Pytania ćwiczeniowe w stylu NCLEX (RN): zestaw na powtórkę

Wzory, najważniejsze kroki metod dla każdego tematu i 40 zadań do ćwiczenia, z pełnymi rozwiązaniami na końcu.

Nowe zadaniaWróć do przedmiotu

W oknie drukowania wybierz „Zapisz jako PDF”, aby zachować kopię na swoim urządzeniu.

1Wzory i metody

Kontrola zakażeń i bezpieczeństwo pacjenta

Metoda

  1. Zacznij od standardowych środków ostrożności u każdego pacjenta: higiena rąk, środki ochrony indywidualnej odpowiednie do spodziewanej ekspozycji, bezpieczne postępowanie z ostrymi narzędziami.
  2. Dodaj środki ostrożności zależnie od drogi szerzenia: kontaktowe (fartuch, rękawiczki), kropelkowe (maseczka chirurgiczna), powietrzne (N95, pokój z ujemnym ciśnieniem).
  3. Utrzymuj sterylne przedmioty sterylnymi: jeśli masz wątpliwości, nie są sterylne; wymień, nigdy nie wycieraj.
  4. Zapobiegaj szkodom w otoczeniu: środki zapobiegania upadkom, przymus bezpośredni tylko w ostateczności, RACE i PASS w pożarze.
  5. Sprawdź zasady podawania leków, dwa identyfikatory i dodatkowe zabezpieczenia dla leków wysokiego ryzyka; zgłaszaj błędy i zdarzenia niemal błędne (near miss).

Ustalanie priorytetów i delegowanie

Metoda

  1. Zapytaj, co najszybciej zaszkodzi pacjentowi, jeśli nic się nie zrobi.
  2. Zastosuj ABC (C-A-B w zatrzymaniu krążenia), a następnie hierarchię Maslowa: potrzeby fizjologiczne przed bezpieczeństwem, bezpieczeństwo przed potrzebami psychologicznymi.
  3. Porównaj opcje: ostre przed przewlekłym, niestabilne przed stabilnym, nieoczekiwane przed oczekiwanym, ogólnoustrojowe przed miejscowym, i porównaj każdy objaw ze stanem wyjściowym pacjenta.
  4. Oceń, zanim zadziałasz, chyba że to stan nagły; wtedy wybierz krok, od którego zależą pozostałe.
  5. Przy delegowaniu sprawdź pięć zasad: zadanie, okoliczności, osoba, polecenia i nadzór. Ocena, edukacja i ewaluacja pozostają przy pielęgniarce (RN).

Wartości laboratoryjne i elektrolity

Metoda

  1. Porównaj wartość z zakresem referencyjnym laboratorium, a następnie ze stanem wyjściowym i trendem pacjenta.
  2. Sprawdź próbkę: hemoliza, opóźnienie lub krew pobrana w pobliżu wlewu dożylnego mogą dać fałszywe wyniki.
  3. Powiąż wartość z typowymi objawami oraz z lekami i stanami, które ją powodują.
  4. Szukaj interakcji: niski potas lub magnez zwiększa toksyczność digoksyny; odwodnienie zwiększa stężenie litu.
  5. Działaj dla pacjenta: oceń, wstrzymaj lek, jeśli stężenie jest niebezpieczne, powtórz na głos wartości krytyczne i poinformuj osobę zlecającą.

Choroby wewnętrzne i chirurgiczne: układ krążenia i oddechowy

Metoda

  1. Nazwij problem: niewydolność pompy, zamknięta tętnica, rytm serca, zakrzep, zwężenie dróg oddechowych, zakażenie albo problem z urządzeniem.
  2. Najpierw sprawdź objawy zagrożenia: hipoksję, hipotensję, ból w klatce piersiowej, nowe splątanie, zimną kończynę bez tętna.
  3. Dopasuj tlen do pacjenta: 94–98% u większości, 88–92% u osób zagrożonych retencją CO₂.
  4. Połącz każdy lek z jego badaniem i ryzykiem: warfaryna i INR, heparyna i aPTT oraz płytki krwi, diuretyki i potas.
  5. Wybierz bezpieczne pierwsze działanie, następnie eskaluj i oceń ponownie.

Choroby wewnętrzne i chirurgiczne: neurologia, endokrynologia i nerki

Metoda

  1. Sprawdź glikemię u każdego pacjenta z nowym splątaniem, osłabieniem lub napadem drgawek.
  2. Traktuj poziom świadomości jako najwcześniejszy sygnał ostrzegawczy problemów z mózgiem; źrenice i triada Cushinga pojawiają się późno.
  3. W stanach nagłych w cukrzycy odróżnij DKA (ketony, kwasica) od HHS (bardzo wysoka osmolalność, odwodnienie); najpierw podaj płyny.
  4. Przy zaburzeniach sodu i wody ustal, czy ADH jest w nadmiarze (SIADH), czy go brakuje (moczówka prosta), a przewlekłe zmiany koryguj powoli.
  5. Przy problemach z nerkami przypisz przyczynę do przednerkowej, wewnątrznerkowej lub pozanerkowej i obserwuj potas oraz płyny.

Choroby wewnętrzne i chirurgiczne: przewód pokarmowy, okres okołooperacyjny i onkologia

Metoda

  1. Zapytaj, co może być ukryte: krwawienie wewnętrzne, zakażenie bez gorączki, hipowentylacja przy prawidłowym SpO₂.
  2. Wykorzystaj czas, jaki upłynął po operacji, aby zawęzić powikłania: krwawienie w ciągu godzin, problemy z klatką piersiową w ciągu dni, problemy z raną i przeciek później.
  3. Przy bólu oceń go, zastosuj analgezję multimodalną, oceń ponownie i monitoruj sedację przy każdym opioidzie.
  4. U chorych na raka każdą chorobę w okresie nadiru traktuj jak sepsę neutropeniczną i poznaj stany nagłe w onkologii.
  5. Przy oparzeniach licz tylko obszary częściowej i pełnej grubości skóry, zacznij odliczanie wg Parklanda od chwili oparzenia i dostosowuj płyny do diurezy.

Pielęgniarstwo położnicze

Metoda

  1. Umieść kobietę w czasie: tydzień ciąży, okres porodu lub doba po porodzie, i zdecyduj, co jest w tym momencie prawidłowe.
  2. Szukaj pacjenta w niebezpieczeństwie: matki, płodu lub noworodka, albo kilku z nich naraz.
  3. Połącz objaw z przyczyną: VEAL CHOP dla deceleracji, cztery T dla krwawienia, BUBBLE-HE po porodzie.
  4. Najpierw wybierz działanie, które poprawia przepływ krwi i dotlenienie (ułożenie na boku, wstrzymanie oksytocyny, masaż dna macicy), potem eskaluj.

Pielęgniarstwo pediatryczne

Metoda

  1. Najpierw zanotuj wiek dziecka: od niego zależą prawidłowe parametry życiowe, kamienie milowe rozwoju i właściwa skala bólu.
  2. Oceń drożność dróg oddechowych, oddychanie i krążenie, pamiętając, że dzieci się kompensują, a potem szybko się pogarszają.
  3. Dopasuj działanie do etapu rozwoju i włącz rodzinę.
  4. Sprawdź, czy odpowiedź jest bezpieczna dla dziecka: dawka zależna od masy ciała, bez aspiryny w chorobie wirusowej, bez kodeiny poniżej 12. roku życia.

Pielęgniarstwo psychiatryczne

Metoda

  1. Ustal, czy istnieje bezpośrednie zagrożenie: samobójstwo, przemoc, stan nagły związany z lekami lub choroba somatyczna.
  2. Najpierw działaj na rzecz bezpieczeństwa: obserwuj, usuń środki, deeskaluj, odstaw szkodliwy lek, wezwij pomoc.
  3. Wybierz odpowiedź terapeutyczną: uznaj uczucia, przedstaw rzeczywistość, unikaj fałszywego uspokajania i pytań „dlaczego”.
  4. Szanuj prawa pacjenta: najmniej restrykcyjna opcja, zgoda i poufność wraz z jej granicami.

