez aspiryny w chorobie wirusowej, bez kodeiny poniżej 12. roku życia.

Pielęgniarstwo psychiatryczne

Metoda

  1. Ustal, czy istnieje bezpośrednie zagrożenie: samobójstwo, przemoc, stan nagły związany z lekami lub choroba somatyczna.
  2. Najpierw działaj na rzecz bezpieczeństwa: obserwuj, usuń środki, deeskaluj, odstaw szkodliwy lek, wezwij pomoc.
  3. Wybierz odpowiedź terapeutyczną: uznaj uczucia, przedstaw rzeczywistość, unikaj fałszywego uspokajania i pytań „dlaczego”.
  4. Szanuj prawa pacjenta: najmniej restrykcyjna opcja, zgoda i poufność wraz z jej granicami.

Obliczenia pielęgniarskie i przeliczanie jednostek

Kroki metryczne
1 kg = 1000 g, 1 g = 1000 mg, 1 mg = 1000 mcg, 1 L = 1000 mL
Masa i długość
1 kg = 2,2 lb, 1 lb = 16 oz, 1 in = 2,54 cm, 1 ft = 12 in
Miary domowe
1 tsp = 5 mL, 1 tbsp = 15 mL, 1 fl oz = 30 mL, 1 cup = 8 fl oz = 240 mL
Temperatura
°C = (°F − 32)·5/9, °F = °C·9/5 + 32
Zegar 24-godzinny
godziny PM 1–11: dodaj 12; 12 AM = 00:xx; 12 PM = 12:xx
Szybkość dawkowania
mcg/min × 60/1000 = mg/h
Współczynniki laboratoryjne
glukoza 1 mmol/L = 18 mg/dL; kreatynina 1 mg/dL = 88,4 µmol/L; Hb 1 g/dL = 10 g/L

Metoda

  1. Zapisz daną wielkość z jednostką i jednostkę, którą chcesz otrzymać.
  2. Wybierz odpowiednik: 1000 między kg, g, mg i mcg lub L i mL; 1 kg = 2,2 lb; 1 łyżeczka = 5 mL, 1 łyżka stołowa = 15 mL, 1 fl oz = 30 mL, 1 szklanka = 240 mL.
  3. Zapisz to jako ułamek tak, aby niechciana jednostka się skróciła; dla szybkości użyj jednego ułamka na każdą zmieniającą się jednostkę.
  4. Sprawdź kierunek: mniejsza jednostka daje większą liczbę.
  5. Zaokrąglaj tylko ostateczną odpowiedź, z dokładnością podaną w pytaniu.

Obliczanie dawek

Dawka ze stężenia
objętość = dawka / stężenie
Dawka zależna od masy ciała
dawka = mg/kg × masa ciała
Tabletki
liczba = dawka / dawka w tabletce
Jednostki
1 g = 1000 mg, 1 mg = 1000 mcg

Metoda

  1. Przelicz zleconą dawkę i moc preparatu na tę samą jednostkę.
  2. Użyj wzoru „potrzebne przez dostępne razy ilość”: (D/H) × Q.
  3. Przy dawkach zależnych od masy ciała najpierw pomnóż przez masę w kg, a potem podziel dawkę dobową przez liczbę dawek.
  4. Najpierw oszacuj wynik i sprawdź, czy odpowiedź jest rozsądna.

Szybkość wlewów dożylnych

Szybkość pompy
mL/h = volume (mL)/time (h)
Szybkość kapania
drops/min = volume (mL) × drop factor / time (min)
Czas wlewu
time (h) = volume (mL)/rate (mL/h)

Metoda

  1. Prędkość pompy w mL/h: objętość podzielona przez czas w godzinach.
  2. Prędkość kroplówki w kroplach/min: objętość × współczynnik kroplenia podzielone przez czas w minutach.
  3. Pozostały czas: pozostała objętość podzielona przez prędkość.
  4. Zaokrąglaj tak, jak wymaga zadanie lub sprzęt.

Dawkowanie w pediatrii i intensywnej terapii

Dawka dobowa
mg/dobę = mg/kg/dobę × masa ciała (kg)
Liczba dawek na dobę
liczba = 24 h / odstęp między dawkami (h)
Funty na kilogramy
kg = lb / 2,2
Stężenie wlewu
jednostki/mL = jednostki w worku / objętość worka
Szybkość pompy
mL/h = dawka na godzinę / stężenie
Wlew miareczkowany
mL/h = mcg/kg/min × kg × 60 / (mcg/mL)
Dawka z prędkości pompy
mcg/kg/min = mL/h × (mcg/mL) / (60 × kg)
Jednostki
1 mg = 1000 mcg

Płyny dożylne i bilans płynów

Holliday–Segar na godzinę
4 mL/kg (pierwsze 10 kg) + 2 mL/kg (kolejne 10 kg) + 1 mL/kg (każdy kg powyżej 20)
Holliday–Segar na dobę
100 / 50 / 20 mL/kg dla tych samych przedziałów
Bilans płynów
przyjęte − wydalone
Kostki lodu
liczą się jako połowa swojej objętości
Diureza
mL/kg/h = mL / (kg × h)
Czas wlewu
czas (h) = pozostała objętość (mL) / prędkość (mL/h)
Przetoczona objętość
mL = prędkość × czas

Skale oceny klinicznej

Skala śpiączki Glasgow (GCS)
GCS = E (1–4) + V (1–5) + M (1–6) = 3–15
Apgar
5 objawów × 0–2 = 0–10; 7–10 uspokajający, 4–6 umiarkowanie nieprawidłowy, 0–3 niski
Skala Braden
5 × (1–4) + 1 × (1–3) = 6–23; ≤ 18 ryzyko
Skala ryzyka upadku Morse’a
upadki 25, diagnoza 15, pomoc 15/30, wkłucie dożylne 20, chód 10/20, stan psychiczny 15
Ryzyko według NEWS2
0–4 niskie; pojedyncze 3 niskie–średnie; 5–6 średnie; ≥ 7 wysokie
Średnie ciśnienie tętnicze (MAP)
MAP = (SBP + 2·DBP)/3 = DBP + PP/3
Ciśnienie tętna i wskaźnik wstrząsu
PP = SBP − DBP, SI = HR/SBP
Wskaźnik masy ciała
BMI = kg/m² = 703·lb/in²

Metoda

  1. Znajdź arkusz punktacji używany w pytaniu i jego zakres (GCS 3–15, Apgar 0–10, Braden 6–23, Morse 0–125).
  2. Oceń każdą pozycję osobno, dopasowując opis do jej poziomu.
  3. Dodaj punkty z pozycji i sprawdź, czy suma mieści się w zakresie.
  4. Zastosuj punkty odcięcia: w NEWS2 szukaj także każdego pojedynczego parametru dającego 3 punkty.
  5. Dla wartości pochodnych użyj MAP = (SBP + 2·DBP)/3, PP = SBP − DBP, SI = HR/SBP i BMI = kg/m².