Obliczenia pielęgniarskie i przeliczanie jednostek

Kroki metryczne
1 kg = 1000 g, 1 g = 1000 mg, 1 mg = 1000 mcg, 1 L = 1000 mL
Masa i długość
1 kg = 2,2 lb, 1 lb = 16 oz, 1 in = 2,54 cm, 1 ft = 12 in
Miary domowe
1 tsp = 5 mL, 1 tbsp = 15 mL, 1 fl oz = 30 mL, 1 cup = 8 fl oz = 240 mL
Temperatura
°C = (°F − 32)·5/9, °F = °C·9/5 + 32
Zegar 24-godzinny
godziny PM 1–11: dodaj 12; 12 AM = 00:xx; 12 PM = 12:xx
Szybkość dawkowania
mcg/min × 60/1000 = mg/h
Współczynniki laboratoryjne
glukoza 1 mmol/L = 18 mg/dL; kreatynina 1 mg/dL = 88,4 µmol/L; Hb 1 g/dL = 10 g/L

Metoda

  1. Zapisz daną wielkość z jednostką i jednostkę, którą chcesz otrzymać.
  2. Wybierz odpowiednik: 1000 między kg, g, mg i mcg lub L i mL; 1 kg = 2,2 lb; 1 łyżeczka = 5 mL, 1 łyżka stołowa = 15 mL, 1 fl oz = 30 mL, 1 szklanka = 240 mL.
  3. Zapisz to jako ułamek tak, aby niechciana jednostka się skróciła; dla szybkości użyj jednego ułamka na każdą zmieniającą się jednostkę.
  4. Sprawdź kierunek: mniejsza jednostka daje większą liczbę.
  5. Zaokrąglaj tylko ostateczną odpowiedź, z dokładnością podaną w pytaniu.

Obliczanie dawek

Dawka ze stężenia
objętość = dawka / stężenie
Dawka zależna od masy ciała
dawka = mg/kg × masa ciała
Tabletki
liczba = dawka / dawka w tabletce
Jednostki
1 g = 1000 mg, 1 mg = 1000 mcg

Metoda

  1. Przelicz zleconą dawkę i moc preparatu na tę samą jednostkę.
  2. Użyj wzoru „potrzebne przez dostępne razy ilość”: (D/H) × Q.
  3. Przy dawkach zależnych od masy ciała najpierw pomnóż przez masę w kg, a potem podziel dawkę dobową przez liczbę dawek.
  4. Najpierw oszacuj wynik i sprawdź, czy odpowiedź jest rozsądna.

Szybkość wlewów dożylnych

Szybkość pompy
mL/h = volume (mL)/time (h)
Szybkość kapania
drops/min = volume (mL) × drop factor / time (min)
Czas wlewu
time (h) = volume (mL)/rate (mL/h)

Metoda

  1. Prędkość pompy w mL/h: objętość podzielona przez czas w godzinach.
  2. Prędkość kroplówki w kroplach/min: objętość × współczynnik kroplenia podzielone przez czas w minutach.
  3. Pozostały czas: pozostała objętość podzielona przez prędkość.
  4. Zaokrąglaj tak, jak wymaga zadanie lub sprzęt.

Dawkowanie w pediatrii i intensywnej terapii

Dawka dobowa
mg/dobę = mg/kg/dobę × masa ciała (kg)
Liczba dawek na dobę
liczba = 24 h / odstęp między dawkami (h)
Funty na kilogramy
kg = lb / 2,2
Stężenie wlewu
jednostki/mL = jednostki w worku / objętość worka
Szybkość pompy
mL/h = dawka na godzinę / stężenie
Wlew miareczkowany
mL/h = mcg/kg/min × kg × 60 / (mcg/mL)
Dawka z prędkości pompy
mcg/kg/min = mL/h × (mcg/mL) / (60 × kg)
Jednostki
1 mg = 1000 mcg

Płyny dożylne i bilans płynów

Holliday–Segar na godzinę
4 mL/kg (pierwsze 10 kg) + 2 mL/kg (kolejne 10 kg) + 1 mL/kg (każdy kg powyżej 20)
Holliday–Segar na dobę
100 / 50 / 20 mL/kg dla tych samych przedziałów
Bilans płynów
przyjęte − wydalone
Kostki lodu
liczą się jako połowa swojej objętości
Diureza
mL/kg/h = mL / (kg × h)
Czas wlewu
czas (h) = pozostała objętość (mL) / prędkość (mL/h)
Przetoczona objętość
mL = prędkość × czas

Skale oceny klinicznej

Skala śpiączki Glasgow (GCS)
GCS = E (1–4) + V (1–5) + M (1–6) = 3–15
Apgar
5 objawów × 0–2 = 0–10; 7–10 uspokajający, 4–6 umiarkowanie nieprawidłowy, 0–3 niski
Skala Braden
5 × (1–4) + 1 × (1–3) = 6–23; ≤ 18 ryzyko
Skala ryzyka upadku Morse’a
upadki 25, diagnoza 15, pomoc 15/30, wkłucie dożylne 20, chód 10/20, stan psychiczny 15
Ryzyko według NEWS2
0–4 niskie; pojedyncze 3 niskie–średnie; 5–6 średnie; ≥ 7 wysokie
Średnie ciśnienie tętnicze (MAP)
MAP = (SBP + 2·DBP)/3 = DBP + PP/3
Ciśnienie tętna i wskaźnik wstrząsu
PP = SBP − DBP, SI = HR/SBP
Wskaźnik masy ciała
BMI = kg/m² = 703·lb/in²

Metoda

  1. Znajdź arkusz punktacji używany w pytaniu i jego zakres (GCS 3–15, Apgar 0–10, Braden 6–23, Morse 0–125).
  2. Oceń każdą pozycję osobno, dopasowując opis do jej poziomu.
  3. Dodaj punkty z pozycji i sprawdź, czy suma mieści się w zakresie.
  4. Zastosuj punkty odcięcia: w NEWS2 szukaj także każdego pojedynczego parametru dającego 3 punkty.
  5. Dla wartości pochodnych użyj MAP = (SBP + 2·DBP)/3, PP = SBP − DBP, SI = HR/SBP i BMI = kg/m².

Interpretacja gazometrii krwi tętniczej

Zakresy prawidłowe
pH 7,35–7,45, PaCO₂ 35–45 mmHg (4,7–6,0 kPa), HCO₃⁻ 22–26 mmol/L
ROME
Zaburzenie oddechowe: PaCO₂ odwrotnie do pH; metaboliczne: HCO₃⁻ zgodnie z pH
Wzór Wintersa
PaCO₂ = 1,5·HCO₃⁻ + 8 ± 2
Zasadowica metaboliczna
PaCO₂ ≈ 0,7·HCO₃⁻ + 21
Luka anionowa
AG = Na⁺ − (Cl⁻ + HCO₃⁻) ≈ 8–12
Luka anionowa skorygowana o albuminy
AG + 2,5·(4,0 − alb g/dL) = AG + 0,25·(40 − alb g/L)
Wskaźnik delta
(AG − 12)/(24 − HCO₃⁻)
Wskaźnik P/F
PaO₂/FiO₂
Równanie gazu pęcherzykowego
PAO₂ = FiO₂·(760 − 47) − PaCO₂/0,8
Osmolalność surowicy
2·Na⁺ + glucose + urea (2·Na⁺ + glucose/18 + BUN/2,8)

Metoda

  1. Odczytaj pH: poniżej 7,35 to kwasica, powyżej 7,45 zasadowica.
  2. Znajdź wartość, która to tłumaczy: PaCO₂ zmieniające się odwrotnie do pH oznacza zaburzenie oddechowe, HCO₃⁻ zmieniające się zgodnie z pH – metaboliczne.
  3. Spójrz na drugą wartość: prawidłowa oznacza brak wyrównania, nieprawidłowa w kierunku wyrównującym oznacza wyrównanie częściowe, a prawidłowe pH przy obu wartościach nieprawidłowych oznacza wyrównanie całkowite.
  4. Przy kwasicy metabolicznej porównaj PaCO₂ ze wzorem Wintersa, 1,5·HCO₃⁻ + 8 ± 2, i oblicz lukę anionową Na⁺ − (Cl⁻ + HCO₃⁻).
  5. Wysoką lukę anionową sprawdź wskaźnikiem delta, a przy niskiej albuminie – luką skorygowaną.

Interpretacja zapisu rytmu EKG

Papier (25 mm/s, 10 mm/mV)
1 mała kratka = 0,04 s, 1 duża kratka = 0,20 s, 10 mm = 1 mV
Częstość akcji serca, rytm regularny
300 ÷ duże kratki = 1500 ÷ małe kratki = 60 ÷ RR (s)
Częstość akcji serca, rytm nieregularny
Zespoły QRS w 6 s × 10
Prawidłowy odstęp PR
0,12–0,20 s
Prawidłowy czas trwania QRS
< 0.12 s
QTc (Bazett)
QT/√RR
QTc (Fridericia)
QT/∛RR
QTc (Framingham)
QT + 154·(1 − RR)
Częstości zatokowe
bradykardia < 60, prawidłowa 60–100, tachykardia > 100 /min
Częstości rytmów zastępczych
węzłowy 40–60, komorowy 20–40 /min
Szybkie rytmy
SVT 150–250 /min (wąskie), VT > 100 /min (szerokie)

Metoda

  1. Częstość: przy rytmie regularnym podziel 300 przez liczbę dużych kratek lub 1500 przez liczbę małych kratek między dwoma załamkami R; przy rytmie nieregularnym policz zespoły QRS w 6 sekundach i pomnóż przez 10.
  2. Rytm: porównaj odstępy R–R. Równe oznaczają rytm regularny; powtarzający się wzorzec to rytm regularnie nieregularny; brak jakiegokolwiek wzorca to rytm całkowicie nieregularny.
  3. Załamki P: czy w odprowadzeniu II przed każdym zespołem QRS jest dodatni załamek P, wszystkie takie same? Szukaj fal migotania lub fal o kształcie zębów piły, odwróconych załamków P i załamków P bez zespołu QRS.
  4. Odstęp PR: od początku P do początku QRS, prawidłowo 0,12–0,20 s i stały. Sprawdź, czy się wydłuża, czy pozostaje stały przed wypadnięciem pobudzenia, czy zmienia się przypadkowo.
  5. Czas trwania QRS: poniżej 0,12 s to wąski; 0,12 s lub więcej to szeroki. Następnie nazwij rytm, a dla QT użyj QTc = QT/√RR (Bazett) z czasami w sekundach.

2Zadania do ćwiczenia

1.Podstawy pielęgniarstwaŚredni

Jaka jest różnica między empatią a współczuciem (litością)?

  1. AWspółczucie oznacza zachowanie pełnej neutralności
  2. BEmpatia oznacza użalanie się nad pacjentem i wciągnięcie w jego cierpienie
  3. CNie ma między nimi różnicy
  4. DEmpatia oznacza rozumienie uczuć pacjenta z jego punktu widzenia
2.Podstawy pielęgniarstwaTrudny

A colleague asks the nurse to countersign the controlled drug register for a dose the nurse did not see being prepared or given. What should the nurse do?

  1. ASign, as the colleague is trustworthy
  2. BRefuse, as they can only sign for what they have witnessed
  3. CSign it later, at the end of the shift, once the colleague explains
  4. DSign, but only if the colleague is senior
3.Kontrola zakażeń i bezpieczeństwo pacjentaŚredni

Jaki środek czyszczący zaleca się do sali pacjenta z Clostridioides difficile?

  1. AZwykła woda i czysta ściereczka z mikrofibry
  2. BŚrodek sporobójczy, np. roztwór na bazie chloru
  3. CPerfumowany odświeżacz powietrza w sprayu
  4. DChusteczki nasączone alkoholem, stosowane na każdą powierzchnię dwa razy dziennie
4.Kontrola zakażeń i bezpieczeństwo pacjentaTrudny

Pielęgniarka zauważa, że pompa infuzyjna pacjenta jest ustawiona na szybkość dziesięciokrotnie wyższą niż w zleceniu. Pacjent wydaje się czuć dobrze. Jakie jest pierwsze działanie?

  1. APoczekać, czy wystąpią jakieś działania niepożądane
  2. BZatrzymać lub skorygować wlew, a następnie ocenić pacjenta
  3. CPozostawić szybkość i udokumentować ustalenie w dokumentacji
  4. DZapytać pacjenta, czy czuje się inaczej, i kontynuować
5.Ustalanie priorytetów i delegowanieŚredni

A nurse teaches a patient with heart failure. Which statement shows a need for further teaching?

  1. A“I will call if my weight goes up quickly over a day or two.”
  2. B“I add extra salt to my food so it tastes better.”
  3. C“I will take my water tablet in the morning.”
  4. D“I will weigh myself every morning after I use the toilet.”
6.Ustalanie priorytetów i delegowanieTrudny

A 2-month-old infant has a spiral fracture of the femur. The parents say the baby rolled off the sofa. What should the nurse recognize?

  1. AThe injury does not fit the infant’s development, so possible abuse must be reported
  2. BNo further action is needed once the fracture is treated
  3. CInfants of this age often roll off furniture and break bones in this way
  4. DA spiral fracture in an infant is always caused by birth trauma
7.Pielęgniarstwo kliniczneŚredni

Which is the correct technique for using a metered-dose inhaler without a spacer?

  1. APress the canister twice quickly, then breathe in fast and breathe straight out again
  2. BBreathe in quickly through the nose while pressing the canister
  3. CBreathe out, then breathe in slowly and deeply while pressing the canister, then hold
  4. DPress the canister and wait one minute before breathing in
8.Pielęgniarstwo kliniczneTrudny

A patient with small cell lung cancer has hyponatraemia, concentrated urine and no signs of dehydration. Which condition and first measure fit best?

  1. ASIADH, often managed first with fluid restriction
  2. BCushing's syndrome, managed with potassium
  3. CDehydration, managed with an IV fluid bolus
  4. DDiabetes insipidus, managed with extra fluids
9.Wartości laboratoryjne i elektrolityŚredni

When do the blood counts usually reach their lowest point (nadir) after many standard chemotherapy regimens?

  1. AAbout 7–14 days after treatment
  2. BAbout 6 months after treatment
  3. COn the same day as treatment
  4. DWithin 1–2 hours of treatment
10.Wartości laboratoryjne i elektrolityTrudny

A patient with severe sepsis is oozing blood from IV sites. Platelets 40 × 10³/µL, fibrinogen low, D-dimer very high, PT and aPTT both prolonged. Which condition fits best?

  1. ADisseminated intravascular coagulation (DIC)
  2. BHeparin-induced thrombocytopenia (HIT)
  3. CImmune thrombocytopenic purpura (ITP)
  4. DHemophilia A (factor VIII deficiency)
11.FarmakologiaŚredni

Why is directly observed therapy (DOT) often used for tuberculosis?

  1. ATreatment lasts months, and missed doses cause resistance
  2. BPatients with TB cannot swallow tablets
  3. CThe drugs work only if a nurse is present
  4. DTB drugs must always be given intravenously in hospital
12.FarmakologiaTrudny

Objętość dystrybucji leku jest bardzo duża (np. 500 L u dorosłego). Co to sugeruje?

  1. ALeku nie można podać dożylnie
  2. BLek pozostaje prawie w całości w przedziale osoczowym
  3. CLek jest w dużym stopniu wychwytywany przez tkanki
  4. DLek jest szybko wydalany przez nerki
13.Choroby wewnętrzne i chirurgiczne: układ krążenia i oddechowyŚredni

After coronary artery bypass surgery through a median sternotomy, which instruction is usually given for the first several weeks?

  1. AAvoid walking until the stitches are removed
  2. BLift the arms above the head often to stretch the chest
  3. CAvoid heavy lifting and pushing up with the arms
  4. DSleep only on the stomach to protect the wound
14.Choroby wewnętrzne i chirurgiczne: układ krążenia i oddechowyTrudny

Pacjent, któremu po NSTEMI wszczepiono stent wieńcowy, pyta, dlaczego przyjmuje dwa leki przeciwpłytkowe. Która odpowiedź jest najdokładniejsza?

  1. ADrugi lek rozpuszcza skrzeplinę, która spowodowała pierwotny zawał
  2. BDrugi lek chroni błonę śluzową żołądka przed kwasem acetylosalicylowym
  3. COba leki obniżają cholesterol, więc nowe zwężenia nie mogą się tworzyć
  4. DBlokowane są dwa szlaki, co chroni stent, ale rośnie ryzyko krwawienia
15.Choroby wewnętrzne i chirurgiczne: neurologia, endokrynologia i nerkiŚredni

An 85-year-old care home resident becomes newly confused and is falling more often. A UTI is one possibility. Why?