Interpretacja gazometrii krwi tętniczej

Zakresy prawidłowe
pH 7,35–7,45, PaCO₂ 35–45 mmHg (4,7–6,0 kPa), HCO₃⁻ 22–26 mmol/L
ROME
Zaburzenie oddechowe: PaCO₂ odwrotnie do pH; metaboliczne: HCO₃⁻ zgodnie z pH
Wzór Wintersa
PaCO₂ = 1,5·HCO₃⁻ + 8 ± 2
Zasadowica metaboliczna
PaCO₂ ≈ 0,7·HCO₃⁻ + 21
Luka anionowa
AG = Na⁺ − (Cl⁻ + HCO₃⁻) ≈ 8–12
Luka anionowa skorygowana o albuminy
AG + 2,5·(4,0 − alb g/dL) = AG + 0,25·(40 − alb g/L)
Wskaźnik delta
(AG − 12)/(24 − HCO₃⁻)
Wskaźnik P/F
PaO₂/FiO₂
Równanie gazu pęcherzykowego
PAO₂ = FiO₂·(760 − 47) − PaCO₂/0,8
Osmolalność surowicy
2·Na⁺ + glucose + urea (2·Na⁺ + glucose/18 + BUN/2,8)

Metoda

  1. Odczytaj pH: poniżej 7,35 to kwasica, powyżej 7,45 zasadowica.
  2. Znajdź wartość, która to tłumaczy: PaCO₂ zmieniające się odwrotnie do pH oznacza zaburzenie oddechowe, HCO₃⁻ zmieniające się zgodnie z pH – metaboliczne.
  3. Spójrz na drugą wartość: prawidłowa oznacza brak wyrównania, nieprawidłowa w kierunku wyrównującym oznacza wyrównanie częściowe, a prawidłowe pH przy obu wartościach nieprawidłowych oznacza wyrównanie całkowite.
  4. Przy kwasicy metabolicznej porównaj PaCO₂ ze wzorem Wintersa, 1,5·HCO₃⁻ + 8 ± 2, i oblicz lukę anionową Na⁺ − (Cl⁻ + HCO₃⁻).
  5. Wysoką lukę anionową sprawdź wskaźnikiem delta, a przy niskiej albuminie – luką skorygowaną.

Interpretacja zapisu rytmu EKG

Papier (25 mm/s, 10 mm/mV)
1 mała kratka = 0,04 s, 1 duża kratka = 0,20 s, 10 mm = 1 mV
Częstość akcji serca, rytm regularny
300 ÷ duże kratki = 1500 ÷ małe kratki = 60 ÷ RR (s)
Częstość akcji serca, rytm nieregularny
Zespoły QRS w 6 s × 10
Prawidłowy odstęp PR
0,12–0,20 s
Prawidłowy czas trwania QRS
< 0.12 s
QTc (Bazett)
QT/√RR
QTc (Fridericia)
QT/∛RR
QTc (Framingham)
QT + 154·(1 − RR)
Częstości zatokowe
bradykardia < 60, prawidłowa 60–100, tachykardia > 100 /min
Częstości rytmów zastępczych
węzłowy 40–60, komorowy 20–40 /min
Szybkie rytmy
SVT 150–250 /min (wąskie), VT > 100 /min (szerokie)

Metoda

  1. Częstość: przy rytmie regularnym podziel 300 przez liczbę dużych kratek lub 1500 przez liczbę małych kratek między dwoma załamkami R; przy rytmie nieregularnym policz zespoły QRS w 6 sekundach i pomnóż przez 10.
  2. Rytm: porównaj odstępy R–R. Równe oznaczają rytm regularny; powtarzający się wzorzec to rytm regularnie nieregularny; brak jakiegokolwiek wzorca to rytm całkowicie nieregularny.
  3. Załamki P: czy w odprowadzeniu II przed każdym zespołem QRS jest dodatni załamek P, wszystkie takie same? Szukaj fal migotania lub fal o kształcie zębów piły, odwróconych załamków P i załamków P bez zespołu QRS.
  4. Odstęp PR: od początku P do początku QRS, prawidłowo 0,12–0,20 s i stały. Sprawdź, czy się wydłuża, czy pozostaje stały przed wypadnięciem pobudzenia, czy zmienia się przypadkowo.
  5. Czas trwania QRS: poniżej 0,12 s to wąski; 0,12 s lub więcej to szeroki. Następnie nazwij rytm, a dla QT użyj QTc = QT/√RR (Bazett) z czasami w sekundach.

2Zadania do ćwiczenia

1.Podstawy pielęgniarstwaŚredni

A patient says, "I've never seen this tablet before," as the nurse offers it. What should the nurse do?

  1. ALeave the tablet on the table for the patient to take later
  2. BReassure the patient that the tablet is correct and give it
  3. CStop and recheck the prescription before giving it
  4. DGive half the tablet until the doctor visits
2.Podstawy pielęgniarstwaTrudny

A patient has a platelet count of 40 × 10⁹/L (40,000/mm³). Which nursing measure is appropriate?

  1. AGive aspirin for any headaches
  2. BUse a firm toothbrush and floss hard to keep the gums healthy
  3. CUse a soft toothbrush and avoid IM injections where possible
  4. DEncourage contact sports to raise the count
3.Kontrola zakażeń i bezpieczeństwo pacjentaŚredni

Which room lighting is safest at night for a patient at high risk of falls?

  1. ABright overhead lights left on all night in the room
  2. BComplete darkness so the patient sleeps more deeply
  3. COnly the light from the television screen
  4. DA low night light that lights the path to the bathroom
4.Kontrola zakażeń i bezpieczeństwo pacjentaTrudny

Na oddziale w szafie z zapasem oddziałowym przechowuje się fiolki ze stężonym chlorkiem potasu. Dlaczego wiele wytycznych dotyczących bezpieczeństwa odradza takie postępowanie?

  1. AOmyłkowo podany nierozcieńczony koncentrat może zatrzymać serce
  2. BChlorek potasu jest zbyt drogi, by trzymać go w ogólnym zapasie oddziałowym
  3. CFiolki z chlorkiem potasu tracą ważność w ciągu doby od otwarcia
  4. DChlorek potasu należy zawsze podawać doustnie
5.Ustalanie priorytetów i delegowanieŚredni

Pielęgniarka deleguje rutynowy pomiar parametrów życiowych asystentowi pielęgniarskiemu u pacjenta, którego ciśnienie tętnicze spada od godziny. Którego „właściwego” elementu delegowania nie spełniono?

  1. AWłaściwych okoliczności
  2. BWłaściwych wskazówek i komunikacji
  3. CWłaściwej osoby
  4. DWłaściwego zadania, ponieważ parametrów życiowych nigdy nie można delegować
6.Ustalanie priorytetów i delegowanieTrudny

Którego pacjenta na oddziale nefrologicznym pielęgniarka powinna zobaczyć w pierwszej kolejności?

  1. APacjenta, którego przetoka tętniczo-żylna ma silne drżenie i szmer
  2. BPacjenta na dializie otrzewnowej, u którego odprowadzany płyn jest przejrzysty
  3. CPacjenta na hemodializie, który opuścił wczorajszą sesję i ma teraz osłabienie mięśni i nieregularne tętno
  4. DPacjenta, który prosi o poradę dotyczącą diety ubogofosforanowej
7.Pielęgniarstwo kliniczneŚredni

Under the Mental Capacity Act 2005 (England and Wales), which principle applies?

  1. ACapacity is decided by the next of kin, who must sign a form for every decision
  2. BA diagnosis of dementia means the person lacks capacity for all decisions
  3. CA person must be assumed to have capacity unless it is shown that they lack it
  4. DEveryone over 75 is assumed to lack capacity
8.Pielęgniarstwo kliniczneTrudny

Pacjent na oddziale internistycznym ma biegunkę od trzech dni. Jakie działanie w zakresie kontroli zakażeń jest najwłaściwsze?