  1. AUrinary infections always cause a high fever in older adults
  2. BOlder adults often show infection as confusion
  3. CConfusion is the only symptom of a UTI at any age
  4. DA UTI cannot occur in people over 80
16.Choroby wewnętrzne i chirurgiczne: neurologia, endokrynologia i nerkiTrudny

A patient with a long-term catheter has fever and rigors, and a catheter UTI is suspected. Which action is recommended before starting antibiotics?

  1. AFlush the catheter with saline and continue
  2. BRemove the catheter and leave it out permanently
  3. CTake a sample from the drainage bag and send it to the lab
  4. DReplace the catheter and take a sample from the new one
17.Choroby wewnętrzne i chirurgiczne: przewód pokarmowy, okres okołooperacyjny i onkologiaŚredni

Which measure helps reduce the risk of delirium in an older surgical patient?

  1. AGiving a sleeping tablet every night
  2. BMaking sure they have their glasses and hearing aids
  3. CMoving them to a new bed space each night to reduce boredom
  4. DKeeping the room dark during the day
18.Choroby wewnętrzne i chirurgiczne: przewód pokarmowy, okres okołooperacyjny i onkologiaTrudny

Which history should most alert the nurse to a possible latex allergy before surgery?

  1. AItching with bananas, avocado and kiwi, and many operations
  2. BA rash after taking amoxicillin as a child, with a family history of asthma
  3. CHay fever every spring since childhood
  4. DFeeling sick after eating shellfish once
19.Pielęgniarstwo położniczeŚredni

Co oznacza akronim HELLP?

  1. ANadciśnienie, podwyższone lipidy, niskie stężenie białka
  2. BHiperglikemia, podwyższony mleczan, niskie stężenie potasu
  3. CHemoliza, podwyższone enzymy wątrobowe, mała liczba płytek krwi (Haemolysis, Elevated Liver enzymes, Low Platelets)
  4. DKrwotok, rzucawka, niskie ciśnienie
20.Pielęgniarstwo położniczeTrudny

A newborn has cyanosis that improves when crying and worsens during feeding. Which condition should be suspected?

  1. AChoanal atresia
  2. BCongenital hip dysplasia
  3. COesophageal atresia
  4. DCleft lip only
21.Pielęgniarstwo pediatryczneŚredni

Dziecko ze znaną alergią na jaja ma zaplanowane szczepienie przeciwko grypie. Które stwierdzenie odzwierciedla najnowsze zalecenia?

  1. ASzczepionki nigdy nie wolno podawać osobie z alergią na jaja
  2. BDziecko powinno otrzymać połowę dawki w dwóch osobnych dniach, z obserwacją po każdej
  3. CSama alergia na jaja zasadniczo nie jest już powodem do wstrzymania szczepienia przeciwko grypie
  4. DDziecko najpierw potrzebuje testu skórnego ze szczepionką
22.Pielęgniarstwo pediatryczneTrudny

An 18-month-old with gastroenteritis has a heart rate of 170/min, a capillary refill time of 4 seconds and cool hands and feet. Her blood pressure is normal. What does this indicate?

  1. ANormal findings in a toddler who is upset
  2. BCompensated shock that needs urgent treatment
  3. CShock is unlikely while the blood pressure is normal
  4. DMild dehydration that only needs a drink
23.Pielęgniarstwo psychiatryczneŚredni

What should a patient taking chlorpromazine be taught about sun exposure?

  1. ASun exposure has no effect while taking this medicine
  2. BAvoid going outside at all, even in winter, for the rest of his life
  3. CSunbathe for longer each day to improve mood
  4. DUse sunscreen and protective clothing, because the skin may burn easily
24.Pielęgniarstwo psychiatryczneTrudny

Pacjent w izolacji wydaje się spać. Co powinna zrobić pielęgniarka?

  1. ABudzić pacjenta co 5 minut, aby zapytać, jak się czuje, i sprawdzić jego oddychanie
  2. BZostawić pacjenta do następnej zmiany
  3. CKontynuować obserwację z wymaganą częstotliwością, sprawdzając oddychanie i samopoczucie
  4. DPrzerwać obserwację, ponieważ pacjent śpi
25.Obliczenia pielęgniarskie i przeliczanie jednostekŚredni
1234567891011121:45 PM?14:4512:4501:4513:45

Ćwiczenie (wymyślone wartości, nie stanowią wskazówek klinicznych). Dawkę odnotowano o godzinie 1:45 PM. Który zapis oznacza ten sam czas w zegarze 24-godzinnym? Kliknij go.

1:45 PM
  1. 114:45
  2. 212:45
  3. 301:45
  4. 413:45
26.Obliczenia pielęgniarskie i przeliczanie jednostekTrudny
00:0023:2504:30t = ?

Ćwiczenie (wymyślone wartości, nie stanowią wskazówek klinicznych). Wlew rozpoczyna się o 23:25 i kończy o 04:30 następnego ranka (zegar 24-godzinny). Ile minut t trwał?

23:2504:30
t = min
27.Obliczanie dawekŚredni
60 kg15 mg/kg/dobę3× na dobęD = ? mg

Pacjent waży 60 kg. Zlecona dawka to 15 mg/kg na dobę, podzielona na 3 równe dawki. Ile miligramów D podaje się w jednej dawce?

60 kg15 mg/kg/dobę3× na dobę
D = mg
28.Obliczanie dawekTrudny
20k szt.500 mL? mL/h500 szt./h

Wlew zawiera 20000 jednostek leku w 500 mL. Zlecono 500 jednostek na godzinę. Na jaką szybkość R ustawisz pompę, w mL/h?

20000 szt./500 mL500 szt./h
R = mL/h
29.Szybkość wlewów dożylnychŚredni
15 gtt/mL80 mL/h? gtt/min

Zlecono wlew z szybkością 80 mL/h, ale nie ma dostępnej pompy. Wlew jest grawitacyjny przez zestaw o 15 gtt/mL. Wyznacz szybkość kapania R w kroplach na minutę.

80 mL/h15 gtt/mL
R = gtt/min
30.Szybkość wlewów dożylnychTrudny
750 mL60 gtt/mL42 gtt/mint = ? h

Wlew kapie z szybkością 42 gtt/min przez zestaw 60 gtt/mL. W worku zostało 750 mL. Za ile godzin t worek będzie pusty? Zaokrąglij do jednego miejsca po przecinku.

42 gtt/min60 gtt/mL750 mL
t = h
31.Dawkowanie w pediatrii i intensywnej terapiiŚredni
heparin 5 000 szt./mL80 szt./kg · 97 kg → V = ? mL

Ćwiczenie (wymyślone wartości, nie stanowią wskazówek klinicznych). Protokół ćwiczeniowy przewiduje bolus heparyny 80 jednostek/kg dla pacjenta o masie ciała 97 kg. Fiolka zawiera 5 000 jednostek/mL. Jaką objętość V nabierasz? Zaokrąglij do jednego miejsca po przecinku.

80 szt./kg97 kg5 000 szt./mL
V = mL
32.Dawkowanie w pediatrii i intensywnej terapiiTrudny
500 mg250 mLdobutamine? mL/h92 kg2,5 mcg/kg/min

Ćwiczenie (wymyślone wartości, nie stanowią wskazówek klinicznych). Worek zawiera dobutamine 500 mg w 250 mL. Zlecenie to 2,5 mcg/kg/min dla pacjenta o masie ciała 92 kg. Jaką prędkość R ustawiasz na pompie, w mL/h? Zaokrąglij do jednego miejsca po przecinku.

500 mg/250 mL2,5 mcg/kg/min92 kg
R = mL/h
33.Płyny dożylne i bilans płynówŚredni
PrzyjęteWydalonezmiana 8-godzinnaherbata240 mLmleko100 mLgalaretka120 mLWlew dożylny80 mL/h × 8 hantybiotyk dożylnie2 × 50 mLmocz500 mLmocz200 mLmocz350 mLdren z rany50 mLwymiociny100 mL

Ćwiczenie (wymyślone wartości, nie stanowią wskazówek klinicznych). Karta pokazuje płyny przyjęte i wydalone przez pacjenta podczas jednej 8-godzinnej zmiany. Pacjent waży 53 kg. Wyznacz średnią diurezę U w mL/kg/h. Zaokrąglij do dwóch miejsc po przecinku.