  1. ASzybka izolacja, kontaktowe środki ostrożności i wysłanie próbki kału
  2. BStosowanie wyłącznie preparatu alkoholowego do rąk i rezygnacja z rękawiczek dla oszczędności
  3. CCzekanie, aż biegunka potrwa tydzień, zanim podejmie się działania
  4. DPrzeniesienie pacjenta na salę wieloosobową, by izolatki pozostały wolne
9.Wartości laboratoryjne i elektrolityŚredni

A patient with chronic kidney disease has a potassium of 5,6 mEq/L. Which food should the nurse advise the patient to limit?

  1. ACabbage
  2. BBananas
  3. CWhite rice
  4. DApples
10.Wartości laboratoryjne i elektrolityTrudny

Pacjent przyjmujący apiksaban pyta, dlaczego nie potrzebuje regularnych badań INR jak jego sąsiad przyjmujący warfarynę. Jakie jest najlepsze wyjaśnienie?

  1. AApiksaban monitoruje się zamiast tego codziennym aPTT
  2. BJego działanie jest przewidywalne, więc rutynowe badania krzepnięcia nie są potrzebne
  3. CINR jest sprawdzane po cichu razem z innymi rutynowymi badaniami krwi
  4. DApiksaban w rzeczywistości nie rozrzedza krwi
11.FarmakologiaŚredni

After instilling eye drops, why should the patient press gently on the inner corner of the eye for a minute or two?

  1. ATo reduce drainage into the nose and absorption into blood
  2. BTo make the pupil dilate faster
  3. CTo stop the eye from producing tears for about an hour
  4. DTo spread the drop evenly over the eyelid
12.FarmakologiaTrudny

A patient taking hydralazine for several months develops joint pain, fever and a rash. Anti-histone antibodies are positive. What is the most likely diagnosis?

  1. ARheumatoid arthritis
  2. BGout
  3. CAn acute viral infection
  4. DDrug-induced lupus
13.Choroby wewnętrzne i chirurgiczne: układ krążenia i oddechowyŚredni

Which ECG finding is typical of atrial flutter?

  1. AP waves with no relationship to the QRS complexes
  2. BWide, bizarre QRS complexes at 180/min
  3. CA chaotic baseline with no clear P waves and irregular QRS
  4. DRegular sawtooth flutter waves between QRS complexes
14.Choroby wewnętrzne i chirurgiczne: układ krążenia i oddechowyTrudny

Pacjent z niewydolnością serca ma duszność w spoczynku, chłodne kończyny, ciśnienie skurczowe 80 mmHg i zmniejszającą się diurezę. Co to sugeruje?

  1. AWstrząs kardiogenny ze słabą perfuzją tkanek
  2. BLęk wywołujący reakcję wazowagalną
  3. CŁagodne odwodnienie, które skoryguje się płynami doustnymi
  4. DStabilną, dobrze wyrównaną przewlekłą niewydolność serca
15.Choroby wewnętrzne i chirurgiczne: neurologia, endokrynologia i nerkiŚredni

How does bladder training help urge incontinence?

  1. AThe time between voids is slowly increased
  2. BThe patient drinks as little as possible
  3. CA catheter is used every night
  4. DThe patient goes to the toilet every 15 minutes
16.Choroby wewnętrzne i chirurgiczne: neurologia, endokrynologia i nerkiTrudny

A nurse teaches a young adult with newly diagnosed epilepsy. Which statement shows a need for further teaching?

  1. A"I will take a shower rather than a bath."
  2. B"As long as I take my tablets, I can swim alone."
  3. C"I will tell my friends what to do if I have a seizure."
  4. D"I will keep a record of any seizures I have."
17.Choroby wewnętrzne i chirurgiczne: przewód pokarmowy, okres okołooperacyjny i onkologiaŚredni

How is the height of an epidural sensory block usually checked?

  1. ATesting sensation to cold with ice or a cold spray
  2. BTapping the knee with a reflex hammer and recording the score
  3. CMeasuring the patient's blood glucose level
  4. DChecking the colour of the patient's urine
18.Choroby wewnętrzne i chirurgiczne: przewód pokarmowy, okres okołooperacyjny i onkologiaTrudny

A patient with haematemesis becomes drowsy and starts to vomit blood again. What is the immediate priority?

  1. AComplete the admission paperwork and medication history
  2. BTurn the patient onto their side to protect the airway
  3. CGive a large glass of iced water to slow the bleeding
  4. DSend a stool sample for faecal occult blood testing
19.Pielęgniarstwo położniczeŚredni

After a circumcision, which finding should be reported?

  1. AActive bleeding that soaks a nappy
  2. BFussiness at the first nappy change
  3. CMild swelling of the glans
  4. DA yellowish film over the glans on day 2
20.Pielęgniarstwo położniczeTrudny

U kobiety właśnie rozpoznano cukrzycę ciążową w 26. tygodniu ciąży. Jaki jest zwykle pierwszy krok postępowania?

  1. ACałkowite wyeliminowanie węglowodanów z diety
  2. BNatychmiastowe rozpoczęcie insuliny lub doustnej pochodnej sulfonylomocznika u każdej kobiety, niezależnie od wyników glikemii
  3. CBrak potrzeby kontroli aż do porodu
  4. DPorada żywieniowa, aktywność fizyczna i monitorowanie glikemii, z dodaniem leku, jeśli cele nie zostaną osiągnięte
21.Pielęgniarstwo pediatryczneŚredni

Który wynik badania kontrolnego w 18. miesiącu życia wymaga skierowania na ocenę rozwoju?

  1. ADziecko jeszcze nie chodzi samodzielnie
  2. BDziecko mówi tylko kilka słów
  3. CDziecko bawi się obok innych dzieci, a nie z nimi
  4. DDziecko boi się obcych
22.Pielęgniarstwo pediatryczneTrudny

The nurse has taught the parents of a child with sickle cell disease. Which statement shows a need for further teaching?

  1. A"In summer she can drink less so she doesn't need the toilet at school."
  2. B"We'll call the hospital straight away if she has a fever."
  3. C"We'll dress her warmly before she goes out in cold weather."
  4. D"We'll learn how to feel her tummy for an enlarged spleen."
23.Pielęgniarstwo psychiatryczneŚredni

A patient from a culture in which communication with ancestors is common says she sometimes hears her late grandmother giving advice. What is the most appropriate nursing approach?

  1. AExplore the experience in her cultural context before calling it a symptom
  2. BAvoid asking about it, because culture is not relevant to mental health
  3. CRecord it immediately as a command hallucination
  4. DTell her that her beliefs are not real
24.Pielęgniarstwo psychiatryczneTrudny

Bezpośrednio po zabiegu ECT pacjent jest senny w sali wybudzeń. Jaki jest priorytet pielęgniarski?

  1. ANatychmiast podać duże śniadanie
  2. BPoprosić pacjenta, aby sam wrócił na oddział pieszo
  3. CSzczegółowo przebadać pamięć długotrwałą pacjenta, aby sprawdzić, czy nie ma trwałych uszkodzeń
  4. DUtrzymać drożność dróg oddechowych, ułożyć pacjenta na boku i monitorować parametry życiowe
25.Obliczenia pielęgniarskie i przeliczanie jednostekŚredni
130,787 gtt/min? gtt/minzaokrąglij do 1 gtt/min

Ćwiczenie (wymyślone wartości, nie stanowią wskazówek klinicznych). Obliczenie szybkości kapania daje 130,787 kropli/min. Zasada w tym ćwiczeniu mówi, że szybkość kapania zaokrągla się do pełnej kropli. Jaką wartość x zapisujesz?

130,787 gtt/min
x = gtt/min
26.Obliczenia pielęgniarskie i przeliczanie jednostekTrudny
2 tsp? mL4 tbsp? mL2 fl oz? mLΣ = ? mL

Ćwiczenie (wymyślone wartości, nie stanowią wskazówek klinicznych). W czasie dyżuru pacjent przyjmuje 2 tsp z syrop na kaszel, 4 tbsp z płynny suplement, 2 fl oz z sok. Używając podanych odpowiedników, oblicz łączne przyjęcie doustne V w mL.

1 tsp = 5 mL1 tbsp = 15 mL1 fl oz = 30 mL
V = mL
27.Obliczanie dawekŚredni
024681010 mL

Dziecko o masie 20 kg ma zlecone 3 mg/kg leku. Roztwór wyjściowy zawiera 50 mg/mL. Pobierz dawkę: jaką objętość V podajesz?

20 kg3 mg/kg50 mg/mL
V = mL
28.Obliczanie dawekTrudny
40 mg/1 mLV = ? mL

Pacjent waży 28,6 lb. Zlecono 5 mg/kg jednorazowo, a roztwór podstawowy zawiera 40 mg w 1 mL. Przyjmując 1 kg = 2,2 lb, jaką objętość V podasz? Zaokrąglij do jednego miejsca po przecinku.

28,6 lb5 mg/kg40 mg/1 mL1 kg = 2,2 lb
V = mL
29.Szybkość wlewów dożylnychŚredni
1500 mL20 gtt/mL6 h? gtt/min

Podaj 1500 mL w ciągu 6 godzin zestawem o współczynniku 20 gtt/mL. Wyznacz szybkość kapania R w kroplach na minutę. Zaokrąglij do najbliższej liczby całkowitej.

1500 mL6 h20 gtt/mL
R = gtt/min
30.Szybkość wlewów dożylnychTrudny
250 mg250 mL5 mL/h? mg/h

Worek zawiera 250 mg leku w 250 mL i kapie z szybkością 5 mL/h. Ile miligramów na godzinę D otrzymuje pacjent?

250 mg/250 mL5 mL/h
D = mg/h
31.Dawkowanie w pediatrii i intensywnej terapiiŚredni
50 szt.50 mLinsulina krótkodziałająca? mL/h79 kg0,1 szt./kg/h

Ćwiczenie (wymyślone wartości, nie stanowią wskazówek klinicznych). Wlew zawiera 50 jednostek insuliny krótkodziałającej w 50 mL. Zlecenie to 0,1 jednostek/kg/h dla pacjenta o masie ciała 79 kg. Wyznacz prędkość pompy R w mL/h. Zaokrąglij do jednego miejsca po przecinku.

50 szt./50 mL0,1 szt./kg/h79 kg
R = mL/h
32.Dawkowanie w pediatrii i intensywnej terapiiTrudny
500 mg250 mLdobutamine? mL/h81 kg7,5 mcg/kg/min

Ćwiczenie (wymyślone wartości, nie stanowią wskazówek klinicznych). Worek zawiera dobutamine 500 mg w 250 mL. Zlecenie to 7,5 mcg/kg/min dla pacjenta o masie ciała 81 kg. Jaką prędkość R ustawiasz na pompie, w mL/h? Zaokrąglij do jednego miejsca po przecinku.

500 mg/250 mL7,5 mcg/kg/min81 kg
R = mL/h
33.Płyny dożylne i bilans płynówŚredni
PrzyjęteWydalonezmiana 12-godzinnamleko240 mLsok150 mLwoda200 mLkostki lodu100 mLWlew dożylny75 mL/h × 12 hantybiotyk dożylnie2 × 50 mLmocz325 mLmocz475 mL

Ćwiczenie (wymyślone wartości, nie stanowią wskazówek klinicznych). Karta pokazuje płyny przyjęte i wydalone przez pacjenta podczas jednej 12-godzinnej zmiany. Pacjent waży 90 kg. Wyznacz średnią diurezę U w mL/kg/h. Zaokrąglij do dwóch miejsc po przecinku.

90 kg12 hmocz: 325 mLmocz: 475 mL
U = mL/kg/h
34.Płyny dożylne i bilans płynówTrudny
1000 mL250 mL przetoczono50 mL/h14:00t = ? h

Ćwiczenie (wymyślone wartości, nie stanowią wskazówek klinicznych). Worek 1000 mL jest podawany przez pompę z prędkością 50 mL/h. O 14:00 przetoczono już 250 mL. Ile godzin t zostało do opróżnienia worka? Zaokrąglij do jednego miejsca po przecinku.

1000 mL250 mL przetoczono50 mL/h
t = h
35.Skale oceny klinicznejŚredni
S? / 4+M? / 4+A? / 4+Mob? / 4+N? / 4+F? / 3Σ?

Ćwiczenie (wymyślone wartości, nie stanowią wskazówek klinicznych). Pacjent z zadania jest oceniany w skali Braden: percepcja sensoryczna: lekko ograniczona; wilgotność: okazjonalnie wilgotna; aktywność: leży w łóżku; ruchomość: bez ograniczeń; odżywianie: doskonałe; tarcie i przesuwanie: potencjalny problem. Oblicz sumę w skali Braden B.

6–23
B =
36.Skale oceny klinicznejTrudny
3210123RR≤89–1112–2021–24≥25SpO₂≤9192–9394–95≥96powietrze / O₂O₂powietrzeSBP≤9091–100101–110111–219≥220HR≤4041–5051–9091–110111–130≥131ACVPUAC, V, P, UT °C≤35,035,1–36,036,1–38,038,1–39,0≥39,1niskiniskie–średnieśredniwysoki

Ćwiczenie (wymyślone wartości, nie stanowią wskazówek klinicznych). Użyj tabeli NEWS2 (SpO₂ w skali 1) dla tych obserwacji: częstość oddechów 12/min, SpO₂ 96% na powietrzu atmosferycznym, ciśnienie tętnicze 118/70 mmHg, tętno 64/min, przytomny, temperatura 37,1 °C. Do której grupy ryzyka klinicznego należy pacjent? Kliknij ją.

RR 12SpO₂ 96%powietrzeSBP 118HR 64AT 37,1 °C
  1. 1niski
  2. 2niskie–średnie
  3. 3średni
  4. 4wysoki
37.Interpretacja gazometrii krwi tętniczejŚredni

Gazometria do ćwiczeń pokazuje PaCO₂ 23 mmHg (3,1 kPa). Użyj reguły, że w ostrej zasadowicy oddechowej HCO₃⁻ maleje o 2 mmol/L na każde 10 mmHg, o które PaCO₂ jest poniżej 40. Zacznij od: HCO₃⁻ 24 mmol/L. Znajdź oczekiwane HCO₃⁻.