53 kg8 hmocz: 500 mLmocz: 200 mLmocz: 350 mLdren z rany: 50 mLwymiociny: 100 mL
U = mL/kg/h
34.Płyny dożylne i bilans płynówTrudny
1000 mL80 mL/hstart 12:1520:15: ? mL

Ćwiczenie (wymyślone wartości, nie stanowią wskazówek klinicznych). Worek 1000 mL podłączono o 12:15 i jest podawany przez pompę z prędkością 80 mL/h. Ile mL V zostanie w worku o 20:15?

1000 mL80 mL/h12:15 → 20:15
V = mL
35.Skale oceny klinicznejŚredni
3210123RR≤89–1112–2021–24≥25SpO₂≤9192–9394–95≥96powietrze / O₂O₂powietrzeSBP≤9091–100101–110111–219≥220HR≤4041–5051–9091–110111–130≥131ACVPUAC, V, P, UT °C≤35,035,1–36,036,1–38,038,1–39,0≥39,1

Ćwiczenie (wymyślone wartości, nie stanowią wskazówek klinicznych). Użyj tabeli NEWS2 (SpO₂ w skali 1) dla tych obserwacji: częstość oddechów 16/min, SpO₂ 99% na powietrzu atmosferycznym, ciśnienie tętnicze 88/52 mmHg, tętno 58/min, przytomny, temperatura 36,0 °C. Jaka jest łączna suma punktów NEWS2?

RR 16SpO₂ 99%powietrzeSBP 88HR 58AT 36,0 °C
NEWS2 =
36.Skale oceny klinicznejTrudny
uspokajającyumiarkowanie nieprawidłowyniski

Ćwiczenie (wymyślone wartości, nie stanowią wskazówek klinicznych). W 1. minucie po urodzeniu noworodek z ćwiczenia ma sine lub blade zabarwienie skóry na całym ciele, brak czynności serca, brak reakcji na bodźce, wiotkie kończyny bez napięcia mięśniowego i brak oddychania. Oceń pacjenta w skali Apgar i kliknij, jak interpretuje się wynik.

  1. 1uspokajający
  2. 2umiarkowanie nieprawidłowy
  3. 3niski
37.Interpretacja gazometrii krwi tętniczejŚredni

Gazometria do ćwiczeń pokazuje kwasicę metaboliczną z HCO₃⁻ 14 mmol/L. Użyj wzoru Wintersa, aby znaleźć oczekiwane PaCO₂ (środek zakresu) w mmHg.

HCO₃⁻ 14 mmol/L
PaCO₂ = mmHg
38.Interpretacja gazometrii krwi tętniczejTrudny

Gazometria do ćwiczeń pokazuje zasadowicę metaboliczną z HCO₃⁻ 46 mmol/L. Użyj oczekiwanego PaCO₂ = 0,7·HCO₃⁻ + 21, aby znaleźć oczekiwane PaCO₂.

HCO₃⁻ 46 mmol/L
PaCO₂ = mmHg
39.Interpretacja zapisu rytmu EKGŚredni
II25 mm/s · 10 mm/mVrytm zatokowy z pobudzeniami przedwczesnymi komorowymi (PVC)migotanie przedsionkówtrzepotanie przedsionków, przewodzenie 4:1arytmia zatokowa

Zinterpretuj ten zapis rytmu w odprowadzeniu II. Jaki to rytm? Kliknij odpowiedź.

odprowadzenie II, 25 mm/s, 10 mm/mV1 mała kratka = 0,04 s, 1 duża kratka = 0,20 sdługość zapisu 6 s
  1. 1rytm zatokowy z pobudzeniami przedwczesnymi komorowymi (PVC)
  2. 2migotanie przedsionków
  3. 3trzepotanie przedsionków, przewodzenie 4:1
  4. 4arytmia zatokowa
40.Interpretacja zapisu rytmu EKGTrudny
II25 mm/s · 10 mm/mVblok AV III stopnia (całkowity)blok AV II stopnia typu IIblok przedsionkowo-komorowy (AV) I stopniablok AV II stopnia typu I (Wenckebacha)

Ten zapis w odprowadzeniu II pokazuje zaburzenie przewodzenia między przedsionkami a komorami. Jaki to rytm? Kliknij odpowiedź.

odprowadzenie II, 25 mm/s, 10 mm/mV1 mała kratka = 0,04 s, 1 duża kratka = 0,20 sdługość zapisu 6 s
  1. 1blok AV III stopnia (całkowity)
  2. 2blok AV II stopnia typu II
  3. 3blok przedsionkowo-komorowy (AV) I stopnia
  4. 4blok AV II stopnia typu I (Wenckebacha)

3Roztwory

1.Podstawy pielęgniarstwa

Odpowiedź: D · Empatia oznacza rozumienie uczuć pacjenta z jego punktu widzenia

Dlaczego to jest odpowiedź

Empatia to rozumienie i podzielanie perspektywy drugiej osoby oraz komunikowanie tego zrozumienia. Współczucie w sensie litości to odczuwanie żalu nad kimś, co może tworzyć dystans.

Odpowiedź

D · Empatia oznacza rozumienie uczuć pacjenta z jego punktu widzenia
2.Podstawy pielęgniarstwa

Odpowiedź: B · Refuse, as they can only sign for what they have witnessed

Dlaczego to jest odpowiedź

Countersigning means confirming that you witnessed the check and administration. Signing for something you did not see is dishonest and removes an important safety check.

Odpowiedź

B · Refuse, as they can only sign for what they have witnessed
3.Kontrola zakażeń i bezpieczeństwo pacjenta

Odpowiedź: B · Środek sporobójczy, np. roztwór na bazie chloru

Dlaczego to jest odpowiedź

Przetrwalniki C. difficile są oporne na alkohol i wiele standardowych środków dezynfekcyjnych, dlatego do otoczenia i sprzętu stosuje się środek sporobójczy, np. na bazie chloru.

Odpowiedź

B · Środek sporobójczy, np. roztwór na bazie chloru
4.Kontrola zakażeń i bezpieczeństwo pacjenta

Odpowiedź: B · Zatrzymać lub skorygować wlew, a następnie ocenić pacjenta

Dlaczego to jest odpowiedź

Wlew zatrzymuje się lub koryguje natychmiast, aby ograniczyć otrzymaną dawkę. Następnie pielęgniarka ocenia pacjenta, informuje lekarza zlecającego, wykonuje jego zalecenia i zgłasza zdarzenie.

Odpowiedź

B · Zatrzymać lub skorygować wlew, a następnie ocenić pacjenta
5.Ustalanie priorytetów i delegowanie

Odpowiedź: B · “I add extra salt to my food so it tastes better.”

Dlaczego to jest odpowiedź

Salt causes fluid retention and can worsen heart failure. Daily weights, reporting rapid weight gain and taking diuretics in the morning are all correct.

Odpowiedź

B · “I add extra salt to my food so it tastes better.”
6.Ustalanie priorytetów i delegowanie

Odpowiedź: A · The injury does not fit the infant’s development, so possible abuse must be reported

Dlaczego to jest odpowiedź

Most 2-month-olds cannot roll, and a spiral fracture in a non-mobile infant suggests a twisting force. Nurses must report suspected abuse according to law and policy.

Odpowiedź

A · The injury does not fit the infant’s development, so possible abuse must be reported
7.Pielęgniarstwo kliniczne

Odpowiedź: C · Breathe out, then breathe in slowly and deeply while pressing the canister, then hold

Dlaczego to jest odpowiedź

The patient breathes out, seals the lips around the mouthpiece, starts breathing in slowly, presses the canister and continues a deep breath, then holds it for about 10 seconds. Spacers make coordination easier.

Odpowiedź

C · Breathe out, then breathe in slowly and deeply while pressing the canister, then hold
8.Pielęgniarstwo kliniczne

Odpowiedź: A · SIADH, often managed first with fluid restriction

Dlaczego to jest odpowiedź

In SIADH, excess ADH makes the kidneys retain water, so blood sodium is diluted while urine is concentrated. Small cell lung cancer is a classic cause; fluid restriction is a common first step.

Odpowiedź

A · SIADH, often managed first with fluid restriction
9.Wartości laboratoryjne i elektrolity

Odpowiedź: A · About 7–14 days after treatment

Dlaczego to jest odpowiedź

Chemotherapy damages dividing marrow cells, but mature neutrophils and platelets already in the blood survive for a while, so counts usually fall to a nadir about 7–14 days later, depending on the drug. Infection and bleeding risks are highest then.