PaCO₂ 23 mmHg (3,1 kPa)wartość wyjściowa: 40 mmHg, 24 mmol/L
HCO₃⁻ = mmol/L
38.Interpretacja gazometrii krwi tętniczejTrudny
pH7,357,457,29PaCO₂mmHg354532HCO₃⁻mmol/L222615dodatkowa kwasica z prawidłową lukączysta kwasica z dużą lukądodatkowa zasadowica metaboliczna

Gazometria do ćwiczeń pokazuje pH 7,29, PaCO₂ 32 mmHg (4,3 kPa) oraz HCO₃⁻ 15 mmol/L, przy Na⁺ 139 i Cl⁻ 97 mmol/L. Użyj luki anionowej i wskaźnika delta, aby kliknąć najlepszą interpretację.

pH 7,29PaCO₂ 32 mmHg (4,3 kPa)HCO₃⁻ 15 mmol/LNa⁺ 139 mmol/LCl⁻ 97 mmol/L
  1. 1dodatkowa kwasica z prawidłową luką
  2. 2czysta kwasica z dużą luką
  3. 3dodatkowa zasadowica metaboliczna
39.Interpretacja zapisu rytmu EKGŚredni
II25 mm/s · 10 mm/mV

Zmierz odstęp QT i odstęp R–R na tym regularnym zapisie w odprowadzeniu II, a następnie oblicz QTc (skorygowany o częstość) według wzoru Fridericii QTc = QT/∛RR (oba w sekundach). Podaj odpowiedź w sekundach z trzema miejscami po przecinku.

odprowadzenie II, 25 mm/s, 10 mm/mV1 mała kratka = 0,04 s, 1 duża kratka = 0,20 sdługość zapisu 6 s
QTc = s
40.Interpretacja zapisu rytmu EKGTrudny
II25 mm/s · 10 mm/mV

Ten zapis w odprowadzeniu II pokazuje blok AV z nieregularnym rytmem komór. Użyj metody 6-sekundowej, aby znaleźć częstość komór w uderzeniach na minutę.

odprowadzenie II, 25 mm/s, 10 mm/mV1 mała kratka = 0,04 s, 1 duża kratka = 0,20 sdługość zapisu 6 s
częstość komór = bpm

3Roztwory

1.Podstawy pielęgniarstwa

Odpowiedź: C · Stop and recheck the prescription before giving it

Dlaczego to jest odpowiedź

A patient questioning a medicine may be a sign of an error. The nurse holds the dose, checks the prescription and the drug and explains before giving it.

Odpowiedź

C · Stop and recheck the prescription before giving it
2.Podstawy pielęgniarstwa

Odpowiedź: C · Use a soft toothbrush and avoid IM injections where possible

Dlaczego to jest odpowiedź

A low platelet count raises the risk of bleeding. Bleeding precautions include soft toothbrushes, electric razors, avoiding IM injections and avoiding aspirin and NSAIDs.

Odpowiedź

C · Use a soft toothbrush and avoid IM injections where possible
3.Kontrola zakażeń i bezpieczeństwo pacjenta

Odpowiedź: D · A low night light that lights the path to the bathroom

Dlaczego to jest odpowiedź

A night light lets the patient see obstacles and the way to the bathroom without disturbing sleep. Many falls happen in the dark on the way to the toilet.

Odpowiedź

D · A low night light that lights the path to the bathroom
4.Kontrola zakażeń i bezpieczeństwo pacjenta

Odpowiedź: A · Omyłkowo podany nierozcieńczony koncentrat może zatrzymać serce

Dlaczego to jest odpowiedź

Stężony chlorek potasu podany nierozcieńczony lub zbyt szybko może zatrzymać serce. Usunięcie koncentratu z ogólnego zapasu oddziałowego i stosowanie gotowych do użycia worków z roztworem jest powszechnie zalecanym środkiem bezpieczeństwa.

Odpowiedź

A · Omyłkowo podany nierozcieńczony koncentrat może zatrzymać serce
5.Ustalanie priorytetów i delegowanie

Odpowiedź: A · Właściwych okoliczności

Dlaczego to jest odpowiedź

Parametry życiowe zwykle można delegować, ale ten pacjent jest niestabilny, więc okoliczności nie są właściwe. Pacjent, którego stan się pogarsza, wymaga osobistej oceny i interpretacji ustaleń przez RN.

Odpowiedź

A · Właściwych okoliczności
6.Ustalanie priorytetów i delegowanie

Odpowiedź: C · Pacjenta na hemodializie, który opuścił wczorajszą sesję i ma teraz osłabienie mięśni i nieregularne tętno

Dlaczego to jest odpowiedź

Opuszczona sesja dializy powoduje gromadzenie się potasu. Osłabienie mięśni i nieregularne tętno sugerują hiperkaliemię, która może powodować śmiertelne zaburzenia rytmu, więc pielęgniarka ocenia pacjenta od razu, organizuje monitorowanie pracy serca i zgłasza dalej. Drżenie i szmer nad przetoką oraz przejrzysty płyn z dializy są oczekiwane, a porada dietetyczna może poczekać.

Odpowiedź

C · Pacjenta na hemodializie, który opuścił wczorajszą sesję i ma teraz osłabienie mięśni i nieregularne tętno
7.Pielęgniarstwo kliniczne

Odpowiedź: C · A person must be assumed to have capacity unless it is shown that they lack it

Dlaczego to jest odpowiedź

The Act begins by presuming capacity. Capacity is decision-specific and time-specific, and people must be given all practicable help to make their own decision.

Odpowiedź

C · A person must be assumed to have capacity unless it is shown that they lack it
8.Pielęgniarstwo kliniczne

Odpowiedź: A · Szybka izolacja, kontaktowe środki ostrożności i wysłanie próbki kału

Dlaczego to jest odpowiedź

Niewyjaśniona biegunka może mieć podłoże zakaźne, np. C. difficile lub norowirus. Izolacja i badanie bez zwłoki chronią innych pacjentów.

Odpowiedź

A · Szybka izolacja, kontaktowe środki ostrożności i wysłanie próbki kału
9.Wartości laboratoryjne i elektrolity

Odpowiedź: B · Bananas

Dlaczego to jest odpowiedź

Bananas, oranges, potatoes, tomatoes, dried fruit and beans are high in potassium. Apples, white rice and cabbage are lower-potassium choices that are commonly allowed on a potassium-restricted diet.Sprawdzono w: Potassium in diet · MedlinePlus (NIH) (2026); Chronic kidney disease · MedlinePlus (NIH) (2025)

Odpowiedź

B · Bananas
10.Wartości laboratoryjne i elektrolity

Odpowiedź: B · Jego działanie jest przewidywalne, więc rutynowe badania krzepnięcia nie są potrzebne

Dlaczego to jest odpowiedź

Bezpośrednie doustne antykoagulanty, takie jak apiksaban, mają przewidywalne działanie przy stałych dawkach, więc rutynowe badanie INR nie jest potrzebne. Monitoruje się czynność nerek i wątroby, przestrzeganie zaleceń i objawy krwawienia, a INR nie jest wiarygodną miarą ich działania.

Odpowiedź

B · Jego działanie jest przewidywalne, więc rutynowe badania krzepnięcia nie są potrzebne
11.Farmakologia

Odpowiedź: A · To reduce drainage into the nose and absorption into blood

Dlaczego to jest odpowiedź

Nasolacrimal occlusion keeps the drop in the eye longer and reduces systemic absorption through the nasal mucosa. This matters for drugs such as timolol, which can cause bradycardia or bronchospasm.

Odpowiedź

A · To reduce drainage into the nose and absorption into blood
12.Farmakologia

Odpowiedź: D · Drug-induced lupus

Dlaczego to jest odpowiedź

Hydralazine and procainamide are classic causes of drug-induced lupus, especially in slow acetylators. Symptoms usually resolve after the drug is stopped.

Odpowiedź

D · Drug-induced lupus
13.Choroby wewnętrzne i chirurgiczne: układ krążenia i oddechowy

Odpowiedź: D · Regular sawtooth flutter waves between QRS complexes

Dlaczego to jest odpowiedź

Atrial flutter is caused by a re-entry circuit in the right atrium, giving regular sawtooth flutter waves, often at about 300/min with 2:1 block (ventricular rate about 150/min). A chaotic baseline with irregular QRS is atrial fibrillation. Like AF, it carries a stroke risk.

Odpowiedź

D · Regular sawtooth flutter waves between QRS complexes
14.Choroby wewnętrzne i chirurgiczne: układ krążenia i oddechowy

Odpowiedź: A · Wstrząs kardiogenny ze słabą perfuzją tkanek

Dlaczego to jest odpowiedź

Wstrząs kardiogenny to niewydolność pompy z niedociśnieniem i hipoperfuzją (chłodna skóra, oliguria, splątanie, podwyższony mleczan), często z zastojem w płucach. Wymaga pilnej oceny przez zespół intensywnej terapii. Duże bolusy płynów mogą nasilić zastój, chyba że są kierowane starannie przeprowadzoną oceną.

Odpowiedź

A · Wstrząs kardiogenny ze słabą perfuzją tkanek
15.Choroby wewnętrzne i chirurgiczne: neurologia, endokrynologia i nerki

Odpowiedź: A · The time between voids is slowly increased

Dlaczego to jest odpowiedź

In bladder training, the patient follows a schedule and gradually lengthens the time between voids while using urge-suppression techniques. Over weeks, bladder capacity and control improve. Very low fluid intake makes urine concentrated and irritating.

Odpowiedź

A · The time between voids is slowly increased
16.Choroby wewnętrzne i chirurgiczne: neurologia, endokrynologia i nerki

Odpowiedź: B · "As long as I take my tablets, I can swim alone."

Dlaczego to jest odpowiedź

People with epilepsy should never swim alone, even if their seizures are well controlled. Showers are safer than baths. Telling friends about first aid and keeping a seizure diary are good practice.

Odpowiedź

B · "As long as I take my tablets, I can swim alone."
17.Choroby wewnętrzne i chirurgiczne: przewód pokarmowy, okres okołooperacyjny i onkologia

Odpowiedź: A · Testing sensation to cold with ice or a cold spray

Dlaczego to jest odpowiedź

The level at which the patient no longer feels cold shows the upper extent of the sensory block. Motor block is assessed with a scale such as Bromage. A rising block or new weakness is reported.

Odpowiedź

A · Testing sensation to cold with ice or a cold spray
18.Choroby wewnętrzne i chirurgiczne: przewód pokarmowy, okres okołooperacyjny i onkologia

Odpowiedź: B · Turn the patient onto their side to protect the airway

Dlaczego to jest odpowiedź

A drowsy patient who is vomiting may aspirate blood. Positioning on the side and suctioning protect the airway while help is called; large-bore IV access, bloods and fluid resuscitation follow.

Odpowiedź

B · Turn the patient onto their side to protect the airway
19.Pielęgniarstwo położnicze

Odpowiedź: A · Active bleeding that soaks a nappy

Dlaczego to jest odpowiedź

A yellow film is normal granulation tissue, and mild swelling and fussiness are common. Persistent bleeding, signs of infection or failure to pass urine should be reported.

Odpowiedź

A · Active bleeding that soaks a nappy
20.Pielęgniarstwo położnicze

Odpowiedź: D · Porada żywieniowa, aktywność fizyczna i monitorowanie glikemii, z dodaniem leku, jeśli cele nie zostaną osiągnięte

Dlaczego to jest odpowiedź

Postępowaniem pierwszego rzutu jest leczenie dietetyczne, aktywność fizyczna i samokontrola glikemii. Jeśli cele nie zostaną osiągnięte, dodaje się lek, np. insulinę. Po porodzie ponownie bada się glikemię, ponieważ ryzyko cukrzycy typu 2 jest podwyższone.

Odpowiedź

D · Porada żywieniowa, aktywność fizyczna i monitorowanie glikemii, z dodaniem leku, jeśli cele nie zostaną osiągnięte
21.Pielęgniarstwo pediatryczne

Odpowiedź: A · Dziecko jeszcze nie chodzi samodzielnie

Dlaczego to jest odpowiedź

Brak chodu do około 18. miesiąca życia jest sygnałem alarmowym. Kilka słów, zabawa równoległa i lęk przed obcymi są typowe w tym wieku.

Odpowiedź

A · Dziecko jeszcze nie chodzi samodzielnie
22.Pielęgniarstwo pediatryczne

Odpowiedź: A · "In summer she can drink less so she doesn't need the toilet at school."

Dlaczego to jest odpowiedź

Dehydration promotes sickling, so children with sickle cell disease need plenty of fluids, especially in hot weather and during exercise. Seeking help for fever, avoiding cold and checking the spleen are correct.

Odpowiedź

A · "In summer she can drink less so she doesn't need the toilet at school."
23.Pielęgniarstwo psychiatryczne

Odpowiedź: A · Explore the experience in her cultural context before calling it a symptom

Dlaczego to jest odpowiedź

A belief or experience that is accepted in the person's culture is not classed as a delusion or hallucination in itself. The nurse explores its meaning, how it is shared by others and whether it causes distress.

Odpowiedź

A · Explore the experience in her cultural context before calling it a symptom
24.Pielęgniarstwo psychiatryczne

Odpowiedź: D · Utrzymać drożność dróg oddechowych, ułożyć pacjenta na boku i monitorować parametry życiowe

Dlaczego to jest odpowiedź

Po ECT priorytetem jest drożność dróg oddechowych i oddychanie, aż pacjent będzie w pełni obudzony, wraz z monitorowaniem parametrów życiowych i orientacji. Jedzenie i chodzenie następują dopiero wtedy, gdy pacjent jest przytomny i bezpiecznie połyka.

Odpowiedź

D · Utrzymać drożność dróg oddechowych, ułożyć pacjenta na boku i monitorować parametry życiowe
25.Obliczenia pielęgniarskie i przeliczanie jednostek

Odpowiedź: x = 131 gtt/min

Zaokrąglanie: spójrz na cyfrę tuż za miejscem, do którego zaokrąglasz: 5 lub więcej zaokrągla w górę, 4 lub mniej zostawia cyfrę bez zmian. Zaokrąglaj tylko ostateczną odpowiedź, nigdy kroków pośrednich. Typowe zasady egzaminacyjne: objętości 1 mL lub większe do części dziesiątych, objętości poniżej 1 mL do części setnych, szybkość kapania do pełnych kropli, a masy do jednego miejsca po przecinku; zawsze stosuj zasadę podaną w pytaniu.

Cyfra na miejscu: jedynki

130.787 → 0

Decyduje tylko następna cyfra

130.787 → 7
7 to 5 lub więcej, więc zaokrąglij 0 w górę.
Dalsze cyfry (87) się nie liczą: zaokrąglaj raz, nigdy krok po kroku.

Zaokrąglij

x = 131 gtt/min

Odpowiedź

x = 131 gtt/min
26.Obliczenia pielęgniarskie i przeliczanie jednostek

Odpowiedź: V = 130 mL

Miary domowe i masa: w egzaminach pielęgniarskich używa się zaokrąglonych odpowiedników: 1 łyżeczka (tsp) = 5 mL, 1 łyżka stołowa (tbsp) = 15 mL = 3 łyżeczki, 1 uncja płynu (fl oz) = 30 mL = 2 łyżki, a 1 szklanka = 8 fl oz = 240 mL. Dla masy: 1 kg = 2,2 lb i 1 lb = 16 oz; dla długości: 1 cal = 2,54 cm. Ułóż przeliczenie tak, aby niechciana jednostka się skróciła.

Każda pozycja w mL

2 tsp = 2·5 = 10 mL
4 tbsp = 4·15 = 60 mL
2 fl oz = 2·30 = 60 mL

Dodaj

V = 10 + 60 + 60 = 130 mL

Odpowiedź

V = 130 mL
27.Obliczanie dawek

Odpowiedź: V = 1,2 mL

Pobieranie dawki: objętość = (przepisana dawka/stężenie preparatu) × objętość preparatu. Najpierw zamień na te same jednostki, potem sprawdź, czy objętość mieści się w strzykawce i wypada na jednej z jej kresek.