Odpowiedź

A · About 7–14 days after treatment
10.Wartości laboratoryjne i elektrolity

Odpowiedź: A · Disseminated intravascular coagulation (DIC)

Dlaczego to jest odpowiedź

In DIC, widespread clotting consumes platelets and clotting factors, so PT and aPTT are prolonged and fibrinogen falls, while clot breakdown raises the D-dimer. ITP lowers platelets only, and hemophilia A prolongs only the aPTT.Sprawdzono w: Fibrinogen blood test · MedlinePlus (NIH) (2025); Prothrombin time (PT) · MedlinePlus (NIH) (2025); D-Dimer Test · MedlinePlus (NIH) (2024)

Odpowiedź

A · Disseminated intravascular coagulation (DIC)
11.Farmakologia

Odpowiedź: A · Treatment lasts months, and missed doses cause resistance

Dlaczego to jest odpowiedź

Standard TB treatment usually lasts six months or more with several drugs. Poor adherence leads to relapse and multidrug-resistant TB, so supervised dosing improves completion.

Odpowiedź

A · Treatment lasts months, and missed doses cause resistance
12.Farmakologia

Odpowiedź: C · Lek jest w dużym stopniu wychwytywany przez tkanki

Dlaczego to jest odpowiedź

Vd znacznie większa od całkowitej wody ciała oznacza niskie stężenie w osoczu, bo większość leku jest w tkankach (tłuszcz, mięśnie), jak w przypadku digoksyny czy amiodaronu.

Odpowiedź

C · Lek jest w dużym stopniu wychwytywany przez tkanki
13.Choroby wewnętrzne i chirurgiczne: układ krążenia i oddechowy

Odpowiedź: C · Avoid heavy lifting and pushing up with the arms

Dlaczego to jest odpowiedź

The sternum is wired and takes weeks to heal. Patients are advised to avoid heavy lifting, pulling and pushing with the arms, and to support the chest with a pillow when coughing. Walking is encouraged as part of cardiac rehabilitation.

Odpowiedź

C · Avoid heavy lifting and pushing up with the arms
14.Choroby wewnętrzne i chirurgiczne: układ krążenia i oddechowy

Odpowiedź: D · Blokowane są dwa szlaki, co chroni stent, ale rośnie ryzyko krwawienia

Dlaczego to jest odpowiedź

Podwójna terapia przeciwpłytkowa (kwas acetylosalicylowy plus inhibitor P2Y₁₂, taki jak klopidogrel, tikagrelor lub prasugrel) zmniejsza liczbę nawrotów zdarzeń i zakrzepicę stentu, zwykle przez okres do 12 miesięcy. Zwiększa ryzyko krwawienia i nie wolno jej przerywać przedwcześnie bez porady kardiologa, zwłaszcza po wszczepieniu stentu.

Odpowiedź

D · Blokowane są dwa szlaki, co chroni stent, ale rośnie ryzyko krwawienia
15.Choroby wewnętrzne i chirurgiczne: neurologia, endokrynologia i nerki

Odpowiedź: B · Older adults often show infection as confusion

Dlaczego to jest odpowiedź

In older adults, infections such as UTI may present with delirium, falls or reduced mobility rather than dysuria or fever. Other causes of delirium must also be considered, and urine tests alone can mislead.

Odpowiedź

B · Older adults often show infection as confusion
16.Choroby wewnętrzne i chirurgiczne: neurologia, endokrynologia i nerki

Odpowiedź: D · Replace the catheter and take a sample from the new one

Dlaczego to jest odpowiedź

Long-term catheters develop a biofilm that contaminates samples. Guidance usually advises replacing the catheter, collecting a sample from the new one and then starting antibiotics. Bag samples are not used.

Odpowiedź

D · Replace the catheter and take a sample from the new one
17.Choroby wewnętrzne i chirurgiczne: przewód pokarmowy, okres okołooperacyjny i onkologia

Odpowiedź: B · Making sure they have their glasses and hearing aids

Dlaczego to jest odpowiedź

Delirium prevention includes using glasses and hearing aids, orientation, good sleep, hydration, nutrition, early mobilisation, pain control, avoiding unnecessary sedatives and involving family.

Odpowiedź

B · Making sure they have their glasses and hearing aids
18.Choroby wewnętrzne i chirurgiczne: przewód pokarmowy, okres okołooperacyjny i onkologia

Odpowiedź: A · Itching with bananas, avocado and kiwi, and many operations

Dlaczego to jest odpowiedź

Latex–fruit syndrome links latex allergy with foods such as banana, avocado, kiwi and chestnut. Repeated exposure, for example through many operations or catheters, also increases risk.

Odpowiedź

A · Itching with bananas, avocado and kiwi, and many operations
19.Pielęgniarstwo położnicze

Odpowiedź: C · Hemoliza, podwyższone enzymy wątrobowe, mała liczba płytek krwi (Haemolysis, Elevated Liver enzymes, Low Platelets)

Dlaczego to jest odpowiedź

Zespół HELLP jest poważnym powikłaniem stanu przedrzucawkowego. Typowe są ból w prawym górnym kwadrancie brzucha lub w nadbrzuszu, nudności i złe samopoczucie, a ciśnienie tętnicze nie zawsze jest bardzo wysokie.

Odpowiedź

C · Hemoliza, podwyższone enzymy wątrobowe, mała liczba płytek krwi (Haemolysis, Elevated Liver enzymes, Low Platelets)
20.Pielęgniarstwo położnicze

Odpowiedź: A · Choanal atresia

Dlaczego to jest odpowiedź

In choanal atresia, the nasal passages are blocked. Babies breathe through the mouth when crying, but become cyanotic when feeding or calm. A catheter cannot be passed through the nose.

Odpowiedź

A · Choanal atresia
21.Pielęgniarstwo pediatryczne

Odpowiedź: C · Sama alergia na jaja zasadniczo nie jest już powodem do wstrzymania szczepienia przeciwko grypie

Dlaczego to jest odpowiedź

Wytyczne w wielu krajach mówią obecnie, że dzieci z alergią na jaja mogą otrzymywać szczepionki przeciwko grypie w standardowych warunkach, ponieważ zawartość owoalbuminy jest bardzo niska. W szczególnych przypadkach należy stosować aktualne wytyczne krajowe.

Odpowiedź

C · Sama alergia na jaja zasadniczo nie jest już powodem do wstrzymania szczepienia przeciwko grypie
22.Pielęgniarstwo pediatryczne

Odpowiedź: B · Compensated shock that needs urgent treatment

Dlaczego to jest odpowiedź

Tachycardia, prolonged capillary refill and cool peripheries with a normal blood pressure suggest compensated shock. Children can maintain blood pressure until they suddenly decompensate, so urgent medical review and fluid resuscitation are needed.

Odpowiedź

B · Compensated shock that needs urgent treatment
23.Pielęgniarstwo psychiatryczne

Odpowiedź: D · Use sunscreen and protective clothing, because the skin may burn easily

Dlaczego to jest odpowiedź

Chlorpromazine can cause photosensitivity, leading to sunburn after short exposure. Sunscreen, hats and covering the skin reduce this risk.

Odpowiedź

D · Use sunscreen and protective clothing, because the skin may burn easily
24.Pielęgniarstwo psychiatryczne

Odpowiedź: C · Kontynuować obserwację z wymaganą częstotliwością, sprawdzając oddychanie i samopoczucie

Dlaczego to jest odpowiedź

Pacjenci w izolacji wymagają ciągłej lub częstej obserwacji zgodnie z procedurą, w tym oceny, czy oddychają prawidłowo, zwłaszcza po sedacji. Izolację kończy się, gdy tylko nie jest już potrzebna.

Odpowiedź

C · Kontynuować obserwację z wymaganą częstotliwością, sprawdzając oddychanie i samopoczucie
25.Obliczenia pielęgniarskie i przeliczanie jednostek

Odpowiedź: 13:45

Zegar 24-godzinny: od godziny 13:00 dodaj 12 do godziny (3:45 po południu = 15:45). Od północy do 0:59 to 00:00–00:59, a 12:00–12:59 pozostaje 12:00–12:59. Przy powrocie odejmij 12 od godzin 13–23; godziny 00 stają się 12 (po północy). Czas przechodzący przez północ licz w dwóch częściach: do 24:00 (00:00), a potem od 00:00.