Dawka z masy ciała

D = 3·20 = 60 mg

Objętość

V = 60/50 = 1,2 mL

Na strzykawce

Na tej strzykawce 10 mL każda mała kreska to 0,2 mL.

Odpowiedź

V = 1,2 mL
28.Obliczanie dawek

Odpowiedź: V = 1,6 mL

Dose calculation: the amount to give equals what is prescribed divided by what you have, times the quantity it comes in: amount = (desired dose/stock strength) × stock volume. Always keep the units the same (convert g to mg, mg to mcg first) and check that the answer is sensible.

Masa ciała w kg

28,6/2,2 = 13 kg

Dawka

5·13 = 65 mg

Objętość

V = (65/40)·1 = 1,625 ≈ 1,6 mL

Odpowiedź

V = 1,6 mL
29.Szybkość wlewów dożylnych

Odpowiedź: R = 83 gtt/min

Szybkość wlewu: pompę ustawia się w mL/h = objętość/czas w godzinach. Wlew grawitacyjny liczy się w kroplach na minutę: gtt/min = objętość (mL) × współczynnik kroplowy (gtt/mL)/czas (min). Współczynnik kroplowy jest podany na opakowaniu zestawu: zestawy makrokroplowe dają 10, 15 lub 20 gtt/mL (zestawy do krwi w USA często 10 gtt/mL, w Wielkiej Brytanii 15), a mikrokroplowe 60 gtt/mL. Zawsze używaj współczynnika kroplowego podanego w zadaniu lub na opakowaniu.

Czas w minutach

6·60 = 360 min

Szybkość kapania

R = 1500·20/360 = 83,33 ≈ 83 gtt/min

Odpowiedź

R = 83 gtt/min

Przy łóżku zaokrąglasz do najbliższej pełnej kropli: 83 gtt/min.

30.Szybkość wlewów dożylnych

Odpowiedź: D = 5 mg/h

Szybkość wlewu: pompę ustawia się w mL/h = objętość/czas w godzinach. Wlew grawitacyjny liczy się w kroplach na minutę: gtt/min = objętość (mL) × współczynnik kroplowy (gtt/mL)/czas (min). Współczynnik kroplowy jest podany na opakowaniu zestawu: zestawy makrokroplowe dają 10, 15 lub 20 gtt/mL (zestawy do krwi w USA często 10 gtt/mL, w Wielkiej Brytanii 15), a mikrokroplowe 60 gtt/mL. Zawsze używaj współczynnika kroplowego podanego w zadaniu lub na opakowaniu.

Stężenie

250/250 = 1 mg/mL

Szybkość dawkowania

D = 1·5 = 5 mg/h

Odpowiedź

D = 5 mg/h
31.Dawkowanie w pediatrii i intensywnej terapii

Odpowiedź: R = 7,9 mL/h

Wlewy heparyny i insuliny: stężenie = jednostki w worku/objętość worka (jednostki/mL). Prędkość pompy (mL/h) = jednostki na godzinę/stężenie, a jednostki na godzinę = mL/h × stężenie. Przy zleceniu zależnym od masy ciała najpierw jednostki/h = jednostki/kg/h × masa ciała. Objętość bolusa = potrzebne jednostki/moc fiolki. Liczby służą wyłącznie do ćwiczeń; przy pacjencie zawsze postępuj zgodnie z lokalnymi procedurami i zlecaj podwójną kontrolę dawek wysokiego ryzyka.

Jednostki na godzinę

0,1·79 = 7,9 szt./h

Stężenie

50/50 = 1 szt./mL

Szybkość pompy

R = 7,9/1 = 7,9 mL/h

Odpowiedź

R = 7,9 mL/h
32.Dawkowanie w pediatrii i intensywnej terapii

Odpowiedź: R = 18,2 mL/h

Wlewy miareczkowane: najpierw wyznacz stężenie w mcg/mL (mg × 1000/mL). Przy zleceniu zależnym od masy ciała mcg/min = mcg/kg/min × masa ciała. Następnie mL/h = mcg/min × 60/stężenie. Licząc wstecz, mcg/kg/min = mL/h × stężenie/(60 × masa ciała). Liczby służą wyłącznie do ćwiczeń; przy pacjencie zawsze postępuj zgodnie z lokalnymi procedurami i zlecaj podwójną kontrolę dawek wysokiego ryzyka.

Stężenie

500 mg = 500 000 mcg
500 000/250 = 2000 mcg/mL

Dawka na minutę i na godzinę

7,5·81 = 607,5 mcg/min
607,5·60 = 36450 mcg/h

Szybkość pompy

R = 36450/2000 = 18,23 ≈ 18,2 mL/h

Odpowiedź

R = 18,2 mL/h
33.Płyny dożylne i bilans płynów

Odpowiedź: U = 0,74 mL/kg/h

Płyny przyjęte i wydalone: do przyjętych wlicza się wszystko, co wchodzi (płyny doustne, wlewy dożylne, leki dożylne i przepłukania, żywienie przez zgłębnik); kostki lodu liczą się jako połowa swojej objętości. Do wydalonych wlicza się mocz, drenaże, wymiociny i inne straty. Bilans = suma przyjętych − suma wydalonych; bilans ujemny oznacza stratę netto. Liczby służą wyłącznie do ćwiczeń; przy pacjencie zawsze postępuj zgodnie z lokalnymi procedurami i zlecaj podwójną kontrolę dawek wysokiego ryzyka.

Suma moczu

325 + 475 = 800 mL

Na kilogram na godzinę

U = 800/(90·12) = 0,7407 ≈ 0,74 mL/kg/h

Odpowiedź

U = 0,74 mL/kg/h
34.Płyny dożylne i bilans płynów

Odpowiedź: t = 15 h

Czas wlewu: czas (h) = objętość do przetoczenia (mL)/prędkość (mL/h); użyj objętości pozostałej w worku, a nie pojemności worka. Przetoczona objętość = prędkość × czas. Godziny dziesiętne zamieniaj na godziny i minuty, mnożąc część ułamkową × 60 (0,5 h = 30 min, a nie 50 min). Liczby służą wyłącznie do ćwiczeń; przy pacjencie zawsze postępuj zgodnie z lokalnymi procedurami i zlecaj podwójną kontrolę dawek wysokiego ryzyka.

Pozostała objętość

1000 − 250 = 750 mL

Czas

t = 750/50 = 15 h

Odpowiedź

t = 15 h

To około 15 h 00 min, więc worek skończy się około 05:00.

35.Skale oceny klinicznej

Odpowiedź: B = 17

Skala Braden: sześć podskal ryzyka odleżyn. Percepcja sensoryczna, wilgotność, aktywność, ruchomość i odżywianie są oceniane od 1 do 4, od najgorszego poziomu (1) do braku problemu (4); tarcie i przesuwanie od 1 do 3. Suma wynosi od 6 do 23, a niższa suma oznacza wyższe ryzyko. Typowe przedziały: 19–23 brak ryzyka, 15–18 niewielkie ryzyko, 13–14 umiarkowane ryzyko, 10–12 wysokie ryzyko i 9 lub mniej bardzo wysokie ryzyko.

Oceń każdą podskalę

percepcja sensoryczna: lekko ograniczona → 3
wilgotność: okazjonalnie wilgotna → 3
aktywność: leży w łóżku → 1
ruchomość: bez ograniczeń → 4
odżywianie: doskonałe → 4
tarcie i przesuwanie: potencjalny problem → 2

Dodaj

Suma w skali Braden = 3 + 3 + 1 + 4 + 4 + 2 = 17

Odpowiedź

B = 17
36.Skale oceny klinicznej

Odpowiedź: niski

NEWS2 (National Early Warning Score 2, Royal College of Physicians 2017): oceń każdy z siedmiu parametrów według tabeli (częstość oddechów, SpO₂ w skali 1, oddychanie powietrzem lub dodatkowym tlenem, ciśnienie skurczowe, tętno, stan świadomości w skali ACVPU i temperatura) i dodaj punkty. Ryzyko kliniczne: 0–4 niskie; wynik 3 w którymkolwiek pojedynczym parametrze niskie–średnie; 5–6 średnie; 7 lub więcej wysokie. Suma 5 lub więcej wymaga pilnej reakcji.

Oceń każdy parametr

RR 12/min → 0
SpO₂ 96% → 0
na powietrzu → 0
SBP 118 mmHg → 0
HR 64/min → 0
przytomny (A) → 0
T 37,1 °C → 0

Suma i czerwone wyniki

NEWS2 = 0 + 0 + 0 + 0 + 0 + 0 + 0 = 0
Żaden parametr nie daje 3 punktów.

Grupa ryzyka

niski

Odpowiedź

niski
37.Interpretacja gazometrii krwi tętniczej

Odpowiedź: HCO₃⁻ = 20,6 mmol/L

Oczekiwana kompensacja: w kwasicy metabolicznej wzór Wintera przewiduje PaCO₂ = 1,5·HCO₃⁻ + 8 ± 2 mmHg; zmierzona wartość powyżej tego zakresu wskazuje na dodatkową kwasicę oddechową, a poniżej na dodatkową zasadowicę oddechową. Luka anionowa AG = Na⁺ − (Cl⁻ + HCO₃⁻), prawidłowo około 8–12 mmol/L, odróżnia kwasicę metaboliczną z podwyższoną luką od kwasicy z prawidłową luką; niskie stężenie albumin maskuje podwyższoną lukę (dodaj 2,5 na każdy g/dL, o który albuminy są poniżej 4,0). Współczynnik delta (AG − 12)/(24 − HCO₃⁻) w przedziale od około 0,8 do 2 odpowiada czystej kwasicy z podwyższoną luką (niektóre podręczniki przyjmują 1 zamiast 0,8), wartość niższa dodatkowej kwasicy z prawidłową luką, a wartość powyżej 2 dodatkowej zasadowicy metabolicznej.

Zmiana PaCO₂

|23 − 40| = 17 mmHg → 1,7 × 10 mmHg

Oczekiwane HCO₃⁻

HCO₃⁻ = 24 − 2·1,7 = 20,6 mmol/L

Odpowiedź

HCO₃⁻ = 20,6 mmol/L
38.Interpretacja gazometrii krwi tętniczej

Odpowiedź: czysta kwasica z dużą luką

Oczekiwana kompensacja: w kwasicy metabolicznej wzór Wintera przewiduje PaCO₂ = 1,5·HCO₃⁻ + 8 ± 2 mmHg; zmierzona wartość powyżej tego zakresu wskazuje na dodatkową kwasicę oddechową, a poniżej na dodatkową zasadowicę oddechową. Luka anionowa AG = Na⁺ − (Cl⁻ + HCO₃⁻), prawidłowo około 8–12 mmol/L, odróżnia kwasicę metaboliczną z podwyższoną luką od kwasicy z prawidłową luką; niskie stężenie albumin maskuje podwyższoną lukę (dodaj 2,5 na każdy g/dL, o który albuminy są poniżej 4,0). Współczynnik delta (AG − 12)/(24 − HCO₃⁻) w przedziale od około 0,8 do 2 odpowiada czystej kwasicy z podwyższoną luką (niektóre podręczniki przyjmują 1 zamiast 0,8), wartość niższa dodatkowej kwasicy z prawidłową luką, a wartość powyżej 2 dodatkowej zasadowicy metabolicznej.

Luka anionowa

AG = 139 − (97 + 15) = 27

Wskaźnik delta

(27 − 12)/(24 − 15) = 1,667
czysta kwasica z dużą luką

Odpowiedź

czysta kwasica z dużą luką
39.Interpretacja zapisu rytmu EKG

Odpowiedź: QTc = 0,391 s

QT i QTc: odstęp QT biegnie od początku zespołu QRS do końca załamka T. Skraca się wraz ze wzrostem częstości akcji serca, dlatego koryguje się go o częstość za pomocą odstępu R–R w sekundach: QTc według Bazetta = QT/√RR, a QTc według Fridericii = QT/∛RR. Wzór Bazetta jest używany w większości podręczników; nadmiernie koryguje przy szybkiej częstości, gdzie preferuje się wzór Fridericii. Granice różnią się w zależności od źródła: QTc powyżej około 0,45 s u mężczyzn lub 0,46 s u kobiet zwykle uznaje się za wydłużony, a powyżej 0,50 s za znacznie wydłużony.

Pomiar

QT = 9,5 × 0,04 = 0,38 s
RR = 23 × 0,04 = 0,92 s

Wzór Fridericii

QTc = 0,38/∛0,92 = 0,38/0,9726 = 0,391 s

Odpowiedź

QTc = 0,391 s

W zwykłych granicach (około 0,45 s dla mężczyzn, 0,46 s dla kobiet). (391 ms)

40.Interpretacja zapisu rytmu EKG

Odpowiedź: częstość komór = 60 bpm

Bloki AV: wyznacz kolejne załamki P i sprawdź, po których następuje zespół QRS. Blok I stopnia: każdy załamek P przewiedziony, PR stały i powyżej 0,20 s. Blok II stopnia typu I (Mobitz I, Wenckebacha): odstęp PR wydłuża się z pobudzenia na pobudzenie, aż jeden załamek P nie zostanie przewiedziony, po czym cykl zaczyna się od nowa (grupowanie pobudzeń). Blok II stopnia typu II (Mobitz II): odstęp PR pobudzeń przewiedzionych pozostaje stały, a załamki P nagle nie są przewodzone; zespół QRS jest często szeroki. Blok III stopnia (całkowity): załamki P i zespoły QRS są każde regularne, ale niezależne, odstęp PR zmienia się przypadkowo, a częstość przedsionków jest większa niż częstość rytmu zastępczego (węzłowy 40–60/min z wąskim zespołem QRS, komorowy 20–40/min z szerokim zespołem QRS). Bloku 2:1 nie można na podstawie jednego zapisu określić jako typ I lub typ II.

Częstość przedsionków

P–P = 18 małych kratek = 0,72 s → 1500 ÷ 18 = 83,33 ≈ 83 na minutę

Częstość komór

6 zespołów QRS w 6 s × 10 = 60 na minutę

Odpowiedź

częstość komór = 60 bpm

Odpowiedź

częstość komór = 60 bpm

Blok AV II stopnia typu II: 4 załamków P na każde 3 zespołów QRS, ze stałym PR.

To niezależne materiały do ćwiczeń. ExamProblems nie jest powiązane z organizacją przeprowadzającą ten egzamin ani przez nią rekomendowane, a nazwa egzaminu służy wyłącznie do opisu treści. NCLEX®, NCLEX-RN® and NCLEX-PN® są znakami towarowymi the National Council of State Boards of Nursing, Inc. (NCSBN), organizacji niezwiązanej z ExamProblems, która go nie popiera i nie odpowiada za jego poprawność.

ExamProblems · examproblems.com/courses/nclex-rn-practice-questions