Przelicz godzinę

1 PM → 1 + 12 = 13

Odpowiedź

13:45

Odpowiedź

13:45
26.Obliczenia pielęgniarskie i przeliczanie jednostek

Odpowiedź: t = 305 min

Zegar 24-godzinny: od godziny 13:00 dodaj 12 do godziny (3:45 po południu = 15:45). Od północy do 0:59 to 00:00–00:59, a 12:00–12:59 pozostaje 12:00–12:59. Przy powrocie odejmij 12 od godzin 13–23; godziny 00 stają się 12 (po północy). Czas przechodzący przez północ licz w dwóch częściach: do 24:00 (00:00), a potem od 00:00.

Przed północą

23:25 → 24:00 = 35 min

Po północy

00:00 → 04:30 = 270 min

Suma

t = 35 + 270 = 305 min

Odpowiedź

t = 305 min
27.Obliczanie dawek

Odpowiedź: D = 300 mg

Obliczanie dawki: ilość do podania to dawka zlecona podzielona przez moc preparatu, razy ilość, w jakiej ta moc występuje: ilość = (dawka zlecona/moc) × objętość. Zawsze ujednolicaj jednostki (najpierw zamień g na mg, mg na µg) i sprawdzaj, czy wynik ma sens.

Łącznie na dobę

15·60 = 900 mg

Na dawkę

D = 900/3 = 300 mg

Odpowiedź

D = 300 mg
28.Obliczanie dawek

Odpowiedź: R = 12,5 mL/h

Obliczanie dawki: ilość do podania to dawka zlecona podzielona przez moc preparatu, razy ilość, w jakiej ta moc występuje: ilość = (dawka zlecona/moc) × objętość. Zawsze ujednolicaj jednostki (najpierw zamień g na mg, mg na µg) i sprawdzaj, czy wynik ma sens.

Stężenie

20000/500 = 40 szt./mL

Szybkość pompy

R = 500/40 = 12,5 mL/h

Odpowiedź

R = 12,5 mL/h
29.Szybkość wlewów dożylnych

Odpowiedź: R = 20 gtt/min

Infusion rates: a pump is set in mL/h = volume/time in hours. A gravity drip is counted in drops per minute: gtt/min = volume (mL) × drop factor (gtt/mL)/time (min). The drop factor is printed on the tubing package: macrodrip sets deliver 10, 15 or 20 gtt/mL (blood sets often 10 gtt/mL in the US, 15 in the UK) and microdrip sets 60 gtt/mL. Always use the drop factor the question or package gives.

Mililitry na minutę

80/60 = 1,333 mL/min

Szybkość kapania

R = 1,333·15 = 20 gtt/min

Odpowiedź

R = 20 gtt/min
30.Szybkość wlewów dożylnych

Odpowiedź: t = 17,9 h

Szybkość wlewu: pompę ustawia się w mL/h = objętość/czas w godzinach. Wlew grawitacyjny liczy się w kroplach na minutę: gtt/min = objętość (mL) × współczynnik kroplowy (gtt/mL)/czas (min). Współczynnik kroplowy jest podany na opakowaniu zestawu: zestawy makrokroplowe dają 10, 15 lub 20 gtt/mL (zestawy do krwi w USA często 10 gtt/mL, w Wielkiej Brytanii 15), a mikrokroplowe 60 gtt/mL. Zawsze używaj współczynnika kroplowego podanego w zadaniu lub na opakowaniu.

Szybkość w mL/h

42·60/60 = 42 mL/h

Pozostały czas

t = 750/42 = 17,86 ≈ 17,9 h

Odpowiedź

t = 17,9 h
31.Dawkowanie w pediatrii i intensywnej terapii

Odpowiedź: V = 1,6 mL

Wlewy heparyny i insuliny: stężenie = jednostki w worku/objętość worka (jednostki/mL). Prędkość pompy (mL/h) = jednostki na godzinę/stężenie, a jednostki na godzinę = mL/h × stężenie. Przy zleceniu zależnym od masy ciała najpierw jednostki/h = jednostki/kg/h × masa ciała. Objętość bolusa = potrzebne jednostki/moc fiolki. Liczby służą wyłącznie do ćwiczeń; przy pacjencie zawsze postępuj zgodnie z lokalnymi procedurami i zlecaj podwójną kontrolę dawek wysokiego ryzyka.

Potrzebna liczba sztuk

80·97 = 7 760 szt.

Objętość

V = 7760/5000 = 1,552 ≈ 1,6 mL

Odpowiedź

V = 1,6 mL
32.Dawkowanie w pediatrii i intensywnej terapii

Odpowiedź: R = 6,9 mL/h

Wlewy miareczkowane: najpierw wyznacz stężenie w mcg/mL (mg × 1000/mL). Przy zleceniu zależnym od masy ciała mcg/min = mcg/kg/min × masa ciała. Następnie mL/h = mcg/min × 60/stężenie. Licząc wstecz, mcg/kg/min = mL/h × stężenie/(60 × masa ciała). Liczby służą wyłącznie do ćwiczeń; przy pacjencie zawsze postępuj zgodnie z lokalnymi procedurami i zlecaj podwójną kontrolę dawek wysokiego ryzyka.

Stężenie

500 mg = 500 000 mcg
500 000/250 = 2000 mcg/mL

Dawka na minutę i na godzinę

2,5·92 = 230 mcg/min
230·60 = 13800 mcg/h

Szybkość pompy

R = 13800/2000 = 6,9 mL/h

Odpowiedź

R = 6,9 mL/h
33.Płyny dożylne i bilans płynów

Odpowiedź: U = 2,48 mL/kg/h

Płyny przyjęte i wydalone: do przyjętych wlicza się wszystko, co wchodzi (płyny doustne, wlewy dożylne, leki dożylne i przepłukania, żywienie przez zgłębnik); kostki lodu liczą się jako połowa swojej objętości. Do wydalonych wlicza się mocz, drenaże, wymiociny i inne straty. Bilans = suma przyjętych − suma wydalonych; bilans ujemny oznacza stratę netto. Liczby służą wyłącznie do ćwiczeń; przy pacjencie zawsze postępuj zgodnie z lokalnymi procedurami i zlecaj podwójną kontrolę dawek wysokiego ryzyka.

Suma moczu

500 + 200 + 350 = 1050 mL

Na kilogram na godzinę

U = 1050/(53·8) = 2,476 ≈ 2,48 mL/kg/h

Odpowiedź

U = 2,48 mL/kg/h
34.Płyny dożylne i bilans płynów

Odpowiedź: V = 360 mL

Czas wlewu: czas (h) = objętość do przetoczenia (mL)/prędkość (mL/h); użyj objętości pozostałej w worku, a nie pojemności worka. Przetoczona objętość = prędkość × czas. Godziny dziesiętne zamieniaj na godziny i minuty, mnożąc część ułamkową × 60 (0,5 h = 30 min, a nie 50 min). Liczby służą wyłącznie do ćwiczeń; przy pacjencie zawsze postępuj zgodnie z lokalnymi procedurami i zlecaj podwójną kontrolę dawek wysokiego ryzyka.

Czas, który upłynął

12:15 → 20:15 = 8 h

Przetoczona objętość

80·8 = 640 mL

Pozostała objętość

V = 1000 − 640 = 360 mL

Odpowiedź

V = 360 mL
35.Skale oceny klinicznej

Odpowiedź: NEWS2 = 4

NEWS2 (National Early Warning Score 2, Royal College of Physicians 2017): oceń każdy z siedmiu parametrów według tabeli (częstość oddechów, SpO₂ w skali 1, oddychanie powietrzem lub dodatkowym tlenem, ciśnienie skurczowe, tętno, stan świadomości w skali ACVPU i temperatura) i dodaj punkty. Ryzyko kliniczne: 0–4 niskie; wynik 3 w którymkolwiek pojedynczym parametrze niskie–średnie; 5–6 średnie; 7 lub więcej wysokie. Suma 5 lub więcej wymaga pilnej reakcji.

Oceń każdy parametr

RR 16/min → 0
SpO₂ 99% → 0
na powietrzu → 0
SBP 88 mmHg → 3
HR 58/min → 0
przytomny (A) → 0
T 36,0 °C → 1

Dodaj

NEWS2 = 0 + 0 + 0 + 3 + 0 + 0 + 1 = 4

Odpowiedź

NEWS2 = 4
36.Skale oceny klinicznej

Odpowiedź: niski

Skala Apgar: pięć objawów, każdy oceniany na 0, 1 lub 2, sprawdzanych w 1. i 5. minucie po urodzeniu. Wygląd (kolor skóry): sine lub blade 0, różowy tułów z sinymi kończynami 1, różowe całe ciało 2. Tętno: brak 0, poniżej 100/min 1, 100/min lub więcej 2. Reakcja na bodźce (odruchowa drażliwość): brak 0, grymas 1, płacz, kaszel lub kichnięcie 2. Napięcie mięśniowe (aktywność): wiotkie 0, pewne zgięcie 1, aktywne ruchy 2. Oddychanie: brak 0, wolne lub nieregularne ze słabym płaczem 1, dobre z silnym płaczem 2. Suma 7–10 jest uspokajająca, 4–6 umiarkowanie nieprawidłowa, a 0–3 niska.

Oceń każdy objaw

Wygląd: sine lub blade zabarwienie skóry na całym ciele → 0
Tętno: 0 → 0
Reakcja na bodźce: brak reakcji na bodźce → 0
Aktywność: wiotkie kończyny bez napięcia mięśniowego → 0
Oddychanie: brak oddychania → 0

Dodaj

APGAR = 0 + 0 + 0 + 0 + 0 = 0

Interpretacja

0 → niski

Odpowiedź

niski
37.Interpretacja gazometrii krwi tętniczej

Odpowiedź: PaCO₂ = 29 mmHg

Oczekiwana kompensacja: w kwasicy metabolicznej wzór Wintera przewiduje PaCO₂ = 1,5·HCO₃⁻ + 8 ± 2 mmHg; zmierzona wartość powyżej tego zakresu wskazuje na dodatkową kwasicę oddechową, a poniżej na dodatkową zasadowicę oddechową. Luka anionowa AG = Na⁺ − (Cl⁻ + HCO₃⁻), prawidłowo około 8–12 mmol/L, odróżnia kwasicę metaboliczną z podwyższoną luką od kwasicy z prawidłową luką; niskie stężenie albumin maskuje podwyższoną lukę (dodaj 2,5 na każdy g/dL, o który albuminy są poniżej 4,0). Współczynnik delta (AG − 12)/(24 − HCO₃⁻) w przedziale od około 0,8 do 2 odpowiada czystej kwasicy z podwyższoną luką (niektóre podręczniki przyjmują 1 zamiast 0,8), wartość niższa dodatkowej kwasicy z prawidłową luką, a wartość powyżej 2 dodatkowej zasadowicy metabolicznej.

Wzór Wintersa

PaCO₂ = 1,5·14 + 8 = 29 mmHg
zasięg: 27–31 mmHg

Odpowiedź

PaCO₂ = 29 mmHg
38.Interpretacja gazometrii krwi tętniczej

Odpowiedź: PaCO₂ = 53,2 mmHg

Oczekiwana kompensacja: w kwasicy metabolicznej wzór Wintera przewiduje PaCO₂ = 1,5·HCO₃⁻ + 8 ± 2 mmHg; zmierzona wartość powyżej tego zakresu wskazuje na dodatkową kwasicę oddechową, a poniżej na dodatkową zasadowicę oddechową. Luka anionowa AG = Na⁺ − (Cl⁻ + HCO₃⁻), prawidłowo około 8–12 mmol/L, odróżnia kwasicę metaboliczną z podwyższoną luką od kwasicy z prawidłową luką; niskie stężenie albumin maskuje podwyższoną lukę (dodaj 2,5 na każdy g/dL, o który albuminy są poniżej 4,0). Współczynnik delta (AG − 12)/(24 − HCO₃⁻) w przedziale od około 0,8 do 2 odpowiada czystej kwasicy z podwyższoną luką (niektóre podręczniki przyjmują 1 zamiast 0,8), wartość niższa dodatkowej kwasicy z prawidłową luką, a wartość powyżej 2 dodatkowej zasadowicy metabolicznej.

Oczekiwane PaCO₂

0,7·46 + 21 = 53,2 mmHg

Odpowiedź

PaCO₂ = 53,2 mmHg

Wzrost ma granicę: samo wyrównanie rzadko podnosi PaCO₂ powyżej około 55 mmHg.

39.Interpretacja zapisu rytmu EKG

Odpowiedź: migotanie przedsionków

Kryteria rytmów (odprowadzenie II): rytm zatokowy ma dodatni załamek P przed każdym zespołem QRS, stały odstęp PR 0,12–0,20 s i wąski zespół QRS: prawidłowy rytm zatokowy 60–100/min, bradykardia zatokowa poniżej 60, tachykardia zatokowa powyżej 100. Migotanie przedsionków: brak załamków P, falująca linia podstawowa i całkowicie nieregularny odstęp R–R. Trzepotanie przedsionków: fale trzepotania o kształcie zębów piły z częstością około 250–350/min i stałym stosunkiem przewodzenia, np. 2:1 lub 4:1. Blok AV I stopnia: rytm zatokowy ze stałym odstępem PR powyżej 0,20 s. Rytm węzłowy: wąski zespół QRS z częstością 40–60/min i nieobecnymi lub odwróconymi załamkami P (PR poniżej 0,12 s lub P po zespole QRS). PVC to przedwczesny, szeroki (0,12 s lub więcej), dziwaczny zespół QRS bez załamka P, z załamkiem T skierowanym w przeciwną stronę i zwykle z pełną przerwą wyrównawczą; w bigeminii co drugie pobudzenie jest PVC.

Pięć kroków

1. Częstość: 7 zespołów QRS w 6 s, × 10 = 70 na minutę.
2. Rytm: całkowicie nieregularny, R–R od 0,54 do 1,02 s bez żadnego wzorca.
3. Załamki P: brak; linia podstawowa pokazuje drobne nieregularne fale migotania.
4. Odstęp PR: nie da się zmierzyć.
5. QRS: 0,06 s, wąski (poniżej 0,12 s).

Interpretacja

migotanie przedsionków

Odpowiedź

migotanie przedsionków
40.Interpretacja zapisu rytmu EKG

Odpowiedź: blok AV II stopnia typu I (Wenckebacha)

Bloki AV: wyznacz kolejne załamki P i sprawdź, po których następuje zespół QRS. Blok I stopnia: każdy załamek P przewiedziony, PR stały i powyżej 0,20 s. Blok II stopnia typu I (Mobitz I, Wenckebacha): odstęp PR wydłuża się z pobudzenia na pobudzenie, aż jeden załamek P nie zostanie przewiedziony, po czym cykl zaczyna się od nowa (grupowanie pobudzeń). Blok II stopnia typu II (Mobitz II): odstęp PR pobudzeń przewiedzionych pozostaje stały, a załamki P nagle nie są przewodzone; zespół QRS jest często szeroki. Blok III stopnia (całkowity): załamki P i zespoły QRS są każde regularne, ale niezależne, odstęp PR zmienia się przypadkowo, a częstość przedsionków jest większa niż częstość rytmu zastępczego (węzłowy 40–60/min z wąskim zespołem QRS, komorowy 20–40/min z szerokim zespołem QRS). Bloku 2:1 nie można na podstawie jednego zapisu określić jako typ I lub typ II.

Pięć kroków

1. Częstość: 5 zespołów QRS w 6 s, × 10 = 50 na minutę.
2. Rytm: regularnie nieregularny, zespoły QRS występują w grupach oddzielonych przerwą (grupowanie pobudzeń).
3. Załamki P: dodatnie i regularne (P–P 0,92 s, 65 na minutę); po jednym z każdych 4 załamków P nie następuje zespół QRS.
4. Odstęp PR: wydłuża się o 0,18 → 0,32 → 0,38 s, po czym jeden załamek P nie zostaje przewiedziony.
5. QRS: 0,06 s, wąski (poniżej 0,12 s).

Interpretacja

blok AV II stopnia typu I (Wenckebacha)

Odpowiedź

blok AV II stopnia typu I (Wenckebacha)

To niezależne materiały do ćwiczeń. ExamProblems nie jest powiązane z organizacją przeprowadzającą ten egzamin ani przez nią rekomendowane, a nazwa egzaminu służy wyłącznie do opisu treści. NCLEX®, NCLEX-RN® and NCLEX-PN® są znakami towarowymi the National Council of State Boards of Nursing, Inc. (NCSBN), organizacji niezwiązanej z ExamProblems, która go nie popiera i nie odpowiada za jego poprawność.

ExamProblems · examproblems.com/courses/nclex-rn-practice-questions